Dat iedereen iets doet, wil niet zeggen dat iedereen iets goed doet. Als dit wel zo zou zijn, zou ik zonder baan zitten .Er werd ook algemeen aangenomen dat invriezen een zwaar negatieve invloed had op je bonen, en dit is ook weerlegd door HB.quote:Op zaterdag 17 november 2007 13:12 schreef W1ZZ het volgende:
Klopt en eerlijk gezegd ben ik precies daarom skeptisch. Als dit zo is dan zou thuisbranden lang niet zo hot geworden zijn denk ik dan. Maar ik vind het wel interessant om eens te proberen inderdaad!
Uhhm, ik dacht dat je ingevroren-meteen gemalen wilde afzetten tegen ingevroren-ontdooid-gemalen?quote:Op zaterdag 17 november 2007 13:30 schreef Mark_V het volgende:
Opzet:
Bonen branden, beide sets 3 dagen laten liggen (om te laten rijpen), dan 1 set invriezen (een dag ofzo) en op dag 4 de smaak van de nooit ingevroren bonen vergelijken met de ingevroren en op lage temp gemalen bonen. Ja, 1 set is dan een dagje meer aan de buitenlucht blootgesteld, maar ik denk dat dit "nadeeel" ruimschoots opweegt tegen het introduceren van extra variaties door 2 verschillende batches te nemen.
Iemand op/aanmerkingen hierover?
Dit is op zich niet te wijten aan het lagere voltage denk ik maar meer aan dat dat apparaat oorspronkelijk niet voor dat lagere voltage is ontworpen en dat ie dus niet optimaal presteert.quote:Op zaterdag 17 november 2007 13:33 schreef marmhz het volgende:
Voor zover ik weet zijn de europese Iroasts wat stabieler met de temperatuur en de weergave daarvan. De grote verschillen de de Amerikaanse versie zijn ook deels te wijten aan de lagere voltage daar.
Kan ook, de vergelijking vers vs. ingevroren malen lijkt mij echter nog wat interessanter.quote:Op zaterdag 17 november 2007 13:48 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Uhhm, ik dacht dat je ingevroren-meteen gemalen wilde afzetten tegen ingevroren-ontdooid-gemalen?
Ik maal soms ook ingevroren bonen en ik heb dezelfde ervaring als Mark dat dan het prima smaakt.quote:Op zaterdag 17 november 2007 13:12 schreef W1ZZ het volgende:
Klopt en eerlijk gezegd ben ik precies daarom skeptisch. Als dit zo is dan zou thuisbranden lang niet zo hot geworden zijn denk ik dan. Maar ik vind het wel interessant om eens te proberen inderdaad!
Ik bedoel natuurlijk ook dat het hot is onder de nerds Nee, onder de gemiddelde koffiedrinker is malen al niet eens hot laat staan brandenquote:Op zaterdag 17 november 2007 14:13 schreef mirugai het volgende:
[..]
Ik maal soms ook ingevroren bonen en ik heb dezelfde ervaring als Mark dat dan het prima smaakt.
Thuisbranden is volgens mij niet hot. Is veels te veel werk en gaat veels te ver voor de gemiddelde koffiedrinker/espressogenieter. Voor de koffienerds in dit topic is het natuurlijk een ander verhaal. Heb je je dure machine en molen en na veel oefenen ga je je toch afvragen: 't is lekker, maar hoe heb ik er nog meer controle over .... ha! BRANDEN!!
2x branden? Doppio tostato? Misschien een idee om te proberen: de eerste keer branden totdat het water verdampt is en de bonen lichtgeel zijn (ik weet even niet meer of het nou voor of na de eerste crack is), afkoelen, 24 uur wachten en daarna afbranden tot de gebruikelijke kleur. Je kan dan hoger branden zonder dat de koffie bitter wordt.quote:Op zaterdag 17 november 2007 18:43 schreef faberic het volgende:
Vanochtend mijn Colombia bonen geproeft in een espresso (ik heb een proefpakket).
Ik was een beetje bang want ik had ze 2x gebrand, ze waren nu wel goed donker maar nog lang niet zo donker als bijv. kaldi koffie. Ik vond verder dat de bonen stonken, en gemalen bonen nog meer, maar de espresso was smakelijk.
Er stroomt echt 25s lang viscose vloeistof in het kopje, totaal niet waterig, maar echt stroop. Dat is het eerste wat opviel. Doorlooptijd was prima, smaak was wat pittig, niet mijn favoriete keus want ik houd van zoet. Ik heb overigens met wat denkwerk het Faberic I-roast2 Roasting Plan ontwikkeld, die programmeer ik de volgende keer in om te kijken wat er dan gebeurd.
Verder vind ik het echt leuk om te doen, je ziet enorme verschillen tussen bonen terwijl veel blends uit de winkel erg op elkaar lijken.
Tja bij mij was het meer een noodoplossing omdat ze niet donker genoeg waren, en ik kwam er te laat achter dat je dat ding gewoon altijd 15min moet laten branden en dan eerder afkappen (zo kom je dus nooit tijd te kort).quote:Op zondag 18 november 2007 13:12 schreef tim2308 het volgende:
[..]
2x branden? Doppio tostato? Misschien een idee om te proberen: de eerste keer branden totdat het water verdampt is en de bonen lichtgeel zijn (ik weet even niet meer of het nou voor of na de eerste crack is), afkoelen, 24 uur wachten en daarna afbranden tot de gebruikelijke kleur. Je kan dan hoger branden zonder dat de koffie bitter wordt.
Mee eens, inderdaad behoorlijk zuur en wat slap, geen krachtige smaken in ieder geval. Ik dacht eerst dat omdat deze zo weinig zoet is (helemaal niet eigenlijk), dat het misschien wat is voor in een cappuccino omdat ze dan complementair zijn qua smaak. Blijkt niet zo te zijn, in een cappuccino is het niet lekker. Het mist de body die je in een cappuccino wil hebben. Puur gaat het nog wel.quote:Op zondag 18 november 2007 15:52 schreef marmhz het volgende:
Altijd leuk zo'n filmpje. Van de kleur van de espresso kan je niet zo heel veel zien. Wel lekkere dikke crema.
Wat vind je van de smaak van die Colombiaan? Ik vind ze niet zo heel lekker persoonlijk. Licht gebrand zijn ze best zuur en donker gebrand vind ik ze saai, weinig complex.
Indonesië: Sulawesi, Papuaquote:Op zondag 18 november 2007 18:10 schreef marmhz het volgende:
Mocht je weer gaan bestellen dan heb ik wel tips voor bonen die richting je smaak komen. W1ZZ heeft ook al aardig wat brand ervaring die kan je er ook wel mee helpen.
Wat zit er nu in je proefpakket?
Op het postkantoor, 2 minuten lopen van mijn huis. Helaas ben ik pas vrijdag weer thuis, om het op te halen.quote:Op dinsdag 20 november 2007 17:04 schreef faberic het volgende:
Waar is het pakje nu dan?
*huil huil snik snuf
Ik zal vanavond wat statistieken plaatsen en als het allemaal lukt ook een filmpje.quote:Op woensdag 21 november 2007 22:35 schreef W1ZZ het volgende:
Ik heb geen ervaring met de Zassenhaus molen die boven staat afgebeeld (maar ben wel heel beniewd dus filmpjes! )
Niet weinig. Voor ¤ 84,95 stond hij thuis. Nu heb ik wel de top op het gebied van handmolens. 10 jaar garantie op het maalwerk, zelfs als je hem zo strak afstelt dat de conussen tegen elkaar aan draaien. Voor hetzelfde geld had ik nooit een hele goede elektrische molen kunnen kopen.quote:Op donderdag 22 november 2007 11:13 schreef honda1990 het volgende:
@ deom..wat kost nou zo'n molen?
Tja, de beste schuim maar je toch met je machine, maar als je hem niet voor schuimen gaat gebruiken, is een Silvia een prima koop. Koop hem lekker tweedehands, dan is hij maar ongeveer 200 euro. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want binnen een maand wilde ik alweer wat nieuws (lees:beters).quote:Op vrijdag 23 november 2007 14:47 schreef Miyanou het volgende:
ik heb een Aeroccino voor het maken van melkschuim, dus ik hoef geen stoompijpje eigenlijk, maakt dat de keus makkelijker?
en mijn budget is bedoeld voor de aankoop van een machine later koop ik nog wel een molen enzo...
Dan kan je verschillende kanten op. Sommige mensen vinden het niet erg om een groot bakbeest te hebben en gaan voor een kleine horecamachine (erg groot en bizar energieverbruik). Anderen hebben liever een E61 met warmtewisselaar, en dan kan je ook nog kiezen voor een vaste wateraansluiting of een waterbak. Je hebt ook nog mensen (W1ZZ) die het nog steeds met hun Silvia doen, het is immers ook een prima machine....quote:Op vrijdag 23 november 2007 15:19 schreef Miyanou het volgende:
"want binnen een maand wilde ik alweer wat nieuws (lees:beters)."
aaaaahhh kan ik mij dat dan niet beter besparen en meteen een stap overslaan? wat voor machine heb jij toen aangeschaft?
Een filmpje van de extractie zal niet lukken. De camera heeft een beperking van 16 seconden en dat is te kort. Wel twee fotootjes. Hij liep te snel door. Omdat ik gisteren twee keer een verstopte piston had, had ik nu iets minder hard aangestampt. Omdat ik echter ook de maling wat grover had gezet, ging dat niet helemaal goed. Hij was verder goed te drinken, maar ik heb ze beter gehad.quote:Op donderdag 22 november 2007 22:07 schreef W1ZZ het volgende:
Hee bedankt! Ik bedoelde eigenlijk wel meer foto's c.q. een filmpje van de espresso extraction omdat ik benieuwd ben hoe (goed) die is met zo'n molen.
Hmm... Ja daar heb ik 't weleens over gehad maar ik ben maar zeer matig te spreken over dat boek. Veel gezever over de geschiedenis van homeroasting, heel veel gezever over de verschillende apparaten waarvan de meesten allang in onbruik zijn geraakt, weinig over de kenmerken van verschillende origins (in een boek van +/- 200 bladzijden staan er misschien 20 pagina's in over de verschillende regio's en dan nog in weinig detail) en in totaal 5 bladzijden over blending.quote:Op zondag 25 november 2007 12:29 schreef faberic het volgende:
Niet dat je veel olie op je bonen wil hebben hoor, want volgens mij is dat niet de bedoeling.
Ik had nog een bol.com cadeaubon trouwens dus ik heb "Home coffee roasting" besteld, volgens mij had W1ZZ het daar laatst nog over.
Mag ik dit nuanceren? Er zit een wereld van verschil tussen een Silvia of een Domobar en ik spreek uit ervaring, heb met beide machines veel gewerkt. De Silvia is een lastige dame, waarbij je techniek goed moet zijn, weinig vergevingsgezind en een enorme deadband.quote:Op vrijdag 23 november 2007 16:14 schreef marmhz het volgende:
Het verschil tussen een Silvia/domobar (single boiler) of een warmtewisselaar machine proef je wel, tenzij je heel nauwgezet je techniek beheerst. Met een Silvia/domobar moet je gewoon veel meer doen om het goed te krijgen.
Ik zit in dezelfde situatie. Ik denk zelf ook aan de Rancilio Silvia, kwalitatief erg goed dus 2e hands ook aantrekkelijk. Voor die prijsklasse vooral. Zijn er alternatieven aan te raden? Ik ben voornamelijk een espresso drinker.quote:Op zondag 18 november 2007 14:41 schreef Miyanou het volgende:
ik lees graag mee, ben bezig een mening te vormen over welk apparaat de moeite waard is om aan te schaffen...
Lees wat je wil lezen, het is geen hate-campaign ten opzichte van de Silvia. Wat ik bedoel is, dat als je graag veel bezig bent met het fenomeen espresso, dan is een Silvia absoluut geen gekke keus. Zoek je echter een machine waarmee je relatief makkelijk een goede tot uitstekende espresso zet, kijk/spaar dan verder voor een E61 of investeer anders in een PID. De reden voor een pid? *Klik* Ik vind dat je je bewust moet zijn van de voors en tegens van een Silvia.quote:Op maandag 26 november 2007 08:43 schreef W1ZZ het volgende:
Mark ik kan het vooral met je uitgangspunt niet eens zijn. Ten eerste zie ik de Silvia niet als een lastig (en vervelend) apparaat maar als dé kans bij uitstek om je techniek op te oefenen. Als je met een Silvia espresso kunt maken kun je dat met alle apparaten.
En anderen hebben een vrouw aan wie ze grote uitgaven moeten verantwoorden Daarom heb ik mijn Silvia ook 2e hands gekocht, maar wel gelijk met een molentje erbij. Dat ik nu 2 molens en een hoop andere gear verder ben is een ander verhaalquote:Ik denk dat je vergeet dat je in dit topic voornamelijk te maken hebt met studenten (en in sommige gevallen middelbare scholieren) die al heel blij zijn als ze een Silvia kunnen betalen.
Er zijn vergeljkbare alternatieven, zoals de Isomac Venus. Wat ook een leuke machine kan zijn is de Ascaso Steel Uno Prof... (of de DUO voor de melk-met-koffie drinkers). De Silvia zie je wel veel meer 2e hands, probeer er in ieder geval een van de nieuwere serie te vinden (die met de badge in plaats van de sticker rechtsboven aan de voorkant):quote:Op maandag 26 november 2007 07:31 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Ik zit in dezelfde situatie. Ik denk zelf ook aan de Rancilio Silvia, kwalitatief erg goed dus 2e hands ook aantrekkelijk. Voor die prijsklasse vooral. Zijn er alternatieven aan te raden? Ik ben voornamelijk een espresso drinker.
Ascaso is verschrikkelijk, een vriend van mij heeft hem en moest apart een tamper bestellen die achteraf zo nauw sluit de hij bij het tampen dat ding er niet meer uitkrijgt waardoor hij eraan moet trekken wat de koffiepuck beschadigd.quote:Op maandag 26 november 2007 10:36 schreef Mark_D het volgende:
[..]
Er zijn vergeljkbare alternatieven, zoals de Isomac Venus. Wat ook een leuke machine kan zijn is de Ascaso Steel Uno Prof... (of de DUO voor de melk-met-koffie drinkers). De Silvia zie je wel veel meer 2e hands, probeer er in ieder geval een van de nieuwere serie te vinden (die met de badge in plaats van de sticker rechtsboven aan de voorkant):
"Sticker"
[ afbeelding ]
"Badge"
[ afbeelding ]
De allernieuwste revisie is o.a. te herkenen aan de aangepaste rooster van de opvangbak:
"Nieuw! "
[ afbeelding ]
Een kennis van mij is er weer heel tevreden over, maar die heeft wel de "Pro" met een normale piston. De manometer zit bij deze niet in het midden, maar aan de linkerkant:quote:Op maandag 26 november 2007 17:15 schreef faberic het volgende:
[..]
Ascaso is verschrikkelijk, een vriend van mij heeft hem en moest apart een tamper bestellen die achteraf zo nauw sluit de hij bij het tampen dat ding er niet meer uitkrijgt waardoor hij eraan moet trekken wat de koffiepuck beschadigd.
En over de Isomac Zafiro (single boiler) heeft men op coffeegeek deze conclusie:quote:Given this understanding, from the barista's viewpoint, the only difference between an E61 with dedicated brew boiler and HX espresso machine is the brew temperature control. Some find HX brew temperature control perplexing, some find it tedious. I agree it's an extra step and one that demands a modicum of understanding of how espresso machines work, but I hasten to point out that if figuring out the HX flush is challenging for a barista, they're really going to struggle with more vexing problems like extraction problem diagnosis and taste flaw diagnosis.
That said, it is unquestionably true that a dedicated brew boiler does simplify the barista's job. Whether that's worth the price of admission of a dual boiler or swapping an HX espresso machine for a single boiler is another question.
Dat is mooi! Met die nieuwe ring blijft de druk hoog genoeg om crema te genereren? Of was er iets anders aan de hand? Met welke soort koffie maak je je espresso?quote:Op dinsdag 27 november 2007 10:15 schreef honda1990 het volgende:
M'n delonghi doet het al beter nu ik een goeie o-ring heb, de smaak is wat zurig maar de cremalaag is wel heel mooi. Dat vind ik eigenlijk gek want de espresso is niet echt super maar de cremalaag is wel heel goed. Ik heb mn delonghi op internet en ik heb geboden op die Brazilia. Nu maar wachten of diegene reageerd en akkoord gaat.Tot die tijd lees ik mee en doe ik het met slechte espresso, en af en toe goeie aangezien ik een barman ben in een restaurant
Ik denk het wel, want voordat die ring kapot ging deed hij het gewoon goed (wat je dan van een delonghi kan verwachten ) Ik maak mn espresso nog met lavazza ( ik weet het ) ik heb gewoon het geld niet om een fatsoenlijke molen te kopen of om altijd betere koffiemaling te kopen. Maar om een minder bittere nadronk te hebben moet ik dan fijnere of grovere maling kopen? Ik kan natuurlijk wel verschillende malingen kopen in de prijscategoriën.quote:Op dinsdag 27 november 2007 10:18 schreef Mark_D het volgende:
[..]
Dat is mooi! Met die nieuwe ring blijft de druk hoog genoeg om crema te genereren? Of was er iets anders aan de hand? Met welke soort koffie maak je je espresso?
Bitterheid komt vaak door een te hoge temperatuur, misschien kun je proberen om de temperatuur wat omlaag te krijgen door eerst wat water te laten stromen?quote:Op dinsdag 27 november 2007 10:32 schreef honda1990 het volgende:
[..]
Ik denk het wel, want voordat die ring kapot ging deed hij het gewoon goed (wat je dan van een delonghi kan verwachten ) Ik maak mn espresso nog met lavazza ( ik weet het ) ik heb gewoon het geld niet om een fatsoenlijke molen te kopen of om altijd betere koffiemaling te kopen. Maar om een minder bittere nadronk te hebben moet ik dan fijnere of grovere maling kopen? Ik kan natuurlijk wel verschillende malingen kopen in de prijscategoriën.
Ok, maar als je koffie verbrand dan zie je dit toch in je cremalaag? De cremalaag is juist aardig licht van kleur. Hij is niet echt dik maar als ik met een lepeltje erdoorheen roer is hij niet kapot zegmaar.quote:Op dinsdag 27 november 2007 10:39 schreef Mark_D het volgende:
[..]
Bitterheid komt vaak door een te hoge temperatuur, misschien kun je proberen om de temperatuur wat omlaag te krijgen door eerst wat water te laten stromen?
Ik wacht nog geduldig op mijn pakketje.quote:Op dinsdag 27 november 2007 10:32 schreef Mark_D het volgende:
[offtopic]
Om dan maar weer on-topic te gaan: Hoe bevallen de Synesso baskets? Merken jullie veel verschil t.o.v. de stock baskets?
De koffie hoeft niet te verbranden om bitter te smaken. Het hoeft maar een paar graden minder warm te zijn om de bitterheid uit de smaak te krijgen. Als je inderdaad een donkere ring in je crema ziet, is er sprake van verbranding. Die smaken nogal goor...quote:Op dinsdag 27 november 2007 11:07 schreef honda1990 het volgende:
[..]
Ok, maar als je koffie verbrand dan zie je dit toch in je cremalaag? De cremalaag is juist aardig licht van kleur. Hij is niet echt dik maar als ik met een lepeltje erdoorheen roer is hij niet kapot zegmaar.
Ok, dit ga ik proberen zodra ik thuis ben. Ik heb op internet gelezen dat je bij mijn delonghi hem een kwartier tot een halfuur moet voorverwarmen. Is dit dan wel nodig aangezien je hem als hij is opgewarmt meteen af moet laten koelen? Van een donkere cremalaag is geen sprake. Ik zal proberen één dezer dage een foto te maken van de cremalaag en misschien een filmpje van de koffie die er uit komt.quote:Op dinsdag 27 november 2007 11:22 schreef Mark_D het volgende:
[..]
De koffie hoeft niet te verbranden om bitter te smaken. Het hoeft maar een paar graden minder warm te zijn om de bitterheid uit de smaak te krijgen. Als je inderdaad een donkere ring in je crema ziet, is er sprake van verbranding. Die smaken nogal goor...
Ik heb hem geprobeerd, zeker niet slecht en handig bij mijn te hete Silvia destijds. Maar het is wel een soort koffie waar je echt van moet houden.quote:"Izzo Supermiscela Bar; een sprookje in espresso land.
Vergeet u alles wat u van koffie weet. Bij Izzo Supermiscela Bar is werkelijk alles anders.
De bijna zwarte bonen zien er op het eerste oog niet erg aantrekkelijk uit. Een tweede aanblik laat ons de ware aanblik zien: Alleen de beste arabica's, allemaal zeer lang gebrand, zonder een spoor van vervelende tonen te herkennen, geen halve bonen, allemaal prachtig egaal - licht olieachtig glanzend. Dit is dan ook gelijk het negatieve puntje van deze koffie: minder geschikt voor de volautomaat.
Een koffie die zich met een klein foefje nog lekkerder laat smaken. Schakel uw espressoapparaat over op stoom (~10-20 seconden - even zelf uitproberen), en dan gelijk weer afschakelen. Op die manier is er bij het koffiezetten een hogere temperatuur beschikbaar. En juist dat vindt deze koffie lekker. Deze Supermiscela moet je flink op zijn donder geven. Ideaal dus eigenlijk voor de (vaak te hete ...) Pavoni en Cimbali's.
Experimenteer ook eens rustig met de maalgraad bij deze koffie. Tot 25 seconden doorlooptijd is nog acceptabel, dus echt fijn malen. Een super crema, met een mooie tekening, niet bitter, geen onaangename zuren, gewoon perfect."
Ik ga mn ma overhalen om die illy te vergoeden Misschien scheelt dat veel. Maar is segafredo niks?quote:Op dinsdag 27 november 2007 15:31 schreef Mark_D het volgende:
Je zou Illy kunnen proberen, die is redelijk zuur van zichzelf, maar zeker niet bitter. Is wel wat duurder denk ik.
Trouwens mooie signature, honda
quote:Op dinsdag 27 november 2007 17:54 schreef marmhz het volgende:
Nee die is niks! Frutmachine! Ga voor de Brasilia!
Ok, aangezien dit niet de eerste keer is dat ik wat koop/verkoop via internet komen we vast wel tot een mooie prijs (als diegene terug mailt ) Hoe weet je trouwens dat ik 20 euro heb geboden Heb ik gewoon naar jou gemaild en loop je in dit topic een beetje reclame te maken voor je apparaatquote:Op dinsdag 27 november 2007 19:50 schreef marmhz het volgende:
@ Honda: Je hebt 20 geboden dat is misschien wat weinig maar veel verder dan 50 euro zou ik niet gaan. het is echt serieus een hele fijne machine maar ze zijn vrij zeldzaam en door de kleur niet erg gewild dus voorzichtig bieden. Ik kan je wel zeggen dat die machine echt n heel groot verschil gaat maken met wat je nu hebt mits een btje goed onderhouden uiteraard.
@Nonkies: Er zijn hier genoeg mensen met een Silvia dus die kunnen je wel helpen. Hoe zijn de resultaten? Heb je een al een molen?
Haha Ik stuur altijd een mailtje omdat anderen er dan niet overheen kunnen bieden, maar ik heb wel 20 euro geboden Pure toeval dusquote:Op dinsdag 27 november 2007 20:27 schreef marmhz het volgende:
Haha nee zou wel heel erg zijn he! Nee ik hoop alleen dat je voor een leuke prijs aan n goede machine kan komen en dan is die Brasilia een goede optie. Ik zag die 20 euro onder de advertentie staan en dus ging ik er van uit dat jij dat geboden had.
Je moet maar eens op de website kijken www.brasilia.it die maken echt proff. machines is echt geen frutmerk.
Heb ik toevallig net gedaan Ik heb gemailt of alles goed was gegaan en dat ik zeker geinterreseerd was en heb mn 06 nummer onderaan de mail gezet Dan weet diegene dat het geen onzin is wat ik mail oid. Maar toch bedankt voor de tip Ik hoop zo dat ik hem kan kopenquote:Op vrijdag 30 november 2007 15:52 schreef marmhz het volgende:
Gewoon een mail sturen met de vraag waarom ze niet reageren op je bod lijkt me handig. Zeg dat je serieus belangstelling hebt.
Idd, maar ik heb al best lang geleden gemailt maargoed ik zie het wel. Ik kon het toch niet laten om te kijken naar wat apparaten, ik zag dit apparte ding klik of deze http://link.marktplaats.nl/126397862 ik vroeg me af of dit misschien wat zou kunnen zijn. Ik kan het me bijna niet voorstellen maar ik wil het toch ff checkenquote:Op zaterdag 1 december 2007 00:51 schreef Mark_D het volgende:
Soms heb je verkopers op MP die niet elke dag achter hun PC zitten. Best vervelend soms
Hey ik wil hem zeker wel maar heb nog geen reactiequote:Op zondag 2 december 2007 05:45 schreef Underdoggy het volgende:
Honda1990, als jij hem niet meer hoeft doe ik een bod. Laat jij het even weten als je hem nog wil?
Als het niet mag zet espresso lover hem in te koop en zet hier een linkje K heb trouwens een mailtje teruggehad van Brasilia Hij heeft het erg druk en hij gaat de prijs bepalen en ik heb hem gevraagd hoe het eer met de machine aan toe is.quote:Op maandag 3 december 2007 22:30 schreef marmhz het volgende:
Ik weet niet of het mag, maar ik weet wel dat je hier wel eens aantal mensen blij mee kan maken in dit forum.
Ik heb zelf al een Iroast dus ik sla 'm over.
IRoast is een prima brander, maakt alleen iets meer lawaaiquote:Op maandag 3 december 2007 22:30 schreef marmhz het volgende:
Ik weet niet of het mag, maar ik weet wel dat je hier wel eens aantal mensen blij mee kan maken in dit forum.
Ik heb zelf al een Iroast dus ik sla 'm over.
Leuk dat je even een smakelijk melange post. Altijd handig. De Iroast maakt inderdaad een klere herrie in vergelijk met de Gene maar ik ben er verder wel tevreden mee.quote:Op dinsdag 4 december 2007 17:32 schreef Espresso.Lover het volgende:
[..]
IRoast is een prima brander, maakt alleen iets meer lawaai
Mijn favorite roast op dit moment is:
- 50% Cerrado
- 25% Mandheling
- 25% Harrar
300 gram in 14 minuten op 230oC, wel 24 uur laten rusten voor de optimale smaak (voor de pure chocolade liefhebber is deze melange super)
Natuurlijk komt de koffie bij Ivo weg (ongebrand.nl) Ik ken Ivo (en natuurlijk Viana) ook al behoorlijk lang. We liepen ook hard bij de zelfde AV (was een kleine twee jaar z'n (groeps) trainer).
In het eerste deel van dit topic al laten zien wat mijn opstelling is (zie hier). Mijn Cimbali Junior /D moet helaas de revisi in en zal met de tijd waarschijnlijk wel te koop staan (hij wordt niet meer warm). Van ellende (lees afkick verschijnselen) heb ik de VBM super domobar in RVS met vaste water aansluiting en VBM water ontharder gekocht (ongeveer twee maanden geleden).
[ afbeelding ]
Ben er weer helemaal blij mee.
All right! Dan wacht ik nog ff met mailenquote:Op maandag 3 december 2007 18:36 schreef honda1990 het volgende:
[..]
Hey ik wil hem zeker wel maar heb nog geen reactie
Honda
Erg symphatiek van je om niet over me heen te gaan bieden terwijl het je ook wat lijkt Als de deal mislukt dan laat ik het meteen weten, kan ik dan PM'en of is via dit topic ook goed. Ik heb trouwens nog geen reactie terug maar hij heeft het ook erg druk dusja.quote:Op woensdag 5 december 2007 04:06 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
All right! Dan wacht ik nog ff met mailen
Aan de onverzorgde advertentie te zien kan het nog wel eens een goede deal zijn
err... is 50-60ml voor een double espresso niet gewoon normaal?quote:Op woensdag 5 december 2007 15:58 schreef faberic het volgende:
60mL? Dat is voor espresso 30mL teveel.
Bij een dubbele espresso uit mijn bottomless portafilter krijg ik ook zure drek (hoewel ik het nog niet met verse koffie heb geprobeerd).
tja, ik vind het ook allemaal erg verrassend. Ik gebruik de Ristretto niet, maar de Brasil en Nicaragua blends.quote:Op woensdag 5 december 2007 19:15 schreef W1ZZ het volgende:
Vreemd, alles dat je beschrijft klopt gewoon. Aan het verschil van bottomless vs spouted ligt het niet, de invloed van de pf is minimaal bij een bottomless omdat de koffie niet met de pf in contact komt. Ik heb niet zo één twee drie een oplossing voor je. Welke bonen gebruik je trouwens? De ristrettoblend? Die is vrij donker als ik het me goed herinner dus die heeft juist baat bij lage temps. Het klinkt counter-intuïtief maar probeer 'ns je espresso te zetten als het lichtje net aan gaat (als ie dus aan de onderkant van de temp zit).
Heb je deze site weleens doorgenomen trouwens? http://www.home-barista.c(...)action-problems.html
P.S.: Je bent helaas net te laat voor het bestellen van baskets uit de States, we hebben net een groeps inkoopactie gehad.
is die nog in de aanbieding? ik heb wel interessequote:Op maandag 3 december 2007 19:49 schreef Espresso.Lover het volgende:
Ik weet niet of dit hier mag maar...
Voor de liefhebber een goed werkende HPR roaster, 80 gram in 1 keer branden, verser kan niet. De roaster gaat weg omdat ik zelf de grotere Gene (300 gram) heb aangeschaft.
Voor 55 euro mag deze weg.
[ afbeelding ]
Helaas, je bent een uurtje te laat. Hij is net door een collega van mij meegenomen. Ik heb het ook nog niet eerder kunnen posten hier.quote:Op donderdag 6 december 2007 17:43 schreef belikewater het volgende:
[..]
is die nog in de aanbieding? ik heb wel interesse
De Junior is een hele fijne machine, er komt perfecte espresso uit. Stomen met deze machine was wel even wennen, als je dit eenmaal door hebt dan krijg je een mooie foam en er is altijd voldoende stoom (en druk) voorradig.quote:Op dinsdag 4 december 2007 20:34 schreef marmhz het volgende:
[..]
Hoe bevalt de Vibiemme Super domobar in vergelijk tot de Cimbali? Ik heb mijn Junior ook weggedaan voor een Fiorenzato Bricoletta. Toch iets compacter in de keuken en ik vind de koffie die eruit komt niet slechter. Wat ik wel eens mis is dat echte horecagevoel. De Cimbali stoomde echt als een gek en dat gaat bij de Fiorenato allemaal een stukje rustiger.
Typfoutje kan gebeurenquote:Op zaterdag 8 december 2007 13:34 schreef Espresso.Lover het volgende:
Vergeet niet dat de Junior een oudje is en kwalitatief goede expresso neerzet voor een machine van 20 jaar oud. De VBM is dankzij de laatste ontwikkelingen en de doorontwikkelde E61 groep van uitmuntende kwaliteit. Vooral de temperatuur stabiliteit van de VBM is bijzonder goed.
Heb je de recentie al eens gelezen op http://www.home-barista.com/vibiemme-domobar-super-review.html
Pure kalossi is ook zo lekker. Ik ga jouw blend zeker proberen, want Kalossi koop ik de volgende keer weer en dan wil ik natuurlijk ook de Malabar proberen.quote:Op zaterdag 8 december 2007 16:37 schreef marmhz het volgende:
Ik had een blend gemaakt van 50 % kalossi en 50% Indian Malabar. Met een dubbel basket uit een piston zonder spout (ik heb nog geen naked porta) echt ongeloofelijk wat eruit kwam. Het leek wel pas gesmolten chocolade alleen maar crema en heel dik. Smaak was prima in orde als je van pittig houdt, zeker geen overheersende bitterheid en veel chocolade, noot en carameltonen erin. Soms denk ik met dit soort kopjes wel eens is dit nog wel koffie. Het staat in ieder geval 100.000 mijlen van een bakje senseo aftreksel af.
Het is helemáál niet moeilijk. Vroeger deden ze het ook zelf. Espresso en cappuccino goed beheersen (ook met topmachines en topmolens) is veel moeilijker.quote:Op zondag 9 december 2007 17:57 schreef belikewater het volgende:
Als ik het goed begrijp zijn er een aantal mensen erg positief over het zelf branden van koffie hier! Is dat niet erg moeilijk? Elke boonsoort heeft toch zijn eigen brandprofiel, kun je dat niet beter aan de professionals over laten?
Wat vinden jullie eigenlijk van de kwaliteit van voorverpakte bonen die je bijv. bij koffiecentale.nl etc kunt bestellenI. Die zijn toch vaker ouder dan twee weken of niet? Twee weken is volgens velen de maximale houdbaarheid voor koffiebonen. Ik haal daarom altijd vers gebrande koffie bij Blanche Dael, maar wil ook eens wat anders proberen. Simon Levelt valt altijd tegen. Bij Brandmeesters in Utrecht heb ik ook wel eens goede koffie gekregen.
Aj. Mijn profiel is dit:quote:Op maandag 10 december 2007 11:01 schreef marmhz het volgende:
Faberic: Ik heb dat profiel op de Iroast wat ik hier wel eens gepost heb. Alleen met iets hogere eind temperaturen. Ik gebruik 5 stages. De eerste crack zit bij mij meestal onder de 200 graden (tenminste wat je op het scherm afleest) maar het verschilt heel erg per boon. Sommige bonen worden veel sneller heet dan andere. Die hete bonen zitten meestal rond de 200 tot 209 ergens daar tussen. Ik kan de verschillen alleen verklaren met de grootte van de van boon, waardoor bonen die van nature al groot zijn verder uitzetten en dan de brand kamer ook meer vullen --> dus heter. Ook de hoeveelheid chaff speelt een grote rol. De ene boon heeft er veel meer van dan de andere en daardoor zal het ook warmer worden, omdat er minder snel lucht naar buiten kan via het chaff filter. Malabar bijvoorbeeld geeft weinig chaff. Als je wilt dat de machine wat heter wordt kan je ook wat chaff van de vorige brandsessie laten zitten.
De enige manier om hier achter te komen is gaan proeven bij iemand die echt vers brand.quote:Op maandag 10 december 2007 17:14 schreef belikewater het volgende:
Of kan iemand toch een reden bedenken waarom ik 185 euro ga uitgeven aan een I-Roast2? Stiekem lijkt het me toch wel interessant, maar ik vraag me af of ik de kwaliteit van B.D. wel kan overtreffen.
Naast conserveringsmiddelen die de smaak constant houden en misschien wel smaakversterkers of weet ik het allemaal.quote:Op dinsdag 11 december 2007 19:26 schreef W1ZZ het volgende:
Mark je vraag is niet zo moeilijk. Stel de versheid van verse bonen is 10 en die van Lavazza 2. De versheid van gemalen koffie na een paar dagen 0. Tussen 10 en 0 zit nu eenmaal een veel groter verschil dan tussen 2 en 0 dus dat verschil proef je veel beter.
* W1ZZ live uit Florence
Daar ben ik wel van overtuigd eigenlijk. Als ik kijk naar mensen met een gewoon koffiezetapparaat die dan Douwe Egberts gemalen koffie erin gooien en daar twee weken mee doen en dan nog een redelijk smakend bakje eruit halen. Daar moeten conserveermiddelen opzitten dat kan niet anders. Wij zouden dat nooit halen met onze gebrande koffie. Ik vind 'm ook anders ruiken.quote:Op dinsdag 11 december 2007 20:44 schreef faberic het volgende:
[..]
Naast conserveringsmiddelen die de smaak constant houden en misschien wel smaakversterkers of weet ik het allemaal.
Het zou me niet verbazen. Ik weet wel dat ze bij Senseo pads vetten (men zegt dierlijke) toevoegd om dat schuim te krijgen.quote:Op woensdag 12 december 2007 09:39 schreef marmhz het volgende:
[..]
Daar ben ik wel van overtuigd eigenlijk. Als ik kijk naar mensen met een gewoon koffiezetapparaat die dan Douwe Egberts gemalen koffie erin gooien en daar twee weken mee doen en dan nog een redelijk smakend bakje eruit halen. Daar moeten conserveermiddelen opzitten dat kan niet anders. Wij zouden dat nooit halen met onze gebrande koffie. Ik vind 'm ook anders ruiken.
Het schijnt overigens dat in die nespresso cups ook niet alleen maar koffie zit, maar ook extra stofjes die smaak en ''crema'' geven hoorde ik bij Kaldi, of het waar is weet ik niet. Ik zou me dat ook wel voor kunnen stellen. Er zit maar zo weinig koffie in zo'n cupje.
Het is geen blunder want het is wettelijk niet verplicht om te melden. Fabrikanten zeggen wel meer dingen die niet waar zijn. (Zoals McDonalds met hun frituurvet)quote:Op woensdag 12 december 2007 18:55 schreef belikewater het volgende:
Nee dat snap ik, maar het zou een aardige blunder voor moederbedrijf Sara Lee zijn als er 0,99% additieven aanwezig zijn, terwijl er duidelijlk op de site staat dat senseo 100% pure koffie bevat.
Jouw verhaal over dierlijk vet wordt op Wikipedia afgedaan als een fabel. Geen bronvermelding, maar na het bekijken van de DE website kan ik alleen maar hetzelfde concluderen.
Dan zijn we het daar in ieder geval over eens. Senseo drinkers verdienen allemaal een pak slaag.quote:Op donderdag 13 december 2007 10:38 schreef HarmDommisse het volgende:
[..]
Maar samengevat: Het blijft niet te drinken.
Hypothese: de molens bij Lavazza worden erg gekoeld waardoor er meer smaakstoffen in de koffie blijven. Jouw molen thuis wordt warm en de smaakstoffen vervliegen.quote:Op dinsdag 11 december 2007 11:24 schreef Mark_V het volgende:
Hier heb ik een heel raar verhaal over. Ik nam eerst altijd vers gemalen koffie mee uit Rotterdam, naar mijn Silvia in Leeuwarden. Na 2 dagen was deze koffie echt niet meer te zuipen.Als ik echter voorgemalen koffie koop in de AH (Lavazza), blijft het wel een week "goed". Ik heb het een aantal keren blind geprobeerd, direct gemalen is zelfgemalen veel lekkerder, maar hij verliest veel smaak over de dagen. Heeft iemand een idee hoe dit kan?
Ik merk het ook ja ik heb het erg druk met school/werk en hoor niks meer over mn brasilia Ik heb trouwens gisteren gevraagd of ik in een espressobarretje kon werken maar helaas het was nog niet druk genoeg. Van de zomer ga ik het gewoon weer proberen Maarja wat wil je Middelburg jammer dat niet veel mensen daar heen gaan.quote:Op dinsdag 18 december 2007 21:20 schreef marmhz het volgende:
Het forum ligt al een tijdje stil zie ik. Valt er niks meer te melden over de ontdekking van een nieuw lekker boontje, een succesvolle latte art poging, of een nieuwe aanwinst in de vorm van een machine of molen?
Misschien kan ik jullie amuseren met nog meer horrorverhalen over mijn pogingen goede espresso te zetten met mijn Rancilio Silvia. Hoewel ik binnenkort mijn PID met de post verwacht ben ik nog steeds stug door aan het gaan met experimenteren.quote:Op dinsdag 18 december 2007 21:20 schreef marmhz het volgende:
Het forum ligt al een tijdje stil zie ik. Valt er niks meer te melden over de ontdekking van een nieuw lekker boontje, een succesvolle latte art poging, of een nieuwe aanwinst in de vorm van een machine of molen?
Als ik overdoseer en de WDT gebruik krijg ik veel meer dan 14 gram in het bakje. Eerder 16 a 18 gram. Mijn Silvia komt uit 2007 en zou al vanuit de fabriek goed afgesteld moeten zijn. Ik heb geen manometer helaas... Heeft er iemand eentje te leenquote:Op donderdag 20 december 2007 10:37 schreef marmhz het volgende:
Ik heb (nog) geen digitale weegschaal dus ik weeg niet met doseren. Ik gebruik altijd het standaard 2 kopsbakje die ik overdoseer en vervolgens gebruik ik de WDT van home- barista. Dan met 15 Kilo tampen en in de machine. Het enige wat ik nog kan bedenken dat bij jou niet goed gaat is:
1. de pompdruk is veel te hoog, die hoort rond de 9 bar te liggen, maar op moment dat de pomp maximale druk geeft van 15 gaat het mis met de extractie. Dat zou meteen verklaren waarom je met overdosing betere resultaten haalt, want meer koffie is meer tegendruk. De pompdruk kan je afstellen bij het overdrukventiel in het Engels meestal afgekort met OPV. Je hebt er wel een manometer bij nodig.
2. Er is iets niet goed met de maling, waardoor de extractie niet goed gaat. Wat heb je voor molen?
Geen foto's ? Maken we er gewoon een verkapt-zie-mijn-vakantie-foto's-showen topic van makenquote:Op donderdag 20 december 2007 22:03 schreef W1ZZ het volgende:
Hah nou een koffieverslagje.. Ik ging op zich natuurlijk niet voor de koffie, maar heb er wel weer zat gedronken! Over 't algemeen was de kwaliteit beter natuurlijk dan in Nederland, maar ik moet wel zeggen dat ik zeker sinds ik zelf brand beter gewend ben. Vind 't altijd leuk om verrast te worden door een goede kop en de beste had ik deze vakantie dan ook in het kleine barretje behorende bij een supermarkt (Esselunga Via del Gignoro). Die was echt vol, romig en een lekkere gebalanceerde chocoladesmaak. Ook de cappuccino die m'n moeder daar had was fantastisch, dezelfde goede koffie in een perfect gemicrofoamde melk.
Waar ik erg blij mee was is dat ik nergens echt slechte espresso heb gehad. Een paar keer wel een wat underextracted espresso die wat zurig aandeed maar nooit echt ronduit slecht. Mijn enige cappuccino van de vakantie was wel een drama. Dat was in een Autogrill (Italiaanse keten van wegrestaurants) op de terugreis, die heb ik na één slok laten staan. Zeepsop en hele slechte koffie eronder.
Een espresso is in Florence meestal 85ct. Een keer een euro betaald. Cappuccino van een euro tot ¤1,20.
't Is jammer dat ik geen foto's heb gemaakt, aan de andere kant heb ik alleen maar in de binnenstad vertoefd waar veel modernere apparaten stonden. Wel Faema's vaak maar het echte moderne type. Als je mooie foto's van een Faema wilt zien moet je ff op de frontpage van coffeegeek kijken, daar staat nu een heel mooi artikel over de restauratie van een Faema!
Vier euro per kilo. Dat is zelfs ver onder de inkoopsprijs van goede ongebrande koffie... Hoe klein waren de boontjes? Maiskorrels? Kippevoer noemde mijn toemalige baas dan ook :pquote:Op woensdag 2 januari 2008 15:37 schreef Mark_V het volgende:
Over vieze koffie gesproken.... mijn huisgenoten hebben een kilo "espressokoffiebonen" gekocht bij de Jumbo. VIER (!!!!!!) euro voor een kilo, dus als je nog goedkoop wil oefenen, dit is je boon W1ZZ. Wel weinig crema, en een smaak...... :R :R :R. Erg bitter, maar toch geen smaak. Het zit dichter bij Senseo dan bij een kop koffie in een cafe... naja you get the point. Half om gemengd met Sulawesi is hij best te drinken, maar nog steeds absoluut niet super....
Verder heb ik nog wat dark roast van de bijenkorf ( ) gehad van de sint, die heb ik ook geprobeerd. Ook geen aanrader, veel te donker, echt zo'n kop illy-achtige espresso die je in veel restaurants krijgt.
Mwoah, gewoon formaat, alleen erg goor. Helaas hadden ze de verpakking al weggegooid. Vanochtend weer eens Senseo op (ik was niet thuis), bah, wat is dat spul toch smerig. Volgens mij was hij kapot ofzo, want ik heb alle drie de bakken die ik heb gezet, weggegooid. Eerste bak was een soort vanille-choco-koffie (ja, dat is een speciale extra lekkere pad ), echt NIET TE ZUIPEN. De tweede was veel te heet, er kwam zwaar kokend water UIT het apparaat. De derde leek op het eerste gezicht goed, maar smaakte naar NIKS, alleen echt bitter. Ik vrees dus dat ik voor eeuwig de lul ben en nooit meer senseo kan drinken. Bedankt jongensquote:Op donderdag 3 januari 2008 03:09 schreef tim2308 het volgende:
[..]
Vier euro per kilo. Dat is zelfs ver onder de inkoopsprijs van goede ongebrande koffie... Hoe klein waren de boontjes? Maiskorrels? Kippevoer noemde mijn toemalige baas dan ook :p
Tja, thermoblocks.... ik zou me niet teveel zorgen maken over je stoom, maar meer over de matige kwaliteit van je espresso. Slechte intra- en interpull stabiliteit zijn onvermijdelijk. De al vaak genoemde stelregel hier: koop minimaal een Gaggia Classic of gelijkwaardig of koop gewoon een Moka Express voor 2 tientjes (die soms betere shots maakt dan mijn Silvia en heel soms zelfs aan mijn Cimbali Junior van 2000+ euro (nieuwprijs ) kan tippen.quote:Op vrijdag 4 januari 2008 15:34 schreef TCT_Nexus het volgende:
Kan iemand mij zijn ervaring delen met de stoomcapaciteit van een thermoblock systeem (ipv boiler) zoals Quick Mill deze heeft? Ik neem aan dat je daar ook gewoon goede microfoam mee kan maken? Lees er gemengde verhalen over namelijk.
Maar jij bent dan ook een Silvianoobquote:Op vrijdag 4 januari 2008 16:10 schreef Mark_V het volgende:
(die soms betere shots maakt dan mijn Silvia en heel soms zelfs aan mijn Cimbali Junior van 2000+ euro (nieuwprijs ) kan tippen.
Geez man, dat zuigt bizar hard. Ik heb er net wat over zitten lezen op Wikipedia en dat is niet grappig. Ik dacht altijd, niet kunnen ruiken, so what, maar het heeft impact op zoveel dingen...quote:Op zaterdag 5 januari 2008 18:17 schreef Byte_Me het volgende:
sinds deze kerst ben ik mijn reukvermogen kwijtgeraakt door een val van de trap. mijn barista aspiraties zijn wreed de kop in gedrukt, want een espresso proeven zonder te kunnen ruiken is knap waardeloos. smaakt naar heet water met wat bitter en wat zoet
Koop een goede tamper in plaats van het prulding wat erbij zit. Je hoeft er echt niet de hoofdprijs voor te betalen, maar een tamper van 30 euro is echt een nuttige aankoop.quote:Op zondag 6 januari 2008 00:59 schreef Underdoggy het volgende:
Impulsief een Rancillio Silvia gekocht. Morgen eens ophalen. Iemand nog specifieke tips voor de beginnende barista? Maler komt uiteraard zsm
het kan vanzelf genezen, en het kan permanent zijn. er is niks over te zeggen en niks aan te doen. en het zuigt inderdaad bizar hard. eten, drinken, het doet me niets meer, terwijl ik enigszins fijnproever ben. verder kan het gevaarlijk zijn omdat je ook geen rook ruikt oid. ik werk op een chemisch lab, als iemand daar met oplosmiddelen staat te prutsen heb ik niks in de gaten. eindeloze klotezooi. ik zal misschien nooit meer een vrouw ruikenquote:Op zondag 6 januari 2008 19:11 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Geez man, dat zuigt bizar hard. Ik heb er net wat over zitten lezen op Wikipedia en dat is niet grappig. Ik dacht altijd, niet kunnen ruiken, so what, maar het heeft impact op zoveel dingen...
Sinds dit weekend weet ik precies waar je het over hebt, ik heb een zware verkoudheid/griep met koorts en een compleet verstopte neus. Mijn espresso vanochtend smaakte naar niets, hij was alleen erg bitter en goor.
Maar veel sterkte de komende tijd! Is er al bekend of het misschien weer over gaat?
quote:Op vrijdag 4 januari 2008 16:33 schreef Mark_V het volgende:
Grrr, net mijn getikte verhaaltje weg.
Ik ben vandaag weer aan het klussen aan mijn Cimbali. Grofweg zijn er drie dingen waar ik mee zit. Allereerst doet de vacuumbreaker het niet, ten tweede kan je de heetwater niet ZACHTJES aanzetten en ten derde heb ik mijn twijfels over de druk van mijn Cimbali.
Vacuumbreaker
Ik ben er dus achter dat het onderdeel dat los in het apparaat lag, toen ik hem kocht, de vacuumbreaker was. Op de plek van de vac zat een afsluitdop. Op zich heb ik dus geluk gehad dat de boiler niet is geimplodeerd bij afkoeling, maar dat hij toch een ingang voor lucht heeft weten te vinden. Ik zie nu ook waarom ze de vacbreaker eraf hebben gehaald, hij lekt. Bij een druk boven de 1 bar komt er eerst stoom uit, en als de druk iets hoger wordt, klapt hij dicht, zoals de bedoeling. Op werkdruk is hij echter niet helemaal gasdicht, er komt een klein beetje sissend stoom uit. Op zich absoluut niet hinderlijk, de boiler blijft gewoon nog prima op temp. De cycles worden wel 1-2 seconden korter, ook niet schokkend dus. Nou is mijn vraag aan mensen met een HX, is het de bedoeling dat een vacbreaker helemaal luchtdicht is, of is een beetje ontnappend stoom niet te voorkomen. De o-ring ziet er op zich niet geweldig meer uit, maar zou zo weinig overdruk nog wel moeten kunnen doorstaan.
Heet-waterknop
Het is dus niet mogelijk om zachtjes heet water te tappen. Hij gaat van niks naar een spuitende alles affikkende stoomstraal. Waarschijnlijk is de o-ring dus versleten, maar waar kan ik deze kopen en welke o-ring heb je nodig?
Apparaat-druk
Mijn apparaat staat op een 2.1 bar atmosferische druk (dus 1.1 bar overdruk). Volgens mijn zelfgefixte manometer (die drukken tussen 4 en boven de max aangaf voordat ik hem fixte) zit hij dus bijna in het rood, wat bij ong 2 bar begint. Normaal gesproken wordt aangeraden een druk tussen de 1 en 1.2 bar te hebben in de boiler. Ik heb altijd aangenomen dat dit overdruk is, dus ik zit precies goed. Als ik hem echter op 1.2bar overdruk zet, zit mijn meter wel in het rood. Hoort die manometer dan overdruk aan te geven? Dus dat je pas in het rood komt bij 3.1 bar atmosferisch?
Dank! Waar vind je dit soort adressen? En is er ook wat in de buurt van Rotterdam? Ik ben tegenwoordig niet vaak meer in Leeuwarden....(en het is ook nog eens 125 kilometer van Leeuwarden... viel mij ook tegen...)quote:Op maandag 7 januari 2008 13:06 schreef marmhz het volgende:
De onderdelen kan je het snelste krijgen via een horeca service organistaie, die hebben dat vaak zo liggen. In de buurt van Leeuwarden zou je kunnen gaan naar Ticino: Kummel 7
7892 AC Klazienaveen 0591-391206 www.ticino.nl Die onderhouden ook Cimbali.
Ook als het apparaat op druk is komt er nog een ietsiepietsie stoom uit; ik kan het niet ZIEN maar wel HOREN. Was dat bij jouw Cimbali ook zo of was hij echt helemaal dicht?quote:De vac breaker is volgensmij gewoon dicht. Hij laat lucht ontsnappen tot de ketel op druk is en dan moet ie dicht gaan.
True, maar ik heb zelf aan mijn manometer zitten prutsen omdat die helemaal kapot was. Ik heb hem zo geijkt dat hij bij omgevingsdruk op 1 bar staat. Hoe zat dat bij jouw Cimbali? Ging die terug naar 0 bar als hij uitstond of bleef hij op 1 staan? Maw, is de Cimbali manometer standaard een overdrukmanometer of een atmosferische?quote:Dat drukprobleem is niet normaal. Bij mijn Cimbali stond de keteldruk op rond de 1.1 a 1.2. De jouwe staat op 2 dat is veel te hoog. Ik denk dat de pressostaat kapot is die regelt de druk. Die zit (als je voor de machine staat) de rechter zijkap eraf haalt vlakbij de boiler. Een rechthoekige blauwe doos. Daar zit een schroefje in waarmee je 'm kan regelen (kan een geel stopje voor zitten) Als je 'm niet meer naar beneden kan bijstellen dan is ie stuk. Succes met klussen!
Ha zo moeilijk is het niet hoor! (en nog best wel boeiend voor je begrip van HX-machines). Deze lijn geeft aan wat de druk is die heerst in een afgesloten tank met alleen water (dus geen lucht!) bij een bepaalde temperatuur.quote:Op maandag 7 januari 2008 15:42 schreef W1ZZ het volgende:
Hehe misschien moet je met je grafiekjes naar home-barista, daar krijgen ze er nogal een harde plasser van (sorry kan je hier echt niet mee helpen...)
Wat doet dat mandheling voor de smaak?quote:Op maandag 7 januari 2008 16:09 schreef W1ZZ het volgende:
Ik drink trouwens op 't moment een blend van 40% brazil, 15% yrgacheffe, 15% harrar, 10% yemen, 10% malabar en 10% mandheling. Gewoon bij elkaar gedonderd, gebrand en bevalt prima. Alleen m'n Gene kon de lading van 300gr groen for some reason niet goed aan, de temp bleef hangen op zo'n 220 Celsius terwijl ie normaal zonder problemen naar z'n maximum van 250 doorstoomt. Hoop niet dat dit de voorbode van problemen is!
Mjah, de rancilio-bakjes worden niet zo blij van overdoseren (omdat de douche vrij diep in de portafilter komt). Maar 14 gram moet er altijd wel in te krijgen zijn, op dat plaatje lijkt het me wat weinig. Er wordt altijd gezegd dat er eigenlijk geen afdruk van de schroef van de douche in de puck te zien mag zijn, maar bij een Silvia is dat nauwelijks mogelijk. Wat W1ZZ al zei, de Synesso-bakjes die we in de states hebben gekocht, zijn net wat groter en werken perfect. Je moet deze alleen wel met wat mensen tegelijk bestellen, anders zijn de verzendkosten te hoog (ong 40 euro, en dat voor een bakje van 5 euro).quote:Op maandag 7 januari 2008 18:17 schreef Underdoggy het volgende:
Hoeveel koffie gebruik je per shot. Ik heb een 7 gram schepje gekocht dus voor een dubbele zou ik 2 schepjes willen gebruiken maar als ik dat in mijn portefilter stop is hij simpelweg te vol. Hij past dan niet meer onder het grouphead. Is dat normaal?
Na wat zoeken op internet kwam ik dit plaatje tegen [ afbeelding ] is dat een normale hoeveelheid?
Verder loopt de espresso te snel door. In 15/20 seconden toch echt wel de hoeveelheid die gewenst is bereikt. Ik heb bij de Simon Levelt (kon niet wachten op internet bonen) bonen gekocht die ze daar, aangezien ik nog geen maler heb, gemalen hebben. Zouden ze hem te grof gemalen hebben, of doe ik iets fout?
Dankjewel, dan klopt het bij mij gewoon! Ik heb hem dan anders geijkt, maar dat overleef ik wel (helemaal naar nul frutten was echt onmogelijk zonder een ontzettend verloop te creëren).quote:Op maandag 7 januari 2008 19:39 schreef marmhz het volgende:
Mark: de druk stond bij mij ''koud'' altijd op 0 inderdaad en niet op 1. De meter geeft de druk IN de ketel aan.
Wat betreft die horecaservice adressen. Die zoek je gewoon via google op. Ik heb zelf ook zo'n adresje bij mij in de buurt. Gewoon handig voor onderdelen bijvoorbeeld een pistonring van een E61 groep moet je bij Kaldi of Levelt niet om vragen, dat hebben ze niet op voorraad. Zo'n horecaservice heeft vaak alles.
In de buurt van Rotterdam:
De Vrij Espresso & Horeca Service
Verbreepark 8d
2731 BR Benthuizen Nederland
+31(0) 79 - 750 33 46
En anders ESW in Den Haag (is wel een goede) www.esw.nl
Wellicht willen ze ook wel wat voor je opsturen.
Thanks voor je reactie, klinkt aannemelijk beide. Zal het eens met andere koffie proberen.quote:Op maandag 7 januari 2008 21:18 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Mjah, de rancilio-bakjes worden niet zo blij van overdoseren (omdat de douche vrij diep in de portafilter komt). Maar 14 gram moet er altijd wel in te krijgen zijn, op dat plaatje lijkt het me wat weinig. Er wordt altijd gezegd dat er eigenlijk geen afdruk van de schroef van de douche in de puck te zien mag zijn, maar bij een Silvia is dat nauwelijks mogelijk. Wat W1ZZ al zei, de Synesso-bakjes die we in de states hebben gekocht, zijn net wat groter en werken perfect. Je moet deze alleen wel met wat mensen tegelijk bestellen, anders zijn de verzendkosten te hoog (ong 40 euro, en dat voor een bakje van 5 euro).
Ik heb mijn eerste shots ook met levelt-koffie gemaakt, en ja, op stand 1 (geloof ik, standaard "espresso" is stand 2 dacht ik en "turkse koffie" is 0) liep hij bij mij in 15 sec door. Verder nooit meer iets gekocht, maar de bevinding kan dus kloppen. Op zich was de koffie niet onaardig, ondanks de relatief korte doorlooptijd.
Hehe, gelukkig niet, heb het plaatje van de geniale pagina cheating Miss Silvia gehaald.quote:Offtopic: zijn die harige armen van jou?
Bijna iedereen die 'moeite' heeft met espresso heeft dat omdat ze alleen de smerige espresso uit de horeca gewend zijn. Sinds ik thuisbarista'tje speel en zeker sinds ik zelf brand heb ik iedereen kunnen overtuigenquote:Op woensdag 9 januari 2008 18:11 schreef faberic het volgende:
Als je bezoek hebt dat moeite heeft met espresso (te sterk of te bitter of dat soort onzin) dan is het ook een prima koffie.
da's ook waar natuurlijk.quote:Op woensdag 9 januari 2008 19:12 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Bijna iedereen die 'moeite' heeft met espresso heeft dat omdat ze alleen de smerige espresso uit de horeca gewend zijn. Sinds ik thuisbarista'tje speel en zeker sinds ik zelf brand heb ik iedereen kunnen overtuigen
Dit is imho precies de bedoeling. De crema van de espresso mengen met het schuim van de cappuccino zorgt ervoor dat dat schuim ook smaak heeft. übercrema ontstaat er dan dus.quote:Op zondag 13 januari 2008 15:15 schreef Underdoggy het volgende:
De Miss Silvia is nu al de beste aankoop van het jaar. Alleen nog 1 vraagje.
In principe ben ik een espresso drinker maar soms als ik 's ochtends brakjes ben heb ik toch wel zin in een capuchino. Het opschuimen van melk kostte wat moeite maar na wat oefening krijg ik toch al redelijk goed microfoam tegenwoordig. Het probleem is alleen als ik in het glas schenk dat het crema van de espresso boven blijft `drijven´ De schuimlaag is erg mooi maar zo bruin van het crema. Is hier een simpele oplossing voor?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |