abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 26 juni 2008 @ 16:14:22 #226
152954 Mokz
De man met de snor.
pi_59708376


Bush Amber (12%). Heerlijk!
pi_59709049
quote:
Op maandag 23 juni 2008 19:02 schreef JanusAnus het volgende:
Heb ik eindelijk het biertopic op fok gevonden! Ik wist dat er een moest zijn!

Weet niet zo heel veel van speciaalbier, maar ik dronk een tijdje geleden in Amsterdam wel eens wat speciaal bieren. Wat ik lekker vond:

- Hertog Jan Grand Prestige
- Westmalle Tripel
- Orval (wel ff wennen, maar toch wel erg lekker)
- Pauwel Kwak
- Chimay

En verder houd ik ook van wat minder ongebruikelijke bieren, Amstel bock en witbier (geen Wieckse )

Van wat ik verder gedronken heb herinner ik me niet zo veel (jammer eigenlijk), maar wat zouden jullie mij nog meer aanraden?
Tripel Karmeliet, De Koninck en misschien Hoegaarden Grand Cru. Tenminste die vind ik lekker
Op 25-09-2008 19:32 schreef beverton
whehehe het is Patriek Lodiers van de lama's
  Moderator / Redactie Sport donderdag 26 juni 2008 @ 16:52:53 #228
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_59709383
Morgen weer eens even langs voor bier
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  vrijdag 27 juni 2008 @ 14:57:27 #229
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_59732404
Hier dus een kort verslagje.

Giststarter: Om het gist een zetje te geven maak je een giststarter. Dat is wat water met voeding waarin je het gist doet. Dat belucht je(zuurstof is goed voor gist) met een aquariumpompje. Dit duurt 24-48 uur.
In die tijd moet de gist zich lekker een paar keer verdubbelen. Goed warm wegzetten(graadje of 21-24)


Als je dan wilt gaan brouwen moet je je mout gaan schroten. Mout is graan dat gecontroleerd is gekiemd en daarna gedroogd. Hierdoor worden er suikers aangemaakt in het graan. Schoten is het breken van de korrel. Dat is dus niet hetzelfde als malen. Er moet geen meel ontstaan maar gebroken korrel. Dit omdat deze als natuurlijk filter zullen fungeren.


Dat ziet er dus zo uit. Dit zijn 3 soorten mout gemend met tarwevlokken.


Dit goedje gooi je in 20 liter water wat je in stappen opwarmt na 78C. Er wordt rust gehouden op 52C, 63C en 75C. Dit alles om eiwitten en zetmelen vrij te maken/om te zetten in suikers.


Ondertussen wegen we de hop. De hop geeft smaak en bitterheid.


We wegen ook de eventuele kruiden af. In dit geval bittere sinaasappelschillen en koriander.


Als het verwarmen klaar is meet je de pH-waarde. Die moet eigenlijk tussen de 5.2 en de 5.5 zitten, afhankelijk van je wensen. Ik kwam hier uit op ongeveer 5.1 na toevoeging van melkzuur.


En zo ziet de brij eruit.


Dit doe je voorzichtig over in een emmer met een zeef op de bodem. Het graan en de kafjes vormen daarop een natuurlijk filter. Er blijft nogal wat water inzitten en vooral suiker, en die wil je hebben!
Dus dat spoel je na met schoon water van 80C.


En zo ziet het eruit als het gefilterd is. Dit heet "wort"


De wort doe je terug in de kookketel en je brengt het aan de kook(duurt lang ). Dit wordt gedaan om de boel te sterilliseren.
Als het eenmaal kookt gooi je het zakje met hop in je ketel en dat laat je een uurtje koken. Een kwartier
voor het einde gooi je het zakje met kruiden erbij.Tevens heb ik er op dat moment honing en wat bruine kandijsuiker bij gestopt.


Als het koken klaar is haal je de zakjes eruit en koel je het wort zo snel mogelijk(naar 25C) af dmv een kopen spiraal waar je water doorheen laat lopen. Dit is omdat je wort tussen 15C en 40C het meest vatbaar is voor infecties. Je gist doet het heel goed rond de 24C dus die temperatuur moet je berijken. Als je gist er eenmaal inzit vormt het een beschermende schuimlaag na enkele uren.


Als het afgekoeld is beluchten we het wort. Per liter een minuutje geluchten. Dit zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof is voor je gist. Als je klaar bent met beluchten doe je dus je gist(starter) erbij.


Na ongeveer 12 uur ziet dat er zo uit.


Het eindresultaat zal dus ongeveer de bruine kleur hebben als je in één van de fotos hebt kunnen zien maar het zal nog helderder worden in de loop der tijd.

[ Bericht 0% gewijzigd door Nembrionic op 27-06-2008 15:12:29 ]
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 27 juni 2008 @ 15:32:04 #230
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_59733143
leuk om te lezen

Ik ben even langs de bierkoning geweest en heb van alles wat meegenomen.

- Mommeriete Speciaal Weizen
- t Smisje Wostyntje
- Samuel Adams Boston Lager
- Weihenstephaner Tradition Bayrisch Dunkel
- Pee Klak
- hartmann Hell
- Barley Gold Lager
- Riedenburger Weisse
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  vrijdag 27 juni 2008 @ 15:33:50 #231
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_59733193
quote:
Op vrijdag 27 juni 2008 15:32 schreef borisz het volgende:
leuk om te lezen

Ik ben even langs de bierkoning geweest en heb van alles wat meegenomen.

- Samuel Adams Boston Lager
Toevallig, daar was ik gisteren nog naar op zoek voor een maat van me. Die was er helemaal gek van afgelopen september. Maar ik wist niet zeker of ze het hier hadden.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  Moderator / Redactie Sport vrijdag 27 juni 2008 @ 15:36:16 #232
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_59733254
Ik kwam hem toevallig tegen bij de bierkoning en wilde ook dit keer wat uit Amerika meenemen en toevallig is die het geworden
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  zaterdag 28 juni 2008 @ 18:28:45 #233
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_59757528
Updateje: het zit nu 2,5 dag in het gistingsvat en de hoofdgisting is bijna klaar. Ik ga straks meten en dan even overgieten in een schoon vat voor de nagisting. Ik heb wel even geproefd en het ziet er bijzonder goed uit. Het ziet eruit als Grolsch Weizen/Hoegaarden, en het smaakt ook behoorlijk naar Weizen. Dus als het de komende tijd wat meer body krijgt dan ben ik erg tevreden. En ik denk dat dat ook wel gaat lukken op de fles want pas na een paar weken is het echt klaar.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zaterdag 28 juni 2008 @ 18:49:50 #234
181802 theKiD
Ons Gusje
pi_59757951
Gaaf Bembrionic! *jaloers op thuisbrouwers*
*** Nul Dertien ***
Rap... just a "C" away from "Crap"
R&P / Hoe voel je je nu? #827
pi_59771634
nice gister weer eens mn top 3 gehad. beginnen met een kwakje, dan een karmeliet en afsluiten met een rochefort 10
Too much is never enough!
  vrijdag 1 augustus 2008 @ 16:33:04 #236
47295 Angel_of_Dth
Enjoy the silence
pi_60492164
Het merk is al genoemd, dit biertje volgens mij niet:

Erdinger Kristallklar.



Heerlijk op een terras in het zonnetje op een warme zomerdag (of voorjaar, of najaar). En omdat mijn ouders gisteren in Duitsland waren, heb ik ze maar verzocht om even een kratje mee te nemen (ik heb het hier nog niet gevonden, al zal de slijter het ook wel kunnen bestellen). Dus sinds vanmiddag staat deze bij me in de koelkast:



Ik ben meestal niet zo' n fan van witbier op terrasjes omdat ze hier vooral Wieckse Witte schenken en dat vind ik niks. Maar deze vind ik toch wel erg lekker. Nu moet ik alleen nog eens de glazen erbij hebben.
Vows are spoken to be broken
Feelings are intense, words are trivial
Pleasures remain, so does the pain
Words are meaningless and forgettable
  vrijdag 1 augustus 2008 @ 16:40:20 #237
155006 Aoristus
SPelen is delen
pi_60492304
quote:
Op vrijdag 27 juni 2008 14:57 schreef Nembrionic het volgende:
Hier dus een kort verslagje.

Giststarter: Om het gist een zetje te geven maak je een giststarter. Dat is wat water met voeding waarin je het gist doet. Dat belucht je(zuurstof is goed voor gist) met een aquariumpompje. Dit duurt 24-48 uur.
In die tijd moet de gist zich lekker een paar keer verdubbelen. Goed warm wegzetten(graadje of 21-24)
[ afbeelding ]
Zou ik niet doen, bij die temperatuur heb je zo een melkzuurbacterie te pakken. Tenzij je een heel goed luchtfilter tussen je aquariumpompje hebt zitten, zou ik het afraden, een keer goed schudden en dan afdekken met watten of liever een waterslot op een rubberen stop.

De beste gisten zijn nog die van Wyeast, moet je maar eens naar zoeken, dan heb je al meteen je giststarter in een afgeloten opzwelbaar pakje.
De voorzitter zegt: Laat duizend bloemen bloeien.
Laat duizend balletjes stuiteren.
  vrijdag 1 augustus 2008 @ 16:49:04 #238
33232 Againzender
Vriend van de show
pi_60492470
quote:
Op vrijdag 1 augustus 2008 16:33 schreef Angel_of_Dth het volgende:


Ik ben meestal niet zo' n fan van witbier op terrasjes omdat ze hier vooral Wieckse Witte schenken en dat vind ik niks. Maar deze vind ik toch wel erg lekker. Nu moet ik alleen nog eens de glazen erbij hebben.
het is natuurlijk ook een heel ander type 'witbier' dan Wiekse en Hoegaarden e.d., maar de Duitsers hebben inderdaad hele lekkere varianten
[b]Op maandag 6 september 2010 00:28 schreef tong80 het volgende:[/b]
GVD Wat moet jij een trotse vader zijn :)
:P
  vrijdag 1 augustus 2008 @ 16:52:43 #239
63192 ursel
"Het Is Hier Fantastisch!
pi_60492547
quote:
Op donderdag 26 juni 2008 15:38 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Alleen als het goed smaakt natuurlijk
Hoe was de smaak??
  vrijdag 1 augustus 2008 @ 17:07:11 #240
47295 Angel_of_Dth
Enjoy the silence
pi_60492873
quote:
Op vrijdag 1 augustus 2008 16:49 schreef Againzender het volgende:

[..]

het is natuurlijk ook een heel ander type 'witbier' dan Wiekse en Hoegaarden e.d., maar de Duitsers hebben inderdaad hele lekkere varianten
Klopt. Hoegaarden vind ik nog wel te drinken trouwens, maar Erdinger is wel vele malen lekkerder.
Vows are spoken to be broken
Feelings are intense, words are trivial
Pleasures remain, so does the pain
Words are meaningless and forgettable
  vrijdag 1 augustus 2008 @ 22:45:09 #241
155006 Aoristus
SPelen is delen
pi_60499646


Momenteel is dit de lekkerste
De voorzitter zegt: Laat duizend bloemen bloeien.
Laat duizend balletjes stuiteren.
pi_60500024
Gister voor het eerst aan de hertog jan weizener gezeten, heeeerlijk halve liters op het terras wegslaan. Gaat er verdomd makkelijk in!
pi_60500291
quote:
Op vrijdag 1 augustus 2008 23:00 schreef Underdoggy het volgende:
Gister voor het eerst aan de hertog jan weizener gezeten, heeeerlijk halve liters op het terras wegslaan. Gaat er verdomd makkelijk in!
[ afbeelding ]
Had er al van gehoord en had maar in de winkel een paar flesjes gehaald. Smaakt inderdaad niet verkeerd.
  woensdag 6 augustus 2008 @ 21:55:58 #244
202369 lenme
ook ik hier
pi_60610812
ik kan de Brugse Zot aanbevelen heerlijk biertje
chimay ook altijd erg lekker.

op het moment nog een Loroyse staan een triple uit frankrijk ik ben benieuw
en uit de usa een fles mississippi mud geen idee wat voor een bier het is maar daar kom ik als ik een drinkebroeder (bijna een liter fles) heb gevonden vast wel goed
Say what you will... I am The Kill
The only thing that keeps you really truly safe from being real
  Moderator / Redactie Sport woensdag 6 augustus 2008 @ 22:05:08 #245
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_60611095
quote:
Op vrijdag 1 augustus 2008 23:12 schreef avw1982 het volgende:

[..]

Had er al van gehoord en had maar in de winkel een paar flesjes gehaald. Smaakt inderdaad niet verkeerd.
Ik vind die van Grolsch lekkerder.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_60611251
We zitten hier nu aan het Tsingtao. Best lekker, al is het misschien niet heel bijzonder. Eigenlijk meer voor de funwaarde en als toevoeging aan een Oosterse maaltijd.
Sanity is (not) statistical
  woensdag 6 augustus 2008 @ 23:06:18 #247
23377 Bier-Broeder-R
Ik zeg maar wat...............
pi_60612719
Bier

Sinds ik afgelopen jaar in Rochefort ben geweest ben ik helemaal weg van dat bier
En dan vooral de 8.
Ik rij zelfs af en toe net over de grens van Belgie om daar Rochefort bier te halen aangezien het in NL bijna twee keer zo duur is...
Een ondertitel is niet belangrijk... | http://www.neger.tk Nu met nieuwe neger!
  donderdag 7 augustus 2008 @ 11:45:42 #248
47295 Angel_of_Dth
Enjoy the silence
pi_60622831
quote:
Op vrijdag 1 augustus 2008 23:00 schreef Underdoggy het volgende:
Gister voor het eerst aan de hertog jan weizener gezeten, heeeerlijk halve liters op het terras wegslaan. Gaat er verdomd makkelijk in!
[ afbeelding ]
Die moet ik eens kopen.
quote:
Op woensdag 6 augustus 2008 22:05 schreef borisz het volgende:

[..]

Ik vind die van Grolsch lekkerder.
Die moet ik ook weer eens kopen. Die is inderdaad ook goed.
Vows are spoken to be broken
Feelings are intense, words are trivial
Pleasures remain, so does the pain
Words are meaningless and forgettable
pi_60624438
pi_60667389
quote:
Op woensdag 6 augustus 2008 23:06 schreef Bier-Broeder-R het volgende:
Bier

Sinds ik afgelopen jaar in Rochefort ben geweest ben ik helemaal weg van dat bier
En dan vooral de 8.
Ik rij zelfs af en toe net over de grens van Belgie om daar Rochefort bier te halen aangezien het in NL bijna twee keer zo duur is...
't is idd jammer dat het zo duur is. Rochefort 10 is het beste bier dat ik tot nu toe geproefd heb.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')