FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / [Crowdfunding] #196 Nieuwe betaaldienstverlener voor Lendaha
djh77woensdag 1 augustus 2018 @ 09:21
ztv2ifcv9bvj7.jpg

Crowdfunding is hot! In 2017 is in Nederland 223 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding. Dat betekent opnieuw flinke groei van het fenomeen ten opzichte van het voorgaande jaar, toen de teller nog bleef steken op 170 miljoen euro. Crowdfunding maakte vorig jaar de realisatie van meer dan 4800 projecten en ondernemingsplannen mogelijk. En dat in een jaar dat crowdfunding ook onder een vergrootglas is komen te liggen omdat de risico's onderschat werden.

Vormen van crowdfunding
Er zijn 4 vormen van crowdfunding:
• Lening crowdfunding
• Aandelen crowdfunding
• Schenking / Donatie crowdfunding
• Aanschaf (nog te ontwikkelen) product / reward crowdfunding

Dit topic gaat voornamelijk over crowdfunding op basis van een lening die wordt terugbetaald.

Met crowdfunding betalen meerdere (soms honderden mensen) mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Omdat er bij crowdfunding geen tussenkomst is van een financiële instelling zijn de kosten vaak lager en de rendementen over de investering over het algemeen hoger. Het risico is dat bedrijven 'omvallen' en je het geld kwijt bent.

Crowdfundingplatformen leningen
Geldvoorelkaar (GVE), leningen voor MKB en particulieren.
Collin Crowdfund (CCF), leningen voor MKB met crowdfundcoach.
Funding Circle (FNC), leningen voor MKB.
Kapitaal Op Maat (KOM), leningen voor MKB.
Samen In Geld (SIG), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Horeca Crowdfunding Nederland (HCN), leningen voor horeca.
Investormatch (IVM), kosteloos investeren in MKB projecten.
Waarde voor je Geld (WvjG), leningen met een christelijk normen- en waardenkader voor het MKB.
Capital Circle (CC), leningen voor MKB.
Crowdestate (CET), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
All4funding (A4F), inspirerend investeren
Lendahand (LDH), opkomende economieën met rentes van tussen 3 - 6%.
Knab crowdfunding (KNAB), investeren met een knab bankrekening
Duurzaam Investeren, combinatie van maatschappelijk en financieel rendement.
Bouwaandeel (BAD), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
New Funding, investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Crowd About Now (CAN), leningen voor food, horeca, retail.
Crowdpartners, investeren in het mkb
Crowdbricks, investeren in onroerend goed
NPEX, handel in aandelen en obligaties van MKB-bedrijven.
Zonnepanelen Delen, investeren in ZonneDelen van collectieve zonne-energieprojecten.
One Planet Crowd, groene investeringen, vorm: leningen, donaties, rewards, etc.
Green Crowd, markt plaats voor de financiering van duurzame-energie-projecten.
Voordegroei, leningen voor MKB.
Lenderspender, peer-to-peer lending
Lendico, kredieten MKB.
Aygo!Dutch (AGD), leningen voor MKB.

Resultaten crowdfundingplatformen
Via onderstaande links zijn de rapportages van de crowdfundingplatforms te raadplegen.
Geldvoorelkaar
Collin Crowdfund
Funding Circle
Kapitaal Op Maat
Lendahand
Investormatch
Horeca Crowdfunding Nederland
Crowd About Now
Knab Crowdfunding
Capital Circle
Oneplanetcrowd
The Dutch Deal
Voordegroei

Exitstrategieën platformen
Collin Crowdfund
Funding Circle
Kapitaal op Maat
Samen in Geld
Horeca Crowdfunding Nederland
Waarde voor je Geld
Investormatch

Scorings-matrix exit/continuïteitsstrategie van CF platformen per 11-12-2017:
SPOILER
7b9se8tb.png

Toelichting bij de scoringsmatrix exit/continuïteitsstrategie:
In overleg met een aantal investeerders zijn er 10 items geformuleerd die in onze ogen nodig zijn in een goede exit /continuïteitsstrategie.

Voor de eenvoud hebben we ieder item een max score van 10 punten gegeven.

Die items die voor een platform niet aan de orde zijn worden buiten beschouwing gelaten.

Als einduitslag resulteert er een cijfer tussen 0 en 10 welke een indicatie geeft hoe goed de exit geregeld is. Eindcijfer 0 niets geregeld. Eindcijfer 10 goed geregeld, je hebt een goede kans dat als het platform in moeilijkheden raakt de betalingen, uitwinning van zekerheden, en het inzien van admin. via dashboard etc op internet gewoon blijft functioneren zonder bijkomende kosten.

Is een score matrix zaligmakend? Nee maar het geeft je in een oogopslag inzicht in de situatie. Bovendien kan je zien hoe het platform scoort op items die jij belangrijk vind in de exit strategie.

Ad1. Met een verdienmodel voor het platform met inkomsten gedurende de looptijd scoor je hoog max 10. Met een ander verdien model zal het platform aan moeten tonen dat er maatregelen genomen zijn om dit nadeel weg te nemen.

Ad 2. Scheiding van Geldstromen. Spreekt voor zich.

Ad3 Onderbrenging van zekerheden als Hypotheken, Pandrecht etc. Sommige platformen doen hier niet aan dan NVT

Ad4, Ad5. Stichtingen Zekerheden en Derden gelden dienen controleerbaar gekwalificeerde bestuurders te hebben. Met name in tijden wanneer het minder gaat met het CF bedrijf kunnen de belangen van CF platform en Stichtingen uit elkaar lopen. Dus bestuur idealiter >50% geen platform medewerker met tenminste een bestuurslid aantoonbaar belangenbehartiger van investeerders.

Ad 6 Zekerheden dienen goed vastgelegd te zijn, zeker als het cf bedrijf niet meer bestaat. Hier wordt een score gegeven waarin ervaringen uit het verleden meetellen.

Ad 7 Software en data moeten beschikbaar/te gebruiken zijn voor stichtingen/back-up provider. Hier dient een duidelijke overeenkomst over te zijn. Het kan niet zo zijn dat bij wegvallen van het CF bedrijf er gesteggeld moet worden over deze zaken met curator of toeleverend software bedrijf. De investeerder dient op normale wijze bij zijn data(contracten, betalingsdata etc) te kunnen en betalingen moeten gewoon doorgang kunnen vinden en niet gestoord worden door administratieve problemen.

Ad 8 De financiering van ad7 moet duidelijk geregeld zijn. Ad 1 kan helpen , maar ook moet duidelijk worden dat dit voldoende is. Is er geen goede continue inkomensstroom dan moet duidelijk zijn dat er een andere bron is waaruit het door functioneren betaald kan worden. Investeerders moeten niet verast worden door extra kosten.

Ad9 Er moet een toetsing zijn van het exit stappen plan door een externe deskundige bijvoorbeeld een gespecialiseerde externe register accountant. Alleen de mededeling dat er een stappenplan is door een CF directie met blauwe ogen geeft geen zekerheid

Ad 10 Er dient duidelijk op de website op een separate pagina/item gecommuniceerd te worden hoe de exit/continuïteitsstrategie in elkaar zit. Alle onderdelen dienen benoemd te worden zodat de investeerder weet hoe het in elkaar steekt en waar hij aan toe is.


E-mail alerts
Er zijn meer mensen die willen investeren dan geld nodig hebben. Het is daarom van belang op tijd er bij te zijn als er een goed project voorbij komt. Vanuit FOK!-users is er een service die nieuwe projecten bijhoudt en een alert stuurt per @mail.

Aanmelden: Stuur een mail met onderwerp "gve" en/of "kom" en/of "ccf" en/of "agd" en/of "fnc" naar subscribe@crowdfundmailer.nl.
Zet 'fok' in de tekst, anders wordt je mail genegeerd. Je krijgt een bevestiging terug per inschrijving.

Afmelden: Om je uit te schrijven mail je "gve" en/of "kom" en/of "ccf" en/of "agd" en/of "fnc" naar unsubscribe@crowdfundmailer.nl.
Krijg je liever een melding via telegram, ga dan naar https://telegram.me/crowdfund

Andere crowdfundingplatformen
SPOILER
Symbid: voor startups en MKB. (vorm: aandelen)
Kickstarter: kickstart projecten. Daar is een ander topic voor.
Buitenlandse platformen
SPOILER
Uiteraard is crowdfunding internationaal, en zo zijn dus ook enkele internationale platformen interessant. Onderstaand zijn enkel nog platformen waarbij je daadwerkelijk investeert, niet uitleent, je krijgt dus aandelen in het betreffende bedrijf en het rendement zal onzekerder zijn.

Seedrs.com is een Engels crowdfundingplatform welk intussen enkele jaren bezig is. De aangeboden projecten zijn zeer gevarieerd. Zo kan je projecten tegenkomen voor een lokale winkel, maar ook voor wereldwijde internetplatformen. Naast aandelen in bedrijven, biedt Seedrs met grote regelmaat ook investeringsfondsen aan om in te investeren.
Companisto.com is een crowdfundingplatform van onze oosterburen. Het Duitse platform biedt ook zeer gevarieerde projecten aan. Het zijn nooit echt veel projecten maar degene die er staan zijn meestal wel interessant om in ieder geval te bestuderen.
Crowdcube.com is een Engels platform welke mooie projecten aanbiedt. Helaas is er het nadeel dat je als buitenlander een debitcard van Visa of Mastercard moet hebben om er te investeren. Een debitcard, dus geen creditcard, ook niet een prepaid creditcard.
Lendingclub.com is een groter amerikaans crowdfunding platform. Hierbij zal het faillissement risico waarschijnlijk wat lager zijn. Een ander voordeel is dat je hier automatisch diversificatie kunt toepassen, met een minimum van $25 per stuk. Dit vermindert je risico aanzienlijk. Echter, voor niet-Amerikanen is het minimale investeringsbedrag $100.000. (bron)
Mintos, a peer-to-peer lending marketplace that connects investors with borrowers of non-bank lenders. It is an easy and transparent alternative to the traditional banking system. At Mintos both retail and institutional investors can invest in fractions of loans originated across Europe. Currently, we serve mortgage loans, personal unsecured loans, secured car loans, and small business loans. The minimum investment in one loan is EUR 10. Loan originators, on the other hand, by connecting to the Mintos platform get an instant access to investors that are looking to purchase loans.
Twino, a privately-owned marketplace lender operating across 7 countries. The company, previously known as Finabay, started operations in 2009 in Latvia and has originated over EUR 240 million in unsecured consumer loans since then. In 2015, TWINO launched an investment marketplace, offering investors from across Europe the opportunity to earn premium returns by investing in unsecured consumer loans originated by its daughter companies in Poland, Georgia and Denmark. In combination with the company's strong management team, local presence and proprietary scoring models, the investment marketplace fuels the growth of the company in the existing markets, as well as its geographical expansion.
Bondora, a leading peer-to-peer lending platform for investing in European non-bank personal loans. All loans are issued by our mother company Bondora AS that retains a share of risk in all loans it sells through Bondora.com marketplace.
EstateGuru is a leading Nordic online peer-to-peer lending platform established by property and FinTech professionals facilitating short- and mid-term property loans. The cross-border marketplace offers flexible terms for borrowers and premium interest to its investors. The loans of EUR 50 000- 3 000 000 facilitated through the EstateGuru platform are secured against property with a maximum LTV of 75%.

Een overzicht van crowdfunding platforms staat op: wikipedia.
Risico
SPOILER
Crowdlending is risicovol!
Projecten kunnen failliet gaan. Dan ben je meestal al je geld kwijt!
Crowdfunding heeft een hoger risico op verlies dan sparen en beleggen in aandelen.
Informeer jezelf goed over de risico's, spreid je geld over meerdere projecten en over meerdere platformen en investeer alleen kleine bedragen.

Bij sommige crowdfundplatformen moet ook rekening gehouden worden met het risico dat het crowdfundplatform failliet kan gaan. Dit is minder van belang bij diverse platforms die via een derdenrekening werken en waar de contracten direct afgesloten worden tussen lener en verstrekker.
Zekerheden
SPOILER
Crowdlending is risicovol!
Als je je geld uitleent wil je de beste zekerheid dat je het terug krijgt. Alleen 100% zekerheid dat je je geld behoud heb je als je niets uitleent! In alle andere gevallen kan je je geld kwijtraken.

Hoe kan je nu aan een project zien of het een project is met risico's die aanvaardbaar zijn:

o Eerst kijk je naar de primaire zaken. Hoe staat het met het eigen vermogen, hoe is het eigen vermogen opgebouwd, hoe zit het met de solvabiliteit, liquiditeit en winstgevendheid nu en in de toekomst. Is er een non-ontrekkingsverklaring t.a.v. de hoogte van de solvabiliteit? Zijn er nog meer leninggevers in het spel en wat zijn hun rechten? Tekenen alle B.V.'s van de eigenaren mee met de lening overeenkomst? Of wordt er nu juist een belangrijke vergeten zodat de ondernemer makkelijk verder kan zonder de lening af te lossen? Zijn de mensen bekwaam? Bestaat het bedrijf al langer of is het een starter? Zijn de prognoses reëel of gaat men er met de hockeystick methode tegenaan. Je moet er achter zien te komen of de lening bij een reële bedrijfsvoering en ook met een beetje tegenwind terug betaald kan worden. Platformen kunnen je helpen bij dit onderzoek met hun ratings en rapporten echter de praktijk heeft geleerd dat deze hulpmiddelen van platformen niet altijd kloppen en soms zelfs er geheel naast zitten. Je bent dus altijd zelf verantwoordelijk voor je beslissing om te kijken naar deze primaire zekerheid heeft het bedrijf of particulier genoeg mogelijkheden om de lening terug te betalen.

o De secundaire zekerheden. Wat krijg ik nog terug als er te veel tegenwind is en de lening nemer de lening niet meer kan terug betalen. Als een lening nemer zijn schulden niet meer kan betalen gaat hij in de meeste gevallen failliet. Daar er dan meestal preferente schuldeisers zijn ( fiscus, UWV en pandhouders) blijft er in het algemeen niets over uit de failliete boedel voor de CF geld uitlener zonder zekerheden. Daarom eisen sommige platformen extra (secundaire) zekerheden voor als de lening nemer niet meer aan zijn verplichtingen voldoet om toch nog een deel van de geleende bedrag terug te kunnen betalen aan de CF geld uitlener. Welke zeker heden praten we dan over:
o Hoofdelijke aansprakelijkheid van de eigenaren (materieel of moreel)
o Borgstellingen van personen voor een bepaald bedrag (materieel of moreel)
o Hypothecaire zekerheden op onroerend goed of schepen
o Verpanding van inventaris, machines, voorraad, debiteuren, contracten etc
Zekerheden dienen zo hard mogelijk te zijn, door hier op het forum mee te lezen leer je welke zekerheden hard zijn. Harde zekerheden verkleinen het risico en kunnen er voor zorgen dat je een deel van je geld alsnog terug krijgt.

Een voorbeeld van een boterzachte zekerheid:
De heer x geeft een borgstelling af van 100.000 euro. Deze borg stelling is op dit moment van morele aard. (Hier staat dus de heer x garant voor 100K maar x heeft niets)

Een voorbeeld van een harde zekerheid:
De heer x heeft een huis dat een maand geleden getaxeerd is op een waarde van 210.000 euro. Dit huis is op dit moment niet hypothecair belast. Voor de deelnemers aan deze lening wordt een eerste hypotheek afgegeven van 100K (100K is de grootte van de lening) aan de stichting zekerheden van het platform. De 1e hypotheek wordt via de notaris geregeld en het platform betaald pas uit na registratie van de hypotheek.

Hier een link naar een beschrijving van als het mis gaat en hoe een platform dat kan afhandelen. Dit https://www.aygodutch.com/als-het-mis-gaat/ is een voorbeeld van een platform dat de afhandeling redelijk/tot goed voor elkaar heeft. Je kan hier ook lezen hoe de volgorde van afhandeling is van zekerheden bij een faillissement. Let op! Niet alle platformen hebben deze afhandeling goed voor elkaar. Ook de communicatie aangaande mislukte projecten en het uitwinnen van de zekerheden laat vaak te wensen over.
Effectieve rente
SPOILER
Geldvoorelkaar (GVE) bruto rente-0,6% = netto rente
Collin Crowdfund (CCF) bruto rente-1,04%* = netto rente
Funding Circle (FNC) bruto rente -1,0% = netto rente
KapitaalOpMaat (KOM) netto rendement* fluctueert met looptijd**
Lendahand (LDH) bruto rente = netto rente
Investormatch (IVM) bruto rente = netto rente
Horecacrowdfunding (HCN) netto rendement fluctueert met looptijd**
SamenInGeld (SIG) bruto rente -0.30% = netto rente
NewFunding
Bouwaandeel (BAD) bruto rente = netto rente
Crowdestate netto rendement fluctueert met looptijd**
CrowdAboutNow (CAN) bruto rente = netto rente
Waardevoorjegeld bruto rente -1,0% = netto rente
Capital circle
Moneybrothers netto rendement fluctueert met looptijd**
Lendico bruto rente -1,0% = netto rente
Aygo!Dutch (AGD) netto rendement fluctueert met looptijd**
NPEX
Zonnepanelendelen
OnePlanetCrowd
GreenCrowd
Duurzaam investeren netto rendement fluctueert met looptijd**
Doorgaan

* Door veel te investeren krijg je een korting op de standaard fee. Door de korting op de fee neemt je netto rendement toe.
** Hoe langer de lening loopt hoe kleiner het verschil tussen bruto en netto. Bijvoorbeeld:
==> 36 maanden bruto rente - 0,6%= netto rente
==> 60 maanden bruto rente - 0,3%= netto rente.

Nominale en effectieve rente bij annuïtaire lening:
Sommige Platformen geven het nominale (GvE) en andere het effectieve rente percentage (KOM, AGD, FNC, ...) op. In de effectieve rente wordt niet 1x per jaar de volledige rente vergoed maar elke maand 1/12. Bij gelijk rentepercentage krijg je bij effectieve rente meer dan bij nominaal voor je investering per jaar.

Precies omrekenen:
http://www.berekenhet.nl/berekenen/nominale-rente.html
http://www.berekenhet.nl/berekenen/effectieve-rente.html
Belastingen en de belastingdienst
SPOILER
Bent u particulier? In vrijwel alle gevallen valt de waarde van de lening - het saldo - in "box 3 voor de inkomstenbelasting. Dat betekent dat u het saldo moet opgeven bij uw aangifte inkomstenbelasting. Net zoals u dit doet met het saldo van uw bankrekening (saldo = waarde per 1 januari van het jaar waarover de belastingopgave wordt gedaan). De rente hoeft niet te worden opgegeven, tenzij deze wordt bijgeschreven bij het banksaldo.

Er kan een uitzondering worden gemaakt op bovenstaande als u als particulier (volgens de fiscus) aan meer dan normaal vermogensbeheer doet. Raadpleeg bij vragen hierover uw belastingadviseur.

Bent u ondernemer en handelt u vanuit een zakelijk account? Voor ondernemers/bedrijven die in het kader van hun onderneming handelen, vormt het uitgeleende bedrag een (vreemd vermogen) vordering die op de balans gezet moet worden. Ontvangen rente behoort tot het resultaat (de winst). Voor IB ondernemers wordt de winst belast in box 1, voor BVs valt e.e.a. onder de vennootschapsbelasting. Indien de lening onverhoopt niet kan worden afgelost, kan afgewaardeerd worden ten laste van de winst.

Zie hiervoor ook: WGR / Crowdfunden en de belastingdienst Zeker weten? Bel dan zelf de belastingdienst.
Kan ik wat aan het CF uitlenen overhouden?
SPOILER
Kan ik wat aan Crowdfunding leningen overhouden of kan ik mijn geld beter op een andere manier beleggen, sparen of misschien nog beter uitgeven of in de oude sok stoppen?
Dat is natuurlijk altijd de grote vraag. Onderstaande globale NRDZ sigarendoos berekening kan je helpen je koers te bepalen.

40 echte defaults van 1100 projecten bij GVE, KOM, CCF, HCN is op dit moment (december 2015) de beste schatting. Dus zo'n 3.6% van alle projecten is vroegtijdig definitief gestopt met betalen.

Bierviltjes berekening bij random gespreide investering in projecten:
• 100.000 euro geïnvesteerd gespreid over alle projecten
• Opgegeven rente gemiddeld over alle projecten 7%
• Gemiddelde looptijd 4 jaar
• Rente te ontvangen over de gehele looptijd is dus ongeveer 14000 euro
• Fee gemiddeld 1% is ongeveer 1000 euro
• Default gemiddeld na 0.37 deel looptijd. (berekend uit de huidige bekende defaults)
• Default verlies inleg exclusief rente verlies 0.63 * 3600 euro is ongeveer 2300 euro
• Rente verlies defaults ongeveer 300 euro

Wat hou je dus over? Ongeveer 10000 euro oftewel ongeveer 5% netto per jaar over uitstaand kapitaal.

Kanttekeningen:
• 3.6% is het default percentage in aantal op dit moment. In geld ligt het iets hoger daar grotere projecten eerder in default gaan als projecten met een kleine geldswaarde.
• 3.6% default zou over de gehele looptijd van de fictieve investering van 100000 euro zomaar het dubbele of meer kunnen worden gezien de fase waarin de meeste van de 1100 projecten zich bevinden.
• Als default percentage verdubbelt dan hou je ongeveer 7500 euro over is zo'n 3.75 % netto rente per jaar over uitstaand kapitaal.
• Nog steeds 2.25% meer dan bij een deposito van 2 tot 4 jaar die op dit moment ongeveer 1.5% doen.
• Heb je 12% tot 13% van je initiële projecten in default dan speel je nog steeds quite t.o.v een deposito. Je moet dan wel kans zien je te verbeteren anders kan je beter stoppen en je geld op de bank zetten.

Crowdfunding heeft wel meer risico, met veel meer werk, maar ook met meer fun. Je kan benchmarken tegen de gemiddelden en kijken of je het zelf beter doet met het selectief uitzoeken van projecten.

Als je het goed doet beloning in extra rendement en een schouderklopje van je zelf.

Deze bierviltjes berekening geeft een aardige indicatie. Wil je het precies uitrekenen dan kan dat natuurlijk en ik zou zeggen doe je best een excel sheet is geduldig. Wil je het echt precies weten dan moet je wachten tot je projecten klaar zijn met aflossen want ook in de laatste maand van een lening kan er een ongelukje gebeuren.
Projecten met problemen
SPOILER
Aangezien vooralsnog te weinig openheid wordt gegeven over projecten in problemen en defaults door de platformen, hieronder een onvolledige lijst van projecten met problemen van GvE, KOM, CCF, HCN, FNC, AGD, IVM

Bij bedrijven met naam XXXXXXXXXXXX zijn er nog mogelijkheden dat het goed komt. Er is een nieuwe categorie problemen aangemeld maar betaald nog conform contract. Ook bij de andere projecten met naam genoemd kan nog steeds uitwinning plaats vinden uit boedel of persoonlijke aansprakelijkheid. Heb je info over defaults die niet vermeld staan of zich niet lenen voor een post op het forum dan graag een PM naar NRDZ. Zie je fouten in de lijsten dan ook graag je opmerkingen. bijgewerkt tot 09-10-2017

GVE 2n69rwi.jpg

KOM,CCF,AGD,LDH,HCN,FNC, etc idadcl.jpg

Projecten in problemen grafisch weergegeven per 03-12-2015 en per 11-01-2017.

2itq9ns.jpg

Note: de gegevens zijn zo goed mogelijk verzameld maar kunnen fouten bevatten.
Statistieken
SPOILER
kyy4wj9z9i.jpg

hn6n55jfu.png

ltgcqfozqil.png

b9xpgb4th6t.png

lgc1egyfrsa.png

q5mdvthquyz.png

Punt van orde:
We hebben gemerkt dat elk platform helaas wel eens een betaling een paar dagen te laat doet. Dit is vervelend, maar mag de discussies niet gaan overheersen. We hebben daarom besloten alleen achterstanden van meer dan 3 werkdagen hier op het forum te melden.

Disclaimer: de informatie in dit topic is hoogstens informatief. Informeer je altijd goed zelf voordat je investeert. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
NaRegenDeZonwoensdag 1 augustus 2018 @ 10:51
Problemen bij project 9868 GvE na 40 van de 60 termijnen. Heb net de pitch nog even nagelezen.
Volgens de Pitch heeft de lener :

• een weduwen pensioen van 50k per jaar

• onroerendgoed dat voor 50% vrij van hypotheek is.

• >60k inkomsten uit verhuur

Daarnaast heb ik uit betrouwbare brom vernomen dat deze dame regelmatig per vliegtuig tussen Zuid Frankrijk en NL heen en weer pendelt en afgelopen jaar graag een vorkje prikte in een restaurant.
Kortom geen enkele reden om de investeerder zijn geld niet op tijd terug te betalen. Kwestie van prioriteiten stellen.

Als GvE hier met een flut regeling aankomt waarbij de investeerder niet voor 100% gecompenseerd wordt dan kan elke leningnemer ongestraft de betalingen stoppen.

Dus hier heeft GvE de kans om zijn investeerders te tonen dat als het er op aan komt dat zij ook het belang van de investeerders naar behoren behartigd!
De kans om negatief nieuws in positief nieuws om te zetten!!

Ben benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld de komende weken.
bleyenburgwoensdag 1 augustus 2018 @ 11:09
wat is de naam van project 9868?
bleyenburgwoensdag 1 augustus 2018 @ 11:16
quote:
Als GvE hier met een flut regeling aankomt waarbij de investeerder niet voor 100% gecompenseerd wordt dan kan elke leningnemer ongestraft de betalingen stoppen.
Ik was al een tijdje geleden tot de conclusie gekomen dat dit reeds het geval is......
Leningnemer hoeft maar even te schermen met "WSNP" en GVE haalt bakzeil.
NaRegenDeZonwoensdag 1 augustus 2018 @ 11:19
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 11:16 schreef bleyenburg het volgende:

[..]

Ik was al een tijdje geleden tot de conclusie gekomen dat dit reeds het geval is......
Leningnemer hoeft maar even te schermen met "WSNP" en GVE haalt bakzeil.
Gezien inkomen en bezit kan van WSNP geen sprake zijn.
NaRegenDeZonwoensdag 1 augustus 2018 @ 11:57
Wat een drame is het toch af entoe bij FNC https://www.fundingcircle(...)parentHorizontalTab4

Een plaatselijke bakker zonder cijfers 2017 met een schuld van 450K in 2016 met vlottende activa van 226K en een neg. eigen vermogen van bijna 200k . verlies over 2016 van 55k en dan een rating van C.

Zou hier in 2017 het mirakel van Sittart hebben plaats gevonden???? 8)7

[ Bericht 0% gewijzigd door NaRegenDeZon op 01-08-2018 12:07:52 ]
Frankvdlwoensdag 1 augustus 2018 @ 12:34
Drie verschillen tussen investeerders in crowdfunding en crypto's https://www.crowdfundmark(...)wdfunding-en-cryptos
InVestEerderwoensdag 1 augustus 2018 @ 12:38
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 11:09 schreef bleyenburg het volgende:
wat is de naam van project 9868?
SPOILER
Le Tuilier (recreatie park/object in Frankrijk)
Ik heb al een mail naar GvE gestuurd. Vroeger was de link naar dit park www.letuilier.com.
Wanneer ik nu op die link klik dan wordt ik doorgezonden naar een andere pagina, ander webadres, iets andere naam maar wel zelfde object. Ook andere eigenaar, zo lijkt het.
We wachten het maar eens af wat er weer voor een konijn uit de hoge hoed getoverd gaat worden.
InVestEerderwoensdag 1 augustus 2018 @ 12:48
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 11:57 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Wat een drame is het toch af entoe bij FNC https://www.fundingcircle(...)parentHorizontalTab4

Een plaatselijke bakker zonder cijfers 2017 met een schuld van 450K in 2016 met vlottende activa van 226K en een neg. eigen vermogen van bijna 200k . verlies over 2016 van 55k en dan een rating van C.
Klopt helemaal. Ik ben somber over de toekomst van Crowdfunding. Eigenlijk ben ik over geen enkel platform echt tevreden, om uiteenlopende redenen. Ik ben begonnen in 2014 maar ik investeer tegenwoordig nog hoogst zelden. Bij GvE en KoM helemaal niet meer. Soms nog een beetje speculatief bij FnC en af en toe bij CrowdEstate. Mijn rendement is nog steeds wel oké, maar om nou te zeggen dat ik heel erg verstandig en goed bezig ben... :N
marathon2000woensdag 1 augustus 2018 @ 12:55
GVE project heeft niet betaald (32/60, 165k x 8%)

SPOILER
Bar North End in Leiden:

U heeft geïnvesteerd in project 11582. Onderdeel van de afspraak was dat u periodiek overschrijvingen zou ontvangen. Om dit te kunnen doen, incasseren wij de termijnbedragen bij de geldnemer.

Bij deze lening hebben wij op termijn 32 een storno ontvangen. Gevolg daarvan is dat wij deze termijn op dit moment niet aan u kunnen uitbetalen.

Naar aanleiding van het voorgaande, zijn wij met de ondernemer in gesprek gegaan. In dat onderhoud is naar voren gekomen dat de heer Van Toorn het bedrijfsmodel enigszins heeft gewijzigd om de rentabiliteit te verbeteren. Daardoor is er tijdelijk ook een tekort aan liquiditeiten. Op korte termijn ontvangen wij een plan van aanpak. Na ontvangst daarvan zullen wij u nader informeren. Uiteraard houden wij dit account scherp in de gaten.
rechtsbackjewoensdag 1 augustus 2018 @ 13:06
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 11:57 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Wat een drame is het toch af entoe bij FNC https://www.fundingcircle(...)parentHorizontalTab4

Een plaatselijke bakker zonder cijfers 2017 met een schuld van 450K in 2016 met vlottende activa van 226K en een neg. eigen vermogen van bijna 200k . verlies over 2016 van 55k en dan een rating van C.

Zou hier in 2017 het mirakel van Sittart hebben plaats gevonden???? 8)7
Dit is gewoon schandalig slecht. Vreselijke cijfers zonder toelichting. Eerst was Qredits het afvoerputje, maar die eretitel is overgenomen door FNC. Ze hebben maar 1 doel en dat is zichzelf het grootste crowdfundingplatform noemen.
AQuila360woensdag 1 augustus 2018 @ 13:15
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 12:55 schreef marathon2000 het volgende:
GVE project heeft niet betaald (32/60, 165k x 8%)

SPOILER
Bar North End in Leiden:

U heeft geïnvesteerd in project 11582. Onderdeel van de afspraak was dat u periodiek overschrijvingen zou ontvangen. Om dit te kunnen doen, incasseren wij de termijnbedragen bij de geldnemer.

Bij deze lening hebben wij op termijn 32 een storno ontvangen. Gevolg daarvan is dat wij deze termijn op dit moment niet aan u kunnen uitbetalen.

Naar aanleiding van het voorgaande, zijn wij met de ondernemer in gesprek gegaan. In dat onderhoud is naar voren gekomen dat de heer Van Toorn het bedrijfsmodel enigszins heeft gewijzigd om de rentabiliteit te verbeteren. Daardoor is er tijdelijk ook een tekort aan liquiditeiten. Op korte termijn ontvangen wij een plan van aanpak. Na ontvangst daarvan zullen wij u nader informeren. Uiteraard houden wij dit account scherp in de gaten.
Dit komt vaak nog wel goed, even afwachten dus.
BillieCFwoensdag 1 augustus 2018 @ 13:36
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 12:38 schreef InVestEerder het volgende:

[..]

SPOILER
Le Tuilier (recreatie park/object in Frankrijk)
Ik heb al een mail naar GvE gestuurd. Vroeger was de link naar dit park www.letuilier.com.
Wanneer ik nu op die link klik dan wordt ik doorgezonden naar een andere pagina, ander webadres, iets andere naam maar wel zelfde object. Ook andere eigenaar, zo lijkt het.
We wachten het maar eens af wat er weer voor een konijn uit de hoge hoed getoverd gaat worden.
Je kunt zeggen wat je wil, maar die mevrouw is wel een bezig bijtje, Bedrijf geleid, recreatiepark gerund, boek geschreven en nu project- en interimmanagement en seminars:
SPOILER
Vraag is alleen of het niet 12 steden, 13 ongelukken aan het worden is.
bleyenburgwoensdag 1 augustus 2018 @ 13:57
quote:
Je kunt zeggen wat je wil, maar die mevrouw is wel een bezig bijtje,
het is dat ze 't zelf zegt.........

quote:
Onze kernwaarden zijn gedrevenheid, passie, loyaliteit, professionaliteit en positiviteit en eerlijkheid.
djh77woensdag 1 augustus 2018 @ 15:58
NewFunding:
quote:
Het eerste project van NewFunding is afgelost!
Weet niet of er nog veel bijkomen. Het is al een jaar stil met nieuwe projecten
patrickvlwoensdag 1 augustus 2018 @ 17:06
Betreffende https://www.andersfinanci(...)-zelfbouw-5-b.v.html

quote:
Datum: 25 juli 2018

Betreft: Annulering plaatsing Steenvlinder Zelfbouw 5 B.V.

Nogmaals bedankt voor uw inschrijving voor Steenvlinder Zelfbouw 5 B.V.

Helaas moeten wij u mededelen dat wij voor dit project niet genoeg inschrijvingen hebben ontvangen. Wij hanteren een inschrijvingsgrens van 80 procent van de totale som om voor zowel de beleggers als de uitgevende instelling zekerheid te creëren. Deze ondergrens is voor het project Steenvlinder Zelfbouw 5 B.V. niet gehaald en dit betekent dat wij de plaatsing hebben geannuleerd. In uw persoonlijke account bij AndersFinancieren is deze wijziging binnenkort te zien in uw portfolio.

Wij hopen u in de komende weken meer informatie te kunnen verschaffen.
1 week later...

* patrickvl Heeft u al meer informatie?

quote:
Mede door vakanties kunnen wij u helaas op dit moment niet verder informeren over de annulering van Steenvlinder Zelfbouw 5, waarvoor onze excuses. Wij hopen in de komende weken alle beleggers meer informatie te kunnen verschaffen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Waart hier toevallig iemand rond met meer informatie? EDIT : Of een medestander?

[ Bericht 0% gewijzigd door patrickvl op 01-08-2018 17:19:57 (additie) ]
obligatairewoensdag 1 augustus 2018 @ 18:12
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 17:06 schreef patrickvl het volgende:
Betreffende https://www.andersfinanci(...)-zelfbouw-5-b.v.html

[..]

1 week later...

* patrickvl Heeft u al meer informatie?

[..]

Waart hier toevallig iemand rond met meer informatie? EDIT : Of een medestander?
Wat is het probleem eigenlijk? Er gaan wel vaker projecten niet door. Hadden jullie al betaald?
patrickvlwoensdag 1 augustus 2018 @ 18:39
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 18:12 schreef obligataire het volgende:
Hadden jullie al betaald?
Jawel, want zonder betaling geen inschrijving.

Het was voor mij maar 1k, maar toch had ik graag vernomen of er een verlenging/2e poging zou worden ondernomen, of dat de gedeeltelijk behaalde inschrijving alsnog doorgang zou kunnen krijgen, of op welke termijn terugbetalingen gaan plaatsvinden.

Nog maar een weekje wachten dan...
plesnerwoensdag 1 augustus 2018 @ 19:30
Snap echt niet waarom dit project een E is op FNC:

https://www.fundingcircle(...)parentHorizontalTab4

• Stijgende omzet/winst

• Stijgende EV

• Dalende schulden

• 2017 cijfers

Ik heb hem iig meegepakt
djh77woensdag 1 augustus 2018 @ 19:39
Uitgeverij op KoM:
https://www.kapitaalopmaat.nl/Welkom-in-Leeuwarden
escortmk2woensdag 1 augustus 2018 @ 20:45
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 19:30 schreef plesner het volgende:
Snap echt niet waarom dit project een E is op FNC:

https://www.fundingcircle(...)parentHorizontalTab4

• Stijgende omzet/winst

• Stijgende EV

• Dalende schulden

• 2017 cijfers

Ik heb hem iig meegepakt
Onbegrijpelijk dat dit als E is geclassificeerd met zulke cijfers.
Onbegrijpelijk dat dit bedrijf voor dit doel een woekerrente moet en wil betalen.
Eigenlijk weet je helemaal niets over het bedrijf en de pitch.

Voor mij dan onbegrijpelijk dat je ‘m meepakt.
Groepfunderwoensdag 1 augustus 2018 @ 21:02
quote:
0s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 19:30 schreef plesner het volgende:
Snap echt niet waarom dit project een E is op FNC:

https://www.fundingcircle(...)parentHorizontalTab4

• Stijgende omzet/winst

• Stijgende EV

• Dalende schulden

• 2017 cijfers

Ik heb hem iig meegepakt
Ziet er niet verkeerd uit, maar dit zijn de nadelen:
- De current ratio is kleiner dan 1.
- De personeelskosten zijn wel verdacht laag voor een bedrijf met twee werknemers.
- De klantenreviews zijn sterk wisselend.
- En als ik de naam van het bedrijf op Google Maps invoer - het bedrijf heeft geen eigen website -, dan is het kennelijk gevestigd in de Kolenkitbuurt in Amsterdam. Op de locatie die je vindt, staat sociale woningbouw (flats). Waar de werkzaamheden worden uitgevoerd? Niet daar in elk geval. Kortom: dit bedrijf is moeilijk te vinden. Dat vind ik geen fijn vooruitzicht en dus laat ik hem - ondanks de cijfers en rente - lopen.
djh77donderdag 2 augustus 2018 @ 08:48
Crowdfunding lening portefeuilles (update: 1 augustus 2018)
quote:
Steeds meer platforms presenteren informatie over hun lening portefeuille op hun website. Onder de tabel vind je meer uitleg over de cijfers.

Enkele opvallende recente ontwikkelingen:

- AndersFinancieren, Greencrowd en Newfunding presenteren sinds kort ook de lening portefeuilles op hun website.
- Het netto rendement van de portefeuille van Kapitaal Op Maat is volgens de rekenmethode van de AFM sinds 30 juni 2018 met 0,01% weer positief.
- Het netto rendement van slechts één gepresenteerde lening portefeuille is momenteel negatief: Aygodutch realiseert dankzij 2 defaults op een portefeuille van 6 projecten een rendement
Bengerdonderdag 2 augustus 2018 @ 09:19
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 08:48 schreef djh77 het volgende:
Crowdfunding lening portefeuilles (update: 1 augustus 2018)

[..]

Wie quote je? Ik ben wel benieuwd hoe ze aan die 0,01% komen, want ik kom zelf op iets anders uit als ik het probeer na te rekenen.
Thomas88donderdag 2 augustus 2018 @ 10:35
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 09:19 schreef Benger het volgende:

[..]

Wie quote je? Ik ben wel benieuwd hoe ze aan die 0,01% komen, want ik kom zelf op iets anders uit als ik het probeer na te rekenen.
http://www.crowdfundingcijfers.nl/cijfers-rendement/
Bengerdonderdag 2 augustus 2018 @ 11:01
quote:
Bedankt. Volgens mij klopt de berekening op die website niet.
investeerdertjedonderdag 2 augustus 2018 @ 11:04
De cijfers van Lenderspender kloppen niet op die pagina's. 2+ maanden is al maanden geen 0%
obligatairedonderdag 2 augustus 2018 @ 11:30
FNC Duitsland, screening projecten.

https://www.fundingcircle(...)31_DE_All_newsletter
Horsemendonderdag 2 augustus 2018 @ 14:59
Nieuwe GvE:

Naam: Lavelle
Leendoel: Overname
Bedrag: 100.000 euro
Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden
Classificatie: 5s
Graydon rating: 0,51

https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=18546

Tupperware maar dan met cosmetica.
Dat stukje over de rooibosthee en de Biltong herken ik ergens van maar weet even niet meer waarvan....

0 zekerheden.

[ Bericht 18% gewijzigd door Horsemen op 02-08-2018 15:11:51 ]
djh77donderdag 2 augustus 2018 @ 15:07
quote:
14s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 14:59 schreef Horsemen het volgende:
Nieuwe GvE:

Naam: Lavelle
Leendoel: Overname
Bedrag: 100.000 euro
Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden
Classificatie: 5s
Graydon rating: 0,51

https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=18546
Vader heeft via KoM zijn geld opgehaald:
https://www.kapitaalopmaat.nl/Bosveld-Biltong
Horsemendonderdag 2 augustus 2018 @ 15:12
quote:
1s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 15:07 schreef djh77 het volgende:

[..]

Vader heeft via KoM zijn geld opgehaald:
https://www.kapitaalopmaat.nl/Bosveld-Biltong
Aha, dat was het! Die lost blijkbaar nog netjes af. Met de toe geboden incentive liep het blijkbaar niet helemaal lekker https://www.kapitaalopmaat.nl/Bosveld-Biltong#reacties
Ron1986donderdag 2 augustus 2018 @ 15:43
LOUISVILLE (AFN) - Het Amerikaanse fastfoodconcern Yum Brands kampt met tegenvallende verkopen bij Pizza Hut. De pizzaketen heeft last van stevige concurrentie van onder meer Domino's en Papa John's en dat was te merken in de kwartaalcijfers.

Al met al vielen de vergelijkbare winkelverkopen van Pizza Hut 1 procent lager uit. Die mindere prestaties zorgden voor een domper bij de kwartaalcijfers van Yum, waartoe verder ook de ketens KFC en Taco Bell behoren. Door kenners werd gerekend op groei bij Pizza Hut, zeker ook omdat Yum werk heeft gemaakt van het verbeteren van de restaurantformule.

Bij KFC en Taco Bell stegen verkopen bij restaurants die langer dan een jaar open zijn met 2 procent. Alles bij elkaar was sprake van 1 procent groei. Hier werd in doorsnee gerekend op meer. De nettowinst van Yum klom van 206 miljoen dollar naar 321 miljoen dollar. Dat was mede te danken aan de opbrengsten uit het afstoten van zaken aan franchisenemers.
rechtsbackjedonderdag 2 augustus 2018 @ 15:55
quote:
14s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 14:59 schreef Horsemen het volgende:
Nieuwe GvE:

Naam: Lavelle
Leendoel: Overname
Bedrag: 100.000 euro
Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden
Classificatie: 5s
Graydon rating: 0,51

https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=18546

Tupperware maar dan met cosmetica.
Dat stukje over de rooibosthee en de Biltong herken ik ergens van maar weet even niet meer waarvan....

0 zekerheden.

De investering lijkt aardig opgepompt. Ze neemt wat over van vader, die dat geld waarschijnlijk goed kan gebruiken (in 2016 verlies en negatief vermogen). Als je alle bedragen maar genoeg naar boven afrondt, heb je op een gegeven moment je eigen middelen niet meer nodig (m.a.w. ik twijfel eraan of ze die wel echt heeft). En dan volgend jaar ineens ruim 7 ton omzet. Zwak verhaal.
dyna18donderdag 2 augustus 2018 @ 16:25
Ik ben mijn administratie van SiG aan het controleren (want weer 1e van de maand) en ik mis projecten in mijn overzicht.
https://investeren.sameningeld.nl/account/my-transactions

Hebben meer mensen hier last van?

Voorbeeld projecten die ik mis:
- Aristotelesstraat 71 Rotterdam S1
- Vlasstraat 3 A te Utrecht S1
obligatairedonderdag 2 augustus 2018 @ 16:41
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 16:25 schreef dyna18 het volgende:
Ik ben mijn administratie van SiG aan het controleren (want weer 1e van de maand) en ik mis projecten in mijn overzicht.
https://investeren.sameningeld.nl/account/my-transactions

Hebben meer mensen hier last van?

Voorbeeld projecten die ik mis:
- Aristotelesstraat 71 Rotterdam S1
- Vlasstraat 3 A te Utrecht S1
Het is ook wel heel erg optimistisch om te denken dat het op de 2e van de maand al zou kloppen :W
Horsemendonderdag 2 augustus 2018 @ 16:45
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 16:25 schreef dyna18 het volgende:
Ik ben mijn administratie van SiG aan het controleren (want weer 1e van de maand) en ik mis projecten in mijn overzicht.
https://investeren.sameningeld.nl/account/my-transactions

Hebben meer mensen hier last van?

Voorbeeld projecten die ik mis:
- Aristotelesstraat 71 Rotterdam S1
- Vlasstraat 3 A te Utrecht S1
Uit de OP:
Punt van orde:
We hebben gemerkt dat elk platform helaas wel eens een betaling een paar dagen te laat doet. Dit is vervelend, maar mag de discussies niet gaan overheersen. We hebben daarom besloten alleen achterstanden van meer dan 3 werkdagen hier op het forum te melden ;)
Horsemendonderdag 2 augustus 2018 @ 17:45
quote:
1s.gif Op woensdag 1 augustus 2018 15:58 schreef djh77 het volgende:
NewFunding:

[..]

Weet niet of er nog veel bijkomen. Het is al een jaar stil met nieuwe projecten
Ja, bij mij is het geld ook binnen zag ik net. Ik denk dat het over en uit is. Hoeveel projecten hebben ze gehad, 2 geloof ik.
Aan de ene kant jammer aan de andere kant ben ik blij dat ik alleen aan deze heb meegedaan en ik dit nu kan afronden.
De terugbetalingen van dit project zijn overigens altijd correct verlopen.
dyna18donderdag 2 augustus 2018 @ 17:48
quote:
14s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 16:45 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Uit de OP:
Punt van orde:
We hebben gemerkt dat elk platform helaas wel eens een betaling een paar dagen te laat doet. Dit is vervelend, maar mag de discussies niet gaan overheersen. We hebben daarom besloten alleen achterstanden van meer dan 3 werkdagen hier op het forum te melden ;)
Ow even voor de duidelijkheid. Ik heb het niet over betalingen die missen...
Ik heb het er over dat de hele investeringen uit mijn profiel weg zijn...
Zowel het geïnvesteerde totaal (duizenden euro's lager) als het overzicht kloppen niet bij mij.
Tjalaladonderdag 2 augustus 2018 @ 18:30
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 11:30 schreef obligataire het volgende:
FNC Duitsland, screening projecten.

https://www.fundingcircle(...)31_DE_All_newsletter
En wat zijn de kernpunten in het Nederlands.
Mijn Duits is niet al te best :D
Frandderouwdonderdag 2 augustus 2018 @ 18:32
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 18:30 schreef Tjalala het volgende:
En wat zijn de kernpunten in het Nederlands.
Mijn Duits is niet al te best
SPOILER
Funding Circle regelt investeringen in middelgrote ondernemingen. Maar op welke manier moet een middelgroot bedrijf eigenlijk voor u als investeerder investeren in zijn kredietproject? Hier presenteren we ons kredietbeoordelingsproces en laten we u op transparante wijze de afzonderlijke stappen zien, van de financieringsaanvraag van een bedrijf tot het gefinancierde kredietproject.

Het gedetailleerde onderzoek van een financieringsverzoek wordt in verschillende fasen uitgevoerd bij Funding Circle. Alleen als een onderneming aan bepaalde minimumvoorwaarden voldoet, komt zij voor financiering in aanmerking. Deze eisen zijn te vinden in onze FAQ voor bedrijven, waaronder



- het hoofdkantoor van de onderneming in Duitsland,

- een minimumomzet van 30.000 EUR per jaar

- en de onderneming ten minste twee jaar bestaat.



Als bedrijven niet aan deze eisen voldoen, zijn ze al uit het testproces geëlimineerd - een eerste beschermend schild voor uw investering.

Bedrijfsgegevens - De basis van onze controle

De volgende stap is het verzamelen van meer informatie over het bedrijf. Deze gegevens vormen de basis voor onze risicoanalyse en de daaropvolgende indeling van elk kredietproject in een risicoklasse. Wij maken gebruik van verschillende bronnen, zoals informatie van Schufa en Creditreform, maar ook informatie van de onderneming zelf. Deze laatste omvatten gewoonlijk de jaarrekeningen van de laatste twee jaar (balansen, winst-en-verliesrekeningen), lopende bedrijfsanalyses (niet meer dan twee maanden oud, met inbegrip van totalen en balansen) en de bedrijfsrekeningen van de laatste drie maanden.

Waar mogelijk worden alle cijfers vergeleken met de corresponderende publiekelijk beschikbare jaarrekening. Bij de risicoanalyse wordt ook rekening gehouden met de particuliere financiële situatie van de persoonlijk aansprakelijke partners of garanten en met de bedrijfstak van de aanvragende onderneming.

Innovatief risicomodel

Hier speelt digitale vooruitgang een rol: Funding Circle heeft in 2012 een innovatief risicomodel geïmplementeerd en heeft dit inmiddels verder ontwikkeld. Op basis van een grote hoeveelheid gegevens voert zij de risicobeoordeling uit van elk financieringsverzoek. Het risicomodel is een door ons ontwikkeld algoritme: de kans op betalingsstoringen en wanbetaling wordt berekend aan de hand van gegevens van het bedrijf en onafhankelijke derden (Schufa, Creditreform). Dit algoritme is grotendeels gebaseerd op onze uitgebreide, historisch gegroeide dataset van reeds geteste, mogelijk vergelijkbare projecten en relateert de statistische factoren aan elkaar. Deze data-analyse geeft een voldoende mate van waarschijnlijkheid met betrekking tot het bestaande financieringsrisico, gebaseerd op de werkelijke prestaties van een onderneming. De belangrijkste begunstigden zijn kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's), die het anders vaak moeilijk hebben om financiering te krijgen vanwege hun geringe omvang. Feit is dat projecten met een hoge faalkans op dit moment uit ons proces worden geëlimineerd.

Op basis van deze analyse classificeert ons risicomodel elk project in een risicoklasse van A+ tot E. De risicoklassen zijn gedifferentieerd op basis van het waarschijnlijke debiteurenrisico. A+ staat voor de laagste kans op wanbetaling of wanbetaling, E staat voor een risicovoller maar toch veelbelovend kredietproject. De potentiële rendementskansen voor beleggers zijn gebaseerd op deze risicoclassificatie: hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Kom meer te weten over uw rendementsmogelijkheden en de daaraan verbonden risico's.

Beslissing over zakelijke kredieten door ervaren analisten

In de laatste stap worden de vastgestelde kredietwaardigheidsresultaten uiteindelijk gecontroleerd door onze kredietanalisten. Onze medewerkers hebben ruime ervaring in het onderzoeken van kredietaanvragen bij middelgrote ondernemingen en hebben reeds een groot aantal ondernemingen geanalyseerd. Hier wordt de eindbeslissing genomen over het al dan niet goedkeuren van een project voor investering door investeerders. Op vertoon van alle nodige documenten kunnen we binnen 24 uur een uitgebreide kredietbeoordeling uitvoeren - een duidelijk voordeel voor veel bedrijven ten opzichte van de conventionele manier van het aanvragen van een lening via hun bank. Interessant detail voor beleggers: Of een financiering met de hulp van institutionele beleggers of particuliere beleggers tot stand komt, beslist pas na het afsluiten van de risicoanalyse, de aanvaarding van het kredietcontract en door toevallige toewijzing.

Efficiënt en snel
dyna18donderdag 2 augustus 2018 @ 18:43
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 16:41 schreef obligataire het volgende:

[..]

Het is ook wel heel erg optimistisch om te denken dat het op de 2e van de maand al zou kloppen :W
Ik zei niet dat ik betalingen mistte. Ik mis hele projecten in mijn investeringsoverzicht.
Hebben meer mensen dat?
obligatairedonderdag 2 augustus 2018 @ 18:50
Bij mij klopt alles, inclusief de betalingen. Dat is een record voor de 2e dag (zeker met de huidige aantallen) :) :)
obligatairedonderdag 2 augustus 2018 @ 18:54
quote:
0s.gif Op zondag 29 juli 2018 10:02 schreef obligataire het volgende:

[..]

Ik keek net nog even door de lijst.
Het viel me op dat bij FNC #4 Glanssa wordt vermeld; is dat (nog) juist, m.i. niets aan de hand, afgelopen week nog een aflossing gehad.
En vandaag helemaal afgelost als ik het goed heb. Jammer, betaalde altijd keurig, we zijn weer bedankt voor de moeite en zonder enige compensatie.
Tjalaladonderdag 2 augustus 2018 @ 19:25
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 18:32 schreef Frandderouw het volgende:

[..]

SPOILER
Funding Circle regelt investeringen in middelgrote ondernemingen. Maar op welke manier moet een middelgroot bedrijf eigenlijk voor u als investeerder investeren in zijn kredietproject? Hier presenteren we ons kredietbeoordelingsproces en laten we u op transparante wijze de afzonderlijke stappen zien, van de financieringsaanvraag van een bedrijf tot het gefinancierde kredietproject.

Het gedetailleerde onderzoek van een financieringsverzoek wordt in verschillende fasen uitgevoerd bij Funding Circle. Alleen als een onderneming aan bepaalde minimumvoorwaarden voldoet, komt zij voor financiering in aanmerking. Deze eisen zijn te vinden in onze FAQ voor bedrijven, waaronder



- het hoofdkantoor van de onderneming in Duitsland,

- een minimumomzet van 30.000 EUR per jaar

- en de onderneming ten minste twee jaar bestaat.



Als bedrijven niet aan deze eisen voldoen, zijn ze al uit het testproces geëlimineerd - een eerste beschermend schild voor uw investering.

Bedrijfsgegevens - De basis van onze controle

De volgende stap is het verzamelen van meer informatie over het bedrijf. Deze gegevens vormen de basis voor onze risicoanalyse en de daaropvolgende indeling van elk kredietproject in een risicoklasse. Wij maken gebruik van verschillende bronnen, zoals informatie van Schufa en Creditreform, maar ook informatie van de onderneming zelf. Deze laatste omvatten gewoonlijk de jaarrekeningen van de laatste twee jaar (balansen, winst-en-verliesrekeningen), lopende bedrijfsanalyses (niet meer dan twee maanden oud, met inbegrip van totalen en balansen) en de bedrijfsrekeningen van de laatste drie maanden.

Waar mogelijk worden alle cijfers vergeleken met de corresponderende publiekelijk beschikbare jaarrekening. Bij de risicoanalyse wordt ook rekening gehouden met de particuliere financiële situatie van de persoonlijk aansprakelijke partners of garanten en met de bedrijfstak van de aanvragende onderneming.

Innovatief risicomodel

Hier speelt digitale vooruitgang een rol: Funding Circle heeft in 2012 een innovatief risicomodel geïmplementeerd en heeft dit inmiddels verder ontwikkeld. Op basis van een grote hoeveelheid gegevens voert zij de risicobeoordeling uit van elk financieringsverzoek. Het risicomodel is een door ons ontwikkeld algoritme: de kans op betalingsstoringen en wanbetaling wordt berekend aan de hand van gegevens van het bedrijf en onafhankelijke derden (Schufa, Creditreform). Dit algoritme is grotendeels gebaseerd op onze uitgebreide, historisch gegroeide dataset van reeds geteste, mogelijk vergelijkbare projecten en relateert de statistische factoren aan elkaar. Deze data-analyse geeft een voldoende mate van waarschijnlijkheid met betrekking tot het bestaande financieringsrisico, gebaseerd op de werkelijke prestaties van een onderneming. De belangrijkste begunstigden zijn kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's), die het anders vaak moeilijk hebben om financiering te krijgen vanwege hun geringe omvang. Feit is dat projecten met een hoge faalkans op dit moment uit ons proces worden geëlimineerd.

Op basis van deze analyse classificeert ons risicomodel elk project in een risicoklasse van A+ tot E. De risicoklassen zijn gedifferentieerd op basis van het waarschijnlijke debiteurenrisico. A+ staat voor de laagste kans op wanbetaling of wanbetaling, E staat voor een risicovoller maar toch veelbelovend kredietproject. De potentiële rendementskansen voor beleggers zijn gebaseerd op deze risicoclassificatie: hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Kom meer te weten over uw rendementsmogelijkheden en de daaraan verbonden risico's.

Beslissing over zakelijke kredieten door ervaren analisten

In de laatste stap worden de vastgestelde kredietwaardigheidsresultaten uiteindelijk gecontroleerd door onze kredietanalisten. Onze medewerkers hebben ruime ervaring in het onderzoeken van kredietaanvragen bij middelgrote ondernemingen en hebben reeds een groot aantal ondernemingen geanalyseerd. Hier wordt de eindbeslissing genomen over het al dan niet goedkeuren van een project voor investering door investeerders. Op vertoon van alle nodige documenten kunnen we binnen 24 uur een uitgebreide kredietbeoordeling uitvoeren - een duidelijk voordeel voor veel bedrijven ten opzichte van de conventionele manier van het aanvragen van een lening via hun bank. Interessant detail voor beleggers: Of een financiering met de hulp van institutionele beleggers of particuliere beleggers tot stand komt, beslist pas na het afsluiten van de risicoanalyse, de aanvaarding van het kredietcontract en door toevallige toewijzing.

Efficiënt en snel
Dank je wel
Jaco078donderdag 2 augustus 2018 @ 21:02
Mijn Dashboard in FundingCircle is niet meer geupdate na 30.07.2018 10:49:55. Geldt dat ook voor jullie?
Crowdfunder87donderdag 2 augustus 2018 @ 21:19
quote:
14s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 15:12 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Aha, dat was het! Die lost blijkbaar nog netjes af. Met de toe geboden incentive liep het blijkbaar niet helemaal lekker https://www.kapitaalopmaat.nl/Bosveld-Biltong#reacties
27 van de 60 termijnen tot nu toe correct betaald. Inderdaad helaas nooit de incentive mogen ontvangen. Ben benieuwd of dit een constructie is waardoor het bedrijf een nieuwe geld injectie krijgt of dat het concept een succes is. Laten we maar uit gaan van het laatste, en dat vaders inderdaad niet de aandacht en prioriteit kan geven aan de introductie van de huidverzorgingslijn.
Horsemendonderdag 2 augustus 2018 @ 22:22
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 17:48 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Ow even voor de duidelijkheid. Ik heb het niet over betalingen die missen...
Ik heb het er over dat de hele investeringen uit mijn profiel weg zijn...
Zowel het geïnvesteerde totaal (duizenden euro's lager) als het overzicht kloppen niet bij mij.
Aha, is het weer zover. Dat is al vaker voorgekomen.
Bij mij klopt het overigens wel.
Horsemendonderdag 2 augustus 2018 @ 22:25
quote:
1s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 21:19 schreef Crowdfunder87 het volgende:

[..]

27 van de 60 termijnen tot nu toe correct betaald. Inderdaad helaas nooit de incentive mogen ontvangen. Ben benieuwd of dit een constructie is waardoor het bedrijf een nieuwe geld injectie krijgt of dat het concept een succes is. Laten we maar uit gaan van het laatste, en dat vaders inderdaad niet de aandacht en prioriteit kan geven aan de introductie van de huidverzorgingslijn.
Niet erg netjes met die incentive.

Ik zag het KoM project indertijd niet zitten en dit GvE project laat ik ook aan mij voorbij gaan.
obligatairedonderdag 2 augustus 2018 @ 23:23
quote:
1s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 21:19 schreef Crowdfunder87 het volgende:

[..]

27 van de 60 termijnen tot nu toe correct betaald. Inderdaad helaas nooit de incentive mogen ontvangen. Ben benieuwd of dit een constructie is waardoor het bedrijf een nieuwe geld injectie krijgt of dat het concept een succes is. Laten we maar uit gaan van het laatste, en dat vaders inderdaad niet de aandacht en prioriteit kan geven aan de introductie van de huidverzorgingslijn.
Quote: Iedere investeerder ontvangt een gratis tube Lavelle Rooiboscrème om zelf te proberen.

Je zou 100 euro kunnen inleggen, mocht het mis gaan dan heb je altijd nog een strak velletje om mee te pronken O-)
Horsemendonderdag 2 augustus 2018 @ 23:33
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 23:23 schreef obligataire het volgende:

[..]

Quote: Iedere investeerder ontvangt een gratis tube Lavelle Rooiboscrème om zelf te proberen.

Je zou 100 euro kunnen inleggen, mocht het mis gaan dan heb je altijd nog een strak velletje om mee te pronken O-)
Als de heren dit keer tenminste wel hun afspraak nakomen.
Crowdfunder87vrijdag 3 augustus 2018 @ 00:07
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 23:23 schreef obligataire het volgende:

[..]

Quote: Iedere investeerder ontvangt een gratis tube Lavelle Rooiboscrème om zelf te proberen.

Je zou 100 euro kunnen inleggen, mocht het mis gaan dan heb je altijd nog een strak velletje om mee te pronken O-)
Ik had liever de beloofde overheerlijke Biltong opgestuurd gekregen. Tevens ook verkrijgbaar bij de Jumbo voor maar 2,49 euro per pakje. Dit moet je totaal niet zien als reclame ;)
djh77vrijdag 3 augustus 2018 @ 06:07
quote:
1s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 23:33 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Als de heren dit keer tenminste wel hun afspraak nakomen.
Het gaat om de dochter dit keer. Vrouwelijke geslacht beter in het nakomen van afspraken? Waarde incentive is trouwens 2,45 + 4,50 verzenden = 6,95
Horsemenvrijdag 3 augustus 2018 @ 07:51
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 06:07 schreef djh77 het volgende:

[..]

Het gaat om de dochter dit keer. Vrouwelijke geslacht beter in het nakomen van afspraken? Waarde incentive is trouwens 2,45 + 4,50 verzenden = 6,95
Ja onbegrijpelijk dat ze dat klaarblijkelijk bij het KoM project niet gedaan hebben. Lekker betrouwbaar allemaal en een kans laten lopen op nieuwe ambassadeurs voor hun producten. (En negatieve publiciteit bij het volgende crowdfunding project)

[ Bericht 2% gewijzigd door Horsemen op 03-08-2018 08:07:05 ]
Appeltje58vrijdag 3 augustus 2018 @ 08:49
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 18:43 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Ik zei niet dat ik betalingen mistte. Ik mis hele projecten in mijn investeringsoverzicht.
Hebben meer mensen dat?
Ik mis ook Vlasstraat 3A, die investering is helemaal verdwenen uit het overzicht en totaal telling.
Ron1986vrijdag 3 augustus 2018 @ 09:13
https://www.participaties(...)ndingplatformen.aspx
Horsemenvrijdag 3 augustus 2018 @ 09:33
quote:
Voor punten lijken overgenomen (of komen overeen) met het lijstje van NRDZ in de OP "Scorings-matrix exit/continuïteitsstrategie van CF platformen per 11-12-2017:".

https://www.linkedin.com/(...)g-lex-van-teeffelen/
tnhbvrijdag 3 augustus 2018 @ 09:36
Kortgeleden werd hier gesproken over de effecten van het spreiden van investeringen, aantal etc.

Toevallig kwam ik gisteren deze info tegen (duitse FNC) die daar denk ik werd bedoeld (maar dan uit duitsland ipv uk):

https://www.fundingcircle.com/de/rendite-risiko

En voor de mensen die het duits niet zo gemakkelijk lezen (ik behoor ook tot die groep ;-), google translate is your friend:
https://translate.google.(...)Fde%2Frendite-risiko
Ron1986vrijdag 3 augustus 2018 @ 09:40
quote:
14s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 09:33 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Voor punten lijken overgenomen (of komen overeen) met het lijstje van NRDZ in de OP "Scorings-matrix exit/continuïteitsstrategie van CF platformen per 11-12-2017:".

https://www.linkedin.com/(...)g-lex-van-teeffelen/
Ze verwijzen idd ook naar dat artikel.
fok321vrijdag 3 augustus 2018 @ 10:21
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 22:57 schreef Remond1977 het volgende:
De vestiging van de pizzahut op Utrecht Centraal is al bijna een week dicht. Dit
betreft project 15686 van GVE.

SPOILER
Liep er gisteren langs en het ziet er leeg uit, maar nu zag ik dit:

Pizza Hut Utrecht CS gaat uitbreiden. Zo kunnen wij je nog beter bedienen met Delivery en kun je heerlijk van je pizza genieten in onze nieuwe Fast Casual Dining restaurant. Hierdoor gaan wij onze activiteiten verplaatsen vanaf Utrecht CS. De nieuwe locatie in Utrecht wordt snel bekend gemaakt.

https://www.pizzahut.nl/utrecht-cs/
Crowdfunder99vrijdag 3 augustus 2018 @ 10:31
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 21:02 schreef Jaco078 het volgende:
Mijn Dashboard in FundingCircle is niet meer geupdate na 30.07.2018 10:49:55. Geldt dat ook voor jullie?
Nee. Het Dashboard wordt dagelijks bijgewerkt: Laatste update: 03.08.2018 10:15:35

Misschien een keer opnieuw inloggen bij FundingCircle ?
Bengervrijdag 3 augustus 2018 @ 10:59
Mijn FNC Dashboard:
Laatste update: 30.07.2018 01:38:55
Ik heb gisteren een betaling ontvangen die nog niet is bijgewerkt.
Horsemenvrijdag 3 augustus 2018 @ 11:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 10:59 schreef Benger het volgende:
Mijn FNC Dashboard:
Laatste update: 30.07.2018 01:38:55
Ik heb gisteren een betaling ontvangen die nog niet is bijgewerkt.
Hier:
Dashboard
Investeringen
Laatste update: 03.08.2018 01:36:53
Mynheer007vrijdag 3 augustus 2018 @ 11:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 10:21 schreef fok321 het volgende:

[..]

Liep er gisteren langs en het ziet er leeg uit, maar nu zag ik dit:

Pizza Hut Utrecht CS gaat uitbreiden. Zo kunnen wij je nog beter bedienen met Delivery en kun je heerlijk van je pizza genieten in onze nieuwe Fast Casual Dining restaurant. Hierdoor gaan wij onze activiteiten verplaatsen vanaf Utrecht CS. De nieuwe locatie in Utrecht wordt snel bekend gemaakt.

https://www.pizzahut.nl/utrecht-cs/
Mooi verhaal, maar geloof er weinig van. Waarom zou je een succesvolle vestiging dicht doen en een nieuwe ergens anders opstarten?
bridgetofarvrijdag 3 augustus 2018 @ 11:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 10:59 schreef Benger het volgende:
Mijn FNC Dashboard:
Laatste update: 30.07.2018 01:38:55
Ik heb gisteren een betaling ontvangen die nog niet is bijgewerkt.
Moet je later vandaag nog maar eens proberen. Ik heb gisteren ook bedrag ontvangen en die is nu in dashboard verwerkt bij betalingen. Dit doet men altijd pas de volgende dag.
Horsemenvrijdag 3 augustus 2018 @ 11:35
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 11:10 schreef Mynheer007 het volgende:

[..]

Mooi verhaal, maar geloof er weinig van. Waarom zou je een succesvolle vestiging dicht doen en een nieuwe ergens anders opstarten?
Precies wat ik ook dacht.
En dan ook in deze volgorde, eerst sluiten en dan gaan kijken waar een nieuwe te openen.
En dan ook het platform niet vooraf geïnformeerd :O
william0199vrijdag 3 augustus 2018 @ 12:41
Vertraging aflossingsvrije lening GvE:
SPOILER
In oktober 2017 heeft u geïnvesteerd in project 17007 | Seafood Company dat in november 2017 tot stand is gekomen. Het betreft een aflossingsvrije lening met een looptijd van 8 maanden. Volgens het betaalschema zou deze lening eind juli 2018 aan u moeten worden afgelost. Zoals u wellicht heeft gemerkt is dat op dit moment nog niet gebeurd.

In de verbouwing van het pand waarin Seafood zich zou gaan vestigen is door omstandigheden vertraging opgelopen. Hierdoor is de oplevering en de opening van Seafood Restaurant met drie maanden vertraagd, en is deze pas half maart geopend. Op dit moment loopt het restaurant naar behoren, echter is het voor de geldnemers momenteel niet mogelijk om de lening vanuit de omzet af te lossen.

Om dit op te lossen wordt er gezocht naar een herfinanciering. Hiervoor lopen reeds gesprekken met geïnteresseerden, maar er is nog geen definitief uitsluitsel gegeven. Dit wordt binnen enkele weken verwacht.

Zolang de geldnemers de aflossing van deze lening niet hebben overgemaakt aan Geldvoorelkaar.nl wordt hierover rente berekend. Uiteraard wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang inzake dit traject.
Geen enkel aflossingsvrije lening is er tot nu toe bij mij om het juiste moment afgelost: 2x eerder, 3x later en 7 lopen er nog.
w0aHvrijdag 3 augustus 2018 @ 12:49
Ik kom ook even dit topic joinen ;). Zelf echt beginners ervaring in crowdfunding maar wil er nu wat meer mee gedaan omdat het hele idee me enorm aanspreekt.

Ik zit nu sinds vandaag FNC te bekijken, eigenlijk ziet het er wel heel fijn uit alleen mis ik net wat dingen die op andere platformen juist zijn aangegeven:

- Als er 9.99% rente staat, dit is per jaar neem ik aan zoals altijd?
- Wanneer vind eerste uitbetaling plaats? Nadat de lening is gegeven en dan altijd de volgende maand? Of duurt dit langer?

Beginners vragen maar wil het zeker weten wel van groot belang ;)
petercvrijdag 3 augustus 2018 @ 12:55
quote:
14s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 11:35 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Precies wat ik ook dacht.
En dan ook in deze volgorde, eerst sluiten en dan gaan kijken waar een nieuwe te openen.
En dan ook het platform niet vooraf geïnformeerd :O
Pizzahut /// Of als het zo succesvol is, laat de toko op het CS open van 08.00 u tot 22.00u every day, laat het geldmotortje maar draaien, kom met cijfers & data en open dan een tweede toko, desnoods met CF.
Dit riekt naar tegenvallende results, maar dat moet met eigenlijk niet kunnen met fastfood op die lokatie.
Horsemenvrijdag 3 augustus 2018 @ 13:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 12:41 schreef william0199 het volgende:
Vertraging aflossingsvrije lening GvE:
SPOILER
In oktober 2017 heeft u geïnvesteerd in project 17007 | Seafood Company dat in november 2017 tot stand is gekomen. Het betreft een aflossingsvrije lening met een looptijd van 8 maanden. Volgens het betaalschema zou deze lening eind juli 2018 aan u moeten worden afgelost. Zoals u wellicht heeft gemerkt is dat op dit moment nog niet gebeurd.

In de verbouwing van het pand waarin Seafood zich zou gaan vestigen is door omstandigheden vertraging opgelopen. Hierdoor is de oplevering en de opening van Seafood Restaurant met drie maanden vertraagd, en is deze pas half maart geopend. Op dit moment loopt het restaurant naar behoren, echter is het voor de geldnemers momenteel niet mogelijk om de lening vanuit de omzet af te lossen.

Om dit op te lossen wordt er gezocht naar een herfinanciering. Hiervoor lopen reeds gesprekken met geïnteresseerden, maar er is nog geen definitief uitsluitsel gegeven. Dit wordt binnen enkele weken verwacht.

Zolang de geldnemers de aflossing van deze lening niet hebben overgemaakt aan Geldvoorelkaar.nl wordt hierover rente berekend. Uiteraard wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang inzake dit traject.
Geen enkel aflossingsvrije lening is er tot nu toe bij mij om het juiste moment afgelost: 2x eerder, 3x later en 7 lopen er nog.
Tja, het risico is ook extra hoog.
Bengervrijdag 3 augustus 2018 @ 13:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 12:49 schreef w0aH het volgende:
Ik kom ook even dit topic joinen ;). Zelf echt beginners ervaring in crowdfunding maar wil er nu wat meer mee gedaan omdat het hele idee me enorm aanspreekt.

Ik zit nu sinds vandaag FNC te bekijken, eigenlijk ziet het er wel heel fijn uit alleen mis ik net wat dingen die op andere platformen juist zijn aangegeven:

- Als er 9.99% rente staat, dit is per jaar neem ik aan zoals altijd?
- Wanneer vind eerste uitbetaling plaats? Nadat de lening is gegeven en dan altijd de volgende maand? Of duurt dit langer?

Beginners vragen maar wil het zeker weten wel van groot belang ;)
9,99% is de nominale rente op jaarbasis. Je krijgt elke maand een uitbetaling. FNC hanteert één vaste maandelijkse betaaldatum voor alle leningen. De eerste uitbetaling volgt al binnen een maand op de verstrekking van de lening en is aflossingsvrij, je krijgt dan dus alleen de rente betaald over een gedeelte van een maand. Daarna krijg je elke maand een vast bedrag bestaand uit:
- (9,99-1%)/12 aan rente maal het die maand openstaande bedrag (de -1% is de fee van FNC)
- aflossing.

O ja. En welkom op het forum.
w0aHvrijdag 3 augustus 2018 @ 13:40
Bedankt!! Heel duidelijk antwoord super en dat klinkt fijn op die manier.

Wat is de juiste rekensom van "winst" voor FNC? Als bijv. 100 investering op 5 jaar, met 9.99% rendement? Even controleren of m'n excel klopt voordat ik fouten maak vooraf.

En houd er iemand wat online bij in vorm van een website/blog met winst/verlies? Lijkt me leuk om te lezen en zit er zelf aan te denken af de start nu het evt zelf ook open bij te gaan houden.
Ron1986vrijdag 3 augustus 2018 @ 14:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 13:40 schreef w0aH het volgende:
Bedankt!! Heel duidelijk antwoord super en dat klinkt fijn op die manier.

Wat is de juiste rekensom van "winst" voor FNC? Als bijv. 100 investering op 5 jaar, met 9.99% rendement? Even controleren of m'n excel klopt voordat ik fouten maak vooraf.

En houd er iemand wat online bij in vorm van een website/blog met winst/verlies? Lijkt me leuk om te lezen en zit er zelf aan te denken af de start nu het evt zelf ook open bij te gaan houden.
Ik hou het voor mezelf bij, geen zin om er mee 'te koop' te lopen. Maar als je het leuk vind kun je dat zeker doen, maar denk wel dat je anoniem moet proberen te blijven als je zoiets doet.
dubbeltjezvrijdag 3 augustus 2018 @ 14:30
persbericht FNC
2000e lening
Bengervrijdag 3 augustus 2018 @ 14:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 13:40 schreef w0aH het volgende:
Bedankt!! Heel duidelijk antwoord super en dat klinkt fijn op die manier.

Wat is de juiste rekensom van "winst" voor FNC? Als bijv. 100 investering op 5 jaar, met 9.99% rendement? Even controleren of m'n excel klopt voordat ik fouten maak vooraf.

En houd er iemand wat online bij in vorm van een website/blog met winst/verlies? Lijkt me leuk om te lezen en zit er zelf aan te denken af de start nu het evt zelf ook open bij te gaan houden.
Normaal gesproken is de winst de som van alle annuïteiten (aantal maandelijkse annuïteiten maal de maandelijkse annuïteit) min de inleg. Bij FNC komt daar nog een gebroken maand rente bij en de kosten gaan er vanaf: die bedragen: (maandelijkse annuïteit - annuïteit bij een 1% lagere rente) x aantal maanden. Min de 1% kosten van de gebroken maand.

Edit: die berekening van de 1% klopt niet helemaal, maar ik weet zo snel ff niet hoe je dat preciezer berekend. Ik had ook maar een 6 voor financiële rekenkunde. Als je geen exacte formule hebt moet je het per maand gaan uitrekenen in Excel.

[ Bericht 4% gewijzigd door Benger op 03-08-2018 15:00:09 ]
Ron1986vrijdag 3 augustus 2018 @ 15:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 14:53 schreef Benger het volgende:

[..]

Normaal gesproken is de winst de som van alle annuïteiten (aantal maandelijkse annuïteiten maal de maandelijkse annuïteit) min de inleg. Bij FNC komt daar nog een gebroken maand rente bij en de kosten gaan er vanaf: die bedragen: (maandelijkse annuïteit - annuïteit bij een 1% lagere rente) x aantal maanden. Min de 1% kosten van de gebroken maand.

Edit: die berekening van de 1% klopt niet helemaal, maar ik weet zo snel ff niet hoe je dat precies berekend. Ik had ook maar een 6 voor financiële rekenkunde. Als je geen exacte formule hebt moet je het per maand gaan uitrekenen in Excel.
https://www.geldvoorelkaar.nl/geld-investeren/betaalschema.aspx ter voorbeeld.
Bengervrijdag 3 augustus 2018 @ 15:02
quote:
Ja, zo'n schema krijg je dan bijvoorbeeld, maar dan met als kosten 1% van de op dat moment nog openstaande hoofdsom.
Ron1986vrijdag 3 augustus 2018 @ 15:09
5ux896bl8vuqavcnfxjf_thumb.jpg
Screenshot uit mijn eigen overzicht voor jou info. Tevens staat hier ook nog 1% CB (cash back) bij dat houd ik dat je 1 % terug krijgt (na lang wachten).
w0aHvrijdag 3 augustus 2018 @ 15:29
Super bedankt @Benger en @Ron1986! Dit maakt het voor mij heel snel veel duidelijker zodat ik het vooraf veel beter kan inschatten.

Fijne link die van GVE, die beantwoord een hoop vragen. En ook bedankt voor het delen van je eigen overzicht, mooi dat het zo duidelijk word weergegeven.

Kom er snel hier ook op terug hoe het gaat of praat mee met de dagelijkse chat hier ;).
Crowdfunder99vrijdag 3 augustus 2018 @ 15:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 13:40 schreef w0aH het volgende:
Bedankt!! Heel duidelijk antwoord super en dat klinkt fijn op die manier.

Wat is de juiste rekensom van "winst" voor FNC? Als bijv. 100 investering op 5 jaar, met 9.99% rendement? Even controleren of m'n excel klopt voordat ik fouten maak vooraf.

En houd er iemand wat online bij in vorm van een website/blog met winst/verlies? Lijkt me leuk om te lezen en zit er zelf aan te denken af de start nu het evt zelf ook open bij te gaan houden.
Als je met "Winst" de rente bedoelt, dan is dat hiervoor al toegelicht, zijnde het verschil tussen de som van alle uitbetaalde annuïteiten minus je investering.

De 1% fee die FundingCircle rekent betekent in de praktijk dat je een 1% lagere rente krijgt: als je belegt in een project met 9,99%, wordt jouw maandelijkse annuïteit berekend op basis van 8,99%. De kredietnemer betaalt 9,99% aan FundingCircle en zij betalen aan de investeerders 8,99%.

In (Nederlandstalige) Exel kun je de annuïteit bereken met de BET functie. De uitkomst hiervan komt overeen met het Interval bedrag zoals FundingCircle dat weergeeft in het Investeringsoverzicht (soms 1 cent verschil). Daar vind je ook het gedetailleerde betalingsoverzicht, zie screenshot Ron1986.

Als je zelf in Excel e.e.a wilt bijhouden, googel dan maar op "annuiteit berekenen excel" en je vindt tal van voorbeelden met gedetailleerde aflossingsschema's.
rechtsbackjevrijdag 3 augustus 2018 @ 16:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 14:30 schreef dubbeltjez het volgende:
persbericht FNC
2000e lening
Ik was er al bang voor. Hun doel is aantallen maken en dat doe je voor een groot deel aan de onderkant van de markt.
Bengervrijdag 3 augustus 2018 @ 17:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 15:56 schreef Crowdfunder99 het volgende:

[..]

Als je met "Winst" de rente bedoelt, dan is dat hiervoor al toegelicht, zijnde het verschil tussen de som van alle uitbetaalde annuïteiten minus je investering.

De 1% fee die FundingCircle rekent betekent in de praktijk dat je een 1% lagere rente krijgt: als je belegt in een project met 9,99%, wordt jouw maandelijkse annuïteit berekend op basis van 8,99%. De kredietnemer betaalt 9,99% aan FundingCircle en zij betalen aan de investeerders 8,99%.

In (Nederlandstalige) Exel kun je de annuïteit bereken met de BET functie. De uitkomst hiervan komt overeen met het Interval bedrag zoals FundingCircle dat weergeeft in het Investeringsoverzicht (soms 1 cent verschil). Daar vind je ook het gedetailleerde betalingsoverzicht, zie screenshot Ron1986.

Als je zelf in Excel e.e.a wilt bijhouden, googel dan maar op "annuiteit berekenen excel" en je vindt tal van voorbeelden met gedetailleerde aflossingsschema's.
Het lijkt er op dat wat je schrijft over de fee klopt: het bedrag wat je als investeerder krijgt is elke maand hetzelfde. Bij een annuïteit berekend met de rente inclusief fee zou een ander aflossingsschema horen dan bij een annuïteit met de rente exclusief fee.
Bij Mintos zie je dat er kredietverleners zijn die het op een andere manier oplossen, waardoor het maandelijkse bedrag wat je als investeerder krijgt elke maand iets toeneemt, terwijl de geldlener een vaste annuïteit betaalt. Ik vermoed dat FNC hier de boel recht trekt door in het begin wat minder fee te nemen en later wat meer.
petercvrijdag 3 augustus 2018 @ 18:23
*O* Update project GVE 14926

SPOILER
Op 18 juli hebben wij u geïnformeerd over het uitblijven van de betaling voor termijn 23 van project 14926 | Ethnic Chic. Via deze weg willen wij u laten weten dat wij tot op heden nog geen betaling hebben ontvangen. Diverse pogingen om contact te leggen hebben vooralsnog niet tot het gewenste resultaat geleid.

Uiteraard zitten wij hier bovenop.
Zullen we maar zeggen niet zo .E..... Chic van de heren. Communicatie is niet verrekte belangrijk voor een ondernemer voor de business maar ook een kwestie van fatsoen. De heren zullen wel druk zijn met de outfit voor de ......pride van morgen.

Dus mijn advies aan GVE, nu, direct formele stappen ondernemen en de borg van Daddy l opeisen. *O* *O*
Aalsmeer15vrijdag 3 augustus 2018 @ 19:19
quote:
12s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 18:23 schreef peterc het volgende:
*O* Update project GVE 14926

SPOILER
Op 18 juli hebben wij u geïnformeerd over het uitblijven van de betaling voor termijn 23 van project 14926 | Ethnic Chic. Via deze weg willen wij u laten weten dat wij tot op heden nog geen betaling hebben ontvangen. Diverse pogingen om contact te leggen hebben vooralsnog niet tot het gewenste resultaat geleid.

Uiteraard zitten wij hier bovenop.
Zullen we maar zeggen niet zo .E..... Chic van de heren. Communicatie is niet verrekte belangrijk voor een ondernemer voor de business maar ook een kwestie van fatsoen. De heren zullen wel druk zijn met de outfit voor de ......pride van morgen.

Dus mijn advies aan GVE, nu, direct formele stappen ondernemen en de borg van Daddy l opeisen. *O* *O*
SPOILER
Diverse pogingen om contact te leggen hebben vooralsnog niet tot het gewenste resultaat geleid.
Ja wat moet je daarvan maken.
hebben ze nou wel contact kunnen maken maar geen gewenst resultaat (geen betaling ontvangen).
of
verschillende keren gebeld maar wordt niet opgenomen
Bij Daddy stond niet bij of het materieel was.
w0aHvrijdag 3 augustus 2018 @ 19:38
quote:
In (Nederlandstalige) Exel kun je de annuïteit bereken met de BET functie. De uitkomst hiervan komt overeen met het Interval bedrag zoals FundingCircle dat weergeeft in het Investeringsoverzicht (soms 1 cent verschil). Daar vind je ook het gedetailleerde betalingsoverzicht, zie screenshot Ron1986.
Fijne functie, bedankt voor het melden. Klopt exact nu, heb hem er nu instaan: ( =BET(11.99%/12;5*12;100) of engels = PMT.

Awesome :)
Crowdfunder99vrijdag 3 augustus 2018 @ 20:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 17:05 schreef Benger het volgende:

[..]

Het lijkt er op dat wat je schrijft over de fee klopt: het bedrag wat je als investeerder krijgt is elke maand hetzelfde. Bij een annuïteit berekend met de rente inclusief fee zou een ander aflossingsschema horen dan bij een annuïteit met de rente exclusief fee.
Bij Mintos zie je dat er kredietverleners zijn die het op een andere manier oplossen, waardoor het maandelijkse bedrag wat je als investeerder krijgt elke maand iets toeneemt, terwijl de geldlener een vaste annuïteit betaalt. Ik vermoed dat FNC hier de boel recht trekt door in het begin wat minder fee te nemen en later wat meer.
Bij FundingCircle wordt gerekend met een vaste maandelijkse annuïteit (alleen de allerlaatste annuïteit wil wel eens afwijken, hier corrigeert men dan eventuele afrondingsverschillen die gedurende de looptijd zijn ontstaan (men rekent soms met een 1 cent lagere annuïteit dan volgens Excel correct is)).

Bij een annuïteit betaal je bij de 1e annuïteit het hoogste bedrag aan rente, bij de 2e annuïteit is het bedrag aan rente iets lager, immers het restant lening bedrag is na de betaling van de 1e annuïteit lager geworden. De fee die FundingCircle neemt is dus bij de eerste betaling het hoogst en neemt met elke betaling iets af.
djh77vrijdag 3 augustus 2018 @ 20:33
Wijnrestaurant op CcF
https://www.collincrowdfund.nl/valon/
petercvrijdag 3 augustus 2018 @ 20:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 19:19 schreef Aalsmeer15 het volgende:

[..]

SPOILER
Diverse pogingen om contact te leggen hebben vooralsnog niet tot het gewenste resultaat geleid.
Ja wat moet je daarvan maken.
hebben ze nou wel contact kunnen maken maar geen gewenst resultaat (geen betaling ontvangen).
of
verschillende keren gebeld maar wordt niet opgenomen
Bij Daddy stond niet bij of het materieel was.
correct, alhoewel ik niet als Daddy een borg van 70k zou afgeven als deze niet materieel was, de geef je 30k of 50k of helemaal niets. Verkloot zoonlief het, hang je er als Daddy in, als je een borg geeft zonder waarde. Dan wordt het dus vordering indienen, het traject netjes aflopen en plukken tot dat de kip kaal is. Maar denk wel dat GVE de borg formeel moet gaan opeisen, voer de druk maar op.
Toch nog een kijken of ik Daddy kan tracken, of kent iemand hem uit het Amsterdamse.. *O* *O*
Bengervrijdag 3 augustus 2018 @ 21:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 20:10 schreef Crowdfunder99 het volgende:

[..]

Bij FundingCircle wordt gerekend met een vaste maandelijkse annuïteit (alleen de allerlaatste annuïteit wil wel eens afwijken, hier corrigeert men dan eventuele afrondingsverschillen die gedurende de looptijd zijn ontstaan (men rekent soms met een 1 cent lagere annuïteit dan volgens Excel correct is)).

Bij een annuïteit betaal je bij de 1e annuïteit het hoogste bedrag aan rente, bij de 2e annuïteit is het bedrag aan rente iets lager, immers het restant lening bedrag is na de betaling van de 1e annuïteit lager geworden. De fee die FundingCircle neemt is dus bij de eerste betaling het hoogst en neemt met elke betaling iets af.
De vergoeding is volgens mij bij elke betaling hetzelfde. Het is namelijk iets ingewikkelder.

Bij een annuïteit van 8,99% en een bedrag van ¤ 100,- met 5 jaar looptijd is de annuïteit ¤ 2,08. De vergoeding die daar bij hoort van FNC als je uit gaat van 1% op jaarbasis is 1%/12 x ¤ 100 = ¤ 0,08.
De klant betaalt echter 9,99% rente en betaalt daarmee ook de vergoeding van FNC die door FNC wordt ingehouden. De klant betaalt naar verwachting elke maand dezelfde annuïteit op basis van een rente van 9,99%.
Bij een rente van 9,99% bedraagt de annuïteit dan ¤ 2,12. Bij elke termijn blijft er het verschil over tussen de beide annuïteiten: ¤ 2,12 - ¤ 2,08 = ¤ 0,04.
Als de geldnemer geen vast termijnbedrag betaalt, zou hij bij de eerste termijn ¤ 2,16 moeten betalen en bij de laatste termijn nog maar ¤ 2,08.
voetbalmanager2vrijdag 3 augustus 2018 @ 22:02
Een vervoegde aflossing bij FNC: restaurant verbouwing&pizzaoven die na 8 maanden zijn lening van 5 jaar ineens aflost.
SPOILER
Jammer, maar slim gedaan van ondernemer.
Groepfundervrijdag 3 augustus 2018 @ 22:02
quote:
0s.gif Op donderdag 2 augustus 2018 16:25 schreef dyna18 het volgende:
(...)
Voorbeeld projecten die ik mis:
- Aristotelesstraat 71 Rotterdam S1
- Vlasstraat 3 A te Utrecht S1
Ik heb even gekeken, maar bij mij staan alle projecten nog gewoon op de website. Inclusief het huis in Utrecht dat bij jou kennelijk ontbreekt.
escortmk2vrijdag 3 augustus 2018 @ 22:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 22:02 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Een vervoegde aflossing bij FNC: restaurant verbouwing&pizzaoven die na 8 maanden zijn lening van 5 jaar ineens aflost.
SPOILER
Jammer, maar slim gedaan van ondernemer.
Hoe was deze ingeschat door FNC? Laag bedrag laag risico met lage rente?
voetbalmanager2vrijdag 3 augustus 2018 @ 22:13
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 22:11 schreef escortmk2 het volgende:

[..]

Hoe was deze ingeschat door FNC? Laag bedrag laag risico met lage rente?
Nee, een D'tje met 14.99%

Wel een laag leenbedrag.
Het bedrijf had over 2014, 2015 en 2016 een gemiddelde en stabiele winst (lening was van 2017). Ik kende het bedrijf en naar mijn weten liep het goed. Waarschijnlijk kon hij zijn lening elders goedkoper omzetten of was de extra omzet van de pizzaoven voldoende om deze dure lening vervroegd en boetevrij af te lossen.
escortmk2vrijdag 3 augustus 2018 @ 22:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 22:13 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Nee, een D'tje met 14.99%
Tsja, dan ga ik toch nog meer twijfelen aan die risico-inschatting van FNC.
voetbalmanager2vrijdag 3 augustus 2018 @ 22:23
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 22:15 schreef escortmk2 het volgende:

[..]

Tsja, dan ga ik toch nog meer twijfelen aan die risico-inschatting van FNC.
Daarom neem ik ook nooit leningen bij FNC met een A-rating en de kans dat ik ooit nog een lening met een B-rating bij FNC neem is ook niet groot.

Het blijft gokken bij dat platform. Tot nu toe wegen de hoge rentes van de gekozen leningen op tegen de defaults, maar eerst maar eens afwachten wat het duikcentrum gaat doen. Gelukkig zat die gisteren ook weer bij de nabetalingen.
Crowdfunder99vrijdag 3 augustus 2018 @ 22:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 21:10 schreef Benger het volgende:

[..]

De vergoeding is volgens mij bij elke betaling hetzelfde. Het is namelijk iets ingewikkelder.

Bij een annuïteit van 8,99% en een bedrag van ¤ 100,- met 5 jaar looptijd is de annuïteit ¤ 2,08. De vergoeding die daar bij hoort van FNC als je uit gaat van 1% op jaarbasis is 1%/12 x ¤ 100 = ¤ 0,08.
De klant betaalt echter 9,99% rente en betaalt daarmee ook de vergoeding van FNC die door FNC wordt ingehouden. De klant betaalt naar verwachting elke maand dezelfde annuïteit op basis van een rente van 9,99%.
Bij een rente van 9,99% bedraagt de annuïteit dan ¤ 2,12. Bij elke termijn blijft er het verschil over tussen de beide annuïteiten: ¤ 2,12 - ¤ 2,08 = ¤ 0,04.
Als de geldnemer geen vast termijnbedrag betaalt, zou hij bij de eerste termijn ¤ 2,16 moeten betalen en bij de laatste termijn nog maar ¤ 2,08.
Het klopt wat je zeg, het is simpeler: de investeerder krijgt maandelijks de annuïteit behorend bij 8,99% (2,08¤) en de geldnemer betaalt maandelijks de annuïteit behorend bij 9,99% (2,12¤). Het verschil steekt FundingCircle in zijn zak als fee. We hadden het dus beide in 1e ste instantie onjuist ingeschat. Weer wat geleerd in elk geval, bedankt voor je scherpte :)
Jaco078zaterdag 4 augustus 2018 @ 00:52
IT-dienstverlener Webhosting op FC. Current ratio van 4. Goede solvabiliteit. Hoge winst, nauwelijks kosten. Toch E-categorie? Cijfers 2016. Neem'm wel mee denk ik.
dyna18zaterdag 4 augustus 2018 @ 02:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 22:02 schreef Groepfunder het volgende:

[..]

Ik heb even gekeken, maar bij mij staan alle projecten nog gewoon op de website. Inclusief het huis in Utrecht dat bij jou kennelijk ontbreekt.
Bij mij staan alle projecten nu gelukkig ook weer in het SiG overzicht.
SiG gaf aan dat het komt door een storing met intersolve.
Dat snap ik niet. Zij doen toch de betalingen? Niet het bijhouden van mijn investeringen...
djh77zaterdag 4 augustus 2018 @ 06:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2018 02:03 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Bij mij staan alle projecten nu gelukkig ook weer in het SiG overzicht.
SiG gaf aan dat het komt door een storing met intersolve.
Dat snap ik niet. Zij doen toch de betalingen? Niet het bijhouden van mijn investeringen...
Het hele dashboard is volgens mij bij Intersolve ondergebracht.
rechtsbackjezaterdag 4 augustus 2018 @ 09:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2018 00:52 schreef Jaco078 het volgende:
IT-dienstverlener Webhosting op FC. Current ratio van 4. Goede solvabiliteit. Hoge winst, nauwelijks kosten. Toch E-categorie? Cijfers 2016. Neem'm wel mee denk ik.
Met het echte risico zal het wel loslopen denk ik, maar het is me ook wel duidelijk waarom het een E project is. In 2016 heeft de ondernemer maar liefst ruim 120.000 prive opgenomen. Feitelijk gaan ze dit tekort nu financieren. De man leent zichzelf uit en heeft maar een paar facturen per jaar en toch is hij niet in staat om een verslagje 2017 op te hoesten. Dat maak je op een zondagochtend.
obligatairezaterdag 4 augustus 2018 @ 10:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2018 09:53 schreef rechtsbackje het volgende:

[..]

Met het echte risico zal het wel loslopen denk ik, maar het is me ook wel duidelijk waarom het een E project is. In 2016 heeft de ondernemer maar liefst ruim 120.000 prive opgenomen. Feitelijk gaan ze dit tekort nu financieren. De man leent zichzelf uit en heeft maar een paar facturen per jaar en toch is hij niet in staat om een verslagje 2017 op te hoesten. Dat maak je op een zondagochtend.
Daar heb ik gisteren met FNC een uitgebreide discussie over gehad aan de telefoon. Ik kreeg het ze niet aan het verstand gebracht dat een jaarrekening van het laatste volledige jaar, alsmede een tussentijds verslag van het lopende jaar, een must is voor een kredietaanvraag. Men vond dat dit een persoonlijke voorkeur van mijzelf was en dat andere investeerders blijkbaar wel volledig vertrouwen hebben in hun zelfbedachte classificatie systeem. Als ik er zo'n moeite mee had dat 2016 het laatste jaar is in de pitch, dan moest ik die maar laten liggen. Er staan er genoeg op de site tenslotte........ |:(
rechtsbackjezaterdag 4 augustus 2018 @ 11:26
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2018 10:50 schreef obligataire het volgende:

[..]

Daar heb ik gisteren met FNC een uitgebreide discussie over gehad aan de telefoon. Ik kreeg het ze niet aan het verstand gebracht dat een jaarrekening van het laatste volledige jaar, alsmede een tussentijds verslag van het lopende jaar, een must is voor een kredietaanvraag. Men vond dat dit een persoonlijke voorkeur van mijzelf was en dat andere investeerders blijkbaar wel volledig vertrouwen hebben in hun zelfbedachte classificatie systeem. Als ik er zo'n moeite mee had dat 2016 het laatste jaar is in de pitch, dan moest ik die maar laten liggen. Er staan er genoeg op de site tenslotte........ |:(
Ongelooflijk. Er zitten toch een paar mensen met een bancaire achtergrond (weliswaar geen zwaargewichten), maar blijkbaar is men gevoelig voor andere driften. Ik heb ook ervaring in het bankwezen. Een goed bedrijf loopt niet achter met zijn jaarcijfers. Een ondernemer gaat alleen 20% rente betalen als er geen andere uitweg is. Hoe kritisch zou FNC zijn op de besteding van de lening. Helemaal niet dus. Je hebt een liquiditeitsprobleem, je fingeert een investering en je liquiditeit is weer, al dan niet tijdelijk, op orde. Je haalt ze er zo uit.
Groepfunderzaterdag 4 augustus 2018 @ 11:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2018 10:50 schreef obligataire het volgende:

[..]

Daar heb ik gisteren met FNC een uitgebreide discussie over gehad aan de telefoon. Ik kreeg het ze niet aan het verstand gebracht dat een jaarrekening van het laatste volledige jaar, alsmede een tussentijds verslag van het lopende jaar, een must is voor een kredietaanvraag. Men vond dat dit een persoonlijke voorkeur van mijzelf was en dat andere investeerders blijkbaar wel volledig vertrouwen hebben in hun zelfbedachte classificatie systeem. Als ik er zo'n moeite mee had dat 2016 het laatste jaar is in de pitch, dan moest ik die maar laten liggen. Er staan er genoeg op de site tenslotte........ |:(
Toegegeven: ik heb wel even gelachten toen ik jouw bericht las. Maar het is natuurlijk om te janken. We leven nu in augustus. Van de 14 projecten die dit weekend op FNC nieuw openen voor investeerders, leveren er slechts 5 cijfers over 2017. Het betreft:
Chemiebedrijf Stikstof Helm
Advocatenkantoor Bedrijfsauto
Tandartspraktijk Apparatuur
Bouw- en Timmerbedrijf Apparatuur
Steakhouse Keukenapparatuur

FNC heeft kennelijk de houding: zolang investeerders het accepteren, doen wij niet moeilijk over het ontbreken van recente cijfers. Wat mij betreft mag de AFM daartegen optreden. Met de spaarrente op 0,03% is het logisch dat 14,99% nominale rente voor investeerders heel verleidelijk is. Bijvoorbeeld bij Medisch specialist voorfinanciering.

Over de genoemde pitches met cijfers over 2017:
De current-ratio bij de aanvraag ten behoeve van de aankoop van een stikstofhelm is kleiner dan één, maar de risico-categorie is daar ook naar. In de pitch van de advocate zou ik durven te investeren, hoewel sociale advocatuur niet zo goed betaald wordt. Bij de tandartsenpraktijk zou ik eerst willen begrijpen waaruit de post 'vlottende activa' op de balans bestaat. Het bouw- en timmerbedrijven heeft in de afgelopen jaren zichzelf kennelijk te goedkoop in de markt gezet en geen rekening gehouden met de afschrijving op gereedschap. Het steakhouse, tot slot, heeft goede klantbeoordelingen op Google en de cijfers zijn in 2017 echt verbeterd.
plesnerzaterdag 4 augustus 2018 @ 11:44
Projecten op FNC zonder 2017 cijfers laat ik sowieso links liggen. Jammer dat je daar niet op kunt filteren en alleen projecten te zien krijgt met 2017 cijfers
Coelhozaterdag 4 augustus 2018 @ 12:04
FNC heeft wat mij betreft te veel bedrijven waarbij je het gevoel krijgt dat de lening met een beetje gezonde bedrijfsvoering niet nodig zou zijn geweest. Dat je al 10 jaar drukker bent en dan 25k moet lenen voor aanschaf van materiaal zoals printers en dat bovendien over 5 jaar uit wilt smeren. Daar had een ondernemer vanaf dag 1 toch al geld voor opzij moeten zetten??

Ik vind FNC met name interessant om met een klein deel van mijn geld een hoog risico portefeuille op te bouwen, met een maximale looptijd van 2 jaren en liefst bedragen die in omvang te overzien zijn en terug te halen zijn met hoofdelijke aansprakelijkheid. Ik speculeer erop dat 'echte' ondernemers toch zeker 2 jaar lang alles proberen om eruit te komen voordat ze de handdoek in de ring werpen.

Voor een lange termijn / lager risico portefeuille is FNC mijns inziens niet geschikt, al is het maar door het gebrek aan financiële onderbouwing.
NaRegenDeZonzaterdag 4 augustus 2018 @ 12:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2018 10:50 schreef obligataire het volgende:

[..]

Daar heb ik gisteren met FNC een uitgebreide discussie over gehad aan de telefoon. Ik kreeg het ze niet aan het verstand gebracht dat een jaarrekening van het laatste volledige jaar, alsmede een tussentijds verslag van het lopende jaar, een must is voor een kredietaanvraag. Men vond dat dit een persoonlijke voorkeur van mijzelf was en dat andere investeerders blijkbaar wel volledig vertrouwen hebben in hun zelfbedachte classificatie systeem. Als ik er zo'n moeite mee had dat 2016 het laatste jaar is in de pitch, dan moest ik die maar laten liggen. Er staan er genoeg op de site tenslotte........ |:(
Dat is het zelfde antwoord dat ik kreeg op de investeerders avond afgelopen voorjaar. Ze zijn niet van plan om als voorwaarde voor een lening te stellen de laatste jaarcijfers in te leveren en dus de administratie op orde te brengen. Komt er dus op neer dat je met cijfers van bijna twee jaar geleden + de bankafschriften van de laatste 3 maanden en een redelijke BKR score een lening kan krijgen.
Dit heb je als investeerder maar te accepteren, onder het mom van je hebt onze rating toch !?!. Hoe ik dan objectief op basis van de meegeleverde cijfers kan kiezen tussen twee bedrijven met dezelfde rating kan men mij niet zeggen. Terwijl ik toch uit ervaring weet dat de kans op een default bij alle bedrijven met gelijke rating niet gelijk is ook al wil FNC mij dit graag doen geloven.
Het wordt tijd dat de AFM eens zijn tanden laat zien bij FNC want hier wordt al tijden gezondigd tegen de regel om investeerders van essentiële beleggingsinformatie te voorzien.

Of zou men bij FNC een (geheime) vergunning van de kansspelautoriteit hebben? :X

[ Bericht 1% gewijzigd door NaRegenDeZon op 04-08-2018 12:52:17 ]
djh77zaterdag 4 augustus 2018 @ 12:53
Wijziging voorwaarden beyond outdoor (CcF) is hier nog niet langsgekomen volgens mij. 2e project in korte tijd met een tussentijdse renteverhoging
quote:
Wijziging leningvoorwaarden Beyond Outdoor en een uitbreiding van de extra beloning voor investeerders.

In samenspraak met de ondernemer wordt het geboden rentepercentage verhoogd van 7,5% naar 8,0%. Volgens de beoordeling die Collin heeft uitgevoerd, achten wij het vorige rentepercentage à 7,5% nog steeds passend, maar wordt er bewust gekozen om het rentepercentage te verhogen om de campagne een extra impuls te geven.

Daarnaast biedt de directie van het bedrijf investeerders een extra beloning aan. Naast de rondvlucht per helikopter over het netwerk van Beyond Outdoor voor iedere investeerder vanaf ¤ 7.500,- worden er vijf reischeques van Corendon t.w.v. ¤ 1.500,- verloot onder de investeerders die vanaf ¤ 2.500,- geïnvesteerd hebben
tnhbzaterdag 4 augustus 2018 @ 15:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2018 10:50 schreef obligataire het volgende:
dat een jaarrekening van het laatste volledige jaar, alsmede een tussentijds verslag van het lopende jaar, een must is voor een kredietaanvraag. Men vond dat dit een persoonlijke voorkeur van mijzelf was en dat andere investeerders
Er is werkelijk geen enkele bank of ander professionele zichzelf enigszins respecterende instelling die geld uitleent zonder recentere cijfers dan 18 maanden oud (er kan veel gebeuren in 18 maanden) dus d evraag is wie er "vreemd" is in deze ;-)
djh77zaterdag 4 augustus 2018 @ 20:35
De top 10 van week 30
rj2ik6py.png
De top 10 van week 31:
7zwu66.png
mvloenhzondag 5 augustus 2018 @ 09:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2018 12:04 schreef Coelho het volgende:
en liefst bedragen die in omvang te overzien zijn en terug te halen zijn met hoofdelijke aansprakelijkheid.
Hoe gaat FNC (maar ook interessant om te weten van andere platformen) eigenlijk met defaults om ? Het lijkt mij dat ze er weinig aandacht aan zullen schenken, vaak wordt een fee in het begin betaald door de leningnemer, dus is er weinig incentive voor het platform om veel moeite in het 'leuren' om geld te steken.
djh77zondag 5 augustus 2018 @ 10:13
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 09:10 schreef mvloenh het volgende:

[..]

Hoe gaat FNC (maar ook interessant om te weten van andere platformen) eigenlijk met defaults om ? Het lijkt mij dat ze er weinig aandacht aan zullen schenken, vaak wordt een fee in het begin betaald door de leningnemer, dus is er weinig incentive voor het platform om veel moeite in het 'leuren' om geld te steken.
Voor FNC geldt dat minder. Ze ontvangen namelijk maandelijks een fee IPV aan het begin. In tegenstelling tot de meeste andere platforms heeft FNC een behoorlijke interne defaultsafhandeling. Mocht niet geen succes hebben, gaat het naar een externe organisatie die onder meer gerechtelijke stappen onderneemt.
paardendokterzondag 5 augustus 2018 @ 10:40
quote:
1s.gif Op zondag 5 augustus 2018 10:13 schreef djh77 het volgende:

[..]

Voor FNC geldt dat minder. Ze ontvangen namelijk maandelijks een fee IPV aan het begin. In tegenstelling tot de meeste andere platforms heeft FNC een behoorlijke interne defaultsafhandeling. Mocht niet geen succes hebben, gaat het naar een externe organisatie die onder meer gerechtelijke stappen onderneemt.
Ik ben het hier helemaal mee eens. FNC zit bovenop lakse betalers, daar kan Collin bijv. niet aan tippen. Het is op dt forum erg en vogue om FNC te bashen, maar het is op afstand mijn best presterend platform. Heb daar sinds 2016 een portefeuille opgebouwd met 139 leningen, waarvan ca. 15 al dan niet vervroegd afgelost en geen enkele default. Behaald netto rendement 7,7 %.

FNC heeft als usp dat je boetevrij vervroegd kunt aflossen. Ik zie dit als een groot pluspunt omdat het de juiste soort bedrijven aantrekt. Namelijk bedrijven die niet uitsluiten dat ze een lening vervroegd kunnen aflossen.
rechtsbackjezondag 5 augustus 2018 @ 11:27
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 10:40 schreef paardendokter het volgende:

[..]

Ik ben het hier helemaal mee eens. FNC zit bovenop lakse betalers, daar kan Collin bijv. niet aan tippen. Het is op dt forum erg en vogue om FNC te bashen, maar het is op afstand mijn best presterend platform. Heb daar sinds 2016 een portefeuille opgebouwd met 139 leningen, waarvan ca. 15 al dan niet vervroegd afgelost en geen enkele default. Behaald netto rendement 7,7 %.

FNC heeft als usp dat je boetevrij vervroegd kunt aflossen. Ik zie dit als een groot pluspunt omdat het de juiste soort bedrijven aantrekt. Namelijk bedrijven die niet uitsluiten dat ze een lening vervroegd kunnen aflossen.
Bashen is echt heel wat anders. De tijd zal het leren. De eerste jaren had men een beduidend strengere beoordeling. Dat men niet perse kijkt naar recente cijfers, is van de laatste tijd. Je kunt toch niet ontkennen dat je nu geen bedrijf kunt beoordelen zonder cijfers 2017? Als dit wordt gecompenseerd door een effectieve incasso, dan is het goed. Maar ik heb mijn twijfels.
Groepfunderzondag 5 augustus 2018 @ 11:47
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 09:10 schreef mvloenh het volgende:
[..]
Hoe gaat FNC (maar ook interessant om te weten van andere platformen) eigenlijk met defaults om ? Het lijkt mij dat ze er weinig aandacht aan zullen schenken, vaak wordt een fee in het begin betaald door de leningnemer, dus is er weinig incentive voor het platform om veel moeite in het 'leuren' om geld te steken.
In aanvulling op de reacties van Djh77 en Paardendokter: FNC is ook het één van de weinige platforms, zo niet het enige platform, dat investeerders iedere maand een e-mail stuurt over achterstanden en defaults. FNC houdt investeerders goed op de hoogte van de activiteiten die het verricht om bedrijven die achterlopen met hun betaling alsnog tot betaling te bewegen. Juridische procedures worden daarbij niet uit de weg gegaan. FNC is daarin echt een positieve uitzondering op veel andere platforms. Gelet op hun fee-structuur is dat ook in hun eigen belang. Een lening aanvragen via FNC is makkelijk (te makkelijk, denk ik), maar als ondernemer onder je betalingsverplichtingen uitkomen is bij FNC (wederom, mijn indruk) een stuk lastiger. Mede hierdoor is mijn rendement bij dat platform (i.t.t. KOM en GVE) vooralsnog prima.
Frandderouwzondag 5 augustus 2018 @ 11:58
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 11:47 schreef Groepfunder het volgende:
In aanvulling op de reacties van Djh77 en Paardendokter: FNC is ook het één van de weinige platforms, zo niet het enige platform, dat investeerders iedere maand een e-mail stuurt over achterstanden en defaults. FNC houdt investeerders goed op de hoogte van de activiteiten die het verricht om bedrijven die achterlopen met hun betaling alsnog tot betaling te bewegen. Juridische procedures worden daarbij niet uit de weg gegaan. FNC is daarin echt een positieve uitzondering op veel andere platforms. Gelet op hun fee-structuur is dat ook in hun eigen belang. Een lening aanvragen via FNC is makkelijk (te makkelijk, denk ik), maar als ondernemer onder je betalingsverplichtingen uitkomen is bij FNC (wederom, mijn indruk) een stuk lastiger. Mede hierdoor is mijn rendement bij dat platform (i.t.t. KOM en GVE) vooralsnog prima.
Allemaal waar, maar het is en blijft blind investeren, hopende dat het goed komt. Crowdfunding zou moeten gaan over weloverwogen investeren. Cijfers, plannen en zekerheden bekijken, dat afwegen tov het aangeboden rentepercentage. FNC heeft daar niets mee te maken
paardendokterzondag 5 augustus 2018 @ 12:10
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 11:27 schreef rechtsbackje het volgende:

[..]
Je kunt toch niet ontkennen dat je nu geen bedrijf kunt beoordelen zonder cijfers 2017?
Helemaal mee eens, juist hierom investeer ik voorlopig veel terughoudender bij FNC. Ze lezen hier gretig mee dus ooit komt het wel goed denk ik ....
Ron1986zondag 5 augustus 2018 @ 13:02
Ondertussen bij Lender en Spender 1,28% betalingen (6 stuks) op 2+ maanden achterstand.Wel opvallend dat het gros van de leningnemers de lening nog maar net is aangegaan..

SPOILER
2 reviews vanuit de Independer;

Klant 1:
Natuurlijk stelt ook Lender-Spender vragen, moet je documenten inleveren en moeten ze uiteraard zeker zijn dat de cliënt kan terugbetalen.

Het is immers geen sociale instelling.

Met een beetje digitale kennis en duidelijke, heldere en kloppende adviezen zijn de documenten snel digitaal te regelen.

Het is dat een andere instantie de tijd heeft genomen om hun eigen verantwoordelijkheden te regelen anders was de aanvraag en in mijn geval het akkoord werkelijk binnen een paar uur geregeld. Reageren snel op mijn mails en wachten ook niet tot ik zelf eens reageer.

Alles digitaal. Lender-Spender een modern snel bedrijf een verademing naast de bureaucratische wereld van de banken.

Banken waarbij je bij dit soort geldzaken eerder een bedelaar, die z'n hele doopceel moet lichten voelt, dan een cliënt.
Lender-Spender laat zien dat het ook anders kan.

Klant 2:
Ik heb verschillende aanvragen gedaan en Lenden&Spender waren diegenen die met vertrouwen mij een lening van 10000 euro wilden verstrekken.

Moraal van het verhaal;
Het aanvragen van een lening gaat een stuk makkelijker dan bij een normale bank. Tegen nog eens een lagere rente en kosteloze vervroegde aflossing. Dus een hoger risico voor investeerders tegen een lagere vergoeding.



[ Bericht 82% gewijzigd door Ron1986 op 05-08-2018 13:18:03 ]
Groepfunderzondag 5 augustus 2018 @ 13:35
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 11:58 schreef Frandderouw het volgende:
[..]
Allemaal waar, maar het is en blijft blind investeren, hopende dat het goed komt. Crowdfunding zou moeten gaan over weloverwogen investeren. Cijfers, plannen en zekerheden bekijken, dat afwegen tov het aangeboden rentepercentage. FNC heeft daar niets mee te maken
Ik reageerde op de vraag van Mvloenh: hoe gaat FNC om met defaults? Daar ben ik vooralsnog tevreden over.

Volgens mij draait elke investering in de praktijk om de verhouding tussen de kans op een positief rendement en het risico dat je (een deel van) jouw geld kwijtraakt. Zekerheden kunnen het risico voor de investeerder verminderen. Meer zekerheid = minder risico = lagere rente. Dat verondersteld wel dat het platform de zekerheid moet regelen, waarborgen en de waarde van die zekerheid vooraf correct moet inschatten. Tot een paar jaar geleden was het niet ongebruikelijk dat platforms alleen hoofdelijke aansprakelijkheid boden. FNC doet dat nog steeds. Daar staat een hogere rente tegenover.
Het belang van recente cijfers onderschrijf ik volmondig. Geen cijfers over 2017? Geen investering. Dat vind ik overigens niet altijd gemakkelijk.
Plannen hebben voor mij nog maar een beperkte waarde. Ik wil kunnen inschatten of het plan zal leiden tot meer omzet/winst, of bestaat uit het vullen van gaten in de begroting. Maar uit de lange verhalen op andere platforms, heb ik lang niet altijd kunnen halen welke pitches een investering waard waren. Mijn resultaten bij GVE en KOM spreken boekdelen. Ook op dit forum hebben we meermaals geconcludeerd dat sommige teksten je flink op het verkeerde been kunnen zetten (of maar half waar zijn).

Uiteindelijk draait het om rendement en vertrouwen. Crowdfunding is nog lang niet volwassen. Ieder platform dat in Nederland opereert heeft zijn voor- en nadelen. FNC is daarop geen uitzondering. Ik ben het niet oneens met wat je schreef, maar wil het met deze post wel wat nuanceren.
obligatairezondag 5 augustus 2018 @ 14:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2018 20:33 schreef djh77 het volgende:
Wijnrestaurant op CcF
https://www.collincrowdfund.nl/valon/
Ik overweeg om deze mee te nemen. Op zich is het een hele stap om een bruin café om te zetten naar een 'yuppentent', maar met de deskundigheid en het eigen kapitaal van de initiatiefnemers lijkt weinig mis. Materiële borgstellingen vanuit de Beheer BV en tevens privé, dat zie ik graag.

Iemand nog aandachtspunten gevonden?
investeerdertjezondag 5 augustus 2018 @ 14:18
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 13:02 schreef Ron1986 het volgende:
Ondertussen bij Lender en Spender 1,28% betalingen (6 stuks) op 2+ maanden achterstand.Wel opvallend dat het gros van de leningnemers de lening nog maar net is aangegaan..

SPOILER
2 reviews vanuit de Independer;

Klant 1:
Natuurlijk stelt ook Lender-Spender vragen, moet je documenten inleveren en moeten ze uiteraard zeker zijn dat de cliënt kan terugbetalen.

Het is immers geen sociale instelling.

Met een beetje digitale kennis en duidelijke, heldere en kloppende adviezen zijn de documenten snel digitaal te regelen.

Het is dat een andere instantie de tijd heeft genomen om hun eigen verantwoordelijkheden te regelen anders was de aanvraag en in mijn geval het akkoord werkelijk binnen een paar uur geregeld. Reageren snel op mijn mails en wachten ook niet tot ik zelf eens reageer.

Alles digitaal. Lender-Spender een modern snel bedrijf een verademing naast de bureaucratische wereld van de banken.

Banken waarbij je bij dit soort geldzaken eerder een bedelaar, die z'n hele doopceel moet lichten voelt, dan een cliënt.
Lender-Spender laat zien dat het ook anders kan.

Klant 2:
Ik heb verschillende aanvragen gedaan en Lenden&Spender waren diegenen die met vertrouwen mij een lening van 10000 euro wilden verstrekken.

Moraal van het verhaal;
Het aanvragen van een lening gaat een stuk makkelijker dan bij een normale bank. Tegen nog eens een lagere rente en kosteloze vervroegde aflossing. Dus een hoger risico voor investeerders tegen een lagere vergoeding.

Schrikbarende recensies. Gelukkig sta ik nu al even in de afbouw bij L&S. Mbt de spontane 2 maanden achterstanden, dat kwam in het verleden doordat je een incasso zo kan storneren dat je 2 betalingen terug krijgt. Mijn suggestie? Werken met overboekingen?
Jaco078zondag 5 augustus 2018 @ 14:38
quote:
1s.gif Op zondag 5 augustus 2018 14:18 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Schrikbarende recensies. Gelukkig sta ik nu al even in de afbouw bij L&S. Mbt de spontane 2 maanden achterstanden, dat kwam in het verleden doordat je een incasso zo kan storneren dat je 2 betalingen terug krijgt. Mijn suggestie? Werken met overboekingen?
Als - in mijn portefeuille - 2 / 531e deel achterstand heeft (dat is nog láng niet afboeken), is het risico m.i. fors lager dan andere vormen van C.F.
investeerdertjezondag 5 augustus 2018 @ 15:03
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 14:38 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Als - in mijn portefeuille - 2 / 531e deel achterstand heeft (dat is nog láng niet afboeken), is het risico m.i. fors lager dan andere vormen van C.F.
Ja en nee. Wat mij opvalt is dat men claimde dat ze voor openbaarheid altijd wel " een " maandje achterstand hadden. Kan ik in komen. Na openbaarheid is het ineens 1,3% (op 500) die een achterstand van 2 maanden hebben. Daarnaast moet je eens kijken naar de teksten bij 2449 (financieringen 25406 en 25432 reeds hier eerder besproken) en de financieringen 25271 (aankomend bkr) en 25616 (reeds bkr, incasso gaat starten, 30 euro terugbetaald).

Gecombineerd met de recensies op independer dan ga ik mij afvragen hoe men hier echt met de huidige nieuwe aanvragen om gaat.
Jaco078zondag 5 augustus 2018 @ 15:28
Gisterenavond nog een storting gedaan. 25406 heb ik niet in portefeuille. Alle voorliggende en ópvolgende getallen wel. Lijkt dat bij een bijstorting niet geinvesteerd wordt in wat 'mindere' debiteuren. Idem 25.432. Alle voorliggende en ópvolgende getallen wel in portefeuille. Geldt ook voor 25.271 en 25.616. Na storting gisteren álle 4 niet in portefeuille.
investeerdertjezondag 5 augustus 2018 @ 15:30
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 15:28 schreef Jaco078 het volgende:

Gisterenavond nog een storting gedaan. 25406 heb ik niet in portefeuille. Alle voorliggende en ópvolgende getallen wel. Lijkt dat bij een bijstorting niet geinvesteerd wordt in wat 'mindere' debiteuren. Idem 25.432. Alle voorliggende en ópvolgende getallen wel in portefeuille. Geldt ook voor 25.271 en 25.616. Na storting gisteren álle 4 niet in portefeuille.
Er is inderdaad geen sprake van spreiding in achterstanden bij mijn weten.
peterczondag 5 augustus 2018 @ 17:14
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 14:15 schreef obligataire het volgende:

[..]

Ik overweeg om deze mee te nemen. Op zich is het een hele stap om een bruin café om te zetten naar een 'yuppentent', maar met de deskundigheid en het eigen kapitaal van de initiatiefnemers lijkt weinig mis. Materiële borgstellingen vanuit de Beheer BV en tevens privé, dat zie ik graag.

Iemand nog aandachtspunten gevonden?
De locatie van VALÓN is niet in het horecaconcentratiegebied bij het Scheldeplein, waar veelal grotere horecazaken gevestigd zijn, maar in de zogenaamde Rijnbuurt waar sprake is van verspreide horeca. De primaire doelgroep bestaat uit inwoners en bezoekers van het Stadsdeel Zuid,

Is / was dus een bruin buurt cafe op een hoek van een straat, welke een yuppentent wordt, wordt "terrasje voor de buurtbewoners" , indien goed eten en drinken icm goede dienstverlening, met niet te hoge huur, en minder directe concurrentie in de nabijheid, durf ik deze ook wel aan.

Bovendien 455k turnover / 300 dgn per jr = ¤ 1.5k per dag stemt overeen 50% bezettingsgraad van de zitplaatsen en besteding , de 114k klopt dan ook wel voor de drie maanden. Omzet oogt wat laag, in verhouding tot de personeelsbezetting/kosten, en inkoop circa 30%, dit wordt dan rechtgetrokken duur de relatief lage huurlasten blijkbaar

[ Bericht 11% gewijzigd door peterc op 05-08-2018 17:31:29 ]
NaRegenDeZonzondag 5 augustus 2018 @ 17:55
quote:
12s.gif Op zondag 5 augustus 2018 17:14 schreef peterc het volgende:

[..]

De locatie van VALÓN is niet in het horecaconcentratiegebied bij het Scheldeplein, waar veelal grotere horecazaken gevestigd zijn, maar in de zogenaamde Rijnbuurt waar sprake is van verspreide horeca. De primaire doelgroep bestaat uit inwoners en bezoekers van het Stadsdeel Zuid,

Is / was dus een bruin buurt cafe op een hoek van een straat, welke een yuppentent wordt, wordt "terrasje voor de buurtbewoners" , indien goed eten en drinken icm goede dienstverlening, met niet te hoge huur, en minder directe concurrentie in de nabijheid, durf ik deze ook wel aan.

Bovendien 455k turnover / 300 dgn per jr = ¤ 1.5k per dag stemt overeen 50% bezettingsgraad van de zitplaatsen en besteding , de 114k klopt dan ook wel voor de drie maanden. Omzet oogt wat laag, in verhouding tot de personeelsbezetting/kosten, en inkoop circa 30%, dit wordt dan rechtgetrokken duur de relatief lage huurlasten blijkbaar
Weet iemand het exacte adres? Kan het in de pitch niet vinden. Zou het graag weten ken de buurt goed.
djh77zondag 5 augustus 2018 @ 18:31
quote:
1s.gif Op zondag 5 augustus 2018 17:55 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Weet iemand het exacte adres? Kan het in de pitch niet vinden. Zou het graag weten ken de buurt goed.
Waalstraat 103 volgens mij
NaRegenDeZonzondag 5 augustus 2018 @ 19:27
Dank! Dat is Waalstraat hoek Uiterwaardenstraat. Is inderdaad al meer dan 35 jaar een horecapand.
Zit wel midden in de woonwijk en zal het dus voor het grootste deel van buurtbewoners en mond op mond reclame moeten hebben. Er zullen niet veel mensen toevallig langs lopen en biñnen stappen om een hapje te eten.
Ik heb toch wel mijn twijfels of hier zo makkelijk de genoemde omzetten gedraaid kunnen worden.
rechtsbackjezondag 5 augustus 2018 @ 19:30
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 19:27 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Dank! Dat is Waalstraat hoek Uiterwaardenstraat. Is inderdaad al meer dan 35 jaar een horecapand.
Zit wel midden in de woonwijk en zal het dus voor het grootste deel van buurtbewoners en mond op mond reclame moeten hebben. Er zullen niet veel mensen toevallig langs lopen en biñnen stappen om een hapje te eten.
Ik heb toch wel mijn twijfels of hier zo makkelijk de genoemde omzetten gedraaid kunnen worden.
Je hebt nog meer vormen van marketing :)
NaRegenDeZonzondag 5 augustus 2018 @ 19:33
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2018 19:30 schreef rechtsbackje het volgende:

[..]

Je hebt nog meer vormen van marketing :)
Dat begrijp ik maar aan een Groupon klant hou je niet zo veel over.🤔
Overigens ik zeg niet dat het onmogelijk ia. Met de juiste crew is er veel mogelijk. De constructie met de cruciale personeelsleden als aandeelhouder die bovendien in de buurt gewerkt hebben kan een positieve boost geven zeker bij de start.

[ Bericht 15% gewijzigd door NaRegenDeZon op 05-08-2018 19:43:13 ]
peterczondag 5 augustus 2018 @ 23:36
quote:
1s.gif Op zondag 5 augustus 2018 19:33 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Dat begrijp ik maar aan een Groupon klant hou je niet zo veel over.🤔
Overigens ik zeg niet dat het onmogelijk ia. Met de juiste crew is er veel mogelijk. De constructie met de cruciale personeelsleden als aandeelhouder die bovendien in de buurt gewerkt hebben kan een positieve boost geven zeker bij de start.
Past een dergelijke tent in die buurt?
najra1990maandag 6 augustus 2018 @ 09:58
Dan ook nog maar even mijn mening over FNC... Ik ben het met verschillende partijen eens.
Het is vervelend dat FNC nog steeds niet standaard de cijfers van 2017 publiceert. Echter is dat voor mij direct het signaal dat een bedrijf een extra risico is omdat het de cijfers niet op orde heeft. Voor mij dus geen investering. In plaats van naar FNC wijzen, gebruik ik dit als kennis om risico te mijden.

Daarbij is het een bedrijfsvoering van FNC om op deze manier de projecten te beoordelen. Dat is hun keuze en voor ons een gevalletje take it or leave it. Waarom ga ik wel naar de AH en niet naar de Jumbo? Omdat ik de jumbo een verschrikkelijke winkel vindt (aanbiedingen die geen aanbiedingen zijn, beweren dat je de goedkoopste bent, maar wel onder jouw eigen voorwaarden, verschrikkelijke winkelinrichting en zo verder). Daar kan ik over klagen, maar het is bedrijfsvoering, dus dat gaan ze echt niet veranderen. Zo is het ook bij FNC. Als het je niet bevalt ga je toch lekker naar de concurrent. Je hoeft niet via hen te investeren.

Dan de afhandeling van laatbetalers vind ik erg goed en krachtig opgezet. Ook de uitvoering ervan waardeer ik. Standaard elke maand een kort berichtje hoe het ervoor staat. Weliswaar valt er op de inhoud soms aan te merken dat het niet veel zegt, maar er is in ieder geval een berichtje.

Het beoordelingssysteem van FNC kan ik ook waarderen. Hoewel het niet echt een uitgebreide pitch is, heeft het systeem zich wel al bewezen en leert het nog steeds bij. Op basis van variabelen komt er een risico uit. Dat is puur gebaseerd op feiten. Juist doordat een computer al die feiten bekijkt, gebruikt en mee laat wegen, wordt daar een onafhankelijk oordeel aan gehangen. Op die tweeduizend leningen vind ik dat er nog relatief weinig defaults zijn. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de leeftijd van het platform, maar tot nu toe doen ze het echt niet slecht.

Na deze positieve comments moet ik toch ook zeggen dat ik recent al mijn investeringen heb teruggetrokken. Ik was het namelijk zat. Keer op keer gingen dingen fout. Juist als FinTech bedrijf vind is het heel belangrijk dat je IT op orde is. Dat houdt in op tijd betalen, een correct dashboard en zo verder. Het feit dat er in de afgelopen maanden zoveel is misgegaan vind ik veel erger en zorgwekkender dan de bedrijfsvoering waar wij het dan wel of niet mee eens zijn. Het ging behoorlijk mis met bijvoorbeeld de Cashback actie. Ook hadden ze bijvoorbeeld voor zichzelf de deadline gesteld dat er op de 15e een update zou komen over de betalingsachterstanden. Dat zou de 16e worden omdat het anders op een zondag moest, maar ook die deadline hebben ze niet gehaald.
In de nieuwsbrief is trots aangekondigd dat men projecten af ging schrijven bij een vertraagde betalen van meer dan 90 dagen. Heel leuk, maar doe dat dan ook. Ik heb een project met een vertraging van 217 dagen en die is nog niet afgeboekt. Dat moet dan handmatig gebeuren, is moeilijk en de IT-ers hebben geen tijd. Sorry, maar het systeem waar ze dus op bouwen heeft gebreken.

Voor mij staat het bij FNC dus ook even op pauze. Niet zozeer vanwege keuze's die zij maken waar ik het niet mee eens ben, maar omdat het systeem momenteel niet goed werkt. Heel vervelend, omdat ik wel veel projecten meepakte bij FNC. Helaas is het nou eenmaal niet anders en maak ik er weer het beste van. Met regelmaat even contact met FNC zelf om eens te horen hoe het ermee staat en hoe ze over dingen denken. Ik ben het zeker niet altijd met ze eens, maar ik maak mij meer zorgen om de problemen in de systemen dan om de strategie die ze aanhouden.
obligatairemaandag 6 augustus 2018 @ 11:28
Nieuwe op CCF:
https://www.collincrowdfund.nl/energy-outsourcing-solutions-2/

Ik heb deze meegepakt, het grootste risico zit hem denk ik in de correcte en werkende oplevering, daarna is het een melkkoetje?
NaRegenDeZonmaandag 6 augustus 2018 @ 11:41
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2018 11:28 schreef obligataire het volgende:
Nieuwe op CCF:
https://www.collincrowdfund.nl/energy-outsourcing-solutions-2/

Ik heb deze meegepakt, het grootste risico zit hem denk ik in de correcte en werkende oplevering, daarna is het een melkkoetje?
Volgens mij is die er weer afgehaald. Ik krijg in ieder geval niets via de link.
bubbels234maandag 6 augustus 2018 @ 11:48
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2018 11:41 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Volgens mij is die er weer afgehaald. Ik krijg in ieder geval niets via de link.
Deze was inderdaad even niet te vinden maar nu weer wel.
obligatairemaandag 6 augustus 2018 @ 11:48
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2018 11:41 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Volgens mij is die er weer afgehaald. Ik krijg in ieder geval niets via de link.
Ik wel, maar het % geïnvesteerd, is ineens flink gedaald. Wat is hier aan de hand?
Zat eerder al rond de 50% maar nu slechts 34%.
NaRegenDeZonmaandag 6 augustus 2018 @ 12:01
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2018 11:48 schreef obligataire het volgende:

[..]

Ik wel, maar het % geïnvesteerd, is ineens flink gedaald. Wat is hier aan de hand?
Zat eerder al rond de 50% maar nu slechts 34%.
Zeker iemand groot bedrag teruggetrokken.
obligatairemaandag 6 augustus 2018 @ 12:03
Er komt niets meer bij? 8)7
NaRegenDeZonmaandag 6 augustus 2018 @ 12:08
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2018 12:03 schreef obligataire het volgende:
Er komt niets meer bij? 8)7
It hapert!!
Op hoofd scherm staat nog 34% te gaan . Klik je door dan staat er nog 76K te investeren.

Oos heeft men trouwens gestopt op bijna 1.2 miljoen. Dus bijna 2 ton boven minimum bedrag.
kopersneekmaandag 6 augustus 2018 @ 12:21
68k inmiddels, portefeuille wordt ook niet bijgewerkt as we speak...
Crowdfunder99maandag 6 augustus 2018 @ 13:30
SPOILER
[quote]0s.gif Op maandag 6 augustus 2018 09:58 schreef najra1990 het volgende:
Dan ook nog maar even mijn mening over FNC... Ik ben het met verschillende partijen eens.
Het is vervelend dat FNC nog steeds niet standaard de cijfers van 2017 publiceert. Echter is dat voor mij direct het signaal dat een bedrijf een extra risico is omdat het de cijfers niet op orde heeft. Voor mij dus geen investering. In plaats van naar FNC wijzen, gebruik ik dit als kennis om risico te mijden.

Daarbij is het een bedrijfsvoering van FNC om op deze manier de projecten te beoordelen. Dat is hun keuze en voor ons een gevalletje take it or leave it. Waarom ga ik wel naar de AH en niet naar de Jumbo? Omdat ik de jumbo een verschrikkelijke winkel vindt (aanbiedingen die geen aanbiedingen zijn, beweren dat je de goedkoopste bent, maar wel onder jouw eigen voorwaarden, verschrikkelijke winkelinrichting en zo verder). Daar kan ik over klagen, maar het is bedrijfsvoering, dus dat gaan ze echt niet veranderen. Zo is het ook bij FNC. Als het je niet bevalt ga je toch lekker naar de concurrent. Je hoeft niet via hen te investeren.

Dan de afhandeling van laatbetalers vind ik erg goed en krachtig opgezet. Ook de uitvoering ervan waardeer ik. Standaard elke maand een kort berichtje hoe het ervoor staat. Weliswaar valt er op de inhoud soms aan te merken dat het niet veel zegt, maar er is in ieder geval een berichtje.

Het beoordelingssysteem van FNC kan ik ook waarderen. Hoewel het niet echt een uitgebreide pitch is, heeft het systeem zich wel al bewezen en leert het nog steeds bij. Op basis van variabelen komt er een risico uit. Dat is puur gebaseerd op feiten. Juist doordat een computer al die feiten bekijkt, gebruikt en mee laat wegen, wordt daar een onafhankelijk oordeel aan gehangen. Op die tweeduizend leningen vind ik dat er nog relatief weinig defaults zijn. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de leeftijd van het platform, maar tot nu toe doen ze het echt niet slecht.

Na deze positieve comments moet ik toch ook zeggen dat ik recent al mijn investeringen heb teruggetrokken. Ik was het namelijk zat. Keer op keer gingen dingen fout. Juist als FinTech bedrijf vind is het heel belangrijk dat je IT op orde is. Dat houdt in op tijd betalen, een correct dashboard en zo verder. Het feit dat er in de afgelopen maanden zoveel is misgegaan vind ik veel erger en zorgwekkender dan de bedrijfsvoering waar wij het dan wel of niet mee eens zijn. Het ging behoorlijk mis met bijvoorbeeld de Cashback actie. Ook hadden ze bijvoorbeeld voor zichzelf de deadline gesteld dat er op de 15e een update zou komen over de betalingsachterstanden. Dat zou de 16e worden omdat het anders op een zondag moest, maar ook die deadline hebben ze niet gehaald.
In de nieuwsbrief is trots aangekondigd dat men projecten af ging schrijven bij een vertraagde betalen van meer dan 90 dagen. Heel leuk, maar doe dat dan ook. Ik heb een project met een vertraging van 217 dagen en die is nog niet afgeboekt. Dat moet dan handmatig gebeuren, is moeilijk en de IT-ers hebben geen tijd. Sorry, maar het systeem waar ze dus op bouwen heeft gebreken.

Voor mij staat het bij FNC dus ook even op pauze. Niet zozeer vanwege keuze's die zij maken waar ik het niet mee eens ben, maar omdat het systeem momenteel niet goed werkt. Heel vervelend, omdat ik wel veel projecten meepakte bij FNC. Helaas is het nou eenmaal niet anders en maak ik er weer het beste van. Met regelmaat even contact met FNC zelf om eens te horen hoe het ermee staat en hoe ze over dingen denken. Ik ben het zeker niet altijd met ze eens, maar ik maak mij meer zorgen om de problemen in de systemen dan om de strategie die ze aanhouden.
[/quote]
Mooi verwoord en ik kijk er ook zo tegenaan. Ben wel benieuwd hoe je je investeringen hebt kunnen terugtrekken, dit is toch normaal gesproken niet mogelijk ?
najra1990maandag 6 augustus 2018 @ 13:35
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2018 13:30 schreef Crowdfunder99 het volgende:
SPOILER
[..]

Mooi verwoord en ik kijk er ook zo tegenaan. Ben wel benieuwd hoe je je investeringen hebt kunnen terugtrekken, dit is toch normaal gesproken niet mogelijk ?
Mailtje gestuurd met een onderbouwing waarom ik al mijn investeringen terug wilde trekken. Alles wat nog geen lopende lening was heb ik terug kunnen trekken.
Ik moet ook wel eerlijk bekennen dat ik hiervoor nog nooit iets heb teruggetrokken. Eenmaal geïnvesteerd vind ik dat je die toezegging eigenlijk moet laten staan. Waarom heb je anders die keuze gemaakt. Dit was dan ook eerder een signaal naar FNC.

[ Bericht 0% gewijzigd door najra1990 op 06-08-2018 16:27:20 ]
109796dinsdag 7 augustus 2018 @ 00:08
Iemand ook geïnvesteerd in Holding Overdulve? CCF
Waarbij het openstaande bedrag in de eerste regel lager is dan het geïnvesteerde bedrag?
Is naar mijn idee een fout in het aflossingsschema?


is opgelost

[ Bericht 6% gewijzigd door 109796 op 07-08-2018 17:07:25 ]
djh77dinsdag 7 augustus 2018 @ 06:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 00:08 schreef 109796 het volgende:
Iemand ook geïnvesteerd in Holding Overdulve? CCF
Waarbij het openstaande bedrag in de eerste regel lager is dan het geïnvesteerde bedrag?
Is naar mijn idee een fout in het aflossingsschema?
Vraag het CcF even. Fout komt misschien doordat een lager bedrag gegund is dan gewenst
tnhbdinsdag 7 augustus 2018 @ 11:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 00:08 schreef 109796 het volgende:
Is naar mijn idee een fout in het aflossingsschema?
Het was precies de verhouding tussen eerste totaalbedrag en uiteindelijk gerealiseerde bedrag, lijkt inmiddels opgelost.
obligatairedinsdag 7 augustus 2018 @ 12:30
Vandaag geïnvesteerd in een project bij FNC Duitsland.
Leuk project, compleet met cijfers 2017 en eerste halfjaar 2018 (!!)

Zo kan het dus ook.

FNC Nederland: lezen jullie mee??
plesnerdinsdag 7 augustus 2018 @ 12:37
Wat vinden jullie van het onderstaande project:

Advocatenkantoor bedrijfsauto
https://www.fundingcircle(...)parentHorizontalTab4

Cijfers (ook 2017) zien er volgens mij niet verkeerd uit, denk dat ik deze meepak
OpDieFietsdinsdag 7 augustus 2018 @ 12:54
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2018 09:58 schreef najra1990 het volgende:
Dan ook nog maar even mijn mening over FNC... Ik ben het met verschillende partijen eens.
Het is vervelend dat FNC nog steeds niet standaard de cijfers van 2017 publiceert. Echter is dat voor mij direct het signaal dat een bedrijf een extra risico is omdat het de cijfers niet op orde heeft. Voor mij dus geen investering. In plaats van naar FNC wijzen, gebruik ik dit als kennis om risico te mijden.
Eens. Alleen heb ik wel het gevoel dat momenteel veel geldvragers hun project onnodig (en waarschijnlijk onbewust?) buitenspel zetten door cijfers die ze misschien wel beschikbaar hebben niet te laten publiceren. Als FNC simpelweg tegen geldvragers zou zeggen: "Je hoeft geen cijfers over het afgelopen jaar te verstrekken, maar we adviseren om dit wel te doen omdat we weten dat veel investeerders dit als criterium hanteren", zouden dan niet veel meer geldvragers dit doen?
OpDieFietsdinsdag 7 augustus 2018 @ 14:05
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 12:37 schreef plesner het volgende:
Wat vinden jullie van het onderstaande project:

Advocatenkantoor bedrijfsauto
https://www.fundingcircle(...)parentHorizontalTab4

Cijfers (ook 2017) zien er volgens mij niet verkeerd uit, denk dat ik deze meepak
Vind ik ook. Bescheiden omzet voor een advocaat lijkt me, maar ook een bescheiden leningbedrag en verder geen schulden. Ik hem hem zojuist meegepakt.

Ik zat zelf ook nog te kijken naar deze:

Recruitmentbureau Bedrijfsruimte
https://www.fundingcircle.com/nl/investor/loans/42962

Maar ik hik toch een beetje aan tegen het forse leningbedrag en de flinke afname in 2017 van het eigen vermogen.

[ Bericht 17% gewijzigd door OpDieFiets op 07-08-2018 14:17:00 ]
Crowdfunder99dinsdag 7 augustus 2018 @ 14:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 12:54 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Eens. Alleen heb ik wel het gevoel dat momenteel veel geldvragers hun project onnodig (en waarschijnlijk onbewust?) buitenspel zetten door cijfers die ze misschien wel beschikbaar hebben niet te laten publiceren. Als FNC simpelweg tegen geldvragers zou zeggen: "Je hoeft geen cijfers over het afgelopen jaar te verstrekken, maar we adviseren om dit wel te doen omdat we weten dat veel investeerders dit als criterium hanteren", zouden dan niet veel meer geldvragers dit doen?
Vanuit de geldvrager bezien: in de praktijk bij FNC worden de meeste projecten gewoon volledig gefund, vaak al binnen 20 dagen en anders na een verlenging van nog eens 20 dagen, dus wat is het probleem (vanuit geldvrager bezien) ? En ik denk dat veel geldvragers helemaal niet weten dat investeerders graag zo actueel mogelijke cijfers wensen.
OpDieFietsdinsdag 7 augustus 2018 @ 14:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 14:28 schreef Crowdfunder99 het volgende:
Vanuit de geldvrager bezien: in de praktijk bij FNC worden de meeste projecten gewoon volledig gefund, vaak al binnen 20 dagen en anders na een verlenging van nog eens 20 dagen, dus wat is het probleem (vanuit geldvrager bezien) ?
Het zou als voordeel kunnen hebben dat je project veel sneller gefund is (en je dus sneller de beschikking hebt over het geld)?
quote:
En ik denk dat veel geldvragers helemaal niet weten dat investeerders graag zo actueel mogelijke cijfers wensen.
Dat is precies mijn punt :)
najra1990dinsdag 7 augustus 2018 @ 14:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 12:54 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Eens. Alleen heb ik wel het gevoel dat momenteel veel geldvragers hun project onnodig (en waarschijnlijk onbewust?) buitenspel zetten door cijfers die ze misschien wel beschikbaar hebben niet te laten publiceren. Als FNC simpelweg tegen geldvragers zou zeggen: "Je hoeft geen cijfers over het afgelopen jaar te verstrekken, maar we adviseren om dit wel te doen omdat we weten dat veel investeerders dit als criterium hanteren", zouden dan niet veel meer geldvragers dit doen?
Dit schijnt al actief door FNC te worden gedaan...
Crowdfunder99dinsdag 7 augustus 2018 @ 15:06
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 14:45 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Het zou als voordeel kunnen hebben dat je project veel sneller gefund is (en je dus sneller de beschikking hebt over het geld)?

Mee eens. Al verbaas ik mij wel steeds weer hoe snel de projecten bij FNC vollopen in vergelijking met bv. projecten bij KOM en InvestorMatch (waar het wel tot 60 dagen kan duren).
tnhbdinsdag 7 augustus 2018 @ 15:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 14:28 schreef Crowdfunder99 het volgende:
En ik denk dat veel geldvragers helemaal niet weten dat investeerders graag zo actueel mogelijke cijfers wensen
Of dat ze al lang blij zijn de cijfers van het afgelopen jaar niet beschikbaar te moeten stellen.
Horsemendinsdag 7 augustus 2018 @ 17:01
En weer een Collin project met problemen:

SPOILER
Beste investeerder,

Op dit moment is er een achterstand ontstaan bij de lening van Slagerij van L*ij*en. Hierdoor kunnen wij de betaling van juli niet op uw rekening-courant bijschrijven.
Wij staan in contact met de ondernemer om tot een oplossing te komen.

Wij zullen u nader informeren op het moment dat er nieuwe informatie beschikbaar is.
Looptijd lening 48 mnd waarvan er 23 voldaan zijn.
Rente 8%

Hopelijk komt er op korte termijn een reactie waarbij ik er vanuit ga dat Collin bij zowel de achtergestelde lening van de verkoper als die van de leveranciers de terugbetaling heeft laten stopzetten, e.e.a. conform toezegging in de pitch.
Crowdfunder99dinsdag 7 augustus 2018 @ 17:32
quote:
9s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 15:21 schreef tnhb het volgende:

[..]

Of dat ze al lang blij zijn de cijfers van het afgelopen jaar niet beschikbaar te moeten stellen.
Dat zou dan mogelijk tot veel defaults kunnen leiden, we gaan het zien tzt.
Aalsmeer15dinsdag 7 augustus 2018 @ 18:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 17:32 schreef Crowdfunder99 het volgende:

[..]

Dat zou dan mogelijk tot veel defaults kunnen leiden, we gaan het zien tzt.
Ik neem aan (hoop) dat FNC die cijfers wel heeft, alleen de investeerders niet.
Ik doe zelf niks bij FNC
Tjalaladinsdag 7 augustus 2018 @ 18:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 18:18 schreef Aalsmeer15 het volgende:

[..]

Ik neem aan (hoop) dat FNC die cijfers wel heeft, alleen de investeerders niet.
Ik doe zelf niks bij FNC
Wat een complottheorieën over ontbrekende 2017 cijfers... administratie en accountantskantoren hebben meer dan 1 klant en de cijfers zullen dus nog niet klaar zijn.

Als een klant vraagt om de 2017 cijfers zal die echt wel met voorrang gemaakt kunnen worden maar goed als FNC het niet noodzakelijk vindt... dan zal de ondernemer de vraag dus ook niet stellen.
investeerdertjedinsdag 7 augustus 2018 @ 18:54
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 18:51 schreef Tjalala het volgende:

[..]

Wat een complottheorieën over ontbrekende 2017 cijfers... administratie en accountantskantoren hebben meer dan 1 klant en de cijfers zullen dus nog niet klaar zijn.

Als een klant vraagt om de 2017 cijfers zal die echt wel met voorrang gemaakt kunnen worden maar goed als FNC het niet noodzakelijk vindt... dan zal de ondernemer de vraag dus ook niet stellen.
Vooral bij BV's zijn ze er, een administratie/accountant zal dan ook zorgen dat ze er zijn. Iets met een wettelijke plicht enzo.
Horsemendinsdag 7 augustus 2018 @ 19:15
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 18:54 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Vooral bij BV's zijn ze er, een administratie/accountant zal dan ook zorgen dat ze er zijn. Iets met een wettelijke plicht enzo.
Nee hoor. De wettelijke plicht is er pas 1 jaar na afloop van het boekjaar.

Aanvulling: https://www.kvk.nl/inschr(...)de-uiterste-termijn/

[ Bericht 15% gewijzigd door Horsemen op 07-08-2018 22:03:48 (Aanvulling) ]
Tjalaladinsdag 7 augustus 2018 @ 19:18
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 18:54 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Vooral bij BV's zijn ze er, een administratie/accountant zal dan ook zorgen dat ze er zijn. Iets met een wettelijke plicht enzo.
Er zit een wettelijke plicht. Maar ook hier is er een mogelijkheid om uitstel te krijgen en dus hoeven ook voor de BV de 2017 cijfers nog niet klaar te zijn.
tnhbdinsdag 7 augustus 2018 @ 20:00
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 18:51 schreef Tjalala het volgende:
Wat een complottheorieën over ontbrekende 2017 cijfers
Wat mij betreft een beetje kort door de bocht de opmerking richting complottheorie.

Er is gewoon geen enkele bank of andere financiële instelling die na half 2018 nog genoegen neemt met cijfers van 2016, maar "de crowd" mag er niet om vragen en bedenkingen hebben als ze er niet zijn, dat uitgangspunt verbaasd me, alsof we een tweede rangs status hebben.

Ik ben zelf al tientallen jaren ondernemer en vraag me serieus af waarom je als ondernemer die cijfers ook niet zelf gewoon tijdig wilt hebben, zonder kun je toch niet goed sturen? Ik heb gedurende een periode van ca. 15 jaar vrij veel in de horeca geleverd (IT gerelateerd) en de klanten waar het mis mee ging waren steeds weer de klanten die hun cijfers niet beschikbaar hadden of op basis van die cijfers hadden kunnen voorzien dat het mis zou gaan. Met die ervaring wil ik (en velen met mij) altijd graag recente cijfers zien.

In mijn beleving zijn er maar een paar redenen te bedenken waarom je nu nog geen cijfers van vorig jaar wilt of kunt presenteren, ze zijn zo slecht dat je bang bent dat de lening niet volloopt of je hebt je zaakjes administratief niet op orde, beiden zijn gevaarlijk.

Dat administratiekantoren meer klanten hebben en niet voor iedereen aan het begin van het jaar al jaarcijfers kunnen leveren klopt, alleen als je een goede reden hebt (bijvoorbeeld aanvraag lening) heb ik het in al die jaren nog nooit meegemaakt dat de cijfers niet snel klaar konden zijn, bij de verkoop van een bedrijfsonderdeel hadden we de cijfers zelfs al in de eerste week van januari.

Maar misschien moet de benadering anders zijn: waarom zou een ondernemer die geld wil lenen niet zo compleet mogelijk willen zijn met z'n cijfers?
Tjalaladinsdag 7 augustus 2018 @ 20:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 20:00 schreef tnhb het volgende:

[..]

Wat mij betreft een beetje kort door de bocht de opmerking richting complottheorie.

Er is gewoon geen enkele bank of andere financiële instelling die na half 2018 nog genoegen neemt met cijfers van 2016, maar "de crowd" mag er niet om vragen en bedenkingen hebben als ze er niet zijn, dat uitgangspunt verbaasd me, alsof we een tweede rangs status hebben.

Ik ben zelf al tientallen jaren ondernemer en vraag me serieus af waarom je als ondernemer die cijfers ook niet zelf gewoon tijdig wilt hebben, zonder kun je toch niet goed sturen? Ik heb gedurende een periode van ca. 15 jaar vrij veel in de horeca geleverd (IT gerelateerd) en de klanten waar het mis mee ging waren steeds weer de klanten die hun cijfers niet beschikbaar hadden of op basis van die cijfers hadden kunnen voorzien dat het mis zou gaan. Met die ervaring wil ik (en velen met mij) altijd graag recente cijfers zien.

In mijn beleving zijn er maar een paar redenen te bedenken waarom je nu nog geen cijfers van vorig jaar wilt of kunt presenteren, ze zijn zo slecht dat je bang bent dat de lening niet volloopt of je hebt je zaakjes administratief niet op orde, beiden zijn gevaarlijk.

Dat administratiekantoren meer klanten hebben en niet voor iedereen aan het begin van het jaar al jaarcijfers kunnen leveren klopt, alleen als je een goede reden hebt (bijvoorbeeld aanvraag lening) heb ik het in al die jaren nog nooit meegemaakt dat de cijfers niet snel klaar konden zijn, bij de verkoop van een bedrijfsonderdeel hadden we de cijfers zelfs al in de eerste week van januari.

Maar misschien moet de benadering anders zijn: waarom zou een ondernemer die geld wil lenen niet zo compleet mogelijk willen zijn met z'n cijfers?
Begrijp me niet verkeerd, ik ben het zeker met je eens dat er vaak wel erg weinig informatie beschikbaar is. Het ging mij er om dat ze zeiden dat cijfers wel klaar zijn em ontvangen door FNC en vervolgens miet gedeeld.
Horsemendinsdag 7 augustus 2018 @ 22:11
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 20:39 schreef Tjalala het volgende:

[..]

Begrijp me niet verkeerd, ik ben het zeker met je eens dat er vaak wel erg weinig informatie beschikbaar is. Het ging mij er om dat ze zeiden dat cijfers wel klaar zijn em ontvangen door FNC en vervolgens miet gedeeld.
Misleiding en achterhouden van essentiële investeerders informatie dus aangezien dit bij FNC zo ongeveer het enige is waarop je kunt selecteren.
Aalsmeer15woensdag 8 augustus 2018 @ 09:14
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 20:39 schreef Tjalala het volgende:

[..]

Begrijp me niet verkeerd, ik ben het zeker met je eens dat er vaak wel erg weinig informatie beschikbaar is. Het ging mij er om dat ze zeiden dat cijfers wel klaar zijn em ontvangen door FNC en vervolgens miet gedeeld.
Ja hallo, ik denk dat je mij verkeerd begrijpt. Als FNC helemaal geen cijfers heeft van 2017 en ze zetten lening nu op de site dan zou het toch helemaal van de gekke zijn.
Als FNC nu iets nieuws op de site zet ga ik ervan uit dat ze zelf wel cijfers 2017 en minimaal cijfers 1e kwartaal 2018 van de ondernemer ontvangen hebben.
djh77woensdag 8 augustus 2018 @ 09:27
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 09:14 schreef Aalsmeer15 het volgende:

[..]

Ja hallo, ik denk dat je mij verkeerd begrijpt. Als FNC helemaal geen cijfers heeft van 2017 en ze zetten lening nu op de site dan zou het toch helemaal van de gekke zijn.
Als FNC nu iets nieuws op de site zet ga ik ervan uit dat ze zelf wel cijfers 2017 en minimaal cijfers 1e kwartaal 2018 van de ondernemer ontvangen hebben.
Fnc vraagt bankafschriften van de laatste 3 maanden. Niet per se jaar of kwartaalcijfers
djh77woensdag 8 augustus 2018 @ 09:41
Partner in werk op gve met slechts 6,5%
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=18321
FINONAFwoensdag 8 augustus 2018 @ 10:23
En Wiebke gaat een Brotzeitzaak starten via kom
https://www.kapitaalopmaat.nl/Wiebkes-Brotzeit
obligatairewoensdag 8 augustus 2018 @ 10:24
quote:
1s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 09:27 schreef djh77 het volgende:

[..]

Fnc vraagt bankafschriften van de laatste 3 maanden. Niet per se jaar of kwartaalcijfers
Ook al zo'n belachelijke onzin. Op basis van enkel bankafschriften kun je geen juist en volledig beeld van een onderneming vormen. Als iemand zijn crediteuren laat oplopen blijkt dat niet uit de afschriften van de bank, om maar eens een voorbeeld te noemen.

FNC maakt misbruik van het vertrouwen dat investeerders, en dan met name financieel niet geschoolde investeerders, in hun stellen. Hun methode lijkt een beetje op technische analyse in de beleggingswereld, pseudo wetenschappelijke bullshit dus.

Wat FNC gebruikt om de financiële situatie in kaart te brengen is in veel gevallen onvoldoende en gedateerd. MKB onderneminkjes opereren doorgaans onder de radar en er is heel weinig van ze bekend zolang ze maar buiten bereik van de BKR blijven.

Een jaarrekening is het enige document waaraan je de financiële positie van een bedrijf kunt meten, mits uiteraard door een kundig persoon opgesteld.

En dan hebben we het nog niet eens over de privé situatie van de ondernemer want deze blijkt uiteraard niet uit de jaarrekening.
djh77woensdag 8 augustus 2018 @ 10:25
Tape fabrikant met 1e hypotheek op ccf:
https://www.collincrowdfund.nl/permanento-beheer/
xzazwoensdag 8 augustus 2018 @ 10:33
quote:
10s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 10:23 schreef FINONAF het volgende:
En Wiebke gaat een Brotzeitzaak starten via kom
https://www.kapitaalopmaat.nl/Wiebkes-Brotzeit
Jaaaaa Weibke! Maar ik doe niet mee.
FINONAFwoensdag 8 augustus 2018 @ 10:37
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 09:41 schreef djh77 het volgende:
Partner in werk op gve met slechts 6,5%
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=18321
Rente is wel wat mager inderdaad, maar ik denk dat hij wel volkomt met deze rente. Leenbedrag is niet al te hoog, en beide heren stellen zich hoofdelijk aansprakelijk.
obligatairewoensdag 8 augustus 2018 @ 10:38
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 10:25 schreef djh77 het volgende:
Tape fabrikant met 1e hypotheek op ccf:
https://www.collincrowdfund.nl/permanento-beheer/
Hmmm, klinkt interessant door de 1e hypotheek. Overigens geloof ik niet veel van de LTV van 92% want ze kopen het hok voor 550K dus dat zal dan wel een realistischer bedrag zijn dan de taxatiewaarde van 595K. En bij gedwongen verkoop zal het nog veel minder opleveren.

Zware schuldenlast, na financiering van dit pand 2,236 mio op een omzet van 2.7 mio.
Eigenlijk 2,311 mio schuld want zelfs de aanbetaling op het pand doen ze vanuit RC krediet. _O-

Zonder de 1e hypotheek liep ik er met een grote boog omheen en ik snap best wel dat de huisbankier er geen zin in heeft. Denk dat vooral de huisbankier de grote winnaar is bij deze volgende financieringsronde gezien de kostenbesparing die hieruit voortkomt.

[ Bericht 6% gewijzigd door obligataire op 08-08-2018 10:47:25 ]
djh77woensdag 8 augustus 2018 @ 11:02
Latijns Amerikaans restaurant op GvE lijkt geannuleerd
quote:
U kunt investeren in Latijnsamerikaans eten in... Tiel! Restaurant #Orizaba. Ondernemer geeft Latijns-Amerikaanse keuken een vaste plek in de "hoofdstad van Zuid-Gelderland", en biedt 7,0%. Investeren: https://t.co/uKi3iXH8PV https://t.co/4yjq7LMerY
Ron1986woensdag 8 augustus 2018 @ 11:04
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 11:02 schreef djh77 het volgende:
Latijns Amerikaans restaurant op GvE lijkt geannuleerd

[..]

Vreemd, collega van me uit Tiel zei trouwens dat het vorige restaurant er ook niet lang gezeten heeft op die plek.
Ron1986woensdag 8 augustus 2018 @ 11:05
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 10:37 schreef FINONAF het volgende:

[..]

Rente is wel wat mager inderdaad, maar ik denk dat hij wel volkomt met deze rente. Leenbedrag is niet al te hoog, en beide heren stellen zich hoofdelijk aansprakelijk.
Zal idd niet lang open staan en zo vol zitten denk ik met dit bedrag icm met deze looptijd.
OpDieFietswoensdag 8 augustus 2018 @ 11:18
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 10:38 schreef obligataire het volgende:

[..]

Hmmm, klinkt interessant door de 1e hypotheek. Overigens geloof ik niet veel van de LTV van 92% want ze kopen het hok voor 550K dus dat zal dan wel een realistischer bedrag zijn dan de taxatiewaarde van 595K. En bij gedwongen verkoop zal het nog veel minder opleveren.

Zware schuldenlast, na financiering van dit pand 2,236 mio op een omzet van 2.7 mio.
Eigenlijk 2,311 mio schuld want zelfs de aanbetaling op het pand doen ze vanuit RC krediet. _O-

Zonder de 1e hypotheek liep ik er met een grote boog omheen en ik snap best wel dat de huisbankier er geen zin in heeft. Denk dat vooral de huisbankier de grote winnaar is bij deze volgende financieringsronde gezien de kostenbesparing die hieruit voortkomt.
Begrijp ik goed dat je overweegt te investeren in een project waarin je (om hierboven door jouzelf duidelijk uiteengezette redenen) totaal geen vertrouwen hebt? En dat alleen maar omdat er een hypotheek wordt geboden waardoor je als (of misschien is het beter om te zeggen: wanneer) het mis gaat mogelijk je geld terugkrijgt? (Dwz: ALS gedwongen verkoop genoeg opbrengt, ALS CCF de hypotheek goed regelt, ALS CCF daadwerkelijk tot uitwinning overgaat, etc, etc).
obligatairewoensdag 8 augustus 2018 @ 11:21
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 11:18 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Begrijp ik goed dat je overweegt te investeren in een project waarin je (om hierboven door jouzelf duidelijk uiteengezette redenen) totaal geen vertrouwen hebt? En dat alleen maar omdat er een hypotheek wordt geboden waardoor je als (of misschien is het beter om te zeggen: wanneer) het mis gaat mogelijk je geld terugkrijgt? (Dwz: ALS gedwongen verkoop genoeg opbrengt, ALS CCF de hypotheek goed regelt, ALS CCF daadwerkelijk tot uitwinning overgaat, etc, etc).
Ha nee :) overwegen is nog iets anders dan beslissen, nadat ik klaar was met typen was mijn enthousiasme al flink gedaald. Maar ik ben benieuwd naar overige input van forumleden. De aankoop van het pand laat hun lasten dalen. Door de hypotheek is het risico op de hoofdsom beperkt en die zal door aflossingen steeds verder afnemen. Daarnaast is het een bestaand bedrijf met bestaande klantenkring. Daar staat tegenover dat ze dit blijkbaar niet weten om te zetten in winst. Met zo'n lage cashflow zal de het resultaat wel negatief zijn geweest, even los van die eenmalige last.

Als je geen vertrouwen zou hebben in CCF vwb het vestigen van hypotheken en de uitwinning daarvan, moet je natuurlijk helemaal niet investeren bij dit platform.

[ Bericht 6% gewijzigd door obligataire op 08-08-2018 11:44:09 ]
Ron1986woensdag 8 augustus 2018 @ 11:45
GvE op twitter:
Ondernemer Orizaba verhoogt rente en verlaagt doelbedrag om snel investeerders te vinden. Biedt nu 8,5%, doelbedrag ¤155.000,-. Help de ondernemer nog voor #Fruitcorso en #Appelpop te heropenen! Nu investeren: http://ow.ly/VXSR30ljxOJ #ondernemen #inhaker #gelderland
OpDieFietswoensdag 8 augustus 2018 @ 12:07
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 11:21 schreef obligataire het volgende:
Als je geen vertrouwen zou hebben in CCF vwb het vestigen van hypotheken en de uitwinning daarvan, moet je natuurlijk helemaal niet investeren bij dit platform.
Nou, het is niet zozeer dat ik op dit punt geen vertrouwen heb in CCF. Het was meer bedoeld als algemene constatering dat ook de zekerheid van een hypotheek betrekkelijk is, niet in het minst omdat er voor zover ik weet nog geen geen enkele track record is mbt uitwinning (bij CCF of enig ander nederlands platform).
Voor mijzelf is het vertrouwen in de slagingskans van een project het eerste selectiecriterium. Is dat vertrouwen er niet, dan sowieso geen investering. Vervolgens kijk ik naar zekerheden als volgend selectiecriterium.

Overigens ben ik twee jaar geleden al helemaal gestopt bij CCF :)
(vanwege hun stelselmatig opgepoetste pitches, waarin in mijn ogen de grens van misleiding regelmatig getoucheerd of zelfs overschreden wordt)
djh77woensdag 8 augustus 2018 @ 12:09
Zonneboiler met 2e hypotheek op gve
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=18378
Mogelijk snelle terugbetaling
quote:
Aanvullende afspraken
Geldnemer heeft zijn woning momenteel in de verkoop staan. Na verkoop komt de overwaarde vrij, waarbij overeengekomen is dat Geldnemer de keuze heeft om:
- met de overwaarde de openstaande financiering vervroegd af te lossen, inclusief 6 maanden boeterente.
- na verkoop een bedrag ter hoogte van de uitstaande lening te storten bij een bank, waarmee ten gunste van Stichting Zekerheden Geldvoorelkaar.nl een bankgarantie wordt afgegeven die het 2e hypotheekrecht zal vervangen.


[ Bericht 57% gewijzigd door djh77 op 08-08-2018 12:19:09 ]
djh77woensdag 8 augustus 2018 @ 12:10
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 11:45 schreef Ron1986 het volgende:
GvE op twitter:
Ondernemer Orizaba verhoogt rente en verlaagt doelbedrag om snel investeerders te vinden. Biedt nu 8,5%, doelbedrag ¤155.000,-. Help de ondernemer nog voor #Fruitcorso en #Appelpop te heropenen! Nu investeren: http://ow.ly/VXSR30ljxOJ #ondernemen #inhaker #gelderland
quote:
Pagina niet gevonden - error 404
Ron1986woensdag 8 augustus 2018 @ 12:12
quote:
1s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 12:10 schreef djh77 het volgende:

[..]

[..]

Handig net wel :P , maken dr wel een beetje een potje van
djh77woensdag 8 augustus 2018 @ 12:16
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 12:07 schreef OpDieFiets het volgende:
Omdat er voor zover ik weet nog geen geen enkele track record is mbt uitwinning (bij CCF of enig ander nederlands platform).
Volgens mij alleen het partyschip van KoM. Rest betaalt netjes door. 1e hypotheek is wel uit te winnen, een 2e of 3e niet echt lijkt me.
Horsemenwoensdag 8 augustus 2018 @ 13:22
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 10:38 schreef obligataire het volgende:

[..]

Hmmm, klinkt interessant door de 1e hypotheek. Overigens geloof ik niet veel van de LTV van 92% want ze kopen het hok voor 550K dus dat zal dan wel een realistischer bedrag zijn dan de taxatiewaarde van 595K. En bij gedwongen verkoop zal het nog veel minder opleveren.

Zware schuldenlast, na financiering van dit pand 2,236 mio op een omzet van 2.7 mio.
Eigenlijk 2,311 mio schuld want zelfs de aanbetaling op het pand doen ze vanuit RC krediet. _O-

Zonder de 1e hypotheek liep ik er met een grote boog omheen en ik snap best wel dat de huisbankier er geen zin in heeft. Denk dat vooral de huisbankier de grote winnaar is bij deze volgende financieringsronde gezien de kostenbesparing die hieruit voortkomt.
Zoals al opgemerkt slaat die taxatiewaarde van 595K natuurlijk nergens op. De koop (25 april 2018, ze zijn dus al 3 maanden bezig om een lening/hypotheek te krijgen) prijs is ¤550k dat is inderdaad een stuk reëler. Naast de grote schulden bij de Rabo 240k & 200k en een factoring faciliteit en het nog openstaande deel van de 250k lening bij GvE maak ik mij nog het meeste zorgen over dat na 5 jaar van aflossen de nog te betalen slottermijn 300k is. Als het op een veiling zal komen is het maar de vraag of het de 300k gaat opleveren. Gedurende de leningsduur is deze situatie alleen maar nijpender.

Ik ben een grote voorstander van leningen met een 1e hypotheek maar ik denk niet dat ik deze ga meepakken. Ik denk dat dit een vlucht naar voren is. De aanvraag loopt bij Collin dus hij zal ongetwijfeld wel volkomen en daar mag de Rabo en GvE erg blij mee zijn.
obligatairewoensdag 8 augustus 2018 @ 13:54
quote:
1s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 12:16 schreef djh77 het volgende:

[..]

Volgens mij alleen het partyschip van KoM. Rest betaalt netjes door. 1e hypotheek is wel uit te winnen, een 2e of 3e niet echt lijkt me.
Dat is een interessant punt, het zeer geringe aantal gevallen waarin een project default gaat waarin sprake is van 1e hypotheek. Buiten het partyschip ken ik er ook geen.
Er kan een preventieve werking van uit gaan, wetende dat de 'kroonjuwelen' voor de crowdfunders zijn als het mis gaat? Dat maakt het een stuk minder aantrekkelijk om de stekker er uit te trekken.

Bij mij speelt wel een geval met 2e hypotheek, dat niet meer betaalt.
SPOILER
Soonsalon/CCF
Maar eens even achteraan gaan, heb ik al een hele tijd niets meer van vernomen. (edit: er loopt een regeling, uiterlijk 30/9 moet er duidelijkheid zijn).

[ Bericht 2% gewijzigd door obligataire op 08-08-2018 14:01:00 ]
paardendokterwoensdag 8 augustus 2018 @ 14:10
quote:
1s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 12:09 schreef djh77 het volgende:
Zonneboiler met 2e hypotheek op gve
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=18378
Mogelijk snelle terugbetaling

[..]

SPOILER
Mooi voorbeeldje weer hoe de feiten worden opgepoetst in een pitch. GvE meldt trots dat het onderpand een marktwaarde van ¤ 690.000,- heeft, maar het staat te koop voor ¤ 660.000,-
Horsemenwoensdag 8 augustus 2018 @ 15:55
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 14:10 schreef paardendokter het volgende:

[..]

SPOILER
Mooi voorbeeldje weer hoe de feiten worden opgepoetst in een pitch. GvE meldt trots dat het onderpand een marktwaarde van ¤ 690.000,- heeft, maar het staat te koop voor ¤ 660.000,-
Tja, de bekende korrel zout of zou het de warmte zijn :(
rechtsbackjewoensdag 8 augustus 2018 @ 16:20
quote:
14s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 13:22 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Zoals al opgemerkt slaat die taxatiewaarde van 595K natuurlijk nergens op. De koop (25 april 2018, ze zijn dus al 3 maanden bezig om een lening/hypotheek te krijgen) prijs is ¤550k dat is inderdaad een stuk reëler. Naast de grote schulden bij de Rabo 240k & 200k en een factoring faciliteit en het nog openstaande deel van de 250k lening bij GvE maak ik mij nog het meeste zorgen over dat na 5 jaar van aflossen de nog te betalen slottermijn 300k is. Als het op een veiling zal komen is het maar de vraag of het de 300k gaat opleveren. Gedurende de leningsduur is deze situatie alleen maar nijpender.

Ik ben een grote voorstander van leningen met een 1e hypotheek maar ik denk niet dat ik deze ga meepakken. Ik denk dat dit een vlucht naar voren is. De aanvraag loopt bij Collin dus hij zal ongetwijfeld wel volkomen en daar mag de Rabo en GvE erg blij mee zijn.
Bij een restschuld van 300k zal dit pand niet gauw op een veiling komen. Het zal dan eerder onderhands worden verkocht. Een veiling is een uiterste middel, vak bij verstoorde relaties. Zelf kijk ik altijd eerst naar de afloscapaciteit en dan pas naar dekking. In dit geval zijn de huidige resultaten voldoende (ook door het vrijvallen van de huur). Een 1e hyp is in dit geval een beperking van het risico, geen uitsluiting. Ik durf dit wel aan.
NaRegenDeZonwoensdag 8 augustus 2018 @ 16:34
FNC heeft de wijze van rapporteren van de statistieken aangepast. https://www.fundingcircle.com/nl/statistieken Daar ben ik niet blij mee! :(

Werden eerst de (eind) cijfers keurig gerapporteerd inclusief de onderliggende cijfers zodat je keurig kon zien hoe men tot deze resultaten kwam. Nu moeten we het doen met alleen de eindresultaten.

Toevallig had ik de statistieken per eind Q1 gekopieerd. (nu niet meer beschikbaar op de site) Wat me opvalt is dat nu (eind Q2) het netto resultaat over de leningen met startdatum 2015/2016 een netto rendement krijgen toebedeeld van tussen de 3.8 en 5% Terwijl in Q1 deze categorie leningen een netto percentage mee kregen van 3.04% dat keurig na te rekenen was.

Wat is hier aan de hand? Na rekenen kunnen we het niet meer.

Vind het een vreemde zaak. Bij de 3.04 stond conform de berekeningswijze van de vereniging crowdfunding. Zou men op een nieuwe berekeningswijze over gegaan zijn?

Er staat nu wel een grote disclaimer bij dat je FNC nergens op kan aanspreken aangaande deze cijfers. Kan meniet herinneren dat deze uitgebreide disclaimer er eerder ook bij stond. Ruikt er naar dat hier gepoetst wordt aan de eindcijfers om de boel rooskleuriger voor te stellen. :?

[ Bericht 1% gewijzigd door NaRegenDeZon op 08-08-2018 16:46:02 ]
impact9woensdag 8 augustus 2018 @ 17:27
quote:
14s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 13:22 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Zoals al opgemerkt slaat die taxatiewaarde van 595K natuurlijk nergens op. De koop (25 april 2018, ze zijn dus al 3 maanden bezig om een lening/hypotheek te krijgen) prijs is ¤550k dat is inderdaad een stuk reëler. Naast de grote schulden bij de Rabo 240k & 200k en een factoring faciliteit en het nog openstaande deel van de 250k lening bij GvE maak ik mij nog het meeste zorgen over dat na 5 jaar van aflossen de nog te betalen slottermijn 300k is. Als het op een veiling zal komen is het maar de vraag of het de 300k gaat opleveren. Gedurende de leningsduur is deze situatie alleen maar nijpender.

Ik ben een grote voorstander van leningen met een 1e hypotheek maar ik denk niet dat ik deze ga meepakken. Ik denk dat dit een vlucht naar voren is. De aanvraag loopt bij Collin dus hij zal ongetwijfeld wel volkomen en daar mag de Rabo en GvE erg blij mee zijn.
Waarom hebben ze niet bij GvE aangeklopt?
De GvE lening dateert van eind 2017 en zou ervoor zorgen dat de productie naar Europa werd verplaatst.
Nu kopen ze een vergelijkbaar pand + productieruimte?

Kan iemand de oude pitch van GvE nog tevoorschijn halen?

[ Bericht 0% gewijzigd door impact9 op 08-08-2018 20:03:55 ]
Aalsmeer15woensdag 8 augustus 2018 @ 18:11
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 16:20 schreef rechtsbackje het volgende:

[..]

Bij een restschuld van 300k zal dit pand niet gauw op een veiling komen. Het zal dan eerder onderhands worden verkocht. Een veiling is een uiterste middel, vak bij verstoorde relaties. Zelf kijk ik altijd eerst naar de afloscapaciteit en dan pas naar dekking. In dit geval zijn de huidige resultaten voldoende (ook door het vrijvallen van de huur). Een 1e hyp is in dit geval een beperking van het risico, geen uitsluiting. Ik durf dit wel aan.
Bij een restschuld van 300k zal dit pand niet gauw op een veiling komen. Het zal dan eerder onderhands worden verkocht.
Is dat zo?
Kijk als het pand kan worden geherfinancierd is er niks aan de hand.
probleem wordt het als leningnemer het niet geherfinancierd krijgt.
Dan moet het verkocht, onderhands, wie gaat de kosten om het te koop te zetten betalen (de makelaar, Funda)?verzekering zal ook door CCF betaald moeten worden ,
gaan investeerders akkoord met een verkoopprijs lager dan 300K .
Ik denk dat het alleen verkocht kan worden onderhands als het meer opbrengt dan 300K+kosten. anders veilen.
Dus in de praktijk altijd veilen.
djh77woensdag 8 augustus 2018 @ 19:08
Wanneer een lening door FNC wordt opgezegd vanwege een achterstand, zie ik dan goed dat deze nog enkel de hoofdsom hoeft te worden terugbetaald en geen rente?
nsus8hmrtqt.png
Je betaalt dus eerst anderhalf jaar niets, dan maak je een minnelijke afspraak met fnc om de hoofdsom in termijnen terug te betalen?

[ Bericht 13% gewijzigd door djh77 op 09-08-2018 14:45:57 ]
crowdiefunderwoensdag 8 augustus 2018 @ 19:13
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 19:08 schreef djh77 het volgende:
Wanneer een lening door FNC wordt opgezegd vanwege een achterstand, zie ik dan goed dat deze nog enkel de hoofdsom hoeft te worden terugbetaald en geen rente?
[ afbeelding ]
Je betaalt dus eerst anderhalf jaar niets, dan maak je een minnelijke afspraak met fnc om de hoofdsom in termijnen terug te betalen?
Klopt inderdaad, ik snap niet dat mensen daar nog investeren :)
djh77woensdag 8 augustus 2018 @ 19:19
quote:
1s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 19:13 schreef crowdiefunder het volgende:

[..]

Klopt inderdaad, ik snap niet dat mensen daar nog investeren :)
SPOILER
Ik snap niet dat er nog ondernemers zijn die wel netjes met rente terugbetalen
snoopy40woensdag 8 augustus 2018 @ 20:15
quote:
10s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 10:23 schreef FINONAF het volgende:
En Wiebke gaat een Brotzeitzaak starten via kom
https://www.kapitaalopmaat.nl/Wiebkes-Brotzeit
jammer voor wiebke dat ik niet meer via kom investeer, anders had ik zeker meegedaan.
snoopy40woensdag 8 augustus 2018 @ 20:20
quote:
14s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 13:22 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Zoals al opgemerkt slaat die taxatiewaarde van 595K natuurlijk nergens op. De koop (25 april 2018, ze zijn dus al 3 maanden bezig om een lening/hypotheek te krijgen) prijs is ¤550k dat is inderdaad een stuk reëler. Naast de grote schulden bij de Rabo 240k & 200k en een factoring faciliteit en het nog openstaande deel van de 250k lening bij GvE maak ik mij nog het meeste zorgen over dat na 5 jaar van aflossen de nog te betalen slottermijn 300k is. Als het op een veiling zal komen is het maar de vraag of het de 300k gaat opleveren. Gedurende de leningsduur is deze situatie alleen maar nijpender.

Ik ben een grote voorstander van leningen met een 1e hypotheek maar ik denk niet dat ik deze ga meepakken. Ik denk dat dit een vlucht naar voren is. De aanvraag loopt bij Collin dus hij zal ongetwijfeld wel volkomen en daar mag de Rabo en GvE erg blij mee zijn.
. Hoezo bubbel.....
Crowdfunder99woensdag 8 augustus 2018 @ 20:31
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 19:08 schreef djh77 het volgende:
Wanneer een lening door FNC wordt opgezegd vanwege een achterstand, zie ik dan goed dat deze nog enkel de hoofdsom hoeft te worden terugbetaald en geen rente?
[ afbeelding ]
Je betaalt dus eerst anderhalf jaar niets, dan maak je een minnelijke afspraak met fnc om de hoofdsom in termijnen terug te betalen?
Ik zou hier zeker navraag over doen bij FNC of dit inderdaad zo werkt.
crowdiefunderwoensdag 8 augustus 2018 @ 20:59
Werkt zo, ook al een hele tijd. Zo'n 1,5 jaar geleden is mijn default ook zo afgehandeld na maanden stilzwijgen is de openstaande hoofdsom uitgekeerd.
rechtsbackjewoensdag 8 augustus 2018 @ 21:38
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 18:11 schreef Aalsmeer15 het volgende:

[..]

Bij een restschuld van 300k zal dit pand niet gauw op een veiling komen. Het zal dan eerder onderhands worden verkocht.
Is dat zo?
Kijk als het pand kan worden geherfinancierd is er niks aan de hand.
probleem wordt het als leningnemer het niet geherfinancierd krijgt.
Dan moet het verkocht, onderhands, wie gaat de kosten om het te koop te zetten betalen (de makelaar, Funda)?verzekering zal ook door CCF betaald moeten worden ,
gaan investeerders akkoord met een verkoopprijs lager dan 300K .
Ik denk dat het alleen verkocht kan worden onderhands als het meer opbrengt dan 300K+kosten. anders veilen.
Dus in de praktijk altijd veilen.
Nee hoor, praktijk is echt anders. Een pand wordt niet zo gauw geveild, omdat dit simpelweg ten koste gaat van de opbrengst. En is het ook niet nodig. Dat een pand verkocht moet worden, komt niet uit de lucht vallen.
109796woensdag 8 augustus 2018 @ 22:35
ccf energy outsourcing solutions weer open door een afhaker nog 500 euro te investeren om hem vol te krijgen.

vol

[ Bericht 6% gewijzigd door 109796 op 08-08-2018 22:56:04 ]
mvloenhdonderdag 9 augustus 2018 @ 08:32
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 19:19 schreef djh77 het volgende:

SPOILER
Ik snap niet dat er nog ondernemers zijn die wel netjes met rente terugbetalen
Blijft ook erg vervelend dat rente zonder boete of andere gevolgen te laat betaalt kan worden.
Ook al eens contact opgenomen met FNC maar vinden ze blijkbaar normaal.....
Ron1986donderdag 9 augustus 2018 @ 10:18
Restaurant is weer online bij gve met 8,5% nu, nog een goede 10k resterend.
OpDieFietsdonderdag 9 augustus 2018 @ 10:23
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 16:34 schreef NaRegenDeZon het volgende:
FNC heeft de wijze van rapporteren van de statistieken aangepast. https://www.fundingcircle.com/nl/statistieken Daar ben ik niet blij mee! :(

Werden eerst de (eind) cijfers keurig gerapporteerd inclusief de onderliggende cijfers zodat je keurig kon zien hoe men tot deze resultaten kwam. Nu moeten we het doen met alleen de eindresultaten.

Toevallig had ik de statistieken per eind Q1 gekopieerd. (nu niet meer beschikbaar op de site) Wat me opvalt is dat nu (eind Q2) het netto resultaat over de leningen met startdatum 2015/2016 een netto rendement krijgen toebedeeld van tussen de 3.8 en 5% Terwijl in Q1 deze categorie leningen een netto percentage mee kregen van 3.04% dat keurig na te rekenen was.

Wat is hier aan de hand? Na rekenen kunnen we het niet meer.

Vind het een vreemde zaak. Bij de 3.04 stond conform de berekeningswijze van de vereniging crowdfunding. Zou men op een nieuwe berekeningswijze over gegaan zijn?

Er staat nu wel een grote disclaimer bij dat je FNC nergens op kan aanspreken aangaande deze cijfers. Kan meniet herinneren dat deze uitgebreide disclaimer er eerder ook bij stond. Ruikt er naar dat hier gepoetst wordt aan de eindcijfers om de boel rooskleuriger voor te stellen. :?
Het verschil zit hem er in dat voorheen de cijfers een weergave waren van de daadwerkelijke performance tot nu toe, terwijl de nieuwe cijfers de verwachte performance tot einde looptijd weergeven, gebaseerd op performance data en een model. De werkelijke rendementscijfers zijn dus niet meer beschikbaar! Dit lijkt me tegen de richtlijnen van AFM?

FNC UK gebruikt nu helaas dezelfde weergave, terwijl dat voorheen juist een lichtend voorbeeld was van cijfertransparantie:
https://www.fundingcircle.com/uk/statistics/
Wat wel interessant is om te zien, is hoeveel slechter de prestaties van FNC NL lijken te zijn vergeleken met UK. Voor de projecten uit 2015/2016 verwacht men in NL een uiteindelijk rendement van 3,6-5%, terwijl dat in UK 5,5-7,1% is bij een vergelijkbaar gemiddeld bruto rendement van 9-10%. De grafiek van het huidige afboekingspercentage laat zien dat in NL na 18 maanden 5,4% is afgeboekt op de projecten uit 2015/2016. In UK is dat 2,8-3,5%!
djh77donderdag 9 augustus 2018 @ 10:56
Restaurant + appartement met 1e hypotheek op ccf
https://www.collincrowdfund.nl/looxs-bar-kitchen-vof/
impact9donderdag 9 augustus 2018 @ 11:04
quote:
0s.gif Op donderdag 9 augustus 2018 10:56 schreef djh77 het volgende:
Restaurant + appartement met 1e hypotheek op ccf
https://www.collincrowdfund.nl/looxs-bar-kitchen-vof/
Paar maanden geleden hebben ze nog 350k opgehaald voor de verbouwing?
obligatairedonderdag 9 augustus 2018 @ 13:33
quote:
1s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 20:15 schreef snoopy40 het volgende:

[..]

jammer voor wiebke dat ik niet meer via kom investeer, anders had ik zeker meegedaan.
Ik gun het haar heel erg maar ik denk dat dit een wel erg grote stap is voor Wiebke. De oude KOM schuld moet nota bene geherfinancierd worden via deze lening.

De accountant die de prognose heeft gemaakt staat denk ik niet met beide voetjes op de grond.....tonnen winst al in 2019 en ultimo 2019 een EV van 381K waarvan 378K liquide middelen. Goudmijntje? _O_ of _O-

Overigens denk ik dat je met zo'n zaak beter in het oosten van het land kunt zitten maar goed.
Ik schaam me soms dood als ze op TV met een Duitser in het Engels praten......
rechtsbackjedonderdag 9 augustus 2018 @ 14:00
quote:
0s.gif Op donderdag 9 augustus 2018 13:33 schreef obligataire het volgende:

[..]

Ik gun het haar heel erg maar ik denk dat dit een wel erg grote stap is voor Wiebke. De oude KOM schuld moet nota bene geherfinancierd worden via deze lening.

De accountant die de prognose heeft gemaakt staat denk ik niet met beide voetjes op de grond.....tonnen winst al in 2019 en ultimo 2019 een EV van 381K waarvan 378K liquide middelen. Goudmijntje? _O_ of _O-

Overigens denk ik dat je met zo'n zaak beter in het oosten van het land kunt zitten maar goed.
Ik schaam me soms dood als ze op TV met een Duitser in het Engels praten......
De accountant had inderdaad wat bescheidener met zijn prognose mogen zijn. Die ruimte zit erin. Een behoorlijk uitgesproken, gethematiseerde zaak zonder referentiemateriaal op niet bepaald het gezelligste plein van Nederland. Volgens mij is de horeca geconcentreerd aan de andere (zon?) kant van het plein.
djh77donderdag 9 augustus 2018 @ 14:37
Paardenhouderij met 1e hypotheek op ccf
https://www.collincrowdfund.nl/actiefstal-op-de-brant/
petercdonderdag 9 augustus 2018 @ 14:41
Vervroegde aflossing HCN project 64 SNCKBR A'dam
09-08-2018 11:37
Het filiaal van SNCKBR aan de Kinkerstraat is verkocht. Uit de opbrengst zijn alle nog resterende af te lossen termijnen (23) nu ineens naar u overgemaakt.


bedrag incl de nog resterende rente ontvangen TOP *O* w/

[ Bericht 37% gewijzigd door peterc op 09-08-2018 15:46:52 ]
djh77donderdag 9 augustus 2018 @ 14:46
quote:
1s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 19:08 schreef djh77 het volgende:
Wanneer een lening door FNC wordt opgezegd vanwege een achterstand, zie ik dan goed dat deze nog enkel de hoofdsom hoeft te worden terugbetaald en geen rente?
nsus8hmrtqt.png
Je betaalt dus eerst anderhalf jaar niets, dan maak je een minnelijke afspraak met fnc om de hoofdsom in termijnen terug te betalen?
Zit volgens FNC toch anders
quote:
Op het moment dat een lening wordt opgezegd moet de hoofdsom en vooraf afgesproken rente worden betaald. De rente is niet zichtbaar in uw dashboard, maar wordt wel degelijk geïncasseerd door ons team.
Prioriteit daarbij is het incasseren van de uitstaande hoofdsom en daarna zullen wij proberen om de rente en eventuele kosten eveneens te incasseren.
crowdiefunderdonderdag 9 augustus 2018 @ 14:59
Daar plegen ze dan nog 2 telefoontjes voor zeker :)

Mijn uitbetaling wordt elke maand minder, even de maandelijkse mail maar afwachten met de status van de projecten.
djh77donderdag 9 augustus 2018 @ 15:23
Peter Verhaar
quote:
soms is afwikkeling van crowdfunding OK, ook al is er weinig te halen; bij Eco worldwide via @geldvoorelkaar is bankgarantie ingeroepen en benut plus huis verkocht, met restschuld; HA is waardeloos
rechtsbackjedonderdag 9 augustus 2018 @ 16:59
quote:
0s.gif Op donderdag 9 augustus 2018 15:23 schreef djh77 het volgende:
Peter Verhaar

[..]

Ik vraag me af wat er ok is aan de verkoop van een woonhuis met restschuld.
Incitatus3donderdag 9 augustus 2018 @ 17:42
Daar is ie dan, de lang verwachte volledige aflossing van 10341 Silverline (GVE). Voor de ondernemer erg jammer dat het zo heeft moeten lopen en hij zijn activiteiten heeft moeten staken. Voor ons als investeerders is het dan wel weer prettig.
djh77donderdag 9 augustus 2018 @ 17:56
quote:
0s.gif Op donderdag 9 augustus 2018 17:42 schreef Incitatus3 het volgende:
Daar is ie dan, de lang verwachte volledige aflossing van 10341 Silverline (GVE). Voor de ondernemer erg jammer dat het zo heeft moeten lopen en hij zijn activiteiten heeft moeten staken. Voor ons als investeerders is het dan wel weer prettig.
Inderdaad. Zou in maart vervroegd afgelost worden.
OpDieFietsdonderdag 9 augustus 2018 @ 20:30
Leuk artikel over wielercafe De Proloog (KOM project):
https://www.fietssport.nl(...)fietsspot-de-proloog
djh77vrijdag 10 augustus 2018 @ 06:36
Fitness op gve
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=18582
djh77vrijdag 10 augustus 2018 @ 09:08
CCF heeft 3 projecten in de pijpleiding met een 1e hypotheek. Welke is de beste?

Poll: Welk CCF-project is het beste?
www.collincrowdfund.nl/actiefstal-o
www.collincrowdfund.nl/looxs-bar-ki
www.collincrowdfund.nl/permanento-b
Tussenstand:
results.cgi?pid=400817&layout=3&sort=prc
NaRegenDeZonvrijdag 10 augustus 2018 @ 09:58
quote:
0s.gif Op donderdag 9 augustus 2018 10:23 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Het verschil zit hem er in dat voorheen de cijfers een weergave waren van de daadwerkelijke performance tot nu toe, terwijl de nieuwe cijfers de verwachte performance tot einde looptijd weergeven, gebaseerd op performance data en een model. De werkelijke rendementscijfers zijn dus niet meer beschikbaar! Dit lijkt me tegen de richtlijnen van AFM?

FNC UK gebruikt nu helaas dezelfde weergave, terwijl dat voorheen juist een lichtend voorbeeld was van cijfertransparantie:
https://www.fundingcircle.com/uk/statistics/
Wat wel interessant is om te zien, is hoeveel slechter de prestaties van FNC NL lijken te zijn vergeleken met UK. Voor de projecten uit 2015/2016 verwacht men in NL een uiteindelijk rendement van 3,6-5%, terwijl dat in UK 5,5-7,1% is bij een vergelijkbaar gemiddeld bruto rendement van 9-10%. De grafiek van het huidige afboekingspercentage laat zien dat in NL na 18 maanden 5,4% is afgeboekt op de projecten uit 2015/2016. In UK is dat 2,8-3,5%!
Zo iets dacht ik al .
Dus volgens de nieuwe FNC schattingsmethode???
Staat dit ergens op de site of heb je deze infor over de nieuwe methode van hen persoonlijk vernomen?

Ik heb het niet zo op dit soort zelfbedachte niet te controleren berekeningsmethoden.
Klinkt een beetje als keuring van eigen vlees door de slager.
Wat ik zo ie zo verdacht vind is dat de leningen gestart in 2015/2016 eind 2018 een netto rendement meekrijgen van 3.04% en dezelfde leningen een kwartaal later een verwacht netto resultaat toebedeeld krijgen van tussen de 3.8% en 5% terwijl wij uit ervaring weten dat er over de tijd nog wel eens een lening extra in default gaat en uitwinning van oude achterstanden over het algemeen niet erg succesvol is.
OpDieFietsvrijdag 10 augustus 2018 @ 10:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 09:58 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Staat dit ergens op de site of heb je deze infor over de nieuwe methode van hen persoonlijk vernomen?
Ik maak dit op uit voetnoot 2 op de "Rendement" tab van de statistiek pagina (https://www.fundingcircle.com/nl/statistieken):

"het verwachte rendement, het verwachte bruto rendement en de verwachte afschrijvingen zijn gebaseerd op de huidige prestaties van leningen en op basis van hoe we verwachten dat de leningen in de toekomst zullen presteren".

Verder staat er nog een link naar "Definities" waarin een en ander in nog wat meer detail wordt uitgelegd. Daar staat o.a.:

"Het verwacht rendement combineert het werkelijke rendement voor elk jaar met het verwacht rendement voor de resterende looptijd van leningen die nog niet zijn terugbetaald."

Voor de precieze berekening wordt verwezen naar deze pagina op de UK site: https://www.fundingcircle.com/investors/past-performance-return
quote:
Ik heb het niet zo op dit soort zelfbedachte niet te controleren berekeningsmethoden.
Klinkt een beetje als keuring van eigen vlees door de slager.
Op zich zou ik zo'n schatting van het verwachte rendement best nuttig vinden als aanvulling op de werkelijke cijfers. Maar natuurlijk niet in plaats ervan!
quote:
Wat ik zo ie zo verdacht vind is dat de leningen gestart in 2015/2016 eind 2018 een netto rendement meekrijgen van 3.04% en dezelfde leningen een kwartaal later een verwacht netto resultaat toebedeeld krijgen van tussen de 3.8% en 5% terwijl wij uit ervaring weten dat er over de tijd nog wel eens een lening extra in default gaat en uitwinning van oude achterstanden over het algemeen niet erg succesvol is.
Ik vermoed dat dit te maken heeft met het feit dat er in de nieuwe rekenmethode van het verwachte rendement (cf. de berekening op de UK site) wordt uitgegaan van herinvestering:

"The formula takes a simple average of the estimated return after fees and bad debts, assuming re-investment of repayments at the same gross interest rate, for all loans accepted within the year."

Op die manier kom je natuurlijk altijd hoger uit dan het werkelijke rendement...
NaRegenDeZonvrijdag 10 augustus 2018 @ 10:33
Ik zit nog eens naar deze propositie van Collin te kijken https://www.collincrowdfund.nl/looxs-bar-kitchen-vof/
Hopelijk heeft deze ondernemer meer verstand van horeca dan van verbouwen. Een verbouwing die twee maal zo duur is als begroot voorspelt niet veel goeds.
Door deze misrekening zit de ondernemer samen met zijn familie tot over zijn oren in de schulden en zal bij een klein beetje tegenwind het financieringshuis averij oplopen.
Zou me niets verbazen als vrij snel alleen nog rente en geen aflossing meer betaald wordt over de twee leningen.

[ Bericht 0% gewijzigd door NaRegenDeZon op 10-08-2018 10:40:50 ]
obligatairevrijdag 10 augustus 2018 @ 10:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 09:08 schreef djh77 het volgende:
CCF heeft 3 projecten in de pijpleiding met een 1e hypotheek. Welke is de beste?

Poll: Welk CCF-project is het beste?
www.collincrowdfund.nl/actiefstal-o
www.collincrowdfund.nl/looxs-bar-ki
www.collincrowdfund.nl/permanento-b
Tussenstand:
[ afbeelding ]
'Het minst slechte' zou een betere omschrijving zijn..............

Na alle voorgaande commentaren en overwegingen, laat ik ze alle drie liggen. Er komen vast wel weer betere projecten voorbij. Een gedeeltelijke zekerheid is op zich mooi maar niet als er grote twijfels zijn over het businessmodel en/of de winstgevendheid.
impact9vrijdag 10 augustus 2018 @ 10:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 10:37 schreef obligataire het volgende:

[..]

'Het minst slechte' zou een betere omschrijving zijn..............

Na alle voorgaande commentaren en overwegingen, laat ik ze alle drie liggen. Er komen vast wel weer betere projecten voorbij. Een gedeeltelijke zekerheid is op zich mooi maar niet als er grote twijfels zijn over het businessmodel en/of de winstgevendheid.
Klopt ik laat ze ook alle 3 achterwege.
Ik vind die Sunny Tank op GVE wel schappelijk.
Zeker omdat het huis wat te koop staat er super uitziet (zie Funda).
Derhalve verwacht ik eigenlijk wel dat je binnen een jaar je geld terugkrijgt/een bankgarantie door stichting GvE wordt afgegeven.

Samenvattend lijkt het een post die voldoende zekerheid biedt.
obligatairevrijdag 10 augustus 2018 @ 10:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 10:43 schreef impact9 het volgende:

[..]

Klopt ik laat ze ook alle 3 achterwege.
Ik vind die Sunny Tank op GVE wel schappelijk.
Zeker omdat het huis wat te koop staat er super uitziet (zie Funda).
Derhalve verwacht ik eigenlijk wel dat je binnen een jaar je geld terugkrijgt/een bankgarantie door stichting GvE wordt afgegeven.

Samenvattend lijkt het een post die voldoende zekerheid biedt.
Lijkt mij ook, maar los van de zekerheid zou ik zware twijfels hebben. Voorgaande jaren (waarschijnlijk) dik verlies, 2018 ook nog verlieslatend. Waar gaat hij wonen? Is deze lening eigenlijk een overbruggingskrediet in plaats van een zakelijke lening? Hij heeft een mooi produkt in handen maar of dat commercieel ook (vlot) tot uiting komt is natuurlijk wel afwachten.

Wat heeft het trouwens voor nut om het bedrag van de lening bij de bank te storten en daarna een bankverklaring af te geven? Dat kost hem alleen maar geld (het renteverschil en de kosten van de garantie)? En het geld is in principe 'dood' geld want hij mag er daarna niet meer aan komen.
obligatairevrijdag 10 augustus 2018 @ 11:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 10:33 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Ik zit nog eens naar deze propositie van Collin te kijken https://www.collincrowdfund.nl/looxs-bar-kitchen-vof/
Hopelijk heeft deze ondernemer meer verstand van horeca dan van verbouwen.
Verstand van vrouwen heeft hij wel :9
Ron1986vrijdag 10 augustus 2018 @ 11:36
Iemand zich toevallig aangemeld als investeerder op Jungo?

Ondertussen is het 2+ achterstand bij L&S al opgelopen tot 2,07% bij mij, ik ga daar niks meer investeren.
Aaroenz0rvrijdag 10 augustus 2018 @ 11:56
3% rendement is wel heel erg mager
djh77vrijdag 10 augustus 2018 @ 11:57
Trainingsinstituut voor artsen op CcF
https://www.collincrowdfund.nl/gcp-central/
Ron1986vrijdag 10 augustus 2018 @ 11:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 11:56 schreef Aaroenz0r het volgende:
3% rendement is wel heel erg mager
Tot wel 3%.. Kan met wel iets beters vinden dan ja wat 3% oplevert met fors minder risico..
djh77vrijdag 10 augustus 2018 @ 12:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 11:56 schreef Aaroenz0r het volgende:
3% rendement is wel heel erg mager
Jungo is misschien leuk voor familie en vrienden van de geldvrager. Niet echt voor investeerders. Je loopt met 2e hypotheek een behoorlijk risico voor 3%
Ron1986vrijdag 10 augustus 2018 @ 12:35
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 12:23 schreef djh77 het volgende:

[..]

Jungo is misschien leuk voor familie en vrienden van de geldvrager. Niet echt voor investeerders. Je loopt met 2e hypotheek een behoorlijk risico voor 3%
Kan me inderdaad ook niks anders bedenken waarom je voor deze rente dit risico wil lopen.
NaRegenDeZonvrijdag 10 augustus 2018 @ 13:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 11:36 schreef Ron1986 het volgende:

Ondertussen is het 2+ achterstand bij L&S al opgelopen tot 2,07% bij mij, ik ga daar niks meer investeren.
Bij mij ook, daarnaast zijn er ook nog wat mensen met 1 termijn achterstand. Ik zie het voorlopig ook even aan hoe dit zich verder ontwikkeld.
Overigens geeft het Info systeem wel nette informatie over de stand van zaken bij de achterstand.
Blijf deze informatie natuurlijk liever niet zien. :X
investeerdertjevrijdag 10 augustus 2018 @ 13:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 11:36 schreef Ron1986 het volgende:
Iemand zich toevallig aangemeld als investeerder op Jungo?

Ondertussen is het 2+ achterstand bij L&S al opgelopen tot 2,07% bij mij, ik ga daar niks meer investeren.
Dubbele storneringen... Blijven een drama voor zo een branche
Ron1986vrijdag 10 augustus 2018 @ 13:15
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 13:10 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Dubbele storneringen... Blijven een drama voor zo een branche
Denk dat het bij het selectie proces van de leningnemers al mis gaat.. Men leent een bedrag wat eigenlijk niet verantwoord is om te lenen vermoed ik.

Met CF lukt het wel als de banken nee verkoopt, zie ook; de online reviews van L&S (zoals ik laatst ook al had vermeld).
Horsemenvrijdag 10 augustus 2018 @ 13:50
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 16:20 schreef rechtsbackje het volgende:
Zelf kijk ik altijd eerst naar de afloscapaciteit en dan pas naar dekking.
Dat deed ik jaren geleden ook maar die tijd is voorbij bij mij. Ik kijk eerst of er een goede of redelijk zekerheden zijn en daarna naar de rest van de pitch (inclusief de aflossingscapaciteit).
Horsemenvrijdag 10 augustus 2018 @ 14:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 10:37 schreef obligataire het volgende:

[..]

'Het minst slechte' zou een betere omschrijving zijn..............

Na alle voorgaande commentaren en overwegingen, laat ik ze alle drie liggen. Er komen vast wel weer betere projecten voorbij. Een gedeeltelijke zekerheid is op zich mooi maar niet als er grote twijfels zijn over het businessmodel en/of de winstgevendheid.
Ik sta hierin toch wat minder negatief.

De Actiefstal is een bestaand bedrijf en een actiefstal is een bewezen systeem van paarden houden. Wel jammer dat de pitch weer opgepoetst is en weer mooier gemaakt is dan de werkelijkheid. Volgens de pitch zijn er door 60 paardeneigenaren (100% van de capaciteit) intentieverklaringen ondertekend (voor wat dat al waard is) terwijl volgens hun eigen site er nog plaatsen beschikbaar zijn. Er zal vanaf het begin worden afgelost en een groot deel van het lening bedrag is afgedekt door de 1e hypotheek.

Ook project Looxs Bar overweeg ik nog. Ik heb wel een paar aanvullende vragen aan Collin gesteld (o.a. wie of wat de waardebepaling heeft gedaan en of de verpande huurpenningen alleen voor de nieuwe 2e lening zijn). Ik denk trouwens dat de gevraagde huur niet te laag is maar de waardering van het onderpand te hoog. Ik denk dat de eigen schatting van Collin van 400k voor het onderpand een stuk reëler is. Voor de aflossing kan je bij dit project volgens mij dus steunen op zowel het eventueel succesvol exploiteren van Looxs bar als de huurinkomsten van het onderpand.

Beide overweeg ik dus toch om mee te nemen....

Project Sunny tank van GvE staat trouwens open voor de liefhebbers en loopt vrij snel vol (momenteel op 80%). Bij dit project denk ik dat het een mooi product is maar te vroeg (de gasprijs moet de komende 10 jaar eerst verdubbelen). Verder is dit systeem vaak niet geschikt voor bestaande bouw en als het dan eventueel ook nog tegenzit met de verkoop van de woning kom je als investeerder al snel met lege handen te staan.
investeerdertjevrijdag 10 augustus 2018 @ 14:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 13:15 schreef Ron1986 het volgende:

[..]

Denk dat het bij het selectie proces van de leningnemers al mis gaat.. Men leent een bedrag wat eigenlijk niet verantwoord is om te lenen vermoed ik.

Met CF lukt het wel als de banken nee verkoopt, zie ook; de online reviews van L&S (zoals ik laatst ook al had vermeld).
Mee eens, maar de spontaan oplopende 2 maanden achterstand percentages heeft dat als oorzaak.
impact9vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:56
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 14:00 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Ik sta hierin toch wat minder negatief.

De Actiefstal is een bestaand bedrijf en een actiefstal is een bewezen systeem van paarden houden. Wel jammer dat de pitch weer opgepoetst is en weer mooier gemaakt is dan de werkelijkheid. Volgens de pitch zijn er door 60 paardeneigenaren (100% van de capaciteit) intentieverklaringen ondertekend (voor wat dat al waard is) terwijl volgens hun eigen site er nog plaatsen beschikbaar zijn. Er zal vanaf het begin worden afgelost en een groot deel van het lening bedrag is afgedekt door de 1e hypotheek.

Ook project Looxs Bar overweeg ik nog. Ik heb wel een paar aanvullende vragen aan Collin gesteld (o.a. wie of wat de waardebepaling heeft gedaan en of de verpande huurpenningen alleen voor de nieuwe 2e lening zijn). Ik denk trouwens dat de gevraagde huur niet te laag is maar de waardering van het onderpand te hoog. Ik denk dat de eigen schatting van Collin van 400k voor het onderpand een stuk reëler is. Voor de aflossing kan je bij dit project volgens mij dus steunen op zowel het eventueel succesvol exploiteren van Looxs bar als de huurinkomsten van het onderpand.

Beide overweeg ik dus toch om mee te nemen....

Project Sunny tank van GvE staat trouwens open voor de liefhebbers en loopt vrij snel vol (momenteel op 80%). Bij dit project denk ik dat het een mooi product is maar te vroeg (de gasprijs moet de komende 10 jaar eerst verdubbelen). Verder is dit systeem vaak niet geschikt voor bestaande bouw en als het dan eventueel ook nog tegenzit met de verkoop van de woning kom je als investeerder al snel met lege handen te staan.
Grappig, ik overweeg evt alleen Actiefstal.
Sunny Tank is mi de beste. Het tegenvallen van de verkoop van dit huis zal wel erg dramatisch moeten zijn mocht je hier berooid uitkomen.
Horsemenvrijdag 10 augustus 2018 @ 16:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:56 schreef impact9 het volgende:

[..]

Grappig, ik overweeg evt alleen Actiefstal.
Sunny Tank is mi de beste. Het tegenvallen van de verkoop van dit huis zal wel erg dramatisch moeten zijn mocht je hier berooid uitkomen.
Het probleem is dat dergelijke zaken meestal een samenloop van omstandigheden zijn. Als de verkoop of productie van de zonneboiler tegen zit lopen de schulden snel op en als hij dan ook het huis niet soepel verkocht krijgt kan het snel gaan. Maar het zal vast wel goed gaan komen, het is een mooi huis waar vast een koper voor te vinden is die een nette prijs wil betalen. De eerst 6 maanden zal hij, zolang hij niet hoeft af te lossen, zo wie zo goed doorkomen.
De man kan in ieder geval door met zijn mooie project want het project is vol.

[ Bericht 3% gewijzigd door Horsemen op 10-08-2018 16:45:10 ]
Horsemenvrijdag 10 augustus 2018 @ 16:48
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 14:00 schreef Horsemen het volgende:
Ook project Looxs Bar overweeg ik nog. Ik heb wel een paar aanvullende vragen aan Collin gesteld (o.a. wie of wat de waardebepaling heeft gedaan en of de verpande huurpenningen alleen voor de nieuwe 2e lening zijn).
De taxatie is bepaald door een erkende makelaar op ¤ 540.000,- in februari van 2018
De verpanding van de huurpenningen dient inderdaad enkel voor de investeerders van de 2e (huidige) crowdfund campagne
Aalsmeer15vrijdag 10 augustus 2018 @ 18:04
Ik had ook wel zin in die actiefstal alleen zo ik het kan bekijken staat nergens hoe groot het perceel is, en welke vorm.
Het plattegrondje is volgens mij inclusief de 3 hectare die er buiten valt.
Dus als het onverhoopt verkocht moet worden heb je denk ik alleen een schuur,stal met een klein beetje grond eromheen.
Met een beetje pech komt de stroom en water van het woonhuis dus ook geen nutsvoorzieningen.
djh77vrijdag 10 augustus 2018 @ 18:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 18:04 schreef Aalsmeer15 het volgende:
Ik had ook wel zin in die actiefstal alleen zo ik het kan bekijken staat nergens hoe groot het perceel is, en welke vorm.
Het plattegrondje is volgens mij inclusief de 3 hectare die er buiten valt.
Dus als het onverhoopt verkocht moet worden heb je denk ik alleen een schuur,stal met een klein beetje grond eromheen.
Met een beetje pech komt de stroom en water van het woonhuis dus ook geen nutsvoorzieningen.
Huis hoort niet bij de 3,1 ha
quote:
Hierbij dient te worden aangetekend dat deze taxatie uit is gegaan van het perceel voor kadastrale splitsing, welke 3,10 hectare groter is dan het huidige perceel. Deze 3,10 hectare betreffen onbebouwde weidevelden waarop paarden grazen


[ Bericht 1% gewijzigd door djh77 op 10-08-2018 19:37:19 ]
Aalsmeer15vrijdag 10 augustus 2018 @ 18:40
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 18:14 schreef djh77 het volgende:

[..]

Huis moet erbij horen, wat er niet bijhoort zijn enkel ongebouwde weilanden.

[..]

ik weet niet wat erbij hoort, huis zeker niet.
is vlgs mij trouwens mooi huis
Horsemenvrijdag 10 augustus 2018 @ 19:04
Volgens mij zit het huis/opstal er gewoon bij en ben het eens met djh77
quote:
In 2015 is er een taxatierapport na verbouwing gemaakt, waarin de waarde van de paardenhouderij op ¤ 830.000,- na verbouwing wordt ingeschat. Hierbij dient te worden aangetekend dat deze taxatie uit is gegaan van het perceel voor kadastrale splitsing, welke 3,10 hectare groter is dan het huidige perceel. Deze 3,10 hectare betreffen onbebouwde weidevelden waarop paarden grazen. Deze 3,10 hectare is in het bezit van de vader van Ilse en zal worden gepacht door Ralph en Ilse en zal niet worden bebouwd.
Bovenstaande in acht nemende, nuanceren we de getaxeerde waarde na verbouwing. Deze is in de financiële analyse op ¤ 400.000,- ingeschat.
Misschien dat iemand hier ter verduidelijking (ook over de afmeting van de grondoppervlakte) nog een vraag over kan stellen bij Collin.
Horsemenvrijdag 10 augustus 2018 @ 21:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 13:15 schreef Ron1986 het volgende:

[..]

Denk dat het bij het selectie proces van de leningnemers al mis gaat.. Men leent een bedrag wat eigenlijk niet verantwoord is om te lenen vermoed ik.

Met CF lukt het wel als de banken nee verkoopt, zie ook; de online reviews van L&S (zoals ik laatst ook al had vermeld).
Ik kijk het nog even rustig aan en zie tot op heden nog geen probleem. Wat mij betreft is het op bijna 600 lopende projecten beste netjes dat er nog geen leningen zijn met een achterstand van meer dan drie maanden. Dit zal overigens vast eerdaags gaan gebeuren maar dat kan ook niet anders op een dergelijke aantal leningen.
Groepfundervrijdag 10 augustus 2018 @ 21:54
Van de 13 projecten die dit weekend bij FNC open gaan, hebben er maar 5 cijfers over 2017 beschikbaar gesteld. Namelijk:
Asbestsaneerder Certificering
Onafhankelijkheid Dönerzaak
Autoschadeherstelbedrijf Verbouwing
Metaalbewerker Groeifinanciering
Sanitaire Groothandel Voorraad & Personeel

Voor geen van deze projecten zal ik overigens thuisblijven. De asbestverwijderaar lijkt op het eerste gezicht nog het meest aantrekkelijk, want: oplopende omzet, winst en EV. De vlottende activa zijn echter bijzonder hard gestegen. De Dönerzaak heeft een negatief (en dalend) eigen vermogen en al flinke uitgaven aan overige kosten. Het autoherstelbedrijf had vorig jaar voor het eerst een positief eigen vermogen. De metaalbewerker heeft een flink negatief eigen vermogen en enorme kortlopende schulden (in verhouding tot de winst). Dat laatste is overigens ook kenmerkend voor de cijfers van de sanitairhandelaar.
investeerdertjevrijdag 10 augustus 2018 @ 22:13
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 21:43 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Ik kijk het nog even rustig aan en zie tot op heden nog geen probleem. Wat mij betreft is het op bijna 600 lopende projecten beste netjes dat er nog geen leningen zijn met een achterstand van meer dan drie maanden. Dit zal overigens vast eerdaags gaan gebeuren maar dat kan ook niet anders op een dergelijke aantal leningen.
Het eerste incasso traject gaat een deze dagen lopen
Ron1986vrijdag 10 augustus 2018 @ 22:16
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 22:13 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Het eerste incasso traject gaat een deze dagen lopen
Vind het wel een kwalijke zaak dat alle 2+ achterstanden net aangegaan zijn en dan al achterstand hebben :X
investeerdertjevrijdag 10 augustus 2018 @ 22:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 22:16 schreef Ron1986 het volgende:

[..]

Vind het wel een kwalijke zaak dat alle 2+ achterstanden net aangegaan zijn en dan al achterstand hebben :X
Ja ook dat. De wijze van selectie was voor mij de reden te stoppen. Ik zag ook de gemiddelde leeftijd van leningnemers dalen. Wil natuurlijk niets zeggen, maar een persoonlijk krediet voor een thuiswonende 25 jarige?
Ron1986vrijdag 10 augustus 2018 @ 22:51
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 22:45 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Ja ook dat. De wijze van selectie was voor mij de reden te stoppen. Ik zag ook de gemiddelde leeftijd van leningnemers dalen. Wil natuurlijk niets zeggen, maar een persoonlijk krediet voor een thuiswonende 25 jarige?
Moet natuurlijk ook niet te makkelijk gaan.. Heb zelf ook wel eens voor een auto een klein bedrag geleend, maar de laatste 1,5 - 2k versneld afgelost was blij dat ik er vanaf was.

Vind het een slechte ontwikkeling dat het tegenwoordig als heel normaal gezien word én ze er zo weinig moeite voor moeten doen.
investeerdertjevrijdag 10 augustus 2018 @ 23:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 22:51 schreef Ron1986 het volgende:

[..]

Moet natuurlijk ook niet te makkelijk gaan.. Heb zelf ook wel eens voor een auto een klein bedrag geleend, maar de laatste 1,5 - 2k versneld afgelost was blij dat ik er vanaf was.

Vind het een slechte ontwikkeling dat het tegenwoordig als heel normaal gezien word én ze er zo weinig moeite voor moeten doen.
2x dreigende bkr
1x bkr + nieuwe betaalregeling (bij missen eerste betaling hiervan incasso)

Mijn vermoeden is dat de eerste defaults gaan komen. Opzich niet erg natuurlijk, maar gelet op het jaar hiervoor en hoe het nu gaat met aanname beleid heel kwalijk.
obligatairezaterdag 11 augustus 2018 @ 07:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 23:41 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

2x dreigende bkr
1x bkr + nieuwe betaalregeling (bij missen eerste betaling hiervan incasso)

Mijn vermoeden is dat de eerste defaults gaan komen. Opzich niet erg natuurlijk, maar gelet op het jaar hiervoor en hoe het nu gaat met aanname beleid heel kwalijk.
Op de site staat nog steeds dat leners een AOV voor onbepaalde tijd of een pensioenuitkering moeten hebben. Loonbeslag is altijd nog een optie tenzij iemand bijvoorbeeld werkloos is geworden. Zo slecht is hun aannamebeleid dus niet.

Op zoveel leningen loopt er altijd wel wat niet soepel, zeker nu het platform ouder en groter wordt. Dat wil niet direct zeggen volledig afschrijven van de probleemgevallen.

[ Bericht 3% gewijzigd door obligataire op 11-08-2018 08:00:20 ]
obligatairezaterdag 11 augustus 2018 @ 09:40
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 14:00 schreef Horsemen het volgende:

[..]Project Sunny tank van GvE staat trouwens open voor de liefhebbers en loopt vrij snel vol (momenteel op 80%). Bij dit project denk ik dat het een mooi product is maar te vroeg (de gasprijs moet de komende 10 jaar eerst verdubbelen). Verder is dit systeem vaak niet geschikt voor bestaande bouw en als het dan eventueel ook nog tegenzit met de verkoop van de woning kom je als investeerder al snel met lege handen te staan.
Mee eens. Ik denk dat de verhouding rendement en risico wat scheef is. Het is een kortlopend project dus als het allemaal goed gaat levert het een paar tientjes rendement op (afhankelijk van de inleg uiteraard), maar gaat het mis en raakt hij het huis om wat voor reden dan ook, niet kwijt, dan kan het een flink hoofdpijndossier worden.

En ik heb nog steeds wat vraagtekens. Ligt hij in scheiding? Is dat de reden van de verkoop? Wat gebeurt daarna, waar gaat hij wonen, trekt hij bij iemand in of gaat hij kopen/huren, wat zijn de vaste lasten en kan hij dat allemaal opbrengen vanuit een onderneming die tot dusver alleen maar geld heeft gekost.
investeerdertjezaterdag 11 augustus 2018 @ 12:45
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 augustus 2018 07:54 schreef obligataire het volgende:

[..]

Op de site staat nog steeds dat leners een AOV voor onbepaalde tijd of een pensioenuitkering moeten hebben. Loonbeslag is altijd nog een optie tenzij iemand bijvoorbeeld werkloos is geworden. Zo slecht is hun aannamebeleid dus niet.

Op zoveel leningen loopt er altijd wel wat niet soepel, zeker nu het platform ouder en groter wordt. Dat wil niet direct zeggen volledig afschrijven van de probleemgevallen.
Dat er op zoveel leningen altijd wel iets niet soepel loopt snap ik. Het stel met twee continu achterlopende leningen (die wel betalen overigens) is er een voorbeeld van. Geen probleem. Maar als iemand <=26 15k moet lenen om " over te stappen ", dan ga ik mij afvragen of je hier wel in mee moet willen gaan als geldverstrekker.
obligatairezaterdag 11 augustus 2018 @ 15:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 augustus 2018 12:45 schreef investeerdertje het volgende:

[..]Maar als iemand <=26 15k moet lenen om " over te stappen ", dan ga ik mij afvragen of je hier wel in mee moet willen gaan als geldverstrekker.
Ik vind dat lastig te beoordelen zonder de kwestie te kennen. Toen ik 25 was woonde ik ook nog bij mijn ouders, werkte & studeerde, had al een goed inkomen dus voldoende draagkracht om af te lossen als ik geld zou hebben geleend.
Misschien heeft dieze jongen/meisje wel een betere auto nodig voor een baan ver weg, wie zal het zeggen. Of profiteert hij alleen maar van de lagere rente bij L&S.
Iemand die nog thuis woont heeft sowieso weinig vaste lasten. Het wordt pas risicovol als hij op zichzelf gaat wonen zonder dat zijn salaris noemenswaardig stijgt. Dan komt hij er achter wat alles kost als papa dat niet meer voor hem betaalt :)
djh77zondag 12 augustus 2018 @ 09:38
quote:
1s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 12:09 schreef djh77 het volgende:
Zonneboiler met 2e hypotheek op gve
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=18378
Mogelijk snelle terugbetaling

[..]

Wat gebeurd er met de fee als de lening binnen 6 maanden wordt terugbetaald? Eerste deel van de fee hoeft pas in maand 7, 8 en 9 betaald te worden.

[ Bericht 0% gewijzigd door djh77 op 12-08-2018 11:34:44 ]
Groepfunderzondag 12 augustus 2018 @ 11:10
Van de 4 projecten die op maandag en dinsdag bij FNC open gaan, heeft er slechts 1 cijfers over 2017:
Advocatenkantoor Overbrugging Debiteurentermijn
djh77zondag 12 augustus 2018 @ 11:33
Crowdlease op crowdpartners
http://crowdpartners.nl/investeren/investeren-mkb
https://yes-man.nl/nl/investeerders

[ Bericht 73% gewijzigd door djh77 op 12-08-2018 11:39:59 ]
InVestEerderzondag 12 augustus 2018 @ 20:09
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 11:10 schreef Groepfunder het volgende:
Van de 4 projecten die op maandag en dinsdag bij FNC open gaan, heeft er slechts 1 cijfers over 2017:
Advocatenkantoor Overbrugging Debiteurentermijn
Wat moet ik me voorstellen bij 0 langlopende schulden en 9 ton aan kortlopende schulden??
rechtsbackjezondag 12 augustus 2018 @ 21:05
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 20:09 schreef InVestEerder het volgende:

[..]

Wat moet ik me voorstellen bij 0 langlopende schulden en 9 ton aan kortlopende schulden??
Dat zouden r.c.-schulden aan de aandeelhouders kunnen zijn. Er is ook een enorme post debiteuren. Of ze moeten een keer een andere advocaat inschakelen om de vorderingen te innen of ze doen verkapt aan no cure no pay.
Groepfunderzondag 12 augustus 2018 @ 22:00
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 21:05 schreef rechtsbackje het volgende:
[..]
Er is ook een enorme post debiteuren. Of ze moeten een keer een andere advocaat inschakelen om de vorderingen te innen of ze doen verkapt aan no cure no pay.
De verklaring daarvoor staat volgens mij in het tekstje over het doel van de lening: Zelf vind ik het raar dat er kennelijk werkzaamheden worden verricht die pas gedeclareerd worden als het hele juridische proces is afgelopen. Dat kan jaren duren! Betalen per stadium in een proces lijkt mij logischer.
djh77maandag 13 augustus 2018 @ 08:29
De top 10 van week 32:
d9fq7zo6bf.png
obligatairemaandag 13 augustus 2018 @ 09:50
quote:
0s.gif Op zondag 12 augustus 2018 20:09 schreef InVestEerder het volgende:

[..]

Wat moet ik me voorstellen bij 0 langlopende schulden en 9 ton aan kortlopende schulden??
De kortlopende schulden zullen waarschijnlijk bestaan uit:
-Rekening-courant bank
-Handelscrediteuren
-Salarissen
-Loonheffingen
-Vennootschapsbelasting.

Het is een fors bedrag maar hoeft geen probleem te zijn als er voldoende vlottende activa (debiteuren, liquide middelen) tegenover staan zodat de liquiditeit/continuïteit niet in gevaar komt.

En daar zit het probleem. Ik vermoed dat het niet alleen om debiteuren en onderhanden werk gaat, maar ook om reeds betaalde winstvoorschotten aan de directieleden. Of ze hebben een achterstand bij de Belastingdienst. Enzovoorts.

Zoals gebruikelijk bij FNC wordt er een plausibel verhaaltje opgehangen maar je moet raden wat de echte reden is van een kredietaanvraag want die is vaak een stuk minder zakelijk dan het lijkt.

Het verhaal over het onderhanden werk is waarschijnlijk onzin (of zwaar overdreven)....
a. omdat normaliter tussentijds voorschotten worden gefactureerd (ze zijn niet gek) en
b. de omzet niet hoger is dan het voorgaande jaar.


Overigens werkt een bedrijf als Liesker (Collin) wel op deze manier maar zij zijn een geval apart wat dat betreft.

[ Bericht 5% gewijzigd door obligataire op 13-08-2018 09:57:25 ]
djh77maandag 13 augustus 2018 @ 10:02
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2018 09:50 schreef obligataire het volgende:
Overigens werkt een bedrijf als Liesker (Collin) wel op deze manier maar zij zijn een geval apart wat dat betreft.
Liesker werkt niet als advocaat. Hierdoor kunnen ze no-cure-no-pay doen. Voor advocaten geldt een verbod op no-cure-no-pay.
quote:
Liesker Legal is geen advocatenkantoor, maar een investeerder. Liesker Legal procedeert niet zelf, maar besteedt het voeren van juridische procedures uit aan externe advocaten. Liesker Legal betaalt de honoraria van die externe advocaten, zodat die advocaten niet zelf ‘no cure no pay’ hoeven te procederen. Normaal gesproken komt Liesker Legal een fixed price met die advocaten overeen, zodat vooraf precies duidelijk is hoe hoog de kosten gaan worden voor Liesker Legal.
leolinedancemaandag 13 augustus 2018 @ 10:27
Edit verkeerde topic
NaRegenDeZonmaandag 13 augustus 2018 @ 12:08
Afgelopen week geen goed nieuws ontvangen van Collin betreffende de Röntgendokters.
Na 6 maanden alleen rente en 4 maanden aflossen kregen we de mededeling dat er problemen waren om de beoogte omzetten te halen en dat er de komende 9 maanden alleen rente betaald zou worden.
Nu na 6 van de 9 maanden bericht gekregen dat de onderneming uit elkaar valt vanwege ruzie tussen de heren dokters.
Project van 350K waarvan nog 327K als schuld open staat!

Gelukkig is er volgens de pitch 225K aan persoonlijke borgstellingen van materiële aard van de 3 eigenaren. Ik verwacht van Collin dat die 225K ook daadwerkelijk op korte termijn binnengehaald wordt bij deze goed verdienende specialisten. Met een of ander zielig verhaal zal ik geen genoegen nemen.

[ Bericht 2% gewijzigd door NaRegenDeZon op 13-08-2018 12:14:29 ]
djh77maandag 13 augustus 2018 @ 12:14
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2018 12:08 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Project van 350K waarvan nog 327K als schuld open staat!
Gelukkig is er volgens de pitch 225K aan persoonlijke borgstellingen van materiële aard van de 3 eigenaren. Ik verwacht van Collin dat die 225K ook daadwerkelijk binnengehaald wordt bij deze goed verdienende specialisten. Met een of ander zielig verhaal zal ik geen genoegen nemen.
Blijft dus wel een restschuld over van zo'n 100k :N, er is verder geen HA
NaRegenDeZonmaandag 13 augustus 2018 @ 12:16
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2018 12:14 schreef djh77 het volgende:

[..]

Blijft dus wel een restschuld over van zo'n 100k :N, er is verder geen HA
Als er niets meer uit de B.V. komt is dat inderdaad waar! :( Maar dat is een ingecalculeerd risico bij een startende onderneming.
Zonder de goede borgstellingen was ik er ook nooit in gestapt. Echter dan moeten die borgstellingen nu wel goed tot de laatste cent uitgewonnen worden door Collin! Dat zijn ze aan hun investeerders verplicht na een debacle van slechts 4 van de 60 termijnen aflossen.

[ Bericht 6% gewijzigd door NaRegenDeZon op 13-08-2018 12:26:39 ]
Ulubulumaandag 13 augustus 2018 @ 12:52
Ik lees al een tijdje met jullie mee omdat ik CF aan het researchen ben. Ik wil hier mogelijk zelf gebruik van maken.

Ik zie een enorme lijst met aanbieders in de openingspost, maar zie jullie eigenlijk alleen over CNF en CCF praten. Zijn dit de beste/betrouwbaarste? Of voordeligste voor investeerders?
rechtsbackjemaandag 13 augustus 2018 @ 13:44
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2018 10:02 schreef djh77 het volgende:

[..]

Liesker werkt niet als advocaat. Hierdoor kunnen ze no-cure-no-pay doen. Voor advocaten geldt een verbod op no-cure-no-pay.

[..]

Advocatenkantoren werken met een verkapt no cure no pay. Na een lage aanbetaling (paar duizend euro) hoeven facturen niet te worden betaald tot het moment dat de claim bij hun klant binnen is. In principe doen ze dat alleen bij kansrijke zaken.
djh77maandag 13 augustus 2018 @ 13:59
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2018 12:52 schreef Ulubulu het volgende:
Ik lees al een tijdje met jullie mee omdat ik CF aan het researchen ben. Ik wil hier mogelijk zelf gebruik van maken.

Ik zie een enorme lijst met aanbieders in de openingspost, maar zie jullie eigenlijk alleen over CNF en CCF praten. Zijn dit de beste/betrouwbaarste? Of voordeligste voor investeerders?
CCF is zeker niet de voordeligste. Geldvoorelkaar (129M), Collin Crowdfund (114M) en Funding Circle (93M) zijn de drie platformen die veruit de grootste zijn in Nederland. Daarnaast zijn er platformen met een bepaald kenmerk:
• Horeca Crowfunding (19M) voor Horeca
• Samen in Geld (4,6M) en Crowdestate (7,7M) voor vastgoed.
• Lendahand (30M) voor ontwikkelingslanden

Rest van de platformen zijn meestal gericht op mkb en zijn veel kleiner dan de hiervoor genoemde. Hierbij horen: Investormatch (3,5M), Waardevoorjegeld (0,3M), Capital Circle (7,2M), KNAB (12,7M) en Kapitaalopmaat (23M) (Kapitaalopmaat is de minst presenterende). Deze platformen hebben niet altijd lopende projecten op de site.

Over alle platformen vind je informatie op dit forum. Niet alleen CCF en FNC.

[ Bericht 1% gewijzigd door djh77 op 13-08-2018 14:15:09 ]
dubbeltjezmaandag 13 augustus 2018 @ 18:24
Persbericht

Funding Circle lanceert nieuwe statistiekenpagina

Ik ben benieuwd!
djh77maandag 13 augustus 2018 @ 18:39
quote:
Is al te raadplegen: https://www.fundingcircle.com/nl/statistieken
NaRegenDeZonmaandag 13 augustus 2018 @ 18:57
quote:
Zie eerder commentaar in deze draad.
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 16:34 schreef NaRegenDeZon het volgende:
FNC heeft de wijze van rapporteren van de statistieken aangepast. https://www.fundingcircle.com/nl/statistieken Daar ben ik niet blij mee! :(

Werden eerst de (eind) cijfers keurig gerapporteerd inclusief de onderliggende cijfers zodat je keurig kon zien hoe men tot deze resultaten kwam. Nu moeten we het doen met alleen de eindresultaten.

Toevallig had ik de statistieken per eind Q1 gekopieerd. (nu niet meer beschikbaar op de site) Wat me opvalt is dat nu (eind Q2) het netto resultaat over de leningen met startdatum 2015/2016 een netto rendement krijgen toebedeeld van tussen de 3.8 en 5% Terwijl in Q1 deze categorie leningen een netto percentage mee kregen van 3.04% dat keurig na te rekenen was.

Wat is hier aan de hand? Na rekenen kunnen we het niet meer.

Vind het een vreemde zaak. Bij de 3.04 stond conform de berekeningswijze van de vereniging crowdfunding. Zou men op een nieuwe berekeningswijze over gegaan zijn?

Er staat nu wel een grote disclaimer bij dat je FNC nergens op kan aanspreken aangaande deze cijfers. Kan meniet herinneren dat deze uitgebreide disclaimer er eerder ook bij stond. Ruikt er naar dat hier gepoetst wordt aan de eindcijfers om de boel rooskleuriger voor te stellen. :?
quote:
0s.gif Op donderdag 9 augustus 2018 10:23 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Het verschil zit hem er in dat voorheen de cijfers een weergave waren van de daadwerkelijke performance tot nu toe, terwijl de nieuwe cijfers de verwachte performance tot einde looptijd weergeven, gebaseerd op performance data en een model. De werkelijke rendementscijfers zijn dus niet meer beschikbaar! Dit lijkt me tegen de richtlijnen van AFM?

FNC UK gebruikt nu helaas dezelfde weergave, terwijl dat voorheen juist een lichtend voorbeeld was van cijfertransparantie:
https://www.fundingcircle.com/uk/statistics/
Wat wel interessant is om te zien, is hoeveel slechter de prestaties van FNC NL lijken te zijn vergeleken met UK. Voor de projecten uit 2015/2016 verwacht men in NL een uiteindelijk rendement van 3,6-5%, terwijl dat in UK 5,5-7,1% is bij een vergelijkbaar gemiddeld bruto rendement van 9-10%. De grafiek van het huidige afboekingspercentage laat zien dat in NL na 18 maanden 5,4% is afgeboekt op de projecten uit 2015/2016. In UK is dat 2,8-3,5%!
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 09:58 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Zo iets dacht ik al .
Dus volgens de nieuwe FNC schattingsmethode???
Staat dit ergens op de site of heb je deze infor over de nieuwe methode van hen persoonlijk vernomen?

Ik heb het niet zo op dit soort zelfbedachte niet te controleren berekeningsmethoden.
Klinkt een beetje als keuring van eigen vlees door de slager.
Wat ik zo ie zo verdacht vind is dat de leningen gestart in 2015/2016 eind 2018 een netto rendement meekrijgen van 3.04% en dezelfde leningen een kwartaal later een verwacht netto resultaat toebedeeld krijgen van tussen de 3.8% en 5% terwijl wij uit ervaring weten dat er over de tijd nog wel eens een lening extra in default gaat en uitwinning van oude achterstanden over het algemeen niet erg succesvol is.
dubbeltjezmaandag 13 augustus 2018 @ 19:24
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2018 18:57 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Zie eerder commentaar in deze draad.

[..]

[..]

[..]

hmmm , ik heb lekker zitten slapen zzzzz
namliamdinsdag 14 augustus 2018 @ 08:20
update op KOM:

Ondanks onze inspanningen hebben we tot op heden de betaling van de termijn augustus niet ontvangen. Wij zullen de vordering dan ook ter incasso overdragen

SPOILER
mytripbooker
eerdere updates:
SPOILER
Kapitaal Op Maat 6-7-2018 17:16

Ondanks onze inspanningen hebben we tot op heden de betaling van de termijn juli niet ontvangen. Wij zullen de vordering dan ook ter incasso overdragen aan Rijnland Gerechtsdeurwaarders.

Kapitaal Op Maat Kapitaal Op Maat 13-2-2018 10:08

Beste investeerders,
Ondernemer heeft vandaag een reactie geplaatst:

Excuses voor de late reactie.
Dit jaar hebben wij besloten om geen nieuw seizoen voor MyTripBooker op te voeren omdat we focus willen hebben op onze andere merken.
Met hetzelfde systeem, dat gebruikt wordt voor MyTripBooker, hebben we de merken Suntime.nl en SnowPoort.nl en deze lopen momenteel erg goed.
Ondertussen blijven we wel bezig, en zijn we met nieuwe leveranciers aan het onderhandelen voor toekomstige producten voor MyTripBooker.
Het gaat dus goed met het bedrijf. Om zo goed mogelijke producten te kunnen leveren, is besloten om voor het komende seizoen voorrang te geven aan de andere merken.
OpDieFietsdinsdag 14 augustus 2018 @ 09:30
Nieuwe concurrentie voor crowdfunding platformen?
https://www.telegraaf.nl/(...)-kkr-ondersteunt-mkb
rechtsbackjedinsdag 14 augustus 2018 @ 10:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 09:30 schreef OpDieFiets het volgende:
Nieuwe concurrentie voor crowdfunding platformen?
https://www.telegraaf.nl/(...)-kkr-ondersteunt-mkb
Voor een klein deel misschien. Neos heeft eerder financieringen verstrekt en vooral tegen rentes van meer dan 10%. Het gemiddelde financieringsbedrag ligt een stuk hoger dan bij crowdfunding.
djh77dinsdag 14 augustus 2018 @ 11:21
Vandaag alweer mijn 400e cf-project gefinancierd (excl. 100+ Lendahand) B:)B . Uiteraard met schade en schande rijker geworden in de tijd. Hieronder deel ik wat informatie over mijn portefeuille tot nu toe
SPOILER
1zr4wn33c6adb.png
gcgdpr8whlr.png
nrso2ixz7j.png


[ Bericht 3% gewijzigd door djh77 op 14-08-2018 12:17:46 ]
Horsemendinsdag 14 augustus 2018 @ 11:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 11:21 schreef djh77 het volgende:
Vandaag alweer mijn 400e cf-project gefinancierd (excl. 100+ Lendahand) . Uiteraard met schade en schande rijker geworden in de tijd. Hieronder deel ik wat informatie over mijn portefeuille tot nu toe
SPOILER3

Gefeliciteerd! *O* ^O^

Ik ga vanavond even rustig naar je overzicht kijken.
Gijsbertusdinsdag 14 augustus 2018 @ 11:57
Mooie verdeling van je investeringen.
Ik ben zelf paar maandjes later begonnen, maar zit echt nog niet aan de 400 projecten.

% bedrag strop zijn de projecten die achter lopen of in default zijn?
Gelijkenis hier in is KOM. Al heb ik bar weinig projecten daar lopen.
Dat je nog clean bent met CCF vind ik opvallend. Dat is veruit mijn slechtst presterende platform. Veel uitstel en/of WSNP.
GVE heb ik daarentegen alles nog actief lopen.

Voor mij is het de laatste tijd meer HCN en FNC, met incidenteel een GVE, crowdestate en estateguru.
djh77dinsdag 14 augustus 2018 @ 12:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 11:57 schreef Gijsbertus het volgende:
% bedrag strop zijn de projecten die achter lopen of in default zijn?
Door mij afgeboekt. Na 90 dagen achterstand kijk ik of ik nog terugbetalingen verwacht. Heel af en toe komt er hierna nog wat van terug.
djh77dinsdag 14 augustus 2018 @ 12:34
quote:
10s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 10:23 schreef FINONAF het volgende:
En Wiebke gaat een Brotzeitzaak starten via kom
https://www.kapitaalopmaat.nl/Wiebkes-Brotzeit
Inmiddels op 96%. Project kan starten. Is nog wel iets met een zwangerschap. Lijkt me nog wel een dingetje bij de opstart van een zaak :O
SPOILER
ysmfp2bs1y.png
rechtsbackjedinsdag 14 augustus 2018 @ 12:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 12:34 schreef djh77 het volgende:

[..]

Inmiddels op 96%. Project kan starten. Is nog wel iets met een zwangerschap. Lijkt me nog wel een dingetje bij de opstart van een zaak :O
SPOILER
Dan spoor je volgens mij niet.
kopersneekdinsdag 14 augustus 2018 @ 12:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 12:34 schreef djh77 het volgende:

[..]

Inmiddels op 96%. Project kan starten. Is nog wel iets met een zwangerschap. Lijkt me nog wel een dingetje bij de opstart van een zaak :O
SPOILER
Dus als investeerder hoop je maar dat de bevalling vlekkeloos verloopt, de kleine direct doorslaapt en er geen postnatale depressie om de hoek komt kijken.... Lekker moment ook om dit te plannen, je bent toch niet zomaar een x aantal maanden zwanger?

@400, bezige bij zo te zien.. Is het verschil tussen %default aantal en %default bedrag een effect van jouw selectieproces maw groter risico = kleiner bedrag of is het toeval?
djh77dinsdag 14 augustus 2018 @ 12:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 12:45 schreef kopersneek het volgende:
@400, bezige bij zo te zien.. Is het verschil tussen %default aantal en %default bedrag een effect van jouw selectieproces maw groter risico = kleiner bedrag of is het toeval?
De defaults die ik heb zijn (gelukkig) kleine bedragen. Sinds anderhalf jaar leg ik bij hypothecaire zekerheid meestal iets meer in. En deze projecten zijn nog niet default. hierdoor een verschil in aantal en bedrag.
investeerdertjedinsdag 14 augustus 2018 @ 12:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 11:21 schreef djh77 het volgende:
Vandaag alweer mijn 400e cf-project gefinancierd (excl. 100+ Lendahand) B:)B . Uiteraard met schade en schande rijker geworden in de tijd. Hieronder deel ik wat informatie over mijn portefeuille tot nu toe
SPOILER
En je telt lenderspender ook als 1 investering? ;-) Mooie cijfers! Ben stiekem wel benieuwd naar je rendement ;-)
djh77dinsdag 14 augustus 2018 @ 12:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 12:55 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

En je telt lenderspender ook als 1 investering?
Klopt inderdaad. Anders nog eens +600 projecten. Is niet reëel tov de andere projecten.
Horsemendinsdag 14 augustus 2018 @ 12:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 12:57 schreef djh77 het volgende:

[..]

Klopt inderdaad. Anders nog eens +600 projecten. Is niet reëel tov de andere projecten.
Dat doe ik ook inderdaad ;)
investeerdertjedinsdag 14 augustus 2018 @ 12:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 12:57 schreef djh77 het volgende:

[..]

Klopt inderdaad. Anders nog eens +600 projecten. Is niet reëel tov de andere projecten.
haha, klinkt opzich wel redelijk. Zelfde geld in je overzicht dan ook voor lendahand?
Horsemendinsdag 14 augustus 2018 @ 13:03
Hier niet zo veel interesse geloof ik maar toch even de linkjes voor de liefhebber:

SPOILER


[ Bericht 47% gewijzigd door Horsemen op 14-08-2018 13:11:52 ]
impact9dinsdag 14 augustus 2018 @ 13:22
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 19:04 schreef Horsemen het volgende:
Volgens mij zit het huis/opstal er gewoon bij en ben het eens met djh77

[..]

Misschien dat iemand hier ter verduidelijking (ook over de afmeting van de grondoppervlakte) nog een vraag over kan stellen bij Collin.
Had iemand dit nog nagevraagd?
tnhbdinsdag 14 augustus 2018 @ 15:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 13:22 schreef impact9 het volgende:
Had iemand dit nog nagevraagd?
Ik heb afgelopen weekend bij CCF de vraag gesteld wat er nu wel en niet onder die hypothecaire zekerheid valt, tot op heden geen reactie...
crowdiefunderdinsdag 14 augustus 2018 @ 15:14
U heeft geïnvesteerd in project 10782 |
SPOILER
Pata Negra
|. Onderdeel van de afspraak was dat u periodiek overschrijvingen zou ontvangen. Om dit te kunnen doen, incasseren wij de termijnbedragen bij de geldnemer.

Bij deze lening hebben wij op termijn 37 een storno ontvangen. Vaak wordt een storno veroorzaakt door een tijdelijk ontoereikend saldo bij de debiteur, of door een weigering door deze debiteur. Het gevolg daarvan is dat wij deze termijn op dit moment niet aan u kunnen uitbetalen.

Wij zijn hierover in gesprek met de geldnemer. Zij heeft aangegeven dat de verschuldigde termijn uiterlijk in week 34 zal worden voldaan. Zodra wij de betaling hebben ontvangen, zullen wij uw verwachte termijnbedrag uiteraard direct naar u overmaken.

Uiteraard houden wij dit account scherp in de gaten.

Een van mijn eerdere projecten.
Horsemendinsdag 14 augustus 2018 @ 16:09
quote:
14s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 13:03 schreef Horsemen het volgende:
Hier niet zo veel interesse geloof ik maar toch even de linkjes voor de liefhebber:

SPOILER
Stopt net iemand 100k in project Actiefstal. Foutje of wel een hele grote investering.
SPOILER
Laatste investeringen
investeerder-60159 heeft ¤ 100.000 geïnvesteerd.
14-08-2018 om 15:09
NaRegenDeZondinsdag 14 augustus 2018 @ 16:20
quote:
14s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 16:09 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Stopt net iemand 100k in project Actiefstal. Foutje of wel een hele grote investering.
SPOILER
Laatste investeringen
investeerder-60159 heeft ¤ 100.000 geïnvesteerd.
14-08-2018 om 15:09
Bij Collin maak je niet zo snel een foutje van die grootte daar je tijdens het investeren geld moet overmaken met Ideal. En ik denk dat er maar weinig mensen zijn die 100k vrij op hun betaalrekening hebben staan om zo'n foutje te kunnen maken. :? 8)7
paardendokterdinsdag 14 augustus 2018 @ 16:21
Project Collin in de problemen, nog niet in overzicht NRDZ, betalingen aan de crowd zijn sinds mei 2018 opgeschort zodat de lener aan zijn aflosverplchtingen bij RABO kan blijven voldoen... 8)7 Logisch, want als je als debiteur moet kiezen welke crediteur te voldoen, dan betaal je natuurlijk aan de club die wél zijn recovery op orde heeft.

SPOILER
Gilsing Lokale Media 18471, 27 van de 36 termijnen voldaan

Geachte investeerder,


Op 11 mei 2018 hebben wij u geïnformeerd over de betalingsachterstand bij Gilsing Lokale Media.



In dit bericht stellen we u – op verzoek van de onderneemster – op de hoogte over de gang van zaken en liquiditeitsspanning binnen Gilsing Lokale Media.



Na financiering via de Crowd in 2016 is bij Gilsing Lokale Media in 2017 de omzet ¤ 160.000,- lager uitgevallen dan geprognosticeerd. Dit is veroorzaakt door een hoog percentage ziekte in de buitendienst (50% van het verkoopteam werd ziek zonder herintreding) en het wegvallen van de partner van de onderneemster, tevens actief in de buitendienst. Deze grote reductie in de verkoop had een negatief effect op de omzet van Gilsing Lokale Media.



De directie heeft direct actie ondernomen en inmiddels is de buitendienst van Gilsing Lokale Media weer op volle sterkte, maar het op de juiste manier inwerken van medewerkers vergt enkele maanden tijd. Door de tegenvallende omzet is er onvoldoende liquiditeitsruimte om aan alle betalings- en aflossingsverplichtingen te kunnen voldoen.



Om Gilsing Lokale Media draaiende te houden, en om aan de aflossingsverplichtingen van Collin Crowdfund te kunnen voldoen, is er in 2017 extra financiering bij de Rabobank aangetrokken van in totaal ¤ 150.000,-. Hiervan is ¤ 100.000,- een rekening-courant en ¤ 50.000,- een lineaire lening met een looptijd van 60 maanden. De aflossingen van deze lening wordt niet opgeschort, aangezien de aflossingsdruk van deze lening significant beperkter is dan die bij Collin Crowdfund.



In 2017 is de holding Lusjonin B.V. op geconsolideerd niveau wel winstgevend geweest (op basis van de conceptcijfers), maar niet op het beoogde niveau. De vooruitzichten voor de onderneming zijn op dit moment goed en de verwachting is dat men na de gevraagde periode van opschorting de dan geldende verplichtingen kan voldoen.



Op dit moment doet de onderneemster u het volgende voorstel:

De bestaande hoofdelijke aansprakelijkheid van Lusjonin B.V., Swell Publishers B.V., N.V. Uitgeverij Smit van 2876 Hengelo, Smit Distributie B.V. en Smit Magazines B.V. voor de Collin Crowdfund leningovereenkomst blijft onverkort van toepassing;
Ter aanvullende zekerheid zullen de vaste activa en voorraden van alle debiteuren in tweede verband verpand worden ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund;
De betaling van aflossing wordt opgeschort met ingang van 8 mei 2018 gedurende een periode van 8 maanden. De eerstvolgende betaling van de aflossing zal op 8 januari 2019 plaats vinden. De reguliere rente en kosten zullen worden voldaan gedurende deze periode;
De resterende looptijd van de lening bedraagt nog 9 maanden. Deze wordt verlengd met 15 maanden tot een nieuwe resterende looptijd van 24 maanden. Deze 24 maanden bestaat voor 8 maanden uit de periode van opschorting. Het resterende openstaande bedrag wordt vanaf 8 januari 2019 in 16 maanden lineair afgelost;
De achterstallige rente van de maanden mei, juni, juli en augustus wordt gedurende de maanden van opschorting ingelopen.
De overige zekerheden en voorwaarden van de lening blijven gehandhaafd;
De met ingang van 1 april 2018 van kracht zijnde nieuwe Algemene Voorwaarden worden van toepassing verklaard;


Wij leggen dit voorstel, zoals hierboven geformuleerd, nu aan u voor en adviseren u in te stemmen met dit verzoek. We nodigen u uit om uw stem binnen een termijn van 14 dagen uit te brengen, via een antwoord op dit mailbericht met de keuze eens of oneens. De uitgebrachte stemmen worden gewogen naar rato van het geïnvesteerde bedrag.



Zodra de stemronde is afgerond zullen wij u informeren over de uitkomst en de vervolgstappen. Voor een akkoord is een (pro rata) meerderheid van de uitgebrachte stemmen benodigd.

Met vriendelijke groet,

Bas Denissen
NaRegenDeZondinsdag 14 augustus 2018 @ 16:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 16:21 schreef paardendokter het volgende:
Project Collin in de problemen, nog niet in overzicht NRDZ, betalingen aan de crowd zijn sinds mei 2018 opgeschort zodat de lener aan zijn aflosverplchtingen bij RABO kan blijven voldoen... 8)7 Logisch, want als je als debiteur moet keizen welke crediteur te voldoen, dan betaal je natuurlijk aan de club die wél zijn recovery op orde heeft.

SPOILER
Gilsing Lokale Media 18471, 27 van de 36 termijnen voldaan

Geachte investeerder,


Op 11 mei 2018 hebben wij u geïnformeerd over de betalingsachterstand bij Gilsing Lokale Media.



In dit bericht stellen we u – op verzoek van de onderneemster – op de hoogte over de gang van zaken en liquiditeitsspanning binnen Gilsing Lokale Media.



Na financiering via de Crowd in 2016 is bij Gilsing Lokale Media in 2017 de omzet ¤ 160.000,- lager uitgevallen dan geprognosticeerd. Dit is veroorzaakt door een hoog percentage ziekte in de buitendienst (50% van het verkoopteam werd ziek zonder herintreding) en het wegvallen van de partner van de onderneemster, tevens actief in de buitendienst. Deze grote reductie in de verkoop had een negatief effect op de omzet van Gilsing Lokale Media.



De directie heeft direct actie ondernomen en inmiddels is de buitendienst van Gilsing Lokale Media weer op volle sterkte, maar het op de juiste manier inwerken van medewerkers vergt enkele maanden tijd. Door de tegenvallende omzet is er onvoldoende liquiditeitsruimte om aan alle betalings- en aflossingsverplichtingen te kunnen voldoen.



Om Gilsing Lokale Media draaiende te houden, en om aan de aflossingsverplichtingen van Collin Crowdfund te kunnen voldoen, is er in 2017 extra financiering bij de Rabobank aangetrokken van in totaal ¤ 150.000,-. Hiervan is ¤ 100.000,- een rekening-courant en ¤ 50.000,- een lineaire lening met een looptijd van 60 maanden. De aflossingen van deze lening wordt niet opgeschort, aangezien de aflossingsdruk van deze lening significant beperkter is dan die bij Collin Crowdfund.



In 2017 is de holding Lusjonin B.V. op geconsolideerd niveau wel winstgevend geweest (op basis van de conceptcijfers), maar niet op het beoogde niveau. De vooruitzichten voor de onderneming zijn op dit moment goed en de verwachting is dat men na de gevraagde periode van opschorting de dan geldende verplichtingen kan voldoen.



Op dit moment doet de onderneemster u het volgende voorstel:

De bestaande hoofdelijke aansprakelijkheid van Lusjonin B.V., Swell Publishers B.V., N.V. Uitgeverij Smit van 2876 Hengelo, Smit Distributie B.V. en Smit Magazines B.V. voor de Collin Crowdfund leningovereenkomst blijft onverkort van toepassing;
Ter aanvullende zekerheid zullen de vaste activa en voorraden van alle debiteuren in tweede verband verpand worden ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund;
De betaling van aflossing wordt opgeschort met ingang van 8 mei 2018 gedurende een periode van 8 maanden. De eerstvolgende betaling van de aflossing zal op 8 januari 2019 plaats vinden. De reguliere rente en kosten zullen worden voldaan gedurende deze periode;
De resterende looptijd van de lening bedraagt nog 9 maanden. Deze wordt verlengd met 15 maanden tot een nieuwe resterende looptijd van 24 maanden. Deze 24 maanden bestaat voor 8 maanden uit de periode van opschorting. Het resterende openstaande bedrag wordt vanaf 8 januari 2019 in 16 maanden lineair afgelost;
De achterstallige rente van de maanden mei, juni, juli en augustus wordt gedurende de maanden van opschorting ingelopen.
De overige zekerheden en voorwaarden van de lening blijven gehandhaafd;
De met ingang van 1 april 2018 van kracht zijnde nieuwe Algemene Voorwaarden worden van toepassing verklaard;


Wij leggen dit voorstel, zoals hierboven geformuleerd, nu aan u voor en adviseren u in te stemmen met dit verzoek. We nodigen u uit om uw stem binnen een termijn van 14 dagen uit te brengen, via een antwoord op dit mailbericht met de keuze eens of oneens. De uitgebrachte stemmen worden gewogen naar rato van het geïnvesteerde bedrag.



Zodra de stemronde is afgerond zullen wij u informeren over de uitkomst en de vervolgstappen. Voor een akkoord is een (pro rata) meerderheid van de uitgebrachte stemmen benodigd.

Met vriendelijke groet,

Bas Denissen
Ben benieuwd welke zekerheden de Rabo heeft bedongen bij de leningen van 150K die na de Collin leningen zijn verstrekt.
Op zichzelf is het al vreemd dat er Rabo leningen worden verstrekt na een CF lening. Meestal is de CF lening de laatste mogelijkheid/strohalm. Zit niet in deze lening maar ik zou hier wel eens willen weten welk zekerheden addertje onder het gras zit.
djh77dinsdag 14 augustus 2018 @ 16:58
Aandacht voor crowdfunding in het reformatorisch dagblad:
quote:
In de eerste helft van 2018 is er in Nederland 154 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is 55 procent meer dan in de eerste helft van 2017, toen er 99,4 miljoen omging in de financiering van plannen met geld van privépersonen.

Tot die conclusie komt Gijsbert Koren, die sinds 2011 onderzoek doet naar de vrij nieuwe beleggingsvorm waarbij meerdere investeerders via een markplaats geld inleggen voor een project. Koren vergelijkt periodiek de resultaten van 36 financieringsplatformen, voor zover gegevens bekend zijn.

In de eerste helft van 2018 werden zo’n 4500 projecten en bedrijven met succes gefinancierd. Van de 154 miljoen euro, was 133 miljoen euro in de vorm van een lening. Bijna twee derde van de projecten betrof commerciële plannen, bijvoorbeeld voor het ontwerpen van een nieuw product of uitbreiding van bedrijven. Voor een derde ging het om projecten zoals een speeltuin, schoolproject, muziek en leningen aan consumenten voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of uitbouw van hun huis.

Volgens Korens website crowdfundingcijfers.nl biedt het christelijke crowdfundingplatform waardevoorjegeld.nl –samen met drie andere platformen– het hoogste nettorendement aan investeerders. Op 1 augustus bedroeg de rente van waardevoorjegeld.nl 7,1 procent.

Johan van Buuren, directeur van het platform, zegt blij te zijn met het resultaat. „Ons doel is particuliere en zakelijke investeerders, klein en groot, vanaf 100 euro de gelegenheid te geven om te investeren volgens christelijke waarden.”

Die principes zijn, naast de puur zakelijke afwegingen van risico’s en haalbaarheid, leidend voor de directeur bij een aanvraag voor financiering. Zo heeft hij sinds hij in mei 2017 met de onlinemarktplaats voor krediet startte, een keer een bedrijf afgewezen dat ook op zondag verkocht. Verder moet hij zich regelmatig over „grensgevallen” buigen. Zoals een transportbedrijf dat met niet-duurzaam materieel reed en daarin wilde investeren.

Over wat de beste indicatie is voor het succes van het crowdfundingplatform, laat Koren zich niet uit. Het lage of gemiddelde rendement dat de grotere crowdfundingplatformen bieden, kan volgens hem verklaard worden doordat er allicht weleens een project failliet gaat. Die kans neemt toe naarmate meer projecten meedoen en de leningen langer lopen. „Aan het einde van de looptijd van een lening wordt het nogal eens lastig.” De vraag is dan of de lening volledig afgelost wordt én of dit op tijd gebeurt, zo licht hij toe. De platformen laten ook uitzonderingen zien. „Bij Funding Circle is het rendement 6,73 procent en het totaal gefinancierde bedrag 93,2 miljoen. En bij Aygodutch is het rendement zelfs negatief en het verschafte bedrag 371.000 euro.”
obligatairedinsdag 14 augustus 2018 @ 18:57
quote:
14s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 16:09 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Stopt net iemand 100k in project Actiefstal. Foutje of wel een hele grote investering.
SPOILER
Laatste investeringen
investeerder-60159 heeft ¤ 100.000 geïnvesteerd.
14-08-2018 om 15:09
Vast vader die een deel van de opbrengst herinvesteert ?
darktowerdinsdag 14 augustus 2018 @ 20:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 11:21 schreef djh77 het volgende:
Vandaag alweer mijn 400e cf-project gefinancierd (excl. 100+ Lendahand) B:)B . Uiteraard met schade en schande rijker geworden in de tijd. Hieronder deel ik wat informatie over mijn portefeuille tot nu toe
SPOILER
waarom heb je niks in duurzaaminvesteren.nl ...??