Aardappelgratin.
Benodigdheden: 600 gr aardappels, 100 gr geraspte gruyère kaas, 1 ei, ½ l melk, nootmuskaat, peper en zout, 50 gr boter, 1 teentje knoflook
Keukengerei: ovenvaste schaal, aluminiumfolie, oven (180 graden)
Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes van enkele millimeters dikte. Meng de helft van de kaas met de melk, de kruiden, zout en het ei. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor. Snijd het knoflookteentje door, wrijf daar een schaal, die bij voorkeu aardewerk moet zijn, mee in en beboter de schaal. Leg de aardappelschijfjes er dakpansgewijs in. Giet het melkmengsel in de schaal, strooi de resterende gruyère kaas erover en leg er hier en daar een stukje boter op. Zet de schaal in de oven. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Verwijder dit na ca. 20 minuten als de aardappels gaar zijn en laat ze nog 10 minuten in de oven staan om mooi van kleur te worden. Naar eigen smaak en fantasie kunnen variaties worden aangebracht, door bijvoorbeeld fijngesnipperde ham of een fijngehakt uitjes tussen de schijfjes te strooien.
Eet ze.