quote:Op zaterdag 7 oktober 2006 23:35 schreef MadMarco het volgende:
misschien moet je wat minder world of warcraft spelen
vroeger wel, nu niet meer.quote:Op zaterdag 7 oktober 2006 23:40 schreef NanKing het volgende:
Zolang je weet dat het een fantasiewereld is, en je niet in conflict komt met de realiteit lijkt me hier helemaal niets mis mee. behalve als het een soort vluchten wordt.
Is het een soort vluchten voor je die fantasiewereld?
Ik had het overigens al kind wel heel erg, nu al jaren niet meer.
die ga ik niet in detail beantwoorden. Wat ik wel kan zeggen is dat mn fantasiewerelden dus een afspiegeling zijn van mn onbewuste (daar kwam ik ook pas na een jaar of 10, 12 achter hoor). Dat wat er in mij afspeelt, komt in de vorm van een verhaal of beeld in me naar boven.quote:Op zaterdag 7 oktober 2006 23:45 schreef Ayaxola het volgende:
In wat voor werelden loop je dan? Hoe ziet dat eruit?
herkentquote:Op zaterdag 7 oktober 2006 23:49 schreef thaleia het volgende:
Ik deed dat als kind en ook in m'n puberteit heel veel en ik denk dat ik het echt nodig had om stand te houden binnen een lastige thuissituatie. Ben nooit het contact met de werkelijkheid echt kwijtgeraakte, maar wilde het soms gewoon effe kwijtraken puur ter ontspanning. Wist altijd nog wel hoe ik heette enzo hoor en geen mens die er ooit wat van heeft gemerkt behalve dat ik wat dromerig was. Ik denk dat het me echt geholpen heeft die tijd fatsoenlijk door te komen. Toen ik eenmaal uit huis was ging het over.
Een interessante vraag is uiteraard: welke van de twee werelden is fantasie en welke is de realiteit? Of is er uberhaupt een realistische wereld?quote:Op zaterdag 7 oktober 2006 23:40 schreef NanKing het volgende:
Zolang je weet dat het een fantasiewereld is, en je niet in conflict komt met de realiteit lijkt me hier helemaal niets mis mee. behalve als het een soort vluchten wordt.
Is het een soort vluchten voor je die fantasiewereld?
Ik had het overigens al kind wel heel erg, nu al jaren niet meer.
Mag ik vragen waarom je een akelig gevoel hebt als je in het ouderlijk huis bent?quote:Op zondag 8 oktober 2006 00:03 schreef thaleia het volgende:
Ik ben ook depressief geweest nadat ik uit huis ging maar die fantasiewereld had ik toen niet meer. Had misschien best geholpen als ik 'm wel had gehadMaar het was gewoon weg. Kennelijk was het een benodigde coping strategie terwijl ik in die gezinssituatie zat, die dus verdween toen ik uit die specifieke situatie weg was. Kwam ook niet terug als ik bij m'n ouders logeerde, terwijl ik wel altijd een erg onbestemd en akelig gevoel heb als ik in dat huis ben en vooral als ik er slaap.
Da's puur een onbewust gevoel, associatie, niets rationeels want het is niet dat het bewust herinneringen oproept ofzo en het is ook niet zo dat ik nu nog enige reden heb me in dat huis akelig te voelen. Toch gebeurt het steeds. Een mens is nu eenmaal geen volledig rationeel wezen, of in elk geval ik ben het nietquote:Op zondag 8 oktober 2006 00:06 schreef FuifDuif het volgende:
Mag ik vragen waarom je een akelig gevoel hebt als je in het ouderlijk huis bent?
Ze zijn voor mij allebei realiteit en allebei met elkaar verbonden, maar wel twee losstaande werelden die allebei anders omgaan met de input die ik krijg en zelf genereer. (jaaaaa) Het leven in de 'echte wereld' wordt aangevuld door mn fantasieen, mn fantasieen worden aangevuld door de echte wereld, en komen allebei in mn hersenen terecht, wat weer m'n beleving veroorzaakt, oid. Ik kan ze wel van elkaar scheiden, of discrimineren, maar ik zal nooit tegen mn eigen fantasieen zeggen, 'oh dat is niet echt', omdat het fundament, de angst of de liefde, wel 'echt' 'ik', is. (de discussie over het ik terzijde)quote:Op zondag 8 oktober 2006 00:04 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Een interessante vraag is uiteraard: welke van de twee werelden is fantasie en welke is de realiteit? Of is er uberhaupt een realistische wereld?
Een absolute realistische wereld bestaat uiteraard niet.quote:Op zondag 8 oktober 2006 00:04 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Een interessante vraag is uiteraard: welke van de twee werelden is fantasie en welke is de realiteit? Of is er uberhaupt een realistische wereld?
in mijn fantasiewereld piepen mensen iig niet over bepaalde omgangsvormen.quote:Op zondag 8 oktober 2006 00:06 schreef pieter_pontiac het volgende:
Gebruiken ze in je fantasiewereld wel hoofdletters?
P.S. ik deed dat ook vaak, deechtewereldzuigt nu eenmaal en zo is er nog een beetje lol aan te beleven.
ik weet dat mijn fantasiewereld intern is, en dat mijn omgeving niets te maken heeft met mijn fantasiewereld, maar dat alleen mijn manier van omgaan met bepaalde zaken een link heeft met mijn fantasiewereld. in zoverre kan ik het prima van elkaar onderscheiden.quote:Op zondag 8 oktober 2006 00:14 schreef NanKing het volgende:
[..]
Een absolute realistische wereld bestaat uiteraard niet.
Want ieder ziet de wereld vanuit zijn of haar eigen referentiekader.
Iedereen heeft een eigen realiteit.
Maar er is wel degelijk een verschil tussen de realiteit en fantasie. Een fantasie wereld speelt zich af in je hoofd en uit zich louter in je hoofd.
De realiteit is jouw omgang met mensen, het zien van de wereld.
De crux vind ik zelf hier in eigenlijk, hoe veranderd je fantasiewereld jouw realiteit en jouw kijk op de buitenwereld. Hier ben ik nog niet helemaal over uit.
En kan het besef van 'dit is een fantasiewereld' zomaar ineens wegvallen?
Er wordt hiet gesproken als fantasiewereld als overlevingsmechanisme, ik denk dat bijna ieder kind dit wel heeft. Maar wat zorgt er voor dat het voor de een een overlevingsmechanisme is wat hij of zij goed onder controle heeft en voor de ander uit dit zich in bijv. dissociatieve stoornis.
beetje warrig allemaal, maar 't is laat![]()
conditionering perhaps?quote:Op zondag 8 oktober 2006 00:11 schreef thaleia het volgende:
[..]
Da's puur een onbewust gevoel, associatie, niets rationeels want het is niet dat het bewust herinneringen oproept ofzo en het is ook niet zo dat ik nu nog enige reden heb me in dat huis akelig te voelen. Toch gebeurt het steeds. Een mens is nu eenmaal geen volledig rationeel wezen, of in elk geval ik ben het niet
je hebt fantaseren en fantasiewerelden, als onderdeel van je bestaan, zoals je naar school gaat, of naar je werk, of op visite bij je ouders, ga je ook naar je fantasiewereld. imo is dat iets heel anders dan gewoon fantaseren. (achja het malen van heel veel mensen is ook fantaseren, ook zo'n chronische fantasiewereld)quote:Op zondag 8 oktober 2006 03:26 schreef dialMforMonkey het volgende:
Welk mens doet er nu aan zoiets banaals als fantaseren. Echt uniek! "One of a kind" .....![]()
Ik heb niet echt "één wereld", maar elke keer als ik een goed boek lees kan ik me, alleen volgens mezelf trouwens, behoorlijk inleven in de wereld(en) van dat boek. Ik probeer me altijd elke tekst voor te stellen hoe dat in het 'echt" zou zijn. Best lachen als je Discworld leuk vindtquote:Op zaterdag 7 oktober 2006 22:58 schreef releaze het volgende:
wie heeft of had dit nogmeer? hoe keek/kijk jij tegen je fantasiewereld/leven aan?
zekers....!!!!quote:Op zondag 4 maart 2007 15:07 schreef touced het volgende:
de hele dag door leef ik in een soort van fantasiewereld..
regelmatig ontwaak ik ff daaruit .. en kijk ik ff de wereld in.
het is een vaag iets.. maar wel fijn om te hebben..
zo ontvlucht ik ff de wereld..
zijn er meer mensen die dit hebbe?
Klinkt in de verte als een vorm van dissociatie. Heb je enig idee waarom je niet voor de realiteit kiest om te leven?quote:Op zondag 4 maart 2007 16:44 schreef touced het volgende:
hmzz.. lastig uite leggen,.. het is een soort wereld waarin alles kan.. maar je ben dusdanig ook in de realiteit dat je nog wel onderscheid kan maken tussen die 2 werelden.. het heeft iets weg van autisme.. die leven in een eigen wereldje .. maar dat is het niet helemaal
Jawel.quote:
en vooral dit kan erg irritant zijn af en toe.. dat je net die kleine dingen mist.. die anderen net wel zien.. daardoor voel ik me soms afgezonderdquote:Op zondag 4 maart 2007 20:31 schreef Natural_Mystic het volgende:
Ik heb trouwens ook dat ik vaak dingen doe op de automatische piloot. Dat ik gewoon iets doe maar er niet bewust bij was. Dus kan ik het me vaak niet herinneren. Dit gaat echter vaak om kleine dingen.
Dat komt omdat je je afzondertquote:Op maandag 5 maart 2007 21:50 schreef touced het volgende:
[..]
en vooral dit kan erg irritant zijn af en toe.. dat je net die kleine dingen mist.. die anderen net wel zien.. daardoor voel ik me soms afgezonderd
Kansloze reactiequote:Op dinsdag 6 maart 2007 16:19 schreef Sant het volgende:
pff mafkezen... get a hobby / life...
Dan zal ik maar wijselijk weg blijven hierquote:Op dinsdag 6 maart 2007 18:03 schreef clumsy_clown het volgende:
Doe maar even normaal reageren, of blijf weg.
of gewoon wijselijk zijn en uitleggen waarom je denkt dat wij geen leven of hobbies hebben. ik heb een prima leven, alles gaat voor de boeg, ik studeer, heb een baantje, ik sport, heb een vriend, heb een huis, heb twee katten, familylife gaat ook steeds beter, ik heb voldoende vrienden, ga regelmatig uit, heb tig hobbies, ik kan steeds makkelijker babbelen en het gaat allemaal perfect. Daarnaast (of wellicht ook daarbij) heb ik óók een fantasiewereld. Ik weet niet waar jouw gedachten/gevoelens naartoe gaan (want het zijn gewoon gedachten/gevoelens, en dus altijd aanwezig) ik structureer ze alleen (vroeger onbewust, nu heel bewust) om een betere grip op m'n mentale en emotionele processen te hebben, in de vorm van een fantasiewereld. Ieder zijn manier.quote:Op woensdag 7 maart 2007 09:03 schreef Sant het volgende:
[..]
Dan zal ik maar wijselijk weg blijven hier, voordat de mod me strafpunten gaat geven...
![]()
jah daar kan ik dus niet helemaal bij...quote:Op woensdag 7 maart 2007 11:07 schreef minilotje het volgende:
Iekst
Ik ben in schok!quote:Op woensdag 7 maart 2007 11:39 schreef minilotje het volgende:
Terwijl je met magisch denken toch een beetje op het randje balanceert van het gebied van paranoia, psychoses, dwangneurosen en grootheidswaanzin.
Nou, gelukkig maar, dan.quote:Op woensdag 7 maart 2007 16:38 schreef moelan0e het volgende:
[..]
Ik ben in schok!
Psychoses, dwangneuroses heb ik absoluut niet. Paranoide heeft niets met magisch denken te maken.
Het kan niet anders als dat ik grootheidswaanzin heb omdat ik werkelijk een prachtige wereld kan maken door over kruizen te zien. Overal waar een kruis is kijkt jezus mee, en dat is een geruststellend gevoel. Ik ben niet gelovig, en ik zie duidelijk de gekte hiervan in. Aan de andere kant is het niet iets dat me belemmerd, en ik geniet enorm van het kind in mij.
Er is een groot verschil tussen fantaseren over iets dan leven in een fanatsiewereld waar men fictie en realiteit uit het oog dreigt te verliezen.quote:Op woensdag 7 maart 2007 14:44 schreef -x-nathali-x- het volgende:
Er is toch niks mis mee om erover te fantaseren dat je beroemd bent, of dat je in een sprookje zit en door een mooi bos huppelt. Dat zijn dingen die nooit zullen gebeuren (het sprookje dan) dus waarom is het dan zo raar om daarover te fantaseren? Ik vind het best normaal eigenlijk. Bovendien zei ik al dat ik juist wegdroom als ik happy ben, dus het zijn niet alleen depri mensen die dagdromen (zoals al door minilotje gezegd).
hoezo niet? ik vind 'fantaseren' over ferraris juist ongezonder dan fantaseren over een fantasywereld. Er zijn heel veel mensen die fantaseren over hoe dingen moeten zijn, en hoe ze ze graag zouden willen en dan volledig ten onder gaan omdat hun fantasie die zo dicht bij de werkelijkheid ligt niet overeenkomt met het echte leven.quote:Op woensdag 7 maart 2007 17:42 schreef von_manstein het volgende:
[..]
Er is een groot verschil tussen fantaseren over iets dan leven in een fanatsiewereld waar men fictie en realiteit uit het oog dreigt te verliezen.
Fantaseren/dromen dat je beroemd bent of een hele goede job hebt of rond aan het rijden bent in een Ferrari is niks mis mee.
Maar helemaal opgaan in een fictieve fantasywereld lijkt me niet gezond.
Om niet van mijn vraag af te wijken, heb jij ervaringen met Magische denkers?quote:Op woensdag 7 maart 2007 17:30 schreef minilotje het volgende:
[..]
Nou, gelukkig maar, dan.![]()
Het is vooral dat de term 'magisch denken' vaak wordt gebruikt voor zaken als: "..als ik niet alleen op de witte strepen van het zebrapad loop dan gebeurt er iets vreselijks!" of "..deze roze sokken zijn er de oorzaak van dat mijn hamster dood is!"
Verbanden leggen die er objectief beschouwd niet zijn, het toekennen van 'magische' krachten aan ogenschijnlijk levenloze voorwerpen, dat soort dingen..
Natuurlijk zijn er allerlei gradaties in, en zal de term ook wel voor iets genuanceerdere dingen gebruikt worden, maar voor zover ik weet is wat ik hierboven schrijf wél de algemene definite van 'magisch denken'. Kinderen hebben het vaak van nature, vandaar ook de doodsangst om per ongeluk als kleuter met een been uit je bed te hangen en dergelijke..Als volwassenen het sterk hebben dan zit het wél vaak in de weg.
Jij ervaart het gelukkig op een positieve manier, maar stel je voor dat je de pech zou hebben dat je zou geloven dat de kruizen die je ziet je vreselijk veel ongeluk zouden bezorgen, dán zou het je natuurlijk wél behoorlijk belemmeren.
is dat magisch denken? moet toegeven dat ik vroeger wel altijd dacht, kut nu ben ik paar om me as heen geweest! ik moet terugdraaien! en dat deed ik dan dus ookquote:Op woensdag 7 maart 2007 17:30 schreef minilotje het volgende:
[..]
Nou, gelukkig maar, dan.![]()
Het is vooral dat de term 'magisch denken' vaak wordt gebruikt voor zaken als: "..als ik niet alleen op de witte strepen van het zebrapad loop dan gebeurt er iets vreselijks!" of "..deze roze sokken zijn er de oorzaak van dat mijn hamster dood is!"
Verbanden leggen die er objectief beschouwd niet zijn, het toekennen van 'magische' krachten aan ogenschijnlijk levenloze voorwerpen, dat soort dingen..
Natuurlijk zijn er allerlei gradaties in, en zal de term ook wel voor iets genuanceerdere dingen gebruikt worden, maar voor zover ik weet is wat ik hierboven schrijf wél de algemene definite van 'magisch denken'. Kinderen hebben het vaak van nature, vandaar ook de doodsangst om per ongeluk als kleuter met een been uit je bed te hangen en dergelijke..Als volwassenen het sterk hebben dan zit het wél vaak in de weg.
Jij ervaart het gelukkig op een positieve manier, maar stel je voor dat je de pech zou hebben dat je zou geloven dat de kruizen die je ziet je vreselijk veel ongeluk zouden bezorgen, dán zou het je natuurlijk wél behoorlijk belemmeren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |