abonnement Unibet Coolblue
pi_165344840
Oorspronkelijke OP:

quote:
Er is in Nederland verwarring over de betekenis van het begrip 'neo-liberalisme'. Laat ik uiteenzetten wat de burger in Nederland is voorgehouden in de periode die daarbij hoort (1980 - 2010).

Het begon met de stelling dat de groep niet bestaat. Alle begrippen die daarmee samenhangen, zoals algemeen belang en solidariteit, zijn om die reden onzinnig. Zoals Thatcher het stelde: "De samenleving bestaat niet".

Vervolgens werd het begrip 'egoisme' geherdefinieerd. Tot die tijd betekende egoisme dat iemand zo'n groot ego heeft, dat hij onvoldoende rekening houdt met de anderen in de groep. Omdat de groep niet bestaat, was een nieuwe betekenis nodig. Egoisme betekent sindsdien dat je handelt naar je eigen motieven. Omdat ieder mens handelt naar zijn eigen motieven was daarmee iedereen een egoist. Een oplichter die de boel oplicht voor eigen gewin en een zorgzame mantelzorger zijn even egoistisch, daar ze beide handelen naar hun eigen motieven.

Vervolgens werd Andries Moberg de nieuwe CEO bij Ahold. Hij ging 10 miljoen gulden per jaar verdienen (een topsalaris). Iedereen gleed van verbazing van zijn stoel. Wat kon iemand doen dat zoveel geld waard was? De verklaring is, dat in een markteconomie iedereen exact verdient wat hij in de markt betaald krijgt. Dat volgt uit een economisch model dat veronderstelt dat de markt ideaal en in evenwicht is, en iedere deelnemer volledige kennis heeft van alles wat rondgaat. In dat geval zijn ook alle bedrijfswinsten nul. Maar de bedrijfswinsten waren niet nul. Een bezwaar dat met een alternatieve verklaring werd gepareerd: je bent gewoon jaloers.

Een daarmee verwante kwestie was het bonusbeleid. Men stelde dat dit een onontbeerlijk element was voor een goede bedrijfsvoering. Zo zouden resultaatgerichte medewerkers een specifieke prijsprikkel hebben bij het streven naar het gewenste doel. Het bonusbeleid veronderstelt dat een bedrijf de toekomst voldoende kan inschatten om het parcours uit te zetten, met vette worsten lang de gewenste route. Dat leidt tot een serieus informatieprobleem, dat iemand moet kunnen oplossen, en de rest is als een rat in het leerexperiment van een klassieke behaviorist.

Vervolgens werden we verrast met de gedachte dat de enige bestaansreden van een bedrijf is: winst maken, aandeelhouderswaarde creeren. Verbazing alom. Tot dan toe dacht iedereen dat bedrijven er waren om producten te maken. Maar nee, bedrijven zijn er alleen om mensen met geld de mogelijk te bieden om hun geld te vermeerderen.

Vervolgens werd het begrip 'verantwoordelijkheid' herzien. Omdat de groep niet bestaat, heb je geen verantwoordelijkheid naar anderen, maar alleen naar jezelf. Alleen eigen verantwoordelijkheid is de juiste opvatting van verantwoordelijkheid. Waar het ging om anderen, was dat hun eigen verantwoordelijkheid, niet de jouwe. Dat betekende concreet dat iedereen dat zijn eigen broek moest zien op te houden.

Niet iedereen slaag daar altijd in. Men stelde dat daarvoor geen goede reden kan bestaan, omdat iedere probleem teruggevoerd kan worden op een gebrek aan de juiste moraal. "Alles is gewoon een keuze" werd de nieuwe leuze. In dat geval heeft ook niemand een excuus. Iemand die toch zijn omgeving erbij betrekt, als hij zijn situatie wil verklaren, wordt slachtoffergedrag verweten.

De bevolking werd dit niet uitgelegd. Het kwam tot ons in de vorm van slogans, die eindeloos werden herhaald. Men dacht waarschijnlijk dat het klootjesvolk te stom is om het te kunnen begrijpen, zodat imprinting de enige haalbare manier was om deze inzichten over te dragen. Net zoals op de lagere school de tafels van 10 erin gestampt worden.

Het was raar, want wij dachten dat kennis en inzicht iets was dat je bij uitstek leert op een universiteit. Nu bleek dat de faculteit
- sociologie kon worden opgeheven (want de samenleving bestaat niet eens).
- psychologie kon worden opgeheven (want alles is gewoon een keuze)
- natuurkunde kon worden opgeheven (want wat is causaliteit?).
- etc ...

Zo is het neo-liberalisme in Nederland geintroduceerd. Een ideologisch programma, zo gebracht dat het nauwelijks mogelijk is om je tanden erin te zetten. Geen betogen of uiteenzettingen, maar propaganda die iedere analyse uitsluit. Daarom is het bovenstaande de beste definitie die ik van het begrip 'neo-liberalisme' kan geven.

Ik dacht daarover na, en concludeerde dat de bestuurselite zwakzinnig geworden was. Toen dacht ik er nog een keer over na, en besefte dat er nog een mogelijkheid was. Men begreep wel dat het ideologische onzin was, en manipuleerde daarmee moedwillig de bevolking plat. Toen dacht ik er nog een keer over na en realiseerde me dat het niet veel uitmaakt, of de bestuurselite intellectueel of moreel zwakzinnig is. Want in beide gevallen zijn ze ongeschikt voor hun functie.

Rest de vraag:
Kun je het interpreteren als een verkapte klassenstrijd?
Helaas nog niet gereekst (er ging iets mis bij het openen van een nieuw deel)

Hier verder ^O^
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  donderdag 15 september 2016 @ 18:49:52 #2
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165344925
Ook in Hong Kong is er geen trickle down:

http://m.scmp.com/article(...)-drops-ocean-poverty
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 15 september 2016 @ 19:02:53 #3
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165345278
Dit is ook interessant, over waarom zo weinig economen het echt bestuderen

http://www.theatlantic.co(...)g-inequality/499253/

quote:
He has found that in American economics, there’s one accepted explanation for the growth of inequality: that globalization and technology created a world in which high-skilled people did well and others did not. If you come along with a different set of ideas, he told me, “you find that it is not open to any discussion.” When he has looked to publish papers and data with other explanations for rising inequality, he finds there’s no proper journal open to it.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 15 september 2016 @ 19:59:08 #4
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_165346694
quote:
0s.gif Op donderdag 15 september 2016 18:15 schreef keste010 het volgende:

[..]

Nu presenteer je het als oorzaak en gevolg. Het is bijkomstigheid. Trickle down effecten bestaan maar mondjesmaat. Algemene ontwikkeling betekent geen inclusieve ontwikkeling.

En het is wel vermoeiend om telkens te insinueren dat links automatisch tegen de algehele economische ontwikkeling van de afgelopen 30 jaar is geweest. Er had alleen veel scherper op gereguleerd moeten worden om de verschillen die er zijn ontstaan te minimaliseren.
Anderzijds is het ook vermoeiend dat "het neoliberalisme" steeds de negatieve effecten van de afgelopen 30 jaar in de maag gesplitst krijgt, terwijl de onzichtbare bijeffecten van regulering en socialisering ook onderbelicht blijven. Het is ofwel verantwoordelijk voor het gehele boeltje (tamelijk onrealistisch) of het is totaal niet verantwoordelijk voor de plus- en minpunten (hoor ik hier ook maar weinig).

Zoals je "socialize the losses, capitalize the gains" hebt, werkt het voor bepaalde users hier omgekeerd. De verliezen zijn te danken aan het neoliberalisme, de winsten die geboekt zijn dankzij het Rijnlandmodel en de sociaal-democratie. De waarheid zal waarschijnlijk ergens in het midden liggen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  donderdag 15 september 2016 @ 20:06:27 #5
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_165346880
quote:
1s.gif Op donderdag 15 september 2016 18:42 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Deze olifantvorm van de grafiek wordt vooral veroorzaakt door China. Zegt tevens The Economist.

Velen betwijfelen de betrouwbaarheid van China zijn statistieken, ook de zakenbanken en investeerders. Dat is nog mild uitgedrukt.

Dit grijpt weer terug op eerder onderzoek: namelijk dat ongelijkheid (naar Victoriaanse proporties) de oneerlijkheid van de wetenschap enorm aan jaagt, en statistieken beïnvloedt.

De Wereldbank is een hoofdzakelijk westers instituut.
Dan moet je ook wel het hele verhaal vertellen, zeker als je andere users wil verwijten dat ze cherry-picken in de resultaten:

quote:
Shooting an elephant

The “elephant chart” began life in 2012, hidden in the middle of a World Bank working paper by Branko Milanovic, an authority on global inequality. It turned a few heads in the New York Times in 2014, then graced Mr Milanovic’s well-received book on global inequality earlier this year. Somewhere along the way it acquired its name, which helped it stampede across social media, brokers’ notes and even a ministerial speech this spring and summer. “I’m about to bring an elephant into the room. A wild, angry, and dangerous elephant,” joked Lilianne Ploumen, the Dutch trade minister, last month, before unveiling the chart to her audience. Now, its critics are trying to shoot it.

The distinctively shaped chart summarised the results of a huge number (196) of household surveys across the world. It was created by ranking the world’s population, from the poorest 10% to the richest 1%, in 1988 and again in 2008. At each rank, the chart showed the growth in income between these two years, an era of “high globalisation” from the fall of the Berlin Wall to the fall of Lehman Brothers.

When drawn for individual countries, charts of this kind tend to slant upwards (the rich gain more than the poor) or downwards. The global chart was unusual in sloping up, down, then upwards again, like an inverted S on its back, or an elephant raising its trunk. The chart showed big income gains at the middle and very top. But the era of globalisation seemed to offer little for the people in between: households in the 75th to 85th percentile of the income distribution (who were poorer than the top 15% but richer than everyone else) seemed scarcely better off in 2008 than they had been 20 years before. They constituted a decile of discontent, squeezed between their own countries’ plutocrats and Asia’s middle class. This dramatic dip in the chart seemed to explain a lot. “Cue Donald Trump. Cue nationalism. Cue Brexit,” wrote Mr Milanovic’s publisher.

But who exactly occupies this dangerous decile? A report this week by Adam Corlett of the Resolution Foundation, a British think-tank, examines this group more closely, taking aim at some simplistic interpretations of the chart. Many people assume the chart shows how people in this controversial income bracket back in 1988 fared over the subsequent 20 years. But that is not quite the case. Instead it compares the people in this bracket in 1988 with people in the same bracket 20 years later. They may not be the same people. They may not belong to the same class. They may not even belong to the same country.

What accounts for the changing constituents of each income bracket? Fast growth will, of course, carry people up the income ranks. Data, dissolution and demography also play a part. The countries included in the 1988 and 2008 rankings differ because data did not exist for both years or because the country did not (several emerged only after the Soviet Union dissolved). In addition, faster population growth among people in the lower reaches of the income distribution will automatically shunt everyone above them further up the income ranks, even without any improvement in their fortunes.

To see why, imagine a simple world populated by 750m poor Southerners and 250m rich Northerners. Imagine that incomes do not change over the next 20 years, but the South’s population doubles. That would increase its share of mankind from 75% to over 85%. For that simple reason, in the 75th to 85th percentiles of the global income distribution poor Southerners would replace rich Northerners. Any comparison of this income bracket with the same bracket 20 years before would thus show a big decline in fortunes, even though no one is worse off.



Turbulent deciles
In reality, better-off Latin Americans and Westerners of modest means dominated the 75th-80th percentiles of the global income distribution in 1988. By 2008, rich Chinese had encroached upon this income bracket. The flat incomes shown by the elephant chart do not, then, reflect the stagnant fortunes of Trumpians and Brexiteers. They instead reflect a comparison between the original Latin American and Western occupants of this income bracket and the Chinese who jumped into it 20 years later.

None of this will be new to readers of Mr Milanovic’s academic work. He and his co-author, Christoph Lakner, were quite clear about the shifting composition of the troublesome deciles. Their journal article also included an alternative chart, which does what many people assumed the elephant chart had done: it illustrates how each income group in each country in 1988 fared over the subsequent 20 years. In its shape, the chart looks recognisably elephantine. But the top 1% do markedly less well in this alternative chart than in the more famous one, and even the worst performing groups (now around the 90th percentile) boast income growth of 20% or more over 20 years.

Both charts show that China’s middle classes and the world’s rich have gained handsomely in the era of globalisation. It also remains true that the lower middle classes in rich countries have fared less well. The elephant shape remains, even if its dimensions are different. The Resolution Foundation’s critique added little to the original academic papers (except a reason to go back and read them). But it clarified a misunderstanding shared by many of the pundits and drumbeaters who made such a noise about the rampaging chart. Like the elephant George Orwell described in a famous essay about his time as a colonial policeman in Burma, this one was shot chiefly to silence a crowd.

Bron: The Economist
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  donderdag 15 september 2016 @ 20:29:21 #6
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165347649
En maar blijven hameren op ongelijkheid terwijl in de vorige reeks is komen vast te staan dat sinds 1980 die significant is afgenomen. Dankzij het beleid wat zo verfoeid wordt.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  donderdag 15 september 2016 @ 20:50:12 #7
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_165348558
quote:
1s.gif Op donderdag 15 september 2016 20:29 schreef Paper_Tiger het volgende:
En maar blijven hameren op ongelijkheid terwijl in de vorige reeks is komen vast te staan dat sinds 1980 die significant is afgenomen. Dankzij het beleid wat zo verfoeid wordt.
Daar heb jij een heel genuanceerde draai om je oren over gekregen.

http://www.ad.nl/nieuws/d(...)r-geworden~a8a2736f/

quote:
Mijn boek laat zien dat een aantal zaken waarover populisten en hun aanhang boos zijn ook wel terecht zijn: ja, het uitbesteden van productie naar Azië heeft de middenklasse heel veel banen en inkomensgroei gekost. En ja, het zijn de superrijken die ongelooflijk veel rijker zijn geworden van al die handel in goederen en kapitaal.''
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  donderdag 15 september 2016 @ 21:12:05 #8
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165349479
quote:
7s.gif Op donderdag 15 september 2016 20:50 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Daar heb jij een heel genuanceerde draai om je oren over gekregen.

http://www.ad.nl/nieuws/d(...)r-geworden~a8a2736f/

[..]

Dat was de draai om mijn oren? 8)7 de gevolgen van nivelleren en schaalgrote.

Natuurlijk leveren mensen in als de taart eerlijk verdeelt woedt en natuurlijk worden ondernemende mensen welvarender als ze de hele wereld succesvol als speelveld gebruiken.

Ik kijk niet naar mijn gezin, de straat, het dorp of ons land. Ik zie dat door neoliberaal beleid heel veel mensen een beter bestaan hebben gekregen, een paar rijk zijn geworden en dat een beperkte groep er niets bij heeft gekregen.

Als ik mezelf beperk in mijn solidariteit tot mijn gein en mijn familie ben ik een egoist. Wat ben je als je solidariteit ophoudt te bestaan bij de grens met onze buurlanden?
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_165350399
quote:
1s.gif Op donderdag 15 september 2016 21:12 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Dat was de draai om mijn oren? 8)7 de gevolgen van nivelleren en schaalgrote.

Natuurlijk leveren mensen in als de taart eerlijk verdeelt woedt en natuurlijk worden ondernemende mensen welvarender als ze de hele wereld succesvol als speelveld gebruiken.

Ik kijk niet naar mijn gezin, de straat, het dorp of ons land. Ik zie dat door neoliberaal beleid heel veel mensen een beter bestaan hebben gekregen, een paar rijk zijn geworden en dat een beperkte groep er niets bij heeft gekregen.

Als ik mezelf beperk in mijn solidariteit tot mijn gein en mijn familie ben ik een egoist. Wat ben je als je solidariteit ophoudt te bestaan bij de grens met onze buurlanden?
Je loopt over het punt heen, dat ze overal bezwaar hebben tegen de grote inkomens en vermogensverschillen in eigen land. Zelfs als alles mondiaal egaal is (in jou termen) leeft de meerderheid in armoede. Wij kunnen net zo goed bezwaar maken tegen de groeiende ongelijkheid in eigen land. Ook dat bevordert de gelijkheid.

[ Bericht 1% gewijzigd door deelnemer op 15-09-2016 21:36:50 ]
The view from nowhere.
  donderdag 15 september 2016 @ 21:32:22 #10
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_165350437
quote:
1s.gif Op donderdag 15 september 2016 21:12 schreef Paper_Tiger het volgende:
Ik kijk niet naar mijn gezin, de straat, het dorp of ons land.
Dat zou je natuurlijk wel moeten doen want het gaat uiteindelijk om individuen. Dat het met een groep als geheel beter gaat betekend niets voor de mensen die er op achteruit gaan. Leuk dat je zo aantoont dat het neoliberalisme een theoretisch wangedrocht is.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_165355843
quote:
15s.gif Op donderdag 15 september 2016 19:59 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Anderzijds is het ook vermoeiend dat "het neoliberalisme" steeds de negatieve effecten van de afgelopen 30 jaar in de maag gesplitst krijgt, terwijl de onzichtbare bijeffecten van regulering en socialisering ook onderbelicht blijven. Het is ofwel verantwoordelijk voor het gehele boeltje (tamelijk onrealistisch) of het is totaal niet verantwoordelijk voor de plus- en minpunten (hoor ik hier ook maar weinig).

Zoals je "socialize the losses, capitalize the gains" hebt, werkt het voor bepaalde users hier omgekeerd. De verliezen zijn te danken aan het neoliberalisme, de winsten die geboekt zijn dankzij het Rijnlandmodel en de sociaal-democratie. De waarheid zal waarschijnlijk ergens in het midden liggen.
Ik zie de groei in welvaart eigenlijk niet als iets dat zo sterk op het conto van de politiek te schrijven is. De private sector zorg, mits niet teveel tegengewerkt, grotendeels zelf wel voor groei. Het is de overheid zijn taak om voor datgene te zorgen wat de samenleving als waardevol schat, maar waar de samenleving niet zichzelf in kan voorzien zonder zich te organiseren in een overheid.

Helaas zorgt neoliberalisme vooral voor het vergroten van de mechanismen die al in werking zijn. Het creëren van een gunstig investeringsklimaat is dan ook gewoon 1 groot fabeltje en niets meer dan een race to the bottom van zij die menen dat de taak van de overheid geen herverdelen is. Daar mogen we uiteraard van mening van verschillen, maar ik zie in ieder geval nauwelijks positieve resultaten tijdens de periode van neoliberalisme die ook echt op het conto van de overheid komen.
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
pi_165356263
quote:
1s.gif Op donderdag 15 september 2016 20:29 schreef Paper_Tiger het volgende:
En maar blijven hameren op ongelijkheid terwijl in de vorige reeks is komen vast te staan dat sinds 1980 die significant is afgenomen. Dankzij het beleid wat zo verfoeid wordt.
Ik heb kennelijk even iets gemist? Welke ongelijkheid precies en welke data gebruikte je daarvoor?
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
  vrijdag 16 september 2016 @ 05:23:58 #13
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165358638
quote:
7s.gif Op donderdag 15 september 2016 21:32 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Dat zou je natuurlijk wel moeten doen want het gaat uiteindelijk om individuen. Dat het met een groep als geheel beter gaat betekend niets voor de mensen die er op achteruit gaan. Leuk dat je zo aantoont dat het neoliberalisme een theoretisch wangedrocht is.
Neoliberalisme bleek de linkse natte droom totdat men er achter kwam dat verwend westers links opeens moest delen met de echte armen. Zo was nivelleren nooit bedoeld. _O-
a man convinced against his will is of the same opinion still
  vrijdag 16 september 2016 @ 08:08:28 #14
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165358949
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 05:23 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Neoliberalisme bleek de linkse natte droom totdat men er achter kwam dat verwend westers links opeens moest delen met de echte armen. Zo was nivelleren nooit bedoeld. _O-
Nogmaals, dat is geen 'delen' maar 'verdeel en heers' door de machtigen en elite.

Zo staat het ook in de rapporten van de trilateral commission.

Verder ga je volstrekt voorbij aan het punt over de 'linkse' millenniumdoelstellingen, wat overduidelijk tot een vermindering van de armoede heeft gezorgd.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_165358957
Het rijkste deciel heeft het meest geprofiteerd.



en



Uit:
62 People Have Same Wealth As 3.5 Billion
  vrijdag 16 september 2016 @ 08:55:10 #16
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165359332
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 08:08 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Nogmaals, dat is geen 'delen' maar 'verdeel en heers' door de machtigen en elite.

Zo staat het ook in de rapporten van de trilateral commission.

Verder ga je volstrekt voorbij aan het punt over de 'linkse' millenniumdoelstellingen, wat overduidelijk tot een vermindering van de armoede heeft gezorgd.
Nee Klopkoek. Ondernemen en banen creëren leidt tot toegenomen welvaart. Linkse politici die doelstellingen formuleren doen dat niet. De overheid kan in dat proces alleen heel veel of heel weinig in de weg lopen.

Van verdeel en heers is geen sprake. Iedereen wil goedkope troep bij de action kopen. Mensen consumeren hun eigen baan weg.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_165359356
Wat ik altijd leuk vind aan een discussie over neo-liberalisme, is dat er geen eenduidige definitie van is. Dat betekent dat iedereen kan roepen wat hij/zij wil en we hebben allemaal gelijk. ^O^
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165359484
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 08:55 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Nee Klopkoek. Ondernemen en banen creëren leidt tot toegenomen welvaart. Linkse politici die doelstellingen formuleren doen dat niet. De overheid kan in dat proces alleen heel veel of heel weinig in de weg lopen.

Van verdeel en heers is geen sprake. Iedereen wil goedkope troep bij de action kopen. Mensen consumeren hun eigen baan weg.
Jouw punt gaat alleen op voor algemene welvaartsontwikkeling. De millenniumdoelstellingen hebben er aantoonbaar voor gezorgd dat specifiek op kwetsbare groepen gerichte programma's ook hun welzijn verhoogd heeft.
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
pi_165359647
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 08:58 schreef Tango5Romeo het volgende:
Wat ik altijd leuk vind aan een discussie over neo-liberalisme, is dat er geen eenduidige definitie van is. Dat betekent dat iedereen kan roepen wat hij/zij wil en we hebben allemaal gelijk. ^O^
Volgens de rechtse propaganda is dat zo.
The view from nowhere.
pi_165359659
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 08:55 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Nee Klopkoek. Ondernemen en banen creëren leidt tot toegenomen welvaart. Linkse politici die doelstellingen formuleren doen dat niet. De overheid kan in dat proces alleen heel veel of heel weinig in de weg lopen.

Van verdeel en heers is geen sprake. Iedereen wil goedkope troep bij de action kopen. Mensen consumeren hun eigen baan weg.
Dat is een voorbeeld van prisoners dilemma.
The view from nowhere.
  vrijdag 16 september 2016 @ 09:31:21 #21
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165359704
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 09:26 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Dat is een voorbeeld van prisoners dilemma.
Democratie door consumentisme.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  vrijdag 16 september 2016 @ 09:34:47 #22
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165359737
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 09:13 schreef keste010 het volgende:

[..]

Jouw punt gaat alleen op voor algemene welvaartsontwikkeling. De millenniumdoelstellingen hebben er aantoonbaar voor gezorgd dat specifiek op kwetsbare groepen gerichte programma's ook hun welzijn verhoogd heeft.
kwetsbare groepen binnen onze natiestaat. Gewoon ordinair herverdelen.

Geld geven is geen welvaart verhoging.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_165359768
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 09:34 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

kwetsbare groepen binnen onze natiestaat. Gewoon ordinair herverdelen.

Geld geven is geen welvaart verhoging.
Wat is dan wel een optie om kwetsbare groepen te ontlasten in een wereld die begrepen wordt in termen van geld?
pi_165359902
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 09:25 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Volgens de rechtse propaganda is dat zo.
Oh, echt waar? Dan heb ik me misschien vergist. Maar zeg even dan wat de universele, eenduidige definitie van neo-liberalisme is. :)
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
  vrijdag 16 september 2016 @ 09:49:52 #25
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165359934
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 08:55 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Nee Klopkoek. Ondernemen en banen creëren leidt tot toegenomen welvaart.

quote:
Linkse politici die doelstellingen formuleren doen dat niet. De overheid kan in dat proces alleen heel veel of heel weinig in de weg lopen.
Zie keste010 zijn antwoord.

Je negeert ook mijn eerdere punt over de statistieken van China trouwens, en wat zelfs libertariërs daarvan denken.

quote:
Van verdeel en heers is geen sprake.
Je zet als heerser je naaste belagers op achterstand, en werpt wat pepernoten toe aan de lieden op grotere achterstand.

quote:
Iedereen wil goedkope troep bij de action kopen. Mensen consumeren hun eigen baan weg.
De (vraag naar) 'action' is een gevolg van wat we hier bespreken, geen oorzaak. De tijdsvolgorde van gebeurtenissen schraagt ook dat idee, omdat de 'action' - en de explosieve groei van de keten - een relatief nieuw fenomeen is. Het consumeren bij de 'action' is een gevolg.

Net zoals de opkomst van tweeverdieners hoofdzakelijk een gevolg is van ongelijkheid en stagnerende inkomens, en in veel mindere mate een oorzaak (wanneer de hypothese ook daadwerkelijk wordt getoetst met feiten, dan blijkt dat het tweeverdienersmodel in de praktijk de ongelijkheid dempt, en anders de GINI coëfficiënt 30% hoger zou liggen).
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_165359958
'Neo-liberaal' is een scheldwoord, het wordt alleen gebruikt door tegenstanders ervan want niemand noemt zichzelf neo-liberaal. Het heeft daarom dezelfde betekenis als antisemiet, barbaar, satan, ... namelijk: 'die klootzak daar met wie ik het niet eens ben'.
Niemand wordt Kalief in plaats van de Kalief!
pi_165359959
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 09:49 schreef Klopkoek het volgende:

De (vraag naar) 'action' is een gevolg van wat we hier bespreken, geen oorzaak. De tijdsvolgorde van gebeurtenissen schraagt ook dat idee, omdat de 'action' - en de explosieve groei van de keten - een relatief nieuw fenomeen is. Het consumeren bij de 'action' is een gevolg.

Net zoals de opkomst van tweeverdieners hoofdzakelijk een gevolg is van ongelijkheid en stagnerende inkomens, en in veel mindere mate een oorzaak (wanneer de hypothese ook daadwerkelijk wordt getoetst met feiten, dan blijkt dat het tweeverdienersmodel in de praktijk de ongelijkheid dempt, en anders de GINI coëfficiënt 30% hoger zou liggen).
En ik al die tijd maar denken dat dat allemaal komt door de hebberigheid van de mens. Silly, me....
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
  vrijdag 16 september 2016 @ 10:03:13 #28
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165360098
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 08:55 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Nee Klopkoek. Ondernemen en banen creëren leidt tot toegenomen welvaart. Linkse politici die doelstellingen formuleren doen dat niet. De overheid kan in dat proces alleen heel veel of heel weinig in de weg lopen.

Van verdeel en heers is geen sprake. Iedereen wil goedkope troep bij de action kopen. Mensen consumeren hun eigen baan weg.


http://conceptualmath.org/philo/taxgrowth.htm
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 10:09:24 #29
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165360174
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 09:52 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

En ik al die tijd maar denken dat dat allemaal komt door de hebberigheid van de mens. Silly, me....
Hebzucht is slechts één van de (primaire) aangeboren en gecultiveerde eigenschappen van de mens. Lees dat bekende boek van Frans de Waal maar. Het is tot op zekere hoogte een gezonde eigenschap.

Wat grosso modo de overhand krijgt hangt af van vele factoren. Bijvoorbeeld het primen van angst voor de ander, en het is niet uitgesloten dat de machthebbers daar bewust van zijn.

quote:
"The brain is plastic and ever-changing, particularly in youth. ... Thinking certain thoughts or predominantly, let’s say, utilizing your right amygdala versus your anterior cingulate gyrus inform the growth of those areas and therefore help you predict later who is liberal and who is conservative," explained Saltz.
http://www.alternet.org/e(...)ent-brain-structures


Ook kan een overdaad aan suiker, vet en (lucht)vervuiling via een omweg bijdragen aan de hebzuchtige en geagiteerde gewoontes van de mens.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_165360334
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 09:46 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Oh, echt waar? Dan heb ik me misschien vergist. Maar zeg even dan wat de universele, eenduidige definitie van neo-liberalisme is. :)
Naar buiten toe een marktideologie die uitgaat van:
- individuen (de groep bestaat niet)
- samenwerking alleen via het markt mechanisme (geen burgers maar consumenten)
- taken overhevelen van overheid naar de markt (privatiseringen)
- overheidsregulering van de markt verminderen (liberalisering financiele sector)
- arbeidsmarkt flexibliseren (flexwerkers)
- overheid verzwakken (belasting vermijding)
- het creeren van een internationaal platform voor bedrijven die landen tegen elkaar uitspelen (EU, TTIP)
- het ondermijnen van de democratie (propaganda, linkse kerk oorlog tegen de media)

Een binnen toe
- een kongsi tussen bedrijfsleven en overheid (wet een regelgeving: lobbying, polderen).
- het privatiseren van de winsten en het socialiseren van de verliezen (zie economische crisis).

Het is een coup van de private sector.

Vanwege de propaganda hebben nu posten zoals:
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 09:52 schreef kalief het volgende:
'Neo-liberaal' is een scheldwoord, het wordt alleen gebruikt door tegenstanders ervan want niemand noemt zichzelf neo-liberaal. Het heeft daarom dezelfde betekenis als antisemiet, barbaar, satan, ... namelijk: 'die klootzak daar met wie ik het niet eens ben'.


[ Bericht 9% gewijzigd door deelnemer op 16-09-2016 10:49:10 ]
The view from nowhere.
pi_165360536
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 10:09 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Hebzucht is slechts één van de (primaire) aangeboren en gecultiveerde eigenschappen van de mens..... Het is tot op zekere hoogte een gezonde eigenschap.

Hahahahahahahaha! Hij is leuk. Hebberigheid een gezonde eigenschap. Hahahaha. _O-

Synoniemen: hebzucht, baatzucht, gretigheid, inhaligheid, schraapzucht.
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165360639
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 10:21 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Naar buiten toe marktideologie die uitgaat van:
- individuen (de groep bestaat niet)
- samenwerking alleen via het markt mechanisme (geen burgers maar consumenten)
- taken overhevelen van overheid naar de markt (privatiseringen)
- overheidsregulering van de markt verminderen (liberalisering financiele sector)
- arbeidsmarkt flexibliseren (flexwerkers)
- overheid verzwakken (belasting vermijding)
- het creeren van een internationaal platform voor bedrijven die landen tegen elkaar uitspelen (EU, TTIP)
- het ondermijnen van de democratie (propaganda, linkse kerk oorlog tegen de media)

Een binnen toe
- een kongsi tussen bedrijfsleven en overheid (wet een regelgeving: lobbying, polderen).
- het privatiseren van de winsten en het socialiseren van de verliezen (zie economische crisis).

Het is een coup van de private sector.

Dit is geen definitie. Ik zal je een voorbeeld van een definitie laten zien:
Liberalisme:
"Het liberalisme heeft als uitgangspunt zo veel mogelijk vrijheid van het individu zolang hij de vrijheid van anderen niet beperkt."

Nu graag in 2 regels wat de definitie van neo-liberalisme is. Dat is dus niet een opsomming van economische maatregelen die jij toevallig niet leuk vindt. Want daardoor lijkt Kalief wel gelijk te krijgen.
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165360650
Waarom is het altijd links die zucht onder de last van wezenloze critici?
The view from nowhere.
pi_165360795
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 10:36 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Dit is geen definitie. Ik zal je een voorbeeld van een definitie laten zien:
Liberalisme:
"Het liberalisme heeft als uitgangspunt zo veel mogelijk vrijheid van het individu zolang hij de vrijheid van anderen niet beperkt."

Nu graag in 2 regels wat de definitie van neo-liberalisme is. Dat is dus niet een opsomming van economische maatregelen die jij toevallig niet leuk vindt. Want daardoor lijkt Kalief wel gelijk te krijgen.
Het is een machtsverschuiving van politiek naar markt. Dat is een trend in de samenleving. Om dat in te zien moet je je sociologische bril opzetten en naar de samenleving kijken. Zowel de hoofdstroom in de politiek als het bedrijfsleven drijven deze trend. De gewone man verliest invloed als burger en als werknemer.

Dus niet, in een boekje willen lezen dat alles wat echt bestaat al in het boekje gedefinieerd is. In de politiek is dat niet realistisch.

[ Bericht 5% gewijzigd door deelnemer op 16-09-2016 11:01:57 ]
The view from nowhere.
pi_165361154
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 10:44 schreef deelnemer het volgende:

[..]

De gewone man verliest invloed als burger en als werknemer.

En dat heeft dus niets met liberalisme te maken, dus de term neo-liberalisme slaat nergens op.

Wat jij omschrijft, daar bestaat al een woord voor: kapitalisme.
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165361178
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:01 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

En dat heeft dus niets met liberalisme te maken, dus de term neo-liberalisme slaat nergens op.

Wat jij omschrijft, daar bestaat al een woord voor: kapitalisme.
Als je kijkt naar de opsomming die ik gaf dan is een korte samenvatting:

De samenleving moet zoveel mogelijk als een markt georganiseerd worden.

Het idee van een markt vloeit voort uit jouw definitie van liberalisme. Als je wilt dat alle relaties vrijwillige transacties zijn, dan moet alles een markt zijn. Neo-liberalisme is een neutrale en logische naam, omdat het marktdenken altijd een hoofdrol gespeeld heeft in het liberalisme. Dit denken wordt nu op de spits gedreven, en doet denken aan het liberalisme van voor het socialisme (neo-liberalisme, een terugkeer van wat was). De politieke realiteit die eruit volgt, als je het beleid erdoor laat bepalen, is iets dat tijdsafhankelijk is.
The view from nowhere.
pi_165361208
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 10:44 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Het idee van een markt vloeit voort uit jouw definitie van liberalisme.

Nee, hoor. In 'mijn' definitie wordt alleen gesproken over keuzevrijheid van de individu. Dat anderen daar een hoofdzakelijk economische betekenis aan hebben gehangen, zegt dan weer wat over de hebberigheid van de mens.
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165361230
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 10:36 schreef deelnemer het volgende:
Waarom is het altijd links die zucht onder de last van wezenloze critici?
Omdat ze altijd de slachtofferrol kiezen?
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165361318
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:05 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Omdat ze altijd de slachtofferrol kiezen?
Is dat een scheldwoord?

Hoe onderscheid je 'opkomen voor jezelf' en een 'slachtofferrol', als iemand over je heen probeert te lopen?
The view from nowhere.
pi_165361377
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:09 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Is dat een scheldwoord?
Nee, een typering uit de psychologie.

quote:
Hoe onderscheid je 'opkomen voor jezelf' en een 'slachtofferrol', als iemand over je heen probeert te lopen?
Door de woordkeuze 'zucht onder de last'.
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165361394
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:04 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Nee, hoor. In 'mijn' definitie wordt alleen gesproken over keuzevrijheid van de individu. Dat anderen daar een hoofdzakelijk economische betekenis aan hebben gehangen, zegt dan weer wat over de hebberigheid van de mens.
Die definitie blinkt uit in vaagheid.

Wat er wel staat, gaat uit van individuen, maar groepsdieren zijn niet alleen individuen. Een individueel mens op een onbewoond eiland is nobody. Mensen bestaan in onderlinge afhankelijkheid. Hun welvaart en welzijn berust op samenwerking. Deze samenhang verdwijnt in het liberalisme achter de horizon.
The view from nowhere.
pi_165361572
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:13 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Nee, een typering uit de psychologie.

[..]

Door de woordkeuze 'zucht onder de last'.
Ze doen een beroep op de empathie van hun medemens.

Assertieve mensen doen dat nooit. Die nemen een houding aan van onoverwinnelijkheid. Brallen dat belasting diefstal is. Ze bedoelen dat ze zuchten onder de last van belasting.

Zo zou ik ook de aanval kunnen kiezen:

Een kliek arrogante, assertieve mensen eigenen zich beslissingsbevoegdheden, bezittingen en de waarheid toe. Ze stelen.
The view from nowhere.
pi_165361656
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:15 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Die definitie blinkt uit in vaagheid.

Wat er wel staat, gaat uit van individuen, maar groepsdieren zijn niet alleen individuen. Een individueel mens op een onbewoond eiland is nobody. Mensen bestaan in onderlinge afhankelijkheid. Hun welvaart en welzijn berust op samenwerking. Deze samenhang verdwijnt in het liberalisme achter de horizon.
Dat jij het er niet mee eens bent, of niet begrijpt wat er staat, betekent niet dat het geen adequate omschrijving is van de ideologie.
Een samenleving bestaat uit individuen. Als jij er voor zorgt dat jouw keuzes de vrijheid van anderen niet beperkt, de help jij een heel sociale samenleving, met veel samenhang, te creeeren.
Ik denk dat jij gewoon 'tegen' bent, zonder dat je weet wat liberalisme echt betekent.
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165361677
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:26 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Ze doen een beroep op de empathie van hun medemens.

Nee, ze zuigen. Dat is niet hetzelfde.
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165361691
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:33 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Dat jij het er niet mee eens bent, of niet begrijpt wat er staat, betekent niet dat het geen adequate omschrijving is van de ideologie.
Een samenleving bestaat uit individuen. Als jij er voor zorgt dat jouw keuzes de vrijheid van anderen niet beperkt, de help jij een heel sociale samenleving, met veel samenhang, te creeeren.
Ik denk dat jij gewoon 'tegen' bent, zonder dat je weet wat liberalisme echt betekent.
Je eigent je de waarheid toe.
The view from nowhere.
pi_165361720
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:26 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Een kliek arrogante, assertieve mensen eigenen zich beslissingsbevoegdheden, bezittingen en de waarheid toe. Ze stelen.

Welkom bij de mensheid. Btw, heeft helemaal niets met liberalisme te maken, maar met hebberigheid. En hebberigheid is bij links, rechts, arm en rijk exact hetzelfde.
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165361813
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:34 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Nee, ze zuigen. Dat is niet hetzelfde.
Ik heb geen behoefte aan een slachtofferrol. Dat is een frame van anderen.

Wat jij aan het doen bent, is een fenomeen op zich. Bovenop mensen springen en alles ondermijnen. Agressie is ook een term uit de psychologie.
The view from nowhere.
pi_165361937
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:36 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Welkom bij de mensheid. Btw, heeft helemaal niets met liberalisme te maken, maar met hebberigheid. En hebberigheid is bij links, rechts, arm en rijk exact hetzelfde.
Klopt.

Maar als je mensen onderverdeelt in hun mate van hebberigheid, dan is er wel een groot verschil tussen mensen. De meest assertieve domineren en definieren hun assertiviteit als het goede. De mensen die daardoor onder de voet gelopen dreigen te worden, beginnen te piepen. De assertieven framen dat als 'slachtoffer gedrag'. Zo maken ze anderen ook nog monddood.

Het heeft alle kenmerken van criminaliteit. De meest hebberige mensen denken als criminelen.
The view from nowhere.
pi_165362120
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:40 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Ik heb geen behoefte aan een slachtofferrol. Dat is een frame van anderen.
Een slachtofferrol krijg je niet, die neem je zelf aan.

quote:
Wat jij aan het doen bent, is een fenomeen op zich. Bovenop mensen springen en alles ondermijnen. Agressie is ook een term uit de psychologie.
Ok....dus als iemand het niets met je eens is, dan is die persoon agressief en ondermijnend....

Interessant....vanuit psychologische oogpunt, dan....
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165362141
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:46 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Het heeft alle kenmerken van criminaliteit. De meest hebberige mensen denken als criminelen.
Dus de bankwerker die zijn hele huis heeft verbouwd met gereedschap 'geleend' van zijn werkgever denkt als een crimineel?
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165362362
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:55 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Dus de bankwerker die zijn hele huis heeft verbouwd met gereedschap 'geleend' van zijn werkgever denkt als een crimineel?
Dat iemand geld leent om een huis te kopen is niet bepaald het summum van hebberigheid. Een normale woning behoort tot de basisbehoeften.
The view from nowhere.
pi_165362513
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 11:54 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Een slachtofferrol krijg je niet, die neem je zelf aan.
In de rechtspraak is slachtoffer een normaal begrip. De reden is dat je ook werkelijk slachtoffer kan zijn.

quote:
Ok....dus als iemand het niets met je eens is, dan is die persoon agressief en ondermijnend....

Interessant....vanuit psychologische oogpunt, dan....
Het oorzakelijk verband in je 'als ... dan ...' redenering is uit de lucht gegrepen.

Ik laat het verder aan het oordeelsvermogen van de lezers om uit te maken wie / wat hier redelijk is.
The view from nowhere.
pi_165362889
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 12:10 schreef deelnemer het volgende:

[..]

In de rechtspraak is slachtoffer een normaal begrip. De reden is dat je ook werkelijk slachtoffer kan zijn.
Maar slachtoffer zijn en een slachtofferrol aannemen zijn twee totaal andere zaken.
Psychology 101.

quote:
Het oorzakelijk verband in je 'als ... dan ...' redenering is uit de lucht gegrepen.
Is een persoonlijke mening.

quote:
Ik laat het verder aan het oordeelsvermogen van de lezers om uit te maken wie / wat hier redelijk is.
Dat lijkt me inderdaad maar het beste. Veel plezier met je neo-liberalisme. :)
"This engine produces a maximum power of 240 PS (237 bhp - 177 kW) at 5300 rpm and a maximum torque of 330 Nm (221 lb.ft) at 2000-5600 rpm."
Torque is useless without rpm. :)
pi_165363049
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 12:26 schreef Tango5Romeo het volgende:

[..]

Maar slachtoffer zijn en een slachtofferrol aannemen zijn twee totaal andere zaken.
Psychology 101.
Waar heb ik dat ontkent?

quote:
[..]

Is een persoonlijke mening.
Ik bepaal liever zelf wat mijn motieven en beweegredenen zijn. Hoe kom je erbij, dat jij dat mag invullen?

quote:
Dat lijkt me inderdaad maar het beste. Veel plezier met je neo-liberalisme. :)
The view from nowhere.
  vrijdag 16 september 2016 @ 13:35:11 #55
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165364376
quote:
Is dat jouw reactie op mijn stelling? Een beetje symboolpolitiek?
Je creëert geen welvaart door succesvolle mensen arm te maken. Leer dat toch eens een keer.
Je creëert welvaart door interactie tussen mensen te bevorderen. Dat doe je dus niet door van iedere transactie de helft af te romen. Zo wordt het voor iedereen onbetaalbaar. Je moet nu al bruto ¤100 verdienen om een ander netto ¤25 over te laten houden.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  vrijdag 16 september 2016 @ 13:58:39 #56
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165364894
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 13:35 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Is dat jouw reactie op mijn stelling? Een beetje symboolpolitiek?
Je creëert geen welvaart door succesvolle mensen arm te maken. Leer dat toch eens een keer.
Je creëert welvaart door interactie tussen mensen te bevorderen. Dat doe je dus niet door van iedere transactie de helft af te romen. Zo wordt het voor iedereen onbetaalbaar. Je moet nu al bruto ¤100 verdienen om een ander netto ¤25 over te laten houden.
Het is mijn reactie op die banencreatie onzin van je.

Ga jij maar terug naar de schoolbanken
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 14:01:41 #57
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165364969
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 13:58 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Het is mijn reactie op die banencreatie onzin van je.

Ga jij maar terug naar de schoolbanken
Ik heb mijn leven lang banen gecreëerd. De overheid heeft daar nooit aan bijgedragen. Eerder het tegendeel.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_165364998
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 09:34 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

kwetsbare groepen binnen onze natiestaat. Gewoon ordinair herverdelen.

Geld geven is geen welvaart verhoging.
De milleniumdoelstellingen gaan wel verder dan herverdeling. Net zoals herverdeling indirect zelf ook tot welvaartsverhoging kan leiden.
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
  vrijdag 16 september 2016 @ 15:07:03 #59
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165366237
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 14:02 schreef keste010 het volgende:

[..]

De milleniumdoelstellingen gaan wel verder dan herverdeling. Net zoals herverdeling indirect zelf ook tot welvaartsverhoging kan leiden.
Herverdelen is onrechtvaardig tegenover de persoon die voor dat geld heeft gewerkt en pure minachting van de armen. Het enige wat helpt is mensen in staat te stellen voldoende te verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. Dat doe je door loon niet te belasten met loonbelasting. Dat doe je niet door arbeidsloon eerst te belasten met 21% btw voordat je het verder afroomt met loonbelasting.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  vrijdag 16 september 2016 @ 15:27:33 #60
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165366666
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 14:01 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Ik heb mijn leven lang banen gecreëerd. De overheid heeft daar nooit aan bijgedragen. Eerder het tegendeel.
BramvanLoon heeft al eens deze grote mond goed doorgeprikt
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 15:29:06 #61
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165366694
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 15:07 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Herverdelen is onrechtvaardig tegenover de persoon die voor dat geld heeft gewerkt en pure minachting van de armen. Het enige wat helpt is mensen in staat te stellen voldoende te verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. Dat doe je door loon niet te belasten met loonbelasting. Dat doe je niet door arbeidsloon eerst te belasten met 21% btw voordat je het verder afroomt met loonbelasting.
Rechts doet ook aan herverdelen. Met andere mechanismen weliswaar maar toch. Kadasterfraude is ook een mooie herverdeling.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 15:45:53 #62
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165367083
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 15:27 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

BramvanLoon heeft al eens deze grote mond goed doorgeprikt
Bram van Loon? Het enige waar die gaten in maakt is het zand als hij er in pist.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  vrijdag 16 september 2016 @ 15:47:00 #63
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165367102
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 15:29 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Rechts doet ook aan herverdelen. Met andere mechanismen weliswaar maar toch. Kadasterfraude is ook een mooie herverdeling.
Nee.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_165367130
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 15:07 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Herverdelen is onrechtvaardig tegenover de persoon die voor dat geld heeft gewerkt en pure minachting van de armen. Het enige wat helpt is mensen in staat te stellen voldoende te verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. Dat doe je door loon niet te belasten met loonbelasting. Dat doe je niet door arbeidsloon eerst te belasten met 21% btw voordat je het verder afroomt met loonbelasting.
Een hele hoop meningen geponeerd als feiten. Jammer dat je een discussie weer zo kan laten doodbloeden..
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
  vrijdag 16 september 2016 @ 15:50:33 #65
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165367169
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 15:47 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Nee.
Ga het nakedcapitalism blog maar lezen. Zat voorbeelden van rechtse herverdeling door de tijd heen. Totdat het vet van de botten weg is natuurlijk.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 15:53:57 #66
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165367236
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 15:48 schreef keste010 het volgende:

[..]

Een hele hoop meningen geponeerd als feiten. Jammer dat je een discussie weer zo kan laten doodbloeden..
Water stroomt ook niet tegen de berg op. Sommige zaken zijn gewoon zo.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  vrijdag 16 september 2016 @ 15:54:29 #67
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165367247
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 15:50 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Ga het nakedcapitalism blog maar lezen. Zat voorbeelden van rechtse herverdeling door de tijd heen. Totdat het vet van de botten weg is natuurlijk.
Herverdelen is altijd fout.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_165367272
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 15:53 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Water stroomt ook niet tegen de berg op. Sommige zaken zijn gewoon zo.
En 'herverdelen is onrechtvaardig' valt ook in dat rijtje? Ik denk dat je toch wel betere one liners kan vinden die men als natuurwet wil aannemen..
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
  vrijdag 16 september 2016 @ 16:06:45 #69
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165367472
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 15:54 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Herverdelen is altijd fout.
Maar er is geen land en geen tijdperk waar dat niet gebeurt
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 16:15:28 #70
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165367652
Je hoort vaak over de voordelen van het opsplitsen van bedrijven (itt de molochen van Japan en Korea). De trend is echter omgekeerd.

http://www.economist.com/(...)in-dominating-global
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 16:47:17 #71
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165368158
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 15:55 schreef keste010 het volgende:

[..]

En 'herverdelen is onrechtvaardig' valt ook in dat rijtje? Ik denk dat je toch wel betere one liners kan vinden die men als natuurwet wil aannemen..
leg mij eens uit waarom de politiek in moet grijpen in afspraken tussen volwassen mensen, werkgevers en eventuele vakbonden. Laat ze dan gewoon per decreet de lonen vaststellen.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  vrijdag 16 september 2016 @ 16:48:27 #72
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165368171
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 16:06 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Maar er is geen land en geen tijdperk waar dat niet gebeurt
Volgens mij is dat een rechtstreeks gevolg van onze democratie. Stemmen kopen door geld van minderheden uit te delen.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_165368239
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 16:47 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

leg mij eens uit waarom de politiek in moet grijpen in afspraken tussen volwassen mensen, werkgevers en eventuele vakbonden. Laat ze dan gewoon per decreet de lonen vaststellen.
Als je niet zo oost-indisch doof was bij eerdere discussies hierover was ik hier misschien nog wel op ingegaan. Je bent er in ieder geval weer goed in geslaagd om de aandacht af te leiden van het succes van de millenniumdoelstellingen.
"We do not measure a culture by its output of undisguised trivialities, but by what it claims as significant"
Neil Postman - Amusing Ourselves to Death
  vrijdag 16 september 2016 @ 17:03:56 #74
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_165368420
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 16:15 schreef Klopkoek het volgende:
Je hoort vaak over de voordelen van het opsplitsen van bedrijven (itt de molochen van Japan en Korea). De trend is echter omgekeerd.

http://www.economist.com/(...)in-dominating-global
Grappig dat er enerzijds wordt beweerd dat fusies en overnames zelden succesvol zijn en dat dit soort bedrijfskundige megaprojecten dus niet de vergoeding van CEO's rechtvaardigen. Nu blijkt het terecht dat de CEO's een grote beloning toucheren, immers hebben fusies en overnames er mede voor gezorgd dat reuzenbedrijven een groot deel van de wereldwijde winsten realiseren.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_165368688
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:03 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Grappig dat er enerzijds wordt beweerd dat fusies en overnames zelden succesvol zijn en dat dit soort bedrijfskundige megaprojecten dus niet de vergoeding van CEO's rechtvaardigen. Nu blijkt het terecht dat de CEO's een grote beloning toucheren, immers hebben fusies en overnames er mede voor gezorgd dat reuzenbedrijven een groot deel van de wereldwijde winsten realiseren.
Door samen te gaan krijg je een groter bedrijf, ook als de som kleiner is dan de delen. Een groter bedrijf kan hogere salarissen betalen aan de top (het fungeert als een piramide).
The view from nowhere.
  vrijdag 16 september 2016 @ 17:23:28 #76
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_165368724
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:21 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Door samen te gaan krijg je een groter bedrijf, ook als de som kleiner is dan de delen. Een groter bedrijf kan hogere salarissen betalen aan de top (het fungeert als een piramide).
Dus stijgende CEO-salarissen zijn geen probleem. Zelfs als daarmee de inkomensongelijkheid toeneemt.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 16 september 2016 @ 17:29:47 #77
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165368810
https://mobile.twitter.co(...)s/776797865775624192

http://s.vk.nl/s3881-a4377513/

Sterk gevoed door de centrale banken dus. Die vooral de grote bedrijven uit grote landen ondersteunen.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 17:34:04 #78
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165368861
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:03 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Grappig dat er enerzijds wordt beweerd dat fusies en overnames zelden succesvol zijn en dat dit soort bedrijfskundige megaprojecten dus niet de vergoeding van CEO's rechtvaardigen. Nu blijkt het terecht dat de CEO's een grote beloning toucheren, immers hebben fusies en overnames er mede voor gezorgd dat reuzenbedrijven een groot deel van de wereldwijde winsten realiseren.
Dit gaat niet op voor Nederland. Veel Nederlandse multinationals zijn afgeslankt. Denk aan Ahold, de banken, KLM, Philips, KPN, Shell (noodgedwongen) enzovoorts. Unilever heeft ook veel merken de deur uit gedaan, en Heineken ging niet mee in de overnamehausse in de bierbranche.

Focus en focusbeleid was het dogma. Dat zou tot betere prestaties leiden, betere aandeelhouderswaarde, en dus de beloning rechtvaardigen.

Op die manier wordt er altijd wel een excuus gevonden... Of argument.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_165368865
quote:
15s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:23 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Dus stijgende CEO-salarissen zijn geen probleem. Zelfs als daarmee de inkomensongelijkheid toeneemt.
Dat staat er niet.

Het fungeert als een piramide. Een klein bedrijfje met 3 werknemers zal niet snel een miljoenen salaris kunnen op hoesten voor de baas, tenzij ze zeer uitzonderlijk zijn. Een bedrijf met 100.000 werknemers kan dat wel, door een paar tientjes af te romen van iedere werknemer. Duizend euro per werknemer is ook haalbaar. Dan loopt het op tot 100.000.000 voor de top. In een groot bedrijf is meer zelfverrijking door de baas mogelijk.

Tenzij de markt voor bazen echt zou functioneren. Want met een klein aantal grote bedrijven zitten maar weinig mensen aan de top. Je zou dus verwachten dat het dringen wordt, en dat de salarissen van topmannen daardoor nooit hoog kan oplopen. Maar het is geen functionerende markt.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 16-09-2016 17:45:12 ]
The view from nowhere.
  vrijdag 16 september 2016 @ 17:38:07 #80
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165368910
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:34 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Dat staat er niet.

Het fungeert als een piramide. Een klein bedrijfje met 3 werknemers zal niet snel een miljoenen salaris kunnen op hoesten voor de baas, tenzij ze zeer uitzonderlijk zijn. Een bedrijf met 100.000 werknemers dat wel door een paar tientjes af te romen van iedere werknemer. duizend euro per werknemer is ook haalbaar. Dan loopt het op tot 100.000.000 voor de top. In een groot bedrijf is meer meer zelfverrijking door de baas mogelijk.

Tenzij de markt voor bazen echt zou functioneren. Want met een klein aantal grote bedrijven zitten maar weinig mensen aan de top. Je zou dus verwachten dat het dringen wordt, en dat de salarissen van topmannen daardoor nooit hoog kan oplopen. Maar het is geen functionerende markt.
Denk je niet dat mensen als Bill Gates, Larry Ellison, Richard Branson, Steve Jobs etc hun geld zeer terecht verdient hebben?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_165368987
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:29 schreef Klopkoek het volgende:
https://mobile.twitter.co(...)s/776797865775624192

http://s.vk.nl/s3881-a4377513/

Sterk gevoed door de centrale banken dus. Die vooral de grote bedrijven uit grote landen ondersteunen.
quote:
Het aandeel van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven in de economie is de afgelopen decennia almaar toegenomen, meldt zakenblad Fortune. In 1955 bedroeg hun omzet nog 35 procent van het Amerikaanse bbp. In 1995 was dat opgelopen naar ruim 58 procent, en vorig jaar zelfs bijna 72 procent.
The view from nowhere.
pi_165369038
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Denk je niet dat mensen als Bill Gates, Larry Ellison, Richard Branson, Steve Jobs etc hun geld zeer terecht verdient hebben?
Nee, lang niet al hun geld.
The view from nowhere.
  vrijdag 16 september 2016 @ 17:48:22 #83
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165369064
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Denk je niet dat mensen als Bill Gates, Larry Ellison, Richard Branson, Steve Jobs etc hun geld zeer terecht verdient hebben?
Branson is een crony pur sang.

Ellison misschien, de rest voor een gedeelte niet.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 17:55:37 #84
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165369187
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:46 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Nee, lang niet al hun geld.
Dit begon trouwens vrij onschuldig. Met kleine dingetjes. In het geval van Gates en Jobs.

Komt ook naar voren in de docu over Aaron Schwartz, die opgepakt werd aan de hand van kapstokartikelen.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 16 september 2016 @ 18:11:12 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165369427
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:46 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Nee, lang niet al hun geld.
Hebben enorme bedrijven opgebouwd, heel veel mensen een baan bezorgd en veel geld verdient voor de investeerders. Maar jij vind dat ze hun geld niet verdient hebben.
Wat is dat? Afgunst? Naijver?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 16 september 2016 @ 18:12:50 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165369454
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:48 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Branson is een crony pur sang.

Ellison misschien, de rest voor een gedeelte niet.
Waarom beantwoord jij vragen die ik aan iemand anders stel, maar niet degene die ik jou stel?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_165369745
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 18:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hebben enorme bedrijven opgebouwd, heel veel mensen een baan bezorgd en veel geld verdient voor de investeerders. Maar jij vind dat ze hun geld niet verdient hebben.
Wat is dat? Afgunst? Naijver?
Veel waar Apple en Microsoft hun succes aan te danken hebben is ontwikkeld binnen de overheid, waarom bewonder jij dan niet in de eerste plaats de overheid of de feitelijke ontwikkelaars? Ook bewonder jij niet Microsoft of Apple, maar alleen de topman. Je valt spontaan plat op je knietjes als iemand daar een groot deel van naar zich toe weet te trekken. Alles wat zo'n bedrijf is, is gedaan door de topman? Geloof jij dat deze ontwikkelingen niet zouden hebben plaatsgevonden, zonder deze bedrijven? Dat je dan geen Smart Phone zou hebben? Vanwaar die persoonsverheerlijking en succesverheerlijking? Kun je niet beter kijken naar wat deze topmannen feitelijk bijgedragen hebben ipv van de buit als een bewijs te zien?
The view from nowhere.
pi_165370116
Apple kwam de laatste jaren vooral in het nieuws omdat zoveel werknemers die de iPhones maken zelfmoord plegen, om die reden heeft het bedrijf aan welk Apple het uitbesteedt er een groot anti-zelfmoordnet laten ophangen, allicht in opdracht van Apple.


Hoe het ook kan laat Sennheiser hier zien.
De highend-producten worden gewoon in Duitsland gemaakt, overwegend door vrouwen en voor een groot deel door vrouwen die bijvoorbeeld een kapster zijn geweest omdat ze mensen zoeken die een goede fijne motoriek hebben. Alle tafels zijn aangepast op de afmetingen van de werknemers.
Het is maar waar je voor kiest. Maar goed, zelfs als Apple zo nodig die telefoontjes wil laten maken in een ontwikkelingsland dan nog kan het natuurlijk gemakkelijk genoegen nemen met een paar euro minder winst per product en die paar euro extra geven aan de personen die het assembleren. Apple mist dat beetje winst niet. Voor de klant zou een paar euro bij zo'n product ook niet uitmaken, die betaalt toch al 100-200 euro meer dan voor een betere telefoon van een concurrent (Samsung Edge). :)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_165370225
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 18:33 schreef deelnemer het volgende:
Veel waar Apple en Microsoft hun succes aan te danken hebben is ontwikkeld binnen de overheid
Correct! Al die smartphones en computers zitten vol met technologie die ontwikkeld is door of op basis van het onderzoek van publieke universiteiten. Zo'n smartphone bestaat uit tientallen tot honderden producten die van bijna net zoveel verschillende bedrijven komen. Voor computerhardware kan ik je ook een concreet voorbeeld geven, jaren geleden werd een spinoff van een van onze universiteiten (Eindhoven) gekocht door Intel, wat die spinoff doet is ingewikkeld maar het heeft te maken met het optimaliseren van multithreading.
Wat dat betreft zou ik graag zien dat het openbare karakter verandert in het type openbare karakters wat voor GNU-licenties wordt gebruikt: je mag het voor niet-commerciële doeleinden gebruiken en als je het gebruikt als basis voor een nieuw product dan valt dat nieuwe product eveneens onder diezelfde GNU-licentie. We kunnen wat leren van de open source gemeenschap.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  vrijdag 16 september 2016 @ 19:25:45 #90
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165370664
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 18:33 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Veel waar Apple en Microsoft hun succes aan te danken hebben is ontwikkeld binnen de overheid, waarom bewonder jij dan niet in de eerste plaats de overheid of de feitelijke ontwikkelaars? Ook bewonder jij niet Microsoft of Apple, maar alleen de topman. Je valt spontaan plat op je knietjes als iemand daar een groot deel van naar zich toe weet te trekken. Alles wat zo'n bedrijf is, is gedaan door de topman? Geloof jij dat deze ontwikkelingen niet zouden hebben plaatsgevonden, zonder deze bedrijven? Dat je dan geen Smart Phone zou hebben? Vanwaar die persoonsverheerlijking en succesverheerlijking? Kun je niet beter kijken naar wat deze topmannen feitelijk bijgedragen hebben ipv van de buit als een bewijs te zien?
Ik had het niet over de technologie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 16 september 2016 @ 19:34:43 #91
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165370838
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 18:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom beantwoord jij vragen die ik aan iemand anders stel, maar niet degene die ik jou stel?
Ja, hoe zou dat nou komen....

Ik wilde even duidelijk maken dat ik niet iedereen over één kam scheer.

Gates en Jobs hebben zeker vanaf den beginnen niet alles eerlijk verdiend, en hebben vele wetten en regels overtreden op weg naar de top. Gates zijn familie hadden ook vrij goede connecties bij het establishment...
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_165371404
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 17:48 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Branson is een crony pur sang.

Ellison misschien, de rest voor een gedeelte niet.
Ellison heeft zijn ideeen van Codd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Edgar_F._Codd
The view from nowhere.
  vrijdag 16 september 2016 @ 20:45:44 #93
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165372334
Altijd lachen om te zien hoe werknemers hun rol overschatten.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_165373477
quote:
9s.gif Op vrijdag 16 september 2016 20:45 schreef Paper_Tiger het volgende:
Altijd lachen om te zien hoe werknemers hun rol overschatten.
Bedoel je Edgar Codd of Steve Jobs?
Goed, vanuit jouw gezichtspunt heeft Jobs zijn achternaam.niet mee. Steve is een keer ontslagen bij Apple maar dat niet de reden van de meervoud s in zijn achternaam.

[ Bericht 4% gewijzigd door deelnemer op 16-09-2016 21:40:57 ]
The view from nowhere.
  vrijdag 16 september 2016 @ 21:50:50 #95
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_165373863
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 21:35 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Bedoel je Edgar Codd of Steve Jobs?
Goed, vanuit jouw gezichtspunt heeft Jobs zijn achternaam.niet mee. Steve is een keer ontslagen bij Apple maar dat niet de reden van de meervoud s in zijn achternaam.
Haha ja. Die Jobs was zelf een werknemer en werd de laan uit gestuurd.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  zaterdag 17 september 2016 @ 07:03:41 #96
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165378647
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 september 2016 21:35 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Bedoel je Edgar Codd of Steve Jobs?
Goed, vanuit jouw gezichtspunt heeft Jobs zijn achternaam.niet mee. Steve is een keer ontslagen bij Apple maar dat niet de reden van de meervoud s in zijn achternaam.
Je weet precies wie ik bedoel hoewel de meeste met die term al een te hoge status toebedeeld hebben gekregen.
a man convinced against his will is of the same opinion still
  zaterdag 17 september 2016 @ 09:49:53 #97
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165379413
Even een korte samenvatting. Neoliberalisme is staatsgestuurd kapitalisme waarbij vooral multinationals profiteren van de regelgeving die zij vaak zelf schrijven.
Ondanks dat dit een oneerlijk marktverstorend systeem is day corruptie in de hand werkt heeft het de afgelopen 40 jaar honderden miljoenen uit de armoede verheven.
De enige die er minder van zijn geworden zijn de werknemers in het rijke westen omdat er globaal is genivelleerd.
De winnaars zijn de ondernemers die vuistdiep in de anus der politici zitten.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_165379473
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 september 2016 09:49 schreef Paper_Tiger het volgende:
Even een korte samenvatting. Neoliberalisme is staatsgestuurd kapitalisme waarbij vooral multinationals profiteren van de regelgeving die zij vaak zelf schrijven.
Ondanks dat dit een oneerlijk marktverstorend systeem is day corruptie in de hand werkt heeft het de afgelopen 40 jaar honderden miljoenen uit de armoede verheven.
De enige die er minder van zijn geworden zijn de werknemers in het rijke westen omdat er globaal is genivelleerd.
De winnaars zijn de ondernemers die vuistdiep in de anus der politici zitten.
Wat zijn die ondernemers toch onschuldig. Ze infiltreren de overheid, nemen die over en laten deze voor zich werken zoals een virus een cel.

quote:
1s.gif Op vrijdag 16 september 2016 19:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik had het niet over de technologie.
Ze zijn niet technologisch bekwaam, maar manipulatief. Ze eigenen zich alles toe. Als slechte politici uit op hun eigen macht.
The view from nowhere.
  zaterdag 17 september 2016 @ 10:43:11 #99
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_165379916
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 september 2016 09:57 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Wat zijn die ondernemers toch onschuldig. Ze infiltreren de overheid, nemen die over en laten deze voor zich werken zoals een virus een cel.

[..]

Ze zijn niet technologisch bekwaam, maar manipulatief. Ze eigenen zich alles toe. Als slechte politici uit op hun eigen macht.
Macht leidt zonder uitzondering tot corruptie.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_165379964
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 september 2016 10:43 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Macht leidt zonder uitzondering tot corruptie.
En concurrentie is ook niet voldoende om dat te voorkomen. Zie daar het machtsprobleem, dat nog nooit is opgelost.
The view from nowhere.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')