Misschien moet je je eens in andere kringen gaan begeven........................ De kringen van de bewuste tegenstemmers bijvoorbeeld. Die zijn trouwens niet zeer herkenbaar, het wordt ook wel eens met "zwijgende meerderheid" aangeduid.quote:Op maandag 30 mei 2005 19:09 schreef martti het volgende:
Tering, net welgeteld één argument nodig gehad om een nee-stemmer aan de voor-kant te krijgen.
Wat bleek: ze wist er geen drol vanaf, zoals ik wel meerdere tegenstemmers ken. Het is om van te kotsen, dit referendum![]()
Vrij simpel, of je het leuk vindt of niet. Het merendeel van de mensen die er niets van af weet zullen zich laten leiden door valse sentimenten en dus als snel bij Nee uitkomen. Dat is niet anders en dat is jammer.quote:Op maandag 30 mei 2005 19:09 schreef martti het volgende:
Tering, net welgeteld één argument nodig gehad om een nee-stemmer aan de voor-kant te krijgen.
Wat bleek: ze wist er geen drol vanaf, zoals ik wel meerdere tegenstemmers ken. Het is om van te kotsen, dit referendum![]()
En uit dat oogpunt bezien is tegenstemmen juist erg belangrijk.quote:Burgers wijzer dan politici
30 mei 2005
Na overweldigend Frans nee kan Nederland woensdag de Europese Grondwet ten grave dragen
Syp Wynia
De Franse kiezers hebben in ruime meerderheid de Europese Grondwet afgestemd. De centrale kwesties zijn nu of deze Grondwet daarmee nu ook ten grave gedragen is en of dat vervolgens consequenties heeft voor de aard van het Europese bestuur.
De Franse uitslag houdt niet het einde in van de Grondwet, zo benadrukken de Europese regeringsleiders. De Franse president Jacques Chirac stelde in zijn korte toespraak slechts dat het voor Frankrijk moeilijker wordt zijn belangen in Europa veilig te stellen en kondigde een ingrijpen in de regering-Raffarin aan.
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder meent dat de Franse uitslag niet het einde van de Grondwet is. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese leiders en belangrijkste kandidaat om de eerste Europese president te worden, vindt dat het ratificatieproces door moet gaan. Juncker moest overigens wel toegeven dat de Grondwet ‘niet al zijn krachten’ meer had.
In het licht van die verklaringen wordt het Nederlandse referendum van woensdag van het allergrootste belang. Het wordt erg lastig om de Grondwet nog door te drukken als twee van de oudste lidstaten van de Europese Unie die afwijzen.
Het ziet er niet naar uit dat Grondwet er komt. Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Op korte termijn zal er enige ongewisheid zijn, maar voor de langere termijn is een heroverweging van het Europese project juist erg nodig.
De Europese Unie breidt zich onmachtig uit en laat dat gepaard gaan met een veel te pretentieuze centrale machtsvorming die in combinatie met die mateloze uitbreidingen eerder gevaarlijk dan nuttig is.
De Fransen hadden ten dele andere overwegingen dan de Nederlanders om nee te zeggen, maar over die hoofdlijnen lijken ze het eens: de Europese Unie wordt te groot en eist meer macht op dan in de lidstaten wenselijk wordt gevonden. Burgers kunnen soms wijzer zijn dan de politici die hen denken te vertegenwoordigen.
Tjonge jonge wat heb heb ik gelijk een respect voor je zeg.quote:Op maandag 30 mei 2005 19:09 schreef martti het volgende:
Tering, net welgeteld één argument nodig gehad om een nee-stemmer aan de voor-kant te krijgen.
Wat bleek: ze wist er geen drol vanaf, zoals ik wel meerdere tegenstemmers ken. Het is om van te kotsen, dit referendum![]()
blond zeker ..quote:Op maandag 30 mei 2005 19:09 schreef martti het volgende:
Tering, net welgeteld één argument nodig gehad om een nee-stemmer aan de voor-kant te krijgen.
Wat bleek: ze wist er geen drol vanaf, zoals ik wel meerdere tegenstemmers ken. Het is om van te kotsen, dit referendum![]()
En als jij tegenstemt, zal Europa via achterkamertjespolitiek veranderen in een soort Amerika. Door voor te stemmen, heeft de Europese burger die, die soms wat linkser en soms wat rechtser, toch een sociaal-democratische rechtsstaat wil de macht om Europa dit te laten worden/behouden.quote:Een ander Europa is nodig: sociaal, rechtvaardig en democratisch
Het referendum op 1 juni gaat niet over de vraag of we voor of tegen Europa zijn, maar of we deze Grondwet willen. Comité Grondwet Nee is voor een sociaal, rechtvaardig en democratisch Europa. Daar draagt deze Europese Grondwet niet toe bij.
Van Bommel is waardeloos bezig. Hard schreeuwen geeft aan dat hij verder geen inhoudelijke argumenten heeft, die heeft hij inderdaad ook niet. Waardeloze zak hoor die Van Bommel.quote:Op maandag 30 mei 2005 19:18 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
Harry van Bommel is erg sterk bezig!! Bos is nergens in de discussie!!
Die hoogopgeleide personen, bedoel je daar je leraren mee ??/quote:Op maandag 30 mei 2005 19:15 schreef martti het volgende:
Tja, ik begeef me voornamelijk in kringen van hoogopgeleide personen waaronder nog altijd veel mensen zitten die met redenen als 'Balkenende is kut'(niks mee te maken), 'de euro is kut'(niks mee te maken), 'de grondwet maakt Europa minder democratisch'(nietwaar) en 'we mogen dan niet meer blowen'(onzin).
Ja, en ik postte om mijn geweldige debatvaardigheden te tonen. Mijn doel was om aan te geven dat ik geen tegenstemmers ken die een argument kunnen noemen om tegen te stemmen. Idioot.quote:Op maandag 30 mei 2005 19:16 schreef Kokomo het volgende:
[..]
Tjonge jonge wat heb heb ik gelijk een respect voor je zeg.
Flauwekul, ze zullen net zo gemakkelijk bij ja uit kunnen komen, dat ligt maar net waar iemand zijn informatie vandaan haalt. De bedoelde groep is sowieso niet kritisch. Feitelijk zul je bij de nee-stemmers volgens mij meer mensen tegenkomen die dat bewust kiezen dan bij de ja-stemmers, de nee-stemmers hebben zich nader op de hoogte gesteld, hetgeen ik van de grote meerderheid van de ja-stemmers niet veronderstel.quote:Op maandag 30 mei 2005 19:14 schreef UnleashMitch het volgende:
[..]
Vrij simpel, of je het leuk vindt of niet. Het merendeel van de mensen die er niets van af weet zullen zich laten leiden door valse sentimenten en dus als snel bij Nee uitkomen. Dat is niet anders en dat is jammer.
Bos wordt idd weggevaagd ...quote:Op maandag 30 mei 2005 19:18 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
Harry van Bommel is erg sterk bezig!! Bos is nergens in de discussie!!
Van Bommel is nergens zul je bedoelen. Argumenten heeft hij echt niet hoor.... alleen wat loos geblaat, zoals we gewend zijn van de SP. Die hele partij moet maar verbannen worden naar China.quote:Op maandag 30 mei 2005 19:21 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
van Bommel is veel beter onderlegd, niet dat ik het met al zijn standpunten eens bent, maar hij heeft wel een uitstekende onderbouwing voor zijn argumenten en terwijl Bos de text van de grondwet niet kent, legt van Bommel genadeloos de zwaktes van Bos verhaal bloot.
Hoe vind je dat trouwens, dat jullie in België over dit tamelijk ingrijpende document niet je mening mochten geven?quote:Op maandag 30 mei 2005 19:24 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
ik vind de nadelen die van Bommel noemt vaak een voordeel, maar als je pvda stemmer, of sp stemmer bent kun je niet voor die grondwet zijn. Het standpunt van Bos is gezien de standpunten van de pvda volkomen onlogisch.
Hmmm, teveel worsten gedraaidquote:Op maandag 30 mei 2005 19:27 schreef UnleashMitch het volgende:
Doodzonde dat Jan met een hernia thuis is.
60 % van zijn eigen achterban................. die zullen het waarderen om zo weggezet te worden zeg.quote:Op maandag 30 mei 2005 19:30 schreef UnleashMitch het volgende:
Nee daar komt van Aartsen weerAlle nee-stemmers zijn communisten of rechts-extremisten
Wat een kansloos figuur en waardeloos debater
Geef het maar toe.quote:Op maandag 30 mei 2005 19:28 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
Ik ben een gevluchte Nederlander en heb al (per brief) gestemd in Nederland.
In het debat met Eurlings vond ik hem te slap, maar tegenover Bos vond ik hem juist zeer sterk!quote:Op maandag 30 mei 2005 19:27 schreef UnleashMitch het volgende:
v Bommel maakt af en toe wel goede punten en Bos blinkt uit in de gaten in z'n argumentatie. Jammer genoeg is v Bommel geen groot debater.
Ai, ik vind jou erg extremistisch overkomen................... je overweegt zomaar nee te stemmen.......... op zijn minst is dat verdacht.quote:Op maandag 30 mei 2005 19:38 schreef Posdnous het volgende:
Alleen Van Aartsen is al een extreem goede reden om nee te stemmen.
Wat een achterlijk stuk vreten is het toch. Gatverdamme![]()
![]()
.
Aan de andere kant twijfel ik nog steeds, want er zijn teveel voor en nadelen.
Die website ligt op zijn gatquote:Op maandag 30 mei 2005 19:43 schreef UnleashMitch het volgende:
Waar kan in godsnaam de stream op de tweevandaag website vinden ? Wat een kutwebsite zegnergens op de voorpagina een direct link ofzo.
Ik snap het ook niet. Hoe kan je nu als grote partij die toch ook echt intelligente mensen aan moet spreken zo'n lambal als spreekbuis aanstellen?quote:Op maandag 30 mei 2005 19:51 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
Zou iemand van Aartsen wel eens durven vertellen hoe hautain hij overkomt bij zo'n debat? Of zou men dat bij de VVD niet durven.Zou die man zichzelf wel eens terugzien op tv vraag je je uberhaupt af, of zou de champagne nog in zijn hoofd zitten na zijn "overwinning" op het VVD congres.
Ja, doe maar net alsof dat onzinverhaal uit de Grondwetkrant komt.quote:Op maandag 30 mei 2005 18:56 schreef Creative1972 het volgende:
Uit De Grondwet Krant
Waarom onzinverhaal? Omdat jij het er niet mee eens bent? Omdat de feiten te hard voor je zijn? Omdat je met je neus op de feiten wordt gedrukt? Je doet wat menig voorstemmer ook al doet, valide argumenten proberen belachelijk te maken en als onzin af te doen.quote:Op maandag 30 mei 2005 20:14 schreef m021 het volgende:
[..]
Ja, doe maar net alsof dat onzinverhaal uit de Grondwetkrant komt.![]()
quote:Het scheppen van één Europese Staat, verbonden door één Europese Grondwet is de beslissende taak van onze tijd.
quote:Ik vond van Bommel het beste in het debat.
De fransen hebben overwegend "nee" gestemd vanwege de liberale koers die erin wordt vastgelegd, niet vanwege de macht die Frankrijk al dan niet zou krijgen.quote:Op maandag 30 mei 2005 22:01 schreef Stereotomy het volgende:
Goddomme zeg, net op Nederland 3. Dat "slotbetoog" van Van Bommel (SP) ging ALLEEN maar over hoe erg het kabinet wel niet bezig was mensen bang te maken en dat dat allemaal gewoon kut was en dat mensen voor zichzelf op moeten komen en DAAROM nee moeten stemmen.![]()
"Alleen de grote landen krijgen macht!"
"Ja, daarom heeft Frankrijk ook zo makkelijk nee gestemd he"
Zalm's slotbetoog ging tenminste INHOUDELIJK over de grondwet, met zijn voors en tegens (het is niet 100% feest natuurlijk) en ging tenminste ergens over, duidelijk voordelen, enkele nadelen, en in zijn geheel een stap voorwaarts.
Ik stem woensdag ja.
Ik had het over dat ding op Nederland 2, op Nederland 3 was die quiz toch?quote:Op maandag 30 mei 2005 22:02 schreef Stereotomy het volgende:
We hebben wel naar hetzelfde debat lopen kijken he.
quote:Op maandag 30 mei 2005 22:35 schreef speknek het volgende:
[..]
Ik had het over dat ding op Nederland 2, op Nederland 3 was die quiz toch?
Tis maar goed dat ie columnist is en het niet van z'n stem moet hebben.quote:Op maandag 30 mei 2005 22:38 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
Die stem van die gast op Ned 3Ik heb maar even doorgezapt naar Editie NL.
nee zijn therapeutenquote:Op maandag 30 mei 2005 19:19 schreef Kokomo het volgende:
Die hoogopgeleide personen, bedoel je daar je leraren mee ??/
Onzin, de Grondwet biedt alleen de mogelijkheid om met een veto de Nederlandse bijdrage te bevriezen, absoluut niet om te verlagen. Daar heb je dus bijzonder weinig aan want om op die manier de Nederlandse bijdrage een beetje op een normaal niveau te brengen moet Nederland wel 50 jaar vetoën. Laat staan dat Europa het nooit zou pikken als Nederland 50 jaar lang de begroting vetoot zou Nederland dan nog tientallen jaren teveel betalen.quote:Op maandag 30 mei 2005 23:37 schreef evert het volgende:
willen alle mensen die NEE gaan stemmen de komende jaren niet meer zeuren over de hoogte van de Nederlandse bijdrage en het feit dat die de komende jaren alleen maar gaat stijgen.
Alleen een JA biedt de mogelijkheid de bijdrage te verlagen.
(was generalisatie 1)quote:Op maandag 30 mei 2005 23:37 schreef evert het volgende:
willen alle mensen die NEE gaan stemmen de komende jaren niet meer zeuren over de hoogte van de Nederlandse bijdrage en het feit dat die de komende jaren alleen maar gaat stijgen.
Alleen een JA biedt de mogelijkheid de bijdrage te verlagen.
Zouden ze het lef hebben om daar zwaar op in te zetten? Ik vrees van niet.quote:Op maandag 30 mei 2005 23:37 schreef evert het volgende:
willen alle mensen die NEE gaan stemmen de komende jaren niet meer zeuren over de hoogte van de Nederlandse bijdrage en het feit dat die de komende jaren alleen maar gaat stijgen.
Alleen een JA biedt de mogelijkheid de bijdrage te verlagen.
nee hoor. onzin. het volgende is het geval:quote:Op maandag 30 mei 2005 23:47 schreef Tikorev het volgende:
[..]
Onzin, de Grondwet biedt alleen de mogelijkheid om met een veto de Nederlandse bijdrage te bevriezen, absoluut niet om te verlagen. Daar heb je dus bijzonder weinig aan want om op die manier de Nederlandse bijdrage een beetje op een normaal niveau te brengen moet Nederland wel 50 jaar vetoën. Laat staan dat Europa het nooit zou pikken als Nederland 50 jaar lang de begroting vetoot zou Nederland dan nog tientallen jaren teveel betalen.
Beter is om tegen te stemmen. Er gaat namelijk sowieso onderhandeld worden als er na het Franse NEE nog een Grondwet gaat komen. Met een Nederlands NEE staat Nederland veel sterker bij die onderhandelingen dan met een JA. Met een JA hoeft Nederland niet meer overtuigd te worden, met een NEE wel waardoor er extra concessies gedaan zullen worden in de richting van Nederland. Dan kan Nederland bijvoorbeeld gaan eisen dat de bijdrage met 70% verminderd moet worden.
Kortom, de enige realistische manier om de bijdrage te verlagen is door tegen te stemmen.
er verandert dan niets. dus bereid je maar voor op nog meer bijdrage, nog meer bureaucratie, etc.quote:Op maandag 30 mei 2005 23:48 schreef Flopteron het volgende:
[..]
(was generalisatie 1)
Willen alle mensen die geen enkele ervaring met Europa hebben, op school zitten en geen dag van hun leven belasting betaald heben goeddoemme eens hun asociaal grote muil dichthouden?? (komt dan maar met generalisatie 2)
Dit is de enig mogelijk manier om Europa te laten blijken dat we hier niet op zitten te wachten, dit is Europa's eerst grote duw terug, ik ben zeer benieuwd hoe ze ermee om zullen gaan.
als ze slim zijn rekenen ze het gewoon uit in extra kosten per hoofd van de bevolking. dan wil ik alle nee stemmers nog wel eens horen.quote:Op maandag 30 mei 2005 23:49 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Zouden ze het lef hebben om daar zwaar op in te zetten? Ik vrees van niet.
Ja en? Als er geen overeenstemming wordt bereikt komt er inderdaad geen Grondwet en dan kan Nederland inderdaad de begroting niet bevriezen. Daarom is het ook beter dat Nederland NEE stemt zodat Nederland sterker staat bij de onderhandelingen zodat de kans groter wordt dat een eventuele overeenstemming in het voordeel is van Nederland:quote:Op maandag 30 mei 2005 23:50 schreef evert het volgende:
[..]
Als op dit moment geen overeenstemming wordt bereikt bij onderhandelingen over de Europese grondwet groeit de Europese meerjarenbegroting gewoon door.
quote:Onzin, de Grondwet biedt alleen de mogelijkheid om met een veto de Nederlandse bijdrage te bevriezen, absoluut niet om te verlagen. Daar heb je dus bijzonder weinig aan want om op die manier de Nederlandse bijdrage een beetje op een normaal niveau te brengen moet Nederland wel 50 jaar vetoën. Laat staan dat Europa het nooit zou pikken als Nederland 50 jaar lang de begroting vetoot zou Nederland dan nog tientallen jaren teveel betalen.
Beter is om tegen te stemmen. Er gaat namelijk sowieso onderhandeld worden als er na het Franse NEE nog een Grondwet gaat komen. Met een Nederlands NEE staat Nederland veel sterker bij die onderhandelingen dan met een JA. Met een JA hoeft Nederland niet meer overtuigd te worden, met een NEE wel waardoor er extra concessies gedaan zullen worden in de richting van Nederland. Dan kan Nederland bijvoorbeeld gaan eisen dat de bijdrage met 70% verminderd moet worden.
Kortom, de enige realistische manier om de bijdrage te verlagen is door tegen te stemmen.
hoeveel tijd dacht je dat erover heen gaat voordat er dan opnieuw kan worden onderhandeld. eerst moeten alle landen zich uitspreken, duurt nog een tijdje, en dan opnieuw onderhandelen. en al die jaren betalen wij al meer....quote:Op maandag 30 mei 2005 23:56 schreef Tikorev het volgende:
[..]
Ja en? Als er geen overeenstemming wordt bereikt komt er inderdaad geen Grondwet en dan kan Nederland inderdaad de begroting niet bevriezen. Daarom is het ook beter dat Nederland NEE stemt zodat Nederland sterker staat bij de onderhandelingen zodat de kans groter wordt dat een eventuele overeenstemming in het voordeel is van Nederland:
[..]
Vreemd dat jij helemaal blij bent met dat argument terwijl ik dat zo goed als geen 1x heb horen vallen tijdens debatten over Europa. Dat terwijl het toch een mooi argument is als het echt waar lijkt te zijn. Zou het dan toch niet zo makkelijk zijn ?quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:10 schreef evert het volgende:
en al die jaren betalen wij al meer....
blijkbaar niet goed opgelet. is steeds het belangrijkste argument van Zalm geweest, hield hij ook als slotpleidooi in de NL3 uitzending van vanavond. maar op dit argument gaat de NEE campagne wijselijk niet in.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:15 schreef UnleashMitch het volgende:
[..]
Vreemd dat jij helemaal blij bent met dat argument terwijl ik dat zo goed als geen 1x heb horen vallen tijdens debatten over Europa. Dat terwijl het toch een mooi argument is als het echt waar lijkt te zijn. Zou het dan toch niet zo makkelijk zijn ?
Euhh...volgens mij heeft Frankrijk gisteren tegen gestemd. Die Grondwet gaat er dus sowieso niet meer komen voordat er opnieuw onderhandeld is. Wat Nederland woensdag ook zegt. Dat heeft dus niets met een Nederlands JA of NEE te maken.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:10 schreef evert het volgende:
[..]
hoeveel tijd dacht je dat erover heen gaat voordat er dan opnieuw kan worden onderhandeld. eerst moeten alle landen zich uitspreken, duurt nog een tijdje, en dan opnieuw onderhandelen. en al die jaren betalen wij al meer....
eerst gaan alle landen stemmen voordat men opnieuw gaat onderhandelen. het is niet zo dat alle procedures nu stoppen.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:35 schreef Tikorev het volgende:
[..]
Euhh...volgens mij heeft Frankrijk gisteren tegen gestemd. Die Grondwet gaat er dus sowieso niet meer komen voordat er opnieuw onderhandeld is. Wat Nederland woensdag ook zegt. Dat heeft dus niets met een Nederlands JA of NEE te maken.
Wat wel met een Nederlands JA of NEE te maken heeft is de onderhandelingspositie. Met een Nederlands NEE staat Nederland sterker bij die onderhandelingen waardoor de kans groter is dat we kunnen afdwingen dat onze bijdrage omlaag gaat.
Ja, dat snap ik. Maar jij zei naar aanleiding van mijn opmerking dat Nederland bij een NEE straks een sterkere onderhandelingspositie heeft:quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:46 schreef evert het volgende:
[..]
eerst gaan alle landen stemmen voordat men opnieuw gaat onderhandelen. het is niet zo dat alle procedures nu stoppen.
volgens de huidige planning is het laatste referendum pas juni 2006, in Tsjechie.
dus pas daarna gaan wij onderhandelen. want dan gaat deze procedure in:
Maar dat heeft dus niets met een NEE te maken. Bij een JA van Nederland moeten we net zo lang wachten op nieuwe onderhandelingen omdat Frankrijk nu eenmaal NEE heeft gezegd. Het enige verschil is dat NEderland bij een NEE een sterker onderhandelingspositie heeft en dus veel makkelijker een verlaging van de bijdrage kan afdwingen.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:10 schreef evert het volgende:
[..]
hoeveel tijd dacht je dat erover heen gaat voordat er dan opnieuw kan worden onderhandeld. eerst moeten alle landen zich uitspreken, duurt nog een tijdje, en dan opnieuw onderhandelen. en al die jaren betalen wij al meer....
met dien verstande dat bij aannemen van de grondwet de bevriezing van de nederlandse bijdrage in 2006 ingaat. en bij nieuwe onderhandelingen moet je maar wachten wanneer er een nieuw akkoord is. stel, het komt er helemaal niet omdat de argumenten van de tegenstemmers ook niet eensluidend zijn. zitten wij vast en wij kunnen er ook niet uitstappen (kan wel in de grondwet).quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:49 schreef Tikorev het volgende:
[..]
Ja, dat snap ik. Maar jij zei naar aanleiding van mijn opmerking dat Nederland bij een NEE straks een sterkere onderhandelingspositie heeft:
[..]
Maar dat heeft dus niets met een NEE te maken. Bij een JA van Nederland moeten we net zo lang wachten op nieuwe onderhandelingen omdat Frankrijk nu eenmaal NEE heeft gezegd. Het enige verschil is dat NEderland bij een NEE een sterker onderhandelingspositie heeft en dus veel makkelijker een verlaging van de bijdrage kan afdwingen.
Jij hebt blijkbaar niet goed opgelet, want Van Bommel ging hier al eerder in hetzelfde programma op in!quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:22 schreef evert het volgende:
[..]
blijkbaar niet goed opgelet. is steeds het belangrijkste argument van Zalm geweest, hield hij ook als slotpleidooi in de NL3 uitzending van vanavond. maar op dit argument gaat de NEE campagne wijselijk niet in.
Als je tegen diezelfde mensen had verteld dat er op een moment in de toekomst de onafhankelijkheid van een land op het spel staat en de macht gecentraliseerd zou worden, wellicht zouden ze je dan erg vreemd aankijken en vervolgens in lachen uitbarsten. Ze wisten 50 jaar geleden immers waartoe centralisatie van de macht tot leidde.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:57 schreef Stereotomy het volgende:
Jammer. Als je 50 jaar geleden had gezegd tegen iemand in Nederland dat we hier 1 munt hebben in Europa, dat ik zonder problemen op de fiets naar Duitsland kan gaan, en via Belgie weer op tijd in Luxemburg ben om met mijn vrienden een biertje te drinken - en dat zonder douanecontroles, dan hadden ze je hard uitgelachen en gezegd dat dat toch echt niet kon.
Slechts 50 jaar geleden.
Ik stem JA woensdag.
zonder inhoudelijk daadwerkelijk op dit argument in te gaan. want ik geef je op een briefje dat hij volgend jaar gewoon weer gaat zeuren over de hoge bijdrage van nederland, terwijl hij nu zelf dit argument vanwege opportunistische redenen naast zich neer legt.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:56 schreef Juichtoon het volgende:
[..]
Jij hebt blijkbaar niet goed opgelet, want Van Bommel ging hier al eerder in hetzelfde programma op in!
quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:56 schreef evert het volgende:
[..]
met dien verstande dat bij aannemen van de grondwet de bevriezing van de nederlandse bijdrage in 2006 ingaat. en bij nieuwe onderhandelingen moet je maar wachten wanneer er een nieuw akkoord is. stel
quote:De Grondwet biedt alleen de mogelijkheid om met een veto de Nederlandse bijdrage te bevriezen, absoluut niet om te verlagen. Daar heb je dus bijzonder weinig aan want om op die manier de Nederlandse bijdrage een beetje op een normaal niveau te brengen moet Nederland wel 50 jaar vetoën. Laat staan dat Europa het nooit zou pikken als Nederland 50 jaar lang de begroting vetoot zou Nederland dan nog tientallen jaren teveel betalen.
Beter is om tegen te stemmen. Er gaat namelijk sowieso onderhandeld worden als er na het Franse NEE nog een Grondwet gaat komen. Met een Nederlands NEE staat Nederland veel sterker bij die onderhandelingen dan met een JA. Met een JA hoeft Nederland niet meer overtuigd te worden, met een NEE wel waardoor er extra concessies gedaan zullen worden in de richting van Nederland. Dan kan Nederland bijvoorbeeld gaan eisen dat de bijdrage met 70% verminderd moet worden.
Kortom, de enige realistische manier om de bijdrage te verlagen is door tegen te stemmen.
non argument.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 01:00 schreef MrX1982 het volgende:
Het grootste non-argument. Als je voor de grondwet stemt kan je eruit stappen.
Denk je werkelijk dat Nederland dat zou doen? Denk je uberhaupt dat politici zoiets durven te doen. Hoe naïef om zoiets te geloven.
Een ja advies zou een signaal zijn dat de burgers een Europese grondwet willen en een Europese samensmelting. Dan is het tamelijk vreemd om er vervolgens uit te stappen.
Wat een fantastisch argument. Alsof met een Nee de euro gaat verdwijnen en de grenscontroles weer terugkomen.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 00:57 schreef Stereotomy het volgende:
Jammer. Als je 50 jaar geleden had gezegd tegen iemand in Nederland dat we hier 1 munt hebben in Europa, dat ik zonder problemen op de fiets naar Duitsland kan gaan, en via Belgie weer op tijd in Luxemburg ben om met mijn vrienden een biertje te drinken - en dat zonder douanecontroles, dan hadden ze je hard uitgelachen en gezegd dat dat toch echt niet kon.
Slechts 50 jaar geleden. Ik stem JA woensdag.
nogmaals, er is een verschil in de route n.a.v. hoeveel landen het gaan afwijzen. en dat betekent ook als in het laatste geval het hele proces met jaren vertraagd zal worden. en tot die tijd betalen wij steeds maar meer.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 01:07 schreef Tikorev het volgende:
[..]Nogmaals, Frankrijk heeft gisteren de Grondwet afgewezen. Dus of Nederland nu JA of NEE stemt, onderhandelingen gaan er sowieso komen bij een eventuele Grondwet.
Bij een NEderlands JA gaat wordt de Grondwet niet automatisch van kracht in 2006. Daarom zei ik:
[..]
Je gaat toch niet voor een grondwet stemmen om er vervolgens uit te stappen?quote:Op dinsdag 31 mei 2005 01:07 schreef evert het volgende:
non argument.
heb je de huidige status van Europa en hoe alle landen 'erin' zitten wel eens vergeleken hoe dat zou zijn na acceptatie van de grondwet?
Nee hoor. Nu Frankrijk de Grondwet heeft afgewezen gaat er sowieso onderhandeld worden voordat een nieuw verdrag van kracht wordt.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 01:09 schreef evert het volgende:
[..]
nogmaals, er is een verschil in de route n.a.v. hoeveel landen het gaan afwijzen. en dat betekent ook als in het laatste geval het hele proces met jaren vertraagd zal worden. en tot die tijd betalen wij steeds maar meer.
Hoge bomen vangen veel wind.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 01:16 schreef ZeroVince het volgende:
Thomas Pogge (Harvard University PhD en docent aan Columbia University)
heeft in World Poverty and Human Rights aangetoond dat de armste 46% van
de wereldbevolking leeft van 1,2% van het globale inkomen. Hun koopkracht
ligt (gecorrigeerd naar onze koopkracht) op ongeveer 1,50 euro.
Achthonderdzesentwintigmiljoen van hen hebben niet genoeg te eten. Jaarlijks
overlijden als gevolg van aan armoede gerelateerde oorzaken 18 miljoen
mensen, van wie 12 miljoen kinderen onder de 5 jaar.
Een van de belangrijkste oorzaken voor het voortbestaan van armoede is het
protectionisme (importheffingen, export- en landbouwsubsidies) van Westerse
landen, de rijkste 15% die samen 80% van het globale inkomen ontvangen. Het
overhevelen van 1% a 2% van het globale inkomen zou internationaal voor een
oplossing van armoede kunnen zorgen.
Nederland is overigens (als grootste nettobetaler binnen Europa) een
tegenstander van de export- en landbouwsubsidies, maar kan daar als
klein land niets tegen in brengen. De tegenstand van Nederland op dit punt
is dan ook begrijpelijk: wij betalen in feite aan Europa om de armoede in de
wereld in stand te houden. Om welke zwaarder wegende reden stem je woensdag
toch ja?
Hoeveel geld, ehm sorry hoor maar als we als nederland 16 euro per jaar per persoon aan ontwikkelingshulp betalen vind ik dit niet echt heel veel. We doen wel alsof we heel veel doen voor de armere landen, maar dit valt vies tegen. De kloof tussen rijke en arme landen wordt alleen maar groter en daar kan het rijke westen echt wel meer aan doen. En het zal best wel zo zijn dat er heel veel fout gaat in deze landen, maar wat stel jij dan voor, helemaal stoppen met geld geven misschien?quote:Op dinsdag 31 mei 2005 01:21 schreef MrX1982 het volgende:
[..]
Hoge bomen vangen veel wind.
Het is altijd makkelijk om de schuld af te schuiven op het rijke Westen. Als arm land hoef je dan immers niet zelf de hand in eigen boezem te steken.
Hoeveel geld is er in de afgelopen jaren naar Afrika gegaan? Gaat het daar nu beter? Volgens mij niet. Wellicht liggen de problemen wel bij de lokale elite.
Een paar jaar geleden was Hans van den Broek (ex minister Buitenlandse zaken CDA) in het programma van Rob Muntz.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 02:01 schreef freekjanssen85 het volgende:
[..]
Hoeveel geld, ehm sorry hoor maar als we als nederland 16 euro per jaar per persoon aan ontwikkelingshulp betalen vind ik dit niet echt heel veel. We doen wel alsof we heel veel doen voor de armere landen, maar dit valt vies tegen. De kloof tussen rijke en arme landen wordt alleen maar groter en daar kan het rijke westen echt wel meer aan doen. En het zal best wel zo zijn dat er heel veel fout gaat in deze landen, maar wat stel jij dan voor, helemaal stoppen met geld geven misschien?
Wat een onzin, denk je nou werkelijk wanneer Frankrijk het enige land is dat deze grondwet afkeurd alle andere landen zich gaan aanpassen aan Frankrijk. Ik denk het niet en zoals van Aartsen al zei bij Barend en vDorp, wanneer er een paar landen tegen stemmen wordt de positie van deze landen alleen maar zwakker. Deze landen worden dan aan de kant gezet en de overige landen gaan dan over deze nee stemmers beslissen. Als Frankrijk het enige land zal blijven wat nee stemt zal het ongeveer zo gaan. Frankrijk zal nog een keer hetzelfde referendum voor moeten leggen aan de bevolking en als dit weer een nee stem oplevert zal Frankrijk dit op moeten lossen en de rest van de landen gaan gewoon volgens de richtlijnen van het grondwettelijk verdrag werken. En dit zal ongeveer hetzelfde grondwettelijke verdrag zijn omdat het nee kamp zo ontzettend verdeeld is dat je er nooit een verdrag van kan maken waar een ja stem uit voortvloeit.quote:Op maandag 30 mei 2005 23:47 schreef Tikorev het volgende:
[..]
Onzin, de Grondwet biedt alleen de mogelijkheid om met een veto de Nederlandse bijdrage te bevriezen, absoluut niet om te verlagen. Daar heb je dus bijzonder weinig aan want om op die manier de Nederlandse bijdrage een beetje op een normaal niveau te brengen moet Nederland wel 50 jaar vetoën. Laat staan dat Europa het nooit zou pikken als Nederland 50 jaar lang de begroting vetoot zou Nederland dan nog tientallen jaren teveel betalen.
Beter is om tegen te stemmen. Er gaat namelijk sowieso onderhandeld worden als er na het Franse NEE nog een Grondwet gaat komen. Met een Nederlands NEE staat Nederland veel sterker bij die onderhandelingen dan met een JA. Met een JA hoeft Nederland niet meer overtuigd te worden, met een NEE wel waardoor er extra concessies gedaan zullen worden in de richting van Nederland. Dan kan Nederland bijvoorbeeld gaan eisen dat de bijdrage met 70% verminderd moet worden.
Kortom, de enige realistische manier om de bijdrage te verlagen is door tegen te stemmen.
Zwichten voor bedreigingen is uitermate zwak. Het is schokkend om te zien dat het nederlandse volk door nederlandse politici, die kennelijk te besodemieterd zij om zich voor de nederlandse zaak hard te maken, worden bedreigd. Ik vond de vertoning van van Aartsen bij BVD uitermate zwak. Wat een slappe dweil.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 02:11 schreef freekjanssen85 het volgende:
[..]
Wat een onzin, denk je nou werkelijk wanneer Frankrijk het enige land is dat deze grondwet afkeurd alle andere landen zich gaan aanpassen aan Frankrijk. Ik denk het niet en zoals van Aartsen al zei bij Barend en vDorp, wanneer er een paar landen tegen stemmen wordt de positie van deze landen alleen maar zwakker. Deze landen worden dan aan de kant gezet en de overige landen gaan dan over deze nee stemmers beslissen.
Het verdrag zoals het er nu ligt, het klinkt hard, maar kan wat mij betreft, en velen met mij, linea recta richting vuilnisbak. Het houdt in dat het nederlandse volk wordt geknecht ten dienste van volken die zelf nog nooit iets op het gebied van welvaart en ontwikkeling hebben gepresteerd. Ik opteer voor Nederland uit de EU. Wil de EU Nederland ebij, dan zullen ze met aanmerkelijk betere verdragen moeten komen. Doen ze dat niet, dan is het volgens mij gewoon einde verhaal. De EU heeft Nederland nodig, nog altijd niet andersom. Met Frankrijk erbij is dat alleen nog maar sterker. Verder is BVD gewoon een kutprogramma, waar rood nederland geen strobreed in de weg wordt gelegd, maar waar rechts nederland maar zien dat ze aan het woord komen. Het bleek vanavond onverholen eens en te meer, Freek en van Aartsen, die gewoon een rooie rakker is, kregen alle gelegenheid hun stompzinnig geleuter tegen beter weten in te verkondigen, de rest werd voortijdig afgekapt. Net als in NOVA/Netwerk overigens, dat was helemaal vies om te zien.quote:Als Frankrijk het enige land zal blijven wat nee stemt zal het ongeveer zo gaan. Frankrijk zal nog een keer hetzelfde referendum voor moeten leggen aan de bevolking en als dit weer een nee stem oplevert zal Frankrijk dit op moeten lossen en de rest van de landen gaan gewoon volgens de richtlijnen van het grondwettelijk verdrag werken. En dit zal ongeveer hetzelfde grondwettelijke verdrag zijn omdat het nee kamp zo ontzettend verdeeld is dat je er nooit een verdrag van kan maken waar een ja stem uit voortvloeit.
Bullshit, terug naar de schoolbanken jij!quote:Op dinsdag 31 mei 2005 01:03 schreef MrX1982 het volgende:
[..]
Als je tegen diezelfde mensen had verteld dat er op een moment in de toekomst de onafhankelijkheid van een land op het spel staat en de macht gecentraliseerd zou worden, wellicht zouden ze je dan erg vreemd aankijken en vervolgens in lachen uitbarsten. Ze wisten 50 jaar geleden immers waartoe centralisatie van de macht tot leidde.
Emotionele half flamenden opmerking, zodoende niets bijdragend.quote:Op dinsdag 31 mei 2005 02:26 schreef Stereotomy het volgende:
[..]
Bullshit, terug naar de schoolbanken jij!![]()
Onzin. Duik zelf de boeken maar weer in. De tweede wereldoorlog werd primair evenals de eerste wereldoorlog veroorzaakt door het bestaan van verdragen, die een automatische oorlogsverklaring inhielden.quote:Juist doordat ieder land zo'n enorm groot ego had, en elke samenwerking na WOI van de baan geschoven werd, was het zo'n puinhoop weer geworden, met voedingsbodem voor die besnorde gek.
Knap hoor, om mensen die de nodige bezwaren in de huidige plannen zien als fascist weg te zetten. Bijna net zo lomp als de verklaring dat in Frankrijk slechts extremisten hebben tegengestemd. In werkelijkheid een breed gedragen nee-stem. Laten we het nog even iets rationeler bekijken en tot de conclusie komen dat de plannen leiden tot een socialistisch collectivistische dictatuur, ook wel eens fascisme genoemd. En ja, dat is hard, ga de geschiedenis maar eens na om te snappen wat ik daarmee bedoel.quote:Laten we al dat nationalistische gedoe nou voor EEN keer even rationeel bekijken en tot de conclusie komen dat dat verdrag goed is voor de samenwerking van Europa zonder dat de Nederlandse identiteit verloren gaat.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |