quote:Op zondag 1 april 2007 15:29 schreef Big_Boss_Man het volgende:
ik zou wel weten wat ik daar zou kweken!
Bedankt!quote:Op zondag 1 april 2007 14:58 schreef Catch22- het volgende:
ben niet zon bloemenfreak, maar het ziet er goed uit kleintje
Goeie fotograaf denk ik.quote:
Qua aantallen stelt het niet zo erg veel voor. Je merkt wel een steeds duidelijker scheiding tussen exclusieve en supermarkttulpen. Supermarkten willen rauwe tulpen, recht, minstens 24 gram en 36 centimeter. Alles standaard, continu vier kleuren (rood/roze, wit, geel en een tweekleurige: rood-geel of rood-wit) in het schap. Bloemisten hebben graag zwaardere tulpen en nieuwe soorten om zich te onderscheiden van de massa. Daarmee wil ik niet zeggen dat de supermarkten geen kwaliteit leveren, alleen zul je daar vaak een wat lichtere tulp vinden.quote:Op dinsdag 27 maart 2007 11:06 schreef Z het volgende:
Is het zo dat de papagaaitulp aan populariteit wint? Ik kreeg vandaag een bosje en mijn moeder had laatst ook al prachtige witte papagaaitulpen. Een prachtige tulpsoort (?) vind ik het!
Ja! En daarom zijn nu al na een week uitgebloeid.quote:Op vrijdag 13 april 2007 22:10 schreef dwerg het volgende:
't Was zeker wel erg zonnig toen je die foto's maakte?
Nou, dit soort is een verloping van Ile de France (waar ik een foto en een erg grote foto van heb). Ile de France is een rode tulp, een mooi soort, recht, redelijk lang, makkelijk om te bossen. En dit nieuwe soort heeft dezelfde eigenschappen, dus ik heb geen reden tot klagen. Alleen snap ik niet dat ze een roze tulp als naam Ile de Orange geven.quote:Op zaterdag 14 april 2007 14:44 schreef LadyLovelyLocks het volgende:
Die kleur, is dat een strikvraagEen soort rozerood.
Heb je het nu over zijn eigen ' tulp' ?quote:Op zondag 1 april 2007 14:58 schreef Catch22- het volgende:
ben niet zon bloemenfreak, maar het ziet er goed uit kleintje
Virustulpen kom je in de winkel niet tegen.quote:Op zaterdag 14 april 2007 14:44 schreef LadyLovelyLocks het volgende:
Die "gevlamde" virustulpen vind ik altijd erg mooi, maar ik ben er ook zo eentje die bloemen meestal in de supermarkt koopt dus ik kom eigenlijk altijd met gewone rode thuis.
Ik denk dat je botrytis bedoelt (pokken), maar ik kan zo snel geen goeie foto vinden. 't Is niet iets wat op tulpen hoort te zitten. Waren het vlekken zoals je die ook op de linkertulp ziet?quote:Ik had vorige week rode tulpen gekocht op de markt en daar zat er eentje bij die een twee onregelmatigheden op een bloemblaadje had zitten, ze leken wel een beetje op van die galappeltjes die wespen in bladeren maken. Komt dat voor bij tulpen ? Ik vond het wel mooi (had ik nu maar een foto gemaakt).
Mijn moeder zweert bij allerlei trucje (gaatje in de steel onder de kop, een klein scheutje bleekwater in de vaas). Ik moet zeggen dat ze vaak lang en mooi staan bij moeders, maar ik vroeg me af of het volgens jou ook werkelijk zin heeftquote:Op zondag 22 april 2007 11:11 schreef dwerg het volgende:
Tja, dat hangt van zoveel dingen af, Yokohama staat makkelijk een week, en andere soorten hebben daar meer moeite mee. Ook zoiets simpels als de grootte van de bol die onder de tulp zit bepaalt nog gedeeltelijk de houdbaarheid. En je moet ze niet op de vensterbank in de volle zon zetten.
Het is verstandig om ze eerst op een koele plek een nachtje water te laten drinken voor je ze in de huiskamer zet. Het papiertje er omheen laten zitten (of de bos in een krant wikkelen), en ze dan in de kelder, of op een andere redelijk koele plek neerzetten. In een hoekje op het aanrecht bijvoorbeeld als je geen kelder hebt. De volgende ochtend anderhalve centimeter van de stelen afsnijden, en daarna in een vaas zetten.
wat houd gewasbescherming rood in?quote:Op maandag 9 april 2007 17:09 schreef dwerg het volgende:
Hallo Wolfje.De tulpendieven zijn weg, of ze hebben een makkelijker manier gevonden om geld te verdienen. De afgelopen maand is er in dit dorp wél bij vier bedrijven 'gewoon' ingebroken. Bij eentje zelfs overdag.
Nog wat statistiekjes. Voor het Milieu Project Sierteelt registreren wij het verbruik van bestrijdingsmiddelen, meststoffen en energie (dat heb ik al eerder verteld, maar voor de nieuwe lezers vertel ik het nog een keer). Ook het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, organische meststoffen en compost wordt geregistreerd, om zo een volledig beeld te krijgen. Op basis van de teelt die je hebt, wordt je in een milieucluster ingedeeld. Zo kent MPS de clusters Tulp, Chrysant en Lelie, maar ook voor potplanten zijn er verschillende clusters. Voor elk cluster zijn er normen vastgelegd, en daar aan gekoppeld een puntensysteem. Hoe minder kunstmest/energie/bestrijdingsmiddelen je gebruikt, des te meer punten. Als je je afval scheidt (organisch afval, plastic, papier) levert dit ook punten op. Aan de hand van het aantal punten krijgt het bedrijf een kwalificatie: A, B of C. Wij telen elk jaar zo'n beetje dezelfde bloemen, en daardoor kun je verschillende jaren goed met elkaar vergelijken. Ik heb de cijfers van twee verschillende periodes genomen, dan kun je de verschillen en de overeenkomsten zien.
[afbeelding]
[afbeelding]
Zoals je kunt zien zijn de normen voor bestrijdingsmiddelen strenger geworden. Voor de teelt van Zomerbloemen: Violier gebruiken we Rizolex, een middel dat in de rode groep zit. In 2006 hebben we een gedeelte van de kas behandeld met een nieuw, biologisch middel (wat dus ook een stuk minder schadelijk is) en dat werkt net zo goed.
okeej maar welk middel spuiten jullie danquote:Op woensdag 25 april 2007 14:16 schreef dwerg het volgende:
De gewasbeschermingsmiddelen zijn bij het Milieu Project Sierteelt ingedeeld in drie groepen, waarbij de middelen uit de rode groep het meest belastend zijn voor het milieu, en de middelen uit de groene groep het minst schadelijk. Niet alleen de schadelijkheid van de werkzame stof (het gif dus) is van belang, ook de plaats waar het wordt gebruikt. Een middel dat alleen in de kas gebruikt wordt, zal minder schade aan het milieu geven dan een middel dat buiten wordt gespoten. Voorbeeld: een kweker van bomen in een waterrijk open gebied als Boskoop zal merken dat zijn gebruikte middelen sneller in de rode groep komen dan bij een kaschrysantenteler in de Bommelerwaard die dezelfde middelen gebruikt. Klik hier voor een meer gedetailleerde uitleg.
[afbeelding]
Tulp Verandi.
Lijkt wel een beetje op Laura Fygi, maar de kleur van de bloem is minder hard rood. Groeit erg snel, de eerste keer trek je een paar tulpen uit een kistje, en de volgende dag trek je de rest op.
Bedankt!quote:Op woensdag 25 april 2007 16:59 schreef dwerg het volgende:
[Gedegen antwoord, mét illustraties]
Even de rommel verwijderen en dan kunnen deze jongens erin:quote:Op woensdag 25 april 2007 17:43 schreef Automatic_Rock het volgende:
Dwerg, de tulpen in m'n tuin zijn uigebloeid..
Wat moet ik nu doen??
Ik herhaal mijn vraag evenquote:Op woensdag 25 april 2007 17:43 schreef Automatic_Rock het volgende:
Dwerg, de tulpen in m'n tuin zijn uigebloeid..
Wat moet ik nu doen??
Oh, ik dacht dat de koppen er al af waren. In mijn post van 15 april staat een beetje uitgelegd hoe het werkt met tulpen die voor de bol geteeld worden. Daar halen ze ook de koppen af. En je kan de bollen die in je tuin staan rooien en in het najaar opnieuw planten, maar je kan ze ook in de grond laten zitten als ze niet in de weg staan.quote:Op donderdag 26 april 2007 11:18 schreef Automatic_Rock het volgende:
M'n moeder vertelde dat de dode bloemen er uit gehaald moeten worden, zodat het geen zaad gaat vormen. Daardoor zou de energie naar de bol gaan of zoiets
En tulpenbollen moeten toch weer uit de grond?? Ik weet alleen niet wanneer
Ik heb werkelijk geen idee.quote:Op donderdag 26 april 2007 11:19 schreef Marty het volgende:
Is hier iets van waar?
super bedankt voor de tipquote:Op vrijdag 27 april 2007 00:11 schreef Tomfan het volgende:
Tulpen hebben niet zo zeer voeding nodig maar wel kalk ...
Wanneer een tulp in de grond blijft zitten krijgen ze klisters ... (kleine bolletjes) wanneer ze niet gerooit worden dan zullen ze te weinig ruimte hebben om zich heen (vanwege de klisters) en ieder jaar minder worden.
Dit geld niet voor botanische tulpen (wildvormen) deze zullen zich gewoon blijven vermeerderen.
Dus wanneer je tulpen ieder jaar nadat het loof is afgestorven opgraaft en in oktober weer plant zal dat een beter resultaat geven dan wanneer ze in de grond blijven zitten.
Dus als ik de bollen nu in onze koelkast leg (die is stuk; voorin is het 4 graden, tegen de achterkant -2, dus ik leg ze dan in het midden..) dan simuleer ik een weekje winter, voor ik ze opstuur naar het warme en zonnige kreta waar ze -evt eerst in een glaasje water- vocht opnemen tot ze wortels krijgen? Dus schaal 1:1000 doen wat jij in de winter doet?quote:In de koelcel is het 2 graden Celsius. Een tulp bloeit van nature na de winter: tulpen hebben een koudeperiode nodig, voordat ze gaan groeien. Door de tulp al in oktober in de koelcel te zetten, is het mogelijk om voor Kerstmis in de warme kas tulpen in bloei te hebben.
Ik heb ze nog niet gekochtquote:Op zaterdag 4 augustus 2007 18:17 schreef dwerg het volgende:
Nee, sorry, dat gaat niet werken. De bollen hebben echt een langere koudeperiode nodig dan één week. Waar heb je de bollen gekocht? Zat er niet iets van een gebruiksaanwijzing bij?
Dit project is vooral interessant voor grotere bedrijven die (bijna) jaarrond hetzelfde product telen, en het hele jaar CO2 gebruiken. Bij de teelt van onder andere roos, tomaat, chrysant, komkommer en alstroemeria zorgt toediening van CO2 voor meer productie. Veel kwekers laten de rookgassen (waar CO2 inzit) van de verwarmingsketel dan ook niet meer uit de schoorsteen blazen, maar zorgen ervoor dat deze via een systeem van leidingen in de kas komen. Bij de eerder genoemde alstroemeria loopt er een dikke pvc-buis langs de gevel, en via dunnere plastic leidingen bij de grond komt de CO2 dan tussen de bloemen. Er zit ook CO2 in de buitenlucht, maar daar heb je niet zoveel aan als het dak van de kas gesloten is. Daarom lieten we al in het begin van de jaren 80 's ochtends oliekachels branden om meer CO2 in de rozenkas* te brengen.quote:Op dinsdag 19 juni 2007 16:43 schreef Wolfje het volgende:
Ik heb een tijdje geleden bij een programma op tv gezien dat de CO_2 uitstoot van bedrijven zoals Shell wordt opgevangen en via een buizensysteem naar een aantal tuinbouwbedrijven wordt gestuurd. De planten groeien dan extra goed vanwege de CO_2. Voor zowel de grote industrie als de tuinbouw heeft dit voordelen. Doe jij ook aan mee aan dit project of heb je daar plannen voor?
Maar - heel nieuwsgierig en eigenwijs - het lijkt mij dat die tulpen dan ook recent geoogst zijn?quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 20:09 schreef dwerg het volgende:
Ehm, nee. Nouja, als je een bos gaat brengen.
Yep. Tulpen worden jaarrond geteeld, al is de productie tussen moederdag en november minimaal. Dit zijn meestal tulpen van bollen die in oktober/november vorig jaar zijn geplant en daarna ingevroren bij een temperatuur net onder nul. Je kan ze dan vandaag uit de koelcel halen, en over twee weken heb je dan tulpen in bloei. De vraag is in deze tijd natuurlijk gering, en daarom staat de bloemenproductie ook op een laag pitje. Maar het is mogelijk om in oktober tulpen in bloei te krijgen.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 21:23 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Maar - heel nieuwsgierig en eigenwijs - het lijkt mij dat die tulpen dan ook recent geoogst zijn?
Schaatsen?quote:Wat voor typisch nederlands moet ik nu opsturen![]()
we hebben al worst, stroopwafels, en drop...
maar maar maar ik kan dus geen tulpen kopen die vorige week door de koelcel-meneer uit de koelcel zijn gehaald, nadat ze daar een jaar hebben gelegen?quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 16:40 schreef dwerg het volgende:
[..]
Yep. Tulpen worden jaarrond geteeld, al is de productie tussen moederdag en november minimaal. Dit zijn meestal tulpen van bollen die in oktober/november vorig jaar zijn geplant en daarna ingevroren bij een temperatuur net onder nul. Je kan ze dan vandaag uit de koelcel halen, en over twee weken heb je dan tulpen in bloei. De vraag is in deze tijd natuurlijk gering, en daarom staat de bloemenproductie ook op een laag pitje. Maar het is mogelijk om in oktober tulpen in bloei te krijgen.
[..]
Schaatsen?
De bollen zitten in netten, als je probeert om de tulp eruit te trekken, heb je alleen de bloem en niet de bol. Dat lost het virusprobleem dus niet echt op. Daarom spuiten we ze dood. De kiwi's braken sommige tulpen wel af boven het grootste blad (waar we het vergif op spoten), want iederéén houdt van gemengde tulpen in de vaas.quote:Op dinsdag 29 januari 2008 22:08 schreef E.T. het volgende:
Waarom worden de verkeerde tulpen platgespoten en niet gewoon uitgetrokken? 'Viruszoeken' is jarenlang een geliefd bijbaantje van me geweest(en we hadden gezellig gemengde tulpen thuis in de vaas
)
En tulpen koppen *auw* voor je rug![]()
Heb je nog een goed middel tegen dopluis? Biologisch? Het blijft hier in mijn bakken terugkomen.quote:Op zondag 22 april 2007 11:20 schreef dwerg het volgende:
[..]
Virustulpen kom je in de winkel niet tegen.Er zijn wel een soorten die van nature gevlamde bloemen hebben, zoals de rood-gele Mickey Mouse en de oranje Prinses Irene.
[..]
Ik denk dat je botrytis bedoelt (pokken), maar ik kan zo snel geen goeie foto vinden. 't Is niet iets wat op tulpen hoort te zitten. Waren het vlekken zoals je die ook op de linkertulp ziet?
[ afbeelding ]
Ik weet dat vanuit de "growwereld" experimenten geweest zijn met blauwe en rode leds en dat de kracht van led's helaas niet sterk genoeg bleek te zijn destijds. Deze experimenten zijn van 6 maanden geleden. Voor de experimenten werden zogenaamde "powerleds" gebruikt.quote:Op vrijdag 1 februari 2008 13:12 schreef Z het volgende:
In de NRC next van woensdag (?) stond een foto van een kas verlicht door roze leds. Het ging om een experiment met leds, dat het licht roze was maakte niet uit, als het maar binnen het juiste spectrum viel. Ken je het experiment dwerg? En wat zijn je verwachtingen?
Er lopen een aantal proeven met LED's, bij bloemen en vruchtgroenten. Een tomatenkweker in Tinte (bij Brielle, op het Zuid-Hollandse eiland Voorne, je kent het wel) gebruikt op bijna een hectare LED's om de planten te belichten. Er is nog veel onderzoek nodig, zoals welke kleur het beste is voor welke plant. LED's hebben een groot voordeel ten opzichte van de hogedruk natrium lampen die overal in de kassen hangen: ze geven geen warmte af. Door strengere regelgeving tegen lichthinder worden tuinders gedwongen om hun schermen dicht te houden als ze belichten. De warmte die afgegeven wordt door de lampen hoopt zich op onder het scherm, en dat vinden de meeste gewassen niet zo fijn. Tuinders zetten de luchtramen soms op een kier om de warmte kwijt te raken, en dat is verspilling van energie. Met de juiste LED's zou je er voor kunnen zorgen dat de planten wél het voordeel van groeilicht hebben, en niet het nadeel van het warmte-overschot.quote:Op vrijdag 1 februari 2008 13:12 schreef Z het volgende:
In de NRC next van woensdag (?) stond een foto van een kas verlicht door roze leds. Het ging om een experiment met leds, dat het licht roze was maakte niet uit, als het maar binnen het juiste spectrum viel. Ken je het experiment dwerg? En wat zijn je verwachtingen?
Gelukkig heb ik nooit last van schild- en dopluis, want het is nogal lastig te bestrijden. Decis (deltamethrin) werkt wel aardig, maar is niet biologisch.quote:Op vrijdag 1 februari 2008 23:41 schreef Aneurism het volgende:
Heb je nog een goed middel tegen dopluis? Biologisch? Het blijft hier in mijn bakken terugkomen.
Ik kom er niet vanaf, heb al meer dan 200-300 euro aan bromelia's verloren. Dit voorjaar nieuwe ruimte en geheel nieuwe lijn planten opzetten... Denk dat dat als enige werkt nog.quote:Op woensdag 13 februari 2008 17:48 schreef dwerg het volgende:
[..]
Gelukkig heb ik nooit last van schild- en dopluis, want het is nogal lastig te bestrijden. Decis (deltamethrin) werkt wel aardig, maar is niet biologisch.
Het lijkt mij ook een voordeel dat LED licht enorm gebundeld is!quote:Op woensdag 13 februari 2008 17:45 schreef dwerg het volgende:
[..]
Er lopen een aantal proeven met LED's, bij bloemen en vruchtgroenten. Een tomatenkweker in Tinte (bij Brielle, op het Zuid-Hollandse eiland Voorne, je kent het wel) gebruikt op bijna een hectare LED's om de planten te belichten. Er is nog veel onderzoek nodig, zoals welke kleur het beste is voor welke plant. LED's hebben een groot voordeel ten opzichte van de hogedruk natrium lampen die overal in de kassen hangen: ze geven geen warmte af. Door strengere regelgeving tegen lichthinder worden tuinders gedwongen om hun schermen dicht te houden als ze belichten. De warmte die afgegeven wordt door de lampen hoopt zich op onder het scherm, en dat vinden de meeste gewassen niet zo fijn. Tuinders zetten de luchtramen soms op een kier om de warmte kwijt te raken, en dat is verspilling van energie. Met de juiste LED's zou je er voor kunnen zorgen dat de planten wél het voordeel van groeilicht hebben, en niet het nadeel van het warmte-overschot.
Uiteraard is dit een heel simpele weergave van de zaken, de warmte van de lampen zorgt er natuurlijk ook voor dat de verwarmingsbuizen niet zo warm hoeven te zijn. En er is nog weinig bekend over de effecten van LED-verlichting op mensen en dieren (en planten). Hoeveel licht is er nodig, wat kost het, kan het goedkoper als er meer tuinders gebruik gaan maken van LED's, en zo zijn er nog meer vragen die op onderzoek wachten. Ik zie de tuinders nog niet massaal overstappen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |