Violier (ook bekend als matthiola incana) is een geurende, kruidachtige plant. Ze wordt vooral gebruikt in boeketten, een bos van tien violieren in huis zetten is vragen om problemen. De geur is net zo sterk als die van hyacinthen. Wit is de populairste kleur, daarna creme. Er zijn ook verschillende pasteltinten beschikbaar, maar hier is slechts een kleine markt voor. Op het moment dat er een kar teveel op de veiling voor de klok verschijnt, gaat de prijs al onderuit. Vooral Italianen zijn dol op deze bloem, hij is groot, lawaaïg en opvallend.
De plantjes worden aangeleverd in tempex trays. In een tray passen 600 plantjes, die elk op een klein kluitje potgrond staan. Bij de leverancier wordt alles machinaal gezaaid. Vroeger (lees: 10 jaar geleden) kwam het jonge plantgoed in stekbakken, tempex bakjes waar je de planten uit moest halen. Met de opkomst van de zogenaamde 'speedcell' zijn de stekbakken gelukkig uit de mode geraakt. Bij het planten van deze kluitjes raken de wortels minder snel beschadigd, wat het weggroeien in de grond van de kas bevordert.
Elk vakje is 12,5 cm x 12,5 cm. Per vierkante meter kun je dus 64 plantjes kwijt. Sommige tuinders planten in de buitenste rij van het gaas twee plantjes per vak, dan passen er 80 op een meter.
De websites van de twee bedrijven die aan ons jonge planten leveren.
http://www.vanklink.nl/
http://www.vegmoplant.nl/index_nl.html
quote:Ow ik geef ze meestal aan vrouwen.
Op vrijdag 9 mei 2003 19:11 schreef I.R.Baboon het volgende:
Bloemen zijn voor homo's.
quote:Als je op een dag je rijbewijs haalt, krijg je van mij een mooi boeket.
Op vrijdag 9 mei 2003 19:11 schreef I.R.Baboon het volgende:
Bloemen zijn voor homo's.
quote:*deja vu*
Op vrijdag 9 mei 2003 19:13 schreef dwerg het volgende:[..]
Als je op een dag je rijbewijs haalt, krijg je van mij een mooi boeket.
Dan rij ik naar Roelofarendsveen en ga ik 3 dagen voor je deur staan toeteren.
*wacht op opmerking over lynchende bejaarde buren*
Op de foto zijn ook een paar kleine onkruidjes te zien. In de violierenteelt is het niet mogelijk om deze chemisch te bestrijden: violier wordt zelf ook uit zaad geteeld, en alle middelen die zaadonkruiden bestrijden zijn dodelijk voor de violier. Om onkruid te bestrijden stomen we de grond één keer per twee jaar. Grondstomen is het ontsmetten van de grond d.m.v. hete stoom. Hierbij worden alle aanwezige ziektekiemen, onkruidzaden en bodeminsecten gedood. De droge grond wordt eerst diep omgewoeld. Daarna worden er zeilen uitgelegd, aan de zijkanten worden er stukken van oude scheepskettingen op gegooid, om te voorkomen dat de stoom onder het zeil vandaan gaat. Met een gehuurde ketel wordt water verhit tot 140 graden, zodat het stoom wordt. Via buizen wordt de stoom onder het zeil geblazen. Vanaf het moment dat het zeil bol staat, wordt er nog zes uur stoom onder geblazen, zodat de stoom voldoende diepte haalt.
Ik sla een paar weken over, want zo interessant zijn langzaam groeiende violieren nu ook weer niet. Het gewas is inmiddels dicht gegroeid. In de netten waarin de planten staan, hebben we aluminium paaltjes gezet. De violieren kunnen nu rustig verder groeien, en af en toe halen we de netten omhoog, zodat het gewas niet omzakt.
[Dit bericht is gewijzigd door dwerg op 11-05-2003 16:44]
En die I.R.Baboon moet niet zo zeuren!
Ik zag onlangs bij omrop Fryslân iemand de opmerking maken dat de populariteit van de Nederlandse bloemen mede komt door de lange houdbaarheid. Heeft dat te maken met een bepaalde manier van kweken of gewoon koelen tijdens transport e.d?
quote:
Op maandag 12 mei 2003 18:19 schreef Diverse_Reality het volgende:
En ik hoorde dat grondstomen niet binnen het streven naar een duurzame en biologische tuinbouw zou passen.
Maar het is toch redelijk milieuvriendelijk? Ik zie niet echt wat er verkeerd aan is...
Het grote nadeel van grondstomen is natuurlijk dat het alle leven in de grond doodt. Bij biologische tuinbouw streeft men naar een natuurlijk evenwicht in de grond, en dat wordt door stomen teniet gedaan. Verder is het uitgangspunt van de biologische teelt om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame energie, en zo min mogelijk van fossiele brandstoffen. Als we zelf gestoomd hebben, laten we de grond meestal een paar weken met rust. Je kan dan mooi kringen zien van schimmels die zich verspreiden in de steriele grond, en zo langzaam weer voor een evenwicht van goede en kwade schimmels zorgen.
Uiteraard is stomen milieuvriendelijker dan chemisch ontsmetten, maar je gebruikt in een korte periode wel meer gas per vierkante meter, en met de liberalisering van de gasmarkt ga je juist voor deze pieken meer betalen.
We proberen zelf het stomen te beperken tot één keer per twee jaar. De kosten van stomen wegen ruimschoots op tegen de kosten die je anders zou hebben om schimmels en onkruid chemisch te bestrijden (of onkruid wieden ). Maar het is gewoon zwaar werk, dat gesjouw met kettingen en slepen met zeilen die nat en zwaar zijn van het stoom. Bovendien is het warm en vochtig, en zorgen de leidingen waardoor de stoom onder druk de kas in wordt gejaagd voor een continu gefluit in je oren. Om toch een beetje energie te besparen gaan we meestal aan één stuk door met stomen, zodat de (gehuurde) ketel niet afkoelt, en er zo dus geen gas verloren gaat omdat hij de volgende morgen eerst weer van het begin af moet opwarmen. Vaak betekent dit dat we een nacht doorwerken.
quote:Hmn, tja, behalve handmatig onkruid wieden zie ik nog niet echt een duidelijk biologisch alternatief. Ook die mechanische en milieuvriendelijke onkruidbestrijding is me niet helemaal duidelijk. Dat verbruikt ook aardig wat energie, dacht ik.
Op dinsdag 13 mei 2003 17:11 schreef dwerg het volgende:-knip-
Het grondstomen is me iig. al heel wat duidelijker. .
Verder weet ik ook dat bodemschimmels virussen kunnen overdragen, maar juist ook planten kunnen behoeden voor besmetting. Ook bestrijden ze onkruid met schimmels, de vraag is alleen hoe je de juiste schimmels in je grond krijgt...
Ik krijg bij zo'n topic altijd de neiging om zelf weer in de tuin te springen. Vooral groenten verbouwen, een heilzame bezigheid. Mits het niet je werk is. .
Helaas hebben we er hier geen plek voor...
quote:De Nederlandse kwekers zitten midden in het centrum van de wereldhandel voor bloemen. 65% van de productie van bloemen op deze aardbol loopt via Nederland. Niet alleen de Nederlandse producten, maar ook de import uit Afrika en Zuid-Amerika.
Op maandag 12 mei 2003 18:15 schreef Diverse_Reality het volgende:
Zeker interessant dwerg!Ik zag onlangs bij omrop Fryslân iemand de opmerking maken dat de populariteit van de Nederlandse bloemen mede komt door de lange houdbaarheid. Heeft dat te maken met een bepaalde manier van kweken of gewoon koelen tijdens transport e.d?
De Nederlandse bloemen hebben natuurlijk als voordeel dat ze een kortere weg afleggen, om bij de consument te komen. Importbloemen zijn vaak één of meerdere dagen onderweg voor ze op de Nederlandse veiling aankomen. Dan gaat er nog weer een paar dagen overheen voor ze bij de klant zijn.
Bij de bloemenveilingen worden uitbloeiproeven gehouden voor zowel de Nederlandse als de buitenlandse producten. Bloemen die lang onderweg zijn, en daardoor langer zonder water zitten, zijn altijd minder lang houdbaar dan bloemen die de hele weg naar de veiling op water afleggen (met uitzondering van chrysanten, die staan altijd drie weken). In het buitenalnd wordt ook meer in de open lucht geteeld, waardoor de bloemen toch blootstaan aan wisselende temperaturen en andere weersinvloeden. Ook dit kan zijn weerslag hebben op de kwaliteit. In kassen groeit het gewas gelijkmatiger, zonder plotseling stress te krijgen van de hitte of de kou.
Over het algemeen kun je dus wel zeggen dat de Nederlandse producten van betere kwaliteit zijn. Natuurlijk zal er wel eens iets door de mazen van het net glippen, maar de keuring op de veilingen is vrij streng.
Om even terug te gaan naar het onderwerp van dit topic: de violier is een kruidachtige bloem, die erg gevoelig is voor droog transport. Als de bladeren eenmaal slap hangen, kost het uren voor de bloem weer enigszins toonbaar is. De Nederlandse violieren zijn altijd langer houdbaar dan de buitenlandse, en daarom is er ook niet veel import van violier.
Na een week of vijf zijn de kleine bloemen al te zien. Nou ja, bloemen. De knopjes die in de nabije toekomst uit zullen groeien tot de geurende bloemen die de violier eigen zijn. Nu zitten ze nog netjes gerangschikt op een kluitje naast elkaar, maar over een paar weken zullen ze op elkaar gestapeld aan de steel van de violier zitten. De Engelsen noemen violier dan ook 'stocks'.
Violier wordt vermeerderd door zaad. Aangezien de leverancier meerdere kleuren in het assortiment heeft, kan het gebeuren dat er een keer een vreemde eend in de bijt zit. Zoals deze verdwaalde paarse. Soms gaat het ook wel eens goed mis. Eind jaren 80 wist een firma twee kleuren zaad per ongeluk te mixen, creme en wit door elkaar. Sommige tuinders zaten dus met 60% creme en 40% wit, andere tuinders hadden dezelfde percentages, maar dan de kleuren omgedraaid. Helaas staat er in de leveringsvoorwaarden dat je dan alleen de kosten van de jonge (creme) plantjes terug kunt krijgen. Het verlies aan inkomsten doordat creme-kleurige violieren minder opleverden dan witte moesten de tuinders maar voor lief nemen.
Interessant! .
Op het moment dat er 10 volgroeide bloemen aan de steel zitten, is deze rijp genoeg om te plukken. Afhankelijk van de plantdatum is dit na acht tot tien weken.
De bloem wordt met wortel en al opgetrokken. Sommige tuinders halen de wortels er tijdens het bossen af, wij knippen ze bij en laten ze eraan zitten. Tuinders die de violieren machinaal bossen, snijden alle wortels van de steel. Op de veiling is het mét of zonder wortels veilen al jaren een punt van discussie. Bloeiproeven hebben uitgewezen dat violieren mét wortel langer op de vaas staan, en dat er uiteindelijk meer bloemen in bloei komen. Tegenstanders vinden echter dat de wortels het water in de emmers (en uiteindelijk in de vaas) teveel vervuilen. Onze manier van bossen is wat tijdrovender dan de machinale manier, maar de afgelopen week is gebleken dat de kopers op de veiling kwaliteit wel weten te waarderen.
Eén bos. Als voorbeeld.
quote:
Op zaterdag 31 mei 2003 14:23 schreef Nyame het volgende:
*stil is*
Zelden iemand zo boeiend over planten en bloemen horen vertellen Dwerg, geweldig!
Dankjewel. Gelukkig kan ik de hele dag nadenken over mijn teksten. Wanneer ik tijd heb werk ik het een beetje uit in notepad, en als ik dan bijna tevreden ben, post ik het in dit topic. Achteraf kan het altijd nog beter.
quote:De markt voor paarse violieren is vrij klein. Wit en creme zijn toch wel de kleuren die de meeste kopers willen hebben, en waar een vrij zekere markt voor is. Op de veilingen hebben ze maar een paar karren nodig met de aparte kleuren. Zelf hebben we een keer de donkerpaarse Leonora geprobeerd, maar gelukkig in kleine hoeveelheden. Als je één kar voor de klok zette, kreeg je 30 cent per tak, probeerde je het een keer met twee karren, dan hield het wel op bij 20 cent.
Op zaterdag 31 mei 2003 16:43 schreef Liejannuh het volgende:
Waarom heb je niet alleen maar paarse??? Eigenlijk??
Voor jou als statistiekenmeisje heb ik nog wat cijfers opgezocht.
In 2002 zijn er op alle bloemenveilingen in Nederland in totaal 26.290.000 violieren geveild. Dit was een toename van 26% in vergelijking met het jaar 2001. De gemiddelde prijs daalde echter niet, maar bleef met 23 cent net zo hoog als een jaar eerder. Een aantal tuinders heeft dit gezien, en besloot om in 2003 ook violieren te gaan telen. Dit bleek echter teveel te zijn voor de markt.
code:Dit zijn de cijfers van de bloemenveiling Aalsmeer, de geveilde aantallen van week 1 t/m week 22 in 2003, en de vergelijkende cijfers van het jaar 2002 ernaast.Week 1 t/m 22 2003 Week 1 t/m 22 2002
Omschrijving Verkocht Gem. prijs Verkocht Gem. Prijs
Aida 1.776.782 0,166 1.660.440 0,228 wit
Carmen 969.110 0,165 781.520 0,240 creme
Fantasy White 499.610 0,151 144.980 0,194
Francesca 434.280 0,177 245.740 0,242 paars
Lucinda White 163.050 0,162 166.080 0,203
Daphne 141.880 0,195 185.990 0,251 lichtrose
Leonora 77.470 0,225 94.220 0,271 donkerpaars
Trendy Wit 16.770 0,096 76.290 0,219
Ik heb een aantal (niet geheel willekeurig) soorten genomen, de populairste witte soorten, en een aantal kleuren. Van deze acht soorten zijn in 2003 22% meer bloemen geveild, en de gemiddelde prijs daalde van 23 naar 16 cent (een daling van 28%).
Uit de statistieken blijkt dat wit de meest aangevoerde kleur is, ruim 2,2 miljoen stuks. Creme blijft net onder de 1 miljoen. Van Francesca, een paarse cultivar, zijn er 434.000 geveild, een stijging ten opzichte van 2002 met 77%. De prijs daalde dan ook snoeihard van 24 naar iets minder dan 18 cent gemiddeld.
De witte Fantasy is in de plaats gekomen van Trendy White. De aanvoer van Fantsy White nam toe met 245%, en de prijs ging 22% (ruim 4 cent) omlaag.
Het Vakblad voor de Bloemisterij, Staalkaart van het sortiment. Overzicht van de belangrijkste snijbloemen.
http://www.vakbladvoordebloemisterij.nl
Verenigde Bloemenveilingen Nederland
http://www.vbn.nl
Bloemenveiling Aalsmeer
http://www.aalsmeer.com
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |