abonnement Unibet Coolblue
pi_54850461
Een zaffiro is een veel betere machine dan de Ascaso Steel. Veel degelijker. Bij de Steel Duo komt de stoom ook uit een thermoblock wat natte stoom geeft. Het piston is inderdaad een kleine 57 mm en veel lichter dan van een E 61 machine.
Mijn broer heeft er ook een tijdje een gehad maar is blij dat ie 'm kwijt is. Ascaso koop je meer voor de looks dan de kwaliteit. Als je ziet hoeveel Levelt van die Ascaso's afzet dan zegt dat wel iets over wat ze mensen als kwaliteit willen verkopen. Ze zijn voor wat ze bieden heel erg duur.
pi_54850589
ik lees met veel interesse de discussie...
maar het duizelt me wel...er zijn veel "vaktermen"en die probeer ik wel op te zoeken :-)
(maar zou het een idee zijn om voor de niet ingewijden een topic te maken met uitleg van al die termen als PID en tempsurfen enzo?)
ik begrijp steeds beter dat het niet zo makkelijk is om een keuze te maken...
wel begrijp ik nu dat ik beter een duurdere machine kan kopen? en ik snap dat ik een molen aan moet schaffen, maar dat is buiten de prijs die ik voor de machine voor ogen had hoor...
enne ik ben een volwassen vrouw met een eigen inkomen die zich wel een machine kan veroorloven, maar heb gewoon erge moeite met de keuze (steeds meer eigenlijk)
ik heb een Aeroccina van Nespresso die mij erg goed bevalt, dus ik hang niet zo aan een stoompijpje
ik hoor/lees verder
dank voor jullie input!
pi_54850966
Ik denk dat je je om te beginnen twee vragen moet stellen:

-Ben ik bereid om (veel) energie te steken in het leren bereiden van de espresso?
Iedereen die in dit topic post heeft espresso min of meer als hobby. Die gedachte moet je zeker meenemen als je ons advies leest. Ben je geïnteresseerd in sleutelen aan je techniek en evt. aan het apparaat om er net dat beetje extra uit te persen?
-Ben ik iemand die altijd zo'n hoog mogelijke kwaliteit wil?
Hiermee bedoel ik grofweg: ben je over 't algemeen iemand die vers wil koken, moeite doet om extra lekker vlees bij de slager te halen en extra geld uitgeeft aan dure kaasjes of ben je iemand die tevreden is met pastasaus uit een pot?

De Silvia is denk ik alleen geschikt voor je als je op vraag 1 ja antwoordt. Als je alleen op vraag 2 ja antwoordt raad ik je aan een duurder apparaat zoals een warmtewisselaar te kopen. Die zijn veel gemakkelijker in het gebruik dan een single boiler. Als het antwoord op vraag 2 nee is denk ik dat een nespresso voldoet omdat je dan niet geïnteresseerd bent in de meerwaarde van een duur espresso apparaat.

Ik wil met deze post niemand op z'n tenen trappen maar ik denk dat het ongeveer zo zit.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 26 november 2007 @ 19:13:13 #104
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54852401
quote:
Op maandag 26 november 2007 17:15 schreef faberic het volgende:

[..]

Ascaso is verschrikkelijk, een vriend van mij heeft hem en moest apart een tamper bestellen die achteraf zo nauw sluit de hij bij het tampen dat ding er niet meer uitkrijgt waardoor hij eraan moet trekken wat de koffiepuck beschadigd.
Een kennis van mij is er weer heel tevreden over, maar die heeft wel de "Pro" met een normale piston. De manometer zit bij deze niet in het midden, maar aan de linkerkant:

De gewone:


De "Pro" met grotere boiler en commercial-size piston:


Het feit dat je de stoom niet kun regelen lijkt me nogal een nadeel...
  maandag 26 november 2007 @ 19:58:48 #105
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54853246
Stoom is idd niet regelbaar. En trouwens die vriend van mij kan geen singles maken omdat het water er dan aan de randen langs klotst. 3x het filterbakje vernieuwd en het werkt nog niet.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54855435
Iemand ervaring met de De Longhi esam 6600???
geniet nooit met mate
  maandag 26 november 2007 @ 21:49:20 #107
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54856313
Ik lees hier regelmatig dat een HX machine een betere temperatuurstabiliteit heeft dan een single boiler, maar wat is daar de onderbouwing van?

Ik lees bijvoorbeeld hier het volgende:
quote:
Given this understanding, from the barista's viewpoint, the only difference between an E61 with dedicated brew boiler and HX espresso machine is the brew temperature control. Some find HX brew temperature control perplexing, some find it tedious. I agree it's an extra step and one that demands a modicum of understanding of how espresso machines work, but I hasten to point out that if figuring out the HX flush is challenging for a barista, they're really going to struggle with more vexing problems like extraction problem diagnosis and taste flaw diagnosis.

That said, it is unquestionably true that a dedicated brew boiler does simplify the barista's job. Whether that's worth the price of admission of a dual boiler or swapping an HX espresso machine for a single boiler is another question.
En over de Isomac Zafiro (single boiler) heeft men op coffeegeek deze conclusie:

This is quite possibly the best single boiler / dual use boiler machine on the market today. If steaming is important to you, you might want to move up to a heat exchanger machine.

Het is maar hoe je stabiliteit interpreteert... een machine die eigenlijk altijd te warm is (HX) tegen een machine met een deadband (single boiler). Voor de espresso-only crowd lijkt een PID'ed single boiler meer te geven dan een HX: KLIK

Oh ja... Over het "kleine" verschil tussen een single boiler E61 en de Silvia wordt in dat artikel ook ingegaan...
pi_54857241
Ik denk dat W1ZZ gelijk heeft Miyanou. Weeg voor de keuze af hoeveel je over hebt voor echt de ultieme smaak en het gemak. Sommige mensen vinden de smaak van een volautomaat prima en daar is op zich niks mis mee alleen kan het veel beter.
Waar heb je wel eens een goede espresso gedronken? Waarom wil je zo'n machine? Kortom hoe ben je ertoe gekomen dat je dat lekker vind. In de horeca? Bij vrienden? Door nespresso (maar je wilt meer?) In Italie? Wat is je standaard of wat wil je bereiken?
Als je dat helder hebt dan weet je ook wat je machine moet kunnen en wat niet. Dan zal de keuze makkelijker zijn.
Een PID is een apparaatje dat de temperatuur van je machine precies 100% houdt. Dit is echter vooral iets wat mensen zelf erop zetten om een relatief goedkope machine beter te laten presteren. Tempsurfen is door het doorlopen van water het verwarmingselement dwingen aan te gaan zodat je daarna als je de espresso zet precies de goede temperatuur hebt.
  maandag 26 november 2007 @ 22:49:51 #109
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54858207
Mja, zo precies vind ik dat dus niet... IMHO dan, gezien mijn ervaringen. En waarom zie je steeds meer high-end machines met een PID? Synesso Cyncra anyone? De La Marzocco GS/3 heeft er zelfs twee! Waarom zetten mensen een PID op hun LM Linea?

Maar goed, ik heb toch het gevoel dat ik hier tegen de muren sta te praten... nitpicken over kleine dingen en de rest van wat ik te zeggen heb negeren? Jammer... het beste allemaal! Doeg!

[ Bericht 38% gewijzigd door Mark_D op 26-11-2007 23:04:43 ]
pi_54862385
Haha, van mij mag je de vermoorde onschuld spelen maar wellicht worden je comments weinig enthousiast ontvangen gezien de manier waarop jij en je broer hier zijn binnengekomen en de manier waarop je over het algemeen formuleert? Ik kan me nog herinneren hoe je tot voor een paar weken geleden nog helemaal niet had gereageerd op mijn comments en de eerste de beste keer meteen begint met "een veelgemaakte fout," waarna je me begon uit te leggen wat ik toch wel allemaal niet verkeerd had gezegd. Vergeef het me als ik je daarna niet meer zo aardig vind.

En nog los van dit feit geven wij gewoon onze mening, misschien ben je het niet gewend dat er mensen bestaan die niet dezelfde mening zijn toegedaan als jij. Op een forum wordt nu eenmaal niet op ieder geplaatst bericht gereageerd, ik ben in dit topic waarschijnlijk de meest actieve poster en als ik geluk heb wordt op de helft van wat ik hier zeg gereageerd. Shape up or slip out.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 27 november 2007 @ 10:15:21 #111
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54865239
M'n delonghi doet het al beter nu ik een goeie o-ring heb, de smaak is wat zurig maar de cremalaag is wel heel mooi. Dat vind ik eigenlijk gek want de espresso is niet echt super maar de cremalaag is wel heel goed. Ik heb mn delonghi op internet en ik heb geboden op die Brazilia. Nu maar wachten of diegene reageerd en akkoord gaat.Tot die tijd lees ik mee en doe ik het met slechte espresso, en af en toe goeie aangezien ik een barman ben in een restaurant
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  dinsdag 27 november 2007 @ 10:18:28 #112
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54865289
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 10:15 schreef honda1990 het volgende:
M'n delonghi doet het al beter nu ik een goeie o-ring heb, de smaak is wat zurig maar de cremalaag is wel heel mooi. Dat vind ik eigenlijk gek want de espresso is niet echt super maar de cremalaag is wel heel goed. Ik heb mn delonghi op internet en ik heb geboden op die Brazilia. Nu maar wachten of diegene reageerd en akkoord gaat.Tot die tijd lees ik mee en doe ik het met slechte espresso, en af en toe goeie aangezien ik een barman ben in een restaurant
Dat is mooi! Met die nieuwe ring blijft de druk hoog genoeg om crema te genereren? Of was er iets anders aan de hand? Met welke soort koffie maak je je espresso?
  dinsdag 27 november 2007 @ 10:32:36 #113
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54865621
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 10:18 schreef Mark_D het volgende:

[..]

Dat is mooi! Met die nieuwe ring blijft de druk hoog genoeg om crema te genereren? Of was er iets anders aan de hand? Met welke soort koffie maak je je espresso?
Ik denk het wel, want voordat die ring kapot ging deed hij het gewoon goed (wat je dan van een delonghi kan verwachten ) Ik maak mn espresso nog met lavazza ( ik weet het ) ik heb gewoon het geld niet om een fatsoenlijke molen te kopen of om altijd betere koffiemaling te kopen. Maar om een minder bittere nadronk te hebben moet ik dan fijnere of grovere maling kopen? Ik kan natuurlijk wel verschillende malingen kopen in de prijscategoriën.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  dinsdag 27 november 2007 @ 10:32:48 #114
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54865626
[offtopic]Sorry W1ZZ, dat mijn forumuleringen niet in goede aarde vallen bij jou. "Veelgemaakte fout" had ik misschien beter "een veelgemaakte vergissing" kunnen noemen, maar had dat veel uitgemaakt?. Het was trouwens niet mijn eerste posting hoor, daarvoor was er toch al het één en ander heen en weer gegaan toch? Jammer dat je alleen op deze manier naar iemand wil kijken. En je hoeft me niet aardig te vinden, maar doen alsof ik lucht ben gaat er bij mij weer niet in.

Wat mijn broer doet moet hij zelf weten, daar heb ik vrij weinig mee te maken en kan daar dus ook geen verantwoording voor nemen.[/offtopic]

Om dan maar weer on-topic te gaan: Hoe bevallen de Synesso baskets? Merken jullie veel verschil t.o.v. de stock baskets?
  dinsdag 27 november 2007 @ 10:39:54 #115
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54865739
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 10:32 schreef honda1990 het volgende:

[..]

Ik denk het wel, want voordat die ring kapot ging deed hij het gewoon goed (wat je dan van een delonghi kan verwachten ) Ik maak mn espresso nog met lavazza ( ik weet het ) ik heb gewoon het geld niet om een fatsoenlijke molen te kopen of om altijd betere koffiemaling te kopen. Maar om een minder bittere nadronk te hebben moet ik dan fijnere of grovere maling kopen? Ik kan natuurlijk wel verschillende malingen kopen in de prijscategoriën.
Bitterheid komt vaak door een te hoge temperatuur, misschien kun je proberen om de temperatuur wat omlaag te krijgen door eerst wat water te laten stromen?
  dinsdag 27 november 2007 @ 11:07:03 #116
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54866219
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 10:39 schreef Mark_D het volgende:

[..]

Bitterheid komt vaak door een te hoge temperatuur, misschien kun je proberen om de temperatuur wat omlaag te krijgen door eerst wat water te laten stromen?
Ok, maar als je koffie verbrand dan zie je dit toch in je cremalaag? De cremalaag is juist aardig licht van kleur. Hij is niet echt dik maar als ik met een lepeltje erdoorheen roer is hij niet kapot zegmaar.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  dinsdag 27 november 2007 @ 11:19:46 #117
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54866429
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 10:32 schreef Mark_D het volgende:
[offtopic]
Om dan maar weer on-topic te gaan: Hoe bevallen de Synesso baskets? Merken jullie veel verschil t.o.v. de stock baskets?
Ik wacht nog geduldig op mijn pakketje.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  dinsdag 27 november 2007 @ 11:22:04 #118
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54866466
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 11:07 schreef honda1990 het volgende:

[..]

Ok, maar als je koffie verbrand dan zie je dit toch in je cremalaag? De cremalaag is juist aardig licht van kleur. Hij is niet echt dik maar als ik met een lepeltje erdoorheen roer is hij niet kapot zegmaar.
De koffie hoeft niet te verbranden om bitter te smaken. Het hoeft maar een paar graden minder warm te zijn om de bitterheid uit de smaak te krijgen. Als je inderdaad een donkere ring in je crema ziet, is er sprake van verbranding. Die smaken nogal goor...
  dinsdag 27 november 2007 @ 11:27:25 #119
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54866541
-foutje-
  dinsdag 27 november 2007 @ 11:39:09 #120
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_54866729
quote:
Op dinsdag 27 november 2007 11:22 schreef Mark_D het volgende:

[..]

De koffie hoeft niet te verbranden om bitter te smaken. Het hoeft maar een paar graden minder warm te zijn om de bitterheid uit de smaak te krijgen. Als je inderdaad een donkere ring in je crema ziet, is er sprake van verbranding. Die smaken nogal goor...
Ok, dit ga ik proberen zodra ik thuis ben. Ik heb op internet gelezen dat je bij mijn delonghi hem een kwartier tot een halfuur moet voorverwarmen. Is dit dan wel nodig aangezien je hem als hij is opgewarmt meteen af moet laten koelen? Van een donkere cremalaag is geen sprake. Ik zal proberen één dezer dage een foto te maken van de cremalaag en misschien een filmpje van de koffie die er uit komt.
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  dinsdag 27 november 2007 @ 11:43:13 #121
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54866817
Voorverwarmen is wel een goed idee, om er voor te zorgen dat je machine goed warm is en dus de temperatuur constanter kan houden. Het afkoelen is maar een kwestie van enkele graden. Kun je zien wanneer de thermostaat aanspringt op je machine? Dat is het punt waar de temperatuur (ongeveer, er is altijd sprake van wat vertraging) het laagst is. Het punt waar de thermostaat weer uitgaat is bij benadering het punt van de hoogste temperatuur. Probeer eens op beide momenten te starten met het maken van je koffie en kijk of je verschil proeft. Ik ben benieuwd!
pi_54868164
[offtopic]
Mark je hebt geen e-mailadres gespecificeerd dus ik antwoord hier nog even. Het was inderdaad niet je eerste posting in dit topic maar wel je eerste tot mij gerichte post. Als je dan op die manier zonder 'kennis gemaakt te hebben' me op m'n fouten begint te wijzen vind ik dat op z'n minst van weinig decorum getuigen. Het internet is niet bedoeld om onbeschaafdheden te faciliteren, er zit nog altijd een mens aan de andere kant van de lijn en een houding die ik in het echte leven niet zou accepteren accepteer ik online ook niet. Maargoed, wat mij betreft zand erover.
[/offtopic]

a.d. de Synesso baskets: ik heb die van mij en van rooienar net bij Mark_V opgehaald en de Silvia aangezet. Eerste bevinding, de 18gr basket past helaas net niet in de Silvia portafilter (waarmee ik bedoel dat je dan de pf niet meer in de grouphead kunt locken) dus die gaat naar m'n bottomless pf. Als ik zo een espresso heb gezet met de nieuwe double die nu in m'n spouted pf zit zal ik wel posten hoe dat ging t.o.v. de stock Silvia basket.

EDIT: Hoewel het natuurlijk na het zetten van één espresso te vroeg is om conclusies te trekken merkte ik een flink verschil tussen deze zojuist gezette kop en de gemiddelde kop die ik met de Silvia basket zette. De double van Synesso is op het blote oog 2-3mm dieper dan de Silvia double waardoor er bij gelijke dosering meer headspace is en het resultaat zie je in de stroom en proef je in de kop. Hier ben ik zeer happy mee!

[ Bericht 17% gewijzigd door W1ZZ op 27-11-2007 13:30:26 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54868434
@Honda1990: Bitterheid kan helaas veel oorzaken hebben. Heel vaak is dat de temperatuur zoals Mark al opmerkte. Het kan ook nog veroorzaakt worden door een te fijne maling. Maar ik lees dat de kop koffie zelf niet bitter is, alleen de nasmaak? Dat doet mij vermoeden dat dat ligt aan de (behoorlijke) hoeveelheid robusta in Lavazza. Ik zou als ik jou was eerst dat van Mark proberen (dus zetten bij een lagere temperatuur) en daarna eens andere bonen proberen. Hoe donker zijn die Lavazza bonen trouwens? Zit er olie op? Hoe donkerder hoe lager de benodigde temperatuur over het algemeen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 27 november 2007 @ 13:18:44 #124
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_54868503
Mark_D en W1ZZ, zouden jullie die discussie voort willen zetten via PM of postduif? Kunnen we het mooi weer over koffie hebben
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  dinsdag 27 november 2007 @ 13:30:28 #125
195667 Mark_D
Wannabee Barista
pi_54868717
Ik ken die Lavazza alleen uit een (Miele) Saeco automaat en vond hem ronduit vies, maar dat kan veel oorzaken hebben. Daar was het dan wel net gemalen, maar met die Saeco was er niks van te maken. Ze zijn niet echt donker, maar er zit inderdaad een aardig aandeel robusta in. De meeste Lavazza melanges zijn 40 tot 60% Arabica, dus daar kun je inderdaad niet van verwachten dat ze verfijnd smaken.

De meeste koffie in de supermarkt is niet echt super, al moet ik zeggen dat Kimbo goed te doen is... (verkrijgbaar bij o.a. de Jumbo). Maar die bonen zijn echt Napolitaans, bijna zwart en olie.

En zoals W1ZZ zegt, die wil je niet nog straffer maken door een te hoge temperatuur te gebruiken, al er zijn inderdaad ook heel donkere bonen die juist prima tegen hoge temperaturen kunnen, nl. Izzo Supermiscela Bar of Argento (is hetzelfde, verpakking is anders). Met dit soort koffie wil je eigenlijk alleen maar een ristretto maken

Koffiecentrale zegt er dit over (beetje door de marketing-bla-bla heenlezen):
quote:
"Izzo Supermiscela Bar; een sprookje in espresso land.
Vergeet u alles wat u van koffie weet. Bij Izzo Supermiscela Bar is werkelijk alles anders.

De bijna zwarte bonen zien er op het eerste oog niet erg aantrekkelijk uit. Een tweede aanblik laat ons de ware aanblik zien: Alleen de beste arabica's, allemaal zeer lang gebrand, zonder een spoor van vervelende tonen te herkennen, geen halve bonen, allemaal prachtig egaal - licht olieachtig glanzend. Dit is dan ook gelijk het negatieve puntje van deze koffie: minder geschikt voor de volautomaat.

Een koffie die zich met een klein foefje nog lekkerder laat smaken. Schakel uw espressoapparaat over op stoom (~10-20 seconden - even zelf uitproberen), en dan gelijk weer afschakelen. Op die manier is er bij het koffiezetten een hogere temperatuur beschikbaar. En juist dat vindt deze koffie lekker. Deze Supermiscela moet je flink op zijn donder geven. Ideaal dus eigenlijk voor de (vaak te hete ...) Pavoni en Cimbali's.

Experimenteer ook eens rustig met de maalgraad bij deze koffie. Tot 25 seconden doorlooptijd is nog acceptabel, dus echt fijn malen. Een super crema, met een mooie tekening, niet bitter, geen onaangename zuren, gewoon perfect."
Ik heb hem geprobeerd, zeker niet slecht en handig bij mijn te hete Silvia destijds. Maar het is wel een soort koffie waar je echt van moet houden.

[ Bericht 0% gewijzigd door Mark_D op 27-11-2007 13:57:32 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')