Umami kan, maar kokumi kan ook. Er is bewijs voor die zevende smaak, wordt oa veroorzaakt door bepaalde soorten eiwit onderdelen (uit goudse kaas bijv).quote:Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
Cool! Leuk te horen. Dank je.quote:Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ga ik doen!
Ik heb trouwens vandaag je site gebruikt om een boodschappenlijst voor de Chinese boot in Rotterdam te maken, super handig!
Wat dacht je van een Sabayon? Een heerlijk lauwwarm dessertquote:Op zondag 23 september 2012 20:33 schreef roos85 het volgende:
Piet, nog een leuk recept met marsalawijn? saltimbocca laatst gemaakt, dus graag wat anders.
Pas maar op of ik steek je op, rookte vroeger altijd lucky's zonder filterquote:
Mag ik ook een tip geven? Hier weet ik een lekker recept voor (voor als je nog eens spitskool gaat koken )quote:Op donderdag 20 september 2012 15:33 schreef GimmeGore het volgende:
Piet, heb je een lekker recept voor spitskool? Mijn vriend bracht spitskool mee, maar ik heb geen idee wat ik er mee moet en ik zie door de bomen het bos niet meer (qua recepten)
Ik weet dat mijn moeder vroeger kerrie en rozijnen er doorheen deed, maar dat vond ik niet geweldig (en mijn vriend lust geen rozijnen)
Niet al te ingewikkeld graag, zo'n keukenprinses ben ik niet
Iedereen is welkom om advies te geven. De reden dat ik deze draad ooit begon is om mensen echt aan het koken te krijgen, zaken echt helemaal zelfmaken ipv warm maken.quote:
Neequote:Op maandag 24 september 2012 11:42 schreef Luxuria het volgende:
Piet, ben jij trouwens kok ofzo? Jij weet echt veel
hoe trek je bouillon van champignons?quote:Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
Veel champignons nemen, snijden, preitje, worteltje, teentje knof, blaadje laurier of 2, peperkorrels, peterselie, selder.quote:Op maandag 24 september 2012 13:06 schreef Lonaa het volgende:
[..]
hoe trek je bouillon van champignons?
Lekker ook van witte kool, rode kool, spitskoolquote:Op maandag 24 september 2012 12:50 schreef GimmeGore het volgende:
Damn, ik dacht dat iets als koolsla veel moeilijker/langer werk was.
Was lekker! Dank je Piet!
Niks anders dan bij andere bouillon dus.quote:Op maandag 24 september 2012 13:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Veel champignons nemen, snijden, preitje, worteltje, teentje knof, blaadje laurier of 2, peperkorrels, peterselie, selder.
In een pan opzetten met water, uur of 10-12 langzaam laten trekken.
Zeven.
Voor de soep
Verser champigons aanbakken, na het bakken wat bloem erbij, of maizena, of rijstebloem. Bouillon erbij. Even goed doorkoken tot de bloemsmaak weg is.
Room erbij, afsmaken met wat zout, sherry (geeft een nog diepere paddestoelensmaak), lichte soyasaus (ipv zout) en een glas cognac.
Zou je niet gewoon een saus maken, dat is eenvoudiger dan een jus zonder braadsappen. Jus->braadsappen aangekoekt in de pan losmaken met wat wijn/water/bouillion. Zonder een stuk vlees te braden heb je geen jus dus. Zonder tomaten ook geen tomatensoep zeg maar.quote:Op maandag 24 september 2012 13:57 schreef KaheemSaid het volgende:
Hé Piet en anderen. Vanavond heb ik een Jus nodig maar ik gebruik geen vlees (of een beetje rookspek). Nu lukt het me nooit echt om een lekkere jus te maken, tips?
Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!quote:Op maandag 24 september 2012 22:38 schreef RobinOok het volgende:
Dat is je straf. Voor het kopen van zoiets stupides als kookroom.
Volgende keer gewoon slagroom/room kopen. Geen poespas nodig en zo stevig te kloppen als je zelf wilt. Lekkerder bovendien.
iedere gewone keukenprins koopt gewoon zure room of creme fraichequote:Op maandag 24 september 2012 22:50 schreef student_2.0 het volgende:
[..]
Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
Wat Mirjam zegt, je koopt zure room of creme fraiche. En ik zou gewoon slagroom kopen en zelf even stijf slaan. Net zo stijf als je zelf wilt. Ja, ook voor dipsausjes. Juist voor dipsausjes!quote:Op maandag 24 september 2012 22:50 schreef student_2.0 het volgende:
[..]
Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |