abonnement Unibet Coolblue
pi_157876787
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 november 2015 16:47 schreef RonaldV het volgende:

De Fransen bouwden een nuclair vliegdekschip waarop Hawkeyes moesten kunnen vliegen. Die werden ook keurig besteld. Toen de piloten bij de US Navy in training gingen kregen ze toen ze bijna klaar waren van hun instructeurs te horen "We bewonderen jullie enorm, dat jullie dit toestel op dat kleine dekje van jullie durven zetten!" De fransen dahten dat ze het niet goed begrepen en vroegen om verduidelijking. "Nou, bij de landing hebben jullie aan het eind van de remkabel nog één meter dek over. WIJ zouden dat nooit durven!" De fransen bleken hun carrier verkeerd ontworpen te hebben, met een kostbare verbouwing van een nog niet afgeleverd schip als gevolg. Reden voor het parlement om eens voor te stellen of de tweede Franse carrier niet in samenwerking met de Britten (die hun eigen carrier in elkaar aan het prutsen zijn) moeten ontwerpen en bouwen. "Mais monsieur...!" :{w
Ja, dat was echt een mooi verhaal destijds... Maar je komt vier meter te kort... Uuuuuh.... merde!!! :(
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 28 november 2015 @ 16:22:37 #152
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_157881410
'Bescherm de flanken van Europa goed'

Het besef dat Nederland niet zo veilig is als we dachten, is er wel in de politiek, maar het is niet genoeg. "Als de zeespiegel stijgt, bouwen we dijken, dus als de dreiging toeneemt, moet je ook bereid zijn Defensie te versterken." Dat zegt commandant zeestrijdkrachten Rob Verkerk zaterdag in een interview in het AD.

"De flanken van Europa moeten goed beschermd zijn. Het desnoods met geweld vrijhouden van de aanvoerroutes van (militaire) versterkingen over zee vergt een andere manier van optreden dan het bestrijden van piraterij of het tegengaan van drugs- of mensensmokkel", aldus de 55-jarige Verkerk.

Ook de koopvaardij verdient bescherming. 90 procent van het bulktransport gebeurt volgens de generaal van het Korps Mariniers met schepen en een groot deel gaat door betwiste gebieden. "Het openhouden van internationale handelsroutes is een van onze belangrijkste taken. Daarom werkt Nederland ook mee aan de bestrijding van piraterij."

Bron: 'Bescherm de flanken van Europa goed'

Artikel: http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)r-de-Rus-en-IS.dhtml
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_157968623
http://www.theepochtimes.(...)-failed-development/

De Chinese vliegtuigen lijken toch niet goed te presteren.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 14 december 2015 @ 13:39:06 #154
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_158236136
Defensie heeft zorgplicht veteraan geschonden

DEN HAAG -
Defensie heeft de zorgplicht geschonden voor een militair die uitgezonden is geweest naar Libanon en die daarna een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft gekregen. Dat concludeert de Centrale Raad van Beroep maandag.

"Het is niet gebleken dat aan de militair voldoende voorlichting over mogelijke psychische klachten is gegeven en dat tijdig hulp is aangeboden", stelt de raad. "Er was sprake van een combinatie van gebrek aan zorg vóór, tijdens en met name na de uitzending. Pas in 2007 toen alle Libanonveteranen zijn benaderd, is aantoonbaar nazorg aangeboden."

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht. De militair werd in 1980/1981 uitgezonden naar Libanon als dienstplichtig militair van het UNIFIL-bataljon.

De Nederlandse vredesmissie in Libanon draaide van 1979 tot en met 1985. Die werd negen militairen fataal.

Volgens de raad is ook niet gebleken dat de leidinggevenden de militair tijdens de uitzending hebben gewezen op hulpverlening of zelf hulpverlening hebben ingeschakeld toen de militair ernstig afwijkend gedrag ging vertonen. Uit het Rapport Nazorg ex-UNIFILmilitairen van 1987 bleek al dat veel ex-Libanongangers voorlichtingsbrieven over nazorg niet hadden ontvangen.

Ook bleek dat veel veteranen psychische klachten hadden ontwikkeld, maar niet in alle gevallen hulp zochten of kregen.

In 1998 erkende de minister van Defensie het belang van nazorg. Toch heeft die ook daarna de militair niet aantoonbaar nazorg aangeboden, aldus de Centrale Raad van Beroep. Pas in 2007 zijn alle Libanonveteranen alsnog benaderd over beschikbare nazorg. Daarom is Defensie aansprakelijk voor de schade.

Het ministerie van Defensie zegt de uitspraak "zorgvuldig te bestuderen". Het gaat contact met de veteraan leggen om "te proberen tot een oplossing te komen".

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)an_geschonden__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 15 december 2015 @ 08:20:45 #155
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_158253976
Megaclaim Libanonveteranen in voorbereiding

UTRECHT -
Advocaten hebben een megaclaim in voorbereiding voor Nederlandse Libanonveteranen die met ernstige psychologische klachten kampen door hun uitzending. Ze hebben dat dinsdag bekendgemaakt nadat de hoogste rechter maandag een Libanonveteraan in het gelijk had gesteld na een slepend juridisch gevecht met Defensie.

Naar verwachting wordt de megaclaim namens tientallen Libanonveteranen in februari bij Defensie neergelegd. De advocaten Vincent Dolderman en Michael Ruperti staan de veteranen bij.
Dolderman is de advocaat van de in het gelijk gestelde Libanonveteraan.

Na de uitspraak van maandag door de Centrale Raad van Beroep roepen de advocaten Defensie op om in overleg tot compensatie voor de veteranen te komen. Dit zonder dat er weer een jarenlange juridische uitputtingsslag nodig is.

Ruperti: "In de meeste gevallen werd geen enkele nazorg geboden door Defensie. Deze veteranen, die onder zeer zware omstandigheden veel traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt in Libanon, zijn aan hun lot overgelaten. Ze vechten al dertig jaar voor erkenning en smeken om hulp. We hopen dat Defensie nu eindelijk eens de verantwoordelijkheid neemt voor deze veteranen."

De rechter bepaalde maandag dat Defensie zijn zorgplicht heeft geschonden bij een Libanonveteraan die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft gekregen. "Er was sprake van een combinatie van gebrek aan zorg vóór, tijdens en met name na de uitzending. Pas in 2007 toen alle Libanonveteranen zijn benaderd, is aantoonbaar nazorg aangeboden."

De man werd in 1980/1981 uitgezonden naar Libanon als dienstplichtig militair van het UNIFIL-bataljon. De Nederlandse vredesmissie in Libanon draaide van 1979 tot en met 1985. Negen militairen kwam om.

Het ministerie van Defensie liet maandag weten de uitspraak "zorgvuldig te bestuderen". Het gaat contact met de veteraan leggen om "te proberen tot een oplossing te komen".

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)anonveteranen__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 18 december 2015 @ 23:41:18 #156
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_158344893
Kabinet bouwt antipiraterijmissie verder af

De rol van de Nederlandse marine in de strijd tegen piraterij voor de kust van Somalië wordt verder beperkt. Volgend jaar gaat een marineschip vier maanden deelnemen aan de Europese antipiraterijmissie Atalanta, zei minister Jeanine Hennis van Defensie vrijdag na de ministerraad.

De Nederlandse inbreng kan worden teruggebracht, "omdat het dreigingsniveau aan het zakken is", aldus de bewindsvrouw. Ook is de vraag naar maritieme capaciteit volgens haar elders "heel groot". Ze verwees daarbij naar de bewaking van de Europese buitengrenzen en NAVO-verplichtingen.

Ons land doet sinds 2008 mee aan de strijd tegen piraterij bij Somalië. In voorgaande jaren was de marine ook actief voor de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield. Daar stopte het kabinet vorig jaar al mee.

Bron: Kabinet bouwt antipiraterijmissie verder af
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_158535862
Negen fraudemeldingen bij Defensie

DEN HAAG -

Van joyriding met militaire voertuigen op kosten van de baas tot regelrechte fraude. Het afgelopen jaar is bij Defensie negen keer melding gemaakt van dit soort voorvallen of vermoedens ervan. Dat blijkt uit gegevens uit het interne meldingssysteem die het ministerie heeft vrijgegeven.

Een geval ging om een brandweermedewerker op vliegbasis Gilze-Rijen die spullen zou hebben besteld op naam van de brandweer, om die te gebruiken voor zijn eigen paintball-bedrijf. Een andere kwestie is die van een medewerker van de landmacht die geld in ontvangst nam om een rekening van 2900 euro te betalen, maar die nooit voldeed.

In de jaren 2012 tot en met 2015 is er in totaal 38 keer melding gemaakt van fraude. Gemiddeld gaat het om zo'n tien gevallen per jaar. Een woordvoerder wijst erop dat dit aantal klein is ten opzichte van de bijna 60.000 medewerkers die bij Defensie in dienst zijn. "Defensie blijft echter scherp op integriteit en besteedt hier intern ook aandacht aan", aldus de woordvoerder.

In totaal gaan 23 meldingen in de jaren 2012-2015 over declaraties. Dit jaar is bijvoorbeeld een intern onderzoek ingesteld naar medewerkers van de Marine die over langere tijd onjuiste dienstreisdeclaraties zouden hebben ingediend.

Acht meldingen gaan over misbruik van dienstvoertuigen. Zo werd een terreinopzichter er dit jaar van verdacht zijn Volkswagen Amarok-dienstauto (met gps-tracker) te hebben gebruikt voor woon-werkverkeer, terwijl hij ook een reiskostenvergoeding kreeg.

Bij de marechaussee, de militaire politie, is van 2012 tot en met 2015 twaalf keer melding gemaakt (van de 23 in totaal bij Defensie) van declaratiefraude. Eén keer heeft dat tot ontslag geleid. De andere gevallen zijn afgedaan met een stevig gesprek of een tuchtstraf.

De informatie is opgevraagd door advocatenkantoor Diekstra Van der Laan. Volgens de advocaten wordt er in integriteitszaken van militairen te vaak met verschillende maten gemeten. "De ene keer wordt iemand direct ontslagen als hij een declaratie verkeerd invult, de andere keer volgt alleen een mondelinge waarschuwing", aldus advocaat Sébas Diekstra. "Verder zien wij ook dat foutieve declaraties eerst worden goedgekeurd en werknemers dan later plotseling keihard worden aangepakt".

Telegraaf
pi_158535915
Valt best mee gezien het aantal werknemers.

Wat ik overigens wel bijzonder vind is dat we hier in het verleden nogal wat discussies met de kmar collega's gehad hebben mbt declaraties en dan lees ik het volgende:

quote:
Bij de marechaussee, de militaire politie, is van 2012 tot en met 2015 twaalf keer melding gemaakt (van de 23 in totaal bij Defensie) van declaratiefraude.
  zaterdag 26 december 2015 @ 10:17:37 #159
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_158535950
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 december 2015 10:15 schreef AchJa het volgende:
Valt best mee gezien het aantal werknemers.

Wat ik overigens wel bijzonder vind is dat we hier in het verleden nogal wat discussies met de kmar collega's gehad hebben mbt declaraties en dan lees ik het volgende:

[..]

_O-
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  zaterdag 26 december 2015 @ 10:28:16 #160
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_158536215
Eigenlijk is dit zeer laag, ik denk dat er weinig overheidsinstanties of bedrijven zijn waar het aantal fraudegevallen zo laag ligt. En het zijn ook nog eens kleine vergrijpen ook. Op de Telegraaf zit weer iedereen te klagen, maar Defensie mag best trots zijn op deze cijfers.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_158536249
quote:
Het blijft alsnog peanuts natuurlijk maar ik kan me hier de discussies nog wel herinneren dat de kmar collega's van mening waren dat je op van alles en nog wat geen recht had maar ondertussen zelf verantwoordelijk zijn voor de helft van alle meldingen defensiebreed.
pi_158536294
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 december 2015 10:28 schreef LXIV het volgende:
Eigenlijk is dit zeer laag, ik denk dat er weinig overheidsinstanties of bedrijven zijn waar het aantal fraudegevallen zo laag ligt. En het zijn ook nog eens kleine vergrijpen ook. Op de Telegraaf zit weer iedereen te klagen, maar Defensie mag best trots zijn op deze cijfers.
Precies, daarbij zitten er ook meldingen van vermoedens tussen... Dus het aantal daadwerkelijke gevallen van fraude ligt nog lager.
  zaterdag 26 december 2015 @ 10:33:10 #163
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_158536301
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 december 2015 10:30 schreef AchJa het volgende:

[..]

Het blijft alsnog peanuts natuurlijk maar ik kan me hier de discussies nog wel herinneren dat de kmar collega's van mening waren dat je op van alles en nog wat geen recht had maar ondertussen zelf verantwoordelijk zijn voor de helft van alle meldingen defensiebreed.
Dat herinner ik me ook nog wel. Was een felle en grappige discussie om te lezen.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_158537766
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 december 2015 10:30 schreef AchJa het volgende:

[..]

Het blijft alsnog peanuts natuurlijk maar ik kan me hier de discussies nog wel herinneren dat de kmar collega's van mening waren dat je op van alles en nog wat geen recht had maar ondertussen zelf verantwoordelijk zijn voor de helft van alle meldingen defensiebreed.
Die dagcomponent was het toch? :')
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 4 januari 2016 @ 16:49:03 #166
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_158821005
Hoe de Nederlandse onderzeeboot Walrus een Amerikaans vliegdekschip tot zinken bracht

Behoorlijk spectaculair, toch is er haast niets over bekend. Om hier meer over te weten, sprak Jaime Karremann van Marineschepen.nl met de man die in 1999 door de periscoop keek, alle informatie ontving en de beslissing nam om te lanceren: de destijds 35-jarige commandant LTZ1 die voor het eerst over deze oefening zijn verhaal doet.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Moderator dinsdag 5 januari 2016 @ 20:42:39 #167
257132 crew  Awsom
pi_158857114
quote:
14s.gif Op maandag 4 januari 2016 16:49 schreef Cobra4 het volgende:
Hoe de Nederlandse onderzeeboot Walrus een Amerikaans vliegdekschip tot zinken bracht

Behoorlijk spectaculair, toch is er haast niets over bekend. Om hier meer over te weten, sprak Jaime Karremann van Marineschepen.nl met de man die in 1999 door de periscoop keek, alle informatie ontving en de beslissing nam om te lanceren: de destijds 35-jarige commandant LTZ1 die voor het eerst over deze oefening zijn verhaal doet.
^O^
  donderdag 7 januari 2016 @ 09:40:02 #168
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_158893654
quote:
14s.gif Op maandag 4 januari 2016 16:49 schreef Cobra4 het volgende:
Hoe de Nederlandse onderzeeboot Walrus een Amerikaans vliegdekschip tot zinken bracht

Behoorlijk spectaculair, toch is er haast niets over bekend. Om hier meer over te weten, sprak Jaime Karremann van Marineschepen.nl met de man die in 1999 door de periscoop keek, alle informatie ontving en de beslissing nam om te lanceren: de destijds 35-jarige commandant LTZ1 die voor het eerst over deze oefening zijn verhaal doet.
Kende het verhaal voornamelijk uit de wandelgangen, goed artikel van marineschepen.nl ^O^
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 8 januari 2016 @ 14:02:51 #169
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_158927652
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2016 09:40 schreef detaris het volgende:

[..]

Kende het verhaal voornamelijk uit de wandelgangen, goed artikel van marineschepen.nl ^O^
Inderdaad. Interessant om eens het verhaal van de commandant te lezen. :)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  vrijdag 29 januari 2016 @ 20:07:32 #170
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_159500527
Nederland heeft in 200 jaar nooit zo weinig geld over voor Defensie als nu

Nog nooit in het bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden heeft Nederland, relatief gezien, zo weinig geld over gehad voor Defensie als nu. Dat blijkt uit het overzicht dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan de Tweede Kamer zond. In 2014, het meest recente cijfer, gaf Nederland 1,08% uit van het BBP aan Defensie. Het laagste percentage sinds 1815 (!).

Het haalde niet eens 'de krant'. De kamerbrief van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op 14 januari 2016 werd geen groot nieuws. Het was op zich ook geen verrassing en van de mensen die het bericht gezien hebben, zullen vele de schouders hebben opgehaald. Toch zijn de cijfers schokkend.

Daling sinds 1814
De cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) tonen de Defensie-uitgaven als percentage van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Het BBP is de totale waarde van alle producten en diensten die in een jaar in Nederland zijn gemaakt. Hoe hoger het BBP, hoe hoger de materiële welvaart van Nederland.
Sinds 1814 is Nederland steeds welvarender geworden, maar uit deze cijfers van het CPB blijkt ook dat Nederland steeds minder over heeft voor Defensie. Op een aantal pieken na is dat de lijn die al direct na de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden is ingezet.

Minder dan in de tijd van het gebroken geweertje
Het meest opvallende is dat in de periode vanaf eind jaren '90 t/m 2014 (over 2015 en 2016 zijn nog geen cijfers) relatief minder van het BBP aan Defensie wordt uitgegeven dan in de jaren 'van het gebroken geweertje'. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog vierden het pacifisme en antimilitarisme hoogtij. Nederland wilde destijds het liefst in iedere oorlog neutraal blijven en investeringen in de marine of landmacht werden afgekeurd omdat dit Japan of Duitsland zou kunnen uitlokken tot geweld.

Die neutraliteitspolitiek werd verlaten na de Tweede Wereldoorlog en haast geen Nederlander loopt meer het gebroken geweertje op zijn of haar das. De NAVO hanteert de Nederland speelt volgens politici internationaal zelfs in de voorhoede als het gaat om Defensie. Toch heeft Nederland minder over voor Defensie dan in die jaren '20 van de vorige eeuw.

De glijdende schaal is helemaal goed te zien als de gemiddelde percentages per decennium in een grafiek worden getoond. De jaren '90 van de vorige eeuw waren met een gemiddelde van 1,76% al niet spectaculair, maar de 1,18 en 1,17 waar Nederland sinds 2000 op zit is een historisch dieptepunt.

Natuurlijk, het Defensiebudget is door de jaren heen soms wat gestegen. Maar dat wordt teniet gedaan door de inflatie en ondertussen is Nederland vele malen rijker geworden en geeft het steeds meer uit aan andere zaken. In 1971 gaf de Nederlandse staat 14,9 miljard uit in totaal, waarvan 1,9 miljard aan Defensie. In 2010 gaf Nederland 260 miljard uit, maar 8,5 miljard aan Defensie. De Nederlandse politiek en bevolking hebben dus steeds minder over voor marine, land- en luchtmacht.

De Top 20 magere jaren wordt daardoor gedomineerd door de huidige periode. Af en toe komt er een jaar uit de oorspronkelijke 'antimilitaristische tijd' tussendoor. De 21e eeuw wordt op dit vlak eigenlijk gekenmerkt door een nieuwe, stille antimilitaristsche periode.

Dat is niet alles
Daar komt nog bij dat Defensie dat beetje geld niet volledig kan besteden aan de core business. Want in tegenstelling tot in veel andere landen gebruikelijk is, wordt ook de militaire politie (Marechaussee) betaald van dit budget, gaat veel geld op aan pensioenen en wachtgeld van voormalig personeel en moet Defensie BTW betalen. Ook is de inflatie voor Defensie hoger dan de 'civiele inflatie', die berekend wordt op basis van de prijs van brood, koffie en benzine.

Wat deze cijfers zeggen over de toekomst? Dat de kans groot is dat Nederland ook op grootschalige toekomstige conflicten nauwelijks voorbereid zal zijn. Want Nederland kan wel meer geld uitgeven, maar wil het niet. Dan is een langdurige verhoging van het Defensiebudget onwaarschijnlijk en wordt een geloofwaardige krijgsmacht een moeilijk haalbare kaart.

Marineschepen.nl
  vrijdag 29 januari 2016 @ 21:47:52 #171
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_159504082
Nederland en Duitsland verdiepen samenwerking luchtverdediging

Nederland intensiveert de samenwerking met Duitsland op het gebied van grondgebonden lucht- en raket verdediging. De behoefte aan die verdedigingsvorm is sterk toegenomen vanwege steeds meer uiteenlopende dreigingen vanuit de lucht.

De samenwerking tussen beide landen kreeg al in 2013 een impuls met de ondertekening van een intentieverklaring. De hierin beschreven coöperatie tussen het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC) en het Duitse SAMWING 1 krijgt nu gestalte, onder de naam APOLLO. Die omvat:

- Het samenvoegen van doctrines en concepten;

- het oprichten van de Bi-national Air & Missile Defence Academy;

- het oprichten van de Bi-national Air & Missile Defence Task Force;

- het onderzoek naar de integratie van de Duitse grondgebonden lucht- en raketverdedigingseenheid SAM-Group 61 in een
Nederlandse eenheid;

- Duitse deelname aan een Nederlandse anti-raket –artillerie en –mortiereenheid, en de Nederlandse deelname aan een Duits
programma. Hierbij gaat het om een onderzoek naar luchtverdediging op korte afstand.

De samenwerking tussen de grondgebonden luchtverdedigingseenheden van Duitsland en Nederland kent een lange geschiedenis, zowel vanuit de luchtmachten als landmachten. Uitdagende missies, bezuinigingen en reorganisaties in beide landen benadrukken de behoefte tot intensievere samenwerking. Nederland en Duitsland werkten samen in de NAVO-missie Active Fence om Turkije te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië.

Plaatsvervangend Commandant der Landstrijdkrachten generaal-majoor Marc van Uhm tekende de samenwerkingsverklaring samen met zijn Duitse tegenhanger generaal-majoor Robert Löwenstein.
  zaterdag 30 januari 2016 @ 11:20:22 #172
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_159513408
Nou ik ben benieuwd. Betekent dit dat NL ook met Mantis gaat werken?
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  zaterdag 30 januari 2016 @ 11:29:02 #173
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_159513555
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 januari 2016 11:20 schreef Pumatje het volgende:
Nou ik ben benieuwd. Betekent dit dat NL ook met Mantis gaat werken?
Ik mag toch hopen dat we die binnen no-time over de plint trappen... boud systeem... :')
  zaterdag 30 januari 2016 @ 11:47:40 #174
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_159513906
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 januari 2016 11:29 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ik mag toch hopen dat we die binnen no-time over de plint trappen... boud systeem... :')
Ik begreep dat er wel een 'studie' gaande is naar de gaten van DGLC.
En dat focust zich op 2 systemen.

Een C-RAM en iets wat de PRTL vroeger deed.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_159514649
quote:
13s.gif Op vrijdag 29 januari 2016 20:07 schreef AchJa het volgende:
Nederland heeft in 200 jaar nooit zo weinig geld over voor Defensie als nu

Nog nooit in het bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden heeft Nederland, relatief gezien, zo weinig geld over gehad voor Defensie als nu. Dat blijkt uit het overzicht dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan de Tweede Kamer zond. In 2014, het meest recente cijfer, gaf Nederland 1,08% uit van het BBP aan Defensie. Het laagste percentage sinds 1815 (!).

Het haalde niet eens 'de krant'. De kamerbrief van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op 14 januari 2016 werd geen groot nieuws. Het was op zich ook geen verrassing en van de mensen die het bericht gezien hebben, zullen vele de schouders hebben opgehaald. Toch zijn de cijfers schokkend.

Daling sinds 1814
De cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) tonen de Defensie-uitgaven als percentage van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Het BBP is de totale waarde van alle producten en diensten die in een jaar in Nederland zijn gemaakt. Hoe hoger het BBP, hoe hoger de materiële welvaart van Nederland.
Sinds 1814 is Nederland steeds welvarender geworden, maar uit deze cijfers van het CPB blijkt ook dat Nederland steeds minder over heeft voor Defensie. Op een aantal pieken na is dat de lijn die al direct na de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden is ingezet.

Minder dan in de tijd van het gebroken geweertje
Het meest opvallende is dat in de periode vanaf eind jaren '90 t/m 2014 (over 2015 en 2016 zijn nog geen cijfers) relatief minder van het BBP aan Defensie wordt uitgegeven dan in de jaren 'van het gebroken geweertje'. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog vierden het pacifisme en antimilitarisme hoogtij. Nederland wilde destijds het liefst in iedere oorlog neutraal blijven en investeringen in de marine of landmacht werden afgekeurd omdat dit Japan of Duitsland zou kunnen uitlokken tot geweld.

Die neutraliteitspolitiek werd verlaten na de Tweede Wereldoorlog en haast geen Nederlander loopt meer het gebroken geweertje op zijn of haar das. De NAVO hanteert de Nederland speelt volgens politici internationaal zelfs in de voorhoede als het gaat om Defensie. Toch heeft Nederland minder over voor Defensie dan in die jaren '20 van de vorige eeuw.

De glijdende schaal is helemaal goed te zien als de gemiddelde percentages per decennium in een grafiek worden getoond. De jaren '90 van de vorige eeuw waren met een gemiddelde van 1,76% al niet spectaculair, maar de 1,18 en 1,17 waar Nederland sinds 2000 op zit is een historisch dieptepunt.

Natuurlijk, het Defensiebudget is door de jaren heen soms wat gestegen. Maar dat wordt teniet gedaan door de inflatie en ondertussen is Nederland vele malen rijker geworden en geeft het steeds meer uit aan andere zaken. In 1971 gaf de Nederlandse staat 14,9 miljard uit in totaal, waarvan 1,9 miljard aan Defensie. In 2010 gaf Nederland 260 miljard uit, maar 8,5 miljard aan Defensie. De Nederlandse politiek en bevolking hebben dus steeds minder over voor marine, land- en luchtmacht.

De Top 20 magere jaren wordt daardoor gedomineerd door de huidige periode. Af en toe komt er een jaar uit de oorspronkelijke 'antimilitaristische tijd' tussendoor. De 21e eeuw wordt op dit vlak eigenlijk gekenmerkt door een nieuwe, stille antimilitaristsche periode.

Dat is niet alles
Daar komt nog bij dat Defensie dat beetje geld niet volledig kan besteden aan de core business. Want in tegenstelling tot in veel andere landen gebruikelijk is, wordt ook de militaire politie (Marechaussee) betaald van dit budget, gaat veel geld op aan pensioenen en wachtgeld van voormalig personeel en moet Defensie BTW betalen. Ook is de inflatie voor Defensie hoger dan de 'civiele inflatie', die berekend wordt op basis van de prijs van brood, koffie en benzine.

Wat deze cijfers zeggen over de toekomst? Dat de kans groot is dat Nederland ook op grootschalige toekomstige conflicten nauwelijks voorbereid zal zijn. Want Nederland kan wel meer geld uitgeven, maar wil het niet. Dan is een langdurige verhoging van het Defensiebudget onwaarschijnlijk en wordt een geloofwaardige krijgsmacht een moeilijk haalbare kaart.

Marineschepen.nl
Een goede manier om 200 jaar krijgsmacht te vieren :') .
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')