Wat een SMERIG stuk ongeluk is die gast tochquote:Als een Nederlands 'nee' tegen de missie in Zuid-Afghanistan tot een conflict leidt met de NAVO en de Verenigde Staten dan moet dat maar." We moeten laten zien dat we doorbijten. Een conflict is beter dan telkens te worden meegezogen. Wij zijn geen willoos werktuig van de internationale gemeenschap."
Dit stelde d66-leider Boris Dittrich gisteren tijdens een college aan de Amsterdamse universiteit. Een volle zaal studenten luisterde naar de analyse van de fractieleider van de kleinste regeringsfractie. Dittrich herhaalde in de collegezaal hoofdzakelijk de bekende standpunten van de D66-fractie tegen de missie naar Uruzgan: het is bedoeld voor de wederopbouw, maar het is daar te gevaarlijk. Het is de landstreek van de Taliban en de 'warlords' vechten elkaar daar de tent uit. Gecombineerd met de papaverteelt leidt dit tot een explosieve mix waar Nederland niets te zoeken heeft, aldus Dittrich.
Hij voegde er gisteren nog een argument aan toe. De Amerikanen zijn er ondanks hun gewelddadig optreden niet in geslaagd de regio onder controle te krijgen. Toch heeft de Amerikaanse president beloofd troepen uit Afghanistan terug te halen. "Het lijkt er op dat de Nederlandse troepen de aftocht van het Amerikaanse leger moeten dekken. Dat is geen goede zaak"
bron : AD
Ik blijf nog altijd van mening dat als je willens en wetens het leger ingaat je ook moet accepteren dat je uitgezonden kunt worden naar verre oorden waar je mogelijk een gruwelijke dood tegemoet gaat. Dat is nou eenmaal het risico van het vak. Mooi werk in vredestijd en tijdens oorlogen pas je de kennis toe die je geleerd is. Ga dan verdomme ook niet janken over risico's en doden. Dat wist je toen je militair werd. Wel de lusten maar niet de lasten...quote:
2) Ook dat is helpen toch?quote:Op vrijdag 27 januari 2006 08:15 schreef Lord_Vetinari het volgende:
2) Ja, we zijn lid van de Navo. Ja betekent elkaar helpen. Het woord waar het om gaat is 'elkaar'. Dat betekent nadrukkelijk niet 'In een ander land de rotzooi gaan opruimen die een mede-Navolid daar veroorzaakt heeft'.
Le-zen. De Navo is een bondgenootschap voor wederzijdse bijstand ter verdediging van de aangesloten lidstaten. Amerika wordt niet aangevallen door Afghanistan (of door Irak, wat dat betreft), dus hebben we helemaal geen verplichting om ze te gaan helpen. Punt.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 08:50 schreef Gebleekte het volgende:
[..]
2) Ook dat is helpen toch?![]()
3) En ja, ik vind dus van wel. Als je hulp nodig hebt omdat je in eerste instantie fout zat. En dan ook om hulp vraagt, vind ik dat je het van je bondgenoten moet krijgen ja.
Dus ook niet door de Taliban zeker? * mompelt iets over 11/09 *quote:Op vrijdag 27 januari 2006 08:53 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Amerika wordt niet aangevallen door Afghanistan (of door Irak, wat dat betreft), dus hebben we helemaal geen verplichting om ze te gaan helpen. Punt.
Nee, ook niet door de Taliban en ook niet op 11/09quote:Op vrijdag 27 januari 2006 09:02 schreef Gebleekte het volgende:
[..]
Dus ook niet door de Taliban zeker? * mompelt iets over 11/09 *
En ik heb het hier dus ook niet over Irak .
Taliban bood onderdak aan terroristen. Das wat anders dan een land direct aanvallen.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 09:02 schreef Gebleekte het volgende:
[..]
Dus ook niet door de Taliban zeker? * mompelt iets over 11/09 *
En ik heb het hier dus ook niet over Irak .
Boris Dittrich is geen millitair (al zal hij best wel dol zijn op dat idee van gezellige mannengemeenschappen en samen douchen e.d.) en spreekt ook niet als millitair, maar als poiticus, en politici dienen verantwoordelijkheid te nemen voor de eventuele consequenties van een inzet... dus ook als er veel doden gaan vallen, en nee, dat vind niemand zo leuk (zelfs amerika heeft het best wel moeilijk met die slechts 2000 lijkenzakken die tot nu toe uit Irak zijn teruggekomen, weinig eigenlijk, maar toch een sociale belasting)quote:Op vrijdag 27 januari 2006 08:16 schreef Xebrozius het volgende:
[..]
Ik blijf nog altijd van mening dat als je willens en wetens het leger ingaat je ook moet accepteren dat je uitgezonden kunt worden naar verre oorden waar je mogelijk een gruwelijke dood tegemoet gaat.
Waarom mag een regering zich niet met buitenlandse politiek bezighouden, besluiten wel of niet een militaire inzet in een gevaarlijk gebied te doen .. met als begronding een nogal oppervlakkige opmerking over een ziektekostenstelsel ...?quote:Wat ik helemaal debiel vind is dat de regering zich er mee loopt te bemoeien terwijl ze klaarblijkelijk geen zak geven om de Nederlandse bevolking. De een na de andere bezuiniging wordt doorgevoerd, minister zalm die roept dat er geen armoede is in Nederland, een zorgstelsel dat volledig op zijn kop staat, verlies van koopkracht maar ondertussen maar wel blijven roepen dat alles koek en ei is in de multiculturele samenleving.
De regering heeft niks te maken met die rechtzaak ... die werd aangespannen door het OM, en niet de regering zelf .... probeer eens een beetje moeite te doen zaken te differentieren en niet de hele overheid op één hoop te gooien ....quote:En na de rechtzaak over de militair die een irakees in z'n rug schoot wordt het echt rap tijd dat het Kabinet zijn bek houdt. Wat een stelletje wereldvreemde mafkezen zijn het ook.
je onderbouwing heeft niks te maken met je uiteindelijke stellingname, en spreekt zichzelf driedubbel tegen ...?quote:Even kort. Ja wel uitzenden, nee niet schieten, zo ja, vervolging, ja wederopbouw, nee niet in risicovolle gebieden.
Opzich mee eens, maar "iedereen" was voor de verdrijving van de Taliban. En ook iedereen was het er over eens dat Afghanistan niet aan z'n lot kon worden overgelaten zoals zo vaak is gebeurd. Dus dit moeten "we" wel degelijk afmaken vind ik.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 10:00 schreef SocialDisorder het volgende:
Toch vind ik dat wij niet de stofzuiger van de VS moeten uithangen. Bush heeft voor een arrogant hard-liners beleid betreft het buitenland gekozen, dan moet hij maar de consequenties ervan onder ogen zien.
quote:Op vrijdag 27 januari 2006 10:00 schreef SocialDisorder het volgende:
Toch vind ik dat wij niet de stofzuiger van de VS moeten uithangen. Bush heeft voor een arrogant hard-liners beleid betreft het buitenland gekozen, dan moet hij maar de consequenties ervan onder ogen zien.
Moet jij eens opletten hoeveel overeenkomsten er zijn als Nederland vanuit Uruzgan WEER hulp moet vragen aan hun 'vrienden' en Nederland opnieuw alleen komt te staan omdat elk hulpverzoek vanuit de NAVO afgewezen wordt.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 09:57 schreef IPdaily het volgende:
Ik vond de vergelijking die Ditrich maakt tussen Uruzgan en Sebrenica totaal ongepast en volslagen belachelijk in deze context. De gijzelingssituatie van Sebrenica met de daarop volgende etnische zuiveringen zijn totaal niet te vergelijken met een missie naar Afganhistan waar de strategische situatie totaal onvergelijkbaar is. De enige parallel met Sebrenica is, dat onze jongens beschoten kunnen worden, maar daar is het het fucking leger voor!!!
Uiterst zielige poging van Ditrich om de Nederlandse bevolking angst aan te jagen![]()
Aan de militairen ligt het niet, die staan te popelen om weggestuurd te worden, de opleidingen zijn in volle gang danwel klaar.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 08:16 schreef Xebrozius het volgende:
[..]
Ik blijf nog altijd van mening dat als je willens en wetens het leger ingaat je ook moet accepteren dat je uitgezonden kunt worden naar verre oorden waar je mogelijk een gruwelijke dood tegemoet gaat. Dat is nou eenmaal het risico van het vak. Mooi werk in vredestijd en tijdens oorlogen pas je de kennis toe die je geleerd is. Ga dan verdomme ook niet janken over risico's en doden. Dat wist je toen je militair werd. Wel de lusten maar niet de lasten...
"Ja cool man, gratis mijn rijbewijs halen, beetje rondscheuren in een tank, beetje oefeningen doen"
-hey pssst, je gaat binnenkort naar Afghanistan
"Nee... mamma ik wil niet. Daar heb ik niet voor getekend, straks overkomt me wat"
nu ja daar ligt het (wezenlijke) verschil met deze missie ... het luchtcomponent is aan het detachement toegevoegd, net als in Irak.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 10:33 schreef Whimpey het volgende:
[..]
Moet jij eens opletten hoeveel overeenkomsten er zijn als Nederland vanuit Uruzgan WEER hulp moet vragen aan hun 'vrienden' en Nederland opnieuw alleen komt te staan omdat elk hulpverzoek vanuit de NAVO afgewezen wordt.
iets realistischer gemaaktquote:Op vrijdag 27 januari 2006 10:50 schreef SocialDisorder het volgende:
VN naar NL: "Jullie moeten die arme mensen helpen, we hebben jullie nodig."
NL naar VN: "We liggen onder vuur, er komen 2 vet gepimpte gemechaniseerde brigades aan, ze hebben vet veel howitzers, en wij zitten hier met lichte uitrusting en mortieren. We hebben odersteuning nodig."
VN naar NL: "wat? die verstond ik niet"
VN naar NL: "nu ben ik de aanvraag kwijt"
VN naar NL: "je hebt de aanvraag niet in drievoud gestuurd"
VN naar NL: "Srebrenica? wordt daar ook gevochten dan?"
VN naar NL: "Nu is het te laat vecht maar tot de laatste snik"
NL naar VN: "Benzine is op, kunnen niet op het slagveld komen"
VN naar NL: "Ze komen toch naar jullie toe? ga maar op de weg staan"
NL naar VN: "de weg staat vol moslims die komen dan in een kruisvuur"
VN naar NL: "begin gewoon te schieten en als ze terugschieten dan komen er luchtbombardementen"
NL naar VN: "de munitie is trouwens ook op ... trouwens laat maar, Mladic is er al, die staat hier om de hoek te roepen dat hij god is"
VN naar NL: "JULLIE HEBBUH HET GEDAAN, MOORDENAARS!!!!"
quote:Op vrijdag 27 januari 2006 09:54 schreef sp3c het volgende:
er vallen zowieso doden in Afghanistan, of D66 dat nu 'wilt' of niet
het Nederlandse leger is echter in de positie om dit te verminderen of zelfs te stoppen, ik zie geen nobeler doel dan dat
klopt hier krijgen ze zo`n beetje alles mee op tanks na.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 09:57 schreef IPdaily het volgende:
Ik vond de vergelijking die Ditrich maakt tussen Uruzgan en Sebrenica totaal ongepast en volslagen belachelijk in deze context. De gijzelingssituatie van Sebrenica met de daarop volgende etnische zuiveringen zijn totaal niet te vergelijken met een missie naar Afganhistan waar de strategische situatie totaal onvergelijkbaar is. De enige parallel met Sebrenica is, dat onze jongens beschoten kunnen worden, maar daar is het het fucking leger voor!!!
Uiterst zielige poging van Ditrich om de Nederlandse bevolking angst aan te jagen![]()
quote:Op vrijdag 27 januari 2006 13:48 schreef sp3c het volgende:
waterputten, slaan, dijken graven, moskeetjes metselen ... whatever it takes imo.
ik snap dat jij dit onwijs grappige shit vind, maar voor diegenen die van dergelijke voorzieningen afhankelijk zijn is het een wat serieuzere zaak, maar goed in oorlogsgebied wordt je dan ook sneller volwassen dan achter je pc'tje met cola light
dat zegt ie toch.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 14:17 schreef sp3c het volgende:
want ...
Moet ik dan de argumenten gaan herhalen ofzo? De OP is toch duidelijk. Er staan 3 argumenten in om niet te gaan. Met alledrie ben ik het eens. Wat wil je nou van me? Dat ik ga vertellen waarom ik het met die argumenten eens ben?quote:Op vrijdag 27 januari 2006 17:19 schreef sp3c het volgende:
ik zeg ook altijd dat ik gelijk heb ... zijn ook weinig van onder de indruk
Dus geeft Bakker de oppositie een uitgelezen kans om dit kabinet ten einde te helpen. Wat denk je wat de oppositie gaat doen met dit gegeven.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 17:49 schreef Lord_Vetinari het volgende:
D66 heeft een grote bek, maar vanmiddag heeft Kamerlid bakker voor de Wereldomroep al gezegd, dat een eventuele missie geen reden is voor D66 om uit het kabinet te stappen, mits 70% van de Kamer voor stemt.
Ik zie het meer als een tactiek om een excuus te hebben voor D66 om in het kabinet te blijven door de zwarte piet te spelen naar de oppositie. "We laten het kabinet toch niet vallen door de oppositie?", "een kabinetscrises is niet in het landsbelang" of andere citaten kunnen ze dan gewoon van het Paasakkoord kopieren.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 18:17 schreef AchJa het volgende:
[..]
Dus geeft Bakker de oppositie een uitgelezen kans om dit kabinet ten einde te helpen. Wat denk je wat de oppositie gaat doen met dit gegeven.
Die kant zou het ook nog op kunnen gaan, maar met deze uitspraak van Bakker kunnen ze de 70% kamermeerderheid zowiezo op hun buik schrijven, oa de PVDA heeft nog geen enkele harde uitspraak gedaan mbt tot de missie naar Uruzgan. En zeker die zullen nu tegen gaan stemmen. Wat dan de consequenties zijn zullen we dan maar afwachten.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 18:42 schreef Sidekick het volgende:
[..]
Ik zie het meer als een tactiek om een excuus te hebben voor D66 om in het kabinet te blijven door de zwarte piet te spelen naar de oppositie. "We laten het kabinet toch niet vallen door de oppositie?", "een kabinetscrises is niet in het landsbelang" of andere citaten kunnen ze dan gewoon van het Paasakkoord kopieren.
Precies dat is de kern. Er zitten al mensen van Nederland. commando's, de enige missie waartegen de PvdA was. Was D66 daar eigenlijk voor? Want dan zou deze actie van ze een beetje raar zijn. Hier tegen zijn terwijl de commando's nauw samenwerken. Iets waar je vraagtekens bij kan zetten, maar dat is andere discussie.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 10:10 schreef sp3c het volgende:
dat is helemaal het punt niet, de vraag is niet of we wel of niet Afghanistan aan zijn lot over moeten laten want Nederlanders blijven zowieso in dat land ongeacht wat er besloten wordt.
de vraag is of Uruzgan klaar is voor een dergelijke operatie of dat daar nog ff mee gewacht moet worden
Er zitten niet alleen commando's, in totaal heeft Nederland 623 militairen in Afghanistan zitten.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 20:07 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Precies dat is de kern. Er zitten al mensen van Nederland. commando's, de enige missie waartegen de PvdA was.
Ik denk dat PvdA nog om te kopen is, alsof ze coalitiepartner zijn...quote:Op vrijdag 27 januari 2006 18:56 schreef AchJa het volgende:
[..]
Die kant zou het ook nog op kunnen gaan, maar met deze uitspraak van Bakker kunnen ze de 70% kamermeerderheid zowiezo op hun buik schrijven, oa de PVDA heeft nog geen enkele harde uitspraak gedaan mbt tot de missie naar Uruzgan. En zeker die zullen nu tegen gaan stemmen. Wat dan de consequenties zijn zullen we dan maar afwachten.
Dat wordt nog een interessant probleemquote:Op vrijdag 27 januari 2006 20:07 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Als we niet gaan is het niet gelijk dat Afghanistan achteruit hold. Belangrijke vragen om tot een antwoord te komen of Uruzgan klaar is voor de operatie is bijvoorbeeld: Wat gaat Nederland doen met de papaver teelt? Ga die hard aangepakt worden? Zo ja, wat bieden we de Afghanen om op een andere manier aan huhn brood te komen? Gaan we dus hard ingrijpen in hun economie of laten we het zo?
quote:In July 2000 the Taleban authorities banned the cultivation of opium poppy throughout all areas under
their control. In November/December 2000, reports from Afghanistan suggested vigorous
implementation of the ban by the authorities. Early in February this year, UNDCP carried out a Preassessment
Survey to obtain an early quantitative assessment of the area of poppy cultivation, and to
determine the degree of compliance with the ban. Subsequently, in May 2001, a delegation of
UNDCP major donors undertook a mission to the main poppy cultivating areas of Afghanistan to,
inter alia, assess the effectiveness of the ban first hand. Both the Pre-assessment Survey and the
UNDCP Donor Mission observed the near total success of the ban in eliminating poppy cultivation in
Taleban controlled areas. This finding has been confirmed by the Annual Opium Poppy Survey.
In 2002 werd haast evenveel geoogst als in 2000 en leverde Afganistan 70% van de wereldproduktie van opium.quote:An estimated 7,606 hectares (Ha) of opium poppy was cultivated in Afghanistan during the 2001 season. This represents a reduction in total poppy area of 91% compared to last year’s estimate of 82,172 Ha. Helmand Province, the highest cultivating province last year with 42,853 Ha, recorded no poppy cultivation in the 2001 season. Nangarhar, the second highest cultivating province last year with 19,747 Ha is reported to have 218 Ha this year. Almost all major former poppy growing provinces had no poppy or relatively small areas under cultivation this year. The reductions are clearly the result of the implementation of the opium poppy ban.
En 2004 werd een recordjaar met 131000 ha papavervelden, 60% meer dan het jaar voordien en een ruime overschrijding van het vorige maximum van 91000ha in 1999.quote:The total opium poppy cultivation in Afghanistan in 2002 was estimated to range from
69,000 hectares (ha) to 79,000 ha, with a mean estimate of 74,000 ha.
Bron: Afghanistan Opium Surveysquote:Afghan annals will record 2004 as contradictory. On the one hand, the political
progress towards democracy culminated in the near plebiscite election of President Karzai
– the country’s first-ever leader chosen by the people – whose courage and determination
I salute. On the other hand, opium cultivation increased by two-thirds, reaching an
unprecedented 131,000 hectares.
zou op zich handig zijn want het blijft een discussieforum natuurlijk ... of je kunt ingaan op de argumenten die anderen tegen die van D66 geven?quote:Op vrijdag 27 januari 2006 17:39 schreef ErikT het volgende:
[..]
Moet ik dan de argumenten gaan herhalen ofzo? De OP is toch duidelijk. Er staan 3 argumenten in om niet te gaan. Met alledrie ben ik het eens. Wat wil je nou van me? Dat ik ga vertellen waarom ik het met die argumenten eens ben?
Ik lees alleen 'nobel doel' en 'dan had je maar geen militair willen worden als je niet tegen gevaar kan'. Hier ga ik toch niet op in.quote:Op vrijdag 27 januari 2006 23:24 schreef sp3c het volgende:
zou op zich handig zijn want het blijft een discussieforum natuurlijk ... of je kunt ingaan op de argumenten die anderen tegen die van D66 geven?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |