Ik bedoel dus dat er iets zou moeten zijn waar "ze" wachten tot ze een lichaam hebben, of dat ze in stenen zitten. Dat maakt het nog onlogischer voor me.quote:Op zondag 28 januari 2007 22:54 schreef nokwanda het volgende:
[..]
Er zijn meer mensen dood gegaan op de wereld dan dat er nu leven. Dus dat zou op zich geen reden zijn voor het niet mogelijk zijn van reincarnatie.
Er is een boek in het nederlands over het werk van Stevenson. Het heet 'Mama, vroeger was ik...' en is geschreven door Jim B. Tucker. Het behandelt onderzoekmethodes naar reïncarnatie aan de hand van cases.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 16:16 schreef jogy het volgende:
Woei! http://www.healthsystem.virginia.edu/internet/personalitystudies/
Is wel vanuit een universiteit, dat zou op zich wel wat overtuigender over moeten komen dan een zelf in elkaar geflanste 'new age hippie' site. Vast niet veel meer voor de mensen die het niet het gewoon niet geloven, maar dat terzijde
.
Zonder me uit te laten over het wel of niet bestaan van reïncarnatie, vind ik dit altijd merkwaardige argumenten. Als het al bestaat, is het van ons uit gezien niet logisch. Je moet het dan ook niet met argumenten van 'ons' uit proberen te weerleggen. Dat 'iets' waarover jij spreekt, zou zich zomaar ergens kunnen bevinden in het universum. Wellicht voor velen geen reden om aan te nemen dat iets dergelijks bestaat, maar het simpelweg van de hand wijzen met dit soort argumenten of mogelijke onlogischheden vind ik wat kort door de bocht.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 21:15 schreef Syheriat het volgende:
[..]
Ik bedoel dus dat er iets zou moeten zijn waar "ze" wachten tot ze een lichaam hebben, of dat ze in stenen zitten. Dat maakt het nog onlogischer voor me.
In een rechtzaak zou het niet overtuigend zijn nee, maar het kan wel gebruikt worden als indirect bewijs dat reïncarnatie niet enkel een verzinsel van ons angstige brein is om de dood minder 'groot' te makenquote:Op dinsdag 30 januari 2007 23:02 schreef Beaudillard het volgende:
[..]
Er is een boek in het nederlands over het werk van Stevenson. Het heet 'Mama, vroeger was ik...' en is geschreven door Jim B. Tucker. Het behandelt onderzoekmethodes naar reïncarnatie aan de hand van cases.
Het boek bewijst niets, maar het is onzin te zeggen dat er eerder bewijs voor het tegendeel geleverd is. Juist het tegendeel is waar. Het is in elk geval een aanrader voor iedereen die zich in cases wil verdiepen die wellicht door reïncarnatie te verklaren zijn zonder allerhande zweverige theorieen over hoe het dan in zijn werk zou gaan
Het was voor mij ook de grootste reden om twijfels te hebben omtrent reïncarnatie hoor. 'waar halen ze de zielen vandaan' 'Hoe worden nieuwe zielen gemaakt/geboren?'. Zodra je daar een logica in gevonden hebt dan ben je al een endquote:Op dinsdag 30 januari 2007 23:06 schreef Beaudillard het volgende:
[..]
Zonder me uit te laten over het wel of niet bestaan van reïncarnatie, vind ik dit altijd merkwaardige argumenten.
Aangezien ziel wordt gedefinieerd als een niet materieel iets hoeft die niet zichtbaar aanwezig te zijn.quote:Op dinsdag 30 januari 2007 21:15 schreef Syheriat het volgende:
[..]
Ik bedoel dus dat er iets zou moeten zijn waar "ze" wachten tot ze een lichaam hebben, of dat ze in stenen zitten. Dat maakt het nog onlogischer voor me.
Bij het onderzoeken van de cases zoals in het boek weergegeven kun je bepaalde factoren zoals toeval en fantasie of zelfs bedrog niet helemaal uitsluiten. Wel kunnen ze onwaarschijnlijk geacht worden. Dat maakt het lastig. Maar dat neem niet weg dat er cases zijn die toch minstens opmerkelijk zijn. Aan de hand van waarschijnlijkheid zijn velen al veroordeeld, en zullen er nog velen veroordeeld worden. Conclusies die te trekken zijn uit cases zouden voor een rechtbank stand kunnen houden. Wetenschappelijk gezien zijn ze niet onomstotelijk. Dat is een wezenlijk verschil waardoor de rechtbankvergelijking wellicht niet helemaal op gaat.quote:Op woensdag 31 januari 2007 08:05 schreef jogy het volgende:
[..]
In een rechtzaak zou het niet overtuigend zijn nee, maar het kan wel gebruikt worden als indirect bewijs dat reïncarnatie niet enkel een verzinsel van ons angstige brein is om de dood minder 'groot' te maken.
Ik ben het met je hele post eens, en vooral met dit stukje. Het is leuk om het erover te hebben maar proberen te overtuigen heeft geen enkel nutquote:Op woensdag 31 januari 2007 21:05 schreef Beaudillard het volgende:
Overigens denk ik sowieso dat als iets dergelijks zou bestaan, dat toch iets is wat van binnenuit gezien en begrepen zou moeten worden. Als het leven een doel heeft, en reïncarnatie een wetmatigheid achter een groot plan is, is het doel wellicht om jezelf van de waarheid ervan te overtuigen om tot inzicht te komen. Dat maakt discussie erover vaak ook zo zinloos em zo een gebed zonder end. Mensen die erin geloven zouden anderen er niet van moeten willen overtuigen, maar zeggen wat voor hen reden is om het te geloven. Dat zijn niet enkel cases, maar ook een soort van besef van binnenuit welk je nooit overtuigend in een discussie tot uitdrukking kunt brengen.
Misschien is de duivel wel het product ons eigen fantasie en het excuus van de gemiddelde gelovige mens om de slechte dingen die mensen doen af te schuiven op een externe bron. De Duivel bestaat enkel en alleen omdat je nog in hem gelooft.quote:Op donderdag 1 februari 2007 05:08 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Misschien zijn het wel demonen die al die verhalen influisteren bij die kinderen zodat het lijkt alsof de dood helemaal niet bestaat en we als goden worden en daarmee op grote schaal misleid worden, zoals de duivel vanaf het begin af aan al te werk ging.
Haha reincarnatie niet denk je?. Als je eigenlijk nog niet dood gaat en nog vele malen de kans krijgt om het opnieuw te doen hoef je nu ook geen verantwoordelijkheid te dragen.quote:Op donderdag 1 februari 2007 07:09 schreef jogy het volgende:
[..]
Misschien is de duivel wel het product ons eigen fantasie en het excuus van de gemiddelde gelovige mens om de slechte dingen die mensen doen af te schuiven op een externe bron. De Duivel bestaat enkel en alleen omdat je nog in hem gelooft.
Neem je eigen verantwoordelijkheid voor de slechte kanten van de mens en doe er wat aan, bij jezelf dan hè.
Behalve dan je eigenverantwoording. Ik heb vaak genoeg dat ik iets doe wat niet door de beugel kan en dat ik dan schuldgevoelens krijg. Als ik iets smerigs uithaal kan ik me niet beroepen op bezetenheid van de duivel, ik kan alleen mezelf de schuld geven. Dat maakt dat ik mij persoonlijk aardig gedraag omdat ik me lekker wil voelen.quote:Op donderdag 1 februari 2007 12:50 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Haha reincarnatie niet denk je?. Als je eigenlijk nog niet dood gaat en nog vele malen de kans krijgt om het opnieuw te doen hoef je nu ook geen verantwoordelijkheid te dragen.
En hoe weet jij wat smerig is en wat niet? Wat goed is en wat niet?quote:Op donderdag 1 februari 2007 12:59 schreef jogy het volgende:
[..]
Behalve dan je eigenverantwoording. Ik heb vaak genoeg dat ik iets doe wat niet door de beugel kan en dat ik dan schuldgevoelens krijg. Als ik iets smerigs uithaal kan ik me niet beroepen op bezetenheid van de duivel, ik kan alleen mezelf de schuld geven. Dat maakt dat ik mij persoonlijk aardig gedraag omdat ik me lekker wil voelen.
Beetje een suffe vraag eerlijk gezegd. Al kan ik me voorstellen dat sommigen daar moeite mee hebben, als je zo de wereld in kijkt maar dat weet ik vanuit mezelf. Ik heb het geluk niet streng opgevoed te zijn. Waar ik mee wil zeggen dat mijn ouders geen sterke mening hadden over dingen en ons alle vrijheid gaven om een eigen mening te zoeken. Dus een vrije opvoeding en het geluk dat ik niet inherent verknipt ben heeft mij een goede basis gegeven om mijn eigen mening over 'goed' en 'slecht' te vormen. Al is 'goed' en 'slecht' zo subjectief als de nete natuurlijk.quote:Op donderdag 1 februari 2007 18:35 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
En hoe weet jij wat smerig is en wat niet? Wat goed is en wat niet?
quote:Op donderdag 1 februari 2007 12:59 schreef jogy het volgende:
[..]
Behalve dan je eigenverantwoording. Ik heb vaak genoeg dat ik iets doe wat niet door de beugel kan en dat ik dan schuldgevoelens krijg. Als ik iets smerigs uithaal kan ik me niet beroepen op bezetenheid van de duivel, ik kan alleen mezelf de schuld geven. Dat maakt dat ik mij persoonlijk aardig gedraag omdat ik me lekker wil voelen.
Dus eigenlijk ben je al god, je weet immers het verschil tussen goed en kwaad al op basis van die relatief miniscule levenservaring die jij hebt opgedaan in je eigen wereldje.quote:Op donderdag 1 februari 2007 19:18 schreef jogy het volgende:
[..]
Beetje een suffe vraag eerlijk gezegd. Al kan ik me voorstellen dat sommigen daar moeite mee hebben, als je zo de wereld in kijkt maar dat weet ik vanuit mezelf. Ik heb het geluk niet streng opgevoed te zijn. Waar ik mee wil zeggen dat mijn ouders geen sterke mening hadden over dingen en ons alle vrijheid gaven om een eigen mening te zoeken. Dus een vrije opvoeding en het geluk dat ik niet inherent verknipt ben heeft mij een goede basis gegeven om mijn eigen mening over 'goed' en 'slecht' te vormen. Al is 'goed' en 'slecht' zo subjectief als de nete natuurlijk.
Waarvandaan haal jij je gedachten over 'goed' en 'slecht' ?
Jup. Dat heb je goed gezegd. Maar voor je denkt dat ik grootheidswaanzin heb, ik ben van mening dat iedereen een beetje 'god' is. Jij ook.quote:Op vrijdag 2 februari 2007 05:07 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Dus eigenlijk ben je al god, je weet immers het verschil tussen goed en kwaad al op basis van die relatief miniscule levenservaring die jij hebt opgedaan in je eigen wereldje.
Ja dat geloofde ik eerst ook, net als al die andere zweverige dingen als collectief scheppend onbewustzijn en meer van die onzin. Maar helaas het is een leugen. We zijn niet god en zullen nooit god worden. Het is de grootste vorm van grootheidswaanzin die er bestaat, ookal lijkt het alsof je goede dingen doet, liefde uitdraagt enz. Geloof me ik heb precies hetzelfde gehad maar het is een leugen.quote:Op vrijdag 2 februari 2007 07:11 schreef jogy het volgende:
[..]
Jup. Dat heb je goed gezegd. Maar voor je denkt dat ik grootheidswaanzin heb, ik ben van mening dat iedereen een beetje 'god' is. Jij ook.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |