Mylene | maandag 23 augustus 2004 @ 19:41 |
Vorige delen: [Centraal] Whisk(e)y Topic #2 [CENTRAAL] Whisk(e)y Topic #1 ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Bioslock | maandag 23 augustus 2004 @ 19:47 |
White Lion is best te nassen. | |
Mylene | maandag 23 augustus 2004 @ 20:09 |
quote:Ik zou het niet weten. Ik lust geen whiskey ![]() Geef mij maar gewoon droge witte wijn ![]() | |
Againzender | maandag 23 augustus 2004 @ 23:55 |
Aha, een werkend topic ![]() ![]() Doe mij maar een Ardbeg! | |
Aschkael | dinsdag 24 augustus 2004 @ 16:54 |
In de zoektocht naar een op rumvaten (af)gerijpte malt kwam ik bij de slijterij de Glenfiddich nogwatnogwat Havana Resreve tegen...¤ 71,99. Heb het toch maar niet gedaan en ben naar huis gegaan met een flesje Coal Ila 12 yo, ik ben benieuwd. Beste malts tot nu toe: Laphroaig 10 yo en de Belvenie Doudle Wood. Vrij contrasterende malts, Laphroaig is erg rokerig en Belvenie Double Wood is erg zacht (maar rijk aan karakter). Die laatste kan ik echt van harte aanraden. | |
Doffy | dinsdag 24 augustus 2004 @ 16:59 |
Dank je schatje, voor dit werkende topic (met uitstekende OP!) ![]() En: je zou toch eens whisky moeten proberen, maar dan échte, en niet van dat Johnny Walker-bocht. Er staan nog wat goeie tips in de voorgaande twee delen. ![]() | |
W1ZZ | woensdag 25 augustus 2004 @ 04:14 |
Die Havana Reserve kun je bij Ton ook voor 59E krijgen, en 't is de enige beetje te zuipen whisky van Glenfiddich... | |
StefanWel | donderdag 26 augustus 2004 @ 10:39 |
Uhh, het varieeren vindt ik mooi, "smaak ontwikkeling" als je dan jaren later weer een Ardbeg proeft is 't... van smerig goedje naar ozo mooie whisky overgegaan. Belvenie is toch Balvenie, double wood is indeeditdo een topper... 40 euro/ltr. mijn favorieten zijn Jack, Springbank, series van Signatory en die Rare malts... Heerlijk voor de herfst en wintermaanden, maar nu nog aan de wijn... ![]() | |
wonderer | donderdag 26 augustus 2004 @ 20:30 |
tvp ![]() | |
wonderer | vrijdag 27 augustus 2004 @ 23:14 |
Heb op aanraden van de slijter (zelf whisky freak, behoorlijk ruime sortering daar) een fles Grant gekocht. Aardige gozer, denk dat ik daar nog wel vaker kom. Ook miniflesje Absinth... ben benieuwd.... | |
Doffy | zaterdag 28 augustus 2004 @ 12:01 |
Ik hoop dat je daarmee 'Glen Grant' bedoelt, en niet 'Grant's'. Dat laatste is JW Red-label achtig spul, zonde van je geld. Tenminste, als je daadwerkelijk van whisky houdt. Glen Grant is persoonlijk ook mijn ding niet, maar het is allicht beter dan Grant's. Wat vind je er zelf van? Ben benieuwd naar je ervaring met absinth...! ![]() | |
Twoflower | zaterdag 28 augustus 2004 @ 16:01 |
quote:Ik ben ook wel benieuwd naar dat absinth van jou. We moeten nog steeds wat afspreken... | |
wonderer | zaterdag 28 augustus 2004 @ 20:38 |
quote:Nope, Grant's. Remember, ik ben een beginner, en ik weet pas wat ik lekker vind als ik het geprobeerd heb. En het is een kleine fles. Het blijft persoonlijk natuurlijk. En ja, die absinth... dat wil ik ook wel eens weten. Na al die verhalen weet ik niet eens of ik wel durf ![]() | |
Twoflower | zaterdag 28 augustus 2004 @ 20:44 |
quote:Ik ben helemaal voor! ![]() | |
idiosync | vrijdag 3 september 2004 @ 21:52 |
Kijk, een whisky topic ![]() Ik heb hier op de kast qua whisk(e)y's momenteel o.a: The Balvenie 10 YO; Single Malt. Fijne whisky. Black Bottle 10 YO; Blend, Islay; Verrassend milde Islay blend. Caol Ila 12 YO; Single Malt, Islay. Nog ongeopend. Laphroaigh 15 YO; Single Malt. Nog ongeopend. Ik ben maar een student en relatief nieuw in de hele whisky-scene, dus de collectie is niet bijzonder uitgebreid ofzo. Heb nog wel wat exclusieve wijnen e.d. in de kelder staan ![]() | |
idiosync | vrijdag 3 september 2004 @ 22:02 |
Mijn volgende aankoop wordt overigens waarschijnlijk een Glendronach 15 YO, die ik vandaag zag staan bij de slijter. In het verleden vrij positieve verhalen over gehoord. ![]() | |
Twoflower | vrijdag 3 september 2004 @ 22:04 |
quote:Ik ben geen student meer, ben ook relatief nieuw, maar ik heb maar 2 flessen hoor... | |
idiosync | vrijdag 3 september 2004 @ 22:08 |
quote:Namelijk? ![]() | |
Doffy | vrijdag 3 september 2004 @ 22:11 |
...en ik, ook geen student meer ![]() ![]() ![]() Enneh, die Glendronach... ik zou eerst beslissen of je van *zoet* houdt. Want Glendronach is een ander woord voor 'pure sherry op 43%'. | |
idiosync | vrijdag 3 september 2004 @ 22:15 |
quote:Ik ben er nog niet helemaal uit waar m'n persoonlijke voorkeuren liggen. Maar even proeven alvorens tot aankoop over te gaan is in deze dan wellicht geen slecht idee. [edit] Bedoel je met CS Cask Strength? | |
Doffy | vrijdag 3 september 2004 @ 22:20 |
Welkom btw, idiosync ![]() ![]() Wat is tot dusver je whisk(e)y-ervaring? Aparte keuze trouwens, de Laphroaig 15, ipv de 10. De eerste keer dat ik die proefde, had ik niet eens door dat ik een Laphroaig zat te drinken - hoewel ie wel erg lekker is, maar heel anders dan je verwacht. | |
Doffy | vrijdag 3 september 2004 @ 22:21 |
quote:Inderdaad ![]() | |
idiosync | vrijdag 3 september 2004 @ 22:24 |
quote:De 15 was in de aanbieding, dus vandaar eigenlijk ![]() Tja ervaring. Ik dronk het tot een paar weken geleden eigenlijk vrij sporadisch en mijn kennissen geven de voorkeur aan bourbon en blends. Het is me over het algemeen wel duidelijk als ik een betere whisk(e)y proef, maar ik ben nog niet echt in staat om de smaak zo mooi te verwoorden als de kenners dat kunnen. [ Bericht 13% gewijzigd door idiosync op 04-09-2004 00:43:31 ] | |
idiosync | vrijdag 3 september 2004 @ 22:39 |
quote:Van bourbons vind ik Jack Daniels overigens altijd nog wel een meevallertje vanwege z'n karakteristieke notenmelange bij de afdronk. ![]() [ Bericht 11% gewijzigd door idiosync op 04-09-2004 00:44:11 ] | |
Twoflower | vrijdag 3 september 2004 @ 22:40 |
quote:Gooi d'r gewoon een paar termen in als 'potloodpuntenslijpsel', 'fruitig', 'turf' etc, en niemand zal je voor leek aanzien... ![]() | |
idiosync | vrijdag 3 september 2004 @ 22:42 |
quote:Turf ![]() [ Bericht 14% gewijzigd door idiosync op 04-09-2004 00:45:05 ] | |
idiosync | vrijdag 3 september 2004 @ 22:45 |
Ben me ondertussen een beetje door de vorige twee whiskytopics aan het (snel)worstelen en ik moet bekennen dat ik wel heel benieuwd ben geworden naar die Caol Ila gezien de haast lyrische beschrijvingen... | |
Twoflower | vrijdag 3 september 2004 @ 22:49 |
quote:Het moet je wel liggen hoor. Als je meer voor zacht gaat, dan is zo'n Caol Ila misschien te stevig. (Dan weet ik wel iemand die 'm over wil nemen... ![]() | |
idiosync | vrijdag 3 september 2004 @ 22:50 |
quote:I'll take my chances ![]() | |
middagdutje | vrijdag 3 september 2004 @ 22:55 |
quote:Laat ik me dan ook maar eens melden in dit topic. Weliswaar heb ik nog niet zoveel ervaring met whisky, maar mijn verblijf in Schotland heeft me inmiddels wel tot fan gemaakt. Mijn favorieten tot nu toe: Ardbeg 10yo, Edradour 10yo en Bowmore 10yo, weliswaar redelijk verschillende whisky's, maar stuk voor stuk erg lekker. Voorlopig eerst maar eens even meelurken, en wat goede adviezen die voorbij komen uitproberen in een Whiskybar in de stad. een uitgebreide tvp dus | |
Doffy | vrijdag 3 september 2004 @ 23:09 |
quote:Vergeet niet dat de Caol Ila waar hier zo lyrisch over gedaan werd niet de standaard 12yr is, maar een Cadenhead's botteling van 10yr. Overigens is de 12yr ook erg fijn, maar toch niet 't verbrande wrakhout ![]() En inderdaad, ik wil 'm wel over nemen ![]() | |
Doffy | vrijdag 3 september 2004 @ 23:11 |
quote:Please do feel welcome, laddie! ![]() Al eens een Springbank (10yr ofzo) gehad? Ligt mooi tussen de drie die je noemt in... PS. Briljante nick ![]() | |
middagdutje | vrijdag 3 september 2004 @ 23:23 |
quote:Thanks! quote:nog niet, ik zal hem onthouden voor mijn volgende bezoekje aan de pub. Ik zie al dat ze hem naast de 10yo nog in 8 andere varianten hebben, dus dat moet goedkomen. Iemand toevallig nog tips voor een whisky's die in Nederland niet te krijgen, maar een absolute aanrader zijn (binnen een studentenbudget) om te importeren als ik Schotland weer moet verruilen voor NL :'( ? | |
Againzender | zaterdag 4 september 2004 @ 00:34 |
quote:Zelf heb ik er geen, maar een vriend van mij heeft ooit eens een Old Pulteney 8yr gedronken, en die vond hij geweldig! En zijn whiskykennis sla ik heel hoog aan ![]() Alleen, die 8yr heb ik in Nederland nog nooit gezien, de 12 jaar oude schijnt absoluut niet op die 8 jaar te lijken. Toevallig iemand hier die de Pulteney 8 kent? | |
idiosync | zaterdag 4 september 2004 @ 00:48 |
quote:Pulteney 8 niet. '12' heb ik wel eens op in een bar (in Budapest overigens), maar was niet echt bijzonder ![]() | |
Againzender | zaterdag 4 september 2004 @ 00:55 |
quote:Dat is dus het rare, dat vond die vriend van mij ook. Die 12 is niet bijzonder, maar die 8 dus wel! Maar misschien had hij een maffe botteling te pakken. | |
Doffy | zaterdag 4 september 2004 @ 17:50 |
Er staat mij bij dat ze bij cafe De Still een fles (Old) Pulteney 8 hebben staan, als ik het goed heb van Signatory Vintage. Heb ik zelfs eens geproeft, maar ik ben geen Pulteney-fan. Staat me dus weinig van bij... | |
idiosync | zaterdag 4 september 2004 @ 20:09 |
Hebben jullie die blend "Black Bottle" wel eens geprobeerd? Ik blijf 'm best goed vinden. Ik had van deze goedkope blend (vergeleken met bijvoorbeeld *$$$* JW) eigenlijk minder verwacht... | |
LSS | zaterdag 4 september 2004 @ 21:02 |
Lekkere Whisky (of is het Whiskey?) is die van drankhandel Donker in Leeuwarden. Die eigenaar bottelt het zelf, dat is goedkoper. Voor 25 pleuro per fles (1L) heb je echt een heerlijk drankje! Voor alle Whiskydrinkers in Friesland. Scoor daar eens een flesje, het zal je goed smaken. | |
W1ZZ | zaterdag 4 september 2004 @ 21:56 |
bedankt voor de tip, I'll be sure to avoid that one! | |
Doffy | zondag 5 september 2004 @ 01:35 |
quote:Ja, ben ik helemaal met je eens; voor z'n geld is het een uitstekende koop! Beetje raar drankje, die Islays met zo'n laagje graanwhisky er doorheen (en een teveel aan Bunnahabhain volgens mij...), maar niettemin zeer goed te pruimen. | |
Doffy | zondag 5 september 2004 @ 01:40 |
quote:Timeo Danaos et dona ferentes... ![]() | |
honesty | zondag 5 september 2004 @ 01:42 |
ik drink nu jack daniels silver sellect, wel geen echte whisky maar toch wel de moeite waard | |
Doffy | zondag 5 september 2004 @ 01:43 |
Jack Daniels is weliswaar geen whisky, maar toch zeker wel whiskey. Dus je zit toch in 't goede topic ![]() Enneh, precies welke moeite is 't (jou) waard, als ik vragen mag? | |
honesty | zondag 5 september 2004 @ 01:55 |
een woord cardthu!!!!!!!!!!! die vind en blijf ik gewoon werelds vinden, one blend one taste en alleen normale 10y versie, verkrijgbaar bij iedere normale slijter... | |
W1ZZ | zondag 5 september 2004 @ 13:40 |
Cardhu dan nog altijd... Beh, a ciascuno il suo (ieder z'n meug) | |
wonderer | dinsdag 7 september 2004 @ 23:17 |
Fles Cutty Sark voor mijn verjaardag gekregen, moet ik mijn broertje slaan of bedanken? ![]() | |
middagdutje | dinsdag 7 september 2004 @ 23:43 |
Eerst bedanken, dan proeven. Slaan kan altijd nog ![]() Ik ken de whisky overigens niet. | |
Grrrrrrrr | dinsdag 7 september 2004 @ 23:45 |
Ik krijg het bijna niet door m'n strot. Al is het wel jaren geleden dat ik het op heb, misschien nog eens proberen. | |
Doffy | woensdag 8 september 2004 @ 09:09 |
quote:Slaan. Dan mixen met cola (de whisky dus, niet je broertje). Dan de lege fles verstoppen en aan niemand laten zien, alvorens de fles in het holst van de nacht in de glasbak te dumpen. Tenzij het de Cutty Sark 25yr is, dan moet je je broertje zoenen. Maar broertjes kennende, zal het die wel niet zijn... | |
wonderer | donderdag 9 september 2004 @ 00:03 |
Daar was ik al bang voor... Heb van pa wel een boek over whisky gekregen, da's dan wel weer leuk ![]() ![]() | |
Doffy | donderdag 9 september 2004 @ 11:08 |
Mooi he, dat gaelic? ![]() | |
Aschkael | donderdag 9 september 2004 @ 11:54 |
Langzaam de Islay whiskys aan het uitproberen. Na die fles Coal Ila 12yo maar eens een fles Lagavulin 16yo gehaald. Lagavulin is door het leeftijdverschil waarschijnlijk een stukje zoeter en zachter, en heeft een prachtige donkere kleur. Toch vond ik die Coal Ila beter...rokerig als Laphroaig maar een stukje subtieler. | |
Praag | donderdag 9 september 2004 @ 16:37 |
Ik hou eigenlijk helemaal niet van Whiskey, maar heb wel een literfles Jack Daniels staan. ![]() | |
middagdutje | donderdag 9 september 2004 @ 17:05 |
Is er iemand van jullie wel eens op Whisky Live geweest? ("Whisky Live is the whisky tasting event of the year, taking place from London to Tokyo, Paris to Glasgow") Van het weekend is het hier in de stad, maar ik vind het nogal prijzig om gewoon even te gaan kijken. Daarom: Heeft iemand ervaringen die hij wil delen? | |
wonderer | donderdag 9 september 2004 @ 20:41 |
quote:Prachtig ![]() ![]() | |
Doffy | donderdag 9 september 2004 @ 20:45 |
Nee, ken ik niet. Maar ik weet wel dat op 9 en 10 oktober het Potstill Festival gehouden wordt in Leusden. Nog fans? ![]() | |
P4nic | donderdag 9 september 2004 @ 23:38 |
quote:Whiskey of Whisky is net hetzelfde hoor, het eerste is de Ierse schrijfwijze, het tweede is de Engelse schrijfwijze, of bedoelde je wat anders ? Heb ook een flesje Jack Daniels Silver select gekocht (70euro) vind hem de beste die ik tot nu toe gedronken heb. Verder heb ik ook nog de Jack Daniels n°7 en Jack Daniels 1905 Gold Medal(al uitgedronken) Duidelijk mijn favouriete merk. In de kelder staat er ook nog Chivas Régale 12y. Wil eerst de Jack Daniels collectie hebben. btw: JW red label is bagger ja, de black is al ietsje beter en de bleu schijnt wel zeer te pruimen te zijn, heb nog niet de kans gehad om te proeven, heb hem wel al zien staan tegen 160euro. | |
wonderer | donderdag 9 september 2004 @ 23:57 |
Wat zijn eigenlijk lekkere hapjes bij whisky? | |
Doffy | vrijdag 10 september 2004 @ 10:08 |
quote:Whisky is de gebruikelijke schrijfwijze voor Schotse en Canadese whisky, whiskey is de schrijfwijze voor 'de rest' - Ierse, Amerikaanse, Japanse, etc. Jack Daniels is Amerikaans, dus whiskey. Het was meer een grapje dan wat anders ![]() quote:Chivas Regal (tis gewoon engels hoor ![]() quote:Tsja, hij's best ok. Maar niet briljant, en zeker niet voor dat geld. ![]() | |
Doffy | vrijdag 10 september 2004 @ 10:12 |
quote:De echte puristen zeggen: droge crackertjes, om te voorkomen dat een smaak interfereert met de smaak van de whisky. Maar ik weet uit ervaring dat toastjes of stokbroodjes met niet al te pittig spul (de meeste salades, zalm, jonge kaas, etc.) het doorgaans prima doorstaan. Op een proeverij waar ik regelmatig heen ga, is zelfs de mosterdsoep (!) bijzonder populair - zij het vaak wel tegen het einde van de avond, en het is een vrije zachte variant. Whisky is sterk spul, zet er gewoon niets bij dat in de buurt van die sterkte komt. Dus geen blauwe kazen, geen peperige dingen, etc. | |
P4nic | vrijdag 10 september 2004 @ 20:02 |
quote:Gatver waar haal jij al die kennis ![]() | |
Controle | vrijdag 10 september 2004 @ 21:06 |
Yes een deel 3..... ![]() Morgen maar een lekkere Coal Ila 12y halen.... mn bevindingen post ik wel. | |
Praag | vrijdag 10 september 2004 @ 21:52 |
Ik ga mede dankzij dit topic vanavond toch maar eens die literfles JD openen die hier al een maand of 2 staat. ![]() ![]() | |
W1ZZ | vrijdag 10 september 2004 @ 22:49 |
toch wel Caol Ila hoop ik? | |
Praag | vrijdag 10 september 2004 @ 22:52 |
quote:Gewoon de standaard Jack Daniel's. ![]() Ik ben niet zo into Whiskey. Heb die fles ook niet echt voor mezelf gekocht maar meer voor m'n drankcollectie. Krijg af en toe nog wat over de vloer en dan moet ik voldoende voorbereid zijn. ![]() | |
W1ZZ | vrijdag 10 september 2004 @ 23:41 |
JD gewoon in een tumbler met veel ijs, of met cola er ook nog bij :> | |
Praag | vrijdag 10 september 2004 @ 23:50 |
quote:Ja, ik was te lui om cola te halen en ijsklonten vergeet ik ook steeds te maken. Ik zit het nu puur te drinken en ik zit me juist te bedenken dat ijsklonten best wel lekker zouden zijn nu. Hm, toch doet het me een beetje denken aan wanneer ik zelfgemaakte Slivovice of Absinth uit Tsjechie drink. Hetzelfde brandende gevoel, maar iets minder sterk. Is ook maar 40%. ![]() | |
Praag | vrijdag 10 september 2004 @ 23:55 |
En toch drink ik liever Vodka, maar ik ben wel iemand die een aangeboden Whiskey altijd zal opdrinken. En dat is dus al vaak gebeurd. ![]() | |
P4nic | zaterdag 11 september 2004 @ 11:50 |
Whiskey drink ik altijd puur, cola verkakt zelfde voor die stomme ijsklonten. | |
Doffy | zaterdag 11 september 2004 @ 11:59 |
quote:Gewoon, veel ![]() Er zijn plenty boeken over whisky, maar met name over hoe ze smaken, wat de verschillen tussen de 90 ofzo destilleerderij'en zijn, dat soort dingen. Een standaardwerk dat ik al lang in m'n kast heb staan is Michael Jackson's Malt Whisky Compagnon, en ik wil al langere tijd de nieuwe editie kopen van Jim Murray's Whisky Bible. Dat zijn voornamelijk opsommingen van door de auteurs geproefde (wat een baan!!) whiskies en hun oordeel daarover. Verder geldt: veel doen, veel proeven, veel praten met collega-fans. En in mijn specifieke geval geldt: je verdiepen in hoe het spul gestookt wordt, en wat de variabelen zijn die daarin verschil maken. Ook een goede resource: Malt Madness. [ Bericht 7% gewijzigd door Doffy op 11-09-2004 15:07:40 ] | |
P4nic | zaterdag 11 september 2004 @ 12:01 |
Effe een boekenwinkel bezoeken dan en eens in verdiepen, als ik er de tijd voor vindt... | |
W1ZZ | zaterdag 11 september 2004 @ 12:12 |
JD is geen whiskey die je verziekt met ijs of cola ofzo hoor... | |
idiosync | zondag 12 september 2004 @ 20:01 |
quote:Och, verzieken. Ik denk dat deze bourbon niet echt zal lijden onder 'ongelijkmatige verdunning' e.d. ![]() | |
idiosync | zondag 12 september 2004 @ 20:03 |
Was trouwens afgelopen week bij een kennis die het nodig vond om zijn whiskey met cola aan te lengen. Wat was dat ongelovelijk smerig ![]() | |
Doffy | maandag 13 september 2004 @ 22:36 |
Twoflower et moi hebben zojuist een mini-proeverij'tje gehouden. We hebben de volgende uisge beatha tot ons mogen nemen:![]() ![]() En to top it all off, een glaasje Absinth (Pere Karman) op 60%. Nog steeds 'apart', nu ook volgens Twoflower ![]() PS: Wordt het niet weer tijd voor deel 2 van de grote, onsterfelijke en wereldberoemde Whisk(e)y-meet? ![]() | |
Againzender | maandag 13 september 2004 @ 23:52 |
quote:Mortlach? Ken ik totaal niet! Eens naar kijken ![]() | |
Adagio | maandag 13 september 2004 @ 23:58 |
Hier alvast een enthousiasteling voor de whiskymeet, in mijn kast zijn inmiddels ook al de nodige smaken te vinden, Laphroaig 10yo, Glenfiddich 12yo en Glengoyne 10yo (erg fijne, zachte whisky). Daarnaast een ranzige Ballantines voor het mixwerk (bijna op gelukkig) en een Tullamore Dew voor de Irish Coffee ![]() | |
wonderer | dinsdag 14 september 2004 @ 01:57 |
quote:*meldt* | |
Twoflower | dinsdag 14 september 2004 @ 10:58 |
quote:*meldt* Maar goed, dat is eigenlijk vanzelfsprekend... ![]() | |
Doffy | dinsdag 14 september 2004 @ 11:17 |
*meldt* Maar dat verbaast natuurlijk ook niet ![]() | |
Controle | dinsdag 14 september 2004 @ 16:51 |
Meldt....... | |
Twoflower | woensdag 15 september 2004 @ 20:15 |
Ok, gezien de nu al duidelijke belangstelling, lijkt het me verstandig nu snel te bepalen welke zaterdag (lijkt mij iig de beste dag, maar vrijdag mag ook) de meeste mensen het beste uitkomt. Oktober of november lijken me het meest geschikt, deze maand is misschien te kort dag. Het lijkt er op dat ik iig 13 nov. niet kan, en ik heb in oktober ook een keer een verjaardag die voorrang heeft. Maar verder kan ik (zover ik nu kan overzien) alle andere weekenden wel. Iemand anders nog voorkeuren voordat er een datum geprikt gaat worden? | |
wonderer | woensdag 15 september 2004 @ 23:43 |
9 en 16 liever niet (oktober). Verder weet ik het nog niet zo goed. | |
Doffy | donderdag 16 september 2004 @ 09:13 |
Zaterdag 23 of 30 oktober, anyone? Of 13 november, mag ook. | |
Twoflower | donderdag 16 september 2004 @ 09:19 |
quote:13 november gaf ik net aan dat ik niet kan! Hou je soms niet meer van me? ![]() | |
Doffy | donderdag 16 september 2004 @ 09:23 |
quote: ![]() S..s.s..sss....sorry ![]() | |
Twoflower | donderdag 16 september 2004 @ 11:16 |
quote: ![]() Dan blijven dus 23 en 30 oktober over geloof ik. Dan kan ik wel. Iemand nog bezwaren? | |
Controle | donderdag 16 september 2004 @ 12:14 |
23 okotber moet ik vechten op een gala ... 30 oktober heb ik de Tiesto feest.. | |
Doffy | donderdag 16 september 2004 @ 12:22 |
vechten op een gala... hmm, ben jij er zo een? ![]() 20 november is mi. ook mogelijk, trouwens. | |
Controle | donderdag 16 september 2004 @ 12:43 |
Tsja sorry Doffy, maar na de wedstrijd mag ik weer vol aan de wisk(e)y.... (als ik win) 20 november beter imo | |
Adagio | donderdag 16 september 2004 @ 12:50 |
20 seems okay, mag ik nog een introducee meenemen eventueel? | |
Doffy | donderdag 16 september 2004 @ 13:15 |
20 November is ok wat mij betreft. En iedereen is welkom, zolang we in café De Still passen ![]() | |
Doffy | donderdag 16 september 2004 @ 14:18 |
Nog wat nieuws van het whiskyfront: Bruichladdich lanceert de 2e batch van zijn 'Twenties', ofwel 20 jaar oude. De Telegraaf had er ook een mening over. Roze whisky?! ![]() Gelukkig leert enig nader onderzoek dat het met dat roze wel mee valt: ![]() | |
W1ZZ | donderdag 16 september 2004 @ 15:37 |
20 november he? Zolang ik dan niet in Helsinki zit kan ik volgens mij ook wel ![]() | |
Againzender | donderdag 16 september 2004 @ 15:44 |
quote:De kleur lijkt wel op de Bowmore Dusk ![]() | |
warSTEYNer | donderdag 16 september 2004 @ 16:55 |
![]() Deze zie je altijd op mtv bij lifestyle of the rich and famous of soms cribs. Dan staan ze zo heel stoer te vertellen wat ze drinken. Maar heeft iemand van julie whisky wel een een slokje op uit deze fles?? | |
Doffy | donderdag 16 september 2004 @ 17:05 |
quote:Dat is geen whisky, dat is cognac. De Rémy Martin Louis XIII, om precies te zijn. Baccarat kristallen fles, bevat cognac tot 90 jaar oud - althans, dat zeggen ze op de toeristenrondleiding bij Rémy zelf. ![]() En nee, ik heb er nooit een slok uit mogen drinken. Maar voor 't geldt dat 't kost (1000 euro, geloof ik ongeveer), mag 't wel hemels vocht zijn. En 't zál ook heus wel lekker zijn, reken daar op ![]() | |
P4nic | donderdag 16 september 2004 @ 18:39 |
quote:111euro, beetje duur wel, maar hij zal vast en zeker smaken. | |
Sniper | vrijdag 17 september 2004 @ 16:56 |
Na het proberen van diverse soorten en smaken ben ik erachter dat mijn smaakpapillen de whisky varianten met een nadruk op de fruit en natuurtonen (smaakindeling van classicmalts.nl) en minder op hout (alleen vanille) en turf het meest waarderen...Voor het echte stevige werk ben ik schijnbaar nog niet klaar.. Voorbeelden: Glenkinchie (10 years old) en Dalwhinnie (15 years old). ALs het budget het toelaat wil ik ook eens Linkwood (26) en Rosebank (20) proberen. Iemand een mening over welke van de laatstgenoemde (met bovenstaande in gedachten) mij het best zal smaken? | |
Doffy | vrijdag 17 september 2004 @ 17:10 |
quote:Ik zou voor Linkwood gaan. Rosebank is een typische Lowlander, en voor Lowlanders geldt doorgaans: vloeibaar gras. Uitschieters als sommige independant Bladnoch's en St. Magdelene's daargelaten. Ik heb echter zelf nog nooit een Rosebank gehad waarvan ik dacht: wow. Linkwood is een typische Speysider, en als zodanig doorgaans bloemig en/of fruitig, met weinig turf en vaak veel sherry. Ben geen kenner, maar hij schijnt inderdaad vaak vrij zoet te zijn. | |
Sniper | vrijdag 17 september 2004 @ 17:53 |
Ok bedankt voor info ![]() Linkwood klinkt dan inderdaad beter, zal eens kijken of ik die ergens op de kop kan tikken. | |
W1ZZ | vrijdag 17 september 2004 @ 22:19 |
Ik zou zelf nooit beginnen aan dergelijke expressies van distilleerderijen maar eerst de jongere versies proberen... Ik begrijp dat je niet klaar bent voor het heftige Islay-werk? Waarom probeer je dan niet 'ns een Macallan 12yo (zeer toegankelijk tegenwoordig, veel minder sherry hoewel ik dat persoonlijk jammer vind) of een Highland Park 12yo... Wellicht als je dat kunt verdragen een Talisker 10yo, maar dat wordt al wat heftiger ![]() | |
Twoflower | vrijdag 17 september 2004 @ 22:34 |
quote:Highland Park 12yo is idd een goede om mee te beginnen. | |
Sniper | zaterdag 18 september 2004 @ 11:03 |
Bedankt voor de tips! ![]() | |
Aschkael | dinsdag 21 september 2004 @ 12:58 |
Bruichladdich & Ardbeg aan mijn Islay ontdekkingstocht toegevoegd, vooral over Bruichladdich ben ik erg te spreken. Ben nog in de verleiding geweest om een flesje Coal Ila 16yo mee te nemen uit Duitsland, maar die vond ik eik nog iets te duur. Favoriete Islay tot nu toe toch de Lagavulin 16yo. | |
Doffy | dinsdag 21 september 2004 @ 13:03 |
Goed bezig! ![]() Vergeet niet dat we weer een whisky-meet gaan doen in Amsterdam; ook jij bent natuurlijk van harte welkom! ![]() | |
egilio | dinsdag 21 september 2004 @ 13:26 |
tvp | |
wonderer | dinsdag 21 september 2004 @ 14:03 |
Grant's eindelijk opengemaakt. Niet slecht als je niet beter gewend bent ![]() ![]() | |
Doffy | dinsdag 21 september 2004 @ 14:10 |
Ik mag 't hopen... ![]() ![]() | |
W1ZZ | dinsdag 21 september 2004 @ 16:30 |
Heb nog een flesje Grouse van m'n commissie gekregen... Ach, ze snappen er geen fuck van maar 't gebaar was lief ![]() Binnenkort maar weer ff bij Ome Ton langsgaan, heb alweer een paar maandjes geen flessen gekocht ![]() | |
wonderer | dinsdag 21 september 2004 @ 22:28 |
quote:Het spijt me dat ik overkom als een nitwit, maar deze whisky's ken ik nou eenmaal. Gelukkig zijn jullie altijd bereid om me op mijn tekortkomingen te wijzen ![]() Ik kijk wel uit naar de proeverij. Dan hoor ik er echt bij ![]() | |
middagdutje | zondag 26 september 2004 @ 03:49 |
Vanavond een Edradour 10yo cask strength met burgundy finish geprobeerd. Wat een goddelijk drankje. Absolute tip. | |
Aschkael | zondag 26 september 2004 @ 20:25 |
Een goed glas whisky, daar hoort natuurlijk ook een goede sigaar bij. Vanmiddag een prachtige Dominicaanse sigaar met een glaasje Coal Ila, een erg goede combinatie. Iemand tips voor een goede combinatie siagren en whisky ? Heb de Islay whiskys nu wel gehad, nu op zoek naar een pittige Highlander...iemand tips ? | |
W1ZZ | zondag 26 september 2004 @ 20:44 |
Als je sigaren rookt worden je smaakpapillen verdoofd, ergo je proeft de subtiele nuances van de whisky niet of minder. Da's al wat ik erover te zeggen heb... | |
Doffy | zondag 26 september 2004 @ 21:57 |
quote:MacAllan Cask Strength + Partagas Piramides Caol Ila of Bowmore Cask Strength + Hajenius Grand Final no. 2 ![]() Aberlour A'bunadh + Montecristo no. 2 ![]() quote: ![]() ![]() Pittige Highlander? Wordt lastig. Probeer eens een vatsterkte Mortlach (een Speysider). Sommige North-Highlanders als Clynelish of Glenmorangie, maar dan wel in vatsterkte edities. Van de andere eilanden: natuurlijk Talisker (Skye, pittig, peperig) en Highland Park (Orkney, (licht) zoutig, moutig, fruitig). | |
Doffy | zondag 26 september 2004 @ 22:00 |
quote:Heb je gelijk in, hoewel ik tot dusver nog geen enkele sigaar gerookt heb die de smaak kon temperen van mijn heilige fles Cadenhead's Caol Ila 10yr op 60.4%. ![]() Mijn ervaring is dat, mits men de juiste sigaar selecteert bij de juiste whisky, de combinatie buitengewoon plezierig kan zijn. Dan moet je inderdaad, zoals je zegt, niet voor de subtiele smaaknuances van de whisky gaan, maar echt voor de combinatie. Op een proeverij is dat natuurlijk uit den boze, maar niet alles in het leven is een proeverij ![]() | |
Aschkael | donderdag 30 september 2004 @ 20:09 |
Oke, thanks voor de tips, i'll check them out sometime, sometime want mijn slijter heeft niets op vat strekte staan. Toch maar weer een Isayer gekocht, felsje Ardbeg 10yo. Met een Cuesta Rey Centenario erbij...life doesn't get any better than that | |
Againzender | donderdag 30 september 2004 @ 20:11 |
Niets mis met een Ardbeg 10 toch ![]() | |
Doffy | vrijdag 1 oktober 2004 @ 10:20 |
Ardbeg 10 heerst zwaar ![]() Gister ook maar weer 'ns wat gedronken in de Still: | |
Twoflower | vrijdag 1 oktober 2004 @ 11:17 |
quote:En dan nodig je mij niet eens uit? ![]() ![]() ![]() | |
Doffy | vrijdag 1 oktober 2004 @ 11:30 |
Voel je niet beledigd; de whiskies waren niet goed genoeg voor jouw verwende papillen! ![]() | |
Twoflower | vrijdag 1 oktober 2004 @ 13:00 |
quote:Ach, als je eens een keer wat mindere kwaliteit drinkt, dan waardeer je de betere weer des te meer... ![]() | |
wonderer | vrijdag 1 oktober 2004 @ 15:06 |
Ik lees net in de Volkskrant dat ze van plan zijn het alcohol percentage van Jack Daniels terug te brengen van 43 naar 40 % Dacht, laat het even weten... ![]() | |
Doffy | vrijdag 1 oktober 2004 @ 15:35 |
't spul is toch al niet te zuipen, dus een plens water meer of minder maakt ook niet veel uit - behalve in hun cashpositie dan, natuurlijk ![]() | |
Doffy | donderdag 14 oktober 2004 @ 15:16 |
Ehm, hadden wij geen whisky-meet geplanned voor de 20e november? Worden mensen heel kwaad als ik zeg dat ik dan niet kan...? ![]() ![]() | |
jhksema | donderdag 14 oktober 2004 @ 19:46 |
quote:Kwaad? In tegendeel! | |
Doffy | donderdag 14 oktober 2004 @ 20:18 |
Ah, je gaat mee, dus? ![]() | |
Aquila | vrijdag 15 oktober 2004 @ 15:29 |
Stel je vindt een fles blended scotch die al 30 jaar in de fles zit, maar die fles is in het verleden al eens geopend(wanneer weet ik niet). Mijn vraag is dan. Is deze whisky nog goed te drinken en heeft dit alles effect op de smaak? | |
Doffy | vrijdag 15 oktober 2004 @ 15:46 |
quote:Of-ie te drinken is? Maar één manier om daar achter te komen: opdrinken! ![]() Whisky kan zeer zeker lijden onder blootstelling aan lucht. Dat komt omdat de zeer veel aanwezige geur- en smaakstoffen waar whisky vol mee zit, gaat oxideren. Als er echter geen verse zuurstof in de fles kan komen, houdt deze oxidatie op een gegeven moment op. Dat heeft natuurlijk wel mede te maken met de verhouding lucht-drank. Vuistregel: als de fles minder dan de helft vol zit, is het snel afgelopen met je whisky. Tenminste, de meeste whiskies worden er minder van, er zijn er ook die er beter van schijnen te worden. Dat laatste heb ik nog nooit meegemaakt, maar men zegt het. 30 Jaar is een lange tijd; alle kans dat door een uitgedroogde kurk de zuurstof je fles binnen is gekomen en je whisky heeft veranderd in een bitter en zuur goedje. Maar dan nog, een 30-jaar oude fles kan ook goed in een museum staan ![]() Overigens, het kán wel: als je een fles Springbank 1919 koopt (a 10.000 euro), dan koop je een fles die in de jaren '60 gevuld is, en dus al zo'n 40 jaar op de plank ligt. Maar die zijn dan niet in de tussentijd geopend. | |
Aquila | vrijdag 15 oktober 2004 @ 17:04 |
Volgens het etiket is het VAT 69, en is ie gevuld in 1974. Er is maar een heel klein beetje uit de fles. Ik drink wel eens whiskey, maar ik heb geen idee of dit merk een goed merk is en hoe hij hoort te smaken. | |
Doffy | vrijdag 15 oktober 2004 @ 17:14 |
Vat69 is, typisch, bocht. 30 'rijpen' op fles is 10x langer dan het ooit op eikenhouten vat gelegen heeft. Het smaakt -in mijn bescheiden opinie- naar WC-Eend, maar ik vraag me af of dat na 30 jaar nog steeds zo is ![]() ![]() | |
Aquila | vrijdag 15 oktober 2004 @ 17:21 |
quote:Misschien smaakt deze dan wel naar WC-eend uit 74, lijkt mij op zich ook wel een aparte ervaring. ![]() Het is ook nog eens fles van 220cl, dus toch maar eens proberen, want als ie toch enigzins te drinken is, is het zonde om het allemaal weg te kiepen in de gootsteen. | |
Doffy | vrijdag 15 oktober 2004 @ 17:28 |
Nooit wegmikken voor je het geproeft hebt! Laat weten hoe het smaakte! | |
Aquila | vrijdag 15 oktober 2004 @ 17:32 |
quote:Ik zal hem vanavond eens aan een test onderwerpen. Ik heb er gisteren al eens aan geroken en hij kwam in de buurt van Jameson vond ik. Dus ik ben benieuwd. | |
Twoflower | vrijdag 15 oktober 2004 @ 18:38 |
quote:Bedoel je nou dat je niet kan? Of is het alleen maar een vraag en kun je wel? Ik zou het iig erg jammer vinden... | |
Doffy | zaterdag 16 oktober 2004 @ 17:48 |
Nee ik kan echt niet. Sorry. We kunnen het natuurlijk verplaatsen, of jullie gaan je helemaal klem zuipen zonder mij ![]() | |
Twoflower | zaterdag 16 oktober 2004 @ 17:51 |
quote:Als het aan mij ligt verplaatsen we het dan. Want waar zouden we zijn zonder jouw kennis? ![]() | |
Doffy | zaterdag 16 oktober 2004 @ 17:52 |
In cafe De Still, sabbelend aan de beste whiskies? ![]() | |
Twoflower | zaterdag 16 oktober 2004 @ 18:01 |
quote:Maar hoe weten wij dan dat het de beste whiskies zijn? Daar hebben we jou bij nodig! | |
Doffy | zaterdag 16 oktober 2004 @ 18:02 |
Nou, barman Jeroen weet er nog meer van dan ik ![]() | |
Twoflower | zaterdag 16 oktober 2004 @ 18:03 |
quote:O, werkt die dan die dag? ![]() | |
Doffy | zaterdag 16 oktober 2004 @ 18:04 |
Meestal wel, het is die kleine dikke ![]() | |
Twoflower | zaterdag 16 oktober 2004 @ 18:06 |
quote:Ah, die (her)ken ik wel. Maar toch, jij bent toch wel onmisbaar hoor. Je bent immers (zowat) de topic-expert hier. Maar misschien is het goed ook eerst de mening van anderen af te wachten. De mijne weet je nu iig al. (Als je die nog niet wist... ![]() | |
Twoflower | zaterdag 16 oktober 2004 @ 18:14 |
O, en voor het geval dat: noem vast de datum/data waarop je wél kunt... ![]() | |
Doffy | zaterdag 16 oktober 2004 @ 18:32 |
Zoals 't er naar uitziet, alle zaterdagen daarna ![]() | |
Twoflower | zaterdag 16 oktober 2004 @ 18:41 |
quote:Dan stem ik alvast vóór om het te verplaatsen naar de week er na... (Maar andere weekenden er na kan ik vast ook wel.) | |
wonderer | donderdag 21 oktober 2004 @ 22:53 |
hihihi. Net terug uit Luxemburg, heb ik zo'n platte fles met 200 ml "Scotch Whisky" gekocht. Het heeft niet eens een naam, het heet gewoon Scotch Whisky, maar het is gebottled in Luxemburg, leek me wel leuk. Zal wel naar verfoplosser smaken, maar och. | |
Twoflower | donderdag 21 oktober 2004 @ 23:10 |
quote:Kun je de fles later allicht navullen met het echte spul. ![]() Hoe denk jij over een meet een week (of wat) later? | |
wonderer | donderdag 21 oktober 2004 @ 23:42 |
quote:Ik ga 13 november met een vriend naar Den Bosch, daar gaat hij bier drinken en ik whisky. Ik ben erg voor een meet, maar ik zit de komende weken nogal krap in tijd... Gil een datum en ik zal kijken. Halloween weekend kan in ieder geval niet, dan weet je dat vast ![]() | |
Twoflower | vrijdag 22 oktober 2004 @ 01:09 |
quote:We hadden 20 november gepland, maar dan kan doffy dus niet. Hij kan wel de weken er na... | |
wonderer | vrijdag 22 oktober 2004 @ 10:18 |
Dan doen we de weken erna...? Zo ver vooruit plannen lukt me niet ![]() | |
Twoflower | vrijdag 22 oktober 2004 @ 12:37 |
quote:Gewoon dit topic in de gaten houden... ![]() | |
wonderer | zondag 24 oktober 2004 @ 16:34 |
Gisteren in een cafe Jameson geprobeerd. Ik kom er net achter dat het whiskey is, dat wist ik niet, maar ik kon ook niet goed zien wat ze verder hadden. Ja, Southern Comfort, Four Roses en GlenFiddich (die ik nog niet lekker vind). Maar Jameson kende ik van naam en ik moet zeggen dat ik erg blij ben dat ik die geprobeerd heb. Lekker zacht. Trouwens, bij zo'n proeverij, kun je daar ook om halfjes vragen? Anders denk ik dat ik niet verder kom dan twee of drie glazen, dan lig ik onder de tafel ![]() | |
Twoflower | zondag 24 oktober 2004 @ 16:40 |
quote:Ja hoor, je kunt om halfjes vragen. Ook om dubbele als je wil, maar ik schat dat dat dan in jouw geval niet zo verstandig is. Maar ik weet niet wat voor glazen je gewend bent? Want de glazen in de Still zijn al niet groot hoor. Maar dat merk je dan vanzelf (als je komt). | |
wonderer | zondag 24 oktober 2004 @ 22:03 |
quote:5cl (een zo'n miniflesje) vind ik meer dan zat (normaal doe ik daar een uur over). Een flink glas Burn of Speyside gaf mijn evenwichtsgevoel al een flinke knauw, dus... ![]() We'll see. Ik heb wel zin in die proeverij in ieder geval ![]() | |
Dododo | woensdag 27 oktober 2004 @ 00:29 |
Zo, net even met een maat van me een mini proeverij gehouden Als eerste een glaasje glen deveron 10y. Ik vond hem erg scherp en veel naar hout smaken. Wel redelijk lekker. Ten tweede aan de Glenfiddich Solera Reserve 15y. Wat een verschil met de glen deveron, een heerlijke whisky gewoon. Redelijk zoet, met een vleugje chocola en honing. Dit kwam vooral goed naar boven met een drupje highland spring bronwater erin. En als laatst de Glenmorangie 10y. Persoonlijk vond ik hem een stuk minder dan de Glenfiddich. Hij is wat zoetig, maar vooral ziltig en dat vond ik te veel overheersen. Er zat vrij weinig geur en smaak aan. | |
Stewie | woensdag 27 oktober 2004 @ 02:03 |
Ha, cool topic... Ben zelf sinds een maand of 2 na een jarenlange J.D.-cola verslaving begonnen met 'puur' whisky te drinken... Zit nu op aanraden van een neef aan de Laphroaig 10 (geen CS). pittig spul mag ik wel zeggen, maar niet té. Gewoon heel lekker. Verder nog een Highland Park 12 staan, waar ik nog niet aan begonnen ben... Heb nog wel wat vragen: Is een tumbler heiligschennis bij deze 2 whisky's ? En zijn een paar druppels water bij deze 2 whisky's heiligschennis ? Zo ja, dan moet ik mijn manier van drinken misschien aanpassen ![]() | |
Doffy | woensdag 27 oktober 2004 @ 08:53 |
quote:Komt tijd, komt single malt whisky ![]() quote:Ja. Maar dat is heiligschennis bij alles wat je echt 'whisky' mag noemen ![]() quote:Nee hoor, een paar druppels water zijn ok. Zolang het maar geen druppels water in ijsklontjes-vorm zijn. ![]() | |
Twoflower | woensdag 27 oktober 2004 @ 10:30 |
quote:Maar dat is ook heel erg afhankelijk van de whisky en je eigen smaak, toch? | |
Kjew | woensdag 27 oktober 2004 @ 15:13 |
Euh, what about the Famous Grouse? | |
Twoflower | woensdag 27 oktober 2004 @ 15:54 |
quote:Kijk, dat is nou wél heiligschennis! (Tenminste, volgens sommigen. Ik heb het nog nooit geprobeerd, mede dankzij de mening van 1 bepaalde persoon hier, welke ik heel erg respecteer.) | |
Controle | woensdag 27 oktober 2004 @ 18:58 |
Vandaag d8 ik mezelf op een fles Lavagulin te trakteren, was nog een hele happening om zo`n fles in mn bezit te krijgen. Bij de 6e! winkel pas mn fles gehad??? Volgens de meesten was er niets meer op de handel of uit de handel genomen??? Maar goed, ik heb hem en zal dan maar dubbel gaan genieten ![]() | |
wonderer | woensdag 27 oktober 2004 @ 19:39 |
quote:Ik vind hem lekker. Toegankelijk. Misschien dat Doffy het daarom heiligschennis vindt, omdat iedereen het kan drinken (want veel in cafe's geschonken) ![]() En Doffy, wat voor glas moet je dan hebben? | |
Stewie | donderdag 28 oktober 2004 @ 02:17 |
quote:Ja post anders eens een plaatje van een glas dat je aanraadt... | |
Kjew | donderdag 28 oktober 2004 @ 13:35 |
Huh? Famous Grouse is heiligschennis omdat ie veel in cafe's wordt geschonken? Geldt toch ook voor JW, JD, Ballantines, etc....? Of is dat ook heligschennis? ![]() | |
jhksema | donderdag 28 oktober 2004 @ 20:37 |
quote:Een voorbeeld van een whisky proefglas vind je bijvoorbeeld hier. Zogenaamd tulpglas. Maar goed, laat Doffy dit nog maar even conformeren, voordat ik voor mijn beurt praat... ![]() PS Dat dekseltje is om geuren in glas zich op te doen laten hopen, opdat je de geur bij het verwijderen van het dekseltje intenser waar kan nemen. Die dekseltjes zijn echter schijtduur (ca. ¤3,-), en zeer kwetsbaar. Zo'n glas ZONDER dekseltje kan je bijvoorbeeld voor ¤1,60 bij Ton Overmars (neem aan dat deze naam geen onbekende is binnen dit topic) halen. | |
Twoflower | donderdag 28 oktober 2004 @ 22:04 |
quote:Ik zou zeggen dat het wel klopt. Ik heb d'r zelf 4 van in de kast staan. | |
Againzender | donderdag 28 oktober 2004 @ 23:28 |
Ik zie daar opeens Ardbeg, en vraag mij af, heeft iemand hier wel eens de Very Young Ardbeg geproefd? Ik zie hem op de site van Overmars staan, is zes jaar oud die Ardbeg! | |
jhksema | vrijdag 29 oktober 2004 @ 18:48 |
quote:Het marketing verhaal op de fles verhaalt over de heropening van Ardbeg in 1997 en verteld dat tot botteling van dit 6 jaar oude spul is besloten om Ardbeg liefhebbers vast kennis te laten maken met de nieuwe Ardbeg, nog voor deze als de bekende Ardbeg 10 over de toonbank kan. Nu wil het toeval dat ik als Ardbeg fan nogal gevoelig ben voor dit soort reclamepraat, dus inmiddels staat een Ardbeg Very Young bij mij thuis in de kast. Deze is onlangs (in het bijzijn van o.a. Doffy) opengetrokken. Het is onmiskenbaar een Ardbeg (ik heb dus vertrouwen in de nieuwe serie Ardbeg 10) met wat scherpe kantjes, iets wat je meestal hebt met jonge bottelingen. Ik ben er zeker niet ontevreden over, behalve dan misschien de prijs voor zo'n jonge fles. Heb je dan echter wel weer een vatsterkte Ardbeg voor terug. Doffy trok meteen de vergelijking met de Islay uit de Vintage serie van Signatory. De Islay is feitelijke een 5 jaar oude Lagavullin (maar mag zo niet heten) op vatsterkte die zich kwa smaak laat vergelijken met de Ardbeg, maar dan geen ¤46,95, maar ¤22,50 kost. Zeker ook een aanrader. Aangezien Doffy de Ardbeg Very Young nu ook kent, wil ik hem verzoeken zijn tasting notes te posten waarin hij zijn nuanceringen in potlootslijpsel en verbrand wrakhout uit kan drukken. Ik hou het nog even op: hou je van Ardbeg en interesseert de prijs je geen ruk: kopen. Is je budget beperkter ga voor een gewone Ardbeg 10 of als je 'm kan vinden een Signatory Vintage Islay op vatsterkte. | |
Doffy | vrijdag 29 oktober 2004 @ 19:40 |
Jhksema, je weet donders goed dat dat het juiste glas is, toch? ![]() De Ardbeg Very Young was inderdaad Very Good te zuipen. Marketing-technisch inderdaad duidelijk gefocust op de gevoelige dondert-niet-wat-het-kost-maar-het-is-Ardbeg-mensen zoals jhksema, en daarom zwaar overprijst, maar inderdaad: het is een echte, vatsterkte Ardbeg, hij is jong, ruig en lekker, zoals ik ze graag zie ![]() Qua tasting notes? Eh... tsja. Potloodslijpsel? Oh nee. Nou ja, geen idee, het smaakt als een jonge Ardbeg ![]() | |
Doffy | vrijdag 29 oktober 2004 @ 21:48 |
Ahhh, wat is een (twee ![]() ![]() | |
Againzender | vrijdag 29 oktober 2004 @ 23:35 |
Ik ken de Singnatory Vintage Islay CS en vind die geweldig, zeker als je naar de prijs/kwaliteitsverhouding kijkt ![]() Vandaar mijn nieuwsgierigheid naar deze Ardbeg, en dat is een CS waar ik nog niet bij had stilgestaan. Maar ja, wel een beetje prijzig. Voor een paar euro meer heb ik een Uigeadail en die vind ik ook heerlijk ![]() Maar misschien dat ik stiekem toch een Very Young koop, gewoon omdat het Ardbeg is ![]() | |
wonderer | zondag 31 oktober 2004 @ 19:25 |
Ballantines geprobeerd bij mijn oom (die had zich eraan bezat, leuk was dat ![]() | |
Twoflower | zondag 31 oktober 2004 @ 19:27 |
Toruwens, wordt het nu de 27 november dat we naar de Still gaan? Of nog een of meer weken later? | |
Vampz | zondag 31 oktober 2004 @ 23:31 |
kijk, dit is nou een leuk topic ![]() Ik drink zo sinds een jaartje ook whisky en tis echt heerlijk ![]() De pa van een vriend van me die heeft thuis een behoorlijke collectie staan aan whisky en daar is het eigenlijk begonnen. Ik heb afgelopen week mijn eerst fles gekocht ![]() | |
Doffy | maandag 1 november 2004 @ 09:05 |
Ik zou zeggen, lees dit en de voorgaande twee topics; daar vind je inmiddels al heel wat info ![]() | |
Adagio | maandag 1 november 2004 @ 09:59 |
quote:Ik mieter Ballantines alleen nog maar door de cola, ik vind het puur echt niet lekker. Tis net of het aan de samenstelling ligt, het proeft iig erg anders dan de wat duurdere whiskeys. Zou dit door de soort kleurstoffen oid kunnen komen? | |
Controle | donderdag 4 november 2004 @ 17:13 |
Een evenement wat de whiskyliefhebbers zeker niet mogen missen is een serie van 4 T.V.uitzendingen met als titel “Grenzeloos Genieten”, volledig gewijd aan Whisky in het algemeen en Schotland in het bijzonder. Het programma is het resultaat van een samenwerking tussen DNB-Media en de Scotch Single Malt Whisky Society en zal met ingang van Maandagavond 8 November a.s. om 23.00 uur gedurende 4 achtereenvolgende weken worden uitgezonden op RTL 5. Een camerateam heeft daartoe 10 dagen opnamen gemaakt in Schotland en mede onder leiding van Whiskyexpert en Keeper of the Quaich Ad de Koning zijn er een achttal distilleerderijen bezocht en worden er Nosing/Tastings gehouden. Deze kunnen worden meegenoten door de Whiskyliefhebbers, die daartoe bij de deelnemende Slijters proefpakketten kunnen aanschaffen ad Euro 9.95 met elk 3 miniaturen van de per avond behandelde whisky’s. Een unieke interactie tussen TV en de consument, die de kennis van Whisk(e)y en “the making of……zeker ten goede zal komen. Dit zag ik hangen bij de slijter... | |
Kjew | donderdag 4 november 2004 @ 17:42 |
Ik heb een fles Laphroaig gekocht (na alleen JW, JD, Famous Grouse, Grant's, Dimple, Ballantines te kennen...) en dat gisteravond maar eens gaan proeven... hoort dat te smaken als een baal shag aangelengd met water? ![]() Verder waren er ook wel lekkere tinten in te ontdekken, maar was wel even schrikken... | |
Againzender | donderdag 4 november 2004 @ 17:54 |
quote:Laphroaig is inderdaad het wat ruigere werk ![]() Misschien had je beter eerst eens een Speysider kunnen proberen, die zijn over het algemeen wat zachter. | |
Kjew | donderdag 4 november 2004 @ 18:29 |
quote:Alsof je een vloeibare rookwolk doorslikt ja... ![]() | |
Againzender | donderdag 4 november 2004 @ 18:39 |
quote:Dat is ook niet het merk, ik bedoel whisky uit de streek Speyside. Over het algemeen heeft elke regio zijn eigen 'type' smaak. Speyside heeft de meeste stokerijen, en over het algemeen zijn wat zachter van smaak. Laphroaig komt van de 'streek' Islay, dat is een eilandje waar ze bekend staan om hun rokerigheid. De complete tegenhanger van Speyside zeg maar ![]() | |
Kjew | donderdag 4 november 2004 @ 19:34 |
quote:Hehe. Dat het een "Islay" was wist ik al, dat het rokerig zou zijn ook...maar niet op deze manier... ![]() Dat Speyside een andere streek si weet ik dan nu weer wel. ![]() | |
wonderer | donderdag 4 november 2004 @ 19:34 |
Drinken jullie wel eens Irish coffee of is dat ook een doodzonde? ![]() Vroeg me af of iemand een goed recept had. | |
Kjew | donderdag 4 november 2004 @ 19:36 |
quote:Hehe, komt ie: Scheutje goedkope whisk(e)y, hete koffie erbij, als je wil een beetje suiker, laagje geklopte melk of slagroom erop. Lekker. ![]() | |
Adagio | vrijdag 5 november 2004 @ 02:50 |
Laphroaig was voor mij liefde op het eerste gezicht. Wat een smaak, daar geniet je de volgende ochtend vaak ook nog van.. ![]() | |
Controle | vrijdag 5 november 2004 @ 20:09 |
quote:Islay ![]() | |
Doffy | zaterdag 6 november 2004 @ 23:15 |
Ik had gisteren in een kroeg een Gordon & MacPhail botteling van Glen Burgie: 13 jaar oud, volledig doorgesherry'd. In de neus veel toffee, sherry en wat rozijnen, met na een minuutje of wat een sterke geur van Tia Maria. Het was een vatsterkte (57.8%), dus de smaak was zeer aanwezig: onder een laag zoetigheid van de sherry, zat er wat zacht fruit in (banaan?) en wat 'plagerigs': salmiak ofzo? Niet eens zo slecht, alleen jammer dat de sherry echt de overhand had. Een 7+, wat mij betreft. | |
Praag | zaterdag 6 november 2004 @ 23:18 |
oh ja, ik moet nog even een Jack Daniel's met cola proberen. Nog nooit cola met whisky gemixed terwijl ik het allebei in huis heb. ![]() | |
Doffy | zaterdag 6 november 2004 @ 23:19 |
Hetwordt er beide nog smeriger van dan het al is ![]() | |
Praag | zaterdag 6 november 2004 @ 23:31 |
quote: ![]() | |
Doffy | zaterdag 6 november 2004 @ 23:42 |
quote:Nog een tip: gewoon doordrinken, dan proef je het op den duur vanzelf niet meer ![]() | |
Praag | zaterdag 6 november 2004 @ 23:47 |
Hm, een beetje hetzelfde effect als bij Rum-Cola en Vodka-Cola. ![]() | |
Stewie | zaterdag 6 november 2004 @ 23:56 |
quote:Ik wil hier geen reclame maken, en ben ook pas halverwege mijn eerste fles, maartoch.... Laphroaig... ...Anders proef je niks... ![]() * Stewie is nu veslaafd. | |
Doffy | zondag 7 november 2004 @ 00:00 |
Laphroaig is een uitstekend begin, maar daar ben je na twee flessen op uitgekeken. Probeer eens Lagavulin 16, een sterkte Caol Ila, of Ardbeg 10! | |
Stewie | zondag 7 november 2004 @ 00:04 |
quote:Staan genoteerd, alleen ik moet ook nog even een fles Highland Park 12 soldaat maken... Ik denk dat ik maar wat hulptroepen moet inschakelen... | |
wonderer | maandag 8 november 2004 @ 01:05 |
onder het motto "je moet toch zelf een keer tegen de deur lopen" Jack Daniels geprobeerd. Het stinkt! En de smaak, nou ja. Ook eens maar nooit weer ![]() | |
W1ZZ | maandag 8 november 2004 @ 08:53 |
Je moet dan ook wel de American Dream volledig volgen, combineren dus met dat andere amerikaanse product ![]() | |
Aschkael | maandag 8 november 2004 @ 12:40 |
In de Still een Coal Ila met Medoc finish geprobeerd...een bijzondere ervaring. In eerste instantie proef je een wat bittere wijnsmaak die langzaam wordt verdrongen door een duidelijke whisky smaak...Ik heb het idee dat 12 jaar iets te jong is voor de combinatie met Medoc...16 of 18 jaar oude Coal Ila is denk ik beter geschikt. | |
Doffy | maandag 8 november 2004 @ 13:26 |
![]() ![]() Wat ze al niet verzinnen... ![]() zei hij die net een Arran Cognac finish besteld heeft... ![]() | |
Twoflower | maandag 8 november 2004 @ 13:39 |
quote:Wat ze al niet verzinnen. ![]() Zei hij die alleen maar een Highland Park 12yr en een Caol Ila 12yr in de kast heeft staan. ![]() | |
Akaro | maandag 8 november 2004 @ 13:58 |
In Highland Park 12yr ga ik wel mee. Ander ken ik niet. Glen Morven Speyside ook best behoorlijk te drinken. | |
Twoflower | maandag 8 november 2004 @ 14:17 |
quote:Caol Ila is heel wat 'pittiger'. Het is dan ook een Islay. | |
Aschkael | maandag 8 november 2004 @ 14:28 |
Verkochten er ook rum met een Laphroaig finish...die heb ik helaas niet kunnen proberen omdat ik designated driver was... | |
wonderer | maandag 8 november 2004 @ 17:03 |
quote:M'n verloofde bedoel je? ![]() Nee, ik heb geen idee waar je het over hebt... Edit: Oh, cola? Ja, dat snap ik nu ook. Maar ja, eigenwijs he, allemaal zelf willen uitproberen ![]() | |
wonderer | maandag 8 november 2004 @ 17:05 |
quote:Newbie alert, maar wat moet ik onder "finish" verstaan? | |
Doffy | maandag 8 november 2004 @ 17:11 |
Een whisky die jaren op een 'gewoon' eikenhouten vat gelegen heeft, en daarna nog enige tijd (enkele maanden tot enkele jaren) op een 'ander' type vat. Vaak portvaten, wijnvaten, cognacvaten, speciale sherryvaten, etc. Dat noemen ze een 'finish'. | |
#ANONIEM | zondag 14 november 2004 @ 00:30 |
Whisky liefhebbers, melden! Een aardig flesje staat vanavond op het menu: Blairmhor pure Malt. | |
Adagio | zondag 14 november 2004 @ 00:44 |
Akkoord, er staat hier te veel, en ik drink het te weinig... | |
j_a_s_p_e_r | zondag 14 november 2004 @ 01:15 |
Ik heb vanavond in een chique restaurant een prima whisky ingeschonken gekregen, waar de ober tot twee keer toe de naam aan me heeft verteld, maar ik ben hem inmiddels al weer vergeten ![]() Heel erg lomp, in spreektaal zegmaar, kwam het neer op 'le pfloi'. De naam was Keltisch (dat weet ik dan weer wel ![]() Hij smaakt een beetje rokerig, beetje 'vol' . Is rond de 10 jaar oud, en kwam van een stokerij aan de zee, vlak bij een waterval (daar komt de naam ook van). Wie helpt mij uit te brand? ![]() | |
wonderer | zondag 14 november 2004 @ 02:07 |
Laphraoig denk ik... Vandaag mini-proeverij gedaan in Den Bosch met een vriend die bier ging proeven. Johnny Walker Red Label (lekker), Cardhu 12 yr (erg lekker) en William Lawson's (lekker, maar niet wat ik van whisky verwachtte, erg... kruidig?) De Highland Park en Chivas Regal heb ik laten staan omdat ik verwachtte dat ik die wel op de fokmeeting zal kunnen proberen... ![]() | |
#ANONIEM | zondag 14 november 2004 @ 02:12 |
Die van mij is slechts 8 jaartjes jong. Jammer, ik zit alweer op de helft ![]() | |
Doffy | zondag 14 november 2004 @ 08:40 |
Over de fok whisky meet gesproken, doen we nu de 27e? | |
Twoflower | zondag 14 november 2004 @ 10:59 |
quote:Wat mij betreft is dat prima. Ik weet niet hoe de anderen er over denken. Misschien een poll starten? ![]() | |
W1ZZ | zondag 14 november 2004 @ 12:09 |
De 27e is net die éne zaterdag dat ik niet kan... ![]() | |
Doffy | maandag 15 november 2004 @ 09:19 |
Wie kan er wel op 11 of 18 december? | |
Aschkael | maandag 15 november 2004 @ 11:40 |
In de categorie Whisky & sigaren een tip van Aschkael: The Griffin's fuerte sigaartje met een glas Bowmore 12 yo. Die Bowmore daar ben ik aardig van onder de indruk. De meeste zachte Islayer die ik tot nu toe heb geproefd. Hij is wat zoetig en zacht maar heeft toch ook die karakteristieke rook smaak van Islay whiskies. van harte aan te raden. | |
Doffy | maandag 15 november 2004 @ 11:57 |
Gelukkig verschillen smaken enorm, en kan ik de Bowmore 12 (distillery botteling althans) van harte afraden. ![]() Wie een zachte Islay wil kan ook denken aan een zachte Bruichladdich, of een Bunnahabhain - die is nauwelijks nog als Islay te herkennen. | |
wonderer | maandag 15 november 2004 @ 18:42 |
11 december kan ik wel, geloof ik. | |
Twoflower | maandag 15 november 2004 @ 19:48 |
quote:me 2 (18e trouwens ook) | |
Doffy | donderdag 18 november 2004 @ 16:57 |
Ok, nog meer liefhebbers voor de 11e dan? | |
Doffy | maandag 22 november 2004 @ 10:08 |
Zow, dat was weer een fijne proeverij, afgelopen zaterdag! ![]() Jammer alleen dat we met z'n allen de Balvenie Double Wood (sherry/bourbon, 43%, dist) hebben uitgeroepen tot beste whisky van de avond... ![]() En dat terwijl onze Lochside 23yr (sherry wood, 55.1%, Cadenhead's) toch echt de beste was ![]() Hoewel de Glenallachie 13yr (bourbon, 55.8%, Cadenhead's) ook bepaald niet verkeerd was! ![]() Maar: het was bijzonder gezellig, de zalm-hapjes waren zalig, en we komen volgende keer weer! ![]() | |
Doffy | maandag 22 november 2004 @ 21:12 |
Ok mensen, mijn agenda is momenteel een zooitje: ik kan de 11e niet. Sterker, een vrijdagavond zou mij beter uitkomen. Ik noem de 10e of de 17e december - of de 7e of 8e januari 2005. Wie voelt zich ondanks mijn chaotische toestanden toch nog geroepen om bijeen te komen om gezamelijk de betere whiskies te drinken in HET whiskycafe van Amsterdam? ![]() | |
Twoflower | maandag 22 november 2004 @ 21:16 |
quote:Ik weet dat het overbodig is, maar ik meld me toch maar. ![]() | |
Doffy | maandag 22 november 2004 @ 21:26 |
Jeeej ![]() | |
wonderer | maandag 22 november 2004 @ 21:32 |
Ik weet niet hoe lang zoiets duurt, maar ik ben afhankelijk van treinen en kan dus niet TE lang blijven. Maar verder meld ik me wel. | |
Doffy | maandag 22 november 2004 @ 21:37 |
Leuk! ![]() | |
wonderer | maandag 22 november 2004 @ 22:12 |
Niet echt, zover denk ik nooit vooruit. Als ik een week van te voren weet wanneer, dan is dat meestal goed genoeg, uitzonderingen daargelaten ![]() | |
Againzender | dinsdag 23 november 2004 @ 00:04 |
quote:Ik vind het een erg leuk idee, maar mijn prive-agenda is het komende jaar dusdanig chaotisch dat ik geen voorkeur kan uitspreken. Ik woon in Amsterdam, dus als er een datum uitkomt die mij uitkomt, dan is de kans natuurlijk wel groot dat ik even langskom ![]() | |
Againzender | woensdag 1 december 2004 @ 18:54 |
Ik zit weer eens met een probleem... misschien kan iemand mij helpen ![]() Een vriend van mij heeft met spoed een proefavond ingelast ![]() De avond zal toch wel overspoeld worden met Islay, dus lijkt het mij leuk om wat anders mee te nemen. Nu ben ik volledig onbekend met Campbeltown, en wil dat wel eens proberen. Nu kan ik kiezen uit Longrow (vrij duur) en de goedkopere Springbank en Glen Scotia. Ik vind de Longrow eigenlijk te duur, ookal heb ik daar goede verhalen over gehoord. Is er hier iemand bekend met Springbank en/of Glen Scotia, en zo ja: is het wat? | |
Twoflower | woensdag 1 december 2004 @ 21:04 |
quote:Ik ken ze iig van naam, en misschien heb ik ze ook wel eens geproefd. Maar wat ik ervan gehoord heb is iig dat ze niet slecht zijn. De Longrow had ik juist nog nooit van gehoord. | |
Againzender | woensdag 1 december 2004 @ 23:50 |
quote: De Longrow is geloof ik de stoere uitvoering van Springbank, is daardoor weer erg prijzig. | |
Doffy | donderdag 2 december 2004 @ 09:15 |
quote: Ik ken ze allemaal. Longrow is de sterk geturfde versie van Springbank: duur, vrij zeldzaam, interessant, maar in mijn opinie te duur voor z'n klasse. In een avondje Islays zullen de meeste mensen het verschil tussen een Longrow en een Islay niet opmerken. Helaas -vind ik- gaan alle karakteristieke Springbank-eigenschappen verloren onder de lagen turf. Springbank beschouw ik persoonlijk als 'de brug tussen Islay en de Lowlands', maar dan met het beste van beiden. Als je voor Springbank gaat, ga dan niet voor de 10yr. Op zich niets mis mee, maar het is een duidelijke inferieure variant. Hoewel de andere al snel veel duurder worden (Springbank is gewoon duur), zijn ze kwalitatief ook veel beter en interessanter. Springbank is karakteristiek honing-zoet, met veel diepgang, fruitigheid en heel lichte turf. Sommigen zeggen dat je de 'oh mist rolling in from the sea' kunt proeven (naar 'Mull of Kintyre' (=Campbeltown) van Paul McCartney & Wings). Jawel! ![]() Glen Scotia is een andere distillery, die een paar mijl oostelijker ligt. Het verschil met Springbank kan haast niet groter zijn. Glen Scotia heeft een heel bijzondere smaak, die sommigen haten, en anderen verafgoden. Het is nogal zoutig, en vrij zwaar. Ik vind 'm persoonlijk erg lekker, hoewel een vriend van mij eens een Signatory 8yr versie had, die werkelijk *niet te zuipen* zo goor was. | |
Againzender | donderdag 2 december 2004 @ 09:42 |
Dank je Doffy ![]() Ik ga maar eens kijken naar 'een' Springbank, daar zijn ook nogal wat verschillende bottelingen van te krijgen. De Glen Scotia schrijf ik ook niet af als ik het zo lees, maar daar is bij Ton maar één botteling van te krijgen, de 14yo van de distilleerderij. Is dat degene die je lekker vind? | |
Doffy | donderdag 2 december 2004 @ 10:06 |
quote: Welcome ![]() quote: Ik had het hier indd over de OB's (original bottling = distillery), dus over de Longrow 10yr (1990/1993/1994), Springbank 10yr en de Glen Scotia 14yr. Van Longrow heb je tegenwoordig (voor *nog* meer geld!) de Bourbon cask versie, de Sherrywood versie en zelfs een Portwood versie. Die ken ik zelf niet, maar 'men zegt' dat ze lekker en bijzonder 'anders' zijn. Van Glen Scotia heb ik maar twee keer een independant gezien; één van 8yr die dus vreselijk was, en nog eentje van 16 jaar (ook Signatory, dacht ik). Die laatste was wel erg lekker, maar leek weer voor geen meter op de OB. Die OB is dus indd die zoute, kruidige versie. Onlangs had ik het genoegen om een Cadenhead's Bond Reserve Springbank 10yr te proeven (maar niet het geld (e85,-) om hem te kopen ![]() ![]() | |
Againzender | donderdag 2 december 2004 @ 16:13 |
Ben wel benieuwd naar die Glen Scotia, denk dat ik die ga kopen. Klinkt wel lekker ruig! | |
PdeHoog | zaterdag 4 december 2004 @ 15:54 |
![]() ![]() Ik heb vandaag een Dalwhinnie gekocht. Vanavond eens proberen ![]() | |
Doffy | zaterdag 4 december 2004 @ 20:12 |
quote:Welkom! ![]() ![]() quote:Hij zal vast smaken. Slainthe! ![]() Ik had gisteren, bij een bezoekje aan cafe De Still, in bijzijn van een goede vriend, het voorrecht de volgende whiskies te mogen proeven: Conclusie: veel finishes deze keer. En wederom wordt mijn mening daarover gestaafd: het lijkt heel wat, maar ze vallen op den duur allemaal door de mand. Misschien met uitzondering -in dit rijtje- van de Lagavulin, die er wel in slaagt om tot het einde toe een geheel te blijven. De Oban en Talisker vallen uiteindelijk uiteen en irriteren me dan meer dan dat ze smaken. Toch een fijne avond, al met al! ![]() | |
Doffy | zaterdag 4 december 2004 @ 20:20 |
Goed, wie komt er op vrijdagavond de 17e december met ons meeproeven in cafe De Still te Amsterdam? De tweede Grote Fok! Whisky Meet! ![]() Komt allen! ![]() | |
Twoflower | zaterdag 4 december 2004 @ 20:27 |
quote:Ik zal er iig zijn. ![]() | |
Doffy | zaterdag 4 december 2004 @ 20:36 |
We zouden de avond ook accuut aflassen als je NIET kwam, Twof ![]() | |
Twoflower | zaterdag 4 december 2004 @ 20:39 |
quote:Het was meer om anderen over de brug te trekken hoor! ![]() | |
Doffy | zaterdag 4 december 2004 @ 21:09 |
Precies. Againzender, Controle, wonderer, W1ZZ, Aschkael, jullie komen toch ook? ![]() | |
Doffy | zaterdag 4 december 2004 @ 21:09 |
Om over jou maar te zwijgen, jhksema! ![]() ![]() | |
Twoflower | zaterdag 4 december 2004 @ 21:11 |
quote:En nou vergeet je helemaal de nieuwe bezoeker, PdeHoog! ![]() | |
Doffy | zaterdag 4 december 2004 @ 21:17 |
En alle andere gelegenheidsposters en lurkers! ![]() Iedereen is welkom. Iedereen is gelijk en even welkom in whisky-land! ![]() | |
PdeHoog | zaterdag 4 december 2004 @ 22:40 |
quote:* PdeHoog meldt zich Hmmm...whisky-proeverij......moet ik nog ff over nadenken. voorzichtige vraag....wat zijn de gemiddelde kosten van zo'n actie? Overigens....die Dalwhinnie is beduidend beter dan de JW Red Label ![]() ![]() ![]() | |
wonderer | zaterdag 4 december 2004 @ 23:52 |
quote:Hmm... whisky meet of avondje uit met werk... hmmm... ik kom! ![]() Vandaag een miniflesje Chivas Regal gekocht, om te proberen. Ik dacht, ik doe eens gek. | |
Againzender | zondag 5 december 2004 @ 00:01 |
quote:Reken maar niet op mij, mijn weken zijn erg chaotisch, geen idee of ik dan kan. Maar ik kan altijd op het laatste moment nog op de fiets springen ![]() Gisterenavond ook weer het nodige geproefd, om het rijtje maar even af te gaan: - Ben Nevis 10 yr - Balvenie 21yr portwood finish - Arran portwood, CS - Glen Scotia - Bruichladdich 13 yr - Vintage Islay (=Lagavullin 5yr) En als toegift: - Bowmore dusk en - raar mengsel met alle Islays erin. Deze laatste was zeer apart. Vriend van mij heeft deze in Schotland gekocht, werd ter plekke vanaf het vat afgevuld. Niet een flesje dat je elke dag tegenkomt ![]() Uitermate geslaagd allemaal. De Glen Scotia smaakte prima! Ton heeft wel een merkwaardige run gehad op deze fles de laatste dagen: een vriend van mij had namelijk ook een fles Glen Scotia meegenomen, ook gekocht bij Ton, alleen een dag na mij ![]() | |
Againzender | zondag 5 december 2004 @ 00:03 |
quote:Nee maar, je meent het! ![]() Is dit de eerste malt die je proeft? | |
Twoflower | zondag 5 december 2004 @ 09:30 |
quote:Prima! Hoe meer zielen... hoe meer glazen er gevuld worden... ![]() | |
PdeHoog | zondag 5 december 2004 @ 10:21 |
quote:Nee....een paar jaar geleden heb ik ooit eens zo'n pretpakket van 6 classic malts gekocht (miniatuurflesjes). Deze zat er toen ook bij en om de een of andere reden vond ik hem toen niet te zuipen. Tegenwoordig heb ik een wat verbeterde smaak ![]() ![]() Overigens staan de rest van de flesjes nog netjes in de kast ![]() ![]() | |
jhksema | zondag 5 december 2004 @ 11:52 |
Hmmm.... hier kom ik zeker niet onderuit... I'll be there? quote: | |
Airstream | zondag 5 december 2004 @ 16:06 |
Ik wil volgende week mijn vader een goede whisky kado doen voor zijn verjaardag. ![]() Hij koopt altijd blended whisky's en nooit single malts, maar nu wil ik hem een keer een goede single malt geven ![]() Heeft iemand suggesties? | |
Againzender | zondag 5 december 2004 @ 19:26 |
quote:Laphroaig is nogal ruig, probeer eens iets van het vaste land? Een Glenmorangie vind ik altijd wel een goeie beginnerswhisky die goed verkrijgbaar is. 30 euro voor de 10 jaar oude versie. | |
PdeHoog | zondag 5 december 2004 @ 19:57 |
Of probeer Dalwhinnie ![]() * PdeHoog spreekt uit ervaring ![]() | |
Doffy | maandag 6 december 2004 @ 09:48 |
Mensen waarvan ik weet dat ze van whisky houden (of althans, dat wat zij whisky noemen...), en die ik een cadeau'tje moet geven, voorzie ik meestal van een Balvenie 12yr Double Wood. HIj is zoet, zacht, eikig, net een tikkeltje spannend, maar nooit ontoegankelijk. En nog te betalen: 32,95 bij Ton. | |
Doffy | maandag 6 december 2004 @ 10:13 |
quote:Het enige juiste antwoord! ![]() ![]() | |
Doffy | maandag 6 december 2004 @ 11:09 |
quote:Zo mogen we het graag horen! ![]() ![]() quote:Nee, dat was het verkeerde antwoord.. ![]() quote:Hangt ervan af wat je drinkt - en hoeveel. Je kan bij De Still whiskies krijgen in hele (2cl) en halve (1cl) maatjes, en dan nog heb je whiskies die e13,- voor een half maatje kosten. Die drinken we niet, maar het zou kunnen. Je hebt ze ook vanaf e2,- voor een half maatje, maar dan zit je in de categorie Famous Gross enzo. Meestal betaal je ergens tussen de e4,- en e7,- per halfje, en je drinkt er max. 5 op een avond - meer is wel erg fanatiek. quote:Tsjee wat een Openbaring! ![]() ![]() | |
PdeHoog | maandag 6 december 2004 @ 12:21 |
Ik heb ff gekeken, maar denk niet dat ik kom ![]() ![]() | |
Doffy | maandag 6 december 2004 @ 12:27 |
8 Dagen van tevoren? ![]() | |
Twoflower | maandag 6 december 2004 @ 12:53 |
quote:Hij moet zeker een kerstpudding maken die 7 dagen moet 'trekken'... ![]() | |
PdeHoog | maandag 6 december 2004 @ 13:47 |
Ja duh....ik moet werken de hele week en dus gebruik ik die ene zaterdag om mijn inkopen te doen ![]() en vieze kerstpuddingen doe ik niet aan. Chocoladetaart daarentegen ![]() | |
Twoflower | maandag 6 december 2004 @ 14:52 |
quote:Het gaat om een vrijdagavond hoor. En na de hoeveelheden die wij op zo'n proeverij gebruiken, sta je de volgende morgen weer fris naast je bed hoor. | |
PdeHoog | maandag 6 december 2004 @ 18:30 |
Oh vrijdagavond ![]() ![]() ![]() | |
wonderer | donderdag 9 december 2004 @ 00:08 |
Okay... WAAR is de Still en hoe laat begint het feest? Hoe herkennen we elkaar? Wat is de planning? Graag info, anders word ik zemellappig ![]() | |
Againzender | donderdag 9 december 2004 @ 00:12 |
quote:De Still zit aan de Spuistraat, vlak bij het Spui. En de rest van de info kan ik je niet mee helpen ![]() | |
Twoflower | donderdag 9 december 2004 @ 08:17 |
quote:D'r is nog geen tijd afgesproken. Wat dat betreft: ik wil eigenlijk van tevoren ook nog wel wat eten, aangezien ik uit Groningen (mijn werk) kom. Zijn er mensen die ook in zo'n situatie zitten? Wat herkennen betreft: sommige mensen hier hebben een fotoboek mét foto. Dus dat moet niet zo'n groot probleem zijn. | |
PdeHoog | donderdag 9 december 2004 @ 08:54 |
Ik laat deze meet even schieten (ik heb tegenwoordig Mijn Postbank.....dat saldo is mij VEEEEEL te actueel ![]() ![]() | |
Twoflower | donderdag 9 december 2004 @ 09:45 |
quote:Kun je niet gewoon NIET kijken naar je saldo? ![]() | |
PdeHoog | donderdag 9 december 2004 @ 10:07 |
quote:Hmmmm...da's een optie. Helaas zit ik dan redelijk snel in de problemen denk ik ![]() | |
noon | donderdag 9 december 2004 @ 11:31 |
Zelf drink ik laggevullin, ardberg, laproigh de islay whiskeys dus, maar welke whiskeys zijn onaangelengd? Dus met zo'n 60 procent alcohol... Zijn er kenners die dit prefereren (zelf water bijvoegen)? | |
Aschkael | donderdag 9 december 2004 @ 12:46 |
Whiskys van die zelfde distilleerderijen alleen dan hun single malts die ze op Cask Strenght bottelen. Laprhoaig heb je sowieso op CS, die andere Islayers weet ik niet. Heb zlef net een litertje Aberlour 10yo gekregen...das weer eens wat anders dan al die Islayers en wel lekker voor de verandering. | |
Doffy | donderdag 9 december 2004 @ 18:54 |
Je hebt natuurlijk alle Islays als cask strength (CS). Vaak zelfs van de distillery zelf. Zo heeft Laphroaig een 10yr CS (op zo'n 58%), Ardbeg heeft de Uigeadail en Provenance, Bruichladdich de Twenties, Lagavulin de 12yr CS, en Port Ellen is zo'n beetje alleen nog maar in CS te krijgen. Caol Ila op vatsterke is ook beschikbaar, Bowmore zeker ook. Alleen van Bunnahabhain - niet dat ik weet, al weet ik wel van independant CS bottelingen. In ieder geval: ik ben zo'n "kenner" die meestal vatsterkte whiskies prefereert boven de drinksterkte-versies. Zeker van de Islays, omdat alle zout, rook en turf pas echt tot z'n majestueuze recht komt als het jong en sterk is ![]() | |
Twoflower | dinsdag 14 december 2004 @ 10:08 |
Doffy en ik zijn overeengekomen dat we vrijdag rond 19 uur alvast ergens wat gaan eten. Zijn er nog meer geinteresseerden? | |
Doffy | dinsdag 14 december 2004 @ 11:16 |
Wat een goed idee, Twof! ![]() ![]() Komt allen! ![]() | |
Twoflower | dinsdag 14 december 2004 @ 11:20 |
quote:Ja, daar heb ik ook wel eens last van. ![]() [ Bericht 13% gewijzigd door Twoflower op 14-12-2004 11:36:30 ] | |
wonderer | dinsdag 14 december 2004 @ 16:28 |
quote:Die vriend van me gaat voor me koken, en dat wil ik niet missen, dus ik sla dat stukje even over ![]() | |
Doffy | vrijdag 17 december 2004 @ 09:36 |
Jawel mensen, vanavond is het zover: de Tweede Grote Fok! Whisky meet! Ik stel voor dat wij elkaar vanaf 21.00u ontmoeten in de Still, en voor diegenen die zin hebben om allereerst een klein hapje mee te eten: mail mij! (of post hier). Er wordt gegeten vanaf een uurtje of 19u. Iedereen is ook daarbij welkom! ![]() Tot vanavond, dussss! ![]() | |
Twoflower | vrijdag 17 december 2004 @ 09:52 |
quote: ![]() ![]() ![]() | |
PdeHoog | vrijdag 17 december 2004 @ 10:13 |
Veel plezier vanavond mensen ![]() | |
Doffy | vrijdag 17 december 2004 @ 10:34 |
quote:Vergeleken met de eerste meet kan het alleen maar groter worden! ![]() | |
Doffy | vrijdag 17 december 2004 @ 10:35 |
quote:Dank u zeer! ![]() | |
Twoflower | vrijdag 17 december 2004 @ 11:10 |
quote:Of even groot? ![]() | |
Doffy | vrijdag 17 december 2004 @ 11:13 |
We denken positief! ![]() | |
Doffy | vrijdag 17 december 2004 @ 11:15 |
Om iedereen alvast warm te krijgen, quizje: weten we al wat we willen proeven? Ik denk dat ik me vanavond eens ga richten op wat 'closed distilleries'. Zit met name te denken aan een oude Brora, misschien een St. Magdelene. Port Ellen lijkt me overdreven, hoewel.... ![]() | |
Twoflower | vrijdag 17 december 2004 @ 11:21 |
quote:Nee. Ik verlaat me weer helemaal op de experts. Maar d'r mag zeker wel een Islay tussen zitten. ![]() | |
Doffy | vrijdag 17 december 2004 @ 11:22 |
Oh, in mijn rondje ook hoor ![]() | |
Twoflower | vrijdag 17 december 2004 @ 11:36 |
quote:Nou, misschien sluit ik me dan gewoon wel bij jou aan. Ik weet dat je een goede smaak hebt... ![]() | |
Twoflower | zaterdag 18 december 2004 @ 15:04 |
Nou, zal ik dan maar de eerste zijn die vandaag reageert? Ik vond het gisteren heel erg gezellig. En de whiskies waren ook allemaal erg lekker, behalve de eerste die wat droog was. Maar goed, dat was het indrinkertje. ![]() | |
PdeHoog | zaterdag 18 december 2004 @ 17:19 |
ah....het was dus wel weer gezellig ![]() ![]() ![]() | |
wonderer | zaterdag 18 december 2004 @ 17:44 |
Nou, ik ben echt helemaal verkocht ![]() Ik zal asap wat foto's uploaden. Het was cool, bedankt voor de gezellige avond ![]() | |
Doffy | zondag 19 december 2004 @ 20:15 |
Het was indd weer een bijzonder geslaagd avondje! ![]() ![]() Even een lijstje van alles wat er die avond geproefd is. Mocht iemand zich geroepen voelen om over een bepaalde whisky zijn/haar mening te ventileren; by all means, do! En natuurlijk, als ik er eentje vergeten ben, ook! ![]() 1e ronde: 2e ronde: 3e ronde: 4e ronde: 5e ronde: | |
wonderer | zondag 19 december 2004 @ 20:43 |
Had ik toch bijna de verkeerde Balvenie gekocht, bedankt voor de info ![]() Welke was ook alweer degene "die wel meeviel.... *CRASH*"? ![]() Ardbeg 10 en Balvenie sprongen er duidelijk uit, de Springbank 10 vond ik echt niks en die andere twee hingen ertussenin. | |
Twoflower | zondag 19 december 2004 @ 21:10 |
quote:Ik had de sterkste van de avond? Maar hij was ook wel errug lekker. ![]() | |
Doffy | zondag 19 december 2004 @ 21:43 |
quote:Och, de 21yr of 25yr portwood versie is ook geen straf hoor! ![]() quote:De Ardbeg. Of de Lagavulin. Maar volgens mij de Ardbeg. ![]() | |
Doffy | zondag 19 december 2004 @ 21:44 |
quote:Drankorgel! ![]() | |
Twoflower | zondag 19 december 2004 @ 21:55 |
quote:Zeg, jij kunt het beste beoordelen hoe veel (of weinig) last ik er van had na afloop! Het is dat dit topic beschaafd is, anders zou ik heel wat dingen op kunnen noemen die ik die nacht NIET heb gedaan. ![]() | |
wonderer | zondag 19 december 2004 @ 22:34 |
quote:*wil graag weten wat dat niet was dan... * ![]() Hier foto's, de bestandsnamen verklaren wel ongeveer wat wat is. Voor de mensen die er niet bij waren: Gijs is een vriend van Doffy en Mart van mij. Geen FOK! bezoekers dus. Ik had ook erg weinig last, ietwat onvast op mijn benen, maar daar heb ik ook last van als ik niet drink. Erg blij daarmee. En Doffy, ik had dus bijna de Balvenie 10yr meegenomen. Maar in Utrecht zit een slijter die tot 31-12 Ardbeg 10 voor 33 euro verkoopt, dus die ga ik even scoren. Man... ![]() Nogmaals bedankt | |
wonderer | zondag 19 december 2004 @ 23:42 |
quote:Nee, ik had de Ardbeg, ik proefde van jou... En welke Lagavulin had Mart nou? Uiterst rokerig... ik dacht de 12 yr maar ik proefde die 54% er echt niet aan af... was het dan toch de 16? Die zag ik ook bij de slijter staan... Nieuw topic hier: [Centraal] Whisk(e)y Topic #4 - Turf en hout [ Bericht 9% gewijzigd door wonderer op 19-12-2004 23:54:31 ] |