Niet eens Tomtomquote:Op dinsdag 1 juli 2008 19:47 schreef Mr.J het volgende:
[..]
Mocht ik wat cash vrij hebben zal ik dat qua aandelen in ING en daarna RDS stoppen.
http://www.z24.nl/z24geld/artikel_8528.z24quote:Op dinsdag 1 juli 2008 14:41 schreef Amokzaaier het volgende:
[..]
welk stuk? link svp. Dan lijkt me dit een mooi moment om in te stappen
quote:Waarom is dan toch zoveel vraag naar? Het antwoord is dat de goudmarkt zich voedt met de angst van beleggers. De beste eigenschap van goud is dat het er bijna niet is. Al het goud dat in de afgelopen duizenden jaren boven de grond is gehaald, is bij elkaar niet meer dan een kubus van pakweg 20 meter hoog, breed en diep. Goud is zeer schaars. En goed houdbaar. Dat is precies de combinatie waar bange mensen naar op zoek zijn. Je kunt er heel goed niets mee doen. Je kunt het wegstoppen en wachten op betere tijden.
Daarom is goud de economische dood. Vermogen dat in goud zit kan niet worden gebruikt om te investeren, om te ondernemen, of om te genieten. Het is morsdood kapitaal waar niemand iets aan heeft. Waardeloos.
Mis ik iets?quote:Op dinsdag 1 juli 2008 23:26 schreef Fiskus het volgende:
Al het goud dat in de afgelopen duizenden jaren boven de grond is gehaald, is bij elkaar niet meer dan een kubus van pakweg 20 meter hoog, breed en diep.
En wat met brandstof? Ook dood kapitaal? Goud is een grondstof die in kleine hoeveelheden in veel producten terugkomt.quote:Op dinsdag 1 juli 2008 23:26 schreef Fiskus het volgende:
[..]
http://www.z24.nl/z24geld/artikel_8528.z24
[..]
Nee. Ben ik te hard mee op mijn bek gegaan.quote:
Je bedoeld Goud = waardevast.quote:Op dinsdag 1 juli 2008 13:59 schreef Fiskus het volgende:
[..]
'Investeren in goud' is paradoxaal. Heb je dat stuk van Bouman gelezen? De goudprijs is vergeleken met de jaren 80 niet veranderd, terwijl de DJ in die tijd meer dan vertienvoudigd is. Goud = waardeloos.
Dat is precies wat er in die column gezegd wordt, punt is dus ook dat daarmee meteen alles is gezegd. Vergelijking met brandstof is natuurlijk hilarisch, brandstof wordt steeds schaarser en is een fundamentele grondstof voor de economie. De impact van (stijgende) brandstofprijzen is dan ook veel groter.quote:Op woensdag 2 juli 2008 08:52 schreef tony_clifton- het volgende:
[..]
En wat met brandstof? Ook dood kapitaal? Goud is een grondstof die in kleine hoeveelheden in veel producten terugkomt.
door de stijgende vraag wordt goud ook steeds schaarser, de produktie blijft namelijk nagenoeg gelijk, terwijl in landen als India en China de middenklasse groter wordt, en de vraag stijgt.quote:Op vrijdag 4 juli 2008 00:00 schreef Fiskus het volgende:
[..]
Dat is precies wat er in die column gezegd wordt, punt is dus ook dat daarmee meteen alles is gezegd. Vergelijking met brandstof is natuurlijk hilarisch, brandstof wordt steeds schaarser en is een fundamentele grondstof voor de economie. De impact van (stijgende) brandstofprijzen is dan ook veel groter.
Geniet van je vakantie.quote:Op donderdag 3 juli 2008 22:50 schreef SeLang het volgende:
Het lijkt wel traditie: SeLang is een paar weekjes op vakantie en jullie laten gelijk weer de beurs crashen. Was vorig jaar ook zo. Goed gedaan overigens
Verwacht de komende weken niet teveel posts van mij, want ik ben lekker aan het wandelen/ klimmen/ fietsen in Schotland. Ik zit voor het eerst in 2 weken op een parkeerplaats vanuit m'n auto m'n email (en Fok) te checken, met dank aan McDonalds gratis wireless internet
P.s. Instappunt is nog lang niet bereikt, aandelen zijn nog steeds veel te duur (zie oudere posts van mij ), dus je hoeft je niet te haasten
op de spaarrekening had je 14 gepakt.quote:Op maandag 2 juni 2008 22:54 schreef tony_clifton- het volgende:
Net mijn hele boekhouding gedaan en op dit moment +16% ongerealiseerd op aandelen uitgekomen. Niet slecht over drie jaar gezien denk ik
.
Met als cruciaal verschil dat goud een luxeprodukt is.quote:Op vrijdag 4 juli 2008 01:26 schreef Amokzaaier het volgende:
[..]
door de stijgende vraag wordt goud ook steeds schaarser, de produktie blijft namelijk nagenoeg gelijk, terwijl in landen als India en China de middenklasse groter wordt, en de vraag stijgt.
denk je dat de middenklasse daar geen goud kan veroorloven?quote:Op vrijdag 4 juli 2008 21:57 schreef Fiskus het volgende:
[..]
Met als cruciaal verschil dat goud een luxeprodukt is.
1.05^3 = 1.157625quote:Op vrijdag 4 juli 2008 20:03 schreef Twijfelaar80 het volgende:
[..]
op de spaarrekening had je 14 gepakt.
Ik nietquote:Op dinsdag 8 juli 2008 12:09 schreef Scorpie het volgende:
WTF , TomTom
Daar ben ik op tijd uitgestapt zeg!
Holy shit ja!quote:
Nooitquote:Op dinsdag 8 juli 2008 13:06 schreef Scorpie het volgende:
Maar wanneer zou dan weer een goed buy-in moment zijn?
Onwaar; TomTom heeft zich laten verrassen, door de snelle prijsdaling en vele nieuwe aanbieders, iets wat ik vreemd vind. Ze hadden zich beter moeten profileren en met andere producten moeten komen. Maar navigatie komt overal in; alle vervoersmiddelen, laptops, telefoons, horloges van mijn part.quote:Op dinsdag 8 juli 2008 15:48 schreef SjonLok het volgende:
[..]
Nooit
Ik geloof niet dat Tomtom op de lange duur een lucratief aandeel is. Er zit veel te weinig geld in het maken van alleen nav.apps.
De koers is zolangzamerhand lachwekkend te noemen. Denk dat de daling deels te wijten is aan het volksaandeel karakter van T2.quote:Op dinsdag 8 juli 2008 16:00 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Onwaar; TomTom heeft zich laten verrassen, door de snelle prijsdaling en vele nieuwe aanbieders, iets wat ik vreemd vind. Ze hadden zich beter moeten profileren en met andere producten moeten komen. Maar navigatie komt overal in; alle vervoersmiddelen, laptops, telefoons, horloges van mijn part.
Verder hebben ze Tele Atlas. TA alleen is al meer dan 14 euro waard.
Lekker op tijd!quote:Op donderdag 10 juli 2008 09:18 schreef Erasmo het volgende:
Morgen wordt er op RTLZ aandacht aan besteed hoe je toch je kansen kan grijpen op een dalende markt.
Onder andere jaquote:Op donderdag 10 juli 2008 09:38 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Lekker op tijd!![]()
Of bedoelen ze gewoon aandelen
De koers valt ook geenzins te rijmen met wat je op straat ziet:quote:Op donderdag 10 juli 2008 09:49 schreef ItaloDancer het volgende:
Met deze koers gaat T2 gewoon overgenomen worden, dat zit er geheid in. Veel te aantrekkelijk. Hier in Nederland denken ze dat die tent niks meer waard is, maar in de vergaderruimtes van die Amerikaanse techno's weten ze wel beter. Zonde hoor, zo'n mooi Nederlands bedrijf (twee eigenlijk met TeleAtlas).
Ik vond zowel Aandelendronken als Optiedronken 2 leuke boekjes om een beetje de basics door te nemen.quote:Op woensdag 9 juli 2008 15:55 schreef poffu het volgende:
weet iemand nog een goed boek om me een beetje weg wijs te maken in het wereldje van beleggen in aandelen, obligaties etc.
engels of nederlands maakt niet uit
quote:Op donderdag 10 juli 2008 11:51 schreef tony_clifton- het volgende:
Geruchten dat Jay P. Votron eruitgeknikkerd wordt...
Hoop dat er geen nieuwe kapitaalverhoging komt om z'n afzwaaipremie te betalen...
Slechts een symbolische stap, ik denk dat de aandeelhouder pas tevreden is als Lippens (voorzitter Raad van bestuur en 'architect' van het huidgie Fortis) er ook uit gaat ... Lost het wat op ? Nee, maar het is best te begrijpen dat zo iemand eruit moet na een dergelijke misstap (en dan mag je zelf bepalen of dit de overname zelf betreft of het 'onder de pet houden' van de problemen).quote:Op donderdag 10 juli 2008 11:51 schreef tony_clifton- het volgende:
Geruchten dat Jay P. Votron eruitgeknikkerd wordt...
Hoop dat er geen nieuwe kapitaalverhoging komt om z'n afzwaaipremie te betalen...
Kun je deze uitleggen ?quote:Op vrijdag 11 juli 2008 17:53 schreef SjonLok het volgende:
Ik doe de groeten aan de lange termijn beleggers.
Lost het wat op om een moordenaar in het gevang te gooien? Nee, maar zoiets noemen we de prijs betalen voor je falen, boetedoening, genoegdoening, of hoe je het maar wilt noemen.quote:Op vrijdag 11 juli 2008 19:46 schreef elcastel het volgende:
[..]
Slechts een symbolische stap, ik denk dat de aandeelhouder pas tevreden is als Lippens (voorzitter Raad van bestuur en 'architect' van het huidgie Fortis) er ook uit gaat ... Lost het wat op ? Nee, maar het is best te begrijpen dat zo iemand eruit moet na een dergelijke misstap (en dan mag je zelf bepalen of dit de overname zelf betreft of het 'onder de pet houden' van de problemen).
Beetje scheef vergelijk vindt je niet ? Maar vooruit, ik ben in een goeie bui en ik snap je punt.quote:Op vrijdag 11 juli 2008 19:54 schreef RonaldRegen het volgende:
Lost het wat op om een moordenaar in het gevang te gooien? Nee, maar zoiets noemen we de prijs betalen voor je falen, boetedoening, genoegdoening, of hoe je het maar wilt noemen.
Ehm, de recidivecijfers van moord bedragen 1%, met een foutenmarge van 5%. Het is dus in theorie veiliger te stellen dat moordenaars nooit recidiverenquote:Op vrijdag 11 juli 2008 19:54 schreef RonaldRegen het volgende:
[..]
Lost het wat op om een moordenaar in het gevang te gooien? Nee, maar zoiets noemen we de prijs betalen voor je falen, boetedoening, genoegdoening, of hoe je het maar wilt noemen.
Och. Hoeveel is een mensenleven eigenlijk waard, in geld uitgedrukt? Vast véél minder dan het geld dat Votron 'zoek' heeft gemaakt.quote:Op vrijdag 11 juli 2008 19:56 schreef elcastel het volgende:
[..]
Beetje scheef vergelijk vindt je niet ?
Bedankt voor de tip, dan ga ik maandag mijn directie maar eens opblazen denk ik.quote:Op vrijdag 11 juli 2008 20:00 schreef RonaldRegen het volgende:
Och. Hoeveel is een mensenleven eigenlijk waard, in geld uitgedrukt? Vast véél minder dan het geld dat Votron 'zoek' heeft gemaakt.
Nee, dat zou niet slim zijn. Pure kapitaalvernietiging.quote:Op vrijdag 11 juli 2008 20:02 schreef elcastel het volgende:
[..]
Bedankt voor de tip, dan ga ik maandag mijn directie maar eens opblazen denk ik.
Hoezo ? Ze kosten een hoop geld en het bedrijf lijkt wel een kind met een waterhoofd, we hebben 50 directeuren en 2 productie medewerkers.quote:Op vrijdag 11 juli 2008 20:04 schreef RonaldRegen het volgende:
Nee, dat zou niet slim zijn. Pure kapitaalvernietiging.
LOL op het hakblok maar dan, met dat waterhoofd!quote:Op vrijdag 11 juli 2008 20:06 schreef elcastel het volgende:
[..]
Hoezo ? Ze kosten een hoop geld en het bedrijf lijkt wel een kind met een waterhoofd, we hebben 50 directeuren en 2 productie medewerkers.
Misschien wil Groenink Votrons plekje zelfs wel innemen...quote:Maar goed, ze moeten bij Fortis maar eens met Rijkman Groenink bellen, die regelt wel weer wat.
1. Ja, je zelf bepalen hoeveel aandelen je wilt kopen in een willekeurig bedrijf. Dat kan één aandeel zijn, honderd of misschien wel duizend. Bij Binck kan alles.quote:Op zaterdag 12 juli 2008 16:19 schreef FB14 het volgende:
Ik weet zeker dat mijn onderstaande vragen al een keer zijn behandeld, maar ik zit al jaren de beurs te volgen en koop dan aantal aandelen 'in gedachten' en daarop is mijn rendement altijd zeer goed, dus ik wil graag eens voor de echt proberen. Nu heb ik daar een paar vragen over...
- Kun je gewoon, laten we zeggen, 100 aandelen bedrijf X bij bv. binck.nl kopen?
- Hoe gaat het met het dividend?
- Moet ik mijn winsten op de aandelen en het dividend doorgeven aan de belasting? (Zal wel lijkt me)
Thanks alvast :-D
Begin wel rustig, beleggen in gedachten is wat anders dan daadwerkelijk belggen. Het emotie-aspect wil bij sommige mensen meespelen (verkopen als de beurs omlaag gaat, terwijl die x dagen later weer stijgt, in je "gedachten" had je in die situatie waarschijnlijk niet verkocht).quote:Op zaterdag 12 juli 2008 16:19 schreef FB14 het volgende:
Ik weet zeker dat mijn onderstaande vragen al een keer zijn behandeld, maar ik zit al jaren de beurs te volgen en koop dan aantal aandelen 'in gedachten' en daarop is mijn rendement altijd zeer goed, dus ik wil graag eens voor de echt proberen. Nu heb ik daar een paar vragen over...
- Kun je gewoon, laten we zeggen, 100 aandelen bedrijf X bij bv. binck.nl kopen?
- Hoe gaat het met het dividend?
- Moet ik mijn winsten op de aandelen en het dividend doorgeven aan de belasting? (Zal wel lijkt me)
Thanks alvast :-D
In 1997 was de earningsyield op aandelen veel lager dan een bankrekening (abnormaal hoge k/w's), dus toen was het al volkomen duidelijk dat het rendement op aandelen in de komende jaren erg laag zou zijn. De per saldo zijwaardse beweging is dus geen verrassing.quote:Op vrijdag 11 juli 2008 17:53 schreef SjonLok het volgende:
De AEX staat nu lager dan op 25 juni 1997.
Ik doe de groeten aan de lange termijn beleggers.
Ja dat zat ik me laatst ook al af te vragen. Raar dat de prijs van de AEX hetzelfde is, maar dat de bedrijven die er genoteerd zijn veel groter zijn, en veel meer winst en omzet maken dan toen. Alhoewel het op dit moment waarschijnlijk tegenvalt met de winst.quote:Op zondag 13 juli 2008 21:58 schreef SeLang het volgende:
Momenteel is de prijs van de AEX ongeveer gelijk aan die in 1997, echter de waarde is veel en veel hoger dan in 1997 omdat de onderliggende winsten veel hoger zijn.
quote:Op zondag 13 juli 2008 23:34 schreef SjonLok het volgende:
[..]
Ja dat zat ik me laatst ook al af te vragen. Raar dat de prijs van de AEX hetzelfde is, maar dat de bedrijven die er genoteerd zijn veel groter zijn, en veel meer winst en omzet maken dan toen. Alhoewel het op dit moment waarschijnlijk tegenvalt met de winst.
Wat valt er toe te lichten? De prijs van aandelen wordt bepaald door het simpele mechanisme van vraag en aanbod. Blijkbaar is er, ondanks de onderliggende waarde, tegenwoordig bijna geen hond meer die die rommel nog wil hebben.quote:Op zondag 13 juli 2008 23:52 schreef Aegir het volgende:
[..]
daar begrijp ik dus echt helemaal niks van, als iemand dat kan toelichten, heel graag
Ja, die van iShares bijvoorbeeld (zoek bij fondsen even op iShares)quote:Op maandag 14 juli 2008 00:24 schreef onderscheid het volgende:
kan je via binck ook gewoon een indexfonds kopen? ze vermelden het niet op hun site
De waarde van een belegging wordt bepaald door de winsten die het genereert. Zo is dat ook met aandelen. De winst per aandeel van de AEX (wat eigenlijk een mandje aandelen is) is momenteel veel hoger dan in 1997. De AEX is nu dus veel meer waard dan toen.quote:Op zondag 13 juli 2008 23:52 schreef Aegir het volgende:
[..]
daar begrijp ik dus echt helemaal niks van, als iemand dat kan toelichten, heel graag
Veel financials zijn niet meer te vergelijken met wat ze vorig jaar waren. Door de miljarden afboekingen en kapitaalinjecties (=aandelen verwatering) zijn de winsten per aandeel blijvend aangetast. Daarnaast is door de deleveraging en strengere regulering in de toekomst het winstgenererend vermogen ook blijvend verlaagd. Het heeft dus weinig zin om nog te kijken naar hoe hoog de koers eens was, want dat was dus eigenlijk een ander aandeel.quote:Op dinsdag 15 juli 2008 12:04 schreef Mr.J het volgende:
Laatste 8,3900 12:03 865
+/- -1,1300 -11,87%
Slot 9,5200 14-07-08
Open 9,4100 09:00
Hoog 9,4300 09:00
Laag 8,3100 12:01
Bied 8,3900 12:03 635
Laat 8,4000 12:03
Mijn Fortis, wat doe je?
Even een brutale vraag:quote:Op dinsdag 15 juli 2008 12:18 schreef SeLang het volgende:
vind ikzelf aandelen koopwaardig worden wanneer de S&P500 rond de 1000 noteert (AEX zal dan onderin de 300 zitten) en daaronder worden het uitgesproken koopkansen. Eerder ga ikzelf in elk geval niet kopen. Ik weet natuurlijk niet of die niveaus in de nabije toekomst (2008 of 2009) al bereikt worden.
volgens mij heeft hij nu een hoop in kortlopende staatsobligaties zittenquote:Op dinsdag 15 juli 2008 12:56 schreef SjonLok het volgende:
[..]
Even een brutale vraag:
Betekent dit dat je je volledige vermogen op een spaarrekening houdt, zolang de bovengenoemde voorwaarden niet zijn bereikt? Of doe je wel aan korte termijn speculaties of andere investeringen?
Kun je wat meer vertellen hoe je aan de 'fair value' komt? Naar welke aspecten van aandelen / beurzen kijk je dan?quote:Op dinsdag 15 juli 2008 12:18 schreef SeLang het volgende:
[..]
De waarde van een belegging wordt bepaald door de winsten die het genereert. Zo is dat ook met aandelen. De winst per aandeel van de AEX (wat eigenlijk een mandje aandelen is) is momenteel veel hoger dan in 1997. De AEX is nu dus veel meer waard dan toen.
De prijs op een bepaald moment is maar heel losjes gekoppeld aan de waarde en wordt vooral bepaald door de gekte van de dag. In 1997 was er een complete gekte aan de gang (de bekende 'camping rally') en waren aandelen extreem duur. Momenteel worden aandelen juist gedumpt. We zijn nu nog steeds de staart van de bubble van eind jaren '90 aan het wegwerken.
Momenteel op een koers van AEX=388 komen we nu redelijk in de richting van 'fair value', mits de winsten niet teveel verslechteren. Je wilt echter een discount zien ten opzichte van fair value voordat je overgaat tot kopen voor lange termijn. Historisch fluctueert de beurs tussen overwaardering en onderwaardering en we zitten nu ongeveer in het midden.
Zoals ik al meerdere keren hier heb geschreven vind ikzelf aandelen koopwaardig worden wanneer de S&P500 rond de 1000 noteert (AEX zal dan onderin de 300 zitten) en daaronder worden het uitgesproken koopkansen. Eerder ga ikzelf in elk geval niet kopen. Ik weet natuurlijk niet of die niveaus in de nabije toekomst (2008 of 2009) al bereikt worden. Voor hetzelfde geld gaan we nog een keer een heel decennium in met sterk overgewaardeerde aandelen en lage rendementen, net zoals het decennium dat achter ons ligt. Dat is puur koffiedik kijken.
Ik heb in een eerdere reactie (in maart) geroepen dat ik op gevoel een bodem zie bij 360. Ik denk dat, dat nog steeds een reeele voorspelling is.quote:Vier staat tot één
Tijdens een bearmarkt dalen koersen gemiddeld met ruim 31 procent* over een periode van gemiddeld ruim 14 maanden*. Maar er zijn fikse uitschieters. De bekendste is de grote depressie die volgde op de crash van oktober 1929 en duurde tot 1932. Sinds 1953 hebben we elf maal een bearmarkt gehad. Tijdens een bullmarkt stijgen de koersen gemiddeld met ruim 120* procent over een periode van gemiddeld 53* maanden. Over de afgelopen 54 jaar hebben we tien keer een bullmarkt gehad. De langste en bekendste is die uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Simpel gezegd duurt een bullmarkt gemiddeld vier keer zo lang als een bearmarkt. Daarnaast stijgen de koersen vier keer zo hard in een bullmarkt als dat ze dalen tijdens een bearmarkt. Denk niet dat de bearmarkt alweer bijna over is en dat het feest over twee maanden weer los barst. Statistieken zijn leuk, maar ze moeten geen valse hoop wekken. Elke bearmarkt moet op zijn eigen merites worden beoordeeld en de huidige problemen zijn niet van vandaag op morgen de wereld uit.
quote:Op maandag 10 maart 2008 19:46 schreef dyna18 het volgende:
Op gevoel zeg ik dat we nogmaals een plotselinge en snelle daling van 15 tot 20% krijgen. Dan heb je het inderdaad over een niveau van 360-380. Misschien dat hij daarna nog verder daalt, maar ik hoef niet per see het onderste uit de kan.
Oftewel na zo'n flinke daling zal ik weer instappen. Waarschijnlijk 2x 15% inleggen (15% direct, en 15% een maand later).
maar ja... dat is dus op gevoel, verder niet onderbouwd met waarderingen van aandelen.
virtueel wel ja, daar is geen plaats voor twijfelquote:Op dinsdag 15 juli 2008 15:01 schreef Fugie het volgende:
AEX PUT Jul 08 385,00 2 635,00 1.270,00 235,00 470,00 170,21 %
virtueel beleggen is zo makkelijk
mja was een redelijke out-the-money put toen ik hem kocht. Dat ik nu gelijk krijg vind ik heel leuk ja, maar of ik dat met echte centjes zou doen weet ik niet. Ik heb ze nu ook gehouden en staan nu op +320%, maar met echt geld had ik hem allicht op 180% verkochtquote:Op woensdag 16 juli 2008 11:22 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
virtueel wel ja, daar is geen plaats voor twijfelmaar de twijfel mbt je eigen geld kan je toch aardig dwars zitten
Die 'fair value' is met een hele natte vinger hoor, maar ik kom er als volgt aan:quote:Op woensdag 16 juli 2008 10:43 schreef dyna18 het volgende:
[..]
Kun je wat meer vertellen hoe je aan de 'fair value' komt? Naar welke aspecten van aandelen / beurzen kijk je dan?
Kijk je behalve naar de waarde van aandelen ook naar de golf bewegingen / sentiment op de beurs? Bijv dat de beurs het komende jaar waarschijnlijk dalend zal zijn vanwege een recessie in de economie?
ca 1/3 spaarrekeningenquote:Op dinsdag 15 juli 2008 12:56 schreef SjonLok het volgende:
[..]
Even een brutale vraag:
Betekent dit dat je je volledige vermogen op een spaarrekening houdt, zolang de bovengenoemde voorwaarden niet zijn bereikt? Of doe je wel aan korte termijn speculaties of andere investeringen?
http://www.collective2.com staan leuke systemen, voor iedereen natuurlijkquote:Op donderdag 17 juli 2008 23:16 schreef SeLang het volgende:
[..]
ca 1/3 spaarrekeningen
ca 2/3 kortlopende staatsobligaties.
Dit gaat volle bak belegd worden als de gewenste niveaus zijn bereikt.
ca 5% van mijn kapitaal is gereserveerd op een tradingaccount waarmee ik korte termijn speculaties doe. Ik werk momenteel aan een intraday strategie voor S&P500 futures. Dat is dus zeer korte termijn werk (trades van 5-15 minuten). Maar dat is nog lang niet af en vergt nog veel ontwerpen, programmeren en testen -als het al ooit winstgevend wordt. Strategie alleen is op dit moment al >3000 regels code. Ik doe geen enkele trade totdat ik een bewezen 'edge' heb. Het werk ligt nu even stil wegens de zomer
Eigenlijk laat die site mooi zien wat een kansloze exercitie het eigenlijk is om te proberen een winstgevende strategie te maken, want ik heb er nog nooit iets bij zien staan wat echt werkt over een wat langere periode.quote:Op vrijdag 18 juli 2008 00:00 schreef NickeN. het volgende:
[..]
http://www.collective2.com staan leuke systemen, voor iedereen natuurlijk
Ik heb ergens gelezen dat de AEX het evenbeeld is van de S&P500. En ook jou opmerking over de sterke relatie tussen europa en amerika versterken me in mijn gevoel dat de S&P 500 direct invloed heeft op de koers van de AEX.quote:Op donderdag 17 juli 2008 23:05 schreef SeLang het volgende:
[..]
De AEX (en andere Europese beurzen) zijn zo sterk gecorreleerd met de Amerikaanse markt dat ik me volledig op de S&P500 richt kwa timing. Zolang die correlatie niet verzwakt blijf ik zo redeneren.
Ik wil hier benadrukken dat dit mijn eigen manier is om de markt te waarderen en niet een algemeen aanvaarde methode. Het risico bestaat natuurlijk dat je nog jaren moet wachten tot de k/w duidelijk onder het historisch gemiddelde staat.
Btw: het genoemde niveau is het niveau dat ik als koopwaardig beschouw, het is geen voorspelling van een bodem! Niemand kan voorspellen waar die ligt.
Alle beurzen, en met name die in Europa volgen bijna 1:1 Wallstreet. Je kunt het ook altijd mooi zien aan het feit dat s'middags voordat Wallstreet opent de AEX, DAX, CAC40 etc de S&P500 futures volgen. Is ook niet zo raar, want Wallstreet is ongeveer 50% van de marktkapitalisatie in de wereld.quote:Op vrijdag 18 juli 2008 08:26 schreef Fugie het volgende:
[..]
Ik heb ergens gelezen dat de AEX het evenbeeld is van de S&P500. En ook jou opmerking over de sterke relatie tussen europa en amerika versterken me in mijn gevoel dat de S&P 500 direct invloed heeft op de koers van de AEX.
Daarnaast geldt voor Nederlandse banken, maar met name verzekeraars dat winsten in de afgelopen 10 jaar nadrukkelijk gestuurd werden, en dat dit onmogelijk is voor de komende jaren.quote:Op dinsdag 15 juli 2008 12:29 schreef SeLang het volgende:
[..]
Veel financials zijn niet meer te vergelijken met wat ze vorig jaar waren. Door de miljarden afboekingen en kapitaalinjecties (=aandelen verwatering) zijn de winsten per aandeel blijvend aangetast. Daarnaast is door de deleveraging en strengere regulering in de toekomst het winstgenererend vermogen ook blijvend verlaagd. Het heeft dus weinig zin om nog te kijken naar hoe hoog de koers eens was, want dat was dus eigenlijk een ander aandeel.
Dat gezegd hebbende, op een bepaald moment worden koersen natuurlijk onredelijk laag. Met financials is het momenteel erg moeilijk om te bepalen wat ze echt waard zijn zolang niet alle lijken uit de kast zijn. Zelf zou ik financials alleen spelen als een gespreid portfolio van meerdere financiele aandelen zodat het niet uitmaakt als er een paar omvallen. Jij en ik hebben niet de expertise om de individuele aandelen eruit te pikken. Zo ga ik het uiteindelijk zelf ook doen, op mijn kooplijst staan 20 ofzo financials (maar nog niet op deze koersen. De brede markt moet eerst verder omlaag).
Btw: er bestaan ook trackers op een mandje financials.
De Amerikaanse beurs is leidend. Je ziet dat ook doordat de Europese markten sterk reageren op (beurs)events in Amerika. Andersom reageert de Amerikaanse beurs veel minder sterk op Europa. S'middags wordt Europa vooral beinvloed door de S&P500 futures.quote:Op zaterdag 19 juli 2008 15:51 schreef MrUnchained het volgende:
De grote vraag is altijd wie volgt er nu wie. Correlatie wil nog niks zeggen over wie er leidend is. In theorie zou het kunnen zijn dat de futures slechts de bewegingen van de Europese indices volgen. (ok, ik ben het wel met je eens dat Amerika leidender zal zijn dan Europa). Er is ooit een onderzoek geweest naar de Amerikaanse en Nederlandse noteringen van 'Nederlandse' aandelen en daar bleek uit dat voor die aandelen de koers in Amsterdam werd gevormd en niet in New York.
Het is moeilijk te zeggen waar koersen gestaan hadden als de valutakoersen anders waren geweest. Er is geen 1:1 relatie. Voor het bepalen van waarderingen in termen van k/w maakt het in elk geval niet uit, want je deelt de valuta eruit (staat in de teller en de noemer).quote:Overigens heb je een groot dollar effect, als de dollar op 1 euro nog had gestaan dan stonden we al onder de 1000 punten in de S&P 500 (lagere winsten en duurdere dollar voor buitenlandse investeerders). Of anders gezegd, in dollars ziet een AEX grafiek er totaal anders uit... (en dan vergeet je nog het valuta-effect op de winsten)
Goede postquote:Op zaterdag 19 juli 2008 16:34 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Daarnaast geldt voor Nederlandse banken, maar met name verzekeraars dat winsten in de afgelopen 10 jaar nadrukkelijk gestuurd werden, en dat dit onmogelijk is voor de komende jaren.
Wie de moeite neemt een jaarverslag van een bank of verzekeraar te lezen ( succes) zal zien dat winsten op portefeuilles -door oplopende aandelenmarkten en stijgende obligatiekoersen- in het verleden niet direct in het resultaat werden opgenomen, maar in het vermogen. Een bank of verzekeraar liet vervolgens deze winsten in latere jaren vrijvallen, waardoor de winst van DAT JAAR beter werd.
En dat gaat niet om kleine bedragen, maar om een substantieel deel van de winsten van afgelopen jaren.
Met andere woorden: winsten uit het verleden worden uitgesmeerd over de toekomst om een stabiele winstgroei te laten zien.
Nu spelen er de laatste jaren twee zaken:
- aandelen koersen dalen, dus geen koerswinsten.
- rente stijgt, dus geen koerswinsten op obligaties (integendeel)
Het gevolg is dat alle NL banken/verzekeraars zo ongeveer door hun uitsmeerpotje zijn (of het potje negatief is geworden).
Daarom zeggen k/w verhoudingen voor Fortis, Aegon, Rabobank, SNS niets. Het is een boekhoudkundig speeltje wat niks zegt over hun echte business.
Voorbeeldje SNS 2007:
- de netto winst was 468M
- in dat jaar werd 175+106 is 281M verlies geleden op de portefeuilles, dit werd echter afgeboekt van het vermogen (herwaarderingsreserves)
- de herwaarderingreserve per ult. 2007 is 70M negatief
Voor Forits en ING gelddt dat zij weliswaar miljarden verliezen op beleggingen geleden hebben, maar deze bedragen niet ten laste van de verlies- en winstrekening bregen, maar van het vermogen afboeken.
Echter waar in afgelopen jaren een surplus in het vermogen zat om huidige winsten bij te spijkeren, zijn dit thans verliezen geworden.
Er is geen grotere boekhoudkundige speelbak dan financials, en dat is op zich al een reden om ze te mijden (tenzij ze je inhuren om zandkasteeltjes te bouwen natuurlijk)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |