Dat is onjuist. Er is alleen een groot verschil in het profiteren (het ene land ging wat sneller dan het andere land). Maar momenteel maakt een zeer groot deel van de wereldbevolking een spectaculaire economische groei mee... en niet toevallig door het omarmen van kapitalisme, de "markt" dus...quote:Op maandag 12 mei 2008 11:29 schreef Klopkoek het volgende:
Ten slotte heeft maar een zeer beperkt gebied in deze wereld daarvan geprofiteerd en de rest niet.
quote:Op zondag 11 mei 2008 16:26 schreef FJD het volgende:
[..]
Ronduit gelulEcht gelul. Als je 30k schuld hebt dan heb je niet keihard gewerkt voor je studie, als je meer dan 6 jaar over een studie doet dan heb je ook niet keihard gewerkt voor je studie.
Is dat zo abstract, reguleren? Dat begint al aan de poort van het vervolgonderwijs. Ja, een numerus fixus . Selectie op schoolresultaten. Ja, dat is ook selectie zou je zeggen. Maar met het verschil dat voorkomen wordt dat mensen aan het einde van hun studie niet de baan van hun keuze kunnen gaan doen. En niet daar pas achter moeten komen als ze zes jaar de pleuris hebben gewerkt.quote:Ik zie nog graag een wat uitgebreidere uiteenzetting van je over hoe de overheid dit zou moeten gaan reguleren,
Zoals dat nu ook gebeurt. Niks nieuws dus.quote:hoe de vele verschillende 'bedrijven' moeten worden gecontroleerd,
Overheid is uiteraard verantwoordelijk.quote:wat er gebeurt met eventuele winsten en verliezen die die mensen maken,
Je zaken goed regelen. En als overheid niet "opkloten", want dat gebeurt helaas nog teveel.quote:wat er gebeurt om te voorkomen dat die 'bedrijven' binnen 5 jaar failliet zijn
Synergie.quote:en waarom je denkt dat er voldoende mensen zijn die zich helemaal op hun plaats voelen op een functie waarbij ze anderen van een functie moeten voorzien waarbij ze zich goed voelen.
Het is statistisch niet waarschijnlijk dat er honderden of zelfs duizenden allemaal hetzelfde beroep willen gaan uitoefen. Daar is de diversiteit in capaciteiten en behoeften veel te divers voor. Al kan je inderdaad niet voorkomen dat sommigen beroepen populair zullen zijn, anderen weer niet. Dat betekent dat je piloten en voetballers minder moet gaan waarderen en vuilnismensen juist meer. Hier is genoeg in te sturen.quote:Op maandag 12 mei 2008 11:24 schreef FJD het volgende:
Komt er nog een onderbouwing over hoe je gaat voorkomen dat er 400 piloten op een vliegtuig of 400 F1 coureurs komen als de overheid de mogelijkheid gaat scheppen om de baan te doen waar die persoon zich het prettigst bij voelt? Ik zou me dan namelijk ook direct aanmelden als profvoetballer
Nee? Het communisme en kapitalisme komen tegenwoordig niet meer zo aan de ordequote:Overigens is markt denken er niet op school ingeramd.
Je bedoelt het minst slechte. Omdat slechts weinig de kunst van het regelen verstaan en niet verder kijken dan hun neus lang is.quote:Het verleden en het heden wijzen slechts uit dat het kapitalisme voor de samenleving als geheel de meeste positieve effecten met zich meebrengt.
Of je komt met een verder gaande variant en je hebt het hybride systeem waar ik voor sta.quote:Als je dan vervolgens de scherpe randjes er afschaaft dan ben je klaar
Op welke vragen geef ik je gen antwoord? Ik ben heel concrete hoor.quote:Op maandag 12 mei 2008 11:52 schreef DS4 het volgende:
[..]
Maar ik constateer dat jij en EG weer met de vage quotes aan het komen zijn en de concrete vragen links laten liggen. Het is makkelijk om heel filosofisch te lullen over een prachtige wereld, waar iedereen het geweldig heeft, maar concreet kun je NIETS betekenen voor de armen als je niet in de praktijk die idealen kan toepassen.
Elke doel begint met een droom.quote:Daar zit ook het grote verschil tussen EG/klopkoek en onder meer ikzelf: jullie hebben het vooral over hoe de wereld idealiter moet zijn en jullie dromen daarover weg. Ik doe.
Dat jij veel geluk hebt op dat terrein wil niet zeggen dat anderen dat geluk ook krijgen door "puur te doen"quote:En op precies dezelfde wijze (niet dromen, maar doen) heb ik een aardige loopbaan tot op heden.
Maar wel beschermd. Je begin wel te steigeren als ik het voor iedereen wilt.quote:In jouw dromen is dat omdat ik de juiste pappie heb gehad (ook al overleed deze toen ik jong was, tot zover altijd wind mee) en omdat ik een beschermd beroep koos (wat iedereen kan kiezen natuurlijk). In de praktijk is het handjes laten wapperen.
Voor ridiculisering is wmb geen plaats. Ik ga liever de discussie op serieuze gronden op realiteit aan.quote:Op maandag 12 mei 2008 12:42 schreef Boze_Appel het volgende:
EchtGaaf, Ik ben heel erg goed in op de bank zitten, computerspelletjes spelen en bier drinken. Dat is wat ik echt wil doen in het leven en daar ligt mijn ambitie, motivatie en doorzettingsvermogen.
Hoe gaat, met jouw ideeën, de staat dat voor mij faciliteren?
Tjonge jonge, hoe kom je toch aan die nonsensquote:Op maandag 12 mei 2008 11:44 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
[..]
Een vrije markt is geen systeem en geen ideologie (is wellicht wennen voor met socialisme doordrenkte breintjes). Een vrije markt ontstaat juist als er geen systeem of ideologie van bovenaf op wordt gelegd. In de economie wordt vervolgens weer onderzocht hoe zo'n vrije markt zich gedraagt.
En zo is het maar net. Maar de meeste natte droom markt adepten steken liever met al hun naïviteit hun nek in het zand. Want stel je voor dat het ultieme (minimale kans ) geluk op hun pad komt....quote:Op maandag 12 mei 2008 11:28 schreef Klopkoek het volgende:
Inderdaad EchtGaaf. Het marktsysteem is ook maar een systeem die op een bepaald ogenblik door bepaalde machthebbers wordt doorgevoerd. Vaak op zo'n wijze dat het de machtigen goed uit komt. Idem dito voor als er niet geopteerd wordt voor een volledig vrije marktsysteem, vaak wordt dat ook gewoon bepaald door elitebelangen. En een voorbeeld daarvan zijn machtige beroepsgroepen zoals de advocaten, notarissen en accountants.
Wie ben jij om te bepalen wat iemands talenten wel of niet zijn en of dat wel of niet beloond moet worden?quote:Op maandag 12 mei 2008 12:47 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Voor ridiculisering is wmv geen plaats. Ik ga liever de discussie op serieuze gronden op realiteit aan.
Ja. Het liberalisme (en dat is niet het liberalisme van de VVD) was ooit ook een droom. En is het nog steeds.quote:
Natuurlijk is er een grijs gebied. Neemt niet weg dat het verboden is om een beetje reeel te blijven. Op basis van ridiculisering is geen debat te voeren. Dus ook deze niet.quote:Op maandag 12 mei 2008 12:54 schreef nikk het volgende:
[..]
Wie ben jij om te bepalen wat iemands talenten wel of niet zijn en of dat wel of niet beloond moet worden?
Ik was serieus. Dat werken is gewoon niets voor mij, net zoals dat voor vele mensen nu ook helemaal niets is. Werken is gewoon geen ambitie van mij, het is mijn ding zegmaar niet. Dus ik wil graag weten wat voor oplossing je dan voor mij hebt.quote:Op maandag 12 mei 2008 12:55 schreef EchtGaaf het volgende:
Natuurlijk is er een grijs gebied. Neemt niet weg dat het verboden is om een beetje reeel te blijven. Op basis van ridiculisering is geen debat te voeren. Dus ook deze niet.
Dus graag een beetje serieus.
Dan heb je pech. In mijn systeem gaat iedere kostwinner aan het werk. Behalve als je niet kan.quote:Op maandag 12 mei 2008 13:00 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ik was serieus. Dat werken is gewoon niets voor mij, net zoals dat voor vele mensen nu ook helemaal niets is. Werken is gewoon geen ambitie van mij, het is mijn ding zegmaar niet. Dus ik wil graag weten wat voor oplossing je dan voor mij hebt.
Waarmee je al aangeeft dat de grenzen die je wilt stellen behoorlijk arbitrair zijn. Los van het punt natuurlijk hoe dit concreet gezien zou moeten werken. Wat doen we met beroepen als afwassers, putjesscheppers, vakkenvullers, etc? Hebben mensen daar 'talent' voor? Kiezen mensen daar met volle overtuiging voor? Wat te denken eigenlijk van vrijwel alle beroepen in het middenkader? Kiezen mensen bewust voor een beroep als administratief medewerker o.i.d.? Ligt daar daadwerkelijk hun talent? Hoe wil jij dit concreet oplossen? een overheid die alle banen creeert en mensen vervolgens tewerkstelt? Zelfs Stalin ging niet zo ver.quote:Op maandag 12 mei 2008 12:55 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
Natuurlijk is er een grijs gebied. Neemt niet weg dat het verboden is om een beetje reeel te blijven. Op basis van ridiculisering is geen debat te voeren. Dus ook deze niet.
Dus graag een beetje serieus.
Ik ken iemand die zegt dat hij de slaapziekte heeft. Zo gauw als hij moet werken en/of het idee krijgt dat hij iets moet doen valt hij in slaap.quote:Op maandag 12 mei 2008 13:00 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ik was serieus. Dat werken is gewoon niets voor mij, net zoals dat voor vele mensen nu ook helemaal niets is. Werken is gewoon geen ambitie van mij, het is mijn ding zegmaar niet. Dus ik wil graag weten wat voor oplossing je dan voor mij hebt.
Aha, dus ga je mij dwingen een baan te nemen, waar ik geen opleiding voor heb, mijn ambitie niet ligt en waar ik dus geen enkele motivatie voor zal hebben.quote:Op maandag 12 mei 2008 13:02 schreef EchtGaaf het volgende:
Dan heb je pech. In mijn systeem gaat iedere kostwinner aan het werk. Behalve als je niet kan.
Ja, dat vraag ik me bij jou ook iedere keer af. Een beetje nadenken wil nog wel eens wonderen doen, als je het goed doet kun je dan twee vliegen in één klap slaan.quote:Op maandag 12 mei 2008 12:52 schreef Klopkoek het volgende:
Tjonge jonge, hoe kom je toch aan die nonsens
Je hebt geen historisch besef. De vrije markt is zeker wel een systeem. Dat ontkennen is misplaatste superioriteit. Net zoals beweren dat het geen ideologie is.quote:Op maandag 12 mei 2008 13:31 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ja, dat vraag ik me bij jou ook iedere keer af. Een beetje nadenken wil nog wel eens wonderen doen, als je het goed doet kun je dan twee vliegen in één klap slaan.
quote:Op maandag 12 mei 2008 13:44 schreef Klopkoek het volgende:
Het is eigenlijk een soort conservatief denken wat jij doet.
Inderdaad. Conservatisme is slecht en maakt gebruik van non-argumentatie. Het houdt bestaande ongelijkheden in stand. Niet alleen economische ongelijkheid maar alle soorten ongelijkheden.quote:Op maandag 12 mei 2008 13:53 schreef Scaurus het volgende:
[..]
![]()
Aan de galg met hem! Conservatisme, het zou verboden moeten worden!
Ja, dat klopt. Ook van politicologie enzovoort weet ik niet veel af. Ik benader alle problemen met gezond verstand en probeer middels kritisch kijken naar een probleem (mijn economie studie geeft daar allerlei handvatten voor door onder meer te beschrijven hoe mensen keuzes maken) een oplossing te bedenken.quote:Op maandag 12 mei 2008 13:44 schreef Klopkoek het volgende:
Je hebt geen historisch besef.
Toch is die gedachte van mij vrij simpel aan te tonen. In een vrije markt is per definitie sprake van een vrije allocatie van goederen en diensten. Deze allocatie komt dus tot stand in een volledig vrije omgeving en hoeft dus niet gereguleerd te worden. Van een actieve keus voor een systeem van regels is dus geen sprake, het is juist andersom, het afzien van een keus voor een systeem van regels is de basis voor een volledige vrije omgeving. En die insteek geeft ook aan dat de vrije markt slechts een uitvloeisel is van een ideologie waarin die vrije allocatie tot stand kan komen.quote:De vrije markt is zeker wel een systeem. Dat ontkennen is misplaatste superioriteit. Net zoals beweren dat het geen ideologie is. Het is eigenlijk een soort conservatief denken wat jij doet. Alsof er een natuurlijke orde is die zegt dat de vrije markt het beste is.
Voel je je een beetje verheven EG?quote:Op maandag 12 mei 2008 11:53 schreef EchtGaaf het volgende:
flutstudies studies als economie, bedrijfskunde, rechten (klassiek afvoerput voor diegenen die niet weten wat ze willen![]()
Niet om het een of het ander, maar vanuit historisch oogpunt zijn dat geen universiteiten. En je bent nu bijzonder arrogant aan het doen. Als een ander dat doet ben jij er als de kippen bij om er iets van te zeggen. maar zie:quote:Nee, FJD, er zijn mensen die een ECHTE studie doen aan een ECHTE universiteit, waarvan de eerste letter met een T begint. Er zijn er maar 3 in Nederland .
Zoiets als ze met tandartsen deden. Nu zijn er te weinig en verdienen ze goud geld. Je bereikt dus het omgekeerde van wat je wil.quote:Ja, een numerus fixus . Selectie op schoolresultaten. Ja, dat is ook selectie zou je zeggen. Maar met het verschil dat voorkomen wordt dat mensen aan het einde van hun studie niet de baan van hun keuze kunnen gaan doen. En niet daar pas achter moeten komen als ze zes jaar de pleuris hebben gewerkt.
En dat doe je met een loting op basis van resultaten ten aanzien van andere vakgebieden. Dat zal wel goed werken...quote:En nogmaals de truc is deze: iedereen laten excelleren op hun piektalenten.
Ga eens een keer kijken op De Herdgang, Varkenoord of De Toekomst als er selectiedagen zijn...quote:Op maandag 12 mei 2008 12:33 schreef EchtGaaf het volgende:
Het is statistisch niet waarschijnlijk dat er honderden of zelfs duizenden allemaal hetzelfde beroep willen gaan uitoefen.
Met andere woorden: als je talenten hebt in een beroep waar toevallig veel animo voor is, dan heb je pech en krijg je vrijwel niets betaald.quote:Dat betekent dat je piloten en voetballers minder moet gaan waarderen en vuilnismensen juist meer.
Hoe jij de vraag in lijn wil brengen met de talenten.quote:Op maandag 12 mei 2008 12:45 schreef EchtGaaf het volgende:
Op welke vragen geef ik je gen antwoord? Ik ben heel concrete hoor.
Jij blijft alleen maar dromen en zet niets om in praktische zaken. Jouw geleuter (ik heb er geen ander woord voor) hierboven toont dat overduidelijk aan.quote:Elke doel begint met een droom.
Daar kom je weer met "mijn geluk". Wat is dat toch voor onzin? Als je mij zou kennen zou je het niet durven zeggen. En dat ik voordat ik klaar was met mijn studie door alle hoogleraren/docenten die ook in het bedrijfsleven zitten ben benaderd voor een baan, itt de andere studenten... dat was zeker ook geluk? Toevallig kwamen ze steeds bij mij uit? GELUL!quote:Dat jij veel geluk hebt op dat terrein wil niet zeggen dat anderen dat geluk ook krijgen door "puur te doen"
Nee, de kansen zijn gelijk. Niet iedereen kan dezelfde kans benutten, maar dat is de natuur en daar kan ik niets aan doen. Jij mag van mij van Regilio Tuur een wetenschapper proberen te maken... Met oneindig veel kansen zal dat nog niet lukken.quote:dit systeem bied "kansen" () die voor iedereen verschillend zijn.
Hoezo begin ik te steigeren? Schaf die Orde maar af hoor. Heb ik al eerder gezegd. Niet dat ze feitelijk de toetreding tegenhouden, maar ik zal de Orde niet missen (ok, als kiespijn).quote:Maar wel beschermd. Je begin wel te steigeren als ik het voor iedereen wilt.
Nee hoor. De vrije markt begon toen er wat mensen dachten dat ruilen van wat ze teveel hadden, voor dingen die ze te weinig hadden wel een goed idee was.quote:
Ik vind het wel geinig dat jij advocaten, notarissen en accountants als "machtsgroep" ziet. De meesten lopen de hele dag te zeiken over al die belachelijke regelgeving die het werken onmogelijk maakt, dus zo wordt het niet gevoeld...quote:Op maandag 12 mei 2008 11:28 schreef Klopkoek het volgende:
Het marktsysteem is ook maar een systeem die op een bepaald ogenblik door bepaalde machthebbers wordt doorgevoerd. Vaak op zo'n wijze dat het de machtigen goed uit komt. Idem dito voor als er niet geopteerd wordt voor een volledig vrije marktsysteem, vaak wordt dat ook gewoon bepaald door elitebelangen. En een voorbeeld daarvan zijn machtige beroepsgroepen zoals de advocaten, notarissen en accountants.
Je geeft dus toe dat zelfs een minieme kans op 'geluk' er voor zorgt dat veel mensen een poging ondernemen dit te krijgen. Hiermee erken je dus indirect dat het beter is de top niet te bestraffen zodat de rest van de bevolking gestimuleerd blijft.quote:Op maandag 12 mei 2008 12:52 schreef EchtGaaf het volgende:
[..]
En zo is het maar net. Maar de meeste natte droom markt adepten steken liever met al hun naïviteit hun nek in het zand. Want stel je voor dat het ultieme (minimale kans ) geluk op hun pad komt....
Onzin, het marktsysteem werkt altijd. Zal als voorbeeld één van de minst vrije landen van de wereld nemen: Birma. Vorige week een cycloon gehad en direct schieten de voedselprijzen op de markt (letterlijk dus) omhoog vanwege minder aanbod. Kun je als overheid zeggen dat er een maximumprijs moet zijn, maar dan zal er een zwarte markt met de werkelijk prijs ontstaan.quote:Op maandag 12 mei 2008 11:28 schreef Klopkoek het volgende:
Het marktsysteem is ook maar een systeem die op een bepaald ogenblik door bepaalde machthebbers wordt doorgevoerd.
Ik mag geen profvoetballer worden, ik mag geen piloot worden, ik mag geen chirurg worden. Zit ik vervolgens dus al op alternatief nummer vier. Ik zou toch zweren dat je een paar posts terug nog ontzettend uit je slof schoot over het onrecht dat mensen werd aangedaan die door de grote boze markt hun vierder of vijfde keus moesten gaan doen.quote:Op maandag 12 mei 2008 12:33 schreef EchtGaaf het volgende:
Als ik immers niet kan snijden dan moet ik geen chirurg kunnen worden. Als piloot dien je natuurlijk ook de benodigde psychodiagnostische testen te ondergaan. Je ogen dienen voldoende goed te zijn etc. etc.
Jij je zin; Het communisme wordt behandeld en het marktdenken wordt er in geramd en dat in precies dezelfde les over macro economie.quote:Nee? Het communisme en kapitalisme komen tegenwoordig niet meer zo aan de orde![]()
Als zelfs jij van mening bent dat het markt systeem het minst slechtste is dan zijn we er tochquote:Je bedoelt het minst slechte. Omdat slechts weinig de kunst van het regelen verstaan.
Een heel verhaal over een Benz wat in een zinnetje wordt afgeschoten. Ik zou het bijna zielig vinden; het huidige systeem is al hybribe aangezien communisme het ene uiterste en het liberalisme het andere uiterste (alhoewel je eigenlijk nog verder naar rechts zou moeten). Het huidige systeem is dus hybride en volgens je eigen redenatie dat hybride efficient is, is het huidige systeem dus efficientquote:Er komt hopelijk een dag dat sommigen het licht gaan zien mbt hybride systemen. Als dat niet gebeurd dan wordt het tijd dat er een leerstoel komt .![]()
Dan wil ik m'n droom nastreven en dan mag dat niet van jouquote:Op maandag 12 mei 2008 13:02 schreef EchtGaaf het volgende:
Dan heb je pech. In mijn systeem gaat iedere kostwinner aan het werk. Behalve als je niet kan.
Nee. Ik heb nl. hier niets over mijn zelf gezegd. Daar ben ik te bescheiden voor; irl voer ik hoogstzelden tot nooit mijn titel. Als ik het wel doe, dan is het puur zakelijk en functioneel als mijn deskundigheid wordt gevraagd.quote:
Vroeger had je in het academisch onderwijs naast universiteiten zg. hogescholen. Niet te verwarren met de hogescholen van nu, dat zijn hbo instellingen. Ik meen, ik weet het niet zeker, de huidige EUR was vroeger ook een "hogeschool". Het hoe en waarom van vroeger weet ik ook niet, het zal weg vroeger zo zijn ontstaan....quote:Niet om het een of het ander, maar vanuit historisch oogpunt zijn dat geen universiteiten.
Ik doe niet arrogant; het was niets meer dan een constatering die ik als tegenwerping opvoerde aan het adres van FJD. Niet ten koste van hem en niet ten gunste van mij. Het staat los van mijn eigen opleiding.quote:En je bent nu bijzonder arrogant aan het doen.
Met mijn vorige quote lever ik het ultieme bewijs dat je dus ongelijk in deze hebt.quote:Als een ander dat doet ben jij er als de kippen bij om er iets van te zeggen. maar zie:
Bij EG gelden de strenge-EG-normen (tm) alleen voor anderen...
[..]
Het komt door de "markt" dat tandartsen kunnen vragen wat ze willen?quote:Zoiets als ze met tandartsen deden. Nu zijn er te weinig en verdienen ze goud geld. Je bereikt dus het omgekeerde van wat je wil.
Geen maatregel of idee is zonder nadelen.quote:Daarnaast sluit je zo een laatbloeier buiten. Ook dat gaat in tegen wat je wil bereiken.
Tja, het reguleren lijkt wel vloeken in de kerk onder niet-techniciquote:En dat doe je met een loting op basis van resultaten ten aanzien van andere vakgebieden. Dat zal wel goed werken...
Toch was je danig negatief over een groep waar je niet toe hebt behoord en bijzonder positief over een groep waar je wel toe hebt behoord. Ter zake van beide groepen past nuancering...quote:Op maandag 12 mei 2008 21:42 schreef EchtGaaf het volgende:
Nee. Ik heb nl. hier niets over mijn zelf gezegd.
Ik denk dat ik er nog wel een aantal kan noemen die niet bij de TU gegeven worden, maar feitelijk is dat niet van belang.quote:de moeilijkste universitaire studies treft je nu eenmaal daar aan.
Ik kan nu fijntjes opmerken dat het eq daar gemiddeld lager ligt...quote:Het gemiddelde iq van studenten aan een TU ligt hoger
Nuancering is op zijn plaats. Zonder meer. Genoeg vrienden van mij die op de TU gestudeerd hebben (de meesten zelfs in Eindhoven, waar jij kennelijk ook hebt rondgedwaald) en ze hebben vooral een andere keuze gemaakt. Ze zijn echt niet allemaal hyperintelligent, op een enkeling na. En echt, die lopen ook bij rechten, ook bij culturele antropologie, enz. Dat de wat minder getalenteerden bij bepaalde studies makkelijker overleven is een ander verhaal... maar dat zegt niets over de individuele student. Ik had aanleg voor de TU, was een uitgesproken Beta op het VWO, maar koos Gamma. Keuze. Vrije keuze...quote:Ik kan je verzekeren dat een "gemiddelde "studie aan een TU nogal wat meer van je vraagt dan een gemiddelde studie aan een "gewone" universiteit. Een TU vraagt m.i. een danig hoger intellectueel niveau en danig hoger abstraherend vermogen en dewil om keihard te werken. Heb je dat niet of te weinig van dat alles....forget it, forget it.
Over het ontstaan: Universitair onderwijs is begonnen met drie studies: Theologie, geneeskunde en rechtsgeleerdheid. De rest is erbij gekomen...quote:Het hoe en waarom van vroeger weet ik ook niet, het zal weg vroeger zo zijn ontstaan....
Per ongeluk wellicht, maar je deed het wel.quote:Ik doe niet arrogant
quote:en passant lever ik nu het voortreffelijke bewijs, dat ondanks je dingen niet zegt toch een beeld kan opwerpen....
Hoogstens kun je "bewezen" hebben dat ik niet noodzakelijk gelijk hoef te hebben met mijn stelling. O well...quote:Met mijn vorige quote lever ik het ultieme bewijs dat je dus ongelijk in deze hebt.![]()
Met alle respect, maar dat de tandartsen veel geld kunnen scheppen heeft alles te maken met verstoring van de markt door de invoering van de loting... en zorgverzekeraars moeten uiteindelijk toch betalen indien de tandartsen dat afdwingen. Ook al is er niet echt sprake van een vrije markt daar, waardoor de prijzen wat gemaximaliseerd zijn, je krijgt dan wel probleem 2. Dat de tarieven niet uitnodigen om meer te werken, waardoor er patiënten zijn die gewoon niet terecht kunnen bij de tandarts. Nog minder wenselijk.quote:Het komt door de "markt" dat tandartsen kunnen vragen wat ze willen?Laat de zorgverzekeraars het maar niet horen.
Ja, maar jouw idee kent veel meer nadelen dan voordelen. Kom je nog met een antwoord op die vraag over matchen van talent en vraag?quote:Geen maatregel of idee is zonder nadelen.
Reguleren moet wel nuttig zijn en niet een complete maatschappij in de wurggreep houden, wat jij nu voorstelt.quote:Tja, het reguleren lijkt wel vloeken in de kerk onder niet-technici
Waar heb k dat gezegd? Ik zei slechts dat je talenten voor moet hebben. Want een chirurg die niet kan snijden.....etc.quote:Op maandag 12 mei 2008 20:30 schreef FJD het volgende:
[..]
Ik mag geen profvoetballer worden, ik mag geen piloot worden, ik mag geen chirurg worden.
Ik heb dit gesteld: uitgangspunt is je (piek) talent. Als dat aanwezig is, dan moet het bestel daarin kunnen voorzien. IK had inderdaad het liefst gezagvoerder op een 747 geworden, een mooier beroep als vlieger is er wat mij betreft niet. Maar ik weet van mijzelf dat ik het niet zou kunnen. En dan houdt het op, ja ook in het door mij gepropageerde systeem.quote:Zit ik vervolgens dus al op alternatief nummer vier. Ik zou toch zweren dat je een paar posts terug nog ontzettend uit je slof schoot over het onrecht dat mensen werd aangedaan die door de grote boze markt hun vierder of vijfde keus moesten gaan doen.
Als alles eerlijk en objectief aan de orde komt, kan ik daar niet op tegen zijn.quote:Jij je zin; Het communisme wordt behandeld en het marktdenken wordt er in geramd en dat in precies dezelfde les over macro economie.
Nee, jij vertolk nou precies die passieve houding waar ik zo het land aan heb. Genoegen nemen met een systeem dat verre van volmaakt is. Met jouw houding in deze, zou die hybride auto er nooit zijn gekomen. Laat staan dat MB ooit begonnen zou zijn met de ontwikkeling van het diesotto principe, waarmee straks grote vooruitgang kan worden geboekt....Zolang de 100% niet is gehaald, kan het altijd beter.quote:Als zelfs jij van mening bent dat het markt systeem het minst slechtste is dan zijn we er toch![]()
Dan zou ik het artikel inderdaad moeten bestuderen om daar een mening over te kunnen vormen. Maar eentje hopelijk met een metabenadering en die ook de invalshoek kiest van de (massa)psychologie. Het zijn geen eenvoudige vraagstukken.quote:De overheid zal nooit en te nimmer echt efficient kunnen reguleren doordat ze op macro niveau dingen reguleert voor de individue op micro niveau. Ik heb je hier al eens eerder op gewezen, dat was namelijk 1 van de redenen waarom de centrale geleide economie zo schandalig faalde in Rusland. Mocht je nog interesse hebben dan upload ik het artikel nog wel een keertje.
Dat zinnetje is met een lantaarntje te vinden ? Waar staat het dan? Het zou menig oog moeten openen dat de beste oplossingen uit de hybride hoek komen? Tja dat heb je met ingewikkelde processen.quote:Een heel verhaal over een Benz wat in een zinnetje wordt afgeschoten.
Het huidige systeem is niet puur kapitalistisch. Het wordt echter met een steeds verder terugtrekkende overheid wel steeds kapitalistischer.quote:Ik zou het bijna zielig vinden; het huidige systeem is al hybribe aangezien communisme het ene uiterste en het liberalisme het andere uiterste (alhoewel je eigenlijk nog verder naar rechts zou moeten). Het huidige systeem is dus hybride en volgens je eigen redenatie dat hybride efficient is, is het huidige systeem dus efficient
Dat zie je dan niet goed. Ik wil juist een systeem dat je baan van je dromen realiseert,als.....je de benodigde talenten in huis hebt.quote:Dan wil ik m'n droom nastreven en dan mag dat niet van jou
Laten we eerst eens garanderen dat mensen die in hun vak afstuderen daarin gegarandeerd aan de slag kunnen. En niet pas genoegen hoeven te nemen bij alternatief zoveel , waar je never nooit in kunt excelleren.quote:Vertel eens, wie gaat nu precies bepalen welke beroepen wel worden toegelaten en welke beroepen niet en op basis van welke voorwaarden gaat dat precies worden gedaan?
Geef nou eens gewoon toe: je ziet verdraaid weinig wetenschap uit de gamma hoek. Dat kun je van de beta hoek niet zeggen.quote:Op maandag 12 mei 2008 23:10 schreef DS4 het volgende:
[..]
Toch was je danig negatief over een groep waar je niet toe hebt behoord en bijzonder positief over een groep waar je wel toe hebt behoord. Ter zake van beide groepen past nuancering...
Ik zei dan ook dat een "gemiddelde"TU-studie nogal zwaarder is dan een "gemiddelde" studie aan "gewone" uni.quote:Ik denk dat ik er nog wel een aantal kan noemen die niet bij de TU gegeven worden, maar feitelijk is dat niet van belang.
Het iq is al een glibberig begrip, over hoogbegaafdheid maar te zwijgen, en "eq" ....ach.quote:Ik kan nu fijntjes opmerken dat het eq daar gemiddeld lager ligt...![]()
En daarom had ik het over gemiddelden. Er is dus hoop voor jequote:Nuancering is op zijn plaats. Zonder meer. Genoeg vrienden van mij die op de TU gestudeerd hebben (de meesten zelfs in Eindhoven, waar jij kennelijk ook hebt rondgedwaald) en ze hebben vooral een andere keuze gemaakt. Ze zijn echt niet allemaal hyperintelligent, op een enkeling na. En echt, die lopen ook bij rechten, ook bij culturele antropologie, enz. Dat de wat minder getalenteerden bij bepaalde studies makkelijker overleven is een ander verhaal... maar dat zegt niets over de individuele student. Ik had aanleg voor de TU, was een uitgesproken Beta op het VWO, maar koos Gamma. Keuze. Vrije keuze...
[..]
Gelukkig komt wijsheid met de jaren.quote:Over het ontstaan: Universitair onderwijs is begonnen met drie studies: Theologie, geneeskunde en rechtsgeleerdheid. De rest is erbij gekomen...
Voor wat het waard is.
Soms komen dingen en passant wel erg goed uitquote:Hoogstens kun je "bewezen" hebben dat ik niet noodzakelijk gelijk hoef te hebben met mijn stelling. O well...
Een typisch voorbeeld ban niet goed reguleren. Ik zeg altijd tegen Henri, liever niet reguleren dan slecht.quote:Met alle respect, maar dat de tandartsen veel geld kunnen scheppen heeft alles te maken met verstoring van de markt door de invoering van de loting... en zorgverzekeraars moeten uiteindelijk toch betalen indien de tandartsen dat afdwingen. Ook al is er niet echt sprake van een vrije markt daar, waardoor de prijzen wat gemaximaliseerd zijn, je krijgt dan wel probleem 2. Dat de tarieven niet uitnodigen om meer te werken, waardoor er patiënten zijn die gewoon niet terecht kunnen bij de tandarts. Nog minder wenselijk.
Dan doe je dus iets niet goed. Je kan nl ook slecht reguleren.quote:Er zijn er nu gewoon te weinig. Niet slim dus.
Had ik je al uitgelegd. De wet van de grote getallen. weet je nog. Niettemin zal je altijd populaire beroepen overhouden. En ben daarom niet vies van ene numerus fixus voor studies. toelating op basis van schoolresultaten. Vuilnismensen krijg je voldoende, als je maar goed betaald. Hetzelfde voor aspergestekers etc.quote:Ja, maar jouw idee kent veel meer nadelen dan voordelen. Kom je nog met een antwoord op die vraag over matchen van talent en vraag?
Uiteraard moet je wel goed reguleren. Als je iets niet goed doet, laat het dan. Het medicijn moet immers nooit erger zijn dan de kwaal.quote:Reguleren moet wel nuttig zijn en niet een complete maatschappij in de wurggreep houden, wat jij nu voorstelt.
Nee, ik wijs op hun nativiteit......hoe superklein zo'n kans eigenlijk is. Het geeft ze iig een natte droom. Het leidt tot een onterechte verheerlijking van een systeem dat markt heet.quote:Op maandag 12 mei 2008 15:25 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Je geeft dus toe dat zelfs een minieme kans op 'geluk' er voor zorgt dat veel mensen een poging ondernemen dit te krijgen.
Nee.quote:Hiermee erken je dus indirect dat het beter is de top niet te bestraffen zodat de rest van de bevolking gestimuleerd blijft.
Fout. Tja, dat heb je mensen die nooit een college regeltechniek hebben gevolgd.quote:Op maandag 12 mei 2008 01:23 schreef Argento het volgende:
[..]
Oneens. Elke vorm van regulering vertroebelt per definitie de prijsbepaling.
Tja, als je met dit genoegen neemt. Zesjescultuur.quote:Ik zeg: laat de markt zijn werk doen en zorg daarná middels een stelsel van sociale voorzieningen voor diegenen die om welke reden dan ook geen geld kunnen (dus niet:geen geld willen) genereren op de (arbeids)markt
Weet je dat niet? Of wil je het niet weten?quote:Ten eerste weet ik dat niet.
We worden het niets eens over het kip ei probleem vrees ik. Maar je opvattingen zijn slechts gestoeld op een geloof dat markt heet.quote:Je brengt het als feit maar onderbouwing ontbreekt. Maar los daarvan is het zondermeer wenselijk dat talenten waaraan geen behoefte bestaat 'verspeeld' worden. Ik noem nog maar ns het bellenblaas-voorbeeld. Kun je tegenwerpen dat dat een extreem voorbeeld is van talenten waaraan geen maatschappelijke behoefte bestaat, maar er is maar één manier om te bepalen of een talent op maatschappelijke behoefte kan bogen, en dat is de markt laten spreken.
Precies de houding waar ik zo het land aan heeft.....Een uber geloof waarin alles en iedereen onderworpen moet worden.quote:Het gaat dus niet om talenten waarvan jij (of wie dan ook) vindt dat er maatschappelijke behoefte voor zou moeten bestan, het gaat heel objectief om talenten waaraan feitelijk maatschappelijke behoefte ontstaat. En als gezegd: alleen de markt kan dat bepalen en niets of niemand anders.
Ik doe niets anders dan mensen hun ogen te openen en vooral net iets verder te kijken dan hun neus lang is. Ze zijn verstokt aan oude dogma's en sluiten hun ogen voor nieuwe inzichten, zoals hybride benadering etc. etc.quote:Kortom, jij weet het ook niet en gaat lopen speculeren om je punt te onderbouwen. Niet sterk.
Nee, want het interesseert jou kennelijk niet dat mensen (vaak) niet wenselijk terecht komen. Heel erg vind ik dit.quote:Ik kan daar werkelijk niet mee zitten.
O. Maatschappij heeft gen baat met een betere arbeidsparticipatie? Dat mensen veel beter op hun plek komen? Veel minder ziekteverzuim? Veel groter kans dat mensen tot hun 67e kunnen blijven doorwerken?quote:Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mensen uiteindelijk niet in het vakgebied van hun studie terechtkomen. En als dat geen vrijwillige keus is, dan is dat vervelend en zo, maar in maatschappelijk opzicht totaal irrelevant.
Een paar ton in je studie gestoken (inclusief de misgelopen inkomsten tijden studieperiode)quote:Als iemand met het juiste papiertje op zak niet de bijpassende baan vindt, dan komt dat omdat de sollicitaties kennelijk op niets uitlopen. Ja, dat kan gebeuren.
wat een stuitende kortzichtigheid weer.quote:Is het werkelijk aan de overheid om er voor te zorgen dat zo iemand (uiteindelijk) de baan van zijn dromen krijgt? Natuurlijk niet. Er is een reden waarom zo iemand de beoogde baan niet krijgt. Redenen die zien op de persoon zelf of redenen die zien op de situatie op de arbeidsmarkt van dat specifieke vakgebied. Allemaal redenen die heel valide zijn om iemands sollicitatie niet te honereren met een baan. Kan heel zielig zijn, maar dat maakt het nog geen taak van de overheid om het systeem zo aan te passen dat iemand waaraan kennelijk geen behoefte bestaat als marktpartijen vrij zouden zijn in hun wilsbepaling (en dat zijn ze) alsnog geforceerd aan de beoogde baan komt.
Ik krijg het koud van. Wat kil, klinisch ....bbbbrrrrrrrrrrrrrrrrr. Als of je een tomaat dan doordraait. Pech. En dat is nou precies het zieke van dit systeem, Mens niet als mens behandelen maar als een werktuig. Draai je die kapot door verkeerd gebruik....tja. Dan botte pechquote:Zoals ik al zei: botte pech.
Fout argument. Overheid heeft zelf alle baat bij het systeem.quote:Het is niet aan de overheid om in de fundamenten van de vrije markt in te grijpen omdat het zo zielig is voor sommige mensen dat ze niet de baan krijgen die ze zo graag zouden willen hebben.
En maar vasthouden aan een oud vehicle. Het is zo perfect....quote:Als ze de baan niet krijgen in een vrije markt, dan bestaat er om welke reden dan ook geen behoefte aan deze mensen. Dat is geen probleem. Geen enkele studie levert een baangarantie op en dat hoeft ook niet.
Voordat ik op al het andere reageer (ik ga zo lunchen en dat vind ik belangrijker): dit staat in schril contrast met jouw opvatting over de vrouw.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 10:50 schreef EchtGaaf het volgende:
Ik heb dit gesteld: uitgangspunt is je (piek) talent.
In het model van kostwinnerschap is er een persoon die voor het inkomen zorgt. Het liefste zie ik dat vrouw voor kindjes zorgt. Een vrouw moet blij zijn als ze zelf voor de kindjes kan zorgen. Dat kunnen ze beter dan de man.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 12:10 schreef DS4 het volgende:
[..]
Voordat ik op al het andere reageer (ik ga zo lunchen en dat vind ik belangrijker): dit staat in schril contrast met jouw opvatting over de vrouw.
Vrouwen mogen van jou alleen richting hun (piek)talent indien dat moederschap of huishoudster is. Gaarne een reactie.
Nee, niet draaien.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 15:46 schreef EchtGaaf het volgende:
In het model van kostwinnerschap is er een persoon die voor het inkomen zorgt. Het liefste zie ik dat vrouw voor kindjes zorgt. Een vrouw moet blij zijn als ze zelf voor de kindjes kan zorgen. Dat kunnen ze beter dan de man.
Waarom denk je dat er veel vacatures niet of nauwelijks te vervullen zijn?quote:Want er is onvoldoende duurzame werkgelegenheid voor tweeverdieners
Ik vind het vervelend voor je dat jij alleenstaand bent, maar als je dit soort teksten bezigt, dan zie ik in mijn glazen bol (ik heb nog een CRT monitor...quote:De tweeverdieners samenleving geeft veel problemen. Een niet meer op te lossen fileprobleem, kindjes die aan hun lot worden overgelaten, en kinderopvang dit niet mee te betalen is. Vrouwen horen zelf hun kroost te verzorgen ipv hun opa's en oma's die er pot verdikkeme nog door de belastingbetaler betaald moet worden!
Jaloezie maakt meer kapot dan je lief is...quote:Met die kut tweeverdieners.![]()
Dan zeg ik: of het een of het ander. . Of je neemt kinderen en je neemt je verantwoordelijkheid, t.w. ZELF verzorgen en opvoeden, of je kiest niet voor kinderen en werk lekker aan je carrière, Als alleenstaande vrouw is dat nimmer een probleem. Als niet-alleenstaande kan je met je partner een keuze maken wie kostwinner wordt, Maar natuurlijk zag ik leiver een samenleving waarin ALLES gelijktijdig goed kan. Maar ergens houdt het op. Je kan jezelf immers niet in tweeen delen. En het land kan niet worden vol geasfalteerd. worden.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 16:55 schreef DS4 het volgende:
[..]
Nee, niet draaien.
Ik heb het over een vrouw wiens talenten vooral liggen op een ander vlak als opvoeden en schoonmaken. Waarom geldt voor haar niet wat voor anderen wel moet gelden: "je moet doen wat je het beste kan". Leg uit!
Ik kende ook periodes dat werkgever "schreeuwden "om personeel. Alles leek mogelijk. Ik hoorde Kok nog roepen dat er volledige werkgelegenheid was.....Totdat je ging solliciteren en geen werkgever je nodig had.quote:Waarom denk je dat er veel vacatures niet of nauwelijks te vervullen zijn?
Ja?quote:Ik vind het vervelend voor je dat jij alleenstaand bent, maar als je dit soort teksten bezigt, dan zie ik in mijn glazen bol (ik heb nog een CRT monitor...) een lange loopbaan als alleenstaande.
Ik lever kritiek op de tweeverdieners samenleving. Dat genoeg narigheid met zich meebrengt. En mensen maar klagen over de lasten die als maar stijgen, omdat de kinderopvang niet meer te betalen is. En mensen maar klagen dat files elke dag langer worden. We willen op dat vlak gewoon te veel.quote:Je bent iig vrij extremistische teksten aan het uitkramen. Dat zou een moslim eens moeten doen, dan staat de door jou geroemde Geert W. meteen te schreeuwen dat er voor zo iemand geen plaats is in Nederland.
[..]
Overconsumptie maakt meer kapot dna je lief is.quote:Jaloezie maakt meer kapot dan je lief is...
Je loopt om de vraag heen: waarom geldt "ieder moet doen waar hij/zij het beste in is" niet voor moeders?quote:
Dat er vacatures zijn die niet vervuld worden, wil niet zeggen dat iedereen die een baan zoekt ook een baan krijgt. Als er 100 man op MBO niveau werkloos zijn en er zijn 200 vacatures op WO niveau, dan blijven er 100 werklozen en 200 vacatures.quote:Ik kende ook periodes dat werkgever "schreeuwden "om personeel. Alles leek mogelijk. Ik hoorde Kok nog roepen dat er volledige werkgelegenheid was.....Totdat je ging solliciteren en geen werkgever je nodig had.
Ik heb vacatures open staan, dus ik ervaar het. Ik weet nog eind 90-er jaren, stond een vacature open voor een vestigingsmanager van een winkel, waarbij de eigenaar zelfs bereid was om iemand te laten participeren omdat hij niemand kon krijgen... en uiteindelijk is de vestiging afgestoten. En die tijden zijn terug. En het wordt alleen maar erger.quote:Er wordt veel geroepen, DS4. De werkelijkheid ontmoet je pas als je het zelf ervaart.
Daar hebben we het al over gehad. Jij claimt het, maar onderbouwen... ho maar.quote:Ik lever kritiek op de tweeverdieners samenleving. Dat genoeg narigheid met zich meebrengt.
quote:En mensen maar klagen over de lasten die als maar stijgen, omdat de kinderopvang niet meer te betalen is. En mensen maar klagen dat files elke dag langer worden. We willen op dat vlak gewoon te veel. salarissen van CEO's, tweeverdieners, files, prijs van benzine, enz.
Niet al te lang geleden kwam de tweeverdiener nauwelijks rond bij jou en nu is deze aan het overconsumeren...quote:Overconsumptie maakt meer kapot dna je lief is.
Ik zie dat wel. Kennelijk kijk jij niet goed.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 11:13 schreef EchtGaaf het volgende:
Geef nou eens gewoon toe: je ziet verdraaid weinig wetenschap uit de gamma hoek.
Waarmee je nog steeds niets meer aan zou tonen dan dat de gemiddelde TU studie zwaarder zou zijn. Maarre: so what?quote:Ik zei dan ook dat een "gemiddelde"TU-studie nogal zwaarder is dan een "gemiddelde" studie aan "gewone" uni.
Het is typisch voor mensen die niet hoog scoren op eq om eq aan te vallen...quote:Het iq is al een glibberig begrip, over hoogbegaafdheid maar te zwijgen, en "eq" ....ach.
Hoop?quote:Er is dus hoop voor je
Dan is er nog hoop voor jou!quote:Gelukkig komt wijsheid met de jaren.
Door de helft van een bevolking niet mee te laten doen aan "talent eerst", door de vraag te reguleren en daarmee een totalitair systeem te creëren waar Stalin zich nog voor zou schamen... enz.quote:Dan doe je dus iets niet goed. Je kan nl ook slecht reguleren.
Een paar woorden achter elkaar zetten en de ontvanger van het bericht laten raden is geen antwoord. Hoe wil jij de vraag reguleren?quote:Had ik je al uitgelegd. De wet van de grote getallen. weet je nog.
Wat een zinnige opmerking...quote:Als je iets niet goed doet, laat het dan..
Zo, die is ver... nog maar 7 te gaan!quote:
Omdat ik vind dat je niet een goede moeder kan zijn met tegelijkertijd een carrière die je zo ongeveer . Je kan nu eenmaal niet alles tegelijk.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 18:31 schreef DS4 het volgende:
[..]
Je loopt om de vraag heen: waarom geldt "ieder moet doen waar hij/zij het beste in is" niet voor moeders?
Ja, het is ook een fantastisch eindresultaat. En nog zijn mensen die de markt perfect durven te noemen. Maar dat zijn de geluksvogels, zoals altijd.quote:Dat er vacatures zijn die niet vervuld worden, wil niet zeggen dat iedereen die een baan zoekt ook een baan krijgt. Als er 100 man op MBO niveau werkloos zijn en er zijn 200 vacatures op WO niveau, dan blijven er 100 werklozen en 200 vacatures.
Dus werkt die kutmarkt voor geen meter. Jij en ik hebben dat dus ervaren.quote:Ik heb vacatures open staan, dus ik ervaar het. Ik weet nog eind 90-er jaren, stond een vacature open voor een vestigingsmanager van een winkel, waarbij de eigenaar zelfs bereid was om iemand te laten participeren omdat hij niemand kon krijgen... en uiteindelijk is de vestiging afgestoten. En die tijden zijn terug. En het wordt alleen maar erger.
Conclusie: markt voor arbeidskrachten werkt derhalve niet (optimaal). QEDquote:Kennelijk is er een enorme mis-match tussen vraag en talent.
Nee, ik wil het AANBOD reguleren. En ja: evt indien mogelijk nieuwe vraag creëren. Als ooit hier door ondernemend Nederland het licht wordt gezien dat je als bedrijf moet innoveren in producten. En denken aan de langere termijn. Want hierwordt geen flikker aan innovatie gedaan. IIg veel te weinig.quote:Maar jij wil de vraag aanpassen... wat natuurlijk nooit kan.
Kosten kinderopvang dat uit de klauwen loopt? Files die VOORAL door de tweeverdieners wordt veroorzaakt? Dit is toch concreet genoeg toch?quote:Daar hebben we het al over gehad. Jij claimt het, maar onderbouwen... ho maar.
[..]
Nee, de kostwinner kan nauwelijks of niet meer rondkomen. Ja, dankzij het prijsopdrijvend effectwat door de tweeverdieners wordt veroorzaakt. (denk maar aan de huizenprijzen, die zo belachelijk hoog zijn doordat tweeverdieners de huizenprijzen opdrijven waardoor alleenverdieners ze niet meer kunnen kopen etc.)quote:Niet al te lang geleden kwam de tweeverdiener nauwelijks rond bij jou en nu is deze aan het overconsumeren...
Dus het is niet erg als een moeder met een twaalfde keuze (die niet eens een keuze is bij jou) achterblijft. Pech is iets wat je bij iedereen moet tegengaan met een totalitair regime, behalve als het om moeders gaat.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 20:53 schreef EchtGaaf het volgende:
Omdat ik vind dat je niet een goede moeder kan zijn met tegelijkertijd een carrière die je zo ongeveer . Je kan nu eenmaal niet alles tegelijk.
Volgens mij is HO geen geluksvogel, maar dat terzijde. Ik heb geen zin om met jou te discussiëren over andermans stokpaardjes, zeker als ze in deze discussie niet eens meedoen.quote:En nog zijn mensen die de markt perfect durven te noemen. Maar dat zijn de geluksvogels, zoals altijd.
Dat het in enkele gevallen niet goed gaat wil niet zeggen dat het niet werkt. Het is niet optimaal. Voor een deel is dat iets waar de overheid kan repareren en voor een deel is dat jammer maar helaas (b.v. als straks een milieuvriendelijk alternatief voor olie op duikt is dat jammer maar helaas voor de olieboeren).quote:Dus werkt die kutmarkt voor geen meter. Jij en ik hebben dat dus ervaren.
Perfectie is leuk om op te mikken, maar realistisch gezien is het niet falen als perfectie niet wordt gehaald.quote:markt voor arbeidskrachten werkt derhalve niet (optimaal).
Huh? Dus nu mag ineens niet meer iedereen doen wat hij/zij het beste kan?quote:Nee, ik wil het AANBOD reguleren.
Als je kijkt naar de innovatie die uit ons kleine landje komt, dan weet je dat je onzin loopt te blaten. Nederland is weldegelijk een innovatieland. Met dank aan onder meer Philips die in Eindhoven veel investeert in innovatie. Maar het is niet alleen Philips...quote:Als ooit hier door ondernemend Nederland het licht wordt gezien dat je als bedrijf moet innoveren in producten. En denken aan de langere termijn. Want hierwordt geen flikker aan innovatie gedaan. IIg veel te weinig.
Economische winst is groter dan de kosten voor kinderopvang.quote:Kosten kinderopvang dat uit de klauwen loopt?
Hoe merk jij het verschil tussen een auto van een tweeverdiener en een auto van een éénverdiener? M.i. zit er geen verschil hoor. En het aantal banen blijft gelijk. OF het aantal vacatures stijgt. Met als gevolg een fikse import van werknemers uit b.v. Polen (die net zo goed in de file gaan staan). Zou EG daar gelukkig van worden?quote:Files die VOORAL door de tweeverdieners wordt veroorzaakt?
Al weer gepareerd. Probeer maar opnieuw.quote:Dit is toch concreet genoeg toch?
En die paar dagen dat die vrouw werkt minus kosten kinderopvang, kosten tweede auto, enz. Die maken het grote verschil van nauwelijks rondkomen naar overconsumptie? Jij bent niet echt goed met getallen vermoed ik zo. Of je ontbeert gewoon economisch inzicht, dat kan ook.quote:Nee, de kostwinner kan nauwelijks of niet meer rondkomen.
Ja, alleenstaanden zijn zielig...quote:Ja, dankzij het prijsopdrijvend effectwat door de tweeverdieners wordt veroorzaakt. (denk maar aan de huizenprijzen, die zo belachelijk hoog zijn doordat tweeverdieners de huizenprijzen opdrijven waardoor alleenverdieners ze niet meer kunnen kopen etc.)
Nee, dat zijn die afstammelingen van Beëlzebub... De CEO's. Toch?quote:En ja, de grootste consumtieverslinders zijn nog steeds de tweeverdieners.
DSM, Akzo Nobel, Philips, Unilever, Albert Heijn, Shell, Numico zijn zomaar een paar namen die op allerlei uiteenlopende gebieden innovators zijn. Dan praat ik nog niet eens over bv. onze wereldleiderschap op het gebied van watermanagement en baggerenquote:Op dinsdag 13 mei 2008 20:53 schreef EchtGaaf het volgende:
Als ooit hier door ondernemend Nederland het licht wordt gezien dat je als bedrijf moet innoveren in producten. Want hierwordt geen flikker aan innovatie gedaan. IIg veel te weinig.
Tja, het is wat je maar wetenschap noemt. Tja, geschiedenis is ook wetenschap.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 18:39 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik zie dat wel. Kennelijk kijk jij niet goed.
Edit: verkeerd gelezen. Niettemin zinnige kostquote:Waarmee je nog steeds niets meer aan zou tonen dan dat de gemiddelde TU studie zwaarder zou zijn.
Ach, repliek postje van FJD. Weet je nog. Die moet je af en toe flink van repliek geven. Anders leert ie het nooit. Leren zullen ze!quote:Maarre: so what?
Ik ben gelukkig niet typisch, dus daar ga jequote:Het is typisch voor mensen die niet hoog scoren op eq om eq aan te vallen...
Dat jouw iq best hoger kan zijn dan het gemiddelde van de gewone uni studenten of zelfs die van een TUquote:Hoop?
Dat mensen mij uiteindelijk gelijk geven. Tuurlijkquote:Dan is er nog hoop voor jou!![]()
Wat zou daar mis mee zijn als het per saldo beter gaat?quote:Door de helft van een bevolking niet mee te laten doen aan "talent eerst", door de vraag te reguleren en daarmee een totalitair systeem te creëren waar Stalin zich nog voor zou schamen... enz.
Vraag is slechts beperkt te vergroten door innovatie nieuwe behoeften creëren. Ik zij al dat je het aanbod wel kan reguleren. Vuilnismannen beter betalen, profvoetballers minder etc. Nummerus fixus. Etc.quote:Een paar woorden achter elkaar zetten en de ontvanger van het bericht laten raden is geen antwoord. Hoe wil jij de vraag reguleren?
Ik ben heel zinnig en eerlijk. Vraag het Henri maar. Als je door regulering een slechter resultaat hebt, dan kan je beter niet reguleren en dus laten.quote:Wat een zinnige opmerking...
Ach, zie het als een sport om een gedachte experiment neer te zetten . Ik ben gek op gedachte experimenten. Uit pure onvrede over het functioneren van de markt op diverse fronten. De excessen zoals je die ziet met topsalarissen.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 21:57 schreef FJD het volgende:
Geloof me, met de onderbouwing die jij aflevert (wet der grote tallen als onderbouwing...) en het vertrouwen dat jij hebt in het efficient kunnen opereren van welke overheid dan ook, zul je mij nooit jouw standpunt laten overnemen. Maar goed, blijf het vooral proberen![]()
Het belang van het kind prevaleert.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 21:20 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dus het is niet erg als een moeder met een twaalfde keuze (die niet eens een keuze is bij jou) achterblijft. Pech is iets wat je bij iedereen moet tegengaan met een totalitair regime, behalve als het om moeders gaat.![]()
Ik vraag me wel af wat het drijft. Wat een dogmatisch geleuter van hem steeds ....quote:Volgens mij is HO geen geluksvogel, maar dat terzijde.
OK, ik zal hem verder buiten houden. Overigens doet appeltje wel mee. Maar die heeft niet zo veel te melden. Ook die grossiert in dogma's.quote:Ik heb geen zin om met jou te discussiëren over andermans stokpaardjes, zeker als ze in deze discussie niet eens meedoen.
Zeker, in de basis werkt het. Maar niet goed genoeg. Teveel spaanders en de zwakkeren zijn met het systeem het haasje. Je kan over de "eerlijkheid"van de uitwerking genoeg vraagtekens zetten.quote:De markt is niet perfect, maar: de markt heeft hier wel een deeloplossing... bij schaarste stijgt de prijs en zullen tzt mensen toch op de banen af gaan komen. Zo zie je dat loodgieters in steeds meer landen goud geld verdienen. En dat is ze gegund, want ik zou het niet willen doen.
Dat is waar. Maar het gaat te vaak niet goed. Het voorbeeldje met de forse mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld spreekt boekdelen. Heb ik het nog niet over de forse zwiepers die markt irl tot conjunctuur veroorzaakt. Ik zou het polaire diagram niet durven te tekenenquote:Dat het in enkele gevallen niet goed gaat wil niet zeggen dat het niet werkt. Het is niet optimaal.
We komen tot elkaar. Hulde.quote:Voor een deel is dat iets waar de overheid kan repareren en voor een deel is dat jammer maar helaas (b.v. als straks een milieuvriendelijk alternatief voor olie op duikt is dat jammer maar helaas voor de olieboeren).
Voor mij staat het pas vast als daar uitgebreid onderzoek wordt gedaan. Daar is ene heel team voor nodig. Met alle facetten die onderzocht moeten worden, er zijn vele invalshoeken.quote:Maar jij creëert een veel groter probleem met jouw "oplossing". Waarom sluit je daar jouw ogen voor?
Dat is waar, maar het getuigd van respect als mensen de status quo ter discussie durven te stellen. En met op controversiële oplossingen komen. Tja, zo zijn in het verleden wel vaker oude oplossingen uit de mottenballen gehaald en opnieuw in een verbeterde vorm toegepast. Het kan namelijk allicht beter.quote:Perfectie is leuk om op te mikken, maar realistisch gezien is het niet falen als perfectie niet wordt gehaald.
quote:Huh? Dus nu mag ineens niet meer iedereen doen wat hij/zij het beste kan?
Ik zeg niet dat er geen innovatie plaatsvindt. Maar in vergelijking met Duits en USA is het relatief ene stuk minder. Veel te weinig gewoon. Ze denken hier teveel aan de korte termijn. Geef mij wat dat betreft maar de Amerikaanse mentaliteitquote:Als je kijkt naar de innovatie die uit ons kleine landje komt, dan weet je dat je onzin loopt te blaten. Nederland is weldegelijk een innovatieland. Met dank aan onder meer Philips die in Eindhoven veel investeert in innovatie. Maar het is niet alleen Philips...
Jaja....Intussen betaalt de belastingbetaler de opvang van hun kroostquote:Economische winst is groter dan de kosten voor kinderopvang.
Nee, neemt af. En dat is niet erg.quote:Hoe merk jij het verschil tussen een auto van een tweeverdiener en een auto van een éénverdiener? M.i. zit er geen verschil hoor. En het aantal banen blijft gelijk.
Nee, minder bestedingsruimte. Een kleinere economische omvang. Erg? Beter : ja! Voor alles.quote:OF het aantal vacatures stijgt.
Ze zijn en blijven niet nodig.quote:Met als gevolg een fikse import van werknemers uit b.v. Polen (die net zo goed in de file gaan staan). Zou EG daar gelukkig van worden?![]()
quote:Al weer gepareerd. Probeer maar opnieuw.
Ik heb nimmer gesteld dat ene tweeverdieners gezin nauwelijks zou rond kunnen komen. Waar komt die wijsheid toch vandaan?quote:En die paar dagen dat die vrouw werkt minus kosten kinderopvang, kosten tweede auto, enz. Die maken het grote verschil van nauwelijks rondkomen naar overconsumptie? Jij bent niet echt goed met getallen vermoed ik zo. Of je ontbeert gewoon economisch inzicht, dat kan ook.
Nee, maar wel de dupe van ene tweeverdienersmaatschasppij. Ze kunnen niet meer in hun eentje een huis kopen.quote:Ja, alleenstaanden zijn zielig...![]()
Het woord alquote:Nee, dat zijn die afstammelingen van Beëlzebub... De CEO's. Toch?
quote:ondanks dat p(IQ(Ir.)>IQ(mr.drs))>0,5 (uitgaande van een soortgelijke verdeling en E(IQTU)>E(IQU) en limIQ-->inf (p(IQ))>0, is het niet uitgesloten dat het individu DS4 hyperintelligent is.
Zoals gezegd: wetenschap begon met Theologie, geneeskunde en rechtsgeleerdheid. Dus dat dit wetenschappen zijn staat m.i. niet ter discussie.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 21:27 schreef EchtGaaf het volgende:
Tja, het is wat je maar wetenschap noemt.
Een mix van verongelijkt met jaloezie... Niet sterk.quote:Ik kan ze trouwens geen ongelijk geven, want de extra zwaarte wordt toch niet gewaardeerd. In NL al helemaal niet, want het imago van technici valt in het niet bij het gamma volk. etc. Om over salarissen maar te zwijgen. Amper plekken te vinden in het echte werk, etc. etc. ik raad het dan ook niemand aan.
Je bent eigenlijk bijzonder typisch... Maar goed, dat ga ik je niet in je gezicht gooien, dat zal ook wel van mij gezegd kunnen worden...quote:Ik ben gelukkig niet typisch, dus daar ga je![]()
Wat jij wil... Feit blijft staan dat met een hoog IQ alleen je er nog niet bent.quote:En nee, serieus, vraag het ter zake kundige maar. Niemand weet wat je precies onder het begrip moet verstaan. Dan maakt het heel lastig om iemand daarmee de maat te nemen. Het begrip is gewoon veel te vaag en verzonnen door lui die blijkbaar niets te doen hadden. Ik kan er ook genoeg verzinnen![]()
Dat is niet een kwestie van hopen... enerzijds omdat het mij zal jeuken, anderzijds omdat het gewoon getest is (meermaals) en ik dus weet waar ik zit tov gemiddelden...quote:Dat jouw iq best hoger kan zijn dan het gemiddelde van de gewone uni studenten of zelfs die van een TU![]()
Als de wijsheid met de jaren komt en dat in jouw bijdragen tot uiting komt... ja natuurlijk!quote:Dat mensen mij uiteindelijk gelijk geven. Tuurlijk![]()
Nog afgezien van het feit dat er erg veel aanwijzingen a-contrario zijn, het gaat in tegen de wens van de mens om vrij te zijn. Het welzijn zal dus ernstig geschaad worden. Maar kennelijk vind jij welvaart belangrijker...quote:Wat zou daar mis mee zijn als het per saldo beter gaat?
Je hoeft mij niet uit te leggen dat jij de vraag niet kan matchen met de aanwezige talenten. Maar eerder stelde je wel dat je de vraag wilde reguleren... kennelijk ben je tot een inzicht gekomen ter zake.quote:Vraag is slechts beperkt te vergroten door innovatie nieuwe behoeften creëren.
Maar dan ben je het systeem van iedereen moet doen wat hij/zij het beste kan aan het loslaten. En daar was je eerst voor aan het pleiten. Begrijp ik nu goed dat je het zelf ook een slecht idee vindt?quote:Ik zij al dat je het aanbod wel kan reguleren. Vuilnismannen beter betalen, profvoetballers minder etc. Nummerus fixus. Etc.
Die vind ik meestal minder realistisch ingesteld dan jij...quote:Vraag het Henri maar.
Wat ben ik nu gelukkig met mijn opmerking over HO. Je bewijst meteen mijn stelling.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 22:13 schreef EchtGaaf het volgende:
Ik vrees eerlijk gezegd dat het huidige systeem het hoogste haalbare is. Zo je wilt het minst slechte systeem dat er is.
Ik zie ook een belang voor het kind als het gaat om een of twee dagen in de creche en wat zelfstandigheid leren.quote:
Goed, maar laten we dat vooral met hun bespreken in plaats van dat wij onze mening over hun argumenten gaan geven naar elkaar toe.quote:Ook die grossiert in dogma's.
Er is genoeg ruimte voor verbetering. Dat is het mooie van welvaart. Het zorgt ervoor dat je meer oog voor de behoeften kan hebben die verder van je af liggen. Zoals het beëindigen van armoede in de wereld. Milieu. Enz.quote:Je kan over de "eerlijkheid"van de uitwerking genoeg vraagtekens zetten.
Toch is dit voor mij geen nieuwe stelling...quote:We komen tot elkaar. Hulde.
Het is jouw idee, dus leef je uit.quote:Voor mij staat het pas vast als daar uitgebreid onderzoek wordt gedaan.
[/quote]quote:Tja, zo zijn in het verleden wel vaker oude oplossingen uit de mottenballen gehaald en opnieuw in een verbeterde vorm toegepast.
De vraag staat bij de vorige reactie ook nog een keer, dus wellicht dat hij dan pakt.quote:
Voor zover ik weet niet. Maar goed: bron?quote:Ik zeg niet dat er geen innovatie plaatsvindt. Maar in vergelijking met Duits en USA is het relatief ene stuk minder.
En die kroost betaalt weer voor die belastingbetaler als deze met pensioen gaat. Joh, je betaalt nu eenmaal belasting, dat wordt uitgegeven en vaak aan dingen die je zelf niet zou kiezen. Niet druk om maken.quote:Jaja....Intussen betaalt de belastingbetaler de opvang van hun kroost![]()
Dat is niet erg? Jij klaagt nu al dat je te weinig verdient. Als NL er economisch op achteruit gaat, ga jij niet bepaald meer verdienen. Integendeel.quote:Nee, neemt af. En dat is niet erg.
Toch piep je over verslechterende koopkracht... Je spreekt jezelf dus nu wel erg tegen.quote:Nee, minder bestedingsruimte. Een kleinere economische omvang. Erg? Beter : ja! Voor alles.
Als jij een verminderde koopkracht echt geen probleem vindt niet nee... Maar de meesten vinden dat wel een probleem.quote:Ze zijn en blijven niet nodig.
Werkende vrouwen zorgen iha wel voor een hoger gezinsinkomen, maar de lasten stijgen ook. Het verschil is dus niet zo heel groot.quote:Ik heb nimmer gesteld dat ene tweeverdieners gezin nauwelijks zou rond kunnen komen. Waar komt die wijsheid toch vandaan?
Ik kocht mijn eerste woning toen mijn vrouw nog studeerde, dus het kan best. Het is iets minder makkelijk. Maar dat is nu eenmaal altijd zo. Ik ken ook bijvoorbeeld twee (bloedmooie, al is dat niet van belang) vrouwen die samen een appartement gekocht hebben en daar samen gebruik van maken.quote:Ze kunnen niet meer in hun eentje een huis kopen.
Afkorting, geen woord...quote:Het woord al
Dit is het leukste wat er is, KlopKoek. Knetterharde wiskunde.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 23:04 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Als je denkt alfa's zoals mij horendol te maken met dit heb je het mis
Ik geloof dat je het dan zo ongeveer hebt gehad. Dat maakt Nederland nog steeds niet tot een voorloper op het gebied van innovatie. Op electronica gebied - naast philips- heeeeeeeeel weinig.quote:Op dinsdag 13 mei 2008 21:23 schreef FJD het volgende:
[..]
DSM, Akzo Nobel, Philips, Unilever, Albert Heijn, Shell, Numico zijn zomaar een paar namen die op allerlei uiteenlopende gebieden innovators zijn.
Nou gelukkig dat we dan nog een terrein hebben waarin we het beste zijn.quote:Dan praat ik nog niet eens over bv. onze wereldleiderschap op het gebied van watermanagement en baggeren
Dat is een open deur, dat geld ook in ander landen die wel fatsoenlijk innoveren op gebied van producten.quote:Los daarvan is de drijfveer van innovatie natuurlijk dat er winsten behaald kunnen worden.
Ja, heel terughouden zijn om kinderopvang te bekostigen. En dat geld wat je ermee bespaart als subsidie richting bedrijven die het lef in hun donder hebben om aan productinnovatie te doen.quote:Als je dus zo graag wilt innoveren dan zul je juist voor een terughoudende overheid moeten opteren.
Ik sluit niets uit. Onze omroepen zijn behoorlijk innovatief hoor. Ze zullen wrs straks als eerste met p2p streaming video komen, waarmee het mogelijk is om live evenementen via internet voor grote groepen kijker mogelijk te maken. (Tribler project). Dat zie ik RTL nog niet doen Verder kwam de PO als eerste met uitzending gemist. Pas sinds kort bied RTL dit pas aan. SBS6 doet het ook sinds kort maar mondjesmaat.quote:Of denk je daadwerkelijk dat een overheidsbedrijf net zo goed kan innoveren als de bovengenoemde voorbeelden?
quote:Topinkomens blijken zorg in veel EU-landen
De ministers willen elkaar helpen bij de aanpak. Maar een Europese wet op de topinkomens wil niemand, zei Bos.
quote:„Er is een heel brede zorg in de EU dat excessieve betalingen aan de top de loonmatiging in problemen kan brengen”, zei Bos. „De toplui moeten zelf ook het goede voorbeeld geven. Het is ook economisch onzinnig om een hoge bonus te geven die geen verband houdt met prestaties of zelfs bij falen.”
Bos zei dat de recente kredietcrisis mede is veroorzaakt doordat bonussen bij banken niet in evenwicht zijn met de risico's.
Nee, niets aan de hand. Om even in te gaan op Bos´ argument: Het is juridisch onzinnig om te zeggen dat het economisch onzinnig is om een bonus toe te kennen zonder dat een prestatie is geleverd of zelfs is gefaald. Contractspartijen hoeven het wel of niet geven van een bonus niet aan derden uit te leggen omdat een contract alleen voor partijen rechten en plichten creert.quote:Op donderdag 15 mei 2008 12:01 schreef EchtGaaf het volgende:
Maar nu ff heel eerlijk: is er volgens jullie ECHT NIETS aan de hand?????/
Het is anders: ik vind het alleen zaak van de overheid om ervoor te zorgen dat de eigenaren (aandeelhouders) de instrumenten hebben om die beloningen te corrigeren als ze vinden dat deze te hoog zijn (en dat de bestuurder ook de instrumenten heeft om een reëel loon te vragen, maar daar lijkt sowieso geen probleem te bestaan).quote:Op donderdag 15 mei 2008 12:01 schreef EchtGaaf het volgende:
Maar nu ff heel eerlijk: is er volgens jullie ECHT NIETS aan de hand?????/
Je zal niet worden vervolgd als je een stukje tekst overneemt uit een artikel, mits je dat met bronvermelding doet (en zelfs dan...). Sowieso is bronvermelding/link erg handig, dus gewoon doen. Maar het belangrijkste stuk wel overnemen, want dan weet de lezer ook waar je op doelt.quote:ps: DS4, jij bent jurist: ik pas de laatste tijd geen copy past toe bij krantenartikelen wegens copy right? Doe het middels een link. Veilig of overdreven wat jou betreft?
Je bent merkbaar een jurist. ik zou me schamen als ik er naast zou zitten, ik denk het nietquote:Op donderdag 15 mei 2008 12:13 schreef Argento het volgende:
[..]
Nee, niets aan de hand. Om even in te gaan op Bos´ argument: Het is juridisch onzinnig om te zeggen dat het economisch onzinnig is om een bonus toe te kennen zonder dat een prestatie is geleverd of zelfs is gefaald. Contractspartijen hoeven het wel of niet geven van een bonus niet aan derden uit te leggen omdat een contract alleen voor partijen rechten en plichten creert.
Dit is toch echt een denkfout van jou. Jij wenst te sleutelen aan het recht totdat er een uitkomst ontstaat die je goed vindt. Juristen zijn echter bezig met de voorwaarden scheppen voor een rechtvaardige uitkomst, wat deze ook moge zijn.quote:Op donderdag 15 mei 2008 12:29 schreef EchtGaaf het volgende:
Ik vindt dat wetten, sociaal ecomische sytemen, stelsel in dienst moeten staan van de mensheid en niet andersom. Ik hoor je steed opnieuw zeggen: de markt werkt nu eenmaal zo. De uitkomst is nu eenmaal zo. En wat mensen van de uitwerking vinden ,lijkt je koud te laten of niet terzake doend.
Noem mij gerust een rechtspositivist. Recht en rechtvaardigheid zijn niet hetzelfde. Los daarvan vind ik juist dat een systeem dat het individu vrijlaat in zijn vraag en aanbod op de markt en vrijlaat in de daarbij behorende onderhandelingen, bij uitstek een systeem is dat dat in dienst staat van de mensheid. En ja, als prijsbepaler is de markt zondermeer feilloos. Of de prijs maatschapplijk aanvaardbaar is, is een tweede. Neem de prijs van olie. Uitgaande van het marktsysteem klopt de prijs, hoe hoog hij ook moge zijn. De prijs klopt ook als hij te hoog is. Dat neemt niet weg dat het wenselijk of zelfs noodzakelijk kan zijn om vanuit de politiek of beleidsniveau iets aan die prijs te doen, maar dat betekent dan weer niet dat de markt gefaald heeft. Integendeel.quote:Op donderdag 15 mei 2008 12:29 schreef EchtGaaf het volgende:
Ik vindt dat wetten, sociaal ecomische sytemen, stelsel in dienst moeten staan van de mensheid en niet andersom. Ik hoor je steed opnieuw zeggen: de markt werkt nu eenmaal zo. De uitkomst is nu eenmaal zo. En wat mensen van de uitwerking vinden ,lijkt je koud te laten of niet terzake doend.
quote:Je benadert de hele problematiek daarnaast wel erg op het individuele niveau. Dat baart mij zorgen. Want een samenleving bestaat weliswaar uit individuen - en ja- DIE DEELUITMAKEN van een totaal systeem (is dit nieuw voor je?) . Er is dus, anders wat je misschien ons wilt doen geloven een samenhang/coherentie. Mensen zijn sociale wezen, ja toch? Die leven in groepen en kijken doorgaans iets verder dan een 1 op 1 contractje.
Die conclusie trok ik 15 topics geleden al.quote:Ik vrees niet dat we er zo uitkomen.
Nee. Bos en al die andere EU knappe koppen redeneren vanuit een politiek standpunt. Dat is op zichzelf een valide standpunt, maar (en vergeef mij) ik vind dat deze materie niet gebaat is bij een politieke benadering. Het gaat hier om de contractuele verhouding tussen contractspartijen en de vraag of en in hoeverre zij verantwoording moeten afleggen voor hetgeen zij onderling overeenkomen aan niet-contractspartijen. Het beginsel van de contractsvrijheid, toch een fundamenteel beginsel van een samenleving die rijk is geworden van de vrije markt, staat mijns inziens daaraan in de weg. Iedereen mag zoveel verdienen en krijgen als zijn contractspartij hem wil betalen. Of dat nu een miljoen of een miljard is. Dat laat mij volledig koud.quote:Maar jij zegt eigenlijk dat Bos en al die andere EU knappe koppen en instituties dus ongelijk hebben?
Exact. Willen we werkelijk regels die tegen welvaart zijn?quote:Op donderdag 15 mei 2008 13:09 schreef Argento het volgende:
Het beginsel van de contractsvrijheid, toch een fundamenteel beginsel van een samenleving die rijk is geworden van de vrije markt, staat mijns inziens daaraan in de weg. .
Tja, gelukkig bewees jij laatst ook mijn stelling en passant. Ik geloof dat er eentje was die niet echt blij wasquote:Op dinsdag 13 mei 2008 23:35 schreef DS4 het volgende:
[..]
Wat ben ik nu gelukkig met mijn opmerking over HO. Je bewijst meteen mijn stelling.
Heel goed!
Joh de EU maakt zich druk over hoeveel cm een derde remlicht boven de normale remlichten moet zitten en daarbij komt dat de EU een serieus geloofwaardigheidsprobleem heeft onder het gewone volk. Je denkt toch niet dat deze opmerking vanuit de EU op enige manier rationeel is onderbouwd op basis van verschillende zwaarwegende argumenten die het noodzakelijk maken om hier iets aan te doen op EU niveau?quote:
Plus dan nog hetzelfde cirkeltje dat de capaciteiten van een goede topman worden onderschat, dat mensen zonder variabel component in hun salaris niet moeten zeiken als anderen wel een bonus krijgen, dat mensen niet vooraan moeten staan extra loon bij grote winst zonder zelf in te willen leveren bij groot verlies, dat aandeelhouders (=eigenaren) wel degelijk morele actoren zijn die beloningen tegen kunnen en zullen houden (recentelijk nog gebeurd) en dat het aanpakken van topsalarissen sowieso symboolpolitiek is omdat topmensen zich uit laten betalen in een BV. Iemand die zo slim is om het tot topman te schoppen gaat echt niet 52% loonbelasting afstaan als het met veel minder kan. Kortom, hetzelfde cirkeltje.quote:Op donderdag 15 mei 2008 12:13 schreef Argento het volgende:
Nee, niets aan de hand. Om even in te gaan op Bos´ argument: Het is juridisch onzinnig om te zeggen dat het economisch onzinnig is om een bonus toe te kennen zonder dat een prestatie is geleverd of zelfs is gefaald. Contractspartijen hoeven het wel of niet geven van een bonus niet aan derden uit te leggen omdat een contract alleen voor partijen rechten en plichten creert.
Remind me (evt. via pb), ik sla nog steeds verminderd op...quote:Op donderdag 15 mei 2008 18:45 schreef EchtGaaf het volgende:
Tja, gelukkig bewees jij laatst ook mijn stelling en passant. Ik geloof dat er eentje was die niet echt blij was
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |