abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_42145190
quote:
Op zaterdag 23 september 2006 14:15 schreef tajine het volgende:
je komt klaar (sorry) als je stilton proefd die gemarineerd is in rode port

Met whiskey is ook lekker.
Hier in de buurt zit een hele goede kaaswinkel, ik heb zelden zoveel speciale kazen bij elkaar gezien.
Een vrij klein winkeltje (ik gok zo'n 25m²) met maximaal een meter of 2 met hollandse kaas, de rest staat bomvol met goede buitenlandse kazen.
There is no love sincerer than the love of food.
  dinsdag 26 september 2006 @ 17:54:32 #77
154636 Riq
het is me wat
pi_42146238
quote:
Op dinsdag 26 september 2006 16:19 schreef Kiteless het volgende:
Chaumes,
Reblochon,
Epoisses,
Een vrouw naar mijn hart
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_42146336
quote:
Op dinsdag 26 september 2006 15:48 schreef Zwaffel het volgende:
oude 30+ kaas van de kaasboer op de markt
Waarom magere kaas? Over het algemeen heeft 48+ kaas meer smaak. hoewel er ook lekkere 20 en 30/35+ kazen zijn hoor. Twight is een oude 20+ kaas die erg lekker is.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_42146864
Port Salut
Brie

Hollandse kazen
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
  dinsdag 26 september 2006 @ 19:08:51 #81
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_42148051
quote:
Op dinsdag 26 september 2006 18:25 schreef Agiath het volgende:


Hollandse kazen
Bettine Geitenkaas
Goudse Overjarige Brokkelkaas
Jonge Boeren Graskaas
Trappistenkaas van La Trappe
Reypenaer VSOP

Zeker het proberen waard
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  dinsdag 26 september 2006 @ 21:54:42 #82
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_42153669
quote:
Was al beschreven, maar zonder de naam er bij
pi_42160357
geweldig al deze tips van jullie!!
ben echter geen nieuwe kaasjes tegen gekomen,klinkt decadent maar ik heb ze allemaal al geproefd .
port salut,old amsterdam en nog meer van die meuk,zijn echt massa/sbs 6/zeeman. kaasjes!!!!
mijn absolute voorkeur gaat uit naar reypenaar vsop en de vacherin.
  woensdag 27 september 2006 @ 10:46:25 #84
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_42163562
quote:
Op woensdag 27 september 2006 06:02 schreef tajine het volgende:
geweldig al deze tips van jullie!!
ben echter geen nieuwe kaasjes tegen gekomen,klinkt decadent maar ik heb ze allemaal al geproefd .
port salut,old amsterdam en nog meer van die meuk,zijn echt massa/sbs 6/zeeman. kaasjes!!!!
mijn absolute voorkeur gaat uit naar reypenaar vsop en de vacherin.
Als je dan écht wat anders wilt neem dan Oscypek.
Ik heb dit geproefd en vond het maar terwijl de lokale Polen van deden.
pi_42165330
quote:
Op dinsdag 26 september 2006 16:00 schreef Chielus het volgende:

[..]

Goed om zo kennis te maken met Franse kazen, alleen zijn dit waarschijnlijk wel allen Fabriekskazen. Ga eens naar een kaaswinkel/boer en probeer eens wat boederij kazen. Je zult meteen een groot verschil proeven. (het kost wat meer maar het is mijn inziens wel de moeite waard).

Mooi glas rode wijn erbij en genieten...
Het was in ieder geval niet de standaard voorverpakte kaas met plastic smaak. Was echt bij een kaasboer.

Voor het echte walhalla moet je een keer in de zomervakantie naar Frankrijk en daar een markt bezoeken. Heel veel boeren die hun spullen direct op de markt zetten, allemaal regionale kazen
pi_42176370
quote:
Op woensdag 27 september 2006 06:02 schreef tajine het volgende:
geweldig al deze tips van jullie!!
ben echter geen nieuwe kaasjes tegen gekomen,klinkt decadent maar ik heb ze allemaal al geproefd .
port salut,old amsterdam en nog meer van die meuk,zijn echt massa/sbs 6/zeeman. kaasjes!!!!
mijn absolute voorkeur gaat uit naar reypenaar vsop en de vacherin.
Ok, nog eens proberen.

Ken je Perail? Pittig Frans schapenkaasje.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_42180200
ik zie steeds de namen van de kazen staan, maar de makers zijn ook heel belangrijk. net als bij wijn de ene bordeaux is de andere niet; de ene camembert is de andere ook niet. Ga in ieder geval naar een proffesionele kaasverkoper, dan kun je ze rijp krijgen dat is ontzettend belangrijk en dat krijg je in de supermarkt nooit (het rijpen (affineren) is een nogal duur proces..) ook een aoc zegt niet zoveel, de bepalingen om zo'n appelation te voeren zijn heel erg per kaas verschillend. Bij Roquefort bijvoorbeeld mag je bijna alles doen. De allerbeste roquefort is zeker "roquefort cave baragnaudes" wel een beetje aan de prijs maar proef dat maar eens naast een supermarkt roquefort!! Het ligt er ook een beetje aan waar je het voor gebruikt natuurlijk. zo is er een zwiterse kaas, "l' evitaz'", die vrij onbekend is en voor een kaasplankje ook niet vreselijk geschikt, maar in en fondue een absolute topper! aanraders voor een kaasplank (natuurlijk altijd verschillende types kaas gebruiken): geitenkaas: Saint Maure de la Touraine, gratadon d'ardeche, pelardon koeienkaas (witschimmel): camembert de Normandie, brie de meaux, coulommiers. roodbacterie: munster, l'epoisses, chaverin mont d'or blauwschimmel: roquefort, gorgonzola, cambozola, bastiaans blauw , bresse bleu. harde kazen: comte, beaufort, cantal, mimolette vieux. verder kun je natuurlijk ook nog paarden- schapen, buffel of yakkaas eten maar dat is meer iets voor de liefhebbers en ook moeilijker te krijgen (behalve buffel mozarella..). Als laatste tip heb ik nog dat het wel leuk is dat je ookmrekening houdt met de vorm van de kaas, een paar verschillende is wel zo leuk voor een kaasplank.
  woensdag 27 september 2006 @ 23:06:05 #88
33232 Againzender
Vriend van de show
pi_42184428
quote:
Op woensdag 27 september 2006 11:52 schreef Freak187 het volgende:

[..]

Het was in ieder geval niet de standaard voorverpakte kaas met plastic smaak. Was echt bij een kaasboer.

Voor het echte walhalla moet je een keer in de zomervakantie naar Frankrijk en daar een markt bezoeken. Heel veel boeren die hun spullen direct op de markt zetten, allemaal regionale kazen
Kom tijdens de zomervakantie aardig wat zondagen in de markthallen van Beziers. Niet dat dat nou direct een kaaswalhalla is, maar het geeft inderdaad een aardig idee van watvoor een lekkers er te krijgen is, niet alleen qua kaas.

Wat mij overigens erg opvalt is het verschil tussen rauwmelkse kazen en de gepasteuriseerde kazen. Rauwmelkse vind ik over het algemeen veel voller van smaak. En die kan je nou net niet zo makkelijk krijgen in de Nederlandse supermarkt, hoewel ik ze bij AH wel eens zie liggen.
[b]Op maandag 6 september 2010 00:28 schreef tong80 het volgende:[/b]
GVD Wat moet jij een trotse vader zijn :)
:P
pi_42200856
quote:
Op woensdag 27 september 2006 21:11 schreef chefkok het volgende:
ik zie steeds de namen van de kazen staan, maar de makers zijn ook heel belangrijk. net als bij wijn de ene bordeaux is de andere niet; de ene camembert is de andere ook niet. Ga in ieder geval naar een proffesionele kaasverkoper, dan kun je ze rijp krijgen dat is ontzettend belangrijk en dat krijg je in de supermarkt nooit (het rijpen (affineren) is een nogal duur proces..)
In de supermarkt zag ik de port salut vacuum liggen, eigenlijk idioot. Ik ben het met je eens dat de supermarkt geen geschikte plek is om Franse kaas in het algemeen te kopen.
quote:
Het ligt er ook een beetje aan waar je het voor gebruikt natuurlijk. zo is er een zwiterse kaas, "l' evitaz'", die vrij onbekend is en voor een kaasplankje ook niet vreselijk geschikt, maar in en fondue een absolute topper!
Goed punt. Hetzelfde geldt voor Appenzeller, ook Zwitsers, en echt een hele lekkere smaakmaker in een fondue.
quote:
-veel kaas-
Sainte-Maure de Touraine is inderdaad een heerlijk geitenkaasje, vergeet het strootje er niet uit te halen Met munster zou ik voorzichtig zijn omdat er behoorlijk wat verschillende soorten onder de naam munster verkocht worden. Een goede munster is AOC gekeurd en zacht rood/oranje van kleur. Koop epoisse flink rijp, dan komt de smaak goed tot z'n recht. Wees niet bang als het kaasje haast stroperig is.
Er zijn verder best wat schapenkazen makkelijk verkrijgbaar. De bekendste is Roquefort, die vaak niet als schapenkaas gekenmerkt wordt. Verder is Manchego (een harde schapenkaas uit Spanje) erg lekker, en als je iets pittigers zoekt is de Italiaanse Pecorino een optie, die ook geraspt erg lekker in gerechten gebruikt kan worden.

[ Bericht 9% gewijzigd door Casparovvv op 28-09-2006 15:53:25 ]
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_42201210
quote:
Op woensdag 27 september 2006 23:06 schreef Againzender het volgende:


Wat mij overigens erg opvalt is het verschil tussen rauwmelkse kazen en de gepasteuriseerde kazen. Rauwmelkse vind ik over het algemeen veel voller van smaak. En die kan je nou net niet zo makkelijk krijgen in de Nederlandse supermarkt, hoewel ik ze bij AH wel eens zie liggen.
Bij de kaasspeciaalzaak moet dat geen probleem zijn. Het is minder moeilijk dan je denkt hoor. Roquefort, Brie de meaux (boerenbrie), reblochon en gorgonzola zijn rauwe melk kazen. In feite hele gangbare kazen.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
  donderdag 28 september 2006 @ 17:16:50 #91
33232 Againzender
Vriend van de show
pi_42203670
quote:
Op donderdag 28 september 2006 15:56 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Bij de kaasspeciaalzaak moet dat geen probleem zijn. Het is minder moeilijk dan je denkt hoor. Roquefort, Brie de meaux (boerenbrie), reblochon en gorgonzola zijn rauwe melk kazen. In feite hele gangbare kazen.
Oh, zeker niet. Bij speciaalzaken verwacht ik juist voornamelijk rauwmelkse kazen tegen te komen! Is meer een onderstreping dat je in supermarkten over het algemeen geen geweldig beeld krijgt van wat er te kazen valt
[b]Op maandag 6 september 2010 00:28 schreef tong80 het volgende:[/b]
GVD Wat moet jij een trotse vader zijn :)
:P
pi_42203846
quote:
Op donderdag 28 september 2006 17:16 schreef Againzender het volgende:

[..]

Oh, zeker niet. Bij speciaalzaken verwacht ik juist voornamelijk rauwmelkse kazen tegen te komen! Is meer een onderstreping dat je in supermarkten over het algemeen geen geweldig beeld krijgt van wat er te kazen valt
Ok
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
  Moderator donderdag 28 september 2006 @ 18:10:25 #93
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_42205524
Ik weet geen namen, maar als je in Oostenrijk een "jouseplatte" bestelt, kaas en vleeswaren met brood, dan zit daar meestal kaas bij die ontzéttend naar mest ruikt. Maar lékker.
"Those people who think they know everything, are a great annoyance to those of us who do."
  vrijdag 29 september 2006 @ 15:45:17 #94
159235 Heersbeer
beert een beer
pi_42234297
Poosje geleden een kaas meegenomen uit Istrië, half koemelk, half schapenmelk. Gestoord lekker, een aanrader als je nog een keer die kant op gaat.

Ook een stuk truffelkaas meegenomen(het is een truffelstreek) en die was ook goddelijk, je kon proeven dat die kaas een historie had.
pi_42261388
Vandaag een nieuw kaasje proberen, queso de valdeon.
Spaans blauwaderkaasje, pittig en romig. Beetje Saint Agur achtig, maar dan korreliger van structuur en scherper van smaak.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_42396061
Een paar favorieten;
Cantal
Tomme de brebis
Chaumes
Boursault
Leerdammer Caractère

Hey! Weet iemand waar je zo'n girolle kunt kopen? Brentmeister? Christiaan?
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
pi_42399844
quote:
Op donderdag 5 oktober 2006 17:56 schreef Serendips het volgende:
Een paar favorieten;
Cantal
Tomme de brebis
Chaumes
Boursault
Leerdammer Caractère

Hey! Weet iemand waar je zo'n girolle kunt kopen? Brentmeister? Christiaan?
Bij de kaasspeciaalzaak Wij hebben ze zoals ze op de foto staan, voor ongeveer 20-25 euro uit mijn hoofd. Dit is boven Rotterdam, weet niet waar je vandaan komt. Misschien zijn ze bij de Marskramer oid ook wel te koop.
Op dinsdag 24 november 2009 23:03 schreef k_man het volgende:
Een einde aan oeverloos gelul is een einde aan Fok.
pi_42400176
quote:
Op donderdag 28 september 2006 18:10 schreef Gert het volgende:
Ik weet geen namen, maar als je in Oostenrijk een "jouseplatte" bestelt, kaas en vleeswaren met brood, dan zit daar meestal kaas bij die ontzéttend naar mest ruikt. Maar lékker.
Was het geen Alpenkaas? Eén die bovenop de berg gemaakt wordt? Da's een stevige kaas (die je met een flink mes moet snijden, en soms afbrokkelt) die van rauwe melk gemaakt wordt, bovenop de Alp. De melk is afkomstig van de koeien die daar staan en gemolken worden. Aan het eind van het seizoen (ongeveer september) komen de koeien en kazen naar beneden.

Ik vind deze kaas vooral lekker op vers (nog warm) heel onbenullig brood, met veel pitten en stukken erin. Maar hij is ook heel goed knaagbaar voor tussendoor en kaasplank.
In Deventer bij de kaasboer op de Brink is er 1 te krijgen.

Ze ruiken trouwens zo naar mest omdat ze meestal (afhankelijk van de Alp) naast de stallen liggen de hele zomer.
  vrijdag 6 oktober 2006 @ 04:56:07 #99
33549 Thomasumo
User 33549 reporting for
pi_42413361
quote:
Op zondag 24 september 2006 13:56 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Roquefort is geen droge kaas, wij krijgen 'm binnen in plastic waar 'ie bijna in een zak vocht dobbert. Het wordt gerijpt in de grotten van Roquefort waar een bepaald klimaat heerst, en enorme roggebroden zorgen er voor dat die kenmerkende schimmel zich in de Roquefort vestigd.
Ik weet dat ie word geleverd in vocht, maar bij de ah is ligt het altijd té nat in het schap, het komt denk ik door het cellofaan dat de kaas zo gaat zweten. Dus ja hij mag vochtig zijn, niet te droog liever zelfs. Maar in de supermarkt is het echt te gortig.
I am SO omniscient that if there were to be two omnisciences, I'd be both!
  vrijdag 6 oktober 2006 @ 15:40:07 #100
20716 tonja
twitch.tv/tonjatekenshow
pi_42424685
Mijn favorieten zijn: Poire st Vraine, Epoisse, Explorateur en de Caparone.
►►►https://www.twitch.tv/tonjatekenshow ◄◄◄◄
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')