Inderdaad. Consumptie is daar ook kopen op afbetaling en lagere rente -> meer leningen -> meer leningen om leningen af te betalen -> meer investeringen.quote:Op vrijdag 25 januari 2008 12:42 schreef SjonLok het volgende:
Hoe zien jullie de stimuleringsmaatregelen die de regering Bush nu neemt? Een pakket ter waarde van 150 miljard dollar om te zorgen voor meer consumptie.
Ik had het idee dat overconsumptie juist het probleem is in de VS. Mensen leven op te grote voet, hebben schulden, kunnen hun huis niet meer betalen etc. Dat vererger je toch alleen maar met zo'n maatregel?
Eens. Ik ben er trouwens ook van overtuigd dat er ivm die overconsumptie hier en daar nog wel wat meer lijken uit de kast zullen komen waardoor deze maatregelen inderdaad averechts zullen werken, misschien nog wel met een sterker effect ook. Nu ben ik doorgaans geen zwartkijker, maar ik denk dat we de bodem van de put nog niet hebben bereikt.quote:Op vrijdag 25 januari 2008 12:42 schreef SjonLok het volgende:
Hoe zien jullie de stimuleringsmaatregelen die de regering Bush nu neemt? Een pakket ter waarde van 150 miljard dollar om te zorgen voor meer consumptie.
Ik had het idee dat overconsumptie juist het probleem is in de VS. Mensen leven op te grote voet, hebben schulden, kunnen hun huis niet meer betalen etc. Dat vererger je toch alleen maar met zo'n maatregel?
Is inderdaad uitstelgedrag. Een beetje als een bont-en-blauw geslagen worstelaar met drie gebroken ribben, die maar overeind blijft kruipen terwijl 'ie onmogelijk kan winnen en beter naar een ziekenhuis zou kunnen gaan. Ze kunnen beter de tandjes op elkaar bijten en het laten gebeuren, want voorkomen doe je nu toch niet meer. Je kan de rente niet eeuwig blijven verlagen en op een gegeven moment ruikt zelfs de belegger met het grootste bord voor zijn/haar kop wel onraad. Dan gaat het mis.quote:Op vrijdag 25 januari 2008 12:42 schreef SjonLok het volgende:
Hoe zien jullie de stimuleringsmaatregelen die de regering Bush nu neemt? Een pakket ter waarde van 150 miljard dollar om te zorgen voor meer consumptie.
Ik had het idee dat overconsumptie juist het probleem is in de VS. Mensen leven op te grote voet, hebben schulden, kunnen hun huis niet meer betalen etc. Dat vererger je toch alleen maar met zo'n maatregel?
http://iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=28103quote:Circumstantial evidence
Er zijn wordt inmiddels volop gespeculeerd dat het nieuws van Société Générale en de rogue trader Jérôme Kerviel alles te maken had met de krankzinnige achtbaanrit van deze week op de beurzen. Bewijs dat de hele daling is terug te voeren op die ene handelsvloer in Parijs is er niet, maar circumstantial evidence is er genoeg. Iets dat Corné van Zeijl gisteren in zijn Het Jérôme Kerviel-effect ook al opviel.
* SocGen ontdekte de reusachtige posities in Europese futures vorig weekend en heeft ze in de dagen erna eerst afgebouwd, vóór ze met het nieuws naar buiten kwamen
* Europa crashte maandag op een dag dat Amerika niet open was
* Amerika heeft op geen enkel moment deze week soortgelijke uitslagen laten zien, terwijl de oorzaak vooral dáár werd gezocht
* Na de rally van de laatste dagen zijn we – althans voor wat de AEX betreft – weer terug bij af.
Het is best een onthutsend idee dat de strapatsen van een enkele trader ertoe kunnen leiden dat het hele financiële systeem op hol slaat. Maar aan de andere kant, achter het boekverlies van 5 miljard euro schuilen waarschijnlijk posities die een veelvoud daarvan hebben bedragen.
Kettingreactie
Als dat binnen twee dagen de markt in komt, kan dat een stevige daling forceren én een kettingreactie op gang brengen. Het is onmogelijk om ooit antwoord te krijgen op de vraag of het echt zo is gebeurd. Het plaatst wel de rentebeslissing van Ben Bernanke in een vreemd daglicht, zie ook het commentaar van beursblog The Big Picture.
Recessie? Misschien, maar het is net zo goed mogelijk dat de Federal Reserve deze week vooral de handelsdesk van Société Générale heeft bestreden. Tot slot, een lezer was zo vriendelijk IEX een fraaie tabel van een illustere Hall of Fame te sturen. Dank!
Dan vraag ik me af wat voor soort belegger er de laatste paar dagen juist finaal in het bootje stapt ?quote:Op vrijdag 25 januari 2008 14:03 schreef Lente_ninja het volgende:
[..]
Is inderdaad uitstelgedrag. Een beetje als een bont-en-blauw geslagen worstelaar met drie gebroken ribben, die maar overeind blijft kruipen terwijl 'ie onmogelijk kan winnen en beter naar een ziekenhuis zou kunnen gaan. Ze kunnen beter de tandjes op elkaar bijten en het laten gebeuren, want voorkomen doe je nu toch niet meer. Je kan de rente niet eeuwig blijven verlagen en op een gegeven moment ruikt zelfs de belegger met het grootste bord voor zijn/haar kop wel onraad. Dan gaat het mis.
Da's best lekker als de beurs het slecht doet, maar als ze omhoog schieten baal je wel... Het max. wat je kan krijgen bij een spaarrekening is momenteel 4.5%, dus maar 2.5% lager dan het max. van je ABN rekening, zonder het risico dat je 0% krijgt en er dus op achteruit gaat door de inflatie. Ik zou het niet doen.quote:Op vrijdag 25 januari 2008 15:23 schreef SpiceWorm het volgende:
Als je binnen dezelfde week wil kopen/verkopen, moet je er echt bovenop zitten. Daar wil ik niet continue mee bezig zijn.
Een soort van AEX tracker doe ik al in, via de ABN aex rekening. Rendement is hetzelfde als de AEX, maar dan gelimiteerd tussen de 0 en 7%, halfjaarlijkste tranches.
Hehe 14% op jaarbasis. Was het maar zo leuk! Nee, 7% op jaarbasis dus.quote:Op vrijdag 25 januari 2008 16:31 schreef ItaloDancer het volgende:
Halfjaarlijks, dus ik neem aan max. 14% p/j?
Maar waar gaan al die adviezen over trackers dan over? Trackers kun je ook verlies op draaien! Maar ik ga ff wat berekenen of het idd wel zo leuk is als het lijkt. Als de een index 7% doet gemiddeld, zijn er natuurlijk een aantal jaren dat er 0% of zelfs negatief gedraait wordt, maar ook heel wat jaren dat er meer dan 7% stijging is. En die winst boven de 7% pak je dan weer niet mee... Hmmmmm.quote:Op vrijdag 25 januari 2008 15:39 schreef Lente_ninja het volgende:
Da's best lekker als de beurs het slecht doet, maar als ze omhoog schieten baal je wel... Het max. wat je kan krijgen bij een spaarrekening is momenteel 4.5%, dus maar 2.5% lager dan het max. van je ABN rekening, zonder het risico dat je 0% krijgt en er dus op achteruit gaat door de inflatie. Ik zou het niet doen.
Oh, dat schiet niet op danquote:Op vrijdag 25 januari 2008 17:28 schreef SpiceWorm het volgende:
[..]
Hehe 14% op jaarbasis. Was het maar zo leuk! Nee, 7% op jaarbasis dus.
Het gaat om het risico. Omdat je nu 4.5% kunt krijgen op een spaarrekening, is je max. winst 2,5%, terwijl je max. verlies 4.5% is... en dan heb ik inflatie en eventuele vermogingsheffing nog niet meegenomen. Het risico om 4,5% te verliezen in ruil voor kans op maximaal een schamele 2,5%, lijkt mij niet acceptabel. Waarom denk je dat die mensen van de ABN zo hun best doen om je zo'n rekening aan te smeren?quote:Op vrijdag 25 januari 2008 17:31 schreef SpiceWorm het volgende:
[..]
Maar waar gaan al die adviezen over trackers dan over? Trackers kun je ook verlies op draaien! Maar ik ga ff wat berekenen of het idd wel zo leuk is als het lijkt. Als de een index 7% doet gemiddeld, zijn er natuurlijk een aantal jaren dat er 0% of zelfs negatief gedraait wordt, maar ook heel wat jaren dat er meer dan 7% stijging is. En die winst boven de 7% pak je dan weer niet mee... Hmmmmm.
Het lijkt mij dat de FED met 0,5% zal verlagen, en dat daar geen positieve reactie op volgt.quote:Op zaterdag 26 januari 2008 12:48 schreef SeLang het volgende:
Woensdag is een FOMC day. Er zit een half procent FED renteverlaging al ingeprijsd voor komende week. Ik denk dus niet dat dat nog heel veel invloed gaat hebben. Aan de andere kant, als ze niet verlagen (of minder dan 0,5%) kun je een teleurstellingsreactie verwachten.
Er is dus een grote kans dat we na Woensdag op 3% zitten. Het lijkt me dat het dan voorlopig is gedaan met de FED renteverlagingen, gezien de hoge inflatie en zwakke US$. Het is een beetje koffiedik kijken, maar het heeft er alle schijn van dat de FED haar kruit grotendeels al heeft verschoten.
Het is wachten tot die buitenlandse brokers hier hun diensten gaan aanbieden en er een prijzenoorlog losbarst. Vroeger scheen beleggen nog veel duurder te zijn geweest, dus we zijn al op de goede weg.quote:Op zaterdag 26 januari 2008 16:34 schreef Koewam het volgende:
Heb het Bick informatiepakket ontvangen en zit even naar de tarieven te kijken.
0,2% pj bewaarrente voor binck
E8 + 0,1% gekochte bedrag aandelen met een minimum van E10
redelijk duur, ik vrees dat voor 3000 de winst hierdoor flink gedrukt wordt.
Ik hoorde dat in het buitenland het goedkoper is?
Het is een Duitse bank, dus normaal zijn er geen kosten. Alleen wanneer je vaker dan 1 keer per maand geld wil terughalen betaal je kosten.quote:Op zondag 27 januari 2008 15:19 schreef SeLang het volgende:
(+ evt kosten voor internationale overboeking).
Al is dat geloof ik ook niet zo'n ramp, want ik heb gehoord dat het de afgelopen volatiele week vaak urenlang niet mogelijk was om in turbo's te handelen. Lekker als je een turbo short hebt, de AEX zakt 5% en voordat je de kans hebt dat ding van de hand te doen staat ie al weer in de plus.quote:Op zondag 27 januari 2008 14:24 schreef zzzzzzz het volgende:
En bij Interactive Brokers kan je geen turbo's kopen.![]()
Dat vind ik niet zo erg, want ik ga alleen nog maar long en ook voor een langere termijn dan enkele dagen. Op langere termijn stijgt het vaker dan dat het daalt.quote:Op zondag 27 januari 2008 16:08 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Al is dat geloof ik ook niet zo'n ramp, want ik heb gehoord dat het de afgelopen volatiele week vaak urenlang niet mogelijk was om in turbo's te handelen. Lekker als je een turbo short hebt, de AEX zakt 5% en voordat je de kans hebt dat ding van de hand te doen staat ie al weer in de plus.
hehe we zien wel, Wat de beurzen in azie afgelopen week lieten zien wou niet altijd zeggen dat europa en amerika daarop volgde. Voor mij persoonlijk zou ik het niet verkeerd vinden, een -5% vandaag.quote:Op maandag 28 januari 2008 07:30 schreef SjonLok het volgende:
Het wordt weer een bloedbad vandaag!
Nikkei 225 13,087.91 1:00AM ET Down 541.25 (-3.97%)
Shanghai Composite 4,487.96 12:57AM ET Down 273.73 (-5.75%)
Hang Seng 23,936.96 1:13AM ET Down 1,185.41 (-4.72%)
BSE 30 17,590.27 1:12AM ET Down 771.39 (-4.20%)
Jakarta Composite 2,586.86 1:28AM ET Down 33.64 (-1.28%)
KLSE Composite 1,405.40 Jan 25 Up 22.05 (-1.59%)
Straits Times 3,004.94 5:28PM ET Down 154.54 (-4.89%)
Seoul Composite 1,627.19 1:02AM ET Down 65.22 (-3.85%)
Taiwan Weighted 7,485.79 12:46AM ET Down 253.80 (-3.28%)
http://finance.yahoo.com/intlindices?e=asia
ik denk dat de klap van afgelopen vrijdag niet voldoende zal zijn geweestquote:Op maandag 28 januari 2008 07:51 schreef DIGGER het volgende:
Met name benieuwd wat Fortis gaat doen vandaag (Aan Nederlandse financials)
juist wel deze cijfers, na vrijdag, zijn allang ingeprijsd vandaar upquote:Op maandag 28 januari 2008 08:05 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
ik denk dat de klap van afgelopen vrijdag niet voldoende zal zijn geweest
Let maar op vind ik niet echt overtuigend. Geef dan argumenten waarom jij denkt dat we het ergste hebben gehad.quote:Op maandag 28 januari 2008 13:58 schreef JimmyJames het volgende:
We naderen de bodem, let maar op.
Verder biedt de correctie in Azie kansen om in 1 van de intereffekts te stappen (ik zou eerder voor IIW gaan die hebben een langere weg te gaan).
Hmm... denk zelf toch eerder aan een dead cat bounce.quote:Op maandag 28 januari 2008 13:58 schreef JimmyJames het volgende:
We naderen de bodem, let maar op.
Verder biedt de correctie in Azie kansen om in 1 van de intereffekts te stappen (ik zou eerder voor IIW gaan die hebben een langere weg te gaan).
Tja... ik weet niet wat ik zou doen. Als de AEX vandaag nog tussen de 400 en 500 punten zwalkt en over een week 'opeens' op 100 staat zonder echt goede reden (vanwege paniek dus), dan lijkt het me dat 'ie nog wel terugstuitert. Al is het maar omdat er vast wel ergens nog even een tijdelijk lapmiddel uit de kast wordt getrokken dat de beleggers even zoet houd. Zo'n zigzag beweging is redelijk voorspelbaarquote:Op maandag 28 januari 2008 19:42 schreef PietjePuk007 het volgende:
Er worden miljarden geïnvesteerd in systemen die "die snelle berekening" ff maken, dus nee m'n relativeringsvermogen zal dat nooit toestaan.
Die beslissing wordt een no-brainer als je aandelen ziet als wat het zijn: eigendoms certificaten van bedrijven die recht geven op een deel van de winst. Door te kijken naar de hoeveelheid winst die ze maken in relatie tot de prijs die je betaalt kun je heel objectief vaststellen dat je absoluut zonder enige twijfel de AEX moet kopen als die 100 is (gebeurt natuurlijk niet). Het maakt ook geen bal uit als de AEX daarna verder zakt. De waarde van je aandelen blijft gewoon hetzelfde.quote:Op maandag 28 januari 2008 19:52 schreef Lente_ninja het volgende:
[..]
Tja... ik weet niet wat ik zou doen. Als de AEX vandaag nog tussen de 400 en 500 punten zwalkt en over een week 'opeens' op 100 staat zonder echt goede reden (vanwege paniek dus), dan lijkt het me dat 'ie nog wel terugstuitert. Al is het maar omdat er vast wel ergens nog even een tijdelijk lapmiddel uit de kast wordt getrokken dat de beleggers even zoet houd. Zo'n zigzag beweging is redelijk voorspelbaar![]()
Maar ja... alles inzetten...![]()
Of de kans van je leven laten lopen...![]()
Om eerlijk te zijn denk ik dat ik verlamd zou raken van shock ("o-help-wat-moet-ik-doen-zal-ik-zal-ik-niet...") als zo'n kans zich voor zou doen. Aan de ene kant zou ik als de dood zijn dat de beurs nóg verder zakt en mijn calletje dus waardeloos afloopt, maar aan de andere kant zou ik mezelf voor m'n kop slaan als de beurs inderdaad weer (even) hersteld en ik dus naar school/werk moet met de gedachte dat ik binnen had kunnen zijn. Die twijfel zou bij mij denk ik zo verlammend werken dat ik de radio uitzet en helemaal niets doe.
Ja, maar ik heb het over een call-optie op de index he?quote:Op maandag 28 januari 2008 20:06 schreef SeLang het volgende:
[..]
Die beslissing wordt een no-brainer als je aandelen ziet als wat het zijn: eigendoms certificaten van bedrijven die recht geven op een deel van de winst. Door te kijken naar de hoeveelheid winst die ze maken in relatie tot de prijs die je betaalt kun je heel objectief vaststellen dat je absoluut zonder enige twijfel de AEX moet kopen als die 100 is (gebeurt natuurlijk niet). Het maakt ook geen bal uit als de AEX daarna verder zakt. De waarde van je aandelen blijft gewoon hetzelfde.
Het rare is dat mensen heel gemakkelijk kopen als de koers hoog is maar denken dat het risicovol is als de koersen gezakt zijn.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |