| Pietverdriet | zondag 3 juli 2005 @ 23:00 |
| Een simpele knol, maar toch zo veelzijdig. Ik ben opgegroeit met zo aziatisch eten, en als we aardappels thuis aten, waren ze gekookt, met wat zout, of gebakken, en hoogst zelden friet. Mijn moeder kon uitstekend koken, maar dat betrof niet de europesche keuken. Gek genoeg bakte ze perfecte friet. Krokant van buiten en bloemig van binnen. Echter, als ze dat 2 keer per jaar deed was het veel. Pas later ben ik het genot van de europesche keuken gaan ontdekken. Een basis daarvan is de aardappel, en daarom dit topic, met een lofzang op aardappel gerechten Pommes dauphinoise Dunne aardappelplakjes van bloemige aardappels snijden, als chips bijna 1 mm dik, veel room, zout peper in een beboterde en met knoflook ingesmeerde ovenschaal, in de oven tot gaar, goudbruin en heerlijk dik. Pommes D´Allemagne, Snij bloemige aardappels aan stukken. Bak deze in spekvet met stukjes gerookt spek, sjalotjes, rozemarijn en wat knoflook. Binnenkort meer.. | |
| skiczukie | zondag 3 juli 2005 @ 23:02 |
| AardappelAnders is ook wel okee. En een gepofte aardappel van de barbeque ook. Voor de snelheid en gemakzucht dan. | |
| Pietverdriet | zondag 3 juli 2005 @ 23:08 |
| Pommes Anna 250 gram boter 1 kg licht bloemige aardappelen zout en peper Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de aardappelen, verwijder lelijke plekjes en snijd ze met een dun mesje of mandoline in 2 mm dikke schijfjes, spoel de aardappelschijfjes niet, je hebt het zetmeel nodig Verhit op laag vuur 60 g van de boter in een grote pan met anti-aanbaklaag. Voeg een paar aardappelschijfjes toe - niet te veel, ze moeten vrij in de boter kunnen drijven - en schep ze om, zodat ze goed met de boter worden bedekt en heet worden. Giet de aardappelschijfjes af, doe weer wat boter in de pan, en doe hetzelfde met de rest. Laat ze ongeveer 5 minuten afkoelen. Bedek de bodem van een ovenvaste gietijzeren koekenpan met 60 g van de boter. Verwarm de pan op laag vuur en leg er een paar aardappelschijfjes dakpansgewijs in. Breng ze op smaak met zout en peper. Leg er een tweede laag bovenop, maar in tegengestelde richting. Herhaal dit tot er geen schijfje meer over is. Strooi op elke laag peper en zout. Verdeel de rest van de boter erover, zet het gerecht in de oven en bak het 30 a 45 minuten of tot het zacht is wanneer u er met een mesje in prikt. Giet de overtollige boter af. Leg een bord op de koekenpan en draai de pan in een keer om. | |
| Pietverdriet | zondag 3 juli 2005 @ 23:10 |
quote:Gepofte aardappel is lekker met wat kwark gevuld, of met boter. Neem eens room ipv zo een potje aardappel anders, zie pommes dauphinoise hierboven. Is veel lekkerder, geen chemisch smaakje zoals bij aardappel anders, en nog goedkoper ook (gebruik van die houdbare room in 200 ml pakjes van de aldi, kost geen drol) | |
| Blues | zondag 3 juli 2005 @ 23:19 |
| Ja gepofte aardappel, heeeeerlijk met allerlei lekkere roomspul erin, of boter | |
| Pietverdriet | zondag 3 juli 2005 @ 23:19 |
| Gratin de pommes de terre provincial 200 gram uien, in dunne ringen smoor deze in een pannetje met wat olijfolie. voeg 1 kg tomaten uit blik toe ( jaja, piet zegt bliktomaten) wat zout en ff wegzetten 6 ansjovisjes (12 filets) 2 tenen knof uit de pers basilicum thijm peper uit de molen 2 eetlepels olijfolie Maak hiervan in een vijzel een prutje Vet een ovenvaste schaal in, 1 kg aardappels aan plakken 25 gram parmazaanse kaas Doe de helft van de tomaten uien in de ovenschaal, bouw laagje om laagje op met aardappels, prutje en tomaten/ui bovenop eindigen met de tomaten/ui mengsel, daar de parmazaanse kaas over raspen. In een oven op 175 graden tot gaar, dek eventueel af met alufolie als het te snel bruin dreigt te worden. | |
| JohnHancock | zondag 3 juli 2005 @ 23:19 |
| Ik ben toch voor gekookte aardappelen met veel jus en zout John. PS je kookt de aardappelen, en de jus, prak de aardappelen fijn en gooi de jus erover, afmaken met zout en vlees. | |
| JohnHancock | zondag 3 juli 2005 @ 23:20 |
| Kun je aardappels op een kampvuur poffen? (alufolie erom en erin mikken) of gaat dit (bijna) altijd fout? John. | |
| Pietverdriet | zondag 3 juli 2005 @ 23:21 |
quote:Wat dacht je van gekookte aardappels met gesmolten boter, knoflook en veel versgehakte peterselie? Heerlijk bij een stukje vis. | |
| skiczukie | zondag 3 juli 2005 @ 23:21 |
quote:Gaat (bijna) altijd goed juist. | |
| skiczukie | zondag 3 juli 2005 @ 23:22 |
quote:Okee, ik ga dat eens proberen. | |
| Pietverdriet | zondag 3 juli 2005 @ 23:23 |
quote:# Gaat prima, maar het vuur moet niet fel meer branden maar gloeien. Aardappels inolienen en dik folie erom, eventeel ook grof zeezout en rozemarijn erin | |
| Blues | zondag 3 juli 2005 @ 23:23 |
| Aardappelnieuws mag in dit topic niet ontbreken | |
| JohnHancock | zondag 3 juli 2005 @ 23:27 |
quote:Ok, ik heb wel ervaring met appels dat dat goed gaat. (pitten eruit halen, suiker en kaneel erin, opt vuur) van vroegâh nog, van de scouting | |
| Pietverdriet | zondag 3 juli 2005 @ 23:31 |
| Aardappel puree met knoflook 30 dikke (ja ja ) tenen knoflook pan met dikke bodem kluit boter 2 eetlepels bloem 2 1/2 dl kokende melk zout, peper Staafmixer. Pel en smoor de tenen in de boter, in 20 min zacht maar niet bruin, dus op een laag vuur. Strooi de bloem over de knoflook en laat het 2 minuten meegaren. Voeg van het vuur de kokendhete melk erbij, met de zout en peper. 1 minuut koken, dan, Met de staafmixer pureren en nog ff 2 minuten door laten koken. 1 1/2 kilo bloemige aardappels schillen en koken tot gaar. Door een pureeknijper halen, voeg 150 gram zachte boter toe en maak er een puree van. Vlak voor het serveren de knoflooksaus toevoegen, samen met 4 eetlepels versgehakte peterselie. Afsmaken met zout en peper. Voeg eventueel wat room toe als ie te dik is. | |
| Blues | zondag 3 juli 2005 @ 23:33 |
| 30 tenen My god, dan kan je een week je huis niet uit | |
| Pietverdriet | zondag 3 juli 2005 @ 23:35 |
| Als je minder gebruikt krijg je spijt, het is écht goddelijk. | |
| skiczukie | zondag 3 juli 2005 @ 23:36 |
| Zeg Piet, heb jij ook het aardappel-Knödel-recept? Dat is ook té lekker. | |
| shredder | zondag 3 juli 2005 @ 23:37 |
| Ik hou van de aardappel, in welke vorm dan ook. | |
| Pietverdriet | zondag 3 juli 2005 @ 23:39 |
| Reibekuchen of Kartoffelpuffer 1 kg rauwe aardappels, 1 ui 1 ei zout en peper olie om in te bakken. Aardappel en ui raspen en vermengen met de andere ingredienten. Flink olie in een gietijzeren koekepan, en een eetlepel van het deeg in de pan, aanbakken en platdrukken, hoe dunner en knappiger gebakken hoe lekkerder. Serveren met pompernickel en zelfgemaakte appelmoes. Héél Duits, Hééééél erg lekker. | |
| Giem | zondag 3 juli 2005 @ 23:42 |
| Stamppotten... Kook aardappen met groenten.. Flikker het door elkaar en klaar is kees. Vooal makkelijk als je een keer snel en simpel wilt eten.. Met een rookworst. Stamppotten: Wortels Uien (bruine bonen) -> Hutspot Prei met ei, Zuurkool, Boerenkool, Wittekool met kaas, Andijvie, enz. | |
| shredder | zondag 3 juli 2005 @ 23:48 |
quote:Is dit eigenlijk niet een soort rosti maar dan platter? | |
| Pietverdriet | zondag 3 juli 2005 @ 23:50 |
quote:1 kg bloemige aardappels, gekookt, van de dag ervoor. 1/4 liter water 100 gram griesmeel zout, peper 3 witte boterhammen de drie witte boterhammen in spekvet bakken tot bruin en knapperig De aardappels tot deeg kneden, water aan de kook brengen en de griesmeel koken tot een stevige pap, blijven roeren. over het aardappel deeg gieten en daarover de gebakken boterhammen verkruimelen. goed vermengen, Draai met natte handen hiervan gladde ballen, en in kokend gezouten water garen tot ze aan de oppervlakte komen drijven. Met een schuimspaan uit het water nemen en bij een lekker "Braten" serveren. De Duitse keuken wordt zooooo onderschat.. | |
| Pietverdriet | zondag 3 juli 2005 @ 23:50 |
quote:Nee, zijn een soort koekjes. | |
| skiczukie | zondag 3 juli 2005 @ 23:52 |
quote: Dát ga ik binnekort eens maken! | |
| Pietverdriet | maandag 4 juli 2005 @ 00:02 |
| Aardappelsalade op zijn Piets (op zijn Düsseldorfs) 250 g vastkokende aardappel, gaar 2 Peperoni ½ Komkommer aan dunne plakjes ½ Bosje lenteuien 4 EL Zure room 2 EL peterselelie Zout en peper 1 TL Scherpe mosterd 1 EL Kappertjes. Aardappel aan blokjes snijden en met de rest van de ingrediente vermengen, uurtje in de koelkast zetten | |
| dutch-mamma | maandag 4 juli 2005 @ 00:38 |
| Op verzoek slap gezwets verwijderd Nu is het weer een lékker topic!!! | |
| Pietverdriet | maandag 4 juli 2005 @ 00:45 |
| * Pietverdriet gaat een aardappel gerecht verzinnen, en dan noem ik pommes dutch mamma | |
| dutch-mamma | maandag 4 juli 2005 @ 00:49 |
![]() Ben benieuwd! hou je wel rekening met mijn paprika-allergie? | |
| Blues | maandag 4 juli 2005 @ 00:51 |
Pas maar op DM ![]() | |
| BBQ-kip | maandag 4 juli 2005 @ 00:52 |
quote:Aardappels met pils | |
| BBQ-kip | maandag 4 juli 2005 @ 00:53 |
quote:Oe, die moet je niet in de buurt van je snikkel houden | |
| Pietverdriet | maandag 4 juli 2005 @ 00:55 |
quote:Ik krijg het zuur van verse paprika, dus zat daar niet aan te denken. | |
| Blues | maandag 4 juli 2005 @ 00:57 |
Mijn tik, als ik een leuk topic zie ga ik altijd verder zoeken naar weetjes, en kijk eens wat ik vond :quote: | |
| dutch-mamma | maandag 4 juli 2005 @ 01:30 |
quote:Ieuw...! Zit paprika in... | |
| dutch-mamma | maandag 4 juli 2005 @ 01:31 |
quote:Mijn blikje is (eindelijk) net opengegaan, ja Maar op dit tijdstip toch maar liever geen piepertjes | |
| Chielus | maandag 4 juli 2005 @ 02:11 |
| Doe mij maar gebakkenpartjes Rozevalaardappeltjes in de schil, zelfgemaakte knoflooksaus erbij en genieten. | |
| Nembrionic | maandag 4 juli 2005 @ 02:44 |
| Gepofte aardappel met kaas, gebakken spekreepjes en cheddar...yummie! En als ik aardappels bak, kook ik ze eerst. Het liefst 's ochtends of de avond ervoor. Worden ze lekker kruimerig en korsterig van Veel beter dan direct bakken... | |
| heiden6 | maandag 4 juli 2005 @ 02:49 |
| Ik haal sinds kort vaak krieltjes of van die plakjes aardappel om te bakken. Peper, zout, provençaalse kruiden. Uitjes/sjalotjes, wat champignons erdoor. Bakken met veel olijfolie, en wat knoflook erbij gooien. Heerlijk. | |
| DzjieDub | maandag 4 juli 2005 @ 12:20 |
| Geen idee wat het recept is, maar van Bayerische Kartoffelsalat (met dikke scheiben warme, verse Leberkäs en een groot koel glas Erdinger Weissbier Dunkel) krijg ik de kolder in de kop: eten eten eten eten. | |
| Pietverdriet | maandag 4 juli 2005 @ 12:31 |
quote:Deze? http://chefkoch.de/rezept-anzeige.php?ID=193421081957171&ID2=138 | |
| DzjieDub | maandag 4 juli 2005 @ 12:37 |
quote:Dat lijkt er verdacht veel op - Danke schön | |
| Pietverdriet | maandag 4 juli 2005 @ 13:00 |
| grappige is, als je naar recepten kijkt is een kartoffelsalat in Duitsland vaak iets met komkommer, augurken, en lekker fris. Kijk je naar de potjes kartoffelsalat in de winkel, is dat aardappel, ui, mayonaise. | |
| Pietverdriet | maandag 4 juli 2005 @ 13:01 |
quote:Verdraait, De uitgebakken spekkies vergeten, das erg lekker erin | |
| Shark.Bait | maandag 4 juli 2005 @ 15:12 |
| Mijn favoriet (nu): Aardappeltjes goed wassen, eventueel met zachte tandenbosrtel. Daarna in 8-en of 6-en snijden en in een lage schaal doen (bodem bedekken, niet stapelen) en met grof zout, olijfolie en rozemarijn blaadjes mengen.. Daarna in de oven bij 200 graden voor 45-55 minuten. 1 of 2 keer ze draaien. Ze moeten een goudbruin korstje krijgen. En dan het liefst eten met tsatziki saus (pardon my spelling) | |
| BBQ-kip | maandag 4 juli 2005 @ 15:48 |
| Met tzatziki??? Barbaar ben je... | |
| Idril-2 | maandag 4 juli 2005 @ 15:54 |
| Mijn favo recept deze tijd van het jaar: Malta's in de schil koken, velletje eraf en in nieuw (!) frituurvet tot ze goudgeel zijn. En tzatziki is daar héérlijk bij, jah. | |
| Shark.Bait | maandag 4 juli 2005 @ 15:56 |
quote:Waarom niet? Jij bent een barbaar in de indische keuken | |
| Shark.Bait | maandag 4 juli 2005 @ 15:57 |
quote:Klinkt goed En tzatziki is mager en beter dan een klodder mayo | |
| BBQ-kip | maandag 4 juli 2005 @ 15:59 |
quote:Omdat je dan niets meer proeft van je rozemarijn en olijfolie, doordat de tzatziki over alles heen walst. quote:En dat slaat werkelijk nergens op... loser | |
| Shark.Bait | maandag 4 juli 2005 @ 16:02 |
quote:Dat is waar, maar alles met mate.. alles met mate. quote:Toch wel hoor. En het feit dat je op de man af gaat spelen is geen discussie voeren. it takes one to know one | |
| BBQ-kip | maandag 4 juli 2005 @ 16:06 |
| Dat jij niet tegen een geintje kunt of wel een heel "aparte" humor hebt, vind ik zelf erger eigenlijk... Waarom moet je toch altijd en overal een discussie van maken hier, er zijn meer dingen in het leven hoor... in case you haven't noticed... Oh, vergeet ik nog bijna er een leuke PI bij uit te zoeken | |
| Pietverdriet | maandag 4 juli 2005 @ 16:15 |
| He jullie twee, ga ff elders lopen ruzien. | |
| Puckzzz | maandag 4 juli 2005 @ 16:16 |
quote:He jullie! Kom helpen! sorry kon het niet laten, ben alweer weg | |
| Blues | maandag 4 juli 2005 @ 16:16 |
| Ik ga vandaag ook gepofte aardappel eten Maar nu nog iets erbij. En over smaak valt niet te twisten, ook niet in CUL | |
| Pietverdriet | maandag 4 juli 2005 @ 16:21 |
| Een lekkere sappige steak, Bluezz, en daarbij wat gewokte spinazie, met wat oestersaus en van die krokant gebakken uitjes erdoor? | |
| Puckzzz | maandag 4 juli 2005 @ 16:28 |
quote:Ontopic dan maar: Toen ik in Engeland woonde was er een soort van kraampje vlakbij mijn werk, die verkocht gepofte aardappelen (Jacket Potato) op straat, in een heuse oven/kar. heerlijk met witte bonen in tomatensaus, klontje boter en cheddar | |
| Shark.Bait | maandag 4 juli 2005 @ 16:38 |
quote:Nee, ik zou het niet bestellen, maar ik zou wel een hapje van jou willen schooien om het te proberen, om te kijken hoe het smaakte... | |
| Blues | maandag 4 juli 2005 @ 18:56 |
quote:Te laat gelezen dit lekkere idee. We hebben een runderworssie en een uitgebreide salade erbij.... maar dit staat genoteerd | |
| dutch-mamma | maandag 4 juli 2005 @ 19:13 |
| Kipje, Haaienhapje... Culi is geen religie, waarin men denkt dat hún waarheid De Enige Waarheid is... Integendeel! Kijk maar naar mijn sig hieronder: onderzoekt alle dingen... Precies! | |
| Martijn_77 | maandag 4 juli 2005 @ 19:47 |
| Ingrediënten 1 kropsla 2 hardgekookte eieren 1 EL mosterd 1 gesnipperd uitje 3 EL azijn 5 EL olijfolie 500 gr gekookte aardappels 2 zure appels in blokjes gesneden 3 augurken in reepjes gesneden 1 EL gehakte peterselie zout peper Bereidingswijze Pluk en was de kropsla zo dat er geen zand meer in zit. Maak de sla goed droog. Halveer de hardgekookte eieren en doe de dooiers in een kom. Hak de eiwitten klein. Maak de eidooiers fijn met een lepel. Roer er de mosterd, ui en de azijn door. Klop er in een dun straaltje de olie door. Breng de dressing verder op smaak met zout en peper. Doe de blokjes aardappel,appel en de reepjes augurk in een grote kom. Schep hier de zo net gemaakte dressing door. de peterselie toevoegen en op smaak brengen met peper en zout, goed door scheppen. Verdeel de sla over 4 borden, schep hier op de aardappelsalade garneren met de gehakte eiwit. | |
| Pietverdriet | maandag 4 juli 2005 @ 19:47 |
| ho ho ho Dutch Mama, Culi is wel een religie, en ik ben een jonge god Maar goed Pommes Dutch Mama 500 gram heel bloemige aardappels Zout 1/4 liter melk klein beetje boter Aardappels in de schil gaarstomen, en dan pellen. door de aardappel pers halen en dan met een sneeuwbezem in een grote ronde schaal met een klein beetje boter slaan tot het een puree wordt. Wat zout en de hete melk er bij toevoegen en opslaan met de sneeuwbezem luchtig slaan tot ie wit wordt en heel luchtig is. | |
| dutch-mamma | dinsdag 5 juli 2005 @ 22:30 |
quote:Ik voel me vereerd! ![]() En het past zo verschrikkelijk goed binnen mijn streven "lekker en lowbudget"!!! Je bent een | |
| Blues | woensdag 6 juli 2005 @ 01:10 |
| Gaarstomen Aardappelpers, sneeuwbezem | |
| Pietverdriet | woensdag 6 juli 2005 @ 01:14 |
| Gaarstomen -> In een stomer tot gaar Aardappelpers, pureepers ![]() Sneeuwbezem (Schneebesen, ik zit te lang in Duitsland) -> AKA Garde ![]() | |
| Blues | woensdag 6 juli 2005 @ 01:17 |
| Aah dank Piet! | |
| dutch-mamma | woensdag 6 juli 2005 @ 02:59 |
| Zo'n aardappelpers in het Duits, daar bestaat een aparte term voor... wordt ook gebruikt om een megagrote knoflookpersachtige knijper mee aan te duiden die in Duitstalige gebieden wordt gebruikt om pasta-deeg-achtige sliertjes mee te knijpen... Kom, Piet, je weet vast wel wat ik bedoel... Ik ben het woord kwijt! Hoe heet zo'n ding in het Germaans? ja, op puntje van tong... | |
| Blues | vrijdag 13 januari 2006 @ 19:21 |
Uit een gesloten topic :quote: | |
| Blues | vrijdag 13 januari 2006 @ 19:22 |
En:quote: | |
| Oblivion | vrijdag 13 januari 2006 @ 19:34 |
| Goed topic, staan leuke tips in.... Die ik ook wel eens wil gaan gebruiken. | |
| Serinde | maandag 16 januari 2006 @ 20:04 |
quote:Helemaal mee eens. Vooral de Pommes dauphinoise, waar ik nog wel eens uien of kaas doorheen wil gooien als ik nog wat over heb van de dag ervoor. Héérlijk bij bloemkool en verse worst Tip : http://www.aardappel.be/ | |
| Blues | maandag 16 januari 2006 @ 20:21 |
| Ik heb vanmiddag iets aardappeligs in de supermarkt gekocht : Potato cream gratins (diepvries) binnenkort maar even maken en op de foto zetten, ik had er nog nooit van gehoord 4 in een pak, het zijn ronde kleine taartjes om te zien. | |
| Daantje77 | dinsdag 17 januari 2006 @ 08:49 |
| Aardappelschijfjes (kruimige) even laten koken in een pannetje met room , uitgeperste knoflook en zout en peter. Alles in een overschaal kiepen gerasptekaas erover en laten garen in de oven mjammmieee | |
| Martijn_77 | vrijdag 23 juni 2006 @ 23:17 |
quote: quote:Uit Aardappelkroketjes |