Goed idee. Beter dan het topic te vervuilen met tvp's.quote:Op woensdag 15 maart 2006 16:00 schreef beestjuh het volgende:
Ik ga deze even bookmarken. .
Inderdaad zeg. Al die terugvindposten, daar word je toch niet goed van?quote:Op woensdag 15 maart 2006 16:02 schreef Frollo het volgende:
[..]
Goed idee. Beter dan het topic te vervuilen met tvp's.
Ik denk dat het met die rel wel mee zal vallen, want vrijwel elke vegetariėr weet dit. Toch handig dat je het nog even samengevat hebt.quote:Op woensdag 15 maart 2006 16:26 schreef maussie1982 het volgende:
Zonder nu een rel te starten, maar kaas is lang niet altijd vegetarisch...
Ik weet hier wel van. Let ook altijd op of kaas met stremsel is bereid, biologische kaas is altijd vegetarisch.quote:Op woensdag 15 maart 2006 16:26 schreef maussie1982 het volgende:
Zonder nu een rel te starten, maar kaas is lang niet altijd vegetarisch...
Veel kazen worden met stremsel gemaakt, alle nederlandse kazen met stremsel uit lammeren (uit de leb-maag), van de buitenlandse kazen wordt ongeveer 35% vegetarisch gemaakt, met microbieel stremsel. (stremsel gemaakt door microben)..
gewone kaas is niet vegetarisch, het kalf moet er voor dood.
Er zijn overigens genoeg vegetarische kazen, alleen weet de kaasboer zelf vaak niet eens welke dat zijn je zult het dus zelf goed moeten weten.
(eet zelf veel Doolin, een kaas uit ierland, vegetarisch)
Ben vast spuit 11, maar na de discussie over broodbeleg in deel 3 wilde ik dit toch nog even melden
Ja, je hebt gelijk. Allemaal. Nou, doei verder hč!quote:Op woensdag 15 maart 2006 16:32 schreef maertz het volgende:
stelling: vegatariėrs zijn hypocriete aandachtstrekkers :-)
Wat is een vegatariėr?quote:Op woensdag 15 maart 2006 16:32 schreef maertz het volgende:
stelling: vegatariėrs zijn hypocriete aandachtstrekkers :-)
Ik denk dat je voor vele weinig nieuws verteld, maar het is in elk geval orgineler dan een tvpquote:Op woensdag 15 maart 2006 16:26 schreef maussie1982 het volgende:
Zonder nu een rel te starten, maar kaas is lang niet altijd vegetarisch...
Kneusquote:Op woensdag 15 maart 2006 16:32 schreef beestjuh het volgende:
[..]
Wil sowieso de mogelijkheden van een mailbomb uitzoeken, om bijv. Johma, Klene, Red Band etc ervan te overtuigen hun produkten vegetarisch te maken. Het is zo onnozel om gelatine of stremsel of kippenvet of geplette luizen te gebruiken in produkten die verder geheel vegetarisch zijn!
Wat een geluk dat hij dat mag van jou, jeetjequote:Op woensdag 15 maart 2006 18:35 schreef bloempjuh het volgende:
Over vegetarisch etende partners: Mijn vriendje eet vlees en dat zal ik er nooit uit krijgen denk ik, dus als we samen eten mag hij best (in een eigen pan) een hamburger bakken ofzo. Maar het moet dus wel een aparte vleespan zijn.
En over die kaas.. Vegetarische kaas is abnormaal duur. Kun je (in Tilburg of Den Bosch) goedkopere biokaas krijgen dan die van de AH?
Lief van mij toch?quote:Op woensdag 15 maart 2006 18:53 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Wat een geluk dat hij dat mag van jou, jeetje
Waarom?quote:Op woensdag 15 maart 2006 18:23 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Kneus
Valt m enog mee dat je niet in Nijmegen of Wageningen woont
Tsja, zal een mailbom helpen? Je kunt het proberen... Een standaard mail maken met in elke versie een andere vraag. Ofzo.quote:Op woensdag 15 maart 2006 16:32 schreef beestjuh het volgende:
[..]
Ik weet hier wel van. Let ook altijd op of kaas met stremsel is bereid, biologische kaas is altijd vegetarisch.
Wil sowieso de mogelijkheden van een mailbomb uitzoeken, om bijv. Johma, Klene, Red Band etc ervan te overtuigen hun produkten vegetarisch te maken. Het is zo onnozel om gelatine of stremsel of kippenvet of geplette luizen te gebruiken in produkten die verder geheel vegetarisch zijn!
Je bent idd een kneus, je bent het met me eensquote:Op donderdag 16 maart 2006 12:03 schreef the_disheaver het volgende:
[..]
Tsja, zal een mailbom helpen? Je kunt het proberen... Een standaard mail maken met in elke versie een andere vraag. Ofzo.
Met protestacties is niks mis, mits je maar een duidelijk doel stelt. En duidelijker kan dit niet. Rest nog de vraag of het helpt, en niet juist het tegenover gestelde bereikt. Het laatste is niet het geval, bedrijven weten ook wel van het groter groeiend deel vega's. Of het werkt betwijfel ik...
Ben ik nu ook een kneus?
quote:Op donderdag 16 maart 2006 15:37 schreef beestjuh het volgende:
[..]
Je bent idd een kneus, je bent het met me eens
Vraag is dus of er over geklaagd is. Ik neem aan van wel. Het kost vaak veel moeite om een product te veranderen. Vooral van een groot en bekend product. Dan is de belangrijste vraag: blijft de smaak gelijk. En is dat het geval bij gelatine eruit halen? En smaken scharrel en legei-eiwit misschien toch iets anders?quote:Ik denk dat het veelal onwetendheid is. Bij bijvoorbeeld Johma zullen (vermoed ik) niet veel vegetariers werken dus zal het wellicht niet snel in ze opkomen scharrelei-eiwit voor al hun produkten te gebruiken. Klene zal de gelatine die al jaren gebruikt wordt in winegums, er ook niet uit laten als er niet over wordt geklaagd.
Naja, het moet denk ik wel wat meer moeite kosten. Die bedrijven zien ook wel dat formulier, en hoe makkelijk het is. Enkel een voorbeeldbrief op internet die ze zelf maar gaan mailen en beetje wijzigen zul je volgens mij meer mee bereiken.quote:Ik denk dat ik ze eerst een vraagmail stuur, en niet meteen een eisend bericht. Even vragen waarom er tot op heden nooit is gekozen voor zoveel mogelijk vegetarische ingrediėnten... Er is idd een steeds groter aantal vegetariėrs en het is voor een bedrijf onzin om groeiende markten te negeren.
Wellicht kan ik zelfs contact opnemen met websites voor vega's, of die niet een mailformulier op willen stellen met deze vragen, zodat bezoekers alleen nog hun naam en emailadres hoeven in te vullen en het te versturen. z.
Iets met mail-bom enzoquote:
Je hebt natuurlijk mailbommen en mailbommen.quote:Op donderdag 16 maart 2006 20:42 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Iets met mail-bom enzo
Net zoiets kansloos als die scriptkiddies met hacken enzo.
Systeem vernielen doe je maar bij jezelf
Ik ben nog geen vega kaas tegen gekomen die ik lekker vond. Het smaakt zo ehh rubberachtig ofzo vind ik.quote:Op donderdag 16 maart 2006 21:00 schreef Richie_Rich het volgende:
Gewoon een mail versturen dus
Ok, ontopic dan maar weer.
Zit er nu wezenlijk smaak verschil in de kaas gemaakt van echt stremsel en die gemaakt met surrogaat spul?
Ok, geen optie dusquote:Op donderdag 16 maart 2006 21:04 schreef NanKing het volgende:
[..]
Ik ben nog geen vega kaas tegen gekomen die ik lekker vond. Het smaakt zo ehh rubberachtig ofzo vind ik.
Smaak is erg persoonlijk dus proef het een keertje zelf zou ik zeggen .quote:
Nah, ik et zelf heel weinig kaas.quote:Op donderdag 16 maart 2006 21:22 schreef NanKing het volgende:
[..]
Smaak is erg persoonlijk dus proef het een keertje zelf zou ik zeggen .
ik heb meer het idee dat het gewoon aan de aanbod ligt.quote:Op donderdag 16 maart 2006 21:04 schreef NanKing het volgende:
[..]
Ik ben nog geen vega kaas tegen gekomen die ik lekker vond. Het smaakt zo ehh rubberachtig ofzo vind ik.
Zegt de vleeseter. Enig idee wat je daarmee kapot maakt? Dan valt een mailbom wel mee hoor.quote:Op donderdag 16 maart 2006 20:42 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Iets met mail-bom enzo
Net zoiets kansloos als die scriptkiddies met hacken enzo.
Systeem vernielen doe je maar bij jezelf
Daar zit volgens mij ook stremsel in. De enige 'gewone' kaas waar geen stremsel in zit is, smeerkaas.quote:Op donderdag 16 maart 2006 23:12 schreef Shivo het volgende:
[..]
Zegt de vleeseter. Enig idee wat je daarmee kapot maakt? Dan valt een mailbom wel mee hoor.
OT vega kaas is zo smaakloos, ik ben weer terug gegaan naar gewone kaas. Hoe zit het eigenlijk met buitenlandse kazen als feta en mozarella?
quote:Op donderdag 16 maart 2006 23:12 schreef Shivo het volgende:
[..]
Zegt de vleeseter. Enig idee wat je daarmee kapot maakt? Dan valt een mailbom wel mee hoor.
Stoerquote:Op donderdag 16 maart 2006 23:36 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
If it has four legs and is not a chair, has wings and is not an aeroplane, or swims and is not a submarine I will eat it
Doe ik ook niet, zo'n mailbom (de mailbom waar ik dacht het om te gaan) is gewoon kansloos. Dat associeer ik eerder met seksueel gefrustreerden en Volkert typesquote:Op vrijdag 17 maart 2006 00:09 schreef Shivo het volgende:
[..]
Stoer
Even goed, ieder zijn ding, maar ga dan niet politiek correct lopen janken over een mailbom.
Mijn laatste reactie hierover, want het is een topic voor vega's, en geen vega-discussie.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 00:26 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
En iemand die mij aanvalt om het vlees eten kan ene reactie terug verwachten.
Tofu is best lekker. Gewoon met niks natuurlijk niet, maar met kruiden enzo is het lekker!quote:Dat tofu, ik heb wel eens zo'n vleesvervangend product daarvan gehad. Maar zijn er serieus mensen die dat lekker vinden ?
Ik heb laatst btw mozzarella burgertjes gemaakt (recept op een ander forum gevonden), vond ik wel erg geslaagd
Mja, dan wordt het dus echt een bindmiddel eigenlijkquote:Op vrijdag 17 maart 2006 00:37 schreef the_disheaver het volgende:
Tofu is best lekker. Gewoon met niks natuurlijk niet, maar met kruiden enzo is het lekker!
Heb je dat recept nog? Al hou ik nou niet echt heel erg van mozzarella.
Wat is er slecht voor je gezondheid aan vlees?quote:Op vrijdag 17 maart 2006 17:43 schreef beestjuh het volgende:
Ik vind ook dat iedereen moet eten wat ie wil eten, maar ik vind het wel raar dat mensen zo graag vlees willen eten.... Als je kijkt hoe slecht het is, voor je gezondheid
Aangezien er zoveel ziektes zijn onder de dieren, hormonen ingespoten worden etc. Weet je niet zo goed meer wat je eet qua vlees.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 22:24 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Wat is er slecht voor je gezondheid aan vlees?
Gewoon bij 2 of 3 keer in de week vlees dan?
Ik haal het bij een biologisch boertjequote:Op vrijdag 17 maart 2006 22:30 schreef NanKing het volgende:
[..]
Aangezien er zoveel ziektes zijn onder de dieren, hormonen ingespoten worden etc. Weet je niet zo goed meer wat je eet qua vlees.
Denk dat beestjuh dat bedoelde?
jong. Die was lekker.quote:Op dinsdag 21 maart 2006 19:13 schreef Behh het volgende:
Welke had je belegen of jong belegen ? Ik neem alleen de belegen is de enige die ik lekker vind !
Hey bedankt voor de tip! Die ga ik zeker uit proberen.quote:Op donderdag 23 maart 2006 18:17 schreef NanKing het volgende:
Op het moment eet ik mijn eerst broodje bapao ooit .
Deze week in de bonus bij de AH vega bapoa broodjes voor 59 ct stuk.
Is er iemand die ergens 20+ of 30+ vega-kaas gevonden heeft? (Ik vermoed nog meer ranzigheid dan bij de 48+ kaas, maar ik moet op de vetkwabben letten. )quote:Op dinsdag 21 maart 2006 18:16 schreef the_disheaver het volgende:
bah, is de biologische kaas van de AH veranderd? Hij smaakt echt nergens meer naar
Heb je geen soort van natuurwinkel in de stad?quote:Op woensdag 5 april 2006 18:55 schreef Behh het volgende:
Nou wat een domper ben hier even in het winkelcentrum geweest om te kijken of ze vega kaas hadden maar niet dus he !! Helemaal niets, had ik niet verwacht van een kaaswinkel.
Goh jammer zeg. In Utrecht zijn wel een aantal natuurwinkels met vegakaas, ook wel geiten- en fetakaas enzo. Maar altijd volvet.quote:Op woensdag 5 april 2006 18:55 schreef Behh het volgende:
Nou wat een domper ben hier even in het winkelcentrum geweest om te kijken of ze vega kaas hadden maar niet dus he !! Helemaal niets, had ik niet verwacht van een kaaswinkel.
probeer het eens bij een kaasstand op de markt. Of bij de biowinkel, daar hebben ze het zeker! Ook veggie brie en dergelijke kaasjes.quote:Op woensdag 5 april 2006 18:55 schreef Behh het volgende:
Nou wat een domper ben hier even in het winkelcentrum geweest om te kijken of ze vega kaas hadden maar niet dus he !! Helemaal niets, had ik niet verwacht van een kaaswinkel.
Ik zou echt laaiend worden en haar verbaal met de grond gelijk maken. Dat kan je toch niet maken.quote:Op donderdag 6 april 2006 20:01 schreef m021 het volgende:
Merken jullie wel eens dat niet-vegetariėrs vaak uit automatisme vlees ergens doorheen gooien, zonder eigenlijk te beseffen dat het vlees is?
Zo vroeg gister een huisgenote of ik samen met haar wilde eten. Ze wist dat ik vegetariėr was, er zat dan ook geen vlees in haar gerecht (dat zei ze niet expliciet, maar bij de ingrediėnten die ze opnoemde zat geen vlees). Dus wij eten, merk ik dat er spek in zit. Glad vergeten dat ze dat er ook nog doorheen had gegooid, ze had er niet bij stilgestaan dat dat ook vlees is.
Eigenlijk net zoals Viking84 die in het vorige deel opmerkte "goh, boterhamworst, dat is eigenlijk ook vlees".
Ja, en dan niet willen geloven dat vegetariers geen vis eten maar dat degene die wel vis eten zich voor het gemak maar wel vegaterier noemen....quote:Op vrijdag 7 april 2006 00:06 schreef Danilo87 het volgende:
Nog een vegetariėr hier.
Maar ik eet wel gewoon kaas hoor, ja er zit stremsel in vaak, maar goed, mijn criterium keurt kaas gewoon goed. Had niet gedacht dat vegetariėrs zich zo druk maakten over kazen.
Gelatine probeer ik wel zo veel mogelijk te vermeiden, ik ga bijvoorbeeld geen pudding bestelling aangezien ik weet dat er toch wel gelatine in zit.. maar als ik in een zakje dropjes graai van iemand ga ik niet eerst de ingrediėnten lezen.. maargoed.. ik vind het overigens raar dat (vooral vlees-eters) een onderscheid maken tussen vis en vlees. Het zijn toch beide dieren, wat een onzin.
Eieren -> dat is 100% juist, vegetariėrs eten gewoon eieren. Het zijn veganisten die dat niet doen.quote:Op vrijdag 7 april 2006 10:08 schreef Pilootje het volgende:
Ja daar wil ik graag jullie mening over weten. In de keuken krijgen wij vaak vegatarische wensen binnen. Natuurlijk wordt er bij ons dan ook echt vegatarisch gekookt. Dus ook geen gelatine, kaas etc... Maar steeds vaker kijg ik te horen dat ze wel gewoon kaas, gelatine, eieren mogen. Sterker nog regelmatig willen ze gewoon vis. Is dit normaal onder vegatariers, of is dit normaal als je uit eten gaat ? Sommige stappen wel heel gemakkelijk van hun principes af.
Niet helemaal. Honing is ook een dierlijk product, maar dat kan wel.quote:Op vrijdag 7 april 2006 14:49 schreef the_disheaver het volgende:
Maar de definitie van vegetarier is toch dat ze geen dierlijke producten eten?
De meest gehoorde definitie van vegetariėr is dat ze geen producten gebruiken waarvoor een dier gedood moest worden. Voor melk, eieren, honing e.d. worden de dieren niet gedood, dus kan een vegetariėr ze gewoon eten.quote:Op vrijdag 7 april 2006 14:49 schreef the_disheaver het volgende:
Maar de definitie van vegetarier is toch dat ze geen dierlijke producten eten?
Die grens is een stuk lager. Hoe laag: geen idee.quote:Op vrijdag 7 april 2006 14:55 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
[..]
Niet helemaal. Honing is ook een dierlijk product, maar dat kan wel.
[quote]Honing is niet direct afkomstig van dieren (bijproduct, dieren hoeven er niet voor dood)[quote]
Ik probeer ook geen gelatine ofzo te eten, maar ik ga niet iedere lijst met ingrediėnten na op zoek naar dat soort zaken. Het kan er immers nog steeds in zitten al staat het er niet op. Het hoeft er pas op te staan als er een bepaald gehalte (bijvoorbeeld 1%) van een ingrediėnt in het product zit.
Als je de grens bij het totaal niet gebruiken van dierlijke producten legt, wordt je een veganist genoemd.quote:Op vrijdag 7 april 2006 15:02 schreef the_disheaver het volgende:
[..]
Die grens is een stuk lager. Hoe laag: geen idee.
Maar verder doe ik hetzelfde als jij.
Ik vind de zomer tof. Stuk beter dan die winterse maaltijdenquote:Op vrijdag 21 april 2006 18:46 schreef thabit het volgende:
Wat zal ik eens eten vanavond, mensen?
Ik ken mensen die in een slagerij hebben gewerkt en veganist zijn geworden. Die nu werkt bij een bekende organisatie En ook iemand die uit een slagersfamilie komt die nu vegetarier is.quote:Op donderdag 8 juni 2006 21:40 schreef Isegrim het volgende:
Dat is natuurlijk een clichébeeld van de dierenrechtenactivist. Verwend stadskind. Eerlijk gezegd ken ik ook weinig boerenzonen die vegetariėr of dierenrechtenactivist zijn.
Ik denk dat je het verkeerd leest. Ik liet alleen maar zien dat wij steeds meer vlees zijn gaan eten en meer eten dan 'deskundigen' (wat bij voedingscentrum wel te betwijfelen is.. want die zijn zeer sterk gebonden met de industrie.. ) aanbevelen. Het is niet verantwoord, maar zou wel stukken beter zijn als men gemiddeld 30kg vlees eet. Dat betekent al 3 keer zo minder impact op mens, dier en natuur. Zou m.i. een zeer goede ontwikkeling zijn.quote:Op donderdag 8 juni 2006 21:51 schreef ChrisJX het volgende:
Dus... als we 30 kg gaan eten is het wel verantwoord? Je spreekt jezelf tegen. Je zegt aan de ene kant dat je principieel tegen het eten van vlees bent, maar laat aan de andere kant ruimte om die principes te laten varen als de eetstijl of de levensstijl van dieren aangepast wordt. Maar toch ook weer niet, want je bent principeel tegen het eten van vlees.
Dat mensen omnivoren zijn. Ja, maar dat betekent niet perse dat vlees 'moet' zoals men altijd aangeeft. De keuze om vlees te eten ligt altijd bij diegene die dat beslist.quote:Mensen zijn omnivoren. Dus vlees hoort erbij.
Nobele gedachten. Maar waarom gebruiken de meeste vegetariėrs dan wel produkten waarvoor een dier gedood is, zoals leren schoenen of tassen?quote:Op vrijdag 7 april 2006 15:02 schreef m021 het volgende:
De meest gehoorde definitie van vegetariėr is dat ze geen producten gebruiken waarvoor een dier gedood moest worden. Voor melk, eieren, honing e.d. worden de dieren niet gedood, dus kan een vegetariėr ze gewoon eten.
Het gaat vaak in de definitie om de spijzen, dus wat men eet. Maar als je het terugvoert is een vegetarier iemand die ook geen ei e.d. eet. Maar doordat er versplintering is, is de definitie van 'vegetarier' in de maatschappij dezelfde als een lacto-ovo-vegetarier.quote:Op vrijdag 9 juni 2006 22:23 schreef ChrisJX het volgende:
Nobele gedachten. Maar waarom gebruiken de meeste vegetariėrs dan wel produkten waarvoor een dier gedood is, zoals leren schoenen of tassen?
Het kan absoluut wel. Vooral groente dingen is fijn, zie ook de site van vegatopiaquote:Op dinsdag 4 juli 2006 18:43 schreef Isabeau het volgende:
Tijdje terug gingen we met een groep naar een BBQ-restaurant met 1 vegetariėr. Maar er was van alles voor hem klaargezet, allerlei groenteburgers, speciaal gemaakte spiesjes, Valess etc etc. Dus het kan wel.
Tja, dat heb je met een afwijkend eetpatroon.quote:Op dinsdag 4 juli 2006 09:58 schreef Lollifant het volgende:
Ik vind dat altijd wel vervelend, met feestjes enzo, dat je het altijd door moet geven en dan maar afwachten of er wat normaals voor je bij zit.
Ja, daar ben ik het dus niet mee eens he. Als ik ergens ga eten, geef ik altijd vantevoren aan dat ik vegetarier ben. Ik zeg er dan meteen bij dat ik graag zelf iets mee wil nemen/wil koken en dat zij niet extra moeite hoeven doen voor mij. Maar ik ga niet mijn mond houden over het feit dat ik vegetarier ben, omdat ik toevallig 'afwijkend' eet en mijn gastheer of gastvrouw zou weinig mogelijk overlast wil bezorgen. Tot nu toe (lees: de afgelopen 18 jaar) heb ik alléén nog maar te horen gekregen dat ze graag iets anders voor me in elkaar wilden draaien en dat ze het maar belachelijk vonden als ik zelf iets zou gaan koken op de desbetreffende avond. Wat is nou belangrijker, dat we met z'n allen een gezellige avond hebben of dat we allemaal zo weinig mogelijk moeite doen?quote:Op dinsdag 4 juli 2006 21:54 schreef ChrisJX het volgende:
[..]
Tja, dat heb je met een afwijkend eetpatroon.
Als ik op feestjes kom is de kans groot dat ik een salade of een quiche propvol met groenten te eten krijg. Lust ik niet.
Maar daar kan ik moeilijk over gaan zeuren of vantevoren aangeven. Ik ben immers degene die afwijkt door geen (okee, weinig) groente te eten. Net zoals ik ook moeilijk kan gaan zeggen dat ik een stuk vlees op m'n bord wil hebben als ik bij vegetariėrs ga eten. Of als vegetariėr geen vlees te willen hebben als ik bij iemand ga eten.
Eet een stuk kaas of een gebakken of gekookt eitje bij de maaltijd.quote:Op donderdag 6 juli 2006 20:51 schreef ChipsZak. het volgende:
Ik weet niet of het al voorbij is gekomen, maar ja:
Ik lust dus echt geen vlees-vervangers, dingen op soja basis enzo.
Dat is vrij lastig, zijn er nog meer mensen die hier last van hebben? En wat doen ze er tegen?
Oja, ik lust vrij weinig, ook geen pasta's enzo.
Om eerlijk te zijn, Ik lust vrij weinig buitenlands eten .
Heb je recentelijk nog wat dingen geproefd? Er zijn het afgelopen jaar zo ontzettend veel vleesvervangers bij gekomen. Bij de AH hebben ze hier misschien wel 20 verschillende dingen (zo niet meer).quote:Op donderdag 6 juli 2006 20:51 schreef ChipsZak. het volgende:
Ik weet niet of het al voorbij is gekomen, maar ja:
Ik lust dus echt geen vlees-vervangers, dingen op soja basis enzo.
Dat is vrij lastig, zijn er nog meer mensen die hier last van hebben? En wat doen ze er tegen?
Oja, ik lust vrij weinig, ook geen pasta's enzo.
Om eerlijk te zijn, Ik lust vrij weinig buitenlands eten .
Ze hebben idd alles wat je maar kan bedenken en nauwelijks van echt te onderscheiden, ik sta er nog dagelijks van te kijken. Ik eet niet dagelijks een vleesvervanger (hou meer van groentegerechten e.d.) maar als ik dat wel doe zweer ik het meest bij Tivall, echt keilekker is dat.quote:Op donderdag 6 juli 2006 22:02 schreef NanKing het volgende:
[..]
Heb je recentelijk nog wat dingen geproefd? Er zijn het afgelopen jaar zo ontzettend veel vleesvervangers bij gekomen. Bij de AH hebben ze hier misschien wel 20 verschillende dingen (zo niet meer).
Heb je bijv. al eens Vales geprobeerd?
Dat was toch alleen als de stroop in zo'n blikje zit? Ik meen eens ergens gelezen te hebben dat de ijzer in appelstroop niet uit het product komt, maar door de verpakking. De appelstroop in kartonnen bekers zou geen ijzer bevatten. Weet echter niet of dit verhaal klopt.quote:Op donderdag 6 juli 2006 23:24 schreef the_disheaver het volgende:
ijzer: appelstroop
dat klopt niet. ik heb een glazen potje, maar toch zit er volgens het etiket 25% van adbh ijzer in per boterham.quote:Op vrijdag 7 juli 2006 07:32 schreef reclamedoos het volgende:
[..]
Dat was toch alleen als de stroop in zo'n blikje zit? Ik meen eens ergens gelezen te hebben dat de ijzer in appelstroop niet uit het product komt, maar door de verpakking. De appelstroop in kartonnen bekers zou geen ijzer bevatten. Weet echter niet of dit verhaal klopt.
Ik heb recentelijk wel dingen geproefd .quote:Op donderdag 6 juli 2006 22:02 schreef NanKing het volgende:
[..]
Heb je recentelijk nog wat dingen geproefd? Er zijn het afgelopen jaar zo ontzettend veel vleesvervangers bij gekomen. Bij de AH hebben ze hier misschien wel 20 verschillende dingen (zo niet meer).
Heb je bijv. al eens Vales geprobeerd?
Appelstroop ik eet gelukkig wel vaak hahaquote:Op vrijdag 7 juli 2006 08:06 schreef the_disheaver het volgende:
[..]
dat klopt niet. ik heb een glazen potje, maar toch zit er volgens het etiket 25% van adbh ijzer in per boterham.
En die adbh verschilt erg per geslacht. vrouwen meer, mannen minder.
Dat ligt er aan. Als je ijzerniveau bedroevend laag was, zal dat echt niet met één boterham op peil zijn.quote:Op vrijdag 7 juli 2006 12:08 schreef thabit het volgende:
Zo, mensen. Ik heb vanmorgen een boterham met appelstroop gegeten. Is mijn ijzer nu op peil?
Zo schiet het natuurlijk op .quote:Op vrijdag 7 juli 2006 12:15 schreef Bob. het volgende:
Als ik bij anderen eet vind ik het wel altijd lastig, zo had ik laatst een BBQ en dan denken ze er gewoon totaal niet aan dat ik dan zowat niks kan eten. Of dat ze dan speciaal voor mij iets met ei maken.. Alleen 1 probleem: ik heb een enorme hekel aan eieren, maar dat is dan ook weer zo lullig om te zeggen, dus dan probeer ik het maar met zo veel mogelijk water weg te spoelen. Maar dan weten ze natuurlijk nog steeds niet dat ik het liever niet eet en krijg ik het de volgende keer weer.
Ja, een appel met een roesterige spijker schijnt ook te helpenquote:Op vrijdag 7 juli 2006 12:15 schreef Bob. het volgende:
Hm, ik ben ook vegetarier maar ik eigenlijk nooit appelstroop ofzo. Zijn er nog andere producten waar het in zit?
Welke heb je al geprobeerd? Er zijn zoveel producten die je kan proberen qua vleesvervangers e.d.quote:Op donderdag 6 juli 2006 20:51 schreef ChipsZak. het volgende:
Ik weet niet of het al voorbij is gekomen, maar ja:
Ik lust dus echt geen vlees-vervangers, dingen op soja basis enzo.
Dat is vrij lastig, zijn er nog meer mensen die hier last van hebben? En wat doen ze er tegen?
Oja, ik lust vrij weinig, ook geen pasta's enzo.
Om eerlijk te zijn, Ik lust vrij weinig buitenlands eten .
Nee niet helemaal. IJzer in vlees wordt sneller opgenomen en die in plantaardige producten zit minder goed. Maar zowieso in voeding heb je producten die iets versnellen of zorgen dat iets niet goed wordt opgenomen. Als je een gevarieerd vegetarisch dieet hebt, dan hoef je je niet zoveel zorgen te maken over ijzer en of het opgenomen wordt. Belangrijkste is om te denken om producten die ijzeropname belemmeren. Bijvoorbeeld geen thee nemen vlak na of voor producten waar veel ijzer in zit.quote:Op vrijdag 7 juli 2006 22:15 schreef the_disheaver het volgende:
Maar: zijn 2 soorten ijzers. Eentje die door het lichaam opgenomen wordt, en eentje die dat normaal gesproken niet doet.
quote:Op donderdag 20 juli 2006 15:14 schreef kruimel_20 het volgende:
mijn vriend en ik hebben besloten om samen (minder tot) geen vlees te gaan eten. (geleidelijk aan)
Natuurwinkels is eignelijk alles wel biologisch. En biologisch is meestal wel duurder. Hoewel dat ook weer ligt aan wat je koopt. Soms zijn de biologische aardbeien gewoon goedkoper dan de aardbeien in de gewone super. En de prijs van de biologische aardbeien lijkt ook altijd stabieler.quote:doen jullie in speciale winkels inkopen of haal je alles bij de super? bij ons zit in de buurt een turkse groenteboer, ik ga daar eens een keertje kijken... en zijn de natuurwinkels echt zo duur?
Hb-gehalte maakt niet uit voor plasmadonatie. Hb zit namelijk in rode bloedcellen, en die komen niet voor in plasma (plasma = bloed - cellen). Het is de 'volbloed'-donatie waarbij Hb van belang is.quote:Op zaterdag 8 juli 2006 11:14 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Ik heb nooit ijzerproblemen. Mijn Hb is iedere maand goed genoeg om plasma te mogen doneren.
Nou, reken maar dat ik niet mag doneren als mijn Hb te laag is. Is me ook al eens gebeurd ook, trouwens.quote:Op donderdag 20 juli 2006 15:37 schreef m021 het volgende:
[..]
Hb-gehalte maakt niet uit voor plasmadonatie. Hb zit namelijk in rode bloedcellen, en die komen niet voor in plasma (plasma = bloed - cellen). Het is de 'volbloed'-donatie waarbij Hb van belang is.
Rare bloedbank heb je dan. Zal wel onderdeel zijn van hun beleid. En dat beleid is dan ws bedoeld om jou te beschermen en niet omdat de samenstelling van het plasma dan verkeerd is (want dat is niet zo).quote:Op donderdag 20 juli 2006 15:45 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
[..]
Nou, reken maar dat ik niet mag doneren als mijn Hb te laag is. Is me ook al eens gebeurd ook, trouwens.
Nimmer.quote:Op zondag 6 augustus 2006 13:12 schreef EricG het volgende:
Vegetariėrs
Missen jullie nou nooit de smaak van een lekkere gehaktbal in je mond, of een mexicano?
Ik zou eerlijk gezegd niet eens meer weten hoe die proeven. Mis het dus totaal niet.quote:Op zondag 6 augustus 2006 13:12 schreef EricG het volgende:
Vegetariėrs
Missen jullie nou nooit de smaak van een lekkere gehaktbal in je mond, of een mexicano?
Mexicano? Nooit gehad.... mis ik dus ook niet. De rest maakt me niet uit, dr zijn net zulke lekkere vleesvervangers of bijvoorbeeld kaassoufflé's.quote:Op zondag 6 augustus 2006 13:12 schreef EricG het volgende:
Vegetariėrs
Missen jullie nou nooit de smaak van een lekkere gehaktbal in je mond, of een mexicano?
Misverstand n°1 over vegetarisme: mis je de smaak van vlees dan niet?quote:Op zondag 6 augustus 2006 13:12 schreef EricG het volgende:
Vegetariėrs
Missen jullie nou nooit de smaak van een lekkere gehaktbal in je mond, of een mexicano?
Beetje laat maar...quote:Op zondag 30 juli 2006 15:53 schreef Quinazoline het volgende:
Even een zacht schopje omdat ik denk dat jullie mij misschien verder kunnen helpen: Ik heb al vaker kikkererwtburgers of andere dingen van kikkererwten gegeten. Nu wil ik dat zelf maken, maar ik kan geen recept vinden. Hebben jullie enig idee hoe ik zoiets moet maken?
Ha, ik zie dat we een echte open-minded user in ons midden hebben.quote:Op zondag 6 augustus 2006 13:12 schreef EricG het volgende:
Vegetariėrs
Missen jullie nou nooit de smaak van een lekkere gehaktbal in je mond, of een mexicano?
Was het soms geen normale vraagquote:Op donderdag 10 augustus 2006 12:56 schreef m021 het volgende:
[..]
Ha, ik zie dat we een echte open-minded user in ons midden hebben.
Een normale vraag die wordt voorafgegaan door ' '? Sure...quote:Op donderdag 10 augustus 2006 13:02 schreef the_disheaver het volgende:
[..]
Was het soms geen normale vraag
bij AH? Dan is ie van tivall (hebben ze javaanse schijven? Weet wel dat de Jumbo een javaanse schijf heeft, maar die is een beetje droog naar mijn meningquote:Op zondag 20 augustus 2006 19:13 schreef rebel6 het volgende:
Ik heb laatst zo'n Javaanse schijf op, weet even niet meer wat voor merk, maar in zo'n groen bakje.
Kennen jullie dat?
Echt heerlijk, compleet met oosterse kruiden.
Ik ga vaker vegetararisch eten.
Ik denk dat je die van Vivera bedoelt, zie http://www.vivera.com/produkten/java.htmlquote:Op zondag 20 augustus 2006 19:13 schreef rebel6 het volgende:
Ik heb laatst zo'n Javaanse schijf op, weet even niet meer wat voor merk, maar in zo'n groen bakje.
Kennen jullie dat?
Bedoel je misschien de cordon-bleu?quote:Op zondag 20 augustus 2006 20:30 schreef Patsy_Stone het volgende:
Je had ook burgers (ik dacht ook van Vivera) met een soort sausje / prutje erin en ik weet niet meer welke dat zijn... De curry-schnitzel misschien? Die waren ook heeeeel lekker!
Hmm nee, het was meer een pittig sausje, geen kaas.quote:Op maandag 21 augustus 2006 00:24 schreef rebel6 het volgende:
[..]
Bedoel je misschien de cordon-bleu?
Die ga ik maar eens uitproberen!quote:Op maandag 21 augustus 2006 00:12 schreef Behh het volgende:
goodbite heeft een hamburger met een soort van chillie saus.
Ik heb er een heleboel redenen voor, zoals gezondheidsoverwegingen en natuurlijk dat ik tegen dierenmishandeling ben en me daar dus ook niet schuldig aan wil maken.quote:Op dinsdag 22 augustus 2006 12:58 schreef pureleganze het volgende:
Klinkt misschien heel stom hoor...
maar wat brengt je zover om vegetarier te worden/zijn??
Ik ben zelf een echte vlees eter...en ben juist geen liefhebber van veggie's om t maar zo te zeggen..
maar goed..soms eet ik wel salades ozzo..maar zou nie kunnen zonder mn dagelijkse portie vlees.
Ik denk dat hij vegetables, groenten dus, bedoelde.quote:Op dinsdag 22 augustus 2006 13:21 schreef Lollifant het volgende:
Hoe kun je geen liefhebber zijn van veggie's?
Dit is geen discussietopic, maar enkel een verenigplaats voor vega's voor tips enzo. Echte discussie kan elders.quote:Op dinsdag 22 augustus 2006 13:48 schreef pureleganze het volgende:
Dierenmishandeling, daar ben ik vanzelfsprekend ook TEGEN.
maar goed. Ik werk als inkoper bij een runder slachterij. En als ik zo zie hoe de koetjes hier afgemaakt worden. ik denk niet dat dat onder dierenmishandeling staat. maar goed...dat terzijde..
Over die "grappige" opmerkingen..
als iemand mij zijn/haar ideeen wilt opdringen over het vegetarier zijn, kan ik ook idd irritant gaan doen (met mijn vlees dan). Ik dring mijn ideeen over vlees niet op, doe jij dat dan ook niet met vegetarische ideeen denk ik dan...
Wat je zegt over het: Ik vind het niet nodig dat er voor mij dieren doodgemaakt worden, ik kan ook prima zonder.
Dat je prima zonder kan OK. Dat dat beest voor JOU word doodgemaakt, kan ik ook nog in komen.
Maar de vlees consumptie in het algemeen is niet echt gedaald (ook weer in t algemeen).
En als je t niet lekker vind, heb ik maar 1 opmerking: dan eet je het lekker niet
kan mij echt niets schelen als iemand geen vlees eet. zolang ik mij stukkie vlees maar krijg
En dat ik geen liefhebber van veggie's ben:
Ik ben allergisch voor veel dingen (zo ook voor fruit..) zoals bijvoorbeeld paprika kan ik gewoon niet hebben.
En het fruit gebeuren...ik kan bijvoorbeeld geen appel of kersen hebben....krijg dikke lippen en een dikke strot zodat ik amper kan adem halen....en daar baal ik best van, aangezien ik het wel heel lekker vind...
Turkse fillodeeghapjes met feta (hoeveelheden zijn voor 4 personen)quote:Op dinsdag 22 augustus 2006 18:13 schreef nVincible het volgende:
Hoi!
Ik zat zelf te denken aan een salade, een gebak van bladerdeeg met (feta-)kaas en ei en weet niet wat nog meer
Jij misschien niet, maar als vegetarier/veganist krijg je toch echt veel te maken met opdringerige vleeseters. Plus dat de hele maatschappij opdringerig is. Zo ga je dan even een krantje lezen.. leuk denk je dan om even de laatste nieuwtjes te weten.. en dan sla je het blad open.. 3 a 4 advertenties voor McDonalds, etc. met een grote burger of vleesafbeelding e.d Weg met het krantje denk je dan. En dan zet je de TV aan. Toevallig net reclame... en weer een aantal vlees reclames.. of vis.. e.d. Sommige zelfs gesponsord met geld van de EU. Kortom.. je krijgt overal reclames te zien voor 'vlees'. Denk je dat dat prettig is voor vegetariers/veganisten? Voor mij iig niet. Het wordt er gewoon ingeprent.quote:Op dinsdag 22 augustus 2006 13:48 schreef pureleganze het volgende:
Ik dring mijn ideeen over vlees niet op, doe jij dat dan ook niet met vegetarische ideeen denk ik dan...
Er wordt steeds meer vlees gegeten, dus moet je eens indenken hoeveel de vraag wel niet was als de vegetariers gewoon vlees bleven eten? Plus dat als je alle vegetariers en veganisten plus de flexitariers vlees zou laten eten, dan zou tig keer zoveel dierne nodig zijn om aan de vraag te kunnen voldoen.quote:Dat je prima zonder kan OK. Dat dat beest voor JOU word doodgemaakt, kan ik ook nog in komen. Maar de vlees consumptie in het algemeen is niet echt gedaald (ook weer in t algemeen).
Allergien komen denk doordat de mens veel in aanraking komt met chemische stoffen, verkeerde stoffen e.d. via onze voeding en via de lucht.quote:En dat ik geen liefhebber van veggie's ben:
Ik ben allergisch voor veel dingen (zo ook voor fruit..) zoals bijvoorbeeld paprika kan ik gewoon niet hebben.
En het fruit gebeuren...ik kan bijvoorbeeld geen appel of kersen hebben....krijg dikke lippen en een dikke strot zodat ik amper kan adem halen....en daar baal ik best van, aangezien ik het wel heel lekker vind...
Mijn interesseert het totaal niet dat er reclame gemaakt wordt voor vlees- of visproducten. Bedrijven maken nou eenmaal reclame omdat ze hun spullen willen slijten, prima toch? Ik zou niet weten waarom ik me onprettig zou moeten voelen als ik Captain Iglo met zijn vissticks voorbij zie komen...quote:Op woensdag 23 augustus 2006 11:38 schreef TechXP het volgende:
Kortom.. je krijgt overal reclames te zien voor 'vlees'. Denk je dat dat prettig is voor vegetariers/veganisten? Voor mij iig niet. Het wordt er gewoon ingeprent.
[knip knip]
Er wordt steeds meer vlees gegeten, dus moet je eens indenken hoeveel de vraag wel niet was als de vegetariers gewoon vlees bleven eten?
inderdaad, veel leuker.quote:Op woensdag 23 augustus 2006 11:43 schreef NanKing het volgende:
Dit is geen vega discussie topic naar mijn weten.
Jammer dat het daar wel in verzandt, en er niet gewoon receptjes ofzo uitgewisseld worden.
Eens.quote:Op woensdag 23 augustus 2006 11:43 schreef NanKing het volgende:
Dit is geen vega discussie topic naar mijn weten.
Jammer dat het daar wel in verzandt, en er niet gewoon receptjes ofzo uitgewisseld worden.
Gewoon je favo burgers in stukjes snijden en bakken. Tofu een nachtje in ketjap zetten en bakken. Champgnons met kruidenkaas. Etcquote:Op woensdag 23 augustus 2006 13:04 schreef Patsy_Stone het volgende:
[..]
Eens.
Zondag ga ik gourmetten (ja ja heel suf!). Iemand lekkere vegetarische suggesties, naast de onovertroffen mini-pannenkoekjes? Laat maar komen die receptjes
Ik heb een roerbak gourmetset. Dus miniwokjes .quote:Op woensdag 23 augustus 2006 13:04 schreef Patsy_Stone het volgende:
[..]
Eens.
Zondag ga ik gourmetten (ja ja heel suf!). Iemand lekkere vegetarische suggesties, naast de onovertroffen mini-pannenkoekjes? Laat maar komen die receptjes
Nog lekkerder wordt het als je een eetlepel honing bij de ketjap (manus) doet .quote:Op woensdag 23 augustus 2006 13:09 schreef bloempjuh het volgende:
[..]
Gewoon je favo burgers in stukjes snijden en bakken. Tofu een nachtje in ketjap zetten en bakken. Champgnons met kruidenkaas. Etc
Ja hee.. ik hoef nog geen honger!quote:Op woensdag 23 augustus 2006 13:42 schreef NanKing het volgende:
[..]
Nog lekkerder wordt het als je een eetlepel honing bij de ketjap (manus) doet .
Referentie aan dierenleed. Ok.. niet iedereen zal zich er aan ergeren.. ligt er ook aan of je echt zeer met dierenrechten/welzijn bezig bent en veel beelden van het leed ziet, maar zelf heb ik dat wel. Ik zie iemand vlees eten en ik zie direct voor me hoe het dier geslacht wordt etc.quote:Op woensdag 23 augustus 2006 12:57 schreef Patsy_Stone het volgende:
Ik zou niet weten waarom ik me onprettig zou moeten voelen als ik Captain Iglo met zijn vissticks voorbij zie komen...
Wat je al zegt.. dat het gezond is wordt er gezegd etc. En daarnaast is reclame van veel invloed bij veel mensen. Denk aan McD. Allemaal leuke speeltjes bij de happy meal. Kinderen worden daar naar toe getrokken. Naar de mac gaan wordt gewoon etc.. daar worden ze mee opgevoed.quote:Wat word je ingeprent dan? Dat je vlees zou moeten eten? Dat bepaal je toch nog steeds zelf? Het enige wat mij enigszins stoort is reclame in de trant van 'vlees is zo gezond', omdat die uitspraak discutabel is.
Het gemiddelde per mens neemt anders toe. Er komen wel meer parttimers, dat wel idd. Maar dat gaat vaak over avond eten. Men vergeet dat vele tussendoor ook naar de mac gaan enzo. Vooral de jeugd. Daarom neemt aantal dikke mensen ook toe.quote:Ik geloof er ook niks van dat er steeds meer vlees gegeten wordt. In tegendeel.
Ik vind dat zelf niet zo heel erg. Is gewoon wat iedereen automatisch doet. (je mening geven en laten zien).quote:erger me mateloos aan vegetariėrs met zendingsdrang, die iedereen willen overtuigen van hun standpunten.
Misschien wat recepten hier neer posten dan?quote:Op woensdag 23 augustus 2006 17:10 schreef Tjahzi het volgende:
Ben zelf geen vegetarier, maar heb laatst wel wat indiasche vegetarische gerechten gegeten. Heerlijk gewoon, heb nu zelf ook wat vegetarische recepten die ik ga klaarmaken. Aanrader voor jullie!
Gek genoeg zie je ook steeds meer producten gericht op al dan niet part-time vegetariers. Dan lijkt het er op, dat de mensen die vlees eten dit in grotere porties naar binnen staan te schrokken, terwijl de gemiddelde Nederlander volgens gezondere patronen (denk aan zo'n 75 gram vlees per dag, dat is echt meer dan genoeg voor een vleeseter, om alle benodigde stoffen binnen te krijgen), dus veel minder vlees zou moeten gaan eten. Dan helpen quarter-pounders niet echt mee.quote:Op woensdag 23 augustus 2006 11:38 schreef TechXP het volgende:
Er wordt steeds meer vlees gegeten, dus moet je eens indenken hoeveel de vraag wel niet was als de vegetariers gewoon vlees bleven eten? Plus dat als je alle vegetariers en veganisten plus de flexitariers vlees zou laten eten, dan zou tig keer zoveel dierne nodig zijn om aan de vraag te kunnen voldoen.
Vergeet de mini krieltjes niet als je gaat gourmetten .quote:Op woensdag 23 augustus 2006 18:10 schreef Patsy_Stone het volgende:
Dank jullie wel voor de gourmet-tips, staan lekkere dingen tussen!
@ NanKing, miniwokjes klinkt echt
Hahaha! Ik heb met een pokerface 10 Allerhandes meegenomen.quote:Op vrijdag 1 september 2006 15:19 schreef Erasmo het volgende:
Halve AH al leeggekocht hier Die doos achter de kassa geeft telkens de bonnen terug
Dat kun je ze niet kwalijk nemen. De helft van de vegetariėrs eet wel vis. Vegetarisch wordt normaal gesproken opgevat als 'geen vlees'. Vis eet de ene wel en de andere niet. Dan had je duidelijk moeten wezen hoor.quote:Op zondag 3 september 2006 19:53 schreef Erasmo het volgende:
Bestel ik bij de chinees met nadruk vegetarische gado-gado, gooien ze er kroepoek doorheen
Bullshit. Een vegetarier eet geen vlees én geen vis. Dat er een paar kneuzen tussen zitten die zichzelf vegetarier noemen maar wel vis eten, is niet ons probleem. En bij de Chinees krijg je geen cassave kroepoek, maar de garnalenkroepoek.quote:Op zondag 3 september 2006 20:03 schreef ChrisJX het volgende:
[..]
Dat kun je ze niet kwalijk nemen. De helft van de vegetariėrs eet wel vis. Vegetarisch wordt normaal gesproken opgevat als 'geen vlees'. Vis eet de ene wel en de andere niet. Dan had je duidelijk moeten wezen hoor.
En als het cassave kroepoek was, zit er geen garnaal in.
(ben geen veggie) maar vales heb ik eens een kans gegeven wat is dat ongeloofelijk smerigquote:Op donderdag 6 juli 2006 22:02 schreef NanKing het volgende:
[..]
Heb je recentelijk nog wat dingen geproefd? Er zijn het afgelopen jaar zo ontzettend veel vleesvervangers bij gekomen. Bij de AH hebben ze hier misschien wel 20 verschillende dingen (zo niet meer).
Heb je bijv. al eens Vales geprobeerd?
vind je ? ik vind namelijk van niet..quote:Op zondag 3 september 2006 20:28 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Het verbaast me dat ze in een restaurant niet weten wat vegetarisme inhoud. Ze houden zich bezig met eten en vegetarisme is toch een redelijk belangrijke culinaire stroming tegenwoordig...
Ik hoef echt geen pseudo-vleesgerecht en vele vegetariėrs met mij.quote:Op zondag 3 september 2006 20:33 schreef GewoneMan het volgende:
[..]
vind je ? ik vind namelijk van niet..
het is gewoon een aanpassing, je haalt het vlees eruit en stopt er iets anders voor in de plaats, datgene dat de plaats van het vlees vervangt is meestal iets dat zo gemaakt en aangepast wordt dat het zoveel mogelijk op vlees lijkt (uiterlijk, smaak, beet, geur en textuur)
ook is er geen sprake dat niet veggies eens vegatarisch gaan eten (al helemaal niet in een restaurant ofzo) dus om het nou een belangrijke culinaire stroming te noemen nee dat is echt teveel eer
het is meer noodzaak voor diegene die geen vlees willen eten om wat voor reden ook. ik hoor gelukkig niet tot die groep
er komen veggies bij goh dat is nieuws voor me. heb je een bron?quote:Op zondag 3 september 2006 20:45 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
[..]
Ik hoef echt geen pseudo-vleesgerecht en vele vegetariėrs met mij.
Bovendien komen er steeds meer vegetariėrs bij, dus het afdoen als geen belangrijke culinaire stroming is in mijn ogen simpelweg een vorm van ontkenning.
veggies bestaan al jaren. alleen er is nu meer aanbod goh wat een wereldnieuws zeg. dat zelfde geldt voor alles. vroeger had je cola, 7up, en sinas nu heb je 30 soorten. zelfde geldt voor friet, chips, bier, enz enz enz enz enz.quote:Op zondag 3 september 2006 21:36 schreef Iksje het volgende:
Er ligt tegenwoordig een heel vleesvervangend assortiment in de koelrekken van de doorsnee supermarkt, waar je zo' 5 jaar geleden geluk had als je een blokje tofu of wat quorn kon vinden.
Best vreemd voor iets wat geen culinaire stroming is, of iets dat niet in opmars is.
(deeltijds) Vegetarisme is een groeiende markt. En er wordt ongeveer overal rekening mee gehouden (broodjesbar, supermarkten, hell, zelfs fastfoodketens doen mee), behalve in de meeste restaurants. Daarover ben ik het volledig eens met GWS.
vaag hoor maar goed het zal wel kloppen. ben benieuwd wat de reden ervan is. de smaak kan ik me niet voorstellen dat moge duidelijk zijn.quote:Op zondag 3 september 2006 21:59 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Volkskrant
Nu.nl
Volkskrantblog
Op verzoek.
In een vegetarisch dieet zitten niet automatisch vleesvervangers zoals je ze in de supermarkt vindt, die neem ik zelf ook nauwelijks. Je kunt je dieet goed aanvullen met bijvoorbeeld verschillende soorten bonen en noten.quote:Op zondag 3 september 2006 22:03 schreef GewoneMan het volgende:
[..]
vaag hoor maar goed het zal wel kloppen. ben benieuwd wat de reden ervan is. de smaak kan ik me niet voorstellen dat moge duidelijk zijn.
Zijn nu iets van 720.000 veggies in Nederland. Bron? Sorry kan hem niet meer vindenquote:Op zondag 3 september 2006 20:55 schreef GewoneMan het volgende:
[..]
er komen veggies bij goh dat is nieuws voor me. heb je een bron?
ghehe ik ben geen veggie dus doe mij maar een dubbel portie vlees we zijn immers omnivorenquote:Op zondag 3 september 2006 22:07 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
[..]
In een vegetarisch dieet zitten niet automatisch vleesvervangers zoals je ze in de supermarkt vindt, die neem ik zelf ook nauwelijks. Je kunt je dieet goed aanvullen met bijvoorbeeld verschillende soorten bonen en noten.
zoveel joh, nou ja des te meer vlees voor mijquote:Op zondag 3 september 2006 22:12 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Zijn nu iets van 720.000 veggies in Nederland. Bron? Sorry kan hem niet meer vinden
Ach, boeiend of het wel of niet op vlees lijkt. Vlees is ook in vorm bewerkt, en dat zal wel zijn redenen heben gehad. En ik heb het idee dat alleen de 'fastfood' vlees wordt gekopierd. Maar het meeste vleesverangers hebben gewoon een handige vorm.quote:Op zondag 3 september 2006 22:16 schreef Lollifant het volgende:
Ik vind het ook jammer dat ze die vega-burgers zo willen maken dat het op echt vlees lijkt.
Ik denk dat heel weinig echte vegetariers daar behoefte aan hebben.
Het is ook verwarrend voor vleeseters, want je krijgt altijd opmerkingen 'waarom eet je dan wel nepvlees' ed.
Nepvlees vind ik trouwens echt een kutwoord. Ik noem het altijd vegaburger.
precies wat ik al eerder zei in een ander topic.quote:Op zondag 3 september 2006 22:16 schreef Lollifant het volgende:
Ik vind het ook jammer dat ze die vega-burgers zo willen maken dat het op echt vlees lijkt.
Ik denk dat heel weinig echte vegetariers daar behoefte aan hebben.
Het is ook verwarrend voor vleeseters, want je krijgt altijd opmerkingen 'waarom eet je dan wel nepvlees' ed.
Nepvlees vind ik trouwens echt een kutwoord. Ik noem het altijd vegaburger.
ik ben van mening dat het dierenleed veel minder kan en zou moeten. helaas heb ik daar weinig tot geen invloed op bottemline is dat ik omnivoor ben en dol ben op mijn stukje vleesquote:Op zondag 3 september 2006 22:26 schreef the_disheaver het volgende:
[..]
Ach, boeiend of het wel of niet op vlees lijkt. Vlees is ook in vorm bewerkt, en dat zal wel zijn redenen heben gehad. En ik heb het idee dat alleen de 'fastfood' vlees wordt gekopierd. Maar het meeste vleesverangers hebben gewoon een handige vorm.
Wat is er verwarrend aan? Je eet geen vlees niet omdat de smaak niet lekker is, of omdat de vorm lelijk is, maar om duurzamer te kunnen eten/dierenleed te voorkomen of whatever. Vertel dat, snappen de niet-vegas het ook weer.
Tsja, als je zo denkt zou je ook niet moeten recyclen, bewust de fiets pakken/ minder rijden of wat je maar ook doet. Een betere wereld begint bij je zelf.quote:Op zondag 3 september 2006 22:31 schreef GewoneMan het volgende:
[..]
ik ben van mening dat het dierenleed veel minder kan en zou moeten. helaas heb ik daar weinig tot geen invloed op bottemline is dat ik omnivoor ben en dol ben op mijn stukje vlees
daarnaast (niet om het goed te praten want ik ben tegen dierenleed) gaan dieren in de natuur ook niet al te fijn dood, sterker nog die lijden meestal nog wel meer! of dacht je dat die antilope het leuk vond om eerst een paar gigantische nagels in dr/zijn rug te krijgen om daarna in de nek te worden gebeten tot ze/hij doodbloedt en dat is dan nog een mild voorbeeld een spin wikkelt zijn prooi in een web en zuigt hem levend leeg
het is wel nodig want ik en 16 miljoen andere nederlanders willen wel elke dag vlees op tafelquote:Op zondag 3 september 2006 22:38 schreef the_disheaver het volgende:
[..]
Tsja, als je zo denkt zou je ook niet moeten recyclen, bewust de fiets pakken/ minder rijden of wat je maar ook doet. Een betere wereld begint bij je zelf.
De natuur heeft ook zijn weedheden. Net als de mens. Maar als het niet nodig is, hoef je naar mijn mening dieren slachtoffer maken van de wreedheden van de mens. Een comsumtie-dier staat los van dieren in het wild. Als je geen vlees eet komt die comsuptiekoe niet opeens in de vrije natuur ofzo.
Aangezien er 16,3 miljoen mensen in Nederland zijn momenteel (Bron: CBS) zullen dat er niet meer zijn dan 15,6(Zie een aantal postst terug), plus waarschijnlijk nog een groter aantal wat niet dagelijks vlees op tafel wil zien. Keep your numbers right.quote:Op zondag 3 september 2006 23:17 schreef GewoneMan het volgende:
[..]
het is wel nodig want ik en 16 miljoen andere nederlanders willen wel elke dag vlees op tafel
Dat van de Chinees wel dan? De helft van de mensen weet niet eens dat kroepoek van garnaal is gemaakt. Nu zou een Chinees het wel moeten weten, maar aan de andere kant blijft het een 'sambalbaai'-Chinees, dus zo hoog schat ik die over het algemeen niet inquote:Op zondag 3 september 2006 20:19 schreef BlaatschaaP het volgende:
Bullshit. Een vegetarier eet geen vlees én geen vis. Dat er een paar kneuzen tussen zitten die zichzelf vegetarier noemen maar wel vis eten, is niet ons probleem.
Je gaat me niet vertellen dat jij een Chinees kent die kroepoek verkoopt en zelf niet eens weet dat er garnaal in zit. Dat de gemiddelde Nederlander 't niet weet, okay, maar een Chinees wel.quote:Op maandag 4 september 2006 08:24 schreef ChrisJX het volgende:
[..]
Dat van de Chinees wel dan? De helft van de mensen weet niet eens dat kroepoek van garnaal is gemaakt. Nu zou een Chinees het wel moeten weten, maar aan de andere kant blijft het een 'sambalbaai'-Chinees, dus zo hoog schat ik die over het algemeen niet in
Mijn ouders hebben ook weleens casave erbij gekregen.quote:[b]Op zondag 3 september 2006 20:19 En bij de Chinees krijg je geen cassave kroepoek, maar de garnalenkroepoek.
15,6 miljoen jij je zin. en sommige misschien niet elke dag ook best, blijft het nog altijd nodig héquote:Op maandag 4 september 2006 06:52 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
[..]
Aangezien er 16,3 miljoen mensen in Nederland zijn momenteel (Bron: CBS) zullen dat er niet meer zijn dan 15,6(Zie een aantal postst terug), plus waarschijnlijk nog een groter aantal wat niet dagelijks vlees op tafel wil zien. Keep your numbers right.
Hoewel ik al een eeuwigheid vegetariėr ben, snap ik nog steeds niet hoe je tofu lekker kunt klaarmaken. Ik eet het dan ook eigenlijk nooit. Nu wil ik een beetje gaan bezuinigen en aangezien die vegaburgers allemaal hun gewicht in goud kosten, zal ik toch ook 'es op tofu moeten overschakelen...quote:Op donderdag 7 september 2006 12:14 schreef Unihoc_ACE het volgende:
Hoi lieve vega's. Dit leek mij een mooie plek om mijn vraag te stellen.
Ik heb voor 69 cent een blok tofu op de kop getikt. Ik weet wel hoe ik het moet klaarmaken [knip]
Dat ligt eraan hoe je het marineert. Je kan hele lekkere tofuplakken makenquote:Op donderdag 14 september 2006 12:07 schreef Isabeau het volgende:
Marineren is eigenlijk het sleutelwoord bij tofu. En je moet het ergens doorheen doen, want een gebakken blokje tofu wordt volgens mij nooit lekker.
Nou eigenlijk niet zoveel. Het is denk ik meer het idee dat ik het wel zal weten vanwege de opleiding, wat echt niet het geval hoeft te zijn. Ik weet wel wat maar echt niet alles totin ieder detail. Ik kan je meer vertellen over het slachtproces, de invloeden op de fysieke eigenschappen van het vlees en de factoren die daar invloed op hebben, microbieele veiligheid, bereiding en je een ambachtelijke droge worst moet maken.quote:Op woensdag 27 september 2006 12:16 schreef kruimel_20 het volgende:
Vork, kun je dan wat voorbeelden noemen van wat je dan verteld?
Ik wil niet bot overkomen maar ik heb gewoon geen zin in een eindeloze discussie over wel/geen vlees want daar komt geen eind aan.je op een gegeven moment zeggen ze , het maakt mij niet uit dat je geen vlees eet hoor.... maar wel eerst hele verhalen houden over hoe je je zelf tekort doet.... pffff
Voor mij zijn dat soort discussies heel simpel, ik voer ze niet meer.quote:Op woensdag 27 september 2006 12:16 schreef kruimel_20 het volgende:
Vork, kun je dan wat voorbeelden noemen van wat je dan verteld?
Ik wil niet bot overkomen maar ik heb gewoon geen zin in een eindeloze discussie over wel/geen vlees want daar komt geen eind aan.je op een gegeven moment zeggen ze , het maakt mij niet uit dat je geen vlees eet hoor.... maar wel eerst hele verhalen houden over hoe je je zelf tekort doet.... pffff
Deze tactiek hanteer ik al jaren en dat werkt uitstekend. (Desnoods kun je er nog aan toevoegen: als ik gek was op discussiėren dan was ik wel politicus / Lagerhuisdeelnemer geworden, maar ik ben alleen maar vegetariėr.)quote:Op woensdag 27 september 2006 11:49 schreef Isabeau het volgende:
"Het is mijn keuze en ook al respecteer je die niet, ik wil er niet over discussiėren" Zoiets?
Ik ben Nanking dan wel niet, maar ben toch maar zo vrij om te reageren : Je kunt gewoon zeggen dat je die discussie niet meer voert, vind ik. Zij eten wel vlees, jij niet, prima toch? Ieder zijn keuze, geen reden tot discussie.quote:Op woensdag 27 september 2006 14:43 schreef kruimel_20 het volgende:
Nanking, wat zeg je tegen de mensen die toch proberen de discussie aan te gaan?
Je moet zeggen: nee, ik ben een pescotariėr.quote:Op dinsdag 10 oktober 2006 17:31 schreef Fetai het volgende:
Ik eet nu ruim een jaar geen vlees/gevogelte meer, nu noemen sommige mensen mij vegetarier alhoewel ik wel vis eet. Hoe staan jullie daar tegenover? Ik vraag me namelijk soms nogal af hoe ik moet reageren als ze vragen of ik vegetarier ben.
Thanks voor de reactiequote:Op dinsdag 10 oktober 2006 17:36 schreef m021 het volgende:
[..]
Je moet zeggen: nee, ik ben een pescotariėr.
Door viseters die zichzelf vegetariėr noemen krijgen steeds meer mensen het idee dat 'echte' vegetariėrs ook gewoon vis eten.
Is er al een pescotariėrstopic?
Kan, maar dan wordt 'ie erg vegetarisch (beetje erwtensoepachtig), niet altijd geliefd bij niet-vegetariėrs. Handiger is het om bijvoorbeeld een tomatengroentesoep te maken. Je begint met uien fruiten (bakken tot ze glazig zijn) in een kookpan. Als dit klaar is doe je er water bij en een groenteboullionblokje. Dat laat je koken en ondertussen gooi je er andere groenten (wortel, bloemkool, wat koolsoorten en een aantal rauwe tomaten met een X in de schil -als je deze dan na een tijdje uit het water haalt en onder het koude water houdt kun je het velletje makkelijk verwijderen-) bij. Als je dit een half uurtje op laag vuur hebt laten koken kun je het geheel pureren voor een mooie gebonden soep. Op smaak brengen met peper/zout. Daarna kun je er wat macaroni/vermicelli ingooien voor de vulling. Soep in schaaltjes, takje peterselie erop, stukjes stokbrood erbij.. Super makkelijk!quote:Op dinsdag 19 december 2006 11:32 schreef kruimel_20 het volgende:
heeft iemand een recept om vegetarische groentensoep te maken.
Ik wil deze met kerst maken , en mijn vader maakte altijd groentensoep (met vlees) en met veel grove groenten.
Ik wil hem dit jaar lekkere groentensoep voor zetten. Maar ik heb nog nooit zelf soep gemaakt...
ik heb nog kikkererwten en linzen liggen... is dat iets voor in de soep?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Een lekkere bloemkoolsoep is deze, wordt nog lekkerder als je er als garnering wat rauwe stukjes lenteui overheen strooit.quote:Op dinsdag 19 december 2006 11:32 schreef kruimel_20 het volgende:
heeft iemand een recept om vegetarische groentensoep te maken.
Bedankt voor je antwoordquote:Op dinsdag 2 januari 2007 18:46 schreef Behh het volgende:
In de meeste kazen vind je dierlijk stremsel. De biologische kazen van de AH zijn microbieel gestremd, net als de euroshopper brie van de AH.
Bij sommige kaasboeren vind je klaver kaas dit is ook microbieel gestremd.
Op vegatopia.com vind je een hele lijst met kazen die microbieel gestremd zijn.
Ontvangen. Jullie ook al?quote:Op vrijdag 8 december 2006 15:56 schreef Patsy_Stone het volgende:
Het kookboek van de onvolprezen website Vegatopia is eindelijk te bestellen! Zie http://www.vegatopia.com/kookboek/
uh.. kip is vlees he... vis eigenlijk ook..quote:Op maandag 8 januari 2007 09:07 schreef Pikkebaas het volgende:
Ik ben geen vegetarier. Maar ik vind wel dat 7 keer per week vlees eten te veel is.
Ik probeer 2 keer vlees, twee keer kip, 1 keer vis en twee keer vegetarisch (of zonder vlees) te koken.
het vegi eten is in nederland gewoon ranzig vaak. in landen als india - waar veel mensen vegi zijn - is het eten gewoon lekker en mis je het vlees echt niet. maar hier... smerige sojatroep en weet ik al wat voor zaken die gewoon niet het eetplezier verhogen.quote:Op zondag 21 januari 2007 09:49 schreef bloempjuh het volgende:
Ik ben niet 'tegen' restproducten. Ik eet geen vlees, omdat ik geen dood dier wil eten. Maar als er schoenen worden gemaakt van de koe die door mijn vriendje wordt opgegeten, wil ik ze best dragen.
Ik ben niet zo principieel, ik ben een ego-tariėr Alleen vegetarisch eten voor jezelf.
Ik vind het anders wel te eten hier hoor. Nou kan ik het alleen niet vergelijken met andere landen.quote:Op zondag 21 januari 2007 09:58 schreef rainbow2007 het volgende:
[..]
het vegi eten is in nederland gewoon ranzig vaak. in landen als india - waar veel mensen vegi zijn - is het eten gewoon lekker en mis je het vlees echt niet. maar hier... smerige sojatroep en weet ik al wat voor zaken die gewoon niet het eetplezier verhogen.
Waarom praten over restvlees? Alles bij elkaar maakt het het alleen efficient. Leer is bv. een goed product naast het vlees met een 10 a 20% van de winst.quote:Op zondag 21 januari 2007 02:44 schreef OFfSprngr het volgende:
Wat vinden jullie eigenlijk van restvlees, het gene waar een dier niet direct voor is geslacht en dan wel ook eigenlijk nog een variant in noodzakelijkheid van het slachten; bv het stremsel wat gebruikt wordt voor kaas.
Persoonlijk vind ik het natuurlijk wel zielig dat een beest dood moet voor mn eten, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je het zo efficiėnt gebruikt het is zonde om 2 beesten te slachten voor benodigdheden wat je uit 1 dier kunt halen.
quote:Op woensdag 31 januari 2007 00:44 schreef gekkehoedenmaker het volgende:
Gewapend met vega kookboeken en goede moed ga ik vanaf nu vegetarisch.
Wish me luck. (En dan bedoel ik vooral succes met het koken.)
Geeft nietsquote:Trouwens, Tech. Ik zie nu pas dat je nog een PM van me krijgt met wat voorbeelden uit mijn portfolio. Sorry hoor, totaal over het hoofd gezien.
Dus door dat jij dat allemaal niet gebruikt verbeter je de wereld?quote:Op zondag 21 januari 2007 12:42 schreef TechXP het volgende:
[..]
Waarom praten over restvlees? Alles bij elkaar maakt het het alleen efficient. Leer is bv. een goed product naast het vlees met een 10 a 20% van de winst.
Als al die andere delen niet wegkonden geraken, dan waren er kosten geweest om het weg te werken en dan was vlees duurder geweest. Maar zolang men leer gebruikt, gelatine, e.d. zal vlees goedkoop blijven en daarmee blijft het veel gegeten worden.
Daarnaast worden sommige koeien meer om het leer gehouden dan voor vlees. Apart.. maar leer komt ook veel uit India... iemand de beelden van Peta daar al eens van gezien?
De impact van mij op deze wereld is daardoor wel een heeeel stuk kleiner.quote:Op woensdag 31 januari 2007 10:06 schreef vats het volgende:
Dus door dat jij dat allemaal niet gebruikt verbeter je de wereld?
Mag hoor!quote:Op woensdag 31 januari 2007 08:33 schreef OFfSprngr het volgende:
Succes, ow en je zeehondje is ondersteboven, zal ik 'm ff goed knuffelen?
Je kan het gewoon snijden en erin doen. Mijn moeder maakt dit ook wel eens voor me en het blijft gewoon goed. Smaakt bovendien heel erg goed!!quote:Op vrijdag 2 maart 2007 20:16 schreef piepster het volgende:
*schop!
Ik ben vegetarische erwtensoep aan het maken, omdat er een vega op visite komt, en ik heb vegetarische rookworst gekocht bij de C1000. Kan ik die gewoon in schijfjes snijden en in de soep doen? Of brokkelt hij dan kapot?
Bij de C1000 kreeg ik het briljante advies om dat toch maar gewoon Unox te gebruiken.
"Ja, ik neem niet voor niks de vegetarische worst".
"Oh, maar dan kan je toch wel gewoon Unox gebruiken?"
"Ik ga koken voor iemand die geen vlees eet."
"Oh, dat weet ik allemaal niet."
" "
Deze quiche vind ik zelf erg lekker (terwijl ik niet eens van champignonnen hou):quote:Op vrijdag 2 maart 2007 21:43 schreef piepster het volgende:
Nog iemand goede recepten voor lekkere vegetarische quiche? (eieren en melkprducten zijn geen probleem.)
Ik ben zelf geen vegetarier,quote:Op zondag 4 maart 2007 00:04 schreef TechXP het volgende:
Daar zou je dan over moeten navragen.
In de trent van zolang de industrie een half rund in kokend water stopt dan heb ik er geen probleem mee, maar als ik het zelf aan moet snijden...quote:Op zondag 4 maart 2007 05:45 schreef OFfSprngr het volgende:
Ik zou er als ik zelf vega was weinig moeite mee hebben, denk ik, het ligt gewoon aan hoe ver je wilt gaan.
Denk het wel. Maar soms kan je niet anders dan soms uitgaan van wat een kok zegt of wat een bedrijf zegt over hun product.quote:Op zondag 4 maart 2007 01:56 schreef Richie_Rich het volgende:
Ik ben zelf geen vegetarier,
Maar ik was benieuwd naar ervaringen van vegetariers. Het is toch iets wat snel vergeten wordt.
Ik vergeet 't nooit om te benadrukken dat ik ook geen vis/vleesbouillon etc wil in een restaurant.quote:Op zondag 4 maart 2007 01:56 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Ik ben zelf geen vegetarier,
Maar ik was benieuwd naar ervaringen van vegetariers. Het is toch iets wat snel vergeten wordt.
Het is ook bijna niet mogelijk om 100% vegetarisch te zijn, niet omdat men niet wil, maar omdat dierlijke producten je echt opgedrongen worden. In veel producten zitten gelatine van varkensharen en botten en stremsel wat uit de lebmaag van een kalf komt, wordt in kaas verwerkt, Zo gaar is datquote:Op zondag 4 maart 2007 10:00 schreef TechXP het volgende:
[..]
Denk het wel. Maar soms kan je niet anders dan soms uitgaan van wat een kok zegt of wat een bedrijf zegt over hun product.
Maar als de mogelijkheid er is om dat na te vrage, dan vooral doen. En uitdrukkelijk aangeven wat wel en niet.
Verder is het idd ook persoonlijk hoe ver je gaat. Veel vegetariers eten en drinken sowieso nog dingen die niet-vegetarisch zijn.
Dus geen franse kaas en weet ik veel wat allemaal, zo gaar dat ze dat ook niet gewoon normaal kunnen makenquote:Op zondag 4 maart 2007 10:47 schreef NanKing het volgende:
Vega kaas of smeerkaas
Ik informeer altijd naar de ingeredienten van de sauzen en de soepen. In bepaalde restaurants waar ik vaak kom, zoals de Olijventuin (mediterraans) en Popocatepetl (mexicaans) zijn de soepen bijvoorbeeld altijd bereid met een groentebouillon. Maar die restaurants hebben allebei ook veel keuze voor vegetariers.quote:Op zondag 4 maart 2007 01:56 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Ik ben zelf geen vegetarier,
Maar ik was benieuwd naar ervaringen van vegetariers. Het is toch iets wat snel vergeten wordt.
Erwtensoepquote:Op zaterdag 3 maart 2007 09:28 schreef kruimel_20 het volgende:
piepster, heb je het recept voor de erwtensoep?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |