dat probleem hebben wij hier dus niet. in dit topic maken we de koekjes zelfquote:Op zaterdag 10 augustus 2013 14:07 schreef Pleun2011 het volgende:
Als liefhebber van jodenkoeken kwam ik erachter dat ze stiekem kleiner zijn geworden, terwijl zo'n plastic blik wel duurder is geworden. Het is maar iets kleins, maar dit soort praktijken ergeren mij..
Ja sorry, wist niet waar ik het anders moest posten..quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 15:20 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
dat probleem hebben wij hier dus niet. in dit topic maken we de koekjes zelf
en plastic blik????
quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 11:50 schreef minilot het volgende:
[..]
Hiervoor verwijs ik graag door naar het altijd betrouwbare aziatische-ingredienten.nl
Ik had die duurdere (de echte), zonder suiker.
Het is wel heel iets anders dan koekjes bakken met gewone thee, al leent Earl Grey zich op een andere manier ook wel goed voor zoete baksels:
http://foodgawker.com/?s=earl+grey+cookies
Oké, dan ga ik eens op zoek in de toko, of op de markt. Earl Grey thee houd ik absoluut niet van dus daar ga ik denk ik ook niet iets mee bakken, maar ik ben verslaafd aan groene thee (jammer dat dat niet telt als maaltijd ) dus ik ga eerst maar eens op zoek naar dat groene thee poeder.quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 11:52 schreef kvd het volgende:
[..]
Ik vermoed in een toko. Online kan ook. (en volgens mij heb ik het gister op de markt gezien)
ik heb een maxi oven en en mini ovenquote:Op zaterdag 10 augustus 2013 19:00 schreef Qunix het volgende:
Ik bak het een en ander bij mijn ouders, maar wil ook thuis bakken. Plek voor een grote oven heb ik thuis niet, maar wel voor een mini oven. Heeft iemand hier een mini oven? Ik ben tegen een combi magnetron.
welke is de oude en welke is de nieuwe? (sorry, ik eet ze nooit eigenlijk )quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 15:23 schreef Etcetera het volgende:
[ afbeelding ]
En de koeken zijn inderdaad kleiner geworden
quote:Jodekoeken (nieuwe spelling: jodenkoeken) zijn dunne, knapperige en brosse koeken met een roodbruine kleur. Ze zijn stevig, voedzaam en lang te bewaren.
Geschiedenis van de jodenkoek
De naam jodenkoeken heeft te maken met de joodse religie en gewoonten.
De koeken werden door de joden in oude tijden gebakken om mee te nemen op de tocht naar en van het paasfeest. Ze werden zo dun gemaakt vanwege de samenstelling: dikkere koeken zouden niet te eten zijn. Bovendien werden ze knapperig en met een zeer laag vochtgehalte gemaakt, om de houdbaarheid te bevorderen. (Hetzelfde geldt overigens voor de matses.) Jodenkoeken, en andere koeken, werden destijds per stuk en onverpakt verkocht. Vandaar dat de houdbaarheid van de koeken zo belangrijk was.
De roodbruine kleur werd speciaal aan de koeken toegevoegd als symbool voor het bloed van het paaslam.
Geschiedenis van de enkhuizer banket jodenkoeken
In het begin van deze eeuw was er in Enkhuizen een joodse bakker die de koeken maakte en met veel succes verkocht. In de jaren twintig verkocht hij het recept aan de Brood en Banket fabriek. Het is nu een van de oudste koeken van Enkhuizer Banket.
Vroeger was Westfriesland een arm grondgebied met veel boerenbedrijven. Jodekoeken waren toen een traktatie voor zondagen. Door de lange houdbaarheid van de koeken, vergroot door de bussen waarin ze verkocht werden, ging een bus jodekoeken gemakkelijk enkele weken mee.
Tegenwoordig zijn de bussen van kunststof.
(Bron: brief van Enkhuizer Banket, uit de beginperiode van de Bibliofoon)
Wat een oude en een nieuwe verpakking is? Geen idee, maar je kunt veel makkelijker de koeken eruit halen dan een paar maand geleden, dat weet ik wel.quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 21:25 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
welke is de oude en welke is de nieuwe? (sorry, ik eet ze nooit eigenlijk )
waarom heten jodenkoeken eigenlijk jodenkoeken? wat is er joods aan?
Zijn een paar theorieën over: Joodse bakker die koeken bakte, bakker die 'de Joode' heette of dunne koeken omdat Joden gierig zouden zijn.quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 21:29 schreef Etcetera het volgende:
[..]
Wat een oude en een nieuwe verpakking is? Geen idee, maar je kunt veel makkelijker de koeken eruit halen dan een paar maand geleden, dat weet ik wel.
De kaneelvariant is heerlijk trouwens en de naamgeving: geen idee van
Heb je dat pak? Kun je eens een plaatje van de ingrediënten schieten? Ik vermoed namelijk een bonk rommel, dan hoef ik ze ook niet te zoekenquote:Op zaterdag 10 augustus 2013 23:12 schreef lady-wrb het volgende:
ik ga zo stroopkoeken proberen te maken.
er liggen 8 dunne koekjes op me te wachten en de stroopsmurrie is nog heet.
ik neem aan dat het er zo dun niet tussen blijft zitten, dus ik wacht nog even.
nee, ik heb gewoon zandkoekjes gebakken, en een aantal dus extra dun gemaakt.quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 23:24 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Heb je dat pak? Kun je eens een plaatje van de ingrediënten schieten? Ik vermoed namelijk een bonk rommel, dan hoef ik ze ook niet te zoeken
Zelf maken is altijd het lekkerst natuurlijkquote:Op zaterdag 10 augustus 2013 23:25 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
nee, ik heb gewoon zandkoekjes gebakken, en een aantal dus extra dun gemaakt.
het mengsel voor de stroop heb ik van internet: stroop, bruine suiker en boter
dus ik kan je niet helpen.
(dat pak hebben ze hier niet bij appie, dus ik moest me behelpen)
Naast die 3 mogelijkheden is er ook nog de mogelijkheid zijn er nog 2:quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 23:23 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zijn een paar theorieën over: Joodse bakker die koeken bakte, bakker die 'de Joode' heette of dunne koeken omdat Joden gierig zouden zijn.
Officiëel is het trouwens Jodekoeken, zonder tussen-n en als het middelste verhaal klopt mag die n er niet tussen natuurlijk.
Hoe dan ook zijn die uit die plastic pot niet te vreten, veel te zoet. Die van Davelaar zit gehard vet in.
Misschien zelf maar eens maken.
quote:En een vierde verhaal: de koeken zijn plat en hebben daarmee een overeenkomst met de platte ongezuurde broden die de Joden in Egypte in opdracht van Mozes en Aäron moesten bakken voor de grote uittocht (de Exodus).
In een vijfde verhaal: de koeken hebben de vorm en omvang van een Keppel, vandaar de naamgeving.
Ziet er lekker uitquote:Op zondag 11 augustus 2013 09:53 schreef Ooi86 het volgende:
[ afbeelding ]
Laatst heb ik een Rocky Road gemaakt. Echt heel simpel: basis is witte chocolade (kan natuurlijk ook met melk of puur) en simpele mariakoekjes. Daarbij kan je ook nog andere ingredienten toevoegen. Ik heb er marshmellow, verse framboos en amandel doorheen gedaan. Was best wel heftig qua smaak en zwaarte, maar toch ook wel lekker!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |