abonnement Unibet Coolblue
pi_49136736
Mijn oven gaat maar tot 280 ongeveer, en dan begint alles al krom te trekken (bakplaat, rooster). Ik zal eens proberen het deeg met de hand te draaien en/of het nog even te laten rijzen.
pi_49137993
Nou, probeer eens een tegel in je oven te leggen, het werkt echt! (zal je rooster/bakplaat ook nie meer kromtrekken wegens het gewicht)
pi_49139573
Zijn er ergens geschikte tegels uit te halen? Het idee om meerdere 'tegeltjes van de gamma' in mijn oven te leggen vind ik niet zo geweldig. Beetje googlen leert me dat er ook komplete stenen van pizza-formaat te krijgen zijn. Maar waar?
pi_49152142
Ik heb gewoon een pak plavuizen gehaald bij de gamma.. Als ie vies is flikker je em weg en haal je een nieuwe uit het pak
All those moments will be lost in time, like tears in rain.
  Moderator dinsdag 8 mei 2007 @ 18:07:08 #55
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_49152570
Ik heb gewoon een Elta en een Bestron pizzaoven, met steen
Niet met sop wassen trouwens, smaakt je pizza naar sop
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 8 mei 2007 @ 18:50:32 #56
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_49154148
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 13:01 schreef NutKees het volgende:
Zijn er ergens geschikte tegels uit te halen? Het idee om meerdere 'tegeltjes van de gamma' in mijn oven te leggen vind ik niet zo geweldig. Beetje googlen leert me dat er ook komplete stenen van pizza-formaat te krijgen zijn. Maar waar?
Wij hadden vroeger een keramieke bakplaat die je zo in de oven kun schuiven.
Even aan mijn vader vragen waar hij die gehaald heeft.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_49172162
^ Dat zou tof zijn!
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 18:07 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb gewoon een Elta en een Bestron pizzaoven, met steen
Niet met sop wassen trouwens, smaakt je pizza naar sop
Werkt zoiets goed? (beter dan mijn oven met steen erin?)
pi_49173082
Wat het deeg sterk verbetert is om het 2 dagen te laten rijzen in de koelkast.

Het idee erachter is dat gist zoveel warmte produceert dat het zichzelf omzeep helpt, maar als je het dus laat rijzen in de koelkast de warmte wordt afgevoerd en het dus een beetje langer duurt. Maar met beter deeg als resultaat.
  dinsdag 15 mei 2007 @ 09:15:36 #59
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49391647
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 13:01 schreef NutKees het volgende:
Zijn er ergens geschikte tegels uit te halen? Het idee om meerdere 'tegeltjes van de gamma' in mijn oven te leggen vind ik niet zo geweldig. Beetje googlen leert me dat er ook komplete stenen van pizza-formaat te krijgen zijn. Maar waar?
Weber verkoopt ronde en vierkante pizzastenen voor in de BBQ, maar die kunnen ook heel goed in de oven.
Te koop bij de beter geassortimenteerde tuinwinkel.

Rond
"Uitermate geschikt voor het bereiden van pizza's, brood, taarten en cakes. De steen heeft een diameter van 30 x 36,5 cm, is 15 mm hoog en weegt 5,5 kg."



Vierkant
"Uitermate geschikt voor het bereiden van pizza's, brood, taarten en cakes. De steen is 30 x 44 cm, is 15 mm hoog en weegt 5,5 kg."



Beide kosten 50 euro.

Plaatjes doen het wel maar laden niet helemaal deftig.
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  Moderator dinsdag 15 mei 2007 @ 11:16:10 #60
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_49394674
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 08:38 schreef NutKees het volgende:
^ Dat zou tof zijn!
[..]

Werkt zoiets goed? (beter dan mijn oven met steen erin?)
het is even spelen met de temperatuur maar werkt perfect, die Elta dan, die Bestron mist een verwarmingselement in het midden waardoor de pizza in het midden een beetje slap blijft, die Elta is ook echt in de vorm van een pizza oventje, heel grappig ding en pizza's komen er super uit

Zal eens een plaatje en wat info er over zoeken. Is ook rond de 50 euro, incl steen dus, alleen bij Bestron is die steen vrij dun en niet in een andere oven te zetten. Voordeel van die Elta is weer de hoge temperatuur.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 21 mei 2007 @ 20:12:38 #61
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49619894
Zou je zo'n steen ook kunnen doorzagen ? Ik wil de vierkante maar mijn oven heeft een binnenmaat van 42 cm....
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
pi_49624042
Ik denk dat je beter naar een zaak kan gaan waar ze natuursteen verkopen (hint, vraag eens of een grafzerkenwinkel een reststukje heeft) en daar een op maat gemaakt stuk kan kopen. Wellicht nog wel goedkoper ook. Ik weet alleen niet of die stukken steen ook in de over kunnen.
Een italiaanse collega gaf me die tip, toen ik een stenen plank zocht om mn deeg op te kneden (glad marmer).
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  maandag 21 mei 2007 @ 21:49:50 #63
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49624397
quote:
Op maandag 21 mei 2007 21:42 schreef reclamedoos het volgende:
Ik denk dat je beter naar een zaak kan gaan waar ze natuursteen verkopen (hint, vraag eens of een grafzerkenwinkel een reststukje heeft) en daar een op maat gemaakt stuk kan kopen. Wellicht nog wel goedkoper ook. Ik weet alleen niet of die stukken steen ook in de over kunnen.
Een italiaanse collega gaf me die tip, toen ik een stenen plank zocht om mn deeg op te kneden (glad marmer)
goed gedacht!

nee marmer is niet geschikt om een erg hoge temperatuur te verdragen. daarvoor beavat het teveel vocht.

gewoon terracotta is het best en anders dubbelgebakken, onbehandelde tegels. die hebben genoeg luchtkanaaltjes. wel altijd mee laten warmen als je de oven aanzet.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_49625852
what about graniet? of travertijn, dat heb ik ergens gelezen...

Ik heb nu zo'n onderschaal voor een pot van terracotta in gebruik, maar het werkt toch niet helemaal zoals gewenst.
  dinsdag 22 mei 2007 @ 17:12:57 #65
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49651585
Hebbes,

http://www.3-2-1-pizza.eu/

Pizzastenen in alle maten ! Met Pizzaschep erbij !
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  vrijdag 25 mei 2007 @ 16:54:20 #66
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49769215
Vandaag m'n Pizzasteen van Chamotte klei binnengekregen. Binnenkort proberen.
Super service van http://www.3-2-1-pizza.eu/, dinsdag besteld, vrijdagochtend afgeleverd.
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  vrijdag 25 mei 2007 @ 17:20:01 #67
3869 David
Drum the drums
pi_49769648
quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 16:54 schreef Pikkebaas het volgende:
Vandaag m'n Pizzasteen van Chamotte klei binnengekregen. Binnenkort proberen.
Super service van http://www.3-2-1-pizza.eu/, dinsdag besteld, vrijdagochtend afgeleverd.
ben benieuwd.

vrijdagavond = pizza-avond
  vrijdag 25 mei 2007 @ 18:11:54 #68
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49771161
quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 17:20 schreef David het volgende:
vrijdagavond = pizza-avond
zaterdag, de steen moet eerst even in water weken en dan 24 uur drogen...
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  vrijdag 25 mei 2007 @ 21:55:44 #69
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49777399
quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 18:11 schreef Pikkebaas het volgende:

[..]

zaterdag, de steen moet eerst even in water weken en dan 24 uur drogen...
ja chamotte moet dat. vergeet hem nooit mee op te warmen met de oven. en viezigheid op de steen maakt niet uit, zolang je het verbrande maar met een houten spatel er af schraapt.

elk seizoen een paar uur in koud water leggen als poriënopener.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator vrijdag 25 mei 2007 @ 22:39:58 #70
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_49778999
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 25 mei 2007 @ 23:19:25 #71
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49780231
quote:
het is klein, voor één pizza misschien prima en ook qua temp. zeker beter dan een normale oven denk ik. zijn ze vergelijkbaar met houtovens?

de lekkerste pizza's worden gebakken op houtvuur en dat is ongeveer 400 graden.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator vrijdag 25 mei 2007 @ 23:41:56 #72
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_49780879
het is natuurlijk geen houtoven, maar wel lekker handig om thuis vrij snel een pizzatje te bakken en ook fabriekspizza's komen er lekkerder uit dan uit de normale/hetelucht oven
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 25 mei 2007 @ 23:55:39 #73
37887 Dauthi
Progressive
pi_49781220
ik adviseer je het boek "In Search of Perfection" van Heston Blumenthal te lezen die wijdt een heel hoofdstuk aan de perfecte authentieke napolitaanse pizza. Wel erg interessant om te lezen
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
  vrijdag 25 mei 2007 @ 23:58:18 #74
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49781283
quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 23:55 schreef Dauthi het volgende:
ik adviseer je het boek "In Search of Perfection" van Heston Blumenthal te lezen die wijdt een heel hoofdstuk aan de perfecte authentieke napolitaanse pizza. Wel erg interessant om te lezen
idd. en die moet houtoven zijn. dat terwijl de moderne pizza voor de armen was omdat ze op deeg alle kliekjes deden. zo uit de oven smaakte dat perfect.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  zaterdag 26 mei 2007 @ 00:52:42 #75
37887 Dauthi
Progressive
pi_49782589
quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 23:58 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

idd. en die moet houtoven zijn. dat terwijl de moderne pizza voor de armen was omdat ze op deeg alle kliekjes deden. zo uit de oven smaakte dat perfect.
heston doet het zonder houtoven ok het is een beetje een overdreven manier van pizzabakken maar hij werkt wel als je het thuis wil doen en je hebt geen houtoven nodig.

maar om te slagen bij de italiaanse pizzapolice moet ie idd in een houtoven zijn bereid.
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
  zaterdag 26 mei 2007 @ 00:58:11 #76
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49782682
het leuke aan houtoven pizza's is dat als eenmaal de oven lekker op temperatuur is (die oven kan je ook als gemeenschap/wijk regelen) je in 3 minuten een waanzinnige pizza hebt. je kan er 30 van bakken met maar een beetje meer hout.

je kan ze trouwens ook heel erg goed invriezen. daarnaast is een lasagne uit de houtoven waanzinnig.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  zaterdag 26 mei 2007 @ 00:58:57 #77
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49782697
quote:
Op zaterdag 26 mei 2007 00:52 schreef Dauthi het volgende:

[..]

heston doet het zonder houtoven ok het is een beetje een overdreven manier van pizzabakken maar hij werkt wel als je het thuis wil doen en je hebt geen houtoven nodig.

maar om te slagen bij de italiaanse pizzapolice moet ie idd in een houtoven zijn bereid.
je kan met stenen en aarde al een echte houtoven maken. welke heston bedoel je?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  zaterdag 26 mei 2007 @ 02:08:00 #78
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_49783720
Voor een superbolognesesaus voor op de pizza moet je even naar deze post: Pastasaus

Ik heb de saus 2 keer gemaakt en hij is geweldig
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 28 mei 2007 @ 13:52:46 #79
3869 David
Drum the drums
pi_49850685
"pizza bolognese" is nu eenmaal geen pizza zoals bij de Italiaan, omdat een echte Italiaan er gewoon tomatensaus op doet. Bolognesesaus op een pizza is een niet-Italiaanse uitvinding, en is naar mijn smaak veel te 'rijk' (de smaak van de pizza wordt er teniet door gedaan).

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het onmogelijk lekker kan zijn of zo... maar pizza bolognese is niet echt Italiaans.
  dinsdag 29 mei 2007 @ 00:38:54 #80
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_49873738
Het hoeft ook helemaal niet italiaans te zijn om lekker te zijn. Dus of het nou wel of geen italiaanse "uitvinding" is boeit me weinig
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  dinsdag 29 mei 2007 @ 11:45:00 #81
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49882281
quote:
Op zaterdag 26 mei 2007 02:08 schreef Nembrionic het volgende:
Voor een superbolognesesaus voor op de pizza moet je even naar deze post: Pastasaus

Ik heb de saus 2 keer gemaakt en hij is geweldig
die link is idd erg goed. toen ik het een jaar geleden las dacht ik meteen aan pietverdriet.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  dinsdag 29 mei 2007 @ 17:00:21 #82
3869 David
Drum the drums
pi_49894305
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 00:38 schreef Nembrionic het volgende:
Het hoeft ook helemaal niet italiaans te zijn om lekker te zijn. Dus of het nou wel of geen italiaanse "uitvinding" is boeit me weinig
nee dat is ook zo... maar het is zoals pizza hawaii (met ananas) of spaghetti bolognese... In het buitenland (vanuit Italië bekeken) is dat de normaalste zaak, terwijl het er ter plekke eigenlijk niet bestaat, tenzij in supertoeristische restaurants.

Maar het blijft een kwestie van smaak, en eten is een vorm van kunst, je mag (en moet) ermee experimenteren.

edit: verder is dat recept natuurlijk heel goed, een lekker slowfood recept (zoals de echte bolognesesaus dus).
  dinsdag 29 mei 2007 @ 17:03:24 #83
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49894420
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 17:00 schreef David het volgende:

[..]

nee dat is ook zo... maar het is zoals pizza hawaii (met ananas) of spaghetti bolognese... In het buitenland (vanuit Italië bekeken) is dat de normaalste zaak, terwijl het er ter plekke eigenlijk niet bestaat, tenzij in supertoeristische restaurants.

Maar het blijft een kwestie van smaak, en eten is een vorm van kunst, je mag (en moet) ermee experimenteren.

edit: verder is dat recept natuurlijk heel goed, een lekker slowfood recept (zoals de echte bolognesesaus dus).
misschien is het niet meer typisch italiaans. maar toen de bolognesesaus werd bedacht, waren er heel veel arme mensen (het volk) en was de pizza wat wij hedenten dage nog wel eens 'kliekjesdag' noemen.

zou me niks verbazen als er ook bolognesesaus op heeft gezeten. of kale pizza gedoopt in wat bolognese.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  dinsdag 29 mei 2007 @ 17:36:16 #84
3869 David
Drum the drums
pi_49895610
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 17:03 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

misschien is het niet meer typisch italiaans. maar toen de bolognesesaus werd bedacht, waren er heel veel arme mensen (het volk) en was de pizza wat wij hedenten dage nog wel eens 'kliekjesdag' noemen.

zou me niks verbazen als er ook bolognesesaus op heeft gezeten. of kale pizza gedoopt in wat bolognese.
Bolognese komt uit Bologna (Emilia-Romagna, in het Noorden) en Pizza is een uitvinding uit Napels. Daar liggen heel wat honderden kilometers tussen . Dé Italiaanse keuken bestaat niet.
In elk geval kun je bolognesesaus ook moeilijk een kliekje noemen; het is een vrij rijk gerecht, vrij typisch voor de Noord-Italiaanse keuken (Bologna wordt ook wel eens 'la grassa', of 'de vette' genoemd, vanwege zijn voorkeur voor vlees en vette romige gerechten). Dit in tegenstelling tot de pizza, wat eigenlijk inderdaad een kliekjesding was voor het arme volk uit het Zuiden, dat heel weinig vlees at (en eet), omdat het er ten eerste te droog is voor veeteelt op grote schaal en omdat men er gewoon arm is.

Nogmaals, ik zeg niet dat het er niet op mag of zo... integendeel, als je het lekker vindt, doe het dan! Niets houdt je tegen.
  dinsdag 29 mei 2007 @ 18:36:49 #85
46672 DarkShine
Mijnstreek Oost
pi_49897826
Begin maar eens met een steenoven
Vreuger, wie de beerkratte nog va hoots woare en se moëts blieve durchdrinke um d\'r kachel a te hotte
Planning:
-
  dinsdag 29 mei 2007 @ 18:59:01 #86
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49898661


Zo, als beloofd. De pizza van de pizzasteen.

Bevalt goed. Ik heb de steen drie kwartier laten opwarmen terwijl ik de saus, het deeg en de topping maakte.
Daarna wat polentameel op de pizzaschep (is lekker grof) pizza erop, en hup, de oven in.
Ik had de oven nu op 220 gezet, maar volgende keer ga ik 250 doen.
Een pizza deed er nu 15 minuten over om goed gaar te worden. En waar de saus iets te dik was werd de bodem niet echt knapperig.
Bij de laatste heb ik de bodem eerst 5 min voorgebakken en dat was al beter.
Al met al, waren de pizza's erg lekker en is het een stuk makkelijker werken dan met een stalen ovenblik oid.
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  dinsdag 29 mei 2007 @ 19:43:56 #87
3869 David
Drum the drums
pi_49900558
Ziet er goed uit. Voor mensen die in de stad wonen en/of geen geld/ruimte hebben voor een houtoven, en die niet met een te groot gezin zijn, lijkt me dit een mooie oplossing.
  dinsdag 29 mei 2007 @ 19:54:09 #88
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49901042
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 19:43 schreef David het volgende:
Ziet er goed uit. Voor mensen die in de stad wonen en/of geen geld/ruimte hebben voor een houtoven, en die niet met een te groot gezin zijn, lijkt me dit een mooie oplossing.
Ik zou wel de ruimte hebben voor een houtoven, maar dit lijkt me praktischer. In de winter lijkt een houtoven buiten me ook zo'n gedoe. Maar goed, ik heb natuurlijk ook een gasBBQ omdat dat zo makkelijk is
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  dinsdag 29 mei 2007 @ 19:58:47 #89
3869 David
Drum the drums
pi_49901248
Tja natuurlijk ieder zijn ding. Ik verklaar sommige mensen gek omdat ze veel geld uitgeven aan een auto waar ze maar met z'n tweeën in kunnen zitten ( ), en zij verklaren mij dan weer gek omdat ik graag een houtoven zou hebben
  dinsdag 29 mei 2007 @ 20:05:33 #90
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_49901569
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 19:54 schreef Pikkebaas het volgende:

[..]

Ik zou wel de ruimte hebben voor een houtoven, maar dit lijkt me praktischer. In de winter lijkt een houtoven buiten me ook zo'n gedoe. Maar goed, ik heb natuurlijk ook een gasBBQ omdat dat zo makkelijk is
Maar een houtoven neem je o.a. omdat die dingen veel heter worden dan een normale oven.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')