abonnement bol.com Unibet Coolblue
  donderdag 22 april 2010 @ 13:11:55 #51
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_80594227
Langzaamaan begint het toch duidelijk te worden...
quote:
Camera's tegen terrorisme op station Utrecht
Uitgegeven: 22 april 2010 12:02 /// Laatst gewijzigd: 22 april 2010 12:02
UTRECHT - Op het Centraal Station in Utrecht komen 24 hightechcamera's te hangen die terrorisme moeten tegengaan. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Utrecht bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door RTV Utrecht donderdag.

De camera's worden betaald door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. ''Die heeft subsidies beschikbaar gesteld om camera's te plaatsen op potentieel kwetsbare locaties, zoals Schiphol, maar dus ook op het Centraal Station in Utrecht'', aldus de woordvoerder.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
pi_80607751
Is wel een leuke maatregel... Ik ben er nog steeds niet achter hoe camera's terrorisme moeten voorkomen. Achteraf uiteraard makkelijker te achterhalen wie het heeft gedaan (zoals bijvoorbeeld de aanslagen in Moskou), maargoed als je jezelf opblaast kan je het toch noiet nog een keer doen....


Deze maand een uitgebreid artikel in de Wordt Vervolgd van Amnesty over de inperking van de privacy gedurende de Balkenende-kabinetten. Alleen geheel te lezen in de Wordt Vervolgd zelf.
quote:
Iedereen verdacht
Joke Kaviaar weet niet meer precies hoe vaak ze de afgelopen jaren in aanraking is geweest met politie en justitie. Het gebeurde in ieder geval regelmatig. Afgelopen Kerst ontving ze daarom een nieuwjaarskaart van de politie. ‘We hopen je niet meer in het politiewerk tegen te komen. En als dat wel zo is, kun je rekenen op onze bijzondere aandacht’, stond erop. Begin dit jaar ontdekte ze dat ze bij de politie staat geregistreerd als zeer actieve veelpleger.

De volgende keer dat Kaviaar wordt opgepakt, loopt ze daarom de kans dat ze een zogeheten ISD-maatregel krijgt opgelegd: twee jaar de gevangenis in. De ISD-maatregel (ISD staat voor Inrichting voor Stelselmatige Daders) was oorspronkelijk bedoeld voor draaideurcriminelen: onverbeterlijke inbrekers, autokrakers en winkeldieven die vaak ook nog verslaafd zijn of psychiatrische problemen hebben.

Maar in de loop der jaren is de ‘doelgroep’ flink uitgebreid. Daarom valt ook Kaviaar er onder. Ze is een politieke activist die het oneens is met het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Kaviaar ketent zich vast aan hekken, doet mee aan bezettingsacties en verschaft zichzelf toegang tot plaatsen waar vreemdelingen zitten opgesloten – ‘burgerinspecties’ noemt ze dergelijke acties zelf. ‘De dreiging met ISD is in mijn geval vooral een manier om politieke activisten de mond te snoeren door een voorbeeld te stellen’, vindt zij.

Teken des tijds
Wat zegt het over Nederland dat het Openbaar Ministerie (OM) een lastige politieke activist het liefst voor twee jaar wegstopt? Hoe is het eigenlijk gesteld met de burgerrechten in Nederland na vier kabinetten-Balkenende? Wordt Vervolgd legde deze vraag voor aan verscheidene deskundigen. En die zijn eensluidend in hun oordeel: het is er de afgelopen jaren niet beter op geworden. Met name de gevolgen van allerlei nieuwe wetgeving voor de persoonlijke levenssfeer van burgers baart menig expert zorgen.


[ Bericht 2% gewijzigd door -aad- op 22-04-2010 19:46:52 ]
  dinsdag 27 april 2010 @ 00:37:59 #53
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_80752476
quote:
Minder DNA-matches criminaliteit

DEN HAAG - De DNA-databank voor strafzaken heeft in 2009 minder matches opgeleverd in misdrijven. Het waren er ongeveer zeventig per week, tegen tachtig een jaar eerder.

Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde DNA-jaarverslag van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag.

Oorzaak van de daling is dat in 2008 nog veel achterstallige zaken werden verwerkt. In totaal werden het afgelopen jaar door een DNA-hit uit de databank ruim 3600 misdrijven en personen aan elkaar gekoppeld.

In 2008 kwam dat aantal nog uit op 4000 en het jaar daarvoor op 3300.

Misdrijf

In de databank voor strafzaken worden DNA-profielen van verdachten en veroordeelden opgenomen en sporen die op de plaats van een misdrijf zijn gevonden.

Dit jaar zal het aantal profielen extra kunnen stijgen doordat vanaf 1 mei het celmateriaal van verdachten en veroordeelden van alle delicten waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan, mag worden opgeslagen.

Veelplegers

Voordien gold dit vooral voor mensen die gewelds- of zedemisdrijven hebben gepleegd of zeer actieve veelplegers zijn. De verwachting is dat de verruiming twee- tot driemaal zoveel DNA-profielen zal opleveren.

De databank wisselt ook profielen uit met databanken in andere Europese landen. Dat leverde vorig jaar meer dan 600 internationale matches op.
Volgens mij zijn er hier op Fok! nog wel wat topics te vinden waar iedereen loopt te juichen omdat het om "veelplegers" gaat. Ondertussen is die grens al behoorlijk opgerekt. Maar ach we horen thuis in BNW of TRU oid...


Niets te verbergen he mannen!!! Stukje bij beetje word je ingepalmd en je stond erbij en je keek er na. "Wir haben es nicht gewusst"

[ Bericht 12% gewijzigd door AchJa op 27-04-2010 00:43:11 ]
  donderdag 29 april 2010 @ 11:11:45 #54
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_80835610
quote:
Inlichtingendiensten plaatsten ruim duizend taps
De inlichtingendiensten hebben vorig jaar ruim 1100 taps geplaatst. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zette er 1078 uit, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) 53, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De cijfers werden vrijgegeven, nadat de Tweede Kamer in februari instemde met een motie van onder meer de SP. Hiermee werd het kabinet opgedragen openbaar te maken hoe vaak in Nederland telefoons werden afgetapt door de inlichtingendiensten.

Het kabinet maakte alleen bekend welke telefoontjes door het Korps Landelijke Politiediensten worden afgeluisterd. Zij doen dat voor alle politiekorpsen, de bijzondere opsporingsdiensten, zoals de fiscale opsporingsdiensten en de Algemene Inspectiedienst, en de koninklijke marechaussee.

Het aantal personen bij wie de inlichtingendiensten vorig jaar de ruim 1100 taps plaatsten, ligt volgens de minister lager, omdat personen meerdere telefoonnummers in gebruik kunnen hebben of van telefoonnummer wisselen.

De taps van de inlichtingendiensten zijn slechts een fractie van de duizenden taps die jaarlijks in Nederland worden ingezet voor opsporingsdoeleinden.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  vrijdag 30 april 2010 @ 10:56:32 #55
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_80867507
Alweer afluisteren:
quote:
Brandbrief om afluisteren in gevangenis
Uitgegeven: 30 april 2010 10:19 /// Laatst gewijzigd: 30 april 2010 10:27
ROTTERDAM - Er moet een onderzoek komen naar afluistermogelijkheden in de ruimten in gevangenissen waar gedetineerden met hun advocaten kunnen praten. Advocaat Frank van Ardenne uit Rotterdam heeft dit geschreven aan demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

In een strafzaak waarin hij optreedt, is volgens Van Ardenne gebleken dat er opnameapparatuur aanwezig was in zo'n spreekkamer in de Rotterdamse gevangenis De Schie. De raadsman is zeer verontrust over de afluistermogelijkheden, want een verdachte moet ervan op aan kunnen dat hij in alle vertrouwelijkheid met zijn advocaat kan overleggen. Dat recht is vastgelegd in de wet. Alleen al de mogelijkheid om in zo'n bezoekerskamer af te luisteren zou niet moeten bestaan.

Tapmogelijkheden
Van Ardenne kwam erachter dat er wellicht tapmogelijkheden waren in De Schie tijdens de zaak rond de dood van een vrouw uit Simonshaven. Haar man Ernst L., cliënt van Van Ardenne, wordt ervan verdacht dat hij betrokken was bij haar dood. Al in november heeft de raadsman de kwestie voorgelegd aan de rechtbank Rotterdam. Uit mailcontact met de directeur van De Schie zou zijn gebleken dat deze wist dat er afgeluisterd kon worden in de bezoekerskamer.

Nadere uitleg
Toen de advocaat om nadere uitleg vroeg, kreeg hij als antwoord dat die apparatuur er niet zou zijn. De rechtbank heeft de directeur gehoord, maar heeft uiteindelijk geen diepgaand onderzoek laten doen, omdat niet is gebleken dat in de zaak tegen Ernst L. gesprekken zijn opgenomen en afgeluisterd.
Nu legt de advocaat zijn vragen voor aan de minister. Hij wil onder meer weten in welke andere gevangenissen mogelijk ook afluisterapparatuur is geïnstalleerd in spreekkamers en hoe de techniek precies werkt.
© ANP
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  vrijdag 30 april 2010 @ 18:31:56 #56
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_80878944
quote:
Rijksoverheid investeert milljoenen in negen 'slimme' ict-projecten
Door Dimitri Reijerman, vrijdag 30 april 2010 17:10, views: 2.455

De Rijksoverheid gaat circa 31 miljoen euro steken in negen 'slimme' ict-projecten. Volgens minister Van der Hoeven van Economische Zaken zijn de investeringen in de projecten nodig om de dienstverlening van de overheid te verbeteren.

Het kabinet stelt dat de investering van tientallen miljoenen euro's in de negen projecten bovendien kostenbesparingen op kunnen leveren in onder andere de zorg, het onderwijs en de mobiliteit. Een van de projecten die extra geld krijgt is Regelhulp, een webloket voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Ook het Icarus-project richt zich op de zorgsector en heeft tot doel om tijdens ambulancevervoer alvast informatie uit te wisselen met de spoedeisende hulp in een ziekenhuis.

Op vervoersgebied steekt de overheid extra geld in een landelijk systeem voor automatische kentekenplaatherkenning. Tot nu toe werken deze systemen op regionaal niveau. Het Crashcubes-project moet het mogelijk maken om bij ongevallenonderzoek voertuiggevens uit te lezen, zoals data van het remsysteem, motorgegevens en data uit de boordcomputer. Wikiwijs, een open platform voor het onderwijs, krijgt ook geld van Economische Zaken.
Vooral wat betreft die automatische kentekenherkenning...
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  dinsdag 4 mei 2010 @ 00:18:22 #57
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_80992541
http://www.volkskrant.nl/(...)svrijheid_wereldwijd
quote:
DEN HAAG - De Britse smaadwetgeving tast wereldwijd het recht op de vrijheid van meningsuiting aan. Dit betoogde Peter Noorlander maandag in de jaarlijkse Persvrijheidlezing in Den Haag.

Noorlander is directeur van een in Londen gevestigde organisatie die journalisten bijstaat als ze in juridische problemen verzeild raken bij smaadzaken die worden aangezwengeld door multinationals en rijke sjeiks. Vaak zijn de verdedigingskosten zo hoog dat kranten en omroepen het zich niet kunnen veroorloven om zich bij de Engelse rechter te verdedigen, aldus Noorlander.

Volgens hem staan Britse rechters welwillend tegenover buitenlandse eisers en kunnen de juridische kosten oplopen tot een miljoen euro. Noorlander stelde dat Britse parlementariërs niet genegen zijn de wetgeving te veranderen, omdat ze vaak zelf een beroep doen op de smaadwetten in het land van de tabloidpers. Hij pleitte er daarom voor de Britse wetgever via de internationale media onder druk te zetten om de wet aan te passen.

Op de Dag van de Persvrijheid werd maandag eveneens de eerste nationale Persvrijheidsmonitor 2009 gepubliceerd. Hierin staat onder meer dat Nederland qua wetgeving in Europa achterop raakt en dat de wet openbaarheid van bestuur (wob) aan modernisering toe is. ‘Vroeger stond Nederland bekend als voorvechter van meer openbaarheid van bestuur, tegenwoordig lijkt ons land door de Raad van Europa op sleeptouw genomen te moeten worden’, adus de opstellers van de eerste Persvrijheidsmonitor.

Hoogleraar criminologie Frank Bovenkerk presenteerde maandag het rapport Stop! Politie, dat is opgesteld in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De rapportage gaat over de mate waarin journalisten tijdens hun werk worden gehinderd door de politie en beveiligers. De onderzoekers baseren zich onder meer op een enquête onder 464 journalisten, waarvan 80 procent negatieve ervaringen heeft met de ordehandhavers tijdens calamiteiten, verkeersongelukken of evenementen.

Dat kan variëren van het fysiek tegenhouden van journalisten bij een plaats delict tot het selectief achterhouden van informatie door persvoorlichters. Ook het sturen en regisseren van de pers, bijvoorbeeld tijdens de ruimingen van de geitenbedrijven, wordt als hinderlijk en beperkend ervaren.
http://www.volkskrant.nl/(...)door_andere_belangen
quote:
AMSTERDAM - ‘Nederland is niet langer een gidsland als het gaat om persvrijheid.’ Dat zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

*
Persvrijheid neemt wereldwijd al acht jaar af

Het afluisteren van journalisten van De Telegraaf door de AIVD bijvoorbeeld noemt Bruning ‘een ernstige smet op het Nederlandse blazoen’.
Keurige persvrijheid

Maandag was de Dag van de Persvrijheid. Reden voor de NVJ om samen met het Persvrijheidsfonds onderzoek te doen naar de persvrijheid in Nederland. Bruning: ‘Nederland is een keurige rechtsstaat met een meestal keurige persvrijheid. In elk land heeft persvrijheid onderhoud nodig. Het kan namelijk botsen met andere belangen. Het is goed om zaken op een rijtje te hebben en jaarlijks te vergelijken.’

Die ‘andere belangen’ bestaan ook in Nederland, zegt Bruning. ‘Denk maar eens aan de crimefighters die terroristen willen opsporen. Zij zijn vaak nogal enthousiast in het boeven vangen en besluiten bijvoorbeeld om de redactie van De Telegraaf af te luisteren. Dat gaat ten koste van de persvrijheid. Bronnen zullen voortaan wel twee keer nadenken voordat ze met journalisten willen praten.’
Geld

De overheid zit de pers vaker dwars. Zo vragen steeds meer gemeenten geld voor openbare informatie. Dit was zo bij de bonnetjesaffaire, over declaraties van politici en bestuurders. Ook heeft de politiek de termijn verlengd waarop de overheid vragen moet beantwoorden. ‘De journalistiek wordt hierdoor getraineerd. Wanneer journalisten niet op tijd hun informatie krijgen, gaat dit ten koste van hun berichtgeving.’

Bruning vindt dat de politiek haast moet maken met wetgeving om journalisten beter te beschermen. Er ligt een conceptwet klaar die journalisten moet beschermen tegen gijzeling door de overheid. Nu kan een journalist in gijzeling worden genomen om hem te dwingen een bron openbaar te maken. In die conceptwet staat echter niets over zaken als afluisteren.
Hinderen

In hun rapport Stop! Politie schenken de onderzoekers Frank Bovenkerk en Marjolein Odekerken aandacht aan de manier waarop politie en beveiligers met de pers omgaan. Ze blijken journalisten geregeld in hun werk te hinderen.

Journalisten wordt vaak de toegang tot plekken ontzegd. Om ‘hulpverleners niet in de weg te lopen of om reden van privacy van de slachtoffers’, aldus het rapport. Er is willekeur. ‘Van de ene agent mag je er wel door en van de ander niet.’
Regisserende rol

Tevens stelt het rapport dat de indruk bestaat dat de politie vaak informatie achterhoudt. ‘Journalisten menen dat de politie zich verschuilt achter professionele voorlichters.’ Als er dan toch informatie wordt gegeven neemt de politie vaak een regisserende rol aan. ‘Er wordt bepaald op welk moment je een foto mag maken, van wie en alleen als zij het zeggen.’

NVJ-secretaris Bruning prijst de rechtspraak. ‘Over het algemeen corrigeert de rechterlijke macht de overheid goed.’ Alleen over de vakantiefoto’s van prins Willem-Alexander en zijn gezin had hij een andere uitspraak gewild. De privacy werd belangrijker geacht dan de persvrijheid en een publicatieverbod volgde. Jammer, zegt Bruning, ‘maar ik sta dan ook aan de kant van de journalist’.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_80993083
quote:
XS4all en UPC steunen Ziggo in zaak tegen Brein

Internetprovider XS4all en kabelbedrijf UPC steunen Ziggo in haar verzet tegen de eis van Stichting Brein om downloadwebsite The Pirate Bay te blokkeren. Dat vertellen woordvoerders van de bedrijven maandag aan Webwereld.

Stichting Brein, die zich in Nederland bezighoudt met de aanpak van piraterij, is afgelopen weekend naar de rechter gestapt in verband met de site van The Pirate Bay. De stichting wil het kabelbedrijf Ziggo dwingen om de downloadwebsite onbereikbaar te maken.

Daar had Brein al eerder in een brief om gevraagd. De brief is alleen naar Ziggo gestuurd. De voorzieningenrechter in Amsterdam besloot vorig jaar dat de site inbreuk maakt op het auteursrecht en daarom ontoegankelijk moest worden gemaakt voor Nederlandse gebruikers, maar dat is niet gebeurd.

Verantwoordelijkheid

“In de wet staat helemaal nergens dat Ziggo verantwoordelijk is voor een website die niet bij Ziggo gehost wordt”, aldus een XS4all woorvoerder tegenover Webwereld. “Er is dus geen enkele reden ze daar op aan te spreken.”

De provider lijkt een punt te hebben. In artikel 196c van het Burgerlijk Wetboek staat dat internetaanbieders niet aansprakelijk zijn voor de informatie die zij doorgeven. “Als je daar aan gaat zagen, worden internetproviders continu gebeld om gevallen van smaad en laster offline te halen. De tussenpersoon is niet verantwoordelijk voor dat soort dingen.”

Hoger beroep

“Mocht de rechter Brein gelijk geven, dan raden we Ziggo aan om tot het allerhoogste beroep in bezwaar te gaan”, gaat de woordvoerder verder. Tim Kuik van Stichting Brein erkent dat er geen aansprakelijkheid is voor de informatie, maar wel voor het beëindigen van de doorgifte als daarmee inbreuk op auteursrechten wordt gepleegd.

UPC laat aan Webwereld weten het compleet eens te zijn met de opstelling van Ziggo. "Ook wij zijn van mening dat we slechts toegang verlenen tot het web, en dus niet verantwoordelijk zijn voor de content. We vinden overigens naast open toegang tot het web het ook belangrijk dat auteursrechten goed geregeld zijn."

KPN wilde nog niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Het bedrijf heeft laten weten de ontwikkelingen af te wachten. “De zaak speelt tussen Ziggo en Brein, wij hebben geen brief ontvangen.”
http://www.nu.nl/internet(...)o-in-zaak-brein.html

Wat tegengas komt altijd van pas! De providers zullen dan ook een sleutelrol gaan spelen mbt onze privacy, ik heb dan ook het idee dat zij zich niet snel gewonnen zullen geven.
As your walls tumble down, they crack into a smile, and the illumination of self shines through.
  dinsdag 4 mei 2010 @ 15:07:20 #59
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_81009131
quote:
VVD wil kleinere databanken en betere bescherming privacy
Door Joost Schellevis, dinsdag 4 mei 2010 13:18, views: 4.375

De VVD is voorstander van een betere bescherming van de privacy. Volgens de liberalen zouden databanken minder gegevens moeten bevatten en moet het aantal mensen met toegang tot de gegevens worden beperkt.

Dat bevestigt kandidaat-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD op basis van berichtgeving in De Telegraaf. De Telegraaf baseert zich op een interne fractienotitie. De VVD noemt het Elektronisch Kinddossier, waarin gegevens over de ontwikkeling van kinderen worden opgeslagen, als slecht voorbeeld, net als het kastje voor de kilometerheffing. Volgens de partij moeten alleen noodzakelijke gegevens worden opgeslagen en moet het aantal mensen dat die gegevens kan inzien, worden beperkt.

De partij pleit voor 'privacy by design'; bij nieuwe databanken zou al bij het ontwerp aandacht moeten worden besteed aan de bescherming van de privacy. Ook zou er een meldplicht bij datalekken moeten komen. De PvdA, de SP en de staatssecretaris zijn eveneens voorstander van een dergelijke meldplicht. Bovendien wordt een meldplicht voorgeschreven in het telecompakket, een verzameling hervormingen van de telecomwetgeving.

VVD-Kamerlid Fred Teeven heeft de fractienotitie in samenwerking met Hennis-Plasschaert opgesteld. Hennis-Plasschaert is op dit moment nog europarlementariër voor de VVD en komt na de verkiezingen voor die partij in de Tweede Kamer. In het Europees parlement stelde Hennis-Plasschaert zich op privacygebied vaak kritischer op dan de Tweede Kamerfractie en Fred Teeven, bijvoorbeeld over de Amerikaanse inzage in Europese bankgegevens.

Kamerlid Teeven was bovendien voorstander van een bewaarplicht van achttien maanden voor gegevens over internetverkeer, terwijl Hennis-Plasschaert in het Europees parlement geheel tegen de bewaarplicht stemde. Volgens haar wordt de notitie vermoedelijk binnen enkele weken openbaar. Fred Teeven liet via zijn woordvoerder weten niets aan het bericht van De Telegraaf toe te willen voegen.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
pi_81063960
Niet privacy-inperkend, in tegendeel zelf en wat mij betreft juist daarom noemenswaardig Hadden we ook maar iemand zoals Sophie in 't Veld in het Nederlandse parlement.
quote:
Grenzen aan gebruik passagiersgegevens
Het uitwisselen van passagiersgegevens wordt begrensd. Het Europees Parlement heeft unaniem ingestemd met een voorstel hierover van D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld. Hoewel de uitwisseling volgens de politica wel nodig is, 'vraagt massale uitwisseling van persoonsgegevens om spijkerharde garanties en de bescherming van burgerrechten.'

Door de resolutie wordt de Europese Commissie gedwongen om opnieuw te onderhandelen over de doorgifte van passagiersgegevens aan bijvoorbeeld de VS op 'aanmerkelijk scherpere voorwaarden dan nu het geval is', stelt In 't Veld. Uiteindelijk moet volgens haar onomstotelijk worden aangetoond dat het gebruik van de gegevens 'noodzakelijk en proportioneel is'.

De Europese Commissie moet nu instemming aan het Europees Parlement vragen over elke internationale overeenkomst over de uitwisseling van passagiersgegevens.
  donderdag 6 mei 2010 @ 22:02:20 #61
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_81107396
Twee berichten:
quote:
Stichting klaagt Staat aan om vingerafdrukken in database
Door Dimitri Reijerman, donderdag 6 mei 2010 13:37, views: 15.149
Stichting Privacy First heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken aangeklaagd wegens de omstreden vingerafdrukdatabase. De stichting wil dat de rechter de Paspoortwet ongeldig verklaart, vanwege strijdigheid met Europese privacyregels.

In de dagvaarding is te lezen dat Stichting Privacy First de nieuwe Paspoortwet onrechtmatig acht. In de nieuwe wet is opgenomen dat vingerafdrukken van burgers in een centrale database worden opgeslagen. De stichting stelt dat de verzamelde biometrische gegevens volgens de Paspoortwet tot doel hebben om paspoort- en identiteitsfraude tegen te gaan, maar dat deze data ook kunnen worden verstrekt aan anderen, vooral voor opsporingsdoeleinden. Het zogeheten verstrekkingsregime zou echter nog niet door de politiek zijn uitgewerkt, evenmin als de randvoorwaarden voor een deugdelijke en veilige opslagmethode, terwijl de verplichting voor het afgeven van een vingerafdruk bij een paspoortaanvraag al van kracht is.

De advocaten van Stichting Privacy First schrijven verder dat de Paspoortwet in strijd is met Europese richtlijnen. De EU stelt weliswaar twee vingerafdrukken verplicht bij een paspoortaanvraag, maar de biometrische data zou uitsluitend voor identificatiedoeleinden mogen worden gebruikt. Daarnaast zouden diverse instanties, waaronder het CBP en de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming, de regering al op de privacybezwaren hebben gewezen, maar heeft de politiek uiteindelijk toch voor een snelle invoering gekozen.

De stichting eist dat de rechter de wet ongeldig verklaart, omdat deze in strijd is met Europese richtlijnen op dit gebied. Het opslaan van vingerafdrukken zou zelfs in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens de aanklagers is de Paspoortwet overduidelijk bedoeld voor zaken als terrorisme- en criminaliteitsbestrijding, en hebben de ministers dit ook hardop uitgesproken. Daarnaast is de Stichting Privacy First boos op het parlement, omdat dit met de invoering van een in hun ogen 'onvoldragen wetsvoorstel' heeft ingestemd.
en:
quote:
Europese rechter moet zich uitspreken over bewaarplicht
Door Joost Schellevis, donderdag 6 mei 2010 14:56, views: 5.786

De Ierse Hoge Raad heeft een zaak over de bewaarplicht doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. Die moet zich nu uitspreken over de verplichte opslag van gegevens over telecommunicatie en internetverkeer.

In maart oordeelde het Duitse hof nog dat de bewaarplicht ongrondwettig is; eerder gebeurde dat in Roemenië en Hongarije. Er is op Europees niveau echter nog nooit een gerechtelijk oordeel over de bewaarplicht geveld, hoewel het om een maatregel gaat die door de EU wordt voorgeschreven. Een Europese Richtlijn dicteert dat lidstaten gegevens over telecommunicatie en internetverkeer minimaal een halfjaar moeten opslaan.

De Ierse digitale-burgerrechtenbeweging Digital Rights Ireland stapte al in 2008 naar de rechter om te vragen of de kwestie aan het Europese Hof kon worden voorgelegd. Uiteindelijk heeft de Ierse Hoge Raad nu besloten dat dat gaat gebeuren, zo meldt de Irish Times. Volgens het Hof is Digital Rights Ireland bevoegd om namens alle burgers een privacyrechtszaak te voeren en niet alleen namens zichzelf. Ook heeft de rechter geoordeeld dat de staat de juridische kosten moet vergoeden als de Ierse organisatie de rechtszaak verliest.

De Europese rechter zal nu oordelen of de bewaarplicht valt te verenigen met burgerrechten, zoals het recht op privacy. Oordeelt de rechter dat dat niet zo is, dan moet de bewaarplicht worden herzien. Een zaak bij het Europese Hof kan overigens jaren lopen; er is een tekort aan rechters. EU-commissaris van Justitie Viviane Reding kondigde eerder al aan de dataretentie-richtlijn te willen heroverwegen.

Toetsing van wetten aan de grondwet is in Nederland overigens voorbehouden aan de Eerste Kamer en niet aan de rechter, hoewel sommige politieke partijen dat willen veranderen.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  dinsdag 18 mei 2010 @ 10:03:40 #62
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_81569068
quote:
OV-website lekt gegevens 168.000 reizigers

AMSTERDAM - Door een basale beveiligingsfout heeft een hacker het voor elkaar gekregen om met behulp van standaardtools toegang te krijgen tot de persoonlijke informatie van 168.000 reizigers in het openbaar vervoer.

De website www.ervaarhetov.nl van de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland wordt ingezet om mensen warm te maken voor het openbaar vervoer.

Via de website wordt ook een persoonlijke OV-chipkaart aangeboden. Alle aanvragen worden centraal geregistreerd in een database van de provincies.


Basaal lek

Via een fout in de website is het voor onbevoegden voor onbevoegden om met de database te communiceren. Zo kunnen gegevens worden uitgelezen, aangepast of verwijderd. Een hacker met de naam ins3ct3d tipte de redactie van Webwereld via een video, waarin wordt gedemonstreerd hoe de persoonlijke gegevens van een freelance journalist uit de database komen.

De zwakheid is met standaard hulpmiddelen te misbruiken, waardoor iemand met relatief weinig technische kennis toch misbruik van het lek kan maken.

Ook blijken de problemen langer in de site aanwezig te zijn, waardoor het niet bekend is of ook kwaadwillende hackers misbruik hebben gemaakt. Ins3ct3d heeft tijdens zijn onderzoek geen indicaties gekregen dat de aanval werd opgemerkt.

Minister naar de kamer

De provincie Gelderland erkent het lek en belooft beterschap. De website is van internet afgehaald tot er een oplossing voor de problemen bestaat. Voor de Socialistische Partij is het probleem aanleiding om verkeersminister Eurlings vanmiddag naar het parlement te roepen.

Zij willen dat de privacy van de OV-chipkaart voor eens en voor altijd goed wordt geregeld en er een veiligere kaart komt.
  vrijdag 21 mei 2010 @ 02:27:05 #63
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_81704541
quote:
Dit mogen Hyves en Facebook met jouw foto's
19-05-2010 | Gepubliceerd 14:08 /// 20-05-2010 | Laatst bijgewerkt 10:04

Foto's op sociale netwerksites blijven van degene die ze gemaakt heeft. Media mogen ze dus niet zomaar gebruiken. Maar de sociale netwerksites zelf mogen wel van alles met jouw gegevens, ook jouw foto's aan derden geven.
Is verder een duidelijk artikel, rest staat onder link.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  vrijdag 21 mei 2010 @ 02:28:17 #64
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_81704553
quote:
OV-chipkaart mag reizen niet duurder maken
Uitgegeven: 20 mei 2010 22:45 /// Laatst gewijzigd: 20 mei 2010 23:20
AMSTERDAM - Reizen met de OV-chipkaart mag voor reizigers gemiddeld niet duurder worden.

[..]

Reisbeweging
Een derder motie, die van VVD'er Charlie Aptroot om reisbewegingen van klanten niet zeven jaar maar twee maanden te bewaren, werd weggestemd. Ook zijn wens om te voorkomen dat provincies persoonlijke informatie bewaren kreeg geen kamermeerderheid. Wel krijg hij steun voor spoedoverleg om problemen voor gehandicapten met de OV-chipkaart snel aan te pakken.

Teleurgesteld
"Ik ben heel erg teleurgesteld in het CDA dat kennelijk privacy niet zo serieus neemt", reageert Aptroot tegen NU.nl. “De minister zou net bezorgd moeten zijn als de kamer”, vult Van Gent aan. "Er komt vast een moment dat we hier wel stappen op kunnen zetten. De aanhouder wint."

[..]
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  woensdag 26 mei 2010 @ 20:47:54 #65
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_81938630
Aantal berichten op Tweakers:
-------------------------------------
quote:
Google houdt Streetview-auto's voorlopig binnen
Door Joost Schellevis, woensdag 26 mei 2010 09:11 /// Submitter: Superdajk, views: 22.106

Google stopt wereldwijd tijdelijk met het nemen van foto's voor zijn Streetview-dienst. De zoekgigant gaat de camera-auto's ombouwen, zodat deze geen privédata die via draadloze netwerken wordt verzonden meer kunnen oppikken.

Dat meldt het Duitse Bild. Google kreeg eerder deze maand veel kritiek over zich heen nadat bleek dat zijn Streetview-auto's zogeheten payload-data van onbeveiligde wifi-netwerken oppikten. De auto's moesten ssid's en mac-adressen opslaan voor locatiediensten, maar verzamelden ook gevoelige informatie, zoals bezochte websites.

De auto's zullen voorlopig niet meer rijden; Google gaat de wagens ombouwen, zodat deze geen privégegevens meer zullen oppikken. Het is niet bekend hoe lang dat zal duren. Google stelt dat het de gegevens per abuis heeft verzameld. Verschillende Europese toezichthouders, waaronder het Nederlandse CBP, nemen de zaak echter onder de loep.

Ict-jurist Arnoud Engelfriet zei eerder tegen Tweakers.net dat Google mogelijk strafbaar heeft gehandeld. "Computervredebreuk is het binnendringen van een netwerk en ook het verbinding maken met netwerken zonder wachtwoordbeveiliging kan als zodanig worden beschouwd", zei Engelfriet.
-------------------------------------
quote:
Google biedt websurfers opt-out-mogelijkheid voor Analytics
Door Dimitri Reijerman, woensdag 26 mei 2010 12:14 /// Submitter: ChaosR, views: 12.530

Google heeft voor een aantal browsers een plug-in uitgebracht om internetgebruikers een opt-out-mogelijkheid te geven voor zijn Google Analytics. Ook kunnen webmasters verzamelde ip-adressen voortaan deels anonimiseren.

De Google Analytics Opt-out Browser Add-on is beschikbaar voor Internet Explorer, Firefox en Chrome. De plug-in laat aan de javascript-code van Google Analytics, ga.js, weten dat de gebruiker er geen prijs op stelt om informatie over zijn websitebezoek naar Google door te sturen. Volgens de zoekgigant wil het met deze plug-in websitebezoekers meer invloed geven op het inzamelen van data door Google Analytics.

Google Analytics geeft beheerders van websites die de analysetool gebruiken, voortaan ook de mogelijkheid om ip-adressen deels te anonimiseren. Als deze optie is ingeschakeld, wordt slechts een klein deel van het ip-adres naar Google doorgestuurd. De zoekgigant gebruikt deze informatie om te bepalen waar een bezoeker vandaan komt. Google waarschuwt Analytics-gebruikers wel dat de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling lager ligt als slechts een deel van het ip-adres wordt verstuurd.
Overigens, met ghostery kan je dit ook al lang (en nog veel meer rotzooi tegenhouden ook trouwens)
-------------------------------------
quote:
Wetenschapper met chipimplantaat verspreidt virus
Door Bauke Schievink, woensdag 26 mei 2010 13:49, views: 19.745

Een onderzoeker van de universiteit van Reading heeft een chip in zijn hand laten implanteren nadat hij deze met een computervirus had besmet. Het virus bleek in staat zich te verspreiden door externe controlesystemen te besmetten.

Met de chip die wetenschapper Mark Gasson heeft laten implementeren, is het mogelijk om deuren te openen en een mobiele telefoon aan te zetten. Een soortgelijke techniek wordt gebruikt om huisdieren te identificeren. Volgens de onderzoekers is de met het computervirus besmette chip een voorbeeld van de gevaren die geïmplanteerde technologie met zich meebrengt. De chip met virus kon systemen buiten het lichaam infecteren, maar het zou ook mogelijk zijn om andere implantaten te besmetten, waardoor patiënten een risico lopen.

Een ander risico van de implantatie-technologie is volgens de wetenschappers de mogelijkheid dat andere apparaten de werking van implantaten, zoals pacemakers en gehoorimplantaten, verstoren. Er zou bijvoorbeeld online-toegang tot een implantaat kunnen worden verkregen, waardoor deze op afstand is uit te zetten of te modificeren.

De Engelse wetenschapper Kevin Warwick liet eerder al eens een chip in zijn arm implanteren. De chip, aangesloten op een computer en zijn zenuwstelsel, maakt dat pijnsignalen afkomstig van zenuwen door een computer kunnen worden geregistreerd. Met het experiment wilde de wetenschapper uitzoeken of een computer beweging kan veroorzaken door signalen van het brein te kopiëren.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  vrijdag 28 mei 2010 @ 13:35:40 #66
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_82018520
quote:
'Downloadverbod moet worden gehandhaafd'

Een downloadverbod moet worden gehandhaafd, vindt VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven. Gebruikers moeten op nog onbekende wijze worden aangepakt, maar niet van het internet worden afgesloten, aldus Teeven in een debat.

De SP wil eveneens een downloadverbod, maar wil niet dat dat verbod ook daadwerkelijk wordt gehandhaafd, zo zei scheidend SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens. In het verleden heeft Gerkens zich al positief uitgelaten over een downloadverbod zonder sancties. VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven wil juist dat een verbod wel wordt gehandhaafd. Dan moet er wel eerst een volwaardig legaal aanbod tot stand zijn gekomen, vindt Teeven, "en dat is een opdracht aan de industrie." Beide politici deden hun uitspraken tijdens een verkiezingsdebat over het auteursrecht in het downloadverbod, dat donderdagmiddag werd gehouden in De Balie in Amsterdam. Bij het debat waren de VVD, de PvdA, GroenLinks, D66, de SP en de Piratenpartij aanwezig.

Downloaders zouden volgens Fred Teeven bijvoorbeeld moeten worden gewaarschuwd als ze zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden; daardoor zou volgens Teeven al 80 tot 85 procent afhaken. De SP pleitte daar eerder ook voor. Vervolgens moet volgens de VVD echter worden gekeken hoe de 'overblijvers', via de 'tussenpersonen', kunnen worden aangepakt. Teeven liet in het midden hoe dit zou moeten gebeuren. Zijn partij ziet in ieder geval geen heil in het afsluiten van de internetverbindingen van downloaders.

Het internetverkeer zou moeten worden gemonitord om in de gaten te houden wie illegaal downloadt. Teeven zei zeker 'geen kastje achter de voordeur' te willen dat het internetverkeer in de gaten houdt, maar dat het verkeer bijvoorbeeld wel 'op afstand' in de gaten moet kunnen worden gehouden. Volgens kandidaat-Kamerlid Judith Swinkels van D66 komt handhaving van het downloadverbod in de praktijk gewoon neer op deep packet inspection, waarbij de inhoud van ip-pakketjes wordt gecontroleerd.

De VVD kreeg tijdens het debat geen bijval van andere partijen, die in de handhaving van een downloadverbod een schending van de privacy zeiden te zien. Met uitzondering van de SP waren de andere aanwezige partijen ook tegen een downloadverbod. Ook PvdA-Kamerlid Martijn van Dam was tegen; VVD'er Teeven vond dat 'opmerkelijk', omdat de PvdA zelf heeft meegepraat in de commissie-Gerkens, die juist met een downloadverbod op de proppen kwam. Hij verweet de PvdA voor de vijfde keer in deze campagne een 'draai' te hebben gemaakt, nadat de partij eerder verschillende standpunten op financieel gebied wijzigde.

Tijdens het debat verdedigde GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters ook de auteursrechtplannen van haar partij. Haar partij wil dat het auteursrecht drastisch wordt ingekort. "97 procent van de investeringen wordt in de eerste jaren al terugverdiend", zo zei Peters. In het concept-verkiezingsprogramma van GroenLinks werd nog gesproken over een auteursrecht van tien jaar na publicatie, maar de partij zag daar later van af. Volgens hoogleraar informatierecht Bernt Hugenholtz, die tijdens het debat een korte lezing gaf, zijn de mogelijkheden om het auteursrecht in te perken echter door Europese richtlijnen en internationale verdragen aan banden gelegd. Lijsttrekker Samir Allioui van de Piratenpartij vroeg zich af waarom de discussie weer over geld moest gaan; hij sprak zich uit voor 'culturele diversiteit'.

De politieke partijen waren het er wel over eens dat de entertainmentindustrie meer moet doen om met een volwaardig legaal aanbod te komen. Wat Teeven en Gerkens betreft, komt er voor het zover is geen downloadverbod. Volgens Gerkens verplicht Europese regelgeving Nederland om te kiezen tussen een heffing en een downloadverbod, waarbij zij de voorkeur geeft aan een downloadverbod. Volgens PvdA'er Van Dam kunnen deze heffingen echter zonder problemen op een symbolische 0 euro worden gezet.

Ook diverse belangengroepen, die bij het debat aanwezig waren, verschilden onderling van mening. Zo is Stichting Brein voorstander van het downloadverbod, iets wat voorman Tim Kuik nog eens bevestigde, maar Erwin Angad Gaur van het Platform Makers zei juist meer te zien in het voortbestaan van de thuiskopieheffing. Ook de Consumentenbond is tegen een downloadverbod, evenals de digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Volgens Ot van Daalen van die laatste stichting willen mensen graag betalen voor muziek en films via het internet, maar wordt dat ze vaak onmogelijk gemaakt.
  vrijdag 28 mei 2010 @ 16:24:46 #67
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_82026021
Wederom Tweakers:
--------------------------------
quote:
Europese privacywaakhond: Google bewaart data nog steeds te lang
Door Dimitri Reijerman, donderdag 27 mei 2010 15:55, views: 8.162

Working Party 29, een privacywaakhond van de EU, heeft in een rapport over het opslaan van gebruikersgegevens met name Google er flinks van langs gegeven. Microsoft en Yahoo krijgen in mindere mate kritiek te verwerken.

De WP29-werkgroep, voorgezeten door Jacob Kohnstamm van het CBP, heeft op een aantal grote zoekmachines forse kritiek geuit over het niet anonimiseren van zoekdata van zijn gebruikers. De werkgroep stelt dat de zoekmachines, ondanks eerdere waarschuwingen, nog steeds niet aan de Europese privacyrichtlijnen voldoen. Daarbij moet vooral Google het in een open brief ontgelden. De zoekgigant, met een reusachtig marktaandeel in Europa, schendt volgens de WP29 de privacyrichtlijnen die stellen dat de bewaarduur van zoekgegevens die aan individuen zijn te relateren, maximaal zes maanden mag bedragen. Google bewaart dergelijke data, vooral ip-adressen, negen maanden. Daarna wordt alleen het laatste octet van het opgeslagen ip verwijderd.

Volgens de privacywaakhond is Google met het inkorten van de ip-data na negen maanden nog steeds in overtreding, omdat de anonimiteit van dergelijke data nog altijd onvoldoende zou zijn gewaarborgd. Bovendien zou Google elke gebruiker bij het ingeven van een zoekactie een cookie met een levensduur van achttien maanden sturen. Elke keer als een internetgebruiker opnieuw een zoekactie plaatst, wordt de verlooptijd weer op anderhalf jaar gezet. Ook dit gedrag is volgens de werkgroep een overtreding van de Europese privacyregels.

De privacywaakhond heeft ook kritiek op Microsofts Bing en op Yahoo, al is deze aanmerkelijk minder hard. Microsoft voldoet met een bewaartermijn van zes maanden aan het Europese maximum, terwijl Yahoo gegevens van bezoekers drie maanden opslaat. Microsoft zou echter aan ongeregistreerde gebruikers cookies met een geldigheid van achttien maanden geven, terwijl geregistreerde bezoekers een cookie krijgen toegewezen met een geldigheidsduur van zes maanden.

De WP29 roept de drie bedrijven op om een externe en onafhankelijke partij in de hand te nemen, die moet controleren of zoekopdrachten conform de Europese regels anoniem worden gemaakt. Daarnaast heeft de privacywaakhond een brief naar de Amerikaanse collega's bij de FTC gestuurd, waarin het verzoekt om te bekijken of de drie zoekmachines aan de privacywetten in de VS voldoen.
--------------------------------
quote:
RET doet proef met gezichtsherkennende camera's in tram
Door Dimitri Reijerman, donderdag 27 mei 2010 18:02, views: 13.827

Een aantal trams van tramlijn 2 van het Rotterdamse ov-bedrijf RET worden uitgerust met camera's die gezichten kunnen herkennen. Het is onduidelijk of het twee ton kostende systeem mensen met een ov-verbod uit de tram kan houden.

In tramlijn 2 zouden, ondanks de aanwezigheid van videocamera's, veel geweldsincidenten voorkomen. Om de overlast in het openbaar vervoer tegen te gaan, heeft de RET sinds juni vorig jaar 25 maal een zogenaamd ov-verbod opgelegd aan personen die meerdere malen zijn opgepakt vanwege geweldpleging. Gedurende een bepaalde periode mag deze persoon geen gebruik maken van een bepaalde tram-, bus- of metrolijn.

Om een eventuele overtreder van het ov-verbod in de kraag te kunnen vatten, installeert de RET bij wijze van proef gezichtsherkennende camera's in de tramstellen van lijn 2. Daarbij investeert het samen met het ministerie van Justitie elk 100.000 euro. Hirsch Ballin van Justitie stelt dat de gezichtsherkennende camera's 'het gat dicht tussen het opleggen van het ov-verbod en het daadwerkelijk handhaven ervan'.

De camera's, die een half jaar lang getest worden, moeten alarm slaan bij de trambestuurder en de RET-centrale zodra een persoon wordt herkend die een ov-verbod heeft. Vervolgens worden zogenaamde buitengewone opsporingsambtenaren of de politie ingeschakeld om de overtreder aan te houden. Een woordvoerder van de RET laat aan Tweakers.net echter weten dat er momenteel slechts twee ov-verboden in het Rotterdamse openbaar vervoer lopen, en dat er voor lijn 2 slechts één persoon deze tramlijn niet mag betreden.

De RET zou de gegevens niet opslaan, maar het vervoersbedrijf kan niet aangeven hoe groot de kans is op false positives, waardoor het risico bestaat op onterechte aanhoudingen. Daarnaast kan de vervoerder niet aangeven of het contact heeft gehad met het College Bescherming Persoonsgegevens.
Was ook al genoemd in het discussietopic.
--------------------------------
quote:
Verenigd Koninkrijk trekt stekker uit omstreden identiteitsregister
Door Olaf van Miltenburg, vrijdag 28 mei 2010 15:42, views: 1.920

De eerste wet die de nieuwe regering van het Verenigd Koninkrijk zal uitvaardigen betreft de afschaffing van de nieuwe identiteitskaarten en de bijbehorende omstreden database. Ook de nieuwe generatie biometrische paspoorten is geschrapt.

De id-kaarten en het register moeten het veld ruimen vanwege bezuinigingen en onvoldoende draagkracht bij de nieuwe regering. "Deze wet is de eerste stap van vele die deze regering neemt om de controle van de staat op eerzame burgers te verminderen. Als we snel goedkeuring van het parlement krijgen, streven we ernaar de opdringerige identiteitskaarten binnen honderd dagen met pensioen te sturen", maakte home secretary Theresa May bekend. Intussen noemde vicepremier Nick Clegg het identiteitssysteem 'verspillend, bureaucratisch en een voorbeeld van alles wat slecht was aan de overheden van de afgelopen jaren'.

De nieuwe generatie biometrische paspoorten, waarin elektronische vingerafdrukken zijn opgenomen, is eveneens geschrapt. Ook het instellen van een commissielid dat erop moet toezien dat zich geen privacyblunders bij de nationale database voordoen, wordt terruggedraaid. Er zijn al 15.000 identiteitskaarten verstrekt aan burgers, die daar 30 pond voor hebben betaald. De identiteitskaarten worden nu binnen een maand nadat de wet wordt aangenomen onbruikbaar, zonder dat de houders een vergoeding krijgen. De voormalige home secretary en initiator van het systeem, David Blunkett, overweegt de staat aan te klagen omdat hij zijn geld voor de kaart niet vergoed krijgt.

Een van de vier contracten waar de Britse overheid nu onderuit moet, is dat met IBM. IBM zou het systeem leveren voor de opslag en vergelijking van biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken in paspoorten en id-kaarten. Privacygroeperingen in Groot-Brittannië verwelkomen de beslissing volgens de Guardian. "We hopen dat we de nieuwe regering er ook toe kunnen bewegen andere mass surveillance-systemen de das om te doen", zegt Phil Booth, coördinator van NO2ID.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  zondag 30 mei 2010 @ 13:52:13 #68
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_82097908
Onder tussen in Engeland:
quote:
Kinderen moeten vingerafdruk plaatsen om boeken te lenen
Door Bauke Schievink, zondag 30 mei 2010 12:22 /// Submitter: ieperlingetje, views: 5.192

Kinderen van een basisschool in Manchester kunnen binnenkort boeken lenen bij de schoolbibliotheek door hun vingerafdruk te laten scannen. Volgens critici is het gebruik van biometische data om boeken te lenen slecht voor de privacy.

Kinderen kunnen in de schoolbibliotheek boeken laten scannen die ze willen lenen, waarna ter autorisatie ook gevraagd wordt om een vingerafdruk op een scanner achter te laten, zo meldt de Engelse krant Telegraph. Zo weet het computersysteem wie welk boek geleend heeft. De schoolkinderen kunnen op dezelfde manier de boeken weer terugbrengen. Het systeem wordt momenteel getest, maar zou vervolgens gebruikt gaan worden voor alle kinderen op de basisschool. De vingerafdrukscanner is ontwikkeld door Microsoft.

De Engelse privacy-voorvechter No2id is niet blij met het systeem; volgens hen is het gebruiken van vingerafdrukken voor het lenen van boeken onnodig. De organisatie stelt dat kinderen geen gevoelige persoonlijke informatie moeten afstaan zonder dat daar een goede reden voor bestaat. Het schoolbestuur claimt echter dat het systeem veilig is en dat er geen vingerafdrukken opgeslagen worden: een vingerafdruk wordt omgezet naar digitale gegevens waardoor er van persoonsgegevens geen sprake meer zou zijn. Ouders zouden er tevens voor kunnen kiezen om niet mee te doen aan het uitleensysteem.
En dan vooral het laatste zinnetje: je kan er voor kiezen niet mee doen, dan mag je gewoon geen boeken meer lenen. Dat dat zonder probleem al tientallen jaren goed ging is gewoon zwaar ouderwets...
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  maandag 31 mei 2010 @ 17:53:34 #69
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_82153024
Wederom in Engeland:
quote:
Entertainmentindustrie krijgt inzage in Britse lijst 'internetpiraten'
Door Dimitri Reijerman, maandag 31 mei 2010 17:13, views: 1.689

De Britse toezichthouder Ofcom wil een lijst aanleggen van downloaders die auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden. De entertainmentindustrie zou de lijst mogen inzien nadat drie waarschuwingen zijn uitgedeeld.

Dit is te lezen in het voorstel voor een 'code of conduct' dat de Ofcom op tafel heeft gelegd. De gedragscode moet de piraterij in het Verenigd Koninkrijk tegengaan en is onderdeel van de omstreden Digital Economy Act-plannen van de Britse regering. Volgens de plannen zullen de grootste internetproviders van het land, waarbij de ondergrens op 400.000 klanten ligt, ip-adressen en het aantal vermeende overtredingen van downloaders gaan loggen.

Internetters die illegaal materiaal downloaden, krijgen drie keer een schriftelijke waarschuwing. Elke waarschuwing moet volgens de Ofcom in begrijpelijke taal zijn geschreven en bovendien helder maken welke overtredingen zouden zijn begaan. Ook moet het schrijven duidelijk maken welke stappen de aangeschreven persoon kan nemen, bijvoorbeeld om bezwaar aan te tekenen. Na drie waarschuwingen mogen partijen uit de entertainmentindustrie de gegevens van een vermeende illegale downloader opvragen. Zij moeten dan zelf besluiten welke stappen worden ondernomen, zoals het starten van een juridische procedure tegen de persoon.

Het voorstel van de Ofcom zou na enkele inspraakronden begin 2011 van kracht moeten worden. Hoewel volgens eerdere plannen gebruikers van het internet zouden kunnen worden afgesloten, zou het huidige voorstel dit dwangmiddel niet bevatten. Daarvoor zou namelijk aanvullende wetgeving moeten worden ingevoerd.

De belangengroepering Open Rights Group stelt tegenover de BBC dat de voorstellen van de Ofcom nog veel vragen onbeantwoord laten. Zo pleit de organisatie voor een onafhankelijke partij die de uitvoering van de richtlijnen in de praktijk moet toetsen. Ook zou er stevig bewijsmateriaal op tafel moeten liggen voordat een downloader mag worden aangepakt en moeten er voldoende mogelijkheden voor burgers zijn om zich tegen aanklachten te verdedigen.
Eens kijken hoe lang het zal duren voordat dit hier ook komt...
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  woensdag 2 juni 2010 @ 10:34:58 #70
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_82225333
Duitsland deze keer, en de reden waarom je geen tolkastjes moet hebben:
quote:
Duitsland wil tolheffing trucks uitbreiden
Uitgegeven: 2 juni 2010 05:41 /// Laatst gewijzigd: 2 juni 2010 05:41
BERLIJN - De Duitse regering overweegt de tolheffing voor vrachtwagens uit te breiden. Berlijn wil vanaf 2011 ook voor ritten op bepaalde rijkswegen een bedrag vragen. Dat melden Duitse media woensdag.
© anpTot nu toe geldt de tolheffing uitsluitend voor autosnelwegen (Autobahnen) en een paar zeer drukke rijkswegen (Bundesstrassen).

De uitbreiding is bedoeld voor rijkswegen met vier rijstroken. Minister Peter Ramsauer van Verkeer verwacht jaarlijks minstens 100 miljoen euro extra te incasseren.

Door de tolheffing op de autobanen wijken veel vrachtwagenchauffeurs uit naar de rijkswegen. Duitsland voerde de tolheffing op 1 januari 2005 in. De heffing leverde vorig jaar 4,4 miljard euro op.
© ANP
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  woensdag 2 juni 2010 @ 13:35:49 #71
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_82232946
quote:
Politie aan de slag met digitale vingerafdruk
ZOETERMEER - De politie verwacht meer misdrijven en oude zaken te kunnen oplossen door het nieuwe vingerafdruksysteem dat dinsdag officieel in gebruik is genomen. Dat meldde het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Het is de gedigitaliseerde versie van het oude systeem, waarmee de Nederlandse politie sinds 1989 werkte. De centrale database, met vinger- en handpalmafdrukken van circa 900.000 mensen die deze wegens een misdrijf moesten afstaan, is ondergebracht bij de KLPD in Zoetermeer.

Politiekorpsen kunnen op afstand op tien locaties in Nederland online contact maken met deze centrale afdeling. Daardoor kan identificatie beter en sneller dat bij het oude systeem, waarbij werd gewerkt met vingerafdrukken op papier.


[ Bericht 6% gewijzigd door Stupendous76 op 02-06-2010 23:18:08 ]
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  woensdag 2 juni 2010 @ 13:36:40 #72
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_82232974
quote:
Landelijk EPD wankelt in Eerste Kamer
Gepubliceerd: Woensdag 2 juni 2010 /// Auteur: Loek Essers
Het EPD ligt zwaar onder vuur in de Senaat. De Eerste Kamer wil de ontwikkeling stopzetten totdat de wet officieel is goedgekeurd. Ook moeten burgers opnieuw kunnen kiezen.

De demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink kreeg dinsdag hevige kritiek te verduren in de Eerste Kamer. De kritiek richtte zich niet alleen op het nog in te voeren Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), maar ook op de minister zelf, schrijft NRC Handelsblad. Het is de bedoeling om in de toekomst elektronisch patiëntengegevens via een landelijk schakelpunt uit te wisselen.

De Kamer hekelt de minister omdat de voorbereidingen voor het EPD al in volle gang zijn terwijl de Senaat nog niet heeft ingestemd met het wetsvoorstel. Ook vragen verschillende partijen zich af of het EPD wel voorziet in een veilig communicatiesysteem, en ook of de de plannen niet uitmonden in een financiële strop. De senatoren willen voorkomen dat ze hun goedkeuring geven aan een onveilig en te duur ict-systeem, aldus het Nederlands Dagblad.

Moties
Er zijn verschillende moties ingediend. De PvdA wil de ontwikkeling van het EPD, die al in 2008 werd ingezet zonder dat de Eerste of de Tweede Kamer toestemming gaf voor het wetsvoorstel, tot nader order stopzetten. In ieder geval tot de wet officieel is aangenomen.

De VVD diende volgens Medicalfacts een motie in om een procedure te starten waarin burgers opnieuw bezwaar kunnen maken tegen registratie. Ook de SP signaleert dat de steun voor het EPD onder de Nederlanders steeds verder afneemt. Het wetsvoorstel stuit op veel kritiek uit de samenleving, ongeveer 500.000 mensen zagen al af van deelname aan het EPD.

Twee weken
Het wetsvoorstel van Klink is nog steeds niet helemaal af. Er moeten nog een aantal 'cruciale wijzigingen' in worden aangebracht. Die wijzigingen moeten eerst goedgekeurd worden door de Tweede Kamer, en daarna nog door de Eerste Kamer. Het debat werd dinsdag opgeschort, de Kamer geeft Klink twee weken om te reageren op de moties. Vervolgens wordt er gestemd over het wetsvoorstel.

Klink reageerde op de kritiek door te zeggen dat het stilleggen van de ontwikkeling van het landelijke EPD niet acceptabel is. Volgens hem worden er op dit moment voortdurend medische gegevens op onveilige wijze uitgewisseld.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  zondag 13 juni 2010 @ 23:01:24 #74
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_82766864
Nieuws uit Australië, met dank aan Europa:
quote:
Australische overheid wil dat isp's surfgeschiedenis opslaan
Door Dimitri Reijerman, zondag 13 juni 2010 16:37 /// Submitter: TWBMS, views: 13.065
De Australische overheid overweegt om een bewaarplicht voor internetdata in te voeren. Daarbij kijkt het land naar de huidige Europese Richtlijn, maar zou het mogelijk ook de inhoud van e-mails en de surfgeschiedenis willen opslaan.

De Europese Richtlijn uit 2006 schrijft voor dat isp's een bewaarplicht hebben voor telecommunicatie- en internetverkeer van minimaal een half jaar en maximaal twee jaar. Internetproviders slaan onder andere de ip-adressen op van gebruikers, net als e-mailadressen en bezochte url's. Telecomproviders moeten op hun beurt belgegevens bijhouden, waaronder de gekozen telefoonnummers en de duur van een telefoonverbinding.

Momenteel loggen Australische internetproviders alleen gebruikersdata als er een rechterlijk bevel op tafel ligt. De Australische overheid, die gekeken heeft naar de Europese Richtlijn en tevens een omstreden internetfilter poogt in te voeren, overweegt echter een soortgelijke bewaarplicht in te voeren. Vanuit de regering zou contact zijn gelegd met isp's om aan hen de eerste voorstellen voor te leggen.

ZDnet schrijft dat de Australische providers geschrokken zijn van de eerste overheisvoorstellen voor de bewaarplicht. De bewaarplicht zou niet alleen vijf tot tien jaar moeten gaan bedragen, ook zouden isp's verplicht worden de inhoud van e-mails en de complete surfgeschiedenis van gebruikers op te slaan. Een definitief voorstel is echter nog niet gedaan, zo meldt een woordvoerder van de branchevereniging IIA. Bovendien zouden de isp's eerst een maatschappelijk debat in Australië op gang willen brengen over het onderwerp. De privacywaakhond Electronic Frontier Australia zegt dat een beperkte bewaarplicht bespreekbaar is, maar noemt de huidige voorstellen 'een brug te ver'.
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
  donderdag 17 juni 2010 @ 13:57:43 #75
188877 Stupendous76
wenst iedereen veel plezier
pi_82929674
Met dank aan Mikkie:
quote:
Camerabeelden A28 niet toegestaan als bewijs
Uitgegeven: 16 juni 2010 19:06 /// Laatst gewijzigd: 16 juni 2010 19:06
LEEUWARDEN - Politie en justitie hadden tijdens een strafrechtelijk onderzoek geen gebruik mogen maken van de registratiecamera's boven de A28. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden van woensdag.

Het hof heeft om die reden twee mannen vrijgesproken van 21 autodiefstallen in Noord- en Oost-Nederland. Het tweetal kon worden gepakt dankzij het omstreden kentekenregistratiesysteem (ANPR) op de A28 bij Zwolle. Volgens het gerechtshof ontbreekt elke wettelijke basis voor het gebruik van het registratiesysteem bij een opsporingsonderzoek. Het hof is ook van oordeel dat het Openbaar Ministerie had kunnen weten dat camerabeelden in de zaak niet zouden worden toegestaan als bewijs. ''Uit Kamerstukken blijkt dat de minister vindt dat voor uitvoering van het plan onvoldoende wettelijke basis bestaat'', zo zegt het hof.

Spoor
De politie kwam het tweetal op het spoor, toen het opviel dat er vaak een auto van de mannen in de buurt reed van een gestolen auto. Die gegevens had de politie niet mogen bewaren, vindt het hof.
De mannen waren namelijk op dat moment niet verdacht en stonden dus niet in het systeem. ''Er is achteraf een vergelijking gemaakt'', zegt het hof. ''En gegevens die geen hit opleveren, dienen direct te worden vernietigd.''

Uitspraak
Het gerechtshof spreekt hiermee de uitspraak van de rechtbank in Zwolle vorig jaar tegen. De rechtbank vond het ANPR een goed middel tegen de voertuigcriminaliteit en veroordeelde de mannen tot een celstraf van drie jaar. Dat eiste het OM in hoger beroep opnieuw. De mannen zouden met magneetjes autosleutels uit brievenbussen bij garages hebben gehengeld en op die manier de auto's hebben gestolen. De diefstallen vonden plaats van april 2008 tot en met januari 2009. Voor een poging tot diefstal op dezelfde manier in Duitsland, kregen de mannen wel een straf: tien weken cel. Die hebben de mannen in voorarrest al uitgezeten.
© ANP
Repent, Pray, Forgive
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
Mensen doen niet dingen omdat ze dat willen, maar omdat het kan.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')