abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 13 november 2007 @ 17:18:32 #1
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54579657
Het grote Baristatopic deel 5!

vorige delen:
Het Grote Barista topic
Het Grote Barista Topic Deel II
Het grote Baristatopic deel 3
Het grote Baristatopic deel 4
Het grote Baristatopic #5

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn. Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

Voor wie is dit topic
Dit topic is voor de professionele barista, de thuisbarista of de koffieliefhebber. Senseo en oploskoffie is hier taboe. Praat hier mee over espresso, cappuccino, malen en branden en deel vooral je resultaten!

Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 13 november 2007 @ 17:21:15 #2
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54579713
Oke ik ben mentaal om. Nu nog fysiek.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54580069
Misschien moet je eerst eens bijv. koffie bij gebrand.nl of de golden coffeebox bestellen om te weten te komen wat echt verse koffie is voor je besluit dat dat een investering van een paar honderd euro waard is?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 13 november 2007 @ 17:52:41 #4
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54580519
Nuja, het is niet zozeer de versheid van de koffie als wel het zelf verschillende bonen en brandtypen proberen en smaak te ontwikkelen. Wel een goed idee trouwens om daar eens te bestellen. Maar ik wil hem wel graag.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54581245
Ik lees ook graag weer mee!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_54582411
Ik heb de Iroast inderdaad Faberic. Ik ben eigenlijk heel erg tevreden. Ik heb 'm nu een half jaar en daarvoor had ik er met een familielid eentje samen. Die heeft inmiddels een Gene. Ik heb toen zelf een Iroast gekocht. Ik kan dus vrij goed vergelijken. De Gene is echt een hele fijne machine maar wel groot en hij rookt behoorlijk. Binnen branden kan echt alleen in de buurt van een raam. Mijn resultaten met de Iroast vind ik niet onderdoen, je hebt alleen gewoon wat minder koffie dus je moet wat vaker branden. Ik heb er tot nu toe geen problemen mee gehad en daarnaast is Ongebrand naar eigen zeggen vrij soepel is met garantiegevallen. Zeker als je het geld niet zo even hebt liggen zou ik de Iroast toch overwegen. Het scheelt gewoon best heel veel geld en hij is ook gewoon goed. Succes met de keuze!
  dinsdag 13 november 2007 @ 19:36:49 #7
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54583207
Ik twijfel echt verschrikkelijk nu. Misschien moet ik maar gewoon een I-roast 2 kopen. Heb je problemen met het lawaai trouwens? Het schijnt dat je soms de cracks niet meer hoort door het lawaai. Dat zou ik wel prut vinden.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54584907
Hij maakt inderdaad meer geluid dan de Gene maar die is dan ook wel heel erg stil. De eerste crack hoor je echt supergoed. De tweede na wat oefening ook geen probleem.
pi_54591263
Het verschilt ook per boon. Eerlijk gezegd moet ik bij de Gene ook met m'n oor tegen het apparaat aan hangen om de cracks te horen soms, die is weer te goed geïsoleerd.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54594125
Klopt inderdaad sommige bonen zijn bijzonder stil en bij andere bonen is het net of je popcorn aan het poppen bent. Echt een stevig geluid. Gemiddeld genomen valt er meestal altijd wel iets te horen. Je moet er denk ik ook een gevoel voor ontwikkelen.
  woensdag 14 november 2007 @ 09:40:43 #11
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54594448
Mijn espresso apparaat is bijna besteld Oftewel een schaamteloze TVP
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_54598102
Nog steeds geen portafilters .....

Ik ga denk ik toch eens een keertje zelf branden, maar dan met een heatgun en hondendrinkbak. Iemand een idee waar je zo'n heatgun een beetje schappelijk geprijsd kan vinden?

@ Iroast mensen, ik lees altijd dat die iroast zo vreselijk gammel is en na een paar maanden al kapot is. Wat zijn jullie ervaringen daarmee? Want hij is meer dan 2x goedkoper dan een gene

[ Bericht 26% gewijzigd door Mark_V op 14-11-2007 12:35:47 ]
pi_54598545
Ik heb de HPR, de voorloper van de Iroast. Prima ding, alleen je kunt 80 gr ipv. 150 bij de Iroast branden. Ach, 't is ook geen probleem, ik brand soms wat vaker in de week.
Mijn mening: als je nog nooit gebrand hebt en het uit wilt proberen, doe het dan in een wok of met de verfbrander of beter neem een Iroast oid. De gene is als je zeker weet dat je zelf wilt blijven branden met wat grotere hoeveelheden.
pi_54599366
@ Mark. Een heatgun heb je heel goedkoop bij de bouwmarkt. Dus Gamma enz. Zal rond een 10 tje kosten. Geen geld dus altijd waard om te proberen voor dat geld.
Mijn Iroast doet het prima en ik heb echt niet het gevoel dat ie zo kapot is. Hij is inderdaad wat gammel afgewerkt in de zin dat bijvoorbeeld de drukknopjes meetrillen als je aan het branden bent. Niet netjes maar op zich maakt het voor het resultaat niet uit, het werkt gewoon. Groot voordeel ten op zichte van de Gene is naast de prijs het feit dat hij wel een goede koeling heeft. De Gene zet alleen het verwarmingselement uit en gaat daar zachtjes lucht langs blazen. Resultaat is dat de koeling niet echt effectief is en je dus bonen hebt die doorbranden tijdens het koelen. Daar moet je dus op anticiperen, wat wil zeggen eerder op koelen drukken ook al is de kleur van de boon nog niet naar je zin. De Iroast blaast met behoorlijke kracht koele lucht naar binnen waardoor de koeling wel effectief is. Een ander leuk ding is het feit dat je de roastprofielen helemaal electronisch kan afstellen en opslaan in een geheugen. Hij brand dan zoals jij het wil. Met de Gene kan je wel wisselen in temperatuur en tijd maar dan moet je erbij blijven en steeds aan de knoppen draaien.
Voor z'n geld is de Iroast echt geen slechte machine, de Gene is gewoon meer een investering waar je hopelijk langer plezier van hebt. Je mag dat wel verwachten voor die prijs in ieder geval. Feit blijft dat de garantieperiode niet langer is.
pi_54600174
Dit lijkt me ook wel een gerse set-up:
http://coffeesnobs.com.au/YaBB.pl?num=1154442377/

Een broodmachine is niet zo duur en het scheelt je een lamme arm.....

Iemand meer verstand van dit type?
  woensdag 14 november 2007 @ 15:58:34 #16
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54603331
Ik ga voor de I-roast 2, de gene vind ik wel tof maar ik houd dan liever nog wat over voor een Mazzer Mini oid.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54605260
Blijven meelezen
pi_54610280
Verstandige keuze om de kosten een beetje te spreiden. Er staat een Mazzer op Marktplaats. Ik denk een Super Jolly. Dat is wel echt een topmolen met grote 64 mm maalschijven.
pi_54628963
Ik had begin van de week een nieuwe bestelling bij Ongebrand binnen. Vanochtend voor het eerst Moonsoned Malabar uit India gebrand. Bij het branden gaf de boon al een typisch spicey luchtje. Ik heb net geproefd (eigenlijk wat vroeg) en hij was al lekker op smaak. Ik vind het wel echt een lekkere boon met veel smaaknuances en absoluut geen zuurheid. Ik geloof dat W1ZZ ook nogal fan is van deze boon als ik me niet vergis.
pi_54631845
Klopt ja, idd om wat jij zegt gecompliceerde boon en vind 'm voor een SO erg 'compleet.' Je schijnt er wel van te moeten houden maar ik heb 'm nooit aan iemand anders als SO laten drinken dus dat weet ik niet... Ik heb overigens ook gemerkt dattie rechtstreeks uit de brander al heel goed drinkbaar is. Enige boon die ik ken die dat heeft, misschien is dat ook een effect van de monsooning.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 16 november 2007 @ 16:55:16 #21
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54654514
Zo, ik heb mijn I-roast. Ik ga zometeen branden voor morgenochtend, ik nog even bestuderen welke temperaturen ik ga gebruiken.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54655267
Hey Faberic. Die pre set 1 en 2 zijn niet zo top. Wat ik heb gedaan is in het boekje opgezocht hoe je een eigen profile kan instellen. Ze hebben het over 3 stages maar je kan er ook 5 van maken. Dat heb ik gedaan. Dan wordt het:
stage 1: 2 min 166 graden
stage 2: 2 min 180 graden
stage 3: 2 min 200 graden
stage 4: 2 min 210 graden
stage 5: 2 min 222 graden

Natuurlijk kan je met de temperaturen wisselen en 10 verschillende van deze profielen instellen maar deze is voor de meeste bonen goed te doen.
Wellicht heb je hier wat aan! Succes ermee! Wat heb je voor bonen trouwens?
  vrijdag 16 november 2007 @ 18:06:43 #23
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54655901
Ik heb een voorbeeld van internet geplukt en een eigen geprogrammeerd. Resultaat niet zo geweldig, wel mooi homogeen maar niet donker genoeg. De temperatuur op het display is anders dan de temperatuur die je instelt, dus dat moet je even op gevoel doen. De temperaturen van marmhz lijken mij wat laag omdat hij dan op het display heel laag uitvalt.

Ik brand hem zo nog even een paar uur na, zodat hij nog wat donkerder wordt. Niet de beste methode, maar het kan wel.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 16 november 2007 @ 18:13:13 #24
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54656025
De opzet was prima trouwens, volgende keer verhoog ik de temperaturen iets en plak ik er nog 4 minuten achter.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54670910
Nog steeds geen baskets.... We zijn al over de twee weken en nog steeds niks....wat zouden we kunnen doen ter tracking?

Ik ben vandaag weer thuis en heb net INGEVROREN BONEN direct gemalen en gezet. Het resultaat was verrassend goed. Op zich kan ik me dat ook wel voorstellen. Normaal gesproken wordt de invloed van een maler als slecht ervaren omdat dit de bonen verwarmt. Nu de bonen zo koud zijn, worden ze precies tot kamertemp verwarmd door de molen (heb ik getest). Is hier meer over bekend (mensen die het blind hebben getest ed) of is dit een nieuwe bevinding?
pi_54671297
Ik weet niet of er een blinde test is uitgevoerd op nog bevroren koffie vs bevroren maar ontdooid vóór het malen/zetten. De grote vriestest op HB is iig gedaan met koffie die ze hebben laten ontdooien voordat ze hem gingen gebruiken.

Jammer van de baskets maar het komt vast wel aan. Het is gewoon heel variabel, heb ook weleens meegemaakt dat een pakketje uit de USA na 3 dagen al aankwam en ook helaas weleens pas na 3 maanden (en dat was niet omdat de douane het had onderschept ofzo, het pakketje was toen gewoon in een zwart gat verdwenen ofzo).

EDIT: de invloed van warmte op de bonen is naar mijn mening redelijk verwaarloosbaar, zeker in een thuissituatie als de onze. Dat wordt volgens mij pas van belang in een café.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54671472
Het grote VOORDEEL van ingevroren bonen malen is natuurlijk (gecombineerd met de testen van HB die aangeven dat invriezen de smaak niet negatief beinvloedt) dat je gewoon bijv. 10 kilo gebrande bonen van ongebrand.nl kan kopen (voor de mensen die niet gezegend zijn met een brander zoals ik) en die per kopje uit de vriezer kan halen. Als dit allemaal zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies kan, is dit een super-alternatief voor zelf branden.
pi_54671819
Klopt en eerlijk gezegd ben ik precies daarom skeptisch. Als dit zo is dan zou thuisbranden lang niet zo hot geworden zijn denk ik dan. Maar ik vind het wel interessant om eens te proberen inderdaad!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54672182
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 13:12 schreef W1ZZ het volgende:
Klopt en eerlijk gezegd ben ik precies daarom skeptisch. Als dit zo is dan zou thuisbranden lang niet zo hot geworden zijn denk ik dan. Maar ik vind het wel interessant om eens te proberen inderdaad!
Dat iedereen iets doet, wil niet zeggen dat iedereen iets goed doet. Als dit wel zo zou zijn, zou ik zonder baan zitten .Er werd ook algemeen aangenomen dat invriezen een zwaar negatieve invloed had op je bonen, en dit is ook weerlegd door HB.

Dus we moeten het maar eens gewoon gaan testen....interesse?

Opzet:
Bonen branden, beide sets 3 dagen laten liggen (om te laten rijpen), dan 1 set invriezen (een dag ofzo) en op dag 4 de smaak van de nooit ingevroren bonen vergelijken met de ingevroren en op lage temp gemalen bonen. Ja, 1 set is dan een dagje meer aan de buitenlucht blootgesteld, maar ik denk dat dit "nadeeel" ruimschoots opweegt tegen het introduceren van extra variaties door 2 verschillende batches te nemen.

Iemand op/aanmerkingen hierover?
pi_54672238
Faberic eerlijk gezegt is mijn voorbeeldje ook van internet. Het is al een tijdje geleden dat ik het heb ingesteld maar als je de tijden wat langer maakt en de laatste 2 stages de temp door laat gaan tot 230 ofzo dan gaat het wel goed. Ik zet de mijne altijd zeker met een minuut of 4 over al op koelen. Soms 3.5 minuut maar wat veel vaker voorkomt is rond de 5 minuten.
De temperatuur die hij aangeeft is wel degelijk een goede richtlijn. Niet meer en niet minder. De voeler daarvoor zit als je de kan erafhaalt in dat rondje met dat roostertje. Hij meet dus de instromende lucht die via buitenaf langs het verwarmingselement naar de kan belazen wordt. Deels zal dat ding ook worden beinvloed door de hitte die de bonen in de kan afgeven. Aangezien die niet in de kan zelf zit zal de weergave altijd wat wisselen en nooit helemaal stabiel zijn.
Voor zover ik weet zijn de europese Iroasts wat stabieler met de temperatuur en de weergave daarvan. De grote verschillen de de Amerikaanse versie zijn ook deels te wijten aan de lagere voltage daar.
pi_54672523
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 13:30 schreef Mark_V het volgende:
Opzet:
Bonen branden, beide sets 3 dagen laten liggen (om te laten rijpen), dan 1 set invriezen (een dag ofzo) en op dag 4 de smaak van de nooit ingevroren bonen vergelijken met de ingevroren en op lage temp gemalen bonen. Ja, 1 set is dan een dagje meer aan de buitenlucht blootgesteld, maar ik denk dat dit "nadeeel" ruimschoots opweegt tegen het introduceren van extra variaties door 2 verschillende batches te nemen.

Iemand op/aanmerkingen hierover?
Uhhm, ik dacht dat je ingevroren-meteen gemalen wilde afzetten tegen ingevroren-ontdooid-gemalen?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54672606
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 13:33 schreef marmhz het volgende:
Voor zover ik weet zijn de europese Iroasts wat stabieler met de temperatuur en de weergave daarvan. De grote verschillen de de Amerikaanse versie zijn ook deels te wijten aan de lagere voltage daar.
Dit is op zich niet te wijten aan het lagere voltage denk ik maar meer aan dat dat apparaat oorspronkelijk niet voor dat lagere voltage is ontworpen en dat ie dus niet optimaal presteert.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54672827
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 13:48 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Uhhm, ik dacht dat je ingevroren-meteen gemalen wilde afzetten tegen ingevroren-ontdooid-gemalen?
Kan ook, de vergelijking vers vs. ingevroren malen lijkt mij echter nog wat interessanter.

Dat is de reele vergelijking zelf branden vs. mijn vriezer methode....

Je kan ze ook alledrie tegen elkaar afzetten, dan wordt het helemaal lastig
pi_54672885
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 13:12 schreef W1ZZ het volgende:
Klopt en eerlijk gezegd ben ik precies daarom skeptisch. Als dit zo is dan zou thuisbranden lang niet zo hot geworden zijn denk ik dan. Maar ik vind het wel interessant om eens te proberen inderdaad!
Ik maal soms ook ingevroren bonen en ik heb dezelfde ervaring als Mark dat dan het prima smaakt.
Thuisbranden is volgens mij niet hot. Is veels te veel werk en gaat veels te ver voor de gemiddelde koffiedrinker/espressogenieter. Voor de koffienerds in dit topic is het natuurlijk een ander verhaal. Heb je je dure machine en molen en na veel oefenen ga je je toch afvragen: 't is lekker, maar hoe heb ik er nog meer controle over .... ha! BRANDEN!!
pi_54675129
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 14:13 schreef mirugai het volgende:

[..]

Ik maal soms ook ingevroren bonen en ik heb dezelfde ervaring als Mark dat dan het prima smaakt.
Thuisbranden is volgens mij niet hot. Is veels te veel werk en gaat veels te ver voor de gemiddelde koffiedrinker/espressogenieter. Voor de koffienerds in dit topic is het natuurlijk een ander verhaal. Heb je je dure machine en molen en na veel oefenen ga je je toch afvragen: 't is lekker, maar hoe heb ik er nog meer controle over .... ha! BRANDEN!!
Ik bedoel natuurlijk ook dat het hot is onder de nerds Nee, onder de gemiddelde koffiedrinker is malen al niet eens hot laat staan branden

Mark: dat is idd wel een realistischer vergelijking maar als we al aannemen dat vers vs ingevroren niet zoveel uitmaakt (zie HB) dan vind ik het interessant om te weten of je uitgaande van ingevroren bonen die bonen eerst moet laten ontdooien (en dat moet dan meteen met de hele zak) of dat je ze permanent in de vriezer kunt laten liggen en steeds een beetje ingevroren bonen er uit kunt halen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zaterdag 17 november 2007 @ 18:43:13 #36
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54677707
Vanochtend mijn Colombia bonen geproeft in een espresso (ik heb een proefpakket).
Ik was een beetje bang want ik had ze 2x gebrand, ze waren nu wel goed donker maar nog lang niet zo donker als bijv. kaldi koffie. Ik vond verder dat de bonen stonken, en gemalen bonen nog meer, maar de espresso was smakelijk.

Er stroomt echt 25s lang viscose vloeistof in het kopje, totaal niet waterig, maar echt stroop. Dat is het eerste wat opviel. Doorlooptijd was prima, smaak was wat pittig, niet mijn favoriete keus want ik houd van zoet. Ik heb overigens met wat denkwerk het Faberic I-roast2 Roasting Plan ontwikkeld, die programmeer ik de volgende keer in om te kijken wat er dan gebeurd.

Verder vind ik het echt leuk om te doen, je ziet enorme verschillen tussen bonen terwijl veel blends uit de winkel erg op elkaar lijken.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54680060
Hee faberic er staat op MP een Cimbali Jr. maler voor 150E. Prima prijsje voor zo'n maler als je 't mij vraagt...

-> klikken
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54691836
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 18:43 schreef faberic het volgende:
Vanochtend mijn Colombia bonen geproeft in een espresso (ik heb een proefpakket).
Ik was een beetje bang want ik had ze 2x gebrand, ze waren nu wel goed donker maar nog lang niet zo donker als bijv. kaldi koffie. Ik vond verder dat de bonen stonken, en gemalen bonen nog meer, maar de espresso was smakelijk.

Er stroomt echt 25s lang viscose vloeistof in het kopje, totaal niet waterig, maar echt stroop. Dat is het eerste wat opviel. Doorlooptijd was prima, smaak was wat pittig, niet mijn favoriete keus want ik houd van zoet. Ik heb overigens met wat denkwerk het Faberic I-roast2 Roasting Plan ontwikkeld, die programmeer ik de volgende keer in om te kijken wat er dan gebeurd.

Verder vind ik het echt leuk om te doen, je ziet enorme verschillen tussen bonen terwijl veel blends uit de winkel erg op elkaar lijken.
2x branden? Doppio tostato? Misschien een idee om te proberen: de eerste keer branden totdat het water verdampt is en de bonen lichtgeel zijn (ik weet even niet meer of het nou voor of na de eerste crack is), afkoelen, 24 uur wachten en daarna afbranden tot de gebruikelijke kleur. Je kan dan hoger branden zonder dat de koffie bitter wordt.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_54692013
Lichtgeel is 100 procent zeker voor de eerste crack. Bij de eerste crack kleuren ze echt al bruin.
pi_54692178
Ver voor de 1st crack ook volgens mij. Tussen dat bij mij op de Gene de bonen lichtgeel zitten en de first crack zit vaak wel 5 mins, bij sommige bonen tot 8 mins.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54693636
ik lees graag mee, ben bezig een mening te vormen over welk apparaat de moeite waard is om aan te schaffen...
  zondag 18 november 2007 @ 14:48:27 #42
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54693788
quote:
Op zondag 18 november 2007 13:12 schreef tim2308 het volgende:

[..]

2x branden? Doppio tostato? Misschien een idee om te proberen: de eerste keer branden totdat het water verdampt is en de bonen lichtgeel zijn (ik weet even niet meer of het nou voor of na de eerste crack is), afkoelen, 24 uur wachten en daarna afbranden tot de gebruikelijke kleur. Je kan dan hoger branden zonder dat de koffie bitter wordt.
Tja bij mij was het meer een noodoplossing omdat ze niet donker genoeg waren, en ik kwam er te laat achter dat je dat ding gewoon altijd 15min moet laten branden en dan eerder afkappen (zo kom je dus nooit tijd te kort).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54694209
Dat ligt er mede aan wat voor drinker je bent Miyanou. Als je een capuccinodrinker bent is een machine met warmtewisselaar heel erg fijn, dan hoef je niet te wachten tussen koffie zetten en opschuimen.
Budget speelt ook natuurlijk, maar er zijn genoeg goede machines tweedehands te koop.
  zondag 18 november 2007 @ 15:20:56 #44
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54694457
Ik verveelde me dus ik heb dit filmpje opgenomen.
http://www.youtube.com/watch?v=t3cW6T9HnVY

Redelijk shot, begint alleen een beetje vroeg, maar dat gebeurt altijd bij mij. Een andere was nog stroperiger met druppels etc. Deze was een beetje bitter maar ik vind proeven vanuit dat bodum glaasje 10x niks. Ik heb het idee dat als de espresso zijn hitte niet kwijt kan zodra hij in het kopje zit, dat hij dan slechter smaakt dan in een porseleinen kopje van Illy bijv.

Ik drink dus ook altijd uit illy kopjes, behalve als ik wil kijken hoe mooi de crema wel niet is .
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54695185
Altijd leuk zo'n filmpje. Van de kleur van de espresso kan je niet zo heel veel zien. Wel lekkere dikke crema.
Wat vind je van de smaak van die Colombiaan? Ik vind ze niet zo heel lekker persoonlijk. Licht gebrand zijn ze best zuur en donker gebrand vind ik ze saai, weinig complex.
  zondag 18 november 2007 @ 16:21:59 #46
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54695838
quote:
Op zondag 18 november 2007 15:52 schreef marmhz het volgende:
Altijd leuk zo'n filmpje. Van de kleur van de espresso kan je niet zo heel veel zien. Wel lekkere dikke crema.
Wat vind je van de smaak van die Colombiaan? Ik vind ze niet zo heel lekker persoonlijk. Licht gebrand zijn ze best zuur en donker gebrand vind ik ze saai, weinig complex.
Mee eens, inderdaad behoorlijk zuur en wat slap, geen krachtige smaken in ieder geval. Ik dacht eerst dat omdat deze zo weinig zoet is (helemaal niet eigenlijk), dat het misschien wat is voor in een cappuccino omdat ze dan complementair zijn qua smaak. Blijkt niet zo te zijn, in een cappuccino is het niet lekker. Het mist de body die je in een cappuccino wil hebben. Puur gaat het nog wel.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54698674
Mocht je weer gaan bestellen dan heb ik wel tips voor bonen die richting je smaak komen. W1ZZ heeft ook al aardig wat brand ervaring die kan je er ook wel mee helpen.
Wat zit er nu in je proefpakket?
pi_54700212
enlighten me Marmzh....
pi_54701685
Denk dat we dan wel iets meer moeten weten. Wat is je budget? Hecht je veel aan gemak of ben je juist bereid er veel moeite in te steken? Drink je voornamelijk capps of voornamelijk espresso?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 19 november 2007 @ 20:13:58 #50
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54723525
Tip: koop eerst een molen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')