abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zondag 20 september 2009 @ 18:00:03 #176
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_72940360
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Op zaterdag 19 september 2009 16:13 schreef Stupendous76 het volgende:

[..]

Willen de voorstanders van privacy-beperkende maatregelen zich nu ook weer melden?
En in vervolg hierop:
quote:
zo 20 sep 2009, 05:30
Schade voor strafzaken
door Jolande van der Graaf
AMSTERDAM - Lopende straf- en opsporingszaken dreigen schade op te lopen door het dna-schandaal bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waarover De Telegraaf gisteren berichtte.

Strafrechtadvocaten door het hele land zeggen van het NFI te willen horen of de medewerkster die op non-actief werd gezet voor vermeende fraude met dna-profielen ook betrokken was bij andere dna-onderzoeken.

De Rotterdamse strafpleiter Frank van Ardenne: "Ik heb het NFI inmiddels gevraagd of zij tevens invloed had op dna-onderzoeken in een aantal moordzaken waarin ik verdachten bijsta. Verdachten hebben het recht op die openheid."

Van Ardenne noemt het volstrekt onbegrijpelijk dat het NFI de zaak niet heeft aangemeld bij de Raad voor Accreditatie. "De raad dient te beslissen of dit gevolgen voor de accreditatie van het NFI dient te hebben en of er alsnog een extern onderzoek moet komen. De betrouwbaarheid van het NFI staat ter discussie, het is het kloppend hart van de forensische opsporing waarop wij volledig moeten kunnen blindvaren. Juist zware misdrijven als moorden of zedenzaken staan of vallen met bewijs dat door het NFI wordt aangeleverd. Het dient voor honderd procent vast te staan dat bewijzen niet worden gemanipuleerd."

Zijn collega Michel van Stratum in Den Haag gaat de rechtbank morgen in een afpersingszaak vragen om een tegenonderzoek op het gebied van dna. "Dat werd eerder afgewezen omdat het NFI volgens de officier van justitie betrouwbare onderzoeken verricht en deugdelijke methoden toepast. Dit alles wijst op het tegendeel." Van Stratum pleit voor diepgaande screening van NFI-medewerkers. Ook de Haarlemse strafrechtadvocaat Esther Vroegh wil tekst en uitleg. "Bij welke zaken was deze medewerkster betrokken? Over welk tijdsverloop had zij toegang tot dna-onderzoeken? Grote vraag is of zij connecties binnen het criminele circuit heeft. Tevens moet onderzocht worden of ook andere NFI-medewerkers op deze wijze kunnen opereren."
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  zondag 20 september 2009 @ 18:01:05 #177
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_72940396
Geen nieuwe maatregel, maar wel zwaar gelinkt aan het onderwerp:
quote:
Slotenkraker print sleutel voor handboeien Nederlandse politie

Door Willem de Moor, zondag 20 september 2009 12:51
Submitter: ronaldvr, views: 16.165

Een Duitse lockpicker is erin geslaagd een sleutel van de officiŽle handboeien van de Nederlandse politie na te maken. Hij deed dit niet op de conventionele manier, maar maakte gebruik van een digitale camera en een 3d-printer.

De Duitser Ray staat bekend als Mr Handcuff wegens zijn verzameling handboeien en zijn inventieve methodes om ze te openen en is lid van de Duitse lockpickers-club SSDeV. Tijdens de Hacking At Random-bijeenkomst, of simpelweg HAR2009, toonde Ray zijn nieuwste methode om handboeien zonder originele sleutel van het slot te halen. Hij was niet de enige lockpicker ter plaatse: ook de Nederlandse lockpicking-club Toool was aanwezig en participeerde in wedstrijden om sloten te openen.

Ray maakte zijn eigen sleutel, gebaseerd op een foto van het origineel, door deze te printen. De foto werd daartoe eerst omgezet in een driedimensionaal computermodel. Vervolgens berekende de computer op basis van het 3d-model hoe een zogenoemde reprap, of rapid prototyper, de sleutel kon printen. De De reprap maakt gebruik van verschillende plastics die in laagjes worden gespoten en zo 3d-modellen van willekeurige objecten kan maken.

Ray printte de sleutels tijdens HAR en vroeg de aanwezige Nederlandse politie om te controleren of hun handboeien inderdaad opengemaakt konden worden. De sleutels bleken hierin succesvol en kunnen door iedereen die over de noodzakelijke constructiemiddelen beschikt nagemaakt worden: de benodigde 3d-data die door bijvoorbeeld Blender ingelezen kunnen worden, staan online. De plastic sleutels zijn weliswaar vrij kwetsbaar, maar een metalen replica op basis van dezelfde gegevens zou eveneens gemaakt kunnen worden. Wellicht zou de politie er verstandig aan doen in de toekomst sleutels minder zichtbaar te dragen.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  Redactie Frontpage maandag 21 september 2009 @ 10:28:17 #178
145738 superworm
is erbij
pi_72959844
Een nieuw dieptepunt is vandaag bereikt met

bron, bron, bron, bron, bron, bron
quote:
Voortaan vingerafdrukken in paspoort
Nieuwe paspoorten en identiteitskaarten worden met ingang van vandaag voorzien van vingerafdrukken. De maatregel moet fraude met reisdocumenten tegengaan. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) zal in Almelo de eerste vingerafdrukken opnemen in een paspoort.

Diplomatieke paspoorten en dienstenpaspoorten worden al sinds eind juni dit jaar voorzien van vingerafdrukken. Alle landen van de Europese Unie moeten vingerafdrukken opnemen in hun reisdocumenten, zodat autoriteiten beter kunnen controleren of degene die een paspoort gebruikt ook de rechtmatige eigenaar is.

De vingerafdrukken uit Nederlandse reisdocumenten worden straks opgeslagen in een centrale databank. Voor elk reisdocument worden maximaal vier vingerafdrukken afgenomen. Twee daarvan komen in een chip op het paspoort of de identiteitskaart.

De opslag van de afdrukken is niet onomstreden. Privacyvereniging Vrijbit probeerde bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een voorlopige voorziening af te dwingen waardoor de opslag zou moeten worden opgeschort. Het Hof wees dit vrijdag echter af. De organisatie heeft nog een bodemprocedure bij het Hof aangespannen.
Steun Stichting Bijen Zonder Zorgen!
op FOK!
op Facebook
op de website
  maandag 21 september 2009 @ 10:47:15 #179
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_72960380
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Identiteit beller tiplijn lekt uit
Uitgegeven: 21 september 2009 07:11
Laatst gewijzigd: 21 september 2009 09:02
AMSTERDAM - De identiteit van een tipgeefster bij tiplijn Meld Misdaad Anoniem (M.) is op straat komen te liggen door een blunder bij politie en justitie.

Dat meldt dagblad Spits maandag. De zwangere vrouw belde deze zomer met de kliklijn met een tip over een dodelijke steekpartij in Rotterdam.

Omdat zij al langer werd beschouwd als een belangrijke getuige, werd haar telefoonlijn afgeluisterd. Het getapte gesprek met M. werd tegen de regels bij het strafdossier gevoegd, waardoor de identiteit van de vrouw bekend werd bij de verdachten.

Vreselijk
Directeur Guus Wesselink van M. vreest voor de reputatie van de tiplijn. ''We hebben gesproken met de vrouw. Dit is het vreselijkste wat je kan overkomen. Ze was zwaar geŽmotioneerd en bang. Bovendien is ze nog zwanger ook.''

Afspraken
Wesselink, die de zaak hoog opneemt, wil zo snel mogelijk met het Openbaar Ministerie en de politie om de tafel. ''Dit is tegen de afspraken in. We hebben dit soort gevallen voorzien toen we die afspraken maakten. De gegevens van bellers mogen nooit gebruikt worden, tenzij er een leven op het spel staat. En daar was hier geen sprake van.''

Een woordvoerster van de politie in Rotterdam wilde niet op dit specifieke geval ingaan, ''maar in z'n algemeenheid mogen wij deze informatie gebruiken, sterker: moeten wij die gebruiken''.

Volgens haar mogen alleen gegevens die naar buiten komen tussen mensen en 'geheimhouders' als artsen en advocaten niet worden gebruikt. ''En M. is dat niet.''
Zo’n lijn is dus ook weer geen knip voor de neus waard.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  maandag 21 september 2009 @ 13:53:56 #180
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_72965633
quote:
Op maandag 21 september 2009 10:47 schreef Iblis het volgende:

[..]

Zo’n lijn is dus ook weer geen knip voor de neus waard.
Die lijn an sich wel, maar de politie (en dus justitie) niet; de misdaadlijn geeft aan dat dit al jaren bekend is. Nu is er een praktijkvoorbeeld dat het ernstig mis is, en de politie zegt dat dat 'normaal' is. Gelukkig gaat het OM niet de beschikking krijgen over alle andere gegevens...
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  Redactie Frontpage donderdag 24 september 2009 @ 15:01:36 #181
145738 superworm
is erbij
pi_73070496
bron
quote:
Obama handhaaft terreurregels Bush
De regelgeving over de detentie van terreurverdachten blijft in stand. De Amerikaanse regering heeft besloten om de regels van de vorige regering-Bush niet te veranderen, ondanks beloftes van president Barack Obama. Hij kondigde eerder aan met een nieuwe wet te komen. Dat berichtte de Amerikaanse krant The Washington Post donderdag.

De regering-Obama blijft zich verlaten op een resolutie van het Congres uit 2001, aldus anonieme overheidsfunctionarissen in de krant. Daarin staat onder meer dat de VS terreurdaden als oorlogshandelingen beschouwen die met militaire middelen moeten worden bestreden. Ook kan iedereen die van de Taliban of het terreurnetwerk al-Qaeda is of die op enige manier steunt, zonder vorm van proces jarenlang vastgehouden worden.

De huidige door de rechter getoetste detentiebevoegdheden zouden toereikend zijn om een aantal terreurverdachten voor onbepaalde tijd en zonder aanklacht vast te kunnen houden. Nieuwe wetgeving zou de bevoegdheden van de overheid uitbreiden en de rechtsstaat ondermijnen.
Steun Stichting Bijen Zonder Zorgen!
op FOK!
op Facebook
op de website
  donderdag 24 september 2009 @ 22:12:27 #182
172669 Papierversnipperaar
CafeÔne is ook maar een drug.
pi_73085303
registreer om deze reclame te verbergen
http://www.volkskrant.nl/(...)ij_identiteitsfraude
quote:
AMSTERDAM -
Het ministerie van Justitie is bereid excuses aan te bieden aan een Nederlandse zakenman van Surinaamse afkomst die al vijftien jaar het slachtoffer is van identiteitsfraude. Sinds een drugscrimineel, die hij van vroeger kende, zich in 1994 bij het opstellen van een proces-verbaal voor hem uitgaf, stond hij in informatiesystemen van politie en justitie geregistreerd als harddrugscrimineel. Ondanks herhaalde pogingen lukte het hem niet zijn naam uit de registers te krijgen.

Volgens Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer, die de zaak onderzocht, is sprake van ‘KafkaŽske’ toestanden. Hij wil bemiddelen tussen het ministerie van Justitie en het slachtoffer over een schadevergoeding. ‘De naam van de man moet gezuiverd worden en er moet een oplossing komen voor de gevolgen die deze fraude voor hem heeft gehad’, zei Brenninkmeijer donderdag naar aanleiding van de publicatie van het onderzoeksrapport.

Het ministerie erkent dat ‘fouten zijn gemaakt’ en wil binnenkort onder bemiddeling van de ombudsman, met de man over een schadevergoeding te praten. Justitie heeft eerder al aangeboden om vijfduizend euro te betalen, maar dat is door de zakenman weggewuifd als volstrekt onvoldoende.
http://www.volkskrant.nl/(...)lachtoffer_id-fraude

quote:
DEN HAAG -
Het ministerie van Justitie wil excuses aanbieden aan een zakenman uit Hoofddorp, die als gevolg van identiteitsfraude jarenlang ten onrechte als harddrugscrimineel in systemen van de overheid geregisteerd stond. Ook wil het departement gebruikmaken van het aanbod van de Nationale ombudsman om tussen justitieminister Ernst Hirsch Ballin en de man te bemiddelen over het verzoek om compensatie, dat het slachtoffer heeft ingediend.
Ernst Hirsch Ballin
Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) (ANP)

Dat heeft een woordvoerder van de bewindsman donderdag gezegd nadat ombudsman Alex Brenninkmeijer opnieuw in een rapport had gesteld dat de naam van de gedupeerde moet worden gezuiverd, omdat de identiteitsfraude ernstige gevolgen voor hem heeft gehad. Het ministerie van Justitie zal op korte termijn een gesprek met de man regelen om excuses aan te bieden, aldus de zegsman.

De ellende voor Ron Kowsoleea begon toen een drugsverslaafde crimineel zich voor hem uitgaf. Door de identiteitsfraude kon hij jarenlang geen normaal leven leiden. Hij kreeg onder meer problemen met reizen via Schiphol, omdat hij als harddrugsgebruiker in het systeem stond en omdat een crimineel onder zijn naam als ongewenst vreemdeling stond geregistreerd. Ook viel de FIOD met veel machtsvertoon zijn huis binnen in het bijzijn van zijn twee kinderen, omdat hij geld zou hebben witgewassen.

Volgens een advocaat van Kowsoleea, Tessa van Harten, staat de man positief tegenover bemiddeling door de ombudsman. Kowsoleea heeft verschillende overheidsinstanties aansprakelijk gesteld, maar er zijn nog geen juridische procedures gestart. ‘Het is ingewikkeld, alle zaken staan met elkaar in verband, maar ook weer op zichzelf’, aldus de advocaat. Zij hoopt dat de bemiddeling van de ombudsman tot een snellere oplossing kan leiden.

Kowsoleea, een Nederlandse ondernemer van Surinaamse afkomst, kreeg in de jaren negentig voor het eerst te maken met problemen als gevolg van fraude met zijn identiteit door de verslaafde crimineel. De overheid slaagde er niet in om de negatieve en belastende registraties die op naam van Kowsoleea waren gekomen op de juiste naam, namelijk die van de dader, te zetten. Zowel het gezinsleven van Kowsoleea als zijn zakelijke activiteiten hebben daaronder ernstig geleden.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 30 september 2009 @ 23:23:07 #183
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_73260884
Van de FP:
quote:
AIVD geeft te makkelijk persoonsgegevens weg
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wisselt te makkelijk persoonsgegevens uit met buitenlandse inlichtingendiensten. Daardoor verstrekt de AIVD soms onrechtmatig gegevens aan collega's in het buitenland.

Dat concludeert de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten in een rapport dat vandaag is aangeboden aan het parlement. Daarin staat ook dat de AIVD per afzonderlijke inlichtingendienst uit het buitenland onvoldoende controleert en motiveert of deze in aanmerking komt voor samenwerking.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  dinsdag 6 oktober 2009 @ 18:35:39 #184
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_73431880
Geen nieuwe maatregel, maar een compleet ander bericht dat fijntjes laat zien waarom je tegen al die regels moet zijn:
quote:
IJsland uit kritiek op IMF, Nederland en Engeland
(Novum) - De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir heeft kritiek op het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Britse en Nederlandse regeringen vanwege het tegenhouden van het herstel van de IJslandse economie, een jaar na de ineenstorting van de bankensector van het land.
IJsland uit kritiek op IMF, Nederland en Engeland

De IJslandse premier stelt in een vraaggesprek met de Financial Times dat het 'onacceptabel' is dat het IMF zijn onderzoek naar de IJslandse economie maandenlang heeft vertraagd. IJsland heeft deze zogenoemde 'review' van het IMF nodig om toegang te krijgen tot meer middelen uit het internationale reddingspakket van $5,1 miljard.

Volgens Sigurdardottir was het oneerlijk van het IMF en de Noordse donoren om de toegang tot extra steun conditioneel te stellen aan het oplossen van het Icesave-probleem. IJsland zit volgens de Financial Times gevangen in een conflict met de Britse en Nederlandse overheden over een compensatie van bijna EUR4 miljard aan verloren spaargelden op Icesave-rekeningen.

De IJslandse premier sprak wel de hoop uit dat het IMF in de komende weken met zijn 'review' zal starten.
Sigurdardottir uitte ook opnieuw kritiek op de Britse premier Gordon Brown over zijn besluit om een jaar geleden antiterreurwetgeving te gebruiken om IJslandse activa te bevriezen. "Om een vriend en bondgenoot als een terrorist te bestempelen is een actie die we moeilijk kunnen vergeten. Dat doet pijn", zegt Sigurdardottir.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  zondag 11 oktober 2009 @ 23:14:17 #185
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_73596232
quote:
'Boetes steeds vaker afgeschreven'
Uitgegeven: 11 oktober 2009 23:08
Laatst gewijzigd: 11 oktober 2009 23:08

AMSTERDAM - Justitie schrijft steeds vaker verkeersboetes direct af van mensen hun bankrekeningen. Dit jaar zouden al 54.000 boetes op deze manier zijn geÔnd, meldt RTL Nieuws zondag.
© ANP

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau, dat de boetes int, zou de rekeningnummers doorgespeeld krijgen van andere overheidsinstellingen zoals de Belastingdienst.

Als na twee aanmaningen het boetebedrag nog niets is betaald, kan het geld van de rekening van de verkeersovertreder worden afgeschreven. Justitie handelt hiermee volgens de wet.

Banken zijn verplicht mee te werken. De bedragen kunnen niet worden terruggehaald als de rekeninghouder het niet met de boete eens is.
© Novum/NU.nl
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
pi_73669459
quote:
Gluren bij de buren voor geld
Bedrijf laat burgers beveiligingscamera's in de gaten houden

In Groot-BrittanniŽ spreken de kranten er schande van: Internet Eyes. Dit bedrijf lost een probleem op discutabele wijze op. Het probleem: in Groot-BrittanniŽ draaien 4,2 miljoen beveiligingscamera’s. Dat is ťťn camera per veertien Britten. Maar een fractie van die camera’s wordt in de gaten gehouden. De oplossing: burgers via internet de CCTV-video’s laten kijken. Als een kijker iemand op heterdaad betrapt, kan de beloning oplopen tot 1000 pond. Bij vals alarm krijgt de kijker strafpunten. Bedrijven kunnen hun CCTV (wiki) voor geld aanmelden bij Internet Eyes. In november gaat de service van start.

,,Op deze manier willen criminaliteit bestrijden”, zegt een van de oprichters. ,,Dit is smakeloos en zorgwekkend”, zegt een afgevaardigde van de actiegroep No CCTV. ,,Je kan burgers geen beveiligingscamera’s in de gaten laten houden. Het is symbool van de privatisering van de surveillancestaat.” Zelfs voorstanders van CCTV zijn kritisch, schrijft The Guardian. Die verwachten dat mensen er massaal misbruik van gaan maken. Het klinkt inderdaad als een realistisch scenario: vrijdagavond, met een paar vrienden, wat blikjes bier, lekker spioneren en elke drie minuten op de waarschuwingsknop drukken.

Internet Eyes is eigenlijk een logisch gevolg van de particuliere beveiliging. Verveelde internetters zijn goedkope arbeidskrachten, dus natuurlijk zet je die als bedrijf in. Eng is het wel. Het idee dat iemand jouw voordeur vanaf een afstand in de gaten kan houden. Hopelijk haalt de wet deze activiteiten in.

bron, bron, bron
quote:
Naaktscanner in gebruik genomen

Op de luchthaven van Manchester is een apparaat in gebruik genomen dat naaktbeelden van geklede mensen kan maken. Het apparaat maakt een scan dwars door de kleding van mensen heen, zodat beveiligingsbeambten in ťťn oogopslag kunnen zien of iemand wapens of explosieven bij zich draagt.

Het apparaat toont echter niet alleen verborgen wapens of andere verboden voorwerpen. Ook geslachtsdelen, borstvergrotingen of piercings zouden goed te zien zijn. Veel mensen zullen daarom huiverig zijn voor het apparaat.

Sarah Barrett, hoofd van de afdeling Customer Experience van de luchthaven, stelt dat niemand iets te vrezen heeft. Volgens haar worden de beelden bekeken door een medewerker op een andere locatie. Nadat de beelden bekeken zijn, worden ze vernietigd. Passagiers die echt niet door de scan willen gaan, kunnen er bovendien voor kiezen om 'ouderwets' gefouilleerd te worden.

bron, bron, bron, bron, bron
  zondag 18 oktober 2009 @ 17:25:59 #187
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_73811132
quote:
Laserapparaat controleert profieldiepte banden van rijdende auto's
Door Dimitri Reijerman, zondag 18 oktober 2009 11:18
Submitter: APClll, views: 17.904


De politie in de Belgische stad Gent heeft er een nieuw wapen bijgekregen: een in het wegdek ingebouwde laserscanner die in staat is om de profieldiepte van de banden van rijdende voertuigen te controleren. De eerste chauffeurs zijn al beboet.

Het meetsysteem, de zogenaamde TyreEye, is ontwikkeld door de firma Traffic Observer. De apparatuur is geheel weggewerkt in het wegdek. Met behulp van laserlicht worden de banden van voorbijrijdende voertuigen beschenen en in een 3d-profiel vastgelegd, waardoor de profieldiepte van de banden nauwkeurig is vast te stellen, zo stelt de fabrikant.

De TyreEye zou voertuigen tot een snelheid van 120km/u nauwkeurig kunnen meten, terwijl normaliter de profieldiepte van banden door de politie alleen bij stilstaande voertuigen gecontroleerd kan worden. In combinatie met langs de weg opgestelde videocamera's en een meetvoertuig kunnen overtreders volgens de fabrikant realtime worden vastgelegd.

De politie in Gent heeft geŽxperimenteerd met het systeem. Bij controles van bijna 2100 voertuigen is dertig maal een automobilist op de bon geslingerd omdat de profieldiepte van een of meerdere banden minder dan 1,6mm bedroeg, zo meldt Het Belang van Limburg. Overigens kan de TrueEye de politie ook van dienst zijn bij het handhaven van de maximum snelheid: de apparatuur is ook in staat om snelheidsovertredingen te constateren.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
pi_73815871
Dat vind ik nog wel kunnen want zo privacy inperkende maatregel is het niet, toch?
Deel van de snelheidscontroles vind ik belachelijk, maar geen profiel op je banden is veel gevaarlijk dan wat te hard rijden.
............................
  maandag 19 oktober 2009 @ 12:19:11 #189
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73838784
quote:
'Kabinet centraliseert bewaarplichtdata'

Gepubliceerd: Maandag 19 oktober 2009
Auteur: Tonie van Ringelestijn


Het kabinet wil de opslag van bewaarplichtdata centraal regelen via het CIOT. Bits of Freedom protesteert: misbruik ligt op de loer.

De Ministeries van Justitie en Economische Zaken (EZ) willen ook een centrale opslag voor de verkeersgegevens die in het kader van de nieuwe bewaarplicht moeten worden opgeslagen door providers. De centrale opslag moet gebeuren bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Dit orgaan wordt al enkele jaren door opsporingsdiensten gebruikt voor het massaal opvragen van de naw-gegevens behorende bij telefoonnummers en ip-adressen.

De digitale burgerrechtengroepering Bits of Freedom ontdekte die opzet vorige week tijdens een informatiemiddag over de technische implementatie van de bewaarplicht. Ook wil de overheid volgens BoF "marktwerking introduceren bij het assisteren van isp's om te voldoen aan de bevragingsverzoeken door opsporingsdiensten". De informatiemiddag was georganiseerd door het ministerie van EZ.

Onrechtmatig opvragen
BoF laat weten dat de uitbreiding van de taken van het CIOT "een groot risico voor de privacy" betekent. Dat stelt de organisatie omdat de opsporingsdiensten in 2008 "ook al onrechtmatig handelden bij massale opvragen van gegevens uit het CIOT".

Dat misbruik is gebleken uit een recente audit naar het gebruik van het CIOT. Die audit is gedaan in opdracht van de overheid, maar de resultaten zijn tot voor kort stil gehouden. Het onderzoek is toch boven water gekomen door inspanningen van Rejo Zenger, die hiervoor een beroep deed op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Zenger heeft de resultaten op zijn eigen site samengevat. Het aantal bevragingen van het CIOT neemt zeer snel toe: van 991.000 in 2004 naar 2,8 miljoen bevragingen in 2008.

Waarborgen nodig
Bits of Freedom pleit voor meer "technische en juridische waarborgen die onrechtmatige bevraging voorkomen". De organisatie gaat daar later deze week bij de isp's en de betrokken ministeries aandacht voor vragen.

De Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens, die eerder dit jaar werd aangenomen, verplicht telecomaanbieders alle verkeersgegevens van internetverkeer, telefonieverkeer en locatiegegevens op te slaan. Voor internetverkeer geldt een bewaartermijn van zes maanden, voor ander verkeer een periode van een jaar.

Bron: Webwereld
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  maandag 19 oktober 2009 @ 14:19:43 #190
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_73843464
Oh, 2,8 miljoen aanvragen naar persoonlijke gegevens. Denk daar eens over na.

Eťn minuut: 60 seconden
Eťn uur: 3600 seconden
Eťn dag: 84 400 seconden
Eťn jaar: 31 536 000 seconden

2,8 miljoen aanvragen per jaar.
7671 aanvragen per dag.
319 aanvragen per uur.
5,3 aanvragen per minuut.
1 aanvraag per 11,2 seconden.

En het neemt maar toe.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_73848386
Van FP en naar aanleiding van 't topic daarover in NWS:
quote:
EU subsidieert Big Brother-software

De Europese Unie stopt miljoenen euro's aan belastinggeld in onderzoek naar systemen die het internet en computers afspeuren naar afwijkend gedrag. Het onderzoek vindt plaats in het kader van Project Indect, een vijfjarig onderzoeksprogramma waar de Europese Unie bijna 11 miljoen euro in heeft gestopt.

In het project werken diverse instanties samen, waaronder een aantal politiecentra, technologiebedrijven en informaticafaculteiten van universiteiten in verschillende EU-lidstaten.

Het project, wat dit jaar van start is gegaan heeft onder andere de taak: "De bouw van systemen (agents) voor continue en automatische detectie van websites, discussiefora, UseNet-groepen, bestandsservers, p2p-netwerken en individuele computersystemen", aldus de website. Ook werken ze aan een zoekmachine die personen snel op kan sporen met behulp van watermerken.

Belastinggeld
Stephen Booth van de Britse denktank Open Europe noemt het project in The Telegraph 'Orwelliaans'. "Dit is allemaal heel erg eng. Dit soort projecten kunnen leiden tot een enorme inbreuk op de privacy. Burgers moeten zich afvragen of de EU hier belastinggeld aan moet spenderen," aldus Booth.

CCTV
Een ander project dat subsidie krijgt, ruim 3 miljoen euro, is project, Automatic Detection of Abnormal Behaviour and Threats in crowded Spaces (ADABTS). Dat project onderzoekt modellen die 'verdacht gedrag' kan herkennen uit CCTV beelden.

Het systeem luistert naar de klank van stemmen, kijkt naar de lichaamsbeweging. Hiermee kan het systeem 'bepaalde individuen' uit een massa pikken. Op die manier zouden cameratoezichthouders problemen op kunnen sporen voordat er daadwerkelijk een situatie ontstaat.

Uit een eerder onderzoek in het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat CCTV weinig resultaat oplevert. Het is dus nog maar de vraag in hoeverre een systeem als ADABTS Łberhaupt een bijdrage zal leveren aan de veiligheid.

Hersenscans als toegangscontrole
Brussel doet momenteel ook onderzoek naar de mogelijkheden om hersenscans te gebruiken als toegangscontrole. Als toepassing worden toegang tot vliegvelden en 'gevoelige locaties' genoemd. De scan zou kijken naar specifieke patronen van de hersenen, om zodoende de identiteit van passerende mensen vast te stellen. Dit alles, uiteraard, om terrorisme te voorkomen.

bron, bron, bron
quote:
1000 camera's lossen 1 misdaad op

In de Britse hoofdstad Londen hangen momenteel meer dan ťťn miljoen camera's die het publiek overal in de gaten houden. De beelden worden geregistreerd door middel van een gesloten circuit (CCTV). Het Verenigd Koninkrijk is het land met de meeste camera's ter wereld. In het hele land hangen momenteel een geschatte vier miljoen camera's.

Een willekeurig persoon die in Londen woont, of werkt, wordt gemiddeld 300 keer per dag geregistreerd op de camera's. Het Verenigd Koninkrijk heeft ongeveer ťťn camera op elke 14 inwoners.


Cijfers van de Londense politie, die onlangs verschenen, wijzen uit dat er minder dan ťťn misdadiger wordt gepakt per duizend camera's die aanwezig zijn.

Politie niet effectief
De Londense politie geeft, bij monde van Detective Chief Inspector Mick Neville, aan dat er veel klachten binnenkomen over dat de politie de beelden niet eens bekijkt bij aangifte. Ook blijkt uit het rapport dat de camera's regelmatig niet actief zijn ten tijde van ongeregeldheden.

Neville geeft ook aan dat, volgens de Londense politie, het probleem grotendeels ligt aan het gebrek aan mankracht en kennis bij de politie.

Kosten
Sinds 2006 is er 500 miljoen pond (573 miljoen euro) uitgegeven om de camera's bij de Britten op te hangen. 200 miljoen pond (229 miljoen euro) daarvan is gebruikt om de camera's in Londen op te hangen. Geschat wordt dat elke geregistreerde misdaad ongeveer 20.000 pond (22.900 euro) kost.

Politiek
David Davis, parlementslid, vindt dat deze cijfers een heroverweging van het huidige beleid rechtvaardigt. Hij voegt toe dat de enorme kosten en minimale effectiviteit de inbreuk op de privacy niet of nauwelijks rechtvaardigt.

Anita Coles, beleidsmedewerker van de campagnegroep Liberty: "Het zijn van 's werelds meest opgenomen samenleving kost ons niet alleen onze privacy, maar ook ons geld. Het cameratoezicht kost miljoenen en is niet goed gereguleerd. Er is ook geen bewijs van gericht en efficiŽnt gebruik."

Eamonn Butler, directeur van de denk-tank the Adam Smith Institute: "Het is duidelijk dat de enorme toename in camera's niets bijdraagt aan de veiligheid."

Vertrouwen
Het vertrouwen van de burgers in Londen in dit systeem heeft een deuk gekregen na het verschijnen van dit rapport. Ook in Nederland wordt er steeds vaker afgevraagd hoe effectief het cameratoezicht eigenlijk is. Hier zijn momenteel geen harde cijfers van.


bron, bron, bron, bron, bron, bron
Tot zover: "ja, die miljoenen camera's moeten wel, want daar wordt het veilig van op straat."
quote:
'FBI heeft immense database over burgers'

De FBI beschikt over een database met meer dan anderhalf miljard items over Amerikaanse staatsburgers en buitenlanders. Deze database wordt met de dag groter. Volgens burgerrechten organisaties is de database een ontoelaatbare inbreuk op de privacy.

Wired heeft de hand weten te leggen, door middel van de Freedom of Information Act, op een aantal documenten die dit aantonen. Uit deze documenten blijkt dat de federale dienst een opmerkelijke interesse heeft in de gedragingen van burgers. Ook al worden deze van geen enkel misdrijf verdacht. Al deze gegevens zijn samengebracht in het National Security Branch Analysis Center. De verzameling gegevens bevat meer dan anderhalf miljard items en groeit snel.

Oorsprong van de data
De gegevens komen van vele verschillende bronnen, waaronder bedrijven die deze vrijwillig hebben verstrekt. Echter kan de FBI gegevens ook opeisen via de Patriot Act, die de regering Bush heeft ingesteld na de aanslagen van 11 september 2001. De gegevens beslaan vele verschillende zaken, waaronder informatie over hotelgasten, gebruikers van huurauto's, chauffeurs die gevaarlijke stoffen mogen vervoeren en vliegtuigpassagiers.

Kritiek
Er is veel kritiek op dit systeem vanuit burgerrechten groeperingen. Volgens hen wordt de privacy van burgers geschonden en zou dit systeem niet effectief zijn. Het feit dat de regering dit plan zonder voldoende democratisch toezicht uitvoert, is ook een punt van kritiek.

Geen commentaar
Ondanks dat uit de documenten blijkt dat de FBI de database drastisch wil uitbreiden en hier erg enthousiast over is, weigert de overheidsdienst hier enig commentaar op te geven.

bron, bron, bron


[ Bericht 6% gewijzigd door OldJeller op 19-10-2009 16:50:58 ]
pi_73964838
Public spied on 1,500 times a day in UK
Mon Aug 10, 2009 11:13a

LONDON (Reuters) - Police, councils and the intelligence services made more than 500,000 requests to access private emails and telephone records in the UK last year, according to an annual surveillance report.

The figures, compiled by the Interception of Communications Commissioner, Paul Kennedy, found that about 1,500 surveillance requests were made every day in Britain.

That is the annual equivalent to one in every 78 people being targeted. It included 1,500 approved applications from local councils.

Each request allows public bodies to access data -- which includes telephone records, email and text message traffic -- but not the actual content of conversations or messages.

"It doesn't allow you to see the content of the message or conversation. It's about the who, where and when -- the time element essentially in directed surveillance," a Home Office spokesman said.

Although slightly down on last year, the total is up more than 40 percent on two years ago.

The Liberal Democrats' home affairs spokesman Chris Huhne seized on the figures, saying they "beggared belief," warning that the UK appeared to have "sleepwalked into a surveillance state."

"Many of these operations carried out by the police and security services are necessary, but the sheer numbers are daunting," he said.

"It cannot be a justified response to the problems we face in this country that the state is spying on half a million people a year," Huhne said.

"The government forgets that George Orwell's 1984 was a warning and not a blueprint," he said.

The Home Office responded by saying it was vital the right balance between individual privacy and collective security was struck when invoking the act.

"That is why the Home Office is clear these powers should only be used when they are proportionate," a spokesman said.

It said it had revised codes of practice relating to the act and on public bodies able to use techniques relating to it.

The Liberal Democrats say only a magistrate should be able to approve a request for surveillance, under the Regulation of Investigatory Powers Act (RIPA).

The act was introduced in 2000, to take account of technological change. It was extended in 2003 by the home secretary at the time, David Blunkett, to tackle serious crimes including terrorism.

In his report, Kennedy also found 595 errors in interception requests last year, including mistakes made by the domestic and foreign intelligence agencies, MI5 and MI6.

The vast majority of requests to snoop on people's records were made by the police and security services.

But the report found that some were granted to council officials investigating trivial offences like dog fouling, fuelling concern that the act is being misused.


bron, bron, bron, bron, bron, bron
  zondag 25 oktober 2009 @ 09:57:47 #193
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_74036557
quote:
Regering wil toch verboden schuldendatabank

Gepubliceerd: Zaterdag 24 oktober 2009
Auteur: Brenno de Winter


Een groep private organisaties creŽert een monsterdatabank tegen overcreditering. Het CBP heeft het plan al twee keer verboden, maar het kabinet wil het systeem van onder andere Dirk Scheringa niet kwijt.

Inzet van de discussie is de introductie van het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS), een database die ervoor moet zorgen dat mensen niet boven hun macht schulden aangaan. Volgens het protocol moet de Stichting Informatiesysteem Schulden aan deelnemers gegevens verstrekken en “fungeren als stelsel van kredietregistratie”. Op basis van een registratie zal soms “nee” worden verkocht of krijgt de aanvragen van krediet aanvullende voorwaarden.

College Bescherming Persoonsgegevens
Het systeem moet aan privacyregels voldoen, omdat gegevens van consumenten worden verwerkt, burgergegevens uit administraties van gemeenten wordt gelepeld en er registratie plaats vindt van onbetaalde rekeningen. Daarom werden de plannen aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) voorgelegd.

In 2008 bleek er veel mis te zijn en moest de bouw van het systeem worden stilgelegd. In september van dit dit jaar velde het CBP opnieuw een vernietigend oordeel (pdf): het systeem voldoet op veel punten niet aan de wetgeving. Er is een reŽel risico op een onterechte vermelding, die dan weer kan leiden tot problemen bij het afnemen van diensten.

Toch doorgaan
Verantwoordelijk Minister Bos van FinanciŽn beloofde in reactie op de brief uiterlijk 12 december duidelijkheid te geven welke gevolgen dit gaat hebben voor de databank. Maar staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken heeft in de Tweede Kamer laten weten hoe het initiatief toch kan worden voorgezet en daar haar uiterste best voor te zullen doen.

Overigens gaf Klijnsma wel aan een afweging in privacybelangen te maken. Of dit betekent of het idee verder zal worden uitgekleed of dat er aanvullende regelgeving komt om de bezwaren buiten spel te zetten, is niet duidelijk. Eerder schreef ze het parlement al dat Bos het CBP op de hoogte brengt van een wetswijziging in de Wet op het financieel toezicht. Het gaat om een passage (artikel 4:32), waarin de verplichting voor kredietverstrekkers staat om deel te nemen aan een stelsel van kredietregistratie.

Veel bezwaren
Of dit meteen betekent dat de bezwaren van het CBP nu van tafel worden geveegd is nog niet duidelijk. De privacywaakhond had in het oordeel gewezen op veel risico's. Zo kunnen ook mensen zonder financiŽle problemen worden gebrandmerkt, worden de rechten van burgers op inzage teveel beknot en kunnen onterechte vorderingen toch in het systeem komen. Dat laatste kan bijvoorbeeld doordat er administratief iets verkeerd gaat of er achterstand in de administratie van een consument is. Dit betreft ongeveer 33 procent van alle gevallen.

Verder vindt de toezichthouder veel onduidelijk. Zo is vaag wat een stelsel voor kredietregistratie bij het LIS betekent, omdat dit meer is dan alleen het registreren van wanbetaling. Daarbij merkt het CBP ook op dat er wordt gesproken over een financiŽle positie. Zoiets gaat over meer dan het bijhouden van wanbetaling alleen. Een rekening waarover onenigheid bestaat, kan volgens het CBP leiden tot een registratie. Ook de criteria om tot het stelsel toe te treden zijn vaag. Ondertussen gaat volgens de waakhond wel een stigmatiserende werking van de lijst uit.

Goddelijke volmaaktheid
Het initiatief voor de monsterdatabase werd genomen door het Leger des Heils, DSB-oprichter Dirk Scheringa en de gemeente Tilburg. Toenmalig Minister Zalm heeft bij een overleg gesteld dat LIS de zevende poging is om tot een dergelijk systeem te komen. “Zeven is namelijk een Bijbels getal dat verwijst naar volmaaktheid in Gods wegen en doen”, schrijft Lt.-kolonel mevr. dr. Ine Voorham Directeur Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg in een persbericht.

De initiatiefnemers zijn wel opmerkelijk. De DSB-bank zou juist mede aan overcreditering ten onder zijn gegaan. Bij die bank werd later ook Zalm actief. Afgelopen week verloor de burgemeester van Tilburg het vertrouwen van de Raad, omdat kostenoverschrijding onder de pet werd gehouden.

Op dit moment werken naast het BKR en het Leger des Heils onder andere ook Thuiswinkel.org, de Nederlandse Vereniging van Banken, Vereniging van woningcorporaties, Nederlandse Vereniging voor Marktwerking Energie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan de database.

Bron: Webwereld.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  zondag 25 oktober 2009 @ 10:01:54 #194
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_74036635
quote:
Europarlement schrapt toetsing bij internetban
Gepubliceerd: Vrijdag 23 oktober 2009
Auteur: Andreas Udo de Haes


Het Europees Parlement laat alsnog amendement 138 vallen, dat rechterlijke toetsing vereiste vůůr het afsluiten van het internet. Achteraf is nu voldoende.

Aan het gesteggel over hoe en wanneer recidiverende 'internetpiraten' mogen worden afgesloten van het internet komt geen einde. Deze week blijkt de harde eis van rechterlijke toetsing vooraf te zijn gesneuveld. Onderhandelaars van het Europarlement hebben dat ingeslikt in aanloop van gesprekken met de Raad van Europa en de Europese Commissie.

In een uitgelekte nieuwe concepttekst staat niet meer expliciet dat deze rechterlijke toetsing vooraf dient te gebeuren. De tekst is nu een stuk vager en meldt dat er sprake moet zijn van een "eerlijke en onpartijdige procedure" die het beginsel respecteert van "onschuldig tot het tegendeel is bewezen" en "het recht om gehoord te worden". Daadwerkelijke rechterlijke toetsing wordt wel gegarandeerd, maar kan dus ook achteraf.

Eerder protest
Eerder nog hamerde het Europarlement meermaals op het fundamentele recht op internet en verplichte rechterlijke toetsing vooraf van een eventuele internetban. Het amendement 138 vermeldde expliciet dat 'geen beperkingen mogen worden opgelegd aan de fundamentele rechten en vrijheden van internetgebruikers zůnder een voorafgaande rechterlijke uitspraak'. Die clausule is nu geschrapt.

Andere landen
Met de nieuwe tekst lijkt de omstreden 'three strikes'-wet van de Franse premier Nicolas Sarkozy, net goedgekeurd door de Franse Hoge Raad, ook op Europees niveau door de juridische beugel te kunnen. En belangrijker: het opent de deuren voor andere lidstaten om vergelijkbare wetten in te voeren. Groot-BrittanniŽ is daar op eigen houtje al mee bezig.

Met de knieval van Europarlement lijkt de kans groot dat de betrokken partijen er de komende maanden uitkomen in de laatste fase van de onderhandelingen. In dat geval wordt het Telecompakket ergens begin 2010 officieel bekrachtigd.

Bron: Webwereld.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
  zondag 25 oktober 2009 @ 10:06:01 #195
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_74036714
quote:
Franse Hoge Raad keurt three-strikes wet goed

Het hoogste Franse gerechtshof heeft de omstreden three-strikes wet goedgekeurd. Illegale downloaders kunnen worden afgesloten van het internet.

Na veel gesteggel is de omstreden anti-piraterij wet alsnog aangenomen. Eerder dit jaar verwierp de Hoge Raad het wetsvoorstel nog op verschillende punten. Na aanpassing keurt de raad de antipiraterijwet nu goed. Voorstanders van de wet hopen dat dit een precedentwerking heeft, en dat ook andere landen deze regulering gaan hanteren.

Dit lijkt te werken. Groot-BrittanniŽ stevent af op vergelijkbare wetgeving. Die wordt volgende maand ingevoerd. De Franse muziekindustrie is blij en noemt Frankrijk een "belangrijke speerpunt" in de wereldwijde strijd tegen piraterij, bericht The New York Times.

Afsluitingen vanaf mid 2010
Tegenstanders van de wet hekelen de vaagheid en verstrekkende gevolgen. Zij noemen het een draconische maatregel die niet zal leiden tot het terugdringen van illegale downloads of tot het aanzwengelen van de aanschaf van legale digitale media. Het afsluiten van de internetverbinding zou oneerlijk zijn, omdat het web een steeds belangrijkere rol gaat spelen op zowel commercieel als politiek gebied.

Met het aannemen van de wet wordt een nieuwe instantie in het leven geroepen die waarschuwingsbrieven gaat sturen naar verdachten van het downloaden van illegale muziek- en videobestanden. Na een tweede waarschuwing kunnen boetes worden opgelegd, en een jarenlange afsluiting van het internet. De eerste brieven zouden al vanaf januari verstuurd kunnen worden. De eerste afsluitingen kunnen halverwege 2010 een feit zijn.

Rechter bepaalt
Het grootste verschil tussen het eerste, afgewezen voorstel en de aangenomen wet, is dat er nu een rechter vooraf beslist of iemand afgesloten wordt of niet. Zonder deze tussenkomst zou de vrijheid van meningsuiting worden geschonden, oordeelde de rechtbank. Eerder hebben zowel de Franse Senaat als de Assemblťe de aangepaste Hadopi-wet al goedgekeurd.

Bron: Webwereld.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_74167928
quote:
Pedogevaar: ouders geweerd uit speeltuin

Ouders uit het Britse Watford mogen sinds kort niet meer samen met hun kinderen naar de speeltuin. Ze moeten voortaan achter zes meter hoge hekken staan, op grote afstand van de speelplaats. Met deze maatregel wil Watford het gevaar van pedofielen tegengaan.

De papa's en mama's zijn ziedend. Ze vinden het onbegrijpelijk dat ze als 'potentiŽle pedofielen' worden beschouwd. Volgens de gemeente is het echter niet verantwoord wanneer volwassenen ongecontroleerd langs de speeltuin lopen. 'Alle ouders kunnen nou eenmaal niet allemaal strafbladcontroles ondergaan'.

Noodzakelijk

Eerder moesten ouders in Watford hun kinderen al registreren wanneer ze de speelplaats bezochten. Dorothy Thornhill, woordvoerder van de gemeente, betreurt de nieuwe regels, maar acht ze toch noodzakelijk: "Helaas kun je in het huidige klimaat geen volwassenen rond speeltuinen laten lopen. Het is simpelweg geen ontmoetingsplaats voor ouderen", vertelt ze aan The Sun.

Bron
Sick, je kan ook helemaal doorslaan kwa regelgeving.
............................
  woensdag 28 oktober 2009 @ 22:53:27 #197
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_74169462
quote:
Ook Britten willen piraten afsluiten

AMSTERDAM - De Britse regering bereidt regelgeving voor die het mogelijk maakt om hardnekkige internetpiraten af te sluiten.

Dat heeft minister Peter Mandelson van Bedrijfszaken woensdag gezegd, zo meldt de BBC. Net als in Frankrijk, dat eerder al een vergelijkbare wet introduceerde, zouden piraten eerst twee waarschuwingen ontvangen, waarna bij een derde geconstateerde overtreding hun internetverbinding wordt beŽindigd.

Volgens Mandelson gaat het om een uiterste maatregel, die slechts in enkele gevallen zal worden opgelegd. Hij verwacht niet dat er massaal internetters zullen worden afgesloten.

Hervorming

Tegenover de maatregel staat volgens Mandelson wel een hervorming van de huidige copyrightwetgeving, waarvan de details op Europees niveau nog moeten worden vastgesteld.

Die hervorming moet er voor zorgen dat het bijvoorbeeld straks niet meer verboden is om muziek van een cd te kopiŽren op een iPod, zoals in het Verenigd Koninkrijk nu formeel nog wel het geval is.

Europees Parlement

Afgelopen vrijdag bepaalde het Europees Parlement dat voor het afsluiten van de internetverbinding van hardnekkige piraten toch geen tussenkomst van een rechter vooraf nodig is. Eerder hield het parlement nog vast aan een amendement van die strekking.
Een schaap over de dam...
pi_74169608
quote:
Op woensdag 28 oktober 2009 22:53 schreef AchJa het volgende:

[..]

Een schaap over de dam...
De lobby van de muziekindustrie heeft een te grote macht. Dat hele gelobby zou verboden moeten worden mijns inziens.
As your walls tumble down, they crack into a smile, and the illumination of self shines through.
pi_74177027
quote:
Eerste Kamer kritisch op EPD

De Eerste Kamer is niet van plan om zonder slag of stoot akkoord te gaan met het Elektronisch PatiŽntendossier (EPD). De komende weken gaat de Senaat zogenaamde burgerraadplegingen houden en op 9 december zal een aantal experts worden gehoord over het EPD.

Dat de Eerste Kamer zich zo intensief over het Elektronisch PatiŽntendossier buigt, is een unicum. Maar ook nodig, zegt een woordvoerder in het Nederlands Dagblad: "De Eerste Kamer wil liever niet het werk van de Tweede Kamer overdoen. Maar in dit geval is het noodzakelijk om een goed gefundeerd besluit te kunnen nemen."

Door de kritische houding van de Senaat is het niet meer mogelijk om het EPD dit jaar nog in te voeren zoals minister Klink van Volksgezondheid wilde.
IS ER HOOP?
Inderdaad gaat de waarde die wij aan de mening van anderen hechten (...) in de regel bijna elke redelijke bedoeling te boven, zodat het als een soort algemeen verbreide of veeleer aangeboren manie kan worden beschouwd - Schopenhauer
pi_74478981
quote:
EU-expert: Nederlanders naÔef met privacy
BRUSSEL (ANP) - Veel Nederlanders zijn naÔef over de bescherming van hun privacy, oordeelde de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx maandag bij een lezing voor de Belgisch-Nederlandse vereniging Benev.

Terwijl in andere EU-landen de bezorgdheid is toegenomen tot 80 ŗ 90 procent van de ondervraagde bevolking, is die in Nederland als enige EU-land de laatste jaren juist drastisch gedaald van 50 naar slechts 35 procent.

Van elke burger zijn vele gegevens vastgelegd bij diens bank, arts, internetbedrijf, ov-chip of de auto. ,,Nederlanders denken vaak dat het niet uitmaakt, omdat ze niets te verbergen hebben'', zegt Hustinx. ,,Maar dat is niet de vraag. Het gaat erom of we de techniek zo inrichten dat die goed werkt, zonder lekken en fouten. De systemen werken nu nog niet zo goed als nodig in een wereld die zo steunt op internet.''

Hustinx wijst bijvoorbeeld op de biometrische gegevens in paspoorten. Bij 2 ŗ 3 procent van die gegevens is iets mis. Dat kan leiden tot meer persoonsverwisselingen en andere misverstanden waardoor mensen bijvoorbeeld geen toegang krijgen tot een vliegtuig. ,,Daar was niet veel aandacht voor tot voor kort'', aldus de expert. ,,Dit soort misverstanden gaan we in de toekomst meer zien. We moeten dus wegen aanwijzen hoe die kunnen worden rechtgezet.''

Hustinx, zelf Nederlander en sinds 2004 de eerste EU-privacytoezichthouder, kan slechts gissen waarom Nederlanders als enige EU-inwoners een groeiend vertrouwen hebben in hun gegevensbescherming. ,,Het is nattevingerwerk, maar ik vermoed dat het polieke debat hierover in Nederland is verschraald. D66-leider Alexander Pechtold is een van de weinigen die hiermee bezig is, de andere leiders geven niet het volledige beeld.''

De EU-expert noemt als voorbeeld het politieke besluit tot de invoering van het elektronisch medisch dossier. De beeldvorming over de gegevensbescherming verliep rommelig, meent hij. ,,Dat nu vooral artsen weigeren mee te werken vind ik een veeg teken'', aldus Hustinx, die in Brussel inmiddels de EU moet adviseren over koppelingen van de patiŽntengegevens met bestanden van ziekenhuizen, verzekeraars en buitenlandse autoriteiten.

De EU-privacytoezichthouder heeft als taak om de EU te controleren en te adviseren over de veiligheid van de regelingen voor opgeslagen gegevens.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')