quote:
Van aardappel......tot RAS-patat
Poederpatat, aanmaakfrites, een goede en vooral ‘smakelijke’ naam is in veertig jaar nog niet bedacht voor de frites van Rixona uit het Groningse Warffum. Gemakshalve is het product daardoor vooral bekend Als RAS-patat, afgeleid van de merknaam RAS Superfrites.
Zie onderstaand hoe de productie van RAS-patat tot stand komt.
1. De aardappels komen binnen. Jaarlijks 150.000 ton. 'Dat zijn aardappelen van een oppervlakte van meer van 6000 voetbalvelden', vertelt Jos Kramer. Van iedere partij wordt een monster genomen om o.a. het voor het maken van het poeder/granulaat belangrijke gehalte aan droge stof te bepalen.
2. In de wasserij worden onder andere grond, stenen en loof gescheiden van de aardappels. Het water wordt hergebruikt. Links zijn de ‘dagbuffers’ te zien. Als de aardappeltoevoer stagneert kan door de voorraad die daar ligt de fabriek toch doordraaien. Na de wasserij worden de aardappels geschild in zogenaamde stoomschillers.
3. De aardappels worden gesneden zodat het kookproces gelijkmatig verloopt en ze door en door garen. Er wordt achtereenvolgens geblancheerd, gekoeld en gestoomd.
4. Het hele proces is geautomatiseerd en wordt op afstand door een drietal operators centraal aangestuurd en gecontroleerd.
5. Na het koken worden de aardappelplakjes vermengd met eerder gemaakt granulaat. ‘Anders zou je een soort aardappelpuree krijgen in plaats van een granulaat/poeder’, vertelt Kramer. Hier ligt het granulaat/poeder op de ‘bunkerband’. Het vochtgehalte is nog hoog. Dit mengsel gaat naar de torendroger en wordt drooggeblazen met hete lucht tot een vochtpercentage van 8 procent. Bij dit percentage groeien er bijvoorbeeld geen bacteriën waardoor het granulaat lang houdbaar is.
6. In de cylonen, dat zijn een soort megacentrifuges, worden lucht en granulaat/poeder gescheiden. Het gaat daarop in bulkzaken die in het magazijn worden opgeslagen.
7. De kwaliteit van RAS-frites moet altijd hetzelfde zijn. Daarom wordt door Jurgen Bijsterveld een mengsel van verschillende granulaten/poeders samengesteld en in de praktijk getest.
8. Fritespoeder wordt verpakt in kilozakken. Samen met 1,7 liter water is zo’n zak goed voor een cilinder ‘fritesdeeg’. Die cilinder gaat in de fritesmachine van de vorige foto. Dat is een handbediende maar er zijn ook moderne halfautomatische machines. De zakken worden per tien verpakt in een doos en gaan via regionale distributeurs naar de cafetaria.
9. Jos Kramer met het ‘standaard’ frietje. Andere vormen zijn mogelijk door een andere vormplaat in de machine te zetten.
Bron, met plaatjes:
http://www.zibb.nl/horeca/artikel_start.asp?artnr=812522
Lijstje: Daryll Ann - Weeps, Daryll Ann - Happy Traum, Maxïmo Park - Our Earthly Pleasures, The Fratellis - Costello Music, Moss - The Long Way Back, Kaiser Chiefs - Yours Truly, Angry Mob, Bette Serveert - Bare Stripped Naked