abonnement Unibet Coolblue
pi_77057821


Geert Wilders
Geert Wilders (1963) is sinds 25 augustus 1998 (met een korte onderbreking in 2002) Tweede Kamerlid. Hij was dat aanvankelijk voor de VVD, maar werd op 2 september 2004 een onafhankelijk Kamerlid. Sinds november 2006 is hij voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de PVV. De heer Wilders was medewerker van de afdeling Verdragen bij de Ziekenfondsraad, wetstechnisch medewerker van de Sociale Verzekeringsraad en beleidsmedewerker en speechschrijver van de VVD-Tweede Kamerfractie. De heer Wilders is thans, namens de PVV, lid van het Presidium van de Kamer.

PVV
De Groep Wilders/Partij voor de Vrijheid (PVV) is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad. Geert Wilders was tevens lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006.
De PVV is een vereniging waar de sympathisanten zich niet kunnen aanmelden als lid en daarmee kan zij niet geclassificeerd worden als een klassieke politieke partij met leden.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 behaalde de PVV een kleine 6% van de stemmen, goed voor 9 Kamerzetels.



Voorgaande links

[Centraal] Wilders film topic
[Centraal #2] Wilders en PVV topic
[Centraal #3] Wilders topic
[centraal] Wilders topic 4: Censuur
[Centraal] Wilders #5: Nu officieel extreem-rechts
[Centraal] Wilders #6: Waar Laura haar record kwijt raakt
[Centraal] PVV& Wilders #7
[Centraal] PVV& Wilders #8
[Centraal] Wilders, PVV, rechtszaak enzovoort # 9



Strafvervolging
Eind 2007 deed de Stichting Nederland Bekent Kleur (naast nog tientallen anderen) aangifte tegen Geert Wilders wegens discriminatie en het aanzetten tot racisme. De aangifte was gericht tegen de lijsttrekker zelf en zijn partij naar aanleiding van uitspraken die de PVV-voorman deed in opinieweekblad HP/De Tijd.
Els Lucas (naast tientallen anderen) heeft begin 2008 aangifte gedaan tegen Geert Wilders vanwege zijn film 'Fitna', nadat zij eerder, medio 2007, tegen hem aangifte deed naar aanleiding van een opiniestuk in de Volkskrant.
Begin 2008 nam strafpleiter en advocaat Gerard Spong een verzoek van zo'n dertigtal studenten van de Universiteit van Amsterdam aan om aangifte te doen tegen Geert Wilders.

Op 30 juni 2008 seponeert het OM de aangiften tegen de heer Wilders. Het OM was van oordeel dat uitlatingen van Wilders niet strafbaar zijn. Dat uitlatingen kwetsend en grievend zijn voor een groot aantal moslims, betekent nog niet dat deze zonder meer strafbaar zijn, aldus het OM destijds. Over een aantal uitlatingen oordeelde het OM dat deze weliswaar beledigend waren over moslims, maar die uitlatingen waren gedaan binnen de context van het maatschappelijk debat. Dat ontnam volgens het OM aan de uitlatingen het strafbaar karakter. Het OM heeft destijds ook geoordeeld dat er geen sprake was van strafbaarheid wegens het aanzetten tot haat of discriminatie.

Tegen de beslissing van het OM om niet tot vervolging over te gaan werd door acht klagende partijen een Artikel 12 Sv-procedure begonnen. De uitkomst van deze procedure was dat op 21 januari 2009 het gerechtshof van Amsterdam aan het OM beval om Wilders te vervolgen wegens het aanzetten tot haat en discriminatie tegen moslims en hun geloof. Het OM geeft hier gehoor aan en betekent de dagvaarding in persoon aan Geert Wilders op 3 december 2009.

De raadsman van Geert Wilders, Bram Moszkowicz tekent bezwaar aan tegen de dagvaarding. Hij maakt bezwaar tegen de beschuldiging van ‘groepsbelediging’. Hij verwijst naar een arrest van de Hoge Raad op 10 maart vorig jaar. Die sprak een man vrij die een poster voor zijn raam had gehangen met de tekst: ‘Stop het gezwel dat islam heet’. Ten onrechte was de man veroordeeld voor ‘groepsbelediging’, vond de Hoge Raad.
Rechtbank beslist achter gesloten deuren over het bezwaar tegen de dagvaarding en wijst deze af.

Hieruit volgde de regiezitting van de zaak Wilders op woensdag 20 januari, waar raadsman Moszkowicz zich verzette tegen de aanklacht door te betogen dat de rechtbank en het OM in Amsterdam onbevoegd zijn om hem te vervolgen.
De rechtbank zei aan het begin van de zitting tegen Wilders, dat de betrokken rechters neutraal tegenover zijn zaak staan. Dit in reactie op berichten in de media dat het volgens Geert Wilders om een politiek proces gaat.
Bram Moszkowicz wil een reeks deskundigen horen in het proces tegen zijn cliënt. Onder hen ook de rechtsgeleerden Henny Sackers en Theo de Roos, die beiden het Openbaar Ministerie hebben geadviseerd in deze zaak. Henny Sackers heeft veel onderzoek gedaan naar (groeps-)belediging en de vrijheid van meningsuiting.
Naast de rechtsgeleerden wil Bram Moszkowicz ook een aantal islam- en Koranexperts horen, alsmede een aantal praktiserende moslims en zogeheten afvalligen, waaronder Asfin Ellian, Wafa Sultan en Mohammed Bouyeri.
Uit de verhoren van al deze getuigen moet blijken dat Geert Wilders de waarheid spreekt als hij zegt dat de islam leidt tot geweld.

Het Openbaar Ministerie wil geen getuigen horen, alleen Geert Wilders zelf. Dat verhoor zou achter gesloten deuren moeten plaatsvinden. Geert Wilders heeft daar bezwaar tegen. Hij is wel bereid een verklaring af te leggen, maar alleen op een openbare zitting.
De rechtszaak gaat op 3 februari verder. De rechter beslist dan of het Openbaar Ministerie ontvankelijk is en welke getuigen mogen worden opgeroepen.

Beschikking artikel 12 Sv inzake Wilders
Bevel tot strafvervolging van het Tweede Kamerlid Geert Wilders

Dagvaarding
Dagvaarding (PDF-bestand)

Artikel 137 c en 137 d Wetboek van Strafrecht
Artikel 137 c:
1. Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie. (per 01-01-2010, maximaal 7.600 euro)
2. Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie opgelegd. (per 01-01-2010, maximaal 19.000 euro).

Artikel 137 d:
1. Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie (per 01-01-2010, maximaal 7.600 euro)
2. Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie opgelegd. (per 01-01-2010, maximaal 19.000 euro).

Verantwoording:
PM damian5700

De OP voor deze reeks kun je hier vinden.

[ Bericht 97% gewijzigd door damian5700 op 21-01-2010 15:53:27 ]
If my answers frighten you then you should cease asking scary questions.
pi_77057911
Het proces is openbaar, dus ja dat gaat gewoon uitgezonden worden.

(Ik reageer op de persoon hieronder).
Allah Al Watan Al Malik
pi_77057917
Als Wilders allerlei extreme Moslims op roept als getuigen, en die mensen doen extreme uitspraken, dan heb je de poppen aan het dansen in NL, ben ik bang.
Dat wordt een groot circus.
Ben benieuwd of het allemaal openbaar uitgezonden wordt op internet/tv.
Definitely not CIA
pi_77057923
  woensdag 20 januari 2010 @ 16:29:16 #5
13921 BdR
nu ook in ultra-lowres!
pi_77058041
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 13:56 schreef Gia het volgende:

[..]

Ik vind ook dat de politie in geval van rellen die uit de hand lopen, ongeacht wie de relschoppers zijn, met scherp zou moeten mogen schieten, op een been of zo, dus.

Verder gaat het dus inderdaad om wat hij letterlijk gezegd heeft, niet wat je uit een uitspraak zou kunnen opmaken.
Precies, en als er dan per ongeluk een dode valt.. ach, boeie
tv not rot brain..
Life is something to do when you can't get to sleep..
The snoozebar.. cause there's nothing like starting the day with a little procrastination
  Moderator woensdag 20 januari 2010 @ 16:29:37 #6
54278 crew  Tijger_m
42
pi_77058058
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:26 schreef capricia het volgende:
Als Wilders allerlei extreme Moslims op roept als getuigen, en die mensen doen extreme uitspraken, dan heb je de poppen aan het dansen in NL, ben ik bang.
Dat wordt een groot circus.
Ben benieuwd of het allemaal openbaar uitgezonden wordt op internet/tv.
De hypocritie druipt er weer eens vanaf bij Wilders, hij wil extreme ayatollahs blijkbaar wel graag in NL hebben als het hem goed uitkomt.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
pi_77058065
quote:
(Novum) - PVV-leider Geert Wilders wil behalve Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, ook twee hoge Iraanse ayatollahs oproepen als getuige tijdens zijn proces. Dat heeft Wilders' advocaat Bram Moszkowicz woensdag gezegd tijdens de eerste zitting in het proces voor de rechtbank in Amsterdam.

Wilders wil ook de radicale Haagse imam Fawaz Jneid oproepen, die onder meer het nieuws haalde toen hij Theo van Gogh en toenmalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali ongeneeslijke ziektes toewenste.

De hoge Iraanse geestelijken zijn ayatollah Ahmad Jannati, voorzitter van de machtige Raad van Hoeders, en ayatollah Mohammed Jasdi, die zou gelden als spiritueel leider van de Iraanse president Mahmoud Ahmedinejad.

Mohammed B. moet volgens Wilders verschijnen omdat hij van mening is dat de koran voorschrijft dat mensen die de islam beledigen, de kop dient te worden afgehakt.

Wilders wil verder islamkenners horen, onder wie de arabist Hans Jansen. Uit de verhoren van al deze getuigen moet blijken dat Wilders de waarheid spreekt als hij zegt dat de islam leidt tot geweld.

Tenslotte willen Wilders en Moszkowicz enkele juristen uit binnen- en buitenland laten getuigen, onder wie hoogleraar strafrecht Theo de Roos en de jurist en columnist Afshin Ellian. Zij moeten hun visie geven op de vrijheid van meningsuiting.

In totaal wil Wilders achttien mensen oproepen. Het Openbaar Ministerie wil geen getuigen horen, alleen Wilders zelf. Dat verhoor zou achter gesloten deuren moeten plaatsvinden. Wilders heeft daar bezwaar tegen. Hij is wel bereid een verklaring af te leggen, maar alleen op een openbare zitting.
Bron
If my answers frighten you then you should cease asking scary questions.
pi_77058084
Leuk spandoek...
Definitely not CIA
pi_77058109
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:29 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

De hypocritie druipt er weer eens vanaf bij Wilders, hij wil extreme ayatollahs blijkbaar wel graag in NL hebben als het hem goed uitkomt.
Ze krijgen geen verblijfsvergunning.
If my answers frighten you then you should cease asking scary questions.
pi_77058256
Wie betaalt de vliegticket, hotelkosten etc van al die buitenlandse getuigen die Wilders op wil roepen, eigenlijk?
Definitely not CIA
pi_77058263
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:29 schreef damian5700 het volgende:

[..]

Bron
Kortom de taktiek is de Islam terecht te stellen en niet dhr. Wilders.
Wanneer ik mijn rechter pols beweeg, gaat het landschap sneller
  Moderator woensdag 20 januari 2010 @ 16:34:37 #12
54278 crew  Tijger_m
42
pi_77058298
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:30 schreef damian5700 het volgende:

Ze krijgen geen verblijfsvergunning.
Sinds wanneer maakt dat iets uit bij Wilders?

Hij stelt zelfs kamervragen over imams die de UK bezoeken.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
  woensdag 20 januari 2010 @ 16:36:15 #13
225540 Pugg
Friends forever
pi_77058357
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:33 schreef capricia het volgende:
Wie betaalt de vliegticket, hotelkosten etc van al die buitenlandse getuigen die Wilders op wil roepen?
Wij natuurlijk, in de prullenbak met die verzoeken van die mafkees
pi_77058403
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:23 schreef Gia het volgende:

[..]

Hij heeft niets verkondigd dat strafbaar is. Hij zegt dat hij iets zou willen veranderen wat niet kan. Dat is niet strafbaar. Je mag alles willen, maar niet alles kan ook binnen de wet. Dus dan gaat het niet door.
Dat willen is niet strafbaar.

Noem mij nou eens één ding dat hij geroepen heeft dat strafbaar is.
Uit de uitspraak Gerechtshof Amsterdam 21-01-2009:

(...) beledigende uitlatingen waarbij vergelijkingen met het nazisme worden gemaakt (Mein Kampf). Die acht het hof dermate beledigend voor moslimgelovigen dat die uitlatingen binnen het bereik van het strafrecht kunnen worden gebracht. Het hof verwijst hier naar zijn overwegingen in paragraaf 12.1.3. Ook het EHRM kent op dit punt geen tolerantie (par. 12.2.2).
  woensdag 20 januari 2010 @ 16:38:02 #15
147503 Iblis
aequat omnis cinis
pi_77058445
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:30 schreef capricia het volgende:
Leuk spandoek...
[ afbeelding ]
Is dat Comic Sans?
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.
pi_77058464
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:33 schreef Motorist het volgende:

[..]

Kortom de taktiek is de Islam terecht te stellen en niet dhr. Wilders.
Het is de kennelijke onderbouwing van Wilders kritiek op de islam.
If my answers frighten you then you should cease asking scary questions.
pi_77058505
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:34 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Sinds wanneer maakt dat iets uit bij Wilders?

Hij stelt zelfs kamervragen over imams die de UK bezoeken.
Ik weet even niet waaraan jij refereert.
If my answers frighten you then you should cease asking scary questions.
  woensdag 20 januari 2010 @ 16:39:49 #18
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_77058521
Wilders zei zelf al : niet ik maar de islam moet terecht staan.

Nu krijgt hij zijn wil ook. Eng mannetje.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_77058533
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:37 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:

[..]

Uit de uitspraak Gerechtshof Amsterdam 21-01-2009:

(...) beledigende uitlatingen waarbij vergelijkingen met het nazisme worden gemaakt (Mein Kampf). Die acht het hof dermate beledigend voor moslimgelovigen dat die uitlatingen binnen het bereik van het strafrecht kunnen worden gebracht. Het hof verwijst hier naar zijn overwegingen in paragraaf 12.1.3. Ook het EHRM kent op dit punt geen tolerantie (par. 12.2.2).
om een concreet voorbeeld te geven, het systematisch hebben over de "fascistische koran."
Wanneer ik mijn rechter pols beweeg, gaat het landschap sneller
pi_77058630
PVV-aanhangers:



Zij representeren volgens eigen zeggen het Nederlandse volk.
  woensdag 20 januari 2010 @ 16:43:25 #21
198371 Equites
Im going fucking oldschool!
pi_77058685
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:39 schreef Klopkoek het volgende:
Wilders zei zelf al : niet ik maar de islam moet terecht staan.

Nu krijgt hij zijn wil ook. Eng mannetje.
Voor jou een eng-mannetje, vind het anders best een slimme zet. Hij gebruikt de aanhangers van de Islam als wapen tegen de Islam
------- House was our believe, House was our sanctuary, And the beating of the drum, The bottom of the bass, The pump and the snare, Made you throw your hands in the air, House was a way of life-------
  woensdag 20 januari 2010 @ 16:44:33 #22
198371 Equites
Im going fucking oldschool!
pi_77058747
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:42 schreef FIFA2010 het volgende:
PVV-aanhangers:

[ afbeelding ]

Zij representeren volgens eigen zeggen het Nederlandse volk.
Diezelfde fotos kan je ook schieten bij een protestactie van moslims. Alleen hoef je daarbij niet eens de extreme mensen te selecteren, er zijn alleen maar extreme gekken.
------- House was our believe, House was our sanctuary, And the beating of the drum, The bottom of the bass, The pump and the snare, Made you throw your hands in the air, House was a way of life-------
pi_77059596
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 16:44 schreef Equites het volgende:

[..]

Diezelfde fotos kan je ook schieten bij een protestactie van moslims. Alleen hoef je daarbij niet eens de extreme mensen te selecteren, er zijn alleen maar extreme gekken.
If my answers frighten you then you should cease asking scary questions.
pi_77059728
quote:
Op woensdag 20 januari 2010 17:03 schreef damian5700 het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Doe mij dan maar de pvv aanhang als ik dit zo zie
pi_77059751
Peter R. de Vries heeft ook een mening:
quote:
Peter R. de Vries: Wilders ronduit kwaadaardig

Peter R. de Vries heeft geen goed woord over voor Geert Wilders. De misdaadverslaggever vindt de PVV-leider gevaarlijk en ronduit kwaadaardig. "Een demagoog met de potentie van een volksmenner. Iemand die een begrip als de ‘kopvodden-tax’ lanceert deugt niet", tiert De Vries op zijn website.

Hij begrijpt dat ook niet dat uitgerekend Abraham Moszkowicz Wilders wil verdedigen. "Ik heb Bram hierover een aantal weken geleden een sms’je gestuurd, maar hij heeft daar nooit op gereageerd", aldus de SBS6-presentator op zijn website. "Want Geert W. is fout".
bron
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')