Peter van Heemst is fractievoorzitter voor de PvdA in Rotterdam en oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA.quote:Timmermans wil overlast Polen niet zien
Peter van Heemst.
Frans Timmermans was voor de EU-uitbreiding, maar de daardoor ontstane overlast van de Polen en Roemenen wil hij niet zien, betoogt
Staatssecretaris Frans Timmermans was vorige week op werkbezoek in Rotterdam. En dat is mooi. Haagse heren (en dames) zijn hier van harte welkom om te zien en te horen hoe we in Rotterdam werken aan een stad waarin iedereen zich thuis voelt.
Voor deze staatssecretaris is de komst van Polen, Bulgaren en Roemenen naar Rotterdam natuurlijk het onderwerp bij uitstek om de Haagse papieren werkelijkheid te vergelijken met de praktijk van een stad die heel veel werknemers uit de voormalige Oostbloklanden binnen haar grenzen heeft.
Maar ook om andere redenen moet het juist voor hem een belangrijke kwestie zijn. Als lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA was hij eind jaren negentig een enthousiast pleitbezorger van de uitbreiding van de EU. De voordelen van die uitbreiding wist hij altijd uitgebreid over het voetlicht te brengen. De nadelen kwamen ook wel, maar dan mondjesmaat, aan de orde. Dat zou dus een interessante vraag moeten zijn:Wat is er in de praktijk van alledag anno 2008 terechtgekomen van de mooie verwachtingen die er in 1999 bestonden?
In Rotterdam is dat goed te zien.
Deze stad staat model voor de situatie die we in Nederlandse gemeenten aantreffen. Niet voor niets werd hier vorig jaar – op initiatief van PvdA-wethouder Hamit Karakus – de zogeheten Polen-top gehouden. Een belangrijk overleg van wethouders en burgemeesters uit zo’n veertig Polengemeenten.
Dat ging niet alleen over de positieve kant van de instroom, maar ook over de vervelende bijverschijnselen.
De Volkskrant schetst een inktzwart beeld van de ravage die huisjesmelkers in de Eindhovense wijk Woensel-West aanrichten: ze verdienen goud aan het verhuren van kamers aan onder meer Poolse werknemers (Binnenland, 26 mei).
De gemeente is veel tijd, energie en geld kwijt om overbewoning, vervuiling, overlast en brandgevaar aan te pakken.
In Rotterdam verblijven volgens de gemeentelijke basisadministratie bijna 5.000 Polen, Roemenen en Bulgaren. Dat is de groep die zich inschrijft omdat ze hier drie maanden wil komen wonen. Dan is er een minstens even grote groep die zich niet wil inschrijven of zich niet hoeft in te schrijven, omdat ze hier korter dan drie maanden is. Een betrouwbare raming is lastig. Maar het zijn er nu zeker meer dan 10.000. En de vervelende bijverschijnselen van deze toestroom zijn niet misselijk.
Ik som ze kort op.
Er is een hoge concentratie in de oudere wijken, die toch al kwetsbaar zijn. Vaak gaat dat gepaard met overbewoning of huisvesting in illegale (en brandgevaarlijke) pensions.
We hebben te maken met overlast.
Mensen werken hard. En sluiten de dag af met een stevige hoeveelheid bier. Dat loopt wel eens lelijk uit de hand.
Er zijn veel taalproblemen. Poolse werknemers zijn de Nederlandse taal niet machtig en spreken geen of mondjesmaat Duits of Engels.
We zien ook dat vrouw en kinderen steeds vaker onze kant opkomen.
En dus zitten Rotterdamse basisscholen met kinderen die een enorme taalachterstand hebben.
Dat vraagt extra inzet door én extra aandacht van leraren die toch al onder behoorlijk grote druk staan.
Rotterdam heeft daar zijn handen vol aan. De landelijke politiek kiest voor een EU-uitbreiding. Lokaal zie je wat daarvan de gevolgen zijn en die ga je ‘in goede banen leiden’.
Dat kost veel moeite en dat kost veel geld. Wie de goede redenen voor uitbreiding van de EU niet combineert met een goede aanpak van de lokale bijeffecten, laat de samenleving – en met name de wijken die al zwak staan – lelijk in de steek. Juist de PvdA zou sterk moeten zijn in zo’n dubbele aanpak.
Timmermans’ bezoek aan Rotterdam was een gemiste kans. Hij is vertrokken zonder Rotterdam de helpende hand toe te steken.
Bijvoorbeeld door de vervelende bijverschijnselen luid en duidelijk op een rij te zetten én Rotterdam van geld te voorzien om ze nog beter aan te pakken.
De PvdA vraagt zich – zo lees ik in de krant – de laatste tijd af wat een herkenbaar en geloofwaardig eigen geluid is. Hoe ze overtuigend haar positie ten opzichte van populistisch links en rechts kan markeren.
Juist bij de toestroom van werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten is daar veel, heel veel te winnen.
Door duidelijk te maken dat ze voor onze economie veel betekenen.
Ze werken hard en zijn dus welkom. Maar ook door duidelijk te maken dat gemeenten financieel steun krijgen om de vervelende bijverschijnselen aan te pakken.
Zodat we lokaal kunnen werken aan een stad waarin iedereen zich thuis voelt.
Nee.quote:Op vrijdag 30 mei 2008 11:46 schreef Aoristus het volgende:
wat ik wel mis in het verhaal is hoe het zit met de rechten die Polen en Roemenen hebben,
Krijgen ze stemrecht in Nederland?
Dat hangt ervan af.quote:Moeten zij bijvoorbeeld dezelfde zorgpremie betalen als wij of betalen ze naar Poolse maatstaven, ook als zij een dure operatie nodig hebben in een Nederlands ziekenhuis?
Bouwen ze pensioenrechten op, of worden ze een excuus om de vergrijzingsleugens te stimuleren?
Zonder Nederlands paspoort mag je niet voor de tweede kamer stemmen. Wel voor de gemeente (en provincies (geloof ik)).quote:Op vrijdag 30 mei 2008 11:46 schreef Aoristus het volgende:
Krijgen ze stemrecht in Nederland?
Ik het het artikel gaat het over de PvdA en de huidige staatsec. Daar zit geen VVD-er tussen.quote:Op vrijdag 30 mei 2008 12:43 schreef Klopkoek het volgende:
Ik heb het al vaker gezegd. Let op: rond 2040 krijgt links hiervan de schuld terwijl de enige echte boef deze VVD'er is:
[ afbeelding ]
Zou je zomaar gelijk in kunnen hebben. Knikkers verdienen is op dit moment belangrijker dan huisvesting en scholing.quote:Ik heb het al vaker gezegd. Let op: rond 2040 krijgt links hiervan de schuld terwijl de enige echte boef deze VVD'er is:
De vijfde generatie moslims klaagt dan over die lastige tweedegeneratie kutpooltjes. Ondertussen halen we dan goedkope Amerikanen binnen, die onze straten komen leggen.quote:Op vrijdag 30 mei 2008 13:34 schreef OldJeller het volgende:
En wie zijn de mensen die straks het meest klagen?
Juist, de mensen die de laatste jaren ook over voormalig gastarbeiders en hun nakomelingen klagen en op partijen stemmen of in de partij zelf zitten die ook groot voorstander waren en hoofdverantwoordelijk zijn voor het hierheen halen van Oostblokkers om hier te werken.
VVD e.d.
quote:Op vrijdag 30 mei 2008 12:43 schreef Klopkoek het volgende:
Ik heb het al vaker gezegd. Let op: rond 2040 krijgt links hiervan de schuld terwijl de enige echte boef deze VVD'er is:
[ afbeelding ]
Henk van Hoofquote:Op vrijdag 30 mei 2008 12:43 schreef Klopkoek het volgende:
Ik heb het al vaker gezegd. Let op: rond 2040 krijgt links hiervan de schuld terwijl de enige echte boef deze VVD'er is:
[ afbeelding ]
Ik ben het van harte met je eensquote:Op vrijdag 30 mei 2008 20:00 schreef Klopkoek het volgende:
Zijn we het daar ook over eens EchtGaafIk stem nog liever Verdonk of de liberale cognitieve kleuters van D'66 dan op de VVD.
Welke voorwaarden zijn daar voor nodig?quote:Op vrijdag 30 mei 2008 20:23 schreef Klopkoek het volgende:
Tja, je moet dat in EU-verband aanpakken ben ik bang.
Polen hebben volgens het EU verdrag gewoon het recht hier te komen wonen als ze dat willen. Dus de overheid heeft helemaal niks toe te staan of te verbieden. En Nederlands leren is ook helemaal niet verplicht voor EU-burgers (de gemiddelde NL'er in Spanje leert ook echt geen Spaans).quote:Op vrijdag 30 mei 2008 15:10 schreef Napalm het volgende:
Het is links dat er weer sociaal mee wil omgaan met vervolgimmigratie en zielige mensen die zoooooo ingeburgerd zijn dat je ze onmogelijk terug kan sturen. Zelfs al spreken ze amper Nederlands..
En hoe had je dat gedacht? De rest van de EU laat zich echt niet door Nederland de wet voorschrijven.quote:Op vrijdag 30 mei 2008 20:23 schreef Klopkoek het volgende:
Tja, je moet dat in EU-verband aanpakken ben ik bang.
Veel Polen werken hier als zzp'er. Dat betekent dat ze als kleine zelfstandigen geen werknemers premies hoeven te betalen (en ook geen uitkeringsrechten opbouwen) en vrij zijn om hun eigen tarieven te bepalen (mag ook onder het minimumloon). Ze zijn daardoor voor werkgevers zeer aantrekkelijk, vergeet niet dat de gemiddelde NL'er juist zo duur wordt door alle secundaire voorrzieningen uit de CAO.quote:Op vrijdag 30 mei 2008 12:18 schreef Igen het volgende:
Als ze wit werken voor een Nederlands bedrijf, werkt alles hetzelfde als voor Nederlanders. Dus inclusief Basisverzekering, minimumloon, en het opbouwen van een Nederlands pensioen. Volgens mij moeten ze dan ook de Nederlands belastingen betalen.
Als ze werken voor een Pools bedrijf, werkt alles hetzelfde als in Polen. Dan komen ze dus in het Poolse ziekenfonds en moeten ze in Polen een pensioen opbouwen. Ze kunnen dan wél (met de gratis European Health Insurance Card) naar een Nederlands ziekenhuis.
Links en rechts zijn beiden even schuldigquote:Op vrijdag 30 mei 2008 12:43 schreef Klopkoek het volgende:
Ik heb het al vaker gezegd. Let op: rond 2040 krijgt links hiervan de schuld terwijl de enige echte boef deze VVD'er is:
[ afbeelding ]
En hoe zou dat over 20 jaar zijn?quote:Op vrijdag 30 mei 2008 23:43 schreef Fastmatti het volgende:
Polen werken hard, klagen niet en zijn nooit ziek. Als klap op de vuurpijl kosten ze ook nog eens minder ook. Eindelijk eens druk op de ketel om de loonkosten echt naar beneden te krijgen. Ik zie dus geen enkel probleem.
Niet meebetalen aan de sociale zekerheid is geen uitkering. Dus niet werken is teruggaan,quote:Op vrijdag 30 mei 2008 23:55 schreef sneakypete het volgende:
[..]
En hoe zou dat over 20 jaar zijn?
Opzich is er niks mis mee, maar in het politieke stelsel dat we nu kennen, en in de situatie waarin Nederland nu verkeert, zou ik niet te vroeg juichen.
Hoe kun je toch dit soort taal uit je muil krijgen? Hebben jullie fascisten dan zo weinig respect voor de medemens?quote:Op vrijdag 30 mei 2008 23:43 schreef Fastmatti het volgende:
Polen werken hard, klagen niet en zijn nooit ziek. Als klap op de vuurpijl kosten ze ook nog eens minder ook. Eindelijk eens druk op de ketel om de loonkosten echt naar beneden te krijgen. Ik zie dus geen enkel probleem.
Bron?quote:Op vrijdag 30 mei 2008 21:21 schreef FeestNummer het volgende:
[..]
Polen hebben volgens het EU verdrag gewoon het recht hier te komen wonen als ze dat willen. Dus de overheid heeft helemaal niks toe te staan of te verbieden. En Nederlands leren is ook helemaal niet verplicht voor EU-burgers (de gemiddelde NL'er in Spanje leert ook echt geen Spaans).
Het echte probleem is dat Nederland zich eens moet afvragen waarom wij vrijwel alleen maar ongeschoolde Polen krijgen, terwijl Poolse HBO'ers en academici naar landen als Engeland, Frankrijk en Scandinavie gaan.
Je mag kiezen: het werk wordt hier gedaan door laagbetaalde Polen of door-het-grootkapitaal-aan-het-werk-geschopte Nederlanders, of het werk wordt gedaan in het buitenland, uiteraard onder minstens even schrijnende omstandigheden en ook ten koste van onze eigen werklozen.quote:Op zaterdag 31 mei 2008 00:05 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Hoe kun je toch dit soort taal uit je muil krijgen? Hebben jullie fascisten dan zo weinig respect voor de medemens?
De consument moet deze keuze maken, niet ik. Het enige wat de overheid moet doen is ervoor zorgen dat mensen die niks bijdragen of hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid ook geen aanspraak hierop kunnen maken. Het liefste zou ik natuurlijk zien dat de sociale zekerheid geprivatiseerd wordt, maar dat zit er niet denk ik niet in.quote:Op zaterdag 31 mei 2008 00:07 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Je mag kiezen: het werk wordt hier gedaan door laagbetaalde Polen of door-het-grootkapitaal-aan-het-werk-geschopte Nederlanders, of het werk wordt gedaan in het buitenland, uiteraard onder minstens even schrijnende omstandigheden en ook ten koste van onze eigen werklozen.
Lastig he, kiezen tussen 2 kwaden.
Liever dat het werk gewoon (gelijdelijk) verdwijnt uit Nederland. Net zoals dat ook uit Denemarken is verdwenen.quote:Op zaterdag 31 mei 2008 00:07 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Je mag kiezen: het werk wordt hier gedaan door laagbetaalde Polen of door-het-grootkapitaal-aan-het-werk-geschopte Nederlanders, of het werk wordt gedaan in het buitenland, uiteraard onder minstens even schrijnende omstandigheden en ook ten koste van onze eigen werklozen.
Lastig he, kiezen tussen 2 kwaden.
Oogkleppen dude.quote:Op zaterdag 31 mei 2008 00:14 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Liever dat het werk gewoon (gelijdelijk) verdwijnt uit Nederland. Net zoals dat ook uit Denemarken is verdwenen.
Maarja, dat VVD-tuig heeft moeite met afscheid nemen en vergrijpen zich daarom massaal aan Polen.
Hierover zijn we het denk ik tamelijk eens, het probleem is dat je zelf al stelt dat het er niet in zit.quote:Op zaterdag 31 mei 2008 00:10 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
De consument moet deze keuze maken, niet ik. Het enige wat de overheid moet doen is ervoor zorgen dat mensen die niks bijdragen of hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid ook geen aanspraak hierop kunnen maken. Het liefste zou ik natuurlijk zien dat de sociale zekerheid geprivatiseerd wordt, maar dat zit er niet denk ik niet in.
Beetje te simpel gedacht, jij hebt er in het dagelijks leven waarschijnlijk geen “ last” van, maar als je als zelfstandigondernemer werkt, heb je er wel degelijk last van. Jij betaald je als Hollander zijnde scheel aan ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheidspremie’s e.d. en mede daardoor zijn de tarieven van Nederlandse zelfstandigondernemers ook hoger (normaal) in vergelijking met de tarieven die poolse zzp’ers hanteren. Vaak werken ze hier een bepaalde periode en gaan ze weer terug naar Polen, waar ze van het verdiende geld heel heel goed kunnen leven. Met het loon dat een nederlandse zzp’er verdient, kan hij bij lange na niet zo goed leven als een poolse zzp’er die weer terug gaat naar huis.quote:Op vrijdag 30 mei 2008 23:43 schreef Fastmatti het volgende:
Polen werken hard, klagen niet en zijn nooit ziek. Als klap op de vuurpijl kosten ze ook nog eens minder ook. Eindelijk eens druk op de ketel om de loonkosten echt naar beneden te krijgen. Ik zie dus geen enkel probleem.
EU-burgers (dus zowel Polen als Roemenen) hebben stemrecht voor de gemeenteraad vanaf het moment dat ze zich inschrijven bij een Nederlandse gemeente. Niet-EU-burgers hebben stemrecht voor de gemeenteraad nadat ze 5 jaar onafgebroken legaal in Nederland gewoond hebben.quote:
Een zorgverzekering betalen ze of via het werk of via hun poolse verzekeraar. Bij dat laatste maakt het niet uit of dat minder is of niet, want het bonnetje welke het ziekenhuis naar die verzekeraar stuurt zal niet minder zijn; hetzelfde bedrag zal aan het ziekenhuis betaald worden.quote:Op vrijdag 30 mei 2008 11:46 schreef Aoristus het volgende:
wat ik wel mis in het verhaal is hoe het zit met de rechten die Polen en Roemenen hebben,
Moeten zij bijvoorbeeld dezelfde zorgpremie betalen als wij of betalen ze naar Poolse maatstaven, ook als zij een dure operatie nodig hebben in een Nederlands ziekenhuis?
Niet zeker, maar sluit het ene het andere uit?quote:Bouwen ze pensioenrechten op, of worden ze een excuus om de vergrijzingsleugens te stimuleren?
Niet zolang ze Pools zijn.quote:Krijgen ze stemrecht in Nederland?
De toekomst perspectieven kan ik makkelijk opsommen:quote:Het gaat in bijna alle gevallen om werk via een uitzendbureau, welke perspectieven worden er over en weer geboden?
De Consument, in de zin van 'de consument beslist' bestaat zeker.quote:Op zaterdag 31 mei 2008 00:54 schreef Kees22 het volgende:
De consument bestaat evenmin als de Nederlander.
Het enige nadeel is dan weer dat de overige mensen op de werkvloer spontaan dronken worden van de alcoholdampen die ze uitstoten.quote:Op vrijdag 30 mei 2008 23:43 schreef Fastmatti het volgende:
Polen werken hard, klagen niet en zijn nooit ziek. Als klap op de vuurpijl kosten ze ook nog eens minder ook. Eindelijk eens druk op de ketel om de loonkosten echt naar beneden te krijgen. Ik zie dus geen enkel probleem.
Nog grotere probleem is dat de polen (en roemenen vast ook) maar al te gek zijn op de dure spullen die de nederlandse arbeiders gebruiken en het daarom maar al te graag willen jatten.quote:Op dinsdag 3 juni 2008 19:24 schreef Monolith het volgende:
[..]
Het enige nadeel is dan weer dat de overige mensen op de werkvloer spontaan dronken worden van de alcoholdampen die ze uitstoten.
Overdrijven is ook een vak hè?quote:Op dinsdag 3 juni 2008 20:47 schreef LXIV het volgende:
Polen zijn prima mensen die ik werkelijk het allerbeste gun. Maar om in ons overbevolkte land, met al zijn verkeers- en huisvestingproblemen ook nog eens millioenen Oost-Europeanen toe te laten, dat vind ik geen goed plan. De laatste stukjes natuur en buitenruimte worden dan definitief verleden tijd, vooral in de Randstad en in Brabant.
Welke problemen ontstaan dan precies? Miljoenen Polen die na een jaartje seizoenswerk hier in Nederland blijven hangen en de rest van hun leven een bijstandsuitkering opstrijken, omdat ze vanwege hun slechte talenkennis nergens worden aangenomen?quote:Lafheid en angst van de regerende elite dus. En gemakzucht. Want op de korte termijn is Koos blij dat hij op de bank mag blijven hangen, Diederick dat zijn keukentje goedkoop gezet wordt en Pjotr dat hij een ruime zakcent bij kan verdienen. De problemen komen pas over 20 jaar, dat zien we dan wel weer.
En je denk dat de vorige gastarbeiders gelijk een uitkering kregen?quote:Op woensdag 4 juni 2008 00:15 schreef Igen het volgende:
En verder moet een Pool hier vijf jaar lang legaal wonen én werken voordat hij aanspraak kan maken op een uitkering.
Ben het hier wel eens met Rutte, dat mensenrechtenverdrag slaat ook nergens op.quote:Op woensdag 4 juni 2008 09:57 schreef Igen het volgende:
Ik zou het niet weten. Op internet kan ik er helemaal niks over vinden.
De VVD, of tenminste Rutte, wil trouwens die periode van 5 jaar oprekken tot 10 jaar:
“Vrijwillige migranten hebben wat mij betreft de eerste tien jaar geen recht op bijstand. Geen baan? Dan gaan ze maar terug naar Polen. De Verenigde Staten hanteren hetzelfde principe: als je geen baan hebt, dan lazer je weer op.”
Maar blijkbaar zou zelfs dat al tegen de mensenrechten ingaan. Rutte heeft daarvoor wel een oplossing: dan moeten we het mensenrechtenverdrag maar opzeggen.
ergens maken ze weer dezelfde fouten idd anderzijds zie je ook dat veel polen echt terug willen naar polen en daar gigantische huizen aan het neerzetten zijn voor hun families.quote:Op vrijdag 30 mei 2008 12:08 schreef EchtGaaf het volgende:
Ze maken precies dezelfde fout als bij eerdere stromen gastarbeiders. Het is om te janken gewoon. Hoe een mooi land als de onze gewoon wordt vergooid.
Door het gedrocht dat EU heet
Dat wordt dan wel een probleem, want dan zonder mensenrechten naleving moet je ook uit de EU.quote:Op woensdag 4 juni 2008 10:24 schreef BlaZ het volgende:
Ben het hier wel eens met Rutte, dat mensenrechtenverdrag slaat ook nergens op.
De meeste Polen werken hier sowieso als zzp'er, dus dat is niet aan de orde.quote:Op woensdag 4 juni 2008 00:15 schreef Igen het volgende:
En verder moet een Pool hier vijf jaar lang legaal wonen én werken voordat hij aanspraak kan maken op een uitkering.
Als je steeds hier een tijdje werkt, weer een tijdje terug gaat, enz, enz kun je gewoon in Polen ingeschreven blijven. Zeker voor zpp'ers is dat een voordelige fiscale constructie.quote:Op woensdag 4 juni 2008 20:04 schreef Wokkel het volgende:
Wat ik niet begrijp is dat die Polen hier rondrijden in Poolse auto's, en niet even een paar weken maar maanden tot jaren achter elkaar. Als ik een auto aanschaf ben ik meteen een slok aan wegenbelasting kwijt, maar die Polen rijden lekker gratis.
Iddquote:Op zaterdag 31 mei 2008 00:54 schreef Kees22 het volgende:
De consument bestaat evenmin als de Nederlander.
Voor wat betreft de werknemers uit het buitenland nemen we twee extremen: een stratenmaker en een programmeur. Beiden uit lagelonenlanden.
De stratenmaker komt hier, belt aan bij een villa en biedt aan om een oprijlaan en terras aan te leggen. Voor de helft van de prijs van een Nederlands bedrijf. Dus hij krijgt de klus. Van een Nederlander.
De programmeur komt hier en zoekt een schoonmaakster interieurverzorgster voor zijn huis en een au pair voor zijn kinderen. Nederlands uiteraard, maar ze moeten wel Engels spreken.
Let op: iemand die voor een laag loon hier komt, stoot anderen met een laag loon het brood uit de mond, maar is een voordeel voor de mensen met een hoog loon.
Iemand die voor een hoog loon hier komt, stoot anderen met een hoog loon het brood uit de mond, maar is een voordeel voer mensen met een laag loon.
Me andere woorden: de Nederlandse burger neemt het liefst een buitenlander aan, want die werkt hard voor een laag loon. Maar de Nederlandse werknemer heeft de pest aan een buitenlander, want die werkt hard voor een laag loon.
"Paupergehalte"quote:Op vrijdag 27 juni 2008 10:32 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
Het probleem van die Oostblokkers die hier komen is het hoge paupergehalte. Ik had liever Poolse bejaardenwassers gezien ofzo. Maar nee hoor, het gros bestaat uit alcoholistische lallende rauwdauers
Is niets nieuws hoor, er werken al veel Polen tijdelijk in de gezondheidszorg. De opleiding die zij gevolgd hebben / volgen is hoog, over het algemeen zijn het studenten medicijnen die hier in de vakantie wat bij komen verdienen. De taalbarrière is enkel een groot probleem, zeker wanneer het om intensieve verzorging gaat.quote:Op vrijdag 27 juni 2008 10:32 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
Het probleem van die Oostblokkers die hier komen is het hoge paupergehalte. Ik had liever Poolse bejaardenwassers gezien ofzo. Maar nee hoor, het gros bestaat uit alcoholistische lallende rauwdauers
Wel knap als je 's ochtends dan weer hard kunt werken en dan weer bier drinken!quote:Op vrijdag 30 mei 2008 11:49 schreef Pool het volgende:
Hard werken en bierdrinken als negatief bijverschijnsel noemen.![]()
Hard werken! Bier!
Volkskrant 7-7-08quote:Donner mag een zomer lang tobben over de ‘Moe -landers’
Van onze verslaggever Ron Meerhof
Achtergrond
Veel steden hebben last van instroom van Poolse werkers. . Kamer huiverig voor komst van Roemenen en Bulgaren.
DEN HAAG Gaan de grenzen wel of niet op 1 januari 2009 open voor Roemenen en Bulgaren en zo ja, wat is daarvoor nodig aan flankerend beleid? Minister Donner (Sociale Zaken) heeft iets om over na te denken in het zomerreces.
Op de valreep kreeg hij van de Kamer nog even tien moties aan zijn broek. Liefst drie daarvan kwamen van zijn CDA, één van coalitiegenoot PvdA. De teneur van alle moties: Donner doet niet genoeg om alle problemen rond Poolse werknemers in Nederland tegen te gaan en om problemen met Bulgaren en Roemenen te voorkomen.
De vier moties van de coalitiepartijen werden bij laatste, nachtelijke stemmingen van deze zittingsperiode met grote meerderheid aangenomen.
De boodschap van de Kamer is duidelijk: als Donner zo doorgaat, stemt de Kamer niet in met het openstellen van de grenzen voor Bulgaren en Roemenen op 1 januari én dreigen er politieke problemen voor hem en het kabinet.
Kamerlid Van Hijum van het CDA zegt openlijk dat zijn partij ‘grote aarzelingen’ heeft over de koers van de eigen minister en de huidige stand van zaken rond de Poolse werknemers. Van Hijum waagt zich niet aan voorspellingen, maar: ‘Ik heb hier geen goed gevoel over.’
Ook de PvdA maakt zich grote zorgen. Het waren de eigen wethouders in de grote steden die een half jaar geleden met kracht aan de bel trokken. De Poolse werknemers die toestroomden nadat de grenzen voor hen waren opengegaan, verzamelen zich juist in de achterstandswijken die toch al zo kwetsbaar zijn en veroorzaken daar weer geheel nieuwe problemen.
Verder worden veel Polen uitgebuit, laat het toezicht op de vele duizenden uitzendbureautjes te wensen over, zijn veel zogenoemde ‘zelfstandigen zonder personeel’ helemaal zo zelfstandig niet en wordt de fiscus om de tuin geleid.
Bovendien nemen de signalen toe dat steeds meer Polen uitkeringen aanvragen.
De IND zou dan hun verblijfsrecht moeten intrekken, maar dat gebeurt nauwelijks. Het gaat nu al om duizenden personen, denkt CDA-Kamerlid van Hijum. Welnee, zegt Donner, hooguit enkele honderden.
PvdA-woordvoerder Spekman, zelf ex-wethouder in Utrecht, lijkt geen enkele aanvechting te hebben om de sceptische geluiden te negeren. Dat zou trouwens ook politieke zelfmoord zijn: de grote rivaal SP is al jaren bezig de onvrede over deze ontwikkelingen te mobiliseren.
De partij is altijd tegen een snelle openstelling van de grenzen geweest, Aan de andere kant, bij de VVD, speelt een soortgelijk dilemma.
Die partij was jarenlang een van de drijvende krachten achter de openstelling van de grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten.
Nog maar anderhalf jaar geleden pleitten toenmalig staatssecretaris Van Hoof en VVD’ers als Blok en Nicolaï vol vuur voor het vrije verkeer van werknemers.
Maar inmiddels heeft ook de VVD concurrentie te duchten van de rechterkant. De PVV zou het liefst alsnog alle Polen terugsturen, laat staan dat er nieuwe zogenoemde ‘Moe-landers’, Haags jargon voor werknemers uit Middenen Oost-Europese landen, bij zouden mogen komen.
Inmiddels is VVD-Kamerlid Kamp op dit dossier een van Donners felste opponenten geworden.
Hij was verantwoordelijk voor liefst vijf van de tien moties waarmee Donner het reces werd in gestuurd.
Kamp vergelijkt de komst van de ‘Moe-landers’ graag met de komst van de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders, enkele decennia terug.
Met dit verschil, zegt Kamp, dat het er nu tien maal zoveel zijn.
In het aangezicht van zoveel scepsis, zelfs bij zijn eigen partij en de VVD, oogt Donner soms eenzaam waar hij erop hamert dat Nederland grote behoefte heeft aan verse arbeidskrachten.
Grappig toch dat de PVV en de SP zoveel invloed hebben. De angst moet werkelijk groot zijn dat VVD en PVDA nu alweer omslaan als een blad aan de boom.quote:
Een beetje het pavlov effect he?quote:Op maandag 7 juli 2008 18:08 schreef Napalm het volgende:
[..]
Grappig toch dat de PVV en de SP zoveel invloed hebben. De angst moet werkelijk groot zijn dat VVD en PVDA nu alweer omslaan als een blad aan de boom.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |