Wat is el bulli?quote:Op donderdag 8 juni 2006 10:04 schreef marnix73 het volgende:
Ben niet de enige met mijn ervaring bij het eten bij De Librije...
[..]
een top restaurant uit Spanje beroemd om zijn modulaire koken en experimetele bereidings wijzesquote:
O er begint me iets te dagen ja..quote:Op donderdag 8 juni 2006 10:52 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
een top restaurant uit Spanje beroemd om zijn modulaire koken en experimetele bereidings wijzes
hij bedoeld moleculairquote:Op donderdag 8 juni 2006 10:57 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
O er begint me iets te dagen ja..
Wat is modulair koken?![]()
Zegge... hoe heet je, Bluezz: een goede... een goede modulator... nee moder... modera... moderator! weet dat soort topics toch altijd terug te vinden?quote:Op donderdag 8 juni 2006 11:48 schreef Bluezz het volgende:
Moleculair koken is bijv.wat ze bij het www.brouwerskolkje.nl doen
Ik heb er een keer een topic over geopend... maar ik ben de naam kwijt
korsakov, ga af!
Waarom denk je dat ze stopt?quote:Op donderdag 8 juni 2006 11:52 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Zegge... hoe heet je, Bluezz: een goede... een goede modulator... nee moder... modera... moderator! weet dat soort topics toch altijd terug te vinden?![]()
![]()
quote:Scheikundeles voor sterrenkoks
HAROLD HAMERSMA
WAGENINGEN - Wie een ei kookt in een zure vloeistof, houdt een gelatineachtig, doorzichtig ei zonder eierschaal over. Dat ontdekte de Franse moleculair gastronoom dr. Hervé This van het Collège de France uit Parijs.
Wetenschappers weten nog steeds niet waarom het rauwe ei zo reageert op het zuur.
Dat vertelde This maandag tijdens een gastcollege aan de Wageningen Universiteit. Een keur aan Nederlandse sterrenkoks, onder wie Jonnie Boer, Robert Kranenborg en Imko Binnerts, hing aan zijn lippen. De chefkoks komen in 2006 zes keer bijeen met wetenschappers om zich te buigen over raadselachtige chemische processen in de keuken. De bedoeling is dat zij samen tot nieuwe gastronomische vondsten komen.
Chemicus This is grondlegger van de zogenoemde moleculaire gastronomie. Koken met behulp van natuur- en scheikunde is vooral bekend geworden door sterrenkok Ferran Adrià van het Spaanse toprestaurant El Bulli. ''Maar zijn keuken is meer een laboratorium. Zo zou ik het niet willen hebben. Al die goochelarij is leuk, maar het moet wel blijven smaken'', aldus Jonnie Boer van het Zwolse driesterrenrestaurant De Librije maandag.
This verklaarde maandag hoe ontdekkingen als de modieuze groentefoams, schuimsauzen die niet inzakken en allerlei soorten geleien zijn gedaan. ''Stap voor stap verder gaan. Je maakt een gerecht en vraagt je vervolgens af wat er zou gebeuren als je er nog iets aan toe voegt. Dat kan iets simpels zijn als een scheutje olie, maar ook minder bekende stoffen als wijnsteenzuur of glucose. Er ontstaan chemische processen die tot iets moois kunnen leiden. Ik noem dat episch koken.''
Adrià verwierf wereldfaam met gerechten die hij in stikstof frituurde, dus bij een temperatuur van min 196 graden Celsius. Hartige schuimgerechten maakt hij door een sifon met een gaspatroon te gebruiken en de hele culinaire wereld doet hem na. ''Die truc met de sifon is geweldig. Je krijgt er een hele mooie smaak mee'', vindt Boer, zelf onder meer bekend van zijn ganzenleverlolly. ''Ik hoop op deze bijeenkomsten ook nieuwe, leuke dingen te leren. Zo proberen wij iets nieuws met chocola, maar het is nog niet goed genoeg gelukt.''
This toonde de chefkoks maandag diverse meer en minder bekende chemische reacties in het kookproces. Al grabbelend in zijn ouderwetse dokterstas, gevuld met potjes en flesjes, toverde hij blauwe mayonaise en van kleur veranderende drankjes. Veel reacties in de keuken zijn voor wetenschappers nog onverklaarbaar, aldus de Fransman.
''Maar het belangrijkste bij koken is toch niet de techniek. De liefde komt op de eerste plaats en de kunst is tweede. Geen enkel gerecht slaagt zonder die twee. Dus mensen die mij vragen of we in de toekomst alleen nog pillen met een smaakje zullen eten, kan ik gerust stellen: daar is geen enkele kans op zolang de liefde voor het vak, het product en de gast blijft bestaan'', aldus de Franse kookchemicus. (ANP)
© Het Parool, 13-12-2005
Het was meer onwilgeen zindoor drukte op het werk dat ik hiet niet kan vindenquote:Op donderdag 8 juni 2006 11:52 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Zegge... hoe heet je, Bluezz: een goede... een goede modulator... nee moder... modera... moderator! weet dat soort topics toch altijd terug te vinden?![]()
![]()
Gezellie.quote:
Waar wil je nou weer een recensie van, van de koffie van Bluezz?quote:Op donderdag 8 juni 2006 15:24 schreef Martijn_77 het volgende:
Ben dan wel benieuwd naar de recensie van Dude
Ook maar ook van je restaurant bezoekquote:Op donderdag 8 juni 2006 16:45 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Waar wil je nou weer een recensie van, van de koffie van Bluezz?
quote:Zwolse horeca ontsnapt aan explosie
Een hotel in het centrum van Zwolle is zaterdagmiddag ontsnapt aan een explosie. Het werd ontruimd als gevolg van een gaslek. Ook een tapasbar, een café-restaurant en enkele marktkramen moesten om die reden tijdelijk hun activiteiten staken.
Metingen toonden aan dat een gevaarlijke hoeveelheid gas zich had opgehoopt in de kelders van twee panden, die ook zijn ontruimd. Omstreeks 14.30 uur was het lek gedicht en waren de panden geventileerd, waarna de afzetting werd opgeheven.
Het lek zelf leverde volgens Wierseman weinig gevaar op. “Het gevaar zat in de opeenhoping van gas die ontstond in de twee panden en in de graafwerkzaamheden die de kans op een ontploffing vergroten.”
Na de graafwerkzaamheden is de gasleiding aan beide kanten van het lek afgesloten door medewerkers van Essent. Daarna liet de brandweer het gas, dat zich in de gebouwen had opgehoopt, 'gecontroleerd' ontsnappen.
quote:Op maandag 12 juni 2006 23:51 schreef golfer het volgende:
We kunnen altijd nog een extra kinderbedje bij ons op de kamer laten neerzetten, Isa.
Ik schrikken!!!quote:
Mens, dan ben je toch gewoon mijn zusje wat ik onderweg heb opgepikt en nergens terecht kanquote:Op maandag 12 juni 2006 23:57 schreef Isabeau het volgende:![]()
dat mag ook! Ik weet namelijk nog niet zo goed hoe ik 's nachts bij haar kan aankomen, ze woont een beetje in zo'n buitenwijk van Zwolle.
quote:Op dinsdag 13 juni 2006 01:07 schreef Bluezz het volgende:
Mens, dan ben je toch gewoon mijn zusje wat ik onderweg heb opgepikt en nergens terecht kan![]()
Ik reserveer vast een plekje met zicht op de keuken. Ik ga dus NIET met mijn rug ernaartoe zittenquote:Op vrijdag 28 april 2006 02:18 schreef golfer het volgende:
Oh, en we zitten dus aan die lange tafel in de keuken bij de koks en niet in het restaurant-gedeelte.![]()
Ik bij deze ookquote:Op dinsdag 13 juni 2006 17:36 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Ik reserveer vast een plekje met zicht op de keuken. Ik ga dus NIET met mijn rug ernaartoe zitten
[afbeelding]
Lijkt mij een goed plan, af-en-toe even van plek verwisselen.quote:Op dinsdag 13 juni 2006 17:41 schreef Duderinnetje het volgende:
Och en anders rouleren we toch een keer![]()
Ga dan mee johquote:
Dat maken ze vast wel vaker mee. Iedereen komt daar immers voor een blik op de keuken, dus halverwege even wisselen is wel zo leukquote:Op dinsdag 13 juni 2006 17:43 schreef golfer het volgende:
[..]
Lijkt mij een goed plan, af-en-toe even van plek verwisselen.
Jaquote:Op dinsdag 13 juni 2006 17:48 schreef Isabeau het volgende:
En je mag toch ook rondlopen in de keuken?![]()
Kookquote:Op dinsdag 13 juni 2006 18:10 schreef Isabeau het volgende:
Oh ik krijg bijna traantjes in mijn ogen van geluk bij het idee alleen al
Ik vind ze allebei een beetje ordiquote:Op dinsdag 13 juni 2006 18:59 schreef Bluezz het volgende:
[afbeelding]
![]()
therese lijkt wel een assistente van Hans Klok of zo![]()
http://shop.wijn.org/Wijn(...)7736C12570730032FF74quote:FR; 2/3e deel druivensap met 1/3e deel marc, rijpt 12 maanden op eikenhout. Koel als aperitief, met meloen of nagerecht, 16-22 vol%. Komt uit de Jura, al bekend sinds de 14e eeuw. Smaakt naar sinaasappelschil, gekonfijte vruchten en pruimenconcentraat
Oiquote:Op dinsdag 13 juni 2006 21:10 schreef marnix73 het volgende:
[..]
http://shop.wijn.org/Wijn(...)7736C12570730032FF74
quote:Op dinsdag 13 juni 2006 20:46 schreef marnix73 het volgende:
En wat weemoed...
[afbeelding]
[afbeelding]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |