Ik stuur je wel een PM als ik over 6 maanden mijn studio met 10.000 euro winst verkocht hebquote:Op woensdag 11 juni 2008 00:38 schreef JoPiDo het volgende:
Iedereen met een beetje verstand in zijn hoofd snapt dat dit een gare constructie is waar je eigenlijk nooit in moet trappen.
quote:Op woensdag 11 juni 2008 08:12 schreef Blik het volgende:
[..]
Ik stuur je wel een PM als ik over 6 maanden mijn studio met 10.000 euro winst verkocht heb
een rare constructie is het zeker, maar er is ook wel weer zo over nagedacht dat het in de meeste gevallen goedkoper is dan een kamer huren.
Punt 1: ik heb geen hypotheekquote:Op woensdag 11 juni 2008 11:22 schreef JoPiDo het volgende:
[..]
stuur je ook een pm als je met een schuld van > 15000 euro blijft zitten?
je betaalt enorm veel geld voor een studio die de waarde niet vertegenwoordigt, je gaat een hele rare hypotheek-constructie aan waar er vanuit gegaan wordt dat je inkomen en de waarde van de studio stijgt
toen ik op de site keek, stond er een studio op van 10m2 voor +/- 60000 euro, ik ken geen één debiel die dat zou kopen, laat staan dat het in waarde gaat stijgen
ik heb zelf een studio, meer niet. Zoals je in het begin van dit topic kunt lezen heb ik ook best wat kritiek gehad op Koopstudio, dat had voornamelijk te maken met communicatie.quote:
Goed dat je het verkocht hebt man! Hoeveel tijd heeft het uiteindelijk gekost om het te verkopen?quote:Op woensdag 11 juni 2008 11:59 schreef VoreG het volgende:
ik heb m'n studio afgelopen april met 25000 euro winst verkocht en daar gaan nog zo'n 10000 af aan lastendempers al met al toch zo'n 15000 euro winst. Ik ben niet echt ontevreden
Iets meer dan een maandje.quote:Op woensdag 11 juni 2008 12:03 schreef Blik het volgende:
[..]
Goed dat je het verkocht hebt man! Hoeveel tijd heeft het uiteindelijk gekost om het te verkopen?
Dat is lekker kort. Locatie speelde duidelijk een rol bij jouw studio, en netjes afgewerkt natuurlijkquote:
10 m2quote:Op woensdag 11 juni 2008 11:22 schreef JoPiDo het volgende:
toen ik op de site keek, stond er een studio op van 10m2 voor +/- 60000 euro, ik ken geen één debiel die dat zou kopen, laat staan dat het in waarde gaat stijgen
Allereerst kun jij geen appartement voor 100.000 euro kopen in Utrecht. Al de studio's liggen in de grote stad waar een fatsoenlijke woning al snel 200.000 a 300.000 euro kost.quote:Op woensdag 25 juni 2008 09:06 schreef mrx1 het volgende:
Wat zijn nou de voor- en nadelen van Koopstudio tegenover een volwaardige hypotheek? Stel dat zo'n studio 120.000 euro kost, op jaap.nl zie ik dat je voor minder dan 100.000 voor een appartement (zeker 3x groter dan KS) kunt kopen.
Ik (22) ben een voltijdstudent met een vaste parttime (halftime om preciezer te zijn) aanstelling. Van mijn werkgever mag ik een hypotheek sluiten (hoop ik). Ik ben wel bewust dat ik nog (te) jong ben om zo vroegtijdig een hypotheek af te sluiten. Behalve dat, zie ik alleen maar voordelen aangezien ik veel meer betaal voor een studio (geen kamer voor mij). Of heb ik het mis?
Naast jullie reacties zal ik bij wat makelaars informeren hoe dat allemaal in zijn werk gaat (kosten van het geheel en vooral mijn plichten).
Bij voorbaat dank!
In sommige steden ja, in Utrecht alleen niet.quote:Op woensdag 25 juni 2008 17:40 schreef Liebe het volgende:
Nouja, voor die prijs waarvoor je een studio koopt, kan je in sommige steden bijna een appartement kopen.
Easy choice.
Mag jij 3 keer raden in welke steden koopstudio voornamelijk opereert... Juist, Utrecht en Amsterdam. De meeste studio's liggen in het centrum en daar kost een appartement vaak niet minder dan 300.000 euro voor 80 m2. Is een studio van 35 a 40 m2 voor 150.000 dan een onredelijke prijs?quote:Op woensdag 25 juni 2008 17:40 schreef Liebe het volgende:
Nouja, voor die prijs waarvoor je een studio koopt, kan je in sommige steden bijna een appartement kopen.
Easy choice.
quote:Op woensdag 25 juni 2008 18:53 schreef Blik het volgende:
[..]
Mag jij 3 keer raden in welke steden koopstudio voornamelijk opereert... Juist, Utrecht en Amsterdam. De meeste studio's liggen in het centrum en daar kost een appartement vaak niet minder dan 300.000 euro voor 80 m2. Is een studio van 35 a 40 m2 voor 150.000 dan een onredelijke prijs?
In een stad als Leeuwarden of Groningen zal het inderdaad een stuk minder aanslaan
Ik woon zelf niet eens in het centrum, dus mij een verwend nest noemen gaat iets te ver. Ik woon op 10-15 minuten fietsen van het centrum. Echter wil de gemiddelde student wel in het centrum wonen, dus de meeste studio's liggen ook in het centrum, daarom zijn de studio's een stuk duurder. In Amsterdam is een appartementje aan de Gracht ook een stuk duurder dan een appartement in een buitenwijk. Dus die prijsvergelijking die je maakt gaat niet op.quote:Op donderdag 26 juni 2008 06:18 schreef m3nster het volgende:
[..]
Utrecht ben ik onbekend, maar Amsterdam kun je voor 130-150000 euro een app. van 70m2 krijgen op 10 min afstand van het centrum. (nrd)
Dus waarom een studio kopen, terwijl je een "echte" woning kan kopen? Omdat je dan in ut centrum woont? BLAAT! Verwend nest!
En die studio's zullen echt niet blijven stijgen in waarde, zoals al eerder werd vermeld. Op een gegeven moment dan draait er iemand flink verlies.. En het is niet koopstudio
Was iets vergeten toe te voegen:quote:Op donderdag 26 juni 2008 09:01 schreef Blik het volgende:
[..]
Ik woon zelf niet eens in het centrum, dus mij een verwend nest noemen gaat iets te ver. Ik woon op 10-15 minuten fietsen van het centrum. Echter wil de gemiddelde student wel in het centrum wonen, dus de meeste studio's liggen ook in het centrum, daarom zijn de studio's een stuk duurder. In Amsterdam is een appartementje aan de Gracht ook een stuk duurder dan een appartement in een buitenwijk. Dus die prijsvergelijking die je maakt gaat niet op.
Daarbij is het voor een student haast onmogelijk om zelf op eigen gelegenheid een appartement te kopen. Banken zullen het vaak niet accepteren wegens een te groot risico. De samenwerking van Koopstudio met ABN Amro zorgt ervoor dat een student wel iets kan kopen.
En zolang de huizenprijzen blijven stijgen, zullen de waarde van de studio's dat ook doen
Ik zou als starter een andere manier zoeken, het is en blijft echt iets voor studentenquote:Op donderdag 26 juni 2008 19:01 schreef Timmai het volgende:
Ik snap niet helemaal hoe het werkt. Stel ik wil als starter (+/- 22000 p.j.) zo'n koopstudio huren. Heb ik dan nog steeds mijn ouders nodig die garant staan?
Wie zegt dat het voor een nog hogere prijs moet, je kunt ook gewoon voor dezelfde prijs verkopen als je wilt. Niemand die je verplicht om de prijs te verhogen. Waar mensen uiteindelijk naar kijken is naar de maandlasten, en als die maandlasten relatief laag zijn zal er altijd een markt voor zijn.quote:Op donderdag 26 juni 2008 19:02 schreef ozzyat105 het volgende:
Ja alleen die studenten die een kamer huren zijn vrij om op te zeggen wanneer zij willen.
Dat is een stuk lastiger als je eerst nog een gek moet zien te vinden die jou al veels te dure studio tegen een nog hogere prijs gaat aanschaffen.
maar waarom dan, financieel gezien?quote:Op donderdag 26 juni 2008 19:19 schreef Blik het volgende:
[..]
Ik zou als starter een andere manier zoeken, het is en blijft echt iets voor studenten
Is meer een gevoelskwestie denk ik. Maar ik zelf zou dan een flatje kopen of in een dorp om de stad heen waar het goedkoper is. Ik vind het gewoon echt iets voor studenten. Als ik zou werken zou ik niet meer in een studentenstudio willen wonenquote:
tuurlijk je kan het voor dezelfde prijs verkopen maar dan moet je wel flink geld toeleggen.quote:Op donderdag 26 juni 2008 19:22 schreef Blik het volgende:
[..]
Wie zegt dat het voor een nog hogere prijs moet, je kunt ook gewoon voor dezelfde prijs verkopen als je wilt. Niemand die je verplicht om de prijs te verhogen. Waar mensen uiteindelijk naar kijken is naar de maandlasten, en als die maandlasten relatief laag zijn zal er altijd een markt voor zijn.
En een fok!-user (VoreG uit dit topic heeft zijn studio in één maand verkocht, dus even snel als je maand opzegtermijn bij een huurkamer
Hoezo leg je geld toe als je het voor dezelfde prijs verkoopt? Je lost dan toch gewoon je hypotheek af, en je houdt geen schuld over.quote:Op donderdag 26 juni 2008 22:17 schreef ozzyat105 het volgende:
[..]
tuurlijk je kan het voor dezelfde prijs verkopen maar dan moet je wel flink geld toeleggen.
De maandlasten blijven niet laag als de prijs steeds omhoog moet. En zeker niet als de rente blijft stijgen,
Maar goed hou jij lekker jezelf en anderen voor de gek. Vooral doen zou ik zeggen.
zie maandlasten demperquote:Op donderdag 26 juni 2008 23:16 schreef Blik het volgende:
[..]
Hoezo leg je geld toe als je het voor dezelfde prijs verkoopt? Je lost dan toch gewoon je hypotheek af, en je houdt geen schuld over.
knap dat jij weet wat de rente doet de komende tijd.quote:De rente stijgt helemaal niet, de prognose is zelfs dat die het komende jaar nog 0.5% daalt. Huidige rente is ongeveer 4.8%. Sowieso is stijgende rente niet meer van invloed op je maandlasten op het moment dat je het gekocht hebt, aangezien je je rente gewoon 5 jaar vast zet.
ik probeer alleen andere te behoeden om die fout te makenquote:En je hoeft me niet te overtuigen. Even ter informatie, ik zit al bijna 2.5 jaar in een koopstudio. Heb lage maandlasten en zit er prima
die maandlastendemper is een lening van koopstudio, die heeft helemaal niks te maken met de kosten van je studio. Sterker nog, volgens mij zit die maandlastendemper al in je koopprijs. Dus als je de studio voor hetzelfde bedrag verkoopt zit daar ook weer die maandlastendemper in.quote:
idemquote:Op zaterdag 28 juni 2008 13:07 schreef ozzyat105 het volgende:
[..]
knap dat jij weet wat de rente doet de komende tijd.
Zoals al eerder gezegd in dit topic, ik stuur je wel een pm als ik mijn studio verkocht heb met 10.000 euro winst. Zie ook VoreG, die zijn studio met een flinke winst verkocht heeft. Zolang de huizenprijzen stijgen zal de waarde van studio's ook stijgenquote:Op zaterdag 28 juni 2008 13:07 schreef ozzyat105 het volgende:
[..]
ik probeer alleen andere te behoeden om die fout te maken
goed lezenquote:Op zaterdag 28 juni 2008 14:55 schreef Blik het volgende:
[..]
die maandlastendemper is een lening van koopstudio, die heeft helemaal niks te maken met de kosten van je studio. Sterker nog, volgens mij zit die maandlastendemper al in je koopprijs. Dus als je de studio voor hetzelfde bedrag verkoopt zit daar ook weer die maandlastendemper in.
[..]
zo te horen heb jij er zelf een belang bij als mensen blijven geloven in koopstudioquote:Zoals al eerder gezegd in dit topic, ik stuur je wel een pm als ik mijn studio verkocht heb met 10.000 euro winst. Zie ook VoreG, die zijn studio met een flinke winst verkocht heeft. Zolang de huizenprijzen stijgen zal de waarde van studio's ook stijgen
doe jij maar eens goed lezen hoe het allemaal in elkaar zit. Een maandlastendemper is een lening via koopstudio. En tuurlijk heb ik er belang bij. Maar hoe sommigen (onwetenden) hier de situatie schetsen is gewoon enorme onzin. Ik heb zelf een studio en ik denk dat ik een iets beter beeld kan geven van de kosten van een studio dan iemand die de site heeft bekeken en wat reacties hier gelezen heeft.quote:Op zaterdag 28 juni 2008 15:56 schreef ozzyat105 het volgende:
[..]
goed lezen
[..]
zo te horen heb jij er zelf een belang bij als mensen blijven geloven in koopstudio
Het is een bubbel die zal blijven bestaan totdat de woningnood in steden als Utrecht en Amsterdam is opgelost.quote:
weet ik niet, zou best kunnen. Maakt in principe ook niet zoveel uitquote:Op maandag 7 juli 2008 12:53 schreef LastRequest het volgende:
Het is tegenwoordig de Rabobank trouwens waar ze mee samenwerken, of is dat per stad verschillend?
Je moet een studio in één keer kopen, het is niet zo dat je die studio's huurt(vandaar ook KOOPstudio natuurlijk). Dat kan dmv een hypotheek bij de Rabobank met je ouders als borg, maar je ouders zouden zelf ook de studio kunnen kopen, dan betaal je de rente aan je oudersquote:Op maandag 7 juli 2008 13:18 schreef marloezzke het volgende:
ik bedoelde eigenlijk meer of het interesanter is om ipv bij koopstudio te kopen, wat anders te kopen beetje onduidelijk geformuleerd.
kun je de studio's van koopstudio ook meteen kopen zegmaar dus het totale bedrag ineens?
Volgens mij werk jij bij koopstudio ofzo!?!!?!?quote:Op maandag 7 juli 2008 14:30 schreef Blik het volgende:
Als jouw ouders in één keer een studio contant af kunnen rekenen kan dat uiteraard. Zolang de verkopers hun geld maar krijgen.
Voordeel van via koopstudio kopen is dat de maandlasten relatief gezien een stuk lager liggen dan als je op de huizenmarkt iets zou kopen. Vaak krijg je een studio met eigen badkamer, keuken. Vooral in steden waar de huurprijzen erg hoog zijn zoals in Amsterdam en Utrecht (10 m2 voor 350 per maand) loont het om een studio te kopen. Hij stijgt in waarde en je betaald relatief weinig voor een grote ruimte met eigen voorzieningen.
Waarom zegt iedereen dat toch, ik heb zelf een koopstudio. Ik werk er niet voorquote:Op maandag 7 juli 2008 18:25 schreef ozzyat105 het volgende:
[..]
Volgens mij werk jij bij koopstudio ofzo!?!!?!?Maandlasten zijn afhankelijk van de rente icm hypotheek of koopsom. Waardestijging is niet gegarandeerd;De studio kan ook dalen in waarde Je betaald relatief VEEL voor een kleine ruimte (vergelijk de koopprijs maar eens per m2)
Al het zogenaamde voordeel is gebaseerd op een waardestijging die niet te voorspellen is. Zeker in deze tijd waarbij in de landen om ons heen steeds meer huizenmarkten in elkaar storten. Al het risico ligt echter aan de kant van de koper en niet bij koopstudio.
Omdat je de zaken wel op een heel eenzijdige manier voorstelt. Maar goed als eigenaar van zo'n studio heb je daar ook alle belang bij.quote:Op maandag 7 juli 2008 19:25 schreef Blik het volgende:
[..]
Waarom zegt iedereen dat toch, ik heb zelf een koopstudio. Ik werk er niet voor.
Dus omdat de huurprijzen zo hoog zijn is het gelegitimeerd om extreem hoge vierkante meterprijzen te betalen?quote:Maandlasten zijn idd afhankelijk van de rente, vergelijk de maandlasten van een studio maar eens met een gemiddelde huurkamer in steden als Utrecht of Amsterdam. 350 a 400 euro voor een klein rotkamertje van 10 m2 betaal je al snel in de populaire buurten. Daarom betaal je relatief weinig voor je kamer als je naar maandlasten kijkt. Als ik mezelf als voorbeeld neem, betaal ik 480 euro incl. met 2 personen. Dus 240 euro per maand, voor 40 m2. Dan heb ik ook nog een eigen badkamer, aparte slaapkamer en aparte keuken.
En als er een waardedaling is of grote onderhoudskosten dan heb je een dikke schuld. Dat heb je niet in je huurappartementje.quote:Tuurlijk is waardestijging niet gegarandeerd, maar zolang de huizenprijzen stijgen zullen de studio's ook in waarde stijgen. VoreG uit dit topic heeft zijn studio met 20.000 euro winst verkocht. Als er geen waardestijging is heb je alsnog relatief goedkoper geleefd dan een huurappartementje
Je bedoelt de adder dat je niet het juridisch eigendom verkrijgt, slechts een gebruiksrecht? En dat je daarom dus niet vrij bent bij het kiezen van de hypotheek (geen eigendom=geen onderpand=geen normale hypotheek)? Of dat je medebewoners je enorm kunnen naaien door de verkoop van "jouw" koopstudio tegen te houden?quote:Op maandag 7 juli 2008 17:15 schreef JoPiDo het volgende:
het gaat er bij mij niet in dat je dat huis voor die prijs kunt kopen
ergens zit een enorme adder in het gras
Ik heb ook genoeg gezegd over de nadelen van een koopstudio, zie maar mijn eerste post in dit topic. Maar over maandlasten en dergelijk ben ik heel duidelijk. De maandlasten van een koopstudio zijn een stuk lager dan die van de particuliere huurmarkt.quote:Op maandag 7 juli 2008 19:41 schreef ozzyat105 het volgende:
[..]
Omdat je de zaken wel op een heel eenzijdige manier voorstelt. Maar goed als eigenaar van zo'n studio heb je daar ook alle belang bij.
Als de maandlasten lager zijn dan bij huren, maakt dat mijn inziens niet uit. Er zijn geen kamers/studio's van rond de 20 a 30 m2 met eigen voorzieningen in een stad die een normaal prijspeil hebben. De koopstudio's hebben dat qua maandlasten wel.quote:Op maandag 7 juli 2008 19:41 schreef ozzyat105 het volgende:[..]
Dus omdat de huurprijzen zo hoog zijn is het gelegitimeerd om extreem hoge vierkante meterprijzen te betalen?
Voor grote onderhoudskosten wordt gespaard in de servicekosten. Daar zit een potje voor voorzieningen in. Echte hele grote onderhoudskosten zul je niet snel hebben omdat het over het algemeen compleet verbouwde panden zijn. Wellicht een likje verf aan de buitenkant op korte termijn. En verder is het heel leuk dat je een koopstudio gaat vergelijken met woningbouw, maar in Utrecht moet je minimaal 8 jaar ingeschreven staan wil je kans hebben op een huurwoning via de woningbouw. Als je naar de particuliere markt gaat kijken betaal je al snel 700 euro voor eenzelfde soort appartementjequote:Op maandag 7 juli 2008 19:41 schreef ozzyat105 het volgende:[..]
En als er een waardedaling is of grote onderhoudskosten dan heb je een dikke schuld. Dat heb je niet in je huurappartementje.
Sinds wanneer hebben studenten zulke luxe eisen dan?quote:Op dinsdag 8 juli 2008 11:52 schreef marloezzke het volgende:
dat vind ik dus ook. iets huren in amsterdam is echt niet te doen. tenminste niet als je een beetje iets leuks wilt. ik ga werken en ik wil liever niet in een studentenhuis wonen omdat ik gewoon echt mijn eigen huisje wil hebben. ik ga morgen naar die bijeenkomst ik hoop er nog wat wijzer van te worden, hoop dat het wat wordt!
ze is geen student meer, ze gaat werkenquote:Op dinsdag 8 juli 2008 11:56 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Sinds wanneer hebben studenten zulke luxe eisen dan?
Niet alleen naar de maandlasten kijken. Ook de risico's in beeld hebbenquote:Op maandag 7 juli 2008 22:30 schreef Blik het volgende:
Ik heb ook genoeg gezegd over de nadelen van een koopstudio, zie maar mijn eerste post in dit topic. Maar over maandlasten en dergelijk ben ik heel duidelijk. De maandlasten van een koopstudio zijn een stuk lager dan die van de particuliere huurmarkt.
Niet alleen naar de maandlasten kijken. Ook de risico's in beeld hebbenquote:Als de maandlasten lager zijn dan bij huren, maakt dat mijn inziens niet uit. Er zijn geen kamers/studio's van rond de 20 a 30 m2 met eigen voorzieningen in een stad die een normaal prijspeil hebben. De koopstudio's hebben dat qua maandlasten wel.
Dan ben je helemaal slecht uit. En hoge m2/prijs en in een mindere wijk van Utrecht.quote:En de vierkante meter prijs valt ook nog wel mee. Er zijn in Utrecht genoeg huizen die eenzelfde vierkante meter prijs hebben als mijn studio (3000 p/m2). Sterker nog, ik ben er al genoeg tegen gekomen die duurder zijn.
Daarbij moet ik wel toegeven dat ik in Zuilen woon, en dus niet hartje centrum.
De studio's worden van binnen over het algemeen gerenoveerd. Maar wordt ook het dak vervangen? en de oude funderingen ?quote:Voor grote onderhoudskosten wordt gespaard in de servicekosten. Daar zit een potje voor voorzieningen in. Echte hele grote onderhoudskosten zul je niet snel hebben omdat het over het algemeen compleet verbouwde panden zijn. Wellicht een likje verf aan de buitenkant op korte termijn.
Geen appels met peren verelijkenquote:En verder is het heel leuk dat je een koopstudio gaat vergelijken met woningbouw, maar in Utrecht moet je minimaal 8 jaar ingeschreven staan wil je kans hebben op een huurwoning via de woningbouw. Als je naar de particuliere markt gaat kijken betaal je al snel 700 euro voor eenzelfde soort appartementje
Ja maar houdt dat wel in beeld, niet altijd en alleen maar uitgaan van waardestijgingen.quote:Tegen waardedalingen valt idd niks te doen, maar dat is het risico van kopen.
Veel succes morgen, laat ons even weten hoe het was.quote:Op dinsdag 8 juli 2008 11:52 schreef marloezzke het volgende:
dat vind ik dus ook. iets huren in amsterdam is echt niet te doen. tenminste niet als je een beetje iets leuks wilt. ik ga werken en ik wil liever niet in een studentenhuis wonen omdat ik gewoon echt mijn eigen huisje wil hebben. ik ga morgen naar die bijeenkomst ik hoop er nog wat wijzer van te worden, hoop dat het wat wordt!
Hoe oud denk je dat die huizen zijn die opgeknapt worden? het huis waar ik in woon is 16 jaar oud, voordat daar een nieuw dak opgezet moet worden en nieuwe funderingen zijn we heel wat jaartjes verder. het zijn geen huizen uit de 18de/19de eeuwquote:Op dinsdag 8 juli 2008 12:36 schreef ozzyat105 het volgende:
[..]
De studio's worden van binnen over het algemeen gerenoveerd. Maar wordt ook het dak vervangen? en de oude funderingen ?
Dat zijn juist de grootste kosten! (en die spaar je niet zo maar bijmekaar)
[..]
Geen appels met peren verelijken
Een pand met plat dak moet zeker wel rond de 15-20 jaar het dak vervangen hoor.quote:Op dinsdag 8 juli 2008 14:15 schreef Blik het volgende:
[..]
Hoe oud denk je dat die huizen zijn die opgeknapt worden? het huis waar ik in woon is 16 jaar oud, voordat daar een nieuw dak opgezet moet worden en nieuwe funderingen zijn we heel wat jaartjes verder. het zijn geen huizen uit de 18de/19de eeuw
sterker nog, ons dak is voor een groot gedeelte vernieuwd omdat er tijdens een februari storm een boom op ons dak is gevallen. Schuld van de gemeente die die boom al lang geleden had moeten kappen. Gemeente heeft alle kosten op zich genomen
En ik vergelijk geen appels met peren, ik vergelijk maandlasten van koopwoningen in vergelijking met particuliere huurwoningen. Bij wooncorporaties kom je niet binnen zonder hele lange wachttijd dus is geen alternatief, dus dan moet je je bevinden op de particuliere woningmarkt. En die is in een stad als Utrecht niet goedkoop.
En tuurlijk moet je de risico's in ogenschouw nemen, maar als mijn maandlasten 200 euro p/maand goedkoper zijn dan als ik een woning zou huren zou mijn woning in 3 jaar tijd meer dan ¤ 7.200 gedaald moeten zijn, wil ik verlies maken. In mijn geval is dat 6% daling, in 3 jaar (eerste 2 jaar zijn huizenprijzen sowieso gestegen in mijn geval).
Zoals gezegd, die panden worden allemaal compleet opgeknapt. Schilderwerk, voegwerk etc. is allemaal gedaan. Ik heb een verbouwing gezien van Koopstudio en het hele huis werd gestript en vernieuwd. Het enige wat ik zelf nog heb moeten doen is de muren schilderen in een kleur die ik zelf acceptabel vind. En zeg nou zelf, hoeveel huizen hebben een plat dak. En hoeveel koopstudio's hebben een plat dak?? Voor zover ik weet, geen één. En hoe snel moet je een fundering van een huis vervangen??quote:Op dinsdag 8 juli 2008 15:34 schreef ozzyat105 het volgende:
Het probleem is vaak dat op het moment van oprichten van de vereniging er nog niets in kas zit. Wanneer op dat moment het dak, de gevel of de fundering aan de beurt is dan heb je een probleem.
Overigens gaat het bij koopstudio's vaak wel om van die oude panden uit de vorige eeuw. Daar staat de binnenstad van Utrecht en Amsterdam nou juist vol mee.
Maar goed dat is tekenend voor de oogkleppen die "Blik"op heeft.
Als jij particulier iets kan kopen zou ik je aanraden dat ook te doen en niet bij koopstudio. Krijgt over het algemeen wat meer waar voor je geld op de particuliere markt. Veel studio's zijn echter goedkoper dan een normaal koopappartement. De markt voor voor een koopstudio is natuurlijk ook een stuk kleiner dan voor een normaal appartement. Enige nadeel van particulier kopen is dat je de kosten koper terug moet verdienen. Over het algemeen duurt het zo'n 5 jaar om terug te verdienenquote:Op dinsdag 8 juli 2008 18:22 schreef marloezzke het volgende:
ik ga inderdaad werken en niet meer studeren. misschien een deeltijdopleiding of cursus nog maar voor de rest zal ik 5 a 6 dagen werken dus ik wil wel gewoon een beetje een lkkr huis en heb niet echt behoefte dan aan nachtelijke studenten feesten. een kamer in een studentenhuis of bij iemand in huis sluit ik dan ook uit.
dan gaat mijn voorkeur dus uit naar een apartement huren of kopen. gezien de huurprijzen in amsterdam belachelijk hoog zijn zou ik dus eerder gaan kijken naar kopen, vandaar dat ik dus bij koopstudio terecht kwam.
kan iemand me misschien nogmaals duidelijk de verschillen vertellen tussen particulier kopen en via koopstudio.
zijn mijn maandlasten niet veel hoger als ik particulier koop?
De argumenten uit jouw eigen praktijk zijn wel erg "gekleurd".quote:Op dinsdag 8 juli 2008 17:10 schreef Blik het volgende:
[..]
Zoals gezegd, die panden worden allemaal compleet opgeknapt. Schilderwerk, voegwerk etc. is allemaal gedaan. Ik heb een verbouwing gezien van Koopstudio en het hele huis werd gestript en vernieuwd. Het enige wat ik zelf nog heb moeten doen is de muren schilderen in een kleur die ik zelf acceptabel vind. En zeg nou zelf, hoeveel huizen hebben een plat dak. En hoeveel koopstudio's hebben een plat dak?? Voor zover ik weet, geen één. En hoe snel moet je een fundering van een huis vervangen??
Wij als woonvereniging hebben nu als voorziening ruim 1200 euro opgebouwd in 3 jaar tijd. De komende jaren is er niks nodig aan onderhoud. Schilderwerk hoeft pas over 2 jaar te gebeuren. Tuin hebben we zelf opgeknapt. Huis is sowieso in prima staat door de opknapwerkzaamheden die Koopstudio standaard doet in ieder huis
En hoe kun je mij beschuldigen van oogkleppen als je zelf niet eens waar het over gaat. Je hebt een puur negatieve kijk op de zaak, en zelfs als ik een tegenargument geef uit mijn eigen praktijk doe je het af als onwaar.
Tuurlijk zijn er enkele dingen gekleurd, maar de belangrijkste feiten zijn gewoon:quote:Op dinsdag 8 juli 2008 23:18 schreef ozzyat105 het volgende:
[..]
De argumenten uit jouw eigen praktijk zijn wel erg "gekleurd".
Wellicht te rooskleurig doordat je er zelf inzit?
Daartegenover staat:quote:Op dinsdag 8 juli 2008 23:53 schreef Blik het volgende:
[..]
Tuurlijk zijn er enkele dingen gekleurd, maar de belangrijkste feiten zijn gewoon:
- dat je maandlasten lager zijn als je koopt dan dat je particulier huurt
- onderhoud is geen sprake van de eerste jaren wegens grondige opknapbeurt
- de vierkante meter prijs die jij zo belachelijk vindt is helemaal niet vreemd in het centrum van Utrecht/Amsterdam
- je geen kosten koper hebt die je terug moet verdienen
- je loopt risico in de vorm van waardedaling, maar schaarste op de markt blijft bestaan in de grote steden
Ben het eens met de dingen die ik niet heb doorgestreept. Ik vind het hypotheekaanbod zelf ook zeer matig, ik zou dan dit dan ook nooit financieren met behulp van een bank. de rente is hoger en keuze is beperkt. Ik heb nu een rente van 3.8% omdat ik het via mijn vader doe. De bank deed me een aanbod van 4.8% rente omdat de hypotheek maatwerk zou zijnquote:Op woensdag 9 juli 2008 07:56 schreef ozzyat105 het volgende:
[..]
Daartegenover staat:Je bent zeer beperkt in je keuze van hypotheekverstrekkers (hoge rente) De medebewoners kunnen je verkoop dwarsbomen Een opknapbeurt geen garantie's geeft over de fundering(vaak houten palen),het dak, enz Het vertrouwen in de woningmarkt op dit moment heel laag is Je na 2 of 3 jaar ineens veel hogere lasten gaat betalen Bij verkoop heb je maar een beperkte doelgroep Voor hetzelfde geld koop je 5 km verderop een eensgezinswoning Als de rente blijft stijgen word het steeds moeilijker te verkopen
Dit staat ook nergens in de brochures o.i.d. Toch is het zo, de leden mogen wel bepalen wie er mag toetreden als nieuw lid, dit als gevolg van het feit dat je het juridische eigendom niet hebt van het pand. Het pand is van de coöp, de coöp (en dus de leden) beslist.quote:Op woensdag 9 juli 2008 10:33 schreef Blik het volgende:
[..]
...
Dat je medebewoners de verkoop kunnen dwarsbomen heb ik echt nog nooit van gehoord. De leden kunnen echt niet bepalen of jij je deel mag verkopen of niet. Je hebt in het begin je mede leden toch ook niet voor het uitzoeken.
...
Ik zal mijn statuten er eens op nalezen. Als het zo is is dat natuurlijk wel een nadeel. Als het in de statuten staat kun je het laten veranderen in samenspraak met de rest van de ledenquote:Op woensdag 9 juli 2008 10:52 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dit staat ook nergens in de brochures o.i.d. Toch is het zo, de leden mogen wel bepalen wie er mag toetreden als nieuw lid, dit als gevolg van het feit dat je het juridische eigendom niet hebt van het pand. Het pand is van de coöp, de coöp (en dus de leden) beslist.
Ik snap trouwens niet dat niet meer mensen dit als (groot) nadeel zien.
Al met al onstaat er nu een realistischer beeldquote:Op woensdag 9 juli 2008 10:33 schreef Blik het volgende:
[..]
Ben het eens met de dingen die ik niet heb doorgestreept. Ik vind het hypotheekaanbod zelf ook zeer matig, ik zou dan dit dan ook nooit financieren met behulp van een bank. de rente is hoger en keuze is beperkt. Ik heb nu een rente van 3.8% omdat ik het via mijn vader doe. De bank deed me een aanbod van 4.8% rente omdat de hypotheek maatwerk zou zijn
Ook al heb jij er nog nooit van gehoord. Het is wel zoquote:Dat je medebewoners de verkoop kunnen dwarsbomen heb ik echt nog nooit van gehoord. De leden kunnen echt niet bepalen of jij je deel mag verkopen of niet. Je hebt in het begin je mede leden toch ook niet voor het uitzoeken.
Dit komt dus vaak voor. Zeker bij de oude op houten palen en koeienhuiden gebouwde woningen in het centrum van historische steden. Is erg kostbaar om te herstellen.quote:Hoe vaak komt het voor dat een compleet dak of fundering vernieuwd moet worden?? Zoals al gezegd ben ik zelf een keer binnengelopen bij een verbouwing, en alles wordt van top tot teen gestript en vernieuwd. Alles wat er slecht uitziet wordt vernieuwd. Vind het echt een risico wat te verwaarlozen valt.
Alsof alle studenten in het centrum wonen. Dat is dus echt niet zo.quote:En het is heel fijn dat je 5 kilometer verderop een eensgezinswoning kan kopen voor hetzelfde geld, maar dit is niet echt van toepassing voor studenten. Studenten moeten dan 30 minuten fietsen voor de universiteit, 30 minuten voordat ze in het centrum zijn. Studenten wonen niet/nauwelijks in dat soort buurten en dat gaat ook niet gebeuren, studenten willen in de buurt van de kroeg en universiteit zitten.
Ook niet waar. Veel studenten willen na hun afstuderen nog jaren in hun studio of kamer blijven wonen.quote:Verder wonen de meeste studenten ook maar 3 jaar in hun studio, de doelgroep is ook de wat oudere student die wat meer privacy wil. Als de hogere lasten komen (500 a 600 euro in de maand, nog altijd minder dan huren) heb je ook vaak al een baan en dus meer te besteden.
Juist wel meer risico omdat de doelgroep kleiner is en eerder genoemde punten.quote:Verder gaat een groot gedeelte van je opmerkingen over de huidige situatie, en is van toepassing op kopen in het algemeen, niet specifiek op koopstudio. Echter is de huidige situatie op de markt niet bepalend voor de situatie over 3 jaar wanneer je bijvoorbeeld weer gaat verhuizen. Door de kredietcrisis staat alles op dit moment onder druk, dus ook de huizenprijzen. Bij een koopstudio loop je niet bovengemiddeld meer risico dan bij iets anders als je koopt. Bij verkoop heb je idd maar een beperkte doelgroep maar ook een beperkt aanbod, studio's worden over het algemeen snel doorverkocht. Die in het centrum wat sneller dan net buiten het centrum
Dat kan niet worden uitgesloten in de statuten, omdat dit een wezenlijk iets is van deze rechtsvorm.quote:Op woensdag 9 juli 2008 11:07 schreef Blik het volgende:
[..]
Ik zal mijn statuten er eens op nalezen. Als het zo is is dat natuurlijk wel een nadeel. Als het in de statuten staat kun je het laten veranderen in samenspraak met de rest van de leden
Feit blijft dat het een risico is. En dat mag, maar dan moet er in mijn ogen een lager prijskaartje aan hangen dan aan iets waarbij dat risico niet aanwezig is. En dat is hier niet het geval.quote:En je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre je andere huisgenoten dat weten en in hoeverre ze negatief gaan zijn (ook met het oog op hun toekomst)
De meeste studenten wonen in het centrum of in een straal van 1 of 2 km van het centrum. En natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Feit blijft dat studenten liever in de wijk Wittevrouwen gaan wonen dan op Leidsche Rijn. Studio's die aangeboden worden liggen over het algemeen ook relatief in de buurt van het centrum, waar koopwoningen onder de 250.000 euro een zeldzaamheid zijn.quote:Op woensdag 9 juli 2008 11:12 schreef ozzyat105 het volgende:
Alsof alle studenten in het centrum wonen. Dat is dus echt niet zo.
[..]
Ook niet waar. Veel studenten willen na hun afstuderen nog jaren in hun studio of kamer blijven wonen.
[..]
Ok nou hier kunnen we nog wel even over discussieren. Lijkt me niet zo zinvol.quote:Op woensdag 9 juli 2008 11:22 schreef Blik het volgende:
[..]
De meeste studenten wonen in het centrum of in een straal van 1 of 2 km van het centrum. En natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Feit blijft dat studenten liever in de wijk Wittevrouwen gaan wonen dan op Leidsche Rijn. Studio's die aangeboden worden liggen over het algemeen ook relatief in de buurt van het centrum, waar koopwoningen onder de 250.000 euro een zeldzaamheid zijn.
Ik zeg ook niet dat ze weg willen uit hun studio als ze klaar zijn, ze kunnen echter wel de hogere lasten betalen die na 3 jaar ontstaan. Vergeet ook niet dat als je gaat huren je de eerste 3 jaar geen lagere lasten hebt en gewoon meteen volle bak moet betalen
quote:Door gebruik te maken van het Koopstudio Garantplan ben je als koper ervan verzekerd dat jouw (onzelfstandige) studio na 3 tot 5 jaar terug gekocht wordt door Koopstudio voor het oorspronkelijke inleggeld. Voor zelfstandige studio’s geldt dat ook de overdrachtsbelasting aan je wordt terugbetaald!
Deze regeling is voor jou als koper een recht, dus geen plicht. Je kan besluiten om je studio voor (een hogere) prijs op de markt aan te bieden. Koopstudio behoudt het recht op terugkoop tegen deze (hogere) prijs. Dat betekent dus je als eigenaar zelf de prijs bepaalt, maar dat Koopstudio het eerste recht heeft bij verkoop.
Dat is wel een verschil van ruim 26%, in de hypotheek rentye, dus naar alle waarschijnlijkhied ook in je bruto lasten.quote:Op woensdag 9 juli 2008 10:33 schreef Blik het volgende:
Ik heb nu een rente van 3.8% omdat ik het via mijn vader doe. De bank deed me een aanbod van 4.8% rente omdat de hypotheek maatwerk zou zijn
Je hebt ze niet ontkracht. Alleen ontkent.quote:Op woensdag 9 juli 2008 12:04 schreef Blik het volgende:
Blijf jij maar lekker volharden in je argumentatie die ik al drie keer eerder heb ontkracht. De helft van de punten die je noemt zijn gewoon zwaar overdreven of totaal niet van toepassing op een koopstudio.
Met het punt van de rente en de beperkte keuze van hypotheekverstrekkers heb je absoluut gelijk, als de rente stijgt wordt de verkoop van je studio moeilijker. Dit is duidelijk een risico want je weet nooit wat de rente gaat doen in de toekomst.
De rest van je punten zijn voor de rest ofwel totaal niet van toepassing op de doelgroep (eensgezinswoning, hoge lasten na 2 a 3 jaar), niet (alleen) van toepassing op koopstudio (vertrouwen woningmarkt, is algemeen voor kopen een issue) of gewoon zwak beredeneerd (opknapbeurt, verkoop beperkte doelgroep, vraag en aanbod = laag maar wel in evenwicht. Kijk naar hoe snel studio's verkocht worden)
Het verschil was precies 100 euro per maand aan rentekosten. Ten tijde toen ik het kocht waren er ook nog geen lastendempers en dergelijke omdat die niet nodig waren. Die zijn er nu wel, waardoor de maandelijkse kosten laag worden gehouden. De helft van die kosten zijn voor rekening voor koopstudio, de andere helft van de kosten zijn meegefinancierd in een evt. hypotheek en zijn dus voor rekening van de koper.quote:Op woensdag 9 juli 2008 12:40 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat is wel een verschil van ruim 26%, in de hypotheek rentye, dus naar alle waarschijnlijkhied ook in je bruto lasten.
Verder verwacht ik niet dat huidige kopers nog een hypotheek onder de 5.2% kunnen gaan afsluiten op dit moment.
Klopt, tenzij de studio op jouw naam staat en jij geld leent van je ouders, dan wel. Niet dat veel studenten daar dan iets mee kunnen, als je geen belasting betaald heb je immers (op dat moment) niks aan een aftrekpost.quote:Op woensdag 9 juli 2008 14:03 schreef Basp1 het volgende:
...
Verder heb je toch geen recht hypotheek rente aftrek, waneer het door de ouders gefinancierd wordt.?
...
Je mag je hypotheekrenteaftrek tot 5 jaar opsparen, dus voor de meeste studenten zou het mogelijk kunnen zijn om van de hypotheekrenteaftrek regeling gebruik te maken. Echter kun je je afvragen of dat slim is aangezien je maar 30 jaar je hypotheekrente mag aftrekken van de belasting. het is verstandiger om daar later mee te beginnen omdat als je ouder bent je hypotheek waarschijnlijk hoger is en je er dus later meer profijt van zou kunnen hebben.quote:Op woensdag 9 juli 2008 14:31 schreef DonJames het volgende:
[..]
Klopt, tenzij de studio op jouw naam staat en jij geld leent van je ouders, dan wel. Niet dat veel studenten daar dan iets mee kunnen, als je geen belasting betaald heb je immers (op dat moment) niks aan een aftrekpost.
Zou in theorie 140 euro schelen per maand. Maar ik weet helemaal niks over hoe het huidige financiele stelsel werkt, dus ik zou ook niet weten hoeveel iemand nu zou moeten betalen als die mijn studio over zou nemen.quote:Op woensdag 9 juli 2008 14:03 schreef Basp1 het volgende:
Dus precies 100 euro per maand aan pure rente extra per maand Nu met de huidge rente stand waarvan ik zei dat ze niet onder de 5.2% kunnen gaan krijgen zit er dus een verschil van 150 euro ten opzichte van jou in. (nogal een subtiantieel verschil of je nu 300 of 450 euro per maand moet ophoesten)
ja nu kom je opeens erop dat het ideaal is voor 2 personen, terwijl het juist de heel tijd over 1 persoons dingen ging (in ieder geval in mijn belevenis)quote:Op woensdag 9 juli 2008 14:44 schreef Blik het volgende:
Zou in theorie 140 euro schelen per maand. Maar ik weet helemaal niks over hoe het huidige financiele stelsel werkt, dus ik zou ook niet weten hoeveel iemand nu zou moeten betalen als die mijn studio over zou nemen.
maar als je met je 2-en bent, waar mijn studio ideaal voor is, is het te overzien en nog altijd goedkoper dan de meeste studentenkamers in Utrecht
Daarom staat er ook tussen haakjes "op dit moment".quote:Op woensdag 9 juli 2008 14:39 schreef Blik het volgende:
[..]
Je mag je hypotheekrenteaftrek tot 5 jaar opsparen, dus voor de meeste studenten zou het mogelijk kunnen zijn om van de hypotheekrenteaftrek regeling gebruik te maken. Echter kun je je afvragen of dat slim is aangezien je maar 30 jaar je hypotheekrente mag aftrekken van de belasting. het is verstandiger om daar later mee te beginnen omdat als je ouder bent je hypotheek waarschijnlijk hoger is en je er dus later meer profijt van zou kunnen hebben.
Ik heb het alleen over mijn studio, bij mijn studio heb ik trouwens ook de eerste 2 jaar korting gehad. Toen betaalden we maar 230 euro per maand incl. Dat is zelfs retegoedkoop voor een student alleen in Utrecht, waar je ook zit. Pas na 2 jaar werd het 480. Die korting hoef ik niet terug te betalen maar zat in de verkoopprijs inbegrepen. Als je het nu zou kopen zou je die korting ook krijgen, en dan nog een extra lastendemper die je alleen terug hoeft te betalen als je de studio met winst verkoopt. Ik neem aan dat dat is om de hogere rente te compenserenquote:Op woensdag 9 juli 2008 15:14 schreef Basp1 het volgende:
[..]
ja nu kom je opeens erop dat het ideaal is voor 2 personen, terwijl het juist de heel tijd over 1 persoons dingen ging (in ieder geval in mijn belevenis)
Als je met zijn 2en bent is een gemiddeld huis van de WBV (als je al 10 jaar ingeschrven hebt gestaan) nog veel voordeliger, dan krijg je als student ook nog een huursubsidie.
Verder weet ik niet hoeveel tegenwoordig de studentenhuizen in utrecht doen van de SSH. Mijn zusje heeft jarenlang in de buurt van die studententoren op de tolsteeg tegen eens chappelijk prijs van ssh gehuurd, nog op loopafstand van het centrum, is zuilen niet wat verder weg?
je hebt gelijk, was me niet opgevallenquote:Op woensdag 9 juli 2008 15:17 schreef DonJames het volgende:
[..]
Daarom staat er ook tussen haakjes "op dit moment".Op het moment dat je het nodig hebt (je bent immers arme student) heb je er dus niks aan.
Met zijn 2-een op 40m2!quote:Op woensdag 9 juli 2008 14:44 schreef Blik het volgende:
[..]
maar als je met je 2-en bent, waar mijn studio ideaal voor is, is het te overzien en nog altijd goedkoper dan de meeste studentenkamers in Utrecht
Dat bedoelde ik dus tig posts geleden met goed lezen. Maar meneer "blik"-op oneindig ratelt maar door over de voordelen en de "lage"maandlasten.quote:Op woensdag 9 juli 2008 17:27 schreef winniedepooh het volgende:
Hey,
ik zit ook te denken aan een koopstudio...Alleen heb ik een aantal punten die ik niet helemaal snap.
1 Klopt het dat je als soort van "inschrijving' (eenmalig bedrag voor garantplan) 1495 euro moet betalen? Hebben jullie dit ook gedaan? (nogal veel namelijk!!!)
2 Er staat dat je als je eruit gaat, en de koopstudio weer terugverkoopt aan koopstudio, je dan nog de belastingdemper moet betalen. Dat zou dus inhouden dat je dan nog (12 maanden x 3 jaar = 36 maanden) 36x280 euro (staat in het voorbeeld 280 euro per maand aan belastingdemper) moet betalen?? Dat is tog ook een mega hoog bedrag??
Klopt dit, of is dit anders als je er bijvoorbeeld uitgaat en het zelf doorverkoopt?
Iemand ervaringen, want dit klinkt allemaal echt heel erg als afzetterij, ik kan bijna niet geloven dat dit klopt...
Ik ben student, heb een eigen badkamer, slaapkamer, woonkamer en eigen keuken. Heb 2 jaar lang 115 euro p.p. betaald en nu 5 maanden 240 p.p. Een buitensporige luxe voor een studentquote:Op woensdag 9 juli 2008 17:22 schreef ozzyat105 het volgende:
[..]
Met zijn 2-een op 40m2!
yeah ideaal man
quote:Op woensdag 9 juli 2008 19:00 schreef ozzyat105 het volgende:
[..]
Dat bedoelde ik dus tig posts geleden met goed lezen. Maar meneer "blik"-op oneindig ratelt maar door over de voordelen en de "lage"maandlasten.![]()
Gewoon met zijn allen boycotten die koopstudio's dan zit hij over 10 jaar nog in Zuilen met z"n 2-een (ow nee dan inmiddels alleen) op 40m2.
Toen ik mijn studio kocht (inmiddels al 2.5 jaar geleden) werkte het allemaal nog niet zo. Toen was er nog geen sprake van belastingdempers en dergelijke. De hypotheekrente stond heel laag toen nog, tussen de 3.5 en 4%, dus dat was ook nog niet echt nodig. Die korting die ik heb gekregen is absoluut 100% zeker waar iets wat niet terugbetaald hoeft te worden, anders zou er ook iets over vermeld moeten zijn in mijn contract.quote:Op woensdag 9 juli 2008 19:23 schreef winniedepooh het volgende:
@Blik: dan had je denk ik beter eerst goed kunnen lezen...naar wat ik ervan snap, moet jij straks nog heel veel gaan terugbetalen!! (correct me if i'm wrong)
quote:Op woensdag 9 juli 2008 19:29 schreef Blik het volgende:
[..]
Ik zou gewoon koopstudio bellen en een afspraak maken voor een informatiebijeenkomst. Daar zullen alle negatieve financiële dingen doorgenomen worden verzwegen en dan kun je voor jezelf beslissen of het iets is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |