FOK!forum / Culinesse à gogo / Gezocht: niet alledaagse soep voor groot publiek
NT-T.BartManmaandag 8 november 2004 @ 20:31
Ik wil binnenkort een paar pannen soep koken voor een groot publiek, maar dan wel graag iets niet-alledaags. Niet al te experimenteel dus, gewoon een nieuwe smaak

Wie doet er suggesties, zo mogelijk met recept? Het recept voor pompoensoep had ik al gezien.
karpermaandag 8 november 2004 @ 20:44
mag ik vragen wat er mis is met een groentesoep met een lekker garnituur?
of een lekkere wildsoep
hoeveel personen zijn het ongeveer
Spindizzymaandag 8 november 2004 @ 20:47
Wildepaddestoelensoep

Voor 4 personen


25 g gedroogde porcini funghi (eekhoorntjesbrood)
2.5 dl warm water
2 el olijfolie
1 el boter
2 preien, in dunne ringen
2 sjalotjes, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
250 g verse wilde paddestoelen
1.2 l groentebouillon
½ tl gedroogde tijm
1.5 dl creme fraiche
zout en versgemalen zwarte peper
takjes tijm ter garnering


Laat de porcini 20-30 minuten weken in het warme water. Neem de paddestoelen uit het vocht en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Zeef het vocht en houd het apart. Hak de porcini fijn.

Verhit de olie en boter in een grote pan en bak hierin op laag vuur de prei, de sjalotjes en de knoflook ca. 5 minuten.

Snijd de verse paddestoelen in plakjes en voeg ze aan het preimengsel toe. Bak ze al roerend mee tot ze zachter worden. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Voeg de porcini, het weekvocht, de gedroogde tijm en het zout en peper naar smaak toe. Laat de soep met de deksel schuin op de pan 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer de soep zo nu en dan door.

Pureer driekwart van de soep (ik pureer altijd gewoon alles) in de keukenmachine (of met de staafmixer) tot een glad mengsel. Giet de soep terug in de pan, roer er de creme fraiche door en kook de soep goed. Voeg, indien de soep te dik is, extra bouillon toe. Breng de soep op smaak met zout en peper en garneer met verse tijm. Serveer heet.

Oblivionmaandag 8 november 2004 @ 20:50
Prei-brie soep.

Lijkt het je wat, dan zie ik het wel..
E.T.maandag 8 november 2004 @ 20:51
quote:
Op maandag 8 november 2004 20:50 schreef Oblivion het volgende:
Prei-brie soep.

Lijkt het je wat, dan zie ik het wel..
Dat klinkt goed!

Doe daar eens een recept van posten?
tuut84maandag 8 november 2004 @ 20:51
bier soep
Oblivionmaandag 8 november 2004 @ 21:02
quote:
Op maandag 8 november 2004 20:51 schreef E.T. het volgende:

[..]

Dat klinkt goed!

Doe daar eens een recept van posten?
Oki.

Boter, uien, beetje knoflook. Roux maken met weinig bloem, zitten immers al aardappels in.
Litertje (s) runderboullion, voor de vega's groenteboullion.
Paar stronken prei en een aantal aardappels. (ligt eraan voor hoeveel personen)
Schoonmaken, klein maken.
Opzetten tegen de kook aan, en weer op laag vuurtje.
Laat het meestal helemaal gaar koken, overgaar dus..

Dan met staafmixer gladde soep van maken. Soms doe ik er room bij. (ligt eraan hoe licht ik de kleur van de soep wil.) Proeven, zout of peper naar smaak toevoegen.

En dan een lekker stuk brie erin doen..
Dat smelt dan... Zo lekker...
En staat leuk!
tuut84maandag 8 november 2004 @ 21:03
en geen hond wil het eten behalve jij brrrrrrr
Oblivionmaandag 8 november 2004 @ 21:04
quote:
Op maandag 8 november 2004 21:03 schreef tuut84 het volgende:
en geen hond wil het eten behalve jij brrrrrrr
Zelfs mijn hond eet het...

Tja zoveel mensen zoveel verschillen...
Killer_Mommaandag 8 november 2004 @ 22:13
20-30 minuten
Ingrediënten: 2 kilogram mosselen - 2 middelgrote uien - 1 stengel bleekselderij - 100 gram boter - 3/4 liter blond bier - 50 gram kervel - 1 eetlepel bloem - peper - zout - eventueel 2 eidooiers - 100 gram slagroom.


Voorbereiding:
Bereidingswijze: Hak de uien en de selderij zeer fijn. Doe de helft van de boter in een pan en laat de groenten op een laag vuurtje fruiten, maar niet bruin worden. Reinig de mosselen en voeg ze aan de groenten toe. Doe er zout en peper bij. Voeg het bier toe en laat alles op een zacht vuur 10 minuten doorkoken. Smelt tijdens het koken van de mosselen in een pan 50 gram van de boter met de kervel en de bloem en roer alles goed door elkaar, zodat een gladde saus ontstaat. Nadat de mosselen zich hebben geopend, zijn ze gaar. Verwijder ze en voeg de kervelsaus en de mosselen aan het mosselnat toe. Roer alles goed door elkaar en serveer het gerecht zeer warm.
Killer_Mommaandag 8 november 2004 @ 22:15
20-30 minuten
Ingrediënten: 1 kg pompoen 2 uien 2 rode paprikas paprikapoeder peper en zout boter 1,5 liter kipboullion room bieslook

Voorbereiding: ontpit en schil de pompoen en snij in grote blokken.
Bereidingswijze: stoof de ui, paprika en pompoen aan in wat boter. Voeg kipboullion toe en laat ong. 30 min. koken. Mix en kruid met paprikepoeder, peper en zout.
Serveertips: In ieder bord een klein scheutje room en wat gehakte bieslook geef een feestelijke toets.
NT-T.BartMandinsdag 9 november 2004 @ 21:02
quote:
Op maandag 8 november 2004 20:44 schreef karper het volgende:
mag ik vragen wat er mis is met een groentesoep met een lekker garnituur?
of een lekkere wildsoep
hoeveel personen zijn het ongeveer
Er is helemaal niets mis met een goede groentesoep! Het gaat om een man/vrouw of 20-25, is onderdeel van een lunch dus het hoeft geen maaltijdsoep te zijn.

Het is iets dat ik nu een paar jaar doe, zoek gewoon inspiratie! Tot nu toe (voor zover mijn herinnering gaat) pindasoep, saoto, maissoep, tomatensoep met veel tijm.

prei-brie soep en mosselsoep klinkt aardig om te proberen, maar niet op grote schaal anders blijf ik er weer mee zitten.

De paddestoelensoep klinkt als iets dat wel succes kan hebben!
karperdinsdag 9 november 2004 @ 22:07
is duidelijk,

wat dacht je van tomaten soep met een baaltje van garnalen

tomaten soep maak je volgens recept

builtjes als volgt
-snij de schampi's in en verwijder het darmkanaal
-snipper een uitje en en snij een wortel heel fijn.
-fruit dit allemaal aan en blus af met wittewijn of een distelaat.
-laat het afkoelen
-schep een klein beetje van het mengsel op een lompia velletje bindt dicht met een touwtje.
-frtuur dit kort en schuif het daarna in de oven
-touwtje loshalen en in de soep leggen

wel een combi van garnalen gebruiken schampiá noorse garnaal allemaal heerlijk~
Pietverdrietdinsdag 9 november 2004 @ 22:22
Soep van gerookte kip.
Been de karkassen van gerookte kippen uit, maak daar met bouquet garni een kippeboulion van.
Houd vlees achter.
Bindt de boulion met een roux, voeg room toe en breng op smaak. Voeg Pearl River Mushroom Soy Sauce toe voor extra rooksmaak.
Voeg het vlees weer toe.
Pietverdrietdinsdag 9 november 2004 @ 22:26
Eendesoep
Koop een eend, trek er boulion van (met groente en kruiden)
Scheid het vlees van het karkas, en voeg het aan de boulion toe. vul de soep met miehoen, wat chili, bamboescheuten, chineese paddestoelen. Bind met een beetje maizena
Breng op smaak met wat gember en soya saus.
Underdoggydinsdag 9 november 2004 @ 23:43
Rijk gevulde mostersoep... genoeg recepten van te vinden. Als je meerdere pannen maakt is 1 pan mosterdsoep altijd leuk (niet iedereen vindt het even lekken maar toch)
pirke64donderdag 11 november 2004 @ 12:54
Courgettesoep of broccolisoep met zalfmsnippers en room... snel gemaakt en erg lekker!
Interesse... ik hoor het wel.
Pietverdrietdonderdag 11 november 2004 @ 13:17
Een van de lekkerste en beste soepen die er is een dubbel getrokken boullion met vlees.
Rundvlees, Schenkels, prei, ui, wortel, knoven look, laurier, the works.
Dit laat je een uur of 8 trekken, terwijl je het regelmatig afschuimt.
Door een zeef halen, vlees er uit halen. de Boullion nu nogmaals door een zeef halen, maar nu met een kaasdoek erin Boullion af laten koelen ontvetten en er een eiwit doorheen roeren.
Boullion langzaam verhitten en afschuimen, het eiwit stolt en komt bovendrijven, en daar hechten alle zwevende delen aan.
De Boullion is nu kraakhelder. Deze verhit je.
In een beetje water pocheer je wat plakjes wortel en roosjes bloemkool.
Je doet wat Soepvlees in een bord, wat gepocheerde groente versierselen (beetje, is slechts versiering) en een takje peterselie. Hierop giet je de kokend hete kraakheldere boullion.
Je hebt nu een kraakheldere soep met wat versiering, hij smaakt door het lange trekken heel intens.
NT-T.BartMandonderdag 11 november 2004 @ 21:23
quote:
Op donderdag 11 november 2004 12:54 schreef pirke64 het volgende:
Courgettesoep of broccolisoep met zalfmsnippers en room... snel gemaakt en erg lekker!
Interesse... ik hoor het wel.
Dit soort soepen vind ik zélf wel lekker, maar het is een beetje een gok om zoiets te maken voor een relatief grote groep mensen. Ben een beetje bang voor het 'lussiknie' effect.

Aan de andere kant: de diepvriezer is geduldig... (maar gebonden soepen zijn lastig weer op te warmen zonder dat de boel gaat schiften...)
NT-T.BartMandonderdag 11 november 2004 @ 21:27
quote:
Op donderdag 11 november 2004 13:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Een van de lekkerste en beste soepen die er is een dubbel getrokken boullion met vlees.
[...]
Alhoewel het water me bijkans in de mond loopt is 'presentatie' in dit verband geen criterium.

Ik ga nog maar even wat oude [CUL] topic snuipen, daar moet ergens meer uitleg staan over bovenstaande bouillon, als ik het me goed herinner iets van eerst de botten bruin bakken in de oven ofzo?
Pietverdrietdonderdag 11 november 2004 @ 22:11
quote:
Op donderdag 11 november 2004 21:27 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Alhoewel het water me bijkans in de mond loopt is 'presentatie' in dit verband geen criterium.

Ik ga nog maar even wat oude [CUL] topic snuipen, daar moet ergens meer uitleg staan over bovenstaande bouillon, als ik het me goed herinner iets van eerst de botten bruin bakken in de oven ofzo?
Het centrale hoe maak je iets langzaam klaar topic
rooflessvrijdag 12 november 2004 @ 08:43
Wat de meeste mensen niet kennen maar wel heel lekker: Vichyssoise, een koud gegeten aardappel/prei soep. Ook heel lekker met wat geschaafde truffel of wat truffelolie.
rvrbvrijdag 12 november 2004 @ 08:59
Currysoep
Franse uiensoep
Gentse waterzooi
Kippensoep met kokos en scampi's
Spinaziesoep
Witlofsoep met oesterzwammen
#ANONIEMvrijdag 12 november 2004 @ 09:06
Sinaasappelsoep
knuppelhoutvrijdag 12 november 2004 @ 09:23
nog een idee: paprikasoep. echt heel erg lekker!
sinaasappelsoep heb ik gehad, vond t best lekker maar niet geweldig.

een andere supersoep is gepofte-knoflook soep, maar dat is wel weer lastig als je het voor een grote groep maakt (qua luchtvervuiling dan)
Angelesvrijdag 12 november 2004 @ 09:26
Tom Kha Kai, Thaise pittige kippensoep met kokosmelk. Heb ik al een aantal keer in een restaurant gegeten en wil ik binnenkort ook eens zelf proberen te maken.

Er staan een heleboel recepten op Google, weet nog niet welke het makkelijkste of het lekkerste is.
exile0000vrijdag 12 november 2004 @ 09:31
Ik maak regelmatig eenvoudige pittige (thaise?) kippensoep en uiensoep.
Als er 1 soep makkelijk is, dan is het wel uiensoep!
430nvrijdag 12 november 2004 @ 11:12
Mag ik verwijzen naar mijn Courgette-zalm soep?

[Recept] Courgette soep met zalm

Simpel, makkelijk, en goedkoop. Gewoon meer courgettes gebruiken, en maak van die goedkope platte zalmplakken (Aldi) zalmsnippers.
Axiomazaterdag 13 november 2004 @ 02:23
ik opteer wel voor een maissoep. altijd een succes
NT-T.BartManzaterdag 13 november 2004 @ 09:48
quote:
Op zaterdag 13 november 2004 02:23 schreef Axioma het volgende:
ik opteer wel voor een maissoep. altijd een succes
Heb ik al eens gemaakt voor deze gelegeheid, was inderdaad een groot succes!
QTPizaterdag 13 november 2004 @ 14:59
Linzensoep!!
123hopsaflopszaterdag 13 november 2004 @ 15:08
wie linkt hier naart het placenta-topic?
NT-T.BartManzondag 14 november 2004 @ 16:27
quote:
Op zaterdag 13 november 2004 15:08 schreef JoPiDo het volgende:
wie linkt hier naart het placenta-topic?
Beetje overbodig, dat is namelijk geen soep. Probeer het eens in [CUL] meets [ONZ] Fantaisie Morbide du Chef
ivetjezondag 14 november 2004 @ 16:28
aspergesoep
NT-T.BartManzondag 14 november 2004 @ 16:42
quote:
Op zaterdag 13 november 2004 14:59 schreef QTPi het volgende:
Linzensoep!!
Dat is wel een aardig idee. Wie heeft er een geheim familierecept voor de ultieme linzensoep?, een recept dat teruggaat tot de tijd van Jacob en Esau?

[probleem]
Het is niet mogelijk direkt naar de Nieuwe Bijbelvertaling te linken, daarom hieronder een opvoedkundig stukje tekst:

Genesis 25:29-34
29 Eens was Jakob aan het koken toen Esau uitgeput thuiskwam van de jacht. 30 ‘Gauw, geef me wat van dat rode dat je daar kookt, ik ben doodmoe,’ zei Esau tegen Jakob. (Daarom wordt hij ook wel Edom genoemd.) 31 ‘Pas als jij me je eerstgeboorterecht verkoopt,’ antwoordde Jakob. 32 ‘Man, ik sterf van de honger,’ zei Esau, ‘wat moet ik met dat eerstgeboorterecht?’ 33 ‘Zweer het me nu meteen,’ zei Jakob. Dat deed Esau, en zo verkocht hij zijn eerstgeboorterecht aan Jakob. 34 Daarop gaf Jakob hem brood en linzensoep. Esau at, dronk en ging meteen weer weg; hij hechtte geen enkele waarde aan het eerstgeboorterecht.
NT-T.BartManzondag 14 november 2004 @ 16:43
quote:
Op zondag 14 november 2004 16:28 schreef ivetje het volgende:
aspergesoep
Lekker, maar verkeerde tijd van het jaar!
Oblivionzondag 14 november 2004 @ 16:45
quote:
Op zondag 14 november 2004 16:42 schreef NT-T.BartMan het volgende:

Dat is wel een aardig idee. Wie heeft er een geheim familierecept voor de ultieme linzensoep?
Zou je geen Indiaase kippensoep willen proberen, is zoooooooooo lekker.
En in plaats van rijst doe je er linzen in...

Indiaas Topic.

Is maar een ideetje...?
NT-T.BartManzondag 14 november 2004 @ 21:29
quote:
Op zondag 14 november 2004 16:45 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Zou je geen Indiaase kippensoep willen proberen, is zoooooooooo lekker.
En in plaats van rijst doe je er linzen in...

[..]
Voor mijn gemak even hierheen gequoted:
quote:
Op maandag 6 september 2004 19:05 schreef Oblivion het volgende:
Is alweer veel te lang geleden.

Indiaase Kippensoep!

1 Ui.
1a 2 wortels.
1 knoflook. (teentje)
1 rode peper. (met de pitjes erbij... )

Dit hele verhaal in de maalmachine... Lekker makkelijk.

Dan:

50 gram boter.
50 gram bloem. (ik doe meer, maar goed)
3 theelepels garam masala.
Handje koriander, peterselie

Prutje in de boter smoren, bloem erbij, even verder laten smoren.

1 liter kippenboullion. (neem die van struik... )
Langzaam erbij gieten.

En doe dan niet hetzelfde als ik: Ik vergeet de rijst...
Rijst alvast koken!!! Voordat je aan dit hele verhaal begint!!


1 of 2 kipfilets, in repen geknipt, en aanbakken, kan eventueel in de masala.
Niet te bruin laten worden.

Dan neem je de prut na 15 minuten zachtjes koken, van het vuur, even zeven.
Rijst erin, kip erin. Afmaken met zeezout, misschien wat chillipoeder, als je van pittig houdt.
Nog een paar takjes koriander.

Voila.... Een heerlijke kippensoep. Indiaas...
Het plaatje in dat er onder staat doet mij , bovendien lijkt de smaak me wel geschikt voor 'het publiek'.

Nog even een vraagje (ik ben (nog) niet thuis in Indiaas koken) Garam Massala, is dat poeder of pasta (ik neem aan dat het curry is??) Waar koop is een goede versie? Kan je een merk noemen?

Overigens: de linzensoepvraag staat ook nog open, wie-o-wie? Ik ga komende donderdag of vrijdag koken (Als het Piet's langzaam-kokende-botten-bouillon wordt dan gaat de pan donderdag op het vuur, als het uit een potje komt vrijdag. Zaterdag is de lunch-dag)
Oblivionzondag 14 november 2004 @ 21:43
quote:
Op zondag 14 november 2004 21:29 schreef NT-T.BartMan het volgende:

Het plaatje in dat er onder staat doet mij , bovendien lijkt de smaak me wel geschikt voor 'het publiek'.

Het is echt zo lekker!
quote:


Nog even een vraagje (ik ben (nog) niet thuis in Indiaas koken) Garam Massala, is dat poeder of pasta (ik neem aan dat het curry is??) Waar koop is een goede versie? Kan je een merk noemen?

Gewoon bij de toko, is poeder.

chan's
lekkerste
hindoestaanse
masala (kerrie)

Geel zakje met rode opdruk...
quote:

Overigens: de linzensoepvraag staat ook nog open, wie-o-wie? Ik ga komende donderdag of vrijdag koken (Als het Piet's langzaam-kokende-botten-bouillon wordt dan gaat de pan donderdag op het vuur, als het uit een potje komt vrijdag. Zaterdag is de lunch-dag)
quote:
Als U ook eens wil proberen, ziehier het Middeleeuws recept:

1.Soep (voor 10 personen) (eten van de gewone man, vroege middeleeuwen)

Nodig:
-500 gr rode linzen
-4 tl olijfolie
-2 fijngehakte uien
-4 tenen knoflook
-200 gr spinazie
-2 tl gemalen komijn
-10 dl groentebouillon
-4 el fijngehakte koriander
Recept:
-linzen 20 min koken, afgieten en laten lekken
-in pan olie verhitten, ui en knoflook toevoegen en goudgeel fruiten, spinazie toevoegen en 2 min. Bakken
-linzen, komijn, bouillon, en water 15 min maten sudderen, koriander erdoor roeren en onmiddellijk serveren


Bron: http://www.pulhof.be/huma(...)wsafrikaanskoken.htm

Niet zelf gemaakt, maar misschien kan je er wel wat mee...
shredderzondag 14 november 2004 @ 22:12
Maïssoep (voor ± 3 pers.)

Blik corn cream
Blikje water
Twee eieren
Twee lepels suiker
Theelepel Aardappelzetmeel
Peper en zout
Evt. krabstick en blikje maïs

Doe het blikje corncream in de pan op hoog vuur. Vul het lege blikje met water en doe deze hoeveelheid in de pan. Wacht tot alles prut. Klop ondertussen twee eieren in een kommetje los. Je kunt de peper en zout alvast in het eimengsel doen, want als je het boven de pan doet slaat de stoom tegen de molens.
Maak met wat koud water (anders krijg je klonten) het aardappelzetmeel klaar voor het binden van de soep. Terwijl je het eimengsel in de pan giet moet je blijven roeren. De soep wordt al wat dikker door het ei, je krijgt mooie fijne witte slierten als het ei van te voren goed geklopt is.
Tot slot doe je het vuur uit, en voeg je het aardappelzetmeel toe. Eventueel doe je twee stuks krabsticks of extra maïs bij.
Eet smakelijk!

Preicrèmesoep

Half Zakje Honig romige Lente-ui variatiesoep (± 3 personen)
Een prei
5 plakjes ham
Bieslook
Rucola
Mosterd
Pistolet

Doe half zakje romige lente-ui en 1,5 in een pan en roer het door met een garde. Doe het op hoog vuur en laat het langzaam borrelen.
Was en snij ondertussen de prei in reepjes. Snij voor drie kwart en gooi de allergroenste bladeren weg. Snij de plakjes ham tot fijne blokjes. Gooi de ingrediënten in de soep en laat alles koken. Doe een eetlepel grove mosterd erbij.
Knip nu het bieslook met een schaar en gooi deze bij de soep als het vuur uit is of bij opdienen. Anders gaat de smaak verloren bij doorkoken. Dit geldt ook voor de rucola.
Serveer met een warme pistolet. De soep is vrij gebonden, dus af en toe extra water toevoegen tot gewenste dikte.


Soeppies stonden ook in:

Help mee met het maken van het FOK!kookboek!