Als het er dit jaar niet van komt in de toekomst vast nog wel een keer als ik zo het bovenstaande verhaal lees. Hoop natuurlijk op dit jaarquote:'Warme Golfstroom zwakt af'
Uitgegeven: 1 december 2005 11:32
LONDEN - De kracht van de Warme Golfstroom , die door de Atlantische Oceaan warmte richting West-Europa aanvoert, is de afgelopen dertien jaar met 30 procent in kracht afgenomen. Het fenomeen is waarschijnlijk het gevolg van de opwarming van de aarde, maar kan paradoxaal genoeg zorgen voor een veel kouder klimaat in West-Europa. Dat staat in een Britse studie die donderdag is gepubliceerd in het blad Nature.
De Warme Golfstroom begint in de Golf van Mexico en brengt warm water naar het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Omdat het water daar relatief zout is, kan het na afkoeling naar beneden zinken, waarna het in zuidelijke richting terugstroomt. De relatief warme oceaan beïnvloedt de temperatuur in een wijde omgeving.
kunnen wij daar nog verstoringen voor ons weer van verwachten?quote:Op donderdag 1 december 2005 11:38 schreef Keromane het volgende:
[afbeelding]
Tropische storm Epsilon lijkt vandaag orkaankracht te gaan bereiken. Verder wordt verwacht dat ie richting de Azoren zal trekken. Hij zal daar wel een stuk minder krachtig zijn.
http://www.hardbeatnews.com/editor/RTE/my_documents/my_files/details.asp?newsid=5348&title=Top%20Stories
NRC had het er ook over:quote:Op donderdag 1 december 2005 12:26 schreef Gijsje het volgende:
Hier overigens het hele verhaal op de site van Nature.com...
http://www.nature.com/news/2005/051128/full/051128-9.html
quote:Warme Golfstroom zwakt gevaarlijk af
Door onze redactie wetenschap
ROTTERDAM, 1 DEC. De warme Golfstroom, waaraan West-Europa haar milde klimaat dankt, zwakt af. Dat berichten Britse onderzoekers vandaag in het tijdschrift Nature.
Zij vergelijken resultaten van eigen onderzoek met oudere waarnemingen en noemen hun conclusie ,,robuust''. Ook een begeleidend commentaar noemt de gevonden trend ,,statistisch overtuigend'' en beschrijft die als ,,alarmerend''.
Door het wegvallen van de Golfstroom zou de gemiddelde temperatuur van Noordwest-Europa met vele graden kunnen dalen. Dit lot treft vooral Engeland en Scandinavië maar ook Nederland. De ongunstige verandering in de Atlantische zeewatercirculatie zou zich binnen een of twee decennia kunnen voltrekken.
De warme Golfstroom voert warm water uit de Golf van Mexico via de straat van Florida naar het noordwesten van Europa en geeft dat gebied een milder klimaat dan overeenkomt met de geografische breedte. Het noorden van de Atlantische Oceaan is een afgesloten bekken en het van Florida aangevoerde zeewater moet daarom over de bodem van de oceaan terug naar het zuiden.
In drie gebieden bij IJsland en Groenland zakt het warme water naar de diepte. Uit metingen en berekeningen blijkt dat deze diepe onderstroom de laatste vijftig jaar aanzienlijk is afgezwakt. Tegelijk is gebleken dat het water uit de straat van Florida steeds meer via een korte cyclus langs de oppervlakte terugstroomt naar het Caraïbisch gebied.
Het wegvallen van de Golfstroom is al in 1961 als theoretische mogelijkheid geopperd. Het zinken van het warme water bij IJsland en Groenland zou zeer gevoelig zijn voor extra aanvoer van zoet water, zoals regenwater en smeltwater. Klimaatmodellen bevestigden deze indruk.
Onderzoek aan bodemslib uit de diepzee wees uit dat de Golfstroom in het geologische verleden ook regelmatig wegviel. Sinds een jaar of tien komen uit de afzinkgebieden bij IJsland en Groenland voortdurend aanwijzingen dat een opmerkelijke verzoeting optreedt en dat het zinken van zeewater begint te stagneren.
Door het wegvallen van warm water uit het zuiden zou vooral het water rond IJsland en Spitsbergen zeer sterk kunnen afkoelen. Ook voor de kust van Ierland, Engeland en Noorwegen kan de watertemperatuur flink dalen. Dat zal zijn weerslag hebben op het klimaat van West-Europa. Diverse klimaatmodellen voorspellen een daling van de gemiddelde jaartemperatuur van een graad of vier. In het geologisch verleden veroorzaakte het wegvallen van de Golfstroom nog sterkere afkoeling.
---quote:Volgens mij is er momenteel sprake van grove onderschatting en mogelijk onjuiste taxatie van de werkelijke meteorologische orde, waarop weleens wetten van toepassing zouden kunnen zijn die in deze decembermaand nog kunnen leiden tot een ongekende winterinval van allure!
Het zou zomaar kunnen zijn dat onbekende krachten zich met de afloop van het weer in deze decembermaand gaan bemoeien. In de huidige setting van de luchtdrukverdeling ligt namelijk latent een optie verscholen, die slechts voorbehouden is aan de werkelijk grote winters.
Het is zéér fascinerend op weg naar een cruciale fase van de winter - de periode tussen 10 en 20 december - te zien dat een machtig Siberisch hogedrukgebied achter de coulissen staat te trappelen. De vraag is wat dit maximum gaat doen. Het is mijn overtuiging, dat als een dergelijk maximum zich in deze fase van de winter met de afloop van het weer in West-Europa gaat bemoeien, de mond van menig forummer nog weleens open zou kunnen vallen deze maand.
Jan Visser schrijft vandaag in zijn weeroverzicht:
"Op de randen van de weerkaart is te zien hoe het verder uitdijende Siberische luchtdrukmaximum (kerndruk afgelopen nacht 1075 hPa te Ojmjakon) pogingen onderneemt om het noorden van Rusland eindelijk eens van wat gewoner winterweer te voorzien". En verder:
"Niet alleen in het gebergte van Verchojansk maar ook in het Midden-Siberisch Plateau, tussen één van ’s werelds langste rivieren de Jenisej en die andere lange rivier de Lena, worden momenteel bijzonder hoge barometerstanden waargenomen. Tura meldde vanochtend bijna 1069 hPa. Kortom het Siberische luchtdrukmaximum is bezig zich naar het westen uit te breiden".
Ik citeer hieronder uit oud werk van enkele rotten in het vak, Jan Pelleboer en Hans de Jong. In die citaten word je gewaar wat een overrompelend Siberisch maximum vermag.
Pelleboer schrijft: "Op een enkele uitzondering na, duurt een vroeg invallende kou, waaronder de eerste week van december mag worden verstaan, niet lang. Een aantal koude tot strenge winters begonnen in de periode tussen 12 en 18 december. Lukt het dan niet met de vorst, dan moet men vaak al weer tot een tweede voor winterkou gevoelige periode wachten, die in de eerste week van januari valt. Aanwijzingen voor een strenge vorstperiode zijn er heel vaak een week vóór de tijd nog niet. Dat zagen wij in 1946, toen de eerste helft van december zacht verliep en wij binnen 3 dagen in een zeer koude luchtstroom, uit Rusland afkomstig, kwamen".
En Hans de Jong schrijft over 1946-'47:
"De eigenlijke fase begon zich op 10 december af te tekenen. Achter een in zuidelijke richting bewegende storing uit Zweden, draaide de wind in ons land naar het oosten en begon het van het noordoosten uit licht te vriezen. Inmiddels had zich boven Rusland en Scandinavië een reusachtig hogedrukgebied opgebouwd met kern van 1060 hPa nabij Leningrad (het huidige St. Petersburg). Het breidde zich tegendraads naar West-Europa uit, waar 16 december de strenge vorst inzette. Een krachtige noordooster dompelde ons onder in de kou met dieptepunt op 21 december: -18 graden in Castricum.
Gevaar voor een echte kou-uitbarsting in onze omgeving is er pas wanneer Siberië of Rusland hogedrukgebieden opfokt, die zich net als in 1946-'47 in westelijke richting uitbreiden".
Voorwaarde nummer 1 voor een dergelijke manoeuvre is natuurlijk dat in die contreien zo'n potentieel maximum aanwezig is. En we moeten dus vaststellen dat dat momenteel aan de orde is.
Wat zou het mooi zijn, als de luchtdrukgigant boven Siberië deze winter weer eens ouderwets uit de hoek zou komen. We gaan het dan meemaken, dat het inzicht wordt gerenoveerd, dat niet alleen depressies voor verrassende ontwikkelingen kunnen zorgen (zoals die pooldepressie van vorig weekend), maar dat dat zeer zeker ook het geval kan zijn, als zulke hogedrukgebieden zich met de afloop van het weer gaan bemoeien.
Wow... Wat denk jij Keromane..?? Hoe komt het dat Oostenrijk hiervan uitgaat? Weten zij dingen die wij niet weten? Betere (of juist slechtere) metingen o.i.d.??quote:Op zondag 4 december 2005 17:54 schreef Keromane het volgende:
Oostenrijk verwacht dit voor ons land:
http://www.wetter.at/inte(...)/prognose/in-8-tagen
Gouwestad Radio (radio-omroep van Gouda) en Midland FM (die zitten in Oudewater). Verder heb ik het ook weleens voor Hazerswoude-Rijnsdijk gedaanquote:Op zaterdag 3 december 2005 23:27 schreef Keromane het volgende:
@Maniack28: misschien heb je het al een keer aangegeven, maar op welk radiostation maak je je verwachtingen?
---
Edit, misschien interessant,
Beschouwing H.Laanstra:
[..]
---
GFS geeft een hele andere uitvoer, het lijkt erop dat de nieuwe Oper juist voor zachter weer gaat, hier de bijbehorende pluim (Temperatuur op 850 hPa)quote:Op zondag 4 december 2005 19:27 schreef Wie_zal_het_weten het volgende:
Hmm, wel heel vaag hoor die Oostenrijkse voorspelling.
Op verscheidene Engelse fora lees ik trouwens dat de voorspellingen weer heel wat milder aan het worden zijn. (natuurlijk heel onzeker allemaal, maar toch)
http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/N04159356.htmquote:Tropical Storm Epsilon strengthened into a hurricane for the second time in two days on Sunday, perplexing U.S. hurricane researchers who had expected it to steadily weaken over cool Atlantic waters.
Hurricane Epsilon had maximum sustained winds of 85 mph (140 kph) by 10 a.m. EST (1500 GMT) as it churned eastward at 12 mph (19 kph) around 725 miles (1,170 km) west-southwest of the Azores, the U.S. National Hurricane Center said.
The 14th hurricane of a record-breaking 2005 Atlantic hurricane season had earlier weakened back into a tropical storm, with winds below the 74-mph (119-kph) threshold that categorizes a tropical storm as a hurricane.
"There are no clear reasons and I'm not going to make one up to explain the recent strengthening of Epsilon," hurricane forecaster Lixian Avila said in a bulletin on the Miami-based hurricane center's Web site. "I am just describing the facts."
(..)
quote:Op maandag 5 december 2005 09:49 schreef KonnieKipke het volgende:
Het wordt 14 graden volgende week, en de ensebleverwachting is alweer aangepast.
De temperatuur van volgende week die ze op dit moment voorspellen ligt mogelijk tussen de 5 en 14 graden. Het zegt dus eigelijk alleen maar iets over de onvoorspelbaarheid van het weer voor volgende week.quote:
het zal er net vanaf hangen waar dat hogedrukgebied precies gaat liggen, daarom ook die enorme spreiding in de modellen op dit moment.quote:Op dinsdag 6 december 2005 10:05 schreef Gijsje het volgende:
Op lange termijn lijken droge perioden de overhand te hebben. Dit hebben we te danken aan een hogedrukgebied wat zich opbouwt boven Europa. Zon en wolken wisselen elkaar af en de middagtemperatuur keldert naar een graad of 2 à 3 graden. 's Nachts gaat het weer vriezen.
Van Weeronline.nl
Ach, zoals in de guidance van het KNMI staat:quote:Op woensdag 7 december 2005 10:08 schreef WEST het volgende:
dit was toch een kritieke dag![]()
nou krijgen we een strenge winter?![]()
quote:Samenvatting meerdaagse-periode
Tot en met vrijdag rustig weer met af en toe zon en droog. Vanaf zaterdag erg onzeker. Het wordt vanaf zaterdag of een tamelijk koud weertype of het wordt een vrij zacht weertype.
laat het maar op 18 december koud worden., dan begint de winterstop met voetbal.quote:Op woensdag 7 december 2005 10:09 schreef Againzender het volgende:
[..]
Ach, zoals in de guidance van het KNMI staat:
[..]
Nee, rond deze dagen is een breakpoint in de verdere ontwikkelingen. Dat blijkt ook uit de onzekerheden voor de langere termijn, nu. De zachtere variant lijkt op dit moment hogere ogen te gooien, maar het is afwachten wat het wordt. Als je naar het GFS-model kijkt dan staat er voor volgende week (rond de 14e) een paar dagen vorst met kans op sneeuw ingetekend. Of dit ook zo gaat lopen hangt voor een groot deel af van de verdere ontwikkelingen de komende dagen. Andere berekeningen voorzien een iets andere ligging van de drukgebieden waardoor we wind van zee kunnen verwachten.quote:
Hmm zoals ik er nu over denk niet.quote:Op woensdag 7 december 2005 18:58 schreef RJH het volgende:
Nou... Zo te zien zal het erom spannen..
Even een polletje houden met wie wel denkt dat het een strenge winter wordt en wie niet??
Ik i.i.g. wel!
De stand...
WEL - NIET
1 - 0
quote:Bitterly cold air poured southward across the nation's midsection Wednesday, dropping temperatures to record lows from Montana to Illinois.
The mercury dived to a record 45 below at West Yellowstone, Mont., the frequently cold spot at the west entrance to Yellowstone National Park, the National Weather Service said. The old record for Dec. 7 was 39 below, set in 1927.
quote:Elsewhere Wednesday, the weather service said record lows for the date included 28 below zero at Drummond, Mont., where the date's previous record was 21 below in 1971; 26 below at Seeley Lake, Mont.; 25 below at Laramie, Wyo., tying a 1978 reading; 17 below at Alliance, Neb.; 19 below at Cedar Rapids, Iowa; and 3 below at Lincoln, Ill.
Veel te vroeg om te oordelen, maar de native American, Sydney_has_no_Horses, zijn voorspelling zit op schema.quote:Associated Press writers Roger Petterson in New York and Joe Kafka in Pierre, S.D., contributed to this report.
geen sneeuw en nietveel wind, dat bevorderd de ijsaangroei nietquote:Op donderdag 8 december 2005 17:06 schreef Keromane het volgende:
Update, model tracker beschouwingen van netweather.co.uk:
http://www.netweatherradar.co.uk/audio/MDT14.wmv (60Mb, WMV)
Er lijkt een mooie kans te zijn voor een superblokkade op de oceaan van de noordpool totaan de azoren. Een polaire glijbaan die ons erg koude lucht zou gaan brengen met behoorlijk wat sneeuwval, wind uit noord tot noordoostelijke richtingen. Over twee weken zouden we dus wel eens in een pittige winterperiode kunnen zitten.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit topic nauwelijks heb gevolgd; ik kan er ook geen zinnig woord over zeggen, maar gevoelsmatig denk ik dat we met de kerst gewoon weer, zoals helaas normaal geworden is de laatste jaren, in elk geval overdag zo tussen de 5 en 10 graden gaan zitten. Aan de andere kant: voorlopig duurt het nog 17 dagen, en in die periode kan er heel wat gebeuren. Het KNMI en alle "weerboeren" op de radio, ik noem een Jan Versteegt, geven zelfs toe dat langer dan drie dagen vooruit voorspellen al moeilijk is, laat staan 17 dagen. We zien wel, maar, zoals ik al zei, m'n gevoel zegt dat we 't wel weer kunnen schudden. Dus: 2-1. Wie volgt?quote:Op woensdag 7 december 2005 22:05 schreef IkWilbert het volgende:
[..]
Hmm zoals ik er nu over denk niet.
1-1 dus
Bron: de Telegraafquote:"De Noordpool verplaatst zich in zo'n hoog tempo zuidwaarts, dat het magnetische noorden zich over vijftig jaar mogelijk in Siberië bevindt. Dat hebben geologen en meteorologen donderdag gezegd op een congres in het Amerikaanse San Francisco.
De wetenschappers vermoeden dat de poolmigratie een natuurlijk fenomeen is. De Noord- en Zuidpool zijn zelden stabiel, maar de Noordpool beweegt de laatste jaren veel sneller dan normaal. Uit metingen is gebleken dat het magnetische veld rond de aarde in vergelijking met 150 jaar geleden 10 procent zwakker is. In dezelfde periode heeft de Noordpool zich ruim 1.100 kilometer naar het zuiden verplaatst.
(...)
De dramatische verwachtingen die ik een paar weken terug las in dit topic, is ook geen drol van uitgekomen. Dus het zal wel loslopen.quote:Koude winter verwacht
Ik weet niet uit welk deel jij van NL komt, maar hier in het oosten heb ik taferelen meegemaakt die ik mijn 28 jarige bestaan nooit eerder meegemaakt heb. Het was hier korte tijd behoorlijk ontregeled. Elektriciteit die dreigde uit te valen, snelwegen waar auto's moeten overnachten, omdat ze niet meer verder konden. Daken die op instorten staan en ingestort zijn. De schade loopt hier in de miljoenen. Daar ben je zeker niet van op hoogte?quote:Op vrijdag 9 december 2005 18:39 schreef klez het volgende:
De dramatische verwachtingen die ik een paar weken terug las in dit topic, is ook geen drol van uitgekomen. Dus het zal wel loslopen.
Dat was eenmalig, dat is niet wat ze voorspeldenquote:Op vrijdag 9 december 2005 19:01 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Ik weet niet uit welk deel jij van NL komt, maar hier in het oosten heb ik taferelen meegemaakt die ik mijn 28 jarige bestaan nooit eerder meegemaakt heb. Het was hier korte tijd behoorlijk ontregeled. Elektriciteit die dreigde uit te valen, snelwegen waar auto's moeten overnachten, omdat ze niet meer verder konden. Daken die op instorten staan en ingestort zijn. De schade loopt hier in de miljoenen. Daar ben je zeker niet van op hoogte?
Jawel, Keromane voorspelde hevige sneeuw eind November (uitgekomen) en zegt al weken een grotere kans op een strenge winter te zien, welke echter pas in de tweede helft van December op z'n vroegst zou beginnen.quote:Op vrijdag 9 december 2005 19:06 schreef maniack28 het volgende:
[..]
Dat was eenmalig, dat is niet wat ze voorspeldenEn in grote delen van het land was het lang zo erg niet als bij jullie. Sterker nog, in heel het westen was het gewoon veel regen + veel wind, in het noordoosten scheen de zon en in Limburg viel er pas laat in de avond wat sneeuw...
Op de veluwe lag 40cm sneeuw. In Haaksbergen hadden ze een paar dagen geen storm. In de achterhoek vielen ook bulten met sneeuw. We hadden de langste avondspits ooit met files die opliepen tot 90km.quote:Op vrijdag 9 december 2005 18:39 schreef klez het volgende:
[..]
De dramatische verwachtingen die ik een paar weken terug las in dit topic, is ook geen drol van uitgekomen. Dus het zal wel loslopen.
Ho eens even, ik voorspel niks.quote:Op vrijdag 9 december 2005 19:32 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Jawel, Keromane voorspelde hevige sneeuw eind November (uitgekomen) en zegt al weken een grotere kans op een strenge winter te zien, welke echter pas in de tweede helft van December op z'n vroegst zou beginnen.
Dat zal een dik pak worden.quote:Op vrijdag 9 december 2005 22:12 schreef highway101 het volgende:
Waarnemingen 9 december 2005 21:50
Vlissingen motsneeuw
nou overdrijven is ook een kunstquote:Op vrijdag 9 december 2005 19:01 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Ik weet niet uit welk deel jij van NL komt, maar hier in het oosten heb ik taferelen meegemaakt die ik mijn 28 jarige bestaan nooit eerder meegemaakt heb. Het was hier korte tijd behoorlijk ontregeled. Elektriciteit die dreigde uit te valen, snelwegen waar auto's moeten overnachten, omdat ze niet meer verder konden. Daken die op instorten staan en ingestort zijn. De schade loopt hier in de miljoenen. Daar ben je zeker niet van op hoogte?
In het oosten? Volgens mij in een klein stukkie in de Achterhoek, het Zuid-Duitsland van Nederland zeg maar. Verder heeft het nauwelijks gevroren. Het was gewoon een najaarsstorm die samenviel met temperaturen op of rond het vriespunt. Toeval. Shit happens. Die files hebben meer te maken met het feit dat er drie keer zoveel Nederlanders in een auto zijn gaan rijden. Ik ben van '71 en kan me zeker 3 winters herinneren in de jaren '70 en '80 dat er echt weken een dik pak sneeuw lag (al zou ik echt niet meer weten welke).quote:Op vrijdag 9 december 2005 19:01 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Ik weet niet uit welk deel jij van NL komt, maar hier in het oosten heb ik taferelen meegemaakt die ik mijn 28 jarige bestaan nooit eerder meegemaakt heb. Het was hier korte tijd behoorlijk ontregeled. Elektriciteit die dreigde uit te valen, snelwegen waar auto's moeten overnachten, omdat ze niet meer verder konden. Daken die op instorten staan en ingestort zijn. De schade loopt hier in de miljoenen. Daar ben je zeker niet van op hoogte?
Ik kom uit 70 en geloof me, zulke pakken sneeuw als er op de veluwe en achterhoek zijn gevallen, zijn er in de afgelopen 35 jaar niet vaak gevallen.quote:Op zaterdag 10 december 2005 10:38 schreef klez het volgende:
[..]
In het oosten? Volgens mij in een klein stukkie in de Achterhoek, het Zuid-Duitsland van Nederland zeg maar. Verder heeft het nauwelijks gevroren. Het was gewoon een najaarsstorm die samenviel met temperaturen op of rond het vriespunt. Toeval. Shit happens. Die files hebben meer te maken met het feit dat er drie keer zoveel Nederlanders in een auto zijn gaan rijden. Ik ben van '71 en kan me zeker 3 winters herinneren in de jaren '70 en '80 dat er echt weken een dik pak sneeuw lag (al zou ik echt niet meer weten welke).
Ik zou het prima vinden als er weer zo'n winter komt, maar de fuzz kan ik niet helemaal volgen.
Om dat er nou een paar van die grote bouwmarkten problemen met hun gebouw hebben...
De storingen in het stroomnet zeggen meer over de staat van het stroomnet dan over het extreme karakter van het weer.
Doodzonde dus dat het niet vroor. Dan was er overigens landelijk 30 tot 80 cm gevallen.quote:Op zaterdag 10 december 2005 12:28 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Ik kom uit 70 en geloof me, zulke pakken sneeuw als er op de veluwe en achterhoek zijn gevallen, zijn er in de afgelopen 35 jaar niet vaak gevallen.
Deze sneeuwval niet extreem noemen zegt meer over jouw kortzichtigheid dan over de extremen
Mijn kortzichtigheid of de jouwe?quote:Op zaterdag 10 december 2005 12:28 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Ik kom uit 70 en geloof me, zulke pakken sneeuw als er op de veluwe en achterhoek zijn gevallen, zijn er in de afgelopen 35 jaar niet vaak gevallen.
Deze sneeuwval niet extreem noemen zegt meer over jouw kortzichtigheid dan over de extremen
quote:Sneeuw in november is niet uitzonderlijk. Ook in 1985, 1996 en 1998 kwam Europa al vroeg in de greep van de winter met vorst en sneeuw. Bijzonder was november 1980 die ijskoud begon en toen er op de eerste dagen van de maand al op grote schaal 15 cm sneeuw viel. Daarna viel de dooi in en werd het bijzonder zacht (zie nader verklaard-vroeg winter).
We zullen zien wie er gelijk krijgen...quote:Bijzonder was de winter in 1890, dankzij het boek van Herman de Man beter bekend als "de barre winter van '90". De kou sloeg al in de tweede helft van november toe. Aan het eind van die maand bleef het in Utrecht twee dagen achtereen overdag 7°C vriezen en 's nachts vroor het 10 tot 13 graden. De winter van 1890 is één van de weinige vroeg begonnen winters, vooral december was koud, die tot een strenge zou uitgroeien. In de meeste jaren met vroege vorst was de kou weer snel voorbij en werd het uiteindelijk een zachte winter. Onze voorouders brachten dat eeuwen geleden al onder woorden: "zwaait de winter in november al zijn staf, zijn rijk vindt vroeg het graf".
Gistermorgen lagen er nog steeds wat restjes in de bermen van de A50 bij hoenderloo. Dat lag er dus al 14 dagen.quote:Op zaterdag 10 december 2005 13:22 schreef klez het volgende:
De veluwe en de achterhoek (5% van Nederland) is een pak sneeuw gevallen en een paar dagen blijven liggen.
Pfoeeeh...
quote:A storm spread a blanket of snow up to a foot thick across much of the Northeast on Friday, snarling commutes, closing schools and piling up the flakes so fast that shovel crews could barely keep up.
Americans burning corn to cut heating costs clickquote:SINGAPORE (Reuters) -- Oil broke past $61 on Friday to trade at its highest level since early November and natural gas prices rose to an all-time high as arctic conditions blanketed much of the United States.
quote:As US heating costs spiral to all-time highs, American homeowners are turning to burning corn in special stoves to reduce their energy bills. Sales of corn-burning stoves have tripled this year and distributors across the country have been sold out for weeks.
Sensatiezoekers ? misschien maar het blijft interessant om het in de gaten te houden. Kijk dat jij niet openstaat voor een niet standaard winter is niet het probleem van de mensen in deze topic. De sneeuw van eind november was inderdaad niet voor het hele land weggelegd maar waar ik woon heb ik al heel lang niet meer zoveel sneeuw gehad. Als ik goed terug kijk eigenlijk nooit, ik ben van 1979 dat was de laatste echte koude winter.quote:Op zaterdag 10 december 2005 13:24 schreef klez het volgende:
Ook grappig:
[..]
We zullen zien wie er gelijk krijgen...
Oude volkswijsheden of 21e eeuwse sensatiezoekers.
Jouw kortzichtigheid dus.quote:Op zaterdag 10 december 2005 13:22 schreef klez het volgende:
[..]
Mijn kortzichtigheid of de jouwe?
De veluwe en de achterhoek (5% van Nederland) is een pak sneeuw gevallen en een paar dagen blijven liggen.
Pfoeeeh...
[..]
doe eens wat meer vertellen dan!quote:Op zondag 11 december 2005 21:27 schreef Keromane het volgende:
De prognoses zien er vrij winters uit.
Ja ziet er leuk uit trouwens die sitequote:Op zondag 11 december 2005 21:51 schreef RJH het volgende:
Tja... Als we die Oostenrijkers weer moeten geloven, gaat het maandag 19 Dec. toch echt beginnen met sneeuw vanuit het oosten.. http://www.wetter.at/inte(...)/prognose/in-8-tagen
Vertel eens wat meer Keromane...? Nog mooie kaarten o.i.d.??
Kans op witte kerst dus.quote:Trough backing and cold attacking later in week.
The next cycle of cold is getting ready to back west and just in time to increase the chance of plenty of snow Christmas week. Here is how I see this occurring.
The negative SOI is sending a pulse of energy eastward through the tropical Pacific and this is going to help pull cold air back down into North America this week. By the end of the week, that energy will come through Mexico and the backing of the mean trough in North America west into the center part of the continent will allow the trough that is moving off the east coast now to move through the north Atlantic and turn southeast farther west than the past couple of trofs. This is part and parcel of the pulsing pattern that has been taking place. But after that it really gets tricky.
With the trough turning southeast quicker it means that we have the chance to turn the NAO negative in a stronger and more permanent fashion than has occurred before. The way this would happen is if we see the trough in the middle of North America late next week come out over the north Atlantic and turn southeast even quicker. So what I am saying is this: we have a pattern of retrogression of the mean trough taking place so it backs into western Europe. Once there, the same kind of blocking that happened with the last trough retrogression may take place, all of this in time for the holiday week from Christmas to New Year's and such an event would imply for much of Europe, a colder-than-normal last 10 days of the year and the most wintry look we have seen in a late-December pattern in quite a while.
Misschien staat hier wat:quote:Op maandag 12 december 2005 16:18 schreef Fonkmeistah het volgende:
even een wat langere periode visie..
Ik hoorde gister op tv een aantal mensen zich erg druk maken over het feit dat de golfstroom die hier voor een redelijk mild klimaat zorgt al voor 40% van koers veranderd is en dat daardoor Nederland binnen tien jaar een scandinavisch klimaat zal hebben en engeland het klimaat van Groenland..
moet ik nou een dikke winterjas kopen of niet ?
Mocht dit gaan gebeuren dan kun je er ook beter een sneeuwscooter bij aanschaffenquote:Op maandag 12 december 2005 16:18 schreef Fonkmeistah het volgende:
even een wat langere periode visie..
Ik hoorde gister op tv een aantal mensen zich erg druk maken over het feit dat de golfstroom die hier voor een redelijk mild klimaat zorgt al voor 40% van koers veranderd is en dat daardoor Nederland binnen tien jaar een scandinavisch klimaat zal hebben en engeland het klimaat van Groenland..
moet ik nou een dikke winterjas kopen of niet ?
Vet, heb ik altijd al willen hebben, maar kon em nooit gebruikenquote:Op maandag 12 december 2005 19:44 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Mocht dit gaan gebeuren dan kun je er ook beter een sneeuwscooter bij aanschaffen
ben benieuwd of het met oud&nieuw net zo koud wordt als een aantal jaren gelden. Toen was het zo koud dat de champagne bevroor terwijl je het buiten stond op te drinken. Weet alleen niet precies meer wanneer dit was...quote:Op maandag 12 december 2005 15:50 schreef Keromane het volgende:
US Meteoroloog Joe Bastardi ( Accuweather.com ) scoort vrij goed met z'n vooruitzichten. Dit heeft hij zojuist geschreven in z'n Europe column:
[..]
Kans op witte kerst dus.
KNMI zegt ook fifty-fifty kans op koud weer volgende weekquote:maandag 19 december tot en met donderdag 22 december 2005
50% kans op koud weer met vorst in de nacht en wat winterse neerslag. 50% kans op normale of bovennormale temperaturen en af en toe regen.
Ook uit het westen zeker??quote:Op dinsdag 13 december 2005 20:19 schreef logisnack het volgende:
hmzz.. voor mijn deel van het land ziet dat er niet zo veelbelovend uit
Maar we blijven het volgen.
maar in mijn deel van het land is net de grens en het zit net aan de andere kantquote:Op dinsdag 13 december 2005 20:19 schreef logisnack het volgende:
hmzz.. voor mijn deel van het land ziet dat er niet zo veelbelovend uit
Maar we blijven het volgen.
Ja idd... Maar hoe ziet het er nu uit in vergelijking met afgelopen eind November?? Is het gunstiger of kun je daar nog niet veel over zeggen??quote:Op dinsdag 13 december 2005 21:05 schreef Keromane het volgende:
Verwacht niks, er is alleen een kans. In November waren mensen teleurgesteld toen het op niks leek uit te draaien c.q. toen het feest aan hun neus voorbij ging.
---
[[urlhttp://www.knmi.nl/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png]afbeelding[/url]]
zal 96-97 geweest zijn. Overigens was die nog niet zo koud als 78-79quote:Op maandag 12 december 2005 22:54 schreef kepler het volgende:
[..]
ben benieuwd of het met oud&nieuw net zo koud wordt als een aantal jaren gelden. Toen was het zo koud dat de champagne bevroor terwijl je het buiten stond op te drinken. Weet alleen niet precies meer wanneer dit was...
96-97 was inderdaad erg koud, over 78-79 kan ik geen oordeel geven toen zat ik nog in de boerenkoolquote:Op woensdag 14 december 2005 09:32 schreef Againzender het volgende:
[..]
zal 96-97 geweest zijn. Overigens was die nog niet zo koud als 78-79
78/79 was ik er nog nietquote:Op woensdag 14 december 2005 09:32 schreef Againzender het volgende:
[..]
zal 96-97 geweest zijn. Overigens was die nog niet zo koud als 78-79
quote:Op [urlhttp://forum.fok.nl/topic/783818/6/50#33059230]dinsdag 13 december 2005 23:40[/url] schreef Keromane het volgende:
Jammer voor de sneeuwliefhebbers, GFS 18 (model uitvoer 18:00 van de US) is niet positief. Het kan nog steeds veranderen, maar de kansen op een sneeuwdek in het weekend lijken kleiner te zijn geworden.
Absurde kaarten. Noord Afrika gaat vorst zien volgende week, volgens de prognoses. Nederland is een van de zachtste streken in Europa. Ook Nova Zembla (!) heeft erg zacht weer te pakken met temperaturen rond het vriespunt.
[[urlhttp://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn1745.png]afbeelding[/url]]
ik blijf hopenquote:dinsdag 20 december tot en met vrijdag 23 december 2005
40% kans op droog, koud weer met vorst in de nacht. 60% kans op normale of bovennormale temperaturen en af en toe regen.
De prophecy's zitten op schema.quote:A weather expert says December 2005 is on pace to become one of the 10 coldest in more than 100 years, despite claims at a global conference on climate change this week that the Earth is getting warmer.
Joe Bastardi, senior meteorologist with Accuweather.com, says present weather patterns across the country show below-normal temperatures in the single digits, with still colder air forecast in the coming weeks.
All told, he said, "the current look and pace may bring December 2005 in as a top 10 month for cold Decembers nationwide since the late 1800s."
Some examples of the abnormally cold temps include: Omaha, Neb., (17.5 degrees below normal); Indianapolis, Ind., (14.1 degrees below normal); Chicago, Ill., (13.9 degrees below normal); and Denver, Colo., (11.9 degrees below normal).
"The cold is widespread, with below-normal temperatures recorded from eastern Washington and Oregon south into Texas and into the Northeast," said the weather service.
And it could get worse. Accuweather.com "is forecasting another week of unseasonably cold weather, with the potential for another major snowstorm developing on Wednesday."
Ze geven toch voor eind van de week kans op sneeuw aan?quote:Op woensdag 14 december 2005 21:27 schreef Sterke_Yerke het volgende:
Ik hoop het ook! 15 December was toch een breakpoint? Maw. na die datum is er meer zekerheid?
Dat zou mooi zijn een witte kerst!!quote:Op woensdag 14 december 2005 17:14 schreef Keromane het volgende:
GFS laat ons nu onvervalst de winter induiken vanaf de kerst met temperaturen tussen -2 en -6 en pittige neerslagkansen. Helaas veel te ver vooruit om er waarde aan te hechten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |