abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 24 juli 2015 @ 21:35:21 #91
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154608909
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 juli 2015 21:33 schreef eight het volgende:
Ben zwaar onder de indruk van de camera die new horizons aan boord heeft _O_
Onder die bizarre omstandigheden.. zó koud, zó donker en er zó snel voorbij scheren. _O_
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154615133
Even wat info bij de foto's

24-07-2015

New Horizons ontdekt hoge nevels en gletsjers op Pluto


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 24 juli 2015 om 21:03 uur

Nieuwe foto’s, nieuwe ontdekkingen! NASA’s New Horizons verrast opnieuw. Pluto heeft hoge nevels en gletsjers!

Tijdens een persconferentie heeft NASA zojuist de laatste door New Horizons gemaakte foto’s en verzamelde gegevens vrijgegeven. En opnieuw zijn we verbluft. Een verslag.

Even achterom kijken
De foto hieronder werd zeven uur nadat New Horizons het dichtst bij Pluto in de buurt kwam, gemaakt. New Horizons was toen alweer zo’n 360.000 kilometer van Pluto verwijderd en keek even achterom. We zien hier het silhouet van Pluto met daaromheen een lichte kring: de atmosfeer! Tevens zijn er nevels te zien die tot zo’n 130 kilometer boven het oppervlak van Pluto reiken. “Mijn mond viel open toen ik deze eerste foto van een buitenaardse atmosfeer in de Kuipergordel zag,” stelt onderzoeker Alan Stern.

.
Deze foto maakte New Horizons toen deze 360.000 kilometer van Pluto verwijderd was. Een eerste analyse wijst erop dat de atmosfeer van Pluto eigenlijk uit twee lagen bestaat. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Wetenschappers zijn blij met deze foto’s. Ze kunnen ons namelijk meer vertellen over de samenstelling van de atmosfeer van Pluto en ze kunnen onthullen wat er op het oppervlak van de dwergplaneet allemaal gaande is. “De nevels die we op deze foto zien, zijn heel belangrijk voor het creëren van de koolwaterstoffen die het oppervlak van Pluto zo’n rode gloed geven,” legt onderzoeker Michael Summers uit.

.
Deze foto maakte New Horizons toen deze zo’n 2 miljoen kilometer van Pluto verwijderd was. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Modellen wijzen erop dat de nevels die we hier zien ontstaan doordat ultraviolet zonlicht methaangas – het eenvoudigste koolwaterstof dat voorkomt in Pluto’s atmosfeer – opbreekt. Hierdoor stapelen koolwaterstoffen als etheen en acetyleen zich op. Wanneer deze koolwaterstoffen zich naar de lagere – en koudere – delen van de atmosfeer bewegen, condenseren ze en worden het ijsdeeltjes. En die ijsdeeltjes vormen de nevels die we zien. Ultraviolet zonlicht zet die nevels om in de donkere koolwaterstoffen die het oppervlak van de dwergplaneet van een kleurtje voorzien.


Zijn ze niet prachtig? Pluto (op de voorgrond) en zijn maan Charon. Je ziet de twee hier zoals je ze ook zou zien als je met New Horizons zou zijn meegevlogen. De kleuren lijken op de kleuren die we met het menselijk oog zouden zien, maar zijn niet helemaal natuurgetrouw. Het is de beste foto die we tot op heden van de twee samen hebben verkregen. Afbeelding: NASA / JUAPL / SwRI.

In eerste instantie dachten onderzoekers dat eventuele nevels boven Pluto zich niet veel verder dan 30 kilometer boven het oppervlak konden uitstrekken. Maar nu zien we dat de nevels tot wel 130 kilometer hoog reiken! “We hebben nieuwe ideeën nodig om te achterhalen wat er gaande is,” stelt Summers.

De druk
Maar er is nog een verrassing. Metingen van New Horizons wijzen erop dat de massa van Pluto’s atmosfeer in twee jaar tijd flink is afgenomen. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat ongeveer de helft van Pluto’s atmosfeer recent op het oppervlak van de dwergplaneet bevroren is. Als dat scenario klopt, zal de massa van de atmosfeer de komende tijd nog verder afnemen. Pluto beweegt momenteel namelijk van de zon vandaan.

Nog scherper
Genoeg over de atmosfeer. Terug naar het oppervlak. NASA komt met een nieuwe foto op de proppen met een twee keer hogere resolutie dan de foto die we eerder van Pluto zagen. Zo mooi!


Deze foto maakte New Horizons toen deze 450.000 kilometer van Pluto verwijderd was. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Valse kleuren
Tevens presenteert NASA een nieuwe valse kleuren-foto. Deze valse kleuren-foto geeft een beter beeld van de verschillen in samenstelling en textuur van het oppervlak van Pluto. De donkere terreinen bevinden zich met name rond de evenaar. Het hart is een opvallende onderbreking daarvan. Mogelijk is het een reservoir van verschillende ijsdeeltjes die zich vanuit Sputnik Planum (het hart van het ‘hart’) verspreiden.

.
In valse kleuren is de dwergplaneet ook mooi! Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Gletsjers
Nieuwe metingen van New Horizons wijzen erop dat het centrum van Sputnik Planum veel stikstof, koolstofmonoxide en methaanijs bevat. Tel daar de lage temperaturen op Pluto bij op en er ontstaat iets interessants. “Dit ijs kan stromen als een gletsjer,” stelt onderzoeker Bill McKinnon. Wanneer we naar het zuidelijke deel van het hart kijken, is te zien dat vrij jonge ijsafzettingen de kraters daar zijn ‘binnengevallen’. Het wijst erop dat de gletsjers nog heel recent stroomden en mogelijk zelfs nog steeds in beweging zijn. “We hebben bewijs voor geologische activiteit in Sputnik Planum (de naam van dit deel van Pluto’s ‘hart’, red.),” vertelt McKinnon. “Het is een droom die uitkomt!”


Gletsjers op Pluto. Afbeelding: NASA.

.
IJs heeft ook dit met kraters gevulde gebied bereikt. De krater die hier is uitgelicht is zo’n 50 kilometer breed. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Animatie
En er is nog meer! NASA heeft tevens een animatie vrijgegeven die laat zien hoe het er ongeveer uit zou zien als je kon vliegen over twee regio’s op Pluto. Eerst zie je het noordwestelijke deel van Sputnik Planum. Later de bergketens (Hillary Montes) op Pluto. De animatie is gebaseerd op beelden die New Horizons tijdens de scheervlucht maakte.
(zie de post van Rubbereend hierboven)

Eerdere bevindingen
New Horizons werd in 2006 gelanceerd en passeerde Pluto op 14 juli. De afstand tussen de dwergplaneet en de ruimtesonde bedroeg op dat moment zo’n 12.500 kilometer. Al snel na het moment waarop de afstand tussen Pluto en New Horizons het kleinst was, werd duidelijk dat de ruimtesonde verbluffend werk had geleverd. Voor het eerst konden we ons buigen over heldere foto’s van de dwergplaneet en zijn manen! En op die foto’s waren fantastische dingen te zien, zo bleek 15 juli. Tijdens een persconferentie onthulde NASA toen beelden waarop onder meer te zien was dat Pluto hoge bergen bezit. Ook waren er verbluffende foto’s van Pluto’s grootste maan: Charon. De kiekjes vertelden ons dat deze maan kraters, kliffen en valleien (waarvan eentje zeker zes kilometer diep is!) bezit. Het wijst erop dat het oppervlak van Charon – in tegenstelling tot wat werd gedacht – piepjong is. Ook konden we dankzij de beelden van New Horizons voor het eerst vaststellen hoe groot Pluto’s maan Hydra exact is. En vandaag kunnen we dus weer enkele nieuwe bevindingen aan dit rijtje ontdekkingen toevoegen. Zo langzaam maar zeker worden alle geheimen van Pluto ontrafeld.


New Horizons

Hoe nu verder?
New Horizons is inmiddels alweer een slordige 12 miljoen kilometer van Pluto verwijderd. Het is de bedoeling dat de sonde binnenkort een ander Kuipergordelobject onder de loep neemt. Onduidelijk is welk object het gaat worden: er zijn er nog twee in de race, PT1 en PT3.

Hoewel het wel 2019 wordt alvorens New Horizons bij PT1 of PT3 arriveert, zal de sonde de komende maanden en jaren ongetwijfeld nog regelmatig van zich laten horen. Tijdens de scheervlucht langs Pluto en zijn manen is een enorme schat aan informatie verzameld die de komende maanden in gedeeltes naar de aarde wordt verzonden. Op dit moment is nog maar vijf procent van die data op aarde, dus er staat ons nog heel wat moois te wachten! Wetenschappers staan te popelen om zich over alle gegevens te buigen en alles te weten te komen over Pluto en zijn natuurlijke satellieten.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 25 juli 2015 @ 12:12:10 #93
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_154620564
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2015 00:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

"Mijn mond viel open toen ik deze eerste foto van een buitenaardse atmosfeer in de Kuipergordel zag" stelt onderzoeker Alan Stern.
Alweer?

Géén kloon van tvlxd!
pi_154919824
04-08-2015

Krijgen Kirk en Spock een krater op Pluto’s maan Charon?


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 4 augustus 2015 om 15:01 uur

Als het aan het New Horizons-team ligt wel. En ook aan de Star Wars- en Doctor Who-fans is gedacht! Nu nog afwachten wat de IAU ervan vindt.

Ruimtesonde New Horizons stelt ons in staat om voor het eerst details op Pluto en zijn manen te bewonderen. En details zijn er genoeg, zo bleek! Zo zijn er op Pluto enorme bergen te vinden en bezit Charon kraters, kliffen en valleien.

Thema’s
Niet elke naam is geschikt voor structuren op Pluto en zijn manen. Zo zijn er verschillende thema’s. Voor kenmerken op Pluto wordt gekozen voor namen die samenhangen met mythologische onderwerelden, schrijvers, wetenschappers en technici die geassocieerd worden met Pluto en de Kuipergordel. Voor kenmerken op Charon worden namen gekozen van onder meer fictieve en mythologische ontdekkingsreizen, ontdekkingsreizigers en hun vervoersmiddelen.

De namen
Al die geologische kenmerken moeten natuurlijk voor het gemak een naam krijgen. Eerder dit jaar werd bekend dat het grote publiek mocht meedenken over de namen voor geologische structuren op het oppervlak van Pluto en zijn manen. Op een speciaal voor de gelegenheid opgezette website kon je namen indienen en op ingediende namen stemmen. Zodra New Horizons bij Pluto en zijn manen in de buurt kwam en geologische kenmerken detecteerde, zou het New Horizons-team een aantal namen uit de lijst kiezen en deze koppelen aan bepaalde structuren. Daarna zou de IAU (de organisatie die hemelobjecten en kenmerken op hemelobjecten van namen voorziet) besluiten of de namen ook daadwerkelijk voor die structuren gebruikt mochten/konden worden.

Kaartjes
Het New Horizons-team heeft nu zijn eerste keuzes gemaakt en kaartjes vrijgegeven met daarop een stukje van Pluto en Charon. Op de kaartjes zijn onder meer kraters, bergen en valleien te zien. Veel van deze geologische structuren hebben inmiddels een naam gekregen van het New Horizons-team.

Pluto
Zo zien we op Pluto namen van diverse beroemde ruimtesondes voorbij komen. Regio’s dragen er namen als Hayabusa Terra (vernoemd naar de eerste ruimtesonde die landde op een planetoïde), Voyager Terra (vernoemd naar de eerste ruimtesonde die de interstellaire ruimte binnenging) en Pioneer Terra (de eerste ruimtesonde die de buitenste regionen van ons zonnestelsel verkende). Ook zijn er veel namen van ontdekkingsreizigers te vinden, zoals Zheng He en Kupe. En veel namen van figuren uit de onderwereld (bijvoorbeeld Virgil, de gids van Dante). Ook diverse wetenschappers zijn geëerd, waaronder Jan Oort, de onderzoeker die stelde dat kometen een gemeenschappelijke oorsprong hadden.

.
Geologische kenmerken en hun namen op Pluto. Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

Charon
Op Charon treffen we de regio Vulcan Planum aan (vernoemd naar de fictieve planeet Vulcan uit Star Trek). In deze regio bevinden zich diverse kraters, waaronder de Spock- en Kirk-krater (eveneens uit Star Trek). Ook zien we er Clarke Mons (vernoemd naar sciencefiction-auteur Arthur C. Clarke (2001: A Space Odyssey)) en de valleien Nostromo Chasma (vernoemd naar het ruimteschip uit de Alien-films) en Tardis Chasma (vernoemd naar het ruimteschip/de tijdmachine uit de Doctor Who-serie). Tevens zijn er kraters vernoemd naar Star Wars’ Leia Organa, Luke Skywalker en Darth Vader.

.
De geologische structuren en hun namen op Charon. Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute.

Hoe fraai de kaartjes er ook uitzien en hoe mooi de namen ook klinken: officieel is het allemaal nog niet. De namen moeten nog goedgekeurd worden door de IAU.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155271206
Vanavond de documentaire: Direct from Pluto
om 22:00 uur op Discovery

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155317006
17-08-2015

Vlieg samen met New Horizons rakelings langs Pluto


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 17 augustus 2015 om 16:55 uur

Een nieuwe animatie laat je meevliegen met New Horizons die met 13,8 kilometer per seconde ‘rakelings’ langs Pluto raast.

Op 14 juli was het zover: na negen lange jaren onderweg te zijn geweest, scheerde ruimtesonde New Horizons op een afstand van zo’n 12.500 kilometer langs dwergplaneet Pluto en zijn manen. Het liefst zouden we natuurlijk tijdens die scheervlucht over de schouder van New Horizons meegluren om maar niets te missen. Maar we moesten het doen met foto’s die de sonde voor, tijdens en na de scheervlucht maakte.

Dankzij Bjorn Jonsson kunnen we ons nu echter toch enigszins voorstellen hoe het moet zijn om net als New Horizons langs een dwergplaneet en zijn manen te scheren. Jonsson gebruikte de foto’s die New Horizons voor, tijdens en na de scheervlucht maakte om een animatie van de scheervlucht te maken. We zien hoe Pluto gaandeweg dichterbij komt en New Horizons langs het witte hart van de dwergplaneet scheert. Daarna haast de ruimtesonde zich verder, maar niet zonder nog even achterom te kijken en de ‘duistere kant’ van Pluto te bewonderen.

https://vimeo.com/136223988

De animatie duurt zo’n zestien seconden, maar beslaat een periode van zo’n vier uur. Het moment waarop de afstand tussen New Horizons en Pluto het kleinst was, zit ongeveer in het midden van de animatie. Op de beelden zien we (aan het eind) ook de atmosfeer van Pluto. Jonsson benadrukt dat deze vanaf zo’n tien seconden wordt weergegeven zoals deze er werkelijk uitziet, de eerdere weergave van de atmosfeer is giswerk zolang nog niet alle data van New Horizons binnen is. Verder zit er ook enige dichterlijke vrijheid in de animatie. Zo zien we toch nog enkele details aan de nachtzijde van Pluto (die weliswaar ietsje belicht wordt door Charon), in werkelijkheid zou je die details amper of zelfs helemaal niet zien.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 18 augustus 2015 @ 18:21:50 #97
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_155330410
blijft toch apart zo'n filmpje dat je erop afvliegt :D _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_155401359
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155647481
28-08-2015

NASA kiest mogelijke nieuwe bestemming voor Pluto-sonde


Artist’s impression van de ruimtesonde New Horizons bij een ver, klein Kuipergordelobject. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Steve Gribben)

NASA heeft de nieuwe mogelijke bestemming geselecteerd voor de ruimtesonde New Horizons. Het is het kleine Kuipergordelobject 2014 MU69, dat anderhalf miljard kilometer voorbij Pluto om de zon cirkelt. Of New Horizons dit nog geen vijftig kilometer grote hemellichaampje ook echt gaat onderzoeken, staat overigens nog niet helemaal vast. Het Amerikaanse ruimteagentschap wil eerst alle voors en tegens van de verlenging van de missie op een rijtje zetten.

Dat er al een nieuwe bestemming is gekozen vóórdat überhaupt zeker is dat de missie van New Horizons wordt voortgezet, heeft alles te maken met de baancorrecties die nodig zijn om 2014 MU69 te kunnen bereiken. Dat ‘bijsturen’ moet nog dit jaar gebeuren, omdat de ruimtesonde anders misschien te weinig brandstof heeft om de vervolgmissie te laten slagen. Naar verwachting zal New Horizons op 1 januari 2019 bij 2014 MU69 aankomen.

Kleine Kuipergordelobjecten zijn ijzige brokstukken die ruwweg tien keer zo groot zijn als de gemiddelde komeet. Vermoed wordt dat het overblijfselen zijn van de vorming van de verre dwergplaneten van ons zonnestelsel, waaronder Pluto.

New Horizons is op dit moment ongeveer vijf miljard kilometer van de aarde verwijderd. Hij moet het overgrote deel van de gegevens die hij tijdens zijn kortstondige bezoek aan Pluto heeft verzameld nog naar de aarde zenden. De laatste bitjes zullen pas eind 2016 binnenkomen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog woensdag 2 september 2015 @ 18:48:34 #100
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_155766055
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_155915877
07-09-2015

New Horizons beloont ons geduld binnenkort!


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 7 september 2015 om 14:45 uur

We hebben er even op moeten wachten, maar binnenkort arriveren ze op aarde: nieuwe foto’s van Pluto en zijn manen!

Zo’n zeven weken nadat New Horizons langs Pluto scheerde en we de eerste detailfoto’s van deze mysterieuze dwergplaneet onder ogen kregen, is NASA begonnen met het intensief ‘downlinken’ van de tientallen gigabits aan informatie die New Horizons verzameld en opgeslagen heeft. Dat proces is afgelopen zaterdag in een stroomversnelling gebracht en naar verwachting hebben we alle gegevens die New Horizons verkreeg over een jaartje binnen.

Geduld
Ook al reizen de radiosignalen afkomstig van New Horizons net zo snel als het licht: ze doen er meer dan 4,5 uur over om op aarde te arriveren. Ze moeten dan ook 4,8 miljard kilometer afleggen om hier te komen! De signalen worden ontvangen door NASA’s Deep Space Network.

Het neusje van de zalm
“Dit is waar we voor kwamen – deze beelden, spectra en andere soorten gegevens – gaan ons helpen om de oorsprong en evolutie van het systeem van Pluto voor het eerst te doorgronden,” vertelt onderzoeker Alan Stern. “En wat nu binnenkomt is niet alleen de resterende 95 procent van de data die zich aan boord van New Horizons bevindt – het zijn ook nog eens de beste datasets, de foto’s met de hoogste resolutie, de belangrijkste gegevens over de atmosfeer en meer. Het is een schatkist.”

Meer
New Horizons scheerde op 14 juli langs Pluto en zijn manen. Kort daarna kwamen al de eerste foto’s van Pluto binnen. En daar troffen we heel wat verrassingen op aan. Zo bleek Pluto bijvoorbeeld over bergen te beschikken! Sinds eind juli stuurt New Horizons als continu informatie richting de aarde. Het ging dan met name om gegevens verzameld door instrumenten die onderzoek doen naar onder meer de zonnewind. Maar afgelopen weekend werd het tempo wat opgevoerd en nu komen ook andere gegevens en foto’s die New Horizons tijdens de scheervlucht maakte, binnen.

“De New Horizons-missie heeft vele jaren geduld gevraagd, maar op basis van de kleine hoeveelheid gegevens die we rond de scheervlucht onder ogen kregen, weten we dat de resultaten die nog binnen moeten komen het wachten waard zijn,” stelt onderzoeker Hal Weaver.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_155996926
Nieuwe foto's pluto:





Sharon:


Meer hier: http://www.nasa.gov/featu(...)ons-it-s-complicated
Hoi
  vrijdag 11 september 2015 @ 15:46:15 #103
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_156000590
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 11 september 2015 @ 18:29:57 #104
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 11 september 2015 @ 18:54:42 #105
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156005092
hoe meer details ze zien, hoe meer vragen er komen :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 11 september 2015 @ 19:10:12 #106
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_156005533
Ik wilde juist antwoorden. Meetgegevens over chemische samenstelling van verschillende landschapselementen bijvoorbeeld.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 11 september 2015 @ 19:31:57 #107
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156006183
quote:
9s.gif Op vrijdag 11 september 2015 19:10 schreef Perrin het volgende:
Ik wilde juist antwoorden. Meetgegevens over chemische samenstelling van verschillende landschapselementen bijvoorbeeld.
gaat nog komen, we hebben nog een jaar aan data tegoed dat langzaam binnenkomt
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 17 september 2015 @ 18:57:23 #108
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_156176635
NASA heeft vandaag nog meer foto's gereleased, weet niet of die al hier voorbij waren gekomen: http://www.nasa.gov/featu(...)new-backlit-panorama
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 17 september 2015 @ 19:51:55 #109
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156178818
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2015 18:57 schreef Maanvis het volgende:
NASA heeft vandaag nog meer foto's gereleased, weet niet of die al hier voorbij waren gekomen: http://www.nasa.gov/featu(...)new-backlit-panorama
nee, deze zijn echt nieuw en wederom sensationeel
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 17 september 2015 @ 20:30:45 #110
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_156180317
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2015 19:51 schreef rubbereend het volgende:

[..]

nee, deze zijn echt nieuw en wederom sensationeel
Vind ik ook :)
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_156187198
quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2015 19:51 schreef rubbereend het volgende:

[..]

nee, deze zijn echt nieuw en wederom sensationeel
dit dus O+
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 18 september 2015 @ 15:15:40 #112
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156198961
en dit is dus pas het begin van alle data die aan het binnenkomen is _O-
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  vrijdag 18 september 2015 @ 15:25:09 #113
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_156199188


Hij moet hier gewoon even gepost worden.
  vrijdag 18 september 2015 @ 17:28:28 #114
8369 speknek
Another day another slay
pi_156201822
Maar zijn het nou bergen of ijsschotsen?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 18 september 2015 @ 17:30:06 #115
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_156201855
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2015 17:28 schreef speknek het volgende:
Maar zijn het nou bergen of ijsschotsen?


bergen
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_156394283
25-09-2015

'Slangenhuid'-landschap en andere verrassingen op Pluto


'Slangenhuid'-landschap op Pluto, gefotografeerd door de ruimtesonde New Horizons. (NASA/JHU-APL/SwRI)

De nieuwste foto's van Pluto, afgelopen zomer gemaakt door de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, en afgelopen week ontvangen op aarde, laten merkwaardige landschappen zien waarvoor geologen nog geen bevredigende verklaring hebben.

Op de extreem gedetailleerde opnamen, die in sommige gevallen details van slechts enkele honderden meters groot, zijn uitgestrekte gebieden te zien die qua structuur meer aan boombast of slangenhuid doen denken dan aan een ijzig landschap. Andere opnamen tonen geïsoleerde ijsbergen in bevroren stikstofvlaktes waar ribbelachtige patronen in te zien zijn - mogelijk een soort sneeuwduinen.

Door opnames in zichtbaar licht te combineren met foto's die gemaakt zijn op infrarode golflengten, is een nieuw kleurenbeeld van de dwergplaneet samengesteld - het meest gedetailleerde mozaïek tot nu toe. Ook zijn metingen verricht aan de verdeling van methaanijs op het oppervlak. Die is niet gelijkmatig: methaan komt vooral voor in de helderste gebieden van het Pluto-oppervlak.

Er is echter nog niet bekend of methaanijs zich bij voorkeur afzet op terrein met een hoge reflectiviteit, of dat de betreffende gebieden zo helder zijn als gevolg van de aanwezigheid van bevroren methaan. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156394434
25-09-2015

Nieuwe giga-foto van Pluto toont dwergplaneet met kleurig landschap


door Anouk Eigenraam en Hendrik Spiering

Wetenschap De dwergplaneet Pluto was ooit weinig meer dan een ver lichtje en een anonieme ijsbal. Maar nu, met de nieuwe giga-foto door de sonde New Horizons, lijkt hij dichterbij dan de maan. Ook toont de foto dat Pluto verschillende landschappen in diverse kleuren heeft.

Op 14 juli schoot New Horizons na een reis van bijna tien jaar met een snelheid van 15 kilometer per seconde in slechts een halve dag langs de dwergplaneet. De sonde, zo groot als een concertvleugel, maakte duizenden foto’s en metingen. Omdat de radioverbinding met de sonde zwak is, duurt het nog bijna een jaar voordat alle gegevens terug op aarde zullen zijn. Uit de eerste opnamen werd al wel duidelijk dat Pluto geen simpele ijsbal was, maar allerlei onverwachte geologische activiteit vertoont: met kilometers hoge bergketens en nieuw gevormde uitgestrekte vlaktes.

Op de nieuwe foto zijn details van 1,3 km te zien, waarmee bijvoorbeeld iets met de omvang van de vesting van Naarden net zichtbaar moet zijn op de dwergplaneet, die 30 tot 50 zo ver van de zon staat als de aarde en een doorsnee van zo’n 2.000 km heeft. De foto is een combinatie van opnames in blauw, rood en infrarood licht en toont verrassende landschapsvormen in diverse kleuren. De sterrenkundige Alex Parker, lid van het New Horizons-team, stelde de foto samen. Op zijn twitteraccount @Alex_Parker licht hij verschillende opvallende details uit, zoals een eenzaam rood kratertje in een verder egale vlakte.

(nrc.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 27 september 2015 @ 00:32:53 #118
862 Arcee
Look closer
pi_156532995
Charon O+
pi_156542761
quote:
1s.gif Op donderdag 1 oktober 2015 21:31 schreef Prego het volgende:
Charon O+
[ afbeelding ]
01-10-2015

Nieuwe foto’s van Pluto’s maan Charon getuigen van grof geweld


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 2 oktober 2015 om 08:41 uur

De foto’s – met daarop onder meer een vallei zeker vier keer langer dan de Grand Canyon – getuigen van een gewelddadig verleden.

Op de foto’s schittert de grootste maan die Pluto rijk is: Charon. We zien hier één zijde van de maan: de zijde die op Pluto gericht is. New Horizons maakte de foto’s toen deze op 14 juli langs Pluto scheerde. Nog niet eerder leverde New Horizons foto’s met zo’n hoge resolutie van dit deel van Charon af.

Veel te zien
Wederom zien we op de foto’s – heel verrassend – een gepokte en gemazelde maan. Lang dachten onderzoekers dat Charon een vrij monotone maan zou zijn. Maar in plaats daarvan zien we een maan met onder meer bergen, valleien en landverschuivingen. “We dachten dat de kans dat we zulke interessante kenmerken op de satelliet van een wereld die zich aan het randje van het zonnestelsel bevindt, klein was,” vertelt onderzoeker Ross Beyer.

.
Hier zie je het klovensysteem met ten zuiden een vrij glad gebied. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Enorm kloofsysteem
Maar de nieuwste foto’s maken maar weer eens duidelijk dat Charon allesbehalve saai is. Net ten noorden van de evenaar van de maan zien we enorme breuken en valleien. Het kloofsysteem is meer dan 1600 kilometer groot en loopt dwars over het deel van Charon dat we op deze foto’s zien, heen. Mogelijk gaat het kloofsysteem aan de andere zijde van Charon zelfs nog verder. Het is zeker vier keer zo lang als de Grand Canyon en op sommige plekken twee keer zo diep. “Het lijkt alsof de gehele korst van Charon opengescheurd is,” vertelt onderzoeker John Spencer.

Cryovulkanisme?
Ten zuiden van de valleien treffen we een gebied aan dat verrassend glad is. Dit gebied – Vulcan Planum genoemd – heeft minder grote kraters dan het gebied in het noorden, wat erop wijst dat het zuidelijke gebied aanzienlijk jonger is. Het gebied is mogelijk vrij recent nog van een heel nieuw oppervlak voorzien. Hoe? Mogelijk door cryovulkanisme. “Het onderzoeksteam discussieert over de mogelijkheid dat een interne oceaan lang geleden bevroor en Charon doordat het volume van de oceaan veranderde, openscheurde, zodat op water gebaseerde lava’s het oppervlak konen bereiken,” vertelt Paul Schenk.


Al met al wijst alles erop dat Charon een veelbewogen leven achter de rug heeft. Wat er precies allemaal is gebeurd, hopen onderzoekers in de nabije toekomst te achterhalen. New Horizons heeft namelijk nog veel meer beelden van Charon gemaakt – sommige met een nog betere resolutie van de beelden die we nu zien – en die komen langzaamaan richting de aarde. “Ik voorspel dat het verhaal van Charon nog verbazingwekkender wordt,” aldus onderzoeker Hal Weaver.


Op deze compositiefoto zie je op de voorgrond Pluto en op de achtergrond Charon. De grootte van Charon ten opzichte van Pluto is correct weergegeven, de afstand tussen de twee is in werkelijkheid groter. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')