deeg: farina no1. heel fijn dus. anders zeven met gewone bloem. water. op één kilo hooguit één ei. snufje zout.quote:Op woensdag 2 mei 2007 22:18 schreef djkoelkast het volgende:
Ik zoek een echt, origineel, italiaans, authentiek en noem het maar op recept voor pizza's zoals je ze in de pizzeria's krijgt hier. Dan heb ik het niet over die klompen deeg met wat er op van domino's en pizza hut maar de normale italiaan om de hoek.
Het deeg zal van speciaal meel gemaakt worden gok ik zo en dat zal ook bereid worden met verse gist en 1x rijzen ipv 2x (meen ik te weten).
Maar het belangrijkste is: hoe maken ze die saus? Met tomatenpuree lijkt het nergens op, met gezeefde tomaten + kruiden een beetje, met verse tomaten totaal niet. Hoe maak ik de tomatensaus zoals bij de italiaan?
En welke kaas gebruiken ze bij de italiaan hier? Geen mozerella want dat is wit en de kaas die je hier krijgt is toch echt gelig.
Toppings interesseren me niet want ik eet sowieso alleen margaritha's![]()
Wie kan me helpen?
of kijkenquote:Op woensdag 2 mei 2007 22:40 schreef Sjoesjanah het volgende:
Waarom ga je het niet ff bij die Italiaan bij jou op de hoek vragen??
360 is toch net iets lekkerder. met een beetje extra dunne takken als je ze er in schuift voor de topping. voor houtovens dan.quote:Op woensdag 2 mei 2007 22:42 schreef menesis het volgende:
volgens mij vergeet je nog iets belangrijks: een oven die 400 graden kan worden
hoe veel? wat moet ik met die tomaat doen?quote:Tomaat, basilicum, ui, knoflook enz bij elkaar in een pannetje laten pruttelen
tomatensaus maak je door een paar kilo* tomaten in de schil, of gepeld, superlang en langzaam te verhitten. tomatenzaadjes zorgen voor een bittere smaak als ze te snel te warm worden.quote:Op woensdag 2 mei 2007 22:45 schreef djkoelkast het volgende:
Het gaat me meer om de smaak van de tomatensaus die er op zit.
Ik weet niet beter of alle italianen waar ik ooit ben geweest gebruiken geen mozerella maar gelige kaas, niet van die super gele maar ook absoluut geen witte mozorella. Ben toch al bij veel italianen geweest.
[..]
hoe veel? wat moet ik met die tomaat doen?
heb het al eens geprobeerd en het was niet te vreten toen, paar uur pruttelen voor jan lul dus.
En waar vind ik die? Want bij onze supermarkt hebben ze die nooit.quote:Op woensdag 2 mei 2007 22:54 schreef zoalshetis het volgende:
note: neem de beste pomedori tomaten, geen vleestomaten! klinkt gek, maar een beetje heel erg rijpe tomaten maken het alleen maar lekkerder en sterker. dus lekker goedkoop.
Je kunt ook een weke van tevoren inplannen wanneer je pizza gaat etenquote:Op donderdag 3 mei 2007 11:29 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
En waar vind ik die? Want bij onze supermarkt hebben ze die nooit.
??quote:Op donderdag 3 mei 2007 11:32 schreef Lexie het volgende:
[..]
Je kunt ook een weke van tevoren inplannen wanneer je pizza gaat eten.
eeeh ja..dat kan.quote:Op donderdag 3 mei 2007 11:44 schreef Lexie het volgende:
[..]
Koop je dan alvast de tomaten, na een weekje zijn ze vast wel rijp genoeg.
Oh ja, buffelmozarella!quote:
Ah ok, ik had je vraag niet goed begrepen. Ik dacht dat je vroeg waar je rijpe tomaten kon vinden in plaats van waar je pomedori tomaten kunt kopenquote:Op donderdag 3 mei 2007 12:01 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
eeeh ja..dat kan.
Maar als ik het goed begrijp is een pomodori (behalve het Italiaanse woord voor tomaat) een type tomaat. En dan is het wat anders dan een hele rijpe vleestomaat...iets waar zoalshetis nog van gezegd heeft dat ik die niet moet hebben.
quote:Op donderdag 3 mei 2007 12:09 schreef Lexie het volgende:
[..]
Ah ok, ik had je vraag niet goed begrepen. Ik dacht dat je vroeg waar je rijpe tomaten kon vinden in plaats van waar je pomedori tomaten kunt kopen.
ga je wel eens naar de gewone markt? of een turkse toko? met name bij de laatste liggen ze het meest en zijn ze het goedkoopst. pomedori is vooral iets pittiger en voller van smaak. maar als je goed genoeg inkookt kan je trouwens ook gewone tomaten nemen. het smaakt dan iets minder fris, maar een kniesoor die daar op let.quote:Op donderdag 3 mei 2007 11:29 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
En waar vind ik die? Want bij onze supermarkt hebben ze die nooit.
Ik heb hier een C1000 maar nog niet gezien. Nu hebben ze wel meer dingen niet dus ik ga eens rondkijken bij anderenquote:Op donderdag 3 mei 2007 15:00 schreef .Sparkling. het volgende:
Die pomedori tomaten zijn hier gewoon te koop bij de c1000, Super de Boer, Supercoop. Eigenlijk elke willekeurige supermarkt
Ze zitten vaak in een bakje met 6 ofzo
quote:Op donderdag 3 mei 2007 17:31 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
ga je wel eens naar de gewone markt? of een turkse toko?
je hebt gelijk, mijn latijnse vervoegeingen zijn niet meer wat ze geweest zijn. denk dat het door de italiaans wijn komt.quote:Op donderdag 3 mei 2007 18:24 schreef David het volgende:
Het is trouwens pomodoro (appel van goud, letterlijk, cfr. Frans: pomme d'or), met als meervoud pomodori.
ja je moet het natuurlijk een beetje verdunnen, niet te veel. en je kán er nog wat kruiden bij doen of knoflook..quote:Op donderdag 3 mei 2007 20:42 schreef djkoelkast het volgende:
@ki_ki tomatenpuree... dat gaat het niet worden
het nadeel daarvan is, is dat de tomaten veel te heet worden gekookt, omdat dat snelle is, en daardoor de bitterheid van de zaadjes in zich heeft. er zijn wel hele goede gezeefde tomatensauzen verkrijgbaar., maar die zie je niet appie.quote:Op zaterdag 5 mei 2007 13:13 schreef djkoelkast het volgende:
Gezeefde tomaten is ook verdunde tomatenpuree en met kruiden erbij smaakt het wel, alleen niet zoals bij de italiaan![]()
psies.quote:Op zaterdag 5 mei 2007 14:38 schreef djkoelkast het volgende:
dat bittere haal je weer een beetje weg met zout (wat er dus meestal in zit) en evt een klontje suiker, dan smaakt het dus wel ok maar niet zoals bij de italiaan![]()
typische italiaanse kruiden: basilicum, oregano, marjoraan, tijn, salie, rozemarijn,..quote:Op zondag 6 mei 2007 10:57 schreef Nembrionic het volgende:
Ik heb enkele keren zien staan: "kruiden zoals oregano enz".
Het zou fijn zijn als me de ENZ eens uittypt
Want het is niet voor iedereen voor de hang liggend wat nu die ENZ inhoudt
dit heb ik eens gedaan, paar uur bezig geweest en de smaak was "mwoah"quote:Op zondag 6 mei 2007 10:31 schreef ki_ki het volgende:
recept voor tomatensaus voor op de pizza (als je genoeg tijd hebt):
paar tomaten, stuk of 4 denk ik
uitje
verse knoflook
olijolie (hoe duurder, hoe beter.. echt! die supermarkt-olijfolie,.. mwah)
kruiden zoals basilisum, oregano
peper
zout
tomaten in kleine stukjes choppen, let op dat je vooral de stukjes schil klein maakt!, knoflook persen, uitje fijnsnijden, olie in de pan, alles er bij doen. langzaam laten pruttelen tot het pap is geworden, eventueel met de achterkant van een lepel door een grote zeef persen, peper, zout, kruiden er bij, nog even laten staan. tadaa!! echt zoals bij de italiaan
Heb je er wel olijfolie in verwerkt?quote:Op maandag 7 mei 2007 09:53 schreef NutKees het volgende:
Weet iemand wat ik fout doe als mijn deeg meer een platte harde koek wordt in plaats van lekker luchtig en knapperig?
± 2 eetlepels (op 500 gram bloem)quote:Op maandag 7 mei 2007 14:58 schreef ParanoidEv het volgende:
[..]
Heb je er wel olijfolie in verwerkt?
voor echt knapperige (zoals bij italiaan) moet je een oven op hout of een electrische oven die rond de 350 kan, hebben.quote:Op maandag 7 mei 2007 09:53 schreef NutKees het volgende:
Weet iemand wat ik fout doe als mijn deeg meer een platte harde koek wordt in plaats van lekker luchtig en knapperig?
Wij hadden vroeger een keramieke bakplaat die je zo in de oven kun schuiven.quote:Op dinsdag 8 mei 2007 13:01 schreef NutKees het volgende:
Zijn er ergens geschikte tegels uit te halen? Het idee om meerdere 'tegeltjes van de gamma' in mijn oven te leggen vind ik niet zo geweldig. Beetje googlen leert me dat er ook komplete stenen van pizza-formaat te krijgen zijn. Maar waar?
Werkt zoiets goed? (beter dan mijn oven met steen erin?)quote:Op dinsdag 8 mei 2007 18:07 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb gewoon een Elta en een Bestron pizzaoven, met steen![]()
Niet met sop wassen trouwens, smaakt je pizza naar sop![]()
Weber verkoopt ronde en vierkante pizzastenen voor in de BBQ, maar die kunnen ook heel goed in de oven.quote:Op dinsdag 8 mei 2007 13:01 schreef NutKees het volgende:
Zijn er ergens geschikte tegels uit te halen? Het idee om meerdere 'tegeltjes van de gamma' in mijn oven te leggen vind ik niet zo geweldig. Beetje googlen leert me dat er ook komplete stenen van pizza-formaat te krijgen zijn. Maar waar?
het is even spelen met de temperatuur maar werkt perfect, die Elta dan, die Bestron mist een verwarmingselement in het midden waardoor de pizza in het midden een beetje slap blijft, die Elta is ook echt in de vorm van een pizza oventje, heel grappig ding en pizza's komen er super uitquote:Op woensdag 9 mei 2007 08:38 schreef NutKees het volgende:
^ Dat zou tof zijn!
[..]
Werkt zoiets goed? (beter dan mijn oven met steen erin?)
goed gedacht!quote:Op maandag 21 mei 2007 21:42 schreef reclamedoos het volgende:
Ik denk dat je beter naar een zaak kan gaan waar ze natuursteen verkopen (hint, vraag eens of een grafzerkenwinkel een reststukje heeft) en daar een op maat gemaakt stuk kan kopen. Wellicht nog wel goedkoper ook. Ik weet alleen niet of die stukken steen ook in de over kunnen.
Een italiaanse collega gaf me die tip, toen ik een stenen plank zocht om mn deeg op te kneden (glad marmer)
ben benieuwd.quote:Op vrijdag 25 mei 2007 16:54 schreef Pikkebaas het volgende:
Vandaag m'n Pizzasteen van Chamotte klei binnengekregen. Binnenkort proberen.
Super service van http://www.3-2-1-pizza.eu/, dinsdag besteld, vrijdagochtend afgeleverd.
zaterdag, de steen moet eerst even in water weken en dan 24 uur drogen...quote:
ja chamotte moet dat. vergeet hem nooit mee op te warmen met de oven. en viezigheid op de steen maakt niet uit, zolang je het verbrande maar met een houten spatel er af schraapt.quote:Op vrijdag 25 mei 2007 18:11 schreef Pikkebaas het volgende:
[..]
zaterdag, de steen moet eerst even in water weken en dan 24 uur drogen...
het is klein, voor één pizza misschien prima en ook qua temp. zeker beter dan een normale oven denk ik. zijn ze vergelijkbaar met houtovens?quote:Op vrijdag 25 mei 2007 22:39 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb dus deze:
http://www.popelectronics.nl/product.php?productid=1157
idd. en die moet houtoven zijn. dat terwijl de moderne pizza voor de armen was omdat ze op deeg alle kliekjes deden. zo uit de oven smaakte dat perfect.quote:Op vrijdag 25 mei 2007 23:55 schreef Dauthi het volgende:
ik adviseer je het boek "In Search of Perfection" van Heston Blumenthal te lezen die wijdt een heel hoofdstuk aan de perfecte authentieke napolitaanse pizza. Wel erg interessant om te lezen
heston doet het zonder houtovenquote:Op vrijdag 25 mei 2007 23:58 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
idd. en die moet houtoven zijn. dat terwijl de moderne pizza voor de armen was omdat ze op deeg alle kliekjes deden. zo uit de oven smaakte dat perfect.
je kan met stenen en aarde al een echte houtoven maken. welke heston bedoel je?quote:Op zaterdag 26 mei 2007 00:52 schreef Dauthi het volgende:
[..]
heston doet het zonder houtovenok het is een beetje een overdreven manier van pizzabakken maar hij werkt wel als je het thuis wil doen en je hebt geen houtoven nodig.
maar om te slagen bij de italiaanse pizzapolice moet ie idd in een houtoven zijn bereid.
die link is idd erg goed. toen ik het een jaar geleden las dacht ik meteen aan pietverdriet.quote:Op zaterdag 26 mei 2007 02:08 schreef Nembrionic het volgende:
Voor een superbolognesesaus voor op de pizza moet je even naar deze post: Pastasaus
Ik heb de saus 2 keer gemaakt en hij is geweldig
nee dat is ook zo... maar het is zoals pizza hawaii (met ananas) of spaghetti bolognese... In het buitenland (vanuit Italië bekeken) is dat de normaalste zaak, terwijl het er ter plekke eigenlijk niet bestaat, tenzij in supertoeristische restaurants.quote:Op dinsdag 29 mei 2007 00:38 schreef Nembrionic het volgende:
Het hoeft ook helemaal niet italiaans te zijn om lekker te zijn. Dus of het nou wel of geen italiaanse "uitvinding" is boeit me weinig
misschien is het niet meer typisch italiaans. maar toen de bolognesesaus werd bedacht, waren er heel veel arme mensen (het volk) en was de pizza wat wij hedenten dage nog wel eens 'kliekjesdag' noemen.quote:Op dinsdag 29 mei 2007 17:00 schreef David het volgende:
[..]
nee dat is ook zo... maar het is zoals pizza hawaii (met ananas) of spaghetti bolognese... In het buitenland (vanuit Italië bekeken) is dat de normaalste zaak, terwijl het er ter plekke eigenlijk niet bestaat, tenzij in supertoeristische restaurants.
Maar het blijft een kwestie van smaak, en eten is een vorm van kunst, je mag (en moet) ermee experimenteren.
edit: verder is dat recept natuurlijk heel goed, een lekker slowfood recept (zoals de echte bolognesesaus dus).
Bolognese komt uit Bologna (Emilia-Romagna, in het Noorden) en Pizza is een uitvinding uit Napels. Daar liggen heel wat honderden kilometers tussenquote:Op dinsdag 29 mei 2007 17:03 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
misschien is het niet meer typisch italiaans. maar toen de bolognesesaus werd bedacht, waren er heel veel arme mensen (het volk) en was de pizza wat wij hedenten dage nog wel eens 'kliekjesdag' noemen.
zou me niks verbazen als er ook bolognesesaus op heeft gezeten. of kale pizza gedoopt in wat bolognese.
Ik zou wel de ruimte hebben voor een houtoven, maar dit lijkt me praktischer. In de winter lijkt een houtoven buiten me ook zo'n gedoe. Maar goed, ik heb natuurlijk ook een gasBBQ omdat dat zo makkelijk isquote:Op dinsdag 29 mei 2007 19:43 schreef David het volgende:
Ziet er goed uit. Voor mensen die in de stad wonen en/of geen geld/ruimte hebben voor een houtoven, en die niet met een te groot gezin zijn, lijkt me dit een mooie oplossing.
Maar een houtoven neem je o.a. omdat die dingen veel heter worden dan een normale oven.quote:Op dinsdag 29 mei 2007 19:54 schreef Pikkebaas het volgende:
[..]
Ik zou wel de ruimte hebben voor een houtoven, maar dit lijkt me praktischer. In de winter lijkt een houtoven buiten me ook zo'n gedoe. Maar goed, ik heb natuurlijk ook een gasBBQ omdat dat zo makkelijk is
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |