Als je niet weet waar het over gaat, kun je geen mening vormen, en kun je dus ook niet beslissen of je voor of tegen zult stemmen.quote:Op vrijdag 27 mei 2005 11:23 schreef Perrin het volgende:
[..]
Ah, dus jij hebt de tekst volledig doorgelezen, inclusief referenties en bijlagen? Knap hoor.
Wie bedoel je? Een quote met de betreffende passage waarin dat gesteld wordt zie ik namelijk niet!quote:Op vrijdag 27 mei 2005 11:49 schreef Koos Voos het volgende:
gossie, een ' ik ben slim, ik heb die hele shit gelezen en min of meer begrepen en jij moet je bek houden ' kiezer ...![]()
Ik zou, zoals ik al eerder zei, eens even dit topic en het vorige deel goed lezen. Mijn postings gaan wel wat verder dan dat namelijk. Maar het blijft tekenend voor veel voorstanders dat ze de (ook goed onderbouwde en beredeneerde) argumenten van de tegenstemmers het liefst willen negeren.quote:Op vrijdag 27 mei 2005 10:32 schreef IPdaily het volgende:
[..]
Zinnige argumenten zoals jij ze de hele tijd geeft zeker: " boehoe volksverlakkers"![]()
Maargoed deze "onzinnige argumenten" kan jij dan natuurlijk zo ontkrachten![]()
Met dit soort uitspraken doet het 'JA'-kamp zich dus simpel de das om.quote:Op vrijdag 27 mei 2005 11:15 schreef m021 het volgende:
[..]
Er is geen wet die zegt dat een grondwet leesbaar moet zijn. En dat jij de aangeboden tekst niet begrijpt zegt meer over jou dan over de grondwet vrees ik.
Eh, m021 is een "JA"-kamper.quote:Op vrijdag 27 mei 2005 12:36 schreef Jalu het volgende:
[..]
Met dit soort uitspraken doet het 'NEE'-kamp zich dus simpel de das om.
Onzin. In de EU-grondwet staat niets over enige verandering van de rechtstaat.quote:1. JA tegen een Europese superstaat. Stap voor stap wordt Nederland een machteloze provincie van een oppermachtige Europese Unie.
Exact, een hele goede zaak. In brussel zitten nou eenmaal de afgevaardigen van onze landen. Zo werkt een democratie: Jij gaat toch ook stemmen voor een nederlandse regering en een partij die jou vertegenwoordigd? Of ben je eerder een communist die liever een dicator aan de macht heeft? Brussel bestaat niet voor niets uit een regering die uit meerdere landen bestaat.quote:2. JA tegen meer machtsoverdracht aan Brussel. Steeds meer bevoegdheden worden overgeheveld naar Brussel.
Marktwerking is juist goed voor de economie. Heb jij ook geen voordeel gehad van de supermarkt oorlog? De inflatie is in 2005 nog nooit zo laag geweest, allemaal dankzij deze oh zo vervelende marktwerking.quote:JA tegen meer marktwerking, ook in zorg en onderwijs. Met deze grondwet wordt één economische variant, de vrijemarkteconomie,
Of verbreden. Waarom ben je van Mening dat de EU goede sociale stelsels zal afbreken? Het is erg eenzijdig om te denken dat we geen sociaal land meer zijn. Sterker nog, als je zo graag de sociale gedachte aanhangt, is het best asociaal dat je de rest van de europese landen deze voorzieningen niet gunt. Wij hebben misschien de luxe een goed sociaal systeem te hebben, maar in de rest van de EU landen is het veel barrer gesteld. Voor deze landen is het dus veel beter.quote:4. JA tegen te veel Brusselse zeggenschap over ons sociaal beleid
..
betrekking heeft op bevordering van de werkgelegenheid, de verbetering van de levensomstandigheden en van de arbeidsvoorwaarden, een adequate sociale bescherming, de sociale dialoog, de ontwikkeling van de menselijke hulpbronnen om een duurzaam hoog werkgelegenheidsniveau mogelijk te maken, en de bestrijding van uitsluiting.
verbetering van het arbeidsmilieu, de arbeidsvoorwaarden, de integratie van personen die van de arbeidsmarkt zijn uitgesloten, de gelijkheid van vrouwen en mannen, de bestrijding van sociale uitsluiting en de modernisering van de stelsels voor sociale bescherming.
...
De Unie kan dus op elk gewenst ogenblik de zeggenschap over ons eigen sociale beleid beperken.
Een schaalvergroting heeft een verwaarlozing van ons leefmileu tot gevolg? En dat dankzij de grondwet? De grondwet staat los van de expansiedrift van bedrijven. Die schaalvergroting zal er altijd zijn, en blijven. Uiteraard ben ik tegen milieuvervuiling, maar het is wel een beetje kort door de bocht om daar de grondwet de schuld van te geven.quote:5. JA tegen verwaarlozing van ons leefmilieu
De grondwettelijk vastgelegde vrije-markteconomie zet de deur wagenwijd open voor schaalvergroting in de landbouw en bio-industrie.
Jij eet geen vlees wou je zeggen? Of jij respecteert geen mensen die andere overtuigingen hebben dan jij? Waarschijnlijk wel, en deze wet is breder dan dierenmishandeling. Het gaat over respect en gelijkheid. En daar is juist de afgelopen periode nogal wat mis mee. Uiteraard keur ik dierenmishandeling niet goed, en doe daar dus ook niet aan mee. De grondwet verandert daar niets aan.quote:6. JA tegen verschillende vormen van dierenmishandeling
“godsdienstige riten, culturele tradities en regionaal erfgoed” moeten eerbiedigen
er komt een grondwettelijke bescherming voor stierenvechten, ritueel slachten, eieren rapen van beschermde vogels, dwangvoeding van ganzen en eenden, drijfjacht. Dat bevestigt dat dieren in het huidige en toekomstige Europa geen rechten hebben en ondergeschikt blijven aan alle willen en grillen van mensen.
Juist door een europees leger wordt het nut van de NAVO minder en daarmee ook de bemoeienis van de VS uitgeschakeld. De grootste beslissingen binnen de NAVO worden door de VS genomen. Nu moeten de leden van de NAVO deze beslissingen volgen. Met een Europees leger is deze bemoeienis er niet meer en kan dit leger worden ingezet voor zaken die goed zijn voor de EU ipv voor de VS (zoals het nu is).quote:7. JA tegen een peperduur Europees leger
“De lidstaten verbinden zich ertoe hun militaire vermogens geleidelijk te verbeteren.” (artikel I-41, lid 3).
...
De grondwet wijst nadrukkelijk op de band tussen de Europese Unie en de NAVO, waarmee ook het bondgenootschap
Inderdaad, dankzij het GEBREK aan goede afspraken is er veel bureaucratie op dit moment. De grondwet heft veel van deze zaken juist op. Niet meer 3x per jaar verhuizen van het hoofdkwartier van de EU.quote:8. JA tegen meer Brusselse bureaucratie
De huidige Europese Unie is verworden tot een bureaucratisch, ondemocratisch, geldverslindend monstrum.
Nee in het geheel niet, jij als burger kiest nog steeds je volksvertegenwoordiger. Deze volksvertegenwoordiger zal ook binnen de europese raad jouw gedachtengoed overbrengen. Dankzij de wet van democratie zal het algeheel gemeengoed de wetten maken en breken. En dat is een goede zaak. Hierdoor krijgen de uitwassen van de maatschappij een veel kleinere kans dan bijvoorbeeld bij het communisme.quote:9. JA tegen een ondemocratisch en ondoorzichtig Europa
Op bepaalde punten krijgt het Europees Parlement meer zeggenschap. Het parlement wordt medewetgever op het gebied van misdaadbestrijding, migratie, landbouw, visserij en handel. Dat betekent dat het Europarlement wetsvoorstellen kan amenderen en verwerpen.
Als je de grondrechten hebt gelezen, zul je misschien verbaasd zijn dat ze gelijk zijn aan onze eigen grondwet. Deze rechten zullen ook niet veranderen, en daar gaat niemand aankomen.quote:10. JA tegen degradatie van de Nederlandse grondwet
De Nederlandse grondwet bevat de fundamentele regels voor onze staatsinrichting en legt de grondrechten van de burgers vast.
Overigens heb ik niets tegen een Verenigde Staten van Europa... Wat zou daar slecht aan zijn?quote:[1. JA tegen een Europese superstaat. Stap voor stap wordt Nederland een machteloze provincie van een oppermachtige Europese Unie.]
Onzin. In de EU-grondwet staat niets over enige verandering van de rechtstaat.
Noem eens een neutrale website dan.quote:Op vrijdag 27 mei 2005 13:04 schreef wdn het volgende:
*sluit zich aan bij de post van nims*
Deze 10 punten zijn trouwens de 10 van de SP en zijn stuk voor stuk al de grond in geboord. Geen enkel argument van de SP houd stand omdat ze voornamelijk gebaseerd zijn op HALVE quotes en verkeerde interpretaties van wat er staat.
Er zijn me teveel partijen met goede argumenten en teveel NGO's met goede argumenten en websites en mijn eigen bevindingen na het lezen van neutrale websites en de teksten zelf om de Grondwet af te doen met als beredenering dat de SP gelijk heeft. De SP slaat de plank op alle punten mis. Allemaal.
http://www.europese-grondwet.nl/quote:Op vrijdag 27 mei 2005 14:45 schreef Kokomo het volgende:
[..]
Noem eens een neutrale website dan.
En alle argumenten om voor te stemmen die ik tot nog toe heb gehoord van regeringsleiders vindt ik juist tegenargumenten.
Ik wel. Amerika is een gruwel en het komt dan neer op een 2de Amerika.quote:Op vrijdag 27 mei 2005 14:36 schreef Speth het volgende:
[..]
Overigens heb ik niets tegen een Verenigde Staten van Europa... Wat zou daar slecht aan zijn?
Afgezien van of Amerika een "gruwel" is (je zal begrijpen dat ik dat niet vind), zou het veel economische en internationaal-politieke voordelen bieden om als een eenheid op te treden.quote:[..]
Ik wel. Amerika is een gruwel en het komt dan neer op een 2de Amerika.
BULLSHIT van voorstanders..quote:Op vrijdag 27 mei 2005 13:04 schreef wdn het volgende:
*sluit zich aan bij de post van nims*
Deze 10 punten zijn trouwens de 10 van de SP en zijn stuk voor stuk al de grond in geboord. Geen enkel argument van de SP houd stand omdat ze voornamelijk gebaseerd zijn op HALVE quotes en verkeerde interpretaties van wat er staat.
Er zijn me teveel partijen met goede argumenten en teveel NGO's met goede argumenten en websites en mijn eigen bevindingen na het lezen van neutrale websites en de teksten zelf om de Grondwet af te doen met als beredenering dat de SP gelijk heeft. De SP slaat de plank op alle punten mis. Allemaal.
Die site werkt niet met FireFox. Ik zie maar 4 punten.quote:Op vrijdag 27 mei 2005 15:06 schreef Perrin het volgende:
http://www.eunee.nl/ vind ik beter dan de standpunten van de SP
Tuurlijk. Europa is nu net zo leuk vanwege de korte afstanden naar compleet ander culturen en talen. Dat maakt ons wezenlijk anders dan Amerika dus idd het is een goed punt.quote:Op vrijdag 27 mei 2005 15:10 schreef Speth het volgende:
[..]
Afgezien van of Amerika een "gruwel" is (je zal begrijpen dat ik dat niet vind), zou het veel economische en internationaal-politieke voordelen bieden om als een eenheid op te treden.
Graag. Want zoals ik al stelde: ik stem voor tenzij men mij kan overtuigen.quote:Op vrijdag 27 mei 2005 15:21 schreef Koos Voos het volgende:
[..]
BULLSHIT van voorstanders..(kom er later op terug, eerst een terrasje pakken
)
Grijns, ik bedoelde natuurlijk het 'JA'-kamp...quote:Op vrijdag 27 mei 2005 12:36 schreef Jalu het volgende:
[..]
Met dit soort uitspraken doet het 'NEE'-kamp zich dus simpel de das om.
quote:Zalm: Grondwet helpt uitgaven EU te beperken
Van onze verslaggever
DEN HAAG - De Europese Grondwet biedt het kabinet ‘een machtig wapen’ om de uitgaven van de Europese Unie te beperken. Minister Zalm van Financiën ziet dat als de belangrijkste reden om woensdag voor de Grondwet te stemmen.
Voor een gehoor van ambtenaren sprak Zalm donderdag over een ‘koevoet tussen de deur in Brussel’. Een actueel onderwerp, gezien de harde strijd die in Brussel wordt gevoerd over de hoogte van het budget van de EU voor de komende zeven jaar. De Europese Commissie en diverse armere lidstaten willen het budget verhogen van 100 naar ongeveer130miljard euro per jaar. Nederland wil geen budgetstijging.
Alle EU-landen hebben vetorecht, waardoor de kans reëel is dat er niet op tijd een akkoord komt. Onder de bestaande regels wordt dan het oude budget gehandhaafd, verhoogd met het gemiddelde groeipercentage van de afgelopen jaren. De Grondwet schrijft echter voor dat het oude budget wordt bevroren.
Volgens Zalm versterkt dit de onderhandelingspositie van Den Haag in Brussel. Het bevriezen van het budget is immers in het voordeel van de lidstaten die de EU-uitgaven willen beperken. Dit nieuwe instrument zou overigens pas na 2013 van kracht worden.
Zalm vindt dat Brussel zich met te veel zaken bemoeit. ‘Waarom moet de EU zich met de kwaliteit van het zwemwater in Griekenland bezig houden? Laat dat toch aan de Grieken over.’
Bron: De Volkskrant
quote:Op zaterdag 28 mei 2005 12:41 schreef DaveM het volgende:
@ Sidekick.
Als het om geld gaat is de belangrijkste kritiek niet zozeer de hoge kosten, maar vooral de structureel veel te hoge bijdrage van de Nederlanders.
Het budget gaat natuurlijk om zowel de inkomsten als de uitgaven van de EU. Worden de uitgaven van de EU bevroren, dan ook de inkomsten.quote:Op zaterdag 28 mei 2005 12:41 schreef DaveM het volgende:
@ Sidekick.
Als het om geld gaat is de belangrijkste kritiek niet zozeer de hoge kosten, maar vooral de structureel veel te hoge bijdrage van de Nederlanders.
Die post gaat over het totaalbudget.quote:Op zaterdag 28 mei 2005 14:07 schreef m021 het volgende:
[..]
Daar ging zijn post ook over.
In essentie wordt gezegd dat JUIST als je 'nee' stemt de bijdrage van Nederland omhoog kan gaan.
Dankzij de grote douane-inkomsten via Rotterdam zal Nederland altijd een hogere contributie per inwoner hebben dan Duitsland.quote:Op zaterdag 28 mei 2005 14:52 schreef DaveM het volgende:
[..]
Die post gaat over het totaalbudget.
En NEE stemmen biedt juist nieuwe kansen, terwijl we met ja stemmen alvast soevereiniteit en invloed verliezen terwijl het vrijwel uitgesloten is dat onze contributie naar een normaal niveau gaat (lees: evenveel per persoon als de Duitsers)
Dat er van een vertrouwenscrisis sprake is lijkt mij duidelijk. Zie alleen al de schier oneindige stroom reacties op dit forum waar men elkaar om feitelijke onbenulligheden in de haren vliegt.quote:"Grondwet slecht voor EU", een interview met John Gillingham
Door Michiel Goudswaard Publicatiedatum: 25-05-2005
Europa moet grondig op de schop, anders kan de huidige vertrouwenscrisis niet worden overwonnen, meent de Amerikaanse historicus John Gillingham. Nederlanders moeten daarom 'nee' zeggen tegen de Europese Grondwet.
Dit is dus voor mij een zeer belangrijke reden om inderdaad nee te zeggen. Ik ben het totaal niet eens met de ontwikkeling die gaande is, waarbij er een steeds groter wordende gecentraliseerd autonome macht ontstaat, in mijn ogen riekt het zelfs naar een dictatuur.quote:Lauw water. Dat zijn de woorden waarmee volgens John Gillingham de huidige toestand van Europa het beste kan worden omschreven. Lauw water dat snel zal afkoelen, tenzij iemand het vuur opstookt. En dat laatste is precies wat er in zijn ogen dringend moet gebeuren. De referenda die de komende tijd worden gehouden over het ontwerp voor een Europese Grondwet zijn in zijn ogen cruciaal voor de toekomst van de Europese Unie. En de Nederlandse volksraadpleging heeft daarbij een bijzondere betekenis. Als Nederland, één van de grondleggers van de Unie, 'nee' zegt, dan kan dat niet worden afgedaan als anti-Europeanisme. Het zal een belangrijk signaal zijn voor beleidsmakers om de huidige architectuur van Europa grondig te overdenken.
Oeps, dat vindt de VVD niet leuk, een uitgesproken tegenstander, met valide argumenten, en bovendien niet als dom aan de kant te schuiven.quote:Gillingham hield afgelopen donderdag in Leiden de vierde Telderslezing, georganiseerd door het wetenschappelijk bureau van de VVD. In het ooit glorierijke Leidse hotel waar we elkaar een dag eerder ontmoeten neemt de historicus alle tijd om zijn ideeën over de Europese eenwording toe te lichten. Op het minuscule bureau in zijn hotelkamer staat een beduimeld exemplaar van zijn in 2003 verschenen boek over de geschiedenis van de Europese integratie. Het is een prikkelend boek waarin zowel overtuigde Europeanen als eurosceptici rijkelijk stof tot nadenken kunnen vinden.
Het punt waar ik inderdaad over val.........quote:Gillingham beschrijft daarin de eenwording van Europa vooral als een gevecht tussen degenen die Europa vanuit een sterk Brussel willen vormgeven (met Jean Monnet en Jacques Delors als pleitbezorgers)
Hij stelt hier precies vast wat er schort aan de huidige toestand en wat er mis is met het verdrag, het verdrag biedt namelijk geen enkele verbetering, het is slechts een extra consolidatie en versteviging van de centrale macht, niets meer of minder.quote:en degenen die een sterk Europa nastreefden via de vrije markt, die welvaart zou brengen en een 'spontane orde' zou bewerkstelligen. Hier zijn Ludwig Ehrhard en Margaret Thatcher de belangrijkste protagonisten. Gillingham maakte er ook in zijn Telderslezing geen geheim van dat Europa's problemen in zijn ogen voor een belangrijke deel zijn veroorzaakt door het federalisme en dirigisme van Delors. Europa heeft in zijn ogen meer markt nodig, en minder 'Brussel'.
Ai, was het nou de Monroe-doctrine of de Truman-doctrine.quote:Maar voor we daarover doorpraten, komen de transatlantische verhoudingen aan de orde. President Bush heeft net een hand uitgestoken naar Europa en de vraag is of het hierbij vooral een verandering van toon of ook een inhoudelijke beleidswijziging betreft. 'Het is waarschijnlijk van allebei een beetje. Bush realiseert zich heel goed dat zijn beleid in Europa een pr-ramp van de eerste orde is geweest en daar wil hij wat aan doen. Maar tegelijkertijd maakt de opening van de afgelopen week het straks veel moeilijker om Europa de rug toe te keren. Ik denk overigens niet dat het Amerikaanse beleid is gestoeld op een werkelijk begrip van wat Europa is, en wat de problemen zijn waarmee het kampt. Er is eigenlijk geen Europa-beleid. Er zijn in Amerikaanse ogen belangrijker zaken, zoals de oorlog in Irak en de verspreiding van kernwapens.
Kijk, zo krijgen de anti-amerikanisten een terechte veeg uit de pan. Als mensen hier op Fok! dus van die anti-amerikanistische praatjes lopen te verkondigen, praten ze gewoon politici met een dubieuze politieke dubbele agenda na.quote:Europa is gewoon minder belangrijk geworden voor Amerika, ook al delen wij hetzelfde geloof in democratie, rechtsstaat en een open economisch systeem. Veel hangt ook af van de vraag of Europese regeringsleiders als Schröder en Chirac denken dat een detente met Washington kan helpen om de volgende verkiezingen te winnen. Schröder werd dankzij zijn antiamerikanisme herkozen, ik heb nu de indruk dat Chirac denkt dat hij het met een dergelijke houding niet zal redden. Europese leiders kunnen op ieder moment de anti-Amerikaanse kaart spelen, er zijn genoeg onderwerpen waarnaar kan worden gegrepen als dat nodig wordt geacht, denk maar aan Kyoto, het Internationale Strafhof en de doodstraf'.
Hij verwoordt eigenlijk precies wat ik ervan vindt. In plaats dat de politici het serieus nemen, worden sceptici als domme populistische mensen weggezet. Het vergroot het wantrouwen slechts. Volgens mij is Balkenende met deze campagne dan ook vooral bezig zichzelf een zeer slechte dienst te bewijzen. Hij stelt zich niet open, maar hij sluit zich af, wat overigens een groot aantal volksvertegenwoordigers valt te verwijten. Zijn dat nog volksvertegenwoordigers?quote:We moeten het belang van de transatlantische verhoudingen ook niet overschatten, zegt hij. De opkomst van China en India zal voor grote verschuivingen in de wereld gaan zorgen, waarbij Europa én Amerika minder belangrijk worden. 'China is over vijf jaar een militaire supermacht, met een enorm menselijk en economisch potentieel. De knapste koppen in Washington, en de Europese hoofdsteden zouden zich veel meer met de opkomst van China en India moeten bezighouden dan met de transatlantische verhoudingen.' En dan Europa. Gillingham barst gretig in een betoog over wat er allemaal anders moet. Maar eerst de analyse van de situatie nu. Het lauwwatergevoel over Europa is volgens de historicus te vinden in alle lidstaten van de Unie. Europa staat te ver van de burgers, is ook voor de intelligente burger onbegrijpelijk, terwijl daarnaast het gevoel breed leeft dat Brusselse bureaucraten de nationale staten steeds meer macht afhandig maken. 'De uitslag van de Europese verkiezingen in juni maakte duidelijk dat de kiezers vinden dat de Unie niet goed functioneert. De opkomst was laag en dat is een belangrijk signaal voor de onvrede. Mensen maken zich zorgen over Europa.'
Precies. En in die context begint een Balkenende die huilt dat ie niet weet wat hij in dat geval zou moeten bepleiten zwaar door de mand.quote:De referenda over de Europese Grondwet zijn volgens Gillingham een uitstekende gelegenheid voor de Europese burgers om die onvrede opnieuw te uiten. 'Daarmee wijzen zij niet de Europese integratie zelf van de hand want die heeft grote verdiensten, maar zeggen zij wel dat het anders moet. Afwijzing is een gekwalificeerd 'ja' tegen het Europese project', meent hij.
Inderdaad is het hoog tijd dat het eurosocialisme wordt afgeschaft. Opgelegde solidariteit in de vorm van subsidies is geen solidariteit, maar diefstal. Het is zelfs afpersing van de eerste orde.quote:Gillingham is ervan overtuigd dat het goedkeuren van de Europese Grondwet 'het slechtste zou zijn wat de EU ooit is overkomen'. Want de argumenten van de voorstanders van de grondwet overtuigen hem allerminst. Betere besluitvorming? Nee, daarbij is geen enkele burger geïnteresseerd in besluitvormingsprocessen, denkt hij. Het op orde brengen van de wirwar aan Europese verdragen? Niet overtuigend. Duidelijkere afbakening van bevoegdheden in Europa? Idem.
'De voorstanders maken op geen enkele wijze duidelijk wat de grondwet oplevert, er zit ook geen duidelijke eenheidsbevorderende boodschap in. Iedereen kan in dit dikke boekwerk wat anders lezen. De Franse critici zullen zeggen dat het een kapitalistisch document is, terwijl kritische Britten zullen betogen dat het juist socialistisch is. Nee, deze grondwet zal niets oplossen en dus is afwijzing de beste optie. En dat is absoluut geen ramp voor Europa, zoals de voorstanders van de grondwet nu betogen. De Unie valt dan terug op de inderdaad onbevredigende afspraken van de top in Nice, maar dat is beter dan een slechte grondwet'. [quote]
Inderdaad, wederom een zeer precieze weergave van de manco's van de voorstanders. Ze produceren slechts sentimenteel geneuzel en non-argumenten.
[quote]Volgens Gillingham baant afwijzing juist de weg voor de dringend noodzakelijke hervormingen. Het Europese landbouwbeleid moet worden afgeschaft, regionale steun voor economisch zwakke gebieden moet alleen voor een periode van transitie worden verleend, terwijl programma's voor onderzoek en ontwikkeling moeten worden overgeheveld naar de lidstaten. De historicus wil dat het accent weer komt te liggen op de kernfuncties van de Unie, en dat zijn in zijn ogen de interne markt, een effectief mededingingsbeleid, de bevoegdheid om te onderhandelen over internationale afspraken, en vertegenwoordiging van de Unie in het buitenlands beleid.
Kijk, meneer Balkenende, dat moet er dus na een nee gebeuren. Typisch dat een amerikaan dat voor U moet bedenken.quote:Als de grondwet wordt afgewezen, en dat hoopt en verwacht Gillingham, dan moet er een nieuwe constitutionele conventie bijeen worden geroepen die dit hervormingsproces in gang zet. Deze conventie moet bestaan uit direct gekozen leden of uit mensen die door nationale parlementen zijn aangewezen. 'Europa is na de oorlog top-down vormgegeven en dat kon in die tijd ook niet anders, nu moeten de Europeanen zelf gaan uitmaken wat voor soort Unie zij willen. Zij moeten kunnen beslissen of de EU op milieugebied een rol moet spelen, of wat er moet gebeuren op bijvoorbeeld de interne markt voor financiele diensten. Dit moet in alle openheid en zonder tijdsdruk worden besproken.'
Oef, hier zet ik toch wel een kanttekening bij. Het is toch wel wenselijk te noemen als landen die meedoen aan de Euro een beperkt valutarisico vormen.quote:Gillingham ziet in de campagnes voor de referenda een uitgelezen mogelijkheid om het debat over Europa werkelijk op gang te krijgen, hier kan de kiem worden gelegd voor een Europese 'demos', een Europees gemeenschapsgevoel. Maar daarnaast is ook dringend economische groei nodig om de stemming bij de burgers over Europa om te buigen. 'Als de Unie kan laten zien dat ze economische problemen kan oplossen, dan zal zij daarmee ook de steun van de bevolking winnen', zegt hij. En om die groei te bereiken moet niet alleen de arbeidsmarkt aanzienlijk flexibeler worden, maar moet ook het Groei- en Stabiliteitspact worden afgeschaft. Dat pakket afspraken over onder meer begrotingstekorten en overheidsschuld van de eurolanden is volgens Gillingham een sterke rem op de Europese groei. Ook ondermijnt het pact het vertrouwen in de Europese instituties, omdat een aantal landen de afspraken aan zijn laars lapt.
Het is een idee. Alleen moeten we dan weer geld maken........ Kan wel meteen de leugen van Zalm worden teruggecorrigeerd.quote:Gillingham wil daarom de oude Europese munten weer terughalen en daarnaast de euro handhaven als parallelle munt, die steunt op een mandje van onderliggende nationale valuta. Dit heeft volgens hem het voordeel dat de nationale staten weer flexibiliteit terugkrijgen in hun begrotingsbeleid. Dat daarmee de transactiekosten voor de intra-Europese handel weer terugkeren, wuift Gillingham weg. 'Vroeger hadden de banken een prachtige melkkoe aan die valutatransacties, maar die positie krijgen ze nooit meer terug. De omwisselingkosten zullen heel laag zijn, mede omdat we nu in een economie leven waar cashgeld een steeds kleinere rol speelt.'
Ik vind marktwerking een absolute vereiste voor een gezonde economie. Dit zijn linkse mensen niet met mij eens.quote:Gillingham is niet bang dat nationale politici zullen terugvallen op hun oude beleid, waarin hoge begrotingstekorten leidden tot oplopende inflatie en torenhoge staatsschulden. Hij verwacht dat de markten hun disciplinerende werk zullen doen, want wie zich niet gedraagt, betaalt daarvoor de prijs in de vorm van een hogere rente. Daarnaast gelooft hij dat de lessen uit de jaren tachtig geleerd zijn door beleidsmakers. 'Iedereen weet nu wat de gevaren van inflatie zijn, zeker in Europa zit dat bewustzijn er diep in", meent hij.
{Sorry voor de lap tekst, maar het is nu eenmaal niet anders}quote:Voor het op gang helpen van de groei van de Europese economie is verdere liberalisering noodzakelijk, zegt Gillingham. Waar vroeger in Europa de institutiebouwers en de vrije marktdenkers tegenover elkaar stonden, heeft zich nu in zijn ogen een brede consensus ontwikkeld dat liberalisering de enige weg naar groei is. 'Iedereen realiseert zich dat liberalisering noodzakelijk is, je hoort bijna niemand meer over het sociale Europa, waar Delors zo verzot op was'.
Gillingham wijst erop dat de commissie het uitvoeren van de Lissabon-agenda, die de concurrentiekracht van de EU aanzienlijk moet vergroten, tot hoogste prioriteit heeft verheven. Dat van de uitvoering van die agenda (uit 2000) nog niet zoveel terecht is gekomen, doet volgens de historicus niets af van de richting waarin de Unie zich ontwikkelt. "Natuurlijk zijn er politici die om binnenlandspolitieke redenen het liberaliseringproces willen vertragen, maar de richting is duidelijk. Het komt er nu op aan of Frankrijk, Duitsland of hun superpower-bondgenoten België en Luxemburg de toon zetten, of dat de Britten dat zullen doen.
JOHN GILLINGHAMS EUROPA
John Gillingham (1943) publiceert al decennia met grote regelmaat over Europese geschiedenis, maar kreeg in 2003 bredere bekendheid na het verschijnen van "European Integration 1950 - 2003, Superstate or Market Economy?" (Cambridge University Press). Gillingham is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Missouri, St. Louis en fellow aan het Center for European Studies aan de Harvard Universiteit. Hij werkt momenteel aan een boek over de toekomst van Europa. In 1991 publiceerde hij "Steel and the Rebirth of Europe 1945 - 1955", over de naoorlogse Frans-Duitse toenadering via de Europese Kolen en Staal Gemeenschap. Verder schreef hij over de transatlantische verhoudingen en het industriebeleid in Hitler-Duitsland.
Bron: FP.quote:Wanneer de meerderheid van het Franse volk morgen 'nee' zal stemmen in het referendum over de Europese Grondwet, zal dit er voor zorgen dat heel Europa in een economische recessie zal belanden. Dit stelde Jack Lang, een Franse oud-minister.
Hij zei in een gesprek met de BBC dat er dan "een crisis, een erg moeilijke situatie in Frankrijk en Europa" zal ontstaan, welke tot een recessie in Europa zal gaan leiden. Volgens de socialistische Lang zijn een groot aantal linkse Franse politici veel minder moedig dan de Britse minister-president Blair.
Het is een duidelijk opstapje naar een Vierde Reich. Ze proberen ons gerust te stellen met het feit dat ze niet rondmarcheren met hakenkruizen.quote:Op zaterdag 28 mei 2005 16:04 schreef speedfreak1 het volgende:
Ik zou zelfs kunnen stellen dat voor-stemmers kritiekloos akkoord gaan met gepruts en invoering van een dictatuur.
Je solliciteert nu naar een baantje bij de VVD-europarlementariers?quote:Op zaterdag 28 mei 2005 16:12 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Het is een duidelijk opstapje naar een Vierde Reich. Ze proberen ons gerust te stellen met het feit dat ze niet rondmarcheren met hakenkruizen.
quote:Op zaterdag 28 mei 2005 16:22 schreef Sidekick het volgende:
Je solliciteert nu naar een baantje bij de VVD-europarlementariers?
Mag jij gaan uitleggen waarom die grondwet niet de opstap naar meer federalisme is. Want het is voor iedereen duidelijk dat dit prutswerk nooit een eindstation kan zijn.quote:Op zaterdag 28 mei 2005 16:26 schreef Sidekick het volgende:
Wat ik nog altijd het grappiste vind, is dat tegenstanders volkomen gelijk hebben in hun kritiek op al die misplaatste doemscenario's zoals een balkan-achtige oorlog, holocaust, etc, maar dat sommige tegenstanders zich dan daarna gelijk ongeloofwaardig en belachelijk maken door dat soort tactieken over te nemen, als in "we komen in een dictatuur", "dit is een opstap naar het Vierde Rijk", "voorstanders moeten vervolgd worden omdat het landverraders zijn", etc. Hilarisch.
quote:The draft is riddled with botched compromises, anomalies and absurdities. All will demand further constitutional innovation. It is true that many of the convention's “federalists” see their cause, that of speeding the creation of a fully fledged United States of Europe, set back by this text: they regret the failure to give the Union its own tax-raising powers, for instance, or to make faster and more certain progress towards a common foreign policy directed by majority vote. But the telling point is that the constitution does not rule such developments out, as it should have done: it hints at them for the future, it anticipates and arguably even requires them, because changes of this kind will seem the easiest and most natural way to resolve the evasions and contradictions that have been sprayed through the text.
Het is zeker geen eindstation, dat ben ik met je eens. En ja, Europa zou wel eens richting een federale staat kunnen gaan. Maar het hoeft niet. De grondwet is iig geen grondwet van een federale staat, maar een politieke unie van landen waar subsidiariteit hoog in het vaandel staat. Zou er echt een federale staat komen, dan moeten alle landen daar weer mee instemmen, en de nationale parlementen, en eventueel weer referenda.quote:Op zaterdag 28 mei 2005 16:30 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Mag jij gaan uitleggen waarom die grondwet niet de opstap naar meer federalisme is. Want het is voor iedereen duidelijk dat dit prutswerk nooit een eindstation kan zijn.
Met subsidiariteit word in de grondwet nauwelijks wat gedaan; en met checks and balances al helemaal niks. De democratie is en blijft gebrekkig, en die verbeter je niet door een derderangsinstituut als het EP te versterken. Een dergelijk opgelegde instantie ligt niet zo heel ver af van een dictatuur. De EU komt niet in de buurt van een goed ontworpen democratie, en dit onhandelbare document zal de law of unintended consequences voor het EU-hof waarschijnlijk regelmatig gaan bewijzen.quote:Op zaterdag 28 mei 2005 16:38 schreef Sidekick het volgende:
Het is zeker geen eindstation, dat ben ik met je eens. En ja, Europa zou wel eens richting een federale staat kunnen gaan. Maar het hoeft niet. De grondwet is iig geen grondwet van een federale staat, maar een politieke unie van landen waar subsidiariteit hoog in het vaandel staat. Zou er echt een federale staat komen, dan moeten alle landen daar weer mee instemmen, en de nationale parlementen, en eventueel weer referenda.
Maar zelfs in het geval van een federale staat eventueel over een aantal decennia, dan nog is er geen sprake van "we krijgen een dictatuur", "Vierde rijk", etc. Gewoon misplaatst dus. En waar je eerst zag dat de doemscenario'sn van de voorstanders de mensen naar het nee-kamp jaagden, zie je nu het tegenovergestelde gebeuren.
quote:Het einde van de Grondwet is het begin van Europa
Door Marc De Vos Publicatiedatum: 26-05-2005
De eurocraten in Brussel en omstreken bereiken stilaan de collectieve zenuwinzinking. Het ziet er immers naar uit dat de Fransen op 29 mei en de Nederlanders op 1 juni de Europese Grondwet in referenda zullen verwerpen. Wat het hoogtepunt van Europese integratie had moeten zijn, dreigt roemloos te sneuvelen op het slagveld van de democratie. De mogelijke ondergang van de Europese Grondwet is echter niet die van de Europese Unie. Europese integratie kan alleen overleven indien ze voldoende doordesemt in de Europese publieke opinie. In die optiek is de Europese Grondwet “too little too soon” en verdient zij niet het imprimatur van de Europese burgers.
Terwijl alle media bij onze noorderburen en zuiderburen gloeien van de eurokoorts, is de Europese Grondwet vorige week nagenoeg geruisloos door het Belgische parlement gegleden. De apathie van de Belgische volksvertegenwoordiging is stuitend, zelfs met de verzachtende omstandigheid van een post-BHV-depressie. De Europese Unie beschikt over een enorme waaier bevoegdheden, van economie en monetair beleid over vervoer, handel en werkgelegenheid tot landbouw, milieu en consumentenbescherming. Meer dan zestig procent van alle nationale wetgeving wordt gedicteerd uit Europa, zonder dat de nationale parlementen ze kunnen amenderen. Zo een belangrijke soevereiniteitsoverdracht dwingt elke zichzelf respecterende democratie om de Europese Grondwet met de loep te onderzoeken.
Een nationaal gewetensonderzoek over de Europese Grondwet is ook noodzakelijk omdat Europa aan integratiemoeheid lijdt. Sinds de uitbreiding naar Oost- en Centraal Europa wordt de Europese eenmaking niet langer gepercipieerd als een win-win situatie voor alle lidstaten. Het nakende lidmaatschap van Turkije forceert voor velen de hand van de geschiedenis. De overtrokken heisa rond de dienstenrichtlijn “Bolkestein” heeft de ideologische neutraliteit van de Europese integratie definitief doorbroken. Na bijna vijftig jaar systematische uitbouw door een elite van nationale regeringsleiders en Europese technocraten, staat de Europese Unie op een kruispunt.
Doordat de Europese integratie steeds van bovenaf is doorgevoerd, mist zij de nodige democratische wortels in de diverse lidstaten. Jarenlange miskenning van de publieke opinie keert zich nu als een boemerang tegen de Europese Grondwet. Indien we de Europese eenmaking voor de toekomst willen redden, moeten we het tij keren en van onderuit bouwen op een Europese democratie. De Europese Grondwet kan die ambitie niet verwezenlijken.
De kerntaak van elke grondwet is de creatie van een duidelijk institutioneel kader voor een democratische rechtsstaat die de staatsmachten duidelijk scheidt en de burgers beschermt tegen de macht van de staat. De Europese Grondwet faalt hierin jammerlijk. Er bestaat immers geen politieke consensus over de institutionele blauwdruk van Europa. De enen dromen over een federaal model à la Verenigde Staten, de anderen zweren bij een confederale associatie van soevereine landen. De combinatie van beide visies geeft een Europese Unie met te weinig grondwettelijke structuur voor een federatie en te veel grondwettelijke bevoegdheden voor een confederatie.
Daardoor doet de Europese Grondwet precies het omgekeerde van een grondwet zou moeten doen. Zij beschermt niet de burger tegen de staat, maar stimuleert Europese staatsvorming langs labyrintische paden zonder democratische transparantie. Via de instelling van een feitelijke Europese president en minister van buitenlandse zaken en door het vergemakkelijken van de Europese besluitvorming, duwt de grondwet Europa nog verder richting superstaat en superbureaucratie.
Ook de macht van het Hof van Justitie, dat in het verleden meermaals eenzijdig de Europese eenmaking heeft gestuurd, wordt uitgebreid. Als het aan de Europese Grondwet ligt, zal een onaantastbare club rechters in Luxemburg voor heel Europa waken over de toepassing van cataloog zelfverklaarde “grondrechten”, waaronder het recht op kosteloos onderwijs, het recht te werken, het verbod van eender welke discriminatie, het recht op goede arbeidsomstandigheden, het recht op sociale zekerheid en het recht op milieubescherming. Dergelijke gekleurde grondrechten horen niet thuis in een grondwet die ideologisch neutraal moet blijven. Hun totale vaagheid geeft een vrijbrief voor moraliserende kruistochten door grillige rechters, opnieuw zonder democratische controle.
Het huis van de Europese integratie kreeg in de voorbije decennia vele verdiepen toegevoegd op wankele institutionele fundamenten. Grondwettelijke verankering is onwenselijk zolang de fundamenten niet uit het gewapende beton van rechtsstaat en democratie worden gegoten. De Europese Grondwet slaagt daarin onvoldoende. Zij bouwt verdiepingen bij zonder de fundamenten te kunnen vernieuwen. Daarom komt de grondwet te vroeg en doet zij te weinig.
Geen grondwet is ook beter dan een slechte grondwet. Het proces van de grondwetredactie werd gestart uit vrees dat de Europese Unie in haar bestaand kader volledig onbestuurbaar zou worden na de uitbreiding richting Oost- en Centraal Europa. Meer dan één jaar na die uitbreiding blijkt dit alvast niet geval. Eschatologische uitspraken over de dramatische “day after” de grondwetsverwerping zijn dan ook overtrokken. Een halfslachtige grondwet die niet levensnoodzakelijk is, is eigenlijk overbodig. De redactie van een pan-Europese grondwet is immers geen feuilleton met vele afleveringen. Zolang we het niet goed kunnen doen, doen we het beter niet.
De saga rond de Europese Grondwet heeft minstens één belangrijke verdienste. In vele lidstaten is de Europese eenmaking voor het eerst in de geschiedenis een voorwerp van nationaal democratisch debat. Indien de grondwet faalt, zal het er op aankomen de waakvlam van de democratie aan te houden. Wellicht zal de elite van regeringsleiders en eurocraten de afgewezen grondwet willen verkavelen om ze alsnog stapsgewijs te realiseren. Dat cynische scenario circuleert in de wandelgangen en werd al op deze pagina verdedigd (DS 24 mei). De opstoot van democratisch debat over de Europese Unie zal de hype van de grondwet moeten overleven indien zij de lange trend van de sluikse en sluipende Europese staatsvorming wil doorbreken. De referenda die het lot van de Europese Grondwet bezegelen, zijn pas het begin van een nieuwe Europese eenmaking op democratische leest.
Marc De Vos is verbonden aan de Universiteit Gent en VUB
Dit artikel verscheen in een ingekorte versie in De Standaard.
Natuurlijk zie jij dat niet, jij bent dan zelf ook zo'n demagoog met je Vierde Rijk-geblaat. Ik blijf er koel onder omdat je het ja-kamp ermee versterkt, maar het blijft laag en zielig.quote:Op zaterdag 28 mei 2005 16:46 schreef PJORourke het volgende:
Verder zie ik weinig doemscenario's van de nee-campagne
Ik ben niet van de nee-campagne, slimpie.quote:Op zaterdag 28 mei 2005 17:00 schreef Sidekick het volgende:
Natuurlijk zie jij dat niet, jij bent dan zelf ook zo'n demagoog met je Vierde Rijk-geblaat. Ik blijf er koel onder omdat je het ja-kamp ermee versterkt, maar het blijft laag en zielig.
1, 2, 3, 4: zonder Grondwet veranderd dat niet. Omdat ENIGE wijziging van de afdruk door ENIG ander land met een veto verworpen kan worden. Met Grondwet kunnen we in elk geval de begroting aanhouden. Ik ben niet overtuigd van deze stellingen.quote:Op zondag 29 mei 2005 10:13 schreef 7of9 het volgende:
Waarom NEE stemmen?
1. Nederland betaalt verhoudingsgewijs meer dan andere landen.
2. Engeland heeft korting bedongen onder Thatcher.
3. Het stabiliteitspact (3%) van Zalm, werd door Frankrijk en Duitsland geboycot.
4. 2 Hoofdkwartieren (Brussels en Strassburg), alleen maar voor het prestige van de Fransen.
5. De kleine landen zullen minder te zeggen hebben en de grote juist meer, geen veto op sommige gebieden.
6. 1 Jaar geleden was Europa compleet verdeeld of het de Amerikanen in Iraq zou steunen of niet.
7. Laten we eerst maar eens allemaal (heel Europa) verhoudingsgewijs hetzelfde bedrag betalen, het hoofdkwartier in Strassburg wegdoen, met 1 Europese stem communiceren naar buiten.
Laten wij (Nederland) eens een keertje niet het braafste jongetje van de klas zijn.
Als je het aan mij vraagt is 3. toch essentieel? Als je keiharde afspraken maakt. (Wat toch de basis is voor een verendigd Europa toch???)quote:Op zondag 29 mei 2005 10:24 schreef wdn het volgende:
[..]
3 is helemaal cru. Met Grondwet vervallen juist boycots dus kunnen DU en FR dat niet meer gebruiken voor een hoop dingen
Toch leuk die usericon van je, veel plezier en laat het stemhokje netjes!quote:Op zondag 29 mei 2005 21:54 schreef Refragmental het volgende:
Ik denk dat ik JA ga stemmen.
Gewoonweg om een beetje tegengas te bieden aan de grote massale hoeveelheid Nee-stemmers die om de meest achterlijke redenen Nee stemmen.
Velen zijn tegen de Euro, Turkije en de balkenende enzo en stemmen dus nee.
Tis een beetje dezelfde reden waarom de PvdA altijd zo goed scoort... "oooh tis een partij voor de arbeiders, laten ik daar dan maar op stemmen want ik ben zelf ook een arbeider"
Kennelijk zijn de argumenten 'geen parlementaire democratie' en 'democratische ongelijkheid op basis van woonplaats' niet zo belangrijk. Het is doodnormaal een fluwelen dictatuur in te voeren, de grondwet ondergeschikt te maken aan een wankel verdrag (denkt u even aan de 'keiharde' begrotingstekortafspraken, de basis van de EU) dat zelfs met Auschwitzspotjes en oorlogswaarschuwingen nauwelijks te verkopen is.quote:Op vrijdag 27 mei 2005 10:47 schreef addie84 het volgende:
[..]
Alleen het ja kamp heeft goede argumenten? Ik dacht dat ik en een aantal anderen ook aardig wat punten op een rij had gezet.. Het probleem is alleen dat beide kampen maar een paar mensen hebben die daadwerkelijk steekhoudende argumenten hebben om te stemmen, zowel ja als nee..
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |