Waar jij op doelt gebeurt pas als je bij de bevalling 36 of ouder bent....quote:Op zondag 30 september 2007 09:42 schreef marlieske het volgende:
[..]
Mwah ik val niet in 1 van de 2 categorieën vind ik zelf, ik val meer in de middenmoot niet jong niet oud, maar ik wilde wel voor mijn 30ste moeder zijn vanwege dus alle onderzoeken die je anders aangeboden kreeg en afwijkingen waar dan verhoogde kans op zou zijn. Ik hoop dus ook echt de 2de ook voor mijn 30ste te krijgen dan hoef ik niet de keuze te maken wel of geen onderzoeken te laten doen.
Maar daar vielen mensen nogal over toen ik dat in deel 1 typte, en waarom?
in deel 1 typtje jij dit:quote:Op zondag 30 september 2007 09:42 schreef marlieske het volgende:
[..]
Mwah ik val niet in 1 van de 2 categorieën vind ik zelf, ik val meer in de middenmoot niet jong niet oud, maar ik wilde wel voor mijn 30ste moeder zijn vanwege dus alle onderzoeken die je anders aangeboden kreeg en afwijkingen waar dan verhoogde kans op zou zijn. Ik hoop dus ook echt de 2de ook voor mijn 30ste te krijgen dan hoef ik niet de keuze te maken wel of geen onderzoeken te laten doen.
Maar daar vielen mensen nogal over toen ik dat in deel 1 typte, en waarom?
En persoonlijk viel ik daarover ja. Zoals ik in deel 1 al opmerkte komt dit op mij zeker net zo bekrompen over als veel opmerkingen over jonge moeders.quote:Op vrijdag 28 september 2007 11:47 schreef marlieske het volgende:
Ik vind het eerder verontrustend dat er veel vrouwen pas half weg 30 of ruim over de veertig pas aan hun kinderwens gaan denken/werken.
Als je de ouders van nu leest, ben je met je 28 jaar oud een jonge moeder..... dat vind ik echt een verkeerde ontwikkeling. Ik heb de OvN elke maand gehaald en iedere keer valt mijn bek weer wagenwijd open, vrouwen die het met hun 43 jaar raar vinden dat ze 5x een miskraam krijgen.....
en dan uiteindelijk een gehandicapt kind krijgen, heel vervelend maar je weet toch dat de risico's groter worden als je ouder zwanger raakt.
Nee ik ben van mening dat ik liever een meisje van 23 met zwangere buik baby spullen zie kopen als een vrouw van 45.
Sommige mensen wíllen niets liever dan grootouder zijn he? Ik ken wel een aantal mensen in mijn omgeving die het héérlijk zouden vinden om een hummeltje op stap te kunnen nemen (en dan, als het moe is, lekker bij pappa en mamma weer afleveren).quote:Op zaterdag 29 september 2007 22:35 schreef Tinkepink het volgende:
Dat van die grootouders slaat toch wel alles! Laat die mensen lekker genieten van hun vrije tijd!
Driequote:Op zondag 30 september 2007 09:03 schreef livelink het volgende:
Dus eigenlijk praten we nu hooguit over twee generaties die in staat zijn om keuzes te maken hierin, en eerlijk gezegd heb ik vaak gedacht dat het wel zo makkelijk zou zijn geweest om niks te kiezen te hebben hierin.
Dit slaat in mijn ogen écht alles. Als je er helemaal klaar voor bent, prima... Maar om nu alvast maar aan kinderen te beginnen in een relatie die klaarblijkelijk volgende maand al over kan zijn, uit angst om "overgeslagen" te worden... Nee, lekkere basis heb je dan.quote:Op vrijdag 28 september 2007 14:08 schreef miss_liss het volgende:
maar mensen.
Het kan wel over zijn tussen ons volgende maand en dat ik pas op mijn 40ste iemand tegen kom en dan pas aan kinderen begin.
Ik wilde altijd al kinderen alleen de situatie was er toen niet voor geweest.
Het is vaak niet je eigen besluit om laat kinderen te nemen, veroordeel niet zonder het verhaal te eten
Flauw hoorquote:
Mijn ouders zijn principieel tegen voorbehoedsmiddelen. Mijn moeder was 27 bij haar eerste kind (redelijk 'laat' getrouwd) en 41 toen de laatste (ik) werd geboren. Waar sommige mensen praten over dat het wel/niet natuurlijk is om op een bepaalde leeftijd kinderen te krijgen, vind ik dat echte onzin. In principe kun je de gehele periode vanaf de eerste menstruatie tot aan de overgang als vrouw gezonde kinderen op de wereld zetten. De natuur hanteert hierin geen moraal. Als het kan, gebeurt het dus. Het leven gaat z'n eigen gang. Risico's zitten daar altijd aan verbonden en die kun je niet voor zijn door met percentages te goochelen. Wat zeggen statistieken precies over een individueel geval? Mijn ouders waren ook bezorgd bij de laatste zwangerschap, maar dat bleek dus ongegrond. En mijn ouders zeggen dan: je moet het accepteren zoals het komt. Het is niet meer van deze tijd om zo te denken, maar het is wel prachtig eigenlijk.quote:Op zondag 30 september 2007 09:03 schreef livelink het volgende:
Nog niet zo heel lang geleden viel er nog weinig te kiezen met betrekking tot kinderen krijgen. Mijn grootouders van beide kanten kregen hun eerste kind toen ze nog jong waren en hun laatste kind toen ze al over de 40 waren. Volledig bepaald door de biologische wetten. Zelfs mijn ouders hadden nog niet zoveel keuzevrijheid. Er waren toen wel voorbehoedsmiddelen, maar toen mijn moeder na haar 4e kind zich had laten steriliseren kwam de pastoor (die kennelijk het roddelcircuit aardig volgde) naar ons huis toe om mijn ouders de les te lezen.
Nou, ik heb helemaal niet zo'n wereldschokkende mening hoor, ik ben het eigenlijk nog het meest eens met Jarno.quote:Op zondag 30 september 2007 11:27 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Flauw hoor
Heb je deel 1 ook al helemaal gelezen? Misschien verander je nog van gedachten?
Juist, dat was ook onze gedachtengang toen wij prenatale onderzoeken kregen aangeboden.quote:Op zondag 30 september 2007 13:35 schreef mane het volgende:
In principe kun je de gehele periode vanaf de eerste menstruatie tot aan de overgang als vrouw gezonde kinderen op de wereld zetten. De natuur hanteert hierin geen moraal. Als het kan, gebeurt het dus. Het leven gaat z'n eigen gang. Risico's zitten daar altijd aan verbonden en die kun je niet voor zijn door met percentages te goochelen. Wat zeggen statistieken precies over een individueel geval?
Dat vind ik ook Bix. Liever een oudere moeder die goed in haar vel zit, dan een jonge die enorm labiel is.quote:Op zaterdag 29 september 2007 22:59 schreef bixister het volgende:
en ik vind het in deze discussie echt vreemd dat sommigen doen alsof alleen de biologische factoren tellen, of in elk geval veel zwaarder tellen dan bijvoorbeeld of je er in psychisch en relationeel opzicht klaar voor bent.
Ik ben dat niet met je eens. Ik heb bewust de keuze gemaakt toen ik 24 was om met de pil te stoppen en te proberen zwanger te worden. Morgaine was een toevalstreffer en op mijn 25ste was ik moeder. Mijn ouders werken gewoon en ik verwacht ook zeer zeker niet dat zij op de dagen dat ik werk oppassen. Inmiddels ben ik 28 en zwanger van de 2e. Mijn ouders werken nog steeds en passen een enkele keer op. Mijn schoonvader woont ruim een uur rijden hier vandaan en mijn schoonmoeder minstens 8 uur vliegen, die passen dus nooit op. Ik vind dat het kiezen voor een kind betekent dat je er zelf voor zorgt en dat je niet afhankelijk bent van de oppasdiensten van grootouders. Het is leuk voor de grootouders (en de kleinkinderen) om een keertje je kleinzoon of dochter te logeren hebben maar ik zou niet willen dat mijn ouders minder gaan werken of zelfs zouden stoppen met werken omdat ik zo nodig kinderen wil. Overigens zijn mijn ouders 52 en 51 jaar.quote:Op zaterdag 29 september 2007 21:38 schreef Grijs het volgende:
Maar het nadeel van jonge grootouders is, dat ze allemaal werken (in ons geval).
Wb de prenatale onderzoeken zegt de kansberekening in feite alleen maar iets als je het om wat voor reden dan ook wíl weten. Als jij wil weten of jouw kindje (waarschijnlijk) Down heeft en je weet dat je, door bijvoorbeeld een hogere leeftijd, daar een verhoogde kans op hebt, dan zegt dat wel iets natuurlijk.quote:Op zondag 30 september 2007 15:20 schreef Moonah het volgende:
[..]
Juist, dat was ook onze gedachtengang toen wij prenatale onderzoeken kregen aangeboden.
Wat zegt nou "Een kans van 1 op 150 dat je een kindje met Down krijgt"? Niets toch? Als jij net die ene bent vind je het wrs net zo moeilijk als wanneer je die ene bent die een kans van 1 op 5000 heeft.
[..]
Dat vind ik ook Bix. Liever een oudere moeder die goed in haar vel zit, dan een jonge die enorm labiel is.
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 15:01 schreef KD-fotografie het volgende:
Tch wil ik hier ondanks dat het topic redelijk dood is wel nog een reactie geven, gisteren in Kinderen las ik namenlijk dit.
Bekend is dat naarmate je ouder wordt de kans op het krijgen van een kind met het Downsyndroom toeneemt.Maar hoe groot is die kans? Hieronder staan de laatste landelijke cijfers van 2006
Leeftijd moeder......................................Kans op Downsyndroom
20............................................................0,8 per 1000 vrouwen
25............................................................0,9 per 1000 vrouwen
30............................................................1,4 per 1000 vrouwen
35............................................................5,0 per 1000 vrouwen
40............................................................17 per 1000 vrouwen
Ben ik de enigste die hier best van schrikt? ik wist dat het na je 40ste hoger zou zijn maar dat het verschil zo groor zou zijn was ik me niet van bewust.
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 15:30 schreef Macka66 het volgende:
[..]
Aan de andere kant: Hoewel zo rond je veertigste de kans stijgt op het krijgen van een kind met Downsyndroom zijn er meer jongere dan oudere moeders die zo'n kind hebben. Maar 20% van de kinderen met Downsyndroom heeft een oudere moeder. (Volgens de Stichting Down Syndroom)
Het zal vast wel te maken hebben met prenataal testen.
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 16:56 schreef PopeOfTheSubspace het volgende:
[..]
Hoeveel downsyndroomkinderen een oudere moeder hebben, zegt niets over het verband tussen leeftijd moeder en kans op downsyndroom.
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 15:01 schreef KD-fotografie het volgende:
Tch wil ik hier ondanks dat het topic redelijk dood is wel nog een reactie geven, gisteren in Kinderen las ik namenlijk dit.
Bekend is dat naarmate je ouder wordt de kans op het krijgen van een kind met het Downsyndroom toeneemt.Maar hoe groot is die kans? Hieronder staan de laatste landelijke cijfers van 2006
Leeftijd moeder......................................Kans op Downsyndroom
20............................................................0,8 per 1000 vrouwen
25............................................................0,9 per 1000 vrouwen
30............................................................1,4 per 1000 vrouwen
35............................................................5,0 per 1000 vrouwen
40............................................................17 per 1000 vrouwen
Ben ik de enigste die hier best van schrikt? ik wist dat het na je 40ste hoger zou zijn maar dat het verschil zo groor zou zijn was ik me niet van bewust.
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 17:25 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Ik was me ook niet zo bewust van de cijfers, en inderdaad zijn die vanaf 40 erg hoog,.
Maar volgens mij zei ook niemand dat dat niet zo is, en dat de risico's niet groter worden met het ouder worden.
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 17:34 schreef Macka66 het volgende:
[..]
Ik kende de cijfers wel, als oudere a.s. moeder. Maar dat er nou juist procentueel meer jonge moeders zijn met een kind met Downsyndroom verbaasde mij dan weer.
Zelf heb ik geen testen laten doen omdat een kind in welke vorm dan ook welkom was. Als je daar niet zo tegenover staat zou je wel moeten laten testen, ook als jongere moeder.
quote:Op zondag 7 oktober 2007 02:52 schreef KD-fotografie het volgende:
Neem aan van niet, aangezien het zoveel op de 1000 is dus dat is een gemiddelde.
Het aantal per leeftijd blijft dan hetzelfde, ongeacht de hoeveelheid vrouwen in een bepaalde leeftijd.
quote:Op zaterdag 6 oktober 2007 15:30 schreef Macka66 het volgende:
Aan de andere kant: Hoewel zo rond je veertigste de kans stijgt op het krijgen van een kind met Downsyndroom zijn er meer jongere dan oudere moeders die zo'n kind hebben. Maar 20% van de kinderen met Downsyndroom heeft een oudere moeder. (Volgens de Stichting Down Syndroom)
Het zal vast wel te maken hebben met prenataal testen.
quote:Op zondag 7 oktober 2007 09:52 schreef bixister het volgende:
ik vind de percentages van afbreken van de zwangerschap ook hoog, maar aan de andere kant denk ik dat je vaak pas gaat testen als je al een keuze gemaakt hebt over wat je doet bij een slechte uitslag.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |