Novaquote:Armoede in Nederland
Deze maand publiceerde het Sociaal Cultureel Planbureau een rapport over armoede in Nederland.Tien procent van de Nederlandse bevolking leeft volgens de laatste gegevens op of onder de armoedegrens.
In een reactie op deze gegevens herhaalde minister De Geus van Sociale Zaken nog maar eens het motto van dit kabinetsbeleid: Werk, werk en nog eens werk.
Maar er zijn ook mensen die wel werk hebben en toch in armoede leven. 'Working poor' worden ze in Amerika genoemd. In Nederland is het een nog niet ontdekte groep. In opdracht van De Volkskrant en NOVA onderzoekt de Universiteit van Amsterdam wie het zijn, die werkende armen. Ze hebben vaak net genoeg geld om eten en vaste lasten te betalen. Ze hebben geen geld voor bijvoorbeeld zwemles voor hun kinderen, steken zich vaak in de schulden, halen hun eten soms bij de voedselbank maar aan de buitenkant zien ze er uit als iedereen.
Nova interviewde een aantal leden van de onderzoeksgroep. Een moeder van twee kinderen zegt: "Ik had al acht jaar geen winterjas gekocht. Laatst kreeg ik 50 euro voor een jas. Nu heb ik het weer warm."
De overheid moet de belasting verlagen zodat die mensen wat meer overhouden. 'Bijspringen' betekent een verdere verslechtering van de economie en dus uiteindelijk nog meer 'armen'.quote:Op zaterdag 24 december 2005 17:53 schreef sizzler het volgende:
Moet de overheid bijspringen voor deze mensen of moeten deze mensen maar meer werken of ander werk gaan doen?
Zal dan wel per maand zijn.quote:Op zaterdag 24 december 2005 18:11 schreef ExtraWaskracht het volgende:
Wat betreft het voorbeeld van die fotografe, dat vind ik toch echt raar. 800 euro per week is meer dan 3200 euro per maand, gewoon modaal dus.
Typo. 800 euro per maand idd.quote:
Tja, wat is arm? Er zal altijd een groep bestaan die een laag inkomen hebben.quote:Op zaterdag 24 december 2005 17:53 schreef sizzler het volgende:
[..]
Nova
De nova-reportage gaat over "de werkende armen". Volgens het CPB leeft 10% van de Nederlanders op of onder de armoedegrens. Daar horen ook mensen bij die gewoon werk hebben.
Moet de overheid bijspringen voor deze mensen of moeten deze mensen maar meer werken of ander werk gaan doen?
Ja, dus ze kan er een baantje naast zoeken. Of een andere baan zoeken die meer betaalt, of een tijdje sappelen in de hoop dat het freelancen toch gaat werken. Kortom, het klinkt me meer als 'tijdelijk krap bij kas, maar met een doel en met mogelijkheden' en niet als armoede.quote:Op zaterdag 24 december 2005 18:17 schreef sizzler het volgende:
[..]
Typo. 800 euro per maand idd.
Dat is niet veel, maargoed ze werkt ook maar 16 uur per week.
Geen buffer hebben, geen nieuwe kleren kunnen kopen, niet op vakantie kunnen etc. en dat voor de lange termijn.quote:
wat schieten we daarmee op? dat de producten in de winkels nog duurder worden?quote:Op zaterdag 24 december 2005 17:57 schreef Fonkmeistah het volgende:
de overheid moet de werkgevers dwingen een fatsoenlijk loon te betalen
quote:Op zaterdag 24 december 2005 18:50 schreef McCarthy het volgende:
angsvallig wordt hier de definitie van armoedegrens verborgen gehouden. Stel je voor dat we wisten wat het betekende. Tegenwoordig ben je namelijk al arm als je niet de nieuwste mobiel hebt en een xbox.
Van de site van het Sociaal Cultureel Planbureau.quote:Hoe is armoede gemeten?
Armoede kan op veel manieren worden gemeten. In dit rapport zijn twee inkomensgrenzen gebruikt. De lage-inkomensgrens kwam in 2003 voor een alleenstaande overeen met netto 10.200 euro per jaar (850 euro per maand). Deze grens is geschikt voor vergelijkingen in de tijd, omdat zij elk jaar gecorrigeerd wordt voor de inflatie. De beleidsmatige grens ligt 5% boven de normbedragen in de bijstand, de AOW en de kinderbijslag. Voor een alleenstaande jonger dan 65 was dit in 2003 gelijk aan netto 9.800 euro per jaar (820 euro per maand). Deze grens is van belang voor de doelgroepen van het overheidsbeleid (minima).
Naast de twee inkomensgrenzen worden ook enkele aanvullende indicatoren voor armoede gehanteerd: de duur van de periode dat men een laag inkomen heeft, de vaste lasten, het oordeel over de eigen financiële situatie en de aanwezigheid van schulden.
thanks, ik zie wel dat het netto is, dat betekent dus dat de overheid al een grote hap heeft genomen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat consumptie over het algemeen zwaar belast wordt met 19%. Sterker nog, ruilen wordt in dit sociaal democratische land uberhaupt zwaar belast (52% toptarief mensen), niet raar dat er dan armoede heerst ja.quote:Op zaterdag 24 december 2005 18:54 schreef freako het volgende:
[..]
[..]
Van de site van het Sociaal Cultureel Planbureau.
Dat zal de oorzaak zijn ja.quote:Op zaterdag 24 december 2005 18:59 schreef McCarthy het volgende:
[..]
thanks, ik zie wel dat het netto is, dat betekent dus dat de overheid al een grote hap heeft genomen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat consumptie over het algemeen zwaar belast wordt met 19%. Sterker nog, ruilen wordt in dit sociaal democratische land uberhaupt zwaar belast (52% toptarief mensen), niet raar dat er dan armoede heerst ja.
heb je zelf niks constructiefs in te brengenquote:Op zaterdag 24 december 2005 19:02 schreef RichardQuest het volgende:
[..]
Dat zal de oorzaak zijn ja.
quote:Op zaterdag 24 december 2005 18:50 schreef McCarthy het volgende:
de zogenaamde armen zijn vaak allochtonen, als ze hier zo arm zijn waarom vertrekken ze dan niet terug naar waar ze vandaan komen?
Lul niet, McCarthy. Bron?quote:angsvallig wordt hier de definitie van armoedegrens verborgen gehouden. Stel je voor dat we wisten wat het betekende. Tegenwoordig ben je namelijk al arm als je niet de nieuwste mobiel hebt en een xbox.
Daarom kwam dat van die schuldsanering ook aan de orde zeker.quote:Zolang we nog niet in het land van melk en honing leven zullen mensen prioriteiten moeten stellen. Niet en-en maar of-of. Dat dat te moeilijk is en dat mensen dan vaak de verkeerde keuzes maken en zich in de schulden steken is een ander verhaal waar we de Volkskrant & Nova niet over horen.
Maar is het nettorendement voor betrokken armen negatief of positief?quote:Kwalijk is hier de rol van de overheid die middels belastingen op 1e levensbehoeften en extra hoge belastingen op overige consumptie (19%) het leven van mensen onnodig duur maakt en er voor zorgt dat werken slecht marginaal beloond wordt. Zullen we Jan Marijnissen daar ooit eens over horen. Een duur internet-abbonement kan je schrappen. De dure overheid zit je aan vast, of je nu wilt of niet.
Ja, en Miep dus niet, en die mode waar ze volgens jou aan mee wou doen deed ze dus niet aan mee en als bonus had ze het nog koud ook. Wat is je punt? Mode niet aan de orde, warm hebben niet aan de orde.quote:"Ik had al acht jaar geen winterjas gekocht. Laatst kreeg ik 50 euro voor een jas. Nu heb ik het weer warm." Oh oh, huilie de huilie. Miep wilde zeker met de laatste mode meedoen. GVD ik loop ook al 8 jaar in dezelfde winsterjas en ik heb het altijd warm gehad.
Armoede is altijd relatief, en wat mij betreft aan de gemiddelde koopkracht in dezelfde periode. Wist je dat onder Paars bewind de Nederlanders véél rijker zijn geweest dan mensen onder bewind van Thorbecke?quote:Op zaterdag 24 december 2005 19:14 schreef McCarthy het volgende:
al 200 jaar stijgt, afgezien van een onderbreking (WW 1 + 2), onze koopkracht alleen maar. De armoede van nu is totaal niet te vergelijken met de armoede van 100 jaar terug. Je bent nu gewoon zeer welvarend ivm die periode.
Probleem van de werkenden armen is nu juist de overheid. Ze betalen relatief veel van hun inkomen aan lasten voor waterschap, gemeentelijk belastingen, afvalstoffenheffing etc.quote:Op zaterdag 24 december 2005 17:53 schreef sizzler het volgende:
Moet de overheid bijspringen voor deze mensen of moeten deze mensen maar meer werken of ander werk gaan doen?
Woorden zijn symbolen voor begrippen.quote:Op zaterdag 24 december 2005 19:34 schreef McCarthy het volgende:
zie net familie KAAL. Jezus: dat is toch niet waar je bij armoede asocieert.
Links is structureel bezig woorden te misbruiken voor haar eigen doeleinden: armoede, racisme. Ze worden keer op keer gebruikt voor situaties waar ze niet van toepasssing op zijn. Echter ze bijven hun negatieve klank houden natuurlijk en daarmee wordt ene onterceht stempel gezet op de feitelijke situaties.
hele suggestieve docu verder. Je krijgt maar een deel van de uitgaven en inkomsten te zien.
Daar kunnen ze beter dankbaar voor zijn ipv te klagen.quote:Op zaterdag 24 december 2005 19:18 schreef sigme het volgende:
[..]
Omdat ze in Nederland geboren zijn, bijvoorbeeld?
Je zal o.a. mij wel bedoelen. Hoezo is dit niet relevant.quote:Op zaterdag 24 december 2005 19:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Kunnen de xenofoobjes hier een keertje niet over allochtonen en autochtonen beginnen?
Dat is wel het láátste wat ze moet doen, een minimumloon vernietigt werk en creëert dus juist armoede. Het minimumloon afschaffen zou een veel betere maatregel zijn. Wel in combinatie met belastingverlaging en het afschaffen van uitkeringen uiteraard.quote:Op zaterdag 24 december 2005 17:57 schreef Fonkmeistah het volgende:
de overheid moet de werkgevers dwingen een fatsoenlijk loon te betalen
Helemaal mee eens.quote:Op zaterdag 24 december 2005 19:14 schreef McCarthy het volgende:
al 200 jaar stijgt, afgezien van een onderbreking (WW 1 + 2), onze koopkracht alleen maar. De armoede van nu is totaal niet te vergelijken met de armoede van 100 jaar terug. Je bent nu gewoon zeer welvarend ivm die periode.
Ik denk ook dat je hierin gelijk hebt. De welvaart is méér te danken aan de liberale vrije markt dan aan overheidsbemoeienis met inkomens-overdracht.quote:De oorzaak hiervan is echt niet een overheid die zich alleen maar bezig houdt met inkomens-overdracht maar een liberale vrije markt economie waarin mensen de beste producten tegen de laagste prijs kunnen kopen.
Dat geldt wat mij betreft ook voor mensen met kinderen, dat is immers ook gewoon een keuze geweest.quote:Op zaterdag 24 december 2005 20:48 schreef sigme het volgende:
[..]
Helemaal mee eens.
[..]
Ik denk ook dat je hierin gelijk hebt. De welvaart is méér te danken aan de liberale vrije markt dan aan overheidsbemoeienis met inkomens-overdracht.
Niettemin heeft decennia van overheidsbemoeienis met inkomensoverdracht en vrij brede verspreiding van allerlei socialistisch gedachtegoed ook niet geleid tot armoede en ellende. Dus blijkbaar is het geen garantie voor hel en verdoemenis.
De 'werkende armen' zijn wél zorgwekkend, als ze fulltime werken en desondanks niet kunnen rondkomen. Maar mensen die 18 uur werken, die schulden afbetalen of hun geld aan de kerk geven zijn niet beklagenswaardig.
Ik ben niet zo'n kinderliefhebber, heb er geen en zal deze vast ook niet krijgen.(En ik ben inmiddels oud genoeg om dat redelijk stellig te kunnen beweren). Toch wil ik graag dat andere mensen wel kinderen kunnen krijgen en zich daarvoor niet buitensporig krom hoeven te werken. De samenleving zal dat bekostigen. Dat is nu een keer onderdeel van samenleven.quote:Op zaterdag 24 december 2005 20:49 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Dat geldt wat mij betreft ook voor mensen met kinderen, dat is immers ook gewoon een keuze geweest.
Ik hoef daar echt niet aan mee te betalen.quote:Op zaterdag 24 december 2005 21:25 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik ben niet zo'n kinderliefhebber, heb er geen en zal deze vast ook niet krijgen.(En ik ben inmiddels oud genoeg om dat redelijk stellig te kunnen beweren). Toch wil ik graag dat andere mensen wel kinderen kunnen krijgen en zich daarvoor niet buitensporig krom hoeven te werken. De samenleving zal dat bekostigen. Dat is nu een keer onderdeel van samenleven.
Als je kinderbijslag en gesubsidieerde school en dergelijke afschaft zal dit gecorrigeerd worden door ouders hogere salarissen toe te kennen (werknemers zullen het vragen, werkgevers zullen het redelijk vinden).
Linksom of rechtsom, als kinderloze maak ik geen kosten voor kinderen, de meeste mensen worden vroeg of laat geconfronteerd met kinderkosten, die natuurlijke gang van zaken (kinderen -> kosten) vertaalt zich naar de redelijk geachte kosten / verdiensten verhouding.
Er is nu eenmaal nageslacht nodig. De mensen die wel kinderen krijgen die nemen de taak van het opvoeden en daarnaast een behoorlijk deel van de kosten van de kinderlozen over. Daar mag best een tegemoetkoming tegenover staan want uiteindelijk is een nieuwe generatie ook in het belang van kinderlozen.quote:Op zaterdag 24 december 2005 21:26 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Ik hoef daar echt niet aan mee te betalen.
Kinderen zijn zeker nodig, maar nemen mensen kinderen omdat er een vergoeding tegenover staat? Volgens mij is die tijd namelijk allang voorbij. Ook is de kinderbijslag dermate laag dat mensen het meer als extraatje zien dan dat het nodig is om kinderen te kunnen onderhouden.quote:Op zaterdag 24 december 2005 22:09 schreef MouseOver het volgende:
[..]
Er is nu eenmaal nageslacht nodig. De mensen die wel kinderen krijgen die nemen de taak van het opvoeden en daarnaast een behoorlijk deel van de kosten van de kinderlozen over. Daar mag best een tegemoetkoming tegenover staan want uiteindelijk is een nieuwe generatie ook in het belang van kinderlozen.
Zeker, maar de kinderen kwamen ter sprake omdat er mensen zijn die door de combinatie van een laag betaalde baan en het hebben van kinderen geld tekort komen.quote:Op zaterdag 24 december 2005 22:16 schreef WeirdMicky het volgende:
[..]
Kinderen zijn zeker nodig, maar nemen mensen kinderen omdat er een vergoeding tegenover staat? Volgens mij is die tijd namelijk allang voorbij. Ook is de kinderbijslag dermate laag dat mensen het meer als extraatje zien dan dat het nodig is om kinderen te kunnen onderhouden.
"geld tekort komen" is een erg rekbaar begrip, zoals ik al aangaf.quote:Op zaterdag 24 december 2005 22:23 schreef MouseOver het volgende:
Zeker, maar de kinderen kwamen ter sprake omdat er mensen zijn die door de combinatie van een laag betaalde baan en het hebben van kinderen geld tekort komen.
Kloptquote:Op zaterdag 24 december 2005 21:26 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Ik hoef daar echt niet aan mee te betalen.
zo eentje is er dacht ik ook vd volkskrantquote:
Ik ging me al af vragen wanneer de sociaal-democraten (lees:PvdA) als zondebok naar voren komen. Ga er ook niet meer op in.quote:Op zaterdag 24 december 2005 19:37 schreef McCarthy het volgende:
sporten kunnen niet betaalt worden
dus ondanks de bakken met subsidies die de rijksoverheid en lokale overheden geven aan sportclubs kunnen mensen het toch niet betalen. Hier zit een duidelijke weeffout in de sociaal democratische ideologie. Laten we die ideologie eens tegen het licht houden. Maar gezien het feit dat Nova parasiteert op die ideologie zullen we het niet van hun reportages moeten hebben.
Die kerk en die telefoon, okee, maar die ziektekosten daar kun je weinig aan doen, als jij nu eenmaal niet zo gezond bent word je alleen tegen een heel hoge premie geaccepteerd als verzekerde. En zo absurd hoog vind ik die huur niet, ik zou een gat in de lucht springen als ik in deze stad een etage kon vinden voor dat bedrag. Wat ik me wel afvraag: waarom krijgt die dame, als ze kennelijk zo'n laag inkomen heeft, geen huursubsidie?quote:Op zaterdag 24 december 2005 23:56 schreef Overlast het volgende:
Die fotografe die niet meer wil werken dan 18 uur en dan gaat klagen over armoede![]()
![]()
![]()
Die donkere madame met een huur van 430?! een ziekenfonds van 160 euro(??) en een telefoonrekening van 100 euro... EN EEN KERKBIJDRAGE VAN 90 EURO HOOR IK NU![]()
En dan de voedselbank bezoeken![]()
vooral niet doen nee, dat de nederlandse overheid een vd duurste ter wereld is en dat het veel goedkoper kan is maar een fabeltje joh.quote:Op zondag 25 december 2005 00:16 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
Ik ging me al af vragen wanneer de sociaal-democraten (lees:PvdA) als zondebok naar voren komen. Ga er ook niet meer op in.
- wandel eens de bieb inquote:Ben wel met je eens dat als je 18 uur in de week werkt je dat kan verhogen. Gezinnen die niet meer kunnen zijn een ander verhaal.
Jij vindt dat je alles moet opofferen. Die mensen zeggen niet dat ze doodgaan doordat ze te weinig geld hebben. Die mensen moeten zich wel ontwikkelen kunnen. Anders worden kinderen hetzelfde als hun ouders. Als je niet kan sporten, nooit iets leuks ziet, nooit ergens wat van af weet, kan je niet verwachten dat die mensen volledig kunnen meedraaien in de maatschappij.
Nu ben ik geen expert van het oude ziekenfonds, maar daar betaal je toch gewoon iets van 40 euro nominale premie?? Misschien iets hoger als je aanvullend bent verzekerd. 160 euro per maand is volgens mij onmogelijk. En haar woonruimte, als je geen geld hebt en je ´´moet´´ naar de voedselbank, dan zoek je toch een goedkope ruimte/kamer/etage in een buitenwijk/stad in de buurt. Daar betaal je echt geen 420 euro voor zo´n hok als zij had.quote:Op zondag 25 december 2005 00:19 schreef thaleia het volgende:
[..]
Die kerk en die telefoon, okee, maar die ziektekosten daar kun je weinig aan doen, als jij nu eenmaal niet zo gezond bent word je alleen tegen een heel hoge premie geaccepteerd als verzekerde. En zo absurd hoog vind ik die huur niet, ik zou een gat in de lucht springen als ik in deze stad een etage kon vinden voor dat bedrag. Wat ik me wel afvraag: waarom krijgt die dame, als ze kennelijk zo'n laag inkomen heeft, geen huursubsidie?
Hartstikke knap van je dat je een politike stroming verantwoordelijkhoud voor de gehele nederlandse overheid van de laatste jarenquote:Op zondag 25 december 2005 00:29 schreef McCarthy het volgende:
[..]
vooral niet doen nee, dat de nederlandse overheid een vd duurste ter wereld is en dat het veel goedkoper kan is maar een fabeltje joh.
49%
al een jaar lang zit ik jullie massaal in het ootje te nemen, eigenlijk ben ik de grootste communist die je je maar kan bedenken
[..]
- wandel eens de bieb in
- op school doen ze ook aan sport (dat is bovendien vaak nog veel leuker dan bij een club)
- ga leuk met je vriendjes buitenspelen
- huur een playstation
ik zie overal oplossingen
jij ziet alleen maar problemen en obstakels
Armoede kun je niet op 1 schaal onderbrengen. Natuurlijk is een fotograaf bij de politie die maar 18 uur werkt geen goed voorbeeld, maar een alleenstaande moeder met 2 kinderen kan in sommige gevallen niet rondkomen. Niet doordat zij de nieuwste mobiel heeft, maar doordat de vaste lasten van kinderen enorm hoog zijn. Kinderen zijn speels en maken ongelukken, deze ongelukken kunnen enorm duur zijn, wat een schuld oplevert. Zo begint een neerwaartse spiraal die ervoor zorgt dat de moeder uiteindelijk noodgedwongen voedsel kan halen bij een boodschappen stichting.quote:Op zondag 25 december 2005 00:14 schreef McCarthy het volgende:
Er is geen armoede in Nederland. Je kan in een huis wonen dat niet tocht, waar je maar op een knopje hoeft te drukken en er springt een lampje aan. Waar een klok staat met electronica van binnen dat 40 jaar geleden onbetaalbaar zou zijn. Een telefoontoestel om je vrienden aan de andere kant vh land te bellen.
In Nederland bestaat geen armoede
Ik vind dat helemaal niet nodig, wat kan mij de volgende generatie schelen?quote:Op zaterdag 24 december 2005 22:09 schreef MouseOver het volgende:
[..]
Er is nu eenmaal nageslacht nodig. De mensen die wel kinderen krijgen die nemen de taak van het opvoeden en daarnaast een behoorlijk deel van de kosten van de kinderlozen over. Daar mag best een tegemoetkoming tegenover staan want uiteindelijk is een nieuwe generatie ook in het belang van kinderlozen.
Als je werknemers verplicht om iedereen een bepaald minimum te betalen, laten we zeggen 800 euro per maand, of 1200, dan worden mensen die voor dat bedrijf niet meer waard zijn simpelweg niet aangenomen.quote:Op zaterdag 24 december 2005 23:56 schreef Overlast het volgende:
Die fotografe die niet meer wil werken dan 18 uur en dan gaat klagen over armoede![]()
![]()
![]()
Die donkere madame met een huur van 430?! een ziekenfonds van 160 euro(??) en een telefoonrekening van 100 euro... EN EEN KERKBIJDRAGE VAN 90 EURO HOOR IK NU![]()
En dan de voedselbank bezoeken![]()
Zielig hoor![]()
Die gezinnen heb ik zeker medelijden mee. Dat is gewoon geen vetpot, zeker. Het is zoals die gast het zegt:`` Je kan beter een uitkering hebben``. En dat is het probleem. Een bemoeizieke overheid die werken niet stimuleert, niet alleen door werknemers te bestelen en dat te geven aan de zogenaamde armen als die neger, maar ook door werkgevers zo te behandelen dat ze wel gek zijn om nieuwe personeelsleden aan te nemen of een fatsoenlijk loon te geven. Die werknemers zijn maar een bepaald bedrag waard natuurlijk, en als de overheid allemaal eisen stelt aan de werkgever gaan de kosten daarvan af van het mogelijke salaris van de werknemer.
Daarnaast vraag ik me af: Waarom werkt die vrouw uit het gezin er niet extra bij? Of de vrouw van die tennisbaangast.
De oplossing is minder bemoeienis van de overheid, en daardoor meer eigen verantwoordeljkheid.
Wat een onzin. Het enige wat de overheid moet doen, is paal en perk stellen aan de jaar in jaar uit stijgende lasten. Waar ze zelf de grootste veroorzaker van zijn! Gemeentelijke lasten - elk jaar 5-10% omhoog. Onroerend goed belasting - jaar in jaar uit duurder. Accijnzen? Idem. Loonbelasting? M.i.v. 2005 ook gestegen. Enz, enz. De gemiddelde belastingdruk in NL, alles meegerekend, ligt boven de 65%! Dan kun je nog zoveel verdienen, het maakt geen ruk uit. Precies de reden waarom het niet alleen zinloos is om te willen presteren in NL, maar ook de reden dat er "armoede" is in NL. Sterker nog, zonder allerlei kunstgrepen zoals huursubsidie, kwijtschelding van gemeentelijke lasten e.d. zou het misschien niet eens mogelijk zijn om een bestaan te leiden.quote:Op zaterdag 24 december 2005 17:57 schreef Fonkmeistah het volgende:
de overheid moet de werkgevers dwingen een fatsoenlijk loon te betalen
Hmm, in kenia flikker je om van de hitte en in Ierland verzuip je door de regen ( en door de Guinness die je opzuipt als je je uitkering ophaalt natuurlijk ).quote:Op zaterdag 24 december 2005 19:20 schreef McCarthy het volgende:
ik welk land ben je liever arm: in kenia of in ierland?
Ik denk dat die 65% wel heel laag ingeschat is. 30% inkomstenbelasting, dan nog alle heffingen met een andere naam (verplichte verzekeringen en dergelijke), 6 of meestal 19% BTW op alles wat je koopt, accijnzen op bijvoorbeeld benzine, sigaretten en alcohol. Volgens mij komt 75 procent meer in de buurt.quote:Op zondag 25 december 2005 03:51 schreef StefanP het volgende:
[..]
Wat een onzin. Het enige wat de overheid moet doen, is paal en perk stellen aan de jaar in jaar uit stijgende lasten. Waar ze zelf de grootste veroorzaker van zijn! Gemeentelijke lasten - elk jaar 5-10% omhoog. Onroerend goed belasting - jaar in jaar uit duurder. Accijnzen? Idem. Loonbelasting? M.i.v. 2005 ook gestegen. Enz, enz. De gemiddelde belastingdruk in NL, alles meegerekend, ligt boven de 65%! Dan kun je nog zoveel verdienen, het maakt geen ruk uit. Precies de reden waarom het niet alleen zinloos is om te willen presteren in NL, maar ook de reden dat er "armoede" is in NL.
Er is nog meer klotigheid. Door allerlei aftrekposten te hebben wordt het tarief hoger, waardoor het minder loont te kiezen jezelf productief te maken.quote:Op zondag 25 december 2005 03:51 schreef StefanP het volgende:
[..]
Wat een onzin. Het enige wat de overheid moet doen, is paal en perk stellen aan de jaar in jaar uit stijgende lasten. Waar ze zelf de grootste veroorzaker van zijn! Gemeentelijke lasten - elk jaar 5-10% omhoog. Onroerend goed belasting - jaar in jaar uit duurder. Accijnzen? Idem. Loonbelasting? M.i.v. 2005 ook gestegen. Enz, enz. De gemiddelde belastingdruk in NL, alles meegerekend, ligt boven de 65%! Dan kun je nog zoveel verdienen, het maakt geen ruk uit. Precies de reden waarom het niet alleen zinloos is om te willen presteren in NL, maar ook de reden dat er "armoede" is in NL.
Nee, dit klopt niet.quote:Op zondag 25 december 2005 03:55 schreef heiden6 het volgende:
[..]
Ik denk dat die 65% wel heel laag ingeschat is. 30% inkomstenbelasting, dan nog alle heffingen met een andere naam (verplichte verzekeringen en dergelijke), 6 of meestal 19% BTW op alles wat je koopt, accijnzen op bijvoorbeeld benzine, sigaretten en alcohol. Volgens mij komt 75 procent meer in de buurt.
Kun je iets specifieker zijn?quote:
Deze mensen moeten beter met geld om leren gaan.quote:Op zaterdag 24 december 2005 17:53 schreef sizzler het volgende:
[..]
Nova
De nova-reportage gaat over "de werkende armen". Volgens het CPB leeft 10% van de Nederlanders op of onder de armoedegrens. Daar horen ook mensen bij die gewoon werk hebben.
Moet de overheid bijspringen voor deze mensen of moeten deze mensen maar meer werken of ander werk gaan doen?
Jep, vooral mensen aan de onderkant van de samenleving hebben dure schulden voor consumptive crediten. Valt me op dat juist mensen waarvan je weet dat ze nauwelijks een cent te makken hebben gaan voor breedbeeld televisies op afbetaling om maar wat te noemen..quote:Op zondag 25 december 2005 10:06 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Deze mensen moeten beter met geld om leren gaan.
wat een onzin argument. Dat is net zoiets als beweren dat je geen kanker krijgt van roken want je opa rookt al zijn hele leven en is nu 83quote:Op zondag 25 december 2005 10:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jep, vooral mensen aan de onderkant van de samenleving hebben dure schulden voor consumptive crediten. Valt me op dat juist mensen waarvan je weet dat ze nauwelijks een cent te makken hebben gaan voor breedbeeld televisies op afbetaling om maar wat te noemen..
leuk als je 17 bentquote:Op zondag 25 december 2005 00:29 schreef McCarthy het volgende:
- wandel eens de bieb in
- op school doen ze ook aan sport (dat is bovendien vaak nog veel leuker dan bij een club)
- ga leuk met je vriendjes buitenspelen
Klopt wel. En dan heb je het alleen maar over directe belastingenquote:
Hopen dat je dat ook zegt als jij je eten van een voedselbank moet krijgen..quote:Op zondag 25 december 2005 03:48 schreef fernando_redondo het volgende:
Armoede in Nederland is in elk geval een fabeltje
Dan moet je eens met geld om leren gaan. Armoede in Nederland is een fabeltje, dat klopt gewoon.quote:Op zondag 25 december 2005 12:55 schreef DaveHarris het volgende:
[..]
Hopen dat je dat ook zegt als jij je eten van een voedselbank moet krijgen..
Dikke onzin.quote:Op zondag 25 december 2005 12:56 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Dan moet je eens met geld om leren gaan. Armoede in Nederland is een fabeltje, dat klopt gewoon.
Jij zegt dat er geen armoede bestaat dus kom jij maar met een onderbouwing..quote:Op zondag 25 december 2005 13:30 schreef fernando_redondo het volgende:
En nu de onderbouwing? Begin maar met wat het kost om:
Een huis te huren
Gas, water, licht
Ziektenkostenverzekering
Andere verzekering
Eten en drinken
Onderbouwing? Of heb je die niet?quote:
Ik erken helemaal niksquote:Op zondag 25 december 2005 13:38 schreef DaveHarris het volgende:
Heel mooi dat je me al iets nadert door te erkennen dat er wel degelijk armoede is in Nederland, welliswaar als gevolg van maar het is in ieder geval een begin.. Ga zo door zou ik zeggen..
Een onderbouwing dat het geen fabeltje is dat er wel degeljik armoede in Nederland is? Ik hoef alleen maar naar mijn eigen situatie te kijken, dat behoeft verder geen uitleg. En nee ik ga mijn verhaal hier niet uiteen zetten ofzo..quote:Op zondag 25 december 2005 13:52 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Onderbouwing? Of heb je die niet?
Dus een onderbouwing heb je niet....quote:Op zondag 25 december 2005 13:58 schreef DaveHarris het volgende:
[..]
Een onderbouwing dat het geen fabeltje is dat er wel degeljik armoede in Nederland is? Ik hoef alleen maar naar mijn eigen situatie te kijken, dat behoeft verder geen uitleg. En nee ik ga mijn verhaal hier niet uiteen zetten ofzo..
Je achter de opninie van CMT plaatsen staat toch gelijk aan het erkennen dat er wel degelijk armoede is of zie ik dat nou verkeerd? Of geef je alleen maar aan wat zij zeggen zonder het daar mee eens te zijn?quote:
Ga je eigen onderbouwing waarom er geen armoede in Nederland is maar bijelkaar zoeken zou ik zeggen;quote:Op zondag 25 december 2005 13:59 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Dus een onderbouwing heb je niet....
Dude.. Dat is net zoiets als zeggen dat er geen mensen met geslachtsziektes zijn in Nederland maar dat er alleen mensen zijn die gonorroe opgelopen hebben door onveilige seks...quote:Op zondag 25 december 2005 14:00 schreef fernando_redondo het volgende:
Nee er is geen armoede in Nederland alleen mensen die niet met geld om kunnen gaan
quote:Uit de Armoedemonitor blijkt verder dat huishoudens met een laag inkomen ruim tweemaal zo vaak moeite hebben met de aflossing van hun leningen als huishoudens met een hoger inkomen.
Nee hoor. Probeer het nog een keerquote:Op zondag 25 december 2005 14:04 schreef DaveHarris het volgende:
[..]
Dude.. Dat is net zoiets als zeggen dat er geen mensen met geslachtsziektes zijn in Nederland maar dat er alleen mensen zijn die gonorroe opgelopen hebben door onveilige seks...
Heb je nu een onderbouwing of niet? Armoede is een relatief begrip, kerel. Hier in Nederland moet iedereen rond kunnen komen. Dat mensen het niet kunnen ligt aan die mensen zelf.quote:Op zondag 25 december 2005 14:03 schreef DaveHarris het volgende:
[..]
Ga je eigen onderbouwing waarom er geen armoede in Nederland is maar bijelkaar zoeken zou ik zeggen;
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=armoede+in+nederland&meta=
http://www.regering.nl/ac(...)mber/16/42_24237.jsp
quote:Armoede ziet er in Nederland een stuk minder schrijnend uit dan ons traditionele beeld van graatmagere kinderen met oedeembuikjes in Afrika. Omdat armoede in Nederland ook minder zichtbaar is, wordt er relatief weinig onderzoek gedaan naar arme Nederlanders. Toch leeft volgens een ruwe schatting ruim 11 procent van de huishoudens onder de armoedegrens. Dat is een stijging van maar liefst 1 procent vergeleken met twee jaar daarvoor. De exacte cijfers worden pas in het najaar gepubliceerd in de tweejaarlijkse Armoedemonitor van het Sociaal Cultureel Planbureau. Arm ben je in Nederland als je je bijvoorbeeld alleen maar om de dag een warme maaltijd kan veroorloven. Of niet in staat bent om oude meubels te vervangen of regelmatig nieuwe kleren te kopen.
Cijfers
Steeds vaker horen we berichten over de financiële problemen waar veel Nederlanders in verzeild raken. Zomaar een greep uit de cijfers die de afgelopen weken werden gepubliceerd: het aantal faillissementen rees de pan uit en nam het afgelopen half jaar toe met 10 procent, alleen al hierdoor verloren zestigduizend mensen hun baan. De uitkeringsinstanties, de sociale diensten, kregen 300 procent meer aanvragen voor een bijstandsuitkering. Ook steeg het aantal daklozen met 25 procent.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de stijgende werkloosheid, de dalende koopkracht en de torenhoge schuldenlasten waaronder steeds meer Nederlanders gebukt gaan.
Hulpverlenende instanties hebben al aan de bel getrokken, zoals onlangs de kerken. Die kunnen de vragen om financiële hulp nauwelijks meer aan. Het staat vast dat de economische malaise de grootste boosdoener is. Nergens anders in de Europese Unie draait de economie zo slecht als in Nederland. Die kromp het afgelopen jaar met een half procent.
De kerken en andere instanties wijzen ook met een beschuldigende vinger naar de overheid. Ralf Embrechts, vooraanstaand armoededeskundige, vindt tevens dat landelijke en de gemeentelijke overheden meer moeten doen. Hij werkt voor de gemeente Tilburg die iets boven het landelijk gemiddelde ligt qua armoede, rond de 11 of 12 procent:
"De Nederlandse regering schiet tekort. Kijk bijvoorbeeld naar de lonen. Die zijn sinds 1977 bijna verdrievoudigd. Maar de uitkeringen zijn al die jaren vrijwel op het oude niveau gebleven".
Compensatiegedrag
Bij veel mensen begint de armoede als ze hun baan verliezen. Ze vragen een uitkering aan, maar moeten daar zo'n zes weken op wachten en in sommige gevallen zelfs maanden. Die mensen moeten vaak interen op hun spaargeld, als ze dat al hebben, of zijn overgeleverd aan de gulheid van hun familie, vrienden, kerken of particulier initiatieven als de Voedselbank die voedselpakketten uitdeelt aan armen.
Als je eenmaal een uitkering hebt, kun je redelijk rondkomen, is de gangbare gedachte. Maar in de praktijk valt dat tegen, weet ook Embrechts:
"Als je drie jaar in de bijstand zit, is het vet er echt wel van af. Dan is de spaarpot leeg, je kinderen kunnen dan echt niet meer op schoolreis. Je moet elk dubbeltje omdraaien en overal de koopjes vandaan proberen te halen."
Bij veel mensen in de bijstand, treedt er een curieus mechanisme in werking. De sociale diensten weten dat al: mensen met een uitkering kunnen compensatiegedrag gaan vertonen. Ze slaan aan het gokken, of ze kopen zich nog armer om maar niet aan de buren te laten merken dat ze financieel aan de grond zitten. Embrechts signaleert dit soms ook als hij bij bijstandsgezinnen thuis komt:
"Ze leven op beton, er zijn geen bedjes voor de kinderen, maar er hangt wel een peperdure flatscreen tv aan de muur."
Leningen
Typisch geval van 'eigen schuld dikke bult', zou je zeggen. Maar er komt steeds meer kritiek op commerciële instellingen als banken en postorderbedrijven die de mensen verleiden om op krediet te kopen of om tegen exorbitant hoge rentes geld te lenen. Sinds kort kun je zelfs bij een drogisterij een lening afsluiten. Donderdag luidden de gemeentelijke kredietbanken -die schuldenregelingen treffen - de noodklok. Steeds meer Nederlanders dreigen te bezwijken onder hun schuldenlast.
De gemeentelijke kredietbanken hebben aan het kabinet gevraagd om mensen met een laag inkomen niet meer te laten lenen van de commerciële instellingen. Het is niet waarschijnlijk dat het kabinet ingrijpt, dat geven de gemeentelijke banken al toe. Een slechte zaak voor de armoede in Nederland. En de bodem is nog niet in zicht: Nederlandse economen hebben vrijdag gewaarschuwd voor een diepe recessie.
quote:Bij veel mensen in de bijstand, treedt er een curieus mechanisme in werking. De sociale diensten weten dat al: mensen met een uitkering kunnen compensatiegedrag gaan vertonen. Ze slaan aan het gokken, of ze kopen zich nog armer om maar niet aan de buren te laten merken dat ze financieel aan de grond zitten.
Als je normaal doet en geen gekke dingen doet kun je rondkomen met een uitkering.quote:Leningen
Typisch geval van 'eigen schuld dikke bult', zou je zeggen. Maar er komt steeds meer kritiek op commerciële instellingen als banken en postorderbedrijven die de mensen verleiden om op krediet te kopen of om tegen exorbitant hoge rentes geld te lenen. Sinds kort kun je zelfs bij een drogisterij een lening afsluiten. Donderdag luidden de gemeentelijke kredietbanken -die schuldenregelingen treffen - de noodklok. Steeds meer Nederlanders dreigen te bezwijken onder hun schuldenlast.
quote:Armoede in Nederland is een fabeltje, dat klopt gewoon.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |