FOK!forum / Culinesse à gogo / Chinees
Spelbesturingzondag 18 maart 2007 @ 16:52
Wat vind jij echt lekker van de chinees?
ik de soep
DemonRagezondag 18 maart 2007 @ 16:53
Tsia Sieuw
juon_jacket1zondag 18 maart 2007 @ 16:53
Chinese Tomaten Soep....
Spelbesturingzondag 18 maart 2007 @ 16:54
die kip in zo'n zwart sausje/vloeistofje is ook lekker
Dandelionzondag 18 maart 2007 @ 16:55
zijn ballen. Met gembersaus
Sneeuwvlokzondag 18 maart 2007 @ 16:55
zo'n gerecht met van die zoetzure saus!
El_Rolandozondag 18 maart 2007 @ 17:04
Foe Yong Hai
Casparovvvzondag 18 maart 2007 @ 17:07
Tjap Tjoi
Babi Pangang
Pang Sit

Vaste prik, als ik langs de Chinees ga Hoewel het volgens mij niet allemaal authentieke Chinese gerechten zijn.
mcDavidzondag 18 maart 2007 @ 17:15
Hoe heet die eierprut ook al weer?

dat, en babi pangang door de bami. .
Kingszondag 18 maart 2007 @ 17:19
kip met groente in zwarte bonen saus!
Mjam!
BolleSmurfzondag 18 maart 2007 @ 17:23
Ajam Ketjap...Kga vanavond halen
Kingszondag 18 maart 2007 @ 17:30
owja, en die loempiaatjes (grote of kleine) met flink wat zoete chili saus!!!
(overigens eten chinezen compleet andere dingen )
Erosjuhhhzondag 18 maart 2007 @ 17:51
de saté
Mirjamzondag 18 maart 2007 @ 18:52
quote:
Op zondag 18 maart 2007 16:53 schreef DemonRage het volgende:
Tsia Sieuw

en dan wel het liefst van nam kee, met gebakken bami
Ashramzondag 18 maart 2007 @ 19:01
Goed drooggebakken mihoen singapore... Ik moet op z'n minst kunnen proeven dat de vlam een keer in de pan is geslagen.
Tezzzondag 18 maart 2007 @ 19:13
babi ketjap en koeyoeloek (mits met mals vlees erin)

Oh ja, en de lollie die wij vroeger altijd kregen als we met papa meemochten chinees halen. Die rook naar kroepoek maar smaakte heerlijk !
cityofdelusionzondag 18 maart 2007 @ 19:14
ik niks.
Empathologicazondag 18 maart 2007 @ 20:27
Koe Yoe Luk ofzoiets
Woeah heerlijk met zoetzuur sausje erbij ^^
bugeye1zondag 18 maart 2007 @ 20:28
Spaghetti

SHEzondag 18 maart 2007 @ 20:36
de pekingeend natuurlijk
n0azondag 18 maart 2007 @ 20:42
Cha sieuw, dim sum, kantonese nasi, ho fan, nieuwjaars kreeft.

Ik kan niet 1 kiezen.
OFfSprngrzondag 18 maart 2007 @ 20:45
Babi Pangang spek en Foe Yong Hai met Nasi en allebei met Foe Yong Hai saus.
Spelbesturingzondag 18 maart 2007 @ 20:47
quote:
Op zondag 18 maart 2007 20:27 schreef Empathologica het volgende:
Koe Yoe Luk ofzoiets
Woeah heerlijk met zoetzuur sausje erbij ^^

van die balletjes bedoel je toch?
Zo hard van over me nek gegaan op een verjaardag bij de chinees
YPruezondag 18 maart 2007 @ 22:18
Koe Low Yuk, de mini loempiaatjes, kerrie driehoekjes, die grote garnalen met deeg eromheen en Yim Kai (soort Tjap Tjoy, maar dan met pittige saus en drie soorten vlees erdoorheen).
Hijackingzondag 18 maart 2007 @ 22:26
93 met extra saus
Quippezondag 18 maart 2007 @ 22:36
quote:
Op zondag 18 maart 2007 16:53 schreef juon_jacket1 het volgende:
Chinese Tomaten Soep....
Krijg spontaan trek
vatsmaandag 19 maart 2007 @ 06:52
quote:
Op zondag 18 maart 2007 17:07 schreef Casparovvv het volgende:
Tjap Tjoi
Babi Pangang
Pang Sit

Vaste prik, als ik langs de Chinees ga Hoewel het volgens mij niet allemaal authentieke Chinese gerechten zijn.
idd deze drie hebben niets met chinees te maken Als je het terug zou kunnen voeren op Azie dan kom je in Indonesie terecht, en dan moet babi pangang dan ook nog is balinees zijn, want in de rest van Indonesie eten ze niet zo veel varkensvlees
MinderMutsigmaandag 19 maart 2007 @ 06:59
Ik houd meer van het authentieke Chinees, wat je hier bij de chinees kunt eten kan ik niet echt warm voor lopen.
Leefmaandag 19 maart 2007 @ 07:39
Ik vooral de MSG!!!!
oftewel de E621

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat

Serieus, de Chinees in NL is natuurlijk weinig Chinees aan.
Daar hoef je niet ver voor te gaan: de "Chinese menukaart" van elk Europees land is compleet verschillend.. wij eten NL Chinees. Of beter gezegd: Chinees-Indisch.
In de jaren vijftig, toen heel veel mensen uit Nederlands-Indie (Nu Indonesie) naar NL kwamen, waren de in NL woonachtige Chinezen goochem genoeg om een marketing truc uit te halen: Ze hernoemden allemaal hun restaurant naar "Chinees-Indisch restaurant" en zetten een aantal Indische gerechten op de kaart, zoals het hiervoor genoemde en bijvoorbeeld krupuk en gado-gado.
Dat deden ze goed, Chinezen zijn rashandelaren, noemen ze niet voor niks de Joden van het oosten. Overal zwerven en werken, werken, werken.

Ik vind het massale en het magnetron/diepvries gehalte van de Chinese restaurants in NL, de enorme kaarten (400 gerechten is niet raar) alsmede het intimiderend hoge kitschgehalte van de restaurants niet echt gastronomisch aansprekend.

Afgezien daarvan is het "Chinese" aan de Chinese restaurants in NL ook maar heel erg beperkt tot de Kantonese keuken: ~90% van de Chinezen in Nederland komen nl. uit Hong Kong.
De Kantonese keuken is maar 1 van de vier predominante Chinese keukens. Szechuan restaurants bijvoorbeeld heb je maar weinig.
China is een enorm land!!

Toch zijn er wel echte Chinese restaurants in NL zoals bijvoorbeeld de boot in Amsterdam. Kom hoe heet hij ook weer, die enorme, opzichtige boot op het water ten oosten van het CS. Bovenin eten, daar is een speciale (dure) kaart met authentiek Chinees eten; babi pangang witte lijs sambal bai zal je er niet vinden.

Maar moet ondanks alles toch gewoon toegeven: een nummer 39 (Cha Shu) met gebakken bami vind ik af en toe heerlijk... Blasé doen over eten hou je ook maar zo lang vol...

Wie zich trouwens afvraagt waarom alle Nederlandse Chinese restaurants op exact dezelfde wijze oogverblindend lelijk zijn moet maar eens naar Dun Yong aan de Zeedijk gaan.
2e verdieping: "Restaurant decoratie". Daar halen ze allemaal hun goudgeverfde plastic shit en drakekoppen, quasi stenen honden, rood-groen-gouden lampions, zooi met rooie touwtjes en bewegende watervalschilderijen... het is gewoon mooi van lelijkheid.

[ Bericht 0% gewijzigd door Leef op 19-03-2007 07:58:38 ]
Qweamaandag 19 maart 2007 @ 08:52
gebakken banaan, babi pangang, en al die groenten, volgens mij is dat fou young hai
Tourniquetmaandag 19 maart 2007 @ 09:16
quote:
Op maandag 19 maart 2007 07:39 schreef Leef het volgende:
...
Toch zijn er wel echte Chinese restaurants in NL zoals bijvoorbeeld de boot in Amsterdam. Kom hoe heet hij ook weer, die enorme, opzichtige boot op het water ten oosten van het CS. Bovenin eten, daar is een speciale (dure) kaart met authentiek Chinees eten; babi pangang witte lijs sambal bai zal je er niet vinden.
...
In Den Haag heb je ook een bescheiden "Chinatown", het gebied rond de Wagenstraat nét buiten het centrum. Daar vind je een aantal "authentieke" Chinese restaurants, waar ook Chinezen zelf gaan eten. En idd geen Babi Pangang op de kaart. Aanrader voor een echte Yam cha met Dim Sum op zondagmiddag!
OFfSprngrmaandag 19 maart 2007 @ 09:30
In de Wagenstraat is zelfs het straatnaambordje in NL en in Chinees.
mAst3rb33rmaandag 19 maart 2007 @ 10:26
Babi pangang is niet Chinees, maar Indisch...
vatsmaandag 19 maart 2007 @ 10:48
quote:
Op maandag 19 maart 2007 10:26 schreef mAst3rb33r het volgende:
Babi pangang is niet Chinees, maar Indisch...
en ook weer niet indisch... je kut het beter balinees noemen wat dat is het enige stukje van indonesie waar varkensvlees gegeten word. (indonesie is het grootste moslim land te wereld) Alleen op bali zijn de mensen hindoestaans.
xxjosjexmaandag 19 maart 2007 @ 12:55
Jeetje, ik wist wel dat de chinees (afhaal ed.) hier niet authentiek is, maar het is nog eens ingewikkeld ook om te achterhalen waar alles vandaan komt lijkt het zo wel.....Van alle windstreken een beetje.....
Muckmaandag 19 maart 2007 @ 13:00
ik ben echt dol op chinees
Leefmaandag 19 maart 2007 @ 13:14
quote:
Op maandag 19 maart 2007 08:52 schreef Qwea het volgende:
gebakken banaan, babi pangang, en al die groenten, volgens mij is dat fou young hai
"al die groenten" is tjap tjoy
Leefmaandag 19 maart 2007 @ 13:15
quote:
Op maandag 19 maart 2007 09:16 schreef Tourniquet het volgende:

[..]

In Den Haag heb je ook een bescheiden "Chinatown", het gebied rond de Wagenstraat nét buiten het centrum. Daar vind je een aantal "authentieke" Chinese restaurants, waar ook Chinezen zelf gaan eten. En idd geen Babi Pangang op de kaart. Aanrader voor een echte Yam cha met Dim Sum op zondagmiddag!
Ook Den Haag word nog eens groot!

Dim sum is trouwens Koreaans
n0amaandag 19 maart 2007 @ 13:19
WIkipedia:
quote:
Dim Sum is a Cantonese phrase (點心), literally "touch the heart" (order to your heart's content) but meaning "morsel/snack". It may be derived from yat dim sum yi (一點心意), meaning "a little token". Though the English word "dim sum" refers to the Cantonese variety, the idea of a wide variety of small dishes for lunch also holds for other regions of China.

Equivalent terms, such as dian xin in Mandarin, exist in other varieties of Chinese, as a generic term for any of a variety of snacks or small food items. The terms "northern dian xin" or "Shanghai dian xin" have thus come into use. These dian xin are, however, not necessarily Cantonese dim sum, although the two still share the same written script in traditional and simplified characters. Likewise, the Korean cognate jeomsim may refer to any kind of lunch.

In Australia the word dim sim is used for a particular kind of dumpling.
sannimaandag 19 maart 2007 @ 13:25
verse pekingeend,verse dimsum en wantansoep
NrSiXmaandag 19 maart 2007 @ 13:29
quote:
Op zondag 18 maart 2007 20:27 schreef Empathologica het volgende:
Koe Yoe Luk ofzoiets
Woeah heerlijk met zoetzuur sausje erbij ^^
idd, geweldig lekker!
Qweamaandag 19 maart 2007 @ 14:09
quote:
Op maandag 19 maart 2007 13:14 schreef Leef het volgende:

[..]

"al die groenten" is tjap tjoy
ooh,nou dan bedoel ik tjap tjoy
Kuukskemaandag 19 maart 2007 @ 14:14
quote:
Op zondag 18 maart 2007 20:27 schreef Empathologica het volgende:
Koe Yoe Luk ofzoiets
Woeah heerlijk met zoetzuur sausje erbij ^^
Lekker inderdaad met mihoen of nasi en kipsate natuurlijk.
EricTmaandag 19 maart 2007 @ 14:27
quote:
Op zondag 18 maart 2007 17:07 schreef Casparovvv het volgende:
Tjap Tjoi
Babi Pangang
Pang Sit

Vaste prik, als ik langs de Chinees ga Hoewel het volgens mij niet allemaal authentieke Chinese gerechten zijn.
Kan je beter naar een goed indonesisch restaurant gaan
Posdnousmaandag 19 maart 2007 @ 14:28
De chinese tomatensoep is dus zeer regelmatig verdunde babi pangang saus.
EricTmaandag 19 maart 2007 @ 14:29
quote:
Op maandag 19 maart 2007 10:48 schreef vats het volgende:

[..]

en ook weer niet indisch... je kut het beter balinees noemen wat dat is het enige stukje van indonesie waar varkensvlees gegeten word. (indonesie is het grootste moslim land te wereld) Alleen op bali zijn de mensen hindoestaans.
Helaas, niet waar. Heel oost Indonesie eet babi, ook borneo en sumatra eten varken. Veel traditionele moslims eten overigens OOK varken
EricTmaandag 19 maart 2007 @ 14:29
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:28 schreef Posdnous het volgende:
De chinese tomatensoep is dus zeer regelmatig verdunde babi pangang saus.
Helaas, niet waar. Het is tomatensoep met appelmoes aangelengd, en dan chinese vermicelli en lente ui
Posdnousmaandag 19 maart 2007 @ 14:30
Misschien in een goed Chinees restaurant ja, maar bij de gangbare 75 procent van de Chinezen in nederland is dat dus wel het geval.
EricTmaandag 19 maart 2007 @ 14:38
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:30 schreef Posdnous het volgende:
Misschien in een goed Chinees restaurant ja, maar bij de gangbare 75 procent van de Chinezen in nederland is dat dus wel het geval.
heeft gewerkt bij verschillende chinese restaurants als wokkok, dusse dat valt wel mee
Posdnousmaandag 19 maart 2007 @ 14:39
Dat ze uberhaupt al een kennelijk fatsoenlijke kok hadden zegt wel genoeg, dat is meestal namelijk niet zo.
EricTmaandag 19 maart 2007 @ 14:40
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:39 schreef Posdnous het volgende:
Dat ze uberhaupt al een kennelijk fatsoenlijke kok hadden zegt wel genoeg, dat is meestal namelijk niet zo.
ja daar heb je wel een punt. De meeste chinese restaurants hebben tussen de 3 en 8 koks rondlopen
Posdnousmaandag 19 maart 2007 @ 14:41
En meestal ondergekwalificeerde bami-opbakkers uit het thuisland.
EricTmaandag 19 maart 2007 @ 14:44
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:41 schreef Posdnous het volgende:
En meestal ondergekwalificeerde bami-opbakkers uit het thuisland.
indeed
Posdnousmaandag 19 maart 2007 @ 14:46
Waar ik werkte sprongen ze ook over het achterhek als de immigratiedienst er aan. En dan heel opzichtig rondjes blijven lopen rond het restaurant totdat ze weg waren .
En met kleren aan die zowat uit elkaar vielen maar wel elke avond bakken geld naar het casino brengen. In diezelfde kleren.
mcDavidmaandag 19 maart 2007 @ 14:48
quote:
Op maandag 19 maart 2007 07:39 schreef Leef het volgende:
[knip]
Serieus, de Chinees in NL is natuurlijk weinig Chinees aan.
[knip]
"chinees" in nederland is gewoon de verzamelnaam voor al het fastfood dat je bij een aziaat kunt halen. Zal me een worst wezen waar het vandaan komt. Die bij mijn ouders in het dorp doet iedere dag zijn boodschappen bij de Lidl.
Stansfieldmaandag 19 maart 2007 @ 15:17
Chinese tomatensoep en hoko kip.
Christiaanmaandag 19 maart 2007 @ 15:19
Die kip met doorzichtige saus en garnalen .
EricTmaandag 19 maart 2007 @ 15:31
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:46 schreef Posdnous het volgende:
Waar ik werkte sprongen ze ook over het achterhek als de immigratiedienst er aan. En dan heel opzichtig rondjes blijven lopen rond het restaurant totdat ze weg waren .
En met kleren aan die zowat uit elkaar vielen maar wel elke avond bakken geld naar het casino brengen. In diezelfde kleren.
Had ik ook waar ik tijdje werkte, normaal 8 koks...opeens waren er nog maar 2: Ja, immiglatiedienst misschien komen de beroemde woorden van 1 van mijn collega's toen
Leefmaandag 19 maart 2007 @ 22:52
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:28 schreef Posdnous het volgende:
De chinese tomatensoep is dus zeer regelmatig verdunde babi pangang saus.
maar ja wat is een saus anders dan dikke soep.. (even lomp gezegd, ik weet ook wel dat het niet helemaal waar is)

zo is het me uitgelegd:
DUN bouillon - gebonden soep - saus - ragout - salpicon DIK
[/off topic]
Leefmaandag 19 maart 2007 @ 22:54
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:46 schreef Posdnous het volgende:
En met kleren aan die zowat uit elkaar vielen maar wel elke avond bakken geld naar het casino brengen. In diezelfde kleren.
Gambling, the vice of the Chinese...
Hier in Chinatown in A'dam hebben ze ook hun illegale gokhuisjes waar ze al hun inkomsten verbrassen.
Zoals in de Bloedstraat. Iedereen weet dat het er zit maar de politie gedoogt het.
Chinezen houden zich (een enkele bende mensensmokkelaars daargelaten) namelijk rustig en verkwisten gewoon zonder morren hun geld, in de weinige tijd dat ze zich niet het apelazerus aan het werken zijn.
Dus de attitude is: laat ze hun gang gaan.
Wet op de kansspelen my ass.
#ANONIEMmaandag 19 maart 2007 @ 23:56
Tjap tjoy
Koe loe yuk
Gebakken banaan
vatsdinsdag 20 maart 2007 @ 05:16
quote:
Op maandag 19 maart 2007 14:29 schreef EricT het volgende:

[..]

Helaas, niet waar. Heel oost Indonesie eet babi, ook borneo en sumatra eten varken. Veel traditionele moslims eten overigens OOK varken
ben door sumatra, java, bali en lombok gereisd, en vanaf bali kwam ik pas varkensvlees tegen in de restaurants en in de winkels.
reclamedoosdinsdag 20 maart 2007 @ 07:54
Op het maleise deel van Borneo wonen dan ook veel Iban (junglestammen/koppensnellers). Die zijn niet moslim, meestal katholiek, en eten alles wat los en vast zit.
whosvegasdinsdag 20 maart 2007 @ 07:58
Babi Pangang
EricTdinsdag 20 maart 2007 @ 08:36
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 07:54 schreef reclamedoos het volgende:
Op het maleise deel van Borneo wonen dan ook veel Iban (junglestammen/koppensnellers). Die zijn niet moslim, meestal katholiek, en eten alles wat los en vast zit.
idd en zo is het sowieso al met alle traditionele bewoners in Indonesie.
Steve-Odinsdag 20 maart 2007 @ 08:37
quote:
Op zondag 18 maart 2007 20:36 schreef SHE het volgende:
de pekingeend natuurlijk
EricTdinsdag 20 maart 2007 @ 08:37
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 05:16 schreef vats het volgende:

[..]

ben door sumatra, java, bali en lombok gereisd, en vanaf bali kwam ik pas varkensvlees tegen in de restaurants en in de winkels.
leuk, maar volgende keer meer naar het oosten reizen
vatsdinsdag 20 maart 2007 @ 08:43
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 08:37 schreef EricT het volgende:

[..]

leuk, maar volgende keer meer naar het oosten reizen
ja, idd beginnen op lombok en eindigen zo oosterlijk mogelijk
EricTdinsdag 20 maart 2007 @ 08:46
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 08:43 schreef vats het volgende:

[..]

ja, idd beginnen op lombok en eindigen zo oosterlijk mogelijk
waarschijnlijk strand je dan op Timor Barat of Ambon, voor veel eilanden zal het moeilijk zijn om daar binnen te komen. Papua is sowieso out of the question...

Maar je mag het proberen als je graag varken wil eten
vatsdinsdag 20 maart 2007 @ 09:17
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 08:46 schreef EricT het volgende:

[..]

waarschijnlijk strand je dan op Timor Barat of Ambon, voor veel eilanden zal het moeilijk zijn om daar binnen te komen. Papua is sowieso out of the question...

Maar je mag het proberen als je graag varken wil eten
met kip, rundvlees en vis ben ik ook tevreden hoor
EricTdinsdag 20 maart 2007 @ 09:29
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 09:17 schreef vats het volgende:

[..]

met kip, rundvlees en vis ben ik ook tevreden hoor
voor vis zit je goed in die regio, kip is ook nog wel te krijgen, rund bijna niet
vatsdinsdag 20 maart 2007 @ 09:41
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 09:29 schreef EricT het volgende:

[..]

voor vis zit je goed in die regio, kip is ook nog wel te krijgen, rund bijna niet
een stukje karbou gaat er ook wel in hoor, of een satetje van de hond. of gewoon lekker garnalen en crab en zo.. heb toen ik in Indonesie was sowieso heerlijk gegeten elke dag!
EricTdinsdag 20 maart 2007 @ 09:51
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 09:41 schreef vats het volgende:

[..]

een stukje karbou gaat er ook wel in hoor, of een satetje van de hond. of gewoon lekker garnalen en crab en zo.. heb toen ik in Indonesie was sowieso heerlijk gegeten elke dag!
Hondsateh

Shit dit gaat eigenlijk wel super offtopic whaha
Pietverdrietdinsdag 20 maart 2007 @ 09:54
quote:
Op maandag 19 maart 2007 07:39 schreef Leef het volgende:
Ik vooral de MSG!!!!
oftewel de E621

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat
Flikker eens op met dat eeuwige gezeik over MSG, daar zijn topics over, en de zogenaamde schadelijkheid daarvan is fantasie.
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/130/4/1058S
Leefdinsdag 20 maart 2007 @ 12:07
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 09:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Flikker eens op met dat eeuwige gezeik over MSG, daar zijn topics over, en de zogenaamde schadelijkheid daarvan is fantasie.
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/130/4/1058S
Neen ik "flikker niet op."
Schrijf ik soms dat MSG schadelijk is? (het zit zelfs van nature in moedermelk)

Maar als er een ton MSG klaarstaat op de plek waar het eten wordt bereid en waaruit met vrije hand wordt gestrooid, dan word ik daar niet enthousiast van nee.
Leefdinsdag 20 maart 2007 @ 12:10
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 07:54 schreef reclamedoos het volgende:
Op het maleise deel van Borneo wonen dan ook veel Iban (junglestammen/koppensnellers). Die zijn niet moslim, meestal katholiek, en eten alles wat los en vast zit.
En als het nog vastzit, eten ze het wel wanneer het straks loszit?

* Leef ziet Indiana Jones achtige taferelen voor zich
Captain_Fabulousdinsdag 20 maart 2007 @ 12:40
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 07:54 schreef reclamedoos het volgende:
Op het maleise deel van Borneo wonen dan ook veel Iban (junglestammen/koppensnellers). Die zijn niet moslim, meestal katholiek, en eten alles wat los en vast zit.
Ja, lijkt me ook niet handig als je als koppensneller niet iemand mag eten die net zelf varken heeft gegeten of zo
Captain_Fabulousdinsdag 20 maart 2007 @ 12:47
Iemand eens gegeten bij de Mandarijn in Hilversum? De afhaal was wel aardig, benieuwd naar het restaurant...
Martijn_77dinsdag 20 maart 2007 @ 19:18
Cha Chiew

Of als we er gaan zitten het verrassings menu. Maar dat komt ook omdat de chinees hier heel erg goed is
SHEdinsdag 20 maart 2007 @ 20:09
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 12:47 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Iemand eens gegeten bij de Mandarijn in Hilversum? De afhaal was wel aardig, benieuwd naar het restaurant...
Je bedoelt Royal Mandarin?

Ik heb er zo lekker gegeten; echt ziekelijk.
Was wel 9 jaar terug hoor en ik kwam er na een klein feestje en had reeds 2 flessen wijn weggewerkt...maarrr, ik ging echt tonnetje rond naar buiten.
tent is super netjes, bediening hilarisch ( maar ik was al grappig inzake de alcohol ) en het eten echt in balans.

Ook erg leuk dat ze buiten de kaart voor je kunnen koken en echt iets aparts op tafel zetten.
Wel moesten we per gang wel lang wachten, maar was ik blij verrast dat ze bereid waren om alsnog peking eend voor mij alleen te maken.
Daar waar de meeste chineze restaurants op de kaart eisen dat dat voor 2 wordt besteld.
SHEdinsdag 20 maart 2007 @ 20:24
Ik heb nog nooit zo vaak het gerecht char siu op zoveel manieren geschreven zien worden als in dit topic
Bluesdinsdag 20 maart 2007 @ 20:33
Mee Wah in Utrecht (bataviastraat 1)
Onooglijker zaakje bestaat niet, maar de gerechten die beginnen met een K zijn
E.G.J.dinsdag 20 maart 2007 @ 20:34
Ik ben eens in frankrijk bij de chinees geweest. Stokbrood er bij, en op het eind een kaasplankje

Ik weet de naam van het gerecht niet mee, maar daar heb ik iets met slakken gegeten en het was heerlijk
vatsdinsdag 20 maart 2007 @ 21:08
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 20:34 schreef E.G.J. het volgende:
Ik ben eens in frankrijk bij de chinees geweest. Stokbrood er bij, en op het eind een kaasplankje

Ik weet de naam van het gerecht niet mee, maar daar heb ik iets met slakken gegeten en het was heerlijk
keer in Belgie bij de Chinees gezeten... wat was dat vet zeg.. alles dreef in de olie... Niet echt met smaak gegeten om het zo maar te zeggen.

De chinees in Engeland is mega flauw en laf van smaak. (behalve china town in London dan, dat rules heel erg zwaar, toen ik in London woonde at ik er elke week wel een keertje)

De griekse Chinees is ook niet veel soeps, net als de Chinees in Cyprus. In de USA vond ik het altijd prima te doen bij de chinees, daar at je echt voor een knaak en een bounty heerlijk eten!
Tha_Butchadinsdag 20 maart 2007 @ 21:35
afgelopen zondag met me dinnetje bij het paradijs (in utrecht) wezen eten uiteraard peking eend. verder nog bacon pangang en char sieuw pangang erbij.
conlechewoensdag 21 maart 2007 @ 00:40
"crispy duck" van Dynastie. Zooooo lekker.
Morwenwoensdag 21 maart 2007 @ 02:57
Chinese Straw Mushrooms met Bami
Captain_Fabulouswoensdag 21 maart 2007 @ 10:21
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 20:09 schreef SHE het volgende:

[..]

Je bedoelt Royal Mandarin?
Ja.
Het viel me op bij de afhaal produkten, dat de Foe yong hai niet een klomp ei,ui en champignons was, maar dat je de verschillende ingredienten kon herkennen en proeven (ipv een algehele smaak). En als je wacht op je afhaal, geven ze een heel lekker kopje groene thee. Dus ik dacht al dat het restaurant ook wel leker zal zijn

Gaat binnenkort uitgeprobeerd worden!
Trizzlewoensdag 21 maart 2007 @ 12:32
quote:
Op maandag 19 maart 2007 06:52 schreef vats het volgende:

[..]

idd deze drie hebben niets met chinees te maken Als je het terug zou kunnen voeren op Azie dan kom je in Indonesie terecht, en dan moet babi pangang dan ook nog is balinees zijn, want in de rest van Indonesie eten ze niet zo veel varkensvlees

Je bent zeker nooit in Indonesië geweest
En het is al helemaal niet Balinees
Trizzlewoensdag 21 maart 2007 @ 12:38
quote:
Op maandag 19 maart 2007 10:48 schreef vats het volgende:

[..]

en ook weer niet indisch... je kut het beter balinees noemen wat dat is het enige stukje van indonesie waar varkensvlees gegeten word. (indonesie is het grootste moslim land te wereld) Alleen op bali zijn de mensen hindoestaans.
Jezus wat ben jij achterlijk
Er wonen 30 miljoen christenen in Indonesie overigens eten de zogenaamde moslims in Indonesie ook gewoon varken maar dan noemen ze het zwijn om hun geweten te sussen. De overgrote meerderheid is moslim zoals 'wij' hier in Nederland Katholiek of Protestant zijn.. Doen vrijwel niks aan het geloof dus.
Ennuh: hindoestaans
Trizzlewoensdag 21 maart 2007 @ 12:42
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 08:43 schreef vats het volgende:

[..]

ja, idd beginnen op lombok en eindigen zo oosterlijk mogelijk
85% is Moslim op Lombok
Olewoensdag 21 maart 2007 @ 13:32
Gister lekker Pangsit, Koe lu Kai en chinese mihoen besteld Kan ik vanavond nog een keer van eten..

Maar vraagje: zonder de Vetsin discussie al te hoog op te laaien.. maar die nasmaak die ik dan paar uur later nog steeds heb, is altijd hetzelfde. of ik nou dim sum gegeten heb of iets anders..
Zou dat toch daardoor komen?
oddmanwoensdag 21 maart 2007 @ 13:50
Ik ben altijd wel te porren voor zwartebonensaus en zwartepepersaus. Meer de Sichuan kant. Shanghainees en Pekinees vind ik niet zo lekker, Kantonees is vaak goed te doen.

Wat betreft de indisch vs chinees discussie: wat je hier in NL bij de chinees krijgt is eigenlijk vlees noch vis wat dat betreft, over de jaren is het meer fusion cooking geworden.
Je kunt in Nederland overigens prima Indisch eten, dan moet je naar een Indisch restaurant (ipv een Chinees-Indisch restaurant, dus).
Maar da's een heel ander topic, Indisch.
Trizzlewoensdag 21 maart 2007 @ 14:01
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 13:50 schreef oddman het volgende:
Ik ben altijd wel te porren voor zwartebonensaus en zwartepepersaus. Meer de Sichuan kant. Shanghainees en Pekinees vind ik niet zo lekker, Kantonees is vaak goed te doen.

Wat betreft de indisch vs chinees discussie: wat je hier in NL bij de chinees krijgt is eigenlijk vlees noch vis wat dat betreft, over de jaren is het meer fusion cooking geworden.
Je kunt in Nederland overigens prima Indisch eten, dan moet je naar een Indisch restaurant (ipv een Chinees-Indisch restaurant, dus).
Maar da's een heel ander topic, Indisch.
Of Indonesisch
SHEwoensdag 21 maart 2007 @ 14:28
Trizzle, zou je willen ophouden met je enorm onvriendelijke houding?
Gebswoensdag 21 maart 2007 @ 14:33
Maar voor de ontopic

Ik heb zaterdag nog bami met sate op
mAst3rb33rwoensdag 21 maart 2007 @ 14:41
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 14:33 schreef Gebs het volgende:
Maar voor de ontopic

Ik heb zaterdag nog bami met sate op
Waarop? Of was het echt helemaal op?...
Trizzlewoensdag 21 maart 2007 @ 14:53
ik heb gisteren echt smerig Chinees gegeten bij Little Asia op de Badhuisweg in Den Haag..
'Cha sieuw' was koud, vol vet en de rest was heel droog. Paar verlubberde stukjes paksoi erbij als 'decoratie'

[ Bericht 53% gewijzigd door MissHobje op 21-03-2007 16:05:49 (laatste ontopic zooi eruit gehaald.) ]
MissHobjewoensdag 21 maart 2007 @ 16:04
Zo ik heb een grote schoonmaak in dit topic gehouden door al het off-topic wat er inmiddels instond.
Als je niets zinnigs over deze stelling te melden heb, reageer dan gewoon niet!

Gaat het weer mis dan ben ik toch genoodzaakt er een slot op te zetten en dat is ook weer zonde dacht ik zo.
Olewoensdag 21 maart 2007 @ 16:15
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 16:04 schreef MissHobje het volgende:
Zo ik heb een grote schoonmaak in dit topic gehouden door al het off-topic wat er inmiddels instond.
Als je niets zinnigs over deze stelling te melden heb, reageer dan gewoon niet!

Gaat het weer mis dan ben ik toch genoodzaakt er een slot op te zetten en dat is ook weer zonde dacht ik zo.
MissHobje

Ik heb net lekker mijn restje van gisteravond opgegeten

Ook zo fijn van de gemiddelde Chinees: je kunt er minstens 2 dagen van eten!
#ANONIEMwoensdag 21 maart 2007 @ 16:16
Nasi met Babi pangang en Foe Yong Hai
CJ_Swoensdag 21 maart 2007 @ 16:39
Ineens heb je het - je eet chinees vanavond

Als het druk is bij de chinees (40 meter verderop) wil ik mijn bestelling nog wel eens per telefoon doen. Dan vragen zijna altijd 'weet u welk nummel dat is?' .
spanishgirlwoensdag 21 maart 2007 @ 19:03
*Gebakken tongfilet in oestersaus met chinese champignons lente ui met witte rijst.
*Vis in zoetzure saus
im sum
Angeleswoensdag 21 maart 2007 @ 19:05
Babi pangang zonder de saus en tjap tjoy.
Tourniquetwoensdag 21 maart 2007 @ 19:25
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 19:05 schreef Angeles het volgende:
Babi pangang zonder de saus en tjap tjoy.
Dan heb je eigenlijk Cha(r) Sieuw toch?
Angeleswoensdag 21 maart 2007 @ 19:28
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 19:25 schreef Tourniquet het volgende:

[..]

Dan heb je eigenlijk Cha(r) Sieuw toch?
Ik bedoel die knapperige zoute Babi Pangang-spekjes, het zit er altijd standaard bij... heet dat Char Sieuw? Volgens mij heb ik dat wel eens gegeten en was dat toch anders. Ook lekker, trouwens.

Dim sum vind ik ook heel lekker.
SHEwoensdag 21 maart 2007 @ 19:50
Char Siu is gemarineerd geroosterd varkensvlees ( typerend door zijn rode kleur )
Babi Pangang is geroosterd en meestal vet varkensvlees.
n0awoensdag 21 maart 2007 @ 20:18
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 19:28 schreef Angeles het volgende:

[..]

Ik bedoel die knapperige zoute Babi Pangang-spekjes, het zit er altijd standaard bij... heet dat Char Sieuw? Volgens mij heb ik dat wel eens gegeten en was dat toch anders. Ook lekker, trouwens.

Dim sum vind ik ook heel lekker.
Volgens mij bedoel je babi spek.
EricTwoensdag 21 maart 2007 @ 23:06
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 19:50 schreef SHE het volgende:
Char Siu is gemarineerd geroosterd varkensvlees ( typerend door zijn rode kleur )
Babi Pangang is geroosterd en meestal vet varkensvlees.
Hehe wordt gewoon in de oven/grill gedaan per 5 kilo ongeveer.
EricTwoensdag 21 maart 2007 @ 23:08
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 20:18 schreef n0a het volgende:

[..]

Volgens mij bedoel je babi spek.
Babi spèk ... Varkensspek, wat mag ik me daarbij voorstellen, heb het nog nooit gezien bij chinezen
Mirjamwoensdag 21 maart 2007 @ 23:33
quote:
Ingredienten
500 gram varkenslappen in één stuk
4 teentjes knoflook
1 1/2 dl zoete ketjap (ketjap manis)
1 theelepel 5-spice poeder
1 tl vers geraspte gember
3 theelepels suiker
2 eetlepels zonnebloem olie


Bereiding
Stamp de knoflook fijn in een vijzel. Maak een papje van ketjap, knoflook, Chinese poeder, gemberpoeder en suiker. Maak wat inkepingen in het vlees. Laat het vlees minstens 2 tot 4 uur in de marinade staan.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Plaats een rooster (met daaronder een opvangbak!) in de oven en bak hierop het vlees in een gedurende 1 uur gaar.

Regelmatig keren. Bedruip het vlees met de rest van de marinade, waarin je (als het vlees eruit is) 2 eetlepels olie door geroerd hebt.

Lekker bij tjauw min, bami, nasi of gekookte witte rijst met groente.
zou dit 'n beetje een knap recept zijn om eens zelf te proberen cha sieuw (char siu, whatever) te maken?
hassanjassandonderdag 22 maart 2007 @ 11:07
quote:
Op dinsdag 20 maart 2007 05:16 schreef vats het volgende:

[..]

ben door sumatra, java, bali en lombok gereisd, en vanaf bali kwam ik pas varkensvlees tegen in de restaurants en in de winkels.
In de chinese buurten van die gebeiden heb je zeker weten varkensvlees, wat overigens heerlijk klaargemaakt wordt o.h.a.

Mijn fa'v zijn:

gebakken darmen met zoetzure saus (probeer het eens !)
rijstepap met ingewanden en varkensoortjes
Kwee Tiao met beef, drooggebakken (= dikke bami)
Nasi Jung Tjiao
Ie Fu Mie (= drooggebakken bami)
Babi Panggang, natuurlijk.
Gemengde chinese groenten met knoflooksaus
Ma Pau tahoe (try it...het is heerlijk, jonge zachte tahu met vlees in heerlijk sausje, beetje pittig dat wel).
importbami soep met sui kau.
Koe lu yuk/koe lu kee (uiteraard)

dat zijn zo'n beetje de favorieten bij mijn chinees (Sing Kee/Harvest/Kee Lum, in de wagenstraat te Den haag)
Captain_Fabulousdonderdag 22 maart 2007 @ 11:21
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 23:33 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

zou dit 'n beetje een knap recept zijn om eens zelf te proberen cha sieuw (char siu, whatever) te maken?
Klinkt in elk geval wel lekker, als ik eraan toe kom dit weekend post ik de recensies van thuis wel.
n0adonderdag 22 maart 2007 @ 12:12
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 23:08 schreef EricT het volgende:

[..]

Babi spèk ... Varkensspek, wat mag ik me daarbij voorstellen, heb het nog nooit gezien bij chinezen
http://static.flickr.com/30/90745026_1607678c13.jpg

Bij zowat alle chinezen kun je t volgens mij bestellen. Bijv ook bij "traditionele" Chinees waar ik wel eens ga. Daar zit het ook bij een schotel met cha chieuw, peking eend, speenvarken.
Vanyeldonderdag 22 maart 2007 @ 17:48
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 23:33 schreef MissyMirjaM het volgende:

zou dit 'n beetje een knap recept zijn om eens zelf te proberen cha sieuw (char siu, whatever) te maken?
Gezien het recept dat ik van die schattige chinese engelse van de vrijdagmiddagtv zag, denk ik het niet.
Ik heb onderstaand recept gemaakt, was lekker. Ben niet zo goed met de uitgebreide beschrijvingen, dus je moet het met mijn halve aanwijzingen doen (als ergens geen hoeveelheid bij staat, heb ik die gemist. dan gewoon een goeie scheut oid).
quote:
Maak een marinade van
50 ml sojasaus
scheut rijstwijn
3 el bruine suiker
scheut hoisinsaus
1 el gele bonensaus
2 lenteui in de lengte gesneden
2 el gember
2 el knof
60 ml chinese honing
zout&peper
Varkensvlees (pond) inkerven, beide kanten paar sneeën. Marineren. Aantal uur of meer in koelkast.
40 min op een rooster in de oven op 180.
Water eronder. Halverwege omdraaien en besprenkelen met de marinade
Jordy-Bdonderdag 22 maart 2007 @ 17:56
Het lekkerst vind ik gebakken kipfilet in een pittige ketjapsaus... Ta Pa Kwee, als ik me niet vergis..
Captain_Fabulousmaandag 26 maart 2007 @ 12:35
quote:
Op woensdag 21 maart 2007 23:33 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

zou dit 'n beetje een knap recept zijn om eens zelf te proberen cha sieuw (char siu, whatever) te maken?
Gisteren gemaakt, maar met wat vrijheden, dus hoe je het zou moeten noemen is een vraag Een chinees zou het zeker niet herkennen...
In elke geval, twee varkenshaasjes van ongeveer 250 gram twee uur gemarrineerd volgens dit recept. 40 minuten op heel laag vuur garen, en als afsluiting een minuut in een heel hete koekepan gebakken voor een bruin korstje.
Daarna in plakjes gesneden, en gemengd met mexicaanse roerbakgroente (al gebakken, en mexicaans omdat ik tauge niet zo lekker vindt).
Van het braadvocht een sausje gemaakt met een standaard roux.
Geserveerd met meinestjes.

Waarschijnlijk is het vlees te lang gebakken naar de meeste mensen hun smaak, da's mijn zwakke punt. Maar het was niet overdreven droog, en voelde nog heel zacht in de mond, dus het zal wel meevallen. In elk geval vond men het thuis heel lekker, en dat is het enige belangrijke!
kenny89maandag 26 maart 2007 @ 12:49
aangezien mijn vader kok was.. kan ik wel een klein beetje uitleggen hoe het ongeveer gemaakt wordt volgens zijn manier, volgens veel mensen beter te eten dan in restaurants. In chinese' toko's hebben ze vaak zakjes met de tja sieuw (even vragen en je kunt het vast wel krijgen. ) Dit is makkelijk zat om dan te marineren. Daarna wordt het voor 2 uur in de oven gelegd waarna het om het half uur bestrijkt wordt met honing voor de zoete 'smaak'.
PirEmaandag 26 maart 2007 @ 15:35
Wonton Noodle Soup
http://uktv.co.uk/index.cfm/uktv/food.recipe/aid/514826

Peking Duck
http://uktv.co.uk/index.cfm/uktv/Food.recipe/aid/517019
Causadinsdag 22 mei 2007 @ 12:11
Tsa Pa Yu
lurf_doctordinsdag 22 mei 2007 @ 12:17
quote:
Op zondag 18 maart 2007 16:52 schreef Spelbesturing het volgende:
Wat vind jij echt lekker van de chinees?
De handpalm is volgens kenners het lekkerst
nexus-pilotzondag 3 juni 2007 @ 14:20
Ha Kou , Sieuw Mai , Cha Sieuw , Ha Tseung
Dahahanzondag 3 juni 2007 @ 15:23
Dim Sum of zwarte bonen saus-iets is altijd heel lekker, of bij de afhaal Tjap Tjoy - Pekingeend is oneetbaar door al die vieze vellies e.d., wat ook soms bij Babi Pangang het geval is door vettige korstjes
Morwenmaandag 4 juni 2007 @ 03:58
Bami met gefilleerde kip en Chinese Straw Mushrooms En anders miniloempia's met atjar. Ow en Kroepoek met pindadrap vind ik ook erg lekker. Sate Ajam ook wel maar het is net waar het vandaan komt
Basekemaandag 4 juni 2007 @ 12:11
Schezuan Nau
Zephyrusmaandag 4 juni 2007 @ 12:29
quote:
Op donderdag 22 maart 2007 11:07 schreef hassanjassan het volgende:

[..]

In de chinese buurten van die gebeiden heb je zeker weten varkensvlees, wat overigens heerlijk klaargemaakt wordt o.h.a.

Mijn fa'v zijn:

gebakken darmen met zoetzure saus (probeer het eens !)
rijstepap met ingewanden en varkensoortjes
Kwee Tiao met beef, drooggebakken (= dikke bami)
Nasi Jung Tjiao
Ie Fu Mie (= drooggebakken bami)
Babi Panggang, natuurlijk.
Gemengde chinese groenten met knoflooksaus
Ma Pau tahoe (try it...het is heerlijk, jonge zachte tahu met vlees in heerlijk sausje, beetje pittig dat wel).
importbami soep met sui kau.
Koe lu yuk/koe lu kee (uiteraard)

dat zijn zo'n beetje de favorieten bij mijn chinees (Sing Kee/Harvest/Kee Lum, in de wagenstraat te Den haag)
Heeeeerlijk!! Ook groenten en kip in Tau Si saus of kippenvoeten met peper en een heerlijke saus erover (weet de naam niet 1,2,3 en ook niet of het überhaupt Chinees is, maar het is wel lekker!) .

Ben overigens ook niet zo gesteld op de 'Chinees om de hoek'. Ik ga liever naar 'Chinatown' in Amsterdam of een andere grote stad om me daar te verslingeren aan Chinees. Het is daar dan ook weer geen echt Chinees, maar om nu elke keer helemaal naar China af te reizen om Chinees te kunnen eten, vind ik ook weer wat te ver gaan.
nexus-pilotmaandag 4 juni 2007 @ 18:08
quote:
Op maandag 4 juni 2007 12:29 schreef Zephyrus het volgende:

[..]

Heeeeerlijk!! Ook groenten en kip in Tau Si saus of kippenvoeten met peper en een heerlijke saus erover (weet de naam niet 1,2,3 en ook niet of het überhaupt Chinees is, maar het is wel lekker!) .

Ben overigens ook niet zo gesteld op de 'Chinees om de hoek'. Ik ga liever naar 'Chinatown' in Amsterdam of een andere grote stad om me daar te verslingeren aan Chinees. Het is daar dan ook weer geen echt Chinees, maar om nu elke keer helemaal naar China af te reizen om Chinees te kunnen eten, vind ik ook weer wat te ver gaan.
Moet je eens naar Beverwijkse Chinatown gaan , MEGA groot !
en ja , kippenvoet is chinees
rashudomaandag 4 juni 2007 @ 19:39
Ik hou van la tsa kai en sichuen bief, lekker heet.

Verder is het volgens mij makkelijk om chinese of indonesische gerechten te herkennen:

La Tsa Kai
Foe Yong Hai
Char Sieuw

Tegenover:

Babi pangang
Bami goreng
Pisang goreng
Sate ajam

Je kan simpelweg aan de naam zien waar het vandaan komt, chinese gerechten bestaan meestal per woord uit maar 1 lettergreep.