Hier dus een kort verslagje.
Giststarter: Om het gist een zetje te geven maak je een giststarter. Dat is wat water met voeding waarin je het gist doet. Dat belucht je(zuurstof is goed voor gist) met een aquariumpompje. Dit duurt 24-48 uur.
In die tijd moet de gist zich lekker een paar keer verdubbelen. Goed warm wegzetten(graadje of 21-24)
Als je dan wilt gaan brouwen moet je je mout gaan schroten. Mout is graan dat gecontroleerd is gekiemd en daarna gedroogd. Hierdoor worden er suikers aangemaakt in het graan. Schoten is het breken van de korrel. Dat is dus niet hetzelfde als malen. Er moet geen meel ontstaan maar gebroken korrel. Dit omdat deze als natuurlijk filter zullen fungeren.
Dat ziet er dus zo uit. Dit zijn 3 soorten mout gemend met tarwevlokken.
Dit goedje gooi je in 20 liter water wat je in stappen opwarmt na 78C. Er wordt rust gehouden op 52C, 63C en 75C. Dit alles om eiwitten en zetmelen vrij te maken/om te zetten in suikers.
Ondertussen wegen we de hop. De hop geeft smaak en bitterheid.
We wegen ook de eventuele kruiden af. In dit geval bittere sinaasappelschillen en koriander.
Als het verwarmen klaar is meet je de pH-waarde. Die moet eigenlijk tussen de 5.2 en de 5.5 zitten, afhankelijk van je wensen. Ik kwam hier uit op ongeveer 5.1 na toevoeging van melkzuur.
En zo ziet de brij eruit.
Dit doe je voorzichtig over in een emmer met een zeef op de bodem. Het graan en de kafjes vormen daarop een natuurlijk filter. Er blijft nogal wat water inzitten en vooral suiker, en die wil je hebben!
Dus dat spoel je na met schoon water van 80C.
En zo ziet het eruit als het gefilterd is. Dit heet "wort"
De wort doe je terug in de kookketel en je brengt het aan de kook(duurt lang
). Dit wordt gedaan om de boel te sterilliseren.
Als het eenmaal kookt gooi je het zakje met hop in je ketel en dat laat je een uurtje koken. Een kwartier
voor het einde gooi je het zakje met kruiden erbij.Tevens heb ik er op dat moment honing en wat bruine kandijsuiker bij gestopt.
Als het koken klaar is haal je de zakjes eruit en koel je het wort zo snel mogelijk(naar 25C) af dmv een kopen spiraal waar je water doorheen laat lopen. Dit is omdat je wort tussen 15C en 40C het meest vatbaar is voor infecties. Je gist doet het heel goed rond de 24C dus die temperatuur moet je berijken. Als je gist er eenmaal inzit vormt het een beschermende schuimlaag na enkele uren.
Als het afgekoeld is beluchten we het wort. Per liter een minuutje geluchten. Dit zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof is voor je gist. Als je klaar bent met beluchten doe je dus je gist(starter) erbij.
Na ongeveer 12 uur ziet dat er zo uit.
Het eindresultaat zal dus ongeveer de bruine kleur hebben als je in één van de fotos hebt kunnen zien maar het zal nog helderder worden in de loop der tijd.
[ Bericht 0% gewijzigd door Nembrionic op 27-06-2008 15:12:29 ]