abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_74745065
hoelaat eten we
  maandag 13 februari 2012 @ 16:25:52 #127
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_107933831
quote:
1s.gif Op zondag 7 september 2008 20:59 schreef sigme het volgende:
Tip 1: kruiden door het gehakt in plaats van in de pan.

Basisballen:
Gehakt, ei, zout, peper, per bal ongeveer een halve boterham. Brood moet oud zijn (niet heel oud ofzo, maar geen vers brood). Korstjes eraf, even deppen in melk, uitknijpen, door gehakt kneden. Je kan (armestudententip) gehaktballen tot de helft uit brood laten bestaan.
Kneden, ballen maken, bakken. Eerst goed rondom aanbakken, later een beetje (beetje!) water erbij.

Varatie: gepaneerde ballen. Vermorzel een beschuit (of twee, en tegen elkaar raspen is een goede vermorzeltechniek voor fijne handjes). Rol de balletjes daardoor en bak ze dan. Dan geen water toevoegen. (Als de balletjes wat droog zijn deze dan voordat je door de paneermeel haalt even door een geklutst ei rollen).

Ook lekker: mosterd door het gehakt.
Pikante ballen: sambal / piripiri oid en knoflook erdoor.
Italiaanse ballen: thijm & oregano.
Scheutje ketjap & likje pindakaas is ook lekker.
Lamsballen: komijn & knoflook.

Van die dingen dus.
quote:
0s.gif Op maandag 8 september 2008 14:52 schreef Isabeau het volgende:
Voor een speciaal balletje: de gehaktbal van Johnny Boer.

Voor 4 personen:

400 gram rundergehakt
2 el ketjap manis
2 el grove mosterd
1 el zout
1 tl cayennepeper
2 kleine eieren
80 gram paneermeel
3 el boter
1 pot vleesfond van 380 ml

Meng alle ingrediënten op de fond en boter na.
Maak 4 ballen en zet die 30 min. in de koelkast om te rusten.
Braad de ballen in de boter rondom bruin.
Voeg de fond toe en laat de ballen onder af en toe keren en met het deksel schuin op de pan in 45 min. gaar worden.
quote:
0s.gif Op maandag 8 september 2008 19:22 schreef -Mellow- het volgende:
gehaktballen doe ik op z'n turks, naar recept van ex-schoonmoe

Men neme een kilo'tje lamsgehakt
uitje
bosje fijngehakte peterselie
knoflook
lepel tomatenpuree
komijn!!
1 of 2 beschuiten
1 ei
zout & peper

Meng de bende door elkaar, maak er mooie balletjes van en bak ze in olijfolie.
Lekker met rijst en een goeie tomatensaus
of nog beter: zo uit t knuistje of op een turks broodje met tzatziki O+
tvp
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
  maandag 13 februari 2012 @ 16:27:57 #128
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_107933913
Nou, dat was die enorme topickick echt wel waard. ;)
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  maandag 13 februari 2012 @ 16:29:20 #129
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_107933976
quote:
0s.gif Op woensdag 11 februari 2009 09:03 schreef josvr het volgende:
Het allerlekkerste zijn Surinaamse Gehaktballetjes waar nog van alles bij zit zoals selderij en tomaat.

Ik kreeg deze als Hollander in het begin van mijn vriendin zoveel keer per week te eten, totdat de buit voor haar binnen was ;-)

Hier is het recept:

500 gram gehakt in een kom doen
3 versnipperde cocktail uitjes erbij
1 versnipperd teentje knoflook erbij
1 versnipperde tomaat erbij waarvan het hart eruit gesneden is
2 takjes versnipperde selderij
Zout erbij
Zwarte peper erbij
1 Maggie boullionblokje erbij
2 Eieren erbij
Alles goed roeren
Beetje paneermeel erbij
Alles goed roeren. Net zo lang paneermeel toevoegen + roeren totdat het een stevig megsel is.
Balletjes van het mengsel maken
Balletjes bakken.
*O*
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
  maandag 13 februari 2012 @ 16:29:46 #130
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_107934002
quote:
6s.gif Op maandag 13 februari 2012 16:27 schreef golfer het volgende:
Nou, dat was die enorme topickick echt wel waard. ;)
Ze komt binnenkort eten O-)
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_107937719
quote:
0s.gif Op maandag 8 september 2008 14:52 schreef Isabeau het volgende:
Voor een speciaal balletje: de gehaktbal van Johnny Boer.

Voor 4 personen:

400 gram rundergehakt
2 el ketjap manis
2 el grove mosterd
1 el zout
1 tl cayennepeper
2 kleine eieren
80 gram paneermeel
3 el boter
1 pot vleesfond van 380 ml

Meng alle ingrediënten op de fond en boter na.
Maak 4 ballen en zet die 30 min. in de koelkast om te rusten.
Braad de ballen in de boter rondom bruin.
Voeg de fond toe en laat de ballen onder af en toe keren en met het deksel schuin op de pan in 45 min. gaar worden.
Deze zijn echt héérlijk. Alleen wel wat minder zout want een eetlepel is veel te veel naar mijn smaak.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 11:12:22 #132
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_107961546
Johnny Boer my ass, die heeft gewoon het recept van mijn Oma gejat! Goeie Topickick trouwens...
Siesta & Fiesta!
pi_107998753
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 februari 2009 17:42 schreef Tammeh het volgende:

beschuiten tegen elkaar aan draaien tot ze op zijn
Een zeef werkt ook prima, en lijkt mij op het eerste gezicht handiger.

Verder hou ik zelf wel van een beetje vet rundergehakt en niet van half om half. Had er laatst wat gemaakt met behalve ui en knoflook ook pecorino en peterselie. De pecorino voegde niet zoveel toe vond ik, de peterselie houden we erin.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_107999383
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken.
[b] Unstable. Volatile. Dangerous. [/b]
YES! The rhythm, the rebel.
  woensdag 15 februari 2012 @ 15:24:43 #135
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_108008087
quote:
14s.gif Op woensdag 15 februari 2012 10:52 schreef Kluts het volgende:
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken.
Serieus? Had dat eerder gezegd!
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_108008247
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 15:24 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Serieus? Had dat eerder gezegd!
Ik zag vandaag het topic pas. ;(

Maar het werkt perfect. En je hoeft trouwens ook niet persé halfomhalfgehakt te gebruiken, mensen die beweren dat je droge gehaktballen krijgt met alleen rundergehakt kunnen gewoon niet koken. :+
[b] Unstable. Volatile. Dangerous. [/b]
YES! The rhythm, the rebel.
  woensdag 15 februari 2012 @ 15:35:52 #137
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_108008553
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 15:28 schreef Kluts het volgende:

[..]

Ik zag vandaag het topic pas. ;(

Maar het werkt perfect. En je hoeft trouwens ook niet persé halfomhalfgehakt te gebruiken, mensen die beweren dat je droge gehaktballen krijgt met alleen rundergehakt kunnen gewoon niet koken. :+
Inderdaad, die kunnen er niet mee omgaan.
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
  zondag 19 februari 2012 @ 18:26:52 #138
241690 kibo
Semper Fidelis
pi_108157010
Hoe voorkom je dat ze tijdens het braden uit elkaar vallen?
  zondag 19 februari 2012 @ 18:33:30 #139
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_108157254
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 18:26 schreef kibo het volgende:
Hoe voorkom je dat ze tijdens het braden uit elkaar vallen?
quote:
14s.gif Op woensdag 15 februari 2012 10:52 schreef Kluts het volgende:
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken.
^O^
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  zondag 19 februari 2012 @ 18:43:46 #140
241690 kibo
Semper Fidelis
pi_108157557
Thx.
Maar waarom werkt dit?
  woensdag 22 februari 2012 @ 16:43:59 #141
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_108267913
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 18:43 schreef kibo het volgende:
Thx.
Maar waarom werkt dit?
Daar ben ik ook benieuwd naar
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_108268126
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 18:43 schreef kibo het volgende:
Thx.
Maar waarom werkt dit?
Geen idee, ik denk dat door het vocht het gehakt makkelijker plakt als het ware. Als je normaal gesproken kneedt heb je altijd wel van die scheurtjes erin zitten, waardoor ze uit elkaar vallen, dat heb je dan niet. Met dat vocht aan je handen plakt het makkelijker aan elkaar.

Denk ik hoor, als je een scheikundige verklaring wil moet je niet bij mij wezen, maar joh, vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan! :P
[b] Unstable. Volatile. Dangerous. [/b]
YES! The rhythm, the rebel.
pi_108358457
quote:
14s.gif Op woensdag 15 februari 2012 10:52 schreef Kluts het volgende:
Genoeg recepten hier, maar nog 1 tip, maak je handen nat voor je de ballen draait. Zo vallen ze niet uit elkaar bij het bakken.
Nog een tip: Laat ze voor het braden eerst een half uurtje opstijven in de koelkast dan vallen ze niet uit elkaar.

Gezien bij de Croma mini Masterclass. ;)

http://www.croma.nl/nl/minimasterclass/videos/gehaktbal
Als de moed je in de schoenen zinkt, ga dan eens op je kop staan.
  vrijdag 24 februari 2012 @ 20:16:54 #144
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108359320
Vandaag weer anderhalf pond riblap 1 keer door de gehaktmolen stanje grof, eitje, beetje paneermeel, zout, peper, foelie, chili, en djinten erdoor. Ballen draaien en braden. Heerlijk rulle ballen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 25 februari 2012 @ 12:32:56 #145
241690 kibo
Semper Fidelis
pi_108379431
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2012 20:00 schreef Lunaflame het volgende:

[..]

Nog een tip: Laat ze voor het braden eerst een half uurtje opstijven in de koelkast dan vallen ze niet uit elkaar.

Gezien bij de Croma mini Masterclass. ;)

http://www.croma.nl/nl/minimasterclass/videos/gehaktbal
Dan heb jij niet goed opgelet tijdens de Masterclass. :)
Volgens die Chef is dat voor vormbehoud van de ballen.
pi_108380131
Lekkere recepten :9 ga binnenkort eens 1 uitkiezen en proberen: trefwoorden: gekruid, pittig, vet en iets waar goede jus bij zit :D
pi_108380928
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 12:32 schreef kibo het volgende:

[..]

Dan heb jij niet goed opgelet tijdens de Masterclass. :)
Volgens die Chef is dat voor vormbehoud van de ballen.
Ja ze behouden hun vorm, dus dan vallen ze niet uit elkaar. ;)
Als de moed je in de schoenen zinkt, ga dan eens op je kop staan.
pi_108381681
Vandaag worst gemaakt; te drogen (gefermenteerde) worst en gewone verse worst.
Van het gehakt dat achterblijft in de tuut en de schroef maak ik kleine vette gehaktballetjes.
De drogeworstrestantballetjes kook ik, in verband met het slagerszout. De andere balletjes braad ik gewoon. Alle balletjes zijn daarna voor koude consumptie, ze zijn nogal zout en dat komt koud beter uit.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zaterdag 25 februari 2012 @ 17:39:30 #149
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108388240
Je denkt dat het slagerszout met koken uit de balletjes oplost in het water?
pi_108395609
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 17:39 schreef RobinOok het volgende:
Je denkt dat het slagerszout met koken uit de balletjes oplost in het water?
Nou, dat doet het wel gedeeltelijk, maar dat is niet de reden. Nitriet wordt rap slechter voor de mens bij bereiding boven de 100oC.

Het kookwater heb ik gebruikt om witte rijst in te koken.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')