He, ik vind dat zo raar soms.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 12:54 schreef bloempjuh het volgende:
Uit een ander topic:
Ik zit al een tijdje (lees: maanden) niet echt lekker in mijn vel en heb na een gesprek met een maatschappelijk werkster vandaag bij de huisarts geïnformeerd naar informatie over anti-depressiva. Ik ben nogal huiverig, wil liever geen jaar aan een dergelijk medicijn vastzitten.. maar misschien helpt 't wel. Zoals het nu gaat kan het in ieder geval niet verder.
De huisarts wil me citalopram voorschrijven, als ik besluit te gaan 'slikken'. Kan iemand me uit ervaring vertellen wat voor middel dat is? Ik heb een bijsluiter en een hoop papierwerk meegekregen en doorgelezen, maar daaruit maak ik niet op wat gebruikers ervan vinden.
Jeetje hé, wat erg.quote:Moeder is nu enkele jaren 'officieel' depressief, vader heeft zichzelf na 10 jaar depressie verdronken in een rivier dicht bij ons huis. Ben gewoon bang.
Hehe, tot deze conclusie kwam ik een tijdje terug eens. Had het idee dat mensen dat inderdaad zo hebben, vooral de leuke, korte gesprekjes met mensen die je niet kent. Ze weten dan ergens misschien, 'hé, heb ik eerder mee gepraat' of ze komen je in hun onderbewustzijn whatever vaag bekend voor, maar kunnen het niet plaatsen en zijn dan geneigd om eerder het negatieve te denken dan het positieve, maar dat denk ik soms. Bedreiging ofzo, leuk gesprek mee gehad, persoonlijk, dan niet kunnen plaatsen, dus zal vast negatief geweest zijn of iemand zijn geweest die ze niet mochten.quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 01:17 schreef Dromenvanger het volgende:
.. Alsof het negatieve meer blijft hangen dan het positieve.
Pak een bijsluiter van een willekeurig medicijn en kijk naar de mogelijke bijwerkingen. Je schrikt je een ongeluk. Slik je weleens een paracetamolletje (willekeurig voorbeeld)? Veel giftiger dan paroxetine.quote:Op maandag 27 augustus 2007 18:49 schreef babbelzzz het volgende:
sjeu zeg, ik zit vandaag op derde dag opbouwschema paroxetine, wat een rommel is dat zeg dat het al zoveel bijwerkingen veroorzaakt!....hopelijk issut t waard!
Diazepam (en oxazepam, lorazepam, alprozolam etc.) zijn geen antidepressiva, maar werken ontspannend, angstremmend en slaapbevorderend. In de meeste gevallen mag je ze alleen relatief kort (enkele weken tot maanden) gebruiken vanwege het risico op verslaving en gewenning.quote:Op maandag 27 augustus 2007 19:07 schreef sweetgirly het volgende:
[..]
Ook lees ik hier van iemand die diazepam neemt of heeft genomen of adviseert, zodat als je jezelf down voelt, je jezelf wellicht wat beter kan voelen. Is dat waar ? Werkt het wel zo snel. Ik weet het niet.
[..]
nou als ik van een paracentamolletje beter had geworden had ik die wel genomenquote:Op maandag 27 augustus 2007 19:55 schreef Halinalle het volgende:
[..]
Pak een bijsluiter van een willekeurig medicijn en kijk naar de mogelijke bijwerkingen. Je schrikt je een ongeluk. Slik je weleens een paracetamolletje (willekeurig voorbeeld)? Veel giftiger dan paroxetine.
In ieder geval hoop ik dat je er snel baat bij hebt.
Oh thanx voor je info !quote:Op maandag 27 augustus 2007 20:03 schreef Halinalle het volgende:
Diazepam (en oxazepam, lorazepam, alprozolam etc.) zijn geen antidepressiva, maar werken ontspannend, angstremmend en slaapbevorderend. In de meeste gevallen mag je ze alleen relatief kort (enkele weken tot maanden) gebruiken vanwege het risico op verslaving en gewenning.
kom je op de foto?quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 00:06 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik heb momenteel een abonnement op de emotional rollercoaster geloof ik?
tuurlijk niet, lijkt een grote drempel maar die is kleiner dan je denktquote:
ik hou niet zo goed op beeldquote:Op dinsdag 28 augustus 2007 00:13 schreef Re het volgende:
[..]
tuurlijk niet, lijkt een grote drempel maar die is kleiner dan je denkt
ow lekker!quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 00:06 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik heb momenteel een abonnement op de emotional rollercoaster geloof ik?
nee ik ook niet vandaar die "lekker"quote:Op dinsdag 28 augustus 2007 00:44 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik vind er niks aan heur, die rollercoaster
mag je valeriaan gebruiken?
bij het kruidvat kun je valeriaandragees halen (niet de capsules, daar ga je van kotsen, die stinken), daar word je wel iets rustiger van.
heel jammerquote:Op maandag 27 augustus 2007 22:05 schreef Nijna het volgende:
Voor zover ik weet is ibuprofen slecht voor je maag en paracetamol niet, dus zou je beter paracetamol kunnen nemen (maar ze helpen beide niet bij psychische klachten... voor zover ik weet).
thx ja ik wil t zeker wel ff overleggen met iemand die er verstand van heeft maar naar een huisarts hoef je niet te gaan die zijn meestal niet zo homeopatisch ingesteldquote:Op dinsdag 28 augustus 2007 09:35 schreef Nijna het volgende:
Donnavh, kan je overleggen met je huisarts of een psychiater?
Ik slik fluoxetine (prozac), al sinds mn zwangerschap. Eerder wel geprobeerd af te bouwen, maar dat was geen succes. Inmiddels ben ik wel aan het proberen om mn dosering nog wat te verlagen. Als het toch niet blijkt te werken ga ik weer terug naar mn oorspronkelijke dosering.
Er zijn wel medicijnen die je kan slikken tijdens je zwangerschap, maar lijkt me goed om daar goed naar te kijken in overleg met iemand die er verstand van heeft. Voor en nadelen op een rijtje zetten en dan een keuze maken.
Als het kan liefst zonder medicatie, maar een mama die gestresst is of zich hardstikke rot voelt tijdens de zwangerschap is ook niet goed zeg maar.
Succes!
niet echtquote:Op maandag 3 september 2007 19:39 schreef Nijna het volgende:
Donnavh, ik ben wel benieuwd of je wat wijzer bent geworden na overleg met de VK?
kenmerken van AD afbouw waarbij de onderliggende symptomen weer terugkomen...quote:Op maandag 15 oktober 2007 12:46 schreef Burdie het volgende:
Hmm, iemand ervaring met het stoppen met seroquel? Gisteren en zaterdag ging het prima, alleen vandaag voel ik me ineens heel erg manisch, moodswingerig en enorm labiel. En huilerig, verward, moe, fit, enooooorm gelukkig, stralend blij, en dan weer duizelig en verdrietig...
Godver.
Volhouden hoor! Veel afleiding zoeken, en ook wel naar buiten gaan. Succesquote:Op maandag 15 oktober 2007 12:46 schreef Burdie het volgende:
Hmm, iemand ervaring met het stoppen met seroquel? Gisteren en zaterdag ging het prima, alleen vandaag voel ik me ineens heel erg manisch, moodswingerig en enorm labiel. En huilerig, verward, moe, fit, enooooorm gelukkig, stralend blij, en dan weer duizelig en verdrietig...
Godver.
Zoals Re zegt, ennuh, misschien de depressie niet verdwenen als sneeuw voor de zon. AD zijn niet een geneesmiddel in de traditionele zin van het woord, zij nemen de oorzaak van dee depressie niet weg. Stoppen met AD kan dan leiden tot het terugkeren van de depressie. Persoonlijk vindt ik dat AD, en veel psychofarmaca, dan ook onder het toeziend oog van de psychiater gebruikt moeten worden. Het geexperimenteer door huisartsen vind ik niks. De geneesmiddelen zijn mijns inziens ondersteunend bij de therapie. Of je bent gezegend met een immer terugkerende depressie, maar dan slik je ze de rest van je leven.quote:Op maandag 15 oktober 2007 12:46 schreef Burdie het volgende:
Hmm, iemand ervaring met het stoppen met seroquel? Gisteren en zaterdag ging het prima, alleen vandaag voel ik me ineens heel erg manisch, moodswingerig en enorm labiel. En huilerig, verward, moe, fit, enooooorm gelukkig, stralend blij, en dan weer duizelig en verdrietig...
Godver.
Seroquel is géén AD, Burdie is onder behandeling van een psychiater en weet dat ze waarschijnlijk langdurig medicijnen moet slikken. Je verhaal is dus niet zo heel erg van toepassing.quote:Op maandag 15 oktober 2007 19:53 schreef Inekris het volgende:
[..]
Zoals Re zegt, ennuh, misschien de depressie niet verdwenen als sneeuw voor de zon. AD zijn niet een geneesmiddel in de traditionele zin van het woord, zij nemen de oorzaak van dee depressie niet weg. Stoppen met AD kan dan leiden tot het terugkeren van de depressie. Persoonlijk vindt ik dat AD, en veel psychofarmaca, dan ook onder het toeziend oog van de psychiater gebruikt moeten worden. Het geexperimenteer door huisartsen vind ik niks. De geneesmiddelen zijn mijns inziens ondersteunend bij de therapie. Of je bent gezegend met een immer terugkerende depressie, maar dan slik je ze de rest van je leven.
Ik weet wat seroquel is, en mijn antwoord sloeg daarop. Omdat het onder andere als aanvulling op AD gebruikt wordt, en ik zelf AD slik, was de aanname automatisch bi-polair, wat natuurlijk onterecht is. Sorry als ik iemand op de tenen heb gestaan, dat was niet de bedoeling.quote:Op maandag 15 oktober 2007 21:33 schreef Halinalle het volgende:
[..]
Seroquel is géén AD, Burdie is onder behandeling van een psychiater en weet dat ze waarschijnlijk langdurig medicijnen moet slikken. Je verhaal is dus niet zo heel erg van toepassing.
Als in morgen?quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 00:32 schreef MissyMirjaM het volgende:
ja, ik zal binnenkort maar een afspraak met de HA maken
Uhm, time mattersquote:Op dinsdag 16 oktober 2007 00:33 schreef MissyMirjaM het volgende:
[..]
nee.
meer als in deze of volgende week, wat me uikomt.
why?
ik heb het al een paar keer afgebouwd, en telkens liep dat op een drama uitquote:Op dinsdag 16 oktober 2007 01:06 schreef Bluezz het volgende:
*Olifant in een porceleinkast* mode :
Je voelt je als vrouw sowieso wisselend over een maand genomen, dat kán heftig zijn ja.
Hormonen dames, hormonen...
En als ik lees dat men al jaren hier antidep. slikt... in godsnaam WHY, ga afbouwen onder begeleiding.
Lieverd, je moet er wel doorheen als je begrijpt wat ik bedoel.quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 01:15 schreef Muck het volgende:
ik heb het al een paar keer afgebouwd, en telkens liep dat op een drama uit
laat mij dan maar slikken
Sommige mensen hebben geen keuze hequote:Op dinsdag 16 oktober 2007 01:43 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Lieverd, je moet er wel doorheen als je begrijpt wat ik bedoel.
Je bent een addict.
Je gebruikt een stofje wat eerst aanvult en vervolgens afbreekt als je afbouwt. (simpel gezegd) dus je moet door hell... wil je dit je hele leven slikken of zo?
Waarschijnlijk krijg ik vrijdag andere antipsychotica mee van de psychiater. Ik hoop het, serieus, want hoe ik me nu voel... dan wéét je weer waarom je dat spul sliktquote:Op maandag 15 oktober 2007 21:43 schreef Re het volgende:
Seroquel wordt gebruikt als augmentatie voor een AD, (het is een medicijn wat niet direct AD eigenschappen heeft maar de werking van het AD versterkt), ermee stoppen kan dus de effectiviteit van een AD verminderen...
er zijn vele soorten depressies Bluezz, waaronder die met een biologische oorzaak (de diabetes vorm zal maar zeggen, waarbij je hersenen permantent een disbalans aan serotonine/dopamine veroorzaaktquote:Op dinsdag 16 oktober 2007 01:43 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Lieverd, je moet er wel doorheen als je begrijpt wat ik bedoel.
Je bent een addict.
Je gebruikt een stofje wat eerst aanvult en vervolgens afbreekt als je afbouwt. (simpel gezegd) dus je moet door hell... wil je dit je hele leven slikken of zo?
Ik hoop dat ik niet tever offtopic ga hier, maar wat vind jij van de kritiek op SSRI's en de farmaceutische industrie? En dan met name de bewering dat er nooit een causaal verband is gevonden tussen het tekort aan serotonine en depressies, en dat SSRI's het lichaam op de 'verkeerde, niet relevante plekken' in het lichaam dopamine aan laat maken?quote:Op zaterdag 18 augustus 2007 00:16 schreef Re het volgende:
[..]
ik werk voor (samen met) de farmaceutische industrie en schrijf wetenschappelijke artikelen over antipsychotica en antidepressiva (en osteoporose, parkinson, dementie, kanker, epilepsie)
Ik slik het ook, en kan het heel goed hebbenquote:Op maandag 15 oktober 2007 22:55 schreef ilona-scuderia het volgende:
Beste fokkerts, ik ben vandaag begonnen met Efexor XR 37,5 MG om van m'n angsten en spanningen af te komen
Ben als de dood voor de heftige bijwerkingen dus daar zal ik hier de komende tijd wel of niet over berichten
Als het maar afvlakt en ik het leven weer een beetje snap ben ik al blij...
de kritiek is gedeeltelijk terecht, zeker als je kijkt dat maar 20-30% van de patienten volledig reageert op SSRIs, en 50-70% maar gedeeltelijk of helemaal niet, blijkbaar spelen er dus andere systemen dan alleen serotonine/noradrenaline een belangrijke rol waardoor patienten niet reageren. Aan de andere kant werken ze dus wel degelijkquote:Op dinsdag 16 oktober 2007 08:33 schreef calabi_yau het volgende:
[..]
Ik hoop dat ik niet tever offtopic ga hier, maar wat vind jij van de kritiek op SSRI's en de farmaceutische industrie? En dan met name de bewering dat er nooit een causaal verband is gevonden tussen het tekort aan serotonine en depressies, en dat SSRI's het lichaam op de 'verkeerde, niet relevante plekken' in het lichaam dopamine aan laat maken?
Zie bijvoorbeeld dit artikel:
http://www.erowid.org/references/refs_view.php?A=ShowDoc1&ID=6615
Voor sommigen is het geen kwestie van willen he. Burdie wees daar al op, en Re. Jij bedoelt het goed -hoop ik- maar de opmerking doet wel even van "auw".quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 01:43 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Lieverd, je moet er wel doorheen als je begrijpt wat ik bedoel.
Je bent een addict.
Je gebruikt een stofje wat eerst aanvult en vervolgens afbreekt als je afbouwt. (simpel gezegd) dus je moet door hell... wil je dit je hele leven slikken of zo?
inderdaad....quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 07:58 schreef Burdie het volgende:
[..]
Sommige mensen hebben geen keuze he.
ja hoiquote:Op dinsdag 16 oktober 2007 08:03 schreef Re het volgende:
[..]
er zijn vele soorten depressies Bluezz, waaronder die met een biologische oorzaak (de diabetes vorm zal maar zeggen, waarbij je hersenen permantent een disbalans aan serotonine/dopamine veroorzaakt
willen'? nee, maar ik zal wel moeten hequote:Op dinsdag 16 oktober 2007 01:43 schreef Bluezz het volgende:
wil je dit je hele leven slikken of zo?
Pimozidequote:Op vrijdag 19 oktober 2007 09:33 schreef Burdie het volgende:
Goed, nieuwe poging: Orap.
Ik zie er erg tegenop wat het met me gaat doen qua bijwerkingen, maar hoop iig snel effect te merken.
quote:Pimozide controls Tourette's disorder but does not cure it. It may take some time before you feel the full benefit of pimozide. Continue to take pimozide even if you feel well. Do not stop taking pimozide without talking to your doctor. You may experience a serious reaction if you suddenly stop taking pimozide. Your doctor will probably decrease your dose gradually.
weinig, het wordt tegenwoordig onderzocht of het de werking van ADs versterkt (net zo als seroquel dat zou kunnen doen) maar met name in patienten die ook delusional zijnquote:Op vrijdag 19 oktober 2007 11:32 schreef Burdie het volgende:
Hmm, wat zegt dat?
Maar denkt niet ongeveer 95% van de AD-slikkers dat zij die variant hebben, terwijl het werkelijke percentage wellicht veel lager ligt? Afbouwen zal altijd tegenvallen, dat betekent niet dat iemand dan DUS de chronische variant heeft en die conclusie trekken mensen, denk ik, wel snel. Vooral als je toch al in een wat moedeloze toestand bent zul je snel neigen naar fatalistische gedachten a la "ik kom hier nooooooit meer vanaf, het is vast chronisch".quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 08:03 schreef Re het volgende:
er zijn vele soorten depressies Bluezz, waaronder die met een biologische oorzaak (de diabetes vorm zal maar zeggen, waarbij je hersenen permantent een disbalans aan serotonine/dopamine veroorzaakt
wat zegt je psychiater?quote:Op vrijdag 19 oktober 2007 22:49 schreef MissyMirjaM het volgende:
HA zegt stoppen, en kijken of de bijwerkingen afnemen
ikzelf zie dat niet zitten, ivm hoe ik me nu voel
ik denlk dat ik dus nog even eigenwijs doorga![]()
chronische depressie kan idd biologisch zijn maar hoeft dat niet te zijn, veel chronische stress (de vervelende omstandigheden) kunnen voor veel problemen zorgen later aangezien je lichaam bij een nieuwe stressor ineens overgaat op een soort hyperreactie waardoor je sneller depressief kan raken. Bij 50-70% van mensen die ooit behandeld worden met een AD zal dit maar gedeeltelijk efffectief zijn, dat geeft natuurlijk te denken of de huidige AD markt wel de goede richting opgaat. En ja, depressie is ook een modeverschijnsel (ik denk voor zo'n 20-30% van de mensen).quote:Op vrijdag 19 oktober 2007 22:52 schreef thaleia het volgende:
[..]
Maar denkt niet ongeveer 95% van de AD-slikkers dat zij die variant hebben, terwijl het werkelijke percentage wellicht veel lager ligt? Afbouwen zal altijd tegenvallen, dat betekent niet dat iemand dan DUS de chronische variant heeft en die conclusie trekken mensen, denk ik, wel snel. Vooral als je toch al in een wat moedeloze toestand bent zul je snel neigen naar fatalistische gedachten a la "ik kom hier nooooooit meer vanaf, het is vast chronisch".
Bovendien betekent ook zo'n permanente disbalans niet per se dat AD nodig zijn lijkt mij, met goed voor jezelf zorgen en sporten, en blijven werken, en zorgen dat je niet 'afglijdt' naar totale passiviteit en zelfverwaarlozing kom je al een heel eind. Tenzij je echt een ultiem zwaar geval bent, natuurlijk.
Ik ben wel redelijk skeptisch, iig, als ik lees hoeveel mensen in Nederland AD's slikken. Ik heb het zelf ook een paar jaar geslikt, en was er ook van overtuigd dat het 'nu eenmaal in mijn genen zat'. Maar het zat simpelweg in een moeiljke thuissituatie, en bij een ander zit het wellicht simpelweg in een slecht huwelijk of een klotebaan. Niks 'permanente depressie'. Vervelende omstandigheden, die gelukkig niet permanent waren.
Maar chronische stress is lang niet altijd de oorzaak van chronische depressie. Zoals met veel psychiatrische aandoenignen is er een complex van factoren, waaronder stress -in de dagelijkse zin van het woord, wat weer afwijkt van de medische term- slechte copingmechanismen, onjuiste gedachten patronen etcetera etcetera. Daarboven, zijn weer veel zaken ook een symptoom en gevolg van ziekte en niet een oorzaak. Vaak is er sprake van een zichzelf versterkend systeem.quote:Op zondag 21 oktober 2007 16:34 schreef Re het volgende:
[..]
chronische depressie kan idd biologisch zijn maar hoeft dat niet te zijn, veel chronische stress (de vervelende omstandigheden) kunnen voor veel problemen zorgen later aangezien je lichaam bij een nieuwe stressor ineens overgaat op een soort hyperreactie waardoor je sneller depressief kan raken. Bij 50-70% van mensen die ooit behandeld worden met een AD zal dit maar gedeeltelijk efffectief zijn, dat geeft natuurlijk te denken of de huidige AD markt wel de goede richting opgaat. En ja, depressie is ook een modeverschijnsel (ik denk voor zo'n 20-30% van de mensen).
Nee, zwaarte en diepte van de depressie heeft weinig te maken met het chronische karakter. Mesen met een milde depressie kunnen best wel hun leven lang aan de AD zitten, en omgekeerd mensen met een zware depressie, kunnen zelfs zonder AD er vanaf komen.quote:Op zondag 21 oktober 2007 12:23 schreef Halinalle het volgende:
Overigens ben ik chronisch AD gebruiker en voorlopig (misschien wel altijd) zal ik dergelijke medicijnen moeten blijven gebruiken. (Ben ik een zwaar geval?)
Dat zei ikquote:Op zondag 21 oktober 2007 17:12 schreef Inekris het volgende:
[..]
Maar chronische stress is lang niet altijd de oorzaak van chronische depressie. Zoals met veel psychiatrische aandoenignen is er een complex van factoren, waaronder stress -in de dagelijkse zin van het woord, wat weer afwijkt van de medische term- slechte copingmechanismen, onjuiste gedachten patronen etcetera etcetera. Daarboven, zijn weer veel zaken ook een symptoom en gevolg van ziekte en niet een oorzaak. Vaak is er sprake van een zichzelf versterkend systeem.
De farmaceutsiche industrie richt zich, logischerwijs, op die zaken welke met depressie samenhangen die goed met medicatie te verhelpen zijn. Daarmee wordt niet altijd, vaak niet zelfs, de ultieme oorzaak van de depressie weggenomen; het stelt de patient in staat normaal, of redelijk normaal, te functioneren.
Placebo effecten liggen ongeveer rond de 15-20% in MDD en GADquote:Nee, zwaarte en diepte van de depressie heeft weinig te maken met het chronische karakter. Mesen met een milde depressie kunnen best wel hun leven lang aan de AD zitten, en omgekeerd mensen met een zware depressie, kunnen zelfs zonder AD er vanaf komen.
Verder geldt wel wat Re zegt. Depressie wordt nogal snel gediagnosticeerd door de HA, ook weer door een complex van factoren, wat niet inhoudt dat al die mensen een depressie hebben. (En dan zeg ik niet dat Halinalle geen depressie heeft) Helaas gaat het algemene adagium van de medicijnen, als het medicijn helpt dan klopt de diagnose (kort door de bocht), niet op voor de meeste psychiatrische klachten. Er is een groot aantal mensen die erg gevoelig zijn voor het placebo effect. Die knappen op van ieder AD, of andere psychofarmaca, maar zij zouden ook opknappen van zoetjes als zij geloven dat dat helpt.
amen tot thatquote:Op zondag 21 oktober 2007 18:16 schreef Halinalle het volgende:
Ondanks de imperfectie van deze middelen, en misschien worden ze wel te veel voorgeschreven (wie ben ik trouwens om dat te bepalen), ben ik zoooo blij dat ze er zijn.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |