abonnement Unibet Coolblue
pi_154850219
quote:
1s.gif Op zondag 2 augustus 2015 20:28 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Ik mis hier o.a. nog de Single Blend Whisky... :P
Dit stukje is ook de basics, single blend is voor gevorderden!
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_154853419
Enlighten us!. Wat is een Single blend? Ik kan me voorstellen dat het een blend is van verschillende single malts of blend van dezelfde brouwerij? Maar je kan er vast meer over vertellen.
  zondag 2 augustus 2015 @ 22:28:20 #203
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_154853673
quote:
0s.gif Op zondag 2 augustus 2015 22:19 schreef _Newman_ het volgende:
Enlighten us!. Wat is een Single blend? Ik kan me voorstellen dat het een blend is van verschillende single malts of blend van dezelfde brouwerij? Maar je kan er vast meer over vertellen.
Een single blend is een whisky die bestaat uit malt én graan whisky (= blend) van één en dezelfde (= single) distilleerderij.
Er zijn er maar weinig die beide distilleerprocessen onder één dak hadden, maar Lochside (inmiddels gesloten) had dat bijvoorbeeld wel.

pi_154853893
Maar is dit dan iets heel speciaals? en zo ja waarom is dat dan zo speciaal?
  zondag 2 augustus 2015 @ 22:38:17 #205
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_154853953
quote:
0s.gif Op zondag 2 augustus 2015 22:36 schreef _Newman_ het volgende:
Maar is dit dan iets heel speciaals? en zo ja waarom is dat dan zo speciaal?
Dat is speciaal, omdat er niet of nauwelijks distilleerderijen zijn die beide distilleerprocessen (voor malt- én graan whisky) in huis hebben en dus met eigen producten/middelen een blend kunnen samenstellen...
pi_154855787
Morgen maar weer eens een flesje lagavulin halen. :9
pi_154856121
Oke maar is dat dan een smaak waar veel mensen naar op zoek zijn? Ik dacht dat ik wat van whisky wist maar ik dacht dat whisky sowieso van graan werd gemaak Heb er niet bij nagedacht dat dit op verschilende wijze geproduceerd kan worden

Zo leer ik elke dag weer wat bij.
  maandag 3 augustus 2015 @ 00:05:36 #208
122648 Bravebart
København er på plads ja
pi_154856968
quote:
0s.gif Op zondag 2 augustus 2015 23:38 schreef _Newman_ het volgende:
Oke maar is dat dan een smaak waar veel mensen naar op zoek zijn? Ik dacht dat ik wat van whisky wist maar ik dacht dat whisky sowieso van graan werd gemaak Heb er niet bij nagedacht dat dit op verschilende wijze geproduceerd kan worden

Zo leer ik elke dag weer wat bij.
Het wordt ook van graan gemaakt, maar graan is een overkoepelende term, voor gerst, tarwe, mais etc. :) Malt wordt per definitie van gerst gemaakt.
Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
pi_154857642
Oke dus bij Single blend dan krijg je Jenever met Whisky geblend zeg maar? of niet?
Of vodka?
  maandag 3 augustus 2015 @ 00:42:57 #210
428319 Treehut362
Brought to you by+TRht+
pi_154858106
quote:
0s.gif Op zondag 2 augustus 2015 22:28 schreef MadMaster het volgende:

Enlighten us!. Wat is een Single blend? Ik kan me voorstellen dat het een blend is van verschillende single malts of blend van dezelfde brouwerij? Maar je kan er vast meer over vertellen.
Een single blend is een whisky die bestaat uit malt én graan whisky (= blend) van één en dezelfde (= single)
Die kost 40euro
🌳♪💻🌳🌳🌲
Peace Love
2c Ondertiteling activeren als deze beschikbaar is. Druk nogmaals op C om de ondertiteling te verbergen.
3. Ambient modern
  maandag 3 augustus 2015 @ 00:44:12 #211
428319 Treehut362
Brought to you by+TRht+
pi_154858141
quote:
0s.gif Op zondag 2 augustus 2015 22:38 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Dat is speciaal, omdat er niet of nauwelijks distilleerderijen zijn die beide distilleerprocessen (voor malt- én graan whisky) in huis hebben en dus met eigen producten/middelen een blend kunnen samenstellen...
Niet te geloven
🌳♪💻🌳🌳🌲
Peace Love
2c Ondertiteling activeren als deze beschikbaar is. Druk nogmaals op C om de ondertiteling te verbergen.
3. Ambient modern
pi_154860980
quote:
0s.gif Op maandag 3 augustus 2015 00:25 schreef _Newman_ het volgende:
Oke dus bij Single blend dan krijg je Jenever met Whisky geblend zeg maar? of niet?
Of vodka?
Nee Single Blend is zoals MM uitlegt een mengsel van grain whisky en malt whisky uit dezelfde distileerderij. Jenever (of vodka) is een heel andere drank uit een heel ander productieproces dan grain whiksy. Jenever wordt bijvoorbeeld tegenwoordig gemaakt met vooral industieel gefabriceerde ethanol.

Oh en als je iets anders dan een andere soort whisky bij een single malt gooit is het geen whisky meer.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  † In Memoriam † maandag 3 augustus 2015 @ 11:30:39 #213
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_154863494
quote:
2s.gif Op maandag 3 augustus 2015 08:52 schreef Karstman het volgende:

[..]
Jenever wordt bijvoorbeeld tegenwoordig gemaakt met vooral industieel gefabriceerde ethanol.
Was er niet iets dat als een fabrikant graanjenever op de fles zet het ook echt gemaakt moet zijn van granen en als dat er niet op staat dat het gewoon met een tankwagen uit Belgie komt?
Carpe Libertatem
  maandag 3 augustus 2015 @ 11:43:46 #214
81329 MadMaster
Schots en scheef...
  maandag 3 augustus 2015 @ 11:50:02 #215
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_154863907
quote:
2s.gif Op maandag 3 augustus 2015 08:52 schreef Karstman het volgende:

[..]

Nee Single Blend is zoals MM uitlegt een mengsel van grain whisky en malt whisky uit dezelfde distileerderij. Jenever (of vodka) is een heel andere drank uit een heel ander productieproces dan grain whiksy. Jenever wordt bijvoorbeeld tegenwoordig gemaakt met vooral industieel gefabriceerde ethanol.

Oh en als je iets anders dan een andere soort whisky bij een single malt gooit is het geen whisky meer.
Ter aanvulling/verduidelijking voor degene die niet bekend zijn met de verschillende soorten whisky's:

'Graan' (kan inderdaad bijna van alles zijn wat zetmelen om kan zetten in suikers) whisky wordt gestookt via zgn. Coffey stills, waarbij het stookproces continue is:



Single Malt whisky's worden gedistilleerd via (pot) stills en zijn gemaakt van uitsluitend gerst.





Zoek de verschillen... ;)
pi_154869958
quote:
7s.gif Op maandag 3 augustus 2015 11:30 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Was er niet iets dat als een fabrikant graanjenever op de fles zet het ook echt gemaakt moet zijn van granen en als dat er niet op staat dat het gewoon met een tankwagen uit Belgie komt?
Ik weet niet helemaal hoe de regelgeving op dat soort naam/productrelaties is maar als het zoals ik verwacht op de Europeese regelgeving is gebaseerd dan is het inderdaad zo dat als je graanjenever erop zet het ook daadwerkelijk graanjenever moet zijn. Staat dat er niet dan kan je verwachten dat het hetzelfde spul is dat jij in je badkuip maakt.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_154870556
quote:
7s.gif Op maandag 3 augustus 2015 11:30 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Was er niet iets dat als een fabrikant graanjenever op de fles zet het ook echt gemaakt moet zijn van granen en als dat er niet op staat dat het gewoon met een tankwagen uit Belgie komt?
Als ik het me goed herinner zit het zo: jonge jenever mag maximaal voor 15% uit moutwijn bestaan, er mag ook geen moutwijn in zitten, en vaak is het dus gewoon industriële ethanol aangevuld met water, zoals Karstman zei. Oude jenever moet voor meer dan 15% moutwijn inzitten. Die moutwijn komt inderdaad meestal uit België (Filliers). Bij die jenevers hoeft de destilleerderij dus niet zelf de moutwijn te vervaardigen, en ik vermoed dat dat ook geldt voor graanjenever. Mij dunkt dat er wel moutwijn in moet zitten als er graanjenever op het etiket staat.

De Keuringsdienst van Waarde heeft er een uitzending aan gewijd (met name wat betreft oude en jonge jenever, moutwijn e.d.), ik vond het best choquerend.
  Redactie Frontpage dinsdag 4 augustus 2015 @ 14:32:54 #218
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_154895080
quote:
14s.gif Op maandag 3 augustus 2015 00:05 schreef Bravebart het volgende:

[..]

Het wordt ook van graan gemaakt, maar graan is een overkoepelende term, voor gerst, tarwe, mais etc. :) Malt wordt per definitie van gerst gemaakt.
Ook niet waar. Ook andere granen worden gemalt. Zo bestaat er ook malted Rye whisky.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_155025800
Hallo kenners, mag ik jullie hulp inroepen? :) Mijn (stief)vader is bijna jarig en een gigantische Glenfiddich fan. Daarom wil ik hem graag daar graag een mooie fles van geven (vorig jaar de 18 yo gegeven). Alleen kom ik er niet uit! Er zijn zoveel specials, anniversary versies, verschillende casks en leeftijden. Welke zouden jullie aanbevelen met een max prijs van ¤ 150?

En ja, ik weet het, er zijn ook andere merken, en smaak is persoonlijk. Maar met jullie hulp moet het wel lukken met een Glenfiddish denk ik :D
Gek? kan je dat eten?
  Redactie Frontpage zondag 9 augustus 2015 @ 14:13:13 #220
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_155044338
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 augustus 2015 21:25 schreef quickstepster het volgende:
Hallo kenners, mag ik jullie hulp inroepen? :) Mijn (stief)vader is bijna jarig en een gigantische Glenfiddich fan. Daarom wil ik hem graag daar graag een mooie fles van geven (vorig jaar de 18 yo gegeven). Alleen kom ik er niet uit! Er zijn zoveel specials, anniversary versies, verschillende casks en leeftijden. Welke zouden jullie aanbevelen met een max prijs van ¤ 150?

En ja, ik weet het, er zijn ook andere merken, en smaak is persoonlijk. Maar met jullie hulp moet het wel lukken met een Glenfiddish denk ik :D
Hier kan je prijzen vergelijken van de meer gangbare NL webshops:
http://www.drankvinder.nl/whisky

De duurste is daar de 21yo voor ¤134,50. Ik ben zelf niet zo thuis in wat Glenfiddich allemaal te bieden heeft. Mijn favoriete webshop (en lokale Whiskyslijter) heeft ook best wat aanbod:
http://www.whiskysite.nl/nl/search/glenfiddich/

Je kan hem altijd bellen met je verhaal en vragen om advies.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_155056127
Afgelopen week naar Zürich geweest en daar een hele mooie (whisky) slijterij bezocht en daar hadden ze, op zich niet geheel verrassend, Zwitserse whisky staan:



Meegenomen als cadeautje voor de schoonvader die binnenkort jarig is. Benieuwd of het een beetje goed spul is. Iemand hier ervaring ermee?
pi_155069777
Sinds de vakantie naar Ierland in mei mag ik dit topic ook wel gaan volgen.

Schoonvader is een fervent liefhebber en heeft ons toe meegesleept naar Jameson en Tullamore Dew. Leuk om de toeren daar te doen, bij Tullamore Dew kreeg je 3 van hun eigen productie te proeven en bij Jameson het verschil tussen Amerikaanse, Schotse en Ierse.

Een verzameling kan je het nog niet noemen, maar inmiddels hebben we 3 flessen staan. Standaard Jameson en Paddy, en daarnaast de Tullamore Dew 12 Year Old Sherry Cask Finish O+ .
Trek eens aan mijn vinger?
Een open deur vraagt nu eenmaal om ingeschopt te worden.
  maandag 10 augustus 2015 @ 11:48:02 #223
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_155072165
quote:
7s.gif Op zondag 9 augustus 2015 20:45 schreef Orbeatle het volgende:
Afgelopen week naar Zürich geweest en daar een hele mooie (whisky) slijterij bezocht en daar hadden ze, op zich niet geheel verrassend, Zwitserse whisky staan:

[ afbeelding ]

Meegenomen als cadeautje voor de schoonvader die binnenkort jarig is. Benieuwd of het een beetje goed spul is. Iemand hier ervaring ermee?
Ja, de whisky's van Santis zijn hier ook volop verkrijgbaar.
Ik vind het door de lichte rook (gerookt spek!) heen een beetje naar Ricola (kruiden)snoepjes smaken.
Ik denk niet dat ik het blind als whisky zou herkennen, eerder als een wat dunnere kruiden-/schippersbitter. Het is niet verkeerd, maar wel anders...
  Redactie Frontpage maandag 10 augustus 2015 @ 12:03:02 #224
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_155072548
quote:
0s.gif Op maandag 10 augustus 2015 11:48 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Ja, de whisky's van Santis zijn hier ook volop verkrijgbaar.
Ik vind het door de lichte rook (gerookt spek!) heen een beetje naar Ricola (kruiden)snoepjes smaken.
Ik denk niet dat ik het blind als whisky zou herkennen, eerder als een wat dunnere kruiden-/schippersbitter. Het is niet verkeerd, maar wel anders...
In deze omschrijving kan ik me ook wel vinden, al sluit ik me wat betreft de omschrijving van het rookje aan bij Karstman: rookworst (zoete rook). Ik vond het vooral ranja toen ik dit voor het eerst proefde op Whisky in Leiden 2014. Maar toen had ik ook al heel veel andere dingen op, waardoor vooral het zoetje er erg uit sprong.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_155074502
Ze hebben verschillende bottelingen en niet allemaal gepeat. Dat Ricola effect klopt wel inderdaad en dat heb ik bij meer Alpen whiskies geproefd zoals bij Langatun. Voor de cask strength peated versie van Santis is het inderdaad een hoop zoete rook, voor mij is dat in eerste instantie bokking (gerookte haring) en dan in de smaak wordt het meer Hema rookworst.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')