Dat is inderdaad wel een goed idee ja!quote:Op maandag 28 juli 2008 12:50 schreef PietjePuk007 het volgende:
Om dit topic engzins leesbaar te houden is 't misschien handig om in 2 regels per docu te vertellen waar 't over gaat aangezien de titels niet allemaal even duidelijk zijn.
Heb bewust het begrip niet afgebakend omdat er waarschijnlijk veel goede dingen zijn die onder dit begrip vallen. Het is niet zo dat ik alleen geïnteresseerd ben in een bepaald soort documentaires ofzo.quote:Het begrip docu is ook wel erg breed, Zeitgeist hoort er natuurlijk tussen
. Een 3delige docu waarin het geloof ter discussie wordt gesteld, de officiele theorie over 9/11 in twijfel wordt getrokken en uiteindelijk het Amerikaanse bankenstelsel kritisch wordt bekeken. Aan het einde een algemene conclusie waar 't heen gaat met de mensheid.
Tof!quote:Op maandag 28 juli 2008 13:00 schreef skyrebel het volgende:
Het ligt er natuurlijk maar aan waar je van houdt. Maar zelf heb ik zeer genoten van de documentary "Space" van de BBC. Een 3uur durende documentary over de een aantal aspecten van het universum. Mooie animaties, zeer duidelijk uitgelegd, echt de moeite waard. Maar nu ben ik zelf dan wel een beetje een ruimte-fan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Space_(documentary)
Zijn er zoveel, om alvast enkele voor de hand liggende op te sommen:quote:Op maandag 28 juli 2008 12:44 schreef DubzOne het volgende:
Welke documentaires zouden nog meer echt gezien moeten worden?
Earth is ook een goede tip ja!quote:Op maandag 28 juli 2008 13:26 schreef Jack. het volgende:
[..]
Zijn er zoveel, om alvast enkele voor de hand liggende op te sommen:
Earth
Bowling for Columbine
Fahrenheit 9/11
Die laatste alleen maar om te kijken hoe eenzijdig je een documentaire kan maken zonder diepgaand naar de andere kant van het verhaal te kijken
Daar staan zo te zien wel een aantal interessante dingen tussen!quote:
Idd.. erg goed!quote:Op maandag 28 juli 2008 13:38 schreef Karina het volgende:
Louis Theroux heeft een aantal aardige documentaires gemaakt, voornamelijk korte (45 minuten, maar er zijn ook wat langere).
De meeste zijn al op tv geweest, maar zeker de moeite waard om te kijken, heel uiteenlopende onderwerpen: gokverslaafden, nazi's, godsdienstwaanzinnigen, etc.
Deze heb ik pas geleden aangeschaft, moet het merendeel nog kijken.quote:[b]Op maandag 28 juli 2008 15:21 schreef
De 7 Up serie.
Toen ze zeven waren interviewde Michael Apted een groep Britse kinderen van diverse achtergronden. Elke 7 jaar keert hij weer terug naar ze om te zien hoe het nu met ze gaat.
Heb die aflevering meerdere malen gezien... je kan het gewoon bijna niet geloven!quote:Op maandag 18 augustus 2008 21:29 schreef schatje het volgende:
Louis Theroux: The Most Hated Family In America, geplukt van LiveLeak:
Part 1 of 6
Part 2 of 6
Part 3 of 6
Part 4 of 6
Part 5 of 6
Part 6 of 6
Verder heeft Dokument van de NCRV ook altijd goede docu's.
Interessant lijstje!quote:Op woensdag 20 augustus 2008 15:06 schreef JelleS het volgende:
problematiQue en Lonewolf noemen een aantal grote toppers. Als je het beste wilt moet je bij Werner Herzog en Errol Morris zijn, de meesters van de documentaire. En gewoon geweldige filmmakers.
Mijn favorieten zijn, in deze volgorde:
- The Thin Blue Line (1988)
- Grizzly Man (2005)
- War Photographer (2001)
- Vernon, Florida (1982)
- Capturing the Friedmans (2003)
- Darwin's Nightmare (2004)
- "When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts" (2006)
- Forever (2006/II)
- The Devil Came on Horseback (2007)
- Parallel Lines (2004)
- Nobody's Business (1996)
- A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies (1995)
- Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple (2006)
- No End in Sight (2007)
- Tranen van Castro, De (1997)
- Wide Awake (2006)
- Ford Transit (2002)
- Gates of Heaven (1978)
- Geschichte vom weinenden Kamel, Die (2003)
- Glas (1958)
- Little Dieter Needs to Fly (1997)
- Lomax the Songhunter (2004)
- Lost in La Mancha (2002)
- Stand van de Maan (2004)
Ja, die is zeker mooiquote:Op woensdag 27 augustus 2008 13:30 schreef Kentoet het volgende:
Die docu over Jimmy Rosenberg (Rosenberg trio) heb ik laatst voor de 2e keer gezien, blijft erg mooi.
Zeer mooie docu inderdaad!quote:Op woensdag 27 augustus 2008 13:30 schreef Kentoet het volgende:
Die docu over Jimmy Rosenberg (Rosenberg trio) heb ik laatst voor de 2e keer gezien, blijft erg mooi.
Die heb ik eergister op Nederland 2 gezien, tofheidquote:Op woensdag 27 augustus 2008 13:33 schreef Scandalous het volgende:
[..]
Ja, die is zeker mooi![]()
Verder:
Jesus Camp
Capturing the Friedmans
The Cats of Mirikitani
When The Levees Broke (Spike Lee)
Ja ik ook, supermooi!quote:Op woensdag 27 augustus 2008 13:34 schreef Chriz2k het volgende:
[..]
Die heb ik eergister op Nederland 2 gezien, tofheid!
Die dus.quote:Op maandag 18 augustus 2008 21:15 schreef DuvelDuvel het volgende:
Supersize me is nu op Ned 3.
Zeer interessant!quote:Adam Curtis' acclaimed series examines the rise of the all-consuming self against the backdrop of the Freud dynasty.
To many in both politics and business, the triumph of the self is the ultimate expression of democracy, where power has finally moved to the people. Certainly the people may feel they are in charge, but are they really? The Century of the Self tells the untold and sometimes controversial story of the growth of the mass-consumer society in Britain and the United States. How was the all-consuming self created, by whom, and in whose interests?
The Freud dynasty is at the heart of this compelling social history. Sigmund Freud, founder of psychoanalysis; Edward Bernays, who invented public relations; Anna Freud, Sigmund's devoted daughter; and present-day PR guru and Sigmund's great grandson, Matthew Freud.
Sigmund Freud's work into the bubbling and murky world of the subconscious changed the world. By introducing a technique to probe the unconscious mind, Freud provided useful tools for understanding the secret desires of the masses. Unwittingly, his work served as the precursor to a world full of political spin doctors, marketing moguls, and society's belief that the pursuit of satisfaction and happiness is man's ultimate goal.
Niet als je de ernstige manipulatieve onzin van kranten en journaals slikt?!quote:Op dinsdag 2 september 2008 00:20 schreef ziggyziggyziggy het volgende:
Ik vind films als Zeitgeist en die van Michael Moore niet echt docu's. Het zijn meer films om een bepaalde mening of inzicht op een ietwat manipulatieve manier uit te dragen, geen werkelijk objectieve weergave van feiten. Dat wil overigens niet zeggen dat ze minder leuk zijn om te kijken (ik heb hier meerdere dvd's van Michael Moore in de kast staan), maar om ze docu's te noemen vind ik wat te ver gaan. Kijk ze met een gezond sceptisme en stel je eigen vraagtekens bij wat je ziet.
Ik heb het hier niet over kranten en journaals, maar over documentaire's. Als jij mijn opmerkingen uit hun verband wil rukken, doe je dat maar in BNW.quote:Op dinsdag 2 september 2008 07:37 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Niet als je de ernstige manipulatieve onzin van kranten en journaals slikt?!
Zeitgeist is een film waarin de maker op basis van feiten zijn eigen conclusies trekt en de zaken interpreteert zoals hij wil. Net als Michael Moore doet. Dat kan ik geen documentaire noemen. In een documentaire (het woord zegt het al) hoort de nadruk te liggen op documenteren, niet op interpreteren en concluderen. Dat neemt niet weg dat het een goede film kan zijn (ja, ik heb hem wel gezien), maar in een topic over docu's past zo'n film niet.quote:Zeitgeist is wel een hele goede docu wat voor probleem er in de wereld is.
Michael Moore is een stemming maker en verkondigd halve waarheden en is zelf redelijk corrupt.
Dat is uiteraard een eeuwenoude discussie. Maar om een film geen docu te noemen omdat erin wordt gemanipuleerd en gelogen snap ik niet helemaal. Elke docu en elke film manipuleert en liegt.quote:Op dinsdag 2 september 2008 08:05 schreef ziggyziggyziggy het volgende:
[..]
Ik heb het hier niet over kranten en journaals, maar over documentaire's. Als jij mijn opmerkingen uit hun verband wil rukken, doe je dat maar in BNW.
[..]
Zeitgeist is een film waarin de maker op basis van feiten zijn eigen conclusies trekt en de zaken interpreteert zoals hij wil. Net als Michael Moore doet. Dat kan ik geen documentaire noemen. In een documentaire (het woord zegt het al) hoort de nadruk te liggen op documenteren, niet op interpreteren en concluderen. Dat neemt niet weg dat het een goede film kan zijn (ja, ik heb hem wel gezien), maar in een topic over docu's past zo'n film niet.
Hoho, ik neem hier met opzet het woord "liegen" niet in de mond.quote:Op dinsdag 2 september 2008 13:11 schreef JelleS het volgende:
[..]
Dat is uiteraard een eeuwenoude discussie. Maar om een film geen docu te noemen omdat erin wordt gemanipuleerd en gelogen snap ik niet helemaal. Elke docu en elke film manipuleert en liegt.
Ik ben het er wel mee eens dat films als zeitgeist hier niet passen, maar dan omdat het over goede docu's gaat en daar horen die niet tussen. Michael Moore wel, hij liegt en bedriegt maar is natuurlijk wel een zeer begaafd documentairemaker.
nou ik weet niet .. als je de docu gezien hebt hoe Michael Moore te werk gehad en zijn eigen redactie fysiek mishandeld en onderbetaald dan weet ik het nog net zo niet. Fahrenheit 911 is bijvoorbeeld gewoon aperte kolder.quote:Op dinsdag 2 september 2008 13:11 schreef JelleS het volgende:
[..]
Dat is uiteraard een eeuwenoude discussie. Maar om een film geen docu te noemen omdat erin wordt gemanipuleerd en gelogen snap ik niet helemaal. Elke docu en elke film manipuleert en liegt.
Ik ben het er wel mee eens dat films als zeitgeist hier niet passen, maar dan omdat het over goede docu's gaat en daar horen die niet tussen. Michael Moore wel, hij liegt en bedriegt maar is natuurlijk wel een zeer begaafd documentairemaker.
Vind tegenlicht docu's vaak ook goed ja!quote:Op dinsdag 2 september 2008 18:50 schreef Zero2Nine het volgende:
Tegenlicht heeft vaak mooide docu's. Nu een serie over het verschuiven van de macht van het Westen naar Azië en vorig seizoen o.a. hele interessante over het Midden-Oosten en een reeks over de identiteit van "de Nederlander" (Harry Holland).
quote:Valentijn
Valentijn is acht, wanneer documentairemaker Hetty Nietsch hem voor het eerst filmt. Lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje. Negen jaar lang volgen we Valentijn op zijn weg naar vrouwelijkheid. Welke keuzes moet Valentijn gedurende die jaren maken? En wat betekent het voor zijn ouders, zijn broertje en zijn schoolvrienden dat hun zoon, broer en vriend liever een dochter, zus en vriendin wil zijn?
Diepgaand hoeft ook niet altijd natuurlijkquote:Op dinsdag 2 september 2008 09:08 schreef PietjePuk007 het volgende:
Ik heb nav dit topic gister supersize me gekeken, best vermakelijk maar weinig diepgaand.
quote:Op dinsdag 2 september 2008 13:11 schreef JelleS het volgende:
Ik ben het er wel mee eens dat films als zeitgeist hier niet passen, maar dan omdat het over goede docu's gaat en daar horen die niet tussen. Michael Moore wel, hij liegt en bedriegt maar is natuurlijk wel een zeer begaafd documentairemaker.
Check dan ook eventjes A Crude Awakeningquote:Op zondag 7 september 2008 15:55 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Freedom to Fascism - Over de Income tax in Amerika die onwettig is en verwante zaken
American Drug War: The Last White Hope - Over hoe de War on Drugs voordelen oplevert en dat sommige hooggeplaatste mensen hem willen blijven voeren om bepaalde redenen
Crude Impact: Peak Oil Documentary
Kijk dan ook eventjes naar The Great Global Warming Swindlequote:The 11th Hour - Over klimaatsverandering oa
Dat wordt ons aan geleerd op school. Daar is school voor.quote:Stupidity - een best wel interessante en inzichtvolle docu over de domheid van de mens
Dat zijn in gehuurde clowns. Pure propaganda rotzooi. Naudet docu is gestaged.quote:WTC 9/11 Naudet Brothers - De aanslag op het WTC van dichtbij gefilmd, erg indrukwekkend.
Over duidelijk obstructie van de oliemaatschappijen en autoindustrie.quote:Who Killed the Electric Car - Over hoe bepaalde mensen en bedrijven ervoor hebben gezorgd dat het in californie nu niet stikt van de elektrische auto's
Dan is The Corporation verplichte kost voor je...quote:Enron - zoals hierboven genoemd, ook erg inzichtvol.
Je hebt het vast niet gelezen en vast al helemaal niet in wáárom 911 heeft plaats gevonden.quote:Op zondag 7 september 2008 17:20 schreef JelleS het volgende:De film van de Naudet Brothers fake noemen is toch wel het toppunt van je posts tot nu toe
AB SO LUUT nog wel. Wat weet jij wat wij niet weten? Ik zeg niet dat global warming veroorzaakt door mensen 100% bewezen is, maar jij schiet misschien iets te ver door naar de andere kant.quote:Op zondag 7 september 2008 17:16 schreef Lambiekje het volgende:
Dat brengt een heel ander licht op de leugenachtig shit over Global Warming en CO2. Het is nog al aperte onzin naar mijn idee. En als er iets is dan is het AB SO LUUT niet door ons toe doen. Juist door onze paniekvoetbal met GW en CO2 gelul maken weer meer stuk dan heel.
Weet ik niet, zou kunnen. Neemt niet weg dat de beelden in de docu heel erg indringend zijn.quote:Dat zijn in gehuurde clowns. Pure propaganda rotzooi. Naudet docu is gestaged.
The Corporation ken ik. Beetje dom dat ik die ben vergeten te noemen want voor mij is het 1 van de meest inzichtvolle docu's die ik ooit heb gezien.quote:Dan is The Corporation verplichte kost voor je...
Heb hem vandaag bekeken, en viel me enigszins tegen. Het ging erg veel over de gebruikte techniek (die wel erg indrukwekkend is) en eigenlijk te weinig over Hitler en zijn prive leven-de prive films.quote:Op zondag 7 september 2008 06:01 schreef Chancard het volgende:
Deze BBC-documentaire heb ik onlangs in C&H aanbevolen:
http://video.google.com/videoplay?docid=2763127556620650689&ei=wbLCSPa9GY62iAKu6qy9BQ&q=politics
"Hitler Speaks", over privéfilmpjes van Hitler in zijn villa in de Beierse Alpen die men met moderne technologie van geluid heeft voorzien.
dat klopt. Toen ik het in 2002 heb gezien was ik ook onder de indruk. Als je de manipulaties en grappen weet. Dan zie je dat Naudet niet oprecht bezig waren. Er is overduidelijk geknoeid met beeldmateriaal en geluid.quote:Op zondag 7 september 2008 19:21 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
AB SO LUUT nog wel. Wat weet jij wat wij niet weten? Ik zeg niet dat global warming veroorzaakt door mensen 100% bewezen is, maar jij schiet misschien iets te ver door naar de andere kant.
[..]
Weet ik niet, zou kunnen. Neemt niet weg dat de beelden in de docu heel erg indringend zijn.
[..]
quote:The Corporation ken ik. Beetje dom dat ik die ben vergeten te noemen want voor mij is het 1 van de meest inzichtvolle docu's die ik ooit heb gezien.
Ben blij dat jij weet wat ik wel en niet gelezen heb. Dat kan nog eens van pas komen.quote:Op zondag 7 september 2008 18:32 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Je hebt het vast niet gelezen en vast al helemaal niet in wáárom 911 heeft plaats gevonden.
Als je denkt dat het door OBL met 19 kapers gebeurt is dan ben je utterly naïef.
We Feed The World vond ik stukken beter, Our Daily Bread vond ik af en toe onkijkbaar. De stijl is natuurlijk heel klinisch om een reden, zeker geen onlogische keuze om de boodschap van de makers duidelijk te maken, maar voor mij werkte het na een half uur niet meer.quote:
Wat ik zat ben, is dat mensen hier op Fok zo ongelooflijk stupide reageren op 911 of wat voor controversieel onderwerp dan ook.quote:Op zondag 7 september 2008 22:07 schreef JelleS het volgende:
[..]
Ben blij dat jij weet wat ik wel en niet gelezen heb. Dat kan nog eens van pas komen.
Ironisch, je bent overduidelijk een type dat niet alles geloofd wat door mainstream media gezegd, geschreven en getoond wordt, maar tegelijkertijd geloof wel je alles wat tegenstanders van de mainstream media schrijven, zeggen en tonen. Die alwetende, suprieure toon van je begin ik dan ook een beetje zat te worden. Je zou toch denken dat juist jij wel moet begrepen dat je haast nooit ergens zeker van kan zijn.
het enige wat je hier doet is zijn post bevestigen, waarvoor dank.quote:Op zondag 7 september 2008 23:30 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Wat ik zat ben, is dat mensen hier op Fok zo ongelooflijk stupide reageren op 911 of wat voor controversieel onderwerp.
Ik zeg helemaal niet dat ik superieur of alwetend ben. Maar wat wel vast staat is dat MSM heeft faliekant bij het verkeerde eind. En gewoon aperte kolder verkondigd als het om serieuze onderwerpen gaat. MSM heeft onze ogen zo ontiegelijk dicht gestompt afgelopen 30 jaar.
Men moet gewoon geprikkeld worden. Dat het gewoon echt niet meer kan dat suffe kritiekloze gekwebbel in de krant en op TV.
quote:Op zondag 7 september 2008 23:38 schreef SaintOfKillers het volgende:
Kan er niet geprikkeld worden in BNW? In FTR willen we liever de mensen dom houden.
Nice!quote:Op dinsdag 9 september 2008 11:23 schreef Bonobo11 het volgende:
TVP voor kijktips
When We Were Kings (1996)
Ik vind Zeitgeist en Michael Moore wel onder documentaires vallen, al is het inderdaad niet het 'fly on the wall' principe. Maargoed, dat zijn docu's van Adam Curtis ook niet. Curtis is denk ik een van de betere documentairemakers van de BBC. Zo'n docu's impliceren inderdaad wel weer dat je er naar moet kijken met een gezond sceptisme. Dat geldt voor docu's van Moore en docu's als Zeitgeist misschien wat meer dan voor docu's van Curtis.quote:Op dinsdag 2 september 2008 00:20 schreef ziggyziggyziggy het volgende:
Ik vind films als Zeitgeist en die van Michael Moore niet echt docu's. Het zijn meer films om een bepaalde mening of inzicht op een ietwat manipulatieve manier uit te dragen, geen werkelijk objectieve weergave van feiten. Dat wil overigens niet zeggen dat ze minder leuk zijn om te kijken (ik heb hier meerdere dvd's van Michael Moore in de kast staan), maar om ze docu's te noemen vind ik wat te ver gaan. Kijk ze met een gezond sceptisme en stel je eigen vraagtekens bij wat je ziet.
Die link doet het niet meerquote:Op dinsdag 9 september 2008 02:26 schreef Chancard het volgende:
http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=7098365&md5=a25523c9f2e31414e7dfc689b7a506b9
Deze Tegenlicht-documentaire vond ik erg indrukwekkend. Vooral het einde, waarin ze met de camera erbij gaan praten met iemand van Hamas die in de Top Wanted-lijst van terroristen staat in de USA. En dan blijkt dat dus een bijzonder nette meneer te zijn die goed Engels spreekt.![]()
Maar ook de expertise van die mensen, onvoorstelbaar gewoon, die hebben gewerkt tijdens het conflict met de IRA in Noord-Ierland en proberen nu hetzelfde te bereiken.
Club kids James St. James en Michael Aligquote:PARTY MONSTER is the shockumentary that probes the seedy underbelly of the New York City "Club Kid" scene and its troubled leader, Michael Alig. Alig had been a successful nightclub promoter and unofficial King of the Club Kids before his drug addiction led him to brutally murder his roommate and fellow scenester Angel Melendez. This alternately funny and frightening documentary not only follows the downward spiral that took Alig off the dance floor and into a prison cell, but also examines the nihilistic Club Kid culture that allowed him to boast of his crime.
Hmmm... die lijkt me ook zeker interessant!quote:Op dinsdag 9 september 2008 12:54 schreef cinnamongirl het volgende:
Party Monster: The Shockumentary (1998).
En dan bedoel ik niet de vreselijke verfilming uit 2003 met Macaulay Culkin...
Interessant en schokkend.
[..]
Club kids James St. James en Michael Alig
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |