quote:Op zondag 7 september 2008 20:59 schreef sigme het volgende:
Tip 1: kruiden door het gehakt in plaats van in de pan.
Basisballen:
Gehakt, ei, zout, peper, per bal ongeveer een halve boterham. Brood moet oud zijn (niet heel oud ofzo, maar geen vers brood). Korstjes eraf, even deppen in melk, uitknijpen, door gehakt kneden. Je kan (armestudententip) gehaktballen tot de helft uit brood laten bestaan.
Kneden, ballen maken, bakken. Eerst goed rondom aanbakken, later een beetje (beetje!) water erbij.
Varatie: gepaneerde ballen. Vermorzel een beschuit (of twee, en tegen elkaar raspen is een goede vermorzeltechniek voor fijne handjes). Rol de balletjes daardoor en bak ze dan. Dan geen water toevoegen. (Als de balletjes wat droog zijn deze dan voordat je door de paneermeel haalt even door een geklutst ei rollen).
Ook lekker: mosterd door het gehakt.
Pikante ballen: sambal / piripiri oid en knoflook erdoor.
Italiaanse ballen: thijm & oregano.
Scheutje ketjap & likje pindakaas is ook lekker.
Lamsballen: komijn & knoflook.
Van die dingen dus.
quote:Op maandag 8 september 2008 14:52 schreef Isabeau het volgende:
Voor een speciaal balletje: de gehaktbal van Johnny Boer.
Voor 4 personen:
400 gram rundergehakt
2 el ketjap manis
2 el grove mosterd
1 el zout
1 tl cayennepeper
2 kleine eieren
80 gram paneermeel
3 el boter
1 pot vleesfond van 380 ml
Meng alle ingrediënten op de fond en boter na.
Maak 4 ballen en zet die 30 min. in de koelkast om te rusten.
Braad de ballen in de boter rondom bruin.
Voeg de fond toe en laat de ballen onder af en toe keren en met het deksel schuin op de pan in 45 min. gaar worden.
tvpquote:Op maandag 8 september 2008 19:22 schreef -Mellow- het volgende:
gehaktballen doe ik op z'n turks, naar recept van ex-schoonmoe
Men neme een kilo'tje lamsgehakt
uitje
bosje fijngehakte peterselie
knoflook
lepel tomatenpuree
komijn!!
1 of 2 beschuiten
1 ei
zout & peper
Meng de bende door elkaar, maak er mooie balletjes van en bak ze in olijfolie.
Lekker met rijst en een goeie tomatensaus
of nog beter: zo uit t knuistje of op een turks broodje met tzatziki
quote:Op woensdag 11 februari 2009 09:03 schreef josvr het volgende:
Het allerlekkerste zijn Surinaamse Gehaktballetjes waar nog van alles bij zit zoals selderij en tomaat.
Ik kreeg deze als Hollander in het begin van mijn vriendin zoveel keer per week te eten, totdat de buit voor haar binnen was ;-)
Hier is het recept:
500 gram gehakt in een kom doen
3 versnipperde cocktail uitjes erbij
1 versnipperd teentje knoflook erbij
1 versnipperde tomaat erbij waarvan het hart eruit gesneden is
2 takjes versnipperde selderij
Zout erbij
Zwarte peper erbij
1 Maggie boullionblokje erbij
2 Eieren erbij
Alles goed roeren
Beetje paneermeel erbij
Alles goed roeren. Net zo lang paneermeel toevoegen + roeren totdat het een stevig megsel is.
Balletjes van het mengsel maken
Balletjes bakken.
Ze komt binnenkort etenquote:Op maandag 13 februari 2012 16:27 schreef golfer het volgende:
Nou, dat was die enorme topickick echt wel waard.
Deze zijn echt héérlijk. Alleen wel wat minder zout want een eetlepel is veel te veel naar mijn smaak.quote:Op maandag 8 september 2008 14:52 schreef Isabeau het volgende:
Voor een speciaal balletje: de gehaktbal van Johnny Boer.
Voor 4 personen:
400 gram rundergehakt
2 el ketjap manis
2 el grove mosterd
1 el zout
1 tl cayennepeper
2 kleine eieren
80 gram paneermeel
3 el boter
1 pot vleesfond van 380 ml
Meng alle ingrediënten op de fond en boter na.
Maak 4 ballen en zet die 30 min. in de koelkast om te rusten.
Braad de ballen in de boter rondom bruin.
Voeg de fond toe en laat de ballen onder af en toe keren en met het deksel schuin op de pan in 45 min. gaar worden.
Een zeef werkt ook prima, en lijkt mij op het eerste gezicht handiger.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 17:42 schreef Tammeh het volgende:
beschuiten tegen elkaar aan draaien tot ze op zijn
Serieus? Had dat eerder gezegd!quote:Op woensdag 15 februari 2012 10:52 schreef Kluts het volgende:
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken.
Ik zag vandaag het topic pas.quote:Op woensdag 15 februari 2012 15:24 schreef Parafernalia het volgende:
[..]
Serieus? Had dat eerder gezegd!
Inderdaad, die kunnen er niet mee omgaan.quote:Op woensdag 15 februari 2012 15:28 schreef Kluts het volgende:
[..]
Ik zag vandaag het topic pas.
Maar het werkt perfect. En je hoeft trouwens ook niet persé halfomhalfgehakt te gebruiken, mensen die beweren dat je droge gehaktballen krijgt met alleen rundergehakt kunnen gewoon niet koken.
quote:Op zondag 19 februari 2012 18:26 schreef kibo het volgende:
Hoe voorkom je dat ze tijdens het braden uit elkaar vallen?
quote:Op woensdag 15 februari 2012 10:52 schreef Kluts het volgende:
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken.
Geen idee, ik denk dat door het vocht het gehakt makkelijker plakt als het ware. Als je normaal gesproken kneedt heb je altijd wel van die scheurtjes erin zitten, waardoor ze uit elkaar vallen, dat heb je dan niet. Met dat vocht aan je handen plakt het makkelijker aan elkaar.quote:
Nog een tip: Laat ze voor het braden eerst een half uurtje opstijven in de koelkast dan vallen ze niet uit elkaar.quote:Op woensdag 15 februari 2012 10:52 schreef Kluts het volgende:
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken.
Dan heb jij niet goed opgelet tijdens de Masterclass.quote:Op vrijdag 24 februari 2012 20:00 schreef Lunaflame het volgende:
[..]
Nog een tip: Laat ze voor het braden eerst een half uurtje opstijven in de koelkast dan vallen ze niet uit elkaar.
Gezien bij de Croma mini Masterclass.![]()
http://www.croma.nl/nl/minimasterclass/videos/gehaktbal
Ja ze behouden hun vorm, dus dan vallen ze niet uit elkaar.quote:Op zaterdag 25 februari 2012 12:32 schreef kibo het volgende:
[..]
Dan heb jij niet goed opgelet tijdens de Masterclass.![]()
Volgens die Chef is dat voor vormbehoud van de ballen.
Nou, dat doet het wel gedeeltelijk, maar dat is niet de reden. Nitriet wordt rap slechter voor de mens bij bereiding boven de 100oC.quote:Op zaterdag 25 februari 2012 17:39 schreef RobinOok het volgende:
Je denkt dat het slagerszout met koken uit de balletjes oplost in het water?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |