bron: van de sp site zelfquote:SP lanceert Nota Popmuziek: Oorverdovend en Hartverwarmend
06-09-2005 • De SP dient vandaag in de Tweede Kamer de initiatiefnota “Oorverdovend en Hartverwarmend” in. Tweede-Kamerlid Arda Gerkens doet hierin een elftal aanbevelingen voor het creëren van een beter popklimaat in Nederland. “Hoewel popmuziek de populairste podiumkunst is, krijgt het in het cultuurbeleid de minste aandacht,” constateert Gerkens. “Er zijn succesverhalen, maar we laten zeer veel kansen liggen. Talent krijgt steeds meer problemen om voet aan de grond te krijgen bij podia en media.”
Gerkens: “Voor het publiek is pop een van de belangrijkste vorm van cultuur, maar in de cultuurnota van de regering wordt slechts 0,35 % van het budget besteed aan de popsector. Omroepen en radiozenders geven slechts mondjesmaat aandacht aan nieuwe Nederlandse producties, bijna alle aandacht gaat naar gevestigde namen of artiesten met grote labels achter zich.” Gerkens vindt dat de overheid afspraken moet maken met de publieke omroepen om meer aandacht aan nieuwe Nederlandse producties te besteden.
De slechte bekendheid van Nederlandse bands zorgt ook voor een geringe belangstelling van het publiek voor het live circuit - onbekend maakt immers onbemind. Daarnaast signaleert Gerkens dat door het terugtreden van platenmaatschappijen het steeds moeilijker wordt voor een Nederlandse artiest om promotie te krijgen.
Gerkens wijst in haar nota op initiatieven in andere landen als Frankrijk en Denemarken, waar de sector veel meer steun krijgt, onder meer omdat daar ook de economische waarde van de popindustrie wordt erkend. Het effect is dat er een bloeiende popcultuur is, meer waardering voor het nationaal product en stijgende verkoopcijfers. Volgens Gerkens is dat in Nederland ook te bereiken. Zij pleit daarom voor een fonds waar nieuw Nederlands talent ondersteuning kan krijgen voor productie en promotie. Gerkens: “Initiatieven voor jonge schrijvers en beeldend kunstenaars krijgen veel meer ondersteuning dan initiatieven voor jonge popmusici, dat moet worden rechtgetrokken. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor meer kansen voor Nederlands talent, zodat niet overwegend acts uit het buitenland ons poplandschap bepalen.”
De voorstellen van Gerkens zouden het bescheiden bedrag van 1,3 miljoen euro kosten, maar een forse impuls betekenen voor de Nederlandse popindustrie. Staatssecretaris Van der Laan mag nu reageren op het SP-popplan, waarna de Tweede Kamer erover zal debatteren en de voorstellen in de nota desgewenst per motie in stemming kan brengen.
wantquote:Op dinsdag 6 september 2005 13:44 schreef du_ke het volgende:
Een evenwichter verdeling van de cultuurgelden is best belangrijk.
je meot ook niet vergeten dat een prettig cultuurklimaat ook een rol kan spelen bij het aantrekken van bedrijven en werknemers!
Op het moment dat arbeid een schaarser goed wordt gaan andere zaken meespelen om voor een bedrijf te kiezen dan alleen de arbeidsvoorwaarden. Op zo'n moment gaat een prettig vestigingsklimaat ook meespelen. Niet voor niets zullen veel bedrijven ook liever in Amsterdam dan in Hoofdorp zitten.quote:Op dinsdag 6 september 2005 13:50 schreef McCarthy het volgende:
[..]
want![]()
Ik hoor dit wel vaker maar het is gewoon ongefundeerde ruis die de discussie verstoort.
Het artikel geeft aan dat "bijna alle aandacht gaat naar gevestigde namen of artiesten met grote labels achter zich". Dus de Di-rects en de Kanes van deze wereld. Niet voor de kleinere initiatieven. Dus gewoon de huisvaders met hun jazzbandje en de Ali B's die rappen op de hoek van de straat. Die kunnen best wat ondersteuning gebruiken, net zoals de poppodia die een hoop mensen veel plezier geven dankzij het programmeren van goede, maar commercieel minder aantrekkelijke artiesten, en daardoor dus verlies draaien en dreigen te verdwijnen.quote:Op dinsdag 6 september 2005 13:48 schreef hooibaal het volgende:
De popmuziek-scene heeft zich de afgelopen jaren uitstekend staande kunnen houden, dat wordt in het stuk van de SP immers letterlijk gezegd, het is de populairste podiumkunst. Bands/artiesten mét talent, die iets toe te voegen hebben aan het bestaande spectrum, hebben voldoende overlevingskansen. Subsidies aan de cultuursector moeten er voor zorgen dat er in Nederland een breed assortiment aan cultuur kan bliven bestaan met popmuziek, klassieke muziek, toneel, cabaret, beeldende kunst de hele rataplan. Popmuziek blijft ook zonder subsidie (of met weinig, whatever) wel bestaan, omdat het de meeste bezoekers/kopers trekt en zelf dus voldoende omzet genereert. Laten we het beschikbare overheidsgeld dus maar gebruiken voor de takken van kunst die minder commercieel/zelfredzaam zijn.
P.S. Ik wil het nogal eens ééns zijn met de SP en haar ideeën, maar in dit geval toch duidelijk niet...
Geen van allen subsidieren. Als mensen knaken willen verdienen met hun muziek dan hoort daar gewoon geen subsidie bij.quote:Op dinsdag 6 september 2005 13:55 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Het artikel geeft aan dat "bijna alle aandacht gaat naar gevestigde namen of artiesten met grote labels achter zich". Dus de Di-rects en de Kanes van deze wereld. Niet voor de kleinere initiatieven. Dus gewoon de huisvaders met hun jazzbandje en de Ali B's die rappen op de hoek van de straat. Die kunnen best wat ondersteuning gebruiken, net zoals de poppodia die een hoop mensen veel plezier geven dankzij het programmeren van goede, maar commercieel minder aantrekkelijke artiesten, en daardoor dus verlies draaien en dreigen te verdwijnen.
Met een relatief klein bedrag (want 1,3 mljn stelt in verhouding geen reet voor) kun je nu een hele scene met veel potentie maar weinig middelen wat extra houvast bieden. Dat houd mensen van de straat, bezorgt een hoop mensen veel plezier en heeft bovendien veel meer raakvlak met de bevolking dan "elitaire" cultuurvormen als klassieke muziek of beeldende kunst.
Het gaat juist om muziek die commercieel niet aantrekkelijk is voor de platenindustrie, maar waar wel vraag naar is. Dus dit geld gaat niet naar de Kanes en Ali B's, maar naar de "underground" bandjes, dj's en aanverwanten.quote:Op dinsdag 6 september 2005 13:53 schreef Sickie het volgende:
Als er iets commercieel is dan is het wel de muziekindustrie. Die kunnen zich prima zelf bedruipen mits ze kwaliteit te bieden hebben.
Dit gaat niet naar mensen die knaken willen verdienen, dit gaat om mensen die onze cultuur verrijken met hun muziek en daar juist niet genoeg mee verdienen.quote:Op dinsdag 6 september 2005 13:57 schreef Sickie het volgende:
[..]
Geen van allen subsidieren. Als mensen knaken willen verdienen met hun muziek dan hoort daar gewoon geen subsidie bij.
Popmuziek is meer dan Kane en Tiestoquote:Op dinsdag 6 september 2005 13:59 schreef pberends het volgende:
Wat vreemd, popmuziek is toch zo populair dat dit juist niet ondersteund hoeft te worden? Zal wel.
Muziek waar vraag naar is heeft marktpotentie en is dus interessant voor de platenindustrie. Loop voor de lol eens een platenzaak binnen en je zult zien dat er meer te vinden is dan alleen Kane en consorten.quote:Op dinsdag 6 september 2005 13:57 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Het gaat juist om muziek die commercieel niet aantrekkelijk is voor de platenindustrie, maar waar wel vraag naar is. Dus dit geld gaat niet naar de Kanes en Ali B's, maar naar de "underground" bandjes, dj's en aanverwanten.
Dan is het toch geen popmuziek meerquote:Op dinsdag 6 september 2005 14:02 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Popmuziek is meer dan Kane en Tiesto![]()
Dus elk willekeurig eenmanszaakje moet volgens jouw redenatie ook maar gesubsidieerd worden tot ie op eigen benen kan staan?quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:01 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Dit gaat niet naar mensen die knaken willen verdienen, dit gaat om mensen die onze cultuur verrijken met hun muziek en daar juist niet genoeg mee verdienen.
En misschien is dit voor enkelen juist het opstapje dat nodig is om wel profesioneel bezig te gaan en dus geld te gaan verdienen. Maar dat zijn dan artiesten waarvoor dat zonder subsidie niet zal gelden. En zodra ze commercieel succes gaan boeken zullen ze de subsidie meer dan teruggaan betalen dankzij de meerwaarde die ze hebben voor de economie.
quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:04 schreef pberends het volgende:
[..]
Dan is het toch geen popmuziek meerStond de pop in popmuziek niet voor populair?
Er liggen maar heel weinig Nederlandse artiesten in de platenzaak buiten de Dj's, Kane's en volkszangers. Daarnaast hebben die uitzonderingen vaak een fulltime baan naast hun muziekcarriere en zijn die platen zelfstandig of op kleine labels uitgebracht en maken ze voornamelijk verlies op de verkoop van hun albums, of maken ze net genoeg winst om te kunnen investeren in hun nieuwe album of in nieuwe instrumenten.quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:02 schreef Sickie het volgende:
[..]
Muziek waar vraag naar is heeft marktpotentie en is dus interessant voor de platenindustrie. Loop voor de lol eens een platenzaak binnen en je zult zien dat er meer te vinden is dan alleen Kane en consorten.
Popmuziek is in dit verband een verzamel term voor alle hedendaagse muziek: dance, punk, metal, gabber, hip hop, jazz en reggae zijn bv. ook allemaal popmuziek in dit verband.quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:04 schreef pberends het volgende:
[..]
Dan is het toch geen popmuziek meerStond de pop in popmuziek niet voor populair?
Cultuurgoed is iets heel anders dan commercieel goederen.quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:04 schreef Sickie het volgende:
[..]
Dus elk willekeurig eenmanszaakje moet volgens jouw redenatie ook maar gesubsidieerd worden tot ie op eigen benen kan staan?
Is het dan niet simpelweg zo dat de gemiddelde consument genoeg heeft aan Kane en Tiesto en dat er simpelweg geen behoefte is aan die artiesten die zogenaamd gesubsidieerd moeten worden?quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:06 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Er liggen maar heel weinig Nederlandse artiesten in de platenzaak buiten de Dj's, Kane's en volkszangers. Daarnaast hebben die uitzonderingen vaak een fulltime baan naast hun muziekcarriere en zijn die platen zelfstandig of op kleine labels uitgebracht en maken ze voornamelijk verlies op de verkoop van hun albums, of maken ze net genoeg winst om te kunnen investeren in hun nieuwe album of in nieuwe instrumenten.
Dus popmuziek is cultuurgoed?quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:09 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Cultuurgoed is iets heel anders dan commercieel goederen.
nee, vandale geeft duidelijk aan dat het populair is. Oftewel het financiert zichzelf wel.quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:08 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Popmuziek is in dit verband een verzamel term voor alle hedendaagse muziek: dance, punk, metal, gabber, hip hop, jazz en reggae zijn bv. ook allemaal popmuziek in dit verband.
quote:
Onzin natuurlijk. De staat is er niet om de commerciele initiatieven van artiesten te ondersteunen die op eigen kracht geen publiek weten te verwerven.quote:
Exact. Omlaag met dat BTW-tariefquote:
ja, of publiek dat zelf het bier meeneemt en blij is eens een dag uit het krakerspand te zijn.quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:15 schreef Sickie het volgende:
[..]
Onzin natuurlijk. De staat is er niet om de commerciele initiatieven van artiesten te ondersteunen die op eigen kracht geen publiek weten te verwerven.
De eerste alinea spreekt al boekdelen. De SP is van mening dat de smaak van de hedendaagse maatschappij niet divers genoeg is en dat de overheid maar even in moet grijpen. Wie is de SP om te bepalen wat de gemiddelde Nederlander moet luisteren of mooi moet vinden? Kort gezegd zegt de SP dat er muziek gemaakt moet worden waar geen vraag naar is. Lekker logisch. Ook al is Tiesto de enige artiest over een poosje. Als je de marktwerking zijn gang laat gaan is het in ieder geval een representatieve weergave van de smaak van het volk. Dat de SP dat niet prettig vent is hun probleem.quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:16 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[url=http://www.popinstituut.nl/docs/Oorverdovend_en_Hartverwarmend.pdf]Hier[/rul] het hele rapport. Eerst helemaal lezen, dan pas weer de domme opmerking maken dat pop staat voor populair en dus voor winst maken enzo
quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:21 schreef Sickie het volgende:
[..]
Als je de marktwerking zijn gang laat gaan is het in ieder geval een representatieve weergave van de smaak van het volk.
je hebt je vergist in je smiley, het had deze moeten zijnquote:
Dus jou smaak is Kane, Brace, Marco Borsate, Tiesto en Frans Bauer? Zielig voor je.quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:25 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
je hebt je vergist in je smiley, het had deze moeten zijn![]()
neen, dat is mijn smaak niet persé. ik luister ook graag naar experimentele bandjes in winston of andere poppodia.quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:26 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Dus jou smaak is Kane, Brace, Marco Borsate, Tiesto en Frans Bauer? Zielig voor je.
Ben ik representatief voor de Nederlandse bevolking dan? Hoe kom je daar bij?quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:26 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Dus jou smaak is Kane, Brace, Marco Borsate, Tiesto en Frans Bauer? Zielig voor je.
Ik heb deze discussie nu elders op dit forum met mensen die een idee hebben waar het overgaat. Kijk maar in m'n posthistorie waar en maak jezelf daar ook maar even belachelijk met je gebrek aan inhoudelijke kennis over dit onderwerp.quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:38 schreef Sickie het volgende:
Nah Blabbath, komt er nog een wise crack, of ben je zelf ook in gaan zien dat je uit je nek loopt te lallen?
je wilde eigenlijk dat iedereen nuquote:Op dinsdag 6 september 2005 14:41 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Ik heb deze discussie nu elders op dit forum met mensen die een idee hebben waar het overgaat. Kijk maar in m'n posthistorie waar en maak jezelf daar ook maar even belachelijk met je gebrek aan inhoudelijke kennis over dit onderwerp.
In dit topic heb ik de hoop op een goede discussie over dit onderwerp al opgegeven. Ik bedoel als jullei niet eens weten wat popmuziek nou werkelijk is dan lijkt dit me een nutteloze discussie.
Zelfs die zijn heel klein begonnen. Zo had Borsato hulp nodig van de soundmix-show, liep Bauer zelfs langs de huizen om singles te slijten en heeft Tiësto in heel wat kleine kroegjes gedraaid. Dus ook artiesten waar later zoveel vraag naar is hebben het moeilijk in de eerste 5 à 10 jaar van hun carrière, dus dan kun je wel nagaan hoe lastig is voor de muziek die iets minder op de massa is gericht.quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:26 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Dus jou smaak is Kane, Brace, Marco Borsate, Tiesto en Frans Bauer? Zielig voor je.
Nee hoor, ik vind het best dat men het niet met me een is. Maar dan wel met argumenten die ergens over gaan, het liefst van mensen die snappen waar de discussie over gaatquote:Op dinsdag 6 september 2005 14:46 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
je wilde eigenlijk dat iedereen nuvoor de sp?
ik vond mijn argumenten prima... die van de anderen ook.quote:Op dinsdag 6 september 2005 14:55 schreef Sack_Blabbath het volgende:
[..]
Nee hoor, ik vind het best dat men het niet met me een is. Maar dan wel met argumenten die ergens over gaan, het liefst van mensen die snappen waar de discussie over gaat
ik zie die mccarthy al helemaal voor me:quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |