abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_38137775
Gefeliciteerd Faberic!!!
Ziet er goed uit.
  dinsdag 23 mei 2006 @ 21:20:27 #202
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38138184
Ik gebruik overigens de standaard steamtip, met twee gaatjes aan de zijkant. Hij schijnt niet zo heel goed te zijn, maar hij ziet er ook niet uit alsof je alleen de tip er zo af kan schroeven.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  donderdag 25 mei 2006 @ 12:11:37 #203
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38193620
Ik zit trouwens nog zonder maler. Maar deze ziet eruit als een goede beginnersmaler. Ik voel er wel wat voor, want zo'n hele dure, daar begin ik echt niet aan (misschien wel als ik een baantje heb ofzo). Wat vinden jullie ervan?
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_38216404
http://www.zibb.nl/horeca(...)/versie/1/index.html
WK-Barista: Van Asten mist net finale


Rose van Asten is er niet in geslaagd de finale te halen van het World Barista Championship 2006. De koffietopper van café De Blonde Pater in Nijmegen behaalde een fraaie achtste plaats in de eerste ronde van het koffiekampioenschap. Het was net te weinig voor een plek in de finale.
meer nieuws / horeca
Thaise garnaal rukt op l’Europe heeft beste hotelbar Pinpas wordt veiliger Snackkar doelwit eindeloos vandalisme Culinaire wedstrijd prooi voor Fishes Tante Koosje trekt Veldhuijzen aan WK-Barista: Van Asten mist net finale Braakhekke boos om Holleeder-bericht 'Glazen verwijderen uit horeca' Ex-hotelhulp op vrije voeten Onderzoek naar schutter NH Zoetermeer Principeakkoord cao contractcatering Eigen Michelingids voor Nederland Omgewaaide boom valt op cafetaria Spectaculair begin Robeco Zomerconcerten Amsterdamse aanwinst voor Regardz Hilton haringparty afgelast Gonzales gaat in vlammen op Peking bouwt 110 hotels Europees logo voor bio-voeding

Van Asten, die zich voor het WK in het Italiaanse Triest plaatste door het NK te winnen, maakte desondanks toch indruk met een achtste plaatst in een sterk deelnemersveld van 39 espressokanjers. Ze kwam een paar punten tekort voor een finaleplek, die alleen aan de eerste zes van de voorronde waren bestemd.

Het kampioenschap werd gewonnen door Klaus Thomsen uit Denemarken. Tweede werd Sammy Piccolo uit Canada, gevolgd door Matthew Riddle uit de Verenigde Staten. Anne Lunnell uit Zweden werd vierde en James Hoffmann uit Groot-Brittannië vijfde.

Van Asten werkt trouwens, net als de dames die tweede, vierde en vijfde werden (van de 12) op de Nederlandse kampioenschappen bij de Blonde Pater in Nijmegen (linkje)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_38225300
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 12:11 schreef faberic het volgende:
Ik zit trouwens nog zonder maler. Maar deze ziet eruit als een goede beginnersmaler. Ik voel er wel wat voor, want zo'n hele dure, daar begin ik echt niet aan (misschien wel als ik een baantje heb ofzo). Wat vinden jullie ervan?
Ik denk dat je hier een uitstekende start mee zal maken. Goede keuze
pi_38225396
Ik heb met de nieuwe I-Roast2 brander de brandtijd voor mijn Yirgacheffe boon onder controle.
De tijden en temperaturen zijn:
- 3:00 minuten op 190°C
- 1:45 minuten op 204°C
- 1:45 minuten op 224°C
  vrijdag 26 mei 2006 @ 12:51:56 #207
120482 mirugai
very fishy
pi_38228165
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 23:32 schreef tim2308 het volgende:
Het kampioenschap werd gewonnen door Klaus Thomsen uit Denemarken. Tweede werd Sammy Piccolo uit Canada, gevolgd door Matthew Riddle uit de Verenigde Staten. Anne Lunnell uit Zweden werd vierde en James Hoffmann uit Groot-Brittannië vijfde.
James Hoffmann heeft trouwens een goede weblog:
http://www.jimseven.blogspot.com/
pi_38228249
quote:
Op vrijdag 26 mei 2006 11:15 schreef Espresso.Lover het volgende:
Ik heb met de nieuwe I-Roast2 brander de brandtijd voor mijn Yirgacheffe boon onder controle.
De tijden en temperaturen zijn:
- 3:00 minuten op 190°C
- 1:45 minuten op 204°C
- 1:45 minuten op 224°C
Hoe donker is je koffie wel niet? Toen ik nog koffiebrandde, deed ik er een keer zo lang over met lagere eindtemperaturen...
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_38228771
quote:
Hoe donker is je koffie wel niet? Toen ik nog koffiebrandde, deed ik er een keer zo lang over met lagere eindtemperaturen...


150 gram in 1 keer en vooral niet te donker om het aroma te behouden.

De smaak van deze Ethiopia boon is het best te omschrijven als Mocca-achtig, subtiel aroma, met het bitterzoete van chocolade en een vleugje sinasappel. Heerlijk als espresso (een waar bonbonnetje!) en perfect met romige melk in cappuccino of café latte.

[ Bericht 11% gewijzigd door Espresso.Lover op 26-05-2006 13:17:17 ]
pi_38229352
Dit valt me absoluut mee! En zo op het oog weinig defects, of heb je die voor de foto er stiekem uitgehaald??

Dat ene lichte boontje linksonder valt trouwens wel op
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_38229558
quote:
Op vrijdag 26 mei 2006 13:30 schreef tim2308 het volgende:
Dit valt me absoluut mee! En zo op het oog weinig defects, of heb je die voor de foto er stiekem uitgehaald??

Dat ene lichte boontje linksonder valt trouwens wel op
Inderdaad, er is niets uitgehaald. De foto laat zelfs de bonen nog iets donkerder zien dan dat ze in werkelijkheid zijn. Er zijn zowieso vrijwel geen defects.
  dinsdag 30 mei 2006 @ 17:58:04 #212
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38377574
Die maler zit er eindelijk aan te komen. Waarschijnlijk vind ik het een prachtig ding, ik heb toch geen ervaring met koffiemalers.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  woensdag 31 mei 2006 @ 21:21:24 #213
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38422258
Je hebt ook van die espresso apparaten met zo'n grote hendel, van die handmatige dingen. Weet iemand hoe dat precies werkt? Moet je zelf druk creeren, en loopt het water dan vanzelf ofzo? Ik vraag het me af, ze schijnen erg goed te zijn als je het goed kan. Zo'n apparaat laat de barista in ieder geval in z'n waarde.

- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  donderdag 1 juni 2006 @ 19:37:44 #214
140365 Keileweg-ethicus
Groot en zelfbenoemd denker
pi_38448049
Lekker koppie koffie. Vinden jullie het niet allemaal enorm jammer en zonder van de bonen dat tachtig procent van de koffiedrinkers alleen lurkt tot vergrote wakkerheid?
Een sinaasappel is een heel slecht fallussymbool.
  donderdag 1 juni 2006 @ 19:39:22 #215
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38448100
quote:
Op donderdag 1 juni 2006 19:37 schreef Keileweg-ethicus het volgende:
Lekker koppie koffie. Vinden jullie het niet allemaal enorm jammer en zonder van de bonen dat tachtig procent van de koffiedrinkers alleen lurkt tot vergrote wakkerheid?
bron?

+Go away n00b!



[ Bericht 9% gewijzigd door faberic op 01-06-2006 19:39:51 (zou bijna het kopje koffie onderaan vergeten) ]
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  donderdag 1 juni 2006 @ 19:42:24 #216
140365 Keileweg-ethicus
Groot en zelfbenoemd denker
pi_38448202
quote:
Op donderdag 1 juni 2006 19:39 schreef faberic het volgende:

[..]

bron?

+Go away n00b!

Schatting.

+ Zulke reacties ontmoedigen mij me ooit nog eens te wagen aan het echte koffiewerk. Voor je het weet ben ik een simpele "suiker en melk"-klant...



[ Bericht 8% gewijzigd door Keileweg-ethicus op 01-06-2006 19:43:19 (ik zou bijna de koe onderaan vergeten) ]
Een sinaasappel is een heel slecht fallussymbool.
  donderdag 1 juni 2006 @ 19:44:10 #217
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38448255
wikipedia is ook raar
de cappuccino (tegenwoordig 1/3 melk, met 2/3 espresso, opgeschuimde melk en cacaopoeder, traditioneel ook met slagroom);

2/3 espresso en 1/3 melk? Hoe wil je dat in godsnaam voor elkaar krijgen? Met een dubbele espresso is 1/3 espresso al moeilijk, ik doe meestal heel weinig.

Traditioneel ook met slagroom? Wat een onzin! Dat is meer uit onwetendheid.

Leuk trouwens, om in een restaurant waar ze cappuccino met slagroom serveren, te zeggen dat je cappuccino had besteld en geen espresso con Panna

cacaopoeder?

- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  donderdag 1 juni 2006 @ 19:52:35 #218
140365 Keileweg-ethicus
Groot en zelfbenoemd denker
pi_38448616
quote:
Op donderdag 1 juni 2006 19:44 schreef faberic het volgende:
Leuk trouwens, om in een restaurant waar ze cappuccino met slagroom serveren, te zeggen dat je cappuccino had besteld en geen espresso con Panna




Ok ik ga wel weg...
Een sinaasappel is een heel slecht fallussymbool.
  donderdag 1 juni 2006 @ 19:53:54 #219
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38448679
ik heb het veranderd

- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_38449527
quote:
Op dinsdag 30 mei 2006 17:58 schreef faberic het volgende:
Die maler zit er eindelijk aan te komen. Waarschijnlijk vind ik het een prachtig ding, ik heb toch geen ervaring met koffiemalers.
Hey Faberic, is je nieuwe maler al binnen? Ik ben erg nieuwsgierig naar het resultaat!
  vrijdag 2 juni 2006 @ 02:25:23 #221
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_38462992
quote:
Op donderdag 1 juni 2006 19:44 schreef faberic het volgende:
wikipedia is ook raar
de cappuccino (tegenwoordig 1/3 melk, met 2/3 espresso, opgeschuimde melk en cacaopoeder, traditioneel ook met slagroom);

2/3 espresso en 1/3 melk? Hoe wil je dat in godsnaam voor elkaar krijgen? Met een dubbele espresso is 1/3 espresso al moeilijk, ik doe meestal heel weinig.

Traditioneel ook met slagroom? Wat een onzin! Dat is meer uit onwetendheid.
is toch simpel, gewoon bij een dubbele espresso de helft verdunnen met melk..heb je ook 1/3e
Doe mij trouwesn maar een gewone espresso, ik hou niet zo van melk in mijn koffie.
  vrijdag 2 juni 2006 @ 14:46:56 #222
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38475374
Wow. Dit had ik niet verwacht.

Ik dus naar de kaldi, en hij was er, de Gaggia MDF. Ook meteen wat koffie daar gekocht, de barista cocktail, een professionele melange die ik ook mocht proeven.
Nouja, thuis meteen malen natuurlijk.

eerst deed ik standje 5, met de hoeveelheid koffie waarbij Perla van AH met 10 mL per seconde stroomt (en je dus een soort slootwater zonder crema krijgt) . Hoe snel stroomde deze koffie? 0 mL/s. Ik stond versteld.
Dus nu maar standje 6, want dit schiet niet op natuurlijk. Er stroomde koffie uit, maar wat voor koffie! Een soort crema-water, met kleuren die ik herkende van espressoporn.com. En na 27 seconden was daar een perfecte ristretto. De perla-koffie was water met koffiekleur, dit was een soort cremastroom.

En dan standje 7, voor de espresso hoopte ik. En ja hoor, weer met een kleine hoeveelheid koffie een prachtige kleurenstroom in het Illy kopje. Niet normaal meer.

Dit was echt een compleet nieuwe ervaring. Ik hoef nooit meer gigantisch veel kracht te zetten om de overvolle piston in het apparaat te duwen. Met perla was dat de enige optie voor 1 mL/s extractie. En ik verbruik veel minder koffie nu. Echt geweldig!

De koffie was overigens echt heerlijk. Ik moet maar eens espressoglaasjes gaan kopen om de crema te zien, da's ook leuk, want hij is nu echt veel dikker.

- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_38485450
De volgende stap na zelf malen is zelf branden. Met het zelf branden van de bonen ga je nog weer een enorme stap vooruit.
  zaterdag 3 juni 2006 @ 16:29:31 #224
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38505834
Ik had 't idee dat de maling verslapte. Na wat gedenk bedacht ik me dat nadat ik op stand 5 gemalen had, de maling op stand 6 daarmee vermengde voor een klein deel, en dat daardoor het beeld vertekende. Ik heb hem nu weer op stand 6, maar ik moet nog best veel koffie gebruiken voor een goede extractie. Maar bij te weinig koffie (7 gram bijvoorbeeld), kan ik hem niet goed aantampen, dus verscherpen van de maling heeft geen zin.

- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zaterdag 3 juni 2006 @ 16:31:03 #225
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38505881
Het is trouwens niet helemaal gezond. Latte-art lukt ook steeds beter, en nu met die maler wil ik om de haverklap oefenen. Ik heb vandaag al 5 espresso's op, waarvan een deel in de cappuccino zat.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  woensdag 7 juni 2006 @ 10:03:56 #226
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38617929
Ik was laatst hardlopen in Utrecht, en bij zo'n cafe vlak naast de domtoren (is wel bekend geloof ik) stond zo'n Kees van der Westen ding geloof ik. Er stond ook een maler, maar de "barista" gebruikte de tamper niet , schuimde de melk op zonder er naar te kijken (hij hield een gigantische bak melk onder het kraantje, en deed ondertussen wat anders), en de melk en het schuim, die nog best redelijk waren, gooide hij met een soort rare lepel in de kopjes. Het ging wel snel en het was oer-druk, maar om je koffie nou niet aan te tampen voordat je het in zo'n machine stopt! Misschien moet ik er maar eens heen als het rustig is en dan vragen of ik zelf koffie mag zetten
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_38619720
Ja, heel irritant is dat. Ik was ooit kwaliteitsmedewerker van een koffiebranderij. Mijn hart deed pijn als ik zag hoe achteloos er met "mijn" product werd omgesprongen... doe je met zijn allen al die moeite om een topproduct af-branderij te leveren, verkloten ze hem in de laatste schakel...
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_38623823
quote:
Op woensdag 7 juni 2006 10:03 schreef faberic het volgende:
... zo'n Kees van der Westen ding geloof ik. Er stond ook een maler, maar de "barista" gebruikte de tamper niet , schuimde de melk op zonder er naar te kijken (hij hield een gigantische bak melk onder het kraantje, en deed ondertussen wat anders), en de melk en het schuim, die nog best redelijk waren, gooide hij met een soort rare lepel in de kopjes. Het ging wel snel en het was oer-druk, maar om je koffie nou niet aan te tampen voordat je het in zo'n machine stopt! Misschien moet ik er maar eens heen als het rustig is en dan vragen of ik zelf koffie mag zetten


Ik werk overigens ook met een Kees van der Westen !
Niet in Utrecht, hoor.
" there is nothing to not be amazed at "
  donderdag 8 juni 2006 @ 08:39:20 #229
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38645961
quote:
Op woensdag 7 juni 2006 13:43 schreef corc het volgende:

[..]



Ik werk overigens ook met een Kees van der Westen !
Niet in Utrecht, hoor.
ik moet op mijn woorden letten
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_38663863
Kees van der Westen machine, die wil ik thuis ook wel
Mag ook best tweedehands zijn
pi_38727691
Wat leuk! nog meer mensen die het hebben ontdekt!

Ziet er leuk uit allemaal!

Zelf ben ik Barista in Living Tomorrow en Team member van het Piazza D'oro wedstrijd barista team.
Een Mirage van Kees van der Westen is inderdaad top, zit zoveel op en in wat een "normale machine" niet heeft. Zelf werk ik er niet mee.. Jammer..

Mijn Speelgoed..
Leone van DE + Mazzer Mini

Qua molens is een mazzer perfect! mede door het tandloos stellen van de fijnheid.

Kijk even op mijn site.. of kom een keertje langs!
Coffee with a whole "Latte" Love..
Please visit www.baristacompany.nl
pi_38729228
Ben je al net zo goed als Jeroen en Rose
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_38733945
Jeroen is mijn trainer.. en 2 voudig NL kampioen, dus dat duurt nog even voor ik daar ben. Rose is 8e geworden van de Wereld! vorige maand in Bern dat is helemaal een knappe prestatie! Nederland wordt steeds beter! Ik ben nu 2 jaar bezig in het wereldje, of ik goed ben moet je niet aan mij vragen..

Ga even een shotje maken..
Coffee with a whole "Latte" Love..
Please visit www.baristacompany.nl
  woensdag 14 juni 2006 @ 10:01:19 #234
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_38840441
Wat cool om een "echte" barista hier te hebben!
Vanochtend had ik overigens volmaakt melkschuim, een van de betere. ondanks dat ik de steel te snel maakte zag het er toch zeer mooi uit, met al die kleuren en sliertjes door elkaar, en het smaakte zeer goed.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_39042768
Mooi om te lezen dat iedereen hier zo gek is van een bakkie pleur

Ik heb een Quickmill 810 met ESE en gebruik Jolly pads, en dat bevalt prima. Weinig gepruts en wat mij betreft prima espresso.
Alleen met het melk opschuimen zit ik nog te pielen. Ik heb al aardig wat kannetjes melk vol gekregen met grove bellen / belletjes, maar het blijft schuim dat op de rest van de melk ligt.

Heeft iemand hier tips om fijner schuim te krijgen, of gaat dat niet lukken met een dergelijk apparaat?
  woensdag 21 juni 2006 @ 09:14:12 #236
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_39063882
quote:
Op dinsdag 20 juni 2006 17:54 schreef texl het volgende:
Mooi om te lezen dat iedereen hier zo gek is van een bakkie pleur

Ik heb een Quickmill 810 met ESE en gebruik Jolly pads, en dat bevalt prima. Weinig gepruts en wat mij betreft prima espresso.
Alleen met het melk opschuimen zit ik nog te pielen. Ik heb al aardig wat kannetjes melk vol gekregen met grove bellen / belletjes, maar het blijft schuim dat op de rest van de melk ligt.

Heeft iemand hier tips om fijner schuim te krijgen, of gaat dat niet lukken met een dergelijk apparaat?
Belletjes moet je niet hebben, dat is niet de bedoeling. Je moet microschuim hebben, dat is het beste. Een degelijk apparaat is wel nodig, maar vaak kom je een heel eind met een wat minder apparaat. Zoek eens op "Milk frothing", dan krijg je wat howto's.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_39071219
Dit is een goede guide.

http://www.coffeegeek.com/guides/frothingguide

In mijn ervaring speelt de tip een heel belangrijke rol. Liefst met gaatjes aan de zijkant, en precies op de oppervlakte van de melk. Als je KCCHCHCCHCCHTT!! hoort, dan zit je eigenlijk net te hoog, je moet aan het begin van het ontstaan van dat geluid blijven. Zodat je weet dat het wel ontstaat als je hoger zou gaan met de tip.

En je moet de pitcher een beetje schuin houden, zodat er een soort whirlpool van melk ontstaat, die mixt de schuim me de melk, zodat je die tweedeling minder krijgt.
" there is nothing to not be amazed at "
pi_39084000
Weet je toevallig waar je die tips kan kopen en of ze op elk apparaat passen?

Want volgens mij is de tip die er op zit niet zo'n beste.
Hij heeft iig geen gaatjes aan de zijkant en er zit een plastic hulsje om (al kan die er makkelijk af)
pi_39103122
Misschien bij zo'n dure espressoapparaten verkoper. Ik zou de oude meenemen, om de draadgrootte te vergelijken.

Of bij wholelattalove.com:

http://www.wholelattelove.com/WholeLatteLove/3hole_steamtip.cfm
" there is nothing to not be amazed at "
  donderdag 22 juni 2006 @ 20:49:57 #240
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_39124874
Ik heb een tip met gaatjes aan de zijkant. Een hele goeie, dat microschuim lukt nu echt goed, het moet een heel "steady" geluid zijn, dus niet kssjjjjj ksjj met tussenpozen, maar een heel zacht, vrij aangenaam geluid dat de hele tijd duurt, en je ziet eigenlijk geen bubbels (het lijkt alsof het niet schuimt bijna).

Vandaag had ik nog een restje bonen, en ik heb m'n maler maar ff in stand 1 gezet en in een pannetje turkse koffie geprobeerd te maken. Dat was best aardig gelukt, het smaakte als bij de griek (best zoet, ontzettend lekker). Ik zou ook wel zo'n turkse koffie ding willen. Heerlijk als avondkoffie lijkt me.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  donderdag 22 juni 2006 @ 20:52:57 #241
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_39125013
quote:
Op woensdag 21 juni 2006 12:47 schreef corc het volgende:
Dit is een goede guide.

http://www.coffeegeek.com/guides/frothingguide

In mijn ervaring speelt de tip een heel belangrijke rol. Liefst met gaatjes aan de zijkant, en precies op de oppervlakte van de melk. Als je KCCHCHCCHCCHTT!! hoort, dan zit je eigenlijk net te hoog, je moet aan het begin van het ontstaan van dat geluid blijven. Zodat je weet dat het wel ontstaat als je hoger zou gaan met de tip.

En je moet de pitcher een beetje schuin houden, zodat er een soort whirlpool van melk ontstaat, die mixt de schuim me de melk, zodat je die tweedeling minder krijgt.
Van die guide heb ik het ook geleerd.
Wat nu bij mij goed werkt is om te proberen tijdens het ksj geluid niet te whirlpoolen, dan wordt hij toch iets minder stabiel gestoomd, alleen bij ongeveer 50 graden laat ik de tip in de melk verdwijnen, en dan wel whirlpoolen, dat geeft eigenlijk het beste effect.

Ik hou de tip helemaal achterin aan de rand van het kannetje (ik druk hem een beetje tegen het kannetje aan). dat werkt erg goed.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_39128982
Dat apparaat waar ik op werk gaat zo snel dat ik de fases (schuimen en door elkaar whirlpoolen) vaak niet kan onderscheiden. Als ik maar voor 1 capo maak dan is het in 5 seconden op temperatuur .

Op echte cappuccino's kan ik niet echt blaadjes zetten, alleen (dubbele) appeltjes of hartjes (wel hele mooie!). Voor art heb je veel meer koffie nodig en veel minder melk, anders is er te weinig contrast.

Dit is trouwens een hele vieze capo, kan iemand dat plaatje aanpassen?

Het plaatje:

Voor deze bijvoorbeeld

[ Bericht 17% gewijzigd door corc op 22-06-2006 22:22:58 ]
" there is nothing to not be amazed at "
  maandag 26 juni 2006 @ 14:18:30 #243
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_39249169
Ik was zaterdag bij la mano maestra, een koffiecafe in den haag. Daar stond volgens mij zo'n Huge kees van der westen, echt een prachtig ding. Mooie crema!
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_39256510
La mano schijnt hele goede koffie te hebben, maar ik ben er nog nooit geweest.
Ik hoor altijd veel goeds over de Crunch in Den Haag. Dat zit best dichtbij de Mano, in de Piet Heinstraat.

Ook een Kees van der Westen
" there is nothing to not be amazed at "
  dinsdag 27 juni 2006 @ 11:31:41 #245
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_39278667
Wel vreemd dat je alleen mooie hartjes en appeltjes kan maken en geen blaadjes. Volgens mij ligt bij een rosetta toch echt de basis van het schenken etc. Een hartje is toch gewoon een zwaar op elkaar geperst blaadje waardoor je die mooie laagjes krijgt, en dan met een flinke "steel" om het hartje af te maken?
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_39765737
Hallo!

ik ben op zoek naar iemand die wil gaan jammen (koffies maken) om te oefenen voor de barista kampioenschappen. Met name wil ik gaan expirimenteren om just iets origineels en unieks te gaan doen. zelf heb ik ervaring met branden en koffie proeven volgens de CoE methode. Ik ben op zoek naar mensen dit het leuk vinden om te jammen en in de buurt van utrecht wonen of hier kunnen komen ervaring is geen must, zo lang het maar leuk blijft. Alle apparatuur en benodigdheden is aanwezig.

Mocht iemand dit leuk vinden hoor ik het graag

ricvie
life's like a cup of coffee, you never know what you're gonna get!
  woensdag 12 juli 2006 @ 21:45:11 #247
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_39767852
Deze post stond er al....
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  vrijdag 21 juli 2006 @ 17:32:49 #248
120482 mirugai
very fishy
pi_40053233
Was net in duesseldorf en vond deze brander in de uitverkoop voor de helft van de prijs. Nah, dat kon ik niet laten liggen...

Volgende week ongebrande bonen halen!
  maandag 31 juli 2006 @ 12:49:30 #249
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_40349248
Mooie brander. Ik wil er nu ook een.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  maandag 31 juli 2006 @ 15:56:07 #250
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_40354796
quote:
Op vrijdag 21 juli 2006 17:32 schreef mirugai het volgende:
Was net in duesseldorf en vond deze brander in de uitverkoop voor de helft van de prijs. Nah, dat kon ik niet laten liggen...
[afbeelding]
Volgende week ongebrande bonen halen!
Wat koste hij deze waar?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 31 juli 2006 @ 17:44:29 #251
120482 mirugai
very fishy
pi_40357744
quote:
Op maandag 31 juli 2006 15:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat koste hij deze waar?
Nou ja, achteraf gezien was het niet zo'n goede deal. Ik liep dus rond in Duesseldorf en kwam langs Cuccinaria oid, weet de naam niet precies meer, en deze brander lag er aangeboden voor de helft van de prijs van tweehonderdzestigt euro. Ik wist niet precies meer hoeveel deze machines in NL bij ongebrand kosten en ik dacht dat het wel in de buurt van die prijs zou liggen. Eenmaal thuis kwam ik erachter dat de nieuwe modellen bij ongebrand ong. 160 a 170 euro kosten, terwijl ik de mijne voor 130 euro had gehaald; dat was dus niet de topaanbieding die ik dacht te hebben.
Er lagen trouwens nog meer branders van dit model in die shop.
  maandag 31 juli 2006 @ 17:47:28 #252
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_40357824
quote:
Op maandag 31 juli 2006 17:44 schreef mirugai het volgende:

[..]

Nou ja, achteraf gezien was het niet zo'n goede deal. Ik liep dus rond in Duesseldorf en kwam langs Cuccinaria oid, weet de naam niet precies meer, en deze brander lag er aangeboden voor de helft van de prijs van tweehonderdzestigt euro. Ik wist niet precies meer hoeveel deze machines in NL bij ongebrand kosten en ik dacht dat het wel in de buurt van die prijs zou liggen. Eenmaal thuis kwam ik erachter dat de nieuwe modellen bij ongebrand ong. 160 a 170 euro kosten, terwijl ik de mijne voor 130 euro had gehaald; dat was dus niet de topaanbieding die ik dacht te hebben.
Er lagen trouwens nog meer branders van dit model in die shop.
waar zat die winkel?
Bedoel je die keukenwinkel daar vlakbij het oude raadhuis, de rijn en die grote taxistandplaats?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_40377167
quote:
Op maandag 31 juli 2006 17:47 schreef Pietverdriet het volgende:
waar zat die winkel?
Bedoel je die keukenwinkel daar vlakbij het oude raadhuis, de rijn en die grote taxistandplaats?
Het is deze winkel: http://www.cucinaria-duesseldorf.de/shockedpage2.html
pi_40393330
Er zijn koffie branders te bestellen bij paul van dillen in utrecht. Met een beetje geluk kun je 2dehands een probat brander PRE 1 Z / PRG 1 Z (heel duur) of een koffie brander die niet met hetle lucht werkt maar met eent trommel. Voordeel hiervan je kunt de crack beter horen om te kijken of je boon "gaar" is.
life's like a cup of coffee, you never know what you're gonna get!
  donderdag 3 augustus 2006 @ 10:33:33 #255
52216 pdiscs
Spruitjes zijn vies!
pi_40442807
Volgens mij moet hier iemand mijn vraag kunnen beantwoorden.

Heeft er iemand een goed recept voor ijskoffie?

Laatst heb ik er eentje gemaakt naar een recept van Jamie Oliver, maar deze was veeeeeel te zoet.
pi_40443604
Ik weet niet wat er in dat JO recept stond, dus mischien vind je deze ook te zoet. iig, dit is hoe ik hem maak voor de verkoop, niet voor mezelf...

1 lungo (laat afkoelen, ik doe er altijd een ijsblokje in)
1 bolletje vanilleijs (tja, zoetheid...)
in de blender, pureren

1 bolletje vanilleijs in het glas, blendmengsel eroverheen gieten
afmaken met slagroom en even cacao schudden.

Ook lekker: Coffee-banana smoothie. Stop in de blender behalve koffie en ijs een banaan, en laat de bol ijs in het glas weg.
" there is nothing to not be amazed at "
  donderdag 3 augustus 2006 @ 11:53:28 #257
52216 pdiscs
Spruitjes zijn vies!
pi_40445221
quote:
Op donderdag 3 augustus 2006 11:02 schreef corc het volgende:
Ik weet niet wat er in dat JO recept stond, dus mischien vind je deze ook te zoet. iig, dit is hoe ik hem maak voor de verkoop, niet voor mezelf...

1 lungo (laat afkoelen, ik doe er altijd een ijsblokje in)
1 bolletje vanilleijs (tja, zoetheid...)
in de blender, pureren

1 bolletje vanilleijs in het glas, blendmengsel eroverheen gieten
afmaken met slagroom en even cacao schudden.

Ook lekker: Coffee-banana smoothie. Stop in de blender behalve koffie en ijs een banaan, en laat de bol ijs in het glas weg.
Thanks!

Uit mijn hoofd de ingredienten van de ijskoffie van JO:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 150 ml espresso
- 200 ml magere slagroom
- 4 eetlepels rietsuiker

Geen ijs en vooral veel suiker (rietsuiker + de suiker in de gecondenseerde melk).

Ik zal jouw recept snel proberen.
pi_40455686
quote:
Op vrijdag 21 juli 2006 17:32 schreef mirugai het volgende:
Was net in duesseldorf en vond deze brander in de uitverkoop voor de helft van de prijs. Nah, dat kon ik niet laten liggen...
[afbeelding]
Volgende week ongebrande bonen halen!
Hey wat leuk... dit type (HPR brander) heb ik inmiddels versleten na ruim vier jaar en ongeveer pondje koffie branden per week. De koolborstels waren op en het anker is van een vrij zachte messing gemaakt.

Ik gebruik nu de opvolger... de i-roast 2, deze is volledig programmeerbaar en kost 185 euro.

Suc6 en veel drink plezier met je HPR brander.
pi_40472757
Gisteren een maler gekocht, de Cuisinart DBM8E. Ook een pakje Sicilian espresso blend gekocht.
Thuis malen, leuk om te doen maar geeft uiteraard wel wat meer rommel dan gemalen koffie. Alleen zit ik nu met het probleem dat de espresso niet helemaal top is. Ik heb alle espresso maalstanden al geprobeerd, maar het blijft een redelijk slappe bak. Crema is redelijk, wel aan de natte kant. Ligt dit nu aan de soort koffiebonen, of maalt mijn maler niet fijn genoeg?
Achteraf had ik misschien eerst eens voor mij bekende bonen moeten nemen ipv op 2 onbekende sporen te gaan.

Wat is trouwens het effect van het aandrukken? Ik merk eigenlijk weinig verschil of ik de koffie nu hard of zacht aandruk.
pi_40474318
Als je geen verschil tussen hard of zacht aandrukken proeft, dan druk je misschien niet hard genoeg.

Dat kan ook verklaren waarom je slappe bak krijgt. Flink drukken dus, eroverheen hangen en je gewicht erop .
" there is nothing to not be amazed at "
pi_40474681
De man die mijn apparaat een servicebeurt gaf in december, zei dat je de koffie beter niet kon aandrukken. Ik ben daardoor altijd wat terughoudend met aanstampen. Straks heb ik idd eens met het volle gewicht erop gehangen en de koffie werd wel pittiger. Lijkt er meer op dat ik koffiebonen heb gekocht die ik niet echt lekker vind.

Overigens, de newbee vragen komen doordat ik via een collega een overtollig espresso apparaat kon krijgen (voor noppes). Die heb ik laten servicen door een vriend van hem, en ik begin nu pas te experimenteren. Kocht eigenlijk alleen fabrieksgemalen koffie, maar je merkt het wel als die een weekje open is. Het lekkere is er dan wel af
  vrijdag 4 augustus 2006 @ 15:33:58 #262
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_40482782
quote:
Op vrijdag 4 augustus 2006 11:30 schreef Ramon73 het volgende:
De man die mijn apparaat een servicebeurt gaf in december, zei dat je de koffie beter niet kon aandrukken. Ik ben daardoor altijd wat terughoudend met aanstampen. Straks heb ik idd eens met het volle gewicht erop gehangen en de koffie werd wel pittiger. Lijkt er meer op dat ik koffiebonen heb gekocht die ik niet echt lekker vind.

Overigens, de newbee vragen komen doordat ik via een collega een overtollig espresso apparaat kon krijgen (voor noppes). Die heb ik laten servicen door een vriend van hem, en ik begin nu pas te experimenteren. Kocht eigenlijk alleen fabrieksgemalen koffie, maar je merkt het wel als die een weekje open is. Het lekkere is er dan wel af
You just met mr. Espresso, my friend.

Koffie in een koffiemachine moet je niet aandrukken, dat is niet goed, maar voor de espresso is het heel belangrijk. Niet alleen omdat het dan sterker wordt, maar het wordt ook gelijkmatiger verdeeld waardoor het water niet 1 weg zoekt door koffie maar er als geheel doorheen stroomt omdat de tegendruk overal gelijk is. De druk is erg belangrijk, zou zo'n 9 bar moeten zijn.
Op internet is heel veel te vinden hierover. Als de espresso eenmaal goed lukt is het niet meer bittere sterke koffie, maar dan wordt dat sterke juist lekker. Veel mensen in mijn omgeving vinden espresso vies omdat ze het eens als een vieze bittere drank hebben gedronken zonder crema. Doorzetten dus.

Neem voor espresso ook sterke bonen, niet te slappe. Bij de kaldi hebben ze daar gradaties voor.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_40488355
Ik heb ook koffie gekocht bij Kaldi, sicilian blend, smaaktype 3 (de sterkste). Toch is dit een van de slappere espresso's die ik ooit heb gehad. Smaak is wel goed, daar niet van, maar minder sterk dan bv. Lavazza Gold of Illy.
Het resultaat was eigenlijk goed, ik wilde alleen een maler vanwege de versheid. Nu is mijn espresso erop achteruit gegaan, eigenlijk.
Zal volgende week eens bij Blanche Dael koffie halen en malen, kijken wat dat oplevert. Ristretto de luxe, jummie.
  vrijdag 4 augustus 2006 @ 19:10:59 #264
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_40489197
quote:
Op vrijdag 4 augustus 2006 18:40 schreef Ramon73 het volgende:
Ik heb ook koffie gekocht bij Kaldi, sicilian blend, smaaktype 3 (de sterkste). Toch is dit een van de slappere espresso's die ik ooit heb gehad. Smaak is wel goed, daar niet van, maar minder sterk dan bv. Lavazza Gold of Illy.
Het resultaat was eigenlijk goed, ik wilde alleen een maler vanwege de versheid. Nu is mijn espresso erop achteruit gegaan, eigenlijk.
Zal volgende week eens bij Blanche Dael koffie halen en malen, kijken wat dat oplevert. Ristretto de luxe, jummie.
Ik denk toch dat het niet aan de koffie ligt. Probeer anders eens de barista cocktail van de kaldi, die heb ik ook geprobeerd en daar kwam hele lekkere espresso uit.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_40490865
Hmm, typo gemaakt? Je denkt niet dat het aan de koffie ligt, maar je raadt een andere soort aan? Moet niet er soms niet staan?

Ik vind geen Barista Cocktail bij Kaldi (website). Is dit soms een seizoenskoffie geweest?


Brazilian Special Mild ¤ 4,60 bestellen

Espresso Start Up ¤ 4,90 bestellen

Ethiopian Finest Mocha ¤ 5,20 bestellen

Decaf Sweet Dreams ¤ 4,90 bestellen

soort

prijs per 250 gram

Full Classic of Colombia ¤ 4,60 bestellen

Espresso On The Move ¤ 4,90 bestellen

Bright Colorful Guatemala ¤ 5,20 bestellen

Nature's Child ¤ 5,85 bestellen



soort

prijs per 250 gram

Espresso Evening Delight ¤ 4,60 bestellen

Royal Estate Java ¤ 4,90 bestellen

Kenian Exotic Flower ¤ 5,20 bestellen

Sicilian Espresso Blend ¤ 4,60 bestellen
  vrijdag 4 augustus 2006 @ 20:48:45 #266
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_40492189
quote:
Op vrijdag 4 augustus 2006 20:05 schreef Ramon73 het volgende:
Hmm, typo gemaakt? Je denkt niet dat het aan de koffie ligt, maar je raadt een andere soort aan? Moet niet er soms niet staan?

Ik vind geen Barista Cocktail bij Kaldi (website). Is dit soms een seizoenskoffie geweest?


Brazilian Special Mild ¤ 4,60 bestellen

Espresso Start Up ¤ 4,90 bestellen

Ethiopian Finest Mocha ¤ 5,20 bestellen

Decaf Sweet Dreams ¤ 4,90 bestellen

soort

prijs per 250 gram

Full Classic of Colombia ¤ 4,60 bestellen

Espresso On The Move ¤ 4,90 bestellen

Bright Colorful Guatemala ¤ 5,20 bestellen

Nature's Child ¤ 5,85 bestellen



soort

prijs per 250 gram

Espresso Evening Delight ¤ 4,60 bestellen

Royal Estate Java ¤ 4,90 bestellen

Kenian Exotic Flower ¤ 5,20 bestellen

Sicilian Espresso Blend ¤ 4,60 bestellen
De barista cocktail is vrij nieuw. Vraag er anders naar. Het gaat erom dat ik van de barista cocktail weet dat hij een volle smaak heeft, dus als die ook slap smaakt weet je dat het aan je techniek ligt.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_40492764
Okee, duidelijk. Ik heb nu eens de koffie flink hard aangedrukt en het resultaat was echt al veel beter. Lekker stevige crema, vollere krachtigere smaak. Maar ik blijf zoeken naar een echte Italiaanse blend. Ik was laatst een paar dagen in Italie en kon geen genoeg krijgen van alle heerlijke espresso's die je op elke hoek en kant krijgt.

Ondertussen bekruipt me wel het gevoel dat ik een echte tamper ga kopen en dat de molen die ik gekocht heb, misschien niet fijn genoeg maalt. Alhoewel ik al met grovere fabrieksmalingen al betere resultaten heb gehaald....
pi_40501038
Het viel me nogal op in Italie dat overal er nogal zachtjes aangestampt werd, ook in de 'Tazza d'oro' in Rome. Er werd (van onderen) tegen een rondje aangeduwd.
Ook viel me op dat er daar de neiging is om steeds donkerder te branden, een ontwikkeling die ik niet altijd prettig vind geloof ik.
Helpt waar hij kan!
  zaterdag 5 augustus 2006 @ 17:45:38 #269
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_40515492
quote:
Op zaterdag 5 augustus 2006 01:18 schreef NoSigar het volgende:
Het viel me nogal op in Italie dat overal er nogal zachtjes aangestampt werd, ook in de 'Tazza d'oro' in Rome. Er werd (van onderen) tegen een rondje aangeduwd.
Ook viel me op dat er daar de neiging is om steeds donkerder te branden, een ontwikkeling die ik niet altijd prettig vind geloof ik.
ik ben nog nooit in een cafe geweest waar ik ze zie tampen zoals het hoort. Altijd tegen dat rondje van de maler 1 keer en hopsa erin. Een la marzocco weet er dan altijd wel wat van te maken maar ik keur het af. Er staat wel vaak een tamper naast het apparaat, maar die gebruikt men dus nooit.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_40516188
Morgen koopzondag in het centrum. We gaan eens een rondje koffiewinkels doen. Kaldi, Blanche Dael en Bijenkorf heeft ook wel wat. Als referentie een potje Illy ongemalen mee.
Ik weet alleen niet of ik een echte tamper zal kopen, ik heb nu een plastic dingetje. Maakt dat nou echt verschil en hoe moet je zo'n zware tamper dan gebruiken? In 1 keer aandrukken of klopjes geven(aanstampen)?

Overigens heb ik in het Italiaanse equivalent van een bar-tabac een super espresso gehad die niet aangestampt werd. Machine was dacht ik een 3 of 4 groeps Cimbali.
pi_40518717
Met tampen verdeel ik de koffie altijd over de PF en geef ik 1 tik aan de zijkant. Dant druk ik met 20kg aan en draai de tamper 1x rond weer 1x tikken om de resten koffie van de binnen zijkant van de pf los te tikken. dan nof 1x aan stampen. Het viel mij op dat als als je te zacht aanstampt gaat de aciditeit van de koffie omhoog bij te hard aanstampen word de koffie bitter(of vice versa) Ik gebruik altijd een naked pf om te kijken of ik goed tamp. te hard aangestampt krijg je side channeling ( spuit de koffie als een douche) bij een perfecte tamp zie je een enkele stroom meet een soort tijger streep. er zijn hele websites over dit (http://malachi.coffeed.com/naked-diagnosis.html)

Ik ben opzoek naar een tamper van 58mm die goed in de hand zit. iemand een gezien?
life's like a cup of coffee, you never know what you're gonna get!
  zondag 6 augustus 2006 @ 21:12:24 #272
120482 mirugai
very fishy
pi_40552079
quote:
Op zaterdag 5 augustus 2006 19:43 schreef ricvie het volgende:
Ik ben opzoek naar een tamper van 58mm die goed in de hand zit. iemand een gezien?
Geloof dat deze wel goed is: http://www.xpressivo.com/espressogear/products/barista.html Misschien dat ik 'm aanschaf, want over de tamper die ik nu heb ben ik niet echt te spreken (58 mm aluminium, ooit gekocht bij Kookpunt, maar heb 'm ook bij andere shops gezien wo. Peeze: de hoeken zijn lichtjes afgerond en sluiten niet netjes aan op de piston).

Over het aandrukken: bij vers gebrande bonen druk ik nauwelijks aan. Een keertje met praktisch alleen het gewicht van de tamper, dan een tik tegen de zijkant en weer erg lichtjes aandrukken. De maling is dan nog zo vet en zet zoveel uit bij het zetten dat aandrukken nauwelijks nodig is, de tamper gebruik ik dan eigenlijk alleen om de maling gelijkmatig over de piston te verdelen. Als de maling wat ouder is dan een paar dagen, dan druk ik wat harder aan.
Maar goed, soms dan krijg ik weer goede resultaten met iets minder koffie en harder aandrukken of met koffie van een paar dagen oud; het blijft toch welke keer weer uitvogelen wat te doen. Dat maakt het ook leuk natuurlijk. Het is meer dan alleen wat koffie in de piston te laden, aandrukken en de zetknop aanzetten.
pi_40555158
quote:
Op zondag 6 augustus 2006 21:12 schreef mirugai het volgende:

[..]

Het is meer dan alleen wat koffie in de piston te laden, aandrukken en de zetknop aanzetten.
Precies, zo is mijn ervaring ook. De "claimed to be" echte Italiaanse espresso smaakte niet echt sterk, tenzij als ristretto gezet. Pas met flink aandrukken komt er een goede espresso uit. Nou kan dat ook aan de molen liggen. Ik heb nog wat andere soorten koffie aangeschaft (barista helaas op, komt deze week binnen). Als het daar niet mee lukt, krijgt de molen een modificatie zodat hij nog wat fijner kan malen.
  maandag 7 augustus 2006 @ 10:37:32 #274
155110 ultratech
Giotto Premium
pi_40565398
Vraagje.... Ik ben in het bezit van een Giotto Premium en sinds een tijdje springt de "gas"hendel automatich weer omhoog. Gevolg hiervan is dat er kleine hoeveeheden water blijven doorlopen.

Heeft iemand ervaring met dit probleempje en hoe dit op te lossen??? Graag advies....

Grtz & Thnx

UltraTech
Blijf niet staren naar waar de zon onderging, anders zul je hem nooit meer op zien komen...
  maandag 7 augustus 2006 @ 10:39:33 #275
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_40565449
quote:
Op maandag 7 augustus 2006 10:37 schreef ultratech het volgende:
Vraagje.... Ik ben in het bezit van een Giotto Premium en sinds een tijdje springt de "gas"hendel automatich weer omhoog. Gevolg hiervan is dat er kleine hoeveeheden water blijven doorlopen.

Heeft iemand ervaring met dit probleempje en hoe dit op te lossen??? Graag advies....

Grtz & Thnx

UltraTech
Is dat niet zo'n handmatig espresso-apparaat? Ik heb daar nog nooit mee gewerkt, maar er is wel wat over te vinden denk ik.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  maandag 7 augustus 2006 @ 10:57:51 #276
155110 ultratech
Giotto Premium
pi_40565894
quote:
Op maandag 7 augustus 2006 10:39 schreef faberic het volgende:

[..]

Is dat niet zo'n handmatig espresso-apparaat? Ik heb daar nog nooit mee gewerkt, maar er is wel wat over te vinden denk ik.
Als je bedoelt met handmatig: "hendel omhoog totdat het kopje vol is en dan hendel omlaag".
Dit is 'm


Heb er nog niets over kunnen vinden in de verschillende fora.... Maar als jij wel iets kunt vinden, graag
Blijf niet staren naar waar de zon onderging, anders zul je hem nooit meer op zien komen...
pi_40566037
faberic bedoelt waarschijnlijk een handlevermachine, dat zijn machines waarbij je met de hand de druk regelt (zoals bij een fietspomp), maar dat is de ECM Giotto niet, dat is een gewone piston pompmachine (wel erg mooi & goed ding trouwens).
De hendel die je bedoelt regelt de klep die de watertoevoer naar de zetkop regelt neem ik aan. Dus of er zit een schroefje oid. niet goed vast of de klep is versleten, maar dat kan ik me haast niet voorstellen.

edit: handlevermachine:
  maandag 7 augustus 2006 @ 11:13:05 #278
155110 ultratech
Giotto Premium
pi_40566296
Ik denk dat je gelijk hebt mirugai. De druk wordt automatisch geregeld. is inderdaad een machtig apparaat. Druk is alleen extreem groot. Kan alleen hele fijne maling aan. De meeste koffiewinkels kunnen de fijne maling die ik nodig heb niet leveren. Heb dus ook maar een molen aangeschaft. Vrouw niet blij want nu is het aanrecht nog voller, maar de espresso is super!!!!

Dat de klep versleten is kan ik me ook niet voorstellen. Apparaat is pas een paar maanden oud. Moet er eigenlijk mee terug naar de winkel, maar dat is weer 100km rijden en als het dus eenvoudig op te lossen is, scheelt me dat weer 200 km rijden... als er echter niets anders opzit toch maar de reis aanvaarden en het blok beton van 25 kilo in de auto tillen....
Blijf niet staren naar waar de zon onderging, anders zul je hem nooit meer op zien komen...
  maandag 7 augustus 2006 @ 14:02:06 #279
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_40571632
quote:
Op maandag 7 augustus 2006 11:13 schreef ultratech het volgende:
Ik denk dat je gelijk hebt mirugai. De druk wordt automatisch geregeld. is inderdaad een machtig apparaat. Druk is alleen extreem groot. Kan alleen hele fijne maling aan. De meeste koffiewinkels kunnen de fijne maling die ik nodig heb niet leveren. Heb dus ook maar een molen aangeschaft. Vrouw niet blij want nu is het aanrecht nog voller, maar de espresso is super!!!!

Dat de klep versleten is kan ik me ook niet voorstellen. Apparaat is pas een paar maanden oud. Moet er eigenlijk mee terug naar de winkel, maar dat is weer 100km rijden en als het dus eenvoudig op te lossen is, scheelt me dat weer 200 km rijden... als er echter niets anders opzit toch maar de reis aanvaarden en het blok beton van 25 kilo in de auto tillen....
Ik had dus exact hetzelfde met mijn apparaat, nu heb ik ook een molen en dat is leuk.

maar mijn apparaat werkt met zo'n hendel, die trek je naar achter en vervolgens wordt er een knopje ingedrukt achter de hendel, dat maakt lawaai, en de hendel zelf regelt het water (het knopje de druk ofzo). Misschien is er iets mis met die verbinding.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_40573136
Ik had het zelfde met mijn giotto, bij mij was er wat koffie gekomen in de aan/uit schakelaar achter de lever/ hendel even met een schoevendraaier tegan aan drukken en kijken of ht probleem opgelost is
life's like a cup of coffee, you never know what you're gonna get!
pi_40573219
btw als er een probleem is met de giotto kun je micave bellen (importeur) die komt het ophalen en terugbrengen. Let wel op dat er echt iets mis mee is anders moet je de kosten betalen.
life's like a cup of coffee, you never know what you're gonna get!
  maandag 7 augustus 2006 @ 15:11:49 #282
155110 ultratech
Giotto Premium
pi_40573825
Mijn apparaat komt niet bij Micave vandaan. Er schijnt een 2e bedrijf in NL te zijn die ook ECM's importeert en die heeft die haal/breng service dus niet (net gebeld).
Zal de tip met de schroevendraaier eens voorzichtig uitproberen. Als dat geen soelaas biedt zit er niets anders op dan met mijn steekwagen het apparaat naar de winkel te verslepen.
Bedankt voor alle tips!!

Molen nog niet uitgeprobeerd. Ben wel benieuwd welke resultaten ik kan halen.
Blijf niet staren naar waar de zon onderging, anders zul je hem nooit meer op zien komen...
pi_40574097
ik heb net gebeld je moet even met een blind filter proberen en even de bunnenste zeef schoonmaken
life's like a cup of coffee, you never know what you're gonna get!
pi_40591719
@ Ultratech,

Voordat je met dat zware ding gaat sjouwen zou ik eerst eens zelf trachten uit te zoeken wat er scheelt met je machine.
Jou machine is voorzien van een zogenaamde E61 groep, dit systeem is nagenoeg onverwoestbaar, als ik jou was zou ik eerst eens trachten om wat meer informatie te vinden over de E61 groep.
je moet maar eens naar http://www.chriscoffee.com/faq#25 gaan daar zie je een *exploded view van een E61 group* waarbij elk onderdeel goed zichtbaar is.

Zelf heb ik jarenlang een machine gehad met de E61 group, de hendel waar jij over spreekt bedient via een inwendig geveerd mechanisme een boven en onderklep, tevens wordt de pomp aan en uit geschakeld via dat knopje (micro-switch) misschien blijft dit hangen waardoor de pomp tijdelijk blijft lopen.
gamgra
  dinsdag 8 augustus 2006 @ 08:43:34 #285
155110 ultratech
Giotto Premium
pi_40599291
gamgra, bedankt voor je uitvoerige info.

Heb het gisteravond nog even goed bekeken, maar het lijkt of de hendel niet op zijn "dooie" punt blijft hangen. Zag op de exploded view dat er ook een veer in zit. Waarschijnlijk staat die te strak/los afgesteld waardoor de hendel gewoon omhoog springt en dan de switch licht aandrukt.

Ben toch bang dat het beter voor de garantie en het apparaat is om te gaan sjouwen.

Bedankt voor alle tips!!!!
Blijf niet staren naar waar de zon onderging, anders zul je hem nooit meer op zien komen...
  dinsdag 8 augustus 2006 @ 14:15:48 #286
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_40608356
ik heb ook een E61 groep
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_40612603
welke machine heb je dan?
life's like a cup of coffee, you never know what you're gonna get!
pi_40626597
@ultratech,

pakket tot 30 kilogram (tpgpost) kost aangetekend 11.95, lijkt mij voordeliger dan 200 km rijden!!!
  zondag 13 augustus 2006 @ 23:34:21 #289
155110 ultratech
Giotto Premium
pi_40782085
@ Gamgra
Thnx voor het uitzoeken. Heb van het weekend toch de reis maar aanvaard en het apparaat op de toonbank in de winkel gedeponeerd. Druk viel nu ook weg dus misschien wel maandagmorgen apparaat.

Nu maar even afwachten.

Kreeg overigens wel een leenapparaat mee, maar daar krijg ik (nog) geen knappe espresso uit.... Hoop dat mijn machine snel klaar is.
Blijf niet staren naar waar de zon onderging, anders zul je hem nooit meer op zien komen...
pi_41085832
Leuk topic! Ik ben zelf nu een jaartje of twee bezig met espresso en zoals wel meer mensen schrijven je blijft aan het upgraden. Als je een btje tijd hebt blijft het leukste toch om met een pistonapparaat te werken omdat je dan alles zelf in de hand hebt.
Voor het gemak heb ik ook een volautomaat van saeco, smaakt wel wat minder dan een pistonapparaat maar zeker niet slecht. Nog mensen met tips voor bonen die het erg goed doen in een volautomaat?
pi_41089895
Ook mijn eerste post in dit topic. Heb op dit moment een Rancilio Silvia en binnenkort krijg ik een opgepoetste Mazzer Mini met doseerkamer. Ben nu een maandje of 2 bezig met zelf thuis aanklooien, daarvoor werkte ik al op m'n werk (Italiaanse ijssalon) met een La Marzocco en een Mazzer Major. Heb dit topic met veel belangstelling gevolgd, leuk!

Weet iemand trouwens een goede koffiebrander in Groningen waar je bonen dagvers gebrand kunt krijgen? Haal nu steeds de Sicilian Espresso bij Kaldi waar ik erg tevreden over ben, maar wil wel eens het effect van hoeveel dagen oud de bonen zijn ondervinden!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_41093683
Misschien kan TikTak je helpen?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_41114034
Wie is dat? Heb dit topic nogmaals doorgespit maar ben die nick niet tegengekomen... thx
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_41115535
http://www.tiktak-koffie.nl

Verkopen volgens mij niet vanaf de branderij, staat in ieder geval niet in de adressenlijst van consumentenleveranciers, zie zelfs geen leverancier in Groningen stad, dichtsbijzijnde Plusmarkt zit net buiten Groningen.

Heb toevallig ook net Kaldi ontdekt , malen voor mij op het allerfijnst voor een goede doorlooptijd van mijn tweedehands Solis SL 90 (eindelijk fatsoenlijke doorloop, is wel fijn na een een Krups )
Sicilian blend koffie bevalt inderdaad goed.

Overweeg ook een molen te kopen , lees veel positiefs over Demoka Mini (Lijkt ook op de Nemox molen) van rond de 170 euro, heeft iemand ervaringen met Demoka? Maalt de molen ook goed (zeer) fijn?

[ Bericht 5% gewijzigd door rooienar op 24-08-2006 00:46:42 ]
pi_41121563
Leuk om dit forum te lezen! Ik ben zelf niet zo´n forumbijhouder, maar wilde toch even een reactie plaatsen. Ik ben zelf nu een jaar of 5 barista, en ben ondertussen eigenaar van de Barista Company. Ik zou iedereen (ook als espresso een hobby is) willen oproepen om mee te doen aan Barista en Latte Art kampioenschappen. Dit is niet alleen ontzettend gezellig, maar je zal er zeker wat van leren. En wees niet bang dat de "echte" baristi daar niet op zitten te wachten, des te meer enthousiastelingen des te beter! Dus hou 'm in de gaten: www.dutchbaristachampionship.nl


Keep the crema high!
www.moniekbarista.blogspot.com
pi_41122638
quote:
Op donderdag 24 augustus 2006 10:20 schreef moniekbarista het volgende:
Keep the crema high!
www.moniekbarista.blogspot.com
Ha leuk, een pro! Wat voor activiteiten onderneem je met je eigen bedrijf?
Ben vorig jaar wezen kijken bij de Latte art kampioenschappen. Leuk om te zien (ook wel langdradig), maar niks voor mij.
pi_41153978
Welke activiteiten we ondernemen kun je vinden op www.barista-company.nl!
pi_41163925
Grappig Moniek om je hier tegen te komen...
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  zondag 3 september 2006 @ 23:35:46 #299
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_41467986
quote:
Op maandag 7 augustus 2006 11:03 schreef mirugai het volgende:
faberic bedoelt waarschijnlijk een handlevermachine, dat zijn machines waarbij je met de hand de druk regelt (zoals bij een fietspomp), maar dat is de ECM Giotto niet, dat is een gewone piston pompmachine (wel erg mooi & goed ding trouwens).
De hendel die je bedoelt regelt de klep die de watertoevoer naar de zetkop regelt neem ik aan. Dus of er zit een schroefje oid. niet goed vast of de klep is versleten, maar dat kan ik me haast niet voorstellen.

edit: handlevermachine:
[afbeelding]
Zo'n ding heb ik


Volautomaat is van m'n ouders. Koffie die ik gebruik is van Blanche Dael (Ristretto).

En over zo'n apparaat, het is verdraaid lastig een goede espresso eruit te halen. Dit omdat de druk heel lastig constant is te krijgen (je doet het zelf nl.). Al met al leuk speelgoed maar ik ben toch aan het kijken voor een wat meer professionelere apparaat. Zo'n Cimbali die ik in dit topic 2x voorbij heb zien komen vind ik prettig werken. Of zo'n apparaat met die e-61 replica groep (Isomac, Vibiemme, ...?) Maar daar heb ik dan weer geen ervaring mee.

Molen is trouwens een Faema die ik voor drie tientjes op de kop getikt heb bij een veiling
pi_41591975
als je van cappu's hound geen VBM kopen (is ook geen echte E 61) wel een goeie deal voor de molen. Er zijn genoeg mensen op de forum die een E61 hebben mis. kun je er een testen als je wil kun je die van mij proberen. ook in de winkel kun je vaak alle aparaten proberen.
life's like a cup of coffee, you never know what you're gonna get!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')