AntiBrains is een typische pro-rokers site, opgezet door een roker die lid is van het "Pennsylvania Smokers Action Network".quote:Op donderdag 31 juli 2008 09:42 schreef Chewie het volgende:
Nee hier http://www.antibrains.com/shs.html
Degene die steeds wegloopt voor argumenten ben jij. Je hebt er een handje van om anderen te betichten van gedrag wat je zelf tentoonspreidt. Dat flik je bij mij, met het 'zwart maken' (na eerst van alles over mij te hebben geroepen) en je flikt het ook bij anderen. En dan wil je kennelijk ook nog serieus genomen worden?quote:
Vaststellen dat het postgedrag van Chewie en jou veel op elkaar lijkt, vind jij 'zwart maken'? Dan heb je kennelijk niet zo'n hoge dunk van Chewie, of wel?quote:Op donderdag 31 juli 2008 18:52 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Als je argumenten op zijn ga je users zwart maken?
quote:Op donderdag 31 juli 2008 19:15 schreef Tarabass het volgende:
Het was zo'n onzin wat in het vorige topic besproken werd. Rokers werden als debielen behandeld, en niet-rokers wilden als nazi's ons hun gedachtegoed opleggen. Gelukkig zijn de rechters in Duitsland net zulke grote debielen, en zullen ook nu de niet-rokers hun woordje klaar hebben. Feit is dat het rookverbod onhaalbaar is voor meer dan de helft van de ondernemers. Kom er maar in, mikey-mo/maartena en consorten
En misschien dat iemand er nu wel in op wil gaan, vooral de mensen die in het vorige topic zo hard schreeuwde dat de kleine ondernemer het allemaal aan zichzelf te danken had en dat ze gewoon pech hadden
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden met deze uitspraak in Duitsland.quote:Op donderdag 31 juli 2008 19:15 schreef Tarabass het volgende:
Rookverbod Duitsland op de helling
Het was zo'n onzin wat in het vorige topic besproken werd. Rokers werden als debielen behandeld, en niet-rokers wilden als nazi's ons hun gedachtegoed opleggen. Gelukkig zijn de rechters in Duitsland net zulke grote debielen, en zullen ook nu de niet-rokers hun woordje klaar hebben. Feit is dat het rookverbod onhaalbaar is voor meer dan de helft van de ondernemers. Kom er maar in, mikey-mo/maartena en consorten
Leesvoer
En misschien dat iemand er nu wel in op wil gaan, vooral de mensen die in het vorige topic zo hard schreeuwde dat de kleine ondernemer het allemaal aan zichzelf te danken had en dat ze gewoon pech hadden
De wet is niet ongeldig verklaard, de rechter heeft gezegd dat er sprake is van concurrentievervalsing aangezien kleine kroegen niet de mogelijkheid hebben om een rookruimte te kunnen plaatsen in hun tent. En daarom heeft de rechter gezegd dat kroegen tot 50 vierkante meter (of 75) vrijgesteld zijn. Netzoals eenmanszaken..quote:Op donderdag 31 juli 2008 19:34 schreef maartena het volgende:
1) Duitsland heeft een andere rechtspraak dan Nederland, en Rechters hebben daar veel meer bevoegdheden om een wet ongeldig te verklaren, waar het Nederlandse gerechtshof dit in veel mindere mate heeft.
Wat wil je bewijzen? Je bent zelf ook lekker bezig om de discussie dood te laten bloeden door het op de man te spelen.quote:Op donderdag 31 juli 2008 19:29 schreef Elfletterig het volgende:
En met JOU moeten we dan serieus in discussie?
Het absurde gedrag in het vorige topic is vooral door voorstanders van rookverbod tentoongespreid. Mensen die niet goed lezen wat anderen schrijven, die woorden verdraaien, ontzettend krom redeneren en ook nog eens persoonlijke aanvallen plaatsen. Jij bent ook al niet veel beter bezig, want ook al kom je net om de hoek kijken in het topic, je bent nu al met kreten als debielen en nazi's bezig. Zwaktebod. Belooft wat voor dit topic.
Drink je zelf niet meer?quote:Op donderdag 31 juli 2008 19:54 schreef slakkie het volgende:
En ik hoop binnenkort op een alcoholverbod!
Ik drink zelden, maar dat is vooral de afgelopen 1,5 jaar. Daarvoor dronk ik meer. En ik kan hem nog steeds raken, maar dan moet ik echt een feestje hebben. En kroegen mijdt ik nu ook uit principe. Ook als ik gestopt ben met roken (wat ik as maandag ga doen), dit vanwege de maatregelen die de overheid heeft ingevoerd..quote:
Dat gebrek aan creativiteit dat jij de kleine ondernemer verwijt, spreid je hier zelf tentoon. Omdat jij geen andere oplossing ziet, is dit automatisch de juiste. Ondanks de vele tegenwerpingen die je krijgt.quote:Op donderdag 31 juli 2008 13:56 schreef Elfletterig het volgende:
Hoe wil je een verbod anders invoeren? Stapsgewijs? Elke dag een stukje? Elke dag een sigaretje minder? Dat gaat niet, dus is er gewoon een ingangsdatum voor het rookverbod; eentje die VER van tevoren is gecommuniceerd. En zoals je al hebt kunnen lezen, wordt er de eerste weken heel coulant mee omgesprongen: er worden alleen waarschuwingen uitgedeeld, geen boetes.
Ik noem jouw uitgangspunt niet dom, ik noem je benadering (en dus die van de overheid die jij verdedigt) dom. Om zoiets ietepieterigs als een sigaret verkwanselt de overheid haar vertrouwen bij de bevolking.quote:Wat jij nu dom noemt, is over enkele jaren heel normaal en vanzelfsprekend. Het is heel normaal en vanzelfsprekend dat je niet rookt op je werkplek. Als jij nu een bedrijfspand binnenstapt, druk je de peuk bij de ingang uit. Dat terwijl het recht op een rookvrije werkplek pas 4 jaar bestaat.
Ik ben geen klagende ondernemer en geen verstokte roker en ik maak er een probleem van omdat ik morele bezwaren heb.quote:Dat ik uitga van een simpele opvatting komt omdat het allemaal eigenlijk heel simpel IS. Het zijn alleen de klagende ondernemers en verstokte rokers die er een enorm moeilijk probleem van (proberen te) maken, met allerlei geneuzel en rare sprongen in het nauw om de wet te ontduiken, waarvan de Rokerskerk nog wel de meest trieste is.
Wat jij weigert te snappen, is dat jij niet het recht hebt te bepalen dat bij anderen de knop om moet, als ze er niemand mee lastig vallen.quote:Wat die mensen weigeren te snappen, is dat de knop om moet. Daar blijf ik op wijzen, want dat is waar het werkelijk om draait.
Dit ben ik dan weer wel met je eens.quote:De tijd dat roken in een kroeg normaal is, is definitief voorbij, of je het er nu wel of niet mee eens bent.
Het is werkelijk ongelooflijk. Je zegt het hier zelf: "waar je anderen niet tot last bent." Dat is dus bijvoorbeeld in een kroeg waar iedereen rookt en de uitbater ook.quote:Roken doe je thuis of op plekken waar je anderen niet tot last bent, zoals in de buitenlucht.
Roken is helemaal niet verboden, alleen op bepaalde locaties is het niet meer toegestaan.quote:Op donderdag 31 juli 2008 20:13 schreef slakkie het volgende:
Ik drink zelden, maar dat is vooral de afgelopen 1,5 jaar. Daarvoor dronk ik meer. En ik kan hem nog steeds raken, maar dan moet ik echt een feestje hebben. En kroegen mijdt ik nu ook uit principe. Ook als ik gestopt ben met roken (wat ik as maandag ga doen), dit vanwege de maatregelen die de overheid heeft ingevoerd..
Voor sommige kroegen zal het inderdaad zo zijn dat gezien de beschikbare ruimte het moeilijk zal zijn om een rookruimte te installeren. Maar het is bijvoorbeeld in heel veel gevallen best mogelijk om de ramen uit de gevel te halen, twee meter terug een muur te bouwen met ramen er in, de voordeur aan de linker of rechter kant van het pand te plaatsen, en van die 2 bij 5 meter - ervanuitgaande dat de kroeg 6 meter breed is - een mooie rookruimte te maken. Paar banken erin, en hoppa. Dit kan zelfs een kroeg van 40 m2 nog redelijk voor elkaar krijgen.quote:Op donderdag 31 juli 2008 21:34 schreef Tarabass het volgende:
Grappig dat er weer aangedragen wordt dat de kleine ondernemer creatief moet zijn, en hun geld maar beter in voorzieningen kan steken. Als je geen ruimte hebt, heb je geen ruimte. Als die mensen die wel roken buiten gaan staan, krijg je bekeuringen voor overlast. Er is gewoon geen ruimte(nee, ik bedoel geen rokersruimte) voor die mensen en ze staan met de rug tegen de muur.
Je vergelijkt nu harddrugs met een genotsmiddel. Nicotine en cafeïne zou een betere vergelijk zijn. Want ja, liters koffie is ook niet goed voor je. Maar als alle harddrugs welke niet uit het westen komt wel verboden zijn, moeten alle harddrugs die wel uit het westen komen ook verboden zijn. Dat je uberhaupt roken ziet als een drug baart mij zorgen, want voor dat je het weet ben ik als geheelonthouder straks een junkie omdat ik af en toe een sigaretje rook. In ieder geval vreemd dat nu bij jou de alarmbellen gaan rinkelen..quote:Op donderdag 31 juli 2008 21:48 schreef maartena het volgende:
[..]
Roken is helemaal niet verboden, alleen op bepaalde locaties is het niet meer toegestaan.
Jij pleit hier voor een algeheel verbod op alcohol. Denk je dat een nieuwe "drooglegging" echt nodig is, en kun je ook onderbouwen waarom dat echt nodig zal zijn? En ben je voorstander van het tegelijk invoeren van een algeheel verbod op tabaksproducten, wat nu dus absoluut niet het geval is?
Een kleine kroeg bestaat niet exclusief uit rokende klanten, en ook niet exclusief uit rokende eigenaren.quote:Op donderdag 31 juli 2008 20:43 schreef ErikT het volgende:
Maar nogmaals: ik zou het verbod willen invoeren op plaatsen waar het ook daadwerkelijk nut heeft. Ofwel: waar ook niet rokers komen, die anders gedwongen in de rook moeten staan.
De ideeën die je oppert zijn zeer onhaalbaar. Even je kroeg groter maken gaat niet ivm brandveiligheid en vergunningen. Draagmuren en zo. Een bus voor de deur, sorry hoor maar niet roken schijnt ook niet goed te zijn voor je hersens zo blijkt. En een luifel met zijflappen is ook niet haalbaar ivm vergunningen etc. Dat is allemaal aan regels verbonden, zelfs de kleur en het model+grootte wordt vaak al voor je beslist door gemeenten. En zo'n cabine van 32 vierkante meter in een kroeg van 40 vierkante meter zal ook wel geen porem zijn.quote:Op donderdag 31 juli 2008 22:11 schreef maartena het volgende:
[..]
Voor sommige kroegen zal het inderdaad zo zijn dat gezien de beschikbare ruimte het moeilijk zal zijn om een rookruimte te installeren. Maar het is bijvoorbeeld in heel veel gevallen best mogelijk om de ramen uit de gevel te halen, twee meter terug een muur te bouwen met ramen er in, de voordeur aan de linker of rechter kant van het pand te plaatsen, en van die 2 bij 5 meter - ervanuitgaande dat de kroeg 6 meter breed is - een mooie rookruimte te maken. Paar banken erin, en hoppa. Dit kan zelfs een kroeg van 40 m2 nog redelijk voor elkaar krijgen.
En er zijn andere oplossingen:
- Overdek je terras indien je dat hebt, met wegneembare muurtjes die in de zomer kunnen worden afgebroken.
- Koop een oude bus op, parkeer deze in de straat voor de kroeg, en richt deze in als rookruimte. Er zijn tevens andere mobiele oplossingen beschikbaar, die je tijdelijk kunt neerzetten (bijvoorbeeld alleen in het weekend, voor de rest van de week is de onder beschreven rookcabine wellicht afdoende)
- Installeer een Rookcabine die te leveren is in alle wenselijke formaten, en in elke kroeghoek past, met een slang die via het plafond naar de gevel kan worden geleid voor het afzuigen en de afvoer van rook.
Ik denk dat voor veel kroegen een verwarmd afdak al voldoende werkt..... een rookruimte is niet bedoeld om de hele avond in rond te hangen, het is bedoeld om even je nicotine peil op te trekken, en dan weer naar binnen te gaan om aan de bar te hangen.
Ik ben het verder best met je eens dat er kroegen zijn waar bij dit allemaal niet kan doordat ze geen terras hebben, geen bus in de straat kunnen parkeren, en ze voor een fatsoenlijk afdak ook al geen vergunning krijgen...... en bovendien het een flinke hoeveelheid geld kan gaan kosten.
Maar eigenlijk is al sinds 2004 bekend dat het rookverbod er, ook voor de kleine kroegen, er op een gegeven moment aan zat te komen...... en tja, je had de afgelopen 4 jaar, en zeker de afgelopen anderhalf jaar over allerlei dingen kunnen nadenken. Ook die rechtzaak waar ze om 6 maanden uitstel vroegen is me nog steeds niet duidelijk..... wat zouden ze in die 6 maanden kunnen doen wat ze in de afgelopen anderhalf jaar niet al hadden kunnen doen?
Ik denk zelf dat de Nederlandse wetgeving voldoende uitzonderingen bevat om rokers tegemoet te komen.
Nee, ik heb gezegd dat de overheid niet met halve maatregelen moet komen, gezien de situatie met de Europesche tabaksboeren (die subsidie krijgen vanuit de EU) en de accijnen op tabak. Als men (lees de overheid) zich echt drukmaakt over de gezondheidsproblemen die roken met zich meebrengt zouden ze roken overal moeten verbieden en per direct stoppen met de subsidies aan tabaksboeren. Ik vind het recht op een rookvrije werkplek in de kroeg (let op het woord recht, wat geen plicht tot het aanbieden van een rookvrije werkplek betekend indien het recht niet wordt opge-eist door werknemers) die de overheid afdwingt te ver vind gaan. Het aan de ene kant verbieden en aan de andere kant subsidieren en accijnen heffen is gewoon te krom voor woorden.quote:Op donderdag 31 juli 2008 21:48 schreef maartena het volgende:
Roken is helemaal niet verboden, alleen op bepaalde locaties is het niet meer toegestaan.
Jij pleit hier voor een algeheel verbod op alcohol. Denk je dat een nieuwe "drooglegging" echt nodig is, en kun je ook onderbouwen waarom dat echt nodig zal zijn? En ben je voorstander van het tegelijk invoeren van een algeheel verbod op tabaksproducten, wat nu dus absoluut niet het geval is?
Echt waar? Toch apart dat er nu al 576 cafés zijn die het verbod aanvechten. Waarom is dat nou toch?quote:Op donderdag 31 juli 2008 22:14 schreef maartena het volgende:
[..]
Een kleine kroeg bestaat niet exclusief uit rokende klanten, en ook niet exclusief uit rokende eigenaren.
Maar daar waar de uitbater en het personeel zelf rookt moet de uitbater een keuze hebben om zijn kroeg rookvrij te maken of om dit niet te willen. Dat de keuze hiervoor gemaakt wordt vanuit de overheid is verkeerd.quote:Op donderdag 31 juli 2008 22:14 schreef maartena het volgende:
[..]
Een kleine kroeg bestaat niet exclusief uit rokende klanten, en ook niet exclusief uit rokende eigenaren.
Tabak en alcohol zijn ook drugs, alleen sociaal geaccepteerd, al gaat de discussie natuurlijk over tabak nu waardoor je jezelf de vraag kan stellen of het nog wel sociaal geaccepteerd is.quote:Op donderdag 31 juli 2008 22:12 schreef Tarabass het volgende:
[..]
Je vergelijkt nu harddrugs met een genotsmiddel. Nicotine en cafeïne zou een betere vergelijk zijn. Want ja, liters koffie is ook niet goed voor je. Maar als alle harddrugs welke niet uit het westen komt wel verboden zijn, moeten alle harddrugs die wel uit het westen komen ook verboden zijn. Dat je uberhaupt roken ziet als een drug baart mij zorgen, want voor dat je het weet ben ik als geheelonthouder straks een junkie omdat ik af en toe een sigaretje rook. In ieder geval vreemd dat nu bij jou de alarmbellen gaan rinkelen..
Je geeft dus aan dat de maatregel op jou het beoogde effect heeft.quote:Op donderdag 31 juli 2008 20:13 schreef slakkie het volgende:
[..]
Ik drink zelden, maar dat is vooral de afgelopen 1,5 jaar. Daarvoor dronk ik meer. En ik kan hem nog steeds raken, maar dan moet ik echt een feestje hebben. En kroegen mijdt ik nu ook uit principe. Ook als ik gestopt ben met roken (wat ik as maandag ga doen), dit vanwege de maatregelen die de overheid heeft ingevoerd..
Nee, ik blijf kroegen mijden ondanks dat ik ga stoppen met roken. Dit vanwege de anti-rookmaatregelen van de overheid. Ik zal vast nog wel een peukje roken als ik alcohol nuttig, maar ik wil niet meer dagelijks roken...quote:Op donderdag 31 juli 2008 23:59 schreef Schanulleke het volgende:
[..]
Je geeft dus aan dat de maatregel op jou het beoogde effect heeft.
Overigens even uit nieuwsgierigheid: Hoeveel van de fervente rokers heeft er wel eens een poging gedaan om te stoppen? (of meerdere)
Ah, daar is de troll.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:08 schreef Schanulleke het volgende:
En waarom wil je niet meer dagelijks roken dan? Is het toch niet zo'n geweldige bezigheid?
Leg eens uit waarom zo'n cabine "geen porem" is?quote:Op donderdag 31 juli 2008 22:26 schreef Tarabass het volgende:
De ideeën die je oppert zijn zeer onhaalbaar. Even je kroeg groter maken gaat niet ivm brandveiligheid en vergunningen. Draagmuren en zo. Een bus voor de deur, sorry hoor maar niet roken schijnt ook niet goed te zijn voor je hersens zo blijkt. En een luifel met zijflappen is ook niet haalbaar ivm vergunningen etc. Dat is allemaal aan regels verbonden, zelfs de kleur en het model+grootte wordt vaak al voor je beslist door gemeenten. En zo'n cabine van 32 vierkante meter in een kroeg van 40 vierkante meter zal ook wel geen porem zijn.
Wellicht handig als je ook even de FEITEN erbij pakt, EN wat de rechter ook heeft gezegd:quote:Het zijn allemaal dingen die zo voor de hand liggen voor iemand die niet weet waar hij over praat, dat je bij je zelf eens zou moeten afvragen dat als het zo simpel zou zijn waarom kroegeigenaren dan niet gewoon overstag zijn en waarom rechters in Duitsland ook inzien dat het onhaalbaar is. Misschien moet je even bellen met die rechters aldaar om te vertellen hoe simpel het allemaal wel niet te realiseren is, en dat hun beslissing dus ook totaal ongefundeerd is?
Ik zeik niet om het zeiken. Ik breng realistische alternatieven naar voren die ook de kleinere kroegen kunnen gebruiken om de rokers binnen te houden. Als we kijken naar andere landen, dan verliezen de kleine kroegen gemiddeld tussen de 10 en 15% van hun omzet omdat rokers thuis blijven zitten. Maar het omzetverlies is niet permanent, omdat zo binnen een jaar na het rookverbod toch een hoop kroegen weer nieuwe klanten krijgen, en omdat oude klanten toch maar weer terug komen omdat ze het thuis zitten op de bank ook wel zat worden.quote:Veel kroegbazen staan gewoon met de rug tegen de muur, zie dat nou eens in en lul er niet elke keer omheen alsof je alles weet en alsof voor alles altijd maar een oplossing is. Sommige dingen zijn gewoon onhaalbaar, zoals jij het brengt zijn rokers gewoon debielen die niet willen en alleen maar willen zeiken om het zeiken. Wacht maar tot jij ooit door een regel van de overheid je hele hebben en houden in duigen ziet vallen, en dat dan een paar zestienjarigen op fora jou voor zeikerd gaan uitmaken en je even gauw wat oplossingen aandragen die nergens over gaan. Nee, maar dan heb je daar weer een woordje voor klaar liggen natuurlijk
Omdat ik het niet meer wil. En het is een geweldige bezigheid. Waarom wil je dit weten, wil je beginnen?quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:08 schreef Schanulleke het volgende:
En waarom wil je niet meer dagelijks roken dan? Is het toch niet zo'n geweldige bezigheid?
Ik ben gewoon nieuwsgierig omdat ik in mijn omgeving geen enkele roker ken die niet tenminste 1 keer heeft gepoogd te stoppen. En dat is toch wel opvallend als het zo'n fijne gewoonte betreft als menig user in deze reeks wil doen geloven. En jij bevestigt dat beeld nog maar eens.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:33 schreef slakkie het volgende:
[..]
Omdat ik het niet meer wil. En het is een geweldige bezigheid. Waarom wil je dit weten, wil je beginnen?
Nee, roken is gewoon een verslaving, klaar. En een verslaving daar stop je niet zomaar mee.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:39 schreef Schanulleke het volgende:
[..]
Ik ben gewoon nieuwsgierig omdat ik in mijn omgeving geen enkele roker ken die niet tenminste 1 keer heeft gepoogd te stoppen. En dat is toch wel opvallend als het zo'n fijne gewoonte betreft als menig user in deze reeks wil doen geloven. En jij bevestigt dat beeld nog maar eens.
Ik heb nergens beweerd dat roken een absolute must is. Ik heb nooit gezegd dat roken ten alle tijden lekker is, ik heb ook nooit gezegd dat ik nooit zou stoppen met roken. Wat ik wel zeg, maar daar lees je oost-indisch overheen, dat ik kan begrijpen dat er een rookverbod is (ik erken de gezondheidsproblematiek van roken), maar ik erken ook het genot dat een peuk kan hebben, vooral na discussies met mensen die oost-indisch doof zijn en het bloed onder je nagels vandaan zuigen. Ik geniet ook van de meeste gesprekken die ik heb in de rookruimte. Hell, zelfs mensen die niet roken lopen de rookruimtes in omdat ze anders de "bij de koffie" gesprekken missen.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:39 schreef Schanulleke het volgende:
[..]
Ik ben gewoon nieuwsgierig omdat ik in mijn omgeving geen enkele roker ken die niet tenminste 1 keer heeft gepoogd te stoppen. En dat is toch wel opvallend als het zo'n fijne gewoonte betreft als menig user in deze reeks wil doen geloven. En jij bevestigt dat beeld nog maar eens.
Een vent met een beetje wilskracht kan dat. Maar je moet het wel echt willen. Als je er niet 100% achter staat, gaat het je inderdaad niet lukken.....quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:46 schreef Sybesma het volgende:
Nee, roken is gewoon een verslaving, klaar. En een verslaving daar stop je niet zomaar mee.
Ik rook alleen als ik drink en ik ken best wel een aantal mensen die op deze manier roken. En wij balen extra want ons rookmomentje in de kroeg is ons afgenomen!quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:46 schreef Sybesma het volgende:
[..]
Nee, roken is gewoon een verslaving, klaar. En een verslaving daar stop je niet zomaar mee.
En daarom ga ik nu een peuk roken!
*kuch*bull*kuch*shit*kuch*quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:55 schreef maartena het volgende:
[..]
Een vent met een beetje wilskracht kan dat. Maar je moet het wel echt willen. Als je er niet 100% achter staat, gaat het je inderdaad niet lukken.....
En voor hen met een beetje minder wilskracht, maar toch de wens om te stoppen bestaan er ook tal van alternatieven om je erbij te helpen, zoals kauwgom, pillen en pleisters.....
Ik stop misschien ooit, maar alleen omdat IK dat wil niet vanwege 1 of andere regel.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:55 schreef maartena het volgende:
[..]
Een vent met een beetje wilskracht kan dat. Maar je moet het wel echt willen. Als je er niet 100% achter staat, gaat het je inderdaad niet lukken.....
En voor hen met een beetje minder wilskracht, maar toch de wens om te stoppen bestaan er ook tal van alternatieven om je erbij te helpen, zoals kauwgom, pillen en pleisters.....
Wellicht is het beter het roken dan maar helemaal te verbieden, zonder uitzondering van rookruimtes, zoals de Duitse rechter het eigenlijk wil..... dan staat de kleine kroeg gelijk aan de grote kroeg, en is het aan de roker alleen nog maar de keus of ze kiezen voor de sigaret of hun kroeg. Ze kunnen immers dan niet meer uitwijken naar de grotere kroeg om de hoek die wel een rookruimte heeft. En inderdaad, dan hoeven al die kroegen niet te gaan lenen voor rookruimtes.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:56 schreef bloodymary het volgende:
Maartena staat wel erg ver van de praktijk af met zijn ideeen voor verbouwingen. Buiten het feit dat het (bouw)vergunningtechnisch wellicht niet haalbaar is, zijn uitbaters van kleine cafe's echt hele kleine ondernemers die echt niet veel geld over houden. En zeker niet ineens een investering kunnen doen van 5 of 10.000 Euro. En ook bij de bank krijgen die daar niet zo maar een lening voor. Ja, ik weet dat, ik ben accountant en heb drie van zulke kleine cafeetjes als klant.
Vergeet het verbod op Godsdiensten niet van Papierversnipperaar!quote:Verder stoor ik me er aan dat rokers als tegenargument beginnen over verboden op alcohol en auto-uitlaatgassen. Het ging er toch juist om dat we niet al onze vrijheden wilden laten beperken?
Dit is niet waar. Dat het grootste deel van Nederland niet rookt betekent niet dat het grootste deelquote:de wens voor een 100% rookvrije horeca is er, bij de overheid, het grootste deel van de klanten, en dus ook rechters.....
Is stoppen met roken van 8 pakjes per week, dus RUIM een pakje per dag van de ene dag op de andere dag na bijna 10 jaar gerookt te hebben niet voldoende om ervaring te hebben met het stoppen met roken?quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:58 schreef slakkie het volgende:
Je lult veel, maar je komt absoluut niet over als een ervaringdeskundige.
Niet mee eens. Dat is geen gelijkheid. De grote kroegen kunnen het omzetverlies beter lijden dan de kleine en bovendien lopen die niet leeg omdat ze sowieso meer clientele hebben. Zelf ga ik niet of nauwelijks meer naar de kroeg vanwege het rookverbod. Als ik drink wil ik er lekker bij kunnen roken, dus houd ik thuis wel etentjes en feestjes.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:02 schreef maartena het volgende:
Wellicht is het beter het roken dan maar helemaal te verbieden, zonder uitzondering van rookruimtes, zoals de Duitse rechter het eigenlijk wil..... dan staat de kleine kroeg gelijk aan de grote kroeg, en is het aan de roker alleen nog maar de keus of ze kiezen voor de sigaret of hun kroeg. Ze kunnen immers dan niet meer uitwijken naar de grotere kroeg om de hoek die wel een rookruimte heeft. En inderdaad, dan hoeven al die kroegen niet te gaan lenen voor rookruimtes.
Vergeet het verbod op Godsdiensten niet van Papierversnipperaar!
Gezien het argument dat roken niet noodzakelijk is voor gezelligheid, is alcohol niet noodzakelijk en/of autorijden ook niet om normaal te kunnen leven. Zowel roken, alcohol als autorijden zijn schadelijk voor de mens. Gezien de gezondheidsproblemen waar deze drie verantwoordelijk zijn is het gelijke monniken gelijken kappen. Dat het verbieden van deze drie zaken teveel inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer zal het wel niet gebeuren. Maar je ziet nu dat er een belangenvereniging energie/alcohol mixjes wilt uitbannen in de supermarkt geeft aan dat eenzelfde soort trent te zien is met alcohol. Vanwege gezondheidsproblemen voor de jeugd.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:56 schreef bloodymary het volgende:
Verder stoor ik me er aan dat rokers als tegenargument beginnen over verboden op alcohol en auto-uitlaatgassen. Het ging er toch juist om dat we niet al onze vrijheden wilden laten beperken?
quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:02 schreef Vodkadruppel het volgende:
Dit is niet waar. Dat het grootste deel van Nederland niet rookt betekent niet dat het grootste deel
van de kroegbezoekers het rookverbod steunt. Want die zijn natuurlijk geen afspiegeling van het gemiddelde.
Mjah.... wellicht heb je gelijk, en heeft de Duitse rechter gelijk. Die heeft het nu om ongelijkheid in twee deelstaten ongeldig verklaard, maar heeft eigenlijk de wens om helemaal geen uitzondering te maken, zodat kleine kroegen geen klanten verliezen aan grotere kroegen, maar het verlies van klanten puur en alleen gemaakt wordt door de klant die dan moet kiezen tussen kroeg en sigaret.quote:Verder kom je met redelijk onrealistische alternatieven. Als het zo makkelijk zou gaan als je zegt,
was het op de meeste plekken allang gedaan.
quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:03 schreef maartena het volgende:
[..]
Is stoppen met roken van 8 pakjes per week, dus RUIM een pakje per dag van de ene dag op de andere dag na bijna 10 jaar gerookt te hebben niet voldoende om ervaring te hebben met het stoppen met roken?
Kennelijk ben je het wel, maar je blijft nog steeds overkomen als een verwaand ventje dat nooit gerookt heeft. Of heb je geen empathie meer, en/of begrip voor de mensen die nog wel roken (of hun mening?).quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:03 schreef maartena het volgende:
[..]
Is stoppen met roken van 8 pakjes per week, dus RUIM een pakje per dag van de ene dag op de andere dag na bijna 10 jaar gerookt te hebben niet voldoende om ervaring te hebben met het stoppen met roken?
De reden dat ik er tegen ben om deze argumenten aan te halen is niet dat ik ze zinloos of niet vergelijkbaar vind, maar dat ik niet streef naar een zo gezond mogelijk leefmilieu, maar naar een zo prettig mogelijk leefmilieu, zonder beperking van vrijheden.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:08 schreef slakkie het volgende:
[..]
Gezien het argument dat roken niet noodzakelijk is voor gezelligheid, is alcohol niet noodzakelijk en/of autorijden ook niet om normaal te kunnen leven. Zowel roken, alcohol als autorijden zijn schadelijk voor de mens. Gezien de gezondheidsproblemen waar deze drie verantwoordelijk zijn is het gelijke monniken gelijken kappen. Dat het verbieden van deze drie zaken teveel inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer zal het wel niet gebeuren. Maar je ziet nu dat er een belangenvereniging energie/alcohol mixjes wilt uitbannen in de supermarkt geeft aan dat eenzelfde soort trent te zien is met alcohol. Vanwege gezondheidsproblemen voor de jeugd.
Auto's zijn grote vervuilers van het milieu om ons heen en gezien het belang van de samenleving boven het individu gesteld wordt bij roken is het niks meer dan logisch dat het belang van een auto voor het individu ook moet wijken voor het belang van de samenleving.... Of ben ik nu plots hypocriet omdat ik vind dat een vervoersmiddel die mijn buitenlucht overal vervuild ook wil verbieden. Dat is uiteindelijk de moraal van het verhaal, roken vervuild de lucht om ons heen, en dus moeten mensen die niet roken beschermd worden tegen de rookdampen, maar auto's mogen alles en iedereen vergassen??
Je kan het zinloze argumenten vinden, maar het zijn gewoon vergelijkbare onderwerpen.
Brrrrrrrrrrr een Ex-rokerquote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:03 schreef maartena het volgende:
[..]
Is stoppen met roken van 8 pakjes per week, dus RUIM een pakje per dag van de ene dag op de andere dag na bijna 10 jaar gerookt te hebben niet voldoende om ervaring te hebben met het stoppen met roken?
Ik ben het wel met je eens hoor, maar ik zie dat de weg openligt voor meer beperkingen van individuele vrijeheden onder het mom van gezondheidsredenen, veiligheidsredenen etc etc. Dit is stap 1.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:11 schreef bloodymary het volgende:
De reden dat ik er tegen ben om deze argumenten aan te halen is niet dat ik ze zinloos of niet vergelijkbaar vind, maar dat ik niet streef naar een zo gezond mogelijk leefmilieu, maar naar een zo prettig mogelijk leefmilieu, zonder beperking van vrijheden.
Weer zo'n iemand die in het vorige topic niet of nauwelijks aanwezig was, maar mij nu komt vertellen dat ik niet inhoudelijk heb gediscussieerd. Best triest, moet ik zeggen. Kom maar met bewijzen dat ik op de man heb gespeeld. En mocht je die al vinden, wil je dan SVP ook een overzicht maken van beledigende opmerkingen van Papierversnipperaar en Chewie? Dat lijkt me namelijk wel zo eerlijk.quote:Op donderdag 31 juli 2008 19:58 schreef slakkie het volgende:
Wat wil je bewijzen? Je bent zelf ook lekker bezig om de discussie dood te laten bloeden door het op de man te spelen.
Maar verklaar eens waarom alledrie op exact hetzelfde moment verboden moeten worden? Waarom zouden we niet eerst het ene kunnen verbieden, en pas op een later moment het andere?quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:08 schreef slakkie het volgende:
Gezien het argument dat roken niet noodzakelijk is voor gezelligheid, is alcohol niet noodzakelijk en/of autorijden ook niet om normaal te kunnen leven. Zowel roken, alcohol als autorijden zijn schadelijk voor de mens. Gezien de gezondheidsproblemen waar deze drie verantwoordelijk zijn is het gelijke monniken gelijken kappen. Dat het verbieden van deze drie zaken teveel inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer zal het wel niet gebeuren. Maar je ziet nu dat er een belangenvereniging energie/alcohol mixjes wilt uitbannen in de supermarkt geeft aan dat eenzelfde soort trent te zien is met alcohol. Vanwege gezondheidsproblemen voor de jeugd.
Auto's zijn grote vervuilers van het milieu om ons heen en gezien het belang van de samenleving boven het individu gesteld wordt bij roken is het niks meer dan logisch dat het belang van een auto voor het individu ook moet wijken voor het belang van de samenleving.... Of ben ik nu plots hypocriet omdat ik vind dat een vervoersmiddel die mijn buitenlucht overal vervuild ook wil verbieden. Dat is uiteindelijk de moraal van het verhaal, roken vervuild de lucht om ons heen, en dus moeten mensen die niet roken beschermd worden tegen de rookdampen, maar auto's mogen alles en iedereen vergassen??
Je kan het zinloze argumenten vinden, maar het zijn gewoon vergelijkbare onderwerpen.
offtopic:quote:Maar goed, het verbouwen ervan is nog steeds illegaal.
Ik ben geen ondernemer, dus over de eigenschappen waarover een ondernemer hoort te beschikken, hoef ik niet persé ook te beschikken. De horecabranche heeft 3-4 jaar de tijd gehad om aan zelfregulering te doen. Dat hebben ze grotendeels nagelaten, dus grijpt de overheid naar mijn mening terecht in. En de 'vele tegenwerpingen' in dit topic neem ik met een grote korrel zout. Representatief onderzoek wijst namelijk uit dat zo'n tweederde van de Nederlanders het rookverbod in de horeca steunt. De kamermeerderheid die het voorstel goedkeurde, was nog veel groter. Het is dus een zeer democratisch besluit: de overlastgevende minderheid past zich aan aan de meerheid die hinder ondervindt en niet andersom.quote:Op donderdag 31 juli 2008 20:43 schreef ErikT het volgende:
Dat gebrek aan creativiteit dat jij de kleine ondernemer verwijt, spreid je hier zelf tentoon. Omdat jij geen andere oplossing ziet, is dit automatisch de juiste. Ondanks de vele tegenwerpingen die je krijgt.
Jouw oplossing is een schijnoplossing, omdat zo'n beetje iedere horeca-ondernemer dan gaat beweren dat in zijn kroeg alleen rokers komen, uit angst voor inkomstenderving. De afgelopen 3-4 jaar hebben perfect uitgewezen dat zelfregulering (want dat is feitelijk waar je voor pleit) niet werkt. Afgezien van de vraag of er sprake is van last/hinder, is er ook nog zoiets als mensen tegen zichzelf in bescherming nemen.quote:Op donderdag 31 juli 2008 20:43 schreef ErikT het volgende:
Maar nogmaals: ik zou het verbod willen invoeren op plaatsen waar het ook daadwerkelijk nut heeft. Ofwel: waar ook niet rokers komen, die anders gedwongen in de rook moeten staan. Ik heb het al 100 keer verkondigd, maar het wil er bij jou simpelweg niet in dat het immoreel is om een groep mensen te vertellen wat ze moeten doen, als er aantoonbaar niemand last heeft van hun gedrag.
Denkfout: slechts een deel van de bevolking is het oneens met dit rookverbod. En zelfs dan kun je je afvragen in hoeverre dat het vertrouwen in de overheid aantast. Het rookverbod wordt breed gesteund door zowel de bevolking als de politiek en dat sigarettenrook schadelijk is, ga ik niet steeds opnieuw aanhalen.quote:Op donderdag 31 juli 2008 20:43 schreef ErikT het volgende:
Ik noem jouw uitgangspunt niet dom, ik noem je benadering (en dus die van de overheid die jij verdedigt) dom. Om zoiets ietepieterigs als een sigaret verkwanselt de overheid haar vertrouwen bij de bevolking.
Het is je goed recht om morele bezwaren te hebben. Meer heb ik hier niet op te zeggen.quote:Op donderdag 31 juli 2008 20:43 schreef ErikT het volgende:
Ik ben geen klagende ondernemer en geen verstokte roker en ik maak er een probleem van omdat ik morele bezwaren heb.
Je moet het woord 'moeten' niet zo letterlijk nemen in dit verband. Ik bedoel te zeggen dat die mensen zichzelf veel ergernis en leed besparen wanneer ze de knop omzetten. Dat is echter niet iets dat MOET, in de zin van dat het met dwang bewerkstelligd moet worden. Zal ook lastig gaan, want dan heb je gedachtenpolitie nodig. Wat mij betreft zetten mensen die knop NIET om, blijven ze rest van hun leven van mening dat roken in de horeca normaal is en blijven ze rest van hun leven rondlopen met frustraties omdat het niet meer mag. Ze hebben alleen zichzelf ermee te pakken. Accepteren en leren inzien dat roken schadelijk is en daarom niet thuishoort in een omgeving waar ook andere mensen komen, lijkt me veel socialer en voor de rokers zelf ook een minder grote kwelling.quote:Op donderdag 31 juli 2008 20:43 schreef ErikT het volgende:
Wat jij weigert te snappen, is dat jij niet het recht hebt te bepalen dat bij anderen de knop om moet, als ze er niemand mee lastig vallen.
Ik verwijs naar mijn eerdere opmerking, hierboven. Verder valt zoiets onmogelijk te controleren of te handhaven, dus in no-time wordt in alle Nederlandse kroegen gewoon weer volop gerookt. Want als er bij de buurman gerookt mag worden, ga ik het ook gewoon toestaan. Wat je wilt, kan in de praktijk dus nooit werken. Bovendien is er ook een signaal dat wordt afgegeven: ontmoediging van roken. Plus nog het aspect van de volksgezondheid.quote:Op donderdag 31 juli 2008 20:43 schreef ErikT het volgende:
Het is werkelijk ongelooflijk. Je zegt het hier zelf: "waar je anderen niet tot last bent." Dat is dus bijvoorbeeld in een kroeg waar iedereen rookt en de uitbater ook.
En dat was intussen ook alweer 12 jaar geleden..... en aangezien het zo'n 7 tot 10 jaar duurt voordat je lichaam de troep van roken weer heeft verwijderd, is de kans dat ik nog longkanker krijg aanzienlijk verminderd.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:13 schreef Sybesma het volgende:
Je hebt met die 10 jaar roken jezelf al zoveel kanker geleverd dat jij in elk geval geen nadelen kunt hebben van het meeroken.
Het rookverbod gaat dan ook in eerste instantie om het personeel, maar in tweede instantie ook om kroegbezoekers die wekelijks meerdere malen in de kroeg te vinden zijn, en als ik sommigen mag geloven zijn er dat nogal wat.quote:En verder als je na zoveel gerookt te hebben weer gezond kunt worden kan dat ook wel na een avondje kroeg.
Ik heb de discussie wel gevolgd, en ik heb erin gepost met mijn kloon. Wat vervolgens compleet genegeerd werd omdat jullie bezig waren met het op de man spelen. Ik probeer me zoveel mogelijk in te houden om niet op de trolls te reageren.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:24 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Weer zo'n iemand die in het vorige topic niet of nauwelijks aanwezig was, maar mij nu komt vertellen dat ik niet inhoudelijk heb gediscussieerd. Best triest, moet ik zeggen. Kom maar met bewijzen dat ik op de man heb gespeeld. En mocht je die al vinden, wil je dan SVP ook een overzicht maken van beledigende opmerkingen van Papierversnipperaar en Chewie? Dat lijkt me namelijk wel zo eerlijk.
Hopelijk ben jij geen ondernemer, want het is nogal kortzichtig dat je kennelijk niet verder komt dan het bouwen van een rookruimte om klanten terwille te zijn. Alsof een kroegbaas klanten niet op een andere manier aan zich kan binden. En wie zegt dat het per definitie dezelfde klanten moeten zijn? Waarom kan hij niet op zoek naar nieuwe doelgroepen? Het is echt slachtoffer-denken.quote:Op donderdag 31 juli 2008 21:34 schreef Tarabass het volgende:
Grappig dat er weer aangedragen wordt dat de kleine ondernemer creatief moet zijn, en hun geld maar beter in voorzieningen kan steken. Als je geen ruimte hebt, heb je geen ruimte. Als die mensen die wel roken buiten gaan staan, krijg je bekeuringen voor overlast. Er is gewoon geen ruimte(nee, ik bedoel geen rokersruimte) voor die mensen en ze staan met de rug tegen de muur.
Terecht punt. Ik kan er op zich dan ook wel iets bij voorstellen dat de Duitse rechter tot dit oordeel komt. Het punt is alleen dat het effect averechts zal zijn: de deelstaten zullen niet weer op de weg terug gaan en de regelgeving versoepelen zodat roken op tal van plaatsen in de horeca mogelijk blijft. Nee, ze zullen de uitspraak aangrijpen om de wetgeving strikter te maken. Concreet: een compleet rookverbod in alle horeca. Dat is dus waarom ik betoog dat de kleine ondernemers indirect de grotere ondernemers duperen die geld hebben geïnvesteerd in gescheiden rookruimtes.quote:Op donderdag 31 juli 2008 21:34 schreef Tarabass het volgende:
En natuurlijk wordt het beleid in Duitsland nu van de tafel geveegd onder het motto dat we hier in Nederland zijn en dat het niet per definitie gedoogd/toegestaan wordt. Maar het is wel een signaal dat ook van hoger hand er over nagedacht wordt en dat er gezien wordt dat het simpelweg niet altijd mogelijk is. Hoe kan een onderneming van 40 vierkante meter een rokershok bouwen die volgens de regels 32 vierkante meter moet zijn? En wat schiet de niet-roker er mee op, als het markant het héle café rokershok is? Dan is toch nog alles voor rokers?
Het trieste is alleen dat JIJ die kampen creëert en dat die mevrouw haar sorbet hoogstwaarschijnlijk heeft opgegeten zonder ook maar een krimp te geven. Je persoonlijke frustraties over regelgeving die jou niet zint, ga je dus maar botvieren op een buitenstaander die er niks mee te maken heeft. Alleen omdat die vrouw op dat moment niet rookt (want jouw aanname dat het niet-rookster is, is nergens op gestoeld).quote:Op donderdag 31 juli 2008 21:34 schreef Tarabass het volgende:
En wat ik nu al merk aan mezelf is dat ik nu zelf door het verbod ook anders ben gaan denken. Ik zat vanmiddag op het terras naast iemand die een sorbet zat te eten en normaal had ik gewacht te gaan roken. Nu dacht ik dat als ze er last van heeft ze maar ergens anders moest gaan zitten. En dat is wat je bereikt. Onbegrip tussen de mensen voor zo iets kleins, iets wat je heel goed (zeker met iemand als ik die het altijd sociaal heeft benaderd) samen op kan lossen door gewoon te zeggen dat je er last van hebt of door gewoon even na te denken voordat je een peuk opsteekt. Nu denken alle rokers dat de niet-rokers (twee kampen die nu gewoon ontstaan zijn door de regels) gewoon de tering kunnen krijgen met hun gezeik.
Als je het echt jammer vond dat er twee kampen ontstaan, stelde je jezelf minder asociaal op en hield je rekening met iemand die naast je zit te eten. Je kiest er doelbewust voor om rancuneus te zijn. Prima, maar kom dan niet aanzetten met kreten als 'ik vind het jammer'. Het is trouwens goed om je te realiseren dat je deel uitmaakt van een steeds kleiner wordende minderheid. Ik zou maar vast wennen aan het idee dat je rechten als roker er niet snel meer op vooruit zullen gaan.quote:Op donderdag 31 juli 2008 21:34 schreef Tarabass het volgende:
En dat vind ik vooral heel erg jammer, maar dat is iets wat de niet-roker met haar gezeik nu verdiend door achter dit soort betutteling en opleggingen te gaan staan omdat het toevallig in eigen belang is..
quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:27 schreef maartena het volgende:
[..]
Maar verklaar eens waarom alledrie op exact hetzelfde moment verboden moeten worden? Waarom zouden we niet eerst het ene kunnen verbieden, en pas op een later moment het andere?
Ga met de olie-industrie praten die de ontwikkeling van goedkopere, schonere energie dwarsboomt. Er zijn tal van redenen waarom men niet wilt dat mensen zelf hun energie kunnen opwekken omdat de olie- en energie-industrie dan hun inkomsten zien dalen. Puur economisch belang van de industrie, niet van de consument.quote:Ter vergelijking, in de jaren 80 hebben we het lood uit benzine en verf gehaald, maar omdat er nog geen alternatief was, is lood tot ver in de jaren 90 nog gebruikt in nieuwbouw voor dakgoten, en is lood tot op heden nog steeds te vinden in batterijen.
Wat jij daar zegt is in principe gelijk aan: "Batterijen per direct verbieden, WANT we verbieden lood ook uit verf en benzine" - Of als je het liever anders wil: "Lood per direct weer terug in de Benzine en Verf, WANT we laten het nog toe in batterijen".
Of een ander voorbeeld met betrekking tot de autoindustrie:
"Katalysatoren moeten afgeschaft worden, WANT boten hoeven geen verplichte katalysatoren en dat is oneerlijk"
Dat uitlaatgassen slecht zijn, dat weet iedereen. Maar dat een rookverbod in de horeca een heel stuk makkelijker is in te voeren dan het verwijderen van auto's die vervuilen, fabrieken die vervuilen, schepen die vervuilen, etc..... dat begrijpt zelfs een kind. Een supermarkt wordt bevoorraad met een vrachtwagen, en kan niet bevoorraad worden met paard en wagen. Sterker nog, de enorme hoeveelheid keus die we hebben in de Westerse economie heeft puur en alleen te maken met vervoer en logisitiek. We kunnen wel weer terug gaan naar melk en kaas halen op de boerderij, en de wever vragen of deze een mooie jurk wil maken van per zeilschip ingevoerde katoen, maar de realiteit gebied te zeggen dat wij toch graag een koelkast vol willen hebben met voedsel van westerse normen, en dat we toch graag die Levis spijkerbroek die in Maleisië wordt gemaakt aantrekken.
*zucht* lezen, ik ga hier niet eens op antwoorden. Burgerrechten, inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en wat ik met mijn leven wil doen, keuzes die ik zelf wil maken, of keuzes die voor me gemaakt worden vanuit de overheid.. Stop eens met Oost-Indisch lezen.quote:Er worden dus tal van verboden en regels gesteld omtrent het autorijden, het alcohol drinken, en het roken..... maar we moeten vooral niet vergeten dat GEEN VAN DEZE DRIE verboden zijn.
Waarom we "dus ook dat" en "dus ook dit" moeten verbieden omdat roken in de horeca niet meer is toegestaan is me dan ook totaal niet duidelijk.
Zonder vrouwtjes kan je ook niet voortplanten....quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:30 schreef Vodkadruppel het volgende:
[..]
offtopic:
Volgens mij geldt dat alleen voor de vrouwtjesplanten.
Alsof Maartena, Chewie, Papierversnipperaar en ik de enigen waren die in het topic hebben gepost... Kennelijk was je bijdrage weinig interessant; anders waren er wel meer reacties op gekomen. Een pittige discussie voeren, is wat anders dan op de man spelen. Lees het topic nog eens rustig na, kan ik je alleen maar aanraden.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:43 schreef slakkie het volgende:
Ik heb de discussie wel gevolgd, en ik heb erin gepost met mijn kloon. Wat vervolgens compleet genegeerd werd omdat jullie bezig waren met het op de man spelen. Ik probeer me zoveel mogelijk in te houden om niet op de trolls te reageren.
Tja, als jij de eerste post van Tarabas in dit topic 'normaal' vindt, zegt dat veel over jou. Iemand die meteen al met termen als 'nazi's' gaat smijten, kan ik moeilijk serieus nemen. Wie dat soort kreten nodig heeft om een discussie te voeren, heeft gebrek aan inhoudelijke argumenten. Inhoudelijke argumenten die in het vorige topic trouwens ruimschoots zijn aangedragen door onder meer Maartena en mezelf. Lees al mijn posts gerust na: volop inhoud.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:43 schreef slakkie het volgende:
Ik ga echt geen scheidrechtertje spelen omdat jij dat zo graag wilt (vooral vanwege de toon die je aanslaat tegen bijna iedereen, zo ook nu: "daar heb je er weer een...."), maar ik zie dat je tarabas gewoon probeert af te zeiken terwijl ie een normaal post. Dat jij je dan laat verleiden door op de man te gaan spelen en ik aangeef dat je daardoor de discussie doodt mag dan niet?
Ik heb in het vorige topic welgeteld één redelijk argument gelezen waarop ik nog niet heb gereageerd. Dat argument luidde: Het recht op een rookvrije werkplek is niet automatisch een rookverbod, zoals de overheid dat nu doet overkomen.. Verder heb ik niet meegedaan aan de eindeloze discussies over onderzoeken. Dat (mee)roken zeer schadelijk is voor de gezondheid staat voor mij buiten kijf. Toch betrek je mij erbij alsof ik wél heb lopen doorzagen op dat onderwerp, terwijl ik het er nauwelijks over gehad heb. Daarmee maak je duidelijk dat je mijn bijdragen niet zorgvuldig hebt gelezen.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:43 schreef slakkie het volgende:
Welk nut heeft het dan om daarop te reageren? Ik onderken het, ik wuif het argument niet weg, ik kom met argumenten waarom ik denk dat het huidige rookverbod niet klopt. Dat jullie blijven hangen in het valideren van onderzoeken moeten jullie zelf weten.
Met name Maartena heeft veel zinnige posts gemaakt in het vorige topic, maar iets zegt mij dat die niet in jouw straatje passen? In plaats van te lopen klagen over dat je genegeerd bent, kun je je argumenten ook nadrukkelijker naar voren brengen en posts waarvan jij DENKT dat ze op de man gespeeld zijn wél eens aandachtig lezen, om je beeld bij te stellen.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:43 schreef slakkie het volgende:
En ik ga dan al helemaal niet kijken naar op de man gespeelde posts, die heb ik ook voor een groot deel genegeerd. Wellicht dat ik daarom niet al teveel gepost heb in het vorige deel. De discussie was vooral, 11letterig, maartena, chewie en nog iemand, met af een toe een zinnige post die werd overgeslagen...
Ben ik zonder meer met je eens. Maar het kwam wat vreemd over dat iemand die in het vorige topic niet aanwezig leek, nu ineens met allerlei observaties over postgedrag komt. Ook al denk jij er kennelijk heel anders over, ik probeer mijn posts altijd kwaliteit en zorgvuldigheid mee te geven.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:43 schreef slakkie het volgende:
Verder maakt het niet uit hoeveel ik gepost heb, maar om wat ik post, kwantiteit zegt niks over de kwaliteit.
Klopt, maar je hoeft de vrouwtjes niet massaal te telen voor de mannetjes.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:54 schreef slakkie het volgende:
[..]
Zonder vrouwtjes kan je ook niet voortplanten....
Tja, met gelode benzine kun je net iets meer vermogen uit het motorblok van je sportwagen halen, dat betekend nog niet dat we het omwille van vrije keuze zomaar moeten toelaten.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:52 schreef slakkie het volgende:
*zucht* lezen, ik ga hier niet eens op antwoorden. Burgerrechten, inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en wat ik met mijn leven wil doen, keuzes die ik zelf wil maken, of keuzes die voor me gemaakt worden vanuit de overheid.. Stop eens met Oost-Indisch lezen.
Jullie hebben ruim 90% van het topic volgepost met een discussie over gezondheidsredenen, validatie van onderzoeken, verzoeken om validatie van onderzoeken. Na het lezen van 10 van die posts haak ik af. Als je de goede posts uit het topic filtert voor me ga ik het topic nalezen, maar ik voel me niet geroepen om dat te doen omdat jij het zo graag wilt.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 02:17 schreef Elfletterig het volgende:
Alsof Maartena, Chewie, Papierversnipperaar en ik de enigen waren die in het topic hebben gepost... Kennelijk was je bijdrage weinig interessant; anders waren er wel meer reacties op gekomen. Een pittige discussie voeren, is wat anders dan op de man spelen. Lees het topic nog eens rustig na, kan ik je alleen maar aanraden.
Nah, ik heb verschillende posts gelezen van je, en in sommige zullen vast zinnige dingen hebben gestaan, ware het niet dat het bijna allemaal over hetzelfde ging:quote:Tja, als jij de eerste post van Tarabas in dit topic 'normaal' vindt, zegt dat veel over jou. Iemand die meteen al met termen als 'nazi's' gaat smijten, kan ik moeilijk serieus nemen. Wie dat soort kreten nodig heeft om een discussie te voeren, heeft gebrek aan inhoudelijke argumenten. Inhoudelijke argumenten die in het vorige topic trouwens ruimschoots zijn aangedragen door onder meer Maartena en mezelf. Lees al mijn posts gerust na: volop inhoud.
Ik heb je meerdere posts op de man af zien spelen, of als zodanig geinterpreteerd. Wellicht ligt het aan je toon... Dit doe je nu weer door het smijten met de i en b tag in je post. Al is het in bovenstaande quote wel relevant aangezien je de vraag wilt accentueren.quote:Ik heb in het vorige topic welgeteld één redelijk argument gelezen waarop ik nog niet heb gereageerd. Dat argument luidde: Het recht op een rookvrije werkplek is niet automatisch een rookverbod, zoals de overheid dat nu doet overkomen.. Verder heb ik niet meegedaan aan de eindeloze discussies over onderzoeken. Dat (mee)roken zeer schadelijk is voor de gezondheid staat voor mij buiten kijf. Toch betrek je mij erbij alsof ik wél heb lopen doorzagen op dat onderwerp, terwijl ik het er nauwelijks over gehad heb. Daarmee maak je duidelijk dat je mijn bijdragen niet zorgvuldig hebt gelezen.
Ik stoor me behoorlijk aan maartena (en niet alleen aan hem hoor, wees niet bangquote:Met name Maartena heeft veel zinnige posts gemaakt in het vorige topic, maar iets zegt mij dat die niet in jouw straatje passen? In plaats van te lopen klagen over dat je genegeerd bent, kun je je argumenten ook nadrukkelijker naar voren brengen en posts waarvan jij DENKT dat ze op de man gespeeld zijn wél eens aandachtig lezen, om je beeld bij te stellen.
Dus moet je ook niet gaan klagen als iemand commentaar heeft over je postgedrag heeft, lurkers posten niet, die lezen, en als ze dan posten betekend het niet dat ze niet het hele topic gelezen hebben. Ik vind ook dat ik altijd kwaliteitsposts plaats, maar niet iedereen zal het met me eens zijn. Verder is de intonatie van je post ook niet echt bevordelijk voor de discussie, ik kan lezen en je hoeft echt niet zo te PRATEN. Ik krijg dan alleen maar het idee dat je denkt dat ik achterlijk, dom of stom ben, of dat ik niet kan lezen.quote:Ben ik zonder meer met je eens. Maar het kwam wat vreemd over dat iemand die in het vorige topic niet aanwezig leek, nu ineens met allerlei observaties over postgedrag komt. Ook al denk jij er kennelijk heel anders over, ik probeer mijn posts altijd kwaliteit en zorgvuldigheid mee te geven.
Alle voorbeelden die je geeft hebben werkbare alternatieven, tussen 7 en 22 uur heb je de tijd om zoveel lawaai te maken, maar zelfs dan kan je geluidsoverlast veroorzaken voor anderen. Je motor kan je ook in een verlaten industrieterrein gaan maken, zolang je daar een box hebt of iets dergelijks. En je kan ook na 22 uur lawaai maken, gewoon zorgen dat je je buren voortijdig inlicht. Heb gister nog een briefje gekregen van de buren dat er een feestje tussen 14:00 en 3:00 uur snachts as zaterdag. Ik kan hier rekening mee houden. Het is echt niet dat ik de pliesie ga bellen omdat ze zich niet aan die lawaaiwat houden.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 02:31 schreef maartena het volgende:
Tja, met gelode benzine kun je net iets meer vermogen uit het motorblok van je sportwagen halen, dat betekend nog niet dat we het omwille van vrije keuze zomaar moeten toelaten.
Het door de gootsteen gieten van afgewerkte olie na een olieverversing is ook veel makkelijker dan moeite moeten doen en het netjes naar de gemeente werf brengen voor recycling.
Die kerstboom verbranden is veel leuker dan het laten ophalen door de vuildiensten die dat hout verwerken. Dit mag in veel (grotere) steden ook al niet meer.
Het hele jaar vuurwerk afsteken is ook leuk! Ik wil op mijn verjaardag elk jaar om 12:00 flink vuurwerk kunnen stoken om te vieren dat ik jarig ben. Die buren van me moeten die paar keer per jaar niet zo zeuren om dat lawaai.... En uiteraard wel Belgisch vuurwerk, niet die slappe troep uit Nederland.
Ik wil tevens ook vuurwapens kunnen kopen, en munitie kunnen halen bij de benzinepomp..... en het recht hebben om inbrekers te vermoorden zonder strafvervolging.
En eigenlijk wil ik gewoon 's nachts aan mijn motor werken..... die lawaaiwet tussen 22:00 en 07:00 belemmerd me, want dan alleen heb ik tijd.
Als de overheid zich nergens mee bemoeide staat straks je buurjochie de ene dag om 01:00 vuurwerk af te steken, je andere buurman oefent met zijn night-vision doelzoeker op zijn jachtgeweer in het naburige weiland, je andere buurman gaat in januari 20 kerstbomen in zijn tuin verbranden, en de wind staat jouw kant op..... en ach... laten we omwille van vrije keuze en omdat het MIJN tuin is dat allemaal maar toelaten....
Ik heb toch aangegeven dat ik niet tegen een rookverbod ben, waar ik wel tegenstander van ben is dat ik niet kan roken in een kroeg, waar ik na een dag werken lekker een paar (of meer) biertjes wil drinken met een peuk erbij. Dat ik op werk niet kan roken achter m'n buro, of in de gang vind ik logisch. Dat ik niet kan roken in een restaurant vind ik ook logisch (en ben daar zelfs voorstander van). Wat ik niet kan begrijpen is dat een trucker in zijn eigen vrachtwagen niet mag roken vanwege het standpunt van de WVA dat er mogelijk een bijrijder kan zijn die ook het recht heeft (maar niet per definitie opeist) op een rookvrije werkplek.quote:Soms moet de overheid bepaalde regels instellen die voor de maatschappij als een geheel voordeel geven, en het rookverbod in de horeca is er daar 1 van. Het is inderdaad zo dat rokers er nadeel aan hebben, maar over de grote linie is het rookverbod eigenlijk alleen maar positief, met name voor de gezondheid.
Waarom valt even naar buiten stappen voor een peuk, of wachten tot je weer thuis bent voor een peuk niet onder "werkbare alternatieven"? Waarom moet het perse in de kroeg, en perse niet in een rookruimte, of even buiten?quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 03:38 schreef slakkie het volgende:
Alle voorbeelden die je geeft hebben werkbare alternatieven
quote:De rook verdwenen, kroegen blijven vol
Metro Life Panel: Tien procent rokers gestopt door rookverbod
Het rookverbod in Nederland leidt niet tot minder cafébezoek volgens de leden van het Metro Life Panel. Van alle 700 ondervraagden geeft 16,3 procent aan dat zij juist vaker naar horecagelegenheden gaan, terwijl elf procent minder vaak en vijf procent helemaal niet meer gaat.
Verder is 10,3 procent gestopt met roken sinds de invoering van het rookverbod en verwacht 47,7 procent dat de horeca omzet misloopt nu er niet meer binnen gerookt mag worden. Niet iedereen is blij met de resultaten. De Stichting Red de Kleine Horecaondernemer, opgericht om de belangen van eigenaren van kleine cafés te verdedigen tegen het rookverbod, ziet het rookverbod als een strop voor de horeca.
‘Café weer aangenaam’
‘Het rookverbod is wel fijn voor bewoners van Vinexwijken’
Willem van den Oetelaar is voorzitter van Clean Air Holland, belangenvereniging tegen roken in de publieke ruimte, en hij is niet verrast door de resultaten. In Groot-Brittannië en vooral in Schotland is al eerder gebleken dat het horecabezoek uiteindelijk
juist toeneemt door het rookverbod. In Nederland rookt ongeveer 28 procent, het is nu voor de meerderheid van de mensen weer aangenaam om de horeca te bezoeken.”
DE STICHTING RED de Kleine Horecaondernemer is ervan overtuigd dat het rookverbod wel zal leiden tot minder bezoek. Voorzitter Jaap Brandigt denkt zelfs dat vier van de tien eigenaren van kleine cafés de komende jaren failliet zullen gaan. “In landen waar het rookverbod al is ingevoerd, is een omzetdaling van veertig procent waarneembaar. Mensen gaan niet alleen minder vaak naar de horeca, maar blijven ook minder lang.”
BRANDIGT ZIET HET rookverbod als een overwinning voor mensen die weinig of geen gebruik maken van de horeca. “Kijk, voor de gemiddelde bewoner van een Vinexwijk die genoeg heeft aan zijn glaasje wijn en barbecue is een rookvrije horeca natuurlijk prima. Die mensen maken weinig gebruik van de horeca, maar geven in peilingen wel aan dat zij voor een rookverbod zijn. Frequente bezoekers van horecagelegenheden in de randstad zijn vaak rokers, voor hen is het verbod heel vervelend.”
Rookverbod: een vloek of een zegen?
De meeste respondenten van het Metro Life Panel zijn blij met het rookverbod. Van de ondervraagden geeft 16,3 procent aan dat zij sinds de invoering van het rookverbod vaker naar horecagelegenheden gaan, 10,3 procent is gestopt met roken.
Daar heb je precies de redenen waarom er in het tussenliggende jaar geen werkbare rook oplossing uit de horeca is gekomen, en uiteindelijk de minister de rookvrije werkplek af moest dwingen middels wetgeving.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 07:11 schreef maartena het volgende:
[..]
Waarom valt even naar buiten stappen voor een peuk, of wachten tot je weer thuis bent voor een peuk niet onder "werkbare alternatieven"? Waarom moet het perse in de kroeg, en perse niet in een rookruimte, of even buiten?
De quote ans sich is mooi, maar het woord "tirannie" impliceert toch wel wat ergers dan op een paar plekken in Nederland (er zijn 11.000 kroegen als ik het goed heb, restaurants mocht al langer niet gerookt worden, dus die sla ik even over) niet binnen mogen roken, alhoewel ik wel kan begrijpen dat het voor een bepaalde groep rokers wel zo aanvoelt.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 08:44 schreef Daffodil31LE het volgende:
Ach ja:
"Of all tyrannies, a tyranny exercised for the good of its victims may be the most oppressive. It may be better to live under robber barons than under omnipotent moral busybodies. The robber baron's cruelty may sometimes sleep, his cupidity may at some point be satiated; but those who torment us for our own good will torment us without end, for they do so with the approval of their own conscience."
waarschijnlijk gaat dit per telefoonquote:Op vrijdag 1 augustus 2008 09:28 schreef bloodymary het volgende:
700 ondervraagden![]()
Ik doe trouwens ook vaak mee aan dat soort enquetes, via internet heb ik me opgegeven. Je krijgt dan een vragenlijst, die vul ik zonder te kijken zo snel mogelijk in en en dan krijg ik weer ¤ 2,50 bijgeschreven, als ik ¤ 20 heb krijg ik een cadeaubon. Erg betrouwbaar, die enquetes.
quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 10:24 schreef mspoez het volgende:
www.wieisdesigaaralsurookt.nl
Al gezien?
quote:Firefox kan de server op www.wieisdesigaaralsurookt.nl niet vinden.
Aaah nu komt de aap uit de mouw!quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:03 schreef maartena het volgende:
[..]
Is stoppen met roken van 8 pakjes per week, dus RUIM een pakje per dag van de ene dag op de andere dag na bijna 10 jaar gerookt te hebben niet voldoende om ervaring te hebben met het stoppen met roken?
Ja, mensen die in het Metro Life Panel zitten, dat is een mooie dwarsdoorsnede van de bevolkingquote:
Volgens mij betoogt niemand dat het per se in de kroeg moet. Als ik in een kroeg ga zitten waar ik niet mag roken dan rook ik daar niet, geen enkel punt. Het punt is dat er geen kroegen mogen zijn waar je wel mag roken.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 07:11 schreef maartena het volgende:
[..]
Waarom valt even naar buiten stappen voor een peuk, of wachten tot je weer thuis bent voor een peuk niet onder "werkbare alternatieven"? Waarom moet het perse in de kroeg, en perse niet in een rookruimte, of even buiten?
Statistieken doen er helemaal niks toe.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 01:40 schreef Elfletterig het volgende:
Ik ben geen ondernemer, dus over de eigenschappen waarover een ondernemer hoort te beschikken, hoef ik niet persé ook te beschikken. De horecabranche heeft 3-4 jaar de tijd gehad om aan zelfregulering te doen. Dat hebben ze grotendeels nagelaten, dus grijpt de overheid naar mijn mening terecht in. En de 'vele tegenwerpingen' in dit topic neem ik met een grote korrel zout. Representatief onderzoek wijst namelijk uit dat zo'n tweederde van de Nederlanders het rookverbod in de horeca steunt. De kamermeerderheid die het voorstel goedkeurde, was nog veel groter. Het is dus een zeer democratisch besluit: de overlastgevende minderheid past zich aan aan de meerheid die hinder ondervindt en niet andersom.
Ik pleit helemaal niet voor zelfregulering. Ik pleit voor ontheffing van het rookverbod waar het geen nut heeft.quote:Jouw oplossing is een schijnoplossing, omdat zo'n beetje iedere horeca-ondernemer dan gaat beweren dat in zijn kroeg alleen rokers komen, uit angst voor inkomstenderving. De afgelopen 3-4 jaar hebben perfect uitgewezen dat zelfregulering (want dat is feitelijk waar je voor pleit) niet werkt. Afgezien van de vraag of er sprake is van last/hinder, is er ook nog zoiets als mensen tegen zichzelf in bescherming nemen.
Het doet er helemaal niet toe hoeveel mensen het eens en oneens zijn met het rookverbod. Al zijn er maar tien van de 16 miljoen mensen het oneens met het rookverbod en zitten die met z'n tienen in de kroeg, en van die 10 is eentje de uitbater van de kroeg, dan is het moreel verwerpelijk om die 10 mensen de wil van de meerderheid op te leggen.quote:Denkfout: slechts een deel van de bevolking is het oneens met dit rookverbod. En zelfs dan kun je je afvragen in hoeverre dat het vertrouwen in de overheid aantast. Het rookverbod wordt breed gesteund door zowel de bevolking als de politiek en dat sigarettenrook schadelijk is, ga ik niet steeds opnieuw aanhalen.
Dat is jammer, want dit bezwaar is de basis van mijn argumentatie.quote:Het is je goed recht om morele bezwaren te hebben. Meer heb ik hier niet op te zeggen.
Deze wil ik wel op een badkamertegeltje.quote:Je moet het woord 'moeten' niet zo letterlijk nemen in dit verband.
Maar die willen de knop blijkbaar helemaal niet omzetten. En dat is niet zo gek, een sigaretje in de kroeg roken maakt deel uit van hun leven. Dat roken schadelijk is weet iedereen. Blijkbaar vinden die mensen dat geen reden om niet te roken. Als ze ouder dan 18 zijn hebben ze het recht om die keuze te maken.quote:Ik bedoel te zeggen dat die mensen zichzelf veel ergernis en leed besparen wanneer ze de knop omzetten. Dat is echter niet iets dat MOET, in de zin van dat het met dwang bewerkstelligd moet worden. Zal ook lastig gaan, want dan heb je gedachtenpolitie nodig. Wat mij betreft zetten mensen die knop NIET om, blijven ze rest van hun leven van mening dat roken in de horeca normaal is en blijven ze rest van hun leven rondlopen met frustraties omdat het niet meer mag. Ze hebben alleen zichzelf ermee te pakken. Accepteren en leren inzien dat roken schadelijk is en daarom niet thuishoort in een omgeving waar ook andere mensen komen, lijkt me veel socialer en voor de rokers zelf ook een minder grote kwelling.
Als ik het goed begrijp wordt er nu ook volop in Nederlandse kroegen gerookt. In de grote kroegen in de rookruimte, en in de kleine kroegen is niks veranderd.quote:Ik verwijs naar mijn eerdere opmerking, hierboven. Verder valt zoiets onmogelijk te controleren of te handhaven, dus in no-time wordt in alle Nederlandse kroegen gewoon weer volop gerookt.
Als je in kleine kroegen mag roken, en in grote kroegen in de rookruimte, wat is dan het probleem?quote:Want als er bij de buurman gerookt mag worden, ga ik het ook gewoon toestaan. Wat je wilt, kan in de praktijk dus nooit werken.
Als dat nou zou kunnen zonder dat er allemaal horeca-ondernemers over de kop gaan door betere wetten te bedenken.quote:Bovendien is er ook een signaal dat wordt afgegeven: ontmoediging van roken.
Blijkbaar worden mensen liever met sigaret minder oud dan zonder sigaret. Blijkbaar willen mensen helemaal niet heel lang leven zonder genotsmiddelen. Dat kan je allemaal wel willen dat iedereen dat wil, maar niet alle mensen willen dat blijkbaar.quote:Plus nog het aspect van de volksgezondheid.
Ik wil niks, ik raad het je alleen aan, omdat je aantoonbaar onjuiste dingen zegt. Ik heb niet of nauwelijks iets gezegd over validatie van onderzoeken. Toch betrek je mij daarin en zelfs als ik je daar op wijs, bljf je dat doodleuk doen, want je zegt nu weer 'jullie'. Als je zelf niet het vermogen hebt om goede posts in een topic te herkennen, is dat jouw probleem. Maar mensen betichten van dingen die ze niet gedaan hebben, is niet erg netjes.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 02:42 schreef slakkie het volgende:
Jullie hebben ruim 90% van het topic volgepost met een discussie over gezondheidsredenen, validatie van onderzoeken, verzoeken om validatie van onderzoeken. Na het lezen van 10 van die posts haak ik af. Als je de goede posts uit het topic filtert voor me ga ik het topic nalezen, maar ik voel me niet geroepen om dat te doen omdat jij het zo graag wilt.
Tja, als je heen en weer discussieert over bepaalde aspecten van een onderwerp en als je steeds inhoudelijk reageert, dan praat je dus ook door over hetzelfde deelaspect. Kan ik verder ook niet helpen; dat is de kern van discussiëren. Je hebt in elk geval zelf nu weerlegd dat mijn bijdragen geen inhoud bevatten.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 02:42 schreef slakkie het volgende:
Nah, ik heb verschillende posts gelezen van je, en in sommige zullen vast zinnige dingen hebben gestaan, ware het niet dat het bijna allemaal over hetzelfde ging:
* Kleine kroegen zijn zelf verantwoordelijk voor de huidige situatie door te afwachtend te zijn (heb ik erkend). Aan de andere kant, door gelijk mee te gaan met de regelgeving kunnen ze geen proefproces beginnen om zo hun gelijk proberen te halen bij de rechter. Dat lijkt me een cruciaal punt in een rechtstaat zoals NL. Tevens vind ik burgelijke ongehoorzaamheid een recht, en dat recht is wat de uitbaters nu gebruiken.
* Gezondheidsredenen (heb ik erkend)
* Gemak waarmee onhaalbare voorstellen als reeel worden beschouwd, niet lettende op locatie, gemeentelijke verordeningen, monumentale status van het pand, etc.
* Verschil Duits rechtssysteem en het Nederlandse rechtssysteem. Deze verschillen maar de uitspraak van de rechters ging vooral over concurentie vervalsing (zie hieronder).
Ik heb je punten voor het gemak even genummerd. Over punt 1 en 2 heb ik zeker dingen gezegd. Misschien niet direct in reactie op jouw posts, maar ik heb er wel degelijk over gesproken. Over punt 3 weet ik te weinig. Je kunt me niet verwijten dat ik niet inga op iets waar ik weinig over weet. Maar ik geef je graag gelijk: subsidie op de productie van zo'n schadelijk product snap ik niet.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 02:42 schreef slakkie het volgende:
Waar het niet over ging, of werd overgeslagen:
* 1) Uitbater moet zelf de keus krijgen of ie een rookvrij cafe heeft of niet
* 2) Concurrentie vervalsing kleine/grote kroegen vanwege het hebben van rookruimtes.
* 3) Subsidie van tabaksboeren EU (dit zit in alle posts van me in de afgelopen drie threads, maar ik krijg er maar geen reactie op).
* 4) Rookvrije kroegen die eventueel opgezet werden voor het huidige beleid, waar zijn ze? Waarom zou een rookvrije kroeg vroeger niet allerlei niet-rokers aangesproken hebben gezien de cijfers van mensen die het prettig vinden om rookvrij uit te gaan? Als 71% voor een rookvrij cafe is dan moet een rookvrij cafe voor de invoering al genoeg omzet gedraait hebben om bestaansrecht te hebben. Daar hebben we geen wetten voor nodig.
* 5) Recht op rookvrije werkplek, wat niet per definitie betekend dat er een plicht is tot het aanbieden van een rookvrije werkplek. Dit recht moet eerst opge-eist worden. Dit wordt stelselmatig negeert. Men heeft het dan vooral over de gevaren van het roken, en dus is het allemaal gerechtvaardigd en mag/kan ik er niks geen commentaar op hebben. Immers, de WVA legt de wet dusdanig uit dat per definitie een rookverbod is.
* 6) Roken is "overal" verboden, effectief mag ik alleen nog buiten roken en nergens anders. Hoewel het niet overal verboden is speelt het maatschappelijk leven zich niet alleen in de open lucht af, maar ook binnen 4 muren, bijvoorbeeld in de kroeg. Maar omdat ik buiten nog mag roken is het niet overal verboden, dus ik moet maar fijn in m'n handjes knijpen...
quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 02:42 schreef slakkie het volgende:
Ik heb je meerdere posts op de man af zien spelen, of als zodanig geinterpreteerd. Wellicht ligt het aan je toon... Dit doe je nu weer door het smijten met de i en b tag in je post. Al is het in bovenstaande quote wel relevant aangezien je de vraag wilt accentueren.
Dat jij je stoort aan Maartena, kan ik niet helpen. Face it: dat is de maatschappij. Iemand die jij niet mag, kun je ook tegenkomen in de kroeg waar jij zo graag ziet. Ik zou het prettig vinden wanneer je ophield om te praten in termen van 'jullie' en 'wij' en dat je users afzonderlijk aanspreekt en benoemt wanneer je kritiek uit. Wanneer ik mijn walging uitspreek over termen als 'nazi's' die Tarabas gebruikt, is dat dus een opmerking aan ZIJN adres, niet aan jou. Verder voer ik discussies niet op de manier zoals jij beschrijft en heb ik de indruk dat er een vrij levendige discussie gaande is. Hoe definieer jij 'verder komen' in een discussie? Dat uiteindelijk iedereen zegt dat ze het toch met jou eens zijn, of dat er gewoon goed gedebatteerd wordt over inhoud, zonder persoonlijke aanvallen?quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 02:42 schreef slakkie het volgende:
Ik stoor me behoorlijk aan maartena omdat ie z'n standpunten omtrent gezondheidsredenen en het gemak waarmee hij een kleine kroeg denkt te kunnen ombouwen tot rokerscafe continue blijft herhalen, en verder met weinig nieuwtjes aankomt. Wat dat betreft ben ik het geheel eens met Tarabas die spreekt over de anti-rook nazi's (reactie op de normale post van Tarabas 2 quotes hierboven). Het is vooral, dit is mijn mening, dit is goed, en jullie kunnen lullen als brugman, maar ik heb gelijk. Als je zo een discussie voert kom je geen stap verder. Nu hoeven we op Fok ook geen land of regels te bedenken, maar elkaars argumenten begrijpen en onderkennen (tot op een zekere hoogte) is ook prettig... Maar het lijkt of men dat niet wilt.
(aan beide kanten van het spectrum overigens, en niet alleen hier, maar ook op andere sites).
Ik vind het prima dat je een discussie wilt voeren over het technisch aanpassen van horecagelegenheden, maar ik vind dat deelaspect niet zo bijster interessant. Dus maak ik de keuze om daar verder niet op te reageren, zoals het jou ook vrij staat om niet te reageren op posts over gezondheidsonderzoeken. Maar ik wil er best iets over zeggen: ik vind het jammer dat je niet met iets creatievers komt dan het bouwen van rookruimtes (ik heb dat trouwens ook al eerder gezegd). Alsof het bouwen van rookruimtes de enige manier is om klanten aan je te binden. Alsof elementen als sfeer, inrichting, muziek, assortiment en activiteiten er ineens niet meer toe doen. En de gedachte dat elke kroeg een rookruimte moet gaan bouwen, is ook veel te veel gebaseerd op het uitgangspunt dat roken in de kroeg persé gefaciliteerd moet worden. Ik ben er echt voorstander van om die manier van denken los te laten. Als een ondernemer er toch voor kiest om een rookruimte aan te leggen, is dat prima hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar het is géén must ofzo.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 02:42 schreef slakkie het volgende:
Ik heb mijn standpunten in meerdere posts herhaalt, maar men blijft hameren op gezondheidsredenen, het gemak waarmee de kroeg aangepast kan worden. Ik denk dat ~700 kroegen (en dat zullen er ongetwijveld meer worden), en tal van meningen van rokers en niet-rokers die zelf ook aangeven dat in kleine kroegen rookholen niet makkelijk plaatsen zijn, of geheel onmogelijk zijn vanwege brandvoorschriften, en andere burocratie. Echter zijn er mensen hier die denken dat 90% van die kroegen gemakkelijk en zonder al te veel inspanningen een faciliteit kunnen maken om rokende klanten tegemoet te komen. Ik erken delen van argumenten die naar voren worden geschoven, echter ben ik wel van mening dat een overheid zich niet moet bemoeien met de bedrijfsvoering van particulieren bedrijven, vooral als ze de burgerlijke vrijheden ook nog eens beperken.
Ik vind het prima wanneer iemand commentaar op mijn postgedrag heeft, maar dan is het wel prettig wanneer diegene dat ook weet te onderbouwen*. Als ik dan over één kam word geschoren met anderen, als ik te horen krijg dat je het topic niet hebt gelezen en na 10 posts bent afgehaakt en dat je kennelijk ook al aanstoot neemt aan het gebruik van vet en cursief (iets dat ik trouwens zeer beperkt doe), dan kan ik daar verdomd weinig mee, sorry. Geef aan waar ik inhoudelijk over de schreef ga of te persoonlijk word naar anderen toe; prima (al hoop ik dat je dan ook even het postgedrag van mensen als Chewie en Papierversnipperaar net zo kritisch bekijkt, da's dan wel zo eerlijk).quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 02:42 schreef slakkie het volgende:
Dus moet je ook niet gaan klagen als iemand commentaar heeft over je postgedrag heeft, lurkers posten niet, die lezen, en als ze dan posten betekend het niet dat ze niet het hele topic gelezen hebben. Ik vind ook dat ik altijd kwaliteitsposts plaats, maar niet iedereen zal het met me eens zijn. Verder is de intonatie van je post ook niet echt bevordelijk voor de discussie, ik kan lezen en je hoeft echt niet zo te PRATEN. Ik krijg dan alleen maar het idee dat je denkt dat ik achterlijk, dom of stom ben, of dat ik niet kan lezen.
Ik ookquote:
Amen.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Kijk, jij omzeilt mijn morele bezwaar, maar dit is precies waar de schoen wringt. Als er 20 rokers in een kroeg verteld wordt dat ze ff ergens anders heen moeten omdat er 50 anderen last van hebben, dan zullen ze (waarschijnlijk met gezonde onwil) uiteindelijk inbinden en ergens anders gaan roken. Ook als er 50 rokers zijn en 20 niet rokers.
MAAR als er 20 rokers in een tent staan en iedereen is er daar tevreden mee en hen wordt verteld dat ze hun sigaret uit moeten doen, dan is er voor hen geen reden om hierop in te gaan. Dan is het moeten om het moeten. Dat valt logischerwijs verkeerd bij mensen. Er is geen afweging te maken tussen henzelf en mensen die niet roken en er last van hebben, omdat die mensen die niet roken er niet zijn. In dit geval is er helemaal geen probleem. Als er geen probleem is, moet je het ook niet oplossen. Dat kan namelijk niet. En dus schieten die mensen terecht keihard in de verdediging.
wellicht ooit ja... maar zonder die vrouw was het waarschijnlijk nu ook nog normaal om achter je burea te zitten met een asbakje op het bureau... het is pas sinds 2004 ingegaan. Toen zij van de rechter gelijk kreeg moest de politiek daarop de wet aanpassen en ervoor zorgen dat alle werknemers van Nederland een rookvrije werkplek kregen. Toen is het balletje gaan rollen.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 13:27 schreef bloodymary het volgende:
Ik denk dat zonder die ene vrouw het rookverbod op werkplekken er ook wel was gekomen hoor.
Hey, dan zou het mooi zijn als er een soort van grotere broer was die je daar een beetje mee hielp door omstandigheden te creëren waaronder een roker gemakkelijker zijn verslaving de baas kan.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:46 schreef Sybesma het volgende:
[..]
Nee, roken is gewoon een verslaving, klaar. En een verslaving daar stop je niet zomaar mee.
En daarom ga ik nu een peuk roken!
Je geeft een idioot voorbeeld. Sowieso zijn er vrijwel geen kroegen waar alleen rokers komen, in de meeste horeca zijn de niet-rokers gewoon in de meerderheid (kijk maar eens verder dan je eigen groepje bekenden, dan zul je het wel zien).quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Kijk, jij omzeilt mijn morele bezwaar, maar dit is precies waar de schoen wringt. Als er 20 rokers in een kroeg verteld wordt dat ze ff ergens anders heen moeten omdat er 50 anderen last van hebben, dan zullen ze (waarschijnlijk met gezonde onwil) uiteindelijk inbinden en ergens anders gaan roken. Ook als er 50 rokers zijn en 20 niet rokers.
MAAR als er 20 rokers in een tent staan en iedereen is er daar tevreden mee en hen wordt verteld dat ze hun sigaret uit moeten doen, dan is er voor hen geen reden om hierop in te gaan. Dan is het moeten om het moeten. Dat valt logischerwijs verkeerd bij mensen. Er is geen afweging te maken tussen henzelf en mensen die niet roken en er last van hebben, omdat die mensen die niet roken er niet zijn. In dit geval is er helemaal geen probleem. Als er geen probleem is, moet je het ook niet oplossen. Dat kan namelijk niet. En dus schieten die mensen terecht keihard in de verdediging.
Als niemand een ander mag vertellen wat je wel en niet mag, heb je anarchie. Het rookverbod kon je van mijlenver zien aankomen. Een rookverbod is prima toepasbaar op kleine kroegen. Het is te beperkt gedacht dat het bouwen van een rookruimte de enige manier is voor kroegen om klandizie te houden.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Statistieken doen er helemaal niks toe. Op die zelfregulering ben ik al eens ingegaan: de eisen zijn niet op tijd goed gecommuniceerd en niet toepasbaar op kleine kroegen. Sowieso: mensen die denken dat democratie inhoudt dat de meerderheid minderheden mag vertellen wat ze wel en niet mogen doen![]()
Ik heb al uitgelegd dat dat effectief zou betekenen dat geen enkele kroeg het rookverbod had nageleefd, uit angst voor inkomstenderving. Verder vind ik dat een rookverbod in afgesloten ruimtes overal nut heeft, ook al zijn de mensen in de betreffende ruimte daar niet van doordrongen.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Ik pleit helemaal niet voor zelfregulering. Ik pleit voor ontheffing van het rookverbod waar het geen nut heeft.
Ik zie niet in waarom.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Het doet er helemaal niet toe hoeveel mensen het eens en oneens zijn met het rookverbod. Al zijn er maar tien van de 16 miljoen mensen het oneens met het rookverbod en zitten die met z'n tienen in de kroeg, en van die 10 is eentje de uitbater van de kroeg, dan is het moreel verwerpelijk om die 10 mensen de wil van de meerderheid op te leggen.
Mooi, maar ik kan er verder niet zo veel mee. Dit soort besluiten wordt genomen op basis van afwegingen. De plussen en minnen van zo'n verbod worden op een rij zet en dan komt men tot een keuze. Dat jij iets moraal bezwaarlijk vindt, weegt simpelweg minder zwaar dan de schade die roken aanricht en de overlast die het veroorzaakt.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Dat is jammer, want dit bezwaar is de basis van mijn argumentatie.
Denk je er wel aan om er © Elfletterig onder te zetten? Nog behoefte aan een filosofische discussie over het onderwerp 'je hebt moeten en je hebt moeten' of snap je inmiddels wat ik bedoel?quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Deze wil ik wel op een badkamertegeltje.![]()
Ze hoeven die knop niet om te zetten. Als ze zichzelf de rest van hun leven willen kwellen met het idee dat roken in een kroeg normaal is, of omdat ze het moreel verwerpelijk vinden dat er een rookverbod iis, moeten ze dat vooral doen. Het heeft alleen weinig zin. Het zou beter zijn als ze leerden te accepteren dat de tijd van roken in de kroeg voorbij is en dat het niet langer vanzelfsprekend is. Net zoals jij het nu ook niet meer in je hoofd haalt om op kantoor te gaan roken. Verder mogen die mensen wat mij betreft roken wat ze willen, zolang ze dat maar doen op plekken waar ze niemand overlast kunnen bezorgen.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Maar die willen de knop blijkbaar helemaal niet omzetten. En dat is niet zo gek, een sigaretje in de kroeg roken maakt deel uit van hun leven. Dat roken schadelijk is weet iedereen. Blijkbaar vinden die mensen dat geen reden om niet te roken. Als ze ouder dan 18 zijn hebben ze het recht om die keuze te maken.
Niet alle grote kroegen hebben een rookruimte, dus in die kroegen wordt sowieso al niet gerookt. Als er wel een rookruimte is, is er geen probleem. In kleine kroegen mag ook niet worden gerookt. Dat sommige kroegbazen de wet negeren, is voor eigen risico. De WVA deelt eerst waarschuwingen uit, later boetes.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Als ik het goed begrijp wordt er nu ook volop in Nederlandse kroegen gerookt. In de grote kroegen in de rookruimte, en in de kleine kroegen is niks veranderd.
Dat er in kleine kroegen gerookt mag worden. En daarbij komt ook nog dat grote kroegen dan wél tot investeringen zijn gedwongen om roken mogelijk te houden in hun kroeg en dat kleine kroegen niks hoeven te ondernemen. Ook dat is een rechtsongelijkheid, maar eentje waar rokers (of tegenstanders van het rookverbod) niet op ingaan.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Als je in kleine kroegen mag roken, en in grote kroegen in de rookruimte, wat is dan het probleem?
Dat roken schadelijk en ongezond is, is ook bij horeca-ondernemers al jaren bekend. Op dat soort zaken kun je echt anticiperen. Je zou feitelijk kunnen zeggen dat de horeca jarenlang een vorm van zeer ongezond gedrag heeft gefaciliteerd en dat de overheid dat nu een halt toeroept. Als dat betekent dat bepaalde horecazaken het loodje leggen, vind ik dat niet eens zo'n probleem. De echte ondernemer is creatief, bedenkt nieuwe dingen en houdt zijn hoofd boven water. Als er een aantal failliet gaan, zorgt dat ervoor dat de sector min of meer wordt opgeschoond.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Als dat nou zou kunnen zonder dat er allemaal horeca-ondernemers over de kop gaan door betere wetten te bedenken.
Slechts 28 procent van de Nederlanders rookt nog en het percentage neemt steeds verder af. De meeste mensen leven dus liever zonder sigaret. Niemand hoeft te leven zonder genotsmiddelen, ook rokers niet. Sigaretten zijn overal te koop en kunnen op heel veel plaatsen in Nederland worden gerookt.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Blijkbaar worden mensen liever met sigaret minder oud dan zonder sigaret. Blijkbaar willen mensen helemaal niet heel lang leven zonder genotsmiddelen. Dat kan je allemaal wel willen dat iedereen dat wil, maar niet alle mensen willen dat blijkbaar.
Het probleem van deze manier van denken is echter dat je ervan uitgaat dat er kroegen zijn waar allleen maar rokers komen, zonder dat er ooit ook maar één niet-roker binnenstapt. Dat is dus een illusie. Verder gaf ik ook al aan dat je mensen soms ook tegen zichzelf moet beschermen, ook al willen ze dat niet en zien ze het nut er niet van in.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Als er 20 rokers in een tent staan en iedereen is er daar tevreden mee en hen wordt verteld dat ze hun sigaret uit moeten doen, dan is er voor hen geen reden om hierop in te gaan. Dan is het moeten om het moeten. Dat valt logischerwijs verkeerd bij mensen. Er is geen afweging te maken tussen henzelf en mensen die niet roken en er last van hebben, omdat die mensen die niet roken er niet zijn. In dit geval is er helemaal geen probleem. Als er geen probleem is, moet je het ook niet oplossen. Dat kan namelijk niet. En dus schieten die mensen terecht keihard in de verdediging.
Er is op meerdere plaatsen en in meerdere documenten vastgelegd hoe groot de horecagelegenheid is. Hoe wilde je dat flessen dan, door dubbele muren te plaatsen of iets? Er zijn regels die nog veel onduidelijker en ingewikkelder zijn dan deze. Die andere punten zijn punten die voor iedereen haalbaar zijn, dus snap je punt niet echt..quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 15:52 schreef vipergts het volgende:
Hopelijk komt er in Duitsland dan een algeheel rookverbod in de horeca want de horeca ondernemer gaan anders toch de boel proberen te flessen.
een wet moet eenduidig zijn en voor iedereen die er mee te maken heeft gelden. Een klein restaurant moet ook dezelfde hygiëne regels volgen en investeringen doen als een groot restaurant dan kunnen zij ook wel zeggen dat is te duur voor ons
Dat is het probleem met jullie prohibitionisten, jullie denken vanuit de kudde waar je zelf kennelijk zo graag deel vanuit maakt. "we" gaan steeds meer de kant op van het niet roken, "we" kunnen het ook gezellig hebben zonder sigaret, "we" moeten als rokers en niet-rokers bij mekaar een oplossing vinden, en nu dus ook "ze" hebben hun eigen glazen ingegooid.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 13:01 schreef MikeyMo het volgende:
In a way hebben rokers dus hun eigen glazen volledig ingegooid... Maar om deze reden zijn alle werkplekken rookvrij gemaakt ondanks of er mensen zijn die dat recht opeisen.
Dat is totaal niet relevant, het gaat erom dat iedereen het ermee eens is dat er gerookt mag worden, of dat nou is omdat ze zelf roken of graag meeroken of daar ondanks de rook graag zijn doet er niet toe. Als je daar binnen stapt en je bent het er niet mee eens dan stap je maar weer naar buiten. Nou weet ik dat het idee dat volwassen burgers hun eigen wil kunnen bepalen hier en daar wat moeilijk ligt, het is wel het uitgangspunt in een vrij land.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 14:10 schreef Elfletterig het volgende:
Het probleem van deze manier van denken is echter dat je ervan uitgaat dat er kroegen zijn waar allleen maar rokers komen, zonder dat er ooit ook maar één niet-roker binnenstapt. Dat is dus een illusie. Verder gaf ik ook al aan dat je mensen soms ook tegen zichzelf moet beschermen, ook al willen ze dat niet en zien ze het nut er niet van in.
Tja, helaas is jouw ontspanning, waarbij je per direct honderden zwaar giftige chemicaliën in de longen van anderen blaast om zeer goede redenen afgeschaft. Horeca personeel dient overal te kunnen werken, en moet niet "rookt niet/wel" op het C.V. hebben staan en daarop gebaseerd een baan te moeten zoeken. Tevens is het effect op de gezondheid van iedereen merkbaar, zie bijvoorbeeld het aantal dalingen in hartaanvallen.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:10 schreef Weltschmerz het volgende:
Volgens mij betoogt niemand dat het per se in de kroeg moet. Als ik in een kroeg ga zitten waar ik niet mag roken dan rook ik daar niet, geen enkel punt. Het punt is dat er geen kroegen mogen zijn waar je wel mag roken.
Ten tweede ben ik niet geinteresseerd in werkbare alternatieven. Er is niks te werken, het gaat om de ontspanning. We hoeven niks, iedereen kan de avondbesteding kiezen naar zijn gading, op de plek van zijn keuze.
Ten derde, en dat is het fundamentele punt, jij hoeft het helemaal niet te snappen. Dat mensen doen wat ze doen en willen wat ze willen is niet iets wat eerst door jou begrepen moet worden voordat het kan worden toegestaan. Dat jij het licht hebt gezien betekent niet dat je kunt bepalen hoe anderen zich moeten gedragen en het gezellig moeten hebben.
Tja, bij roken duw je die "eigen wil" ook de longen van anderen, en dat is de hele probleemstelling. En roken wordt niet verboden, je mag nog steeds roken, alleen niet meer in de kroeg zoals jij dat perse wil.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 16:00 schreef Weltschmerz het volgende:Nou weet ik dat het idee dat volwassen burgers hun eigen wil kunnen bepalen hier en daar wat moeilijk ligt, het is wel het uitgangspunt in een vrij land.
Er is geen enkele kroeg waarbij ook echt iedereen rookt, en waarbij niemand zomaar naar binnen kan stappen die niet rookt. Elke kroeg in Nederland is toegankelijk voor niet-rokers, en bovendien heeft personeel in de horeca het recht om in elke kroeg te mogen werken en een rookvrije werkplek te krijgen.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 12:18 schreef ErikT het volgende:
Kijk, jij omzeilt mijn morele bezwaar, maar dit is precies waar de schoen wringt. Als er 20 rokers in een kroeg verteld wordt dat ze ff ergens anders heen moeten omdat er 50 anderen last van hebben, dan zullen ze (waarschijnlijk met gezonde onwil) uiteindelijk inbinden en ergens anders gaan roken. Ook als er 50 rokers zijn en 20 niet rokers.
MAAR als er 20 rokers in een tent staan en iedereen is er daar tevreden mee en hen wordt verteld dat ze hun sigaret uit moeten doen, dan is er voor hen geen reden om hierop in te gaan. Dan is het moeten om het moeten. Dat valt logischerwijs verkeerd bij mensen. Er is geen afweging te maken tussen henzelf en mensen die niet roken en er last van hebben, omdat die mensen die niet roken er niet zijn. In dit geval is er helemaal geen probleem. Als er geen probleem is, moet je het ook niet oplossen. Dat kan namelijk niet. En dus schieten die mensen terecht keihard in de verdediging.
Sollie. Moet zijn http://www.wieisdesigaaralsurookt.nl/quote:
doet het ook nietquote:Op vrijdag 1 augustus 2008 19:20 schreef mspoez het volgende:
[..]
Sollie. Moet zijn http://www.wieisdesigaaralsurookt.nl/
Meer info.
Ja, zover was ik al.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 14:10 schreef Elfletterig het volgende:
Ik zie niet in waarom.
Dat je het niet begrijpt hoef je niet te bevestigen.quote:Mooi, maar ik kan er verder niet zo veel mee. Dit soort besluiten wordt genomen op basis van afwegingen. De plussen en minnen van zo'n verbod worden op een rij zet en dan komt men tot een keuze. Dat jij iets moraal bezwaarlijk vindt, weegt simpelweg minder zwaar dan de schade die roken aanricht en de overlast die het veroorzaakt.
Oei, beetje geïrriteerd? Ik begrijp best wat je bedoelt. Jij denkt dat je weet wat goed is voor mensen en dat ze dus bepaalde dingen moeten. Ik geloof daar niet in. Ik geloof in voorlichting en zelfbeschikkingsrecht. En in mensen niet in het nauw drijven zodat ze rechtzaken moeten aanspannen omdat dit hun enige kans is.quote:Denk je er wel aan om er © Elfletterig onder te zetten? Nog behoefte aan een filosofische discussie over het onderwerp 'je hebt moeten en je hebt moeten' of snap je inmiddels wat ik bedoel?
Het wordt een herhaling van zetten en dus saai. Het was leuk zolang het duurde, merci.quote:Het probleem van deze manier van denken is echter dat je ervan uitgaat dat er kroegen zijn waar allleen maar rokers komen, zonder dat er ooit ook maar één niet-roker binnenstapt. Dat is dus een illusie. Verder gaf ik ook al aan dat je mensen soms ook tegen zichzelf moet beschermen, ook al willen ze dat niet en zien ze het nut er niet van in.
1. Je denkt dus wel dat het haalbaar is het rookverbod te handhaven, maar dat het niet mogelijk is zwartwerk te voorkomen. Dat zwartwerk normaal is in de horeca, is geen reden om een wet in te voeren die ook fout is. Daarmee accepteer je dat de vorige wet niet werkt en stapel je fout op fout.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 16:23 schreef maartena het volgende:
Als een eenmanskroeg zou worden uitgezonderd van het rookverbod vanwege het niet hebben van personeel, en genoeg rokers komen naar zijn bedrijf, dan heeft ie op een gegeven moment toch personeel nodig..... en omdat zwart werken nog steeds vrij normaal is in de horeca, huurt ie zijn achterneef wel in voor een beetje bijverdienen, en staat ie nog steeds te boek als eenmanskroeg.
Hee, je ziet dus eindelijk in dat de huidige wetgeving niet klopt? Dat is al heel wat.quote:En eigenlijk is de situatie die de Duitse rechtbank eigenlijk wil nog beter: Overal roken verbieden, geen rookruimtes. Dan is het verlies van klanten in de kleine horeca alleen nog maar te wijten aan hen die de sigaret verkiezen boven de gezelligheid van de kroeg.
ik ben het helemaal met je eens, als alle rokers besluiten morgen over te stappen op heroine hoor je mij niet klagen. Men moet het helemaal zelf weten. Die lui die stoer lopen te doen dat ze niet bang zijn voor een kankertje, prima, ik gun het ze zelfsquote:Op vrijdag 1 augustus 2008 23:18 schreef ErikT het volgende:
Ik vind dat ieder mens zelf moet kunnen bepalen wat hij/zij met zijn/haar leven doet, mits deze persoon daarmee niemand anders tot last is.
Het was als grapje bedoeld, maar goed... - Ik geloof ook in voorlichting en zelfbeschikkingsrecht. Rokers mogen wat mij betreft dan ook net zo veel roken als ze willen. Alleen niet op plaatsen waar anderen er last van kunnen hebben. En dat ik kunnen cursief zet, is geen persoonlijke aanval, maar een nuancering die ik vanaf nu aanbreng. Dat het aanspannen van rechtszaken de 'enige kans' is voor kleine horeca-ondernemers is een uitermate subjectief en kortzichtig standpunt. Ik heb al uitgelegd waarom.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 23:18 schreef ErikT het volgende:
Oei, beetje geïrriteerd? Ik begrijp best wat je bedoelt. Jij denkt dat je weet wat goed is voor mensen en dat ze dus bepaalde dingen moeten. Ik geloof daar niet in. Ik geloof in voorlichting en zelfbeschikkingsrecht. En in mensen niet in het nauw drijven zodat ze rechtzaken moeten aanspannen omdat dit hun enige kans is.
Ik vind gezondheid een groter goed dan vrijheid. Vrijheden kun je opzoeken, weggeven, verwerven. Gezondheid heb je maar één keer. Vrijheid wordt heel relatief als je dood ligt te gaan aan longkanker. Ik zeg er gelijk bij dat ik vrijheid ook een zeer belangrijk iets vind. Maar over vrijheid zeg ik wel altijd, in algemene zin: de vrijheid van de één houdt op waar die van de ander wordt aangetast. Dat geldt dus ook voor rokers die voor overlast (kunnen) zorgen op bepaalde plekken. Wat jij trouwens 'vrijheid' noemt, kan ik ook asociaal gedrag noemen, het is maar hoe je het bekijkt...quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 23:18 schreef ErikT het volgende:
Jij vindt dat je mensen tegen zichzelf moet beschermen omdat gezondheid het grootste goed ter wereld is. Ik vind dat ieder mens zelf moet kunnen bepalen wat hij/zij met zijn/haar leven doet, mits deze persoon daarmee niemand anders tot last is. Ik vind vrijheid een groter goed dan gezondheid. Kwaliteit boven kwantiteit. Dat is een verschil in levensovertuiging. En dus het einde van de discussie.
ach van de accijnzen worden o.a. uitkeringen betaald en de meeste steuntrekkers zijn laagopgeleid en die roken op hun beurt weer het meest.quote:Op zaterdag 2 augustus 2008 07:22 schreef JihadJoe het volgende:
Ik vind het ronduit parasietterig asociaal gedrag dat niet-rokers profiteren van de opbrengsten uit de tabaksaccijnzen.
Heb je daar ook een bronnetje voor?quote:Op zaterdag 2 augustus 2008 07:24 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
ach van de accijnzen worden o.a. uitkeringen betaald en de meeste steuntrekkers zijn laagopgeleid en die roken op hun beurt weer het meest.
ja heurquote:Op zaterdag 2 augustus 2008 07:38 schreef JihadJoe het volgende:
[..]
Heb je daar ook een bronnetje voor?
quote:Percentage rokers naar ses
Meer rokers onder laagopgeleiden
Bij mensen met een lage opleiding (lager onderwijs, lbo of mavo) is het percentage rokers groter dan bij mensen met een hoge opleiding (hbo of universiteit). Het opleidingsniveau van de respondent geeft een indicatie van de sociaaleconomische status (ses). Zo rookte in 2006 circa 1 op de 3 mannen met een lage opleiding (ofwel lage ses) en 1 op de 4 mannen met een hoge opleiding (ofwel hoge ses). Bij vrouwen liggen deze percentages op 27% (lage ses) en 19% (hoge ses) (zie figuur 1). De ses-verschillen zijn groter in de jongere leeftijdsgroepen dan in de oudere leeftijdsgroepen. Dit geldt vooral voor vrouwen (Bemelmans et al., 2004c).
Voor informatie over ses-verschillen in het percentage 'dagelijkse rokers', zie: Monitor Gezondheidsachterstanden.
Verschillen in rookgedrag tussen opleidingsniveaus zijn relatief groot
Voor roken zijn de verschillen naar opleidingsniveau (van de respondent zelf) relatief groot. Zo zijn de ses-verschillen in alcoholgebruik kleiner en de ses-verschillen in lichamelijke inactiviteit zijn kleiner dan wel vergelijkbaar (afhankelijk van hoe lichamelijke inactiviteit gedefinieerd is).
meer lezen: http://www.rivm.nl/vtv/object_document/o1211n19085.html
Ik kan geen goede reden bedenken om iemands ontspanning af te schaffen.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 16:12 schreef maartena het volgende:
[..]
Tja, helaas is jouw ontspanning, waarbij je per direct honderden zwaar giftige chemicaliën in de longen van anderen blaast om zeer goede redenen afgeschaft.
Als je enigzins zuiver redeneert dan is dat dus slechts een argument voor kroegen met werknemers. Ik ben niet tegen de bescherming van de werknemer, maar als dat het probleem is dan lossen we dat probleem op. Maar dan komen we dus ook op een andere oplossing.quote:Horeca personeel dient overal te kunnen werken, en moet niet "rookt niet/wel" op het C.V. hebben staan en daarop gebaseerd een baan te moeten zoeken.
Het ene onderzoek geeft een percentage van 17%, het andere van 8%, welk onderzoek zit er naast? Of misschien wel allebei?quote:Tevens is het effect op de gezondheid van iedereen merkbaar, zie bijvoorbeeld het aantal dalingen in hartaanvallen.
Maar als ik dat dan doorontwikkel naar een belastingplichtig gebeuren, mag er ineens niet meer gerookt worden, dat slaat ook nergens op.quote:Als er voor jou geen werkbaar alternatief bestaat, zoals bijvoorbeeld iemand die een nieuwe rokersvriendelijke onderneming opent waarbij 75% rookruimte, 25% niet-rokersruimte waar de drankjes kunnen worden afgehaald, dan heb ik er totaal geen problemen mee dat jij een barretje in je garage installeert, een Heineken thuis-tap neerzet, en gezellig met je vrienden daar de boel blauw stoomt.
De kroeg is toegankelijk voor iedereen, wat de kuddedieren maar niet bevatten is dat je daarom nog niet naar binnen hoeft. Als jij alle propaganda voor zoete koek slikt en er van overtuigd bent dat je je sterfbed met een kwartier verkort wordt door daar naar binnen te lopen, dan loop je toch gewoon niet naar binnen? Het lijkt mij dat volwassen burgers in staat moeten worden geacht een dergelijke afweging te maken. Tenzij je jezelf het goddelijke recht toekent om op de gezelligheid van rokers en bewuste meerokers te parasiteren natuurlijk.quote:De kroeg moet voor iedereen toegankelijk blijven, roker en niet roker, en helaas voor de rokers is de enige manier om dat op te lossen door het roken te verplaatsen naar een rokersruimte, of buiten.
Je argumentatie was al niet erg sterk met al die uitvluchten en eindeloze herhalingen, nu wordt het wel erg gortig. Ik richt mij tegen de overheid met zijn opgeheven vingertje. Als er geen of een onaangenaam klein aanbod is aan rookgelegenheden omdat mensen als ik daar te weinig geld aan uitgeven dan is dat niet anders. Het verschil tussen jou en mij is dat ik geen overheidsingrijpen wens of nodig heb om mijn vertier te vinden.quote:Ik krijg bij jou ook het idee dat zelfs het door de marktwerking te laten plaatsvinden, en het openen van een rokersvriendelijke onderneming geen alternatief is. Roken moet van jou perse in de bestaande kroegen aan de bestaande teug, met de asbakken waar ze waren.
Je moet je stuitende egoisme niet op mij projecteren. Ook als ik gestopt ben wil ik naar een kroeg kunnen waar gerookt mag worden, dan kan ik heel zelfstandig beslissen om daar wel of niet naar binnen te gaan. Dat je niet meer mocht roken op het werk was ook niet in mijn directe eigenbelang, maar ik vind dat iedereen de keuze moet hebben om in een rokerige ruimte te zijn. Dat heb ik nog uitgebreid in het fietsenhok betoogt gedurende de pauzes.quote:Jammer voor je, maar die tijd is voorbij. Ga maar nostalgisch zitten wezen in je garage-bar.... of stop gewoon met roken.
Dat moet je me toch eens uitleggen. Je hebt een avond vrij en je kunt doen wat je wilt, je kunt in je huiskamer blijven zitten, je kunt naar je rookvrije barretje in de schuur gaan, je kunt een wandelingetje gaan maken,je kunt naar de bioscoop gaan, je kunt bij de McDonalds gaan zitten, je kunt in een rookvrij restaurant gaan zitten, je kunt in het rookvrije gedeelte van een restaurant gaan zitten, je kunt naar een rookvrije kroeg gaan en je kunt naar het rookvrije gedeelte van een kroeg gaan.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 16:14 schreef maartena het volgende:
Tja, bij roken duw je die "eigen wil" ook de longen van anderen, en dat is de hele probleemstelling.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |