abonnement bol.com Unibet Coolblue
  Moderator woensdag 2 mei 2007 @ 22:18:41 #1
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_48944765
Ik zoek een echt, origineel, italiaans, authentiek en noem het maar op recept voor pizza's zoals je ze in de pizzeria's krijgt hier. Dan heb ik het niet over die klompen deeg met wat er op van domino's en pizza hut maar de normale italiaan om de hoek.

Het deeg zal van speciaal meel gemaakt worden gok ik zo en dat zal ook bereid worden met verse gist en 1x rijzen ipv 2x (meen ik te weten).

Maar het belangrijkste is: hoe maken ze die saus? Met tomatenpuree lijkt het nergens op, met gezeefde tomaten + kruiden een beetje, met verse tomaten totaal niet. Hoe maak ik de tomatensaus zoals bij de italiaan?

En welke kaas gebruiken ze bij de italiaan hier? Geen mozerella want dat is wit en de kaas die je hier krijgt is toch echt gelig.

Toppings interesseren me niet want ik eet sowieso alleen margaritha's

Wie kan me helpen?
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 2 mei 2007 @ 22:33:04 #2
165848 SoupNazi
No soup for you!
pi_48945494
Hoe weten wij nou wat ze bij jouw Italiaan maken.
A.F.C. Ajax
  woensdag 2 mei 2007 @ 22:36:58 #3
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_48945691
Een margharita is volgens mij mozzarella en tomaat, en verder niets. Als jouw italiaan gele kaas gebruikt, wil ik niet eens weten hoe ze daar de pizza's maken.
Tomaat, basilicum, ui, knoflook enz bij elkaar in een pannetje laten pruttelen, alles vers, pizzabodem maken met een beetje olijfolie in het deeg...

PS Lijkt me sterk dat je het verschil tussen verse en gedroogde gist zo enorm gaat merken.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  woensdag 2 mei 2007 @ 22:39:24 #4
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_48945812
quote:
Op woensdag 2 mei 2007 22:18 schreef djkoelkast het volgende:
Ik zoek een echt, origineel, italiaans, authentiek en noem het maar op recept voor pizza's zoals je ze in de pizzeria's krijgt hier. Dan heb ik het niet over die klompen deeg met wat er op van domino's en pizza hut maar de normale italiaan om de hoek.

Het deeg zal van speciaal meel gemaakt worden gok ik zo en dat zal ook bereid worden met verse gist en 1x rijzen ipv 2x (meen ik te weten).

Maar het belangrijkste is: hoe maken ze die saus? Met tomatenpuree lijkt het nergens op, met gezeefde tomaten + kruiden een beetje, met verse tomaten totaal niet. Hoe maak ik de tomatensaus zoals bij de italiaan?

En welke kaas gebruiken ze bij de italiaan hier? Geen mozerella want dat is wit en de kaas die je hier krijgt is toch echt gelig.

Toppings interesseren me niet want ik eet sowieso alleen margaritha's

Wie kan me helpen?
deeg: farina no1. heel fijn dus. anders zeven met gewone bloem. water. op n kilo hooguit n ei. snufje zout.

bereiding zoals de italiaan.
zorg voor een oven die tot 320 kan. of maak een pizzaoven in de tuin op hout.

en als je dat wilt, bestaan er al topics in cul.

met je thuisoven lukt het niet, wat je wel kan doen is ongeglazuurde tegeltjes halen en daarop je gekochte pizza leggen. heb je de claim 'steenoven' al te pakken. maar helaas, je oven moet echt gloedje heet worden. de pizza versgemaakt.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  woensdag 2 mei 2007 @ 22:40:49 #5
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_48945879
Kijk even in het pizzaoventopic, zal een linkje voor je zoeken.

[edit]
Dit topic dus
pi_48945883
Waarom ga je het niet ff bij die Italiaan bij jou op de hoek vragen??
Wie A zegt......moet ook NUS zeggen
pi_48945965
volgens mij vergeet je nog iets belangrijks: een oven die 400 graden kan worden
  woensdag 2 mei 2007 @ 22:43:28 #8
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_48946016
quote:
Op woensdag 2 mei 2007 22:40 schreef Sjoesjanah het volgende:
Waarom ga je het niet ff bij die Italiaan bij jou op de hoek vragen??
of kijken
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  woensdag 2 mei 2007 @ 22:44:49 #9
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_48946069
quote:
Op woensdag 2 mei 2007 22:42 schreef menesis het volgende:
volgens mij vergeet je nog iets belangrijks: een oven die 400 graden kan worden
360 is toch net iets lekkerder. met een beetje extra dunne takken als je ze er in schuift voor de topping. voor houtovens dan.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator woensdag 2 mei 2007 @ 22:45:40 #10
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_48946114
Het gaat me meer om de smaak van de tomatensaus die er op zit.
Ik weet niet beter of alle italianen waar ik ooit ben geweest gebruiken geen mozerella maar gelige kaas, niet van die super gele maar ook absoluut geen witte mozorella. Ben toch al bij veel italianen geweest.
quote:
Tomaat, basilicum, ui, knoflook enz bij elkaar in een pannetje laten pruttelen
hoe veel? wat moet ik met die tomaat doen?
heb het al eens geprobeerd en het was niet te vreten toen, paar uur pruttelen voor jan lul dus.

Ik heb trouwens 2 consumenten pizza steenovens. Niet geweldig maar wel grappig, maar het gaat meer om de ingredinten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 2 mei 2007 @ 22:54:36 #11
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_48946494
quote:
Op woensdag 2 mei 2007 22:45 schreef djkoelkast het volgende:
Het gaat me meer om de smaak van de tomatensaus die er op zit.
Ik weet niet beter of alle italianen waar ik ooit ben geweest gebruiken geen mozerella maar gelige kaas, niet van die super gele maar ook absoluut geen witte mozorella. Ben toch al bij veel italianen geweest.
[..]

hoe veel? wat moet ik met die tomaat doen?
heb het al eens geprobeerd en het was niet te vreten toen, paar uur pruttelen voor jan lul dus.
tomatensaus maak je door een paar kilo* tomaten in de schil, of gepeld, superlang en langzaam te verhitten. tomatenzaadjes zorgen voor een bittere smaak als ze te snel te warm worden.

laat het hooguit op 80 graden staan voor een uur of 2 of langer, je kan het aanmengen met iets heinz tomatenketchup gemengd met water.

zeef het na de bereiding. je hebt van die heerlijke zeefnetten die niks kosten, maar wel in de afwasmachine kunnen.

dan heb je iets zoete, lekker smakende tomatensaus. verse oregano moet je heel fijn gesneden toevoegen en doormengen als het aan het afkoelen is. als je oregano lekker vindt that is.

heerlijk mengsel voor je pizzabodem. met de diepe smaak van echte tomaat.

* lijkt veel, maar dan heb je genoeg en kan je het teveel invriezen.

note: neem de beste pomedori tomaten, geen vleestomaten! klinkt gek, maar een beetje heel erg rijpe tomaten maken het alleen maar lekkerder en sterker. dus lekker goedkoop.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_48948759
Ik ga die tips van jou de volgende keer eens proberen, zoalshetis! Ik maak heerlijke zelfgemaakte pizza's, maar ik worstel altijd met de tomatensaus. Die is nooit echt heel erg lekker.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  donderdag 3 mei 2007 @ 03:15:50 #13
174261 emo.gif
Crape Diem
pi_48952017
web-log
Vengeance is mine.
I will repay.
  donderdag 3 mei 2007 @ 11:16:02 #14
3869 David
Drum the drums
pi_48957622
En op een pizza hoort SOWIESO mozzarella. Die kaas wordt uiteraard een beetje gelig van in een hete oven te smelten. Maar het is wel degelijk mozzarella.

En liefst nog buffelmozzarella!
  Moderator donderdag 3 mei 2007 @ 11:23:33 #15
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_48957947
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 03:15 schreef emo.gif het volgende:
www.droetker.com
Die smaakt dus nooit zoals bij de italiaan...
Ik ga bovenstaande tips eens proberen
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 3 mei 2007 @ 11:29:20 #16
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_48958195
quote:
Op woensdag 2 mei 2007 22:54 schreef zoalshetis het volgende:
note: neem de beste pomedori tomaten, geen vleestomaten! klinkt gek, maar een beetje heel erg rijpe tomaten maken het alleen maar lekkerder en sterker. dus lekker goedkoop.
En waar vind ik die? Want bij onze supermarkt hebben ze die nooit.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_48958318
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 11:29 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

En waar vind ik die? Want bij onze supermarkt hebben ze die nooit.
Je kunt ook een weke van tevoren inplannen wanneer je pizza gaat eten .
  donderdag 3 mei 2007 @ 11:41:43 #18
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_48958728
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 11:32 schreef Lexie het volgende:

[..]

Je kunt ook een weke van tevoren inplannen wanneer je pizza gaat eten .
??
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_48958857
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 11:41 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

??
Koop je dan alvast de tomaten, na een weekje zijn ze vast wel rijp genoeg .
  donderdag 3 mei 2007 @ 12:01:19 #20
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_48959594
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 11:44 schreef Lexie het volgende:

[..]

Koop je dan alvast de tomaten, na een weekje zijn ze vast wel rijp genoeg .
eeeh ja..dat kan.
Maar als ik het goed begrijp is een pomodori (behalve het Italiaanse woord voor tomaat) een type tomaat. En dan is het wat anders dan een hele rijpe vleestomaat...iets waar zoalshetis nog van gezegd heeft dat ik die niet moet hebben.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_48959742
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 11:16 schreef David het volgende:
En liefst nog buffelmozzarella!
Oh ja, buffelmozarella! Yum!
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_48959949
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 12:01 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

eeeh ja..dat kan.
Maar als ik het goed begrijp is een pomodori (behalve het Italiaanse woord voor tomaat) een type tomaat. En dan is het wat anders dan een hele rijpe vleestomaat...iets waar zoalshetis nog van gezegd heeft dat ik die niet moet hebben.
Ah ok, ik had je vraag niet goed begrepen. Ik dacht dat je vroeg waar je rijpe tomaten kon vinden in plaats van waar je pomedori tomaten kunt kopen .
  donderdag 3 mei 2007 @ 12:21:32 #23
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_48960403
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 12:09 schreef Lexie het volgende:

[..]

Ah ok, ik had je vraag niet goed begrepen. Ik dacht dat je vroeg waar je rijpe tomaten kon vinden in plaats van waar je pomedori tomaten kunt kopen .
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_48966573
Die pomedori tomaten zijn hier gewoon te koop bij de c1000, Super de Boer, Supercoop. Eigenlijk elke willekeurige supermarkt

Ze zitten vaak in een bakje met 6 ofzo
E.
  donderdag 3 mei 2007 @ 17:31:04 #25
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_48972259
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 11:29 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

En waar vind ik die? Want bij onze supermarkt hebben ze die nooit.
ga je wel eens naar de gewone markt? of een turkse toko? met name bij de laatste liggen ze het meest en zijn ze het goedkoopst. pomedori is vooral iets pittiger en voller van smaak. maar als je goed genoeg inkookt kan je trouwens ook gewone tomaten nemen. het smaakt dan iets minder fris, maar een kniesoor die daar op let.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  donderdag 3 mei 2007 @ 18:18:16 #26
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_48973578
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 15:00 schreef .Sparkling. het volgende:
Die pomedori tomaten zijn hier gewoon te koop bij de c1000, Super de Boer, Supercoop. Eigenlijk elke willekeurige supermarkt

Ze zitten vaak in een bakje met 6 ofzo
Ik heb hier een C1000 maar nog niet gezien. Nu hebben ze wel meer dingen niet dus ik ga eens rondkijken bij anderen
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 3 mei 2007 @ 18:18:38 #27
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_48973592
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 17:31 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

ga je wel eens naar de gewone markt? of een turkse toko?
dan ga ik daar eens kijken
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 3 mei 2007 @ 18:24:14 #28
3869 David
Drum the drums
pi_48973774
Het is trouwens pomodoro (appel van goud, letterlijk, cfr. Frans: pomme d'or), met als meervoud pomodori.
pi_48977241
lekkerrrrrr
Pizza recept
jaah eigenwijs, ik weet het. en laat me maar,..
  donderdag 3 mei 2007 @ 20:22:17 #30
117031 Moravec
singularity
pi_48977792
Joh, check deze! Jeff Varasano's Famous New York Pizza Recipe
Die gast is helemaal los gegaan, kwam 'm een keer op boingboing tegen...
In space, nobody can hear you 01110011 01100011 01110010 01100101 01100001 01101101
  Moderator donderdag 3 mei 2007 @ 20:42:08 #31
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_48978551
@ki_ki tomatenpuree... dat gaat het niet worden
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 3 mei 2007 @ 21:09:02 #32
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_48979638
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 18:24 schreef David het volgende:
Het is trouwens pomodoro (appel van goud, letterlijk, cfr. Frans: pomme d'or), met als meervoud pomodori.
je hebt gelijk, mijn latijnse vervoegeingen zijn niet meer wat ze geweest zijn. denk dat het door de italiaans wijn komt.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_49033692
quote:
Op donderdag 3 mei 2007 20:42 schreef djkoelkast het volgende:
@ki_ki tomatenpuree... dat gaat het niet worden
ja je moet het natuurlijk een beetje verdunnen, niet te veel. en je kn er nog wat kruiden bij doen of knoflook..

Maar kom eerst maar eens pizza eten, zeg me wat je er van vindt en dan praten we verder
jaah eigenwijs, ik weet het. en laat me maar,..
  Moderator zaterdag 5 mei 2007 @ 13:13:33 #34
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_49034223
Gezeefde tomaten is ook verdunde tomatenpuree en met kruiden erbij smaakt het wel, alleen niet zoals bij de italiaan
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 5 mei 2007 @ 13:14:28 #35
3869 David
Drum the drums
pi_49034249
Je kunt toch ook gewoon de tomatenpuree vervangen door 'echte' tomatensaus, en de rest van het recept wel gebruiken?

Sowieso lijkt het me wel authentieker (zoals bij de italiaan dus) om verse tomatensaus te gebruiken.
  zaterdag 5 mei 2007 @ 14:35:44 #36
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49036371
quote:
Op zaterdag 5 mei 2007 13:13 schreef djkoelkast het volgende:
Gezeefde tomaten is ook verdunde tomatenpuree en met kruiden erbij smaakt het wel, alleen niet zoals bij de italiaan
het nadeel daarvan is, is dat de tomaten veel te heet worden gekookt, omdat dat snelle is, en daardoor de bitterheid van de zaadjes in zich heeft. er zijn wel hele goede gezeefde tomatensauzen verkrijgbaar., maar die zie je niet appie.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator zaterdag 5 mei 2007 @ 14:38:41 #37
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_49036438
dat bittere haal je weer een beetje weg met zout (wat er dus meestal in zit) en evt een klontje suiker, dan smaakt het dus wel ok maar niet zoals bij de italiaan
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 5 mei 2007 @ 14:39:23 #38
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49036455
quote:
Op zaterdag 5 mei 2007 14:38 schreef djkoelkast het volgende:
dat bittere haal je weer een beetje weg met zout (wat er dus meestal in zit) en evt een klontje suiker, dan smaakt het dus wel ok maar niet zoals bij de italiaan
psies.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  zondag 6 mei 2007 @ 10:31:35 #39
103689 ki_ki
echt zo
pi_49056316
recept voor tomatensaus voor op de pizza (als je genoeg tijd hebt):

paar tomaten, stuk of 4 denk ik
uitje
verse knoflook
olijolie (hoe duurder, hoe beter.. echt! die supermarkt-olijfolie,.. mwah)
kruiden zoals basilisum, oregano
peper
zout

tomaten in kleine stukjes choppen, let op dat je vooral de stukjes schil klein maakt!, knoflook persen, uitje fijnsnijden, olie in de pan, alles er bij doen. langzaam laten pruttelen tot het pap is geworden, eventueel met de achterkant van een lepel door een grote zeef persen, peper, zout, kruiden er bij, nog even laten staan. tadaa!! echt zoals bij de italiaan

ps: Inderdaad,.. een klein beetje suiker op het laatst haalt dat zure/bittere een beetje naar beneden. En ik schat zo in dat de hoeveelheid tomatensaus die je met dit receptje hebt teveel is voor 1 pizza, dus niet alles er op gooien. De truc is dan ook om er liever te weinig, dan te veel tomatensaus op te doen. Te veel is gewoon niet lekker!
jaah eigenwijs, ik weet het. en laat me maar,..
  zondag 6 mei 2007 @ 10:57:11 #40
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_49056661
Ik heb enkele keren zien staan: "kruiden zoals oregano enz".

Het zou fijn zijn als me de ENZ eens uittypt
Want het is niet voor iedereen voor de hang liggend wat nu die ENZ inhoudt
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 6 mei 2007 @ 21:32:54 #41
103689 ki_ki
echt zo
pi_49078623
quote:
Op zondag 6 mei 2007 10:57 schreef Nembrionic het volgende:
Ik heb enkele keren zien staan: "kruiden zoals oregano enz".

Het zou fijn zijn als me de ENZ eens uittypt
Want het is niet voor iedereen voor de hang liggend wat nu die ENZ inhoudt
typische italiaanse kruiden: basilicum, oregano, marjoraan, tijn, salie, rozemarijn,..
jaah eigenwijs, ik weet het. en laat me maar,..
pi_49091345
Weet iemand wat ik fout doe als mijn deeg meer een platte harde koek wordt in plaats van lekker luchtig en knapperig?
  Moderator maandag 7 mei 2007 @ 12:39:40 #43
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_49096269
quote:
Op zondag 6 mei 2007 10:31 schreef ki_ki het volgende:
recept voor tomatensaus voor op de pizza (als je genoeg tijd hebt):

paar tomaten, stuk of 4 denk ik
uitje
verse knoflook
olijolie (hoe duurder, hoe beter.. echt! die supermarkt-olijfolie,.. mwah)
kruiden zoals basilisum, oregano
peper
zout

tomaten in kleine stukjes choppen, let op dat je vooral de stukjes schil klein maakt!, knoflook persen, uitje fijnsnijden, olie in de pan, alles er bij doen. langzaam laten pruttelen tot het pap is geworden, eventueel met de achterkant van een lepel door een grote zeef persen, peper, zout, kruiden er bij, nog even laten staan. tadaa!! echt zoals bij de italiaan
dit heb ik eens gedaan, paar uur bezig geweest en de smaak was "mwoah"
ik heb het recept gebruikt zoals in die clip van Daft Punk vrijwel hetzelfde als hierboven alleen had ik de tomaten eerst gepeld.

Ik ga als ik tijd heb die tip van een paar posts naar boven proberen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_49101588
quote:
Op maandag 7 mei 2007 09:53 schreef NutKees het volgende:
Weet iemand wat ik fout doe als mijn deeg meer een platte harde koek wordt in plaats van lekker luchtig en knapperig?
Heb je er wel olijfolie in verwerkt?
pi_49103450
quote:
Op maandag 7 mei 2007 14:58 schreef ParanoidEv het volgende:

[..]

Heb je er wel olijfolie in verwerkt?
2 eetlepels (op 500 gram bloem)
  maandag 7 mei 2007 @ 18:36:49 #46
3869 David
Drum the drums
pi_49110282
Gebruik je een deegroller? Meestal wordt de luchtigheid door het rijzen hierdoor teniet gedaan, aangezien het deeg echt plat wordt gedrukt. Daarom dat 'echte' pizzaboeren hun bodems ook met de hand draaien. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk (ik heb het een paar keer geprobeerd, en heb het nog niet onder de knie).
pi_49111738
Inderdaad een fles gebruikt om de boel plat te rollen... niet doen dus?
  maandag 7 mei 2007 @ 19:54:13 #48
3869 David
Drum the drums
pi_49113769
Op zich staat het in bijna alle recepten, dus het kan wel. Maar misschien moet je hem nog ff laten rijzen na het rollen, voordat je hem in de oven doet dus.
pi_49113880
Jep, ik laat het ook altijd nog ff rijzen voordat ze de oven ingaan Je kunt ze ook voorbakken als je oven niet zo heet gaat. Dat heb ik wel eens gezien en gedaan, in een recept en was niet eens zo'n gek idee (zeker niet als je geen tomatensaus als bodem neemt)
  dinsdag 8 mei 2007 @ 09:42:07 #50
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49132678
quote:
Op maandag 7 mei 2007 09:53 schreef NutKees het volgende:
Weet iemand wat ik fout doe als mijn deeg meer een platte harde koek wordt in plaats van lekker luchtig en knapperig?
voor echt knapperige (zoals bij italiaan) moet je een oven op hout of een electrische oven die rond de 350 kan, hebben.

bij gebrek daaraan idd lekker laten gisten en afbakken op niet geglazuurde dubbelhardgebakken tegeltjes (die je bij een bouwmarkt kan kopen. leg deze tegeltjes wel eerst in de oven voordat je deze opwarmt.

en anders een turksbrood dun slicen.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_49136736
Mijn oven gaat maar tot 280 ongeveer, en dan begint alles al krom te trekken (bakplaat, rooster). Ik zal eens proberen het deeg met de hand te draaien en/of het nog even te laten rijzen.
pi_49137993
Nou, probeer eens een tegel in je oven te leggen, het werkt echt! (zal je rooster/bakplaat ook nie meer kromtrekken wegens het gewicht)
pi_49139573
Zijn er ergens geschikte tegels uit te halen? Het idee om meerdere 'tegeltjes van de gamma' in mijn oven te leggen vind ik niet zo geweldig. Beetje googlen leert me dat er ook komplete stenen van pizza-formaat te krijgen zijn. Maar waar?
pi_49152142
Ik heb gewoon een pak plavuizen gehaald bij de gamma.. Als ie vies is flikker je em weg en haal je een nieuwe uit het pak
All those moments will be lost in time, like tears in rain.
  Moderator dinsdag 8 mei 2007 @ 18:07:08 #55
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_49152570
Ik heb gewoon een Elta en een Bestron pizzaoven, met steen
Niet met sop wassen trouwens, smaakt je pizza naar sop
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 8 mei 2007 @ 18:50:32 #56
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_49154148
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 13:01 schreef NutKees het volgende:
Zijn er ergens geschikte tegels uit te halen? Het idee om meerdere 'tegeltjes van de gamma' in mijn oven te leggen vind ik niet zo geweldig. Beetje googlen leert me dat er ook komplete stenen van pizza-formaat te krijgen zijn. Maar waar?
Wij hadden vroeger een keramieke bakplaat die je zo in de oven kun schuiven.
Even aan mijn vader vragen waar hij die gehaald heeft.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_49172162
^ Dat zou tof zijn!
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 18:07 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb gewoon een Elta en een Bestron pizzaoven, met steen
Niet met sop wassen trouwens, smaakt je pizza naar sop
Werkt zoiets goed? (beter dan mijn oven met steen erin?)
pi_49173082
Wat het deeg sterk verbetert is om het 2 dagen te laten rijzen in de koelkast.

Het idee erachter is dat gist zoveel warmte produceert dat het zichzelf omzeep helpt, maar als je het dus laat rijzen in de koelkast de warmte wordt afgevoerd en het dus een beetje langer duurt. Maar met beter deeg als resultaat.
  dinsdag 15 mei 2007 @ 09:15:36 #59
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49391647
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 13:01 schreef NutKees het volgende:
Zijn er ergens geschikte tegels uit te halen? Het idee om meerdere 'tegeltjes van de gamma' in mijn oven te leggen vind ik niet zo geweldig. Beetje googlen leert me dat er ook komplete stenen van pizza-formaat te krijgen zijn. Maar waar?
Weber verkoopt ronde en vierkante pizzastenen voor in de BBQ, maar die kunnen ook heel goed in de oven.
Te koop bij de beter geassortimenteerde tuinwinkel.

Rond
"Uitermate geschikt voor het bereiden van pizza's, brood, taarten en cakes. De steen heeft een diameter van 30 x 36,5 cm, is 15 mm hoog en weegt 5,5 kg."



Vierkant
"Uitermate geschikt voor het bereiden van pizza's, brood, taarten en cakes. De steen is 30 x 44 cm, is 15 mm hoog en weegt 5,5 kg."



Beide kosten 50 euro.

Plaatjes doen het wel maar laden niet helemaal deftig.
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  Moderator dinsdag 15 mei 2007 @ 11:16:10 #60
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_49394674
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 08:38 schreef NutKees het volgende:
^ Dat zou tof zijn!
[..]

Werkt zoiets goed? (beter dan mijn oven met steen erin?)
het is even spelen met de temperatuur maar werkt perfect, die Elta dan, die Bestron mist een verwarmingselement in het midden waardoor de pizza in het midden een beetje slap blijft, die Elta is ook echt in de vorm van een pizza oventje, heel grappig ding en pizza's komen er super uit

Zal eens een plaatje en wat info er over zoeken. Is ook rond de 50 euro, incl steen dus, alleen bij Bestron is die steen vrij dun en niet in een andere oven te zetten. Voordeel van die Elta is weer de hoge temperatuur.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 21 mei 2007 @ 20:12:38 #61
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49619894
Zou je zo'n steen ook kunnen doorzagen ? Ik wil de vierkante maar mijn oven heeft een binnenmaat van 42 cm....
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
pi_49624042
Ik denk dat je beter naar een zaak kan gaan waar ze natuursteen verkopen (hint, vraag eens of een grafzerkenwinkel een reststukje heeft) en daar een op maat gemaakt stuk kan kopen. Wellicht nog wel goedkoper ook. Ik weet alleen niet of die stukken steen ook in de over kunnen.
Een italiaanse collega gaf me die tip, toen ik een stenen plank zocht om mn deeg op te kneden (glad marmer).
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  maandag 21 mei 2007 @ 21:49:50 #63
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49624397
quote:
Op maandag 21 mei 2007 21:42 schreef reclamedoos het volgende:
Ik denk dat je beter naar een zaak kan gaan waar ze natuursteen verkopen (hint, vraag eens of een grafzerkenwinkel een reststukje heeft) en daar een op maat gemaakt stuk kan kopen. Wellicht nog wel goedkoper ook. Ik weet alleen niet of die stukken steen ook in de over kunnen.
Een italiaanse collega gaf me die tip, toen ik een stenen plank zocht om mn deeg op te kneden (glad marmer)
goed gedacht!

nee marmer is niet geschikt om een erg hoge temperatuur te verdragen. daarvoor beavat het teveel vocht.

gewoon terracotta is het best en anders dubbelgebakken, onbehandelde tegels. die hebben genoeg luchtkanaaltjes. wel altijd mee laten warmen als je de oven aanzet.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_49625852
what about graniet? of travertijn, dat heb ik ergens gelezen...

Ik heb nu zo'n onderschaal voor een pot van terracotta in gebruik, maar het werkt toch niet helemaal zoals gewenst.
  dinsdag 22 mei 2007 @ 17:12:57 #65
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49651585
Hebbes,

http://www.3-2-1-pizza.eu/

Pizzastenen in alle maten ! Met Pizzaschep erbij !
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  vrijdag 25 mei 2007 @ 16:54:20 #66
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49769215
Vandaag m'n Pizzasteen van Chamotte klei binnengekregen. Binnenkort proberen.
Super service van http://www.3-2-1-pizza.eu/, dinsdag besteld, vrijdagochtend afgeleverd.
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  vrijdag 25 mei 2007 @ 17:20:01 #67
3869 David
Drum the drums
pi_49769648
quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 16:54 schreef Pikkebaas het volgende:
Vandaag m'n Pizzasteen van Chamotte klei binnengekregen. Binnenkort proberen.
Super service van http://www.3-2-1-pizza.eu/, dinsdag besteld, vrijdagochtend afgeleverd.
ben benieuwd.

vrijdagavond = pizza-avond
  vrijdag 25 mei 2007 @ 18:11:54 #68
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49771161
quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 17:20 schreef David het volgende:
vrijdagavond = pizza-avond
zaterdag, de steen moet eerst even in water weken en dan 24 uur drogen...
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  vrijdag 25 mei 2007 @ 21:55:44 #69
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49777399
quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 18:11 schreef Pikkebaas het volgende:

[..]

zaterdag, de steen moet eerst even in water weken en dan 24 uur drogen...
ja chamotte moet dat. vergeet hem nooit mee op te warmen met de oven. en viezigheid op de steen maakt niet uit, zolang je het verbrande maar met een houten spatel er af schraapt.

elk seizoen een paar uur in koud water leggen als porinopener.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator vrijdag 25 mei 2007 @ 22:39:58 #70
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_49778999
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 25 mei 2007 @ 23:19:25 #71
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49780231
quote:
het is klein, voor n pizza misschien prima en ook qua temp. zeker beter dan een normale oven denk ik. zijn ze vergelijkbaar met houtovens?

de lekkerste pizza's worden gebakken op houtvuur en dat is ongeveer 400 graden.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator vrijdag 25 mei 2007 @ 23:41:56 #72
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_49780879
het is natuurlijk geen houtoven, maar wel lekker handig om thuis vrij snel een pizzatje te bakken en ook fabriekspizza's komen er lekkerder uit dan uit de normale/hetelucht oven
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 25 mei 2007 @ 23:55:39 #73
37887 Dauthi
Progressive
pi_49781220
ik adviseer je het boek "In Search of Perfection" van Heston Blumenthal te lezen die wijdt een heel hoofdstuk aan de perfecte authentieke napolitaanse pizza. Wel erg interessant om te lezen
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
  vrijdag 25 mei 2007 @ 23:58:18 #74
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49781283
quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 23:55 schreef Dauthi het volgende:
ik adviseer je het boek "In Search of Perfection" van Heston Blumenthal te lezen die wijdt een heel hoofdstuk aan de perfecte authentieke napolitaanse pizza. Wel erg interessant om te lezen
idd. en die moet houtoven zijn. dat terwijl de moderne pizza voor de armen was omdat ze op deeg alle kliekjes deden. zo uit de oven smaakte dat perfect.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  zaterdag 26 mei 2007 @ 00:52:42 #75
37887 Dauthi
Progressive
pi_49782589
quote:
Op vrijdag 25 mei 2007 23:58 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

idd. en die moet houtoven zijn. dat terwijl de moderne pizza voor de armen was omdat ze op deeg alle kliekjes deden. zo uit de oven smaakte dat perfect.
heston doet het zonder houtoven ok het is een beetje een overdreven manier van pizzabakken maar hij werkt wel als je het thuis wil doen en je hebt geen houtoven nodig.

maar om te slagen bij de italiaanse pizzapolice moet ie idd in een houtoven zijn bereid.
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
  zaterdag 26 mei 2007 @ 00:58:11 #76
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49782682
het leuke aan houtoven pizza's is dat als eenmaal de oven lekker op temperatuur is (die oven kan je ook als gemeenschap/wijk regelen) je in 3 minuten een waanzinnige pizza hebt. je kan er 30 van bakken met maar een beetje meer hout.

je kan ze trouwens ook heel erg goed invriezen. daarnaast is een lasagne uit de houtoven waanzinnig.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  zaterdag 26 mei 2007 @ 00:58:57 #77
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49782697
quote:
Op zaterdag 26 mei 2007 00:52 schreef Dauthi het volgende:

[..]

heston doet het zonder houtoven ok het is een beetje een overdreven manier van pizzabakken maar hij werkt wel als je het thuis wil doen en je hebt geen houtoven nodig.

maar om te slagen bij de italiaanse pizzapolice moet ie idd in een houtoven zijn bereid.
je kan met stenen en aarde al een echte houtoven maken. welke heston bedoel je?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  zaterdag 26 mei 2007 @ 02:08:00 #78
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_49783720
Voor een superbolognesesaus voor op de pizza moet je even naar deze post: Pastasaus

Ik heb de saus 2 keer gemaakt en hij is geweldig
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  maandag 28 mei 2007 @ 13:52:46 #79
3869 David
Drum the drums
pi_49850685
"pizza bolognese" is nu eenmaal geen pizza zoals bij de Italiaan, omdat een echte Italiaan er gewoon tomatensaus op doet. Bolognesesaus op een pizza is een niet-Italiaanse uitvinding, en is naar mijn smaak veel te 'rijk' (de smaak van de pizza wordt er teniet door gedaan).

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het onmogelijk lekker kan zijn of zo... maar pizza bolognese is niet echt Italiaans.
  dinsdag 29 mei 2007 @ 00:38:54 #80
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_49873738
Het hoeft ook helemaal niet italiaans te zijn om lekker te zijn. Dus of het nou wel of geen italiaanse "uitvinding" is boeit me weinig
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  dinsdag 29 mei 2007 @ 11:45:00 #81
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49882281
quote:
Op zaterdag 26 mei 2007 02:08 schreef Nembrionic het volgende:
Voor een superbolognesesaus voor op de pizza moet je even naar deze post: Pastasaus

Ik heb de saus 2 keer gemaakt en hij is geweldig
die link is idd erg goed. toen ik het een jaar geleden las dacht ik meteen aan pietverdriet.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  dinsdag 29 mei 2007 @ 17:00:21 #82
3869 David
Drum the drums
pi_49894305
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 00:38 schreef Nembrionic het volgende:
Het hoeft ook helemaal niet italiaans te zijn om lekker te zijn. Dus of het nou wel of geen italiaanse "uitvinding" is boeit me weinig
nee dat is ook zo... maar het is zoals pizza hawaii (met ananas) of spaghetti bolognese... In het buitenland (vanuit Itali bekeken) is dat de normaalste zaak, terwijl het er ter plekke eigenlijk niet bestaat, tenzij in supertoeristische restaurants.

Maar het blijft een kwestie van smaak, en eten is een vorm van kunst, je mag (en moet) ermee experimenteren.

edit: verder is dat recept natuurlijk heel goed, een lekker slowfood recept (zoals de echte bolognesesaus dus).
  dinsdag 29 mei 2007 @ 17:03:24 #83
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_49894420
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 17:00 schreef David het volgende:

[..]

nee dat is ook zo... maar het is zoals pizza hawaii (met ananas) of spaghetti bolognese... In het buitenland (vanuit Itali bekeken) is dat de normaalste zaak, terwijl het er ter plekke eigenlijk niet bestaat, tenzij in supertoeristische restaurants.

Maar het blijft een kwestie van smaak, en eten is een vorm van kunst, je mag (en moet) ermee experimenteren.

edit: verder is dat recept natuurlijk heel goed, een lekker slowfood recept (zoals de echte bolognesesaus dus).
misschien is het niet meer typisch italiaans. maar toen de bolognesesaus werd bedacht, waren er heel veel arme mensen (het volk) en was de pizza wat wij hedenten dage nog wel eens 'kliekjesdag' noemen.

zou me niks verbazen als er ook bolognesesaus op heeft gezeten. of kale pizza gedoopt in wat bolognese.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  dinsdag 29 mei 2007 @ 17:36:16 #84
3869 David
Drum the drums
pi_49895610
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 17:03 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

misschien is het niet meer typisch italiaans. maar toen de bolognesesaus werd bedacht, waren er heel veel arme mensen (het volk) en was de pizza wat wij hedenten dage nog wel eens 'kliekjesdag' noemen.

zou me niks verbazen als er ook bolognesesaus op heeft gezeten. of kale pizza gedoopt in wat bolognese.
Bolognese komt uit Bologna (Emilia-Romagna, in het Noorden) en Pizza is een uitvinding uit Napels. Daar liggen heel wat honderden kilometers tussen . D Italiaanse keuken bestaat niet.
In elk geval kun je bolognesesaus ook moeilijk een kliekje noemen; het is een vrij rijk gerecht, vrij typisch voor de Noord-Italiaanse keuken (Bologna wordt ook wel eens 'la grassa', of 'de vette' genoemd, vanwege zijn voorkeur voor vlees en vette romige gerechten). Dit in tegenstelling tot de pizza, wat eigenlijk inderdaad een kliekjesding was voor het arme volk uit het Zuiden, dat heel weinig vlees at (en eet), omdat het er ten eerste te droog is voor veeteelt op grote schaal en omdat men er gewoon arm is.

Nogmaals, ik zeg niet dat het er niet op mag of zo... integendeel, als je het lekker vindt, doe het dan! Niets houdt je tegen.
  dinsdag 29 mei 2007 @ 18:36:49 #85
46672 DarkShine
Mijnstreek Oost
pi_49897826
Begin maar eens met een steenoven
Vreuger, wie de beerkratte nog va hoots woare en se mots blieve durchdrinke um d\'r kachel a te hotte
Planning:
-
  dinsdag 29 mei 2007 @ 18:59:01 #86
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49898661


Zo, als beloofd. De pizza van de pizzasteen.

Bevalt goed. Ik heb de steen drie kwartier laten opwarmen terwijl ik de saus, het deeg en de topping maakte.
Daarna wat polentameel op de pizzaschep (is lekker grof) pizza erop, en hup, de oven in.
Ik had de oven nu op 220 gezet, maar volgende keer ga ik 250 doen.
Een pizza deed er nu 15 minuten over om goed gaar te worden. En waar de saus iets te dik was werd de bodem niet echt knapperig.
Bij de laatste heb ik de bodem eerst 5 min voorgebakken en dat was al beter.
Al met al, waren de pizza's erg lekker en is het een stuk makkelijker werken dan met een stalen ovenblik oid.
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  dinsdag 29 mei 2007 @ 19:43:56 #87
3869 David
Drum the drums
pi_49900558
Ziet er goed uit. Voor mensen die in de stad wonen en/of geen geld/ruimte hebben voor een houtoven, en die niet met een te groot gezin zijn, lijkt me dit een mooie oplossing.
  dinsdag 29 mei 2007 @ 19:54:09 #88
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_49901042
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 19:43 schreef David het volgende:
Ziet er goed uit. Voor mensen die in de stad wonen en/of geen geld/ruimte hebben voor een houtoven, en die niet met een te groot gezin zijn, lijkt me dit een mooie oplossing.
Ik zou wel de ruimte hebben voor een houtoven, maar dit lijkt me praktischer. In de winter lijkt een houtoven buiten me ook zo'n gedoe. Maar goed, ik heb natuurlijk ook een gasBBQ omdat dat zo makkelijk is
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  dinsdag 29 mei 2007 @ 19:58:47 #89
3869 David
Drum the drums
pi_49901248
Tja natuurlijk ieder zijn ding. Ik verklaar sommige mensen gek omdat ze veel geld uitgeven aan een auto waar ze maar met z'n tween in kunnen zitten ( ), en zij verklaren mij dan weer gek omdat ik graag een houtoven zou hebben
  dinsdag 29 mei 2007 @ 20:05:33 #90
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_49901569
quote:
Op dinsdag 29 mei 2007 19:54 schreef Pikkebaas het volgende:

[..]

Ik zou wel de ruimte hebben voor een houtoven, maar dit lijkt me praktischer. In de winter lijkt een houtoven buiten me ook zo'n gedoe. Maar goed, ik heb natuurlijk ook een gasBBQ omdat dat zo makkelijk is
Maar een houtoven neem je o.a. omdat die dingen veel heter worden dan een normale oven.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')