bronquote:Bier is de algemene soortnaam voor dranken die gebruik maken van het brouwprocédé met gisting. Daarvan is “pils” de meest geproduceerde soort(meer dan drie kwart van de wereldproductie). Pils wordt genoemd naar de stad Pilsen in Tsjechië, vanwaar dit type blond bier oorspronkelijk afkomstig is.
Wat pils onderscheidt van andere biersoorten, is dat het een bier is van “lage gisting”, wat betekent dat de gisting gebeurt bij lage temperatuur. Soorten bier van “hoge gisting”, typisch voor Engelse bieren, worden gebrouwen met behulp van andere soorten gist. Daarnaast zijn er nog bieren met spontane gisting, waarbij andere grondstoffen worden gebruikt. Daartoe behoren heel wat typisch Belgische bieren zoals Lambic, Geuze, Kriek enz.
			
			
			
			
			
			
			
			Zatte is zeker mijn favoriet van 't IJquote:Op zondag 30 maart 2008 17:10 schreef sigme het volgende:
Over bier versus pils:
Pils is wel bier, bier is geen pils.
[..]
bron
Nog niet genoemd, terwijl het toch heel lekker bier is:
[ afbeelding ]
Sowieso, brouwerij het IJ, altijd de moeite waard.
Voor de Groningers (en wijde omstreken): speciaalbier is het best te halen bij de slijterij van Erp
			
			
			
			Brouwerij 't IJ maakt prima bieren, en je kan ter plekke in een prima sfeer een biertje drinkenquote:Op zondag 30 maart 2008 17:10 schreef sigme het volgende:
Over bier versus pils:
Pils is wel bier, bier is geen pils.
[..]
bron
Nog niet genoemd, terwijl het toch heel lekker bier is:
[ afbeelding ]
Sowieso, brouwerij het IJ, altijd de moeite waard.
			
			
			
			Een paar maanden geleden op een vrijdagavond op excursie naar De Schaapskooi geweest en de brouwmeester gesproken die op een vrijdagmiddag/-avondborrel aan zijn eigen bier zat. Grote klasse die Witte Trapist. LIgt regelmatig in mijn koelkast (samen met Korenwolf).quote:Op zaterdag 15 maart 2008 00:55 schreef Nembrionic het volgende:
Witte Trappist vind ik ook erg lekker
			
			
			
			Hier Gulpener en Alfa. Vond die van Alfa eigenlijk weinig bijzonders..quote:Op zondag 6 april 2008 10:06 schreef borisz het volgende:
[..]
Hertog Jan en Bavaria bokkies gedronken. HJ was lekkerder
			
			
			
			Heb hier nu ook Alfa, is inderdaad niet erg bijzonder.quote:Op zondag 6 april 2008 11:10 schreef ursel het volgende:
[..]
Hier Gulpener en Alfa. Vond die van Alfa eigenlijk weinig bijzonders..
			
			
			
			en nu de Bav, die smaakt beter.quote:Op zondag 6 april 2008 17:43 schreef Againzender het volgende:
[..]
Heb hier nu ook Alfa, is inderdaad niet erg bijzonder.
			
			
			
			
			
			
			
			Die heb ik laatst kado gegeven aan iemand. De slijter om de hoek verkoopt ze. Ik ga um ook maar eens zelf proberen!quote:Op zondag 30 maart 2008 17:10 schreef sigme het volgende:
Over bier versus pils:
Pils is wel bier, bier is geen pils.
[..]
bron
Nog niet genoemd, terwijl het toch heel lekker bier is:
[ afbeelding ]
Sowieso, brouwerij het IJ, altijd de moeite waard.
Voor de Groningers (en wijde omstreken): speciaalbier is het best te halen bij de slijterij van Erp
			
			
			
			quote:Op zaterdag 15 maart 2008 02:40 schreef blessed19 het volgende:
[..]
Wellicht wist je het allang, maar liefmans is faillietal zeker een aantal maanden! of weet jij misschien meer?
quote:Op maandag 28 april 2008 19:51 schreef piepster het volgende:
Ik hoorde dat de Liefmansbrouwerij failliet is. Dikke prutzooi.
Verder: wat zijn lekkere lentebiertjes? We hebben hier nu De Bierkelder en ik wil binnenkort eens gaan shoppen. Bieren die ik ken en lekker vind: Tongerlo Dubbel, Tripe Karmeliet, Wesmalle Tripel, Liefmans Goudenband. Wie kan dit lijstje aanvullen?
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			Dat wordt een proef-avondje..quote:Op donderdag 26 juni 2008 15:27 schreef Nembrionic het volgende:
Mijn eigen brouwsel staat sinds vanochtend 6uur lekker te gisten. Litertje of 20. Een tripel. Ben benieuw hoe het eindproduct wordt. Nu ruikt het lekker in ieder geval
Een verslagje volgt
			
			
			
			Alleen als het goed smaakt natuurlijkquote:
			
			
			
			Anders nemen we gewoon wat reserve biertjes mee..quote:Op donderdag 26 juni 2008 15:38 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Alleen als het goed smaakt natuurlijk
			
			
			
			Tripel Karmeliet, De Koninck en misschien Hoegaarden Grand Cru. Tenminste die vind ik lekkerquote:Op maandag 23 juni 2008 19:02 schreef JanusAnus het volgende:
Heb ik eindelijk het biertopic op fok gevonden! Ik wist dat er een moest zijn!
Weet niet zo heel veel van speciaalbier, maar ik dronk een tijdje geleden in Amsterdam wel eens wat speciaal bieren. Wat ik lekker vond:
- Hertog Jan Grand Prestige
- Westmalle Tripel
- Orval (wel ff wennen, maar toch wel erg lekker)
- Pauwel Kwak
- Chimay
En verder houd ik ook van wat minder ongebruikelijke bieren, Amstel bock en witbier (geen Wieckse)
Van wat ik verder gedronken heb herinner ik me niet zo veel (jammer eigenlijk), maar wat zouden jullie mij nog meer aanraden?
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			Toevallig, daar was ik gisteren nog naar op zoek voor een maat van me. Die was er helemaal gek van afgelopen september. Maar ik wist niet zeker of ze het hier hadden.quote:Op vrijdag 27 juni 2008 15:32 schreef borisz het volgende:
leuk om te lezen
Ik ben even langs de bierkoning geweest en heb van alles wat meegenomen.
- Samuel Adams Boston Lager
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			Zou ik niet doen, bij die temperatuur heb je zo een melkzuurbacterie te pakken. Tenzij je een heel goed luchtfilter tussen je aquariumpompje hebt zitten, zou ik het afraden, een keer goed schudden en dan afdekken met watten of liever een waterslot op een rubberen stop.quote:Op vrijdag 27 juni 2008 14:57 schreef Nembrionic het volgende:
Hier dus een kort verslagje.
Giststarter: Om het gist een zetje te geven maak je een giststarter. Dat is wat water met voeding waarin je het gist doet. Dat belucht je(zuurstof is goed voor gist) met een aquariumpompje. Dit duurt 24-48 uur.
In die tijd moet de gist zich lekker een paar keer verdubbelen. Goed warm wegzetten(graadje of 21-24)
[ afbeelding ]
			
			
			
			het is natuurlijk ook een heel ander type 'witbier' dan Wiekse en Hoegaarden e.d., maar de Duitsers hebben inderdaad hele lekkere variantenquote:Op vrijdag 1 augustus 2008 16:33 schreef Angel_of_Dth het volgende:
Ik ben meestal niet zo' n fan van witbier op terrasjes omdat ze hier vooral Wieckse Witte schenken en dat vind ik niks. Maar deze vind ik toch wel erg lekker.Nu moet ik alleen nog eens de glazen erbij hebben.
			
			
			
			Hoe was de smaak??quote:Op donderdag 26 juni 2008 15:38 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Alleen als het goed smaakt natuurlijk
			
			
			
			Klopt. Hoegaarden vind ik nog wel te drinken trouwens, maar Erdinger is wel vele malen lekkerder.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 16:49 schreef Againzender het volgende:
[..]
het is natuurlijk ook een heel ander type 'witbier' dan Wiekse en Hoegaarden e.d., maar de Duitsers hebben inderdaad hele lekkere varianten
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			Had er al van gehoord en had maar in de winkel een paar flesjes gehaald. Smaakt inderdaad niet verkeerd.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 23:00 schreef Underdoggy het volgende:
Gister voor het eerst aan de hertog jan weizener gezeten, heeeerlijk halve liters op het terras wegslaan. Gaat er verdomd makkelijk in!
[ afbeelding ]
			
			
			
			
			
			
			
			Ik vind die van Grolsch lekkerder.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 23:12 schreef avw1982 het volgende:
[..]
Had er al van gehoord en had maar in de winkel een paar flesjes gehaald. Smaakt inderdaad niet verkeerd.
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			Die moet ik eens kopen.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 23:00 schreef Underdoggy het volgende:
Gister voor het eerst aan de hertog jan weizener gezeten, heeeerlijk halve liters op het terras wegslaan. Gaat er verdomd makkelijk in!
[ afbeelding ]
Die moet ik ook weer eens kopen. Die is inderdaad ook goed.quote:Op woensdag 6 augustus 2008 22:05 schreef borisz het volgende:
[..]
Ik vind die van Grolsch lekkerder.
			
			
			
			't is idd jammer dat het zo duur is. Rochefort 10 is het beste bier dat ik tot nu toe geproefd heb.quote:Op woensdag 6 augustus 2008 23:06 schreef Bier-Broeder-R het volgende:
Bier![]()
Sinds ik afgelopen jaar in Rochefort ben geweest ben ik helemaal weg van dat bier![]()
En dan vooral de 8.
Ik rij zelfs af en toe net over de grens van Belgie om daar Rochefort bier te halen aangezien het in NL bijna twee keer zo duur is...
			
			
			
			
			
			
			
			Die had ik ook laatst. Lekker bier. Sowieso ben ik nu erg van de 'weisse' of 'weizen'. Volgens mij is dat net iets anders dan de (zurige) Wieckse Witte en Hoegaarden (met citroen, brrrr). De laatste maanden heb ik gehad:quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 23:00 schreef Underdoggy het volgende:
Gister voor het eerst aan de hertog jan weizener gezeten, heeeerlijk halve liters op het terras wegslaan. Gaat er verdomd makkelijk in!
[ afbeelding ]
			
			
			
			
			
			
			
			Weizenbier is Duits en dus gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot, dat houdt in dat ze alleen granen, hop en water mogen gebruiken voor het bier en dus geen koriander, citroen e.d. zoals bij Nederlands witbier.quote:Op vrijdag 8 augustus 2008 21:29 schreef Aventura het volgende:
[..]
Die had ik ook laatst. Lekker bier. Sowieso ben ik nu erg van de 'weisse' of 'weizen'. Volgens mij is dat net iets anders dan de (zurige) Wieckse Witte en Hoegaarden (met citroen, brrrr). De laatste maanden heb ik gehad:
- Hertog Jan Weizener
- Franziskaner Weisse (aanrader; ook te koop bij AH)
- Weihenstephaner
- Schneider Weisse
- Paulaner
Komen alle in een prachtig hoog smal glas. Echt lekker!
			
			
			
			Oh, leuk om te weten. Dat is dus het verschil. Geef mij de Duitse witjes maarquote:Op vrijdag 8 augustus 2008 22:10 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Weizenbier is Duits en dus gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot, dat houdt in dat ze alleen granen, hop en water mogen gebruiken voor het bier en dus geen koriander, citroen e.d. zoals bij Nederlands witbier.
			
			
			
			quote:Weißbier ist ein obergäriges Bier, das in Deutschland mindestens zur Hälfte aus Weizenmalz hergestellt sein muss. Oft nennt man es einfach „Weizenbier“, „Weizen“, „Hefeweizen“ oder „Hefe“. Hauptsächlich in Bayern kommt – mit Ausnahme Frankens, der nördlichen Oberpfalz, Niederbayerns nördlich der Donau und Schwabens – der ältere, allgemeine Begriff Weißbier vor. Aus etymologischer Sicht leitet sich „Weizen“ von „weiß“ ab: „Weißbier“ ist sprachgeschichtlich ursprünglicher.
Weißbier hat in der Regel einen Stammwürzegehalt zwischen elf und 14 Prozent. Der Alkoholgehalt liegt normalerweise bei fünf bis sechs Volumenprozent (Abkürzung: %vol). Es gibt aber auch Weizenstarkbiere mit einem Stammwürzegehalt von bis zu 20 Prozent und einem Alkoholgehalt von über acht Volumenprozent. Weißbier hat – je nach Marke – einen Brennwert von circa 44 kcal pro 100 ml.
			
			
			
			Jep, bij de bierkoning heb je ook Weizenersquote:Op vrijdag 8 augustus 2008 22:16 schreef Aventura het volgende:
[..]
Oh, leuk om te weten. Dat is dus het verschil. Geef mij de Duitse witjes maar
			
			
			
			
			
			
			
			Wieckse en Hoegaarden zijn dan ook wel de baggerbrouwsels onder de witbieren....quote:Op vrijdag 8 augustus 2008 21:29 schreef Aventura het volgende:
[..]
Die had ik ook laatst. Lekker bier. Sowieso ben ik nu erg van de 'weisse' of 'weizen'. Volgens mij is dat net iets anders dan de (zurige) Wieckse Witte en Hoegaarden (met citroen, brrrr). De laatste maanden heb ik gehad:
- Hertog Jan Weizener
- Franziskaner Weisse (aanrader; ook te koop bij AH)
- Weihenstephaner
- Schneider Weisse
- Paulaner
Komen alle in een prachtig hoog smal glas. Echt lekker!
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			Dat ziet er interessant uit. Even kijken of ik wat mensen kan ronselen om heen te gaan.quote:Op vrijdag 8 augustus 2008 21:34 schreef Nembrionic het volgende:
Gaat er nog iemand naar het Brussels bierweekend?
http://www.weekenddelabiere.be/
Wij zijn vorig jaar geweest en we gaan nu weer. Het hostel is al geboekt
			
			
			
			Ja het is echt heel erg leukquote:Op zaterdag 9 augustus 2008 13:05 schreef Weird- het volgende:
[..]
Dat ziet er interessant uit. Even kijken of ik wat mensen kan ronselen om heen te gaan.
			
			
			
			
			
			
			
			De bierkaart op de website is die van 2007 helaas, die van dit jaar zie ik nergens.quote:Op zaterdag 9 augustus 2008 13:11 schreef Nembrionic het volgende:
Ik zie net dat Westvleteren er ook staat
			
			
			
			Volgens mij wordt het alleen daar geschonken. Komt vaak wel uit de fles maar volgens mij worden die niet ongeopend verkocht zodat niet iedereen het daar in gaat slaan en ze zo door hun voorraad heen zijn. Als je zoiets wil dan moet je naar het Zythos bierfestival in Sint Niklaas.quote:Op zaterdag 9 augustus 2008 15:17 schreef Weird- het volgende:
[..]
De bierkaart op de website is die van 2007 helaas, die van dit jaar zie ik nergens.
Nog even een vraagje: alle bieren die er staan, is het ook mogelijk om er een paar flesjes van mee naar huis te nemen?
			
			
			
			ìk zou graag een keertje gaan, maar ook dit jaar gaat dat niet lukken...quote:Op vrijdag 8 augustus 2008 21:34 schreef Nembrionic het volgende:
Gaat er nog iemand naar het Brussels bierweekend?
http://www.weekenddelabiere.be/
Wij zijn vorig jaar geweest en we gaan nu weer. Het hostel is al geboekt
			
			
			
			Jammer, ik had graag een paar flesjes mee naar huis genomen. Toch ga ik even kijken denk ikquote:Op zaterdag 9 augustus 2008 15:19 schreef Nembrionic het volgende:
Volgens mij wordt het alleen daar geschonken. Komt vaak wel uit de fles maar volgens mij worden die niet ongeopend verkocht zodat niet iedereen het daar in gaat slaan en ze zo door hun voorraad heen zijn. Als je zoiets wil dan moet je naar het Zythos bierfestival in Sint Niklaas.
			
			
			
			Misschien hebben ze er gewoon daar citroensap door gedaan? Of misschien is het iets wat officieel geen bier is of zo? Ze hebben er ook dingen als Radler.quote:Op zaterdag 9 augustus 2008 11:26 schreef Mikkie het volgende:
[..]
Dat wist ik helemaal niet. Wel grappig dat ik dan laatst in de kroeg een Erdinger weizen kreeg die enorm naar citroen smaakte, en dat die lui beweerden dat dat gewoon klopte.
			
			
			
			
			
			
			
			Wat zou kunnen. Ik heb een keer van een barman gehoord of ergens gelezen dat tappils in Nederland nog wel es beter smaakt dan in België, omdat in Nederland de leidingen vaker schoon gemaakt (moeten) wordenquote:Op maandag 11 augustus 2008 00:21 schreef Nembrionic het volgende:
Of de leidingen waren niet schoon.
			
			
			
			
			
			
			
			Is het niet gewoon overal gebruikelijk om de leidingen aan het eind van de avond door te spoelen? Ik heb een tijdje in een jongerencentrum gewerkt (meestal niet het toonbeeld van hygiëne) en daar moest dat in ieder geval wel. Het is ook een kleine moeite.quote:Op maandag 11 augustus 2008 23:31 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Wat zou kunnen. Ik heb een keer van een barman gehoord of ergens gelezen dat tappils in Nederland nog wel es beter smaakt dan in België, omdat in Nederland de leidingen vaker schoon gemaakt (moeten) worden
			
			
			
			Er is verschil tussen doorspoelen en echt schoonmaken, net zoals er verschil zit tussen een bord afspoelen en het afwassenquote:Op dinsdag 12 augustus 2008 21:18 schreef Angel_of_Dth het volgende:
[..]
Is het niet gewoon overal gebruikelijk om de leidingen aan het eind van de avond door te spoelen? Ik heb een tijdje in een jongerencentrum gewerkt (meestal niet het toonbeeld van hygiëne) en daar moest dat in ieder geval wel. Het is ook een kleine moeite.
			
			
			
			
			
			
			
			Wat overigens niet waar is volgens de Bierpassie die nu in de winkels ligt; ze hebben een steekproef gedaan en geen enkel cafe kwam er slecht uit.quote:Op maandag 11 augustus 2008 23:31 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Wat zou kunnen. Ik heb een keer van een barman gehoord of ergens gelezen dat tappils in Nederland nog wel es beter smaakt dan in België, omdat in Nederland de leidingen vaker schoon gemaakt (moeten) worden
			
			
			
			
			
			
			
			St. Bernardusquote:Op donderdag 21 augustus 2008 11:06 schreef blessed19 het volgende:
Westvleteren had het een tijdje uitbesteed aan een brouwerij. die brouwerij maakt het nog steeds, maar dan met een kleine aanpassing op het recept.
Welke brouwerij/bieren spreken we hier over?
			
			
			
			Ok mooi, die heb ik ook koud liggen voor morgenavond na het werkenquote:Op donderdag 21 augustus 2008 17:23 schreef Locusta het volgende:
Hertog Jan Weizener is goed te pruimen
			
			
			
			wow! Daar ben ik vorig jaar stevig uit de bocht gegaanquote:Op vrijdag 8 augustus 2008 21:34 schreef Nembrionic het volgende:
Gaat er nog iemand naar het Brussels bierweekend?
http://www.weekenddelabiere.be/
Wij zijn vorig jaar geweest en we gaan nu weer. Het hostel is al geboekt
			
			
			
			Die van mij zijn allemaal al opperdepopquote:Op donderdag 21 augustus 2008 20:04 schreef Radioheader het volgende:
Ok mooi, die heb ik ook koud liggen voor morgenavond na het werken
			
			
			
			Ja die standhouders zijn echt tof. Altijd bereid een praatje te maken. Maar dat geldt voor iedereen daar.quote:Op donderdag 21 augustus 2008 21:22 schreef misteriks het volgende:
[..]
wow! Daar ben ik vorig jaar stevig uit de bocht gegaan![]()
Toevallig op de grote markt gesukkeld met een te enthousiaste vriend, nuchtere maag, veel te veel keuze en gezellige standhouders![]()
			
			
			
			
			
			
			
			quote:Op vrijdag 22 augustus 2008 12:17 schreef navigator het volgende:
Vorig weekend helemaal rot van 3 stuks Leffe 9. Geen echt kater maar wel kotsen de volgende ochtend. Ook al eens van 2 zware hoofdpijn gehad. Zeer verraderlijk bierte dus die ik niet meer zal kopen.
Ik ben geen groentje op het gebied van Belgische bieren, dit even ter info voor de potentiele grappenmakers.
			
			
			
			
			
			
			
			Geen groentje zei ik toch..quote:Op vrijdag 22 augustus 2008 12:26 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Als je echt zo'n groentje bent dan had het waarschijnlijk niet uitgemaakt welk sterk bier je gedronken had
			
			
			
			Mènquote:
			
			
			
			
			
			
			
			we hebben het hier over bier, geen ale..quote:Op vrijdag 22 augustus 2008 15:17 schreef popolon het volgende:
Ik drink regelmatig lokaal gebrouwen pale ale. Wat een verademing als je dat vergelijkt met Grolsch, Heineken en andere goedkope slappe zooi.
Paar van mijn favorieten:
[ afbeelding ]
Bell's Pale Ale
[ afbeelding ]
Founders Dirty Bastard
Allebei een 9/10 op beeradvocate.com.
Je kunt ook navulbare kannen kopen bij de brouwerij, wat tegelijkertijd een kroeg is, en vers gebrouwen bier kopen.
			
			
			
			
			
			
			
			En waarom moet jij huilen?quote:
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			NEE!quote:Op vrijdag 22 augustus 2008 15:29 schreef popolon het volgende:
Ik zat me eigenlijk al af te vragen of er niet een speciaal bier/ale/whatever topic was.
Maar dus ale en aanverwanten is hier niet welkom?
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |