quote:Zakenman VS betaalde smeergeld Irak-contracten
(Novum/AP) - Een zakenman heeft toegegeven ruim twee miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald aan Amerikaanse functionarissen in ruil voor contracten om in Irak wederopbouwprojecten te kunnen uitvoeren. De functionarissen speelden hem voor bijna negen miljoen dollar aan opdrachten toe. Dat blijkt uit dinsdag vrijgegeven rechtbankdocumenten.
Tot nu toe zijn inclusief de Amerikaanse zakenman, Philip Bloom, vier personen aangeklaagd in de zaak. Een medewerker van het Amerikaanse leger in Irak, Robert Stein, gaf net als Bloom in februari toe schuldig te zijn. Ook twee Amerikaanse luitenant-generaals zijn gearresteerd. Drie andere officieren staan onder verdenking. Bloom paaide hen met geld, auto's, vliegtuigtickets en sieraden en bood ze de seksuele diensten aan van vrouwen die in zijn villa in Bagdad verbleven.
quote:Rumsfeld alleen weg op verzoek van Bush
(Novum/AP) - De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld heeft dinsdag gezegd alleen zijn ontslag in te dienen als president George Bush daarom vraagt.
Rumsfeld ligt al maanden onder vuur wegens inschattingsfouten die hij gemaakt zou hebben met betrekking tot de oorlog in Irak. De afgelopen dagen is de druk op hem toegenomen door de oproep van zes oud-generaals, die deels onder Rumsfeld in Irak dienden, om op te stappen.
Bush schaarde zich dinsdag echter (opnieuw) pal achter zijn minister van defensie. "Ik beslis wat het beste is, en het beste is dat Donald Rumsfeld minister van defensie blijft", aldus de president.
Tijdens een persconferentie in het Pentagon zei Rumsfeld dinsdag dat hij niet van plan is op te stappen zolang de president niet om zijn ontslag vraagt. "Er zijn geen onvervangbare mensen, maar slechts de president beslist over mijn lot", aldus Rumsfeld. In antwoord op de kritiek van de zes generaals buiten dienst zei Rumsfeld vrijdag dat het onzin zou zijn de minister van defensie te vervangen 'iedere keer als twee of drie generaals het niet met hem eens zijn'.
De felste kritiek die de afgelopen weken op Rumsfeld werd geuit was afkomstig van een generaal b.d. bij de landmacht, John Batiste. Die zei vorige week dat Rumsfeld ten strijde was getrokken in Irak 'op basis van een slecht plan, waarin geen rekening werd gehouden met de situatie na de omverwerping van het regime van Saddam Hussein'. "We hebben bovendien te maken met een man die slecht leiding geeft en arrogant en onbeschoft is."
haha.. da's primaquote:Op woensdag 19 april 2006 07:21 schreef Yildiz het volgende:
[..]
Nee, geen verrassing, maar de eerste die komt met het argument dat de USA dit voor de vrede doet, stouw ik dit nieuwsbericht door de strot.
Yes it does, look closer.quote:Op woensdag 19 april 2006 09:09 schreef Evil_Jur het volgende:
Die nieuwsberichten hebben volgens mij niet zoveel met Iran te maken...
het is het voorspelquote:
http://www.wereldomroep.n(...)an_reactie_bevolkingquote:Iraniërs bezorgd over confrontatiepolitiek
Ferry Biedermann
14-04-2006
De Iraanse bevolking reageert met gemengde gevoelens op de confronterende nucleaire politiek van president Ahmedinejad. Terwijl de regering een harde toon aanslaat bij het bezoek van het hoofd van het Internationale Atoomenergieagentschap, Mohammed al-Baradei, kijkt de bevolking toe met een mengeling van trots en zorg. De Iraniërs zijn trots op de technologische prestatie, maar ook bezorgd over de confrontatie met de internationale gemeenschap.
Iran verkondigde eerder deze maand dat het uranium heeft verrijkt. "Dat kan de populariteit van de president op korte termijn vergroten, onder het simpele deel van de bevolking", zegt Davoud Bavand, een politiek-analist aan de Imam Sadr universiteit in Teheran. Onder het beter opgeleide deel van de bevolking, bestaat er vooral onrust, zegt hij. Mochten de VN eensgezind tot sancties besluiten die de bevolking treffen, kan ook 'de straat' snel omslaan, zegt Bavand.
Aandacht afleiden
De Iraanse economie kan moeilijk sancties verdragen. Ondanks de mooie beloftes van Ahmedinejad tijdens zijn verkiezingscampagne, neemt de werkloosheid toe en is er geen zicht op verbetering. Volgens Bavand helpt de hele kerncrisis Ahmedinejad om de aandacht van zulke problemen af te leiden.
De regering heeft de verrijking van uranium dik aangezet in de media. Die hebben Iran al luidkeels gebombardeerd tot lid van de 'nucleaire club'. De bevolking is iets minder onder de indruk. Sommige mensen hopen dat de regering toch nog zal terugkrabbelen om sancties of erger, militaire aanvallen, te voorkomen. Maar de prijs die het Westen moet betalen om Iran te laten terugkrabbelen zal wel hoog moeten zijn.
Sancties opheffen
"Ik moet helemaal niets hebben van de mullahs", zegt Dawud Noroozi, "maar ik ben blij met ons nucleaire programma. Als je in een hoek gedreven wordt, moet je je verdedigen." Hij vindt dat de Amerikanen de sancties tegen zijn land moeten opheffen, Iran tot de WTO moeten laten toetreden en de houding in het algemeen moet verbeteren, want dan heeft Iran helemaal geen kernprogramma nodig.
De officiële lijn van de regering is dat de kerntechnologie wordt ontwikkeld voor vreedzame doeleinden. Maar veel Iraniërs geloven daar weinig van. Noroozi haalt alleen maar zijn schouders op, het is duidelijk.
Verdedigen
Een conciërge van een school in het centrum is een typische Ahmedinejad-aanhanger. "Ik ben blij dat we deze technologie hebben. Dan kunnen we ons tenminste verdedigen", zegt Mehdi Teherani, die buiten de deurmatten van de school aan het wassen is. Hij vindt dat Iran de juiste stap heeft gezet. "Toen ik op Ahmedinejad stemde was dit wat ik hoopte."
Lang niet iedereen is zo overtuigd van de juistheid van de zaak. Veel jongere, wat hogeropgeleide inwoners van de hoofdstad zijn voor technologische vooruitgang, maar vragen zich af of er geen andere keuze was. "Ik weet dat we heel veel andere dingen veel harder nodig hebben", zegt verpleegster Bahar Zara. "Maar aan de andere kant kan ik niet tegen de ontwikkeling van kerntechnologie zijn."
Foute timing
Onder de meer hervormingsgezinde, rijkere lagen van de bevolking in het noorden van de stad, is er meer kritiek op de aankondiging van de verrijking van uranium. Een winkeleigenaar zegt dat de timing in ieder geval helemaal fout is. Hij vindt het geen goed idee om nu juist de spanningen met de buitenwereld, vooral de Amerikanen, op te voeren. Het had ook met diplomatie gekund en Iran laat op deze manier zien dat het niet geïnteresseerd is in een dialoog, zegt de winkelier.
De houding van de hervormers is vaak tweeslachtig. Ook onder hun regeringen is het kernprogramma doorgegaan. Ze vinden dat ze daar te weinig erkenning voor krijgen, terwijl ze aan de andere kant willen dat deze regering het programma stopzet. Een jonge ondernemer in Noord-Iran is veel duidelijker: "Ik wil dat ze helemaal niets hebben op kerngebied, geen bommen, geen centrales, geen onderzoek. Het is doodeng."
voorspel is voor meisjes met te weinig alcohol in hun systeem ... ik wil vanavond korrigele groene beelden met bewegende lichtjes boven Teheran zienquote:Op woensdag 19 april 2006 10:53 schreef IkWilbert het volgende:
Voorspel is het lekkerste van het hele geheel.
Het lijkt mij duidelijk.quote:De officiële lijn van de regering is dat de kerntechnologie wordt ontwikkeld voor vreedzame doeleinden. Maar veel Iraniërs geloven daar weinig van. Noroozi haalt alleen maar zijn schouders op, het is duidelijk.
quote:Op woensdag 19 april 2006 14:44 schreef feessie het volgende:
Daar gaan we weer :
'Atoombom op Iran niet uitgesloten'
De Texaan en voormalig alcoholist George Bush, tevens president van de Verenigde Staten, sluit een nucleaire aanval op Iran niet uit. Gisteren zei hij tijdens een persconferentie dat “alle opties mogelijk zijn”.
Net als tijdens zijn kruistocht tegen Irak vond George W. dat de landen die het gevaar van een Iraanse atoombom onderkennen gezamenlijk dienen op te treden. Tot nu toe onderkent alleen Frankrijk openlijk dat gevaar. Frankrijk dreigde eerder ook al met een atoomaanval op Iran.
nieuwnieuws.nl
Hey die wou ik nog postenquote:Op woensdag 19 april 2006 08:56 schreef Godslasteraar het volgende:
Linkje van Drugshond: Why We Fight
check de reviews.
http://www.rottentomatoes.com/m/why_we_fight/
(en gevonden op eMule)
http://ipsnews.be/categorieen/internaf.asp?idnews=7008quote:Iran-crisis is déjà-vù
Bill Berkowitz
OAKLAND, 19 april (IPS) - Rechtse kringen in Washington roeren de oorlogstrom, en de geluiden lijken sterk op het rumoer tijdens de aanloop naar de invasie in Irak. Net dezelfde opinieleiders die in 2002 voor een "regimewissel" in Irak pleitten, hebben het nu over de noodzaak van een omwenteling in Iran.
De Amerikaanse regering heeft Iran al een tijdje in het vizier. In de recente National Security Strategy van het Witte Huis stond het land centraal. Als het scenario bekend voorkomt, dan zijn daar goede redenen voor. De aanloop tot een mogelijke militaire actie tegen Iran mag dan wel geen exacte kopie zijn van de gebeurtenissen voor de inval in buurland Irak, toch zijn er enkele opvallende gelijkenissen.
Net als voor Irak dringen rechtse denktanks en neoconservatieve beleidsmensen aan op een regimeverandering in Teheran. Net als voor de invasie in Irak beweren overheidsmedewerkers dat een nucleair programma van Iran een bedreiging kan vormen voor de VS.
Iraanse vluchtelingenorganisaties en hun leiders verdringen elkaar om aandacht te krijgen van de VS-overheid. De informatie die deze organisaties leveren, is verre van accurraat - net zoals dat het geval was met de door Washington vertroetelde Irakees Ahmad Chalabi. Er is de onenigheid binnen de Amerikaanse regering over de te volgen koers. En nu zijn we in de fase beland dat de VS binnen de Veiligheidsraad moet bewijzen dat Iran effectief een bedreiging vormt.
Nobelprijswinnaar Mohamed El Baradei, het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap IAEA, herinnert zich de politiek en emotioneel geladen dagen voor de invasie in Irak maar al te goed. Op een forum in Doha, de hoofdstad van Qatar, zei El Baradei dat de internationale gemeenschap dringend "weg moest van bedreigingen van sancties tegen Iran". Volgens hem vormt het nucleaire programma van Iran geen "accute bedreiging". El Baradei vindt dat het hoog tijd was dat het debat minder verhit wordt gevoerd. "Er is geen militaire oplossing voor dit probleem", bezweert El Baradei. "De enige duurzame oplossing is een onderhandelde oplossing."
Pal tegenover hem staan de Amerikaanse neoconservatieve haviken. Drie jaar na de invasie in Irak hebben de meeste prominente neoconservatieven een plekje in de schaduw opgezocht. Michael Ledeen, een boegbeeld van het American Enterprise Institute, een conservatieve denktank, vormt daarop een uitzondering.
Hoewel hij buiten Washington amper bekend is, hebben Ledeens denkbeelden het Amerikaanse buitenlandbeleid de vorbije jaren sterk bepaald. "Hij gelooft dat het Amerika's lotsbestemming is om geweld te gebruiken bij de verspreiding van democratie. Hij leverde de filosofische legitimering van de Amerikaanse bezetting van Irak", schreef William Beeman van de Pacific News Service in 2003.
Ledeen werkte in het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de National Security Council, en was nauw betrokken bij de wapenverkoop aan Iran tijdens de Iran-Contra-affaire in 1986.
Nu doceert Ledeen aan het American Enterprise Institute, een in Washington gevestigde conservatieve denktank. Onlangs liet hij zich ontvallen dat de invasie van Irak "de foute oorlog, op het foute tijdstip, op de verkeerde manier, en tegen het verkeerde land". Ledeen stuurt al enkele jaren aan op een regimeverandering in Iran.
Volgens Ledeen zelf vond hij in 2001 en 2002 al gehoor bij medewerkers binnen het Pentagon en op het kantoor van vice-president Dick Cheney. De meerderheid vond toen, aldus Ledeen, dat "de weg naar Teheran door Bagdad liep".
Ledeen voorspelt al jaren dat Iran op het randje van een revolutie staat, een omwenteling die maar een duwtje in de rug nodig heeft om werkelijkheid te worden. Enkele jaren geleden sprak hij tot een groep Iraanse bannelingen in Los Angeles: "Ik heb contacten in Iran die tegen het regime vechten. Ze hebben geld nodig. Geef me twintig miljoen, en jullie zullen je revolutie hebben."
"Als het Witte Huis zijn eigen beweringen dat ze democratie wil verspreiden ernstig neemt", schrijft Ledeen, "dan zouden we de democratische revolutie in Iran actief aan het steunen moeten zijn." Ledeen vindt dat de VS "actie moeten ondernemen tegen Iran voor de slachting die ze onder onze soldaten en de Irakezen hebben veroorzaakt".
De overtuiging van IAEA-baas El Baradei is dan weer meer gebaseerd op feiten dan op ideologie. Hoewel het IAEA in de aanloop van de invasie in Irak stelde dat Irak geen kernwapens bezat, werd ze schromelijk genegeerd door de VS. De oorlog toonde aan dat het IAEA het bij het rechte eind had. "Wij waren de enigen die zeiden dat Irak geen kernwapens had, en we hadden gelijk. Ik hoop dat de mensen deze keer naar ons zullen luisteren." (JVP/PD) (EINDE/2006)
Nobelprijswinnaar zijn is een hard vakquote:Op woensdag 19 april 2006 15:56 schreef feessie het volgende:
Als meneer Baradei maar in zn bunkertje zit he![]()
Mooi clipje, met passende songtekst.quote:Op woensdag 19 april 2006 16:08 schreef Hallulama het volgende:
Kick Ass Material: http://www.informationclearinghouse.info/article11924.htm
Mooie clipquote:Op woensdag 19 april 2006 16:08 schreef Hallulama het volgende:
Kick Ass Material: http://www.informationclearinghouse.info/article11924.htm
http://www.hetvolk.be/Art(...)leID=DMF19042006_044quote:Fysici waarschuwen Bush voor gevaren nucleair geweld
Ook Nobelprijswinnares Ebadi tegen inval
BRUSSEL - Dertien van de meest prominente Amerikaanse fysici hebben in een brief president George Bush gewaarschuwd voor het eventuele gebruik van atoomwapens tegen Iran.
Onder meer vijf laureaten van de Nobelprijs, één houder van de Nationale Medaille voor Wetenschappen en drie vroegere voorzitters van de American Physical Society, de meest prominente vereniging van Amerikaanse fysici, zeggen in hun brief dat zij als leden van de wetenschapstak die kernwapens heeft mogelijk gemaakt de ,,professionele plicht hebben ervoor te ijveren dat die (wapens) niet worden misbruikt''.
,,Fysici kennen het best de verwoestende effecten van de wapens die zij hebben gecreëerd'', zo staat in de brief op initiatief van professor in de fysica Jorge Hirsch van de Universiteit van Californië te San Diego.
Ze zeggen verontrust te zijn door het feit dat de Amerikaanse regering niet heeft gereageerd op recente berichten in de Amerikaanse pers volgens dewelke de militaire plannenmakers de optie bestuderen om bij een militaire confrontatie met Iran (kleine) atoomwapens te gebruiken die bunkers uitschakelen, de zogenaamde bunker busters.
De wetenschappers noemen het mogelijk inzetten van dergelijke wapens ,,zwaar onverantwoord'' en waarschuwen dat dit ,,desastreuze gevolgen kan hebben voor de veiligheid van de VS en de wereld.''
Ook Nobelprijswinnares waarschuwt
Ook de Iraanse advocate en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2003 Shirin Ebadi waarschuwde voor een Amerikaanse militaire interventie in haar land. ,,Ondanks de kritiek op de Iraanse regering zijn wij in geen geval bereid om maar één Amerikaanse soldaat op ons grondgebied toe te laten'', zei Ebadi, die opkomt voor de mensenrechten, op een persconferentie in Berlijn.
Ebadi, die vorige week nog in de VS was, zei de indruk te hebben dat de Amerikaanse publieke opinie ,,voorbereid werd op een aanval in Iran zoals die een jaar voordien ook werd voorbereid op de oorlog tegen Irak''. ,,Maar nu weet ik niet of het om een psychologische dan wel een echte oorlog gaat'', zei ze.
ht, llc19/04/2006
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |