FOK!forum / Culinesse à gogo / Wat voor kerstmaal maak jij klaar?
elkravodonderdag 6 december 2007 @ 01:03
Met kerst krijg ik drie gasten op bezoek. Dus ga ik proberen een kerstmaal in elkaar te puzzelen... ben eigenlijk geen superkok (maak meestal iets voor max 2 personen klaar), dus dit wordt een uitdaging... Heb alleen nog geen idee wat ik mijn gasten moet voorschotelen...
Hoeft trouwens niet superde luxe 20-gangen te zijn..., maar wel wat meer dan een afbakpizza natuurlijk

Dus ben ik benieuwd naar wat anderen van plan zijn... gewoon om ideeën op te doen... wellicht ook leuk voor andere Fok!ers...

ps.. Zijn er ook online kerstreceptensites te vinden trouwens?, Google is hierbij nog niet mijn vriend...
beertenderrrdonderdag 6 december 2007 @ 01:06
ik krijg restjes

werken in de horeca in de kerstperiode is niet ideaal
Morwendonderdag 6 december 2007 @ 03:41
Ik heb 3 gasten, moeilijke gasten (mijn familie ) Wat ik maak:

Rundvleessalade:

250 gram afgekoelde gekookte aardappelen, zeer fijn geprakt (dag van te voren, afgekoeld dus)

250 gram cornedbeef, ook fijn gemaakt

Een tube zaanse Mayo

Een halve pot zure augurken en zilveruitje fijn gehakt

Zout en peper naar smaak

Sate van Mora (kip)

Voorverwarmen in een pan, zodra het warm is in een pannetje doen boven een waxinelichtje, ketjap, knoflook en gember naar smaak toevoegen.

Knoflookboter

Zachte roomboter en anders een pak roomboter laten smelten (heel langzaam)

3 tenen knoflook

Zout

Een eetlepel citroensap

Tuinkruiden (peterselie, bieslook, selerie......go easy on the basilicum, dille en andere heftige kruiden)

Stokbrood (liefst vers natuurlijk en anders, lees de aanwijzingen goed op het afbakbrood en vergeet het brood niet nat te maken voor het in de voorverwarmde oven te stoppen)

Komkommersalade

Komkommer ( ) Schillen en met een kaasschaaf ofzo in dunne plakjes in een diepe schaal. Peper en zout naar smaak. 1/3 zonnebloemolie, 2/3 azijn (om het even, geen schoonmaakazijn ). Eventueel een uitje erdoorheen, maar is zo ook al erg lekker.

Wat het hier ook altijd goed doet is een assortiment aan vlees en een grillplaat. Tip: Kruid je vlees zelf, bij de slager is niet te vreten, die voegen namelijk nauwelijks of geen zout toe. Ow, en koop op zeker geen voorbereide schalen vlees bij de slager.

Ik weet vast nog veel meer tips, maar voor zover even.
kriorodonderdag 6 december 2007 @ 04:31
niks. ik laat het voor me klaarmaken.
KrnKjedonderdag 6 december 2007 @ 09:36
Wat is een echte kerstmaaltijd?
Ik zou gewoon een willekeurig beetje uitgebreid recept nemen en iets lekkers op tafel zetten.

Zelf doen we thuis nu voor het 7e jaar het kerst-diner met z'n allen. Iedereen doet een gang en het hoofdgerecht is met z'n tweeën. Zo zijn we intussen van 3 naar 5 gangen uitgebreid
NoCigardonderdag 6 december 2007 @ 10:07
Eén avond uit eten, andere avond nog niet ingevuld...
Muckdonderdag 6 december 2007 @ 10:23
hoop offtopic geblaat verwijderd
graag weer serieus verder nu
Kuukskedonderdag 6 december 2007 @ 11:23
Kerstavond eten we bij familie, dus ik heb geen flauw idee.
Eerste Kerstdag eten we een smakelijk biefstukje, gebakken aardappeltjes en een groente, ik weet alleen nog niet welke. En natuurlijk een lekker toetje na.

Tweede Kerstdag pasta met varkenshaas en een smakelijk pastasausje eroverheen . En de rest van het toetje van Eerste Kerstdag (ik vermoed Ben en Jerries ).

We zijn maar met z'n tweetjes (bewust overigens) dus zo heel uitgebreid hoeft het allemaal niet. Als het maar wel lekker smaakt .
coltje87donderdag 6 december 2007 @ 11:39
Op Kerstavond hebben we een visschotel, met zalmsalade, stokbrood, zoetbrood etc. Eerste Kerstdag eten we waarschijnlijk krieltjes, varkenshaas met pepersaus en sla. Tweede Kerstdag iets simpels waarschijnlijk, biefstuk met brood oid.
n0adonderdag 6 december 2007 @ 12:24
Bij schoonzus goutmet en bij mijn moeder haar gestoofde konijnendijen en mijn geroosterde aardappelen.
Krentenfleppertdonderdag 6 december 2007 @ 12:29
Broodjes bal
Martijn_77donderdag 6 december 2007 @ 19:26
Kerstavond en eerste kerst dag weet ik het nog niet hangt ook af van de anderen waarmee ik kook tweede kerstdag uit eten
Innocencevrijdag 7 december 2007 @ 12:29
Heb al plannen, maar moet nog verder uitgewerkt worden en kan vanalles aan veranderen. Gewoon dingen die wij zelf erg lekker vinden.

Vooraf kreeftensoep,
galiameloen in pata negra,
hoofdgerecht parelhoen met witte wijnsaus (of lamsrack, nog even kijken) en gegrilde apergetips en
na ijs met chocoladeaus en fruit.

Nog een paar vraagjes:
Smaakt ananas bij chocoladeaus, kan me herinneren dat dat bitter smaakt? Heb bij de C1000 hele leuke mini-ananasjes gezien.
En wat voor bijgerecht bij het hoofdgerecht, zat te denken aan risotto, maar dat werkt volgensmij niet echt?
Innocencevrijdag 7 december 2007 @ 12:35
Voor inspiratie en recepten zou ik trouwens 's op de websites van grote supermarkten kijken. AH en C1000 hebben weer erg leuke dingen!
Trustenvrijdag 7 december 2007 @ 12:39
quote:
Op vrijdag 7 december 2007 12:29 schreef Innocence het volgende:
Smaakt ananas bij chocoladeaus
Volgens mij smaakt dat prima...

De C1000 had in het blaadje ook een leuk recept staan met mini-ananas! Misschien is dat iets voor je?

Benodigdheden
4 mini-ananassen
1 vanillestokje
2 el verse munt, zeer fijngehakt
8 bollen vanilleroomijs
4 el gemalen kokos

Halveer de mini-ananassen met het blad in de lengte. Schep het vruchtvlees eruit; zorg dat de helften niet beschadigen. Snijd de harde kern weg en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg met de punt van een scherp mes eruit. Meng het vanillemerg met de munt door de ananasblokjes. Schep in elke ananashelft een bol roomijs en zet ze tot gebruik in de vriezer. Schep de ananastartaar, eventueel met een open (kook- of bak)ring, op het bord. Leg de ananas ernaast. Bestrooi de gevulde ananas met de
gemalen kokos en serveer direct.

Tips
Vervang de gemalen kokos door geroosterd amandelschaafsel.
Vervang voor een slanker gerecht het vanilleroomijs door vanillekwark.
Kidstip! Vervang voor de kinderen de ananastartaar door plakjes banaan en schenk er nog wat (kant-en-klare) chocoladesaus over.

Innocencevrijdag 7 december 2007 @ 12:59
quote:
Op vrijdag 7 december 2007 12:39 schreef Trusten het volgende:

[..]

Volgens mij smaakt dat prima...

De C1000 had in het blaadje ook een leuk recept staan met mini-ananas! Misschien is dat iets voor je?
Zo was ik ook op het idee gekomen

Vorig jaar flensjes met plakjes clementines, vanilleijs en chocoladesaus, zo ontzettend lekker en simpel. Maar geen zin om weer precies hetzelfde te eten...
Moragh_DaughterofSunevrijdag 7 december 2007 @ 13:58
Eerste kerstdag ga ik uit eten dus dat weet ik niet

Tweede kerstdag kook ik voor mijn moeder en mijn lief, en het wordt een volledig Indiase maaltijd. Ik maak een curry, een salade en een dessert. Waarschijnlijk wordt het kip in citroengras-kokossaus met sperziebonen en rijst, raita, naan, de salade weet ik nog niet en iets met ijs en vruchten toe.
Luuksorvrijdag 7 december 2007 @ 14:08
Ik eet wat de chef bij mn werk klaarmaakt. Zal wel iets uitgebreider zijn, gezien ik alledrie de kerstdagen werk. Zal ook wel glaasje wijn bij zitten, ookal moet er nog gewerkt worden.
Verder heb ik hier gepost om mee te lezen
Arizonavrijdag 7 december 2007 @ 16:19
Eerste kerstdag eten we met de hele familie en maken een aantal familieleden (ik lekker niet ) een stamppotbuffet.

Tweede kerstdag gaan we lekker afgezaagd gourmetten, gewoon met ons drietjes .
minilotjevrijdag 7 december 2007 @ 18:22
Er wordt mij een maal klaargemaakt door mijn moeder op eerste kerstdag. Ik schat tomatensoep met stokbrood en kruidenboter vooraf en als hoofdgerecht varkenshaas in pepersaus met boontjes in spek en aardappelrozetjes.
Voor mijn lieve ouders die al dertig jaar een regime aanhouden van zesmaal per week een Hollandse prak en op woensdag patat is dat al spannend genoeg, dus ik vind het wel lief.

Ik ga voor het toetje zorgen, maar kan het niet te blits maken, dus ik doe maar gewoon een appelcrumble met vanille-ijs, denk ik
Op tweede kerstdag bij de schoonfamilie gourmetten.

Ooit, ooit, ooit, dan heb ik een groter huis met (vooral) een grotere keuken, en dan komen ze met kerst gewoon allemaal bij mij en dan zal ik ze leren wat feestelijk eten is!
uniekhoornvrijdag 7 december 2007 @ 21:44
Eerste kerstdag moet ik werken maar daarna gaan we met mijn familie uit eten.
2de kerstdag zal wel shoarma bestellen worden ofzo.
conlechezaterdag 8 december 2007 @ 18:34
Wij doen kerstavond bij m'n vader en dan komen ook m'n zusje en de 3 kinderen van de vouw van m'n vader en alle aanhang en kinderen. Dan is er dus altijd een buffet en megaveel pakjes onder de boom. Dat buffet is altijd erg lekker en een mix van zelfgemaakte gerechtjes als ook makkelijke opwarmdingen als hammetjes met honingsaus en zo. Toe is er altijd een gigantische ijstaart die meer mooi is dan lekker!

1e kerstdag doen we fijn met z'n tweeen bij ons thuis met onze pakjes onder onze boom en dan maak ik iets makkelijks, doch lekker. Hoogstwaarschijnlijk iets uit het excellent-assortiment van de AH. Ik denk nu de lamsrack, maar de rosbief was ook erg lekker vorig jaar.

2e kerstdag moet ik het diner maken voor 8 man en dat weet ik nog echt niet. Vandaar dat ik hier ook post: alle ideeen zijn welkom. Het toetje weet ik overigens al, want meneer conleche stond erop om zijn bijdrage te leveren en wil tiramisu maken. Ik vind het zeer schattig dat hij mee wil doen dus tiramisu it is. (hoewel ik voor de zekerheid iets in de vriezer achter de hand houd, mocht het mislukken
Tinkerbel_ACC_zondag 9 december 2007 @ 12:18
Wij gaan eerste kerstdag koken voor mijn ouders, zusje, opa en oma en schoonouders (9 mensen in totaal )

Als amuse wordt het:
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?source=AllerHande%2013%202007&page=2&id=462488
Gisteren geprobeerd, smaakt erg goed!

Voorgerecht:
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?source=AllerHande%2013%202007&page=3&id=462498
Deze week even proberen, kan toch niet zo moeilijk zijn en heel fout gaan Gisteren een andere geprobeerd maar die was niet goed bevallen en dit is het alternatief.

Soep -> paprika room soep:
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?source=AllerHande%2013%202007&page=3&id=462502
Deze moeten we nog een keer proberen ... had eigenlijk spinazie soep in de planning maar die heb ik afgelopen week gemaakt en die smaakte wel goed maar zag eruit als slootwater en dat vind ik niet helemaal iets om voor te zetten dan

Hoofdgerecht:
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?collection=algemeen&rq=rollade&id=369600
Nog niet geprobeerd maar denk wel dat dit goed komt ... vorig jaar hadden we voor 9 mensen tournedo dus dan moet dit een eitje zijn

Aardappeltjes:
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?classification=kerst&course=bijgerecht&page=1&id=415858
en/of
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?classification=kerst&course=bijgerecht&page=1&id=462532

Groente:
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?classification=kerst&course=bijgerecht&page=2&id=462510
en
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?classification=kerst&course=bijgerecht&page=1&id=369634

Toetje:
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?classification=kerst&course=nagerecht&id=369920
OF een nougaine eistaart van Kees de ijsspecialist

(Ja de AH site is me goed van dienst geweest dit jaar! )

2 kerstdag: iets bij mijn schoonouders met mijn zwager en schoonzusje, ik vermoed gourmetten

[ Bericht 8% gewijzigd door Tinkerbel_ACC_ op 09-12-2007 13:03:50 ]
KrnKjezondag 9 december 2007 @ 13:23
quote:
Op zondag 9 december 2007 12:18 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Powered by AH.nl
janatworkzondag 9 december 2007 @ 15:49
Ik kook met kerst voor het 3de jaar op rij een 8 gangen menu voor mijn ouders, broertje, zus(je), en aanhang. 8 mensen in het totaal. Het menu is nu zo goed als af. Wel zullen er hier en daar nog wat dingetjes bij komen dan wel afvallen en ben ik nog bezig met een amuse of 5 te verzinnen. Ook naar de wijnen moet ik nog kijken. Ik heb er weer zin in!

Het menu tot nu toe:

- Carpaccio van coquilles, salade van gebakken bieten met mierikswortel en een lichte dresing van framozen azijn.
- Trio van paddenstoelen: paddenstoelen soepje, slade met gegrilde paddenstoel, paddenstoelen granité
- Terrine van gestoofde konijnenpoot, in cognac gemarinerde eendelever en spek. En een frisse citrus salade.
- In korenwolf gepocheerde zeeduivel, broccoli puree, citroen saus en knoflookschuim
- Hert met flespompoen, verse pasta en een pittige tijm jus
- Capucino van chocosoep, amaretto sylabub en amandelschuim
- Amarene yoghurt ijs, karnemelk hangop, stoofperen compotte en een stoofpeervochtsiroop
- Kaasplank met voornamelijk kazen van plaatselijke kaasboeren.

Recepten heb ik alleen grof in mijn hoofd zitten hoe het uiteindelijk precies gaat smaken weet ik dus ook pas als het klaar is.
conlechezondag 9 december 2007 @ 15:58
quote:
Op zondag 9 december 2007 15:49 schreef janatwork het volgende:
Ik kook met kerst voor het 3de jaar op rij een 8 gangen menu voor mijn ouders, broertje, zus(je), en aanhang. 8 mensen in het totaal. Het menu is nu zo goed als af. Wel zullen er hier en daar nog wat dingetjes bij komen dan wel afvallen en ben ik nog bezig met een amuse of 5 te verzinnen. Ook naar de wijnen moet ik nog kijken. Ik heb er weer zin in!

Het menu tot nu toe:

- Carpaccio van coquilles, salade van gebakken bieten met mierikswortel en een lichte dresing van framozen azijn.
- Trio van paddenstoelen: paddenstoelen soepje, slade met gegrilde paddenstoel, paddenstoelen granité
- Terrine van gestoofde konijnenpoot, in cognac gemarinerde eendelever en spek. En een frisse citrus salade.
- In korenwolf gepocheerde zeeduivel, broccoli puree, citroen saus en knoflookschuim
- Hert met flespompoen, verse pasta en een pittige tijm jus
- Capucino van chocosoep, amaretto sylabub en amandelschuim
- Amarene yoghurt ijs, karnemelk hangop, stoofperen compotte en een stoofpeervochtsiroop
- Kaasplank met voornamelijk kazen van plaatselijke kaasboeren.

Recepten heb ik alleen grof in mijn hoofd zitten hoe het uiteindelijk precies gaat smaken weet ik dus ook pas als het klaar is.
Jeetje, das ambitieus! En wat is korenwolf; ik dacht dat een beschermd beestje was

Ikzelf vind het altijd lekkerder om te eindigen met zoet, dus doe ik de kaas altijd voor het zoete dessert, maar ik las toevallig in de allerhande gister, dat sommigen er ook mee eindigen idd. Had iets te maken met de wijnkeuze, geloof ik...
golferzondag 9 december 2007 @ 16:13
quote:
Op zondag 9 december 2007 15:58 schreef conleche het volgende:

En wat is korenwolf; ik dacht dat een beschermd beestje was
Witbier.
Luuksorzondag 9 december 2007 @ 16:15
Korenwolf is een witbier toch?
janatworkzondag 9 december 2007 @ 16:23
korenwolf is inderdaad een witbier zie: http://www.gulpener.nl/product.php?proID=2. En over eerst kaas dan zoet:
quote:
Kaas in het menu
In een klassiek Frans menu serveert men na de hoofdschotel en voor de kaas, een frisse groene salade met mineraalwater om de mond geheel schoon te maken en te verfrissen.
Daarna komt dan het kaasplateau met een mooie rode wijn, een wijn die mooier, ouder en interessanter is dan de wijn bij het hoofdgerecht. Eventueel kan de wijn van het hoofdgerecht bij de kaas worden doorgedronken, maar nóóit en nóóit mag de wijn bij de kaas eenvoudiger zijn dan degene die eraan vooraf ging. 'Men mag nooit met spijt terugdenken aan de vorige wijn, zegt een oude Franse wijsheid. Pas daarna komt het zoete dessert. In Engeland gaat het anders: daar serveert men eerst de traditionele zoete pudding, en daarna de kaas. Dat heeft een reden. In Engeland wordt bij de kaas niet, zoals in Frankrijk, een rode wijn geschonken. Die zou immers reddeloos verloren zijn na een zoet dessert. Elke rode wijn, ook de allerbeste, lijkt zuur na een zoete smaak. In Engeland schenkt men bij de kaas een port, liefst vintage port, anders een ruby of tawny, en aangezien port zoet is, kan die wel geproefd worden na een zoete pudding. Al vinden Fransen ook dat niet geheel in de haak, zij zouden ook liever kaas en eventueel port vòòr het dessert savoureren. Maar goed, traditie is ook iets.
bron:http://home.12move.nl/~sh304324/introhenk/spijs/kaasa.html Ik doe kaas na het zoet omdat de kaas ook de inleiding is tot nog een uren lange borrel na het diner.
Karinazondag 9 december 2007 @ 16:27
Eerste Kerstdag uit eten, tweede waarschijnlijk iets van de AH kerstmenu's.
Maneki.Nekozondag 9 december 2007 @ 17:05
1e avond kook ik uitgebreid, hoewel ik nog niet weet wat. 2e avond gaan we gourmetten, da`s altijd goed
HenkdeTankzaterdag 15 december 2007 @ 17:23
Ik zal eenmaal voor 14 man en eenmaal voor 8 man koken. Iemand tips. Ik wil iets van wildzwijn of trio van vogeltjes gaan maken. Tips?
HaverMoutKoekjezondag 16 december 2007 @ 21:58
ik is een beetje sneu: eet alleen met kerst.
Wil deze keer wel echt uitgebreid koken, maar weet nog niets wat ook te doen is voor 1 persoon
Tezzmaandag 17 december 2007 @ 08:09
Op kerstavond kook ik en komen er vrienden langs, we zijn met z'n achten in totaal. Dit is het menu:

Carpaccio
***
Zuppa di Zuchini met lookbruchetta
***
Mezzelune met pomodori
***
Spiezen met italiaanse kruiden en citroen
Salade van gegrilde groente met ricotta
Risotto torentje met champignonroom
***
Crumble van appeltjes met amaretto en amandelen
***
koffie compleet


Eerste kerstdag komen ga ik samen met mijn schoonouders en gezin naar mijn ouders en mijn moeder kookt. Ik weet nog niet wat, maar ze had het er over dat het iets eenvoudigs ging worden, met niet al te veel poespas. Mijn moeder kan overigens heerlijk koken! Dus ik ben benieuwd.

Tweede kerstdag zijn we met z'n drietjes (ik, man en dochter) en ik weet nog niet wat ik dan ga koken. Waarschijnlijk ook niet al te spannend.
Innocencemaandag 17 december 2007 @ 14:46
Ben er helemaal uit, wordt dus
  • kreeftensoep
  • galia meloen in pata negra
  • lamsrack met gegrilde aspergetips en aardappeltjes in de schil
  • ijs geserveerd in mini-ananasjes met rum-chocoladesaus

    Lekker simpel, maar wel erg lekker.
  • flixywixymaandag 17 december 2007 @ 16:35
    Ik ga voor een italiaans menu. Het moet ook nog eens vegetarisch zijn ivm familie enzo...

    Primo:

    Pastarol (groot opgerold pastavel met vulling, op een bedje van tomatensaus)

    Secondo:

    bladerdeegtaartjes gevuld met paddestoelen, en een salade

    Dolce:

    Zelfgemaakt espresso ijs met limoncello room.


    Ik zoek alleen nog een goede antipasto. Heeft iemand misschien ideeën?
    Joenemaandag 17 december 2007 @ 16:43
    Vooraf : Coctail van mosselen / garnalen , inktvis

    Hoofd : Gegrilde zwaardvis , roseval aardappeltjes,en krieltjes. en een groente.

    Na : Moet ik nog bedenken.
    Ace1maandag 17 december 2007 @ 17:08
    1ste kerstdag gourmetten ofzo hoop ik.. lekker makkliijk

    2e kerstdag uit eten.. nog makkelijker
    Curiositymaandag 17 december 2007 @ 18:32
    1e kerstdag gourmetten, 2e kerstdag chinees bezorgmenu, net besteld, dus lekker makkelijk met de kerst.
    Pipo_de_Clownmaandag 17 december 2007 @ 21:53
    1e dag bij ons thuis en heb het eindelijk zelf een keer kunnen beslissen. Na jaren klagen over telkens hetzelfde voedsel nog niet bijster origineel maar komt ie:

    voor:
    - gerookte kip salade
    - amuses met paar soorten vis e.d.
    - cappucinoboullion soep

    hoofd:
    - varkenshaas met katenspek en peperroomsaus

    na:
    - roomijstaart met caramel en nootjes
    - paar soorten flubberpudding

    2e dag gourmetten bij de schoonouders
    mjandinsdag 18 december 2007 @ 00:53
    quote:
    Op maandag 17 december 2007 21:53 schreef Pipo_de_Clown het volgende:
    1e dag bij ons thuis en heb het eindelijk zelf een keer kunnen beslissen. Na jaren klagen over telkens hetzelfde voedsel nog niet bijster origineel maar komt ie:

    voor:
    - gerookte kip salade
    - amuses met paar soorten vis e.d.
    - cappucinoboullion soep
    Wat moet ik me daar in godsnaam bij voorstellen?!
    MinderMutsigdinsdag 18 december 2007 @ 01:17
    Ik hoef deze kerst een keertje niet te koken
    Eerste kerstdag bij mijn ouders alwaar mijn moeder ongetwijfeld weer een fantastische maaltijd op tafel zal zetten en tweede kerstdag met mijn schoonfamilie bij een oom en tante. Zelfs voor oud en nieuw hoef ik niks te doen dit jaar .

    Als je geen ervaring hebt met koken voor meerdere mensen en uitgebreide maaltijden zou ik het simpel houden. Maak gerechten die je van tevoren kunt maken en alleen maar hoeft op te warmen en als je iets wilt maken wat je nog nooit gemaakt heb doe het dan voor de kerst een keertje op proef zodat je niet zit te stressen.
    Kerst moet leuk en gezellig zijn en dat is het pas als je niet de hele tijd staat te zweten in de keuken maar ook tijd met je gasten kunt doorbrengen.
    Succes
    Ewelinadinsdag 18 december 2007 @ 01:19
    Ik ga uit eten, ga weer wintersporten Ik heb zo'n vermoeden dat we met Kerst uiteten gaan, en dat we dan o.a. weer gegratineerde aardappelen krijgen
    LeeHarveyOswalddinsdag 18 december 2007 @ 01:21
    In iedergeval mijn befaamde crème brulee. Ik hoop dat er ook carpacio en asperges op het menu komen te staan
    Lucky_Strikedinsdag 18 december 2007 @ 13:26
    Wij hebben lekker 3 dagen kerst hebben we besloten. Anders krijgen we het nooit voor elkaar om alle Star Wars films te kijken We hebben maandag dus toegevoegd, ook omdat we beide officiele dagen buiten de deur eten en toch zelf ook wel lekker maar simpel willen koken.

    Dag O:
    1. Carpaccio
    2. Varkenshaas met spek en peperroomsaus uit de oven
    2. Iets met aardappelen (nader in te vullen)
    2. Haricots verts met spek uit de oven
    3. IJstaart uit de oven (iemand een lekker recept?)

    Dag 1:
    uitgebreid eten bij mijn ouders. Ik heb geen idee wat maar ik hoorde al iets over zalmrolletjes en zelfgemaakte pommes parisienne.

    Dag 2:
    Fonduen bij mn schoonouders.
    Thracierdinsdag 18 december 2007 @ 19:34
    quote:
    Op zaterdag 15 december 2007 17:23 schreef HenkdeTank het volgende:
    Ik zal eenmaal voor 14 man en eenmaal voor 8 man koken. Iemand tips. Ik wil iets van wildzwijn of trio van vogeltjes gaan maken. Tips?
    Als je dan per se een trio wilt maken, doe dan een wildtrio. Kun je dat vogeltje grillen, duif of kuiken ofzo, een konijnenpoot stoven en hoef je alleen een stuk filet (ree/hert/haas) a la minute te bakken. Lijkt me makkelijker dan een vogeltjestrio. Maar waarom zo moeilijk doen als je voor acht of 14 man kookt?
    Thracierdinsdag 18 december 2007 @ 19:36
    quote:
    Op vrijdag 7 december 2007 12:29 schreef Innocence het volgende:
    Nog een paar vraagjes:
    Smaakt ananas bij chocoladeaus, kan me herinneren dat dat bitter smaakt? Heb bij de C1000 hele leuke mini-ananasjes gezien.
    En wat voor bijgerecht bij het hoofdgerecht, zat te denken aan risotto, maar dat werkt volgensmij niet echt?
    Ananas en chocolade vind ik geen geslaagde combi, evenals mango en chocolade. Frambozen, banaan en peer weer wel.
    Pipo_de_Clowndinsdag 18 december 2007 @ 21:48
    quote:
    Op dinsdag 18 december 2007 00:53 schreef mjan het volgende:

    [..]

    Wat moet ik me daar in godsnaam bij voorstellen?!
    dat is een soep met een toef room er bovenop in een glas geserveerd zodat het net capuccino is
    mjandinsdag 18 december 2007 @ 23:04
    quote:
    Op dinsdag 18 december 2007 21:48 schreef Pipo_de_Clown het volgende:

    [..]

    dat is een soep met een toef room er bovenop in een glas geserveerd zodat het net capuccino is
    Aha! Dat verklaart het ineens ja
    Stansfielddonderdag 20 december 2007 @ 14:21
    Met kerst ga ik ook wat in elkaar zetten voor 4 personen.

    Tot nu toe maak ik nog het meest gebruik van een boek van jamie oliver, moet alleen nog een voorgerecht.

    hoofdgerecht
    Koolsalade
    Stukje vlees met een sausje en aardappelpuree

    nagerecht
    Brownies van 15
    Iets wat mijn vriendin gaat maken met ananas ofzo.
    Mikkiedonderdag 20 december 2007 @ 15:21
    - Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

    [ Bericht 86% gewijzigd door Sander op 19-05-2011 21:13:46 ]
    Innocencedonderdag 20 december 2007 @ 15:28
    quote:
    Op dinsdag 18 december 2007 19:36 schreef Thracier het volgende:

    [..]

    Ananas en chocolade vind ik geen geslaagde combi, evenals mango en chocolade. Frambozen, banaan en peer weer wel.
    Vertel ook even wat er mis mee is.

    Heb even rondgekeken en er zijn wel veel nagerechten die beide bevatten. Vooral gekarameliseerde ananas, dus misschien dat het anders dat wordt...
    sieskedonderdag 20 december 2007 @ 15:48
    quote:
    Op dinsdag 18 december 2007 01:21 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
    In iedergeval mijn befaamde crème brulee.
    Recept, recept, recept aub!! Of is het een geheim van de kok?
    Tezzdonderdag 20 december 2007 @ 15:51
    quote:
    Op donderdag 20 december 2007 15:21 schreef Mikkie het volgende:
    Ik moet ook nog een voorgerecht verzinnen... 't gaat om een man of vijf.

    En het moet relatief snel klaar te maken zijn, aangezien ik eerste kerstdag 's ochtends nog moet werken en dus pas halverwege de middag de keuken in kan
    Carpaccio. Altijd makkelijk en ter plekke klaar te maken.
    Of een coctail met gerookte kip, druiven, walnoten, bleekselderij en dan een honing/mosterd dressing er over en wat ijsbergsla eronder.
    Of een mooie heldere kalfsbouillon met omeletreepjes en worteltjes.
    Mikkiedonderdag 20 december 2007 @ 16:11
    - Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

    [ Bericht 83% gewijzigd door Sander op 19-05-2011 21:13:46 ]
    Meneermaxdonderdag 20 december 2007 @ 16:37
    Amuse:
    Capuchino van courgette met een heeeeel klein scheutje sherry

    Voor:
    Carpaccio met verse parmezan, ruccola en een frisse balsamicodressing
    of toch vittello tonato...twijfel twijfel...

    Tussen:
    IJskoude spoom van vers fruit en bubbels

    Hoofd:
    Rosbief in bladerdeeg gevuld met kruidenroomkaas, vergezeld door een rodewijnjus met gestoofde sjalotjes
    Groente: gecarameliseerde zuurkool, aardappelkastanjepuree en voor de moeilijke eters gewoon brocoli/peen/sugarsnaps

    Na:
    Gefriuurd ijs (kokos en vanille) met chocosnippers en wat rood fruit.

    Iemand tips? Is dit een beetje een combi?
    Mini_rulezdonderdag 20 december 2007 @ 16:57
    Ik kreeg gisteren te horen dat ik samen met mijn vader een 5- of 6-gangenmenu ga maken op 1e Kerstdag. Ik heb nog weinig tijd gehad om erover na te denken, dus dat boek van Jamie Oliver wat iemand noemde vind ik eigenlijk wel een goed plan.

    Ik wilde in elk geval iets doen met gevulde champignons met schimmelkaas (en voor de zeikerds met parmesan ofzo), misschien in bladerdeeg.
    Daarnaast willen we ook scampi's uit de oven maken, in knoflookboter met wat kaas eroverheen. Simpel, maar wel een klassieker.
    We sluiten af met een kaasplankje en een grand dessert (in nog nader te bepalen volgorde).

    Voor de rest gaan we het van het weekend wel verzinnen.

    [ Bericht 0% gewijzigd door Mini_rulez op 20-12-2007 17:25:14 ]
    Greysdonderdag 20 december 2007 @ 23:11
    Een heuse kalkoen (2,5 kilo) met aardappeltjes en zelfgemaakte stoofpeertjes
    Innocencevrijdag 21 december 2007 @ 09:09
    quote:
    Op donderdag 20 december 2007 16:37 schreef Meneermax het volgende:
    Amuse:
    Capuchino van courgette met een heeeeel klein scheutje sherry

    Voor:
    Carpaccio met verse parmezan, ruccola en een frisse balsamicodressing
    of toch vittello tonato...twijfel twijfel...

    Tussen:
    IJskoude spoom van vers fruit en bubbels

    Hoofd:
    Rosbief in bladerdeeg gevuld met kruidenroomkaas, vergezeld door een rodewijnjus met gestoofde sjalotjes
    Groente: gecarameliseerde zuurkool, aardappelkastanjepuree en voor de moeilijke eters gewoon brocoli/peen/sugarsnaps

    Na:
    Gefriuurd ijs (kokos en vanille) met chocosnippers en wat rood fruit.

    Iemand tips? Is dit een beetje een combi?
    Klinkt erg lekker, alleen kruidenroomkaas met rodewijnjus en sjalotjes lijkt mij niet zo, maar dat is heel persoonlijk.
    Ik ben wel erg benieuwd naar het recept voor die ijskoude spoom!
    Moragh_DaughterofSunevrijdag 21 december 2007 @ 10:25
    De plannen zijn gewijzigd, het is nu:

    Kerstavond:
    Tajine van lamsvlees met abrikozen, saffraanrijst erbij.
    Als toetje gewoon simpel koffie met lekkers.

    1e kerstdag:
    Ga ik uit eten met mijn vader, a la carte.

    2e kerstdag:
    Zoervleis met vlaamse frieten en salade
    Ijs toe denk ik

    Simpel, maar wel heel lekker!
    janatworkvrijdag 21 december 2007 @ 11:58
    quote:
    Op zondag 9 december 2007 15:49 schreef janatwork het volgende:
    Ik kook met kerst voor het 3de jaar op rij een 8 gangen menu voor mijn ouders, broertje, zus(je), en aanhang. 8 mensen in het totaal. Het menu is nu zo goed als af. Wel zullen er hier en daar nog wat dingetjes bij komen dan wel afvallen en ben ik nog bezig met een amuse of 5 te verzinnen. Ook naar de wijnen moet ik nog kijken. Ik heb er weer zin in!

    Het menu tot nu toe:

    - Carpaccio van coquilles, salade van gebakken bieten met mierikswortel en een lichte dresing van framozen azijn.
    - Trio van paddenstoelen: paddenstoelen soepje, slade met gegrilde paddenstoel, paddenstoelen granité
    - Terrine van gestoofde konijnenpoot, in cognac gemarinerde eendelever en spek. En een frisse citrus salade.
    - In korenwolf gepocheerde zeeduivel, broccoli puree, citroen saus en knoflookschuim
    - Hert met flespompoen, verse pasta en een pittige tijm jus
    - Capucino van chocosoep, amaretto sylabub en amandelschuim
    - Amarene yoghurt ijs, karnemelk hangop, stoofperen compotte en een stoofpeervochtsiroop
    - Kaasplank met voornamelijk kazen van plaatselijke kaasboeren.

    Recepten heb ik alleen grof in mijn hoofd zitten hoe het uiteindelijk precies gaat smaken weet ik dus ook pas als het klaar is.
    De zeeduivel is na wat proefkoken geschrapt en vervangen voor snoekbaars.
    _Hestia_vrijdag 21 december 2007 @ 17:32
    wij gaan gewoon gourmetten, lekker makkelijk
    sieskevrijdag 21 december 2007 @ 18:09
    quote:
    Op dinsdag 18 december 2007 01:21 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
    In iedergeval mijn befaamde crème brulee.
    recept aub!!!!
    Sicstusvrijdag 21 december 2007 @ 18:57
    Wij gaan eerste kerstdag konijn eten, en de tweede kerstdag een simpele ossenhaas met gebakken aardappeltjes!
    Heufjevrijdag 21 december 2007 @ 19:52
    Mijn menu voor kerstavond:

    amuse:
    lollie van geitenkaas met walnoten, linkje
    zalm besprenkeld met Laphroaig
    kreeftensoepje

    voorgerecht:
    portobello gevuld met gorgonzola

    soep:
    preisoep met spekjes

    hoofdgerecht:
    varkenshaas met shii-take saus
    aardappelgratin
    roergebakken spruitjes
    gekarameliseerde witlof

    nagerecht:
    panna cotta met chocoladesaus en rode vruchten

    Ik twijfel nog aan een kaasplankje, doe ik waarschijnlijk niet, omdat het al zo veel is.

    Enigszins parallel hieraan voor de kinderen (4,6 en 8 jaar):
    zalm op toast
    tomatensoep
    varkenshaas met champignonsaus
    waarschijnlijk de AH kerstengeltjes als toetje


    Wat denken jullie combineert dit een beetje?

    [ Bericht 0% gewijzigd door Heufje op 21-12-2007 19:58:38 ]
    Thracierzaterdag 22 december 2007 @ 01:05
    quote:
    Op donderdag 20 december 2007 15:28 schreef Innocence het volgende:

    [..]

    Vertel ook even wat er mis mee is.

    Heb even rondgekeken en er zijn wel veel nagerechten die beide bevatten. Vooral gekarameliseerde ananas, dus misschien dat het anders dat wordt...
    Tjah, de ananassmaak hè, hoe zeg je dat. En mango heeft dat ook vind ik... Maar door het te verhitten en te karamelliseren verandert de smaak idd, minder zuur. Misschien dat dat wel gaat. Het heeft iig met de zuurheid te maken, chocolade gaat bitter smaken. Framboos en vooral banaan en peer zijn minder zuur.
    Adelantezaterdag 22 december 2007 @ 01:11
  • Lasagne van wilde gerookte zalm
    sla belegd met zalm, appel en dille-crab creme als lasagne opgebouwd

  • Mosterdsoep

  • Konijn in witte wijn saus
    uiteraard met diverse groene groenten en aardappelkroketjes

  • Creme brulee

  • Kaasplankje

    dit is voor 1e kerstdag als la familia komt eten, niet heel erg uitgebreid dus, maar wel lekker en met de nodige goede wijn erbij
  • lilalushzaterdag 22 december 2007 @ 11:54
    Op eerste kerstdag eten we met 8 man bij ons thuis. Ik heb bedacht dat ik allemaal kleine hapjes ga maken/kopen. Hier alvast een kleine impressie. Ik ben nog niet helemaal klaar, wil nog een paar speciale dingetjes erbij doen.
    - zelfgemaakte tonijnsalade
    - kruidenboter zelfgemaakt
    - gegrilde kippenvleugeltjes
    - knoflookgarnalen
    - zelfgemaakte gehaktballetjes met ui
    - plakjes eendenborst
    - mini sauzijcenbroodjes (zelfgemaakt)

    Nu nog op zoek naar wat lekkere vishapjes. Tips zijn welkom!
    Tezzzaterdag 22 december 2007 @ 12:56
    quote:
    Op zaterdag 22 december 2007 11:54 schreef lilalush het volgende:
    Nu nog op zoek naar wat lekkere vishapjes. Tips zijn welkom!
    Dit ziet er leuk uit!
    lilalushzaterdag 22 december 2007 @ 14:25
    quote:
    Op zaterdag 22 december 2007 12:56 schreef Tezz het volgende:

    [..]

    Dit ziet er leuk uit!
    Dat ziet er zeker goed uit! Ook de artisjokharten uit een andere uitzending staan inmiddels bij het lijstje van wat er op tafel verschijnt met kerst.
    kaatjejanniezaterdag 22 december 2007 @ 16:30
    Ik ga een brunch maken voor een vriend van me... Maar ik heb dus geen enkele inspiratie.... Ik heb geen oven en maar twee pitten

    Maandag maar eens de supermarkt in om te zoeken naar wat lekkere dingen
    motorbloempjezaterdag 22 december 2007 @ 16:57
    Morgen doen wij thuis kerstavond-avond-maal omdat de vonk vorig jaar op die avond éigenlijk al is overgesprongen (pas een week later rekenen we de relatie: 30 december )

    Op het menu staan:

    voorgerecht: rucola met geitenkaas, pijnboompitten en honing/mosterd-dressing

    hoofdgerecht: sushi/sashimi/nigiri-sushi met zalm en surimi

    nagerecht: bananen-chocoladecrumble met wat chocolademousse

    Is het al morgen?

    1e kerstdag en 2e kerstdag eten we bij familie, eerste dag geen idee, tweede dag gourmetten
    AnneXzaterdag 22 december 2007 @ 22:05
    Wat wij in de planning hebben voor 1e K-dag met 7 personen, waarvan 3 mensen eigenlijk liever geen vlees.
    Het wordt geen strak Kdiner; meer rommelen in de keuken met een man of wat en dan weer aanzitten om te proeven.
    Het meeste is in huis, behalve wat vers spul.

    Alles overziend missen we nog een bite - eigenlijk

    borrel met snoepen van stokbrood en eigengemaakte tapenade en pesto.
    Antipasto : courgetterolletje met pesto en mozzarella http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?view=simple&rq=courgetterolletjes+&id=336488
    en voor de K gedachte : daarbij een ster van bladerdeeg op het bord.
    Primo: tagliatelli met pesto en worteltjes in sinasappelsap gekookt ;
    insalate di avocado e spinachi
    Secundo: spaghettini aglio e olio en scampi all'aglio;
    insalate verde
    Dolce: tiramisu (zelfgemaakt) plus restant van de bladerdeegsterren.

    Hebben jullie nog een aanvulling of verbetering voor ons?

    * voor z'n verjaardag kreeg manlief wat (italiaanse) kookworkshops kado.
    piepsterzondag 23 december 2007 @ 12:29
    @AnneX: Ik zou als secondo geen pastagerecht doen. Als je iets zonder vlees wilt, maar met vis zou je vis in een zoutkorst kunnen maken. Ziet er erg mooi en feestelijk uit, en je kan erg veel van tevoren doen, zodat je niet de hele avond in de keuken staat.
    Voorbeeldrecept: http://www.kokeneten.be/2007/12/09/vis-in-zoutkorst/


    Eerste kerstdag eten we bij m'n ouders. Ik maak de amuses, voorgerecht en dessert.
    Amuses: Bluezz wortelsoepje, en nog 1 of 2 andere amuses (tips zijn welkom!)
    Voorgerecht: Net als flixywixy een pastarol. Ik heb afgelopen week die van Jamie Oliver getest, en is erg ok.
    Desssert: wegens succes vorig jaar nog een keer:
    quote:
    Citroenijs

    Ingediënten:
    2 dl water
    200 gr suiker
    2 dl citroensap
    geraspte schil van 1 citroen
    1 flinke eetlepel mascarpone

    Bereidingswijze:
    Breng het water en de suiker aan de kook, tot de suiker helemaal opgelost is. Laat de siroop een kwartier afkoelen en pers ondertussen de citroenen voor het sap, en rasp een citroenschil.
    Doe het sap en de schilletjes bij de siroop.
    Doe de mascarpone bij de siroop. Heel goed roeren, het lost lastig op.
    Proeven of het niet te zuur is, anders wat suiker toevoegen. In bevroren toestand heeft alles minder smaak, dus houd daar rekening mee.
    Zet het de pan in de diepvries. 3 uur lang elk uur een keer doorroeren met een vork, zodat geen schilfers ontstaan.
    Wachten tot het bevroren is, en smullen maar!

    Alleen dit jaar met limoen ipv citroen. De groenteboer op de markt had een hele tas voor een euro liggen.


    Tweede kerstdag eet ik samen met vriend. Nog geen idee wat.
    AnneXzondag 23 december 2007 @ 13:25
    tja Piepster, 2 x pasta is éen keertje te veel hé?
    Alhoewel het om kleine beetjes gaat.
    Want het zijn ook geen grote eters, behalve de drie broers.
    Mijn schoonouders zijn 90 + en allang blij dat wij in de K gedachte aan tafel samenzijn, tussen de bedrijven door.

    Mogelijk dat ik niet voor de zoutkorst ga en mijn bekende recept voor zalm in folie doe.
    Makkelijk voor te bereiden en in de oven geen omkijken naar.

    Dit zijn van die dagen dat twee ovens ook prettig zou zijn.

    Het limoenijs heb ik wel eens eerder gemaakt en dan als spoon.
    Groot succes, wel 12 limoenen - toen die er nog ziet zoveel waren - en het recept kwam ik ook weer tegen.

    Ook nog eens over nadenken.

    Als amuse kwam ik een lollie tegen van geitenkaas met walnoten.
    http://www.ah.nl/allerhande/kookschrift/recept.jsp?id=23279 dit is een variatie.
    Een zg. bijgerecht kan toch als amuse ?
    MrTorturezondag 23 december 2007 @ 15:25
    omg, ik ben zo'n n00b op dit gebied maar ik heb me over laten halen samen met m'n zus het eten op de eerste kerstdag te verzorgen. Voor- en na-gerecht waren al geregeld, dus we hoeven ons alleen druk te maken om het hoofdgerecht.

    in buffetstijl:
    - marokkaanse geroosterde kip
    - rundvleestajine
    - gegrilde kefta's (lamsvleesgehaktballetjes aan een stokkie)

    - chakcouka (paprika's, uien, tomaten en ei uit de oven)
    - marokkaanse tonijnsalade (beetje al la salade Niçoise)

    Te serveren met couscous en gebakken aardappelpartjes

    moet alleen de hoeveelheden nog even uitvogelen
    roooosjezondag 23 december 2007 @ 17:22
    Wij maken met het gezin allemaal 1 of 2 tapa's.

    Mijn tapa wordt gepofte aardappelen gevuld met Hollandse garnalen, zelfgemaakte cocktailsaus en komkommer. Ik had weinig inspiratie

    Misschien maak ik er ook nog samosa's bij
    #ANONIEMzondag 23 december 2007 @ 18:22
    Kerstavond eten we vooraf groentesoep, dan risotto met groene groenten en pancetta, en na ijs met fruit.
    Op 1e kerstdag vooraf carpaccio, als hoofdgerecht rundermedaillons (van de AH) met groene asperges en gebakkken aardappeltjes, en ijskoffie als toetje.

    En op 2e kerstdag gaan we eten bij de Librije Dat was namelijk mijn verjaardagscadeau dit jaar.
    piepsterzondag 23 december 2007 @ 18:55
    quote:
    Op zondag 23 december 2007 13:25 schreef AnneX het volgende:
    tja Piepster, 2 x pasta is éen keertje te veel hé?
    Alhoewel het om kleine beetjes gaat.
    Want het zijn ook geen grote eters, behalve de drie broers.
    Mijn schoonouders zijn 90 + en allang blij dat wij in de K gedachte aan tafel samenzijn, tussen de bedrijven door.

    Mogelijk dat ik niet voor de zoutkorst ga en mijn bekende recept voor zalm in folie doe.
    Makkelijk voor te bereiden en in de oven geen omkijken naar.

    Dit zijn van die dagen dat twee ovens ook prettig zou zijn.

    Het limoenijs heb ik wel eens eerder gemaakt en dan als spoon.
    Groot succes, wel 12 limoenen - toen die er nog ziet zoveel waren - en het recept kwam ik ook weer tegen.

    Ook nog eens over nadenken.

    Als amuse kwam ik een lollie tegen van geitenkaas met walnoten.
    http://www.ah.nl/allerhande/kookschrift/recept.jsp?id=23279 dit is een variatie.
    Een zg. bijgerecht kan toch als amuse ?
    Ik heb 2 ovens. Relaxed!
    Ik heb precies 12 limoenen liggen. Hoeveel sap zou je daar uit halen?

    [ Bericht 0% gewijzigd door piepster op 23-12-2007 19:10:31 ]
    conlechezondag 23 december 2007 @ 19:19
    quote:
    Op zondag 23 december 2007 18:22 schreef Razztwizzle het volgende:
    En op 2e kerstdag gaan we eten bij de Librije Dat was namelijk mijn verjaardagscadeau dit jaar.

    OOooh! Jaloers!!
    conlechezondag 23 december 2007 @ 19:33
    Ik denk dat ik eruit ben.

    Vooraf eerst 3 amuse hapjes: 1 borrelglaasje met een garnalencocktailtje met grapefruit. 1 borrelglaasje met spinaziesoep met paling snippers en 1 amuselepel met vitello tonnato.

    Dan als voorgerecht een salade met lauwwarme eendenborst

    Dan als voorgerecht gegratineerde oesters.

    Dan als hoofdgerecht lamsrack met honingmosterdsaus. Groene groenten, (ik denk aspergetips, peultjes en haricots verts) en een gestoofd peertje. Erbij of zelfgemaakte aardappelpuree, of van die aardappelballetjes.

    Kaasplankje met noten en druiven

    Tiramisu toe. (gemaakt door de heer des huizes)

    Heel misschien vervang ik de lamsrack door lamsfilets, die zijn voor 8 man wat makkelijker te bereiden.

    Ik moet álle boodschappen nog doen morgen, daar heb ik heul veul zin in
    AnneXzondag 23 december 2007 @ 22:52
    quote:
    Op zondag 23 december 2007 18:55 schreef piepster het volgende:
    [..]
    Ik heb 2 ovens. Relaxed!
    Ik heb precies 12 limoenen liggen. Hoeveel sap zou je daar uit halen?
    Het was een limoen gelei.
    En ik heb genoteerd bij het recept:
    sap van 10 limoenen + 5 el. rum + gelatine oplossing ( 6 el. koud water) = 750 ml.
    De overige 24 plakken gingen in half als garnering op de bodem.
    Omdraaien van de vorm na het opstijven en versierd !

    Ms. geeft het een indicatie ? Globaal > 70 ml. per limoen (???)

    * bedenkt zich waar het recept van de spoon is ?
    golferzondag 23 december 2007 @ 22:58
    quote:
    Op zondag 23 december 2007 18:22 schreef Razztwizzle het volgende:


    En op 2e kerstdag gaan we eten bij de Librije Dat was namelijk mijn verjaardagscadeau dit jaar.
    Zo, zo...dat doet maar.
    Vivizondag 23 december 2007 @ 23:03
    quote:
    Op zondag 23 december 2007 18:22 schreef Razztwizzle het volgende:
    Kerstavond eten we vooraf groentesoep, dan risotto met groene groenten en pancetta, en na ijs met fruit.
    Op 1e kerstdag vooraf carpaccio, als hoofdgerecht rundermedaillons (van de AH) met groene asperges en gebakkken aardappeltjes, en ijskoffie als toetje.

    En op 2e kerstdag gaan we eten bij de Librije Dat was namelijk mijn verjaardagscadeau dit jaar.
    Wel een fotoverslag maken he
    Hikzondag 23 december 2007 @ 23:06
    Mijn kerstavond-diner (eerste kerstdag wordt er voor me gekookt):

    - Zalm-palingsurprise
    - Velouté de poivrons au crevettes (lichtgebonden paprikasoep mer garnalen)
    - Tournedos met rodewijnsaus en krokante pancetta (schaamteloos gekopiëerd van de AH, maar wél zelfgemaakt en een stukkie biologischer), met gegrilde groenten
    - Chocolade-amaretti cassata

    De basis voor de soep staat al klaar, evenals de rodewijnsaus.

    Ga ook nog een toetje-taart maken voor eerste kerstdag: Een Amarula-white chocolate cheesecake...

    (Volgens mij weeg ik 70 kilo na de kerstdagen )
    #ANONIEMmaandag 24 december 2007 @ 10:31
    quote:
    Op zondag 23 december 2007 23:03 schreef Vivi het volgende:

    [..]

    Wel een fotoverslag maken he
    Ik vind het een beetje maf om met mijn veel te grote camera boven de borden te gaan hangen .
    Maar ik kan het wel proberen met de foon-cam van m'n vriend.

    Ik zal het in ieder geval in geuren en kleuren beschrijven donderdag .
    #ANONIEMmaandag 24 december 2007 @ 10:31
    quote:
    Op zondag 23 december 2007 19:19 schreef conleche het volgende:

    [..]

    OOooh! Jaloers!!
    Hihi, ja, ik mocht kiezen: een weekendje weg of eten bij de Librije.
    Ik wist het meteen. M'n schoonmoeder verklaart me sindsdien voor gek .
    Hikmaandag 24 december 2007 @ 11:10
    quote:
    Op zondag 23 december 2007 23:06 schreef Hik het volgende:
    Ga ook nog een toetje-taart maken voor eerste kerstdag: Een Amarula-white chocolate cheesecake...
    Ik heb nu een gigantische blaar op mijn vinger. Resultaat van 300 gram koekjes verkruimelen voor de taartbodem...
    Vivimaandag 24 december 2007 @ 11:27
    Wij:

    Sushi en sashimi vooraf
    Paprika roomsoep
    Spoom van champagne en citroenijs
    Gnocchi met asperges
    Harots vertjes en gewokte spruitjes als garnituur
    Lamsrack in honing-tijmboter
    Dessert (wat nog een verassing is aangezien mijn teerbeminde voor het eerts in 2 jaar gaat koken )

    2e kerstdag zijn we met zijn drietjes: Gourmetten
    piepstermaandag 24 december 2007 @ 11:43
    quote:
    Op maandag 24 december 2007 11:10 schreef Hik het volgende:

    [..]

    Ik heb nu een gigantische blaar op mijn vinger. Resultaat van 300 gram koekjes verkruimelen voor de taartbodem...
    De volgende keer kan je misschien beter de koekjes in een plastic zak doen en fijn rollen/meppen met de deegroller of een lege fles.

    @AnneX: Dank! Daar kan ik wel wat mee.
    Serendipsmaandag 24 december 2007 @ 12:20
    Ik doe alleen het nagerecht. Men heeft van mij geëist dat ik tiramisu zou maken, 'omdat ik dat zo goed kan'. De slijmballen! Afgezaagder kan bijna niet. Maar goed, om ze te jennen doe ik nu niet de klassieke versie, maar een versie met peer en framboos er doorheen.
    golfermaandag 24 december 2007 @ 20:23
    quote:
    Op maandag 24 december 2007 10:31 schreef Razztwizzle het volgende:


    Ik vind het een beetje maf om met mijn veel te grote camera boven de borden te gaan hangen .
    Maar ik kan het wel proberen met de foon-cam van m'n vriend.

    Ik zal het in ieder geval in geuren en kleuren beschrijven donderdag .
    Je verslag kan je kwijt in De Librije, deel 6: Jonnie verovert Frankrijk.
    Mr.Noodlemaandag 24 december 2007 @ 22:27
    Ik doe het echt bijna nooit op een normale dag in de week en normaal zeker niet in de kerst, maar ik denk dat het morgen gewoon een Magnetron-maaltijd wordt op het werk..
    Miss_Virgodinsdag 25 december 2007 @ 16:20
    Ik vier 2e kerst in het café waar mijn zus werkt. Zaterdag "even" kerstinkopen bij de Horeca-groothandel gedaan (altijd geweldig om daar rond te lopen!)

    Mijn zus gaat sowieso zowat alle amuses uit de Allerhande maken

    Verder hebben we nog 2 rosbiefen en 2 kippen liggen, die gaan lekker de oven in. Aardappeltjes uit de oven, sla, salades, stokbrood (ciabatta enz), tapenade, gevulde eieren...

    Lekker heel de avond snacken dus!
    Bluesdinsdag 25 december 2007 @ 18:50
    Dit hebben wij zojuist verorberd :
    Pastis saffraansoep
    Hertenbiefstukje met risotto en cranberriecompote.

    KLIK voor het fotoverslag.
    HaverMoutKoekjedinsdag 25 december 2007 @ 19:35
    de parelhoenbouten met zuurkool was ook OK
    elkravowoensdag 26 december 2007 @ 01:44
    Het is uiteindelijke dit geworden: http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?source=RK%2030_31_05&id=349636

    was verdomd lekker!
    #ANONIEMdonderdag 27 december 2007 @ 13:03
    quote:
    Op maandag 24 december 2007 20:23 schreef golfer het volgende:

    [..]

    Je verslag kan je kwijt in De Librije, deel 6: Jonnie verovert Frankrijk.
    Nou, hij staat er hoor !
    _Hestia_donderdag 27 december 2007 @ 17:03
    hier was het lekker makkelijk

    1e kerstdag bij mijn ouders gegourmet en 2e kerstdag bij mn schoonouders rollade en een grote (bestelde) maaltijdsalade gehad
    Innocencedinsdag 8 januari 2008 @ 14:09
    Ik zal binnenkort ook 's een klein fotoverslagje oploaden, want was zo trots!

    Vooral de spooms waren heerlijk, dat en komkommerblokjes in de soep gaan we vaker doen!

    De inschatting van de tijd was alleen iets minder, we zijn gewoon tussen de gangen door naar de bioscoop gegaan.
    conlechedinsdag 8 januari 2008 @ 14:22
    quote:
    Op dinsdag 8 januari 2008 14:09 schreef Innocence het volgende:
    Ik zal binnenkort ook 's een klein fotoverslagje oploaden, want was zo trots!

    Vooral de spooms waren heerlijk, dat en komkommerblokjes in de soep gaan we vaker doen!

    De inschatting van de tijd was alleen iets minder, we zijn gewoon tussen de gangen door naar de bioscoop gegaan.
    Innocencedinsdag 22 januari 2008 @ 14:33
    Ik ben nergens echt snel mee, hier eindelijk foto's, anders heb ik ze voor niets gemaakt

    http://img148.imageshack.us/my.php?image=phot0049ha7.jpg
    Kreeftsoep met een klein beetje sherry en een torentje van komkommerblokjes, garnaaltjes en bietensprouts.

    http://img180.imageshack.us/my.php?image=phot0050ss6.jpg
    Galiameloen in pata negra

    http://img254.imageshack.us/my.php?image=phot0051bo2.jpg
    Spoom van frambozensorbetijs, vodka en champagne. Gegarneerd met losse frambozen en munt.

    3 uur later:
    http://img148.imageshack.us/my.php?image=phot0052iw1.jpg
    Enorme lamsrack met gegrilde asperges, aardappeltjes met zeezout en rozemarijn en pepersaus.

    En tot slot:
    http://img174.imageshack.us/my.php?image=phot0053qj0.jpg
    Miniananasje met vanilleijs en chocoladesaus. Ernaast ananastartaar met munt.


    Beetje slordig gepresenteerd, maar smaakte des te beter!

    [ Bericht 20% gewijzigd door Innocence op 22-01-2008 14:41:15 ]
    MinderMutsigdinsdag 22 januari 2008 @ 16:13

    Foto's zijn niet helemaal duidelijk maar klinkt goed

    Eigenlijk niet eens een slecht idee om tussendoor iets anders te gaan doen. Ben je denk ik ook niet zo papzat na het eten.